Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023H1339

    Aanbeveling (EU) 2023/1339 van de Raad van 27 juni 2023 inzake toetreding tot het door de Wereldgezondheidsorganisatie opgerichte wereldwijde digitale gezondheidscertificeringsnetwerk en tijdelijke regelingen om internationaal reizen te vergemakkelijken met het oog op het verstrijken van Verordening (EU) 2021/953 van het Europees Parlement en de Raad (Voor de EER relevante tekst)

    ST/10513/2023/INIT

    PB L 166 van 30.6.2023, p. 177–181 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/1339/oj

    30.6.2023   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 166/177


    AANBEVELING (EU) 2023/1339 VAN DE RAAD

    van 27 juni 2023

    inzake toetreding tot het door de Wereldgezondheidsorganisatie opgerichte wereldwijde digitale gezondheidscertificeringsnetwerk en tijdelijke regelingen om internationaal reizen te vergemakkelijken met het oog op het verstrijken van Verordening (EU) 2021/953 van het Europees Parlement en de Raad

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 168, lid 6,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Het digitale EU-covidcertificaat, dat is ingevoerd bij Verordening (EU) 2021/953 van het Europees Parlement en de Raad (1), is snel uitgegroeid tot een wereldwijde norm voor vaccinatie-, test- en herstelcertificaten en naast alle lidstaten van de Unie hebben 51 derde landen en gebieden zich bij dit systeem aangesloten. Dankzij zijn externe dimensie is het digitale EU-covidcertificaat ook de meest gebruikte oplossing en het meest gebruikte instrument gebleken om veilig internationaal reizen en herstel op mondiaal niveau te bevorderen. Naast het gebruik op het gebied van reizen, bevorderde het gebruik van digitale EU-covidcertificaten de continuïteit van grensoverschrijdende vaccinatie.

    (2)

    Het digitale EU-covidcertificaat was van cruciaal belang om vrij verkeer en reizen te waarborgen en de onderliggende technologie kan dienst blijven doen om ons beter voor te bereiden op mogelijke toekomstige gezondheidscrises, zodat burgers en bedrijven de gevolgen van besmettelijke ziekten kunnen beperken en een adequaat niveau van een goede paraatheid voor gezondheidscrises gewaarborgd is. Dit is ook in overeenstemming met het speciaal verslag van de Europese Rekenkamer 01/2023 met als titel “Hulpmiddelen om reizen binnen de EU tijdens de COVID-19-pandemie te faciliteren Relevante initiatieven met een impact variërend van succes tot beperkt gebruik”.

    (3)

    Verordening (EU) 2021/953 verstrijkt op 30 juni 2023. Met ingang van 1 juli 2023 moeten de mogelijke afgifte en aanvaarding van COVID-19-vaccinatie-, test- en herstelcertificaten derhalve plaatsvinden op basis van en overeenkomstig de voorwaarden die zijn vastgesteld in het nationale recht van de lidstaten. Ook worden verwijzingen in deze aanbeveling naar de uitvoeringshandelingen die zijn vastgesteld op grond van Verordening (EU) 2021/953 louter gemakshalve vermeld en er mag niet onder worden verstaan dat dergelijke uitvoeringshandelingen of de bevoegdheden van de Commissie om uitvoeringshandelingen vast te stellen en te wijzigen op grond van Verordening (EU) 2021/953, worden gehandhaafd. Verwijzingen naar eerder op grond van Verordening (EU) 2021/953 vastgestelde uitvoeringshandelingen moeten worden begrepen als statische verwijzingen naar de genoemde handelingen, in de versie die op 30 juni 2023 van toepassing is.

    (4)

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal een wereldwijd netwerk voor digitale gezondheidscertificering opzetten. Het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering is een mechanisme ter ondersteuning van de verificatie van certificaten die worden afgegeven door deelnemers aan het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering. Dit zou in eerste instantie betrekking hebben op COVID-19-certificaten en zou in een later stadium ook de certificering van andere documenten kunnen omvatten, zoals routinematige immunisatiedossiers en het internationaal certificaat van vaccinatie of profylaxe, zoals opgenomen in bijlage 6 bij de Internationale Gezondheidsregeling (2005), met het oog op internationaal reizen en continuïteit van de zorg.

    (5)

    De invoering van systemen om de gevolgen van wereldwijde gezondheidscrises voor reizen van burgers en bedrijven te beperken, moet worden gezien als een belangrijke pijler van de agenda van de Unie voor paraatheid bij wereldwijde gezondheidscrises. Deelname aan het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO zou bijdragen tot de wereldwijde afstemming van de normen voor gezondheidscertificaten en tot de invoering van een systeem voor de erkenning van digitale gezondheidscertificaten voor internationaal reizen en continuïteit van de zorg.

    (6)

    Het vertrouwenskader, de beginselen en de open technologieën van het digitale EU-covidcertificaat worden geïntegreerd in de structuur van het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering dat door de WHO wordt ontwikkeld. De Commissie is voornemens nauw samen te werken met de WHO om ervoor te zorgen dat het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering coherent is met de technische specificaties die eerder in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 van de Commissie (2) zijn vastgesteld. De lidstaten moeten worden aangemoedigd om zich zo spoedig mogelijk en uiterlijk op 31 december 2023 aan te sluiten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO. Met het oog op een vlotte overgang van het systeem van digitale EU-covidcertificaten naar het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO moet de lidstaten worden verzocht nieuwe documentondertekenaarscertificaten af te geven die worden gebruikt voor de afgifte van de digitale EU-covidcertificaten vóór het verstrijken van Verordening (EU) 2021/953, om de maximale technische geldigheid van deze certificaten te garanderen en hen te registreren in de interoperabiliteitspoort van het vertrouwenskader dat krachtens die verordening is opgezet (de “EU-gateway”).

    (7)

    De Commissie zal de soepele overgang van de lidstaten naar het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO garanderen door de EU-gateway tot en met 31 december 2023 te handhaven op een wijze die de doelstellingen van deze aanbeveling ondersteunt. Daartoe is zij voornemens de EU-gateway te financieren via het programma Digitaal Europa, dat is vastgesteld bij Verordening (EU) 2021/694 van het Europees Parlement en de Raad (3). Dit moet de lidstaten en derde landen die op de EU-gateway zijn aangesloten voldoende tijd geven om de procedures vast te stellen die nodig zijn om over te stappen naar het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO.

    (8)

    Alle burgers en ingezetenen van de Unie die buiten de Unie reizen, moeten over middelen beschikken om hun COVID-19-gerelateerde status aan te tonen, wanneer dit specifiek vereist is voor reizen buiten de Unie. Daarom moet de lidstaten, zodra zij zijn aangesloten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO, ook worden verzocht om op verzoek certificaten af te geven die verenigbaar zijn met het formaat dat is vastgesteld door dit netwerk, op basis van de eerder in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 vastgestelde technische specificaties, met het oog op het vergemakkelijken van internationale reizen naar derde landen waarvoor dergelijke certificaten vereist zijn, met name in geval van een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang. De afgifte van dergelijke certificaten maakt het niet alleen gemakkelijker om internationaal te reizen, maar draagt ook bij tot de wereldwijde afstemming van de normen voor gezondheidscertificaten en tot de invoering van een systeem voor de erkenning van digitale gezondheidscertificaten die de continuïteit van de zorg faciliteren.

    (9)

    De lidstaten moeten dergelijke certificaten afgeven in een digitaal of papieren formaat, of beide. De aanvragers moeten het recht hebben de certificaten te ontvangen in het formaat van hun keuze. De informatie in de certificaten moet ook in voor mensen leesbare vorm worden weergegeven, in ten minste de officiële taal of talen van de lidstaat van afgifte en in het Engels.

    (10)

    De opname van het digitale EU-covidcertificaat in het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO moet derde landen die nog steeds beschikken over COVID-19-gerelateerde vereisten als voorwaarden voor binnenkomst op hun grondgebied en die verbonden zijn met de “EU-gateway” in staat stellen om zowel vóór als na 1 juli 2023 afgegeven certificaten te aanvaarden en te verifiëren.

    (11)

    Vanuit het oogpunt van reizigers naar de Unie wordt de lidstaten aangeraden om — zodra zij zijn aangesloten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO teneinde volksgezondheidsproblemen in verband met de COVID-19-pandemie adequaat te kunnen aanpakken — de mogelijkheid te behouden om certificaten te aanvaarden en te verifiëren die zijn afgegeven door derde landen in het kader van het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO indien deze certificaten blijven voldoen aan de hoge normen die zijn vastgesteld op grond van Verordening (EU) 2021/953. Indien de lidstaten een bewijs van COVID-19-vaccinatie, -test of -herstel verlangen om vrijstelling te verlenen van beperkingen om naar de Unie te reizen, moeten zij COVID-19-certificaten aanvaarden die technisch in overeenstemming zijn met het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO.

    (12)

    In zijn conclusies over vaccinatie als één van de meest doeltreffende middelen voor ziektepreventie en verbetering van de volksgezondheid van 9 december 2022 heeft de Raad de Commissie ertoe opgeroepen “de toegevoegde waarde te onderzoeken van een digitale versie van vaccinatiecertificaten, rekening houdend met de ervaringen met Europese digitale infrastructuur en andere bestaande instrumenten, zoals het internationaal certificaat van vaccinatie of profylaxe”. Soortgelijke ontwikkelingen zijn gepland door de WHO, die voornemens aangezien zij voornemens is haar wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld om de digitalisering van het internationaal certificaat van vaccinatie of profylaxe of vaccinatiecertificaten voor routinematige immunisatie te ondersteunen. Daarom wordt de lidstaten verzocht actief deel te nemen aan de inspanningen om het netwerk verder te ontwikkelen, en andere soorten vaccinatiecertificaten of gezondheidsgegevens, naargelang het geval, af te geven, te aanvaarden en te verifiëren.

    (13)

    Gedurende een overgangsperiode tot en met 31 december 2023 en met het oog op een soepele overgang naar het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO, worden de lidstaten die nog niet op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO zijn aangesloten, aangemoedigd om, met name in geval van een afgekondigde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang, overeenkomstig het nationale recht, op verzoek COVID-19-vaccinatie-, test- en herstelcertificaten af te geven in een formaat dat verenigbaar is met de eerder in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 vastgestelde technische specificaties, op voorwaarde dat er in hun nationale recht een rechtsgrondslag voor de afgifte van dergelijke certificaten is vastgelegd. Indien de lidstaten tijdens deze overgangsperiode een bewijs van COVID-19-certificaten vereisen om vrijstelling te verlenen van beperkingen om naar de Unie te reizen, worden zij aangemoedigd om, overeenkomstig de aanpak van Aanbeveling (EU) 2022/2548 van de Raad, bewijzen van COVID-19-vaccinatie, -herstel of -tests te aanvaarden die voorheen onder een op grond van artikel 3, lid 10, of artikel 8, lid 2, van Verordening (EU) 2021/953 van de Raad vastgestelde uitvoeringshandeling vielen (4).

    (14)

    In dezelfde periode worden de lidstaten die nog niet zijn aangesloten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO aangemoedigd om ook aangesloten te blijven op de EU-gateway, voor zover die gateway door de Commissie wordt gehandhaafd. De lidstaten die reeds zijn aangesloten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO wordt aangeraden om de informatie die zij uploaden naar dit netwerk te synchroniseren met de EU-gateway.

    (15)

    De lidstaten worden aangemoedigd uitvoering te geven aan deze aanbeveling met ingang van 1 juli 2023, de dag na het verstrijken van Verordening (EU) 2021/953, zodat mogelijke verstoringen, met name met betrekking tot internationale reizen naar derde landen waarvoor nog een COVID-certificaat vereist is, worden vermeden. De lidstaten kunnen met name alleen een nieuw documentondertekenaarscertificaat afgeven zolang Verordening (EU) 2021/953 nog van kracht is. Zij worden derhalve verzocht de grootst mogelijke technische geldigheid te geven aan dit certificaat en het vóór het verstrijken van Verordening (EU) 2021/953 op 30 juni 2023 in de EU-gateway te registreren.

    (16)

    Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad (5) is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens bij de tenuitvoerlegging van de onderhavige aanbeveling. De lidstaten moeten er daarom te allen tijde voor zorgen dat de toepasselijke bepalingen van het Unierecht inzake persoonsgegevens worden nageleefd en met name het in Verordening (EU) 2016/679 neergelegde beginsel van rechtmatigheid,

    HEEFT DE VOLGENDE AANBEVELING VASTGESTELD:

    Aansluiting op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO

    1.

    De Raad is ingenomen met het voornemen van de Commissie om nauw samen te werken met de WHO bij de ontwikkeling van het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering, zodat de WHO van het vertrouwenskader, de beginselen en de open technologieën van het digitale EU-covidcertificaat gebruik kan maken binnen haar eigen structuur, op basis van de eerder in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 vastgestelde technische specificaties.

    2.

    De lidstaten worden aangemoedigd om zo spoedig mogelijk en uiterlijk op 31 december 2023 aan te sluiten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering dat door de WHO wordt opgezet, op voorwaarde dat er een passende rechtsgrondslag is vastgelegd in hun nationale recht.

    3.

    Elke lidstaat die zich bij het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO wil aansluiten, wordt aangemoedigd om vóór het verstrijken van Verordening (EU) 2021/953 een nieuw documentondertekenaarscertificaat met de grootst mogelijke technische geldigheid af te geven en dit te registreren in de EU-gateway.

    4.

    De Raad is ingenomen met het voornemen van de Commissie om een naadloze overgang van het systeem van digitale EU-covidcertificaten naar het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO te vergemakkelijken. Het wordt echter aan de lidstaten overgelaten om te beslissen of zij aansluiten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering en of ze dat willen doen met de bestaande technologie of dat zij in een later stadium een aansluiting wensen na te streven.

    Afgifte en aanvaarding van certificaten in het kader van het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO

    5.

    Zodra zij zijn aangesloten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO, worden de lidstaten aangemoedigd om, waar nodig, de door de WHO voorgeschreven taken met betrekking tot de werking van het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO zo efficiënt mogelijk uit te voeren, op voorwaarde dat er een passende rechtsgrondslag is vastgelegd in het Unierecht of het nationale recht, in overeenstemming met Verordening (EU) 2016/679, met name:

    a)

    bij een afgekondigde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang, war nodig COVID-19-certificaten af te geven in een formaat dat verenigbaar is met het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO, op basis van de eerder in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 van de Commissie vastgestelde technische specificaties;

    b)

    de punt a) van dit punt bedoelde certificaten afgeven in een digitaal of papieren formaat, of beide, en waar nodig de procedure voor aanvragers om de certificaten te ontvangen in het formaat van hun keuze te vergemakkelijken. Aanbevolen wordt dat de informatie in de certificaten ook in voor mensen leesbare vorm wordt weergegeven en ten minste in de officiële taal of talen van de lidstaat van afgifte en in het Engels wordt verstrekt;

    c)

    indien zij een bewijs van COVID-19-vaccinatie, -test of -herstel verlangen om vrijstelling van beperkingen te verlenen van COVID-19-certificaten die in overeenstemming zijn met het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO te accepteren;

    Verdere ontwikkeling van het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO

    6.

    De lidstaten worden aangemoedigd actief deel te nemen aan de inspanningen om het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO verder te ontwikkelen, rekening houdend met de ontwikkelingen met betrekking tot de actualisering van de Internationale Gezondheidsregeling, en de potentiële voordelen, uitdagingen en wettelijke vereisten van digitale certificaten van de WHO te bestuderen, waaronder het onderzoeken van onder meer het gebruik van digitale certificaten voor andere ziekten en de authenticatie van andere gezondheidsgegevens.

    Overgangsperiode tot en met 31 december 2023

    7.

    De Raad is ingenomen met het voornemen van de Commissie om de EU-gateway voor het digitale EU-covidcertificaat tot en met 31 december 2023 te handhaven op een wijze die de doelstellingen van deze aanbeveling ondersteunt, om de maatregelen die moeten worden genomen om aan te sluiten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering dat door de WHO wordt opgezet te faciliteren, en het beschikbaar te blijven stellen aan derde landen en gebieden die reeds zijn aangesloten op de EU-gateway, op voorwaarde dat de relevante certificaten van die derde landen en gebieden afgegeven blijven worden op basis van normen en technologische systemen die interoperabel zijn met het vertrouwenskader van de EU-gateway en waarmee de authenticiteit, geldigheid en integriteit ervan kunnen worden geverifieerd.

    8.

    Totdat de lidstaten zijn aangesloten op het in punt 1 bedoelde wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO, en tijdens de periode tot en met 31 december 2023, worden zij aangemoedigd om aangesloten te blijven op de EU-gateway, voor zover deze door de Commissie wordt gehandhaafd en op voorwaarde dat een passende rechtsgrondslag is vastgelegd in hun nationale recht, in overeenstemming met Verordening (EU) 2016/679, teneinde:

    a)

    met name bij een afgekondigde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang, COVID-19-certificaten af te geven in een formaat op basis van de eerder in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 vastgestelde technische specificaties;

    b)

    de punt a) van dit punt bedoelde certificaten af te geven in een digitaal of papieren formaat, of beide, en de procedure voor de aanvragers de certificaten te ontvangen in het formaat van hun keuze waar nodig te vergemakkelijken. Aanbevolen wordt dat de informatie in de certificaten ook in voor mensen leesbare vorm wordt weergegeven en ten minste in de officiële taal of talen van de lidstaat van afgifte en in het Engels wordt verstrekt;

    c)

    indien zij, met name bij een afgekondigde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang, een bewijs van COVID-19-vaccinatie, -test of -herstel vereisen om vrijstelling van beperkingen te verlenen, bewijzen van COVID-19-vaccinatie, -herstel of -tests te accepteren die voorheen onder een op grond van artikel 3, lid 10, of artikel 8, lid 2, van Verordening (EU) 2021/953 vastgestelde uitvoeringshandeling vielen;

    9.

    De lidstaten die zijn aangesloten op het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO worden ook aangemoedigd om tot en met 31 december 2023 te zorgen voor de synchronisatie van de informatie die zij uploaden in de EU-gateway en in het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering van de WHO.

    Gedaan te Luxemburg, 27 juni 2023.

    Voor de Raad

    De voorzitter

    J. ROSWALL


    (1)  Verordening (EU) 2021/953 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2021 betreffende een kader voor de afgifte, verificatie en aanvaarding van interoperabele COVID-19-vaccinatie-, test- en herstelcertificaten (digitaal EU-COVID-certificaat) teneinde het vrije verkeer tijdens de COVID-19-pandemie te faciliteren (PB L 211 van 15.6.2021, blz. 1).

    (2)  Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 van de Commissie van 28 juni 2021 tot vaststelling van technische specificaties en regels voor de uitvoering van het bij Verordening (EU) 2021/953 van het Europees Parlement en de Raad vastgestelde vertrouwenskader voor het digitaal EU-covidcertificaat (PB L 230 van 30.6.2021, blz. 32).

    (3)  Verordening (EU) 2021/694 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2021 tot oprichting van het programma Digitaal Europa en tot intrekking van Besluit (EU) 2015/2240 (PB L 166 van 11.5.2021, blz. 1).

    (4)  Aanbeveling (EU) 2022/2548 van de Raad van 13 december 2022 betreffende een gecoördineerde aanpak ten aanzien van reizen naar de Unie tijdens de COVID-19-pandemie en ter vervanging van Aanbeveling (EU) 2020/912 (PB L 328 van 22.12.2022, blz. 146).

    (5)  Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) (PB L 119 van 4.5.2016, blz. 1).


    Top