EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92004E000537

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0537/04 esittäjä(t): Marco Cappato (NI) komissiolle. Esperanton asema kielten tasavertaisuuden turvaamisessa.

OJ C 84E, 3.4.2004, p. 427–427 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

3.4.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 84/427


(2004/C 84 E/0497)

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0537/04

esittäjä(t): Marco Cappato (NI) komissiolle

(24. helmikuuta 2004)

Aihe:   Esperanton asema kielten tasavertaisuuden turvaamisessa

Strasbourgissa 13. tammikuuta 2004 pidetyssä Euroopan parlamentin täysistunnossa keskusteltiin Christa Pretsin laatimasta mietinnöstä (A5-0477/2003). Keskustelun aikana komission jäsen Viviane Reding totesi: ” … monikielisyyden ajatus kattaa nekin käyttämämme kielet, joilla ei ole virallista asemaa, mutta se ei varmasti kata esperantoa, sillä niin moni elävä kieli on vaikeuksissa, ettei niiden rinnalle kannata luoda enää mitään keinotekoisia kieliä”.

On kuitenkin huomattava, että viimeisten 115 vuoden aikana miljoonat ihmiset ovat puhuneet esperantoa, joka on nykyään täysin kehittynyt kieli, jota puhuvia yhteisöjä on ympäri maailmaa ja joka sisältää kaikki tarvittavat ilmaisukeinot. Näin ollen esperanton kohdalla ei voida puhua uuden kielen ”luomisesta” eikä sitä ainakaan voida pitää "keinotekoisena" kielenä.

On muistettava, että vuonna 1954 Unescon yleiskokous tunnusti esperanton vastaavan Unescon tavoitteita ja ihanteita ja että vuonna 1985 samainen Unescon yleiskokous vetosi jäsenvaltioihin ja kansainvälisiin järjestöihin sen puolesta, että nämä lisäisivät esperanton opetusta kouluissa ja edistäisivät sen käyttöä kansainvälisten asioiden hoidossa.

Lisäksi on huomioitava valta-asema, joka englannin kielellä on Euroopassa niin kulttuurituotteiden markkinoilla kuin yrityskonsultointipalveluidenkin alalla, sekä se, että komission tähän asti toteuttama kielipolitiikka on ollut hyvin tehotonta.

Millä keinoin komissio aikoo siis turvata kielten ja kulttuurien tasavertaisuuden Euroopassa?

Minkä perusteiden mukaan komissio aikoo arvioida harjoittamansa kielipolitiikan tehokkuutta?

Aikooko komissio velvoittaa jäsenvaltiot toimimaan — tai toimia omin päin — Unescon yleiskokouksen esittämän vetoomuksen (23C/l14) mukaisesti eli aloittamaan kouluissa ja korkeakouluissa koulutusohjelman, johon kuuluu esperanton opetusta sekä kieliongelmaa käsitteleviä kursseja?

Viviane Redingin komission puolesta antama vastaus

(19. maaliskuuta 2004)

EY:n perustamissopimuksen 149 artiklan mukaisesti komissio tukee kielten opetusta ja levittämistä jäsenvaltioissa. Euroopan kielellisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden edistämistä vauhditti merkittävästi Euroopan kielten teemavuosi, jota vietettiin vuonna 2001 yhteistyössä Eurooppa-neuvoston kanssa. Tämän aloitteen menestyksen johdosta komissio hyväksyi heinäkuussa 2003 kunnianhimoisen toimintasuunnitelman kielten oppimisen ja kielellisen monimuotoisuuden edistämisestä (2004-2006) (1).

Mitä tulee Yhdistyneiden Kansakuntien koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (Unesco) vetoomukseen sen puolesta, että esperanton operusta kouluissa lisättäisiin, komissio haluaa kiinnittää arvoisan parlamentin jäsenen huomion siihen seikkaan, että EY:n perustamissopimuksen mukaisesti yhteisö toimii koulutuksen alalla "pitäen täysin arvossa jäsenvaltioiden vastuuta opetuksen sisällöstä ja koulutusjärjestelmän järjestämisestä sekä niiden sivistyksellistä ja kielellistä monimuotoisuutta".

Komissio on valmis tekemään yhteistyötä Unescon kanssa, mutta ei siis aio ryhtyä erityisiin toimiin sellaisen koulutusohjelman aloittamiseksi kouluissa ja korkeakouluissa, johon kuuluu esperanton opetusta sekä kieliongelmaa käsitteleviä kursseja.


(1)  KOM(2003)449 lopullinen, saatavissa myös Internetissä:

(http://europa.eu.int/comm/education/policies/lang/languages/actionplan_fi.html).


Top