EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE2834

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteetit digitaalisilla sisämarkkinoilla” (COM(2016) 176 final)

EUVL C 487, 28.12.2016, p. 92–98 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

28.12.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 487/92


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteetit digitaalisilla sisämarkkinoilla”

(COM(2016) 176 final)

(2016/C 487/15)

Esittelijä:

Gundars STRAUTMANIS

Lausuntopyyntö

Euroopan komissio, 19/04/2016

Oikeusperusta

EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 304 artikla

Vastaava erityisjaosto

”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta”

Hyväksyminen erityisjaostossa

7.9.2016

Hyväksyminen täysistunnossa

21.9.2016

Täysistunnon nro

519

Äänestystulos

(puolesta/vastaan/pidättyi äänestämästä)

159/1/3

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK suhtautuu komission laatimaan asiakirjaan kaiken kaikkiaan myönteisesti, sillä se on lähtölaukaus käytännön suunnitelmille ja aloitteille tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin edistämiseksi. Asiakirjassa määritellään prioriteettialat ja keskeiset toimet aikatauluineen (suunnitelma).

1.2

ETSK katsoo, että standardoinnin avulla tulee edistää lisäarvon kasvua, työpaikkojen turvaamista kaikilla aloilla ja hyvinvoinnin parantamista koko yhteiskunnassa. Näin ollen on erityisen tärkeää määrittää mm. tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin prioriteettialat näiden yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeiden kysymysten ratkaisemiseksi. Tätä taustaa vasten komission tiedonanto on välttämätön ja olennaisen tärkeä tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin edistämiseksi ja siten digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämiseksi.

1.3

ETSK esittää muutamia suosituksia, jotka voivat auttaa komissiota parantamaan laatimiaan tiedonantoja ja muita aiheeseen liittyviä asiakirjoja.

1.3.1   Suositus 1

ETSK kehottaa komissiota kiinnittämään tulevissa tiedonannoissa ja muissa aiheeseen liittyvissä asiakirjoissa kaikkien sidosryhmien huomion siihen, että tieto- ja viestintätekniikan standardoinnissa tulee soveltaa tasapainoista lähestymistapaa: standardit asettavat rajoja luovuudelle.

1.3.2   Suositus 2

ETSK suosittaa, että komission tiedonannossa ja tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävässä vuotuisessa standardointisuunnitelmassa eri tavoin otsikoitujen tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin prioriteettialojen nimitykset pyrittäisiin yhtenäistämään. Eri asiakirjojen ja kaikkien toisiinsa kytkeytyvien tekstien johdonmukaisuuden vuoksi on käytettävä yhtenäistä termistöä.

1.3.3   Suositus 3

Kun otetaan huomioon, miten suuri merkitys tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteettien asettamisella on, ETSK kehottaa esittämään yksityiskohtaisempia tietoja prioriteettialojen valinnan vaikuttimista, menetelmistä ja tuloksista.

1.3.4   Suositus 4

Jotta kaikki sidosryhmät ymmärtäisivät paremmin komission tiedonannon täytäntöönpanoa ja sisältöä, ETSK kehottaa jakamaan tietoa tähän asiakirjaan tai muihin asiakirjoihin liittyen säännönmukaisesti toteutettavista toimista, joilla täydennetään tai jatketaan tiedonannon myötä käynnistettyä työtä.

1.3.5   Suositus 5

Jotta kaikki sidosryhmät voivat luottaa siihen, että komissio on tiedonantoa valmistellessaan tarkastellut muitakin kuin vain tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteetteihin suoraan liittyviä kysymyksiä ja arvioinut myös prioriteettien vaikutukset erilaisiin sosiaalisiin näkökohtiin (ks. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen – SEUT-sopimuksen – 11 artikla), ETSK kehottaa komissiota sisällyttämään tuleviin tiedonantoihinsa yksityiskohtaisia tietoja eri sidosryhmien osallistumisesta sekä koko yhteiskuntaan jo nykyisellään vaikuttavaan tieto- ja viestintätekniikan standardointiin soveltamansa lähestymistavan sosiaalisista seurauksista.

1.4

ETSK suhtautuu komission tiedonantoon yleisesti ottaen myönteisesti, mutta se kehottaa silti pohtimaan seuraavia kysymyksiä:

Onko tiedonannon muotoinen asiakirja riittävä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi, esimerkiksi ”johtoaseman saavuttamiseksi”, vai tarvitaanko ehkä aktiivisempia ja määrätietoisempia toimia?

Olisiko ehkä harkittava uudelleen koko ajatusta ”johtoaseman saavuttamisesta” ja korostettava komission tiedonannossa yhteistyön tekemistä maailmanlaajuisten standardointielinten kanssa kumppanuuden eikä kilpailun periaatteiden mukaisesti, kun otetaan huomioon, että meillä on laajempia, EU:n rajojen ulkopuolelle ulottuvia yhteisiä tarpeita?

2.   Johdanto

2.1

Euroopan komissio hyväksyi 19. huhtikuuta 2016 Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle suunnatun tiedonannon ”Tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteetit digitaalisilla sisämarkkinoilla” (COM(2016) 176 final).

2.2

Komission tiedonannon tavoitteena on

tukea ja lujittaa Euroopan asemaa globaalissa digitaalitaloudessa

varmistaa, että tieto- ja viestintätekniikan alan standardit laaditaan ottaen yhä paremmin huomioon toimintalinjoihin liittyvät tarpeet

varmistaa, että standardit ovat dynaamisia ja avoimia ja että ne linkittyvät tiiviimmin tutkimukseen ja innovointiin.

2.3

Komission tiedonannon ydinajatukset:

Kattava strateginen ja poliittinen lähestymistapa ensisijaisten tieto- ja viestintätekniikoiden standardointiin – Tiedonannossa esitetään kattava strateginen ja poliittinen lähestymistapa digitaalisten sisämarkkinoiden toteuttamisen kannalta ratkaisevien ensisijaisten tieto- ja viestintätekniikoiden standardointiin.

Tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin haasteisiin vastaaminen – Komissio on ilmoittanut esittävänsä tieto- ja viestintätekniikan standardointiin liittyviin haasteisiin vastaamiseksi ”integroidun standardointisuunnitelman, jossa määritellään standardoinnin prioriteetit keskittyen sellaisiin teknologioihin ja aloihin, jotka katsotaan digitaalisten sisämarkkinoiden kannalta ratkaiseviksi”.

2.4

Komission tiedonannon taustaa:

Yhteiset standardit digitaalisten sisämarkkinoiden perustana – Yhteisillä standardeilla varmistetaan digitaaliteknologian yhteentoimivuus, ja ne ovat toimivien digitaalisten sisämarkkinoiden perusta. Standardeilla taataan, että teknologia toimii jouhevasti ja luotettavasti yhdessä, tarjoaa mittakaavaetuja, edistää tutkimusta ja innovointia ja pitää markkinat avoimina. Erilaiset kansalliset standardit sitä vastoin voivat hidastaa merkittävästi innovointia ja asettaa eurooppalaiset yritykset heikompaan asemaan muuhun maailmaan nähden.

Asetus (EU) N:o 1025/2012 eurooppalaisesta standardoinnista – EU:n standardointipolitiikan hiljattaisen tarkistuksen tuloksena annettiin asetus (EU) N:o 1025/2012 eurooppalaisesta standardoinnista ja luotiin puitteet avoimempaa, tehokkaampaa ja toimivampaa, kaikki teollisuuden alat kattavaa eurooppalaista standardointijärjestelmää varten. Tiedonanto pohjautuu asetukseen (EU) N:o 1025/2012  (1) ja liittyy laajemman sisämarkkinastrategian (COM(2015) 550 final, Sisämarkkinoiden päivitys: enemmän mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille) osana olevaan suunniteltuun standardointia koskevaan yhteiseen aloitteeseen.

2.5

Komission tiedonannon keskeinen sisältö:

Tieto- ja viestintätekniikan standardit – digitaalisten sisämarkkinoiden kulmakivi

Tieto- ja viestintätekniikan standardien laatiminen nopeasti muuttuvassa ja haastavassa globaalissa ympäristössä

Euroopan vastaus: kahden pilarin suunnitelma, jolla priorisoidaan ja toteutetaan standardointi digitaalisia sisämarkkinoita varten

Tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin viisi prioriteettialaa

Korkean tason sitoumus johtoaseman saavuttamiseksi ja varmistamiseksi standardien kautta.

3.   Tiivistelmä ja kommentteja komission tiedonannon sisällöstä

3.1    Tieto- ja viestintätekniikan standardit – digitaalisten sisämarkkinoiden kulmakivi

3.1.1

Komission tiedonannon tekstijaksossa 1 todetaan, että globaalin talouden digitalisoituminen vaikuttaa kaikkiin tuotanto- ja palvelusektoreihin. Lisäksi siinä käsitellään tiedonantoon liittyviä yleisiä kysymyksiä, kuten

tiedonannon tarkoitusta

tiedonannon keskeistä sisältöä

tiedonannon taustaa.

3.2    Tieto- ja viestintätekniikan standardien laatiminen nopeasti muuttuvassa ja haastavassa globaalissa ympäristössä

3.2.1

Komission tiedonannon tekstijaksossa 2 todetaan, että tieto- ja viestintätekniikan standardien laatimiseen liittyy useita uusia haasteita, jotka edellyttävät kohdennettua ja kestävää EU-tason ratkaisua.

3.2.2

Tiedonannossa korostetaan, että näiden haasteiden mahdollisia seurauksia ovat vähäisten resurssien hajaantuminen ja suhteellisen vähäinen teho sekä yleisemmin ottaen Euroopan innovointikyvyn heikkeneminen.

3.3    Euroopan vastaus: kahden pilarin suunnitelma, jolla priorisoidaan ja toteutetaan standardointi digitaalisia sisämarkkinoita varten

3.3.1

Komission tiedonannon tekstijaksossa 3 esitetään prioriteettitoimintasuunnitelma teknologian standardoinnin seuraavaa vaihetta varten digitaalitaloudessa.

3.3.2

Komission ehdottama lähestymistapa:

1)

Tiedonannossa esitetään luettelo digitaalisten sisämarkkinoiden ensisijaisista osatekijöistä, joiden osalta tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin kohentaminen on kiireisintä. Mukana ovat tuotokset ja aikataulu.

2)

Komissio ehdottaa korkean tason poliittista prosessia prioriteettiluettelon validointiin, seurantaan ja tarvittaessa mukauttamiseen. Tarkoituksena on hyödyntää prosessissa Euroopan standardointijärjestelmän välineitä ja ottaa mukaan laaja joukko sekä EU:n että kansainvälisen tason sidosryhmiä.

3.3.3

Prioriteettisuunnitelman molempia osia on vietävä eteenpäin yhdessä, jotta varmistetaan EU:n johtoasema globaalissa digitaalitaloudessa.

3.4    Tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin viisi prioriteettialaa

3.4.1

Komission tiedonannon kohdassa 3.1 mainitaan viisi prioriteettialaa, jotka ovat digitaalisten sisämarkkinoiden keskeisiä teknologisia osatekijöitä (alojen esittämisjärjestyksellä ei ole merkitystä):

pilvipalvelut

esineiden internet

5G-viestintä

(massa)datateknologia

kyberturvallisuus.

3.4.2

Prioriteettialojen valinnassa saatiin opastusta tieto- ja viestintätekniikan standardointia käsittelevältä eurooppalaiselta sidosryhmäfoorumilta, joka tuo yhteen teollisuuden sidosryhmät, standardien laatijat sekä viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan edustajat.

3.4.3

Digitalisaatiokehitys vaikuttaa laajasti eri aloihin ja kuluttajiin, ja monet tärkeät tieto- ja viestintätekniikan käyttöalat (esim. sähköiset terveydenhuoltopalvelut, älykkäät liikennejärjestelmät, älykäs energia, kehittynyt valmistus, älykkäät kaupungit jne.) ovat riippuvaisia valituista viidestä tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin prioriteettialasta.

3.4.4

Valituilla prioriteeteilla täydennetään muita standardointivälineitä, joita käytetään eurooppalaisen standardointipolitiikan täytäntöönpanoon. Suunnitellun standardointia koskevan yhteisen aloitteen lisäksi näitä ovat tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävä standardointisuunnitelma ja unionin vuotuinen työohjelma.

3.5    Korkean tason sitoumus johtoaseman saavuttamiseksi ja varmistamiseksi standardien kautta

3.5.1

Komission tiedonannon kohdassa 3.2 todetaan, että tieto- ja viestintätekniikan standardeja koskevien prioriteettien asettaminen pelkästään digitaalisia sisämarkkinoita varten ei riitä. Onnistuminen riippuu laajan sidosryhmäpohjan tiiviistä sitoutumisesta standardointiin. Tähän sisältyvät teollisuus, standardointielimet ja tiedeyhteisö sekä EU:n toimielimet ja kansalliset viranomaiset.

3.5.2

Komissio ehdottaa korkean tason prosessia priorisoitujen toimien toteuttamiseksi. Prosessi käyttää perustana ja standardien hyväksymis- ja levittämismekanismeina eurooppalaista sidosryhmäfoorumia, tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävää standardointisuunnitelmaa ja unionin vuotuista työohjelmaa. Komissio kuvailee tiedonannossaan prosessin jokaisen vaiheen ja kaikki niihin liittyvät toimet.

4.   Erityistä

4.1    Standardoinnin ja luovuuden välinen tasapaino

4.1.1

Komission tiedonannossa lähdetään siitä, että standardointi ei ole itsetarkoitus vaan pelkkä keino, jonka avulla on tarkoitus mm. edistää tieto- ja viestintätekniikan alan tutkimusta ja innovointia.

4.1.2

Jokainen standardi tarjoaa mahdollisuuksia mutta määrittää myös kehykset ja asettaa rajoituksia. Standardit voivat paitsi edistää kehitystä myös haitata sitä, erityisesti tieto- ja viestintätekniikan kaltaisilla nopeasti kehittyvillä aloilla.

4.1.3

Tiedonannon tekstijakson 2 ”Tieto- ja viestintätekniikan standardien laatiminen nopeasti muuttuvassa ja haastavassa globaalissa ympäristössä” kohdassa, jossa käsitellään standardointiprosessin yhteydessä kohdattuja ongelmia, todetaan seuraavasti: ”– – Kolmanneksi standardien laatiminen on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi standardien runsauden ja standardointiin osallistuvien teknisten yhteisöjen monimuotoisuuden vuoksi, ja tämä saattaa hidastaa innovointia.”

4.1.4

Julkisen kuulemismenettelyn tulokset (julkista kuulemismenettelyä koskeva tiivistelmäraportti ”Standards in the digital single market: setting priorities and ensuring delivery”) paljastavat asianomaisten sidosryhmien, kuten tieto- ja viestintätekniikkatoimialan, näkemykset: ala haluaa standardoinnin tapahtuvan alhaalta ylöspäin.

4.1.5

On selvää, että standardien liian tiukka tai ennenaikainen käyttöönotto voi

luoda pidäkkeitä luovuudelle, mikä haittaa innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa

johtaa siihen, että vaikka olisi laadittu ja vahvistettu standardit, valmistajat noudattavat päivittäisessä toiminnassaan muita, itse kehiteltyjä vaihtoehtoisia ”standardeja”.

4.1.6

Tämä tarkoittaa, että standardointiprosessin yhteydessä on arvioitava huolellisesti kunkin standardin laadinta-, vahvistamis- ja toimeenpanotilanne ja löydettävä järkevä tasapaino standardoinnin rajoittavuuden ja luovuuden välillä eli säilytettävä vapaus luoda uusia, normista poikkeavia ratkaisuja.

4.1.7   Suositus 1

ETSK kehottaa komissiota kiinnittämään tulevissa tiedonannoissa ja muissa aiheeseen liittyvissä asiakirjoissa kaikkien sidosryhmien huomion siihen, että tieto- ja viestintätekniikan standardoinnissa tulee soveltaa tasapainoista lähestymistapaa: standardit asettavat rajoja luovuudelle.

4.2    Prioriteettialojen epäjohdonmukaisuus standardointia koskevissa eri asiakirjoissa

4.2.1

Komission tiedonannon tekstijaksossa 3.1 mainitaan seuraavat viisi tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin prioriteettialaa:

pilvipalvelut

esineiden internet

5G-viestintä

kyberturvallisuus

(massa)datateknologia.

4.2.2

Tiedonannossa viitataan lisäksi tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävään vuotuiseen standardointisuunnitelmaan. Tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävässä vuoden 2016 standardointisuunnitelmassa mainitaan seuraavat alat ja kuvaillaan niitä:

3.5

Keskeiset mahdollistavat tekijät ja turvallisuus

95

 

3.5.1

Pilvipalvelut

96

 

3.5.2

Julkisen sektorin hallussa olevat tiedot, avoin data ja massadata

101

 

3.5.3

Sähköinen hallinto

106

 

 

3.5.3.1

DCAT-sovellusprofiili Euroopan tietoportaaleille

107

 

 

3.5.3.2

Uudelleenkäytettävissä olevia yhteentoimivuusominaisuuksia koskevien metatietojen vaihto (sähköinen hallinto)

107

 

 

3.5.3.3

Core Vocabularies -sanastot yhteentoimivien ratkaisujen kehittämisen helpottamiseksi

107

 

3.5.4

Sähköiset tunnistamis- ja luottamuspalvelut, mm. sähköiset allekirjoitukset

109

 

3.5.5

Radiotaajuustunnistus (RFID)

112

 

3.5.6

Esineiden internet

114

 

3.5.7

Verkko- ja tietoturva

120

 

3.5.8

Sähköisen viestinnän tietosuoja

124

 

3.5.9

Sähköinen infrastruktuuri tutkimusdataa ja suurta laskentatehoa vaativaa tutkimusta varten

127

 

3.5.10

Laajakaistainfrastruktuurin kartoittaminen

131

 

3.5.11

Digitaalisen elokuvan säilyttäminen

134

4.2.3

Vaikka komission tiedonanto ja tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävä vuoden 2016 standardointisuunnitelma ovat toisiinsa liittyviä ja toisiaan täydentäviä asiakirjoja, niissä käytetään eri termistöä. Kummassakaan asiakirjassa ei luoda yhteyttä samanlaisten standardointialojen välille.

4.2.4   Suositus 2

ETSK suosittaa, että komission tiedonannossa ja tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävässä vuotuisessa standardointisuunnitelmassa eri tavoin otsikoitujen tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin prioriteettialojen nimitykset pyrittäisiin yhtenäistämään. Eri asiakirjojen ja kaikkien toisiinsa kytkeytyvien tekstien johdonmukaisuuden vuoksi on käytettävä yhtenäistä termistöä.

4.3    Tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteettien valinta

4.3.1

Komission tiedonannon tekstijaksossa 3.1 luetellaan valitut viisi tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin prioriteettialaa ja todetaan seuraavasti: ”Näiden alojen valinnassa opasti tieto- ja viestintätekniikan standardointia käsittelevä eurooppalainen sidosryhmäfoorumi, joka tuo yhteen teollisuuden sidosryhmät, standardien laatijat, viranomaiset ja kansalaisyhteiskunnan edustajat. Julkisessa kuulemisessa vahvistettiin, että tässä asiakirjassa esitetyistä prioriteeteista ollaan laajalti yhtä mieltä.

4.3.2

Julkinen kuulemismenettely toteutettiin vuoden 2015 syyskuun 23. päivän ja vuoden 2016 tammikuun 4. päivän välisenä aikana, ja osanottajia oli 168. Julkisen kuulemismenettelyn tulokset esitetään tiivistelmäraportissa”Standards in the Digital Single Market: setting priorities and ensuring delivery”.

4.3.3

Koska kyselyn tuloksia hyödynnettiin valittaessa komission tiedonannossa esitettyjä tieto- ja viestintätekniikka-alan strategian prioriteettialoja, jotka vaikuttavat laajasti Euroopan yrityksiin, vastausten suhteellisen vähäisen määrän (168) takia on ehkä syytä tarkastella lähemmin sitä, millaisilta tahoilta ne saatiin.

4.3.4

Raportissa esitetään kyselyyn osallistuneista ryhmistä seuraavat tiedot (2).

4.3.5

Kuten kuviosta näkyy, suuri osa vastaajista on erilaisia standardointielimiä. Verrattain pieni osa on suunnittelijoita ja valmistajia eli niitä tahoja, jotka seuraavat tarkasti markkinoiden tarpeita ja määrittävät tai seuraavat tekniikan kehityssuuntia ja joilla on omia kehityssuunnitelmia. Näitä tahoja oli mukana lukumääräisesti vähän.

4.3.6

Tiivistelmäraportissa esitetyt julkisen kuulemisen tulokset tarjoavat tietoa valituista aloista, mutta tuloksista ei käy ilmi, monestako alasta ja mistä aloista kaiken kaikkiaan keskusteltiin, kuka ne valitsi ja jos alkuperäisessä luettelossa oli muitakin aloja, mitä vastaajat niistä ajattelivat. (Myöskään sitä ei mainita, oliko kyse tieto- ja viestintätekniikan säännöllisesti päivitettävässä vuotuisessa standardointisuunnitelmassa mainituista aloista.)

4.3.7   Suositus 3

Kun otetaan huomioon, miten suuri merkitys tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteettien asettamisella on, ETSK kehottaa esittämään yksityiskohtaisempia tietoja prioriteettialojen valinnan vaikuttimista, menetelmistä ja tuloksista.

4.4    Tiedonannon elinkaari

4.4.1

Komission tiedonannossa mainitaan lukuisia konkreettisia ja näin ollen ajan mittaan muuttuvia seikkoja, kuten prioriteettialat, tärkeimmät toimet ja määräajat ja paljon muuta. Kyseistä asiakirjaa – komission tiedonantoa – ei siis voi olla tarkoitettu pitkäikäiseksi.

4.4.2

Tämän johdosta tulee laatia konkreettinen ja käytännössä toteutettava menettely, jonka puitteissa määritellään, millä tavoin ja millaisin väliajoin on tarkoitus tarkistaa asiakirjaa, järjestää julkisia kuulemismenettelyjä, tehdä päätöksiä, laatia toimintasuunnitelmia ja toteuttaa muita toimia. Toisin sanoen on suunniteltava asiakirjan säännöllinen hallinnointi sen koko elinkaaren ajaksi sekä tähän liittyvät toimet.

4.4.3   Suositus 4

Jotta kaikki sidosryhmät ymmärtäisivät paremmin komission tiedonannon täytäntöönpanoa ja sisältöä, ETSK kehottaa jakamaan tietoa tähän asiakirjaan tai muihin asiakirjoihin liittyen säännönmukaisesti toteutettavista toimista, joilla täydennetään tai jatketaan tiedonannon myötä käynnistettyä työtä.

4.5    Liian vähälle huomiolle jääneet aiheet

4.5.1

Komission tiedonannossa kuvaillaan monia tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteettien valintaan liittyviä näkökohtia sekä suunniteltuja jatkotoimia. ETSK:n valmisteluryhmä on kuitenkin todennut tutustuessaan komission tiedonantoon ja siihen liittyviin asiakirjoihin, että useita yhteiskunnallisesti tärkeitä näkökohtia ei käsitellä tiedonannossa lainkaan tai niitä vain sivutaan.

4.5.2

Vaikka komission tiedonannon päätarkoituksena on määritellä tieto- ja viestintätekniikan standardoinnin pääsuunnat ja niihin liittyvät toimet, tiedonannon täytäntöönpano ja käytännön soveltaminen vaikuttavat suoraan tai välillisesti myös sellaisiin aloihin kuin

kuluttajan oikeudet

pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) toiminta

työllisyys ja työsuhdeturva

työaika ja työolot

tieto- ja viestintätekniikan esteettömyys vammaisten kannalta

ympäristönsuojelu

monet muut sosiaalisiin näkökohtiin liittyvät kysymykset.

4.5.3

ETSK huomauttaa, että standardointiprosessin aikana on kiinnitettävä huomiota

tasapuolisten toimintaedellytysten luomiseen kaikille sidosryhmille

sen merkitykseen, että standardointikysymyksiä korostetaan EU:n kahdenvälisissä vapaakauppasopimuksissa

toiminta-alojen rajaamiseen

työntekijöiden kykyyn täyttää standardien mukaiset vaatimukset

työntekijöiden perusoikeuksiin

kansalaisyhteiskunnan edustajien kutsumiseen mukaan vuoropuheluun.

4.5.4   Suositus 5

Jotta kaikki sidosryhmät voivat luottaa siihen, että komissio on tiedonantoa valmistellessaan tarkastellut muitakin kuin vain tieto- ja viestintätekniikan standardointiprioriteetteihin suoraan liittyviä kysymyksiä ja arvioinut myös prioriteettien vaikutukset erilaisiin sosiaalisiin näkökohtiin, ETSK kehottaa komissiota sisällyttämään tuleviin tiedonantoihinsa lisää yksityiskohtaisia tietoja eri sidosryhmien osallistumisesta sekä koko yhteiskuntaan jo nykyisellään vaikuttavaan tieto- ja viestintätekniikan standardointiin soveltamansa lähestymistavan sosiaalisista seurauksista.

Bryssel 21. syyskuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Georges DASSIS


(1)  EUVL L 316, 14.11.2012, s. 12.

(2)  http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/image/document/2016-17/synopsis_report_on_the_public_consultation_-_standards_in_the_digital_single_market_setting_priorities_and_ensuring_delivery_15264.pdf


Top