Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R1025

    Normalisatie van de Europese Unie

    Normalisatie van de Europese Unie

     

    SAMENVATTING VAN:

    Verordening (EU) nr. 1025/2012 betreffende Europese normalisatie

    Verordening (EU) 2022/2480 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1025/2012

    WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

    • Ze beoogt de normalisatie in de Europese Unie (EU), die een leidende rol speelt in de interne markt, te moderniseren en te verbeteren door te beschrijven hoe:
      • het normalisatieproces van de EU werkt; en
      • de diverse organisaties die bij dit proces zijn betrokken (zowel op EU- als op nationaal niveau) samenwerken.
    • Ze is erop gericht het wettelijke kader te vereenvoudigen en aan te passen om de meest recente ontwikkelingen en toekomstige uitdagingen te weerspiegelen.
    • Normen ondersteunen marktconcurrentie, verminderen kosten, verbeteren veiligheid en verbeteren concurrentie, waarbij gezondheid, veiligheid, beveiliging en het milieu worden beschermd.

    KERNPUNTEN

    De verordening omvat regelgeving voor:

    • de samenwerking tussen normalisatieorganisaties, nationale normalisatie-instellingen, EU-lidstaten en de Europese Commissie;
    • de vaststelling van marktgestuurde Europese normen voor producten en diensten in overeenstemming met EU-wetgeving en -beleid;
    • hoe technische ICT-specificaties dit proces kunnen ondersteunen;
    • de financiering van normalisatiewerkzaamheden, doorgaans in de vorm van subsidies of oproepen tot het indienen van voorstellen in overeenstemming met EU-wetgeving en -beleid;
    • de deelname van de belanghebbenden.

    De verordening omvat normen voor diensten en producten, en de bescherming van het milieu en de volksgezondheid moet ook zijn opgenomen bij de vereiste kenmerken van een product of dienst.

    Normalisatieverzoeken aan Europese normalisatieorganisaties

    De Commissie kan een of meerdere Europese normalisatieorganisaties verzoeken een Europese norm, die marktgestuurd moet zijn, op te stellen en rekening te houden met het algemeen belang en de EU-beleidsdoelen. De Commissie bepaalt aan welke vereisten en termijnen moet worden voldaan. Lidstaten stellen de Commissie in kennis van alle aan normalisatie-instanties gedane verzoeken om de opstelling van technische specificaties of een norm voor specifieke producten met het oog op de vaststelling van technische specificaties.

    Brede deelname aan het normalisatieproces

    • Europese normalisatieorganisaties moeten de effectieve deelname van alle relevante belanghebbenden vergemakkelijken, waaronder het midden- en kleinbedrijf (mkb), consumentenorganisaties en belanghebbenden op sociaal en milieugebied, aan hun normalisatieactiviteiten.
    • Nationale normalisatie-instellingen moeten de toegang van het midden- en kleinbedrijf tot de normen en de ontwikkelingsprocesssen daarvan bevorderen, waarbij beste praktijken worden gedeeld om de deelname te verbeteren.
    • Indien nodig moedigen lidstaten overheden, met inbegrip van markttoezichtautoriteiten, ertoe aan deel te nemen aan nationale normalisatieactiviteiten die de ontwikkeling of herziening van normen beogen.
    • Om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met de belangen, waarden en beleidsdoelen van de EU in het normalisatieproces, en met het algemeen belang, voert Verordening (EU) 2022/2480 een wijziging in van artikel 10 van Verordening (EU) nr. 1025/2012. Met de wijziging worden goede praktijken voor governance binnen het Europese normalisatiesysteem ingevoerd door te zorgen voor een evenwichtige vertegenwoordiging van de belanghebbenden in de besluitvormingsprocedure voor normalisatie. Elke Europese normalisatieorganisatie moet volgens de nieuwe regels verzekeren dat bepaalde besluiten met betrekking tot Europese normen en Europese normalisatieproducten, uitsluitend worden genomen door vertegenwoordigers van de nationale normalisatie-instellingen binnen het bevoegde besluitvormingsorgaan van die organisatie:
      • besluiten over de aanvaarding en weigering van normalisatieverzoeken;
      • besluiten over de aanvaarding van nieuwe onderwerpen die nodig zijn om aan het normalisatieverzoek te voldoen; en
      • besluiten tot vaststelling, herziening en intrekking van Europese normen of Europese normalisatieproducten.

    Erkenning en gebruik van technische specificaties

    Overheden die hardware, software en informatietechnologiediensten willen aanschaffen, moeten optimaal gebruikmaken van alle relevante technische specificaties. De technische specificaties zijn aanvaard door de markt en de toepassing ervan vormt geen belemmering voor de interoperabiliteit wanneer bestaande EU- of internationale normen worden toegepast.

    Jaarlijks werkprogramma en bezwaren tegen geharmoniseerde normen

    In het jaarlijkse werkprogramma worden de strategische prioriteiten vastgesteld, rekening houdend met de groeistrategieën van de EU voor de lange termijn. De Commissie stelt een kennisgevingssysteem in voor alle belanghebbenden om een behoorlijke raadpleging en marktrelevantie te garanderen alvorens over te gaan tot de vaststelling van het jaarlijkse werkprogramma of normalisatieverzoeken of besluiten te nemen omtrent formele bezwaren tegen geharmoniseerde normen van de lidstaten of het Europees Parlement.

    Verslaglegging

    De Europese normalisatieorganisaties zenden de Commissie een jaarverslag over de uitvoering van deze verordening.

    Specifieke normen

    De verordening heeft expliciet betrekking op de volgende specifieke normen:

    VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

    Verordening (EU) nr. 1025/2012 is van toepassing sinds 1 januari 2013.

    Verordening (EU) 2022/2480 is vanaf 9 juli 2023 van toepassing.

    ACHTERGROND

    Zie voor meer informatie:

    BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

    Verordening (EU) nr. 1025/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende Europese normalisatie, tot wijziging van de Richtlijnen 89/686/EEG en 93/15/EEG van de Raad alsmede de Richtlijnen 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG, 97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/23/EG en 2009/105/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Beschikking 87/95/EEG van de Raad en Besluit nr. 1673/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 316 van 14.11.2012, blz. 12-33)

    Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EU) nr. 1025/2012 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

    Verordening (EU) 2022/2480 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1025/2012 wat betreft de besluiten van Europese normalisatieorganisaties over Europese normen en Europese normalisatieproducten (PB L 323 van 19.12.2022, blz. 1-3)

    GERELATEERDE DOCUMENTEN

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad en het Europees Economisch en Sociaal Comité — Een strategische visie voor Europese normen: de duurzame groei van de Europese economie tussen nu en 2020 bevorderen en versnellen (COM(2011) 311 def. van 1.6.2011)

    Laatste bijwerking 09.07.2023

    Naar boven