Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012IE2533

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Meriteitse tapahtuva laiton maahanmuutto Euro–Välimeri-alueella” (oma-aloitteinen lausunto)

    EUVL C 67, 6.3.2014, p. 32–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.3.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 67/32


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Meriteitse tapahtuva laiton maahanmuutto Euro–Välimeri-alueella” (oma-aloitteinen lausunto)

    2014/C 67/07

    Esittelijä: Panagiotis GKOFAS

    Toinen esittelijä: Stefano MALLIA

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea päätti 17. syyskuuta 2012 työjärjestyksensä 29 artiklan 2 kohdan nojalla antaa oma-aloitteisen lausunnon aiheesta

    Meriteitse tapahtuva laiton maahanmuutto Euro–Välimeri-alueella.

    Asian valmistelusta vastannut "ulkosuhteet"-erityisjaosto antoi lausuntonsa 25. syyskuuta 2013.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 16.–17. lokakuuta 2013 pitämässään 493. täysistunnossa (lokakuun 16. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 183 ääntä puolesta ja 3 vastaan 11:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät ja ehdotukset

    1.1

    ETSK on käsitellyt laitonta maahanmuuttoa moneen otteeseen eri näkökulmista (1). Laiton maahanmuutto on hyvin moniulotteinen ja monikasvoinen ilmiö, johon puuttumiseksi tarvitaan sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimenpiteitä. Tässä lausunnossa keskitytään seuraaviin asioihin:

    1.2

    Tässä yhteydessä komitea on hyvin pahoillaan ainakin 311:n ja luultavasti useamman afrikkalaisen muuttajan kuolemasta Lampedusan rannikolla kahdessa äskettäin tapahtuneessa haaksirikossa. Tähän tragedian ei ole olemassa yhtä ainoaa syytä, ja komitea katsoo, että tapahtumat ovat osoitus meriteitse tapahtuvaan laittomaan maahanmuuttoon liittyvästä laajemmasta ongelmasta ja että nämä kaksi onnettomuutta liittyvät myös EU:n ilmeiseen kyvyttömyyteen luoda tyydyttävää ja johdonmukaista, yhteisvastuullisuuteen perustuvaa politiikkaa laittomaan maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Tällainen politiikka kattaisi myös etsintä- ja pelastustilanteet ja maihin laskemista koskevat toimet. Komitea kehottaa EU:ta ja sen jäsenvaltioita pitämään onnettomuuksia vakavana varoituksena ja toimimaan tähän lausuntoon sisältyvien suositusten mukaisesti nyt heti, ennen kuin tapahtuu uusi vastaavanlainen tragedia. Lampedusan tragediat osoittavat yhä painokkaammin, että EU:n on välttämätöntä käsitellä laitonta maahanmuuttoa ja rajavalvontaa unionin tasolla.

    1.3

    Ihmisoikeudet: Komitea on huolissaan Euroopassa lisääntyneestä suvaitsemattomuudesta, rasismista ja muukalaisvihasta maahanmuuttajia ja "erilaisia" ihmisiä kohtaan ja pelkää, että finanssikriisin sosiaaliset vaikutukset vahvistavat näitä ilmiöitä. Poliittisten päätöksentekijöiden ja yhteiskunnan muiden vastuuhenkilöiden sekä tiedotusvälineiden on toimittava erittäin vastuullisesti sekä poliittisesti ja yhteiskunnallisesti esimerkillisellä tavalla kyseisenlaisten käyttäytymismallien ehkäisemiseksi. Laittomien maahanmuuttajien ihmisoikeuksia on puolustettava kaikissa olosuhteissa: kun heidät pelastetaan tai otetaan säilöön, kun heille myönnetään suojeluasema, kun he oleskelevat maassa säännösten vastaisesti ilman tarvittavia asiakirjoja tai kun heidät palautetaan kotimaahansa.

    1.4

    Merihädässä olevien pelastaminen: kaikki merihätään tai vaaratilanteeseen joutuneet, myös laittomat maahanmuuttajat, on pelastettava.

    1.5

    Maihinnousu: EU:n on sovittava maihinnousupolitiikasta, joka ei kasvata niiden jäsenvaltioiden taakkaa, joihin jo nyt suuntautuu suhteettoman suuria maahantulovirtoja. Maihinnousuongelma on ratkaistava sillä periaatteella, että matkustajat puretaan maihin lähimmässä turvallisessa paikassa, kunhan kyseinen maa noudattaa täysin kaikkia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja on ihmisoikeusjärjestöjen harjoittaman tarkkailun piirissä.

    1.6

    Turvapaikkaoikeus ja turvapaikan myöntäminen: On taattava, että palauttamiskiellon periaate toteutuu rajoilla ja että kaikki kansainvälistä suojelua tarvitsevat henkilöt voivat tehdä EU:ssa turvapaikkahakemuksen, jonka jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset käsittelevät. Tässä yhteydessä on luotava tehokkaampi järjestelmä turvapaikkahakemusten käsittelyä varten. ETSK tukee myös yhteistyötä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, jotta nämä vahvistaisivat turvapaikkajärjestelmiään ja täyttäisivät paremmin kansainväliset normit.

    1.7

    Laittomien maahanmuuttajien palauttaminen kotimaahan: Palauttamisdirektiivissä (2) tarjotaan suojelun oikeudellisten ja menettelyllisten takeiden eurooppalaiset puitteet (3), joita ETSK pitää tervetulleina. Esimerkkinä voidaan mainita oikeus hakea muutosta palauttamispäätökseen tuomioistuimelta, hallintoviranomaiselta tai muulta riippumattomalta toimivaltaiselta elimeltä sekä maksuton oikeusapu ja oikeudellinen edustaja, tietyt palauttamista edeltävät takeet, säilöönoton edellytykset jne. Komitea ehdottaa, että unionin palauttamispolitiikassa tuettaisiin vapaaehtoisuutta ja otettaisiin humanitaariset arvot mahdollisimman hyvin huomioon. Siitä riippuu unionin maahanmuuttopolitiikan legitiimiys ja uskottavuus EU:n ulkopuolella. Perusoikeuskirjan 19 artiklassa kielletään nimenomaisesti joukkokarkotukset ja taataan, ettei ketään palauteta, karkoteta tai luovuteta sellaiseen maahan, jossa häntä uhkaa vakavasti kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai halventava rangaistus tai kohtelu. Kyseessä on palauttamatta jättämisen periaate (perusoikeuskirjan 4 ja 19 artikla).

    1.8

    Yhteisvastuullisuuteen perustuva laitonta maahanmuuttoa koskeva kokonaisvaltainen EU-politiikka: ETSK katsoo, että perusoikeuksien noudattamisen varmistamiseksi EU:n on lisättävä tukea jäsenvaltioille, joiden on maantieteellisen sijaintinsa johdosta otettava vastaan lukuisia henkilöitä, jotka saapuvat maahan sääntöjen vastaisesti ja ovat ihmiskauppaa tai ihmisten salakuljetusta harjoittavien rikollisverkostojen uhreja. EU:n rajat – myös EU:n jäsenvaltioiden merirajat Välimerellä – ovat kaikkien EU:n jäsenvaltioiden rajoja, ja vastuu niiden valvomisesta tulisikin jakaa asianmukaisesti kaikkien jäsenvaltioiden kesken perussopimusten määräysten mukaisesti. Kyse ei ole ainoastaan solidaarisuuden osoittamisesta, vaan myös siitä, että jäsenvaltiot kantavat vastuunsa laittoman maahanmuuton aiheuttaman taakan jakamiseen tarkoitettujen mekanismien avulla. Solidaarisuutta olisi osoitettava myös EU:n ulkorajoilla sijaitsevia jäsenvaltioita kohtaan sellaisin taakanjakomekanismein, jotka mahdollistavat turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisen EU:n sisällä. ETSK kannattaa vahvasti EU:n sisäisen solidaarisuuden lisäämisestä turvapaikka-asioissa annetussa Euroopan parlamentin mietinnössä (2012/2032 INI) kuvatun eurooppalaisen jakoperusteen käyttöön ottamista.

    1.9

    Sopimukset kolmansien maiden kanssa: EU:n ja sen ulkopuolisten maiden välillä maahanmuutosta ja liikkuvuudesta käytävän vuoropuhelun ensisijaisena tavoitteena on oltava laillisella ja hallitulla tavalla tapahtuvan maahanmuuton edistäminen, kansainvälisen turvapaikkaoikeuden takaaminen, laittoman maahanmuuton vähentäminen sekä ihmiskauppaa käyvien rikollisverkostojen torjuminen. Yhteistyö kolmansien maiden kanssa on usein välttämätön ennakkoedellytys kotimaahan palauttamista koskevien menettelyjen täytäntöönpanolle. Yhteistyötä on tehostettava parempiin tuloksiin pääsemiseksi. Samaan aikaan olisi autettava eräitä kauttakulkumaita hallinnoimaan rajojaan nykyistä paremmin ja vahvistamaan valmiuksiaan myöntää suojelua sitä tarvitseville.

    1.10

    Euroopan rajavalvontavirasto Frontex: Frontexin rakenneuudistusta olisi jatkettava, jotta siitä tulisi todellinen Euroopan ulkorajoista vastaava virasto, jolla olisi laajempi koordinointirooli jäsenvaltioiden ulkorajoilla toteutetussa EU:n yhteisessä toiminnassa. Euroopan rajavartijaryhmiin liittyvän suunnitelman toteuttamiseksi olisi tehtävä enemmän työtä, kuten Euroopan parlamentin Frontexista antamassa mietinnössä (A7-0278/2011) korostetaan. Viraston toimialaa olisi myös laajennettava, jotta se voisi panostaa nykyistä enemmän ennaltaehkäisyyn. On selvää, että resursseja on lisättävä eikä vähennettävä, jos virastolle halutaan antaa tehokkaampi rooli. Viraston koordinoimien yhteisten toimien toteuttamisen (sekä toimien perusoikeuksiin ja rajasäännöstössä määrättyihin hallinnollisiin takeisiin kohdistuvien vaikutusten) on kuitenkin kuuluttava parlamentin ja Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) demokraattisen valvonnan piiriin.

    1.11

    EASO: Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto aloitti toimintansa melko äskettäin. Sen odotetaankin ryhtyvän pian hoitamaan tehtäviään koko kapasiteetillaan ja erityisesti etsimään kestäviä ratkaisuja ja edistämään aktiivisesti EU:n sisäistä solidaarisuutta EASO-asetuksessa vahvistettujen velvoitteiden mukaisesti. Virastolla on oltava valmiudet yksilöidä selkeästi jäsenvaltioiden turvapaikkakäytännöissä vallitsevat erot sekä lainsäädännölliset erot ja ehdottaa tarvittavia muutoksia.

    1.12

    Ihmissalakuljetusten estäminen ja torjuminen: ETSK korostaa myös, että on tehtävä kaikki mahdollinen järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Kaikki resurssit tulisi ohjata ihmissalakuljetusten järjestäjien jäljittämiseen ja saattamiseen oikeuden eteen. Tässä on olennaisen tärkeää pyytää apua kolmansien maiden viranomaisilta.

    1.13

    Rahoitus: ETSK korostaa, että maahanmuuttovirtojen pysäyttäminen ja hallinnointi ovat koko unionia koskettavia ongelmia ja että tämän tosiasian on kuvastuttava myös tehokkaan politiikan toteuttamiseen tarvittavia välineitä koskevan rahoitusvastuun jakautumisessa. Komitea on kannattanut komission ehdotusta turvapaikka- ja maahanmuuttorahaston ja sisäisen turvallisuuden rahaston joustavammasta hallinnoinnista vuodesta 2014 alkaen.

    2.   Johdanto

    2.1

    Yhteisen maahanmuuttopolitiikan on perustuttava kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, jossa otetaan huomioon muun muassa seuraavat näkökohdat: väestö- ja työmarkkinatilanne, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, yhdenvertainen kohtelu ja syrjimättömyys, uusien maahanmuuttajien maahanpääsyä koskeva lainsäädäntö, laittomien maahanmuuttajien tilanne, turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja suojelu, ihmiskauppaa harjoittavien rikollisverkostojen torjunta, yhteistyö kolmansien maiden kanssa, eurooppalainen yhteisvastuu, sosiaalipolitiikka ja kotouttaminen.

    2.2

    Komitea on seurannut viime vuosien tapahtumia, julistuksia ja poliittisia päätöksiä erittäin huolestuneena, sillä eurooppalaisten keskuudessa valtaa jälleen alaa vanha tuttu vitsaus: muukalaisviha ja ehdoton nationalismi. Vähemmistöjä ja maahanmuuttajia kohdellaan halventavasti, ja nämä joutuvat herjausten sekä aggressiivisten ja syrjivien politiikkojen kohteeksi.

    2.3

    Laiton maahanmuutto on erittäin vakava ja monimutkainen ongelma, kuten asiakirjan lopussa olevista liitteistä käy ilmi. Se on lisäksi koko Euroopan unionia koskeva aihe, ja sitä on myös käsiteltävä sellaisena. Etelärajan ylittäneet laittomat maahanmuuttajat pyrkivät poikkeuksetta muihin EU-maihin.

    2.4

    Koska Schengen-alueella ei ole sisärajoja, laittoman maahanmuuton ongelma vaikuttaa koko Eurooppaan, ja siihen on puututtava tehokkaalla yhteisellä EU:n toimintapolitiikalla.

    2.5

    ETSK on perehtynyt laittomaan maahanmuuttoon ja esittänyt näkemyksiään lausunnoissa, jotka ovat saaneet komitean jäsenistön laajan enemmistön tuen.

    2.6

    Lausunnoissa tarkastellaan EU:hun suuntautuvan laittoman maahanmuuton syitä ja todetaan, ettei EU:lla ole laitonta maahanmuuttoa koskevaa kokonaisvaltaista politiikkaa ja että EU on edistynyt hyvin hitaasti yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan luomisessa ja lainsäädännön yhdenmukaistamisessa. Niissä myös käsitellään laajasti ongelman seurauksia ja ehdotetaan ratkaisuja.

    2.7

    EU:hun saapuu meritse tuhansia laittomia maahanmuuttajia. Tästä seuraa, että meritse tapahtuvaan laittomaan maahanmuuttoon, joka Frontexin mukaan keskittyy Euro–Välimeri-alueelle, on puututtava erikseen.

    2.8

    Tämän lausunnon pääasiallisena tarkoituksena on tarkastella meritse tapahtuvan laittoman maahanmuuton ilmiötä, ja lisäksi siinä viitataan joihinkin laittomaan maahanmuuttoon yleisesti liittyviin ongelmiin ja pyritään löytämään kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joilla varmistetaan tehokas, inhimillinen ja rahoitettavissa oleva maahanmuuttopolitiikka.

    3.   Ongelman analyysi

    3.1   Ihmisoikeudet

    3.1.1

    Laittomien maahanmuuttajien ihmisoikeuksia on puolustettava kaikissa olosuhteissa heidän pelastamisestaan tai säilöön ottamisestaan aina suojeluaseman myöntämiseen tai kotimaahan palauttamiseen asti. Meritse tapahtuva laiton maahanmuutto johtaa usein ihmishenkien menetyksiin. ETSK korostaa, että perusihmisoikeuksia on suojeltava kaikissa olosuhteissa. ETSK on ehdottanut, että Euroopan unionin perusoikeusvirasto valvoisi myös rajatarkastuksia ja Frontexin toimintaa. Komitea tukee Frontexin neuvoa-antavan foorumin toimintaa ja ilmaisee olevansa halukas yhteistyöhön.

    3.2   Merihädässä olevien pelastaminen

    3.2.1

    Jäsenvaltiot ja yksityiset alukset ovat velvollisia pelastamaan kaikki merihädässä olevat. Tämä käsittää myös maahanmuuttajat ja ihmiskauppiaat tai ihmisten salakuljettajat, jotka ovat ottaneet tietoisen riskin. Monesti turvapaikanhakijoita tai laittomia maahanmuuttajia kuljettavat ja ihmiskauppaa tai ihmisten salakuljetusta harjoittavat rikollisverkostot asettavat nämä henkilöt suureen vaaraan. Virastojen ja valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden tietojen mukaan Välimerellä menehtyy vuosittain tuhansia ihmisiä tällaisissa olosuhteissa, ja eräissä tapauksissa nämä henkilöt eivät ole saaneet apua ja turvaa lähivesillä liikkuneilta aluksilta.

    3.3   Maihinnousu

    3.3.1

    Viime vuosina eräät oikeudelliset ja poliittiset kiistakysymykset ovat vaarantaneet tarpeettomasti ihmishenkiä pelastustoimissa Välimeren kansainvälisillä vesillä. ETSK korostaa, että maihinnousuasian ratkaisemiseksi on sovellettava periaatetta, jonka mukaan matkustajat lasketaan maihin lähimmässä turvallisessa paikassa sillä ehdolla, että kyseinen maa noudattaa kaikkia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja on ihmisoikeusjärjestöjen tarkkailun piirissä. ETSK on täysin eri mieltä siitä, että maahanmuuttajat tulisi Frontex-operaatioiden yhteydessä viedä aina niihin jäsenvaltioihin, joissa operaatiot toteutetaan. Tällaisesta käytännöstä seuraa ainakin kaksi ongelmaa: i) muuttoliikepaineet niitä jäsenvaltioita kohtaan, jotka ennestäänkin kärsivät suuresta rasitteesta, kasvaa siinä määrin, etteivät Frontexia eniten tarvitsevat jäsenvaltiot enää voi isännöidä Frontex-operaatioita, ja ii) ratkaisu on haitallinen pelastetuille, jotka on kuljetettava koko matka Frontex-operaation isäntävaltioon eikä paikkaan, joka olisi olosuhteet huomioon ottaen tarkoituksenmukaisin (useimmiten lähin turvallinen paikka).

    3.4   Turvapaikkaoikeus ja turvapaikan myöntäminen

    3.4.1

    ETSK kehottaa EU:ta jatkamaan yhteisen turvapaikkajärjestelmän luomista yhdenmukaistamalla lainsäädäntöä laajamittaisesti. Dublinin asetuksessa määritellään kunkin jäsenvaltion vastuualueet turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Komitea on jo todennut tämän järjestelmän aiheuttavan lukuisia ongelmia. Hakijalta olisi kysyttävä, missä jäsenvaltiossa hän haluaa hakemuksensa käsiteltävän. Vihreästä kirjasta antamassaan lausunnossa (4) komitea ehdotti, että "turvapaikanhakijat voisivat vapaasti valita maan, jolle he osoittavat turvapaikkahakemuksensa, ja että tästä syystä jäsenvaltioita kannustettaisiin – – soveltamaan humanitaarista lauseketta, josta säädetään asetuksen 15 artiklan 1 kohdassa".

    3.4.2

    Jäsenvaltioiden yhteistyön alalla on käynnistetty joukko toimia, joita toteutetaan komission johdolla toimivan, kansallisista asiantuntijoista koostuvan Eurasil-ryhmän puitteissa. Lisäksi on luotu taloudellisen yhteisvastuun väline perustamalla Euroopan pakolaisrahasto. Vuodesta 2014 alkaen maahanmuutto- ja turvapaikkarahaston resursseja sekä joustavuutta lisätään hätätilanteita varten.

    3.4.3

    Turvapaikanhakijoiden suojelupyynnöt on käsiteltävä turvapaikkaa ja kansainvälisen suojelun myöntämistä koskevan EU:n lainsäädännön mukaisesti. Suojelua todella tarvitsevien tulisi voida saada sitä.

    3.4.4

    ETSK toistaa, että turvapaikanhakijoiden on saatava rajalla samanlaista kohtelua ja heille on annettava samat takeet kuin silloin, kun turvapaikkahakemus esitetään jäsenvaltion alueella.

    3.4.5

    Komitea kehottaa EU:ta sitoutumaan ihmiskauppaa harjoittavien rikollisverkostojen torjumiseen nykyistä voimakkaammin. Se katsoo kuitenkin, että eräät laitonta maahanmuuttoa vastaan suunnatut politiikat ovat synnyttämässä vakavan turvapaikkakysymystä koskevan kriisin Euroopassa. ETSK on todennut useissa lausunnoissaan (5), että laittoman maahanmuuton torjunnan ei pidä aiheuttaa uusia turvapaikka-asioihin liittyviä vaikeuksia ja että rajavalvonnasta vastaavilla virkamiehillä on oltava asianmukainen koulutus turvapaikkaoikeuden takaamiseksi.

    3.4.6

    ETSK kannattaa UNHCR:n tekemiä ehdotuksia perustaa turvapaikkakysymysten asiantuntijaryhmiä, jotka avustavat kaikissa EU:ssa toteutettavissa rajavalvontaoperaatioissa.

    3.4.7

    Erityisesti on huomattava, että tuhannet EU:hun saapuvista eivät hae turvapaikkaa, koska he ovat taloudellisista syistä muuttaneita, ja heidän pääasiallinen tarkoituksensa EU:hun saavuttua on jatkaa matkaa muihin Euroopan maihin eikä suinkaan jäädä siihen maahan, mihin he ensimmäiseksi saapuivat.

    3.4.8

    Liikkuvuuskumppanuudet eivät saa merkitä sitä, että kumppanuusmaat joutuvat vastaamaan niiden alueen kautta kulkevien henkilöiden turvapaikkamenettelyiden kaikista kustannuksista. EU:n tulisi antaa tukea turvapaikkarahaston kautta. Rahaston tuella olisi otettava käyttöön mekanismeja ja järjestelyjä, joiden ansiosta turvapaikkahakemukset voidaan käsitellä ja ratkaista kohtuullisen ajan kuluessa sisäisten oikeudellisten takeiden puitteissa.

    3.4.9

    ETSK kehottaa EU:ta jatkamaan yhteisen turvapaikkajärjestelmän luomista yhdenmukaistamalla lainsäädäntöä laajamittaisesti. Turvapaikkahakemuksia tulisi käsitellä saapumisvaltion lisäksi myös muissa jäsenvaltioissa. Jokaiselta hakijalta olisi kysyttävä, missä jäsenvaltiossa hän haluaa hakemuksensa käsiteltävän. Vihreästä kirjasta antamassaan lausunnossa (6) komitea ehdotti, että "turvapaikanhakijat voisivat vapaasti valita maan, jolle he osoittavat turvapaikkahakemuksensa, ja että tästä syystä jäsenvaltioita kannustettaisiin – – soveltamaan humanitaarista lauseketta, josta säädetään asetuksen 15 artiklan 1 kohdassa". Tämä nopeuttaisi hakemusten käsittelyä ja auttaisi vähentämään käsittelyn ruuhkautumista saapumismaissa. ETSK kannattaa sitä, että EU tekee yhteistyötä kolmansien maiden kanssa niiden turvapaikkajärjestelmien kehittämiseksi ja saattamiseksi kansainvälisten vaatimusten mukaisiksi. Turvapaikka-asioiden ulkoisen ulottuvuuden osalta on edistytty aloilla, joista mainittakoon esimerkiksi tuki sellaisille kolmansille maille, joilla on erittäin suuri pakolaistaakka (alueelliset suojeluohjelmat ovat erityisen tärkeitä), tai pakolaisten uudelleensijoittaminen EU:n alueella.

    3.5   Laittomien maahanmuuttajien palauttaminen kotimaahan

    3.5.1

    Luvattomasti EU:hun saapuneiden maahanmuuttajien palauttamista on sovellettava varoen. Palautussopimukset kolmansien maiden kanssa ovat keskeisen tärkeitä sen varmistamiseksi, että kotimaahan palaavien maahanmuuttajien oikeuksia kunnioitetaan täysimääräisesti.

    3.5.2

    Liikkuvuuskumppanuuksissa olisi sovittava palautusmenettelyistä, jotka perustuvat ensisijaisesti vapaaehtoiseen paluuseen ja joihin liittyy tukijärjestelmiä (7). Pakkokeinoihin perustuvat palautusmenettelyt on toteutettava kunnioittaen kotimaahansa palautettavien henkilöiden ihmisoikeuksia täysimääräisesti Euroopan neuvoston suositusten (8) mukaisesti.

    3.5.3

    Komitea esittää, että EU:ssa ja sen ulkopuolella sijaitsevien säilöönottokeskusten avoimuutta lisätään, että UNHCR:ä informoidaan säilöön otettujen henkilöiden tilanteesta ja että valtiovallasta riippumattomat organisaatiot voivat avustaa kyseisiä henkilöitä asianmukaisesti. ETSK katsoo, että raskaana olevia naisia ja alaikäisiä on suojeltava erityisesti ja että heidät on sijoitettava asianmukaisiin laitoksiin, joita on perustettava EU:n tuella.

    3.6   Yhteisvastuullisuuteen perustuva laitonta maahanmuuttoa koskeva kokonaisvaltainen EU-politiikka

    3.6.1

    ETSK korostaa, että ongelma on Euroopan laajuinen eikä koske ainoastaan Välimeren maita. Schengenin sopimuksen myötä on vieläkin selvempää, että Välimeren alueen maahanmuuttoilmiötä on käsiteltävä yhteiseurooppalaisin voimin. Tässä ei ole kyse ainoastaan yhteisöllisestä solidaarisuudesta vaan ennen kaikkea siitä, että EU:n jäsenvaltiot kantavat vastuunsa. Sitä varten komission olisi ehdotettava yhteistä EU:n toimintapolitiikkaa, ja neuvoston ja parlamentin olisi hyväksyttävä se.

    3.6.2

    Euroopan unionin jäsenvaltioiden rajat ja siis myös Välimeren rannikolla sijaitsevien EU:n jäsenvaltioiden merirajat ovat kaikkien EU:n jäsenvaltioiden rajoja, ja kaikkien jäsenvaltioiden tulisi jakaa vastuu niiden asianmukaisesta hallinnoimisesta.

    3.6.3

    Kaikkien jäsenvaltioiden tulisi i) antaa resursseja tehokasta meripelastusta ja rajavalvontaa varten sekä osallistua ii) turvapaikkahakemusten käsittelyyn omien vastuualueidensa mukaisesti, iii) poikkeustilanteissa palautus- ja karkotusmenettelyiden täytäntöönpanoon, iv) Välimeren alueen pieniin jäsenvaltioihin saapuneiden muuttajien uudelleensijoittamiseen EU:n sisällä ja v) järjestäytyneen rikollisuuden ja salakuljetusten torjuntaan.

    3.6.4

    Uudelleensijoittamisessa olisi käytettävä pysyvää, vakiintunutta mekanismia. Komission tulisi antaa lainsäädäntöehdotus pysyvästä ja tehokkaasta EU:n sisäisestä uudelleensijoittamismekanismista, jonka lähtökohtana on turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamiseen sovellettava, EU:n sisäisen solidaarisuuden lisäämisestä turvapaikka-asioissa annetussa Euroopan parlamentin mietinnössä (2012/2032 INI) kuvattu EU:n jakoperuste. Jotta mekanismi olisi mahdollisimman tehokas, säädösehdotuksessa olisi myös otettava huomioon Maltassa toteutetusta EUREMA-pilottihankkeesta (9) saadut käytännön kokemukset.

    3.7   Sopimukset EU:n rajanaapureina olevien kolmansien maiden kanssa

    3.7.1

    Euroopan unionin tulisi käyttää poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaansa erityisesti merkittävää EU-rahoitusta saavissa maissa painostaakseen niitä yhteistyöhön maahanmuuttoasioissa. Komitean mielestä liikkuvuuskumppanuuksien on sisällettävä kokonaisvaltaisen lähestymistavan neljä pilaria: laillisen maahanmuuton ja liikkuvuuden organisointi ja helpottaminen; laittoman maahanmuuton ja ihmiskaupan estäminen ja vähentäminen; kansainvälisen suojelun parantaminen ja turvapaikkapolitiikan ulkoisen ulottuvuuden edistäminen; muuttoliikkeiden ja liikkuvuuden kehitysvaikutuksen maksimointi.

    3.7.2

    Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan muutakin kuin kurissapitotoimenpiteitä: kolmansissa maissa olisi toteutettava ennaltaehkäisevää toimintaa, ja olisi panostettava enemmän sellaisten yhteistyöohjelmien kehittämiseen, joilla tuetaan maanviljelyä ja karjankasvatusta, pk-yrityksiä jne. EU:n on osoitettava, että sillä on poliittista valtaa työskennellä turvallisuuden, järjestäytyneen rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton aloilla yhdessä niiden jäsenvaltioiden kanssa, joiden kanssa sen on määrä tehdä yhteistyötä ja jotka saavat siltä runsaasti rahoitusta. ETSK suhtautuu myönteisesti äskettäin Marokon kuningaskunnan kanssa allekirjoitettuun sopimukseen sekä aloitteeseen luoda liikkuvuuskumppanuuksia EU:n sekä Tunisian, Egyptin ja Libyan välillä. Olisi kuitenkin toteutettava riippumaton tutkimus nykyisten liikkuvuuskumppanuuksien tehokkuudesta ja vaikutuksista. ETSK kannattaa komission aloitetta varmistaa liikkuvuuskumppanuuksille tehokas arviointimekanismi. Liikkuvuuskumppanuudet, jotka ovat kumppanuusmaita oikeudellisesti sitomattomia yhteisiä poliittisia julistuksia, olisi lisäksi muutettava kansainvälisiksi sopimuksiksi. Komitean mielestä EU:n ja jäsenvaltioiden tulisi tehdä uusia sopimuksia alueen muiden maiden kanssa. Koska EU:lla on erityislaatuinen suhde Turkkiin, maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä on painotettava molempien osapuolten välillä nykyistä enemmän erityisesti rikollisverkostojen torjumisen osalta.

    3.7.3

    Hallinnollisten ja oikeudellisten menettelyiden toimivuuden takaamiseksi on tärkeää, että EU kehottaa laittomien maahanmuuttajien lähtömaita toimittamaan matkustusasiakirjat ripeästi.

    3.7.4

    Tätä asiaa tulisi käsitellä myös Euro–Välimeri-konferenssissa, sillä huomattava osa laittomista maahanmuuttajista saapuu EU:hun Välimeren rannikolla sijaitsevien kolmansien maiden kautta.

    3.7.5

    Eräitä kauttakulkumaita olisi autettava hallinnoimaan rajojaan nykyistä paremmin, perustamaan turvapaikkarakenteita ja vahvistamaan valmiuksiaan myöntää itse suojelua sitä tarvitseville.

    3.8   Euroopan rajavalvontavirasto Frontex

    3.8.1

    Frontexin rakenneuudistusta olisi jatkettava, jotta siitä tulisi todellinen Euroopan ulkorajoista vastaava virasto, jolla on laajemmat koordinointi- ja ennaltaehkäisyvaltuudet. Sitä varten virastolle on osoitettava riittävät taloudelliset resurssit, joiden ansiosta se voi antaa maahanmuuttovirtojen kanssa vaikeuksissa oleville eteläisille jäsenvaltioille tarvittavaa apua. Lisäksi henkilöstön määrää (myös rajavartijoita) on lisättävä ja sähköisten valvonta- ja tallennuskeinojen käyttöönottoa vauhditettava. Euroopan rajavartijaryhmiä koskevan suunnitelman täytäntöönpanon tehostamiseksi olisi tehtävä enemmän työtä, kuten Euroopan parlamentin Frontexista antamassa mietinnössä (A7-0278/2011) korostetaan. Frontexin uusien toimivaltuuksien hyödyntämistä (kuten laitehankintoja) olisi myös nyt alettava harkita vakavasti.

    3.8.2

    Euroopan rannikkovartioverkostoa, joka turvaa aluerajoja, olisi vahvistettava. Näin voitaisiin koordinoida kansallisia resursseja ja EU:n toimenpiteitä ja lisätä yhteistyötä niin kansallisella kuin EU:n tasollakin.

    3.9   EASO

    3.9.1

    Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastolla (EASO) on oltava valmiudet yksilöidä selkeästi jäsenvaltioiden turvapaikkakäytännöissä vallitsevat erot sekä lainsäädännölliset erot ja ehdottaa tarvittavia muutoksia. Virastolla on myös oltava valtuudet laatia yhteisiä suuntaviivoja EU:n turvapaikkasäännöstön menettelyjä ja sisältöä koskevien eri näkökohtien tulkinnasta ja soveltamisesta, kuten komissio ehdottaa vihreässä kirjassaan.

    3.9.2

    Virastosta voisi tulla merkittävä keskus, joka vaihtaa hyviä käytänteitä ja kehittää turvapaikkakysymyksiä koskevia koulutustoimia etenkin rajavartijoille. Se voisi olla myös keskus, joka seuraa ja tutkii EU:n uusien turvapaikkatoimenpiteiden tuloksia. Virastosta käsin voitaisiin niin ikään perustaa yhteisiä turvapaikkakysymysten asiantuntijaryhmiä ja hallinnoida niitä.

    3.9.3

    Viraston on verkostoiduttava, tehtävä yhteistyötä Eurasil-ryhmän kanssa sekä ylläpidettävä tiiviitä yhteyksiä UNHCR:ään ja erikoistuneisiin valtiovallasta riippumattomiin organisaatioihin.

    3.9.4

    Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto aloitti toimintansa melko äskettäin. Sen odotetaan ryhtyvän viipymättä hoitamaan tehtäviään koko kapasiteetillaan ja etsimään kestäviä ratkaisuja ja varmistamaan kustannusten jakautumisen jäsenvaltioiden kesken EASO-asetuksessa kuvatun mukaisesti. Viraston on myös edistettävä aktiivisesti EU:n sisäistä solidaarisuutta EASO-asetuksessa vahvistettujen velvoitteiden mukaisesti.

    3.10   Ihmissalakuljetusten estäminen ja torjuminen

    3.10.1

    Meritse tapahtuva laiton maahanmuutto on hengenvaarallista. Tuhannet ihmiset ovat menehtyneet yrittäessään ylittää Välimerta merikelvottomilla aluksilla. Näitä vaarallisia matkoja järjestävät rikollisverkostot, jotka sullovat satoja ihmisiä (myös naisia ja lapsia) aluksille, joilla ei ole tarvittavia varusteita tai tarvikkeita (edes hengenpelastusvälineitä) ja joista valtaosa ei ole merikelpoisia. Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen hyväksymässä päätöslauselmassa (päätöslauselma 1872 (2012)) aiheesta "Kuka on vastuussa Välimerellä menetetyistä ihmishengistä?" kuvataan hyvin yksityiskohtaisesti maahanmuuttajien salakuljettajien roolia vaarallisten Välimeren ylitysten järjestämisessä, ja se olisi otettava huomioon asian vakavuuden ymmärtämiseksi.

    3.10.2

    Jäsenvaltioiden tulee huolehtia siitä, että ihmissalakuljettajien ja ihmiskaupan harjoittajien rikosoikeudenkäynnit ja tuomiot ovat kaikkein ankarimpia ja että myös elinkautistuomiot ovat mahdollisia. Kauppiaiden hyväksikäyttämiä henkilöitä on aina pidettävä viattomina uhreina.

    3.10.3

    Ihmissalakuljetus lisää rikollisuutta myös siksi, että matkoja järjestävät rikollisverkostot perivät jokaiselta matkustajalta maksun usein kiristämällä ja käyttämällä epäinhimillisiä keinoja. ETSK korostaa, että EU:n tulisi tehdä yhteistyötä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa kyseisten rikollisverkostojen hajottamiseksi. ETSK korostaa myös, että EU:n on käytettävä kaikkein voimakkaimpia keinoja ihmissalakuljettajien toiminnan ja ihmishenkien vaarantamisen lopettamiseksi.

    3.10.4

    EU:n tulisi myös harkita sopimusten tekoa kolmansien maiden kanssa maahanmuuttajien vastaanottokeskusten perustamisesta ja taloudellisen tuen antamisesta niiden perustamista ja toimintaa varten. Kyseisiin maihin perustettavat keskukset voisivat toimia yhteistyössä muiden, tunnistukseen ja hoitoon erikoistuneiden vastaanottokeskusten kanssa. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n, UNHCR:n, perusoikeusviraston ja erikoistuneiden valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden on valvottava näiden keskusten toimintaa.

    3.10.5

    Lisäksi EU:n on järjestettävä tiedotusta laittomaan maahanmuuttoon liittyvistä vaaroista ja vaikeuksista, jotta mahdolliset laittomat maahanmuuttajat saadaan luopumaan suunnitelmistaan tulla EU:hun laittomasti. Mahdollisille laittomille maahanmuuttajille on myös tiedotettava suurista vaikeuksista, jotka liittyvät ilman tarvittavia asiakirjoja maahan tulleiden työhakuun Euroopassa.

    3.10.6

    Organisaatioille, jotka jakavat lähtömaissa tietoa edellä mainituista asioista saadakseen mahdolliset maahanmuuttajat luopumaan vaarallisista matka-aikeistaan, olisi annettava henkistä ja taloudellista tukea.

    3.10.7

    ETSK kehottaa myös kiinnittämään huomiota ongelman perimmäisiin syihin, jotka liittyvät elintasoon lähtömaissa. Tätä varten olisi luotava erityisiä ohjelmia. Aihetta olisi tarkasteltava kokonaisvaltaisesti Euro–Välimeri-konferenssissa.

    3.11   Rahoitus

    3.11.1

    Laittomien maahanmuuttajavirtojen ennaltaehkäisyyn ja pysäyttämiseen tarvitaan rahoitusta. Säilöönottokeskuksia suunniteltaessa on huolehdittava siitä, että laittomasti maahan tulleet pidetään erillään turvapaikkaa hakevista pakolaisista. Myös alaikäisille ja haavoittuvassa asemassa oleville on järjestettävä erityismajoitusta 15 päivän kuluessa. Frontexin tilaaman italialaisen tutkimuksen mukaan laittomasta maahanmuuttajasta aiheutuvat kustannukset ovat keskimäärin 48 euroa päivässä. Jos luku kerrotaan 100 000:lla, joka on vuosittain saapuvien maahanmuuttajien lukumäärä (Frontexin mukaan (10)), ja vuoden 365 päivällä, kokonaiskustannukset ovat yli 1,752 miljardia euroa vuodessa.

    3.11.2

    ETSK suhtautuu myönteisesti komission pyrkimyksiin yksinkertaistaa rahoitusvälineitä perustamalla kaksi rahastoa: turvapaikka- ja maahanmuuttorahasto (11) ja sisäisen turvallisuuden rahasto (12). Niihin liittyy horisontaaliasetus, jossa annetaan joukko yhteisiä säännöksiä ohjelmasuunnittelusta, tiedotuksesta, rahoitushallinnosta, valvonnasta ja seurannasta (13). ETSK antaa tukensa komission ehdotukselle jakaa talousarviomäärärahat jäsenvaltioiden kesken siten, että ne koostuvat perusosasta ja muuttuvasta tai joustavasta osasta. Joustavan osan käyttöä ajatellen ETSK pitää olennaisena, että kukin jäsenvaltio laatii EU:n painopisteiden mukaisesti vuotuisen ohjelmansa ja sisällyttää siihen yhteistyön muiden jäsenvaltioiden kanssa. Komitea kannattaa sitä, että vuodesta 2014 alkaen maahanmuutto- ja turvapaikkarahaston resursseja sekä joustavuutta lisätään hätätilanteita varten.

    3.11.3

    Ehdotetuilla muutoksilla korjataan tämänhetkiset ongelmat, sillä maahanmuuttovirtojen hallinnointia ja säilöönottokeskusten perustamista koskevat EU:n ohjelmat toteutetaan vuosittaiselta pohjalta. Sama pätee rahoitukseen ja toimenpiteisiin. Vastaanotto- ja majoitusrakenteita on kuitenkin lähes mahdotonta saada valmiiksi vuotuisen aikataulun puitteissa. Tästä syystä ohjelmien tulisi olla nykyistä joustavampia.

    3.11.4

    Alkuperämaasta lähtevän muuttoreitin varrella sijaitseville kolmansille maille olisi annettava rahoitusta vastaanotto- ja majoituskeskusten perustamista varten.

    EU:n talousarviosta olisi edellä esitetyn taloudellisen esimerkin valossa varattava rahoitusta seuranta- ja ennaltaehkäisytoimiin (vartioalukset, rannikkovartioasemat, helikopterit), ja olisi varmistettava, että Frontexilla ja EASOlla on riittävät vuotuiset määrärahat tehtäviensä hoitamiseen täysipainoisesti. Rahoitusta on annettava myös sitä varten, että saapumisvaltiot voivat tehokkaasti torjua rikollisverkostojen toimintaa ja samalla taata asianmukaiset olosuhteet saapuville muuttajille.

    Bryssel 16. lokakuuta 2013

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Henri MALOSSE


    (1)  COM(2011) 248, esittelijä Luis Miguel Pariza Castaños

    COM(2011) 743, esittelijät Luis Miguel Pariza Castaños ja Brenda King

    COM(2011) 750, 751, 752, 753, esittelijä Luis Miguel Pariza Castaños

    COM(2008) 359, esittelijät Luis Miguel Pariza Castaños ja Ana Bontea.

    (2)  Direktiivi 2008/115/EY.

    (3)  Edellä mainitusta direktiivistä esim. 12 artiklan 1 ja 2 kohta, 13 artiklan 1, 2, 3 ja 4 kohta sekä 14 artiklan 1 ja 2 kohta.

    (4)  Ks. ETSK:n 12. maaliskuuta 2008 antama lausunto aiheesta "Vihreä kirja – Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän tulevaisuus", esittelijä An Le Nouail Marlière, EUVL C 204, 9.8.2008, s. 77-84.

    (5)  Ks. seuraavat ETSK:n lausunnot:

    25. huhtikuuta 2002 annettu lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille yhteisön maahanmuuttopolitiikkaan sovellettavasta avoimen koordinaation menetelmästä", esittelijä Luis Miguel Pariza Castaños, EYVL C 221, 17.9.2002

    29. tammikuuta 2004 annettu lausunto aiheesta "Ehdotus: neuvoston asetus Euroopan operatiivisen ulkorajayhteistyön hallintaviraston perustamisesta", esittelijä Luis Miguel Pariza Castaños, EUVL C 108, 30.4.2004

    27. lokakuuta 2004 annettu lausunto aiheesta "Ehdotus – Neuvoston päätös unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma) tehdyn päätöksen 2002/463/EY muuttamisesta", esittelijä Luis Miguel Pariza Castaños, EUVL C 120, 20.5.2005

    12. maaliskuuta 2008 annettu lausunto aiheesta "Vihreä kirja – Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän tulevaisuus", esittelijä An Le Nouail Marlière, EUVL C 204, 9.8.2008.

    (6)  Ks. ETSK:n 12. maaliskuuta 2008 antama lausunto aiheesta "Vihreä kirja – Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän tulevaisuus", esittelijä: An Le Nouail Marlière, EUVL C 204, 9.8.2008, s. 77-84.

    (7)  Yhteistyössä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kanssa.

    (8)  Palauttamista koskevat 20 suuntaviivaa, CM(2005) 40.

    (9)  EUREMA on kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden uudelleensijoittamista Maltalta koskeva EU:n pilottihanke, joka vahvistettiin 18.–19. kesäkuuta 2009 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä (asiak. 11225/2/09 CONCL 2).

    (10)  Ks. taulukot jäljempänä.

    (11)  COM(2011) 751 final.

    (12)  COM(2011) 750 final ja COM(2011) 753 final.

    (13)  COM(2011) 752 final.


    Appendix

    YEAR

    Illegal immigrants arrested for illegal entry and residence by police authorities and the coastguard

    Deported

    Refoulements

    (across the northern borders of our country)

    Smugglers arrested by Police authorities and the coastguard

    2002

    58 230

    11 778

    37 220

    612

    2003

    51 031

    14 993

    31 067

    525

    2004

    44 987

    15 720

    25 831

    679

    2005

    66 351

    21 238

    40 284

    799

    2006

    95 239

    17 650

    42 041

    994

    2007

    112 364

    17 077

    51 114

    1 421

    2008

    146 337

    20 555

    48 252

    2 211

    2009

    126 145

    20 342

    43 977

    1 716

    2010

    132 524

    17 340

    35 127

    1 150

    2011

    99 368

    11 357

    5 922

    848

    2012

    76 878

    17 358

    4 759

    726

    4 MONTHS 2013

    11 874

    6 370

    1 858

    248

    Source: Ministry of Public Order. Hellenic Police Statistics


    IMMIGRANTS ARRESTED

    2011

    Main Nationalities

    2012

    Main Nationalities

    1.

    Afghanistan

    28 528

    1.

    Afghanistan

    16 584

    2.

    Pakistan

    19 975

    2.

    Pakistan

    11 136

    3.

    Albania

    11 733

    3.

    Albania

    10 602

    4.

    Bangladesh

    5 416

    4.

    Syria

    7 927

    5.

    Algeria

    5 398

    5.

    Bangladesh

    7 863

    6.

    Morocco

    3 405

    6.

    Algeria

    4 606

    7.

    Iraq

    2 863

    7.

    Iraq

    2 212

    8.

    Somalia

    2 238

    8.

    Morocco

    2 207

    9.

    Palestine

    2 065

    9.

    Somalia

    1 765

    10.

    Congo

    1 855

    10.

    Palestine

    1 718

    Source: Ministry of Public Order. Hellenic Police Statistics


    DETENTION CENTRES' CAPACITY IN RELATION TO THE NUMBER OF DETAINED IMMIGRANTS

    PRE-REMOVAL CENTRES

    CAPACITY

    DETAINED IMMIGRANTS

    COMPLETENESS PERCENTAGE

    AMIGDALEZA

    2 000

    1 787

    89 %

    KOMOTINI

    540

    422

    78 %

    XANTHI

    480

    428

    89 %

    DRAMA (PARANESTI)

    557

    296

    53 %

    KORINTHOS

    374

    1 016

    99 %

    DETENTION CENTRES

    CAPACITY

    DETAINED IMMIGRANTS

    COMPLETENESS PERCENTAGE

    ORESTIADA (FILAKIO)

    374

    273

    73 %

    SAMOS

    285

    100

    35 %

    HIOS

    108

    95

    88 %

    TOTAL DETAINED

    5 368

    4 417

    82 %

    Source: Ministry of Public Order. Hellenic Police Statistics


    HELLENIC READMISSION REQUESTS TO TURKEY

    YEAR

    READMISSION REQUESTS

    NUMBER OF ILLEGAL IMMIGRANTS

    ACCEPTED

    DELIVERED

    2006

    239

    2 251

    456

    127

    2007

    491

    7 728

    1 452

    423

    2008

    1 527

    26 516

    3 020

    230

    2009

    879

    16 123

    974

    283

    2010

    295

    10 198

    1 457

    501

    2011

    276

    18 758

    1 552

    730

    2012

    292

    20 464

    823

    113

    2013

    44

    795

    84

    8

    TOTAL

    5 706

    122 796

    12 332

    3 805

    Source: Ministry of Public Order. Hellenic Police Statistics

    Results of 2012 from FRONTEX:

    In total, during the joint maritime operations 258 suspected facilitators were apprehended.

    Across all the sea operations in 2012, there were 169 SAR cases and 5 757 migrants in distress were saved.

    In addition, 382 suspected drug smugglers were apprehended. The amount of drugs seized was over 46 tonnes, worth EUR 72,6 million. The predominant part of this was hashish – almost 44 tonnes of drugs worth EUR 68 million.

    Beside this, 38 cases of smuggled cigarettes/tobacco were detected during sea operations. The 2,4 million packets of contraband cigarettes intercepted were worth EUR 5,6 million.

    ALL BELOW source: FRONTEX ANNUAL RISK ANALYSIS

    Indicator 1A — Detections of illegal border-crossing between border-crossing points:

    The number of third -country nationals detected by Member State authorities when illegally entering or attempting to enter the territory between border-crossing points (BCPs) at external borders only. Detections during hot pursuits at the immediate vicinity of the border are included. This indicator should not include EU or Schengen Associated Country (SAC) nationals.

    Detections of illegal border-crossing between BCPs

    Routes

    2010

    2011

    2012

    Share of total

    % change on prev. year

    Eastern Mediterranean route (Greece, Bulgaria and Cyprus)

    55 688

    57 025

    37 224

    51

    –35

    Land

    49 513

    55 558

    32 854

     

    –41

    Afghanistan

    21 389

    19 308

    7 973

     

    –59

    Syria

    495

    1 216

    6 216

     

    411

    Bangladesh

    1 496

    3 541

    4 598

     

    30

    Sea

    6 175

    1 467

    4 370

     

    198

    Afghanistan

    1 373

    310

    1 593

     

    414

    Syria

    139

    76

    906

     

    1 092

    Palestine

    1 500

    128

    408

     

    219

    Central Mediterranean route (Italy and Malta)

    1 662

    59 002

    10 379

    14

    –82

    Somalia

    82

    1 400

    3 394

     

    142

    Tunisia

    650

    27 964

    2 244

     

    –92

    Eritrea

    55

    641

    1 889

     

    195

    Western Mediterranean route

    5 003

    8 448

    6 397

    8,8

    –24

    Sea

    3 436

    5 103

    3 558

     

    –30

    Algeria

    1 242

    1 037

    1 048

     

    1,1

    Morocco

    300

    775

    364

     

    –53

    Chad

    46

    230

    262

     

    14

    Land

    1 567

    3 345

    2 839

     

    –15

    Not specified

    1 108

    2 610

    1 410

     

    –46

    Algeria

    459

    735

    967

     

    32

    Morocco

    0

    0

    144

     

    n.a.

    Western Balkan route

    2 371

    4 658

    6 391

    8,8

    37

    Afghanistan

    469

    983

    1 665

     

    69

    Kosovo (1)

    372

    498

    942

     

    89

    Pakistan

    39

    604

    861

     

    43

    Circular route frora Albania to Greece

    35 297

    5 269

    5 502

    7,6

    4,4

    Albania

    32 451

    5 022

    5 398

     

    7,5

    fYROM

    49

    23

    36

     

    57

    Kosovo (1)

    21

    37

    34

     

    –8,1

    Apulia and Calabria (Italy)

    2 788

    5 259

    4 772

    6,6

    –9,3

    Afghanistan

    1 664

    2 274

    1 705

     

    –25

    Pakistan

    52

    992

    1 156

     

    17

    Bangladesh

    12

    209

    497

     

    138

    Eastern borders route

    1 052

    1 049

    1 597

    2,2

    52

    Georgia

    144

    209

    328

     

    57

    Somalia

    48

    120

    263

     

    119

    Afghanistan

    132

    105

    200

     

    90

    Western African route

    196

    340

    174

    0,2

    –49

    Morocco

    179

    321

    104

     

    –68

    Gambia

    1

    2

    39

     

    1 850

    Senegal

    2

    4

    15

     

    275

    Other

    3

    1

    1

    0

    0

    Iran

    0

    0

    1

     

    n.a

    Russian Federation

    2

    0

    0

     

    n.a

    Somalia

    0

    1

    0

     

    – 100

    Total

    104 060

    141 051

    72 437

     

    –49


    Illegal border-crossing between BCPs

    Detections by border type and top ten nationalities at the external borders

     

    2009

    2010

    2012

    2012

    Share of total

    % change on prev. year

    All Borders

    Afghanistan

    14 539

    25 918

    22 994

    13 169

    18

    –43

    Syria

    613

    861

    1 616

    7 903

    11

    389

    Albania

    38 905

    33 260

    5 138

    5 651

    7,8

    10

    Algeria

    4 487

    8 763

    6 157

    5 479

    7,6

    –11

    Bangladesh

    551

    1 647

    4 923

    5 417

    7,5

    10

    Somalia

    9 115

    4 619

    3 011

    5 038

    7,0

    67

    Pakistan

    1 592

    3 878

    15 375

    4 877

    6,7

    –68

    Tunisia

    1 701

    1 498

    28 829

    2 717

    3,8

    –91

    Eritrea

    2 228

    1 439

    1 572

    2 604

    3,6

    66

    Morocco

    1 710

    1 959

    3 780

    2 122

    2,9

    –44

    Others

    29 158

    20 218

    47 656

    17 460

    24

    –63

    Total all borders

    104 599

    104 060

    141 051

    72 437

     

    –49

    Land Border

    Afghanistan

    2 410

    22 844

    20 396

    9 838

    20

    –52

    Syria

    389

    530

    1 254

    6 416

    13

    412

    Albania

    38 088

    32 592

    5 076

    5 460

    11

    7,6

    Bangladesh

    305

    1 506

    3 575

    4 751

    9,7

    33

    Algeria

    676

    6 961

    4 671

    4 081

    8,3

    –13

    Pakistan

    1 328

    3 675

    13 781

    3 344

    6,8

    –76

    Not specified

    565

    1 304

    2 747

    1 817

    3,7

    –34

    Somalia

    259

    4 102

    1 498

    1 558

    3,2

    4,0

    Morocco

    737

    1 319

    2 236

    1 422

    2,9

    –36

    Palestine

    2 791

    2 661

    652

    1 195

    2,4

    83

    Others

    9 892

    12 306

    13 993

    9 301

    19

    –34

    Total land borders

    57 440

    89 800

    69 879

    49 183

     

    –30

    Sea Border

    Somalia

    8 856

    517

    1 513

    3 480

    15

    130

    Afghanistan

    12 129

    3 074

    2 598

    3 331

    14

    28

    Tunisia

    1 643

    711

    28 013

    2 283

    9,8

    –92

    Eritrea

    2 195

    507

    680

    1 942

    8,4

    186

    Pakistan

    264

    203

    1 594

    1 533

    6,6

    –3,8

    Syria

    224

    331

    362

    1 487

    6,4

    311

    Algeria

    3 811

    1 802

    1 486

    1 398

    6,0

    –5,9

    Egypt

    545

    713

    1 948

    1 283

    5,5

    –34

    Morocco

    973

    640

    1 544

    700

    3,0

    –55

    Bangladesh

    246

    141

    1 348

    666

    2,9

    –51

    Others

    16 273

    5 621

    30 086

    5 151

    22

    –83

    Total sea borders

    47 159

    14 260

    71 172

    23 254

    100

    –67

    Indicator 1B — Detections of illegal border-crossing at border-crossing points:

    The number of third-country nationals detected by Member State authorities when entering clandestinely or attempting to enter illegally (such as hiding in transport means or in another physical way to avoid border checks at BCPs) the territory at border-crossing points (BCPs) at external borders only, whether they result in a refusal of entry or not. This indicator should not include EU or Schengen Associated Country (SAC) nationals.

    Clandestine entries at BCPs

    Detections reported by Member State and top ten nationalities at the external borders

     

    2009

    2010

    2011

    2012

    Share of total

    % change on prev. year

    Border Type

    Land

    137

    168

    159

    486

    81

    208

    Sea

    159

    74

    123

    115

    19

    –6,5

    Top Ten Nationalities

    Afghanistan

    18

    8

    58

    190

    31

    228

    Algeria

    30

    35

    55

    61

    10

    11

    Turkey

    73

    93

    24

    41

    6,8

    71

    Syria

    2

    3

    6

    36

    6,0

    500

    Albania

    3

    7

    9

    35

    5,8

    289

    Morocco

    20

    14

    15

    24

    4,0

    60

    Pakistan

    2

    12

    10

    24

    4,0

    140

    Palestine

    14

    4

    17

    24

    4,0

    41

    Serbia

    4

    2

    4

    23

    3,8

    475

    Philippines

    0

    8

    1

    17

    2,8

    1 600

    Others

    130

    56

    83

    126

    21

    62

    Total

    296

    242

    282

    601

     

    115

    FRONTEX · ANNUAL RISK ANALYSIS 2013

    Indicator 2 — Detections of facilitators:

    The number of facilitators intercepted by Member State authorities who have intentionally assisted third-country nationals in the illegal entry to, or exit from, the territory across external borders. The indicator concerns detections of facilitators at the following locations: (1) at the external border (both at and between BCPs, for land air and sea) and (2) inside the territory and at internal borders between two Schengen Member States provided that the activities concerned the facilitation of third-country nationals for illegal entry or exit at external borders. This indicator should include third-country nationals as well as EU and/or Schengen Associated Country (SAC) nationals.

    Facilitators

    Detections reported by Member State, place of detection and top ten nationalities (2)

     

    2009

    2010

    2011

    2012

    Share of total

    % change on prev. year

    Border Type

    Inland

    5 901

    5 918

    5 146

    5 186

    67

    0,8

    Land

    1 160

    1 171

    625

    887

    11

    42

    Land Intra EU

    618

    616

    365

    498

    6,5

    36

    Sea

    997

    503

    324

    471

    6,1

    45

    Air

    277

    300

    367

    358

    4,6

    –2,5

    Not specified

    218

    121

    130

    320

    4,1

    146

    Top Ten Nationalities

    Italy

    875

    1 367

    568

    543

    7,0

    –4,4

    Spain

    286

    285

    320

    498

    6,5

    56

    Not specified

    322

    261

    255

    479

    6,2

    88

    Morocco

    475

    413

    390

    461

    6,0

    18

    Romania

    292

    398

    268

    364

    4,7

    36

    France

    230

    365

    404

    352

    4,6

    –13

    China

    731

    554

    375

    316

    4,1

    –16

    Pakistan

    245

    245

    237

    286

    3,7

    21

    Albania

    670

    430

    221

    243

    3,1

    10

    Turkey

    405

    305

    204

    238

    3,1

    17

    Others

    4 640

    4 006

    3 715

    3 940

    51

    6,1

    Total

    9 171

    8 629

    6 957

    7 720

     

    11

    Indicator 3 — Detections of illegal stay:

    The number of third-country nationals detected by Member State authorities while not fulfilling, or no longer fulfilling, the conditions for stay or residence in the Member State during the reference month, irrespective of whether they were detected inland or while trying to exit the territory. The category should include third-country nationals who are not in the possession of a valid visa, residence permit, travel document, etc or in breach of a decision to leave the country. It also includes third-country nationals who initially entered legally but then overstayed their permission to stay. This indicator should not include EU or Schengen Associated Country (SAC) nationals.

    Illegal stay

    Detections reported by Member State, place of detection and top ten nationalities

     

    2009

    2010

    2011

    2012

    Share of total

    % change on prev. year

    Place of Detection

    Inland

    340 180

    295 274

    283 308

    278 438

    81

    –1,7

    Air

    28 624

    29 322

    33 126

    35 410

    10

    6,9

    Land

    6 351

    7 011

    17 640

    19 883

    5,8

    13

    Land Intra EU

    17 594

    12 996

    9 230

    5 832

    1,7

    –37

    Sea

    19 156

    7 232

    6 593

    4 585

    1,3

    –30

    Between BCPs

    198

    1 233

    1 049

    724

    0,2

    –31

    Not specified

    22

    9

    2

    56

     

    2 700

    Top Ten Nationalities

    Afghanistan

    38 637

    21 104

    25 296

    24 395

    7,1

    –3,6

    Morocco

    25 816

    22 183

    21 887

    21 268

    6,2

    –2,8

    Pakistan

    9 058

    10 508

    12 621

    18 334

    5,3

    45

    Algeria

    12 286

    14 261

    15 398

    15 776

    4,6

    2,5

    Tunisia

    10 569

    8 350

    22 864

    15 211

    4,4

    –33

    Albania

    28 810

    20 862

    10 207

    13 264

    3,8

    30

    Ukraine

    10 021

    8 835

    12 847

    13 081

    3,8

    1,8

    Syria

    3 838

    3 160

    3 746

    11 967

    3,5

    219

    Serbia

    7 028

    12 477

    10 397

    11 503

    3,3

    11

    Russian Federation

    9 526

    9 471

    10 314

    11 486

    3,3

    11

    Others

    256 536

    221 866

    205 371

    188 643

    55

    –8,1

    Total

    412 125

    353 077

    350 948

    344 928

     

    –1,7


    (1)  This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR1244 and the ICJ Opinion on the Kosovo declaration of independence.

    (2)  

    ®

    Italy does not distinguish between facilitators of illegal border-crossing and facilitators of illegal stay.


    Top