EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0278

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) N:o 1286/2014 muuttamisesta avaintietoasiakirjan nykyaikaistamisen osalta

COM/2023/278 final

Bryssel 24.5.2023

COM(2023) 278 final

2023/0166(COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetuksen (EU) N:o 1286/2014 muuttamisesta avaintietoasiakirjan nykyaikaistamisen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

{SWD(2023) 278-279}
{SEC(2023) 330}


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Kuten vuoden 2023 työohjelmassa ilmoitettiin, komissio aikoo varmistaa, että vähittäissijoituksia koskeva oikeudellinen kehys antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä hyviä päätöksiä, auttaa tuottamaan parempia ja oikeudenmukaisempia tuloksia markkinoilla ja luo viime kädessä tarvittavat edellytykset sille, että yksityissijoittajat voivat osallistua aktiivisemmin pääomamarkkinoille. Näin edistetään komission asettamaa tavoitetta ”Ihmisten hyväksi toimiva talous”.

Syyskuussa 2020 julkaisemassaan pääomamarkkinaunionia koskevassa uudessa toimintasuunnitelmassa 1 Euroopan komissio ilmoitti, että se aikoo esittää eurooppalaisen vähittäissijoitusstrategian, jolla pyritään varmistamaan, että yksityissijoittajat voivat hyödyntää pääomamarkkinoita kaikilta osin ja että säännöt ovat johdonmukaisia kaikissa oikeudellisissa välineissä. 

Pääomamarkkinaunionin keskeisenä tavoitteena on varmistaa, että kuluttajat voivat hyötyä kaikista pääomamarkkinoiden tarjoamista sijoitusmahdollisuuksista. Yksityissijoittajat osallistuvat pääomamarkkinoille eri jäsenvaltioissa hyvin vaihtelevasti, mikä heijastaa jäsenvaltioiden erilaista historiallista ja sosioekonomista kehitystä. Yksityissijoittajien olisi voitava saada nykyistä parempaa tuottoa sijoituksilleen osallistuessaan EU:n pääomamarkkinoille.

Tämä on lainsäätäjien yhteisenä tavoitteena. 

Pääomamarkkinaunionia koskevasta komission toimintasuunnitelmasta 3. joulukuuta 2020 antamissaan päätelmissä 2 neuvosto pyysi komissiota aloittamaan toimintasuunnitelman niiden osien täytäntöönpanon, joilla pyritään lisäämään – erityisesti yksityissijoittajien harjoittamaa – sijoitustoimintaa EU:ssa säilyttäen samalla korkeatasoisen kuluttajan- ja sijoittajansuoja. 

Euroopan parlamentti hyväksyi 8. lokakuuta 2020 pääomamarkkinaunionin kehittämisen jatkamista koskevan päätöslauselman 3 , jossa kannatettiin laajalti sellaisia toimenpiteitä, joilla lisätään yksityissijoittajien osallistumista pääomamarkkinoille. Päätöslauselmassa korostettiin, että yksityissijoittajien aktiivisempi osallistuminen edellyttää, että yksityissijoittajat kokevat muutoksen sijoituskulttuurissa, ja että tällainen muutos tapahtuu vain, mikäli yksityissijoittajat vakuuttuvat siitä, että investoinnit pääomamarkkinoihin ovat toivottavia ja niihin kohdistuu hyväksyttäviä ja selkeästi määriteltyjä riskejä. 

Tällä ehdotuksella muutetaan vähittäismarkkinoille tarkoitettuja paketoituja ja vakuutusmuotoisia sijoitustuotteita koskevista avaintietoasiakirjoista 26 päivänä marraskuuta 2014 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) N:o 1286/2014 (vähittäismarkkinoille tarkoitetuista paketoiduista ja vakuutusmuotoisista sijoitustuotteista käytetään jäljempänä nimitystä ’PRIIP-tuotteet’). PRIIP-tuotteita koskevan asetuksen ja komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/653 voimaantulo 1. tammikuuta 2018 on osaltaan parantanut ja yhdenmukaistanut yksityissijoittajille annettavia tietoja. Tämän ansiosta sijoittajien on helpompi ymmärtää kaikkien sijoitustuotteiden keskeisiä ominaisuuksia ja vertailla erilaisia tuotteita ja tuotetyyppejä (esimerkiksi vakuutusmuotoiset sijoitustuotteet, sijoitusrahastot ja strukturoidut talletukset). Tammikuusta 2023 alkaen PRIIP-tuotteita koskevaa asetusta on sovellettu myös sijoitusrahastoihin, jotka kuuluvat siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä koskevan direktiivin 2009/65/EY (yhteissijoitusyrityksiä koskeva direktiivi) soveltamisalaan, kun aiemmin voimassa olleen poikkeuksen soveltaminen päättyi. Tämä on yhdenmukaistanut entisestään vähittäissijoitustuotteista annettavia tietoja.

Tässä ehdotuksessa esitetään kohdennettuja muutoksia PRIIP-tuotteita koskevaan lainsäädäntökehykseen syyskuussa 2020 julkaistun pääomamarkkinaunionia koskevan toimintasuunnitelman toimen 8 mukaisesti, ja se on osa EU:n vähittäissijoitusstrategiaa. EU:n vähittäissijoitusstrategian tavoitteena on muun muassa parantaa sijoittajille annettavia tietoja ja heidän mahdollisuuksiaan tehdä vankkaan tietoon perustuvia sijoituspäätöksiä. Tätä varten nyt käsillä olevassa ehdotuksessa tietojen antamista mukautetaan digitaaliseen ympäristöön ja yksityissijoittajien muuttuviin tarpeisiin sekä selkeytetään PRIIP-tuotteiden valikoimaa sellaisten yritysjoukkovelkakirjalainojen osalta, joissa on ennenaikaisen takaisinmaksun mahdollistava lauseke, sekä välittömien annuiteettien osalta. Tämä aloite ei kuulu sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevaan REFIT-ohjelmaan.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Tämä aloite perustuu nykyisiin sääntöihin, joilla säännellään sitä, miten sijoitustuotteiden kehittäjät ja tarjoajat laativat ja toimittavat PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjat yksityissijoittajille, ja sillä parannetaan näitä sääntöjä. Aloite sisältää kohdennettuja muutoksia tähän kehykseen, mutta tärkeimmät säännökset pysyvät ennallaan.

Tämä ehdotus muodostaa yhdessä koontidirektiivin (COM(2023) 279) kanssa paketin, jolla parannetaan yksityissijoittajien suojaa ja jonka sisältämät ehdotukset tukevat toisiaan. Koontidirektiivillä muutetaan EU:n direktiivejä, joilla säännellään i) sijoituspalvelujen tarjoamista 4 (jäljempänä ’rahoitusmarkkinadirektiivi’), ii) vakuutus- ja jälleenvakuutuspalvelujen tarjoamista kolmansille osapuolille 5 (jäljempänä ’vakuutusten tarjoamisesta annettu direktiivi’), iii) vakuutustoiminnan aloittamista ja harjoittamista EU:ssa 6 (jäljempänä ’Solvenssi II ‑direktiivi’), iv) siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamista 7 (jäljempänä ’yhteissijoitusyrityksiä koskeva direktiivi’), sekä v) vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia 8 (jäljempänä ’AIFM-direktiivi’).

Yksityissijoittajille annettavien tietojen osalta kyseisellä koontidirektiivillä parannetaan erityisesti annettavien tietojen yhdenmukaisuutta eri oikeudellisissa välineissä ja lisätään avoimuutta yksityissijoittajia kohtaan heidän sijoituspolkunsa ja sijoitusten elinkaaren kaikissa vaiheissa, myös kulujen suhteen. MiFID II-kehyksen ja vakuutusten tarjoamista koskevan kehyksen kohdennetuilla muutoksilla varmistetaan, että sijoitustuotteiden kulut esitetään yhdenmukaisessa ja helposti ymmärrettävässä muodossa ennen minkään liiketoimen toteuttamista. Näillä toimenpiteillä myös lisätään yritysten velvollisuuksia, sillä niiden on jatkossa toimitettava asiakkaille jälkikäteen vuotuinen selvitys tosiasiallisesti maksetuista kuluista sekä asiakkaan salkun tuottavuudesta.

Tässä asetuksessa ehdotetut tuotetietojen antamista koskevat toimenpiteet myös täydentävät muita koontidirektiiviin sisältyviä toimenpiteitä, joilla korjataan yksityissijoittajan polun eri osissa ilmenneitä puutteita: asetuksessa otetaan käyttöön

uusia sääntöjä, joiden tarkoituksena on suojella yksityissijoittajia harhaanjohtavalta markkinointiviestinnältä ja harhaanjohtavilta markkinointikäytännöiltä, joissa korostetaan hyötyjä mutta vähätellään mahdollisia riskejä;

sääntöjä, joilla kielletään kannustimet execution-only- eli pelkästään toimeksiantojen toteuttamistapauksissa ja joilla puututaan neuvontaprosessin puolueellisuuteen vahvistamalla asiakkaan etua koskevaa periaatetta ja ottamalla käyttöön uusia kriteerejä asiakkaan edun mukaiselle toiminnalle sekä lisäämällä avoimuutta;

toimenpiteitä, joilla muutetaan tuotehallintasääntöjä sen varmistamiseksi, että asiakkailta ei veloiteta aiheettomia kuluja ja että yksityissijoittajat saavat tuotteista vastinetta rahoilleen;

muita toimenpiteitä, jotka koskevat talouslukutaitoa, sijoittajien luokittelua, soveltuvuuden ja asianmukaisuuden arvioinnin parantamista, sekä toimenpiteitä, joilla parannetaan rahoitusneuvojien ammattipätevyyttä ja parannetaan valvontavaatimusten noudattamisen valvontaa.

Näin ollen vähittäissijoitusstrategiaan sisältyvät toimenpiteet ovat yhdenmukaisia PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjoihin tehtävien kohdennettujen muutosten kanssa.

Tämä ehdotus on yhdenmukainen EU:n nykyisten kestävää rahoitusta koskevien sääntöjen kanssa. Kestävään rahoitukseen liittyvien tietojen antamista koskevaa kehystä täydennetään lisäämällä PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjaan uusi kestävyyttä koskeva osio. Tämä osio perustuu tietoihin, jotka on jo nyt annettava kestävyyteen liittyvien tietojen antamista rahoituspalvelusektorilla koskevan asetuksen (EU) 2019/2088 ja luokitusjärjestelmäasetuksen (EU) 2020/852 nojalla. Siten vältetään päällekkäisyyksiä ja tarpeettomien kustannusten aiheutumista rahoitusalalle. PRIIP-tuotteita koskeva kehys pidetään yhdenmukaisena kestävään rahoitukseen liittyvien tietojen antamista koskevaan asetukseen ja EU:n luokitusjärjestelmään mahdollisesti tehtävien tulevien muutosten kanssa. Tätä varten asiaankuuluvien indikaattoreiden laskennan ja esittämistavan täsmentäminen teknisiä sääntelystandardeja varten annetaan tässä ehdotuksessa Euroopan valvontaviranomaisten tehtäväksi. Tämä on tärkeä seikka erityisesti kun otetaan huomioon, että komission yksiköt ovat käynnistäneet perusteellisen arvioinnin kestävään rahoitukseen liittyvien tietojen antamista koskevan asetuksen täytäntöönpanosta.

Ehdotettujen kohdennettujen muutosten katsotaan olevan linjassa sen kanssa ja täydentävän sitä, että PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjat sisällytetään eurooppalaisesta keskitetystä yhteyspisteestä (ESAP) annetun asetuksen soveltamisalaan. Komission ehdotusta 9 koskevien neuvottelujen lopputuloksesta riippuen ESAP asettaisi PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjat saataville yhdellä alustalla sekä edellyttäisi, että ne toimitetaan vuoden 2027 lopusta alkaen tietojen poiminnan mahdollistavassa muodossa. Täytäntöönpanosäädöksillä hyväksyttävistä täytäntöönpanotoimenpiteistä riippuen tiedot voisivat tämän muutoksen myötä olla koneellisesti luettavassa muodossa. ESAP parantaa PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjojen sisältämien tietojen saatavuutta ja helpottaa niiden digitaalista käyttöä vaatimalla, että tiedot toimitetaan sille tietojen poiminnan mahdollistavassa muodossa, minkä lisäksi nyt ehdotettavilla kohdennetuilla muutoksilla näistä tiedoista tehdään lukijaystävällisempiä. ESAPin odotetaan hyödyttävän yksityissijoittajia pääasiassa parantamalla sellaisten verkkotyökalujen saatavuutta, joilla useita eri sijoitustuotteita voidaan vertailla keskenään (tekemällä tällaisten välineiden kehittämisestä helpompaa kolmansille osapuolille). Yksityissijoittajien ja heidän neuvojiensa on kuitenkin edelleen luettava avaintietoasiakirjan sisältö riippumatta siitä, tarjotaanko asiakirja paperisena vai sähköisessä muodossa, erityisesti arvioidessaan tietyn sijoitustuotteen ominaisuuksia. Sen vuoksi on tärkeää parantaa tämän asiakirjan käyttäjäystävällisyyttä sen lisäksi, että asiakirja asetetaan saataville ESAPin kautta. Tällä asetuksella tehtävillä muutoksilla pyritään myös yhdenmukaistamaan sijoitustuotteiden avaintietojen esittämistä digitaalisessa ympäristössä ottaen esimerkkiä vastaavasta, yleiseurooppalaisesta yksilöllisestä eläketuotteesta (PEPP) annetulla asetuksella (EU) 2019/1238 käyttöön otetusta asiakirjasta.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Tämä ehdotus on yhdenmukainen laajempien EU:n strategioiden ja painopisteiden kanssa, mukaan lukien Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, EU:n digitaalistrategia ja pääomamarkkinaunioni. Ehdotus edistää pääomamarkkinaunionin tavoitteita yhdenmukaistamalla yksityissijoittajien saatavilla olevia tietoja. Ehdotus tekee merkityksellisistä kestävyystiedoista näkyvämpiä ja auttaa siten yksityissijoittajia löytämään omia kestävyysnäkemyksiään vastaavia sijoitustuotteita. Tämä puolestaan edistää kestävyyden valtavirtaistamista rahoitusalalla ja auttaa siten saavuttamaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet. Ehdotus on lisäksi yhdenmukainen Euroopan digitaalista valmiutta koskevan komission ensisijaisen tavoitteen kanssa.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

PRIIP-tuotteita koskevan asetuksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 114 artikla, koska siinä vahvistetaan vähittäismarkkinoille tarkoitettujen paketoitujen ja vakuutusmuotoisten sijoitustuotteiden avaintietoasiakirjoja koskevat yhteiset säännöt. Koska tässä aloitteessa ehdotetaan lisää politiikkatoimia näiden tavoitteiden saavuttamisen varmistamiseksi, aloitteeseen liittyvä lainsäädäntöehdotus hyväksyttäisiin saman oikeusperustan nojalla.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Tässä ehdotuksessa noudatetaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 5 artiklassa määrättyä toissijaisuusperiaatetta. Toissijaisuusperiaatteen mukaan EU:n tasolla pitäisi toteuttaa toimia vain, jos jäsenvaltiot eivät voi yksin saavuttaa asetettuja tavoitteita. Jotta sijoitusrahastoja voidaan tarjota esteettä kaikkialla EU:ssa, tuotetietoja on yhdenmukaistettava, jolloin eri markkinoilta peräisin olevia tuotteita voidaan vertailla keskenään. Yhdenmukaisuus ja oikeusvarmuus voidaan varmistaa paremmin toteuttamalla toimia EU:n tasolla. Tämä koskee sekä voimassa olevaa PRIIP-tuotteista annettua asetusta että siihen tehtäviä, tässä ehdotuksessa esitettyjä muutoksia.

Suhteellisuusperiaate

Tässä ehdotuksessa noudatetaan SEU-sopimuksen 5 artiklassa määrättyä suhteellisuusperiaatetta. Ehdotetut toimenpiteet ovat tarpeen läpinäkyvyyteen ja tietojen antamiseen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi, sillä toimenpiteiden avulla sijoitustuotteista tehdään yksityissijoittajille läpinäkyvämpiä – erityisesti kestävyysominaisuuksien osalta – ja parannetaan niistä annettavien tietojen digitaalista saatavuutta aiheuttamatta tarpeetonta hallinnollista rasitetta. Muut tämän ehdotuksen osat ovat välttämättömiä riittävän oikeudellisen selkeyden ja läpinäkyvyyden varmistamiseksi tiettyjen PRIIP-tuotteita koskevan asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden kulujen suhteen. Toimenpiteiden oikeasuhteisuutta arvioitiin vähittäissijoitusstrategiaan liittyvän vaikutustenarvioinnin 3 jaksossa, jossa toimenpiteiden todettiin olevan oikeasuhteisia.

Toimintatavan valinta

Koska voimassa oleva oikeudellinen väline on asetus, myös sen muuttamiseksi tarvitaan asetus. Asetus on edelleen sopivin oikeudellinen väline, jotta voidaan varmistaa yksityissijoittajien saatavilla olevien tietojen yhdenmukaisuus EU:n tasolla.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Tähän ehdotukseen liittyvän vaikutustenarvioinnin liitteessä arvioidaan erityisesti yksityissijoittajien suojaa koskevia lainsäädäntökehyksen näkökohtia, myös PRIIP-tuotteita koskevan kehyksen osalta.

Arvioinnissa todettiin, että tietojen antamista säätelevä yleinen kehys, myös PRIIP-tuotteita koskeva kehys, on ollut laajalti tehokas, erityisesti siksi, että yksityissijoittajat ovat sen ansiosta saaneet vertailukelpoista ja päätöksenteon kannalta hyödyllistä tietoa. Tiedot sisältävien asiakirjojen luettavuudessa ja käyttäjäystävällisyydessä havaittiin kuitenkin joitakin puutteita. Myöskään kuluja koskevat tiedot eivät aina ole selkeitä. Nykyiset tiedonantovaatimukset ovat (kustannus)tehokkaita, sillä niillä on yleisesti ottaen päästy tavoitteeseen eli parannettu yksityissijoittajan suojaa rajallisin kustannuksin. Tämä ehdotus lisää oikeudellista selkeyttä PRIIP-tuotteiden valikoiman osalta, ja siten sillä ratkaistaan arvioinnissa tunnistettuja ongelmakohtia (epäselvyys siitä, kuuluvatko yritysjoukkovelkakirjalainat, joissa on ennenaikaisen takaisinmaksun mahdollistava lauseke, ja välittömät annuiteetit PRIIP-tuotteisiin). Eri säädöksiin sisältyvien, muotoa, luettavuutta, selkeyttä, ytimekkyyttä, kielellistä muotoa ja kattavuutta koskevien vaatimusten katsotaan olevan yhdenmukaisia. Muutamia erityiskysymyksiä käsitellään ehdotetussa koontidirektiivissä, jolla on tarkoitus mukauttaa rahoitusmarkkinadirektiivin ja vakuutusten tarjoamisesta annetun direktiivin sääntöjä PRIIP-tuotteisiin. PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjoissa yksityissijoittajille annettavat tiedot voisivat olla hyödyllisempiä, etenkin kun otetaan huomioon tarve kiinnittää enemmän huomiota digitaaliseen ympäristöön ja kestävyyteen.

Sidosryhmien kuuleminen

Kerätäkseen palautetta tämän ehdotuksen laadinnan tueksi komissio järjesti 11. toukokuuta 2021 ja 3. elokuuta 2021 välisenä aikana julkisen kuulemisen. Kuulemisessa pyydettiin laajasti eri sidosryhmiltä näkemyksiä erilaisista vähittäissijoittamiseen liittyvistä näkökohdista, muun muassa PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjojen toimivuudesta ja mahdollisista parannuksista, joita niihin voitaisiin tehdä. Kuulemiseen saatiin kaikkiaan 186 vastausta.

Suurin osa vastaajista oli samaa mieltä siitä, että ennen sopimuksentekoa annettavien tietojen olisi mahdollistettava eri sijoitustuotteiden mahdollisimman helppo vertailu. Sen sijaan näkemykset jakautuivat sen suhteen, ovatko PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjat auttaneet yksityissijoittajia ymmärtämään vähittäissijoitustuotteita paremmin ja vertailemaan eri vähittäissijoitustuotteita niin tuoteryhmien sisällä kuin niiden välillä.

Lähes puolet vastaajista piti PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjassa annettavia tietoja riittävinä, kun taas muiden mielestä tietoja oli joko liikaa tai liian vähän. Näkemykset vaihtelivat tietojen aiheen ja sidosryhmän mukaan, mutta kestävyys nousi esiin aihealueena, josta toivottiin lisää tietoa. PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjan pituuden osalta nykyistä enimmäispituutta (kolme sivua) pidettiin yleisesti sopivana, joskin sidosryhmien näkemyksissä oli jonkin verran vaihtelua tämän osalta. Vastaajat olivat laajasti sitä mieltä, että PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjassa on jonkin verran liikaa tietoa, ja useimmat vastaajat kannattivat asiakirjan yksinkertaistamista. Selkeä enemmistö vastusti sitä, että PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjoja päivitettäisiin tiheämmin. Lisäksi lähes puolet vastaajista katsoi, että PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjat ovat helposti yksityissijoittajien löydettävissä ja saatavilla.

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Euroopan valvontaviranomaisten yhteiskomitea on laatinut PRIIP-tuotteita koskevia suosituksia, jotka keskittyvät avaintietoasiakirjan kuluttajaystävällisyyteen. Euroopan valvontaviranomaiset suosittelivat kohdennettujen muutosten tekemistä PRIIP-tuotteista annettuun asetukseen osana PRIIP-tuotteita koskevan kehyksen uudelleentarkastelua.

Yhteiskomitea suositteli erityisesti seuraavaa: i) avaintietoasiakirjan esittämistä digitaalisilla laitteilla olisi kehitettävä ja esittämisen joustavuutta digitaalisessa muodossa lisättävä, ii) ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviä tekijöitä (jäljempänä ’ESG-tekijät’) koskevat tiedot olisi voitava esittää avaintietoasiakirjassa näkyvämmin erillisessä osiossa, iii) sijoitussidonnaisten vakuutustuotteiden kuluista olisi annettava yksityiskohtaisemmat tiedot, iv) avaintietoasiakirjasta olisi tehtävä joustavampi esimerkiksi sallimalla erityyppisten tuottotietojen sisällyttäminen siihen tuotetyypistä riippuen, v) avaintietoasiakirja olisi mukautettava paremmin tuotetyyppiin, ja vi) PRIIP-tuotteita koskevan asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden valikoimaa olisi selkeytettävä ja hienosäädettävä selventämällä, että tietyt yritysjoukkovelkakirjalainat eivät sisälly siihen.

Ehdotukseen liittyvän vaikutustenarvioinnin liitteessä 2 luetellaan muita tämän ehdotuksen valmistelun yhteydessä huomioon otettuja lähteitä, joita ovat muun muassa kohdennetut sidosryhmäkuulemiset ja sidosryhmien kanssa käydyt keskustelut. Komissio hyödynsi myös runsaasti kirjallisia lähteitä, joihin viitataan vaikutustenarvioinnissa. Näihin kirjallisiin lähteisiin sisältyi muun muassa Kantarin johtamalta konsulttikonsortiolta erityisesti tätä varten tilattu tutkimus ”Disclosure, inducements, and suitability rules for retail investors study” 10 , joka julkaistiin vuonna 2022.

Ehdotuksen valmistelun aiemmassa vaiheessa hyödynnettiin myös pääomamarkkinaunionia käsittelevän korkean tason foorumin antamia neuvoja, joissa suositeltiin, että PRIIP-tuotteita koskevan kehyksen tiedonantovaatimuksia arvioitaisiin uudelleen sopivana ajankohtana. Myös vähittäisrahoituspalveluja käsittelevä hallitusten asiantuntijaryhmä (GEGRFS) ja finanssipalvelujen käyttäjäryhmä 11 (FSUG) antoivat oman panoksensa ehdotuksen valmisteluun.

Vaikutustenarviointi

Tämän ehdotuksen laadinnan tukena on käytetty vähittäissijoitusstrategiasta (SWD(2023) 278–279) laadittua vaikutustenarviointia. Vaikutustenarviointi toimitettiin 14. joulukuuta 2022 sääntelyntarkastelulautakunnalle, joka antoi siitä myönteisen lausunnon (SEC(2023) 330 RSB) 20. tammikuuta 2023. Vaikutustenarviointia muutettiin myöhemmin sääntelyntarkastelulautakunnan lausunnon huomioon ottamiseksi.

Vaikutustenarvioinnissa tarkastellaan kahta ongelmaa. Ensinnäkään yksityissijoittajien saatavilla ei ole hyödyllistä, vertailukelpoista ja helposti ymmärrettävää tietoa sijoitustuotteista, ja markkinointiviestintä vaikuttaa usein heidän sijoituspäätöksiinsä epäasianmukaisella tavalla. Toiseksi sijoitustuotteiden kehittämis- ja tarjoamisprosessissa on huomattavia puutteita, jotka liittyvät kannustinten maksamiseen ja siihen, missä määrin tuotteen suunnittelussa on otettu huomioon kustannustehokkuus ja tuotteen yksityissijoittajalle tuottama arvo. Näillä ongelmilla on merkittäviä seurauksia, sillä ne johtavat riittämättömään sijoittajien suojaan, sijoittajien epäoikeudenmukaiseen kohteluun ja pienempiin tuottoihin, heikentävät sijoittajien mahdollisuuksia kerryttää pääomaa, heikentävät yksityissijoittajien luottamusta ja haittaavat markkinoiden yhdentymistä.

PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjaan tehtävät kohdennetut muutokset ovat osa ratkaisuja, joita ehdotettiin ensimmäiseen ongelmaan ja sen juurisyyhyn eli siihen, että sijoittajille annetut tiedot eivät ole aina hyödyllisiä tai merkityksellisiä heidän päätöksentekoprosessinsa kannalta eikä niitä ole mukautettu riittävästi digitaaliseen ympäristöön. Kyseiset muutokset sisältyvät ehdotettuun toimintavaihtoehtoon 2 (Tietojen antamista koskeviin sääntöihin tehtävät kohdennetut muutokset, joiden avulla säännöistä tehdään yksityissijoittajien kannalta hyödyllisempiä), johon sisältyy myös kohdennettuja muutoksia sekä rahoitusmarkkinadirektiivin että vakuutusten tarjoamisesta annetun direktiivin sisältämiin tietojen antamista koskeviin sääntöihin. Näillä muutoksilla tuotteista annettavista tiedoista tehdään yksityissijoittajien kannalta hyödyllisempiä (muutokset sisältyvät tähän direktiiviin liittyvään koontidirektiiviin). Ratkaisuksi harkittiin myös toimintavaihtoehtoa 3 (Markkinointiviestinnässä havaittujen tietopuutteiden korjaamiseksi tehtävät kohdennetut muutokset). Vaihtoehdot 2 ja 3 täydentävät toisiaan ja parantavat nykytilannetta kohtuullisin kustannuksin. Sen vuoksi parhaaksi arvioituun vaihtoehtoon sisällytettiin yhdistelmä näistä vaihtoehdoista.

Vaikutustenarvioinnissa todettiin, että PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjan esittämistavan parantaminen tietoja kerrostamalla ja laatimalla tiivistetty koontinäyttö auttaisi yksityissijoittajia ymmärtämään paremmin harkitsemansa sijoitustuotteen keskeisiä ominaisuuksia (esimerkiksi kulut ja riskitaso) ja valitsemaan tarpeitaan vastaavan tuotteen. Sisällyttämällä avaintietoasiakirjaan uusi kestävyysosio varmistettaisiin, että yksityisasiakkaat löytävät helposti perustiedot niiden tuotteiden kestävyysominaisuuksista, joita he harkitsevat ostavansa, ja voivat vertailla näitä tietoja helposti.

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Ehdotuksen valmistelussa on tarkasteltu mahdollisuuksia yksinkertaistaa kehystä ja vähentää rasitetta, mutta tämän ehdotuksen sekä laajemman vähittäissijoitusstrategian ensisijaisena tavoitteena on kuluttajansuojan varmistaminen. Näin ollen kaikkia yksinkertaistamiseen tai rasitteen vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä on tarkasteltava tämän tavoitteen näkökulmasta. Arvioinnissa ei tullut esiin merkittäviä mahdollisuuksia yksinkertaistaa kehystä tai vähentää rasitetta, ja siinä todettiin, ettei PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjojen yksinkertaistaminen välttämättä tekisi sijoitustuotteista ymmärrettävämpiä. PRIIP-tuotteiden tietojen antamisesta aiheutuvat kokonaiskustannukset todettiin myös suhteellisen pieniksi, erityisesti asiakkaiden suureen määrään ja hoidettavina oleviin varoihin nähden. Pk-yrityksiin ei odoteta kohdistuvan merkittäviä vaikutuksia, ja lisäksi ehdotus läpäisee ns. digitaalisen tarkastuksen, koska sillä edistetään PRIIP-tuotteiden käyttöä sähköisessä muodossa.

Perusoikeudet

Ehdotuksessa otetaan huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustetut periaatteet ja kunnioitetaan niitä, erityisesti kaikkien EU:n kansalaisten korkeatasoista kuluttajansuojaa koskevaa periaatetta (38 artikla). Kuluttajat eli tässä tapauksessa yksityissijoittajat tarvitsevat hyödyllistä, vertailukelpoista ja helposti ymmärrettävää tietoa sijoitustuotteista tehdäkseen vankkaan tietoon perustuvia päätöksiä. Tällä ehdotuksella nykyaikaistetaan PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjaa, jotta tiedot esitettäisiin yksityissijoittajille, myös vammaisille henkilöille, käyttäjäystävällisemmässä muodossa, jolloin on todennäköisempää, että tiedot tulkitaan ja ymmärretään oikein.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutusta EU:n talousarvioon. Uusien sääntöjen noudattamisen valvonnasta vastaisivat kansalliset toimivaltaiset viranomaiset nykyisten toimeksiantojensa mukaisesti, eikä ehdotus vaikuta valvonnan nykyiseen laajuuteen.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Asetusehdotuksen hyväksymisen jälkeen komissio seuraa, miten asetus saavuttaa vähittäissijoitusstrategiaan liittyvässä vaikutustenarvioinnissa asetetut tavoitteet. Tätä varten se aikoo antaa Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) ja Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen (EIOPA) tehtäväksi seurata tietojen digitaalisen esittämisen, uuden kestävyysosion käyttöönoton ja sijoitussidonnaisille tuotteille laadittavien uusien sääntöjen toimivuutta. Lisäksi komissio aikoo seurata ESMAn ja EIOPAn markkinaseurannan kautta toimitettujen valitusten määrän kehitystä saatavilla olevien tietojen laadun arvioimiseksi. Sopivassa vaiheessa, kun on ehditty kerätä riittävästi käytännön kokemuksia ja tietoa (muun muassa PRIIP-tuotteita koskevan hiljattain muutetun delegoidun asetuksen 12 soveltamisen myötä), komissio aikoo arvioida, missä määrin tuotetietoasiakirjat auttavat sijoittajia tekemään tietoon perustuvia sijoituspäätöksiä, ja se saattaa myös harkita mahdollisia lisämuutoksia laajempaan PRIIP-tuotteita koskevaan kehykseen.

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Asetuksen 1 artiklan 1 kohdan a alakohdassa päivitetään viitteet voimassa olevaan lainsäädäntöön (tekstissä viitataan nyt asetukseen (EU) 2017/1129 (esiteasetus)) niiden arvopaperityyppien osalta, joille ei vaadita PRIIP-tuotteista laadittavaa avaintietoasiakirjaa.

Asetuksen 1 artiklan 1 kohdan b alakohdassa PRIIP-tuotteita koskevan asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle suljetaan vähittäistuotteet, joissa maksetaan välitöntä annuiteettia ja joihin ei kuulu lunastusvaihetta.

Asetuksen 1 artiklan 2 kohdassa päivitetään viite asetukseen (EU) 2017/1129 (esiteasetus), jotta varmistetaan, että asiaankuuluviin tuotteisiin sovelletaan molempia asetuksia.

Asetuksen 1 artiklan 3 kohdan a alakohdassa selvennetään, että tietyntyyppiset yritysjoukkovelkakirjalainat, joissa on ennenaikaisen takaisinmaksun mahdollistava lauseke, eivät kuulu PRIIP-tuotteita koskevan asetuksen soveltamisalaan edellyttäen, että ne lunastetaan käypään arvoon.

Asetuksen 1 artiklan 3 kohdan b alakohdassa esitetään ’sähköisen muodon’ määritelmä.

Asetuksen 1 artiklan 4 kohdassa muutetaan sijoitussidonnaisten tuotteiden kulujen esittämistä koskevia sääntöjä ja määritetään täytettävät edellytykset, jotta yksityissijoittajille annetaan läpinäkyvää tietoa ja helpotetaan valintaa eri sijoitusvaihtoehtojen välillä.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohdan a alakohdassa PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjaan lisätään uusi osio ”Lyhyt kuvaus tuotteesta”. Tässä osiossa esitetään yhteenveto kyseisen sijoitustuotteen tyypistä, tuotteen kuluista ja riskitasosta, suositellusta sijoitusajasta ja mahdollisesta vakuutusetuudesta.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohdan b alakohdassa poistetaan ymmärrettävyyttä koskeva varoitus, koska se ei ole ollut riittävän tehokas keino varoittaa yksityissijoittajia erityisen monimutkaisista tuotteista ja koska se on myös voinut tahattomasti vähentää heidän mielenkiintoaan ostaa vähemmän monimutkaisia sijoitustuotteita.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohdan c alakohdassa poistetaan maininta sijoitustuotteen ympäristöön liittyvistä tai yhteiskunnallisista tavoitteista, jotka korvataan PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjaan lisättävällä uudella kestävyyttä koskevalla osiolla.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohdan d alakohdassa PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjaan lisätään uusi kestävyyttä koskeva osio ”Kuinka kestävä tuote on ympäristön kannalta?”, joka perustuu tuotteesta annettuihin aiempiin tietoihin, jotta yksityissijoittajat saavat yhdenmukaisessa muodossa tietyt keskeiset tiedot sijoitustuotteiden kestävyysprofiilista.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohdan e alakohdassa poistetaan komissiolle siirretty valta antaa delegoituja säädöksiä, koska viittaus ympäristöön liittyviin ja yhteiskunnallisiin tavoitteisiin korvataan kestävyyttä koskevalla osiolla. Uuden kestävyyttä koskevan osion sisältö täsmennetään teknisissä sääntelystandardeissa, joiden laatimiseksi on jo annettu tarvittavat valtuudet.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohdan f alakohdassa muutetaan määräaikaa, johon mennessä asiaankuuluvien teknisten sääntelystandardien luonnokset on toimitettava komissiolle.

Asetuksen 1 artiklan 6 kohdassa otetaan käyttöön edellytys, jonka mukaan Euroopan valvontaviranomaisten on otettava huomioon tilanteet, joissa PRIIP-tuotetta ei enää aseteta saataville, ja siinä muutetaan määräaikaa, johon mennessä asiaankuuluvat teknisten sääntelystandardien luonnokset on toimitettava komissiolle. Siinä myös siirretään komissiolle valta antaa asiaan liittyviä teknisiä sääntelystandardeja.

Asetuksen 1 artiklan 7 kohdassa nykyaikaistetaan ja yksinkertaistetaan PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjojen saataville asettamista koskevia säännöksiä. Sen mukaan avaintietoasiakirja olisi toimitettava ensisijaisesti sähköisessä muodossa, mutta samalla selvennetään myös, että asiakkaalla on oikeus saada PRIIP-tuotteen avaintietoasiakirja pyynnöstä paperiversiona veloituksetta. Kohdassa päivitetään säännöksiä, jotka koskevat PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjojen asettamista saataville sähköisessä muodossa, rahoitusmarkkinadirektiivillä ja vakuutusten tarjoamisesta annetulla direktiivillä luotujen kehysten vakiintuneiden käytäntöjen pohjalta. Lisäksi siinä täsmennetään tietojen kerrostamisen ja räätälöityjen tietojen käytön edellytykset, jotta lisätään oikeudellista selkeyttä hyödynnettäessä mahdollisuutta esittää PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirja digitaalisessa muodossa. Kohdassa Euroopan valvontaviranomaisten tehtäväksi annetaan laatia luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään tällaisen esittämisen edellytykset sekä toiminnalliset ominaisuudet, jotta tiedot ovat myös näkövammaisten lukijoiden saatavilla.

Asetuksen 2 artiklassa säädetään, että asetuksen olisi tultava voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen julkaisemisen jälkeen, ja soveltamisen alkamispäiväksi asetetaan 18 kuukautta voimaantulon jälkeen, jotta teknisten sääntelystandardien laatimisille jää riittävästi aikaa.

2023/0166 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetuksen (EU) N:o 1286/2014 muuttamisesta avaintietoasiakirjan nykyaikaistamisen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Pääomamarkkinaunionin keskeisenä tavoitteena on varmistaa, että kuluttajat voivat hyötyä kaikista pääomamarkkinoiden tarjoamista sijoitusmahdollisuuksista. Tämä edellyttää, että kuluttajien tukena on sääntelykehys, joka antaa heille mahdollisuuden tehdä tarpeitaan ja tavoitteitaan vastaavia sijoituspäätöksiä ja suojaa heitä sisämarkkinoilla asianmukaisesti. EU:n vähittäissijoitusstrategiaan sisältyvän toimenpidepaketin tarkoituksena on korjata havaitut puutteet, myös yksityissijoittajien saatavilla oleviin tietoihin liittyvät puutteet.

(2)Asetuksen (EU) N:o 1286/2014 4 artiklan ensimmäisen kohdan 1 alakohdassa vähittäismarkkinoille tarkoitetut paketoidut sijoitustuotteet eli PRIP-tuotteet määritellään sijoituksiksi, joissa yksityissijoittajalle takaisin maksettava määrä voi vaihdella sijoituksen oikeudellisesta muodosta riippumatta, koska se on alttiina viitearvojen vaihteluille tai yhdestä tai useammasta sellaisesta omaisuuserästä saatavien tuottojen vaihteluille, jota yksityissijoittaja ei hanki suoraan. Tällaiseksi vaihteluksi ei pitäisi katsoa vaihtelua, joka johtuu siitä, että sijoitustuotteen kehittäjä voi lunastaa sijoituksen aiemmin ennenaikaisen takaisinmaksun mahdollistavan lausekkeen nojalla. Tämä olisi otettava huomioon PRIP-tuotteiden määritelmässä.

(3)Jos PRIIP-tuote tarjoaa yksityissijoittajalle useita eri sijoitusvaihtoehtoja, näiden eri vaihtoehtojen tiedot voidaan esittää eri asiakirjoissa. Tällaisista PRIIP-tuotteista kiinnostuneiden yksityissijoittajien voi olla tällöin vaikea määrittää tuotteen kokonaiskustannukset. Siksi yksityissijoittajille on tarjottava välineitä (esimerkiksi simulaatiovälineitä) tällaisten PRIIP-tuotteiden kokonaiskustannusten määrittämiseksi ja vertailemiseksi ennen sijoitusvaihtoehdon valitsemista. Tällaisten tuotteiden kokonaiskustannukset pyritään tekemään näkyvämmiksi määrittämällä kyseisten välineiden käytölle yksityiskohtaisemmat säännöt. Samalla pyritään mahdollistamaan tietty joustavuus simulaatiovälineiden käytössä.

(4)Yksityissijoittajat etsivät yhä enemmän tietoa sijoitustuotteiden, myös PRIIP-tuotteiden, kestävyydestä. Viimeaikaisilla unionin säädöksillä, erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksilla (EU) 2019/2088 13 ja (EU) 2020/852 14 , on otettu käyttöön useita tiedonantovelvoitteita, joita voitaisiin hyödyntää tietojen antamiseksi yksityissijoittajille. Näiden säädösten nojalla annettavat tiedot eivät kuitenkaan välttämättä ole riittävän näkyviä yksityissijoittajille. Sen vuoksi avaintietoasiakirjaan on tarpeen lisätä tiettyjä tietoja PRIIP-tuotteiden kestävyysprofiilista. Jotta vältetään ylimääräisiä raportointikustannuksia, nämä ESG-tekijöitä koskevat tiedot olisi poimittava tiedoista, joita tuotteiden kehittäjät ovat antaneet asetusten (EU) 2019/2088 ja (EU) 2020/852 nojalla.

(5)Lisääntynyt digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuden esittää PRIIP-tuotteiden keskeiset ominaisuudet houkuttelevammalla tavalla. Asetus (EU) N:o 1286/2014 ei kuitenkaan salli riittävää joustavuutta avaintietojen esittämiseksi sijoittajille digitaalisin keinoin, esimerkiksi niin, että esitetään PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjojen tiedot kerroksittain ja räätälöidysti, mikä vähentäisi liiallisen tietomäärän esittämistä yksityissijoittajille ja auttaisi heitä ymmärtämään kyseistä PRIIP-tuotetta paremmin. Sen vuoksi on tarpeen lisätä joustavuutta sähköisen muodon käytön osalta, jotta sijoittajat voivat hyötyä kaikista sähköisen avaintietoasiakirjan tarjoamista mahdollisuuksista, esimerkiksi mukauttamalla sijoitettavaa summaa tai sijoitusaikaa sijoittajien omien mieltymysten mukaisesti. Tietojen esittäminen räätälöidysti ei tarkoita, että PRIIP-tuotteen tarjoaja arvioisi potentiaalisen yksityissijoittajan yksilöllisiä piirteitä. Kolmisivuinen avaintietoasiakirja olisi aina laadittava 8 artiklan mukaisesti, ja sen olisi oltava saatavilla tuotteen kehittäjän verkkosivustolla. Asiakirjan sisältämät avaintiedot voitaisiin kuitenkin antaa yksityissijoittajille joustavasti ja räätälöidysti, kunhan heille ilmoitetaan, että he voivat myös ladata avaintietoasiakirjan kokonaisuudessaan.

(6)Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen, Euroopan pankkiviranomaisen ja Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen, jäljempänä ’Euroopan valvontaviranomaiset’, olisi laadittava luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa määritetään koontinäyttöjen sisältö sekä periaatteet kerrostamisen ja sähköistä muotoa hyödyntävien digitaalisten vaihtoehtojen käytölle. Komission olisi hyväksyttävä kyseiset teknisten sääntelystandardien luonnokset tai muutettava niitä delegoiduilla säädöksillä SEUT-sopimuksen 290 artiklan nojalla sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 1093/2010 15 , (EU) N:o 1094/2010 16 ja (EU) N:o 1095/2010 17 10–14 artiklan mukaisesti.

(7)Jotta varmistetaan, että yksityissijoittajien tekemät sijoituspäätökset perustuvat aina vankkaan tietoon, avaintietoasiakirjat olisi pidettävä ajan tasalla. Teknisten sääntelystandardien luonnoksissa olisi määritettävä edellytykset, joiden täyttyessä avaintietoasiakirjaa olisi tarkistettava. Tässä yhteydessä olisi erotettava toisistaan PRIIP-tuotteet, joita asetetaan edelleen yksityissijoittajien saataville, ja PRIIP-tuotteet, joita ei enää aseteta saataville. Avaintietoasiakirjojen pitäminen ajantasaisina ei saisi vaikuttaa tuotteiden kehittäjien velvollisuuteen noudattaa yksityissijoittajille ennen sijoituksen tekemistä toimitettavassa avaintietoasiakirjassa ennen sopimuksentekoa annettavia tietoja.

(8)Sen vuoksi asetusta (EU) N:o 1286/2014 olisi muutettava.

(9)Euroopan valvontaviranomaisille on annettava riittävästi aikaa laatia eritelmät muutettujen sääntöjen keskeisen sisällön täsmentämiseksi, ja PRIIP-tuotteiden kehittäjille on annettava riittävästi aikaa tutustua näihin eritelmiin. Sen vuoksi tämän asetuksen soveltamista olisi lykättävä,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Asetuksen (EU) N:o 1286/2014 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 1286/2014 seuraavasti:

1)Muutetaan 2 artiklan 2 kohta seuraavasti:

a)korvataan d alakohta seuraavasti:

”d) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/1129* 1 artiklan 2 kohdan b–e ja g alakohdassa tarkoitetut arvopaperit;”

b)lisätään h alakohta seuraavasti: 

”h) eläketuotteet, mukaan lukien välittömät annuiteetit ilman lunastusvaihetta, joiden pääasialliseksi tarkoitukseksi katsotaan kansallisen lainsäädännön nojalla tulojen tarjoaminen sijoittajalle eläkkeelläoloaikana ja jotka antavat sijoittajalle oikeuden tiettyihin etuuksiin.

*    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1129, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2017, arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla ottamisen yhteydessä julkaistavasta esitteestä ja direktiivin 2003/71/EY kumoamisesta (EUVL L 168, 30.6.2017, s. 12).” 

2)Korvataan 3 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1. Kun tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin PRIIP-tuotteiden kehittäjiin sovelletaan myös asetusta (EU) 2017/1129, niihin on sovellettava sekä tätä asetusta että asetusta (EU) 2017/1129.”

3)Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

a) lisätään ensimmäisen kohdan 1 alakohdan viimeisen virkkeen jälkeen teksti seuraavasti:

”, paitsi jos nämä vaihtelut johtuvat ainoastaan direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 a alakohdassa määritellyn ennenaikaisen takaisinmaksun mahdollistavan lausekkeen käytöstä;”

b)lisätään 7 a alakohta seuraavasti:

”7 a) ’sähköisellä muodolla’ mitä tahansa muuta pysyvää välinettä kuin paperia;”

4)Korvataan 6 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”3. Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 2 kohdassa säädetään, jos PRIIP-tuote tarjoaa yksityissijoittajalle niin monia sijoitusvaihtoehtoja, että kaikkien 8 artiklan 3 kohdassa edellytettyjen, kutakin sijoitusvaihtoehtoa koskevien tietojen esittäminen yhdessä ytimekkäässä erillisessä asiakirjassa ei ole mahdollista, avaintietoasiakirjassa on esitettävä yleinen kuvaus sijoitusvaihtoehdoista ja PRIIP-tuotteen muista kuluista kuin sijoitusvaihtoehtoihin liittyvistä kuluista edellyttäen, että

a)PRIIP-tuotteen kehittäjä tarjoaa sijoittajille yksityissijoittajille mukautettuja välineitä, jotka auttavat heitä tutkimaan ja vertailemaan eri sijoitusvaihtoehtoja, myös niiden kustannuksia;

b)yksityissijoittajilla on helposti saatavillaan ennen sopimuksen tekoa annettavia tietoja koskevat asiakirjat, jotka liittyvät sijoitusvaihtoehtoja tukeviin sijoitustuotteisiin;

c)PRIIP-tuotteen kehittäjä ilmoittaa sijoittajalle tämän pyynnöstä hyvissä ajoin, ennen kuin kyseiseen sijoitusvaihtoehtoon liittyvä sopimus tai tarjous sitoo kyseistä yksityissijoittajaa, tähän sijoitusvaihtoehtoon liittyvän PRIIP-tuotteen kokonaiskustannukset.”

5)Muutetaan 8 artikla seuraavasti:

a)lisätään 3 kohtaan aa alakohta seuraavasti:

”aa) osiossa ”Lyhyt kuvaus tuotteesta” koontinäyttö, jossa esitetään yhteenvetona kaikki seuraavat tiedot:

i) c alakohdan i alakohdassa tarkoitettu PRIIP-tuotteen tyyppi;

ii) d alakohdan i alakohdassa tarkoitettu yleinen riski-indikaattori;

iii) PRIIP-tuotteen kokonaiskustannukset;

iv) g alakohdan ii alakohdassa tarkoitettu suositeltu sijoitusaika;

v) maininta siitä, liittyykö PRIIP-tuotteeseen c alakohdan iv alakohdassa tarkoitettuja vakuutusetuuksia;”

b)poistetaan 3 kohdan b alakohta;

c)korvataan 3 kohdan c alakohdan ii alakohta seuraavasti:

”ii) PRIIP-tuotteen taloudelliset tavoitteet sekä keinot näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, erityisesti se, saavutetaanko tavoitteet sijoitusomaisuuteen suoraan tai välillisesti liittyvän riskin kautta, mukaan lukien kaikki seuraavat tiedot:

1)kuvaus sijoituskohteena olevista rahoitusvälineistä tai viitearvoista;

2)niiden markkinoiden määrittely, joille PRIIP-tuote sijoittaa;

3)tiedot siitä, miten tuotto määräytyy;”

d)lisätään ga alakohta seuraavasti:

”ga)    osiossa ”Kuinka kestävä tuote on ympäristön kannalta?” seuraavat tiedot niiden PRIIP-tuotteiden osalta, joista rahoitusmarkkinoiden toimijoiden on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2088** ja komission delegoidun asetuksen (EU) 2022/1288*** nojalla annettava tietoa ennen sopimuksen tekoa:

i) niiden PRIIP-tuotteessa tehtyjen sijoitusten vähimmäisosuus, jotka kohdistuvat ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852**** 5 ja 6 artiklan mukaisesti;

ii) PRIIP-tuotteeseen liittyvä odotettu kasvihuonekaasuintensiteetti delegoidun asetuksen (EU) 2022/1288 mukaisesti;”

e)poistetaan 4 kohta;

f)korvataan 5 kohdan kolmas alakohta seuraavasti:

”Euroopan valvontaviranomaiset toimittavat kyseiset teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään ... [Julkaisutoimisto: lisätään päivämäärä, joka on yksi vuosi tämän muutosasetuksen voimaantulopäivästä].”

_______________

** Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1).

*** Komission delegoitu asetus (EU) 2022/1288, annettu 6 päivänä huhtikuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2088 täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla, joissa täsmennetään ei merkittävää haittaa ‑periaatteeseen liittyvien tietojen sisällön ja esitystavan yksityiskohdat, kestävyysindikaattoreihin ja haitallisiin kestävyysvaikutuksiin liittyvien tietojen sisältö, menetelmät ja esitystapa sekä ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien ja kestävien sijoitustavoitteiden edistämiseen liittyvien tietojen sisältö ja esitystapa ennen sopimuksen tekemistä annettavissa asiakirjoissa, verkkosivustoilla ja määräaikaiskatsauksissa (EUVL L 196, 25.7.2022, s. 1).

****Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13.”

6)Muutetaan 10 artiklan 2 kohta seuraavasti:

a)korvataan b alakohta seuraavasti:

”b) edellytykset, joiden täyttyessä avaintietoasiakirjaa on tarkistettava, erottaen toisistaan PRIIP-tuotteet, joita asetetaan edelleen yksityissijoittajien saataville, ja PRIIP-tuotteet, joita ei enää aseteta saataville;”

b)korvataan toinen ja kolmas alakohta seuraavasti: 

”Euroopan valvontaviranomaisten on otettava huomioon tilanteet, joissa PRIIP-tuotetta ei enää aseteta yksityissijoittajien saataville. Euroopan valvontaviranomaiset toimittavat kyseiset teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään ... [Julkaisutoimisto: lisätään päivämäärä, joka on yksi vuosi tämän muutosasetuksen voimaantulopäivästä].

Siirretään komissiolle valta antaa ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1093/2010 10–14 artiklan, asetuksen (EU) N:o 1094/2010 10–14 artiklan ja asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.”

7)Korvataan 14 artikla seuraavasti:

”14 artikla

1) PRIIP-tuotteesta neuvoja antavan tai PRIIP-tuotetta myyvän henkilön on toimitettava avaintietoasiakirja yksityissijoittajille veloituksetta. Tiedot on toimitettava sähköisessä muodossa, jollei yksityissijoittaja ole pyytänyt avaintietoasiakirjaa paperisena. PRIIP-tuotteesta neuvoja antavan tai PRIIP-tuotetta myyvän henkilön on ilmoitettava yksityissijoittajille heidän oikeudestaan saada avaintietoasiakirja paperiversiona veloituksetta.

2) Sähköisessä muodossa oleva avaintietoasiakirja voidaan toimittaa sellaisen interaktiivisen välineen muodossa, jonka avulla yksityissijoittaja voi poimia räätälöityjä avaintietoja avaintietoasiakirjan tietojen tai sen perustana olevien tietojen pohjalta. Tällaisen interaktiivisen välineen on täytettävä seuraavat edellytykset:

a) interaktiivinen väline tai sen käyttö ei saa vaikuttaa avaintietoasiakirjan ymmärrettävyyteen;

b) siinä on esitettävä kaikki avaintiedot;

c) avaintietoasiakirjan on oltava helposti saatavilla interaktiivisen välineen yhteydessä esitetyn linkin kautta, ja linkin yhteydessä on esitettävä seuraava viesti: ”Käyttäjän on suositeltavaa ladata ja tallentaa avaintietoasiakirja”;

d) sijoittajien on voitava simuloida interaktiivisen välineen avulla suositellun sijoitusajan keston ajalta aiheutuvia kuluja.

Kun avaintietoasiakirja toimitetaan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetulla tavalla, sen muotoa voidaan mukauttaa 8 artiklan mukaisesta avaintietoasiakirjan esitystavasta.

3)Euroopan valvontaviranomaiset laativat luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen tietojen räätälöimisen tavat sekä 2 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetun tietojen muodon mukauttamisen edellytykset.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen esittämistapojen lisäksi teknisissä sääntelystandardeissa on täsmennettävä seuraavat sijoittajille annettavien avaintietojen räätälöityä esittämistä koskevat edellytykset:

a)edellytykset tietojen esittämiseksi räätälöidysti, jotta sijoittajat voivat simuloida suositellusta sijoitusajasta poikkeavan sijoitusajan keston aikana syntyviä kuluja;

b)edellytykset tietojen esittämiseksi räätälöidysti, jotta sijoittajat voivat vertailla erilaisia PRIIP-tuotteita;

c)edellytykset tietojen esittämiseksi räätälöidysti, jotta ne ovat vammaisten henkilöiden saatavilla.

4)Avaintietoasiakirja voidaan esittää kerroksittain. Tällöin 8 artiklan 3 kohdan aa alakohdassa tarkoitettu koontinäyttö on esitettävä ensimmäisessä kerroksessa.

5)Yksityissijoittajille on ilmoitettava sähköisesti tai kirjallisesti sen verkkosivuston osoite, jolla avaintietoasiakirja on asetettu saataville, ja paikka, johon avaintietoasiakirja on verkkosivustolla sijoitettu.

6)Avaintietoasiakirjan on oltava saatavilla PRIIP-tuotteesta neuvoja antavan tai PRIIP-tuotetta myyvän henkilön verkkosivustolla, ja sen on oltava ladattavissa ja pysyvälle välineelle tallennettavissa niin pitkän ajan kuin yksityissijoittajan voidaan odottaa tarvitsevan sitä. Jos PRIIP-tuotteen kehittäjä on tarkistanut avaintietoasiakirjaa 10 artiklan mukaisesti, sen on toimitettava yksityissijoittajille edelliset versiot näiden pyynnöstä.”

2 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Sitä sovelletaan [...] päivästä [...]kuuta [...] [Julkaisutoimisto: lisätään päivämäärä, joka on 18 kuukautta tämän asetuksen voimaantulopäivästä].

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja

(1)    https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/growth-and-investment/capital-markets-union/capital-markets-union-2020-action-plan_fi
(2)     https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12898-2020-REV-1/fi/pdf  
(3)     https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0266_FI.html  
(4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta.
(5)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/97, annettu 20 päivänä tammikuuta 2016, vakuutusten tarjoamisesta (uudelleenlaadittu).
(6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/138/EY, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta (Solvenssi II) (uudelleenlaadittu).
(7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/65/EY, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (uudelleenlaadittu).
(8)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta.
(9)    Ehdotus COM(2021) 723 final, saatavilla osoitteessa: EUR-Lex - 52021PC0723 - FI - EUR-Lex (europa.eu) .
(10)    https://op.europa.eu/fi/publication-detail/-/publication/d83364e5-ab55-11ed-b508-01aa75ed71a1
(11)    FSUG-ryhmään kuuluu kuluttajien, yksityissijoittajien ja mikroyritysten etuja edustavia asiantuntijoita. Ryhmä neuvoo komissiota finanssipalvelujen käyttäjiin vaikuttavan lainsäädännön tai heihin vaikuttavien poliittisten aloitteiden valmistelussa ja täytäntöönpanossa. Lisätietoja: https://finance.ec.europa.eu/regulation-and-supervision/expert-groups-comitology-and-other-committees/financial-services-user-group-fsug_fi
(12)    PRIIP-tuotteiden muuttamisesta annettu delegoitu asetus tuli voimaan 1.1.2023. Asetuksen myötä PRIIP-tuotteiden avaintietoasiakirjavaatimusta sovelletaan täysin myös yhteissijoitusyrityksiin, ja siinä i) otetaan käyttöön uusia menetelmiä asianmukaisten tuottonäkymien laskemiseksi sekä näkymien tarkistettu esitystapa sen varmistamiseksi, että yksityissijoittajille annetaan tietoa, jonka perusteella he voivat muodostaa todenmukaisempia odotuksia mahdollisista tuotoista, ii) otetaan käyttöön tarkistettuja yleisiä kuluindikaattoreita ja tehdään muutoksia PRIIP-tuotteiden kuluja koskevien tietojen sisältöön ja esittämiseen, jotta yksityissijoittajat ymmärtäisivät paremmin erityyppiset kustannusrakenteet ja jotta PRIIP-tuotteista neuvoja antavien tai niitä myyvien henkilöiden olisi helpompi käyttää tietoja, iii) otetaan käyttöön muutettu menetelmä liiketoimikulujen laskemiseksi, jotta voidaan ratkaista nykyisten sääntöjen soveltamiseen liittyviä käytännön haasteita sekä ongelmia, joita esiintyy sovellettaessa sääntöjä tietyntyyppisiin sijoituksiin, ja iv) otetaan käyttöön aiempaa tuotto- tai arvonkehitystä koskevia säännöksiä, jotka koskevat tietyntyyppisiä yhteissijoitusyrityksiä, vähittäismarkkinoille tarkoitettuja vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja ja vakuutusmuotoisia sijoitustuotteita. Asetuksen konsolidoitu versio on saatavilla osoitteessa https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A02017R0653-20230101  
(13)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1).
(14)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).
(15)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1093/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/78/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12).
(16)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1094/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/79/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 48).
(17)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).
Top