EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AR0257

Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – nopeiden yhteyksien Eurooppa: kansalliset laajakaistastrategiat”

EUVL C 71, 22.3.2005, p. 55–58 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

22.3.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 71/55


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – nopeiden yhteyksien Eurooppa: kansalliset laajakaistastrategiat”

(2005/C 71/13)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle aiheesta ”Nopeiden yhteyksien Eurooppa: kansalliset laajakaistastrategiat” KOM(2004) 369 lopullinen,

ottaa huomioon Euroopan komission 13. toukokuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon työvaliokuntansa 20. huhtikuuta 2004 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu ”kulttuuri ja koulutus” -valiokunnan tehtäväksi,

ottaa huomioon Lissabonin strategian, jonka mukaisesti Euroopan unionista on tarkoitus tulla ”vuoteen 2010 mennessä maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin tietoon perustuva talous, joka kykenee ylläpitämään kestävää talouskasvua, luomaan uusia ja parempia työpaikkoja ja lisäämään sosiaalista yhteenkuuluvuutta”.

ottaa huomioon Barcelonassa kokoontuneen Eurooppa-neuvoston komissiolle antaman kehotuksen laatia eEurope-toimintasuunnitelma, jonka painopisteinä ovat ”laajakaistaverkkojen laaja levinneisyys ja käyttö koko unionissa vuoteen 2005 mennessä, Internetin Ipv6-yhteyskäytännön kehittäminen” sekä ”verkkojen turvallisuus ja tietoturva, sähköinen hallinto, tietotekniikkaa hyödyntävä opiskelu, sähköinen terveydenhuolto ja sähköinen kaupankäynti” (1).

ottaa huomioon tämän seurauksena toukokuussa 2002 hyväksytyn eEurope 2005 -toimintasuunnitelman. Sen keskeisiä tavoitteita olivat uusien palvelujen luominen ja käytön stimulointi, ja se vahvistettiin Sevillaan kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa (2). Toimintasuunnitelman yleisillä tavoitteilla pyritään siihen, että Euroopassa pitäisi vuoden 2005 loppuun mennessä olla uudenaikaiset sähköiset viranomaispalvelut (sähköinen hallinto, terveydenhuolto ja opiskelu) ja dynaaminen ympäristö sähköiselle liiketoiminnalle, joka perustuu laajalti levinneisiin ja kilpailukykyisesti hinnoiteltuihin laajakaistayhteyksiin sekä turvalliseen verkkoinfrastruktuuriin.

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean alustavan lausuntoluonnoksen aiheesta ”Nopeiden yhteyksien Eurooppa: sähköisen viestinnän viimeaikainen kehitys” KOM(2004) 61 lopullinen (3).

ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi aiheesta ”Yleiseurooppalaisten julkishallinnon sähköisten palveluiden yhteentoimiva tarjoaminen viranomaisille, yrityksille ja kansalaisille (IDABC)” KOM(2003) 406 lopullinen – 2003/0147 COD,

ottaa huomioon lausuntonsa IDA-ohjelman arvioinnista ja IDA-ohjelman toisesta vaiheesta (CdR 44/98 lopullinen) (4),

ottaa huomioon”kulttuuri ja koulutus” -valiokunnan syyskuun 22. päivänä 2004 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 257/2004 rev. 2, jonka esittelijä oli Tomaž Štebe, Mengešin kunnanjohtaja (SI–EPP),

sekä katsoo seuraavaa:

1.

Euroopan laajuisen verkkoinfrastruktuurin tasa-arvoisuudelle, puolueettomuudelle ja digitaalisuudelle rakentuva nopeiden yhteyksien saatavuus on kunnianhimoinen tavoite ja keskeistä koko Euroopalle ja EU:n eli nykyisten jäsenvaltioiden ja kaikkien tulevien hakijamaiden kaupunki- ja maaseutukuntien, elinkeinoelämän ja kansalaisten yhdistämiselle.

2.

On ratkaisevan tärkeää, että uudelle ja nykyiselle liiketoiminnalle sekä uudenaikaisille julkisille palveluille on olemassa tehokas ja uudenaikainen verkkoinfrastruktuuri.

3.

Yhtäläisten tietoyhteiskuntaan liittyvien mahdollisuuksien eli palvelujen saatavuuden käyttäjätyypistä, yhteiskunnallisesta statuksesta ja sijainnista riippumatta tulisi olla Euroopan unionin kansalaisten perusoikeuksia.

4.

Verkkoinfrastruktuuri tulisi käsittää ja sitä tulisi hallita yhteiskunnassa samalla tavalla kuin veden ja sähkön saatavuutta.

hyväksyi 17.–18. marraskuuta 2004 pitämässään 57. täysistunnossa (marraskuun 18. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

1   Alueiden komitean kanta

ALUEIDEN KOMITEA

1.1

pitää tervetulleena komission tiedonannossa ”Nopeiden yhteyksien Eurooppa: kansalliset laajakaistastrategiat” tehdyn analyysin ja päätelmien johdonmukaisuutta ja selkeyttä. Tiedonanto liittyy läheisesti aiemmassa komission tiedonannossa ”Nopeiden yhteyksien Eurooppa: sähköisen viestinnän viimeaikainen kehitys” (5) tehtyyn analyysiin ja suosituksiin sekä asiakirjassa ”eEurope 2005 -toimintasuunnitelma: Päivitys” ehdotettuihin toimenpiteisiin.

1.2

katsoo, että laajakaistan käytön edut ovat merkittäviä taloudessa ja yhteiskunnassa. Kokemukset laajakaistan käyttöönoton huomattavasta kasvusta ovat hyvin rohkaisevia. Laajakaistayhteyksien määrä 15 jäsenvaltion EU:ssa kaksinkertaistui vuonna 2003. eEurope-toimintasuunnitelman tavoitteisiin nähden niiden määrä on kuitenkin vielä vaatimaton kaupunkien ja instituutioiden ulkopuolella, erityisesti maaseutualueilla ja heikommassa tai epäsuotuisassa asemassa olevilla alueilla.

1.3

on vakuuttunut siitä, että eEurope-toimintasuunnitelman ajantasaistaminen ja 25 EU-jäsenmaan laajennetut kansalliset laajakaistastrategiat stimuloivat uudenaikaisen ja luotettavan eurooppalaisen verkkoinfrastruktuurin kehittämistä hallinnolle, elinkeinoelämälle ja kansalaisille nopealla aikataululla.

1.4

toteaa, että verkkoinfrastruktuuria koskevien strategioiden ja toimenpiteiden, erityisesti runkoverkon ja laajakaistaväylien rakentamisen kaupungeissa ja maaseutukunnissa sekä infrastruktuurin sähköisten palvelujen kehittämisen, tulisi olla kunnianhimoista ja ottaa huomioon teknologiset ja kaupalliset edut. Sitä tulisi rahoittaa paikallisten, valtakunnallisten ja EU-tahojen julkisella rahoituksella samoin kuin (kansallisia) teitä, valtateitä tai muuta perusinfrastruktuuria.

1.5

katsoo, että komission tulee jatkaa syytetoimia sellaisia sääntelyviranomaisia vastaan, jotka eivät toimi tehokkaasti tai kohtuullisen ajan kuluessa hallitsevassa asemassa olevia verkko-operaattoreita tai palveluntuottajia vastaan. Tällainen tilanne estää yhtäläiset mahdollisuudet ja tehokkaan kilpailun verkkoinfrastruktuurin alalla sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla.

1.6

pitää tervetulleena Eurooppa-neuvoston joulukuussa 2003 vahvistamaa Euroopan kasvualoitetta. Siinä korostetaan rakennerahastojen kaltaisten rahoitusvälineiden mahdollisuuksia laajakaistayhteyksien saatavuuden varmistamisessa, kuten jo eEurope 2005 -ohjelmassa ehdotettiin (6). Uudet digitaalisen kahtiajaon torjumiseen tähtäävät ns. pikakäynnistysprojektit jouduttavat laajakaistayhteyksien tarjontaa epäsuotuisassa asemassa olevilla alueilla, joilla taloudelliset perusteet eivät päde.

1.7

kannattaa komission ehdotuksia sähköisen viestinnän alan tukemisesta unionin rakennerahastojen avulla maaseutualueilla ja taantuvilla kaupunkialueilla (7).

1.8

toivoo, että tietoyhteiskuntaa ja verkkoinfrastruktuuria koskeva komission politiikka edistää ja tukee innovatiivisten palveluiden kehittämistä ja vanhentuneiden teknologioiden korvaamista sekä tuo esiin uusia kilpailukykyisiä ja pitkälle edistyneitä kaupallisia ja julkisia sähköisiä palveluita elinkeinoelämän, kansalaisten ja hallinnon tarpeisiin.

1.9

pitää tervetulleena komission toimintaa kriittisissä kysymyksissä, jotka haittaavat hyvien kokemusten siirtoa (esimerkiksi onnistuneiden ratkaisujen uudelleenkäytön oikeudelliset näkökohdat, järjestelmien omistus ja niiden suhde noudatettaviin julkisiin tarjouspyyntömenettelyihin sekä julkisen ja yksityisten sektorin kumppanuuksien perustamismenettelyt (8)).

1.10

tukee kansalaisten valistamista ja rohkaisemista uusien palveluiden ja teknologioiden käyttöön. Laajakaistayhteyksiä pitäisi hyödyntää uusien ja yhä kehittyneempien palveluiden välittämiseksi kansalaisille.

1.11

pitää tervetulleena julkishallinnon toimia eurooppalaisen verkkoinfrastruktuurin rakentamiseksi ja kehittämiseksi, koska siten luodaan kilpailukykyinen perusta Euroopan kaupallisille ja laajoille julkisille palveluille. Julkisen rahoituksen avulla kehitettävät sähköiset palvelut täydentävät merkittävästi kaupallisia sijoituksia, helpottavat yksityisen sektorin aloitteellisuutta ja tukevat EU-alueen yrityksiä maailmanlaajuisessa kilpailussa.

1.12

on hyvillään siitä, että Euroopan komissio pitää verkkoinfrastruktuurin turvallisuutta ja Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston (EUNISA) perustamista tärkeänä.

1.13

kannattaa laajakaistan määrittelemistä tässä lausunnossa esitettävän tietoinfrastruktuurin perusteellisen tulkinnan pohjalta. Olemassaolevia toimintamuotoja ja ohjelmia (eEurope, IST, IDA, eTEN, DRM, IPR (9)) tulisi selkiyttää, yksinkertaistaa, määritellä uudelleen ja täydentää.

1.14

katsoo, että selonteossa käytetty ”laajakaistan” määritelmä on hyvä lähtökohta: sillä tarkoitetaan ”useita teknologioita, joita on kehitetty tukemaan innovatiivisten vuorovaikutteisten palvelujen toimittamista, joihin sisältyy aina auki -ominaisuus, jotka tarjoavat mahdollisuuden suureen ja ajan mittaan kasvavaan kaistanleveyteen ja jotka mahdollistavat sekä puheensiirto- että datapalvelujen samanaikaisen toimittamisen”.

1.15

ehdottaa, että laajakaistan määritelmään infrastruktuurina ja nopeana tietoliikenneverkkona lisättäisiin sähköisten palvelujen reaaliaikaisessa, turvallisessa ja luotettavassa tiedonsiirrossa tarvittavat tärkeät työvälineet, palvelut ja järjestelmät (EII-peruspalvelujärjestelmä).

1.16

kannattaa nopeisiin Internet- tai laajakaistayhteyksiin liittyvien pakollisten, esimerkiksi viivästystä tai elpymistä koskevien määritelmien lisäämistä.

1.17

ehdottaa käynnistettäväksi uutta Digital Opportunity Information Technology -aloitetta (DOIT), jolla tuettaisiin verkkoinfrastruktuurin yleistä käyttöönottoa sekä nykyistä tai uutta taloudellista toimintaa koulutuksen, kampanjoinnin ja rahoituksen avulla ja jossa kiinnitettäisiin erityishuomiota heikommin kehittyneisiin alueisiin.

1.18

kannustaa paikallisviranomaisia suunnittelemaan ja rakentamaan tietoliikennekaapeleita ja maanalaisia johtoja katuja ja teitä rakennettaessa tai korjattaessa tai asentamaan ne yhdessä muun kaapeloinnin ja kunnallistekniikan (katuvalojen, voimakaapelien) kanssa pitkän tähtäimen sijoituksena.

1.19

kannustaa paikallisviranomaisia ja Euroopan komissiota arvioimaan mallia, jossa yksi yhtiö (tai paikallisviranomainen tai -viranomaiset) rakentaa, omistaa ja ylläpitää verkkoinfrastruktuuria. Muut palveluntarjoajat voisivat käyttää infrastruktuuria tasavertaisuuden pohjalta. Tämän strategian päätavoitteena olisi lisätä kustannuskilpailua ja palveluntarjoajien laatua antamalla kaikille samat, tasapuoliset mahdollisuudet asiakkaiden tavoittamiseen.

1.20

kannattaa kilpailun lisäämistä helpottamalla ja nopeuttamalla infrastruktuuria ja taajuuksia varten tarvittavien lupien saantia.

1.21

kannattaa standardeja ja perussovelluksia (yleisiä verkkopalveluita), jotka perustuvat yleisiin ja yhteensopiviin tietomalleihin ja ominaisuuksiin. Esimerkkejä näistä ovat GIS-paikkatietojärjestelmä, 3D ja VR-visualisointiteknologia aluesuunnittelua ja elvyttämispolitiikkaa varten; alue-, kiinteistö- ja kunnallisen infrastruktuurin hallinta; hajautettu ja rekisteröity pääsy julkisiin tietokantoihin sekä tietojen päivitys; kotona tai työpaikalla saatavissa olevat julkishallinnon palvelut sekä liikenteenvalvonta: ruuhkien hallinta ja tiemaksujen maksaminen etätunnistimia käyttäen.

1.22

kannattaa verkkoinfrastruktuuria koskevia yhä kunnianhimoisempia tavoitteita yhteyksille, yhdistettävyydelle, suoritusteholle, saatavuudelle ja kohtuuhintaisuudelle seuraavissa tapauksissa:

a)

kaikki eurooppalaisten loppukäyttäjien yhteydet on muodostettu kaksisuuntaisen viestintäyhteyden mahdollistavilla, nopeudeltaan vähintään 10 Mbps:n valokuitukaapeleilla, paitsi sellaisissa tapauksissa, joissa taloudellisuus ja tiedonsiirron optimaalisuus (maantiede tai käyttäjän tarpeet) vaativat muita ratkaisuja, esimerkiksi nopeita kuparijohdinyhteyksiä, kiinteän verkon langatonta yhteyttä tai satelliittiyhteyksiä:

 

25 % – vuoden 2006 loppuun mennessä

 

70 % – vuoden 2010 loppuun mennessä

b)

kaistanleveys ja saatavuus IP-yhteyksien takaamiseksi liikkuville käyttäjille – vuoden 2006 loppuun mennessä

c)

kapasiteetiltaan 10 Mbps:n laajakaistayhteyksien kohtuullinen kuukausikohtainen hinnoittelu, turvalliset ja luotettavat Internet-yhteydet ja verkossa tapahtuvat liiketoimet, monimuotoiset IP-palvelut, digitaaliset televisio- tai radiolähetykset (digitaaliseen sisältöön kohdistuvat oikeudet eivät kuulu hintaan) – vuoden 2006 loppuun mennessä.

1.23

kannattaa seuraavia eurooppalaisen verkkoinfrastruktuuriin kuuluvia (EII) strategioita:

a)

sähköinen, turvallinen ja varmennettu multimediatiedon ja dokumenttien siirto – vuoden 2006 loppuun mennessä

b)

hajautettu, yhteentoimiva, monitahoinen, hierarkkinen tietojen käytettävyys ja niiden päivittäminen – vuoden 2007 loppuun mennessä

c)

virtuaalinen tai simuloitu ympäristö sekä tosiaikainen käsittely ja valvonta – vuoden 2008 loppuun mennessä.

1.24

kannattaa EII-palvelujärjestelmää, johon liittyy

a)

unionin alueella käytettävien julkisten ja yksityisten tunniste- ja varmennejärjestelmien yhteentoimivuus

b)

käyttö- ja hallintokuluiltaan hyvin huokea eMoney/ePay-palvelu

c)

etähoito (sähköinen terveydenhuolto), etäopiskelu

d)

verkkoyhteisö: telemittaus, prosessin säätö, rakentaminen ja laiteympäristön ylläpito.

1.25

on huolestunut siitä, että perinteisessä puhelinverkossa kuparijohtimien kautta tapahtuva tiedonsiirto on käymässä vanhanaikaiseksi tai tulossa ankaran hintakilpailun piiriin (tilaajayhteyksien vapauttaminen kilpailusta). Valtiot eivät huolehdi tarvittavista rakenneuudistuksista ja harjoittavat puolueellista toimintaa hidastamalla uudenaikaisen tietoinfrastruktuurin käyttöönottoa.

2   Alueiden komitean suositukset

ALUEIDEN KOMITEA

2.1

suosittelee, että komissio valvoisi säännösten toteutusta seuraavin tavoin:

a)

Infrastruktuurin yhteiskäyttöön liittyvää kilpailua valvotaan ja tuetaan kulujen suhteen puolueettomalla tavalla operaattorista tai palveluntarjoajasta riippumatta.

b)

Kansalliset sääntelyviranomaiset hyväksyvät taajuuksien valinnat kiinteitä langattomia yhteyksiä varten ja alentavat lupamaksuja maatalousalueilla tai asemaltaan epäsuotuisilla alueilla.

2.2

suosittelee, että komissio tukisi EII:n rahoitusta seuraaviin tarkoituksiin:

a)

johtojen rakentaminen

b)

palvelujärjestelmien kehittäminen

c)

kaapelointi ja verkkolaitteet maaseutualueilla ja asemaltaan epäsuotuisilla alueilla

d)

lupamaksujen alentaminen asemaltaan epäsuotuisilla alueilla kansallisten sääntelyviranomaisten toimena.

2.3

suosittelee, että Euroopan komissio korostaisi lokakuussa 2004 julkaistavassa nopeiden yhteyksien viestintästrategioita käsittelevässä asiakirjassa (25 EU-maata ja uudet ehdokasmaat) kunnianhimoisen ja kauaskantoisen teknologisen kehityksen merkitystä Euroopan tietoinfrastruktuurissa.

Bryssel 18. marraskuuta 2004

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Peter STRAUB


(1)  Puheenjohtajan Päätelmät, Barcelonan Eurooppa-neuvosto, kohta 40,

http://europa.eu.int/european_council/conclusions/index_fi.htm.

(2)  ”eEurope 2005: Tietoyhteiskunta kaikille”, KOM(2002) 263 lopullinen.

(3)  R/CESE 880/2004 – TEN 189/2004.

(4)  EYVL C 251, 10.8.1998, s. 1.

(5)  ”Avaruus: laajentuvan unionin uusi eurooppalainen ulottuvuus – Toimintasuunnitelma Euroopan avaruuspolitiikan toteuttamiseksi”, KOM(2003) 673 lopullinen ja ”Nopeiden yhteyksien Eurooppa: sähköisen viestinnän viimeaikainen kehitys”, KOM(2004) 61 lopullinen.

(6)  Ks. ”Sähköinen viestintä: tie osaamistalouteen”, KOM(2003) 65 lopullinen ja ”Euroopan kasvualoite”, KOM(2003) 690 lopullinen.

(7)  ”Guidelines on Criteria and Modalities of Implementation of Structural Funds in Support of Electronic Communications” (Sähköiselle viestinnälle rakennerahastoista myönnettävän tuen perusteita ja yksityiskohtaisia sääntöjä koskevat suuntaviivat), SEC(2003) 895,

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/sources/docoffic/working/doc/telecom_en.pdf.

(8)  

Huomattakoon, että komissio valmistelee vihreää kirjaa julkisten ja yksityisten tahojen kumppanuuksista Euroopan unionissa.

(9)  ”Tekijänoikeuden ja lähioikeuksien hallinnointi sisämarkkinoilla” KOM(2004) 261 lopullinen.


Top