Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0249

    2000/249/EG: Besluit van de Raad van 20 maart 2000 inzake de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden die zijn opgenomen in het partnerschap voor toetreding met de Republiek Malta

    PB L 78 van 29.3.2000, p. 17–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2000/249/oj

    32000D0249

    2000/249/EG: Besluit van de Raad van 20 maart 2000 inzake de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden die zijn opgenomen in het partnerschap voor toetreding met de Republiek Malta

    Publicatieblad Nr. L 078 van 29/03/2000 blz. 0017 - 0022


    Besluit van de Raad

    van 20 maart 2000

    inzake de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden die zijn opgenomen in het partnerschap voor toetreding met de Republiek Malta

    (2000/249/EG)

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

    Gelet op Verordening (EG) nr. 555/2000 van de Raad van 13 maart 2000 betreffende de uitvoering van acties in het kader van de pretoetredingsstrategie voor de Republiek Cyprus en de Republiek Malta(1),

    Gezien het voorstel van de Commissie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1) De Europese Raad van Luxemburg heeft verklaard dat het partnerschap voor de toetreding een nieuw instrument is, dat de spil vormt van de versterkte pretoetredingsstrategie.

    (2) Verordening (EG) nr. 555/2000 vormt een aanvulling op Verordening (EG) nr. 622/98(2), waarin wordt bepaald dat de Raad op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit neemt over de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van de onderscheiden partnerschappen voor toetreding, zoals deze aan elke kandidaat-lidstaat worden voorgelegd, alsook over belangrijke wijzigingen die daarin naderhand worden aangebracht.

    (3) Voor de hulpverlening van de Gemeenschap moet worden voldaan aan een aantal essentiële voorwaarden, inzonderheid het maken van vorderingen bij het voldoen aan de criteria van Kopenhagen. Wanneer een essentieel element ontbreekt, kan de Raad op voorstel van de Commissie, met gekwalificeerde meerderheid van stemmen, passende maatregelen nemen met betrekking tot de pretoetredingshulp.

    (4) De Commissie heeft in haar periodiek verslag van 1999 een objectieve analyse gegeven van de voorbereidingen van de Republiek Malta op het lidmaatschap en een aantal prioriteiten voor verdere werkzaamheden vastgesteld.

    (5) De Republiek Malta moet ter voorbereiding van het lidmaatschap een nationaal programma voor de overname van het acquis opstellen. Dit programma moet een tijdschema bevatten voor de verwezenlijking van de in het partnerschap voor toetreding opgenomen prioriteiten en tussentijdse doelstellingen,

    BESLUIT:

    Artikel 1

    Overeenkomstig artikel 1, lid 2, van Verordening (EG) nr. 555/2000 zijn de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding met de Republiek Malta opgenomen in de bijlage bij dit besluit, die een integrerend deel van dit besluit vormt.

    Artikel 2

    De uitvoering van het partnerschap voor de toetreding wordt naar behoren onderzocht door de instanties van de associatieovereenkomst en door de bevoegde instanties van de Raad, waaraan de Commissie regelmatig verslag uitbrengt.

    Artikel 3

    Dit besluit treedt in werking op de derde dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

    Gedaan te Brussel, 20 maart 2000.

    Voor de Raad

    De Voorzitter

    J. Gama

    (1) PB L 68 van 16.3.2000, blz. 3.

    (2) Verordening (EG) nr. 622/98 van de Raad van 16 maart 1998 betreffende hulp aan de kandidaat-lidstaten in het kader van de pretoetredingsstrategie inzonderheid de invoering van partnerschappen voor de toetreding (PB L 85 van 20.3.1998, blz. 1).

    BIJLAGE

    MALTA: PARTNERSCHAP VOOR TOETREDING 1999

    1. DOELSTELLINGEN

    Het partnerschap voor toetreding heeft als doel in een alomvattend kader de prioritaire gebieden te omschrijven voor verdere werkzaamheden zoals die zijn vastgelegd in het periodiek verslag van 1999 van de Commissie inzake de vorderingen van Malta bij de voorbereiding op de toetreding tot de Europese Unie, de beschikbare financiële middelen om Malta te helpen bij de tenuitvoerlegging van deze prioriteiten, en de aan deze bijstand verbonden voorwaarden. Dit partnerschap voor toetreding vormt de basis voor een aantal beleidsinstrumenten die gebruikt zullen worden om de kandidaat-landen te helpen bij de voorbereidingen op het lidmaatschap. Hiertoe behoren onder andere het nationale programma voor overname van het acquis, de gezamenlijke beoordeling van de economische beleidsprioriteiten op de middellange termijn, het pact tegen de georganiseerde misdaad, en de nationale ontwikkelingsplannen en andere sectorale plannen die nodig zijn voor deelname aan de structuurfondsen na de toetreding. Deze instrumenten zijn alle verschillend van aard en worden opgezet en aangewend volgens specifieke procedures. Zij vormen geen integrerend onderdeel van dit partnerschap, maar de erin opgenomen prioriteiten zullen met het partnerschap verenigbaar zijn.

    2. BEGINSELSEN

    De belangrijkste prioriteiten voor de kandidaat-landen hebben betrekking op hun vermogen te voldoen aan de criteria van Kopenhagen, waarin is vastgelegd dat voor het lidmaatschap het volgende vereist is:

    - het kandidaat-land heeft stabiele instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten, en het respect voor en de bescherming van minderheden garanderen;

    - het land beschikt over een functionerende markteconomie alsook over het vermogen om de concurrentiedruk en de marktkrachten binnen de Unie het hoofd te bieden;

    - het kandidaat-land is in staat de verplichtingen van het lidmaatschap aan te gaan, met inbegrip van de doelstellingen van de politieke, economische en monetaire unie.

    Op de bijeenkomst in Madrid benadrukte de Europese Raad dat de kandidaat-landen hun administratieve structuren moeten aanpassen om na de toetreding een harmonieus functioneren van het beleid van de Gemeenschap te garanderen; in Luxemburg benadrukte de Europese Raad dat de opname van het acquis in de wetgeving noodzakelijk is, maar op zich niet afdoende; het acquis moet ook daadwerkelijk worden toegepast.

    3. PRIORITEITEN EN TUSSENTIJDSE DOELSTELLINGEN

    De periodieke verslagen van de Commissie hebben de nadruk gelegd op de inspanningen die de kandidaat-landen op bepaalde terreinen nog steeds moeten doen ter voorbereiding op de toetreding. Om deze reden moeten tussenfasen worden gedefinieerd in termen van prioriteiten, waarbij voor elke prioriteit exacte doelstellingen worden opgesteld in samenwerking met de betrokken landen; het bereiken van deze doelstellingen bepaalt het niveau van de toegekende steun, de vooruitgang in de lopende onderhandelingen met bepaalde landen, en de opening van onderhandelingen met de andere landen. De prioriteiten en tussentijdse doelstellingen zijn in twee groepen verdeeld: voor de korte en voor de middellange termijn. Een realistische verwachting is dat Malta de in de categorie "korte termijn" opgenomen prioriteiten en tussentijdse doelstellingen eind 2000 verwezenlijkt kan hebben of er aanzienlijke vooruitgang mee kan hebben geboekt. De verwezenlijking van de onder "middellange termijn" opgenomen prioriteiten zal, naar wordt aangenomen, langer dan een jaar vergen, hoewel in de loop van 2000, voorzover mogelijk, ook met die werkzaamheden moet worden begonnen.

    Malta werkt momenteel aan de opstelling van een nationaal programma voor de overname van het acquis (NPAA). Dit bevat een tijdschema voor het verwezenlijken van de prioriteiten en tussentijdse doelstellingen op basis van het toetredingspartnerschap, en de nodige administratieve structuren en financiële middelen.

    Het toetredingspartnerschap geeft de prioritaire gebieden aan voor de toetredingsvoorbereidingen van Malta. Desalniettemin zal Malta alle in het periodiek verslag genoemde kwesties moeten aanpakken. Het is tevens van belang dat Malta voldoet aan de verplichtingen op het gebied van aanpassing van de wetgeving en tenuitvoerlegging van het acquis overeenkomstig de verbintenissen in het kader van de associatie-overeenkomst en de screening. Er wordt nogmaals op gewezen dat de opname van het acquis in de wetgeving op zich niet voldoende is: het acquis moet ook daadwerkelijk worden toegepast volgens dezelfde normen als die welke worden toegepast binnen de Unie. Op alle onderstaande terreinen bestaat behoefte aan geloofwaardige en daadwerkelijke toepassing en handhaving van het acquis.

    Aan de hand van de analyse van het periodiek verslag van de Commissie en de bestudering ervan door de Raad zijn voor Malta onderstaande prioriteiten voor de korte en middellange termijn en tussentijdse doelstellingen vastgesteld.

    3.1. Korte termijn (2000)

    Economische criteria

    - Opstelling van een economisch beleid voor de middellange termijn met het oog op het creëren van een stabiel en gezond macro-economisch klimaat.

    - Opstelling van een duidelijk belastingbeleid voor de lange termijn en heffing van belastingen over eerder niet-geregistreerde economische bedrijvigheid.

    - Opstelling van beleid voor een versnelling van de industriële herstructurering, vooral in de agro-voedselsector en de meubelsector, en voortzetting van de privatisering.

    Interne markt

    - Industriële- en intellectuele-eigendomsrechten: vaststelling van een nieuwe octrooiwet die in overeenstemming is met het Europees Octrooiverdrag en de EG-voorschriften inzake het aanvullend beschermingscertificaat (Supplementary Protection Certificate, SPC) voor farmaceutische producten en plantbeschermingsproducten.

    - Vennootschapswetgeving: verdere aanpassing, vooral omzetting elfde richtlijn.

    - Gegevensbescherming: vaststelling nationale wetgeving in overeenstemming met EU-richtlijnen.

    - Vrij verkeer van goederen: afschaffing invoerheffingen EU-producten; aanpassing wetgeving aan de richtlijn inzake productaansprakelijkheid door regels op te stellen voor strikte productaansprakelijkheid van de fabrikant.

    - Vrij verkeer van kapitaal: vaststelling van een gedetailleerd tijdschema voor de verwezenlijking van het vrij verkeer van kapitaal, te beginnen met de afschaffing van beperkingen op binnenlandse en buitenlandse kapitaalstromen op de lange termijn.

    - Mededinging: vaststelling van een fusiewet; zorgen voor toepassing van de mededingingsregels op overheidsbedrijven met bijzondere of exclusieve rechten; vaststelling van een wet op de staatssteun en de oprichting van een toezichthoudende autoriteit van de staat; voltooiing inventarisatie staatssteun en jaarlijkse rapporten staatssteun.

    - Telecommunicatie: oprichting van een onafhankelijke nationale regelgevende autoriteit.

    - Audiovisuele sector: voltooiing aanpassing wetgeving.

    - Belastingen: verdere omzetting en opstelling van een tijdschema voor volledige aanpassing van de wetgeving met betrekking tot BTW en accijnzen; zorgen voor verenigbaarheid van nieuwe belastingmaatregelen met de principes van de gedragscode voor belastingen op ondernemingen.

    - Douane: opstelling van een tijdschema voor volledige aanpassing van de wetgeving; vaststelling van de gecombineerde nomenclatuur, met inbegrip van de geharmoniseerde oorsprongregels; invoering enig document: vaststelling institutionele en administratieve capaciteit, o.a. automatisering.

    Landbouw

    - Voorbereiding van maatregelen voor de tenuitvoerlegging van administratieve structuren voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het beleid inzake plattelandsontwikkeling.

    - Verdere aanpassing van wetgeving voor de veterinaire en fytosanitaire sector en modernisering van de inspectieregelingen, vooral aan de toekomstige buitengrenzen.

    Milieu

    - Vaststelling van een strategie en een gedetailleerd richtlijn-specifiek programma voor de omzetting, tenuitvoerlegging en handhaving van het EU-milieuacquis, vooral door de ontwikkeling van sectorale en kaderwetgeving, en het opstellen van de nodige uitvoeringsregels en van de eisen inzake capaciteitsversterking.

    - Ontwikkeling van een plan voor de financiering van investeringen (richtlijn-specifiek) op basis van realistische jaarlijkse ramingen van de kosten van harmonisatie en van openbare en particuliere financieringsbronnen.

    - Volledige omzetting en handhaving van de richtlijn milieueffectbeoordeling.

    Vervoer

    - Vaststelling van een strategie en een tijdschema voor de omzetting en tenuitvoerlegging van het acquis, vooral op het gebied van de luchtvaart en het zeevervoer (met inbegrip van de veiligheid op zee).

    Werkgelegenheid en sociale zaken

    - Steun voor de inspanningen van de sociale partners voor capaciteitsversterking in verband met de ontwikkeling en tenuitvoerlegging van het acquis.

    Justitie en binnenlandse zaken

    - Opheffing van het geografisch voorbehoud bij het Verdrag van Genève op asielgebied; bevordering deelname aan internationale samenwerking op het gebied van justitie.

    - Het vaststellen van specifieke wetgeving inzake asiel en het opzetten van structuren voor de behandeling van asielverzoeken; ondertekening van het Verdrag van de Raad van Europa inzake de illegale drugshandel over zee.

    - Uitbreiding van het personeel van de politieafdelingen die zich bezighouden met economische misdaad en drugsbestrijding; ratificering van het Verdrag inzake het witwassen van opbrengsten van misdrijven, ondertekening van het Europees strafrechtelijk verdrag inzake corruptie en van het OESO-verdrag inzake omkoping.

    Versterking van de administratieve en gerechtelijke capaciteit, ook die voor het beheer van en de controle op EU-fondsen

    - Indiening van een programma voor hervorming van het overheidsapparaat in de zin van meer efficiëntie en doelmatigheid.

    - Voltooiing wetgevend kader voor interne en externe financiële controle; oprichting van een centrale organisatie binnen de regering voor harmonisatie interne audit/controlefuncties; oprichting van eenheden voor interne audit/controle in de centra waar uitgaven worden gedaan; invoering "functionele onafhankelijkheid" voor uitvoerders van financiële controle/audits op centraal en gedecentraliseerd niveau en "ex ante" financiële controle; uitgeven van een audithandleiding en ontwikkeling van een audittraject voor controle op de EU-fondsen.

    - Beschikbaarstelling van gegevens omtrent BBP/hoofd in overeenstemming met de EU-methodologie.

    3.2. Middellange termijn

    Economische criteria

    - Vermindering van de staatsschuld en het begrotingstekort.

    - De belastinginning verbeteren en de openbare sector hervormen; herstructureren van verlieslijdende overheidsbedrijven en ervoor zorgen dat deze zich onderwerpen aan marktdiscipline.

    - Zorgen dat het financiële stelsel sterk genoeg is voor een volledig geliberaliseerd kapitaalrekeningstelsel.

    - Voltooiing van het privatiseringsproces.

    - Verdere inspanningen ter verbetering van de omstandigheden voor het creëren en ontwikkelen van bedrijven, met bijzondere aandacht voor het MKB.

    - Opstelling van een jaarlijkse procedure voor fiscaal toezicht, teneinde kennisgeving omtrent en toezicht en controle op de overheidsfinanciën, vooral fiscaal, in overeenstemming te brengen met EU-procedures.

    Interne markt

    - Overheidsopdrachten: voltooiing aanpassing zodat voorschriften ook gelden voor plaatselijke overheden en publiekrechtelijke instanties; aanpassing van het gerechtelijk apparaat aan de voorschriften van de desbetreffende richtlijnen.

    - Gegevensbescherming: instelling van een onafhankelijke toezichthoudende autoriteit.

    - Vrij verkeer van goederen: zorg dragen voor voldoende onafhankelijkheid van organen op het gebied van normalisering, certificering, erkenning en metrologie, en afronding algemene institutionele regelingen; aanpassing nationale wetgeving inzake farmaceutische producten aan het acquis.

    - Vrij verkeer van kapitaal: afschaffing van de resterende restricties op binnenlandse en buitenlandse kapitaalstromen met het oog op volledige liberalisatie.

    - Vrij verkeer van diensten: aanpassing regelgeving voor de banksector inzake depositogarantiestelsels en geconsolideerd toezicht; aanpassing wetgeving betalingssystemen, verdere aanpassing wetgeving in de sector effecten.

    - Vrij verkeer van personen: voltooiing aanpassing wederzijdse erkenning diploma's.

    - Mededinging: versterking mededingingsautoriteiten; zorg dragen voor de conformiteit van het stelsel voor staatssteun, vooral voor de scheepsbouw.

    - Telecommunicatie: regelgevend kader volledig in overeenstemming brengen met het acquis, vooral wat betreft vergunningen, onderlinge verbindingen en universele diensten, nummering en databescherming.

    - Belastingen: volledige aanpassing aan het belastingacquis, met inbegrip van de overgangsregeling van de Gemeenschap voor de BTW; herziening bestaande wetgeving en zorg dragen voor verenigbaarheid met de principes van de gedragscode voor belastingen op ondernemingen; versterking administratieve capaciteit en controleprocedures met inbegrip van administratieve samenwerking en wederzijdse bijstand.

    - Consumentenbescherming: voltooiing aanpassing wetgeving en versterking autoriteiten belast met markttoezicht en handhaving.

    - Douane: volledige aanpassing van wetgeving, met inbegrip van economische douaneregelingen, vrije zones, douane-entrepots, tariefcontingenten en -plafonds, tariefschorsingen, namaakartikelen en door piraterij verkregen goederen, en een informatiesysteem betreffende geconsolideerde tarieven; voorbereiding op het gebruik van vereenvoudigde procedures; versterking van organisatie, met bijzondere aandacht voor de voorbereiding op de toepassing van alle economische douaneregelingen, het stelsel van tariefschorsingen en het beheer van de tariefcontingenten en -plafonds; voortzetting van de bestrijding van fraude en corruptie.

    Landbouw

    - Verdere voorbereidingen op de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het beleid inzake plattelandsontwikkeling.

    Visserij

    - Verdere aanpassing, vooral wat betreft controles, invoer, staatssteun, en het vlootregister.

    Energie

    - Voorbereiding op de interne energiemarkt, met name de elektriciteits- en gasrichtlijnen (met inbegrip van aanpassing energieprijzen aan kosten en instelling regelgevende autoriteit).

    - Aanpassing nationale wetgeving (eisen olievoorraden en energie-efficiëntie) aan het acquis; herstructurering van Malta's instellingen teneinde de bevoegdheden inzake beleidsvorming en toezicht van elkaar te scheiden, en een grotere capaciteit te creëren voor de toepassing van het acquis.

    Milieu

    - Volledige omzetting en tenuitvoerlegging van het acquis, met bijzondere aandacht voor de kaderwetgeving, de horizontale wetgeving en de wetgeving inzake natuurbescherming, waterkwaliteit en afvalbeheer; versterking van de institutionele en administratieve capaciteit en de capaciteit op het gebied van toezicht.

    - Integratie van het principe van duurzame ontwikkeling in de definitie en de implementatie van alle andere vormen van sectoraal beleid.

    Werkgelegenheid en sociale zaken

    - Omzetting en uitvoering van de EU-wetgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk, arbeidsrecht, gelijke behandeling vrouwen en mannen, en volksgezondheid; versterking van de relevante administratieve structuren en de structuren voor de coördinatie van de sociale zekerheid.

    - Opstelling van een nationale werkgelegenheidsstrategie, met behulp van de gezamenlijke evaluaties van het werkgelegenheidsbeleid, met het oog op latere deelname aan de Europese werkgelegenheidsstrategie.

    Economische en sociale cohesie

    - Ontwikkeling van een nationaal beleid voor economische en sociale cohesie met het oog op het verkleinen van de binnenlandse ongelijkheden, en voorbereiding op de tenuitvoerlegging van de structuurfondsen, o.a. meerjaren-begrotingsprocedures en het opzetten van structuren voor toezicht op beoordeling en evaluatie.

    Vervoer

    - Aanpassing wetgeving wegvervoer (markttoegang, veiligheid, regels voor gevaarlijke goederen en belastingen), vervoer over zee en door de lucht (vooral luchtveiligheid en beheer van het luchtverkeer).

    Justitie en binnenlandse zaken

    - Voortzetting geleidelijke aanpassing aan de Europese Unie van visumwetgeving en -praktijk.

    - Voortzetting van de bestrijding van de handel in vrouwen en kinderen.

    Versterking van de administratieve en gerechtelijke capaciteit, met inbegrip van het beheer van en de controle op EU-fondsen

    - Hervorming van de publieke sector in een streven naar grotere efficiëntie en doelmatigheid van het openbaar bestuur.

    - Versterking financiële controlefuncties van de overheid door te zorgen voor adequaat personeel, opleiding en uitrusting.

    - Vaststelling van statistische methoden die verenigbaar zijn met die van de Europese Unie, vooral wat betreft: raming van het BBP, geharmoniseerde consumentenprijsindexen, kortetermijnindicatoren, sociale statistieken, het handelsregister en de betalingsbalans.

    4. PROGRAMMERING

    De geldigheidsduur van het Vierde Financiële Protocol (12 juni 1995-31 oktober 1998) is met een jaar verlengd tot 31 december 1999. Het protocol is het enige EU-financieringsinstrument (afgezien van de EIB-leningen) voor financiële en technische samenwerking.

    In 1998 werden, gezien de pretoetredingsoriëntatie van het indicatieve programma van 1996, geen nieuwe middelen vastgelegd. In 1999 was 5 miljoen EUR beschikbaar. Uit deze nationale toewijzingen kan Malta ook een gedeelte financieren van de deelname aan programma's van de Gemeenschap, waaronder het vijfde kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling.

    Over de financiële bijstand met ingang van het jaar 2000 wordt een besluit genomen nadat de Raad de ontwerp-verordening inzake pretoetredingsfinanciën heeft aangenomen. Uit deze nationale toewijzingen kan Malta ook een deel van de toekomstige deelname aan programma's van de Gemeenschap financieren.

    De met ingang van het jaar 2000 gefinancierde activiteiten zullen geconcentreerd zijn op de overname van het acquis op basis van de prioritaire gebieden zoals uiteengezet in dit toetredingspartnerschap.

    Malta komt in aanmerking voor EIB-leningen in het kader van het Euro-Med-mandaat. Er is ook 30 miljoen EUR aan EIB-leningen beschikbaar in het kader van het Vierde Financiële Protocol tussen Malta en de Europese Unie.

    5. CONDITIONALITEIT

    De hulp van de Gemeenschap bij de financiering van projecten wordt verstrekt op voorwaarde dat Malta zijn verplichtingen krachtens de associatieovereenkomst nakomt, verdere stappen zet om te voldoen aan de criteria van Kopenhagen en vooral vooruitgang boekt bij de verwezenlijking van de specifieke prioriteiten van dit toetredingspartnerschap in 2000. Het niet naleven van deze algemene voorwaarden kan leiden tot een besluit van de Raad inzake opschorting van de financiële bijstand op basis van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 622/98 van 16 maart 1998.

    6. TOEZICHT

    Op de uitvoering van het toetredingspartnerschap wordt toezicht gehouden in het kader van de associatieovereenkomst, en met name in het associatiecomité. Het partnerschap voor toetreding wordt zo nodig gewijzigd in overeenstemming met artikel 2 van Verordening (EG) nr. 622/98.

    Top