Bruxelles, den 24.5.2023

COM(2023) 278 final

2023/0166(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 1286/2014 for så vidt angår modernisering af dokumentet med central information

(EØS-relevant tekst)

{SWD(2023) 278-279}
{SEC(2023) 330}


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

I tråd med Kommissionens mål om "en økonomi, der tjener alle" og som bebudet i arbejdsprogrammet for 2023 ønsker Kommissionen at sikre, at de retlige rammer for detailinvesteringer i tilstrækkelig grad styrker forbrugernes rolle, tilskynder til bedre og mere retfærdige markedsresultater og i sidste ende skaber de nødvendige vilkår for at øge detailinvestorernes deltagelse i kapitalmarkederne.  

I sin nye handlingsplan for kapitalmarkedsunionen 1 fra september 2020 meddelte Europa-Kommissionen, at den havde til hensigt at fremlægge en strategi for detailinvesteringer i Europa, som skal sikre, at detailinvestorerne fuldt ud kan drage fordel af kapitalmarkederne og støttes af regler, der er sammenhængende, for de forskellige instrumenter.  

Et centralt mål med kapitalmarkedsunionen er at sikre, at forbrugerne fuldt ud kan udnytte de investeringsmuligheder, som kapitalmarkederne tilbyder. Detaildeltagelsen på kapitalmarkederne varierer meget fra medlemsstat til medlemsstat, hvilket afspejler forskellige historiske og socioøkonomiske forhold, men detailinvestorer bør kunne opnå bedre investeringsresultater, end det er tilfældet i øjeblikket, ved deltagelse i EU's kapitalmarkeder.

Dette mål deles af medlovgiverne: 

Den 3. december 2020 opfordrede Rådet i sine konklusioner om Kommissionens handlingsplan for kapitalmarkedsunionen 2 Kommissionen til at indlede gennemførelsen af de dele af handlingsplanen, der har til formål at fremme investeringsaktiviteten, navnlig blandt detailinvestorer i EU, og samtidig sikre en høj grad af forbruger- og investorbeskyttelse.  

Den 8. oktober 2020 vedtog Europa-Parlamentet en beslutning om den videre udvikling af kapitalmarkedsunionen 3 , hvori Parlamentet i overvejende grad bifaldt foranstaltninger til at øge detailinvestorernes deltagelse i kapitalmarkederne. Det understreges i beslutningen, at detailinvestorernes øgede deltagelse er betinget af en ændring af investeringskulturen, og at en sådan ændring først kan ske, når detailinvestorerne bliver overbevist om, at det er ønskværdigt at investere på kapitalmarkederne, samtidig med at de udsættes for risici, der er acceptable og klart defineret. 

Dette forslag ændrer Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 af 26. november 2014 om dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er). Ikrafttrædelsen af PRIIP-forordningens og Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/653 den 1. januar 2018 har bidraget til at forbedre og standardisere de oplysninger, der stilles til rådighed for detailinvestorer. Dette har gjort det lettere for investorerne at forstå de vigtigste karakteristika ved en lang række investeringsprodukter og sammenligne forskellige produkter, herunder forskellige produkttyper (såsom forsikringsbaserede investeringsprodukter, investeringsfonde eller strukturerede indlån). Fra januar 2023 begyndte PRIIP'er at finde anvendelse på investeringsfonde, der er omfattet af direktiv 2009/65/EF om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (UCITS-direktivet), da den tidligere undtagelse ikke længere fandt anvendelse. Dette har gjort oplysningerne mere konsistente i forhold til alle detailinvesteringsprodukter.

Dette forslag om målrettede ændringer af de retlige rammer for PRIIP'er indgår i strategien for detailinvesteringer i EU i tråd med foranstaltning 8 i handlingsplanen for kapitalmarkedsunionen fra september 2020. Med hensyn til offentliggørelse har strategien for detailinvesteringer i EU til formål at forbedre de oplysninger, der stilles til rådighed for investorerne og deres evne til at træffe velinformerede investeringsbeslutninger. Med henblik herpå har dette forslag til formål at tilpasse oplysningerne til det digitale miljø og til udviklingen i detailinvestorernes behov og at skabe yderligere klarhed om anvendelsesområdet for PRIIP'er for så vidt angår virksomhedsobligationer med make-whole-klausuler og efterbetalt annuitet. Dette initiativ er ikke en del af programmet for målrettet og effektiv regulering (REFIT).

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Dette initiativ bygger på, og forbedrer, de eksisterende regler for levering af PRIIP-dokumenter med central information til detailinvestorer fra producenter og distributører af investeringsprodukter. Det indebærer målrettede ændringer af disse rammer, således at de vigtigste bestemmelser forbliver intakte.

Dette forslag udgør en pakke, der styrker beskyttelsen af detailinvestorer med omnibusdirektivet (COM(2023) 279), hvor begge forslag gensidigt styrker hinanden. Omnibusdirektivet ændrer EU-direktiverne om: i) ydelse af investeringsservice ("MiFID" 4 ), ii) ydelse af forsikrings- eller genforsikringsdistributionsydelser til tredjemand ("IDD" 5 ), iii) etablering og udøvelse af forsikringsvirksomhed i EU ("Solvens II" 6 ), iv) samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer ("investeringsinstitutter" 7 ) og v) forvaltere af alternative investeringsfonde ("FAIF" 8 ).

Med hensyn til oplysninger til detailinvestorerne vil omnibusdirektivet navnlig forbedre sammenhængen i oplysningerne på tværs af retlige instrumenter og fremme mere gennemsigtighed for detailinvestorer i hele deres investeringsrejse og investeringernes livscyklus, herunder med hensyn til omkostninger. Målrettede ændringer i rammerne for MiFID II og IDD vil sikre, at omkostningerne ved investeringsprodukter præsenteres i et standardiseret og letforståeligt format, inden en transaktion gennemføres. Disse foranstaltninger vil også skærpe virksomhedernes forpligtelser til at fremlægge en årlig opgørelse for kunderne og efterfølgende informere dem om de faktisk afholdte omkostninger, men også om resultaterne af deres portefølje.

Foranstaltningerne vedrørende produktoplysninger, der foreslås i denne forordning, supplerer også andre foranstaltninger i omnibusdirektivet, som afhjælper mangler gennem forskellige dele af detailinvestorernes rejse:

 nye regler, der har til formål at beskytte detailinvestorer mod vildledende markedsføringskommunikation og -praksis, og som lægger vægt på fordele, men nedtoner de potentielle risici

 regler, der forbyder tilskyndelser i execution-only-sager og bekæmpelse af partiskhed i rådgivningsprocessen ved at styrke princippet om bedste interesse og indføre nye kriterier for at "handle i kundens bedste interesse" samt forbedre gennemsigtigheden

 foranstaltninger til ændring af reglerne for produkttilsyn og styring for at sikre, at der ikke opkræves urimelige omkostninger, og at produkter giver værdi for pengene til detailinvestorer samt

 yderligere foranstaltninger vedrørende finansiel forståelse, investorkategorisering, bedre egnetheds- og hensigtsmæssighedsvurderinger, foranstaltninger til at øge de finansielle rådgiveres faglige kvalifikationer og foranstaltninger til at forbedre håndhævelse af tilsynet.

De foranstaltninger, der indgår i strategien for detailinvesteringer, er således i overensstemmelse med de målrettede ændringer af PRIIP-dokumenter med central information.

Dette forslag er i overensstemmelse med eksisterende EU-politikker for bæredygtig finansiering. Indførelsen af et nyt særligt afsnit i PRIIP-dokumenterne med central information med fokus på bæredygtighed supplerer rammerne for oplysninger om bæredygtig finansiering. Det bygger på data, der allerede er offentliggjort i henhold til forordning (EU) 2019/2088 om oplysninger om bæredygtig finansiering (SFDR) og klassificeringsforordning (EU) 2020/852 for at undgå overlapninger og unødvendige omkostninger for den finansielle sektor. Rammerne for PRIIP vil blive holdt i overensstemmelse med de potentielle fremtidige ændringer af SFDR og EU-klassificeringssystemet. For at gøre dette muligt overlades med dette forslag udarbejdelsen af specifikationerne for beregningen og præsentationen af de udvalgte indikatorer for reguleringsmæssige tekniske standarder til de europæiske tilsynsmyndigheder. Dette er vigtigt, navnlig fordi Kommissionens tjenestegrene har iværksat en omfattende vurdering af gennemførelsen af SFDR.

De foreslåede målrettede ændringer anses for at være sammenhængende og komplementære med medtagelsen af PRIIP-dokumenterne med central information, jf. anvendelsesområdet for forordningen om et fælles europæisk adgangspunkt (ESAP). Forhandlingerne om Kommissionens forslag er endnu ikke afsluttet 9 , og ESAP vil gøre indholdet af PRIIP-dokumenter med central information tilgængelige på en fælles platform og kræve, at de leveres i et format, hvorfra data kan udtrækkes, fra udgangen af 2027. Afhængigt af de gennemførelsesforanstaltninger, der vedtages ved hjælp af gennemførelsesretsakter, kan sådanne oplysninger gøres maskinlæsbare. Selv om formålet med ESAP er at forbedre adgangen til, og den digitale anvendelse af, de oplysninger, der findes i PRIIP-dokumenter med central information, ved at kræve, at de indsendes til ESAP i et format, hvorfra data kan udtrækkes, vil de målrettede ændringer, der foreslås nu, gøre disse oplysninger mere læsevenlige. ESAP forventes primært at gavne detailinvestorer ved at øge adgangen til onlineværktøjer til sammenligning af mange forskellige investeringsprodukter (ved at gøre det lettere for tredjeparter at udvikle sådanne værktøjer). Detailinvestorer og deres rådgivere vil dog stadig skulle læse indholdet af dokumentet med central information, enten på papir eller i elektronisk format, navnlig ved vurderingen af et specifikt investeringsprodukts karakteristika. Samtidig med at disse oplysninger gøres tilgængelige på ESAP, er det derfor relevant at gøre dokumentet mere brugervenligt. De ændringer, der indføres med denne forordning, har også til formål at opnå større sammenhæng i den digitale præsentation af centrale oplysninger om investeringsprodukter, jf. eksemplet med et lignende dokument, der blev indført i henhold til forordning (EU) 2019/1238 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt (PEPP-produkt).

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Dette forslag er i overensstemmelse med bredere EU-strategier og prioriteter, herunder den europæiske grønne pagt, EU's digitale strategi og kapitalmarkedsunionen. Det bidrager til formålene med kapitalmarkedsunionen ved at gøre de oplysninger, der er tilgængelige for detailinvestorerne, mere ensartede. Ved at gøre relevante informationer om bæredygtighed mere synlige vil det hjælpe detailinvestorer med at finde investeringsprodukter, der modsvarer deres bæredygtighedspræferencer. Dette vil igen bidrage til at integrere bæredygtighed i den finansielle sektor og dermed bidrage til at nå målene i den europæiske grønne pagt. Desuden er dette forslag i overensstemmelse med Kommissionens prioritet om at gøre Europa klar til den digitale tidsalder.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for PRIIP-forordningen er artikel 114 i TEUF, da den fastsætter fælles regler for dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer. I betragtning af at der med det aktuelle initiativ foreslås yderligere politiktiltag med henblik på at sikre, at disse mål nås, vil retsgrundlaget for vedtagelsen af det tilhørende lovgivningsforslag være det samme.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet i artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU). I overensstemmelse med dette princip bør der kun handles på EU-plan, hvis målene ikke kan opfyldes af medlemsstaterne alene. For at undgå hindringer for fordelingen af investeringsfonde i hele EU er det nødvendigt at harmonisere produktinformationer for at gøre det muligt at sammenligne produkter fra forskellige markeder. Ensartethed og retssikkerhed kan bedre sikres, hvis der handles på EU-plan. Dette gælder både for selve den eksisterende PRIIP-forordning og for de ændringer, der foreslås her.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet i artikel 5 i TEU. De foreslåede foranstaltninger er nødvendige for at nå målene om gennemsigtighed i investeringsprodukter for detailinvestorer, navnlig med hensyn til deres bæredygtighedskarakteristika, og gøre de hertil knyttede oplysninger mere tilgængelige ved hjælp af digitale midler uden at medføre unødvendige administrative byrder. Andre dele af dette forslag er nødvendige for at skabe tilstrækkelig juridisk klarhed og gennemsigtighed med hensyn til omkostninger for visse produkter, der er omfattet af PRIIP-forordningen. Proportionaliteten af foranstaltningerne blev vurderet i afsnit 3 i konsekvensanalysen, der ledsager strategien for detailinvesteringer, med den konklusion, at de er forholdsmæssige.

Valg af retsakt

Da den eksisterende retsakt er en forordning, er der behov for en forordning for at ændre den. En forordning er fortsat den mest hensigtsmæssige retsakt i betragtning af behovet for at sikre overensstemmelse og sammenhæng i de oplysninger, der er tilgængelige for detailinvestorer på EU-plan.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSENTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Bilaget til den ledsagende konsekvensanalyse indeholder en evaluering af de aspekter af den lovgivningsmæssige ramme, der specifikt vedrører beskyttelse af detailinvestorer, herunder rammerne for PRIIP.

Det konkluderedes i evalueringen, at de overordnede rammer for oplysninger, herunder PRIIP'er, generelt har været effektive, navnlig med hensyn til at stille oplysninger til rådighed for detailinvestorer, som er sammenlignelige og nyttige for deres beslutningstagning. Der blev dog konstateret visse mangler med hensyn til læsbarheden og brugervenligheden ved præsentationen af dokumenter med information. Oplysninger om omkostninger er heller ikke altid klare. Effektiviteten (omkostningseffektiviteten) af de eksisterende oplysningskrav er høj, idet målet om at øge beskyttelsen af detailinvestorer med reducerede omkostninger stort set er nået. Dette forslag skaber større juridisk klarhed om anvendelsesområdet for PRIIP'er og løser de udfordringer, der er udpeget i evalueringen (dvs. hvorvidt virksomhedsobligationer med make-whole-klausuler og efterbetalt annuitet er omfattet af anvendelsesområdet for PRIIP'er). Krav til format, læsbarhed, klarhed, præcision, sprogbrug og omfattende dækning anses for at være sammenhængende mellem de forskellige retsakter. Visse specifikke spørgsmål behandles i det foreslåede omnibusdirektiv, som har til formål bedre at tilpasse reglerne i MiFID og IDD til PRIIP'er. Relevansen af de oplysninger, der stilles til rådighed for detailinvestorer i PRIIP-dokumenter med central information, kan forbedres, navnlig i betragtning af behovet for at lægge større vægt på det digitale miljø og bæredygtighed.

Høringer af interessenter

For at bidrage til udarbejdelsen af dette forslag indsamlede Kommissionen feedback ved hjælp af en offentlig høring, der fandt sted mellem den 11. maj 2021 og den 3. august 2021. Høringen indhentede synspunkter fra en bred vifte af interessenter om forskellige aspekter af detailinvesteringer, herunder om funktionen af og mulige forbedringer af PRIIP-dokumenter med central information. I alt 186 respondenter svarede på denne høring.

Et flertal af respondenterne var enige i, at oplysninger, der gives forud for indgåelse af en aftale, så vidt muligt bør gøre det muligt at foretage en klar sammenligning mellem de forskellige investeringsprodukter. Der var delte meninger om, hvorvidt PRIIP-dokumenter med central information har forbedret detailinvestorernes forståelse af detailinvesteringsprodukter og deres evne til at sammenligne forskellige detailinvesteringsprodukter, både inden for og på tværs af forskellige produkttyper.

Næsten halvdelen af respondenterne mente, at mængden af oplysninger i PRIIP-dokumenterne med central information var tilstrækkelig, mens andre angav, at der enten var for mange eller for få. Der var uenighed alt efter typen af oplysninger og interessenter, men bæredygtighedsrelaterede oplysninger viste sig at være et område, hvor flere oplysninger var ønskelige. Med hensyn til længden af PRIIP-dokumenterne med central information var der overordnet set opbakning til den nuværende maksimale længde på tre sider med en vis variation mellem interessentgrupperne. Der var bred enighed om, at der i PRIIP-dokumenterne med central information var lidt for mange oplysninger, og de fleste respondenter gik ind for at forenkle dem. Et overvældende flertal var imod hyppigere ajourføringer af PRIIP-dokumenter med central information. Endelig mente næsten halvdelen af respondenterne, at detailinvestorer nemt kunne finde og få adgang til PRIIP-dokumenter med central information.

Indhentning og brug af ekspertbistand

Henstillingerne fra Det Fælles Udvalg af Europæiske Tilsynsmyndigheder om PRIIP'er lagde vægt på at gøre dokumenter med central information mere forbrugervenlige. De Europæiske Tilsynsmyndigheder anbefalede målrettede ændringer af PRIIP-forordningen som led i en revision af rammerne for PRIIP.

Den blandede Kommission fremsatte specielt henstillinger om at: i) forbedre præsentationen af dokumentet med central information på digitale medier og skabe større fleksibilitet med hensyn til deres digitale præsentation, ii) give mulighed for en mere synlig præsentation af oplysninger af miljømæssig, social og ledelsesmæssig ("ESG") art i dokumentet med central information i et særskilt afsnit, iii) tilvejebringe mere specifikke omkostningsoplysninger for forsikringsprodukter med flere optioner, iv) indarbejde større fleksibilitet i dokumentet med central information, herunder ved at tillade forskellige typer oplysninger om resultater afhængigt af produkttype, v) skræddersy dokumentet med central information i højere grad til specifikke produkttyper og vi) præcisere og justere PRIIP-forordningens produktdækning ved at gøre det klart, at visse virksomhedsobligationer ikke er medtaget.

Bilag 2 til den ledsagende konsekvensanalyse indeholder en liste over yderligere kilder, der er taget i betragtning ved udarbejdelsen af dette forslag, herunder målrettede høringer af interessenter og opsøgende aktiviteter. Kommissionen lagde også vægt på store dele af forskningslitteraturen, som der henvises til i konsekvensanalysen, navnlig en særlig bestilt undersøgelse foretaget af et konsortium af konsulenter under ledelse af Kantar med titlen "Oplysninger, tilskyndelser og egnethedsregler for detailinvestorer", der blev offentliggjort i 2022 10 .

På et tidligere tidspunkt har udarbejdelsen af dette forslag også nydt godt af rådgivningen fra Forummet på Højt Plan om Kapitalmarkedsunionen, som anbefalede, at oplysningerne i henhold til rammerne for PRIIP tages op til fornyet overvejelse på et passende tidspunkt. Der kom også input fra regeringens ekspertgruppe vedrørende finansielle detailtjenester (GEGRFS) og brugergruppen for finansielle tjenesteydelser (FSUG) 11 .

Konsekvensanalyse

Dette forslag er baseret på konsekvensanalysen af strategien for detailinvesteringer (SWD(2023) 278-279). Konsekvensanalysen blev forelagt Udvalget for Forskriftskontrol den 14. december 2022, og der blev afgivet en positiv udtalelse den 20. januar 2023 (SEC(2023) 330 RSB). Den blev efterfølgende ændret for at afspejle høringen af Udvalget for Forskriftskontrol.

To problematikker undersøges i konsekvensanalysen. For det første mangler detailinvestorer relevante, sammenlignelige og letforståelige oplysninger om investeringsprodukter og påvirkes ofte uhensigtsmæssigt af markedsføringskommunikation. For det andet er der store mangler i produktions- og distributionsprocessen for investeringsprodukter i forbindelse med betaling af tilskyndelser, og i hvilket omfang produktudformningen afspejler omkostningseffektivitet og værdi for detailinvestoren. Disse problematikker har betydelige konsekvenser, herunder utilstrækkelig beskyttelse og uretfærdig behandling af investorer, lavere investeringsafkast og evne til at akkumulere kapital og negative virkninger for detailinvestorernes tillid og markedsintegration.

Målrettede ændringer af PRIIP-dokumenterne med central information er en del af de foreslåede løsninger til at løse det første problem og dets drivkraft ("de oplysninger, der gives til investorerne, er ikke altid nyttige eller relevante for deres beslutningsproces, og er ikke i tilstrækkelig grad tilpasset det digitale miljø"). Disse er omfattet af løsningsmodel 2 — "målrettede ændringer af oplysningsreglerne for at forbedre deres relevans for detailinvestorer" sammen med målrettede ændringer af oplysningsreglerne i MiFID og IDD med fokus på at forbedre relevansen af oplysninger for detailinvestorer (medtaget i det ledsagende omnibusdirektiv). En yderligere løsningsmodel blev overvejet i forbindelse med løsningsmodel 3 — "målrettede ændringer for at afhjælpe informationsmangler i forbindelse med markedsføringskommunikation". Løsningsmodel 2 og 3 supplerer hinanden og udgør en forbedring i forhold til status quo med rimelige omkostninger. En kombination af begge blev derfor medtaget i den foretrukne løsningsmodel.

I konsekvensanalysen konkluderes det, at en forbedring af præsentationen af PRIIP-dokumenter med central information ved anvendelse af lagdeling og udvikling af en opsummerende resultattavle vil gøre det lettere for detailinvestorerne at forstå de vigtigste karakteristika ved det investeringsprodukt, de overvejer (f.eks. dets omkostninger og risikoniveau), og hjælpe dem med at vælge et produkt, der modsvarer deres behov. Indførelsen af et nyt afsnit om bæredygtighed vil sikre, at detailkunder klart kan identificere og let sammenligne grundlæggende oplysninger om de bæredygtighedsrelaterede karakteristika for de produkter, de overvejer at købe.

Målrettet regulering og forenkling

Selv om potentialet for forenkling og reduktion af byrder er blevet overvejet i forbindelse med udarbejdelsen af dette forslag, er dets primære mål og den bredere detailinvesteringsstrategi forbrugerbeskyttelse. Alle forenklings- eller byrdereduktionsforanstaltninger skal derfor ses i lyset af dette mål. Ved evalueringen er der ikke indkredset væsentlige områder, hvor der kan ske forenkling og byrdereduktion, og det antydes, at en forenkling af PRIIP-dokumenter med central information ikke nødvendigvis vil gøre investeringsprodukterne mere letforståelige. Desuden blev de samlede omkostninger til produktoplysninger i PRIIP'er anset for at være relativt lave, navnlig i forhold til det store antal kunder og omfanget af forvaltede aktiver. Der forventes ingen væsentlige virkninger for SMV'er, og forslaget er i overensstemmelse med den "digitale kontrol", da det tilskynder til større brug af PRIIP'er i elektronisk format.

Grundlæggende rettigheder

Dette forslag er i overensstemmelse med og overholder de grundlæggende rettigheder og principperne i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, særlig princippet om at sikre et højt forbrugerbeskyttelsesniveau for alle EU-borgere (artikel 38). Forbrugerne, i dette tilfælde detailinvestorer, har brug for relevante, sammenlignelige og letforståelige oplysninger om investeringsprodukter for at kunne træffe velinformerede beslutninger. Dette forslag moderniserer PRIIP-dokumenter med central information for at gøre præsentationen af oplysninger mere brugervenlig for detailinvestorer, herunder personer med handicap, og dermed øge sandsynligheden for, at de læses og forstås korrekt.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Initiativet har ingen indvirkning på EU-budgettet. Tilsynet med de nye regler vil blive varetaget af de nationale kompetente myndigheder i henhold til deres eksisterende mandater, og anvendelsesområdet ændres ikke af dette forslag.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Kommissionen vil overvåge, hvordan den foreslåede forordning, når den er vedtaget, opfylder de mål, der er fastsat i konsekvensanalysen, som ledsager strategien for detailinvesteringer. Med henblik herpå har den til formål at pålægge Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) og Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (EIOPA) at overvåge effektiviteten af at vise oplysninger i et digitalt format og af at indføre et nyt afsnit om bæredygtighed og nye regler for produkter med flere optioner. Kommissionen planlægger også at overvåge tendenserne med hensyn til antallet af klager indgivet gennem ESMA's og EIOPA's markedsovervågning for at vurdere kvaliteten af de tilgængelige oplysninger. På et passende tidspunkt, der giver mulighed for at indsamle tilstrækkelige praktiske erfaringer og data, herunder med anvendelsen af den nyligt ændrede delegerede PRIIP-forordning 12 , planlægger Kommissionen at evaluere oplysningsdokumenternes rolle med hensyn til at sætte investorer i stand til at træffe velinformerede investeringsbeslutninger og overveje potentielle yderligere ændringer af de bredere rammer for PRIIP.

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Henvisningerne til den eksisterende lovgivning (nu forordning 2017/1129 — "prospektforordningen") ajourføres i artikel 1, nr. 1), litra a), for de typer værdipapirer, hvorom der ikke skal udarbejdes et PRIIP-dokument med central information.

Ved artikel 1, nr. 1), litra b), udelukkes detailprodukter, der giver efterbetalt annuitet uden indløsningsfase, fra PRIIP-forordningens anvendelsesområde.

Henvisningerne til forordning 2017/1129 (prospektforordningen) ajourføres i artikel 1, nr. 2), for at sikre, at begge forordninger finder anvendelse på relevante produkter.

I artikel 1, nr. 3), litra a), præciseres det, at visse typer virksomhedsobligationer med make-whole-klausuler ikke er omfattet af PRIIP-forordningens anvendelsesområde, forudsat at de indløses til dagsværdi.

Ved artikel 1, nr. 3), litra b), indføres en definition af elektronisk format.

Ved artikel 1, nr. 4), ændres reglerne for præsentation af omkostninger til produkter med flere optioner, idet det præciseres, hvilke betingelser der skal være opfyldt for at give detailinvestorerne gennemsigtige oplysninger og lette valget mellem forskellige investeringsmuligheder.

Ved artikel 1, nr. 5), litra a), indføres et nyt afsnit i PRIIP-dokumenterne med central information med overskriften "Kort oversigt over produktet" for at sammenfatte og fremhæve oplysningerne om en investeringsprodukttype, dens omkostninger og risikoniveauet, anbefalet investeringsperiode og tilstedeværelse af forsikringsydelser.

Ved artikel 1, nr. 5), litra b), fjernes "advarslen vedrørende forståelighed", da den ikke har været tilstrækkelig effektiv til at advare detailinvestorer mod særligt komplekse produkter og også utilsigtet kunne have afholdt dem fra at købe mindre komplekse investeringsprodukter.

Ved artikel 1, nr. 5), litra c), fjernes henvisningen til de miljømæssige og sociale mål, der forfølges af investeringsproduktet, som erstattes af et nyt særligt afsnit om bæredygtighed i PRIIP-dokumenterne med central information.

Ved artikel 1, nr. 5), litra d), indføres et nyt afsnit i PRIIP-dokumenterne med central information med overskriften "Hvor miljømæssigt bæredygtigt er dette produkt?" (afsnit om bæredygtighed) med henblik på at give detailinvestorerne et harmoniseret sæt centrale informationer om bæredygtighedsprofilen for relevante investeringsprodukter, der bygger på eksisterende produktoplysninger.

I artikel 1, nr. 5), litra e), udgår Kommissionens beføjelse til at vedtage delegerede retsakter efter ændringen af en henvisning til miljømæssige og sociale mål i afsnittet om bæredygtighed. Det nye afsnit om bæredygtighed vil blive præciseret gennem reguleringsmæssige tekniske standarder, for hvilke beføjelsen allerede findes.

Ved artikel 1, nr. 5), litra f), ændres fristen for forelæggelse af gældende udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder til Kommissionen.

Ved artikel 1, nr. 6), indføres en betingelse for, at de europæiske tilsynsmyndigheder kan overveje situationer, hvor PRIIP-dokumenter med central information ikke længere stilles til rådighed, og ændres fristen for forelæggelse af gældende udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder til Kommissionen. Ved artiklen delegeres desuden beføjelser til Kommissionen til at vedtage reguleringsmæssige tekniske standarder.

Ved artikel 1, nr. 7), moderniseres og forenkles bestemmelserne om at stille PRIIP-dokumenter med central information til rådighed. I artiklen etableres en større præference for, at dokumenter med central information skal fremsendes i elektronisk format, samtidig med at det præciseres, at kunden kan anmode om en gratis papirudgave af PRIIP-dokumenter med central information. Ved artiklen ajourføres bestemmelserne, der stiller PRIIP-dokumenter med central information til rådighed i elektronisk format, på grundlag af fast praksis fra rammerne for MiFID og IDD. Endvidere præciseres betingelserne for anvendelse af en lagdeling og individualisering for at skabe større juridisk klarhed om mulighederne for at anvende digital præsentation af PRIIP-dokumenter med central information. Den pålægger de europæiske tilsynsmyndigheder at udarbejde udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, der præciserer betingelserne for en sådan præsentation samt de funktioner, der skal gøre oplysninger tilgængelige for synshæmmede læsere.

I artikel 2 fastsættes det, at ikrafttræden og anvendelse skal finde sted på tyvendedagen efter offentliggørelsen, og anvendelsesdatoen fastsættes til 18 måneder derefter for at give tilstrækkelig tid til at udarbejde reguleringsmæssige tekniske standarder.

2023/0166 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 1286/2014 for så vidt angår modernisering af dokumentet med central information

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Et centralt mål med kapitalmarkedsunionen er at sikre, at forbrugerne fuldt ud kan udnytte de investeringsmuligheder, som kapitalmarkederne tilbyder. For at kunne gøre dette skal forbrugerne understøttes af et regelsæt, der sætter dem i stand til at træffe investeringsbeslutninger i overensstemmelse med deres behov og mål, og som i tilstrækkelig grad beskytter dem i det indre marked. Pakken af foranstaltninger i strategien for detailinvesteringer i EU har til formål at afhjælpe de konstaterede mangler, herunder på området for oplysninger, der er tilgængelige for detailinvestorer.

(2)I artikel 4, nr. 1), i forordning (EU) nr. 1286/2014 defineres sammensatte investeringsprodukter til detailinvestorer eller "PRIIP'er" som investeringer, hvor det beløb, der skal betales tilbage til detailinvestoren, uanset investeringens retlige form, er genstand for udsving som følge af eksponering mod referenceværdier eller udviklingen af et eller flere aktiver, som detailinvestoren ikke direkte har købt. Producentens mulighed for at indfri investeringen tidligt ved at udløse en make-whole-klausul bør ikke i sig selv betragtes som et sådan udsving. Dette bør afspejles i definitionen af PRIIP'er.

(3)Hvis PRIIP'er giver detailinvestoren en række investeringsmuligheder, kan oplysningerne om disse forskellige muligheder være indeholdt i forskellige dokumenter. Det gør det vanskeligt for detailinvestorer, der er interesserede i at købe sådanne PRIIP'er, at identificere PRIIP'ernes samlede omkostninger. Det er derfor nødvendigt at give detailinvestorer værktøjer, herunder simuleringsværktøjer, til at få adgang til og sammenligne de samlede omkostninger til sådanne PRIIP'er, inden de vælger en bestemt investeringsmulighed. Mere detaljerede regler for anvendelsen af disse værktøjer bør sikre større synlighed af de samlede omkostninger ved disse produkter og samtidig give mulighed for en vis grad af fleksibilitet, når simuleringsværktøjer anvendes.

(4)Detailinvestorer søger i stigende grad oplysninger om investeringsprodukters, herunder PRIIP'ers, bæredygtighedsresultater. Ved nylige EU-retsakter er der indført en række oplysningsforpligtelser, der kan anvendes til at informere detailinvestorer, navnlig Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088 13 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 14 . Sådanne oplysninger er dog muligvis ikke tilstrækkelig synlige for detailinvestorer. Det er derfor nødvendigt at tilføje visse oplysninger om PRIIP'ernes bæredygtighedsprofil til dokumentet med central information. For at undgå yderligere rapporteringsomkostninger bør disse ESG-oplysninger hentes fra de oplysninger, som producenterne af produkterne giver i henhold til forordning (EU) 2019/2088 og forordning (EU) 2020/852.

(5)Øget digitalisering giver mulighed for at præsentere centrale elementer i PRIIP'er på en mere attraktiv måde. Forordning (EU) nr. 1286/2014 giver imidlertid ikke tilstrækkelig fleksibilitet til at anvende digitale midler til at vise investorerne central information såsom at præsentere oplysninger fra PRIIP-dokumenter med central information på en lagdelt måde og på en individualiseret måde, der vil reducere den visuelle overbelastning af detailinvestorer og lette deres forståelse af det berørte PRIIP. Det er derfor nødvendigt at indføre større fleksibilitet i anvendelsen af det elektroniske format, således at investorerne fuldt ud kan drage fordel af det potentiale, der ligger i at stille et dokument med central information til rådighed i elektronisk format, herunder ved at tilpasse det beløb, de ønsker at investere, eller investeringsperioden i overensstemmelse med deres præferencer. Denne individualisering indebærer ikke en vurdering fra PRIIP-udbyderens side af den potentielle detailinvestors individuelle karakteristika. Dokumentet med central information, som består af tre sider, bør altid udarbejdes i overensstemmelse med artikel 8 og være tilgængeligt på producentens websted. Den centrale information, det indeholder, kan dog stilles til rådighed for detailinvestorerne på en fleksibel og personligt tilpasset måde, så længe detailinvestorerne informeres om, at de kan downloade hele dokumentet med central information.

(6)Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed, Den Europæiske Banktilsynsmyndighed og Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger ("de europæiske tilsynsmyndigheder") bør udarbejde udkastet til reguleringsmæssige tekniske standarder for så vidt angår indholdet af resultattavlerne og principperne for anvendelse af lagdeling og digitale løsningsmodeller i et elektronisk format. Kommissionen bør vedtage udkastet til disse reguleringsmæssige tekniske standarder, eller yderligere ændre dem, ved hjælp af delegerede retsakter, jf. artikel 290 i TEUF, og i overensstemmelse med artikel 10-14 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 15 , (EU) 1094/2010 16 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 1095/2010 17 .

(7)For at sikre, at detailinvestorer til enhver tid træffer en informeret investeringsbeslutning, bør dokumentet med central information ajourføres. I udkastet til reguleringsmæssige tekniske standarder bør betingelserne, hvorpå dokumentet med central information skal revideres, præciseres, idet der skelnes mellem PRIIP'er, der stadig stilles til rådighed for detailinvestorer, og PRIIP'er, der ikke længere stilles til rådighed. Ajourføring af dokumentet med central information bør ikke berøre det forhold, at producenterne skal efterkomme de oplysninger forud for aftaleindgåelsen, der er indeholdt i dokumentet med central information til detailinvestorer, inden de foretager deres investering.

(8)Forordning (EU) nr. 1286/2014 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(9)De europæiske tilsynsmyndigheder skal have tilstrækkelig tid til at udarbejde specifikationer for centrale elementer i de ændrede regler og til, at PRIIP-producenterne kan gøre sig bekendt med disse specifikationer. Datoen for anvendelsen af denne forordning bør derfor udskydes —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændringer af forordning (EU) 1286/2014

I forordning (EU) 1286/2014 foretages følgende ændringer:

1)I artikel 2, stk. 2, foretages følgende ændringer:

a)Litra d) affattes således:

"d) værdipapirer som omhandlet i artikel 1, stk. 2, litra b)-e), og litra g) i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1129*".

b)Følgende litra h) tilføjes:

"h) pensionsprodukter, herunder efterbetalt annuitet uden indløsningsfase, som i henhold til national lovgivning anses for at have til hovedformål at sikre investor en pensionsindkomst, og som berettiger investor til visse ydelser".

*    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1129 af 14. juni 2017 om det prospekt, der skal offentliggøres, når værdipapirer udbydes til offentligheden eller optages til handel på et reguleret marked, og om ophævelse af direktiv 2003/71/EF (EUT L 168 af 30.6.2017, s. 12).

2)Artikel 3, stk. 1, affattes således:

"1. Når PRIIP-producenter, som er omfattet af denne forordning, også er omfattet af forordning (EU) 2017/1129, finder både denne forordning og forordning (EU) 2017/1129 anvendelse."

3)Artikel 4 ændres således:

a) I nr. 1) indsættes følgende efter sidste punktum:

", medmindre disse udsving kun tilskrives medtagelsen af en make-whole-klausul som defineret i artikel 4, stk. 1), nr. 44a), i direktiv 2014/65/EU."

b)Følgende nr. 7a) indsættes:

"7a) "elektronisk format": ethvert varigt medium, bortset fra papir".

4)Artikel 6, stk. 3, affattes således:

"3. Giver et PRIIP detailinvestoren en række investeringsmuligheder, således at alle de oplysninger, der kræves i henhold til artikel 8, stk. 3, om hver underliggende investeringsmulighed, ikke kan gives i et enkelt kortfattet selvstændigt dokument, skal dokumentet med central information uanset nærværende artikels stk. 2 give en generel beskrivelse af de underliggende investeringsmuligheder og andre omkostninger til PRIIP'et end omkostningerne til investeringsmuligheden, forudsat at:

a)PRIIP-producenterne stiller værktøjer, der er tilpasset til detailinvestorer, til rådighed for investorerne, som fremmer forskning og sammenligning mellem de forskellige investeringsmuligheder, herunder vedrørende omkostninger

b)detailinvestorerne har let adgang til dokumentation for de oplysninger forud for aftaleindgåelsen, der vedrører de investeringsprodukter, der ligger til grund for de underliggende investeringsmuligheder

c)PRIIP-producenterne stiller oplysninger om de samlede omkostninger i forbindelse med PRIIP'et vedrørende denne investeringsmulighed til rådighed for investorerne, efter anmodning og i god tid, inden detailinvestorerne bliver bundet af en kontrakt eller et tilbud om at investere i en given investeringsmulighed."

5)Artikel 8 ændres således:

a)I stk. 3 tilføjes som litra aa):

"aa) i et afsnit med overskriften "Kort oversigt over produktet" en resultattavle med sammenfattende oplysninger om alle følgende:

i) typen af PRIIP, som omhandlet i litra c), nr. i)

ii) den sammenfattende risikoindikator, som omhandlet i litra d), nr. i)

iii) de samlede omkostninger i forbindelse med PRIIP'et

iv) den anbefalede investeringsperiode, som omhandlet i litra g), nr. ii)

v) om PRIIP'et tilbyder de forsikringsydelser, der er omhandlet i litra c), nr. iv)".

b)Stk. 3, litra b), udgår.

c)Stk. 3, litra c), nr. ii), affattes således:

"ii) PRIIP'ets finansielle mål og midlerne til at nå disse mål, og navnlig om disse mål vil blive nået gennem direkte eller indirekte eksponering for de underliggende investeringsaktiver, herunder alle følgende oplysninger:

1)en beskrivelse af de underliggende instrumenter eller referenceværdier

2)en specifikation af de markeder, hvori PRIIP'et investerer

3)oplysninger om, hvordan afkastet fastsættes".

d)Følgende indsættes som litra ga):

"ga)    for PRIIP'er, om hvilke finansielle markedsdeltagere skal offentliggøre oplysninger forud for aftaleindgåelse i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088** og Kommissionens delegerede forordning 2022/1288***, i et afsnit med overskriften "Hvor miljømæssigt bæredygtigt er dette produkt?" følgende oplysninger:

i) minimumsandelen af PRIIP'ets investering, der er forbundet med økonomiske aktiviteter, som kvalificeres som miljømæssigt bæredygtige i henhold til artikel 5 og 6 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852****

ii) den forventede drivhusgasudledningsintensitet, der er forbundet med PRIIP'et i henhold til delegeret forordning (EU) 2022/1288".

e)Stk. 4 udgår.

f)Stk. 5, tredje afsnit, affattes således:

"De europæiske tilsynsmyndigheder forelægger disse udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder for Kommissionen senest den …[Publikationskontoret: Her indsættes datoen = 1 år efter denne forordnings ikrafttræden]."

_______________

** Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088 af 27. november 2019 om bæredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser (EUT L 317 af 9.12.2019, s. 1).

*** Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/1288 af 6. april 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088, for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder, der præciserer indholdet og præsentationen af oplysninger vedrørende princippet om ikke at gøre væsentlig skade, der præciserer indholdet, metoderne og præsentationen af oplysninger vedrørende bæredygtighedsindikatorer og negative bæredygtighedsindvirkninger, og som præciserer indholdet og præsentationen af oplysningerne om fremme af miljømæssige eller sociale karakteristika og bæredygtige investeringsmål i dokumenter forud for aftaleindgåelse, på websteder og i periodiske rapporter (EUT L 196 af 25.7.2022, s. 1).

****Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 af 18. juni 2020 om fastlæggelse af en ramme til fremme af bæredygtige investeringer og om ændring af forordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198 af 22.6.2020, s. 13)."

6)I artikel 10, stk. 2, foretages følgende ændringer:

a)Litra b) affattes således:

"b) de forhold, hvorunder dokumentet med central information skal revideres, idet der skelnes mellem PRIIP'er, der stadig stilles til rådighed for detailinvestorer, og PRIIP'er, der ikke længere stilles til rådighed".

b)Andet og tredje afsnit affattes således:

"De europæiske tilsynsmyndigheder tager hensyn til situationer, hvor et PRIIP ikke længere stilles til rådighed for detailinvestorer. De europæiske tilsynsmyndigheder forelægger disse udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder for Kommissionen senest den …[Publikationskontoret: Her indsættes datoen = 1 år efter denne forordnings ikrafttræden].

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage de i første afsnit omhandlede forskriftsmæssige tekniske standarder i overensstemmelse med artikel 10-14 i forordning (EU) nr. 1093/2010, forordning (EU) nr. 1094/2010 og forordning (EU) nr. 1095/2010."

7)Artikel 14 affattes således:

"Artikel 14

1) Personer, som rådgiver om eller sælger et PRIIP, skal stille dokumentet med central information til rådighed for detailinvestoren vederlagsfrit. Informationen stilles til rådighed i et elektronisk format, medmindre detailinvestoren har anmodet om at modtage dokumentet med central information på papir. Den person, der rådgiver om eller sælger et PRIIP, skal informere detailinvestorerne om deres ret til vederlagsfrit at få tilsendt dokumentet med central information på papir.

2) Det elektroniske format af dokumentet med central information kan stilles til rådighed ved hjælp af et interaktivt værktøj, der sætter detailinvestoren i stand til at generere personligt tilpasset central information baseret på oplysningerne i dokumentet med central information eller de oplysninger, der ligger til grund herfor. Dette værktøj skal opfylde følgende betingelser:

a) Det interaktive værktøj eller dets anvendelse må ikke ændre forståelsen af dokumentet med central information.

b) Al central information skal fremlægges.

c) Dokumentet med central information skal være let tilgængeligt via et link ved siden af det interaktive værktøj, og linket skal ledsages af følgende meddelelse "Det anbefales at downloade og lagre dokumentet med central information".

d) Det interaktive værktøj skal sætte investorerne i stand til at simulere omkostninger over den anbefalede investeringsperiode.

Hvis dokumentet med central information stilles til rådighed i overensstemmelse med første afsnit, kan formatet tilpasses i forhold til præsentationen af det dokument med central information, der er omhandlet i artikel 8.

3)De europæiske tilsynsmyndigheder udarbejder udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, der præciserer de nærmere bestemmelser for individualisering af de i stk. 2, første afsnit, omhandlede oplysninger og betingelserne for tilpasning af formateringen af oplysningerne som omhandlet i stk. 2, andet afsnit.

Ud over de bestemmelser, der er omhandlet i første afsnit, skal de reguleringsmæssige tekniske standarder omfatte betingelserne for individualisering af den centrale investorinformation på følgende måder:

a)betingelserne for individualisering af informationen for at give investorer mulighed for at simulere omkostninger over en investeringsperiode, der er forskellig fra den anbefalede investeringsperiode

b)betingelserne for individualisering af informationen for at give investorer mulighed for at sammenligne forskellige PRIIP'er

c)betingelserne for individualisering af informationen for at stille den til rådighed for personer med handicap.

4)Dokumentet med central information kan præsenteres i et lagdelt format. I så fald skal den i artikel 8, stk. 3, litra aa), omhandlede resultattavle forekomme i det første lag.

5)Detailinvestoren underrettes elektronisk eller skriftligt om webstedets adresse og om, hvor på webstedet der er adgang til dokumentet med central information.

6)Der vil fortsat være adgang til dokumentet med central information på webstedet tilhørende personen, der sælger og rådgiver om PRIIP'er, og det vil fortsat kunne downloades og lagres på et varigt medium, så længe detailinvestoren kan have behov for at konsultere dokumentet. Hvis PRIIP-producenten har revideret dokumentet med central information som omhandlet i artikel 10, skal PRIIP-producenten på anmodning stille tidligere udgaver til rådighed for detailinvestorerne.

Artikel 2

Ikrafttræden og anvendelsesdato

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende. Den finder anvendelse fra den …[Publikationskontoret indsæt datoen = 18 måneder efter denne forordnings ikrafttræden].

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i enhver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne


Formand    Formand


(1)    https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/growth-and-investment/capital-markets-union/capital-markets-union-2020-action-plan_da.
(2)     https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12898-2020-REV-1/da/pdf .
(3)     https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0266_DA.html .
(4)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU.
(5)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/97 af 20. januar 2016 om forsikringsdistribution (omarbejdning).
(6)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (omarbejdning).
(7)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/65/EF af 13. juli 2009 om samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) (omarbejdning).
(8)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/61/EU af 8. juni 2011 om forvaltere af alternative investeringsfonde og om ændring af direktiv 2003/41/EF og 2009/65/EF samt forordning (EF) nr. 1060/2009 og (EU) nr. 1095/2010.
(9)    Forslag til COM(2021) 723 final, findes på: EUR-Lex - 52021PC0723 - EN - EUR-Lex (europa.eu) .
(10)    https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/d83364e5-ab55-11ed-b508-01aa75ed71a1/language-en/.
(11)    FSUG består af eksperter, der varetager forbrugernes, detailinvestorernes eller mikrovirksomhedernes interesser. Den rådgiver Kommissionen om udarbejdelse og gennemførelse af lovgivning eller politiske initiativer, der berører brugerne af finansielle ydelser. Yderligere oplysninger: https://finance.ec.europa.eu/regulation-and-supervision/expert-groups-comitology-and-other-committees/financial-services-user-group-fsug_en.
(12)    Den delegerede forordning om ændring af PRIIP'er trådte i kraft den 1. januar 2023. Det gør, at PRIIP-dokumenterne med central information gælder til fulde for UCITS, og at følgende ændringer dermed indføres: i) nye metoder til beregning af egnede resultatscenarier og en revideret præsentation af scenarierne for at sikre, at detailinvestorer får stillet oplysninger til rådighed, hvilket vil føre til mere hensigtsmæssige forventninger til mulige afkast, ii) reviderede summariske omkostningsindikatorer og ændringer af indholdet og præsentationen af oplysninger om omkostninger i forbindelse med PRIIP'er, så detailinvestorer bedre kan forstå de forskellige typer omkostningsstrukturer, og individer, der rådgiver om eller sælger PRIIP'er, lettere kan anvende disse oplysninger, iii) en ændret metode til beregning af transaktionsomkostninger for at imødegå praktiske udfordringer, der er opstået i forbindelse med anvendelsen af de eksisterende regler, og problemstillinger vedrørende deres anvendelse på visse typer investeringer og iv) bestemmelser om oplysninger om tidligere resultater for visse typer UCITS, detail-AIF'er og forsikringsbaserede investeringsprodukter. Den konsoliderede udgave findes på: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=CELEX%3A02017R0653-20230101 .
(13)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088 af 27. november 2019 om bæredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser (EUT L 317 af 9.12.2019, s. 1).
(14)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 af 18. juni 2020 om fastlæggelse af en ramme til fremme af bæredygtige investeringer og om ændring af forordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198 af 22.6.2020, s. 13).
(15)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 12).
(16)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1094/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/79/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 48).
(17)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/77/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 84).