EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0505

A Tanács 505/2011/EU végrehajtási rendelete ( 2011. május 23. ) a Lukasenko elnökkel és egyes fehérorosz tisztviselőkkel szembeni korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendelet végrehajtásáról

OJ L 136, 24.5.2011, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 032 P. 309 - 312

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2011/505/oj

24.5.2011   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 136/48


A TANÁCS 505/2011/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

(2011. május 23.)

a Lukasenko elnökkel és egyes fehérorosz tisztviselőkkel szembeni korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendelet végrehajtásáról

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a Lukasenko elnökkel és egyes fehérorosz tisztviselőkkel szembeni korlátozó intézkedésekről szóló, 2006. május 18-i 765/2006/EK tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 8a. cikke (1) bekezdésére,

mivel:

(1)

A Tanács 2006. május 18-án elfogadta a Lukasenko elnökkel és egyes fehérorosz tisztviselőkkel szembeni korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendeletet.

(2)

Tekintettel a fehéroroszországi helyzet súlyosságára és összhangban az egyes fehérorosz tisztviselőkkel szembeni korlátozó intézkedésekről szóló 2010/639/KKBP határozat végrehajtásáról szóló, 2011. május 23-i 2011/301/KKBP tanácsi végrehajtási határozattal (2), további személyeket kell felvenni a 765/2006/EK rendelet IA. mellékletében szereplő, korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó személyek jegyzékébe,

ELFOGADTA EZT A RENDELETET:

1. cikk

Az e rendelet mellékletében felsorolt személyeket fel kell venni a 765/2006/EK rendelet IA. mellékletében található jegyzékbe.

2. cikk

Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésének napján lép hatályba.

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Kelt Brüsszelben, 2011. május 23-án.

a Tanács részéről

az elnök

C. ASHTON


(1)  HL L 134., 2006.5.20., 1. o.

(2)  Lásd e Hivatalos Lap 87. oldalát.


MELLÉKLET

AZ 1. CIKKBEN EMLÍTETT SZEMÉLYEK

 

Név

(A fehérorosz és az orosz név az angol és a magyar átírás szerint)

Név (fehéroroszul)

Név (oroszul)

Születési hely és idő

Tisztség

1.

Shykarou, Uladzislau

Shikarov, Vladislav [Sikarov, Uladziszlav Sikarov, Vlagyiszlav]

Шыкароў Уладзiслаў

Шикаров Владислав

 

A vityebszki régió Zseleznodorozsnyiji Körzeti Bíróságának bírája. Fellebbezési tárgyalásukon több tüntetőt is elítélt, annak ellenére, hogy az Elsőfokú Bíróság nem találta bűnösnek őket.

2.

Merkul, Natallia Viktarauna

Merkul, Natalia Viktorovna

(Merkul, Natalya Viktorovna) [Merkul, Natallja Viktaravna Merkul, Natalja Viktorovna]

Меркуль Наталля Вiктараўна

Меркуль Наталья Викторовна

Születési idő:

1964.11.13.

A Pukovicsi körzetben található Talkov város középiskolájának igazgatója. 2011. január 27-én politikai nézeteiért és a 2010. december 19-i eseményekben való részvételéért elbocsátotta Natalja Ilinicset, a középiskola nagyra becsült tanárát.

3.

Akulich, Sviatlana Rastsislavauna Okulich, Svetlana Rostislavovna

[Akulics, Szvjatlana Raszciszlavavna Okulics, Szvetlana Rosztiszlavovna]

Акулiч Святлана Расцiславаўна

Окулич Светлана Ростиславовна

Születési idő:

1948 vagy 1949.8.27.

A Pukovicsi Körzeti Bíróság bírája. Jogtalanul elutasította azt az indítványt, amelyben Natalja Ilinics, a Talkov városi középiskola elbocsátott tanára visszavételét kérte.

4.

Pykina, Natallia

Pykina, Natalia

(Pykina, Natalya) [Pikina, Natallja Pikina, Natalja]

Пыкiна Наталля

Пыкина Наталья

 

A Partizanszki Körzeti Bíróság bírája, ő foglalkozott a Likhovid-üggyel. A per végén Likhovid urat, a Szabadságért Mozgalom egyik aktivistáját 3 és fél év szigorított fegyházbüntetésre ítélte.

5.

Mazouka, Siarhei Mazovka, Sergei (Mazovko, Sergey) [Mazovka, Szjarhej Mazovka, Szergej (Mazovko, Szergej)]

Мазоўка Сяргей

Мазовка Сергей / Мазовко Сергей

 

A Daskevics–Lobov-ügy ügyésze. Az ügy végén Dimitrij Daskevicset és Eduard Lobovot, az Ifjúsági Front aktivistáit „huliganizmus” vádjával több év fegyházbüntetésre ítélték. Daskevics és Lobov bebörtönzésének valódi oka az volt, hogy tevékenyen részt vettek a 2010. decemberi választási kampányban, melynek során az ellenzék egy jelöltjét támogatták.

6.

Aliaksandrau, Dzmitry Piatrovich Aleksandrov, Dmitri Petrovich

[Aljakszandrav, Dzmitrij Pjatrovics Alekszandrov, Dmitrij Petrovics]

Аляксандраў Дзмiтрый Пятровiч

Александров Дмитрий Петрович

 

A Gazdasági Ügyekkel Foglalkozó Legfelsőbb Bíróság bírája. Ítéletével fenntartotta az „Autoradio” elnevezésű független rádióadó betiltását. (Mint ismeretes, az „Autoradio” betiltására azért került sor, mert az a Bíróság szerint „a tömegeket felbujtó adásokat sugárzott a 2010. decemberi elnökválasztási kampány során”. A valóságban a rádióadó egy hatályos szerződés alapján Szannikov ellenzéki jelölt választási programját közvetítette, amelynek szövege szerint „a jövő nem a konyhákban fog eldőlni, hanem az utcákon!”.)

7.

Vakulchyk, Valery Vakulchik, Valeri

[Vakulcsik, Valerij Vakulcsik, Valerij]

Вакульчык Валерый

Вакульчик Валерий

 

Az elnöki kabinet elemzési központjának táv- és hírközlésért felelős vezetője. Feladatai közé tartozik a különböző kommunikációs csatornák – így az internet – megfigyelése, szűrése, lehallgatása, ellenőrzése és korlátozása.

8.

Chatviartkova, Natallia

Chetvertkova, Natalia

(Chetvertkova, Natalya) [Csatvjartkova, Natallja Csetvertkova, Natalja]

Чатвярткова Наталля

Четверткова Наталья

 

A minszki Partizanszki Körzeti Bíróság bírája. Ő vezette Andrej Szannikov volt elnökjelölt, Ilja Vaszilevics, Fedor Mirzojanov, Oleg Gnedcsik és Vlagyimir Ierjomenok civil társadalmi aktivisták tárgyalását. A tárgyalást a büntetőeljárási törvénykönyv rendelkezéseinek egyértelmű megsértésével vezette. A vádlottak személyéhez nem köthető bizonyítékokat és tanúvallomásokat következetesen ellenük használta fel.

9.

Bulash, Ala Bulash, Alla [Bulas, Ala

Bulas, Alla]

Булаш Ала

Булаш Алла

 

A minszki Oktyabirszki (Kasztricsnicki) Körzeti Bíróság bírája. Ő vezette Pavel Vinogradov, Dmitrij Drozd, Ales Kirkevics, Andrej Protaszenya, Vlagyimir Homicsenko tárgyalását. A tárgyalást a büntetőeljárási törvénykönyv rendelkezéseinek egyértelmű megsértésével vezette. A vádlottak személyéhez nem köthető bizonyítékokat és tanúvallomásokat következetesen ellenük használta fel.

10.

Barovski Aliaksandr Genadzevich

Borovski Aleksandr Gennadievich [Barovszki, Aljakszandr Henadzevics Borovszkij, Alekszandr Gennagyijevics]

Бароўскi Аляксандр Генадзевiч

Боровский Александр Геннадиевич

 

A minszki Oktyabirszki (Kasztricsnicki) Körzeti Bíróság ügyésze. Részt vett Pavel Vinogradov, Dmitrij Drozd, Ales Kirkevics, Vlagyimir Homicsenko ügyének tárgyalásában. Az általa felvezetett vád egyértelműen politikai indíttatású volt, és egyértelműen sértette a büntetőeljárási törvénykönyv rendelkezéseit. A vád alapja a 2010. december 19-i események helytelen besorolása, amit sem bizonyítékok, sem a tanúvallomások nem támasztottak alá.

11.

Simanouski Dmitri Valerevich

Simanovski Dmitri Valerievich [Szimanovszki, Dmitrij Valerjevics Szimanovszkij, Dmitrij Valerijevics]

Сiманоўскi Дмiтрый Валер'евiч

Симановский Дмитрий Валериевич

 

A minszki Pervomajszki Körzeti Bíróság ügyésze. Részt vett Dmitrij Bondarenko ügyének tárgyalásában. Az általa felvezetett vád egyértelműen politikai indíttatású volt, és egyértelműen sértette a büntetőeljárási törvénykönyv rendelkezéseit. A vád alapja a 2010. december 19-i események helytelen besorolása, amit sem bizonyítékok, sem a tanúvallomások nem támasztottak alá.

12.

Brysina, Zhanna

Brysina, Zhanna (Brisina, Zhanna)

[Briszina, Zsanna Briszina, Zsanna]

Брысiна Жанна

Брысина Жанна / Брисина Жанна

 

A minszki Zavockoj Körzeti Bíróság bírája. Ő vezette Halip Irina, Marcelev Szergej, Szeverinyec Pavel neves civil társadalmi képviselők tárgyalását. A tárgyalást a büntetőeljárási törvénykönyv rendelkezéseinek egyértelmű megsértésével vezette. A vádlottak személyéhez nem köthető bizonyítékokat és tanúvallomásokat következetesen ellenük használta fel.

13.

Zhukovski, Sergei Konstantynovych

[Zsukovszki, Szjarhej Kansztancinavics Zsukovszkij, Szergej Konsztantyinovics]

Жукоўскi Сяргей Канстанцiнавiч

Жуковский, Сергей Константинович

 

A minszki Zavockoj Körzeti Bíróság ügyésze. Részt vett Halip Irina, Marcelev Szergej, Szeverinyec Pavel neves civil társadalmi képviselők ügyének tárgyalásában. Az általa felvezetett vád egyértelműen politikai indíttatású volt, és egyértelműen sértette a büntetőeljárási törvénykönyv rendelkezéseit. A vád alapja a 2010. december 19-i események helytelen besorolása, amit sem bizonyítékok, sem a tanúvallomások nem támasztottak alá.


Top