Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0329

    2008/329/EG: Beschikking van de Commissie van 21 april 2008 waarbij de lidstaten worden verplicht ervoor te zorgen dat op magnetisch speelgoed dat in de handel wordt gebracht of op de markt wordt aangeboden, een gezondheids- en veiligheidswaarschuwing is aangebracht (Kennisgeving geschied onder nummer C(2008) 1484) (Voor de EER relevante tekst)

    PB L 114 van 26.4.2008, p. 90–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/04/2009

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/329(1)/oj

    26.4.2008   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 114/90


    BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

    van 21 april 2008

    waarbij de lidstaten worden verplicht ervoor te zorgen dat op magnetisch speelgoed dat in de handel wordt gebracht of op de markt wordt aangeboden, een gezondheids- en veiligheidswaarschuwing is aangebracht

    (Kennisgeving geschied onder nummer C(2008) 1484)

    (Voor de EER relevante tekst)

    (2008/329/EG)

    DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

    Gelet op Richtlijn 2001/95/EG van het Europees Parlement en de Raad van 3 december 2001 inzake algemene productveiligheid (1), en met name op artikel 13,

    Na raadpleging van de lidstaten,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Krachtens Richtlijn 2001/95/EG en Richtlijn 88/378/EEG van de Raad van 3 mei 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de veiligheid van speelgoed (2), zoals gewijzigd bij Richtlijn 93/68/EEG van de Raad (3), zijn fabrikanten gehouden uitsluitend veilig speelgoed op de markt te brengen.

    (2)

    Richtlijn 88/378/EEG bevat de fundamentele veiligheidsvoorschriften waaraan speelgoed moet voldoen om de veiligheidsdoelstellingen van de richtlijn te waarborgen. Daarnaast bepaalt de richtlijn dat er, teneinde het bewijs van overeenstemming met de fundamentele veiligheidsvoorschriften te vergemakkelijken, door de normalisatie-instellingen Europese normen inzake de constructie en de samenstelling van speelgoed moeten worden opgesteld. Het risico van magneten valt weliswaar onder het algemene veiligheidsvereiste van Richtlijn 88/378/EEG, maar die bevat geen bijzondere veiligheidsvoorschriften ten aanzien van dat risico.

    (3)

    Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft de Europese norm EN 71-1:2005 „Veiligheid van speelgoed — Deel 1: Mechanische en fysische eigenschappen” gepubliceerd; dit is een geconsolideerde versie van de geharmoniseerde norm EN 71-1:1998 en de elf wijzigingen daarvan. Speelgoed dat aan de norm beantwoordt, wordt geacht in overeenstemming te zijn met de fundamentele voorschriften van Richtlijn 88/378/EEG voor zover het de specifieke voorschriften betreft waarop de norm betrekking heeft. De norm bevat momenteel geen technische voorschriften voor magnetisch speelgoed. Overeenkomstig artikel 8, lid 2, onder a), van Richtlijn 88/378/EEG moeten fabrikanten een EG-typeonderzoek laten uitvoeren wanneer een geharmoniseerde norm niet voorziet in alle risico’s die speelgoed kan opleveren.

    (4)

    Teneinde de specifieke risico’s van magnetisch speelgoed aan te pakken, heeft de Commissie het CEN op 25 mei 2007 opdracht gegeven (4), zulks overeenkomstig Richtlijn 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (5), de Europese norm EN 71-1:2005 binnen 24 maanden te herzien. In afwachting van de opstelling en inwerkingtreding van de herziene norm moeten de risico’s van magnetisch speelgoed onmiddellijk worden aangepakt teneinde verdere ongevallen met kinderen als gevolg van dit speelgoed tot een minimum te beperken dankzij een betere kennis van de risico’s.

    (5)

    Behalve door Richtlijn 88/378/EEG wordt de veiligheid van speelgoed ook geregeld door Richtlijn 2001/95/EG, die het kader voor markttoezicht voor consumentenproducten vaststelt. Overeenkomstig artikel 13 van Richtlijn 2001/95/EG kan de Commissie, wanneer haar bekend is dat bepaalde producten een ernstig risico voor de gezondheid en de veiligheid van de consument inhouden, onder bepaalde voorwaarden een beschikking geven waarbij de lidstaten worden verplicht tijdelijke maatregelen te treffen om met name het in de handel brengen of op de markt aanbieden van die producten te beperken of aan bepaalde voorwaarden te onderwerpen.

    (6)

    Een dergelijke beschikking kan worden gegeven indien a) er grote verschillen bestaan tussen de lidstaten wat de gekozen of te kiezen aanpak van het risico betreft; b) er, gezien de aard van het veiligheidsprobleem, niet op een aan de spoedeisendheid van de situatie aangepaste wijze tegen het risico kan worden opgetreden in het kader van andere bij de specifieke communautaire wetgeving ten aanzien van het betrokken product vastgelegde procedures; en c) er alleen doeltreffend tegen het risico kan worden opgetreden door op communautair niveau adequate maatregelen vast te stellen, teneinde een eenvormig, hoog beschermingsniveau voor de gezondheid en de veiligheid van de consument en een goede werking van de interne markt te waarborgen.

    (7)

    Onlangs is gebleken dat magneten in speelgoed een ernstig risico vormen. Weliswaar worden magneten al lang in speelgoed gebruikt, maar de laatste jaren zijn zij steeds sterker geworden en zij kunnen gemakkelijker loslaten als zij met dezelfde technieken als voorheen worden bevestigd. Juist door hun toegenomen kracht bestaat bij losse magneten of magnetische onderdelen in speelgoed bovendien een grotere kans op ernstige ongevallen dan in het verleden.

    (8)

    Dit ernstige risico is aan het licht gekomen door ongevallen die zich in 2006 en 2007 wereldwijd hebben voorgedaan met kinderen die van speelgoed losgeraakte magneten of kleine onderdelen van speelgoed die magneten bevatten, hadden ingeslikt. Als meer dan één magneet wordt ingeslikt, trekken de magneten elkaar aan en kunnen zij een darmperforatie, -infectie of -verstopping veroorzaken die dodelijk kan zijn. Inademing van magneten heeft ook tot ernstig letsel geleid en wanneer zij in de longen terechtkomen, moet onmiddellijk operatief worden ingegrepen.

    (9)

    Naast één dodelijk ongeval in de Verenigde Staten werden sinds 2006 wereldwijd diverse gevallen gemeld van kinderen die ten minste twee magneten of een magneet en een metalen voorwerp hadden ingeslikt en een grote operatie moesten ondergaan. Bij deze incidenten betrof het kinderen tussen 10 maanden en 12 jaar oud.

    (10)

    In 2006 en 2007 hebben verscheidene speelgoedfabrikanten magnetisch speelgoed op grote schaal teruggeroepen. Met name in de zomer van 2007 werden wereldwijd 18 miljoen stuks speelgoed teruggeroepen, waarvan een aanzienlijk aandeel op de Europese markt. Als gevolg van de ongevallen en de recente terugroepacties zijn veel fabrikanten zich bewust geworden van het risico en hebben zij de constructie van het speelgoed in kwestie aangepast en de magneten ingekapseld of ingevat.

    (11)

    Sommige landen hebben al maatregelen genomen om het risico aan te pakken. Met name de Consumer Product Safety Commission (CPSC) in de Verenigde Staten liet op 19 april 2007 een waarschuwing aan de ouders uitgaan over de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van magnetisch speelgoed. De CPSC heeft ook meegewerkt aan de herziening van de ASTM-norm F963-2007 „Standard Consumer Safety Specification on Toy Safety”, die werd opgesteld onder auspiciën van de normalisatie-instelling ASTM International, met het doel die uit te breiden tot magneten in speelgoed. In Europa hebben Frankrijk en Duitsland de Commissie in kennis gesteld van nationale maatregelen.

    (12)

    In zijn resolutie van 26 september 2007 over de veiligheid van industriële producten, vooral speelgoed (6), drong het Europees Parlement er bij de Commissie op aan gebruik te maken van haar bevoegdheid om verbruiksartikelen van de EU-markt te verwijderen als ze niet veilig blijken.

    (13)

    Uit een raadpleging van de lidstaten in het bij artikel 15 van Richtlijn 2001/95/EG opgerichte comité bleek dat zij zeer verschillend omgaan met het risico van magnetisch speelgoed.

    (14)

    Bij gebrek aan communautaire voorschriften hebben sommige lidstaten uiteenlopende nationale maatregelen getroffen om het risico van magnetisch speelgoed aan te pakken of staan zij op het punt dat te doen. De invoering van dergelijke nationale maatregelen zal onvermijdelijk leiden tot een ongelijk niveau van bescherming en tot intracommunautaire handelsbelemmeringen voor magnetisch speelgoed. Verscheidene lidstaten hebben om een communautaire maatregel gevraagd.

    (15)

    Er bestaat Gemeenschapswetgeving inzake kleine onderdelen van speelgoed dat bedoeld is voor kleine kinderen (7), maar die wetgeving heeft niet specifiek en in toereikende mate betrekking op risico’s van magnetisch speelgoed voor kinderen boven de drie jaar. Gezien zijn aard kan het risico van magnetisch speelgoed niet doeltreffend worden aangepakt in het kader van andere, in specifieke voorschriften van het Gemeenschapsrecht vastgestelde procedures op een wijze die verenigbaar is met het urgente karakter van het geval. Daarom moet uit hoofde van artikel 13 van Richtlijn 2001/95/EG een tijdelijke beschikking worden gegeven totdat de herziene Europese norm EN 71-1:2005 een integrale oplossing voor het geconstateerde probleem biedt. De bij deze beschikking geïntroduceerde gerichte maatregel biedt slechts een gedeeltelijke, tijdelijke kortetermijnoplossing. De Commissie heeft reeds duidelijk de behoefte aan constructievoorschriften erkend om de risico’s van magnetisch speelgoed adequaat aan te pakken toen zij het CEN opdracht gaf EN 71-1:2005 te herzien.

    (16)

    Gezien het ernstige risico van magnetisch speelgoed en om zorg te dragen voor een hoog en coherent beschermingsniveau van de gezondheid en veiligheid van de consument in de hele Europese Unie en teneinde handelsbelemmeringen te voorkomen, moet in overeenstemming met artikel 13 van Richtlijn 2001/95/EG dringend een tijdelijke beschikking worden gegeven. Een dergelijke beschikking moet er snel voor zorgen dat alleen magnetisch speelgoed in de handel wordt gebracht en op de markt wordt aangeboden dat is voorzien van een passende waarschuwing voor de risico’s in verband met de aanwezigheid van magneten of magnetische onderdelen die door hun vorm en afmeting gemakkelijk kunnen worden ingeslikt en voor kinderen toegankelijk zijn. Een dergelijke beschikking moet verdere sterfgevallen en letsels helpen voorkomen.

    (17)

    In het licht van de ongevallen- en risicogegevens en in afwachting van een permanente maatregel in de vorm van een herziening van norm EN 71-1:2005 moet de werkingssfeer van deze beschikking zich uitstrekken tot magnetisch speelgoed.

    (18)

    Deze beschikking laat artikel 3, lid 4, en de artikelen 6, 7 en 8 van Richtlijn 2001/95/EG onverlet en belet de lidstaten dus niet passende maatregelen te nemen als een magnetisch speelgoedartikel, hoewel in overeenstemming met de voorschriften in deze beschikking en andere criteria die de naleving van het algemene veiligheidsvereiste moeten garanderen, toch gevaarlijk blijkt te zijn. De lidstaten moeten markttoezicht- en handhavingsactiviteiten uitvoeren om risico’s door onveilige producten voor de gezondheid en veiligheid van de consument te voorkomen.

    (19)

    Op grond van de vorderingen met de herziening van de Europese norm EN 71-1:2005, de volledigheid van de herziene norm en zijn geschiktheid om de risico’s van magnetisch speelgoed volledig aan te pakken, zal de Commissie besluiten of de geldigheidsduur van deze beschikking moet worden verlengd, dan wel of deze beschikking moet worden gewijzigd. Met name zal de Commissie besluiten of in aanvulling op de op grond van deze beschikking vereiste waarschuwing constructievoorschriften moeten worden ingevoerd.

    (20)

    In het belang van zowel de lidstaten, die ervoor moeten zorgen dat deze beschikking doeltreffend wordt toegepast, als van de fabrikanten en distributeurs van magnetisch speelgoed, die gehouden zijn alleen magnetisch speelgoed in de handel te brengen en op de markt aan te bieden dat van een passende waarschuwing is voorzien, is een korte overgangsperiode noodzakelijk. In dit geval moet de kortst mogelijke overgangsperiode worden vastgesteld die verenigbaar is met de noodzaak verdere ongevallen te voorkomen en evenredigheid te garanderen, rekening houdend met het feit dat de maatregel alleen betrekking heeft op het aanbrengen van een waarschuwing en geen wijzigingen in de constructie van het product zelf vereist. Daarom moet de verplichting om een waarschuwing op magnetisch speelgoed aan te brengen kort na de vaststelling van deze beschikking door de Commissie ingaan.

    (21)

    De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het door het comité van artikel 15 van Richtlijn 2001/95/EG uitgebrachte advies,

    HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

    Artikel 1

    Definities

    Voor de toepassing van deze beschikking wordt verstaan onder:

    „magnetisch speelgoed”: speelgoed dat één of meer magneten of één of meer magnetische onderdelen bevat of daaruit bestaat die door hun vorm en afmeting ingeslikt kunnen worden en voor kinderen toegankelijk zijn;

    „speelgoed”: elk product dat is ontworpen of kennelijk is bestemd om door kinderen onder de leeftijd van 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt;

    „door hun vorm en afmeting ingeslikt kunnen worden”: volledig passend in de cilinder voor kleine onderdelen zoals omschreven in de norm EN 71-1:2005;

    „voor kinderen toegankelijk”: los of onder normale of redelijkerwijs te verwachten gebruiksomstandigheden bij kinderen los van het speelgoed kunnende raken, ook indien oorspronkelijk in het speelgoed ingesloten, ingekapseld, verzonken of ingevat;

    „op de markt aanbieden”: het in het kader van een handelsactiviteit, al dan niet tegen betaling, verstrekken van een magnetisch speelgoedartikel met het oog op de distributie, de consumptie of het gebruik op de communautaire markt;

    „in de handel brengen”: het voor het eerst in de Gemeenschap op de markt aanbieden van een magnetisch speelgoedartikel;

    „uit de handel nemen”: alle maatregelen om de uitstalling, de distributie en de aanbieding aan de consument te verhinderen.

    Artikel 2

    Waarschuwing

    1.   De lidstaten zorgen ervoor dat magnetisch speelgoed dat in de Gemeenschap in de handel wordt gebracht of op de markt wordt aangeboden, van een waarschuwing is voorzien:

    a)

    luidende als volgt: „Opgelet! Dit speelgoed bevat magneten of magnetische onderdelen. Magneten die in het menselijk lichaam aan elkaar of aan een metalen voorwerp hechten, kunnen een ernstig of dodelijk letsel veroorzaken. Raadpleeg onmiddellijk een arts indien magneten worden ingeslikt of ingeademd.”;

    b)

    of in gelijkluidende, gemakkelijk te begrijpen bewoordingen die duidelijk dezelfde inhoud overbrengen.

    2.   De waarschuwing moet duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn en opvallend op de verpakking zijn aangebracht of zodanig aan het magnetische speelgoed zijn bevestigd dat zij voor de consument op het verkooppunt zichtbaar is.

    3.   De waarschuwing moet gesteld zijn in de officiële talen van de lidstaat waar het product in de handel wordt gebracht of op de markt wordt aangeboden.

    Artikel 3

    Uitvoering

    1.   Met ingang van 21/07/2008 zorgen de lidstaten ervoor dat magnetisch speelgoed dat niet van de vereiste waarschuwing is voorzien, niet langer in de handel mag worden gebracht of op de markt mag worden aangeboden.

    2.   Met ingang van 21/07/2008 zorgen de lidstaten ervoor dat magnetisch speelgoed dat niet van de vereiste waarschuwing is voorzien en dat in de handel wordt gebracht of op de markt wordt aangeboden, uit de handel wordt genomen en dat de consument adequaat over het risico worden geïnformeerd.

    3.   De lidstaten stellen de Commissie overeenkomstig artikel 12 van Richtlijn 2001/95/EG onverwijld in kennis van de uit hoofde van dit artikel genomen maatregelen.

    Artikel 4

    Informatie

    De lidstaten treffen de nodige maatregelen om aan deze beschikking te voldoen, maken die maatregelen bekend en stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

    Artikel 5

    Geldigheidsduur

    Deze beschikking is van toepassing tot 21 april 2009.

    Artikel 6

    Adressaten

    Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

    Gedaan te Brussel, 21 april 2008.

    Voor de Commissie

    Meglena KUNEVA

    Lid van de Commissie


    (1)  PB L 11 van 15.1.2002, blz. 4.

    (2)  PB L 187 van 16.7.1988, blz. 1. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 93/68/EEG (PB L 220 van 30.8.1993, blz. 1).

    (3)  PB L 220 van 30.8.1993, blz. 1.

    (4)  Normalisatieopdracht aan het CEN van 25 mei 2007 om een norm voor magnetisch speelgoed op te stellen (M/410).

    (5)  PB L 204 van 21.7.1998, blz. 37. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 2006/96/EG van de Raad (PB L 363 van 20.12.2006, blz. 81).

    (6)  Aangenomen teksten, P6_TA(2007)0412.

    (7)  Overeenkomstig Richtlijn 88/378/EEG moeten speelgoedartikelen en onderdelen daarvan en afneembare delen die kennelijk bestemd zijn voor kinderen beneden de 36 maanden, zo groot zijn dat zij niet kunnen worden ingeslikt en/of ingeademd. Dit betekent dat speelgoed voor kinderen onder de 36 maanden geen onderdelen mag bevatten die ingeslikt of ingeademd kunnen worden, of dat nu magneten zijn of niet.


    Top