Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Illegale handel in wilde dieren en planten — Actieplan van de EU

Illegale handel in wilde dieren en planten — Actieplan van de EU

SAMENVATTING VAN:

Mededeling van de Europese Commissie (COM(2016) 87 final) — Actieplan van de EU tegen de illegale handel in wilde dieren en planten

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE MEDEDELING?

  • In deze mededeling wordt een blauwdruk opgemaakt voor de bestrijding van de illegale handel in wilde dieren en planten (dat wil zeggen het illegaal verzamelen, vervoeren en verdelen van dieren, planten en hun afgeleide producten), zowel in de EU als op internationaal niveau.
  • Het is daarbij de bedoeling dat alle diplomatische kanalen, handelskanalen en kanalen voor ontwikkelingssamenwerking van de EU worden gemobiliseerd om een van de meest winstgevende criminele activiteiten in de hele wereld een halt toe te roepen.

KERNPUNTEN

Het actieplan bestaat uit 32 maatregelen die in de periode van 2016 tot 2020 door de EU moeten worden uitgevoerd door elk van de 25 landen van de EU. De focus ligt op drie belangrijke aspecten:

  • 1.

    De illegale handel voorkomen en de vraag naar en het aanbod van illegale producten op basis van wilde dieren en planten terugdringen. Bijvoorbeeld:

    • de Europese Commissie zal richtsnoeren publiceren met als doel de uitvoer van oude ivoren voorwerpen uit de EU te staken. De EU-landen zullen op hun beurt alleen certificaten voor de handel in de EU in oude ivoren voorwerpen verstrekken op basis van de criteria in de richtsnoeren;
    • de Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid zullen ervoor zorgen dat naar de illegale handel in wilde dieren en planten zal worden verwezen in het beleid van de EU ter bestrijding van corruptie (in het bijzonder in het kader van de dialogen met belangrijke landen buiten de EU die begrotingssteun van de EU ontvangen).
  • 2.

    Betere uitvoering van bestaande regels en een doeltreffender bestrijding van de georganiseerde misdaad. Bijvoorbeeld:

    • de Commissie, Europol en Eurojust zullen de samenwerking tussen de EU-landen verbeteren bij gevallen van grensoverschrijdende illegale handel in wilde dieren en planten;
    • de Commissie, de hoge vertegenwoordiger en de EU-landen zullen de opbouw van capaciteit ondersteunen voor rechtshandhaving in belangrijke herkomst- en afzetlanden, met inbegrip van handhaving in beschermde gebieden.
  • 3.

    De samenwerking tussen de herkomst-, afzet- en doorvoerlanden versterken. Bijvoorbeeld:

    • de Commissie en de hoge vertegenwoordiger zullen meer, efficiëntere en meer strategisch gerichte steun aan ontwikkelingslanden verlenen om de illegale handel te bestrijden;
    • samen met de EU-landen zullen de Commissie en de hoge vertegenwoordiger de dialoog opvoeren met belangrijke herkomst-, doorvoer- en afzetlanden, met inbegrip van de dialoog met lokale gemeenschappen, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector.

ACHTERGROND

De illegale handel in wilde dieren en planten is een van de meest winstgevende vormen van georganiseerde criminaliteit over de hele wereld. Het heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en heeft een negatieve invloed op de rechtsstaat omdat het nauw samenhangt met corruptie. Het speelt een steeds grotere rol voor de financiering van milities of terroristische groeperingen.

De EU is een herkomst-, afzet- en doorvoergebied voor de illegale handel in wilde dieren en planten. Dat zijn allemaal redenen waarom de EU een cruciale rol speelt in het uitroeien van deze illegale handel.

U vindt meer informatie op de pagina over de EU-aanpak van de bestrijding van de illegale handel in wilde dieren en planten op de website van de Europese Commissie.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's — Actieplan van de EU tegen de illegale handel in wilde dieren en planten (COM(2016) 87 final van 26.2.2016)

GERELATEERDE BESLUITEN

Werkdocument van de diensten van de Commissie: Analyse en bewijsmateriaal ter ondersteuning van het Actieplan van de EU tegen de illegale handel in wilde dieren en planten bij de Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's — Actieplan van de EU tegen de illegale handel in wilde dieren en planten (COM(2016) 38 final van 26.2.2016)

Versterking van de samenwerking met bedrijfssectoren tegen de illegale handel in wilde dieren en planten — Eindrapport). Rapport voor het DG Milieu van de Europese Commissie, 13 november 2015.

Laatste bijwerking 02.05.2016

Top