Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0010

    Verordening (EU) nr. 10/2011 van de Commissie van 14 januari 2011 betreffende materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen Voor de EER relevante tekst

    PB L 12 van 15.1.2011, p. 1–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 31/08/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/10/oj

    15.1.2011   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 12/1


    VERORDENING (EU) Nr. 10/2011 VAN DE COMMISSIE

    van 14 januari 2011

    betreffende materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EG) nr. 1935/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 27 oktober 2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen en houdende intrekking van de Richtlijnen 80/590/EEG en 89/109/EEG (1), en met name artikel 5, lid 1, onder a), c), d), e), f), h), i) en j),

    Na raadpleging van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Verordening (EG) nr. 1935/2004 bevat de algemene beginselen voor het wegnemen van de verschillen tussen de wetgevingen van de lidstaten betreffende materialen die met levensmiddelen in contact komen. Artikel 5, lid 1, van die verordening voorziet in de vaststelling van bijzondere maatregelen voor groepen materialen en voorwerpen en beschrijft in detail de procedure voor de toelating van stoffen op EU-niveau wanneer een bijzondere maatregel voorziet in de opstelling van een lijst van toegelaten stoffen.

    (2)

    Deze verordening is een bijzondere maatregel in de zin van artikel 5, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1935/2004. Bij deze verordening moeten voor materialen en voorwerpen van kunststof de bijzondere voorschriften worden vastgesteld die moeten worden toegepast voor het veilige gebruik daarvan en moet Richtlijn 2002/72/EG van de Commissie van 6 augustus 2002 inzake materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen (2) worden ingetrokken.

    (3)

    Richtlijn 2002/72/EG bevat de basisvoorschriften voor het vervaardigen van materialen en voorwerpen van kunststof. Die richtlijn is zesmaal op belangrijke punten gewijzigd. Voor de duidelijkheid moet de tekst geconsolideerd worden, waarbij overbodige en verouderde delen worden geschrapt.

    (4)

    Richtlijn 2002/72/EG en de wijzigingen daarvan zijn destijds zonder grote aanpassingen in nationale wetgeving omgezet. De omzetting in nationaal recht vergt doorgaans een periode van twaalf maanden. Als de lijsten van monomeren en additieven worden gewijzigd om nieuwe stoffen toe te laten, leidt deze omzettingsduur tot vertraging bij de toelating, waardoor de innovatie wordt geremd. Daarom is het wenselijk om de voorschriften voor materialen en voorwerpen van kunststof op te nemen in een verordening, die rechtstreeks toepasselijk is in alle lidstaten.

    (5)

    Richtlijn 2002/72/EG is van toepassing op materialen en voorwerpen die uitsluitend van kunststof gemaakt zijn en op pakkingen van kunststof in deksels. Vroeger waren dit de belangrijkste toepassingen van kunststoffen op de markt. De laatste jaren worden kunststoffen, behalve voor materialen en voorwerpen die uitsluitend daaruit bestaan, echter ook in combinatie met andere materialen gebruikt in meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen. De voorschriften voor het gebruik van vinylchloride-monomeer in Richtlijn 78/142/EEG van de Raad van 30 januari 1978 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake materialen en voorwerpen die vinylchloride-monomeer bevatten en bestemd zijn om met levensmiddelen in aanraking te komen (3) gelden al voor alle kunststoffen. Daarom is het wenselijk het toepassingsgebied van deze verordening uit te breiden tot lagen van kunststof in meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen.

    (6)

    Materialen en voorwerpen van kunststof kunnen bestaan uit diverse lagen van kunststof die met kleefstoffen aan elkaar zijn bevestigd. Materialen en voorwerpen van kunststof kunnen ook bedrukt zijn of voorzien van een organische of anorganische deklaag. Materialen en voorwerpen van kunststof die bedrukt of van een deklaag voorzien zijn of die met kleefstoffen zijn vervaardigd, moeten binnen het toepassingsgebied van deze verordening vallen. Kleefstoffen, deklagen en drukinkten bestaan niet noodzakelijkerwijs uit dezelfde stoffen als kunststoffen. Verordening (EG) nr. 1935/2004 biedt de mogelijkheid om bijzondere maatregelen vast te stellen voor kleefstoffen, deklagen en drukinkten. Daarom moet het bij materialen en voorwerpen van kunststof die bedrukt, van een deklaag voorzien of met kleefstoffen vervaardigd zijn, toegestaan zijn dat die bedrukking, deklaag of kleeflaag andere stoffen bevat dan op EU-niveau voor kunststoffen zijn toegelaten. Voor die lagen kunnen andere voorschriften van de Unie of de lidstaten gelden.

    (7)

    Kunststoffen en ionenwisselaarharsen, rubber en siliconen zijn macromoleculaire stoffen die door polymerisatie zijn verkregen. Verordening (EG) nr. 1935/2004 biedt de mogelijkheid om bijzondere maatregelen vast te stellen voor ionenwisselaarharsen, rubber en siliconen. Aangezien die materialen uit andere stoffen dan kunststoffen bestaan en andere fysische en chemische eigenschappen hebben, zijn daarvoor bijzondere voorschriften nodig en moet worden gepreciseerd dat zij buiten het toepassingsgebied van deze verordening vallen.

    (8)

    Kunststoffen zijn vervaardigd van monomeren en andere uitgangsstoffen, die een chemische reactie ondergaan waarbij een macromoleculaire structuur, het polymeer, wordt gevormd, dat de voornaamste structurele component van de kunststoffen is. Aan het polymeer worden additieven toegevoegd om bepaalde technologische effecten teweeg te brengen. Het polymeer als zodanig is een inerte structuur met hoge molecuulmassa. Aangezien stoffen met een molecuulmassa van meer dan 1 000 Da doorgaans niet in het lichaam kunnen worden opgenomen is het potentiële gezondheidsrisico als gevolg van het polymeer zelf zeer gering. Er kunnen gezondheidsrisico’s optreden door monomeren of andere uitgangsstoffen die niet of niet volledig gereageerd hebben of door additieven met een lage molecuulmassa die door migratie uit het materiaal van kunststof dat met levensmiddelen in contact komt, in die levensmiddelen terechtkomen. Daarom moet het risico van monomeren, andere uitgangsstoffen en additieven worden beoordeeld en moeten zij worden toegelaten voordat zij bij de vervaardiging van materialen en voorwerpen van kunststof worden gebruikt.

    (9)

    De risicobeoordeling van een stof door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) moet betrekking hebben op de stof zelf, relevante verontreinigingen en bij het beoogde gebruik te verwachten reactie- en afbraakproducten. De risicobeoordeling moet ook betrekking hebben op de potentiële migratie onder de ongunstigste te verwachten gebruiksomstandigheden en de toxiciteit. Op grond van de risicobeoordeling moeten bij de toelating zo nodig specificaties voor de stof en beperkingen voor het gebruik, kwantitatieve beperkingen of migratielimieten worden vastgesteld om de veiligheid van het afgewerkte materiaal of voorwerp te waarborgen.

    (10)

    Er zijn op EU-niveau nog geen voorschriften vastgesteld voor de risicobeoordeling en het gebruik van kleurstoffen in kunststoffen. Daarom moet het gebruik daarvan onder de nationale wetgeving blijven vallen. Deze situatie moet later opnieuw worden beoordeeld.

    (11)

    Oplosmiddelen die bij de vervaardiging van kunststoffen worden gebruikt om een geschikt reactiemilieu te vormen, zullen in de loop van het vervaardigingsproces waarschijnlijk worden verwijderd, omdat zij doorgaans vluchtig zijn. Er zijn op EU-niveau nog geen voorschriften vastgesteld voor de risicobeoordeling en het gebruik van oplosmiddelen bij de vervaardiging van kunststoffen. Daarom moet het gebruik daarvan onder de nationale wetgeving blijven vallen. Deze situatie moet later opnieuw worden beoordeeld.

    (12)

    Kunststoffen kunnen ook worden gemaakt van synthetische of natuurlijke macromoleculaire structuren die een chemische reactie met andere uitgangsstoffen ondergaan om een gemodificeerd macromolecuul te vormen. De gebruikte synthetische macromoleculen zijn vaak tussenstructuren, die niet volledig gepolymeriseerd zijn. Er kunnen risico’s voor de gezondheid ontstaan door migratie van andere voor het modificeren van het macromolecuul gebruikte uitgangsstoffen die niet of niet volledig gereageerd hebben of van macromoleculen die niet volledig gereageerd hebben. Daarom moet het risico van de bij de vervaardiging van gemodificeerde macromoleculen gebruikte andere uitgangsstoffen en macromoleculen worden beoordeeld en moeten zij worden toegelaten voordat zij bij de vervaardiging van materialen en voorwerpen van kunststof worden gebruikt.

    (13)

    Kunststoffen kunnen ook worden vervaardigd door micro-organismen die door fermentatieprocessen van uitgangsstoffen macromoleculaire structuren maken. Het gevormde macromolecuul komt vrij in een medium of wordt geëxtraheerd. Er kunnen risico’s voor de gezondheid ontstaan door migratie van uitgangsstoffen die niet of niet volledig gereageerd hebben of van tussenproducten of bijproducten van het fermentatieproces. In dit geval moet het risico van het eindproduct worden beoordeeld en moet dit worden toegelaten voordat het bij de vervaardiging van materialen en voorwerpen van kunststof wordt gebruikt.

    (14)

    Richtlijn 2002/72/EG bevat verschillende lijsten van monomeren en andere uitgangsstoffen en van additieven die voor de vervaardiging van materialen en voorwerpen van kunststof zijn toegelaten. Voor monomeren, andere uitgangsstoffen en additieven is de EU-lijst nu volledig, wat betekent dat alleen stoffen die op EU-niveau zijn toegelaten, gebruikt mogen worden. Er hoeven dus geen aparte lijsten meer voor monomeren en andere uitgangsstoffen, respectievelijk additieven te zijn naargelang hun toelatingsstatus. Aangezien sommige stoffen als monomeer of andere uitgangsstof en tevens als additief kunnen worden gebruikt, moet er voor de duidelijkheid één lijst van toegelaten stoffen worden gepubliceerd, met vermelding van de functie of functies waarvoor elke stof is toegelaten.

    (15)

    Polymeren kunnen niet alleen worden gebruikt als voornaamste structurele component van kunststoffen, maar ook als additief om bepaalde technologische effecten in de kunststof te verkrijgen. Als zo’n polymeer additief identiek is aan een polymeer dat de voornaamste structurele component van een kunststof kan zijn, mag ervan worden uitgegaan dat het risico van het polymere additief beoordeeld is als de monomeren al beoordeeld en toegelaten zijn. In dat geval hoeft het polymere additief niet toegelaten te worden, maar kan het worden gebruikt op grond van de toelating van de monomeren en andere uitgangsstoffen ervan. Als zo’n polymeer additief niet identiek is aan een polymeer dat de voornaamste structurele component van een kunststof kan zijn, mag er niet van worden uitgegaan dat het risico van het polymere additief beoordeeld is als de monomeren al beoordeeld zijn. In dat geval moet het risico van de fractie van het polymere additief met een molecuulmassa kleiner dan 1 000 Da worden beoordeeld en moet het additief worden toegelaten voordat het bij de vervaardiging van materialen en voorwerpen van kunststof wordt gebruikt.

    (16)

    In het verleden werd geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen additieven die een functie in het uiteindelijke polymeer hebben en polymerisatiehulpmiddelen, die alleen een functie hebben bij het vervaardigingsproces en niet bedoeld zijn om in het afgewerkte voorwerp achter te blijven. Sommige stoffen die als polymerisatiehulpmiddel dienen, zijn in het verleden al in de onvolledige lijst van additieven opgenomen. Deze polymerisatiehulpmiddelen moeten op de EU-lijst van toegelaten stoffen blijven staan. Gepreciseerd moet echter worden dat het gebruik van andere polymerisatiehulpmiddelen mogelijk blijft, met inachtneming van de nationale wetgeving. Deze situatie moet later opnieuw worden beoordeeld.

    (17)

    Op de EU-lijst staan de stoffen die voor de vervaardiging van kunststoffen zijn toegelaten. Stoffen als zuren, alcoholen en fenolen kunnen ook in de vorm van zouten voorkomen. Daar de zouten in de maag in de regel weer in het zuur, de alcohol of het fenol worden omgezet, moeten zouten met kationen die een veiligheidsbeoordeling hebben ondergaan, in principe tegelijk met het zuur, de alcohol of het fenol worden toegelaten. In sommige gevallen, wanneer uit de veiligheidsbeoordeling bezwaren tegen het gebruik van de vrije zuren naar voren komen, moeten alleen de zouten worden toegestaan door in de lijst de naam te vermelden als „… zuur/zuren, zouten”.

    (18)

    Stoffen die bij de vervaardiging van materialen en voorwerpen van kunststof worden gebruikt, kunnen verontreinigingen als gevolg van het vervaardigings- of extractieproces bevatten. Die verontreinigingen worden onbedoeld samen met de stof bij de vervaardiging van de kunststof toegevoegd (niet opzettelijk toegevoegde stoffen). Voor zover zij relevant zijn voor de risicobeoordeling moeten de belangrijkste verontreinigingen van een stof in aanmerking genomen worden en zo nodig in de specificaties van de stof worden vermeld. Het is echter onmogelijk om alle verontreinigingen in de toelating te vermelden en in aanmerking te nemen. Daarom kunnen zij in het materiaal of voorwerp aanwezig zijn zonder dat zij op de EU-lijst staan.

    (19)

    Bij de vervaardiging van polymeren worden stoffen gebruikt om de polymerisatiereactie op gang te brengen, zoals katalysatoren, en de reactie te regelen, zoals ketenoverdragers, ketenverlengers en ketenstoppers. Deze stoffen die de polymerisatie direct beïnvloeden, worden in uiterst kleine hoeveelheden gebruikt en worden niet geacht in het uiteindelijke polymeer achter te blijven. Daarom hoeven zij vooralsnog geen toelatingsprocedure op EU-niveau te doorlopen. De eventuele gezondheidsrisico’s in het afgewerkte materiaal of voorwerp door het gebruik van deze stoffen moeten door de fabrikant worden beoordeeld overeenkomstig internationaal erkende wetenschappelijke beginselen voor risicobeoordeling.

    (20)

    Bij de vervaardiging en het gebruik van materialen en voorwerpen van kunststof kunnen reactie- en afbraakproducten ontstaan. Die reactie- en afbraakproducten zijn niet opzettelijk in de kunststof aanwezig. Voor zover zij relevant zijn voor de risicobeoordeling moeten de belangrijkste reactie- en afbraakproducten van de beoogde toepassing van een stof in aanmerking genomen worden en in de beperkingen betreffende de stof worden vermeld. Het is echter onmogelijk om alle reactie- en afbraakproducten in de toelating te vermelden en in aanmerking te nemen. Daarom hoeven zij niet afzonderlijk in de EU-lijst worden opgenomen. De eventuele gezondheidsrisico’s in het afgewerkte materiaal of voorwerp door reactie- en afbraakproducten moeten door de fabrikant worden beoordeeld overeenkomstig internationaal erkende wetenschappelijke beginselen voor risicobeoordeling.

    (21)

    Voordat de EU-lijst van additieven werd opgesteld, konden andere dan op EU-niveau toegelaten additieven bij de vervaardiging van kunststoffen worden gebruikt. Voor de additieven die in de lidstaten toegestaan waren, is de termijn voor de indiening van de gegevens voor de veiligheidsbeoordeling door de EFSA met het oog op de opneming daarvan in de EU-lijst op 31 december 2006 verstreken. Additieven waarvoor binnen deze termijn een geldige aanvraag was ingediend, zijn in een voorlopige lijst opgenomen. Voor een aantal additieven op de voorlopige lijst is nog geen beslissing over hun toelating op EU-niveau genomen. Die additieven moeten nog overeenkomstig de nationale wetgeving gebruikt kunnen blijven worden totdat hun evaluatie is afgerond en een beslissing over opname in de EU-lijst is genomen.

    (22)

    Wanneer een op de voorlopige lijst voorkomend additief in de EU-lijst wordt opgenomen of wanneer wordt besloten om het niet in de EU-lijst op te nemen, moet dat additief uit de voorlopige lijst van additieven worden geschrapt.

    (23)

    Bij nieuwe technologieën worden stoffen met een uiterst kleine deeltjesgrootte geproduceerd, waarvan de chemische en fysische eigenschappen aanzienlijk verschillen van die van grotere deeltjes; het gaat hier bijvoorbeeld om nanodeeltjes. Deze verschillen in eigenschappen kunnen leiden tot verschillen in de toxiciteit en daarom moeten deze stoffen van geval tot geval door de EFSA op hun risico worden beoordeeld, totdat meer bekend is over deze nieuwe technologie. Daarom moet gepreciseerd worden dat toelatingen die gebaseerd zijn op de risicobeoordeling van de gebruikelijke deeltjesgrootte van een stof niet van toepassing zijn op synthetische nanodeeltjes.

    (24)

    Op grond van de risicobeoordeling moeten bij de toelating zo nodig specifieke migratielimieten worden vastgesteld om de veiligheid van het afgewerkte materiaal of voorwerp te waarborgen. Als een additief dat voor de vervaardiging van materialen en voorwerpen van kunststof toegelaten is, tegelijkertijd als levensmiddelenadditief of aromastof is toegelaten, moet ervoor worden gezorgd dat de samenstelling van het levensmiddel door het vrijkomen van de stof niet op onaanvaardbare wijze verandert. Daarom mag het vrijkomen van zo’n additief of aromastof voor tweeledig gebruik niet leiden tot een technologisch effect in het levensmiddel, tenzij dat zo bedoeld is en het materiaal dat met levensmiddelen in contact komt, voldoet aan de voorschriften voor actieve materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen in Verordening (EG) nr. 1935/2004 en Verordening (EG) nr. 450/2009 van de Commissie van 29 mei 2009 betreffende actieve en intelligente materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen (4). Waar van toepassing moeten de voorschriften van Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake levensmiddelen (5) en Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96, Verordening (EG) nr. 110/2008 en Richtlijn 2000/13/EG (6) in acht worden genomen.

    (25)

    Volgens artikel 3, lid 1, onder b), van Verordening (EG) nr. 1935/2004 mogen materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen geen stoffen afgeven die tot een onaanvaardbare wijziging in de samenstelling van de levensmiddelen kunnen leiden. Door toepassing van goede fabricagemethoden is het mogelijk materialen van kunststof zodanig te vervaardigen dat zij niet meer dan 10 mg stoffen per dm2 oppervlakte van het kunststofmateriaal afgeven. Als de risicobeoordeling van een bepaalde stof geen aanleiding geeft om een lager niveau vast te stellen, moet deze waarde worden gekozen als algemene limiet voor de inertheid van een materiaal van kunststof, de totale migratielimiet. Om bij de controle op de naleving van de totale migratielimiet vergelijkbare resultaten te verkrijgen moeten de testen worden uitgevoerd onder gestandaardiseerde testomstandigheden, waaronder de duur van de test, de temperatuur en het testmedium (levensmiddelsimulant), onder de ongunstigste te verwachten gebruiksomstandigheden van het materiaal of voorwerp van kunststof.

    (26)

    De totale migratielimiet van 10 mg per dm2 komt voor een kubusvormige verpakking met 1 kg levensmiddel neer op een migratie van 60 mg per kg levensmiddel. Voor kleine verpakkingen, waarbij de verhouding tussen oppervlakte en volume groter is, wordt de migratie naar het levensmiddel groter. Voor zuigelingen en peuters, die per kilogram lichaamsgewicht meer voedsel eten dan volwassenen en nog geen gevarieerde voeding hebben, moeten er bijzondere bepalingen komen om de inname van stoffen die migreren uit materialen die met levensmiddelen in contact komen, te beperken. Om voor verpakkingen van klein volume dezelfde bescherming mogelijk te maken als voor verpakkingen van groot volume, moet de totale migratielimiet voor materialen die met levensmiddelen in contact komen en bedoeld zijn voor het verpakken van levensmiddelen voor zuigelingen en peuters, gekoppeld worden aan de limiet in het levensmiddel en niet aan de oppervlakte van de verpakking.

    (27)

    Sinds enkele jaren worden er materialen van kunststof voor contact met levensmiddelen ontwikkeld die niet uit slechts één kunststof, maar uit tot wel 15 verschillende lagen van kunststof bestaan, om een optimale functionaliteit en bescherming van het levensmiddel te verkrijgen en tegelijkertijd de hoeveelheid verpakkingsafval te beperken. Bij dergelijke meerlaagse materialen en voorwerpen van kunststof kunnen de lagen door een functionele sperlaag van het levensmiddel gescheiden zijn. Deze laag vorm een barrière in materialen of voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen en voorkomt dat stoffen van achter die barrière naar het levensmiddel migreren. Achter een functionele sperlaag mogen niet-toegelaten stoffen worden gebruikt, mits die aan bepaalde criteria voldoen en de migratie ervan onder een gegeven aantoonbaarheidsgrens blijft. Met het oog op levensmiddelen voor zuigelingen en andere bijzonder gevoelige personen en gelet op de grote analysetolerantie van migratieanalyses moet voor de migratie van niet-toegelaten stoffen door een functionele sperlaag een maximum van 0,01 mg/kg in levensmiddelen worden vastgesteld. Stoffen die mutageen, kankerverwekkend of giftig voor de voortplanting zijn, mogen niet zonder voorafgaande toelating worden gebruikt in materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen en daarop dient het principe van de functionele sperlaag dan ook niet van toepassing te zijn. Nieuwe technologieën waarmee stoffen met uiterst kleine deeltjesgrootte worden geproduceerd waarvan de chemische en fysische eigenschappen aanzienlijk verschillen van die van grotere deeltjes, bijvoorbeeld nanodeeltjes, moeten wat hun risico betreft van geval tot geval worden beoordeeld totdat meer informatie over deze nieuwe technologie bekend is. Daarop dient het principe van de functionele sperlaag dan ook niet van toepassing te zijn.

    (28)

    Sinds enkele jaren worden er materialen en voorwerpen voor contact met levensmiddelen ontwikkeld die bestaan uit een combinatie van verschillende materialen, om een optimale functionaliteit en bescherming van het levensmiddel te verkrijgen en tegelijkertijd de hoeveelheid verpakkingsafval te beperken. De lagen van kunststof in deze meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen moeten aan dezelfde samenstellingseisen voldoen als lagen van kunststof die niet met andere materialen gecombineerd zijn. Voor lagen van kunststof in een meerlaags, uit meerdere materialen bestaand materiaal die door een functionele sperlaag van het levensmiddel gescheiden zijn, moet het principe van de functionele sperlaag gelden. Aangezien de lagen van kunststof met andere materialen gecombineerd worden en voor die andere materialen nog geen bijzondere maatregelen op EU-niveau zijn vastgesteld, kunnen er voor de afgewerkte meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen nog geen voorschriften worden gegeven. Daarom dienen er geen specifieke migratielimieten en totale migratielimiet te gelden, behalve voor vinylchloride-monomeer, waarvoor al een dergelijke beperking geldt. Bij ontbreken van een bijzondere maatregel op EU-niveau voor het gehele meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materiaal of voorwerp mogen de lidstaten nationale bepalingen handhaven of vaststellen, mits die in overeenstemming zijn met het Verdrag.

    (29)

    Krachtens artikel 16, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1935/2004 moeten materialen en voorwerpen waarvoor bijzondere maatregelen gelden, vergezeld gaan van een schriftelijke verklaring waaruit blijkt dat zij aan de desbetreffende voorschriften voldoen. Om de coördinatie en verantwoordelijkheid van de leveranciers in elk stadium van de vervaardiging, ook in dat van de uitgangsstoffen, te vergroten moeten de verantwoordelijke personen in een verklaring van overeenstemming die zij aan hun afnemers verstrekken, vastleggen dat de desbetreffende voorschriften zijn nageleefd.

    (30)

    Voor deklagen, drukinkten en kleefstoffen bestaat nog geen specifieke EU-wetgeving, zodat hiervoor geen verklaring van overeenstemming hoeft te worden verstrekt. Wel moet voor deklagen, drukinkten en kleefstoffen die in materialen en voorwerpen van kunststof worden gebruikt, aan de fabrikant van het afgewerkte voorwerp van kunststof de nodige informatie worden verstrekt zodat hij ervoor kan zorgen dat voor stoffen waarvoor in deze verordening migratielimieten zijn vastgesteld, aan die limieten wordt voldaan.

    (31)

    Volgens artikel 17, lid 1, van Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (7) moeten exploitanten van levensmiddelenbedrijven ervoor zorgen dat de levensmiddelen voldoen aan de geldende voorschriften. Daartoe moet met inachtneming van het vertrouwelijkheidsvereiste aan deze exploitanten toegang worden verleend tot de nodige gegevens om te waarborgen dat de migratie uit de materialen en voorwerpen naar de levensmiddelen aan de specificaties en beperkingen in de levensmiddelenwetgeving voldoet.

    (32)

    In elk stadium van de vervaardiging moeten bewijsstukken met betrekking tot de verklaring van overeenstemming beschikbaar zijn voor de handhavingsautoriteiten. De overeenstemming mag aan de hand van migratietesten worden aangetoond. Aangezien migratietesten ingewikkeld, duur en tijdrovend zijn, moet worden toegestaan dat de overeenstemming ook mag worden aangetoond aan de hand van berekeningen, met inbegrip van modellering, andere analyses en wetenschappelijke gegevens of argumenten indien de resultaten daarvan ten minste even stringent zijn als de migratietesten. De testresultaten moeten als valide worden beschouwd zolang de formuleringen en de procesomstandigheden constant blijven door toepassing van een kwaliteitsborgingssysteem.

    (33)

    Bij het testen van voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen is het voor sommige voorwerpen, zoals folies of deksels, vaak niet mogelijk om de oppervlakte te bepalen die met een gegeven volume levensmiddel in contact komt. Voor die voorwerpen moeten speciale voorschriften worden vastgesteld om de overeenstemming na te gaan.

    (34)

    Bij de vaststelling van migratielimieten wordt uitgegaan van de conventionele aanname dat een persoon van 60 kg lichaamsgewicht dagelijks 1 kg levensmiddel tot zich neemt en dat het levensmiddel verpakt wordt in een kubusvormige verpakking met een oppervlakte van 6 dm2 waaruit de stof vrijkomt. Voor heel kleine en heel grote verpakkingen wijkt de werkelijke oppervlakte-volumeverhouding van het verpakte levensmiddel sterkt af van de conventionele aanname. Daarom moet de oppervlakte daarvan worden genormaliseerd voordat de testresultaten met de migratielimieten worden vergeleken. Deze voorschriften moeten worden herzien wanneer er nieuwe gegevens over levensmiddelenverpakkingen beschikbaar zijn.

    (35)

    De specifieke migratielimiet is een maximaal toegestane hoeveelheid stof in een levensmiddel. Deze limiet moet waarborgen dat het materiaal dat met levensmiddelen in contact komt geen risico voor de gezondheid oplevert. De fabrikant moet ervoor zorgen dat materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, aan deze limieten voldoen wanneer zij onder de ongunstigste te verwachten omstandigheden met levensmiddelen in contact komen. Daarom moet worden nagegaan of materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, met de voorschriften in overeenstemming zijn en moeten er bepalingen voor dergelijke testen worden vastgesteld.

    (36)

    Levensmiddelen vormen een complexe matrix, waardoor de analyse van migrerende stoffen in het levensmiddel problematisch kan zijn. Daarom moeten testmedia worden aangewezen waarmee de overdracht van stoffen uit het materiaal van kunststof naar het levensmiddel wordt gesimuleerd. Zij moeten de belangrijkste fysische en chemische eigenschappen van levensmiddelen vertonen. Bij het gebruik van levensmiddelsimulanten moeten een standaardduur van de test en een standaardtemperatuur worden gekozen waarmee de migratie uit het voorwerp naar het levensmiddel zo goed mogelijk gereproduceerd wordt.

    (37)

    Om uit te maken welke levensmiddelsimulant voor bepaalde levensmiddelen geschikt is, moeten de chemische samenstelling en de fysische eigenschappen van het levensmiddel in aanmerking genomen worden. Voor bepaalde representatieve levensmiddelen zijn onderzoeksresultaten beschikbaar waarbij de migratie naar het levensmiddel vergeleken wordt met de migratie naar levensmiddelsimulanten. Aan de hand van die resultaten moeten levensmiddelsimulanten worden gekozen. Met name bij levensmiddelen die vet bevatten kan het met een levensmiddelsimulant verkregen resultaat soms een aanzienlijk te hoge waarde voor de migratie naar het levensmiddel te zien geven. In die gevallen moet het resultaat in de levensmiddelsimulant met een reductiecoëfficiënt kunnen worden gecorrigeerd.

    (38)

    Bij de bepaling van de blootstelling aan stoffen die migreren uit materialen die met levensmiddelen in contact komen werd uitgegaan van de conventionele aanname dat een persoon dagelijks 1 kg levensmiddelen tot zich neemt. De dagelijkse vetinname is echter niet meer dan 200 g. Voor lipofiele stoffen die alleen naar vet migreren, moet hier rekening mee worden gehouden. De specifieke migratie moet daarom worden gecorrigeerd met een correctiecoëfficiënt voor lipofiele stoffen overeenkomstig het advies van het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding (8) en het advies van de EFSA (9).

    (39)

    Voor de officiële controles moeten teststrategieën worden vastgesteld zodat de handhavingsautoriteiten doelmatige controles kunnen uitvoeren met optimaal gebruik van de beschikbare middelen. Daarom moet onder bepaalde voorwaarden gebruik kunnen worden gemaakt van screeningsmethoden om de overeenstemming te controleren. Indien een materiaal of voorwerp niet met de voorschriften in overeenstemming is, moet dit met een controlemethode worden bevestigd.

    (40)

    In deze verordening moet de basisvoorschriften voor migratietesten worden vastgelegd. Aangezien dit een complexe problematiek is, kunnen in deze basisvoorschriften niet alle denkbare gevallen en bijzonderheden aan de orde komen die voor het uitvoeren van de testen nodig zijn. Daarom moet er een EU-leidraad worden opgesteld waarin uitvoeriger op de toepassing van de basisvoorschriften voor migratietesten wordt ingegaan.

    (41)

    De bijgewerkte voorschriften voor levensmiddelsimulanten en migratietesten van deze verordening komen in de plaats van die van Richtlijn 78/142/EEG en de bijlage bij Richtlijn 82/711/EEG van de Raad van 18 oktober 1982 betreffende de basisregels voor de controle op migratie van bestanddelen van materialen en voorwerpen van kunststof bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen (10).

    (42)

    Stoffen die in kunststoffen aanwezig zijn, maar niet in bijlage I bij deze verordening zijn opgenomen, hebben niet per definitie een risicobeoordeling ondergaan omdat zij geen toelatingsprocedure hebben doorlopen. De desbetreffende exploitant moet de overeenstemming van deze stoffen met artikel 3 van Verordening (EG) nr. 1935/2004 beoordelen overeenkomstig internationaal erkende wetenschappelijke beginselen, met inachtneming van de blootstelling als gevolg van materialen die met levensmiddelen in contact komen en andere bronnen.

    (43)

    Onlangs heeft de EFSA een aantal nieuwe monomeren, andere uitgangsstoffen en additieven positief beoordeeld, die nu aan de EU-lijst moeten worden toegevoegd.

    (44)

    Aangezien aan de EU-lijst nieuwe stoffen worden toegevoegd, moet deze verordening zo spoedig mogelijk van toepassing worden, zodat de fabrikanten zich aan de technische vooruitgang kunnen aanpassen en innovatie mogelijk wordt.

    (45)

    Sommige voorschriften voor migratietesten moeten in het licht van nieuwe wetenschappelijke inzichten worden geactualiseerd. De handhavingsautoriteiten en het bedrijfsleven moeten hun huidige testmethoden aan die geactualiseerde voorschriften aanpassen. Om deze aanpassing mogelijk te maken is het wenselijk dat de geactualiseerde voorschriften pas twee jaar na de vaststelling van de verordening van toepassing worden.

    (46)

    Exploitanten staven hun verklaring van overeenstemming momenteel met bewijsstukken overeenkomstig de voorschriften van Richtlijn 2002/72/EG. De verklaring van overeenstemming hoeft in principe alleen geactualiseerd te worden als ingrijpende wijzigingen in de productie tot veranderingen in de migratie leiden of als er nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn. Om de exploitanten niet te veel te belasten moeten materialen die rechtmatig volgens de voorschriften van Richtlijn 2002/72/EG in de handel gebracht zijn, nog gedurende vijf jaar na de vaststelling van deze verordening in de handel gebracht kunnen worden met een verklaring van overeenstemming op basis van bewijsstukken overeenkomstig Richtlijn 2002/72/EG.

    (47)

    De analysemethoden voor het bepalen van de migratie en het restgehalte van vinylchloride-monomeer zoals beschreven in de Richtlijn 80/766/EEG van de Commissie van 8 juli 1980 tot vaststelling van de communautaire analysemethode voor de officiële controle van het gehalte aan vinylchloride-monomeer in materialen en voorwerpen die zijn bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen (11) en Richtlijn 81/432/EEG van de Commissie van 29 april 1981 tot vaststelling van de communautaire analysemethode voor de officiële controle van het door materialen en voorwerpen aan levensmiddelen afgegeven vinylchloride (12) zijn verouderd. Analysemethoden moeten voldoen aan de criteria van artikel 11 van Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad (13) inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn. Daarom moeten de Richtlijnen 80/766/EEG en 81/432/EEG worden ingetrokken.

    (48)

    De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    HOOFDSTUK I

    ALGEMENE BEPALINGEN

    Artikel 1

    Onderwerp

    1.   Deze verordening is een bijzondere maatregel in de zin van artikel 5 van Verordening (EG) nr. 1935/2004.

    2.   In deze verordening worden specifieke voorschriften vastgesteld voor het vervaardigen en in de handel brengen van materialen en voorwerpen van kunststof:

    a)

    die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen, of

    b)

    die al met levensmiddelen in contact zijn, of

    c)

    waarvan redelijkerwijs kan worden verwacht dat zij met levensmiddelen in contact komen.

    Artikel 2

    Toepassingsgebied

    1.   Deze verordening is van toepassing op materialen en voorwerpen die in de Unie in de handel worden gebracht en onder de volgende categorieën vallen:

    a)

    materialen en voorwerpen, alsmede delen daarvan, die uitsluitend uit kunststoffen bestaan;

    b)

    meerlaagse materialen en voorwerpen van kunststof waarvan de lagen met kleefstoffen of op andere wijze aan elkaar zijn bevestigd;

    c)

    onder a) en b) bedoelde materialen en voorwerpen die bedrukt en/of van een deklaag voorzien zijn;

    d)

    lagen of bekledingen van kunststof die dienen als pakking in doppen en sluitingen en samen met die doppen of sluitingen twee of meer lagen van verschillende soorten materiaal vormen;

    e)

    lagen van kunststof in meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen.

    2.   Deze verordening is niet van toepassing op de volgende materialen en voorwerpen die in de Unie in de handel worden gebracht en waarvoor andere bijzondere maatregelen moeten worden vastgesteld:

    a)

    ionenwisselaarharsen;

    b)

    rubber;

    c)

    siliconen.

    3.   Deze verordening is van toepassing onverminderd bepalingen van de Unie of de lidstaten met betrekking tot drukinkten, kleefstoffen of deklagen.

    Artikel 3

    Definities

    Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

    1.

    „materialen en voorwerpen van kunststof”:

    a)

    de in artikel 2, lid 1, onder a), b) en c), bedoelde materialen en voorwerpen, en

    b)

    de in artikel 2, lid 1, onder d) en e), bedoelde lagen van kunststof;

    2.

    „kunststof”: een polymeer waaraan additieven of andere stoffen kunnen zijn toegevoegd, dat als voornaamste structurele component van afgewerkte materialen en voorwerpen kan fungeren;

    3.

    „polymeer”: een macromoleculaire stof die is verkregen door:

    a)

    een polymerisatieproces zoals polyadditie of polycondensatie of een soortgelijke reactie van monomeren en andere uitgangsstoffen, of

    b)

    chemische modificatie van natuurlijke of synthetische macromoleculen, of

    c)

    microbiële fermentatie;

    4.

    „meerlaags materiaal of voorwerp van kunststof”: een materiaal of voorwerp dat bestaat uit twee of meer lagen kunststof;

    5.

    „meerlaags, uit meerdere materialen bestaand materiaal of voorwerp”: een materiaal of voorwerp dat bestaat uit twee of meer lagen van verschillende soorten materiaal, waarvan er ten minste één van kunststof is;

    6.

    „monomeer of andere uitgangsstof”:

    a)

    een stof die een of ander polymerisatieproces ondergaat om polymeren te vervaardigen, of

    b)

    een natuurlijke of synthetische macromoleculaire stof die bij de vervaardiging van gemodificeerde macromoleculen wordt gebruikt, of

    c)

    een stof die wordt gebruikt om bestaande natuurlijke of synthetische macromoleculen te modificeren;

    7.

    „additief”: een stof die opzettelijk aan kunststoffen wordt toegevoegd om tijdens de verwerking van de kunststof of in het afgewerkte materiaal of voorwerp een fysisch of chemisch effect te bewerkstelligen; het is de bedoeling dat deze stof in het afgewerkte materiaal of voorwerp aanwezig is;

    8.

    „polymerisatiehulpmiddel”: een stof die gebruikt wordt om een geschikt medium voor de vervaardiging van een polymeer of kunststof te verkrijgen; deze stof kan in het afgewerkte materiaal of voorwerp aanwezig zijn, maar het is niet de bedoeling dat de stof daarin aanwezig is of daarin een fysisch of chemisch effect heeft;

    9.

    „niet opzettelijk toegevoegde stof”: een verontreiniging in de gebruikte stoffen of een tussenproduct dat tijdens het productieproces is gevormd, of een ontledings- of reactieproduct;

    10.

    „stof die de polymerisatie direct beïnvloedt”: een stof die de polymerisatie initieert en/of de vorming van de macromoleculaire structuur regelt;

    11.

    „totale migratielimiet” (TML): de maximale hoeveelheid niet-vluchtige stoffen die een materiaal of voorwerp aan levensmiddelsimulanten mag afgeven;

    12.

    „levensmiddelsimulant”: een testmedium waarmee een levensmiddel wordt geïmiteerd; door het gedrag van de levensmiddelsimulant wordt de migratie uit de materialen die met levensmiddelen in contact komen nagebootst;

    13.

    „specifieke migratielimiet” (SML): de maximale hoeveelheid van een bepaalde stof die een materiaal of voorwerp aan levensmiddelen of levensmiddelsimulanten mag afgeven;

    14.

    „totale specifieke migratielimiet” (SML(T)): de maximaal toegestane hoeveelheid van een aantal stoffen tezamen die aan levensmiddelen of levensmiddelsimulanten wordt afgegeven, uitgedrukt als totaal van de vermelde stof(fen) of atoomgroep;

    15.

    „functionele sperlaag”: een uit een of meer lagen van ongeacht welk type materiaal bestaande sperlaag die ervoor zorgt dat het afgewerkte materiaal of voorwerp voldoet aan artikel 3 van Verordening (EG) nr. 1935/2004 en aan deze verordening;

    16.

    „niet-vette levensmiddelen”: levensmiddelen waarvoor in tabel 2 van bijlage V voor migratietesten alleen andere levensmiddelsimulanten dan de levensmiddelsimulanten D1 en D2 zijn vastgesteld;

    17.

    „beperking”: een begrenzing van het gebruik van een stof, een migratielimiet of een limiet voor het gehalte van de stof in het materiaal of voorwerp;

    18.

    „specificatie”: de samenstelling van een stof, zuiverheidseisen voor een stof, fysische of chemische eigenschappen van een stof, bijzonderheden over het vervaardigingsproces van een stof of een nadere toelichting op de wijze waarop de migratielimieten uitgedrukt zijn.

    Artikel 4

    In de handel brengen van materialen en voorwerpen van kunststof

    Materialen en voorwerpen van kunststof mogen alleen in de handel worden gebracht als zij:

    a)

    bij beoogd en te verwachten gebruik voldoen aan de desbetreffende voorschriften van artikel 3 van Verordening (EG) nr. 1935/2004, en

    b)

    voldoen aan de etiketteringsvoorschriften van artikel 15 van Verordening (EG) nr. 1935/2004, en

    c)

    voldoen aan de traceerbaarheidsvoorschriften van artikel 17 van Verordening (EG) nr. 1935/2004, en

    d)

    worden vervaardigd volgens goede fabricagemethoden zoals aangegeven in Verordening (EG) nr. 2023/2006 van de Commissie (14), en

    e)

    voldoen aan de in de hoofdstukken II, III en IV van deze verordening vastgestelde voorschriften inzake samenstelling en verklaring van overeenstemming.

    HOOFDSTUK II

    VOORSCHRIFTEN INZAKE SAMENSTELLING

    AFDELING 1

    Toegelaten stoffen

    Artikel 5

    EU-lijst van toegelaten stoffen

    1.   Bij de vervaardiging van lagen van kunststof in materialen en voorwerpen van kunststof mogen alleen stoffen die zijn opgenomen in de EU-lijst van toegelaten stoffen, hierna de „EU-lijst” genoemd, opzettelijk worden gebruikt.

    2.   De EU-lijst omvat:

    a)

    monomeren en andere uitgangsstoffen;

    b)

    additieven met uitzondering van kleurstoffen;

    c)

    polymerisatiehulpmiddelen met uitzondering van oplosmiddelen;

    d)

    door microbiële fermentatie verkregen macromoleculen.

    3.   De EU-lijst kan worden gewijzigd volgens de in de artikelen 8 tot en met 12 van Verordening (EG) nr. 1935/2004 vastgelegde procedure.

    Artikel 6

    Afwijkingen voor stoffen die niet in de EU-lijst zijn opgenomen

    1.   In afwijking van artikel 5 mogen stoffen die niet in de EU-lijst zijn opgenomen, met inachtneming van de nationale wetgeving als polymerisatiehulpmiddel worden gebruikt bij de vervaardiging van lagen van kunststof in materialen en voorwerpen van kunststof.

    2.   In afwijking van artikel 5 mogen kleurstoffen en oplosmiddelen met inachtneming van de nationale wetgeving worden gebruikt bij de vervaardiging van lagen van kunststof in materialen en voorwerpen van kunststof.

    3.   De volgende niet in de EU-lijst opgenomen stoffen zijn toegelaten, met inachtneming van de voorschriften van de artikelen 8 tot en met 12:

    a)

    aluminium-, ammonium-, barium-, calcium-, ijzer-, kalium-, kobalt-, koper-, lithium-, magnesium-, mangaan-, natrium- en zinkzouten (met inbegrip van dubbelzouten en zure zouten) van de toegelaten zuren, fenolen en alcoholen;

    b)

    mengsels verkregen door menging van toegelaten stoffen, zonder dat er tussen de bestanddelen een chemische reactie optreedt;

    c)

    indien gebruikt als additief, natuurlijke of synthetische polymeren met een molecuulmassa van ten minste 1 000 Da, met uitzondering van door microbiële fermentatie verkregen macromoleculen, die aan de voorschriften van deze verordening voldoen, als zij kunnen fungeren als voornaamste structurele component van afgewerkte materialen of voorwerpen;

    d)

    indien gebruikt als monomeer of andere uitgangsstof, prepolymeren en natuurlijke of synthetische macromoleculaire stoffen alsmede mengsels daarvan, met uitzondering van door microbiële fermentatie verkregen macromoleculen, als de voor de synthese van deze verbindingen benodigde monomeren of uitgangsstoffen in de EU-lijst zijn opgenomen.

    4.   De volgende niet in de EU-lijst opgenomen stoffen mogen voorkomen in lagen van kunststof in materialen en voorwerpen van kunststof:

    a)

    niet opzettelijk toegevoegde stoffen;

    b)

    stoffen die de polymerisatie direct beïnvloeden.

    5.   In afwijking van artikel 5 mogen niet in de EU-lijst opgenomen additieven, mits zij op de in artikel 7 bedoelde voorlopige lijst staan, met inachtneming van de nationale wetgeving ook na 1 januari 2010 nog worden gebruikt, totdat een beslissing over hun opname in de EU-lijst is genomen.

    Artikel 7

    Opstelling en beheer van de voorlopige lijst

    1.   De voorlopige lijst van additieven die momenteel door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) worden beoordeeld, die de Commissie in 2008 bekendgemaakt heeft, wordt regelmatig bijgewerkt.

    2.   Een additief wordt uit de voorlopige lijst geschrapt:

    a)

    als het wordt opgenomen in de EU-lijst in bijlage I, of

    b)

    als de Commissie besluit het niet in de EU-lijst op te nemen, of

    c)

    als de EFSA tijdens het onderzoek van de gegevens om aanvullende informatie vraagt en die informatie niet binnen de door haar vastgestelde termijnen wordt ingediend.

    AFDELING 2

    Algemene vereisten, beperkingen en specificaties

    Artikel 8

    Algemeen vereiste voor stoffen

    Stoffen die bij de vervaardiging van lagen van kunststof in materialen en voorwerpen van kunststof worden gebruikt, moeten van geschikte technische kwaliteit en zuiverheid zijn, gelet op het beoogde en te verwachten gebruik van de materialen en voorwerpen. De fabrikant moet de samenstelling van de stof kennen en deze op verzoek aan de bevoegde autoriteiten meedelen.

    Artikel 9

    Specifieke vereisten voor stoffen

    1.   Stoffen die bij de vervaardiging van lagen van kunststof in materialen en voorwerpen van kunststof worden gebruikt, moeten aan de volgende beperkingen en specificaties voldoen:

    a)

    de specifieke migratielimiet als bedoeld in artikel 11;

    b)

    de totale migratielimiet als bedoeld in artikel 12;

    c)

    de beperkingen en specificaties in bijlage I, punt 1, tabel 1, kolom 10;

    d)

    de nadere specificaties in bijlage I, punt 4.

    2.   Stoffen in nanovorm mogen uitsluitend worden gebruikt als zij uitdrukkelijk toegelaten zijn en als zodanig in de specificaties in bijlage I genoemd worden.

    Artikel 10

    Algemene beperkingen voor materialen en voorwerpen van kunststof

    In bijlage II zijn algemene beperkingen voor materialen en voorwerpen van kunststof opgenomen.

    Artikel 11

    Specifieke migratielimieten

    1.   De migratie van bestanddelen van materialen en voorwerpen van kunststof naar levensmiddelen mag niet hoger zijn dan de in bijlage I vermelde specifieke migratielimieten (SML’s). Die SML’s worden uitgedrukt in mg stof per kg levensmiddel (mg/kg).

    2.   Indien voor een stof in bijlage I geen specifieke migratielimiet of andere beperking is vermeld, geldt een algemene specifieke migratielimiet van 60 mg/kg.

    3.   In afwijking van de leden 1 en 2 mag de migratie van additieven die tevens zijn toegelaten als levensmiddelenadditief bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 of als aroma bij Verordening (EG) nr. 1334/2008 niet zodanig zijn dat het additief een technisch effect in het uiteindelijke levensmiddel heeft en mag deze migratie niet:

    a)

    hoger zijn dan de beperkingen in Verordening (EG) nr. 1333/2008 of Verordening (EG) nr. 1334/2008 en in bijlage I bij deze verordening in levensmiddelen waarin het gebruik van het desbetreffende additief als levensmiddelenadditief of aroma toegestaan is, of

    b)

    hoger zijn dan de beperkingen in bijlage I bij deze verordening in levensmiddelen waarvoor het gebruik van het additief als levensmiddelenadditief of aroma niet toegestaan is.

    Artikel 12

    Totale migratielimiet

    1.   De totale migratie van bestanddelen van materialen en voorwerpen van kunststof naar levensmiddelsimulanten mag niet hoger zijn dan 10 mg per dm2 van de oppervlakte die met levensmiddelen in contact komt (mg/dm2).

    2.   In afwijking van lid 1 mag de totale migratie van bestanddelen van materialen en voorwerpen van kunststof die bestemd zijn om in contact te komen met levensmiddelen voor zuigelingen en peuters, zoals omschreven in de Richtlijnen 2006/141/EG (15) en 2006/125/EG (16) van de Commissie, naar levensmiddelsimulanten niet hoger zijn dan 60 mg per kg levensmiddelsimulant.

    HOOFDSTUK III

    SPECIFIEKE BEPALINGEN VOOR BEPAALDE MATERIALEN EN VOORWERPEN

    Artikel 13

    Meerlaagse materialen en voorwerpen van kunststof

    1.   Bij meerlaagse materialen en voorwerpen van kunststof moet de samenstelling van elke laag van kunststof in overeenstemming met deze verordening zijn.

    2.   In afwijking van lid 1 geldt voor lagen van kunststof die niet rechtstreeks met levensmiddelen in contact komen en daarvan door een functionele sperlaag gescheiden zijn het volgende:

    a)

    zij hoeven niet te voldoen aan de beperkingen en specificaties in deze verordening, behalve wat betreft vinylchloride-monomeer zoals bepaald in bijlage I, en/of

    b)

    zij mogen worden vervaardigd met stoffen die niet in de EU-lijst of de voorlopige lijst zijn opgenomen.

    3.   De migratie van de in lid 2, onder b), bedoelde stoffen naar levensmiddelen of levensmiddelsimulanten mag niet met statistische zekerheid aantoonbaar zijn met een analysemethode overeenkomstig artikel 11 van Verordening (EG) nr. 882/2004 die een aantoonbaarheidsgrens van 0,01 mg/kg heeft. Die grenswaarde wordt altijd uitgedrukt als concentratie in levensmiddelen of levensmiddelsimulanten. De grenswaarde geldt voor een groep verbindingen indien die structureel en toxicologisch verwant zijn, met name isomeren of verbindingen met dezelfde relevante functionele groep, en omvat in voorkomend geval de overdracht door afgeven.

    4.   Stoffen die niet in de EU-lijst of de voorlopige lijst zijn opgenomen, zoals bedoeld in lid 2, onder b), mogen niet tot de volgende categorieën behoren:

    a)

    stoffen die zijn ingedeeld als „mutageen”, „kankerverwekkend” of „giftig voor de voortplanting” overeenkomstig de criteria van de punten 3.5, 3.6 en 3.7 van bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad (17);

    b)

    stoffen in nanovorm.

    5.   Het afgewerkte meerlaagse materiaal of voorwerp van kunststof moet voldoen aan de specifieke migratielimieten als bedoeld in artikel 11 en de totale migratielimiet als bedoeld in artikel 12 van deze verordening.

    Artikel 14

    Meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen

    1.   Bij meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen moet de samenstelling van elke laag van kunststof in overeenstemming met deze verordening zijn.

    2.   In afwijking van lid 1 mogen lagen van kunststof in een meerlaags, uit meerdere materialen bestaand materiaal of voorwerp, die niet rechtstreeks met levensmiddelen in contact komen en daarvan door een functionele sperlaag gescheiden zijn, vervaardigd worden met stoffen die niet in de EU-lijst of de voorlopige lijst zijn opgenomen.

    3.   Stoffen die niet in de EU-lijst of de voorlopige lijst zijn opgenomen, zoals bedoeld in lid 2, mogen niet tot de volgende categorieën behoren:

    a)

    stoffen die zijn ingedeeld als „mutageen”, „kankerverwekkend” of „giftig voor de voortplanting” overeenkomstig de criteria van de punten 3.5, 3.6 en 3.7 van bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1272/2008;

    b)

    stoffen in nanovorm.

    4.   In afwijking van lid 1 gelden de artikelen 11 en 12 niet voor lagen van kunststof in meerlaagse, uit meerdere materialen en voorwerpen bestaande materialen en voorwerpen.

    5.   De lagen van kunststof in een meerlaags, uit meerdere materialen bestaand materiaal of voorwerp moeten altijd voldoen aan de beperkingen voor vinylchloride-monomeer in bijlage I bij deze verordening.

    6.   Voor meerlaagse, uit meerdere materialen bestaande materialen en voorwerpen kunnen in de nationale wetgeving specifieke en totale migratielimieten worden vastgesteld voor de lagen van kunststof en voor het afgewerkte materiaal of voorwerp.

    HOOFDSTUK IV

    VERKLARING VAN OVEREENSTEMMING EN BEWIJSSTUKKEN

    Artikel 15

    Verklaring van overeenstemming

    1.   In de andere stadia van de handelscyclus dan de detailhandel is voor materialen en voorwerpen van kunststof, tussenproducten en halffabricaten daarvan en de voor de vervaardiging van die materialen en voorwerpen bestemde stoffen een schriftelijke verklaring overeenkomstig artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1935/2004 beschikbaar.

    2.   De in lid 1 bedoelde schriftelijke verklaring wordt verstrekt door de exploitant en bevat de in bijlage IV vastgestelde gegevens.

    3.   Aan de hand van de schriftelijke verklaring moeten de materialen, voorwerpen, tussenproducten en halffabricaten respectievelijk stoffen waarvoor zij is afgegeven, gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Indien ingrijpende wijzigingen in de samenstelling of productie tot veranderingen in de migratie uit de materialen of voorwerpen leiden of indien er nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar komen, moet een nieuwe verklaring worden opgesteld.

    Artikel 16

    Bewijsstukken

    1.   De exploitant verstrekt de nationale bevoegde autoriteiten op verzoek de nodige bewijsstukken om aan te tonen dat de materialen en voorwerpen, tussenproducten en halffabricaten daarvan en de voor de vervaardiging van die materialen en voorwerpen bestemde stoffen aan de voorschriften van deze verordening voldoen.

    2.   Die bewijsstukken omvatten de testomstandigheden en testresultaten, berekeningen, met inbegrip van modellering, andere analyses en gegevens over de veiligheid of argumenten waarom aan de voorschriften wordt voldaan. Hoofdstuk V bevat voorschriften om experimenteel aan te tonen dat aan de voorschriften wordt voldaan.

    HOOFDSTUK V

    OVEREENSTEMMING

    Artikel 17

    Uitdrukking van de resultaten van migratietesten

    1.   Om de overeenstemming na te gaan worden de specifieke migratiewaarden uitgedrukt in mg/kg onder gebruikmaking van de werkelijke oppervlakte-volumeverhouding bij feitelijk of te verwachten gebruik.

    2.   In afwijking van lid 1 wordt voor:

    a)

    recipiënten en andere voorwerpen die minder dan 500 ml of gram, dan wel meer dan 10 l bevatten of voor dergelijke hoeveelheden bestemd zijn,

    b)

    materialen en voorwerpen waarvoor vanwege hun vorm een schatting van de relatie tussen de oppervlakte van dergelijke materialen of voorwerpen en de hoeveelheid levensmiddelen die hiermee in contact komt, onuitvoerbaar is,

    c)

    folie en film die nog niet met levensmiddelen in contact komen,

    d)

    folie en film die minder dan 500 ml of gram, dan wel meer dan 10 l bevatten,

    de migratie uitgedrukt in mg/kg onder gebruikmaking van een oppervlakte-volumeverhouding van 6 dm2 per kg levensmiddel.

    De eerste alinea is niet van toepassing op materialen en voorwerpen van kunststof die bestemd zijn om in contact te komen of al in contact komen met levensmiddelen voor zuigelingen en peuters zoals omschreven in de Richtlijnen 2006/141/EG en 2006/125/EG.

    3.   In afwijking van lid 1 wordt de specifieke migratie voor doppen, pakkingen, stoppen en soortgelijke voor afsluiting gebruikte voorwerpen uitgedrukt in:

    a)

    mg/kg onder gebruikmaking van de feitelijke inhoud van de recipiënt waarvoor de afsluiting bestemd is, of in mg/dm2 onder gebruikmaking van de totale contactoppervlakte van het voor afsluiting bedoelde voorwerp en de afgesloten recipiënt indien het beoogde gebruik van het voorwerp bekend is, met inachtneming van lid 2;

    b)

    mg/voorwerp als het beoogde gebruik van het voorwerp niet bekend is.

    4.   Voor doppen, pakkingen, stoppen en soortgelijke voor afsluiting gebruikte voorwerpen wordt de totale migratie uitgedrukt in:

    a)

    mg/dm2 onder gebruikmaking van de totale contactoppervlakte van het voor afsluiting bedoelde voorwerp en de afgesloten recipiënt indien het beoogde gebruik van het voorwerp bekend is;

    b)

    mg/voorwerp als het beoogde gebruik van het voorwerp niet bekend is.

    Artikel 18

    Voorschriften voor het beoordelen van de overeenstemming met de migratielimieten

    1.   Voor materialen en voorwerpen die al met levensmiddelen in contact komen, wordt de overeenstemming met de specifieke migratielimieten bepaald overeenkomstig bijlage V, hoofdstuk 1.

    2.   Voor materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, wordt de overeenstemming met de specifieke migratielimieten overeenkomstig bijlage V, hoofdstuk 2, punt 2.1, bepaald met levensmiddelen of met de in bijlage III beschreven levensmiddelsimulanten.

    3.   Voor materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, kan om de overeenstemming met de specifieke migratielimiet na te gaan gebruik worden gemaakt van een screeningsmethode overeenkomstig bijlage V, hoofdstuk 2, punt 2.2. Indien een materiaal of voorwerp bij deze screening niet aan de migratielimieten blijkt te voldoen, moet het gebrek aan overeenstemming overeenkomstig lid 2 worden bevestigd.

    4.   Voor materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, wordt de overeenstemming met de totale migratielimiet overeenkomstig bijlage V, hoofdstuk 3, punt 3.1, bepaald met de levensmiddelsimulanten A, B, C, D1 en D2 zoals beschreven in bijlage III.

    5.   Voor materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, kan om de overeenstemming met de totale migratielimiet na te gaan gebruik worden gemaakt van een screeningsmethode overeenkomstig bijlage V, hoofdstuk 3, punt 3.4. Indien een materiaal of voorwerp bij deze screening niet aan de migratielimiet blijkt te voldoen, moet het gebrek aan overeenstemming overeenkomstig lid 4 worden bevestigd.

    6.   Testresultaten voor de specifieke migratie in levensmiddelen prevaleren boven testresultaten die met levensmiddelsimulanten zijn verkregen. Testresultaten voor de specifieke migratie in levensmiddelsimulanten prevaleren boven resultaten van screeningsmethoden.

    7.   Voordat de testresultaten betreffende de specifieke en totale migratie met de migratielimieten worden vergeleken, worden de correctiefactoren in bijlage V, hoofdstuk 4, op de daar aangegeven wijze toegepast.

    Artikel 19

    Beoordeling van stoffen die niet in de EU-lijst zijn opgenomen

    Voor de in artikel 6, leden 1, 2, 4 en 5, en artikel 14, lid 2, van deze verordening bedoelde stoffen die niet in bijlage I bij deze verordening zijn opgenomen, wordt de overeenstemming met artikel 3 van Verordening (EG) nr. 1935/2004 beoordeeld aan de hand van internationaal erkende wetenschappelijke beginselen voor risicobeoordeling.

    HOOFDSTUK VI

    SLOTBEPALINGEN

    Artikel 20

    Wijziging van EU-wetgeving

    De bijlage bij Richtlijn 85/572/EEG van de Raad (18) komt als volgt te luiden:

    „De simulatiestoffen voor levensmiddelen waarvan gebruik moet worden gemaakt voor de controle op de migratie van bestanddelen van materialen en voorwerpen van kunststof bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen, staan vermeld in bijlage III, punt 3, bij Verordening (EU) nr. 10/2011 van de Commissie.”.

    Artikel 21

    Intrekking van EU-wetgeving

    De Richtlijnen 80/766/EEG, 81/432/EEG en 2002/72/EG worden ingetrokken met ingang van 1 mei 2011.

    Verwijzingen naar de ingetrokken richtlijnen gelden als verwijzingen naar deze verordening en worden gelezen volgens de concordantietabellen in bijlage VI.

    Artikel 22

    Overgangsbepalingen

    1.   Tot en met 31 december 2012 worden de in artikel 16 bedoelde bewijsstukken gebaseerd op de basisregels voor de bepaling van de totale en specifieke migratie in de bijlage bij Richtlijn 82/711/EEG.

    2.   Met ingang van 1 januari 2013 mogen de in artikel 16 bedoelde bewijsstukken voor materialen, voorwerpen en stoffen die tot en met 31 december 2015 in de handel worden gebracht, gebaseerd worden op:

    a)

    de voorschriften voor de controle op de migratie in artikel 18 van deze verordening, of

    b)

    de basisregels voor de bepaling van de totale en specifieke migratie in de bijlage bij Richtlijn 82/711/EEG.

    3.   Met ingang van 1 januari 2016 worden de in artikel 16 bedoelde bewijsstukken, onverminderd lid 2 van dit artikel, gebaseerd op de voorschriften voor de controle op de migratie in artikel 18.

    4.   Tot en met 31 december 2015 moeten additieven die worden gebruikt in glasvezelsizings voor glasvezelversterkte kunststoffen en die niet in bijlage I zijn opgenomen, voldoen aan de bepalingen inzake risicobeoordeling van artikel 19.

    5.   Materialen en voorwerpen die vóór 1 mei 2011 op wettige wijze in de handel zijn gebracht, mogen tot en met 31 december 2012 in de handel worden gebracht.

    Artikel 23

    Inwerkingtreding en toepassing

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Zij is van toepassing met ingang van 1 mei 2011.

    Artikel 5 is ten aanzien van het gebruik van additieven met uitzondering van weekmakers op lagen of bekledingen van kunststof in doppen en sluitingen als bedoeld in artikel 2, lid 1, onder d), van toepassing met ingang van 31 december 2015.

    Artikel 5 is ten aanzien van het gebruik van additieven die worden gebruikt in glasvezelsizings voor glasvezelversterkte kunststoffen van toepassing met ingang van 31 december 2015.

    Artikel 18, leden 2 en 4, en artikel 20 zijn van toepassing met ingang van 31 december 2012.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in de lidstaten overeenkomstig de Verdragen.

    Gedaan te Brussel, 14 januari 2011.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    José Manuel BARROSO


    (1)  PB L 338 van 13.11.2004, blz. 4.

    (2)  PB L 220 van 15.8.2002, blz. 18.

    (3)  PB L 44 van 15.2.1978, blz. 15.

    (4)  PB L 135 van 30.5.2009, blz. 3.

    (5)  PB L 354 van 31.12.2008, blz. 16.

    (6)  PB L 354 van 31.12.2008, blz. 34.

    (7)  PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1.

    (8)  SCF opinion of 4 december 2002 on the introduction of a Fat (Consumption) Reduction Factor (FRF) in the estimation of the exposure to a migrant from food contact materials.

    http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out149_en.pdf.

    (9)  Opinion of the Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food (AFC) on a request from the Commission related to the introduction of a Fat (consumption) Reduction Factor for infants and children, The EFSA Journal (2004) 103, blz. 1-8.

    (10)  PB L 297 van 23.10.1982, blz. 26.

    (11)  PB L 213 van 16.8.1980, blz. 42.

    (12)  PB L 167 van 24.6.1981, blz. 6.

    (13)  PB L 165 van 30.4.2004, blz. 1.

    (14)  PB L 384 van 29.12.2006, blz. 75.

    (15)  PB L 401 van 30.12.2006, blz. 1.

    (16)  PB L 339 van 6.12.2006, blz. 16.

    (17)  PB L 353 van 31.12.2008, blz. 1.

    (18)  PB L 372 van 31.12.1985, blz. 14.


    BIJLAGE I

    Stoffen

    1.   EU-lijst van toegelaten monomeren, andere uitgangsstoffen, door microbiële fermentatie verkregen macromoleculen, additieven en polymerisatiehulpmiddelen

    Tabel 1 bevat de volgende informatie:

    kolom 1 (FCM-stofnr.): het unieke identificatienummer van de stof;

    kolom 2 (Ref.-nr.): het EEG-referentienummer voor verpakkingsmateriaal;

    kolom 3 (CAS-nr.): het door Chemical Abstracts Service (CAS) toegekende registratienummer;

    kolom 4 (Naam van de stof): de chemische naam;

    kolom 5 (Gebruik als additief of polymerisatiehulpmiddel (ja/neen)): vermelding of de stof voor gebruik als additief of polymerisatiehulpmiddel is toegelaten (ja), dan wel niet als zodanig is toegelaten (neen). Als de stof alleen als polymerisatiehulpmiddel is toegelaten, staat in deze kolom „ja” en wordt in de specificaties aangegeven dat dit alleen geldt voor gebruik als polymerisatiehulpmiddel.

    kolom 6 (Gebruik als monomeer of andere uitgangsstof of door microbiële fermentatie verkregen macromolecuul (ja/neen)): vermelding of de stof voor gebruik als monomeer of andere uitgangsstof of door microbiële fermentatie verkregen macromolecuul is toegelaten (ja), dan wel niet als zodanig is toegelaten (neen). Als de stof is toegelaten als door microbiële fermentatie verkregen macromolecuul is toegelaten, staat in deze kolom „ja” en wordt in de specificaties aangegeven dat het gaat om een door microbiële fermentatie verkregen macromolecuul.

    kolom 7 (FRF van toepassing (ja/neen)): vermelding of de migratieresultaten voor de stof met de vetreductiecoëfficiënt (FRF) gecorrigeerd mogen worden (ja), dan wel dit niet het geval is (neen).

    kolom 8 (SML [mg/kg]): de specifieke migratielimiet voor de stof. Deze wordt uitgedrukt in mg stof per kg levensmiddel. NA betekent dat de stof niet in aantoonbare hoeveelheden mag migreren;

    kolom 9 (SML(T) [mg/kg] (groepsbeperking nr.)): identificatienummer voor de groep stoffen waarvoor de groepsbeperking in kolom 1 van tabel 2 van deze bijlage geldt.

    kolom 10 (Beperkingen en specificaties): bevat andere specifiek vermelde beperkingen dan de specifieke migratielimiet, alsmede specificaties voor de stof. Indien nadere specificaties zijn vastgesteld, wordt hier verwezen naar tabel 4.

    kolom 11 (Noten betreffende de controle op de naleving): het nummer dat verwijst naar de noot met nadere regels voor de controle op de naleving voor deze stof, aangegeven in kolom 1 van tabel 3 van deze bijlage.

    Als een stof die in de lijst afzonderlijk wordt vermeld, tevens valt onder een algemene benaming, gelden voor deze stof de beperkingen die bij de afzonderlijke vermelding zijn opgenomen.

    Als in kolom 8 voor de specifieke migratielimiet NA (niet aantoonbaar) staat aangegeven, geldt een aantoonbaarheidsgrens van 0,01 mg stof per kg levensmiddel, tenzij voor de desbetreffende stof een andere waarde is aangegeven.

    Tabel 1

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    (5)

    (6)

    (7)

    (8)

    (9)

    (10)

    (11)

    FCM-stofnr.

    Ref.-nr.

    CAS-nr.

    Naam van de stof

    Gebruik als additief of polymerisatiehulpmiddel

    (ja/neen)

    Gebruik als monomeer of andere uitgangsstof of door microbiële fermentatie verkregen macromolecuul

    (ja/neen)

    FRF van toepassing

    (ja/neen)

    SML

    [mg/kg]

    SML(T)

    [mg/kg]

    (groepsbeperking nr.)

    Beperkingen en specificaties

    Noten betreffende de controle op de naleving

    1

    12310

    0266309-43-7

    albumine

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    2

    12340

    albumine, gecoaguleerd door formaldehyd

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    3

    12375

    alcoholen, alifatisch, eenwaardig, verzadigd, onvertakt, primair (C4-C22)

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    4

    22332

    mengsel van (40 % m/m) 2,2,4-trimethylhexaan-1,6-diisocyanaat en (60 % m/m) 2,4,4-trimethylhexaan-1,6-diisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    5

    25360

    2,3-epoxypropyl-trialkyl(C5-C15)acetaat

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als epoxygroep.

    Molecuulmassa = 43 Da

     

    6

    25380

    vinyl-trialkyl(C7-C17)acetaat (= vinylversataat)

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    7

    30370

    acetylazijnzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    8

    30401

    geacetyleerde mono- en diglyceriden van vetzuren

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

     

     

    9

    30610

    monocarbonzuren, C2-C24, alifatisch, onvertakt, uit natuurlijke vetten en oliën, en hun mono-, di- en triglycerolesters (vertakte vetzuren in natuurlijke hoeveelheden inbegrepen)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    10

    30612

    monocarbonzuren, C2-C24, alifatisch, onvertakt, synthetisch, en hun mono-, di- en triglycerolesters

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    11

    30960

    esters van alifatische monocarbonzuren (C6-C22) met polyglycerol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    12

    31328

    vetzuren uit eetbare dierlijke of plantaardige vetten en oliën

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    13

    33120

    alcoholen, alifatisch, eenwaardig, verzadigd, onvertakt, primair (C4-C24)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    14

    33801

    n-alkyl(C10-C13)benzeensulfonzuur

    ja

    neen

    neen

    30

     

     

     

    15

    34130

    alkyl[onvertakt met even aantal koolstofatomen (C12-C20)]dimethylaminen

    ja

    neen

    ja

    30

     

     

     

    16

    34230

    alkyl(C8-C22)sulfonzuur

    ja

    neen

    neen

    6

     

     

     

    17

    34281

    alkyl(C8-C22)zwavelzuren, onvertakt, primair, met een even aantal koolstofatomen

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    18

    34475

    aluminiumcalciumhydroxyfosfiet, hydraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    19

    39090

    N,N-bis(2-hydroxyethyl)alkyl(C8-C18)amine

    ja

    neen

    neen

     

    (7)

     

     

    20

    39120

    N,N-bis(2-hydroxyethyl)alkyl(C8-C18)aminehydrochloride

    ja

    neen

    neen

     

    (7)

    SML(T) uitgedrukt zonder HCl

     

    21

    42500

    koolzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    22

    43200

    ricinusolie, mono- en diglyceriden

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    23

    43515

    choline-esterchloride van kokosolievetzuren

    ja

    neen

    neen

    0,9

     

     

    (1)

    24

    45280

    katoenvezels

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    25

    45440

    kresolen, gebutyleerd, gestyreniseerd

    ja

    neen

    neen

    12

     

     

     

    26

    46700

    5,7-di-tert-butyl-3-(3,4- en 2,3-dimethylfenyl)-3H-benzofuran-2-on, bestaande uit: a) 5,7-di-tert-butyl-3-(3,4-dimethylfenyl)-3H-benzofuran-2-on (80-100 % m/m) en b) 5,7-di-tert-butyl-3-(2,3-dimethylfenyl)-3H-benzofuran-2-on (0-20 % m/m)

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    27

    48960

    9,10-dihydroxystearinezuur en oligomeren daarvan

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    28

    50160

    di-n-octyltinbis(n-alkyl(C10-C16)mercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    29

    50360

    di-n-octyltinbis(ethylmaleaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    30

    50560

    di-n-octyltin-1,4-butaandiol-bis(mercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    31

    50800

    di-n-octyltindimaleaat, veresterd

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    32

    50880

    di-n-octyltindimaleaat, polymeren (n = 2-4)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    33

    51120

    di-n-octyltinthiobenzoaat-2-ethylhexylmercaptoacetaat

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    34

    54270

    ethylhydroxymethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    35

    54280

    ethylhydroxypropylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    36

    54450

    vetten en oliën, van eetbare dierlijke of plantaardige oorsprong

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    37

    54480

    vetten en oliën, gehydrogeneerd, van eetbare dierlijke of plantaardige oorsprong

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    38

    55520

    glasvezels

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    39

    55600

    microglasparels

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    40

    56360

    esters van glycerol met azijnzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    41

    56486

    esters van glycerol met alifatische verzadigde onvertakte zuren met een even aantal koolstofatomen (C14-C18) en met alifatische onverzadigde onvertakte zuren met een even aantal koolstofatomen (C16-C18)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    42

    56487

    esters van glycerol met boterzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    43

    56490

    esters van glycerol met erucazuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    44

    56495

    esters van glycerol met 12-hydroxystearinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    45

    56500

    esters van glycerol met laurinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    46

    56510

    esters van glycerol met linolzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    47

    56520

    esters van glycerol met myristinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    48

    56535

    esters van glycerol met nonaanzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    49

    56540

    esters van glycerol met oliezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    50

    56550

    esters van glycerol met palmitinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    51

    56570

    esters van glycerol met propionzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    52

    56580

    esters van glycerol met ricinolzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    53

    56585

    esters van glycerol met stearinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    54

    57040

    glycerolmonooleaat, ester met ascorbinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    55

    57120

    glycerolmonooleaat, ester met citroenzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    56

    57200

    glycerolmonopalmitaat, ester met ascorbinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    57

    57280

    glycerolmonopalmitaat, ester met citroenzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    58

    57600

    glycerolmonostearaat, ester met ascorbinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    59

    57680

    glycerolmonostearaat, ester met citroenzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    60

    58300

    glycine, zouten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    62

    64500

    lysine, zouten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    63

    65440

    mangaanpyrofosfiet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    64

    66695

    methylhydroxymethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    65

    67155

    mengsel van 4-(2-benzoxazolyl)-4′-(5-methyl-2-benzoxazolyl)stilbeen, 4,4′-bis(2-benzoxazolyl)stilbeen en 4,4′-bis(5-methyl-2-benzoxazolyl)stilbeen)

    ja

    neen

    neen

     

     

    Ten hoogste 0,05 % (m/m) (hoeveelheid gebruikte stof/hoeveelheid formulering).

    Mengsel verkregen bij het vervaardigingsproces in de typische verhouding van (58-62 %):(23-27 %):(13-17 %)

     

    66

    67600

    mono-n-octyltintris[alkyl(C10-C16)mercaptoacetaat]

    ja

    neen

    neen

     

    (11)

     

     

    67

    67840

    montaanzuren en/of esters daarvan met ethyleenglycol en/of 1,3-butaandiol en/of glycerol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    68

    73160

    mono- en di-n-alkyl(C16- en C18-)esters van fosforzuur

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

     

     

    69

    74400

    tris(nonyl- en/of dinonylfenyl)fosfiet

    ja

    neen

    ja

    30

     

     

     

    70

    76463

    polyacrylzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

     

    (22)

     

     

    71

    76730

    polydimethylsiloxaan, γ-gehydroxypropyleerd

    ja

    neen

    neen

    6

     

     

     

    72

    76815

    polyester van adipinezuur met glycerol of pentaerytritol, esters met onvertakte C12-C22-vetzuren met een even aantal koolstofatomen

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

    Molecuulmassafractie < 1 000 Da lager dan 5 % (m/m)

     

    73

    76866

    polyesters van 1,2-propaandiol en/of 1,3- en/of 1,4-butaandiol en/of polypropyleenglycol met adipinezuur, eventueel met azijnzuur, C12-C18-vetzuren, n-octanol en/of n-decanol als eindgroepen

    ja

    neen

    ja

     

    (31)

    (32)

     

     

    74

    77440

    polyethyleenglycoldiricinoleaat

    ja

    neen

    ja

    42

     

     

     

    75

    77702

    esters van polyethyleenglycol met alifatische monocarbonzuren (C6-C22) en hun ammonium- en natriumsulfaten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    76

    77732

    polyethyleenglycol(EO = 1-30, typisch 5)ether van butyl-2-cyaan-3-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)acrylaat

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in pet

     

    77

    77733

    polyethyleenglycol(EO = 1-30, typisch 5)ether van butyl-2-cyaan-3-(4-hydroxyfenyl)acrylaat

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in pet

     

    78

    77897

    polyethyleenglycol(EO = 1-50)monoalkylether (onvertakt en vertakt, C8-C20) sulfaat, zouten

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    79

    80640

    polyoxyalkyl(C2-C4)-dimethylpolysiloxaan

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    80

    81760

    poeders, schilfers en vezels van brons, koper, messing, roestvast staal, tin en ijzer en legeringen van koper, tin en ijzer

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    81

    83320

    propylhydroxyethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    82

    83325

    propylhydroxymethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    83

    83330

    propylhydroxypropylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    84

    85601

    silicaten, natuurlijk (met uitzondering van asbest)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    85

    85610

    silicaten, natuurlijk, gesilyleerd (met uitzondering van asbest)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    86

    86000

    kiezelzuur, gesilyleerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    87

    86285

    siliciumdioxide, gesilyleerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    88

    86880

    natriummonoalkyldialkylfenoxybenzeendisulfonaat

    ja

    neen

    neen

    9

     

     

     

    89

    89440

    esters van stearinezuur met ethyleenglycol

    ja

    neen

    neen

     

    (2)

     

     

    90

    92195

    taurine, zouten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    91

    92320

    tetradecylpolyethyleenoxide(EO = 3-8)ether van glycolzuur

    ja

    neen

    ja

    15

     

     

     

    92

    93970

    tricyclodecaandimethanolbis(hexahydroftalaat)

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    93

    95858

    wassen, paraffine-, verkregen uit fracties van aardolie of synthetische koolwaterstofmengsels, geraffineerd, lage viscositeit

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

    Gemiddelde molecuulmassa ten minste 350 Da.

    Minimale viscositeit bij 100 °C: 2,5 cSt (2,5 × 10-6 m2/s).

    Gehalte aan koolwaterstoffen met een koolstofketen korter dan 25: ten hoogste 40 % (m/m)

     

    94

    95859

    wassen, verkregen uit fracties van aardolie of synthetische koolwaterstofmengsels, geraffineerd, hoge viscositeit

    ja

    neen

    neen

     

     

    Gemiddelde molecuulmassa ten minste 500 Da.

    Minimale viscositeit bij 100 °C: 11 cSt (11 × 10-6 m2/s).

    Gehalte aan minerale koolwaterstoffen met een koolstofketen korter dan 25: ten hoogste 5 % (m/m)

     

    95

    95883

    paraffineolie (witte minerale olie), verkregen uit fracties van aardolie

    ja

    neen

    neen

     

     

    Gemiddelde molecuulmassa ten minste 480 Da.

    Minimale viscositeit bij 100 °C: 8,5 cSt (8,5 × 10-6 m2/s).

    Gehalte aan minerale koolwaterstoffen met een koolstofketen korter dan 25: ten hoogste 5 % (m/m)

     

    96

    95920

    houtmeel en -vezels, onbehandeld

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    97

    72081/10

    koolwaterstofharsen uit aardolie, gehydrogeneerd

    ja

    neen

    neen

     

     

    Gehydrogeneerde koolwaterstofharsen uit aardolie worden geproduceerd door katalytische of thermische polymerisatie van diënen en olefinen van alifatisch, alicyclisch en/of monobenzeenarylalkeentype, afkomstig van destillaten van gekraakte aardolie met een kooktraject tot 220 °C, en de zuivere monomeren die in deze destillatiefracties voorkomen, gevolgd door destillatie, hydrogenering en verdere verwerking

    Eigenschappen:

    viscositeit bij 120 °C: > 3 Pa.s;

    verwekingspunt: > 95 °C, bepaald volgens ASTM-methode E 28-67;

    broomgetal: < 40 (ASTM D1159)

    kleur van een 50 %-oplossing in tolueen: < 11 op de gardnerschaal;

    resterend aromatisch monomeer: ≤ 50 ppm

     

    98

    17260

    0000050-00-0

    formaldehyd

    ja

    ja

    neen

     

    (15)

     

     

    54880

    99

    19460

    0000050-21-5

    melkzuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    62960

    100

    24490

    0000050-70-4

    sorbitol

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    88320

    101

    36000

    0000050-81-7

    ascorbinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    102

    17530

    0000050-99-7

    glucose

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    103

    18100

    0000056-81-5

    glycerol

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    55920

    104

    58960

    0000057-09-0

    hexadecyltrimethylammoniumbromide

    ja

    neen

    neen

    6

     

     

     

    105

    22780

    0000057-10-3

    palmitinezuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    70400

    106

    24550

    0000057-11-4

    stearinezuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    89040

    107

    25960

    0000057-13-6

    ureum

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    108

    24880

    0000057-50-1

    sacharose

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    109

    23740

    0000057-55-6

    1,2-propaandiol

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    81840

    110

    93520

    0000059-02-9

    0010191-41-0

    α-tocoferol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    111

    53600

    0000060-00-4

    ethyleendiaminetetraazijnzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    112

    64015

    0000060-33-3

    linolzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    113

    16780

    0000064-17-5

    ethanol

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    52800

    114

    55040

    0000064-18-6

    mierenzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    115

    10090

    0000064-19-7

    azijnzuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    30000

    116

    13090

    0000065-85-0

    benzoëzuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    37600

    117

    21550

    0000067-56-1

    methanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    118

    23830

    0000067-63-0

    2-propanol

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    81882

    119

    30295

    0000067-64-1

    aceton

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    120

    49540

    0000067-68-5

    dimethylsulfoxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    121

    24270

    0000069-72-7

    salicylzuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    84640

    122

    23800

    0000071-23-8

    1-propanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    123

    13840

    0000071-36-3

    1-butanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    124

    22870

    0000071-41-0

    1-pentanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    125

    16950

    0000074-85-1

    etheen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    126

    10210

    0000074-86-2

    acetyleen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    127

    26050

    0000075-01-4

    vinylchloride

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

     

    128

    10060

    0000075-07-0

    aceetaldehyd

    neen

    ja

    neen

     

    (1)

     

     

    129

    17020

    0000075-21-8

    ethyleenoxide

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

    (10)

    130

    26110

    0000075-35-4

    vinylideenchloride

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

    (1)

    131

    48460

    0000075-37-6

    1,1-difluorethaan

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    132

    26140

    0000075-38-7

    vinylideenfluoride

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    133

    14380

    0000075-44-5

    carbonylchloride

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

    (10)

    23155

    134

    43680

    0000075-45-6

    chloordifluormethaan

    ja

    neen

    neen

    6

     

    Gehalte aan chloorfluormethaan minder dan 1 mg/kg van de stof

     

    135

    24010

    0000075-56-9

    propyleenoxide

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

     

    136

    41680

    0000076-22-2

    kamfer

    ja

    neen

    neen

     

     

     

    (3)

    137

    66580

    0000077-62-3

    2,2′-methyleenbis(4-methyl-6-(1-methylcyclohexyl)fenol)

    ja

    neen

    ja

     

    (5)

     

     

    138

    93760

    0000077-90-7

    tri-n-butylacetylcitraat

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

     

     

    139

    14680

    0000077-92-9

    citroenzuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    44160

    140

    44640

    0000077-93-0

    triethylcitraat

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

     

     

    141

    13380

    0000077-99-6

    1,1,1-trimethylolpropaan

    ja

    ja

    neen

    6

     

     

     

    25600

    94960

    142

    26305

    0000078-08-0

    vinyltriethoxysilaan

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik als oppervlakbehandelingsmiddel

    (1)

    143

    62450

    0000078-78-4

    isopentaan

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    144

    19243

    0000078-79-5

    2-methyl-1,3-butadieen

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

     

    21640

    145

    10630

    0000079-06-1

    acrylamide

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    146

    23890

    0000079-09-4

    propionzuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    82000

    147

    10690

    0000079-10-7

    acrylzuur

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    148

    14650

    0000079-38-9

    chloortrifluorethyleen

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

    (1)

    149

    19990

    0000079-39-0

    methacrylamide

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    150

    20020

    0000079-41-4

    methacrylzuur

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    151

    13480

    0000080-05-7

    2,2-bis(4-hydroxyfenyl)propaan

    neen

    ja

    neen

    0,6

     

     

     

    13607

    152

    15610

    0000080-07-9

    4,4′-dichloordifenylsulfon

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    153

    15267

    0000080-08-0

    4,4′-diaminodifenylsulfon

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    154

    13617

    0000080-09-1

    4,4′-dihydroxydifenylsulfon

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    16090

    155

    23470

    0000080-56-8

    α-pineen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    156

    21130

    0000080-62-6

    methylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    157

    74880

    0000084-74-2

    dibutylftalaat

    ja

    neen

    neen

    0,3

    (32)

    Alleen voor gebruik als:

    a)

    weekmaker in materialen en voorwerpen van kunststof voor herhaald gebruik die met niet-vette levensmiddelen in contact komen;

    b)

    technische hulpstof in polyolefinen in een concentratie van maximaal 0,05 % in het eindproduct.

    (7)

    158

    23380

    0000085-44-9

    ftaalzuuranhydride

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    76320

    159

    74560

    0000085-68-7

    benzylbutylftalaat

    ja

    neen

    neen

    30

    (32)

    Alleen voor gebruik als:

    a)

    weekmaker in materialen en voorwerpen van kunststof voor herhaald gebruik;

    b)

    weekmaker in materialen en voorwerpen voor eenmalig gebruik die met niet-vette levensmiddelen in contact komen, met uitzondering van volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding als omschreven in Richtlijn 2006/141/EG en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG;

    c)

    technische hulpstof in een concentratie van maximaal 0,1 % in het eindproduct

    (7)

    160

    84800

    0000087-18-3

    4-tert-butylfenylsalicylaat

    ja

    neen

    ja

    12

     

     

     

    161

    92160

    0000087-69-4

    wijnsteenzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    162

    65520

    0000087-78-5

    mannitol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    163

    66400

    0000088-24-4

    2,2′-methyleenbis(4-ethyl-6-tert-butylfenol)

    ja

    neen

    ja

     

    (13)

     

     

    164

    34895

    0000088-68-6

    2-aminobenzamide

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in pet voor water en dranken

     

    165

    23200

    0000088-99-3

    o-ftaalzuur

    ja

    ja

    neen

     

     

     

     

    74480

    166

    24057

    0000089-32-7

    pyromellietzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    167

    25240

    0000091-08-7

    2,6-tolueendiisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    168

    13075

    0000091-76-9

    2,4-diamino-6-fenyl-1,3,5-triazine

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

    (1)

    15310

    169

    16240

    0000091-97-4

    3,3′-dimethyl-4,4′-diisocyanatobifenyl

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    170

    16000

    0000092-88-6

    4,4′-dihydroxybifenyl

    neen

    ja

    neen

    6

     

     

     

    171

    38080

    0000093-58-3

    methylbenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    172

    37840

    0000093-89-0

    ethylbenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    173

    60240

    0000094-13-3

    propyl-4-hydroxybenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    174

    14740

    0000095-48-7

    o-kresol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    175

    20050

    0000096-05-9

    allylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    176

    11710

    0000096-33-3

    methylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    177

    16955

    0000096-49-1

    ethyleencarbonaat

    neen

    ja

    neen

    30

     

    SML uitgedrukt als ethyleenglycol.

    Restgehalte 5 mg ethyleencarbonaat per kg hydrogel, waarbij maximaal 10 g hydrogel met 1 kg levensmiddel in contact mag komen

     

    178

    92800

    0000096-69-5

    4,4′-thiobis(6-tert-butyl-3-methylfenol)

    ja

    neen

    ja

    0,48

     

     

     

    179

    48800

    0000097-23-4

    2,2′-dihydroxy-5,5′-dichloordifenylmethaan

    ja

    neen

    ja

    12

     

     

     

    180

    17160

    0000097-53-0

    eugenol

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    181

    20890

    0000097-63-2

    ethylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    182

    19270

    0000097-65-4

    itaconzuur

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    183

    21010

    0000097-86-9

    isobutylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    184

    20110

    0000097-88-1

    butylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    185

    20440

    0000097-90-5

    ethyleenglycoldimethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    186

    14020

    0000098-54-4

    4-tert-butylfenol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    187

    22210

    0000098-83-9

    α-methylstyreen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    188

    19180

    0000099-63-8

    isoftaalzuurdichloride

    neen

    ja

    neen

     

    (27)

     

     

    189

    60200

    0000099-76-3

    methyl-4-hydroxybenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    190

    18880

    0000099-96-7

    p-hydroxybenzoëzuur

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    191

    24940

    0000100-20-9

    tereftaalzuurdichloride

    neen

    ja

    neen

     

    (28)

     

     

    192

    23187

    ftaalzuur

    neen

    ja

    neen

     

    (28)

     

     

    193

    24610

    0000100-42-5

    styreen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    194

    13150

    0000100-51-6

    benzylalcohol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    195

    37360

    0000100-52-7

    benzaldehyd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

    (3)

    196

    18670

    0000100-97-0

    hexamethyleentetramine

    ja

    ja

    nee

     

    (15)

     

     

    59280

    197

    20260

    0000101-43-9

    cyclohexylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    198

    16630

    0000101-68-8

    difenylmethaan-4,4′-diisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    199

    24073

    0000101-90-6

    resorcinoldiglycidylether

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

    Alleen voor indirect contact met levensmiddelen, achter een petlaag

    (8)

    200

    51680

    0000102-08-9

    N,N′-difenylthioureum

    ja

    neen

    ja

    3

     

     

     

    201

    16540

    0000102-09-0

    difenylcarbonaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    202

    23070

    0000102-39-6

    (1,3-fenyleendioxy)diazijnzuur

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    203

    13323

    0000102-40-9

    1,3-bis(2-hydroxyethoxy)benzeen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    204

    25180

    0000102-60-3

    N,N,N′,N′-tetrakis(2-hydroxypropyl)ethyleendiamine

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    92640

    205

    25385

    0000102-70-5

    triallylamine

    neen

    ja

    neen

     

     

    40 mg/kg hydrogel bij een verhouding van 1 kg levensmiddel op ten hoogste 1,5 g hydrogel.

    Alleen voor gebruik in hydrogels die niet bestemd zijn om direct met levensmiddelen in contact te komen

     

    206

    11500

    0000103-11-7

    2-ethylhexylacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    207

    31920

    0000103-23-1

    bis(2-ethylhexyl)adipaat

    ja

    neen

    ja

    18

    (32)

     

    (2)

    208

    18898

    0000103-90-2

    N-(4-hydroxyfenyl)aceetamide

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    209

    17050

    0000104-76-7

    2-ethyl-1-hexanol

    neen

    ja

    neen

    30

     

     

     

    210

    13390

    0000105-08-8

    1,4-bis(hydroxymethyl)cyclohexaan

    nee

    ja

    nee

     

     

     

     

    14880

    211

    23920

    0000105-38-4

    vinylpropionaat

    neen

    ja

    neen

     

    (1)

     

     

    212

    14200

    0000105-60-2

    caprolactam

    ja

    ja

    nee

     

    (4)

     

     

    41840

    213

    82400

    0000105-62-4

    1,2-propyleenglycoldioleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    214

    61840

    0000106-14-9

    12-hydroxystearinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    215

    14170

    0000106-31-0

    boterzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    216

    14770

    0000106-44-5

    p-kresol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    217

    15565

    0000106-46-7

    1,4-dichloorbenzeen

    neen

    ja

    neen

    12

     

     

     

    218

    11590

    0000106-63-8

    isobutylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    219

    14570

    0000106-89-8

    epichloorhydrine

    nee

    ja

    nee

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

    (10)

    16750

    220

    20590

    0000106-91-2

    2,3-epoxypropylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,02

     

     

    (10)

    221

    40570

    0000106-97-8

    butaan

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    222

    13870

    0000106-98-9

    1-buteen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    223

    13630

    0000106-99-0

    butadieen

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

     

    224

    13900

    0000107-01-7

    2-buteen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    225

    12100

    0000107-13-1

    acrylnitril

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    226

    15272

    0000107-15-3

    ethyleendiamine

    nee

    ja

    nee

    12

     

     

     

    16960

    227

    16990

    0000107-21-1

    ethyleenglycol

    ja

    ja

    nee

     

    (2)

     

     

    53650

    228

    13690

    0000107-88-0

    1,3-butaandiol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    229

    14140

    0000107-92-6

    boterzuur

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    230

    16150

    0000108-01-0

    dimethylaminoethanol

    neen

    ja

    neen

    18

     

     

     

    231

    10120

    0000108-05-4

    vinylacetaat

    neen

    ja

    neen

    12

     

     

     

    232

    10150

    0000108-24-7

    azijnzuuranhydride

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    30280

    233

    24850

    0000108-30-5

    barnsteenzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    234

    19960

    0000108-31-6

    maleïnezuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

    (3)

     

     

    235

    14710

    0000108-39-4

    m-kresol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    236

    23050

    0000108-45-2

    1,3-fenyleendiamine

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    237

    15910

    0000108-46-3

    1,3-dihydroxybenzeen

    nee

    ja

    nee

    2,4

     

     

     

    24072

    238

    18070

    0000108-55-4

    glutaarzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    239

    19975

    0000108-78-1

    2,4,6-triamino-1,3,5-triazine

    ja

    ja

    nee

    30

     

     

     

    25420

    93720

    240

    45760

    0000108-91-8

    cyclohexylamine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    241

    22960

    0000108-95-2

    fenol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    242

    85360

    0000109-43-3

    dibutylsebacaat

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

     

     

    243

    19060

    0000109-53-5

    isobutylvinylether

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (10)

    244

    71720

    0000109-66-0

    pentaan

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    245

    22900

    0000109-67-1

    1-penteen

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    246

    25150

    0000109-99-9

    tetrahydrofuran

    neen

    ja

    neen

    0,6

     

     

     

    247

    24820

    0000110-15-6

    barnsteenzuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    90960

    248

    19540

    0000110-16-7

    maleïnezuur

    ja

    ja

    nee

     

    (3)

     

     

    64800

    249

    17290

    0000110-17-8

    fumaarzuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    55120

    250

    53520

    0000110-30-5

    N,N′-ethyleenbisstearamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    251

    53360

    0000110-31-6

    N,N′-ethyleenbisoleamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    252

    87200

    0000110-44-1

    sorbinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    253

    15250

    0000110-60-1

    1,4-diaminobutaan

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    254

    13720

    0000110-63-4

    1,4-butaandiol

    ja

    ja

    nee

     

    (30)

     

     

    40580

    255

    25900

    0000110-88-3

    trioxaan

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    256

    18010

    0000110-94-1

    glutaarzuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    55680

    257

    13550

    0000110-98-5

    dipropyleenglycol

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    16660

    51760

    258

    70480

    0000111-06-8

    butylpalmitaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    259

    58720

    0000111-14-8

    heptaanzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    260

    24280

    0000111-20-6

    sebacinezuur

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    261

    15790

    0000111-40-0

    diethyleentriamine

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    262

    35284

    0000111-41-1

    N-(2-aminoethyl)ethanolamine

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

    Alleen voor indirect contact met levensmiddelen, achter een petlaag

     

    263

    13326

    0000111-46-6

    diethyleenglycol

    ja

    ja

    nee

     

    (2)

     

     

    15760

    47680

    264

    22660

    0000111-66-0

    1-octeen

    neen

    ja

    neen

    15

     

     

     

    265

    22600

    0000111-87-5

    1-octanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    266

    25510

    0000112-27-6

    triethyleenglycol

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    94320

    267

    15100

    0000112-30-1

    1-decanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    268

    16704

    0000112-41-4

    1-dodeceen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    269

    25090

    0000112-60-7

    tetraethyleenglycol

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    92350

    270

    22763

    0000112-80-1

    oliezuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    69040

    271

    52720

    0000112-84-5

    erucamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    272

    37040

    0000112-85-6

    beheenzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    273

    52730

    0000112-86-7

    erucazuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    274

    22570

    0000112-96-9

    octadecylisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    275

    23980

    0000115-07-1

    propeen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    276

    19000

    0000115-11-7

    isobuteen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    277

    18280

    0000115-27-5

    hexachloorendomethyleentetrahydroftaalzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    278

    18250

    0000115-28-6

    hexachloorendomethyleentetrahydroftaalzuur

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    279

    22840

    0000115-77-5

    pentaerytritol

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    71600

    280

    73720

    0000115-96-8

    trichloorethylfosfaat

    ja

    neen

    neen

    NA

     

     

     

    281

    25120

    0000116-14-3

    tetrafluoretheen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    282

    18430

    0000116-15-4

    hexafluorpropeen

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    283

    74640

    0000117-81-7

    bis(2-ethylhexyl)ftalaat

    ja

    neen

    neen

    1,5

    (32)

    Alleen voor gebruik als:

    a)

    weekmaker in materialen en voorwerpen van kunststof voor herhaald gebruik die met niet-vette levensmiddelen in contact komen;

    b)

    technische hulpstof in een concentratie van maximaal 0,1 % in het eindproduct

    (7)

    284

    84880

    0000119-36-8

    methylsalicylaat

    ja

    neen

    neen

    30

     

     

     

    285

    66480

    0000119-47-1

    2,2′-methyleenbis(4-methyl-6-tert-butylfenol)

    ja

    neen

    ja

     

    (13)

     

     

    286

    38240

    0000119-61-9

    benzofenon

    ja

    neen

    ja

    0,6

     

     

     

    287

    60160

    0000120-47-8

    ethyl-4-hydroxybenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    288

    24970

    0000120-61-6

    dimethyltereftalaat

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    289

    15880

    0000120-80-9

    1,2-dihydroxybenzeen

    nee

    ja

    nee

    6

     

     

     

    24051

    290

    55360

    0000121-79-9

    propylgallaat

    ja

    neen

    neen

     

    (20)

     

     

    291

    19150

    0000121-91-5

    isoftaalzuur

    neen

    ja

    neen

     

    (27)

     

     

    292

    94560

    0000122-20-3

    triisopropanolamine

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    293

    23175

    0000122-52-1

    triethylfosfiet

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    1 mg/kg in het eindproduct

    (1)

    294

    93120

    0000123-28-4

    didodecylthiodipropionaat

    ja

    neen

    ja

     

    (14)

     

     

    295

    15940

    0000123-31-9

    1,4-dihydroxybenzeen

    ja

    ja

    nee

    0,6

     

     

     

    18867

    48620

    296

    23860

    0000123-38-6

    propionaldehyd

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    297

    23950

    0000123-62-6

    propionzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    298

    14110

    0000123-72-8

    butyraldehyd

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    299

    63840

    0000123-76-2

    levulinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    300

    30045

    0000123-86-4

    butylacetaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    301

    89120

    0000123-95-5

    butylstearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    302

    12820

    0000123-99-9

    azelaïnezuur

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    303

    12130

    0000124-04-9

    adipinezuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    31730

    304

    14320

    0000124-07-2

    caprylzuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    41960

    305

    15274

    0000124-09-4

    hexamethyleendiamine

    nee

    ja

    nee

    2,4

     

     

     

    18460

    306

    88960

    0000124-26-5

    stearamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    307

    42160

    0000124-38-9

    koolstofdioxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    308

    91200

    0000126-13-6

    sucroseacetaatisobutyraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    309

    91360

    0000126-14-7

    sucroseoctaacetaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    310

    16390

    0000126-30-7

    2,2-dimethyl-1,3-propaandiol

    nee

    ja

    nee

    0,05

     

     

     

    22437

    311

    16480

    0000126-58-9

    dipentaerytritol

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    51200

    312

    21490

    0000126-98-7

    methacrylnitril

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    313

    16650

    0000127-63-9

    difenylsulfon

    ja

    ja

    nee

    3

     

     

     

    51570

    314

    23500

    0000127-91-3

    β-pineen

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    315

    46640

    0000128-37-0

    2,6-di-tert-butyl-p-kresol

    ja

    neen

    neen

    3

     

     

     

    316

    23230

    0000131-17-9

    diallylftalaat

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    317

    48880

    0000131-53-3

    2,2′-dihydroxy-4-methoxybenzofenon

    ja

    neen

    ja

     

    (8)

     

     

    318

    48640

    0000131-56-6

    2,4-dihydroxybenzofenon

    ja

    neen

    neen

     

    (8)

     

     

    319

    61360

    0000131-57-7

    2-hydroxy-4-methoxybenzofenon

    ja

    neen

    ja

     

    (8)

     

     

    320

    37680

    0000136-60-7

    butylbenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    321

    36080

    0000137-66-6

    ascorbylpalmitaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    322

    63040

    0000138-22-7

    butyllactaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    323

    11470

    0000140-88-5

    ethylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    324

    83700

    0000141-22-0

    ricinolzuur

    ja

    neen

    ja

    42

     

     

     

    325

    10780

    0000141-32-2

    n-butylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    326

    12763

    0000141-43-5

    2-aminoethanol

    ja

    ja

    nee

    0,05

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

    Alleen voor indirect contact met levensmiddelen, achter een petlaag

     

    35170

    327

    30140

    0000141-78-6

    ethylacetaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    328

    65040

    0000141-82-2

    malonzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    329

    59360

    0000142-62-1

    hexaanzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    330

    19470

    0000143-07-7

    laurinezuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    63280

    331

    22480

    0000143-08-8

    1-nonanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    332

    69760

    0000143-28-2

    oleylalcohol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    333

    22775

    0000144-62-7

    oxaalzuur

    ja

    ja

    nee

    6

     

     

     

    69920

    334

    17005

    0000151-56-4

    ethyleenimine

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    335

    68960

    0000301-02-0

    oleamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    336

    15095

    0000334-48-5

    n-decaanzuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    45940

    337

    15820

    0000345-92-6

    4,4′-difluorbenzofenon

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    338

    71020

    0000373-49-9

    palmitoleïnezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    339

    86160

    0000409-21-2

    siliciumcarbide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    340

    47440

    0000461-58-5

    dicyaandiamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    341

    13180

    0000498-66-8

    bicyclo[2.2.1]hept-2-een

    nee

    ja

    nee

    0,05

     

     

     

    22550

    342

    14260

    0000502-44-3

    caprolacton

    neen

    ja

    neen

     

    (29)

     

     

    343

    23770

    0000504-63-2

    1,3-propaandiol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    344

    13810

    0000505-65-7

    1,4-butaandiolformal

    nee

    ja

    nee

    NA

     

     

    (10)

    21821

    345

    35840

    0000506-30-9

    arachidinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    346

    10030

    0000514-10-3

    abiëtinezuur

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    347

    13050

    0000528-44-9

    trimellietzuur

    nee

    ja

    nee

     

    (21)

     

     

    25540

    348

    22350

    0000544-63-8

    myristinezuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    67891

    349

    25550

    0000552-30-7

    trimellietzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

    (21)

     

     

    350

    63920

    0000557-59-5

    lignocerinezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    351

    21730

    0000563-45-1

    3-methyl-1-buteen

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    Alleen voor gebruik in polypropyleen

    (1)

    352

    16360

    0000576-26-1

    2,6-dimethylfenol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    353

    42480

    0000584-09-8

    rubidiumcarbonaat

    ja

    neen

    neen

    12

     

     

     

    354

    25210

    0000584-84-9

    2,4-tolueendiisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    355

    20170

    0000585-07-9

    tert-butylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    356

    18820

    0000592-41-6

    1-hexeen

    neen

    ja

    neen

    3

     

     

     

    357

    13932

    0000598-32-3

    3-buteen-2-ol

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    Alleen voor gebruik als comonomeer voor de bereiding van polymere additieven

    (1)

    358

    14841

    0000599-64-4

    4-cumylfenol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    359

    15970

    0000611-99-4

    4,4′-dihydroxybenzofenon

    ja

    ja

    nee

     

    (8)

     

     

    48720

    360

    57920

    0000620-67-7

    glyceroltriheptanoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    361

    18700

    0000629-11-8

    1,6-hexaandiol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    362

    14350

    0000630-08-0

    koolstofmonoxide

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    363

    16450

    0000646-06-0

    1,3-dioxolaan

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    364

    15404

    0000652-67-5

    1,4:3,6-dianhydrosorbitol

    neen

    ja

    neen

    5

     

    Alleen voor gebruik als comonomeer in poly(ethyleen-co-isosorbidetereftalaat)

     

    365

    11680

    0000689-12-3

    isopropylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    366

    22150

    0000691-37-2

    4-methyl-1-penteen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    367

    16697

    0000693-23-2

    n-dodecaandizuur

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    368

    93280

    0000693-36-7

    dioctadecylthiodipropionaat

    ja

    neen

    ja

     

    (14)

     

     

    369

    12761

    0000693-57-2

    12-aminododecaanzuur

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    370

    21460

    0000760-93-0

    methacrylzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    371

    11510

    0000818-61-1

    ethyleenglycolmonoacrylaat

    nee

    ja

    nee

     

    (22)

     

     

    11830

    372

    18640

    0000822-06-0

    hexamethyleendiisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    373

    22390

    0000840-65-3

    dimethylnaftaleen-2,6-dicarboxylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    374

    21190

    0000868-77-9

    ethyleenglycolmonomethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    375

    15130

    0000872-05-9

    1-deceen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    376

    66905

    0000872-50-4

    N-methylpyrrolidon

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    377

    12786

    0000919-30-2

    3-aminopropyltriethoxysilaan

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Resterend extraheerbaar gehalte 3-aminopropyltriethoxysilaan lager dan 3 mg/kg vulstof bij gebruik voor reactieve oppervlakbehandeling van anorganische vulstoffen.

    SML = 0,05 mg/kg bij gebruik voor oppervlakbehandeling van materialen en voorwerpen

     

    378

    21970

    0000923-02-4

    N-methylolmethacrylamide

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    379

    21940

    0000924-42-5

    N-methylolacrylamide

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    380

    11980

    0000925-60-0

    propylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    381

    15030

    0000931-88-4

    cycloocteen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in polymeren die in contact komen met levensmiddelen waarvoor simulant A is vastgesteld

     

    382

    19490

    0000947-04-6

    laurolactam

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    383

    72160

    0000948-65-2

    2-fenylindool

    ja

    neen

    ja

    15

     

     

     

    384

    40000

    0000991-84-4

    2,4-bis(octylthio)-6-(4-hydroxy-3,5-di-tert-butylanilino)-1,3,5-triazine

    ja

    neen

    ja

    30

     

     

     

    385

    11530

    0000999-61-1

    2-hydroxypropylacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    SML uitgedrukt als de som van 2-hydroxypropylacrylaat en 2-hydroxyisopropylacrylaat.

    Mag maximaal 25 % (m/m) 2-hydroxyisopropylacrylaat (CAS-nr. 0002918-23-2) bevatten

    (1)

    386

    55280

    0001034-01-1

    octylgallaat

    ja

    neen

    neen

     

    (20)

     

     

    387

    26155

    0001072-63-5

    1-vinylimidazool

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    388

    25080

    0001120-36-1

    1-tetradeceen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    389

    22360

    0001141-38-4

    2,6-naftaleendicarbonzuur

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    390

    55200

    0001166-52-5

    dodecylgallaat

    ja

    neen

    neen

     

    (20)

     

     

    391

    22932

    0001187-93-5

    perfluormethyl-perfluorvinylether

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik voor antikleefcoatings

     

    392

    72800

    0001241-94-7

    difenyl-2-ethylhexylfosfaat

    ja

    neen

    ja

    2,4

     

     

     

    393

    37280

    0001302-78-9

    bentoniet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    394

    41280

    0001305-62-0

    calciumhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    395

    41520

    0001305-78-8

    calciumoxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    396

    64640

    0001309-42-8

    magnesiumhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    397

    64720

    0001309-48-4

    magnesiumoxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    398

    35760

    0001309-64-4

    antimoontrioxide

    ja

    neen

    neen

    0,04

     

    SML uitgedrukt als antimoon

    (6)

    399

    81600

    0001310-58-3

    kaliumhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    400

    86720

    0001310-73-2

    natriumhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    401

    24475

    0001313-82-2

    natriumsulfide

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    402

    96240

    0001314-13-2

    zinkoxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    403

    96320

    0001314-98-3

    zinksulfide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    404

    67200

    0001317-33-5

    molybdeendisulfide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    405

    16690

    0001321-74-0

    divinylbenzeen

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    SML uitgedrukt als de som van divinylbenzeen en ethylvinylbenzeen.

    Mag maximaal 45 % (m/m) ethylvinylbenzeen bevatten

    (1)

    406

    83300

    0001323-39-3

    1,2-propyleenglycolmonostearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    407

    87040

    0001330-43-4

    natriumtetraboraat

    ja

    neen

    neen

     

    (16)

     

     

    408

    82960

    0001330-80-9

    1,2-propyleenglycolmonooleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    409

    62240

    0001332-37-2

    ijzeroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    410

    62720

    0001332-58-7

    kaolien

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    411

    42080

    0001333-86-4

    koolzwart (carbon black)

    ja

    neen

    neen

     

     

    Primaire deeltjes van 10-300 nm, geaggregeerd tot 100-1 200 nm, die agglomeraten kunnen vormen met afmetingen tussen 300 nm en enkele mm.

    Met tolueen extraheerbare stoffen: maximaal 0,1 %, bepaald volgens de methode van ISO-norm 6209.

    Uv-absorptie van een cyclohexaanextract bij 386 nm: extinctie < 0,02 voor een cuvet van 1 cm of < 0,1 voor een cuvet van 5 cm, bepaald volgens een algemeen erkende analysemethode.

    Benzo[a]pyreengehalte: maximaal 0,25 mg/kg koolzwart.

    Maximale gebruiksconcentratie koolzwart in het polymeer: 2,5 % (m/m)

     

    412

    45200

    0001335-23-5

    koperjodide

    ja

    neen

    neen

     

    (6)

     

     

    413

    35600

    0001336-21-6

    ammoniumhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    414

    87600

    0001338-39-2

    sorbitaanmonolauraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    415

    87840

    0001338-41-6

    sorbitaanmonostearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    416

    87680

    0001338-43-8

    sorbitaanmonooleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    417

    85680

    0001343-98-2

    kiezelzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    418

    34720

    0001344-28-1

    aluminiumoxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    419

    92150

    0001401-55-4

    looizuur

    ja

    neen

    neen

     

     

    Volgens JECFA-specificatie

     

    420

    19210

    0001459-93-4

    dimethylisoftalaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    421

    13000

    0001477-55-0

    1,3-benzeendimethaanamine

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    422

    38515

    0001533-45-5

    4,4′-bis(2-benzoxazolyl)stilbeen

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

     

    (2)

    423

    22937

    0001623-05-8

    perfluorpropyl-perfluorvinylether

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    424

    15070

    0001647-16-1

    1,9-decadieen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    425

    10840

    0001663-39-4

    tert-butylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    426

    13510

    0001675-54-3

    2,2-bis(4-hydroxyfenyl)propaan-bis(2,3-epoxypropyl)ether

    nee

    ja

    nee

     

     

    Volgens Verordening (EG) nr. 1895/2005 (1)

     

    13610

    427

    18896

    0001679-51-2

    4-(hydroxymethyl)-1-cyclohexeen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    428

    95200

    0001709-70-2

    1,3,5-trimethyl-2,4,6-tris(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzyl)benzeen

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    429

    13210

    0001761-71-3

    bis(4-aminocyclohexyl)methaan

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    430

    95600

    0001843-03-4

    1,1,3-tris(2-methyl-4-hydroxy-5-tert-butylfenyl)butaan

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    431

    61600

    0001843-05-6

    2-hydroxy-4-n-octyloxybenzofenon

    ja

    neen

    ja

     

    (8)

     

     

    432

    12280

    0002035-75-8

    adipinezuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    433

    68320

    0002082-79-3

    octadecyl-3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)propionaat

    ja

    neen

    ja

    6

     

     

     

    434

    20410

    0002082-81-7

    1,4-butaandioldimethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    435

    14230

    0002123-24-2

    caprolactam, natriumzout

    neen

    ja

    neen

     

    (4)

     

     

    436

    19480

    0002146-71-6

    vinyllauraat

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    437

    11245

    0002156-97-0

    dodecylacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (2)

    438

    38875

    0002162-74-5

    bis(2,6-diisopropylfenyl)carbodiimide

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Alleen voor indirect contact met levensmiddelen, achter een petlaag

     

    439

    21280

    0002177-70-0

    fenylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    440

    21340

    0002210-28-8

    propylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    441

    38160

    0002315-68-6

    propylbenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    442

    13780

    0002425-79-8

    1,4-butaandiol-bis(2,3-epoxypropyl)ether

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    Restgehalte = 1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als epoxygroep.

    Molecuulmassa = 43 Da

    (10)

    443

    12788

    0002432-99-7

    11-aminoundecaanzuur

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    444

    61440

    0002440-22-4

    2-(2-hydroxy-5-methylfenyl)benzotriazool

    ja

    neen

    neen

     

    (12)

     

     

    445

    83440

    0002466-09-3

    pyrofosforzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    446

    10750

    0002495-35-4

    benzylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    447

    20080

    0002495-37-6

    benzylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    448

    11890

    0002499-59-4

    n-octylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    449

    49840

    0002500-88-1

    dioctadecyldisulfide

    ja

    neen

    ja

    3

     

     

     

    450

    24430

    0002561-88-8

    sebacinezuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    451

    66755

    0002682-20-4

    2-methyl-4-isothiazoline-3-on

    ja

    neen

    neen

    0,5

     

    Alleen voor gebruik in waterige polymeerdispersies en -emulsies

     

    452

    38885

    0002725-22-6

    2,4-bis(2,4-dimethylfenyl)-6-(2-hydroxy-4-n-octyloxyfenyl)-1,3,5-triazine

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in waterige levensmiddelen

     

    453

    26320

    0002768-02-7

    vinyltrimethoxysilaan

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (10)

    454

    12670

    0002855-13-2

    1-amino-3-aminomethyl-3,5,5-trimethylcyclohexaan

    neen

    ja

    neen

    6

     

     

     

    455

    20530

    0002867-47-2

    2-(dimethylamino)ethylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

     

    456

    10810

    0002998-08-5

    sec-butylacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (22)

     

     

    457

    20140

    0002998-18-7

    sec-butylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    458

    36960

    0003061-75-4

    beheenamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    459

    46870

    0003135-18-0

    dioctadecyl-3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzylfosfonaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    460

    14950

    0003173-53-3

    cyclohexylisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    461

    22420

    0003173-72-6

    1,5-naftaleendiisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    462

    26170

    0003195-78-6

    N-vinyl-N-methylaceetamide

    neen

    ja

    neen

    0,02

     

     

    (1)

    463

    25840

    0003290-92-4

    1,1,1-trimethylolpropaantrimethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    464

    61280

    0003293-97-8

    2-hydroxy-4-n-hexyloxybenzofenon

    ja

    neen

    ja

     

    (8)

     

     

    465

    68040

    0003333-62-8

    3-fenyl-7-[2H-nafto[1,2-d]triazool-2-yl]cumarine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    466

    50640

    0003648-18-8

    di-n-octyltindilauraat

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    467

    14800

    0003724-65-0

    crotonzuur

    ja

    ja

    nee

    0,05

     

     

    (1)

    45600

    468

    71960

    0003825-26-1

    ammoniumperfluoroctanoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in voorwerpen voor herhaald gebruik die bij hoge temperatuur worden gesinterd

     

    469

    60480

    0003864-99-1

    2-(2-hydroxy-3,5-di-tert-butylfenyl)-5-chloorbenzotriazool

    ja

    neen

    ja

     

    (12)

     

     

    470

    60400

    0003896-11-5

    2-(2-hydroxy-3-tert-butyl-5-methylfenyl)-5-chloorbenzotriazool

    ja

    neen

    ja

     

    (12)

     

     

    471

    24888

    0003965-55-7

    dimethyl-5-sulfoisoftalaat, mononatriumzout

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    472

    66560

    0004066-02-8

    2,2′-methyleenbis(4-methyl-6-cyclohexylfenol)

    ja

    neen

    ja

     

    (5)

     

     

    473

    12265

    0004074-90-2

    divinyladipaat

    neen

    ja

    neen

    NA

     

    5 mg/kg in het eindproduct.

    Alleen voor gebruik als comonomeer

    (1)

    474

    43600

    0004080-31-3

    1-(3-chloorallyl)-3,5,7-triaza-1-azoniaadamantaanchloride

    ja

    neen

    neen

    0,3

     

     

     

    475

    19110

    0004098-71-9

    1-isocyanato-3-isocyanatomethyl-3,5,5-trimethylcyclohexaan

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    476

    16570

    0004128-73-8

    difenylether-4,4′-diisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    477

    46720

    0004130-42-1

    2,6-di-tert-butyl-4-ethylfenol

    ja

    neen

    ja

    4,8

     

     

    (1)

    478

    60180

    0004191-73-5

    isopropyl-4-hydroxybenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    479

    12970

    0004196-95-6

    azelaïnezuuranhydride

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    480

    46790

    0004221-80-1

    2,4-di-tert-butylfenyl-3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    481

    13060

    0004422-95-1

    1,3,5-benzeentricarbonzuurtrichloride

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    SML uitgedrukt als 1,3,5-benzeentricarbonzuur

    (1)

    482

    21100

    0004655-34-9

    isopropylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

     

    (23)

     

     

    483

    68860

    0004724-48-5

    n-octylfosfonzuur

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    484

    13395

    0004767-03-7

    2,2-bis(hydroxymethyl)propionzuur

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    485

    13560

    0005124-30-1

    dicyclohexylmethaan-4,4′-diisocyanaat

    nee

    ja

    nee

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    15700

    486

    54005

    0005136-44-7

    ethyleen-N-palmitamide-N′-stearamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    487

    45640

    0005232-99-5

    ethyl-2-cyaan-3,3-difenylacrylaat

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    488

    53440

    0005518-18-3

    N,N′-ethyleenbispalmitamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    489

    41040

    0005743-36-2

    calciumbutyraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    490

    16600

    0005873-54-1

    difenylmethaan-2,4′-diisocyanaat

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    491

    82720

    0006182-11-2

    1,2-propyleenglycoldistearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    492

    45650

    0006197-30-4

    2-ethylhexyl-2-cyaan-3,3-difenylacrylaat

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    493

    39200

    0006200-40-4

    bis(2-hydroxyethyl)-2-hydroxypropyl-3-(dodecyloxy)methylammoniumchloride

    ja

    neen

    neen

    1,8

     

     

     

    494

    62140

    0006303-21-5

    hypofosforigzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    495

    35160

    0006642-31-5

    6-amino-1,3-dimethyluracil

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    496

    71680

    0006683-19-8

    pentaerytritol-tetrakis[3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)propionaat]

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    497

    95020

    0006846-50-0

    2,2,4-trimethyl-1,3-pentaandioldiisobutyraat

    ja

    neen

    neen

    5

     

    Alleen voor gebruik in handschoenen voor eenmalig gebruik

     

    498

    16210

    0006864-37-5

    3,3′-dimethyl-4,4′-diaminodicyclohexylmethaan

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in polyamiden

    (5)

    499

    19965

    0006915-15-7

    appelzuur

    ja

    ja

    nee

     

     

    Gebruik als monomeer alleen als comonomeer in alifatische polyesters tot een maximumgehalte van 1 % op molaire basis

     

    65020

    500

    38560

    0007128-64-5

    2,5-bis(5-tert-butyl-2-benzoxazolyl)thiofeen

    ja

    neen

    ja

    0,6

     

     

     

    501

    34480

    aluminiumvezels, -schilfers en -poeders

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    502

    22778

    0007456-68-0

    4,4′-oxybis(benzeensulfonylazide)

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    503

    46080

    0007585-39-9

    β-dextrine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    504

    86240

    0007631-86-9

    siliciumdioxide

    ja

    neen

    neen

     

     

    Voor synthetisch amorf siliciumdioxide: primaire deeltjes van 1-100 nm, geaggregeerd tot 0,1-1 µm, die agglomeraten kunnen vormen met afmetingen tussen 0,3 µm en 1 mm

     

    505

    86480

    0007631-90-5

    natriumbisulfiet

    ja

    neen

    neen

     

    (19)

     

     

    506

    86920

    0007632-00-0

    natriumnitriet

    ja

    neen

    neen

    0,6

     

     

     

    507

    59990

    0007647-01-0

    zoutzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    508

    86560

    0007647-15-6

    natriumbromide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    509

    23170

    0007664-38-2

    fosforzuur

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    72640

    510

    12789

    0007664-41-7

    ammoniak

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    35320

    511

    91920

    0007664-93-9

    zwavelzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    512

    81680

    0007681-11-0

    kaliumjodide

    ja

    neen

    neen

     

    (6)

     

     

    513

    86800

    0007681-82-5

    natriumjodide

    ja

    neen

    neen

     

    (6)

     

     

    514

    91840

    0007704-34-9

    zwavel

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    515

    26360

    0007732-18-5

    water

    ja

    ja

    nee

     

     

    Volgens Richtlijn 98/83/EG (2)

     

    95855

    516

    86960

    0007757-83-7

    natriumsulfiet

    ja

    neen

    neen

     

    (19)

     

     

    517

    81520

    0007758-02-3

    kaliumbromide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    518

    35845

    0007771-44-0

    arachidonzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    519

    87120

    0007772-98-7

    natriumthiosulfaat

    ja

    neen

    neen

     

    (19)

     

     

    520

    65120

    0007773-01-5

    mangaanchloride

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    521

    58320

    0007782-42-5

    grafiet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    522

    14530

    0007782-50-5

    chloor

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    523

    45195

    0007787-70-4

    koperbromide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    524

    24520

    0008001-22-7

    sojaolie

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    525

    62640

    0008001-39-6

    japanwas

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    526

    43440

    0008001-75-0

    ceresine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    527

    14411

    0008001-79-4

    ricinusolie

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    42880

    528

    63760

    0008002-43-5

    lecithine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    529

    67850

    0008002-53-7

    montaanwas

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    530

    41760

    0008006-44-8

    candelillawas

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    531

    36880

    0008012-89-3

    bijenwas

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    532

    88640

    0008013-07-8

    sojaolie, geëpoxideerd

    ja

    neen

    neen

    60

    30 (*)

    (32)

    (*)

    Voor pvc-pakkingen die worden gebruikt voor het afdichten van glazen recipiënten die volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding bevatten, als omschreven in Richtlijn 2006/141/EG, of die bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters bevatten, als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG, wordt de SML evenwel verlaagd tot 30 mg/kg.

    Oxiraangehalte < 8 %, joodgetal < 6

     

    533

    42720

    0008015-86-9

    carnaubawas

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    534

    80720

    0008017-16-1

    polyfosforzuren

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    535

    24100

    0008050-09-7

    colofonium

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    24130

    24190

    83840

    536

    84320

    0008050-15-5

    colofonium, gehydrogeneerd, ester met methanol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    537

    84080

    0008050-26-8

    colofonium, ester met pentaerytritol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    538

    84000

    0008050-31-5

    colofonium, ester met glycerol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    539

    24160

    0008052-10-6

    talloliehars

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    540

    63940

    0008062-15-5

    ligninesulfonzuur

    ja

    neen

    neen

    0,24

     

    Alleen voor gebruik als dispergeermiddel voor kunststofdispersies

     

    541

    58480

    0009000-01-5

    Arabische gom

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    542

    42640

    0009000-11-7

    carboxymethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    543

    45920

    0009000-16-2

    dammar

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    544

    58400

    0009000-30-0

    guargom

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    545

    93680

    0009000-65-1

    tragacanthgom

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    546

    71440

    0009000-69-5

    pectine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    547

    55440

    0009000-70-8

    gelatine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    548

    42800

    0009000-71-9

    caseïne

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    549

    80000

    0009002-88-4

    polyethyleenwas

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    550

    81060

    0009003-07-0

    polypropyleenwas

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    551

    79920

    0009003-11-6

    0106392-12-5

    poly(ethyleen/propyleen)glycol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    552

    81500

    0009003-39-8

    polyvinylpyrrolidon

    ja

    neen

    neen

     

     

    De stof moet voldoen aan de zuiverheidseisen van Richtlijn 2008/84/EG van de Commissie (3)

     

    553

    14500

    0009004-34-6

    cellulose

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    43280

    554

    43300

    0009004-36-8

    celluloseacetaatbutyraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    555

    53280

    0009004-57-3

    ethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    556

    54260

    0009004-58-4

    ethylhydroxyethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    557

    66640

    0009004-59-5

    methylethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    558

    60560

    0009004-62-0

    hydroxyethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    559

    61680

    0009004-64-2

    hydroxypropylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    560

    66700

    0009004-65-3

    methylhydroxypropylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    561

    66240

    0009004-67-5

    methylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    562

    22450

    0009004-70-0

    nitrocellulose

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    563

    78320

    0009004-97-1

    polyethyleenglycolmonoricinoleaat

    ja

    neen

    ja

    42

     

     

     

    564

    24540

    0009005-25-8

    zetmeel, voedings-

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    88800

    565

    61120

    0009005-27-0

    hydroxyethylzetmeel

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    566

    33350

    0009005-32-7

    alginezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    567

    82080

    0009005-37-2

    1,2-propyleenglycolalginaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    568

    79040

    0009005-64-5

    polyethyleenglycolsorbitaanmonolauraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    569

    79120

    0009005-65-6

    polyethyleenglycolsorbitaanmonooleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    570

    79200

    0009005-66-7

    polyethyleenglycolsorbitaanmonopalmitaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    571

    79280

    0009005-67-8

    polyethyleenglycolsorbitaanmonostearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    572

    79360

    0009005-70-3

    polyethyleenglycolsorbitaantrioleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    573

    79440

    0009005-71-4

    polyethyleenglycolsorbitaantristearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    574

    24250

    0009006-04-6

    rubber, natuurlijk

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    84560

    575

    76721

    0063148-62-9

    polydimethylsiloxaan (molecuulmassa > 6 800 Da)

    ja

    neen

    neen

     

     

    Minimale viscositeit bij 25 °C: 100 cSt (100 × 10-6 m2/s)

     

    576

    60880

    0009032-42-2

    hydroxyethylmethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    577

    62280

    0009044-17-1

    isobutyleen-buteencopolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    578

    79600

    0009046-01-9

    polyethyleenglycoltridecyletherfosfaat

    ja

    neen

    neen

    5

     

    Alleen voor materialen en voorwerpen bestemd om met waterige levensmiddelen in contact te komen.

    Polyethyleenglycol(EO ≤ 11)-tridecyletherfosfaat (mono- en dialkylester) met maximaal 10 % polyethyleenglycol (EO ≤ 11)-tridecylether

     

    579

    61800

    0009049-76-7

    hydroxypropylzetmeel

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    580

    46070

    0010016-20-3

    α-dextrine

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    581

    36800

    0010022-31-8

    bariumnitraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    582

    50240

    0010039-33-5

    di-n-octyltinbis(2-ethylhexylmaleaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    583

    40400

    0010043-11-5

    boornitride

    ja

    neen

    neen

     

    (16)

     

     

    584

    13620

    0010043-35-3

    boorzuur

    ja

    ja

    nee

     

    (16)

     

     

    40320

    585

    41120

    0010043-52-4

    calciumchloride

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    586

    65280

    0010043-84-2

    mangaanhypofosfiet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    587

    68400

    0010094-45-8

    octadecylerucamide

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    588

    64320

    0010377-51-2

    lithiumjodide

    ja

    neen

    neen

     

    (6)

     

     

    589

    52645

    0010436-08-5

    cis-11-icoseenamide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    590

    21370

    0010595-80-9

    2-sulfoethylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    NA

     

     

    (1)

    591

    36160

    0010605-09-1

    ascorbylstearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    592

    34690

    0011097-59-9

    aluminiummagnesiumhydroxycarbonaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    593

    44960

    0011104-61-3

    kobaltoxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    594

    65360

    0011129-60-5

    mangaanoxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    595

    19510

    0011132-73-3

    lignocellulose

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    596

    95935

    0011138-66-2

    xanthaangom

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    597

    67120

    0012001-26-2

    mica

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    598

    41600

    0012004-14-7

    0037293-22-4

    calciumsulfoaluminaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    599

    36840

    0012007-55-5

    bariumtetraboraat

    ja

    neen

    neen

     

    (16)

     

     

    600

    60030

    0012072-90-1

    hydromagnesiet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    601

    35440

    0012124-97-9

    ammoniumbromide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    602

    70240

    0012198-93-5

    ozokeriet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    603

    83460

    0012269-78-2

    pyrofylliet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    604

    60080

    0012304-65-3

    hydrotalciet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    605

    11005

    0012542-30-2

    dicyclopentenylacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    606

    65200

    0012626-88-9

    mangaanhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    607

    62245

    0012751-22-3

    ijzerfosfide

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in pet-polymeren en -copolymeren

     

    608

    40800

    0013003-12-8

    4,4′-butylideenbis(6-tert-butyl-3-methylfenyl-ditridecylfosfiet)

    ja

    neen

    ja

    6

     

     

     

    609

    83455

    0013445-56-2

    pyrofosforigzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    610

    93440

    0013463-67-7

    titaandioxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    611

    35120

    0013560-49-1

    diëster van 3-aminocrotonzuur met thiobis(2-hydroxyethyl)ether

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    612

    16694

    0013811-50-2

    N,N′-divinyl-2-imidazolidinon

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (10)

    613

    95905

    0013983-17-0

    wollastoniet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    614

    45560

    0014464-46-1

    cristobaliet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    615

    92080

    0014807-96-6

    talk

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    616

    83470

    0014808-60-7

    kwarts

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    617

    10660

    0015214-89-8

    2-acrylamido-2-methylpropaansulfonzuur

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    618

    51040

    0015535-79-2

    di-n-octyltinmercaptoacetaat

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    619

    50320

    0015571-58-1

    di-n-octyltinbis(2-ethylhexylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    620

    50720

    0015571-60-5

    di-n-octyltindimaleaat

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    621

    17110

    0016219-75-3

    5-ethylideenbicyclo[2.2.1]hept-2-een

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (9)

    622

    69840

    0016260-09-6

    oleylpalmitamide

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    623

    52640

    0016389-88-1

    dolomiet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    624

    18897

    0016712-64-4

    6-hydroxy-2-naftaleencarbonzuur

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    625

    36720

    0017194-00-2

    bariumhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    626

    57800

    0018641-57-1

    glyceroltribehenaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    627

    59760

    0019569-21-2

    huntiet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    628

    96190

    0020427-58-1

    zinkhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    629

    34560

    0021645-51-2

    aluminiumhydroxide

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    630

    82240

    0022788-19-8

    1,2-propyleenglycoldilauraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    631

    59120

    0023128-74-7

    1,6-hexamethyleenbis[3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)propionamide]

    ja

    neen

    ja

    45

     

     

     

    632

    52880

    0023676-09-7

    ethyl-4-ethoxybenzoaat

    ja

    neen

    neen

    3,6

     

     

     

    633

    53200

    0023949-66-8

    2-ethoxy-2′-ethyloxanilide

    ja

    neen

    ja

    30

     

     

     

    634

    25910

    0024800-44-0

    tripropyleenglycol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    635

    40720

    0025013-16-5

    tert-butyl-4-hydroxyanisool

    ja

    neen

    neen

    30

     

     

     

    636

    31500

    0025134-51-4

    acrylzuur, 2-ethylhexylacrylaat, copolymeer

    ja

    neen

    neen

    0,05

    (22)

    SML uitgedrukt als 2-ethylhexylacrylaat

     

    637

    71635

    0025151-96-6

    pentaerytritoldioleaat

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

     

    638

    23590

    0025322-68-3

    polyethyleenglycol

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    76960

    639

    23651

    0025322-69-4

    polypropyleenglycol

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    80800

    640

    54930

    0025359-91-5

    formaldehyd-1-naftol, copolymeer

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    641

    22331

    0025513-64-8

    mengsel van (35-45 % m/m) 1,6-diamino-2,2,4-trimethylhexaan en (55-65 % m/m) 1,6-diamino-2,4,4-trimethylhexaan

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (10)

    642

    64990

    0025736-61-2

    maleïnezuuranhydride-styreen, copolymeer, natriumzout

    ja

    neen

    neen

     

     

    Molecuulmassafractie < 1 000 Da lager dan 0,05 % (m/m)

     

    643

    87760

    0026266-57-9

    sorbitaanmonopalmitaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    644

    88080

    0026266-58-0

    sorbitaantrioleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    645

    67760

    0026401-86-5

    mono-n-octyltintris(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (11)

     

     

    646

    50480

    0026401-97-8

    di-n-octyltinbis(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    647

    56720

    0026402-23-3

    glycerolmonohexanoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    648

    56880

    0026402-26-6

    glycerolmonooctanoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    649

    47210

    0026427-07-6

    dibutylthiostannonzuurpolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

    Basiseenheid = (C8H18S3Sn2)n (n = 1,5-2)

     

    650

    49600

    0026636-01-1

    dimethyltinbis(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (9)

     

     

    651

    88240

    0026658-19-5

    sorbitaantristearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    652

    38820

    0026741-53-7

    bis(2,4-di-tert-butylfenyl)pentaerytritoldifosfiet

    ja

    neen

    ja

    0,6

     

     

     

    653

    25270

    0026747-90-0

    2,4-tolueendiisocyanaat, dimeer

    neen

    ja

    neen

     

    (17)

    1 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als isocyanaatgroep

    (10)

    654

    88600

    0026836-47-5

    sorbitolmonostearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    655

    25450

    0026896-48-0

    tricyclodecaandimethanol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    656

    24760

    0026914-43-2

    styreensulfonzuur

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    657

    67680

    0027107-89-7

    mono-n-octyltintris(2-ethylhexylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (11)

     

     

    658

    52000

    0027176-87-0

    dodecylbenzeensulfonzuur

    ja

    neen

    neen

    30

     

     

     

    659

    82800

    0027194-74-7

    1,2-propyleenglycolmonolauraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    660

    47540

    0027458-90-8

    di-tert-dodecyldisulfide

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

     

     

    661

    95360

    0027676-62-6

    1,3,5-tris(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzyl)-1,3,5-triazine-2,4,6(1H,3H,5H)-trion

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    662

    25927

    0027955-94-8

    1,1,1-tris(4-hydroxyfenyl)ethaan

    neen

    ja

    neen

    0,005

     

    Alleen voor gebruik in polycarbonaten

    (1)

    663

    64150

    0028290-79-1

    linoleenzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    664

    95000

    0028931-67-1

    trimethylolpropaantrimethacrylaat-methylmethacrylaat, copolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    665

    83120

    0029013-28-3

    1,2-propyleenglycolmonopalmitaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    666

    87280

    0029116-98-1

    sorbitaandioleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    667

    55190

    0029204-02-2

    gadoleïnezuur

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    668

    80240

    0029894-35-7

    polyglycerolricinoleaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    669

    56610

    0030233-64-8

    glycerolmonobehenaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    670

    56800

    0030899-62-8

    glycerolmonolauraatdiacetaat

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

     

     

    671

    74240

    0031570-04-4

    tris(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfiet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    672

    76845

    0031831-53-5

    polyester van 1,4-butaandiol met caprolacton

    ja

    neen

    neen

     

    (29)

    (30)

    Molecuulmassafractie < 1 000 Da lager dan 0,5 % (m/m)

     

    673

    53670

    0032509-66-3

    ethyleenglycolbis[3,3-bis(3-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)butyraat]

    ja

    neen

    ja

    6

     

     

     

    674

    46480

    0032647-67-9

    dibenzylideensorbitol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    675

    38800

    0032687-78-8

    N,N′-bis[3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)propionyl]hydrazide

    ja

    neen

    ja

    15

     

     

     

    676

    50400

    0033568-99-9

    di-n-octyltinbis(isooctylmaleaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    677

    82560

    0033587-20-1

    1,2-propyleenglycoldipalmitaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    678

    59200

    0035074-77-2

    1,6-hexamethyleenbis[3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)propionaat]

    ja

    neen

    ja

    6

     

     

     

    679

    39060

    0035958-30-6

    1,1-bis(2-hydroxy-3,5-di-tert-butylfenyl)ethaan

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    680

    94400

    0036443-68-2

    triethyleenglycolbis[3-(3-tert-butyl-4-hydroxy-5-methylfenyl)propionaat]

    ja

    neen

    neen

    9

     

     

     

    681

    18310

    0036653-82-4

    1-hexadecanol

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    682

    53270

    0037205-99-5

    ethylcarboxymethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    683

    66200

    0037206-01-2

    methylcarboxymethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    684

    68125

    0037244-96-5

    nefelien-syeniet

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    685

    85950

    0037296-97-2

    magnesiumnatriumfluoridesilicaat

    ja

    neen

    neen

    0,15

     

    SML uitgedrukt als fluoride.

    Alleen voor gebruik in lagen van meerlaagse materialen die niet direct met levens-middelen in contact komen

     

    686

    61390

    0037353-59-6

    hydroxymethylcellulose

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    687

    13530

    0038103-06-9

    2,2-bis(4-hydroxyfenyl)propaanbis(ftaalzuuranhydride)

    nee

    ja

    nee

    0,05

     

     

     

    13614

    688

    92560

    0038613-77-3

    tetrakis(2,4-di-tert-butylfenyl)-4,4′-bifenylyleendifosfoniet

    ja

    neen

    ja

    18

     

     

     

    689

    95280

    0040601-76-1

    1,3,5-tris(4-tert-butyl-3-hydroxy-2,6-dimethylbenzyl)-1,3,5-triazine-2,4,6(1H,3H,5H)-trion

    ja

    neen

    ja

    6

     

     

     

    690

    92880

    0041484-35-9

    thiodiethanolbis[3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)propionaat]

    ja

    neen

    ja

    2,4

     

     

     

    691

    13600

    0047465-97-4

    3,3-bis(3-methyl-4-hydroxyfenyl)-2-indolinon

    neen

    ja

    neen

    1,8

     

     

     

    692

    52320

    0052047-59-3

    2-(4-dodecylfenyl)indool

    ja

    neen

    ja

    0,06

     

     

     

    693

    88160

    0054140-20-4

    sorbitaantripalmitaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    694

    21400

    0054276-35-6

    sulfopropylmethacrylaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    695

    67520

    0054849-38-6

    monomethyltintris(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (9)

     

     

    696

    92205

    0057569-40-1

    diester van tereftaalzuur met 2,2′-methyleenbis(4-methyl-6-tert-butylfenol)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    697

    67515

    0057583-34-3

    monomethyltintris(ethylhexylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (9)

     

     

    698

    49595

    0057583-35-4

    dimethyltinbis(ethylhexylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (9)

     

     

    699

    90720

    0058446-52-9

    stearoylbenzoylmethaan

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    700

    31520

    0061167-58-6

    2-tert-butyl-6-(3-tert-butyl-2-hydroxy-5-methylbenzyl)-4-methylfenylacrylaat

    ja

    neen

    ja

    6

     

     

     

    701

    40160

    0061269-61-2

    N,N′-bis(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidyl)hexamethyleendiamine-1,2-dibroomethaan, copolymeer

    ja

    neen

    neen

    2,4

     

     

     

    702

    87920

    0061752-68-9

    sorbitaantetrastearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    703

    17170

    0061788-47-4

    kokosvetzuren

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    704

    77600

    0061788-85-0

    ester van polyethyleenglycol met gehydrogeneerde ricinusolie

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    705

    10599/90A

    0061788-89-4

    dimeren, niet-gehydrogeneerd, van onverzadigde vetzuren (C18), gedestilleerd en niet-gedestilleerd

    nee

    ja

    nee

     

    (18)

     

    (1)

    10599/91

    706

    17230

    0061790-12-3

    tallolievetzuren

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    707

    46375

    0061790-53-2

    diatomeeënaarde

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    708

    77520

    0061791-12-6

    ester van polyethyleenglycol met ricinusolie

    ja

    neen

    neen

    42

     

     

     

    709

    87520

    0062568-11-0

    sorbitaanmonobehenaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    710

    38700

    0063397-60-4

    bis(2-carbobutoxyethyl)tinbis(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    ja

    18

     

     

     

    711

    42000

    0063438-80-2

    (2-carbobutoxyethyl)tintris(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    ja

    30

     

     

     

    712

    42960

    0064147-40-6

    ricinusolie, gedehydrateerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    713

    43480

    0064365-11-3

    houtskool, geactiveerd

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in pet met maximaal 10 mg/kg polymeer.

    Dezelfde zuiverheidseisen als voor carbo medicinalis (E 153), zoals vermeld in Richtlijn 95/45/EG (4), met uitzondering van het asgehalte, dat maximaal 10 % (m/m) mag bedragen

     

    714

    84400

    0064365-17-9

    colofonium, gehydrogeneerd, ester met pentaerytritol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    715

    46880

    0065140-91-2

    monoethyl-3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzylfosfonaat, calciumzout

    ja

    neen

    neen

    6

     

     

     

    716

    60800

    0065447-77-0

    1-(2-hydroxyethyl)-4-hydroxy-2,2,6,6-tetramethylpiperidine-dimethylsuccinaat, copolymeer

    ja

    neen

    neen

    30

     

     

     

    717

    84210

    0065997-06-0

    colofonium, gehydrogeneerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    718

    84240

    0065997-13-9

    colofonium, gehydrogeneerd, ester met glycerol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    719

    65920

    0066822-60-4

    N-methacryloyloxyethyl-N,N-dimethyl-N-carboxymethylammoniumchloride, natriumzout-octadecylmethacrylaat-ethylmethacrylaat-cyclohexylmethacrylaat-N-vinyl-2-pyrrolidon, copolymeren

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    720

    67360

    0067649-65-4

    mono-n-dodecyltintris(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (25)

     

     

    721

    46800

    0067845-93-6

    hexadecyl-3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzoaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    722

    17200

    0068308-53-2

    sojavetzuren

    neen

    ja

    neen

     

     

     

     

    723

    88880

    0068412-29-3

    zetmeel, gehydrolyseerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    724

    24903

    0068425-17-2

    stropen, gehydrolyseerd zetmeel, gehydrogeneerd

    neen

    ja

    neen

     

     

    Volgens de zuiverheidseisen voor maltitolstroop E 965 (ii) van Richtlijn 2008/60/EG van de Commissie (5)

     

    725

    77895

    0068439-49-6

    polyethyleenglycol(EO = 2-6)-monoalkyl(C16-C18)ether

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    De samenstelling van dit mengsel is:

    polyethyleenglycol(EO = 2-6)-monoalkyl(C16-C18)ether (ongeveer 28 %)

    vetalcoholen (C16-C18) (ongeveer 48 %)

    ethyleenglycolmonoalkyl(C16-C18)ether (ongeveer 24 %)

     

    726

    83599

    0068442-12-6

    reactieproducten van 2-mercaptoethyloleaat met dichloordimethyltin, natriumsulfide en trichloormethyltin

    ja

    neen

    ja

     

    (9)

     

     

    727

    43360

    0068442-85-3

    cellulose, geregenereerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    728

    75100

    0068515-48-0

    0028553-12-0

    ftaalzuur, diësters met primaire verzadigde vertakte C8-C10-alcoholen met meer dan 60 % C9

    ja

    neen

    neen

     

    (26)

    (32)

    Alleen voor gebruik als:

    a)

    weekmaker in materialen en voorwerpen van kunststof voor herhaald gebruik;

    b)

    weekmaker in materialen en voorwerpen voor eenmalig gebruik die met niet-vette levensmiddelen in contact komen, met uitzondering van volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding als omschreven in Richtlijn 2006/141/EG en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG;

    c)

    technische hulpstof in een concentratie van maximaal 0,1 % in het eindproduct

    (7)

    729

    75105

    0068515-49-1

    0026761-40-0

    ftaalzuur, diësters met primaire verzadigde C9-C11-alcoholen met meer dan 90 % C10

    ja

    neen

    neen

     

    (26)

    (32)

    Alleen voor gebruik als:

    a)

    weekmaker in materialen en voorwerpen van kunststof voor herhaald gebruik;

    b)

    b) weekmaker in materialen en voorwerpen voor eenmalig gebruik die met niet-vette levensmiddelen in contact komen, met uitzondering van volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding als omschreven in Richtlijn 2006/141/EG en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG;

    c)

    technische hulpstof in een concentratie van maximaal 0,1 % in het eindproduct

    (7)

    730

    66930

    0068554-70-1

    methylsilsesquioxaan

    ja

    neen

    neen

     

     

    Restmonomeer in methylsilsesquioxaan: < 1mg methyltrimethoxysilaan/kg methylsilsesquioxaan

     

    731

    18220

    0068564-88-5

    N-heptylaminoundecaanzuur

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (2)

    732

    45450

    0068610-51-5

    p-kresol-dicyclopentadieen-isobutyleen, copolymeer

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    733

    10599/92A

    0068783-41-5

    dimeren, gehydrogeneerd, van onverzadigde vetzuren (C18), gedestilleerd en niet-gedestilleerd

    nee

    ja

    nee

     

    (18)

     

    (1)

    10599/93

    734

    46380

    0068855-54-9

    diatomeeënaarde, onder toevoer van watervrij natriumcarbonaat gecalcineerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    735

    40120

    0068951-50-8

    bis(polyethyleenglycol)hydroxymethylfosfonaat

    ja

    neen

    neen

    0,6

     

     

     

    736

    50960

    0069226-44-4

    di-n-octyltin-ethyleenglycol-bis(mercaptoacetaat)

    ja

    neen

    neen

     

    (10)

     

     

    737

    77370

    0070142-34-6

    polyethyleenglycol-30-dipolyhydroxystearaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    738

    60320

    0070321-86-7

    2-[2-hydroxy-3,5-bis(1,1-dimethylbenzyl)fenyl]benzotriazool

    ja

    neen

    ja

    1,5

     

     

     

    739

    70000

    0070331-94-1

    2,2′-oxamidobis[ethyl-3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyfenyl)propionaat]

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    740

    81200

    0071878-19-8

    poly[6-[(1,1,3,3-tetramethylbutyl)amino]-1,3,5-triazine-2,4-diyl]-[2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidyl)imino]hexamethyleen[(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidyl)imino]

    ja

    neen

    ja

    3

     

     

     

    741

    24070

    0073138-82-6

    harszuren

    ja

    ja

    nee

     

     

     

     

    83610

    742

    92700

    0078301-43-6

    2,2,4,4-tetramethyl-20-(2,3-epoxypropyl)-7-oxa-3,20-diazadispiro[5.1.11.2]henicosaan-21-on, polymeer

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    743

    38950

    0079072-96-1

    bis(4-ethylbenzylideen)sorbitol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    744

    18888

    0080181-31-3

    3-hydroxyboterzuur en 3-hydroxyvaleriaanzuur, copolymeer

    neen

    ja

    neen

     

     

    Door bacteriële fermentatie verkregen product. Volgens de specificatie in bijlage I, tabel 4

     

    745

    68145

    0080410-33-9

    2,2′,2″-nitrilo[triethyltris(3,3′,5,5′-tetra-tert-butyl-1,1′-bifenyl-2,2′-diyl)fosfiet]

    ja

    neen

    ja

    5

     

    SML uitgedrukt als de som van fosfiet en fosfaat

     

    746

    38810

    0080693-00-1

    bis(2,6-di-tert-butyl-4-methylfenyl)pentaerytritoldifosfiet

    ja

    neen

    ja

    5

     

    SML uitgedrukt als de som van fosfiet en fosfaat

     

    747

    47600

    0084030-61-5

    di-n-dodecyltinbis(isooctylmercaptoacetaat)

    ja

    neen

    ja

     

    (25)

     

     

    748

    12765

    0084434-12-8

    natrium-N-(2-aminoethyl)-β-alaninaat

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    749

    66360

    0085209-91-2

    2,2′-methyleenbis(4,6-di-tert-butylfenyl)natriumfosfaat

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    750

    66350

    0085209-93-4

    2,2′-methyleenbis(4,6-di-tert-butylfenyl)lithiumfosfaat

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    751

    81515

    0087189-25-1

    poly(zinkglycerolaat)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    752

    39890

    0087826-41-30069158-41-40054686-97-40081541-12-0

    bis(methylbenzylideen)sorbitol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    753

    62800

    0092704-41-1

    kaolien, gecalcineerd

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    754

    56020

    0099880-64-5

    glyceroldibehenaat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    755

    21765

    0106246-33-7

    4,4′-methyleenbis(3-chloor-2,6-diethylaniline)

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

    (1)

    756

    40020

    0110553-27-0

    2,4-bis(octylthiomethyl)-6-methylfenol

    ja

    neen

    ja

     

    (24)

     

     

    757

    95725

    0110638-71-6

    vermiculiet, reactieproduct met lithiumcitraat

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    758

    38940

    0110675-26-8

    2,4-bis(dodecylthiomethyl)-6-methylfenol

    ja

    neen

    ja

     

    (24)

     

     

    759

    54300

    0118337-09-0

    2,2′-ethylideenbis(4,6-di-tert-butylfenyl)fluorfosfoniet

    ja

    neen

    ja

    6

     

     

     

    760

    83595

    0119345-01-6

    reactieproduct van di-tert-butylfosfoniet met bifenyl, verkregen door condensatie van 2,4-di-tert-butylfenol met Friedel-Craftsreactieproduct van fosfortrichloride en bifenyl

    ja

    neen

    neen

    18

     

    Samenstelling:

    4,4′-bifenyleen-bis[O,O-bis(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfoniet] (CAS-nr. 0038613-77-3) (36-46 % m/m (*)),

    4,3′-bifenyleen-bis[O,O-bis(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfoniet] (CAS-nr. 0118421-00-4) (17-23 % m/m (*)),

    3,3′-bifenyleen-bis[O,O-bis(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfoniet] (CAS-nr. 0118421-01-5) (1-5 % m/m) (*)),

    4-bifenyleen-O,O-bis(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfoniet (CAS-nr. 0091362-37-7) (11-19 % m/m (*)),

    tris(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfiet (CAS-nr. 0031570-04-4) (9-18 % m/m (*)),

    4,4′-bifenyleen-O,O-bis(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfonaat-O,O-bis(2,4-di-tert-butylfenyl)fosfoniet (CAS-nr. 112949-97-0) (< 5 % m/m (*)).

    (*)

    Hoeveelheid gebruikte stof/hoeveelheid formulering

    Andere specificaties:

    fosforgehalte minimaal 5,4 %, maximaal 5,9 %;

    zuurgetal maximaal 10 mg KOH per gram;

    smelttraject 85-110 °C

     

    761

    92930

    0120218-34-0

    thiodiethanolbis(5-methoxycarbonyl-2,6-dimethyl-1,4-dihydropyridine-3-carboxylaat)

    ja

    neen

    neen

    6

     

     

     

    762

    31530

    0123968-25-2

    2,4-di-tert-pentyl-6-[1-(3,5-di-tert-pentyl-2-hydroxyfenyl)ethyl]fenylacrylaat

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    763

    39925

    0129228-21-3

    3,3-bis(methoxymethyl)-2,5-dimethylhexaan

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

     

     

    764

    13317

    0132459-54-2

    N,N′-bis[4-(ethoxycarbonyl)fenyl]-1,4,5,8-naftaleentetracarboxydiimide

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Zuiverheid > 98,1 % (m/m).

    Alleen voor gebruik als comonomeer (maximaal 4 %) voor polyesters (pet, PBT)

     

    765

    49485

    0134701-20-5

    2,4-dimethyl-6-(1-methylpentadecyl)fenol

    ja

    neen

    ja

    1

     

     

     

    766

    38879

    0135861-56-2

    bis(3,4-dimethylbenzylideen)sorbitol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    767

    38510

    0136504-96-6

    1,2-bis(3-aminopropyl)ethyleendiamine, polymeer met N-butyl-2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidinamine en 2,4,6-trichloor-1,3,5-triazine

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    768

    34850

    0143925-92-2

    aminen, bis(gehydrogeneerd talkalkyl)-, geoxideerd

    ja

    neen

    neen

     

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

    Alleen voor gebruik in:

    a)

    polyolefinen in een concentratie van 0,1 % (m/m) en

    b)

    pet in een concentratie van 0,25 % (m/m)

    (1)

    769

    74010

    0145650-60-8

    bis(2,4-di-tert-butyl-6-methylfenyl)ethylfosfiet

    ja

    neen

    ja

    5

     

    SML uitgedrukt als de som van fosfiet en fosfaat

     

    770

    51700

    0147315-50-2

    2-(4,6-difenyl-1,3,5-triazine-2-yl)-5-(hexyloxy)fenol

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    771

    34650

    0151841-65-5

    aluminiumhydroxybis[2,2′-methyleenbis(4,6-di-tert-butylfenyl)fosfaat]

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    772

    47500

    0153250-52-3

    N,N′-dicyclohexyl-2,6-naftaleendicarboxamide

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    773

    38840

    0154862-43-8

    bis(2,4-dicumylfenyl)pentaerytritoldifosfiet

    ja

    neen

    ja

    5

     

    SML uitgedrukt als de som van de stof zelf, zijn oxidatievorm bis(2,4-dicumylfenyl)pentaerytritolfosfaat en het hydrolyseproduct (2,4-dicumylfenol))

     

    774

    95270

    0161717-32-4

    2,4,6-tris(tert-butyl)fenyl-2-butyl-2-ethyl-1,3-propaandiolfosfiet

    ja

    neen

    ja

    2

     

    SML uitgedrukt als fosfiet, fosfaat en het hydrolyseproduct (= TTBP)

     

    775

    45705

    0166412-78-8

    diisononyl-1,2-cyclohexaandicarboxylaat

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

     

     

    776

    76723

    0167883-16-1

    polydimethylsiloxaan, 3-aminopropyl- getermineerd, polymeer met dicyclohexylmethaan-4,4′-diisocyanaat

    ja

    neen

    neen

     

     

    Molecuulmassafractie < 1 000 Da lager dan 1,5 % (m/m)

     

    777

    31542

    0174254-23-0

    methylacrylaat, telomeer met 1-dodecaanthiol, C16-C18-alkylesters

    ja

    neen

    neen

     

     

    0,5 % in het eindproduct

    (1)

    778

    71670

    0178671-58-4

    pentaerytritoltetrakis(2-cyaan-3,3-difenylacrylaat)

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

     

     

    779

    39815

    0182121-12-6

    9,9-bis(methoxymethyl)fluoreen

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

     

    (1)

    780

    81220

    0192268-64-7

    poly[[6-[N-(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidinyl)-n-butylamino]-1,3,5- triazine-2,4-diyl][(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidinyl)imino]-1,6-hexaandiyl [(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidinyl)imino]]-α-[N,N,N′,N′-tetrabutyl-N″- (2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidinyl)-N″-[6-(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidinylamino)hexyl][1,3,5-triazine-2,4,6-triamine]- ω -N,N,N′,N′-tetrabutyl-1,3,5-triazine-2,4-diamine]

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    781

    95265

    0227099-60-7

    1,3,5-tris(4-benzoylfenyl)benzeen

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    782

    76725

    0661476-41-1

    polydimethylsiloxaan, 3-aminopropyl- getermineerd, polymeer met 1-isocyanato-3-isocyanatomethyl-3,5,5-trimethylcyclohexaan

    ja

    neen

    neen

     

     

    Molecuulmassafractie < 1 000 Da lager dan 1 % (m/m)

     

    783

    55910

    0736150-63-3

    glyceriden, ricinusolie-mono-, gehydrogeneerd, acetaten

    ja

    neen

    neen

     

    (32)

     

     

    784

    95420

    0745070-61-5

    1,3,5-tris(2,2-dimethylpropaanamido)benzeen

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    785

    24910

    0000100-21-0

    tereftaalzuur

    neen

    ja

    neen

     

    (28)

     

     

    786

    14627

    0000117-21-5

    3-chloorftaalzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    SML uitgedrukt als 3-chloorftaalzuur

     

    787

    14628

    0000118-45-6

    4-chloorftaalzuuranhydride

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    SML uitgedrukt als 4-chloorftaalzuur

     

    788

    21498

    0002530-85-0

    [3-(methacryloxy)propyl]trimethoxysilaan

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik als oppervlakbehandelingsmiddel van anorganische vulstoffen

    (1)

    (11)

    789

    60027

    gehydrogeneerde homopolymeren en/of copolymeren van 1-hexeen en/of 1-octeen en/of 1-deceen en/of 1-dodeceen en/of 1-tetradeceen (molecuulmassa: 440-12 000)

    ja

    neen

    neen

     

     

    Gemiddelde molecuulmassa ten minste 440 Da.

    Minimale viscositeit bij 100 °C: 3,8 cSt (3,8 × 10-6 m2/s)

    (2)

    790

    80480

    0090751-07-8

    0082451-48-7

    poly(6-morfolino-1,3,5-triazine-2,4-diyl)-[(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidyl)imino)]-hexamethyleen[(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidyl)imino)]

    ja

    neen

    neen

    5

     

    Gemiddelde molecuulmassa ten minste 2 400 Da.

    Restgehalte van morfoline ≤ 30 mg/kg, van N,N′-bis(2,2,6,6-tetramethylpiperidine-4-yl)hexaan-1,6-diamine < 15 000 mg/kg en van 2,4-dichloor-6-morfolino-1,3,5-triazine ≤ 20 mg/kg

    (16)

    791

    92470

    0106990-43-6

    N,N′,N″,N″-tetrakis(4,6-bis(N-butyl-(N-methyl-2,2,6,6-tetramethylpiperidine-4-yl)amino)triazine-2-yl)-4,7-diazadecaan-1,10-diamine

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

     

    792

    92475

    0203255-81-6

    3,3′,5,5′-tetrakis(tert-butyl)-2,2′-dihydroxybifenyl, cyclische ester met [3-(3-tert-butyl-4-hydroxy-5-methylfenyl)propyl]oxyfosfonigzuur

    ja

    neen

    ja

    5

     

    SML uitgedrukt als de som van de fosfiet- en fosfaatvorm van de stof en de hydrolyseproducten

     

    793

    94000

    0000102-71-6

    triethanolamine

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    SML uitgedrukt als de som van triethanolamine en het hydrochlorideadduct daarvan, uitgedrukt als triethanolamine

     

    794

    18117

    0000079-14-1

    glycolzuur

    neen

    ja

    neen

     

     

    Alleen voor indirect contact met levensmiddelen, achter een petlaag

     

    795

    40155

    0124172-53-8

    N,N′-bis(2,2,6,6-tetramethyl-4-piperidyl)-N,N′-diformylhexamethyleendiamine

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

    (2)

    (12)

    796

    72141

    0018600-59-4

    2,2′-(1,4-fenyleen)bis[4H-3,1-benzoxazine-4-on]

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

    SML met inbegrip van de som van de hydrolyseproducten

     

    797

    76807

    0007328-26-5

    polyester van adipinezuur met 1,3-butaandiol, 1,2-propaandiol en 2-ethyl-1-hexanol

    ja

    neen

    ja

     

    (31)

    (32)

     

     

    798

    92200

    0006422-86-2

    bis(2-ethylhexyl)tereftalaat

    ja

    neen

    neen

    60

    (32)

     

     

    799

    77708

    polyethyleenglycol(EO = 1-50)ethers van onvertakte en vertakte primaire (C8-C22)-alcoholen

    ja

    neen

    neen

    1,8

     

    Volgens de zuiverheidseisen voor ethyleenoxide in Richtlijn 2008/84/EG tot vaststelling van specifieke zuiverheidseisen voor levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen (PB L 253 van 20.9.2008, blz. 1)

     

    800

    94425

    0000867-13-0

    triethylfosfonoacetaat

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in pet

     

    801

    30607

    monocarbonzuren, C2-C24, alifatisch, onvertakt, uit natuurlijke vetten en oliën, lithiumzout

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    802

    33105

    0146340-15-0

    alcoholen, C12-C14 secundair, β-(2-hydroxyethoxy), geëthoxyleerd

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

    (12)

    803

    33535

    0152261-33-1

    α-alkenen(C20-C24), copolymeer met maleοnezuuranhydride, reactieproduct met 4-amino-2,2,6,6-tetramethylpiperidine

    ja

    neen

    neen

     

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

    Niet gebruiken in contact met alcoholhoudende levensmiddelen

    (13)

    804

    80510

    1010121-89-7

    poly(3-nonyl-1,1-dioxo-1-thiopropaan-1,3-diyl)-blok-poly(x-oleyl-7-hydroxy-1,5-diiminooctaan-1,8-diyl), procesmengsel met x = 1 en/of 5, geneutraliseerd met dodecylbenzeensulfonzuur

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik als polymerisatiehulpmiddel in polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polystyreen (PS)

     

    805

    93450

    titaandioxide, bekleed met een copolymeer van n-octyltrichloorsilaan en [aminotris(methyleenfosfonzuur), pentanatriumzout]

    ja

    neen

    neen

     

     

    Het gehalte van het oppervlakbehandelingscopolymeer van het beklede titaandioxide is minder dan 1 % (m/m)

     

    806

    14876

    0001076-97-7

    1,4-cyclohexaandicarbonzuur

    neen

    ja

    neen

    5

     

    Alleen voor de vervaardiging van polyesters

     

    807

    93485

    titaannitride, nanodeeltjes

    ja

    neen

    neen

     

     

    Geen migratie van titaannitride-nanodeeltjes.

    Alleen voor gebruik in petflessen, maximaal 20 mg/kg.

    In het pet hebben de agglomeraten van primaire titaannitride-nanodeeltjes een diameter van 100-500 nm; de primaire deeltjes hebben een diameter van ongeveer 20 nm

     

    808

    38550

    0882073-43-0

    bis(4-propylbenzylideen)propylsorbitol

    ja

    neen

    neen

    5

     

    SML met inbegrip van de som van de hydrolyseproducten

     

    809

    49080

    0852282-89-4

    N-(2,6-diisopropylfenyl)-6-[4-(1,1,3,3-tetramethylbutyl)fenoxy]-1H-benzo [de]isochinoline-1,3(2H)-dion

    ja

    neen

    ja

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in pet

    (6)

    (14)

    (15)

    810

    68119

     

    neopentylglycol, diësters en monoësters met benzoëzuur en 2-ethylhexaanzuur

    ja

    neen

    neen

    5

    (32)

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

     

    811

    80077

    0068441-17-8

    polyethyleenwassen, geoxideerd

    ja

    neen

    neen

    60

     

     

     

    812

    80350

    0124578-12-7

    poly(12-hydroxystearinezuur)-polyethyleeniminecopolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in polyethyleentereftalaat (pet), polystyreen (PS), slagvast polystyreen (HIPS) en polyamide (PA) van maximaal 0,1 % (m/m).

    Reactieproduct van poly(12-hydroxystearinezuur) met polyethyleenimine

     

    813

    91530

    sulfobarnsteenzuuralkyl(C4-C20)- of cyclohexyldiësters, zouten

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    814

    91815

    sulfobarnsteenzuurmonoalkyl(C10-C16)polyethyleenglycolesters, zouten

    ja

    neen

    neen

    2

     

     

     

    815

    94985

    trimethylolpropaan, gemengde triësters en diësters met benzoëzuur en 2-ethylhexaanzuur

    ja

    neen

    neen

    5

    (32)

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld

     

    816

    45704

    cis-1,2-cyclohexaandicarbonzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    817

    38507

    cis-endo-bicyclo[2.2.1]heptaan-2,3-dicarbonzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

    5

     

    Niet voor gebruik met polyethyleen dat in contact komt met zure levensmiddelen.

    Zuiverheid ≥ 96 %

     

    818

    21530

    methallylsulfonzuur, zouten

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    819

    68110

    neodecaanzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Niet gebruiken in polymeren die met vette levensmiddelen in contact komen.

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld.

    SML uitgedrukt als neodecaanzuur

     

    820

    76420

    pimelinezuur, zouten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    821

    90810

    stearoyl-2-lactylzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    822

    71938

    perchloorzuur, zouten

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

     

    (4)

    823

    24889

    5-sulfoisoftaalzuur, zouten

    neen

    ja

    neen

    5

     

     

     

    854

    71943

    0329238-24-6

    perfluorazijnzuur, α-gesubstituteerd met het copolymeer van perfluor-1,2-propyleenglycol en perfluoro-1,1-ethyleenglycol, getermineerd met chloorhexafluorpropyloxygroepen

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in een concentratie van maximaal 0,5 % (m/m) bij de polymerisatie van fluorpolymeren die verwerkt worden bij een temperatuur van 340 °C of hoger en bestemd zijn voor gebruik in voorwerpen voor herhaald gebruik

     

    860

    71980

    0051798-33-5

    perfluor[2-(poly(n-propoxy))propaanzuur]

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik bij de polymerisatie van fluorpolymeren die verwerkt worden bij een temperatuur van 265 °C of hoger en bestemd zijn voor gebruik in voorwerpen voor herhaald gebruik

     

    861

    71990

    0013252-13-6

    perfluor[2-(n-propoxy)propaanzuur]

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik bij de polymerisatie van fluorpolymeren die verwerkt worden bij een temperatuur van 265 °C of hoger en bestemd zijn voor gebruik in voorwerpen voor herhaald gebruik

     

    862

    15180

    0018085-02-4

    3,4-diacetoxy-1-buteen

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    SML met inbegrip van het hydrolyseproduct 3,4-dihydroxy-1-buteen.

    Alleen voor gebruik als comonomeer in ethylvinylalcoholcopolymeren

     

    864

    46330

    0000056-06-4

    2,4-diamino-6-hydroxypyrimidine

    ja

    neen

    neen

    5

     

    Alleen voor gebruik in stijf poly(vinylchloride) (pvc) dat in contact komt met niet-zure, niet-alcoholhoudende waterige levensmiddelen

     

    865

    40619

    0025322-99-0

    (butylacrylaat-methylmethacrylaat-butylmethacrylaat)copolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in stijf poly(vinylchloride) (pvc) tot een maximumconcentratie van 1 %

     

    866

    40620

    (butylacrylaat-methylmethacrylaat)copolymeer, vernet met allylmethacrylaat

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in stijf poly(vinylchloride) (pvc) tot een maximumconcentratie van 7 %

     

    867

    40815

    0040471-03-2

    (butylacrylaat-ethylacrylaat-methylmethacrylaat)copolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in stijf poly(vinylchloride) (pvc) tot een maximumconcentratie van 2 %

     

    868

    53245

    0009010-88-2

    (ethylacrylaat-methylmethacrylaat)copolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in stijf poly(vinylchloride) (pvc) tot een maximumconcentratie van 2 %

     

    869

    66763

    0027136-15-8

    (butylacrylaat-methylmethacrylaat-styreen)copolymeer

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in stijf poly(vinylchloride) (pvc) tot een maximumconcentratie van 3 %

     

    870

    95500

    0160535-46-6

    N,N′,N″-tris(2-methylcyclohexyl)-1,2,3-propaantricarboxamide

    ja

    neen

    neen

    5

     

     

     

    875

    80345

    0058128-22-6

    poly(12-hydroxystearinezuur)stearaat

    ja

    neen

    ja

    5

     

     

     

    878

    31335

    vetzuren (C8-C22) uit dierlijke of plantaardige vetten en oliën, esters met vertakte, alifatische, eenwaardige, verzadigde, primaire alcoholen (C3-C22)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    879

    31336

    vetzuren (C8-C22) uit dierlijke of plantaardige vetten en oliën, esters met onvertakte, alifatische, eenwaardige, verzadigde, primaire alcoholen (C1-C22)

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    880

    31348

    0085116-93-4

    vetzuren (C8-C22), esters met pentaerytritol

    ja

    neen

    neen

     

     

     

     

    881

    25187

    0003010-96-6

    2,2,4,4-tetramethylcyclobutaan-1,3-diol

    neen

    ja

    neen

    5

     

    Alleen in voorwerpen voor herhaald gebruik voor langdurige opslag bij kamertemperatuur of lager en heet afvullen

     

    882

    25872

    0002416-94-6

    2,3,6-trimethylfenol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

     

     

    883

    22074

    0004457-71-0

    3-methyl-1,5-pentaandiol

    neen

    ja

    neen

    0,05

     

    Alleen voor gebruik in materialen die met levensmiddelen in contact komen met een oppervlakte/massaverhouding van maximaal 0,5 dm2/kg

     

    884

    34240

    0091082-17-6

    esters van alkyl(C10-C21)sulfonzuur met fenol

    ja

    neen

    neen

    0,05

     

    Niet gebruiken voor voorwerpen die in contact komen met vette levensmiddelen waarvoor simulant D is vastgesteld

     

    885

    45676

    0263244-54-8

    cyclische oligomeren van butyleentereftalaat

    ja

    neen

    neen

     

     

    Alleen voor gebruik in poly(ethyleentereftalaat) (pet), poly(butyleentereftalaat) (PBT), polycarbonaat (PC), polystyreen (PS) en stijf poly(vinylchloride) (pvc) in een concentratie van maximaal 1 % (m/m) indien deze kunststoffen in contact komen met waterige, zure en alcoholhoudende levensmiddelen, voor langdurige opslag bij kamertemperatuur

     

    2.   Groepsbeperkingen voor stoffen

    Tabel 2 met groepsbeperkingen bevat de volgende informatie:

    kolom 1 (Groepsbeperking nr.): identificatienummer voor de groep stoffen waarvoor de groepsbeperking geldt. Dit is het nummer in kolom 9 van tabel 1 van deze bijlage.

    kolom 2 (FCM-stofnr.): de unieke identificatienummers van de stoffen waarvoor de groepsbeperking geldt. Dit is het nummer in kolom 1 van tabel 1 van deze bijlage;

    kolom 3 (SML(T) [mg/kg]): de totale specifieke migratielimiet die geldt voor de som van de stoffen van deze groep. Deze wordt uitgedrukt in mg stof per kg levensmiddel. NA betekent dat de stof niet in aantoonbare hoeveelheden mag migreren;

    kolom 4 (specificatie groepsbeperking): geeft aan op basis van de molecuulmassa van welke stof het resultaat moet worden uitgedrukt.

    Tabel 2

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    Groepsbeperking nr.

    FCM-stofnr.

    SML(T)

    [mg/kg]

    Specificatie groepsbeperking

    1

    128

    211

    6

    uitgedrukt als aceetaldehyd

    2

    89

    227

    263

    30

    uitgedrukt als ethyleenglycol

    3

    234

    248

    30

    uitgedrukt als maleïnezuur

    4

    212

    435

    15

    uitgedrukt als caprolactam

    5

    137

    472

    3

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    6

    412

    512

    513

    588

    1

    uitgedrukt als jood

    7

    19

    20

    1,2

    uitgedrukt als tertiair amine

    8

    317

    318

    319

    359

    431

    464

    6

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    9

    650

    695

    697

    698

    726

    0,18

    uitgedrukt als tin

    10

    28

    29

    30

    31

    32

    33

    466

    582

    618

    619

    620

    646

    676

    736

    0,006

    uitgedrukt als tin

    11

    66

    645

    657

    1,2

    uitgedrukt als tin

    12

    444

    469

    470

    30

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    13

    163

    285

    1,5

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    14

    294

    368

    5

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    15

    98

    196

    15

    uitgedrukt als formaldehyd

    16

    407

    583

    584

    599

    6

    uitgedrukt als boor

    onverminderd Richtlijn 98/83/EG

    17

    4

    167

    169

    198

    274

    354

    372

    460

    461

    475

    476

    485

    490

    653

    NA

    uitgedrukt als isocyanaatgroep

    18

    705

    733

    0,05

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    19

    505

    516

    519

    10

    uitgedrukt als SO2

    20

    290

    386

    390

    30

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    21

    347

    349

    5

    uitgedrukt als trimellietzuur

    22

    70

    147

    176

    218

    323

    325

    365

    371

    380

    425

    446

    448

    456

    636

    6

    uitgedrukt als acrylzuur

    23

    150

    156

    181

    183

    184

    355

    370

    374

    439

    440

    447

    457

    482

    6

    uitgedrukt als methacrylzuur

    24

    756

    758

    5

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    25

    720

    747

    0,05

    de som van mono-n-dodecyltintris (isooctylmercaptoacetaat), di-n-dodecyltinbis(isooctylmercaptoacetaat), monododecyltintrichloride en didodecyltindichloride), uitgedrukt als de som van mono- en didodecyltinchloride

    26

    728

    729

    9

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    27

    188

    291

    5

    uitgedrukt als isoftaalzuur

    28

    191

    192

    785

    7,5

    uitgedrukt als tereftaalzuur

    29

    342

    672

    0,05

    uitgedrukt als de som van 6-hydroxyhexaanzuur en caprolacton

    30

    254

    672

    5

    uitgedrukt als 1,4-butaandiol

    31

    73

    797

    30

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    32

    8

    72

    73

    138

    140

    157

    159

    207

    242

    283

    532

    670

    728

    729

    775

    783

    797

    798

    810

    815

    60

    uitgedrukt als de som van de stoffen

    3.   Noten betreffende de controle op de naleving

    Tabel 3 met noten betreffende de controle op de naleving bevat de volgende informatie:

    kolom 1 (Noot nr.): het identificatienummer van de noot. Dit is het nummer in kolom 11 van tabel 1 van deze bijlage;

    kolom 2 (Noten betreffende de controle op de naleving): regels die in acht genomen moeten worden bij het testen of de stof aan de specifieke migratielimieten of andere beperkingen voldoet, of opmerkingen over gevallen waarbij een kans op afwijkingen bestaat.

    Tabel 3

    (1)

    (2)

    Noot nr.

    Noten betreffende de controle op de naleving

    (1)

    De naleving moet worden gecontroleerd aan de hand van het restgehalte per oppervlakte die met levensmiddelen in contact komt (QMA), in afwachting van de beschikbaarheid van een analysemethode.

    (2)

    De kans bestaat dat bij gebruik van simulanten voor vette levensmiddelen de SML of de TML wordt overschreden.

    (3)

    De kans bestaat dat de migratie van de stof de organoleptische eigenschappen van het levensmiddel dat ermee in contact komt, aantast en dat het eindproduct daardoor niet meer aan artikel 3, lid 1, onder c), van Verordening (EG) nr. 1935/2004 voldoet.

    (4)

    Indien in contact met vetten moet de naleving worden gecontroleerd met behulp van simulanten voor levensmiddelen met verzadigde vetten als simulant D.

    (5)

    Indien in contact met vetten moet de naleving worden gecontroleerd met behulp van isooctaan in plaats van simulant D2 (instabiel).

    (6)

    De migratielimiet kan bij zeer hoge temperatuur worden overschreden.

    (7)

    Bij testen met levensmiddelen moet bijlage V, punt 1.4, in acht worden genomen.

    (8)

    De naleving moet worden gecontroleerd aan de hand van het restgehalte per oppervlakte die met levensmiddelen in contact komt (QMA); QMA = 0,005 mg/6 dm2.

    (9)

    De naleving moet worden gecontroleerd aan de hand van het restgehalte per oppervlakte die met levensmiddelen in contact komt (QMA), in afwachting van de beschikbaarheid van een analysemethode voor migratietesten. De verhouding oppervlakte/hoeveelheid levensmiddel moet kleiner zijn dan 2 dm2/kg.

    (10)

    De naleving moet worden gecontroleerd aan de hand van het restgehalte per oppervlakte die met levensmiddelen in contact komt (QMA) indien er een reactie met levensmiddel of simulant optreedt.

    (11)

    Er is alleen een analysemethode beschikbaar voor de bepaling van restmonomeer in de behandelde vulstof.

    (12)

    De kans bestaat de SML wordt overschreden in het geval van polyolefinen.

    (13)

    Er zijn alleen een methode voor de bepaling van het gehalte in polymeer en een methode voor de bepaling van de uitgangsstoffen in levensmiddelsimulanten beschikbaar.

    (14)

    Er is een kans dat de SML wordt overschreden in het geval van kunststoffen die meer dan 0,5 % (m/m) van de stof bevatten.

    (15)

    Er is een kans dat de SML wordt overschreden bij contact met levensmiddelen met een hoog alcoholgehalte.

    (16)

    Er is een kans dat de SML wordt overschreden in het geval van polyethyleen met lage dichtheid (LDPE) dat meer dan 0,3 % (m/m) van de stof bevat en in contact komt met vette levensmiddelen.

    (17)

    Er is alleen een analysemethode beschikbaar voor de bepaling van het restgehalte van de stof in het polymeer.

    4.   Nadere specificaties voor stoffen

    Tabel 4 met nadere specificaties voor stoffen bevat de volgende informatie:

    kolom 1 (FCM-stofnr.): het in bijlage I, tabel 1, kolom 1, vermelde unieke identificatienummer voor de stoffen waarvoor de specificatie geldt.

    kolom 2 (Nadere specificaties voor de stof): specificaties voor de stof.

    Tabel 4

    (1)

    (2)

    FCM-stofnr.

    Nadere specificaties voor de stof

    744

    Definitie

    Deze copolymeren worden geproduceerd door gereguleerde fermentatie van Alcaligenes eutrophus met mengsels van glucose en propionzuur als koolstofbron. Het gebruikte organisme is niet genetisch gemodificeerd en is afkomstig van één natuurlijk organisme, Alcaligenes eutrophus stam H16 NCIMB 10442. De moedercultuur van het organisme wordt als gevriesdroogde ampullen bewaard. Uit de moedercultuur wordt een dochter/werkcultuur bereid die in vloeibare stikstof wordt bewaard en voor de bereiding van inocula voor het fermentatievat wordt gebruikt. Monsters uit het fermentatievat worden dagelijks op een aantal verschillende agars bij verschillende temperaturen zowel microscopisch als op eventuele veranderingen in de morfologie van de kolonies onderzocht. De copolymeren worden na verhitting uit de bacteriën geïsoleerd door gereguleerde ontleding van de overige celbestanddelen, wassen en drogen. Deze copolymeren worden normaal gesproken aangeboden als geformuleerde in een smelt gevormde korrels die additieven bevatten zoals kiemvormers, weekmakers, vulstoffen, stabilisatoren en pigmenten die alle voldoen aan de algemene en bijzondere specificaties

     

    Chemische naam

    Poly(3-D-hydroxybutyraat-co-3-D-hydroxyvaleraat)

     

    CAS-nummer

    0080181-31-3

     

    Structuurformule

    Image

    waarbij n/(m + n) groter dan 0 en kleiner dan of gelijk aan 0,25 is

     

    Gemiddelde molecuulmassa

    Niet lager dan 150 000 Da (bepaald door middel van gelpermeatiechromatografie)

     

    Gehalte

    Minimaal 98 % poly(3-D-hydroxybutyraat-co-3-D-hydroxyvaleraat), na hydrolyse bepaald als een mengsel van 3-D-hydroxyboterzuur en 3-D-hydroxyvaleriaanzuur

     

    Beschrijving

    Wordt geïsoleerd als een wit tot gebroken wit poeder

     

    Eigenschappen

     

     

    Identificatietesten

     

     

    Oplosbaarheid

    Oplosbaar in gechloreerde koolwaterstoffen zoals chloroform of dichloormethaan maar vrijwel onoplosbaar in ethanol, alifatische alkanen en water

     

    Beperking

    QMA voor crotonzuur = 0,05 mg/6 dm2

     

    Zuiverheid

    Vóór de granulering mag het als grondstof gebruikte copolymeerpoeder bevatten:

     

    stikstof

    ten hoogste 2 500 mg/kg kunststof

     

    zink

    ten hoogste 100 mg/kg kunststof

     

    koper

    ten hoogste 5 mg/kg kunststof

     

    lood

    ten hoogste 2 mg/kg kunststof

     

    arseen

    ten hoogste 1 mg/kg kunststof

     

    chroom

    ten hoogste 1 mg/kg kunststof


    (1)  PB L 302 van 19.11.2005, blz. 28.

    (2)  PB L 330 van 5.12.1998, blz. 32.

    (3)  PB L 253 van 20.9.2008, blz. 1.

    (4)  PB L 226 van 22.9.1995, blz. 1.

    (5)  PB L 158 van 18.6.2008, blz. 17.


    BIJLAGE II

    Beperkingen voor materialen en voorwerpen

    1.   De migratie van de volgende stoffen uit materialen en voorwerpen van kunststof mag niet hoger zijn dan de aangegeven specifieke migratielimieten:

    barium = 1 mg/kg levensmiddel of levensmiddelsimulant;

    kobalt = 0,05 mg/kg levensmiddel of levensmiddelsimulant;

    koper = 5 mg/kg levensmiddel of levensmiddelsimulant;

    ijzer = 48 mg/kg levensmiddel of levensmiddelsimulant;

    lithium = 0,6 mg/kg levensmiddel of levensmiddelsimulant;

    mangaan = 0,6 mg/kg levensmiddel of levensmiddelsimulant;

    zink = 25 mg/kg levensmiddel of levensmiddelsimulant.

    2.   Materialen en voorwerpen van kunststof mogen aan een levensmiddel of levensmiddelsimulant geen primaire aromatische aminen afgeven in een aantoonbare hoeveelheid, afgezien van de in tabel 1 van bijlage I vermelde stoffen. De aantoonbaarheidsgrens is 0,01 mg stof per kg levensmiddel of levensmiddelsimulant. Deze grenswaarde geldt voor de som van de afgegeven primaire aromatische aminen.


    BIJLAGE III

    Levensmiddelsimulanten

    1.   Levensmiddelsimulanten

    Voor het aantonen van de overeenstemming bij materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, worden de in tabel 1 opgenomen levensmiddelsimulanten gebruikt.

    Tabel 1

    Lijst van levensmiddelsimulanten

    Levensmiddelsimulant

    Aanduiding

    Ethanol 10 % (v/v)

    Levensmiddelsimulant A

    Azijnzuur 3 % (m/v)

    Levensmiddelsimulant B

    Ethanol 20 % (v/v)

    Levensmiddelsimulant C

    Ethanol 50 % (v/v)

    Levensmiddelsimulant D1

    Plantaardige olie (1)

    Levensmiddelsimulant D2

    Poly(2,6-difenyl-p-fenyleenoxide), deeltjesgrootte 60-80 mesh, poriëngrootte 200 nm

    Levensmiddelsimulant E

    2.   Algemene toewijzing van levensmiddelsimulanten aan levensmiddelen

    De levensmiddelsimulanten A, B en C worden gebruikt voor hydrofiele levensmiddelen die hydrofiele stoffen kunnen extraheren. Levensmiddelsimulant B wordt gebruikt voor levensmiddelen met een pH van minder dan 4,5. Levensmiddelsimulant C wordt gebruikt voor alcoholhoudende levensmiddelen met een alcoholgehalte tot 20 % en voor levensmiddelen met een significante hoeveelheid organische bestanddelen waardoor het levensmiddel lipofieler wordt.

    De levensmiddelsimulanten D1 en D2 worden gebruikt voor lipofiele levensmiddelen die lipofiele stoffen kunnen extraheren. Levensmiddelsimulant D1 wordt gebruikt voor alcoholhoudende levensmiddelen met een alcoholgehalte van meer dan 20 % en voor olie-in-wateremulsies. Levensmiddelsimulant D2 wordt gebruikt voor levensmiddelen met vrije vetten aan het oppervlak.

    Levensmiddelsimulant E wordt gebruikt voor het bepalen van de specifieke migratie naar droge levensmiddelen.

    3.   Specifieke toewijzing van levensmiddelsimulanten aan levensmiddelen voor het bepalen van de migratie in materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen

    Voor het bepalen van de migratie uit materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen, worden de levensmiddelsimulanten voor de desbetreffende levensmiddelencategorie gebruikt zoals aangegeven in tabel 2.

    Voor het bepalen van de totale migratie uit materialen en voorwerpen die bestemd zijn om met verschillende categorieën levensmiddelen of een combinatie daarvan in contact te komen wordt de levensmiddelsimulant gekozen overeenkomstig punt 4.

    Tabel 2 bevat de volgende informatie:

    kolom 1 (Referentienummer): het referentienummer van de levensmiddelencategorie;

    kolom 2 (Omschrijving van de levensmiddelen): geeft aan welke levensmiddelen onder de levensmiddelencategorie vallen;

    kolom 3 (Levensmiddelsimulanten): gesplitst in subkolommen voor elke levensmiddelsimulant.

    De levensmiddelsimulant waarvoor in de desbetreffende subkolom van kolom 3 een kruisje is aangegeven, moet worden gebruikt voor het bepalen van de migratie van materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen.

    Voor levensmiddelencategorieën waarbij in de subkolom voor D2 na het kruisje een schuine streep en een getal staan, moet het testresultaat door dat getal worden gedeeld voordat het met de migratielimiet wordt vergeleken. Dit getal is de in bijlage V, punt 4.2, bedoelde correctiefactor.

    Voor levensmiddelencategorie 01.04 wordt levensmiddelsimulant D2 vervangen door 95 % ethanol.

    Voor levensmiddelencategorieën waarvoor het kruisje in subkolom B gevolgd wordt door (*) kan de test met levensmiddelsimulant B achterwege worden gelaten als de pH van het levensmiddel hoger dan 4,5 is.

    Voor levensmiddelencategorieën waarvoor het kruisje in subkolom D2 gevolgd wordt door (**) kan de test met levensmiddelsimulant D2 achterwege worden gelaten als met een geschikte test wordt aangetoond dat er geen „vetcontact” is met het materiaal van kunststof dat met de levensmiddelen in contact komt.

    Tabel 2

    Specifieke toewijzing van levensmiddelsimulanten aan levensmiddelen

    (1)

    (2)

    (3)

    Referentienummer

    Omschrijving van de levensmiddelen

    Levensmiddelsimulanten

    A

    B

    C

    D1

    D2

    E

    01

    Dranken

     

     

     

     

     

     

    01.01

    Niet-alcoholhoudende dranken of alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte dan 6 % vol of minder:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    transparante dranken:

    water, cider, transparant niet-geconcentreerd of geconcentreerd vruchten- of groentesap, vruchtennectar, limonade, stroop, bitters, aftreksels, koffie, thee, bier, frisdrank, energiedranken en dergelijke, gearomatiseerd water, vloeibaar koffie-extract

     

    X(*)

    X

     

     

     

     

    B.

    niet-transparante dranken:

    sappen en nectars en frisdrank met vruchtenpulp, most met vruchten, vloeibare chocolade

     

    X(*)

     

    X

     

     

    01.02

    Alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte tussen 6 % vol en 20 % vol

     

     

    X

     

     

     

    01.03

    Alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 20 % en alle roomlikeuren

     

     

     

    X

     

     

    01.04

    Diversen: niet-gedenatureerde ethanol

     

    X(*)

     

     

    Vervangen door 95 % ethanol

     

    02

    Granen, van granen afgeleide producten, biscuits, gebak en banketbakkerswerk

     

     

     

     

     

     

    02.01

    Zetmeel

     

     

     

     

     

    X

    02.02

    Granen in ongewijzigde staat, in vlokken, in schilfers (popcorn, cornflakes en dergelijke daaronder begrepen)

     

     

     

     

     

    X

    02.03

    Meel en gries

     

     

     

     

     

    X

    02.04

    Droge deegwaren, bv. macaroni, spaghetti en dergelijke producten en verse deegwaren

     

     

     

     

     

    X

    02.05

    Bakkerijproducten, biscuits, gebak, brood en banketbakkerswerk, droog:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    met vetstoffen aan de oppervlakte

     

     

     

     

    X/3

     

     

    B.

    overige

     

     

     

     

     

    X

    02.06

    Bakkerijproducten, gebak, brood, deeg en banketbakkerswerk, vers:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    met vetstoffen aan de oppervlakte

     

     

     

     

    X/3

     

     

    B.

    overige

     

     

     

     

     

    X

    03

    Chocolade, suiker en daarvan afgeleide producten

    Suikerwerk

     

     

     

     

     

     

    03.01

    Chocolade, met chocolade bedekte producten, surrogaten en met surrogaten bedekte producten

     

     

     

     

    X/3

     

    03.02

    Suikerwerk:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    in vaste vorm:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    met vetstoffen aan de oppervlakte

     

     

     

     

    X/3

     

     

    II.

    overige

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    in de vorm van een pasta:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    met vetstoffen aan de oppervlakte

     

     

     

     

    X/2

     

     

    II.

    vochtig

     

     

    X

     

     

     

    03.03

    Suiker en producten op basis van suiker:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    in vaste vorm: kristal- of poedersuiker

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    melasse, suikerstroop, honing en dergelijke

    X

     

     

     

     

     

    04

    Groenten, fruit en verwerkte producten

     

     

     

     

     

     

    04.01

    Gehele vruchten, vers of gekoeld, met schil

     

     

     

     

     

     

    04.02

    Verwerkt fruit:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    gedroogde of gedehydrateerde vruchten, geheel, in stukken, of in de vorm van meel of van poeder

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    vruchten in de vorm van puree, conserven, pasta of op eigen sap of in suikerstroop (jam, compote en dergelijke producten)

     

    X(*)

    X

     

     

     

     

    C.

    in een vloeistof bewaarde vruchten:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    in olie

     

     

     

     

    X

     

     

    II.

    in alcoholhoudende vloeistof

     

     

     

    X

     

     

    04.03

    Vruchten in de schaal (aardnoten, kastanjes, amandelen, hazelnoten, walnoten, pijnboompitten en soortgelijke vruchten):

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    van de schaal ontdaan, droog, in schilfers of poeder

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    van de schaal ontdaan en geroosterd

     

     

     

     

     

    X

     

    C.

    in de vorm van pasta of crème

    X

     

     

     

    X

     

    04.04

    Gehele groenten, vers of gekoeld, met schil

     

     

     

     

     

     

    04.05

    Verwerkte groenten:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    gedroogde of gedehydrateerde groenten, geheel, in stukken of in de vorm van meel of van poeder

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    verse groenten, geschild of gesneden

    X

     

     

     

     

     

     

    C.

    groenten in de vorm van puree, conserven, pasta of op eigen sap (ook indien gepekeld of ingelegd)

     

    X(*)

    X

     

     

     

     

    D.

    groenteconserven:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    in olie

    X

     

     

     

    X

     

     

    II.

    in alcoholhoudende vloeistof

     

     

     

    X

     

     

    05

    Oliën en vetten

     

     

     

     

     

     

    05.01

    Natuurlijke of bewerkte dierlijke of plantaardige oliën en vetten (cacaoboter, reuzel en uitgesmolten boter daaronder begrepen)

     

     

     

     

    X

     

    05.02

    Margarine, boter en andere uit emulsies van water in olie bestaande vetten

     

     

     

     

    X/2

     

    06

    Dierlijke producten en eieren

     

     

     

     

     

     

    06.01

    Vis:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    vers, gekoeld, verwerkt, gezouten of gerookt, kuit daaronder begrepen

    X

     

     

     

    X/3(**)

     

     

    B.

    geconserveerde vis:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    in olie

    X

     

     

     

    X

     

     

    II.

    in water

     

    X(*)

    X

     

     

     

    06.02

    Schaal-, schelp- en weekdieren (onder meer oesters, mosselen en slakken)

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    vers in de schaal of schelp

     

     

     

     

     

     

     

    B.

    van de schaal of schelp ontdaan, verwerkt, geconserveerd of in de schaal of schelp verhit:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    in olie

    X

     

     

     

    X

     

     

    II.

    in water

     

    X(*)

    X

     

     

     

    06.03

    Vlees van alle soorten dieren (pluimvee en wild daaronder begrepen):

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    vers, gekoeld, gezouten, gerookt

    X

     

     

     

    X/4(**)

     

     

    B.

    verwerkte vleesproducten (ham, salami, bacon, worst en andere) of in de vorm van pasta, crème

    X

     

     

     

    X/4(**)

     

     

    C.

    gemarineerde vleesproducten in olie

    X

     

     

     

    X

     

    06.04

    Geconserveerd vlees:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    in olie of vet

    X

     

     

     

    X/3

     

     

    B.

    in water

     

    X(*)

     

    X

     

     

    06.05

    Eieren in de schaal, eigeel, eiwit

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    in poedervorm of gedroogd of bevroren

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    vloeibaar en verhit

     

     

     

    X

     

     

    07

    Zuivelproducten

     

     

     

     

     

     

    07.01

    Melk:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    melk en dranken op basis van melk, vol, gedeeltelijk gedehydrateerd en geheel of gedeeltelijk afgeroomd

     

     

     

    X

     

     

     

    B.

    melkpoeder met inbegrip van zuigelingenvoeding (op basis van vollemelkpoeder)

     

     

     

     

     

    X

    07.02

    Gefermenteerde melk zoals yoghurt, karnemelk en soortgelijke producten

     

    X(*)

     

    X

     

     

    07.03

    Room en zure room

     

    X(*)

     

    X

     

     

    07.04

    Kaas:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    geheel, met niet-eetbare korst

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    natuurlijke kaas zonder korst of met eetbare korst (gouda, camembert en dergelijke) en smeltkaas

     

     

     

     

    X/3(**)

     

     

    C.

    verwerkte kaas (zachte kaas, cottage cheese en dergelijke)

     

    X(*)

     

    X

     

     

     

    D.

    geconserveerde kaas:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    in olie

    X

     

     

     

    X

     

     

    II.

    in water (feta, mozzarella en dergelijke)

     

    X(*)

     

    X

     

     

    08

    Diverse producten

     

     

     

     

     

     

    08.01

    Azijn

     

    X

     

     

     

     

    08.02

    Gebakken of geroosterde levensmiddelen:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    patates frites, oliebollen en dergelijke

    X

     

     

     

    X/5

     

     

    B.

    van dierlijke oorsprong

    X

     

     

     

    X/4

     

    08.03

    Preparaten voor soepen, bouillons of sauzen in vloeibare, vaste of poedervorm (extracten, concentraten); gehomogeniseerde samengestelde producten voor menselijke consumptie, kant-en-klaarmaaltijden, gist en rijsmiddelen daaronder begrepen

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    in poedervorm of gedroogd:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    vettige producten

     

     

     

     

    X/5

     

     

    II.

    overige

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    niet in poedervorm of gedroogd:

     

     

     

     

     

     

     

    I.

    vettige producten

    X

    X(*)

     

     

    X/3

     

     

    II.

    overige

     

    X(*)

    X

     

     

     

    08.04

    Sauzen:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    waterige producten

     

    X(*)

    X

     

     

     

     

    B.

    vettige producten, bv. mayonaise, van mayonaise afgeleide sauzen, slasaus en andere olie-watermengsels, bv. sauzen op basis van kokos

    X

    X(*)

     

     

    X

     

    08.05

    Mosterd (met uitzondering van mosterdpoeder bedoeld onder nummer 08.14)

    X

    X(*)

     

     

    X/3(**)

     

    08.06

    Sandwiches, toast, pizza en dergelijke, met allerlei soorten levensmiddelen:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    met vetstoffen aan de oppervlakte

    X

     

     

     

    X/5

     

     

    B.

    overige

     

     

     

     

     

    X

    08.07

    Consumptie-ijs

     

     

    X

     

     

     

    08.08

    Gedroogde levensmiddelen:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    met vetstoffen aan de oppervlakte

     

     

     

     

    X/5

     

     

    B.

    overige

     

     

     

     

     

    X

    08.09

    Bevroren en diepgevroren levensmiddelen

     

     

     

     

     

    X

    08.10

    Geconcentreerde extracten met een alcoholgehalte van 6 % vol of meer

     

    X(*)

     

    X

     

     

    08.11

    Cacao:

     

     

     

     

     

     

     

    A.

    cacaopoeder, ook indien met verlaagd of sterk verlaagd vetgehalte

     

     

     

     

     

    X

     

    B.

    cacaomassa

     

     

     

     

    X/3

     

    08.12

    Koffie, ook indien gebrand, cafeïnevrij of oplosbaar, koffiesurrogaat in korrel- of poedervorm

     

     

     

     

     

    X

    08.13

    Aromatische planten en andere planten zoals kamille, kaasjeskruid, munt, thee, lindebloesem en andere

     

     

     

     

     

    X

    08.14

    Specerijen en kruiderijen in natuurlijke staat, zoals kaneel, kruidnagelen, mosterdpoeder, peper, vanille, saffraan, zout en andere

     

     

     

     

     

    X

    08.15

    Specerijen en kruiderijen in olie zoals pesto, kerriepasta

     

     

     

     

    X

     

    4.   Voor het bepalen van de totale migratie te gebruiken levensmiddelsimulanten

    Om voor alle soorten levensmiddelen aan te tonen dat aan de totale migratielimiet wordt voldaan, worden testen uitgevoerd met gedestilleerd water of water van gelijkwaardige kwaliteit of levensmiddelsimulant A en levensmiddelsimulant B en levensmiddelsimulant D2.

    Om voor alle soorten levensmiddelen met uitzondering van zure levensmiddelen aan te tonen dat aan de totale migratielimiet wordt voldaan, worden testen uitgevoerd met gedestilleerd water of water van gelijkwaardige kwaliteit of levensmiddelsimulant A en levensmiddelsimulant D2.

    Om voor alle waterige en alcoholhoudende levensmiddelen en melkproducten aan te tonen dat aan de totale migratielimiet wordt voldaan, worden testen uitgevoerd met levensmiddelsimulant D1.

    Om voor alle waterige, zure en alcoholhoudende levensmiddelen en melkproducten aan te tonen dat aan de totale migratielimiet wordt voldaan, worden testen uitgevoerd met levensmiddelsimulant D1 en levensmiddelsimulant B.

    Om voor alle waterige levensmiddelen en alcoholhoudende levensmiddelen met een alcoholgehalte tot 20 % aan te tonen dat aan de totale migratielimiet wordt voldaan, worden testen uitgevoerd met levensmiddelsimulant C.

    Om voor alle waterige en zure levensmiddelen en voor alcoholhoudende levensmiddelen met een alcoholgehalte tot 20 % aan te tonen dat aan de totale migratielimiet wordt voldaan, worden testen uitgevoerd met levensmiddelsimulant C en levensmiddelsimulant B.


    (1)  Dit kan elke plantaardige olie zijn met een vetzuurverdeling als volgt:

    aantal koolstofatomen in de vetzuurketen: aantal dubbele bindingen

    6-12

    14

    16

    18:0

    18:1

    18:2

    18:3

    vetzuursamenstelling in % (m/m) van de methylesters, bepaald met gaschromatografie

    < 1

    < 1

    1,5-20

    < 7

    15-85

    5-70

    < 1,5


    BIJLAGE IV

    Verklaring van overeenstemming

    De in artikel 15 bedoelde schriftelijke verklaring bevat de volgende gegevens:

    1.

    de identiteit en het adres van de exploitant die de verklaring van overeenstemming afgeeft;

    2.

    de identiteit en het adres van de exploitant die de materialen of voorwerpen van kunststof, tussenproducten of halffabricaten daarvan of voor de vervaardiging van die materialen of voorwerpen bestemde stoffen produceert of importeert;

    3.

    de identiteit van de materialen of voorwerpen van kunststof, tussenproducten of halffabricaten daarvan of voor de vervaardiging van die materialen of voorwerpen bestemde stoffen;

    4.

    de datum van de verklaring;

    5.

    de bevestiging dat de materialen of voorwerpen van kunststof, tussenproducten of halffabricaten daarvan, of stoffen voldoen aan de desbetreffende voorschriften van deze verordening en van Verordening (EG) nr. 1935/2004;

    6.

    adequate informatie over de gebruikte stoffen of afbraakproducten daarvan, waarvoor in de bijlagen I en II bij deze verordening beperkingen en/of specificaties zijn vastgelegd, zodat de exploitanten verderop in de keten kunnen waarborgen dat aan die beperkingen en/of specificaties wordt voldaan;

    7.

    adequate informatie over de stoffen waarvoor in levensmiddelen een beperking geldt, verkregen op grond van experimentele gegevens of theoretische berekeningen, over de specifieke migratie van die stoffen alsmede, waar van toepassing, zuiverheidseisen overeenkomstig de Richtlijnen 2008/60/EG, 95/45/EG en 2008/84/EG, zodat de gebruiker van deze materialen en voorwerpen de desbetreffende EU-bepalingen of, bij ontbreken daarvan, de nationale bepalingen met betrekking tot levensmiddelen kan naleven;

    8.

    de specificaties voor het gebruik van het materiaal of het voorwerp, zoals:

    i)

    de soort(en) levensmiddelen waarmee het bedoeld is om in contact te komen;

    ii)

    de duur en de temperatuur van de behandeling en opslag waarbij het met de levensmiddelen in contact komt;

    iii)

    de verhouding tussen de oppervlakte die met levensmiddelen in contact komt en het volume, op grond waarvan is bepaald dat het materiaal of voorwerp aan de voorschriften voldoet;

    9.

    wanneer in een meerlaags materiaal of voorwerp een functionele sperlaag wordt gebruikt, de bevestiging dat het materiaal of voorwerp voldoet aan artikel 13, leden 2, 3 en 4, of artikel 14, leden 2 en 3, van deze verordening.


    BIJLAGE V

    MIGRATIETESTEN

    Om te bepalen of de migratie uit materialen en voorwerpen van kunststof aan de voorschriften voldoet, gelden de volgende algemene regels.

    HOOFDSTUK 1

    Bepaling van de specifieke migratie uit materialen en voorwerpen die al met levensmiddelen in contact komen

    1.1.   Monstervoorbehandeling

    Het materiaal of voorwerp wordt opgeslagen zoals op het etiket op de verpakking is aangegeven, of indien hiervoor geen aanwijzingen worden gegeven, onder voor het verpakte levensmiddel geschikte omstandigheden. Het levensmiddel moet vóór de houdbaarheidsdatum of andere door de fabrikant om redenen van kwaliteit of veiligheid aangegeven uiterste gebruiksdatum van het materiaal of voorwerp worden verwijderd.

    1.2.   Testomstandigheden

    Als het levensmiddel in de verpakking moet worden verhit, moeten de daarvoor op de verpakking gegeven aanwijzingen worden gevolgd. Delen van het levensmiddel die niet voor consumptie bedoeld zijn, moeten worden verwijderd en weggegooid. De rest wordt gehomogeniseerd en de migratie hierin wordt bepaald. De analyseresultaten moeten altijd worden uitgedrukt op basis van de voor consumptie bedoelde massa van het levensmiddel die met het desbetreffende materiaal in contact komt.

    1.3.   Analyse van gemigreerde stoffen

    De specifieke migratie in het levensmiddel wordt onderzocht met een analysemethode die in overeenstemming is met artikel 11 van Verordening (EG) nr. 882/2004.

    1.4.   Bijzondere gevallen

    Ingeval er verontreiniging is uit andere bronnen dan materialen die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen, moet daar bij de controle op de naleving van de desbetreffende materialen rekening mee worden gehouden; dit geldt in het bijzonder voor de in bijlage I opgenomen ftalaten (FCM-stofnrs. 157, 159, 283, 728, 729).

    HOOFDSTUK 2

    Bepaling van de specifieke migratie uit materialen en voorwerpen die nog niet met levensmiddelen in contact komen

    2.1.   Controlemethode

    De controle of de migratie naar levensmiddelen aan de migratielimieten voldoet, vindt plaats onder de meest extreme in de praktijk te verwachten omstandigheden wat tijdsduur en temperatuur betreft, met inachtneming van de punten 1.4, 2.1.1, 2.1.6 en 2.1.7.

    De controle of de migratie naar levensmiddelsimulanten aan de migratielimieten voldoet, wordt uitgevoerd aan de hand van conventionele migratietesten overeenkomstig de regels in de punten 2.1.1 tot en met 2.1.7.

    2.1.1.   Monstervoorbehandeling

    Het materiaal of voorwerp wordt behandeld overeenkomstig de gebruiksaanwijzing of de verklaring van overeenstemming.

    De migratie wordt bepaald met het materiaal of voorwerp of, wanneer dit onpraktisch is, met een monster van het materiaal of voorwerp of een monster dat representatief is voor het materiaal of voorwerp. Voor elke levensmiddelsimulant of elk soort levensmiddel wordt een nieuw monster genomen. Alleen de delen van het monster die bestemd zijn om bij het feitelijke gebruik met levensmiddelen in contact te komen, worden met de levensmiddelsimulant of het levensmiddel in contact gebracht.

    2.1.2.   Keuze van de levensmiddelsimulant

    Materialen en voorwerpen die bestemd zijn om met alle soorten levensmiddelen in contact te komen, worden getest met de levensmiddelsimulanten A, B en D2. Als er echter geen stoffen aanwezig zijn die met zure levensmiddelsimulant of levensmiddelen kunnen reageren, kan de test met levensmiddelsimulant B achterwege worden gelaten.

    Materialen en voorwerpen die alleen voor specifieke soorten levensmiddelen bestemd zijn, worden getest met de levensmiddelsimulanten die in bijlage III voor de desbetreffende soorten levensmiddelen zijn aangegeven.

    2.1.3.   Contactomstandigheden bij het gebruik van levensmiddelsimulanten

    Het monster wordt met de levensmiddelsimulant in contact gebracht onder de ongunstigste te verwachten gebruiksomstandigheden wat betreft de contacttijd (zie tabel 1) en de contacttemperatuur (zie tabel 2).

    Indien wordt geconstateerd dat uitvoering van de testen onder de combinatie van de in de tabellen 1 en 2 gespecificeerde contactomstandigheden leidt tot fysische of andere veranderingen in het monster die niet optreden onder de ongunstigste te verwachten gebruiksomstandigheden voor het onderzochte materiaal of voorwerp, worden de migratietesten uitgevoerd onder de ongunstigste te verwachten gebruiksomstandigheden waarbij deze fysische of andere veranderingen zich niet voordoen.

    Tabel 1

    Contacttijd

    Contacttijd bij ongunstigst te verwachten gebruik

    Duur van de test

    t ≤ 5 min

    5 min

    5 min < t ≤ 0,5 uur

    0,5 uur

    0,5 uur < t ≤ 1 uur

    1 uur

    1 uur < t ≤ 2 uur

    2 uur

    2 uur < t ≤ 6 uur

    6 uur

    6 uur < t ≤ 24 uur

    24 uur

    één dag < t ≤ drie dagen

    drie dagen

    drie dagen < t ≤ 30 dagen

    tien dagen

    meer dan 30 dagen

    zie bijzondere voorwaarden


    Tabel 2

    Contacttemperatuur

    Contactomstandigheden bij ongunstigst te verwachten gebruik

    Testomstandigheden

    Contacttemperatuur

    Testtemperatuur

    T ≤ 5 °C

    5 °C

    5 °C < T ≤ 20 °C

    20 °C

    20 °C < T ≤ 40 °C

    40 °C

    40 °C < T ≤ 70 °C

    70 °C

    70 °C < T ≤ 100 °C

    100 °C of refluxtemperatuur

    100 °C < T ≤ 121 °C

    121 °C (1)

    121 °C < T ≤ 130 °C

    130 °C (1)

    130 °C < T ≤ 150 °C

    150 °C (1)

    150 °C < T < 175 °C

    175 °C (1)

    T > 175 °C

    neem de werkelijke temperatuur op het contactvlak met het levensmiddel (1)

    2.1.4.   Bijzondere voorwaarden voor contacttijden van meer dan 30 dagen bij kamertemperatuur en lager

    In het geval van contacttijden van meer dan 30 dagen bij kamertemperatuur en lager wordt het monster onderzocht met een versnelde test bij verhoogde temperatuur, maximaal tien dagen bij 60 °C. De duur van de test en de temperatuur worden als volgt berekend:

    t2 = t1 * Exp ((-Ea/R) * (1/T1-1/T2)),

    Ea is de activeringsenergie in het ongunstigste geval, 80 kJ/mol,

    R is een factor, namelijk 8,31 J/kelvin/mol,

    Exp -9627 * (1/T1-1/T2),

    t1 is de contacttijd,

    t2 is de duur van de test,

    T1 is de contacttemperatuur in kelvin. Voor opslag bij kamertemperatuur wordt hiervoor de waarde 298 K (25 °C) genomen. Voor gekoelde en bevroren opslag wordt hiervoor de waarde 278 K (5 °C) genomen.

    T2 is de testtemperatuur in kelvin.

    Voor alle opslagtijden in bevroren toestand geldt een test gedurende tien dagen bij 20 °C.

    Voor alle opslagtijden in gekoelde of bevroren toestand, inclusief verwarming tot 70 °C gedurende maximaal 2 uur of tot 100 °C gedurende maximaal 15 minuten geldt een test gedurende tien dagen bij 40 °C.

    Voor alle opslagtijden in gekoelde of bevroren toestand, inclusief verwarming tot 70 °C gedurende maximaal 2 uur of tot 100 °C gedurende maximaal 15 minuten en opslagtijden van maximaal zes maanden bij kamertemperatuur geldt een test gedurende tien dagen bij 50 °C.

    Voor opslag langer dan zes maanden bij kamertemperatuur en lager, inclusief verwarming tot 70 °C gedurende maximaal 2 uur of tot 100 °C gedurende maximaal 15 minuten geldt een test gedurende tien dagen bij 60 °C.

    De maximale testtemperatuur wordt bepaald door de faseovergangstemperatuur van het polymeer. Het monster mag bij de testtemperatuur geen fysische veranderingen ondergaan.

    In geval van opslag bij kamertemperatuur kan de duur van de test worden teruggebracht tot tien dagen bij 40 °C als er wetenschappelijke aanwijzingen voor zijn dat de migratie van de desbetreffende stof in het polymeer onder deze testomstandigheden een evenwicht bereikt heeft.

    2.1.5.   Bijzondere voorwaarden voor combinaties van contacttijd en contacttemperatuur

    Indien een materiaal of voorwerp voor verschillende toepassingen met verschillende combinaties van contacttijd en -temperatuur bestemd is, wordt de test beperkt tot de testomstandigheden die op grond van wetenschappelijke gegevens als het ongunstigst beschouwd worden.

    Indien het materiaal of voorwerp bestemd is om met levensmiddelen in contact te komen onder omstandigheden waarbij het achtereenvolgens aan twee of meer combinaties van tijden en temperaturen wordt blootgesteld, wordt de migratietest uitgevoerd door het monster achtereenvolgens te onderwerpen aan alle ongunstigste te verwachten omstandigheden die relevant zijn, steeds met één en dezelfde hoeveelheid levensmiddelsimulant.

    2.1.6.   Voorwerpen voor herhaald gebruik

    Indien het materiaal of voorwerp bestemd is om herhaaldelijk met levensmiddelen in contact te komen, worden de vereiste migratietesten driemaal uitgevoerd op eenzelfde monster, waarbij telkens een nieuwe hoeveelheid levensmiddelsimulant wordt gebruikt. Op basis van de resultaten van de derde test wordt bepaald of het materiaal of voorwerp aan de eisen ten aanzien van migratie voldoet.

    Als echter afdoende wordt aangetoond dat de migratie bij de tweede en derde test niet toeneemt en bij de eerste test de migratielimieten niet worden overschreden, is er geen verdere test nodig.

    In geval van stoffen waarvoor in bijlage I, tabel 1, kolom 8, of tabel 2, kolom 3, een specifieke migratielimiet „niet aantoonbaar” is vastgesteld en niet in de lijst opgenomen stoffen die achter een functionele sperlaag van kunststof worden gebruikt als bedoeld in artikel 13, lid 2, onder b), die niet in aantoonbare hoeveelheden mogen migreren, moet het materiaal of voorwerp al bij de eerste test aan de specifieke migratielimiet voldoen.

    2.1.7.   Analyse van migrerende stoffen

    Na afloop van de voorgeschreven contacttijd wordt de specifieke migratie in het levensmiddel of de levensmiddelsimulant bepaald met een analysemethode die in overeenstemming is met artikel 11 van Verordening (EG) nr. 882/2004.

    2.1.8.   Controle van de overeenstemming aan de hand van het restgehalte per oppervlakte die met levensmiddelen in contact komt (QMA)

    In geval van stoffen die in levensmiddelsimulant of levensmiddel instabiel zijn of waarvoor geen geschikte analysemethode beschikbaar is, wordt in bijlage I aangegeven dat de overeenstemming moet worden gecontroleerd door bepaling van het restgehalte per 6 dm2 contactoppervlakte. Voor materialen en voorwerpen met een inhoud tussen 500 ml en 10 l wordt de werkelijke contactoppervlakte genomen. Voor materialen en voorwerpen met een inhoud van minder dan 500 ml of meer dan 10 l en voor voorwerpen waarvoor de werkelijke contactoppervlakte lastig te berekenen is, wordt een contactoppervlakte van 6 dm2 per kg levensmiddel aangenomen.

    2.2.   Screeningsmethoden

    Om via screening na te gaan of een materiaal of voorwerp aan de migratielimieten voldoet, kan een van de volgende methoden worden gebruikt, die stringenter geacht worden dan de in punt 2.1 beschreven controlemethode.

    2.2.1.   Vervanging van de specifieke migratie door de totale migratie

    Voor screening op de specifieke migratie van niet-vluchtige stoffen kan de totale migratie worden bepaald, onder ten minste even stringente testomstandigheden als voor de specifieke migratie gelden.

    2.2.2.   Restgehalte

    Voor screening op de specifieke migratie kan de potentiële migratie worden berekend aan de hand van het restgehalte van de stof in het materiaal of voorwerp, waarbij wordt aangenomen dat deze hoeveelheid volledig migreert.

    2.2.3.   Migratiemodellen

    Voor screening op de specifieke migratie kan de potentiële migratie aan de hand van het restgehalte van de stof in het materiaal of voorwerp worden berekend met erkende diffusiemodellen op basis van wetenschappelijke gegevens, mits die een overschatting van de werkelijke migratie geven.

    2.2.4.   Vervanging van levensmiddelsimulanten

    Voor de screening op de specifieke migratie mogen vervangende levensmiddelsimulanten worden gebruikt, mits op grond van wetenschappelijke gegevens bekend is dat die vervangende levensmiddelsimulanten een hogere waarde voor de migratie opleveren dan de reguliere levensmiddelsimulanten.

    HOOFDSTUK 3

    Bepaling van de totale migratie

    De totale migratie wordt bepaald onder de in dit hoofdstuk beschreven standaardtestomstandigheden.

    3.1.   Standaardtestomstandigheden

    De test ter bepaling van de totale migratie voor materialen en voorwerpen die bestemd zijn om onder de in tabel 3, kolom 3, beschreven omstandigheden met levensmiddelen in contact te komen, wordt uitgevoerd met inachtneming van de in kolom 2 gespecificeerde tijdsduur en temperatuur. Test OM5 kan worden uitgevoerd gedurende 2 uur bij 100 °C (levensmiddelsimulant D2) of onder refluxen (levensmiddelsimulant A, B, C, D1) of gedurende 1 uur bij 121 °C. De levensmiddelsimulant wordt overeenkomstig bijlage III gekozen.

    Indien wordt geconstateerd dat uitvoering van de testen onder de in tabel 3 gespecificeerde contactomstandigheden leidt tot fysische of andere veranderingen in het monster die niet optreden onder de ongunstigste te verwachten gebruiksomstandigheden voor het onderzochte materiaal of voorwerp, worden de migratietesten uitgevoerd onder de ongunstigste te verwachten gebruiksomstandigheden waarbij deze fysische of andere veranderingen zich niet voordoen.

    Tabel 3

    Standaardtestomstandigheden

    Kolom 1

    Kolom 2

    Kolom 3

    Nummer test

    Contacttijd in dagen of uur bij contacttemperatuur in °C

    Beoogde contactomstandigheden

    OM1

    tien dagen bij 20 °C

    Contact met bevroren en gekoelde levensmiddelen

    OM2

    tien dagen bij 40 °C

    Langdurige opslag bij kamertemperatuur of lager, inclusief verwarming tot 70 °C gedurende maximaal 2 uur of tot 100 °C gedurende maximaal 15 minuten

    OM3

    2 uur bij 70 °C

    Contact met verwarming tot 70 °C gedurende maximaal 2 uur of tot 100 °C gedurende maximaal 15 minuten, niet gevolgd door langdurige opslag bij kamertemperatuur of gekoeld

    OM4

    1 uur bij 100 °C

    Toepassingen bij hoge temperatuur voor alle levensmiddelsimulanten, tot maximaal 100 °C

    OM5

    2 uur bij 100 °C of onder refluxen of 1 uur bij 121 °C

    Toepassingen bij hoge temperatuur tot 121 °C

    OM6

    4 uur bij 100 °C of onder refluxen

    Contact met levensmiddelsimulant A, B of C bij een temperatuur hoger dan 40 °C

    OM7

    2 uur bij 175 °C

    Toepassingen bij hoge temperatuur met vette levensmiddelen waarbij de omstandigheden van OM5 worden overschreden

    Test OM7 omvat ook de bij OM1 tot en met OM5 beschreven contactomstandigheden. Dit zijn de ongunstigste omstandigheden voor vette levensmiddelsimulanten die met niet-polyolefinen in contact komen. Indien het technisch niet mogelijk is OM7 met levensmiddelsimulant D2 uit te voeren, kan de test vervangen worden zoals beschreven in punt 3.2.

    Test OM6 omvat ook de bij OM1 tot en met OM5 beschreven contactomstandigheden. Dit zijn de ongunstigste omstandigheden voor de levensmiddelsimulanten A, B en C die met niet-polyolefinen in contact komen.

    Test OM5 omvat ook de bij OM1 tot en met OM4 beschreven contactomstandigheden. Dit zijn de ongunstigste omstandigheden voor alle levensmiddelsimulanten die met niet-polyolefinen in contact komen.

    Test OM2 omvat ook de bij OM1 en OM3 beschreven contactomstandigheden.

    3.2.   Vervangende test voor OM7 met levensmiddelsimulant D2

    Indien het technisch NIET mogelijk is OM7 met levensmiddelsimulant D2 uit te voeren, kan de test vervangen worden door OM8 of OM9. Voor elk van deze twee testomstandigheden moet een nieuw monster worden genomen.

    Nummer test

    Testomstandigheden

    Beoogde contactomstandigheden

    Omvat de contactomstandigheden van

    OM8

    Levensmiddelsimulant E gedurende 2 uur bij 175 °C en levensmiddelsimulant D2 gedurende 2 uur bij 100 °C

    Alleen toepassingen bij hoge temperatuur

    OM1, OM3, OM4, OM5 en OM6

    OM9

    Levensmiddelsimulant E gedurende 2 uur bij 175 °C en levensmiddelsimulant D2 gedurende tien dagen bij 40 °C

    Toepassingen bij hoge temperatuur met langdurige opslag bij kamertemperatuur

    OM1, OM2, OM3, OM4, OM5 en OM6

    3.3.   Voorwerpen voor herhaald gebruik

    Indien het materiaal of voorwerp bestemd is om herhaaldelijk met levensmiddelen in contact te komen, wordt de migratietest driemaal uitgevoerd op eenzelfde monster, waarbij telkens een nieuwe hoeveelheid levensmiddelsimulant wordt gebruikt.

    Op basis van de resultaten van de derde test wordt bepaald of het materiaal of voorwerp aan de eisen ten aanzien van migratie voldoet. Als echter afdoende wordt aangetoond dat de migratie bij de tweede en derde test niet toeneemt en als tevens de totale migratielimiet bij de eerste test niet wordt overschreden, is er geen verdere test nodig.

    3.4.   Screeningsmethoden

    Om via screening na te gaan of een materiaal of voorwerp aan de migratielimieten voldoet, kan een van de volgende methoden worden gebruikt, die stringenter geacht worden dan de in de punten 3.1 en 3.2 beschreven controlemethode.

    3.4.1.   Restgehalte

    Voor screening op de totale migratie kan de potentiële migratie worden berekend aan de hand van het restgehalte van potentieel migrerende stoffen zoals bepaald door volledige extractie van het materiaal of voorwerp.

    3.4.2.   Vervanging van levensmiddelsimulanten

    Voor de screening op de totale migratie mogen levensmiddelsimulanten worden vervangen, mits op grond van wetenschappelijke gegevens bekend is dat de vervangende levensmiddelsimulanten een hogere waarde voor de migratie opleveren dan de reguliere levensmiddelsimulanten.

    HOOFDSTUK 4

    Correctiefactoren voor het vergelijken van de resultaten van migratietesten met de migratielimieten

    4.1.   Correctie van de specifieke migratie in levensmiddelen met een vetgehalte van meer dan 20 % met behulp van de vetreductiecoëfficiënt (Fat Reduction Factor, FRF).

    Bij lipofiele stoffen waarvoor in bijlage I in kolom 7 is aangegeven dat de FRF van toepassing is, kan de specifieke migratie met de FRF gecorrigeerd worden. De FRF wordt bepaald met de formule FRF = (g vet in levensmiddel/kg levensmiddel)/200 = (% vet × 5)/100.

    Voor toepassing van de FRF gelden de volgende regels.

    De resultaten van de migratietesten worden door de FRF gedeeld voordat zij met migratielimieten worden vergeleken.

    Deze correctie met de FRF geldt niet:

    a)

    als het materiaal of voorwerp bestemd is om in contact te komen of al in contact komt met levensmiddelen voor zuigelingen en peuters zoals omschreven in de Richtlijnen 2006/141/EG en 2006/125/EG;

    b)

    voor materialen en voorwerpen waarvoor het verband tussen de oppervlakte en de hoeveelheid levensmiddel die daarmee in contact komt, niet te schatten is, bijvoorbeeld als gevolg van de vorm of de wijze van gebruik ervan, zodat de migratie wordt berekend aan de hand van de conventionele oppervlakte/volumeconversiefactor van 6 dm2/kg.

    Toepassing van de FRF mag niet tot gevolg hebben dat een specifieke migratie hoger is dan de totale migratielimiet.

    4.2.   Correctie van de migratie naar levensmiddelsimulant D2

    Voor de levensmiddelencategorieën waarbij in bijlage III, tabel 2, kolom 3, subkolom D2, een getal achter het kruisje staat, wordt het testresultaat van de migratie naar levensmiddelsimulant D2 door dit getal gedeeld.

    De resultaten van de migratietesten worden door de correctiefactor gedeeld voordat zij met migratielimieten worden vergeleken.

    De correctie geldt niet voor de specifieke migratie van op de EU-lijst in bijlage I opgenomen stoffen waarvoor in kolom 8 een specifieke migratielimiet „niet aantoonbaar” is aangegeven en voor niet in de lijst opgenomen stoffen die achter een functionele sperlaag van kunststof worden gebruikt als bedoeld in artikel 13, lid 2, onder b), die niet in aantoonbare hoeveelheden mogen migreren.

    4.3.   Combinatie van de correctiefactoren 4.1 en 4.2

    De onder 4.1 en 4.2 beschreven correctiefactoren kunnen worden gecombineerd voor de migratie van stoffen waarvoor een FRF geldt wanneer de test in levensmiddelsimulant D2 wordt uitgevoerd; daartoe worden beide factoren met elkaar vermenigvuldigd. De toegepaste factor mag niet groter zijn dan 5.


    (1)  Deze temperatuur wordt alleen voor de levensmiddelsimulanten D2 en E gebruikt. Voor toepassingen waarbij verhitting onder druk vereist is, kan de migratietest onder druk bij de desbetreffende temperatuur worden uitgevoerd. Voor de levensmiddelsimulanten A, B, C en D1 kan deze test worden vervangen door een test bij 100 °C of bij refluxtemperatuur gedurende viermaal de tijd die volgens tabel 1 zou moeten worden gekozen.


    BIJLAGE VI

    Concordantietabellen

    Richtlijn 2002/72/EG

    Deze verordening

    Artikel 1, lid 1

    Artikel 1

    Artikel 1, leden 2, 3 en 4

    Artikel 2

    Artikel 1 bis

    Artikel 3

    Artikel 3, lid 1, artikel 4, lid 1, en artikel 5

    Artikel 5

    Artikel 4, lid 2, artikel 4 bis, leden 1 en 4, artikel 4 quinquies, bijlage II, punten 2 en 3, en bijlage III, punten 2 en 3

    Artikel 6

    Artikel 4 bis, leden 3 en 6

    Artikel 7

    Bijlage II, punt 4, en bijlage III, punt 4

    Artikel 8

    Artikel 3, lid 1, en artikel 4, lid 1

    Artikel 9

    Artikel 6

    Artikel 10

    Artikel 5 bis, lid 1, en bijlage I, punt 8

    Artikel 11

    Artikel 2

    Artikel 12

    Artikel 7 bis

    Artikel 13

    Artikel 9, leden 1 en 2

    Artikel 15

    Artikel 9, lid 3

    Artikel 16

    Artikel 7 en bijlage I, punt 5 bis

    Artikel 17

    Artikel 8

    Artikel 18

    Bijlage II, punt 3, en bijlage III, punt 3

    Artikel 19

    Bijlage I, bijlage II, bijlage IV, bijlage IV bis, bijlage V, deel B, en bijlage VI

    Bijlage I

    Bijlage II, punt 2, bijlage III, punt 2, en bijlage V, deel A

    Bijlage II

    Artikel 8, lid 5, en bijlage VI bis

    Bijlage IV

    Bijlage I

    Bijlage V


    Richtlijn 93/8/EEG

    Deze verordening

    Artikel 1

    Artikel 11

    Artikel 1

    Artikel 12

    Artikel 1

    Artikel 18

    Bijlage

    Bijlage III

    Bijlage

    Bijlage V


    Richtlijn 97/48/EG

    Deze verordening

    Bijlage

    Bijlage III

    Bijlage

    Bijlage V


    Top