EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AE0405

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheista:Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta,Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä,Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan järjestämistä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä,Ehdotus: Neuvoston asetus ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoon, markkinoille saattamiseen ja tuontiin liittyvistä eläinten terveyttä koskevista säännöistä, jaEhdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi elintarvikehygieniasta ja eräiden ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoa ja markkinoille saattamista koskevista terveyssäännöistä annettujen direktiivien kumoamisesta ja direktiivien 89/662/ETY ja 91/67/ETY muuttamisesta

EYVL C 155, 29.5.2001, p. 39–46 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001AE0405

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheista:Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta,Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä,Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan järjestämistä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä,Ehdotus: Neuvoston asetus ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoon, markkinoille saattamiseen ja tuontiin liittyvistä eläinten terveyttä koskevista säännöistä, jaEhdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi elintarvikehygieniasta ja eräiden ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoa ja markkinoille saattamista koskevista terveyssäännöistä annettujen direktiivien kumoamisesta ja direktiivien 89/662/ETY ja 91/67/ETY muuttamisesta

Virallinen lehti nro C 155 , 29/05/2001 s. 0039 - 0046


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheista:

- "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta",

- "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä",

- "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan järjestämistä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä",

- "Ehdotus: Neuvoston asetus ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoon, markkinoille saattamiseen ja tuontiin liittyvistä eläinten terveyttä koskevista säännöistä", ja

- "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi elintarvikehygieniasta ja eräiden ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoa ja markkinoille saattamista koskevista terveyssäännöistä annettujen direktiivien kumoamisesta ja direktiivien 89/662/ETY ja 91/67/ETY muuttamisesta"

(2001/C 155/09)

Neuvosto päätti 17. heinäkuuta 2000 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 37 ja 95 artiklan sekä 152 artiklan 4 kohdan b alakohdan nojalla pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksista.

Asian valmistelusta vastannut "maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö" -jaosto antoi lausuntonsa 8. maaliskuuta 2001. Esittelijä oli Paul Verhaeghe.

Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 28. ja 29. maaliskuuta 2001 pitämässään 380. täysistunnossa (maaliskuun 28. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 78 ääntä puolesta, 1 vastaan, ja 10 pidättyi äänestämästä.

1. Johdanto

1.1. Tiivistelmä

1.1.1. Näiden ehdotusten avulla on tarkoitus laatia uudelleen yhteisön lainsäädäntö, joka kattaa:

- elintarvikehygieniasta annettuun neuvoston direktiiviin 93/43/ETY ja tiettyihin kansanterveyteen liittyvistä ongelmista sekä eläinperäisten tuotteiden tuotannosta ja markkinoille saattamisesta annettuihin direktiiveihin sisältyvät elintarvikehygieniasäännöt,

- tiettyihin direktiiveihin sisältyvät eläinperäisten tuotteiden markkinoille saattamiseen liittyvät eläinten terveyttä koskevat säännöt,

- eläinperäisten tuotteiden viralliset tarkastukset, jotka sisältyvät edellä mainittuihin direktiiveihin.

1.1.2. Näitä direktiivejä (17 yhteensä) on otettu vaiheittain käyttöön vuodesta 1964 lähtien sisämarkkinoiden tarpeiden mukaan ottaen samalla huomioon vaatimus korkeasta kuluttajansuojan tasosta. Näiden direktiivien paljous, eri alojen sekoittuminen keskenään (hygienia, eläinten terveys, viralliset tarkastukset) ja erilaiset hygieniajärjestelyt eläinperäisille tuotteille ja muille elintarvikkeille ovat johtaneet monimutkaiseen tilanteeseen. Tilannetta voidaan parantaa laatimalla oikeusvaatimukset uudelleen ja erottamalla elintarvikehygienia eläinten terveydestä ja virallisista tarkastuksista.

1.1.3. Komission ehdotukset vievät eteenpäin eräitä toimia, joita luvattiin elintarvikkeiden turvallisuutta koskevan valkoisen kirjan(1) liitteessä. Nykyisen lainsäädännön uudelleenlaatiminen mahdollistaa yhtenäisen toimintatavan, joka koskee kaikkia elintarvikkeita maatilalta aina siihen saakka, kun ne myyntipisteessä myydään kuluttajalle. Tavoitteena on parantaa elintarvikelainsäädännön yhtenäisyyttä ja avoimuutta. Lisäksi määritellään paremmin elintarvikeketjun eri toimijoiden asema.

1.1.4. Hygieniasäännösten uudelleenmuotoilun keskeisenä ajatuksena on, että elintarvikealan toimijat kantavat täyden vastuun tuottamiensa elintarvikkeiden turvallisuudesta. Tämä on varmistettava noudattamalla hygieniaa koskevia perussääntöjä (GHP)(2) sekä muiden kuin alkutuotantotason elintarvikealan toimijoiden osalta noudattamalla HACCP(3)-järjestelmän (vaarojen analysointi ja kriittiset kohdat niiden hallitsemiseksi) periaatteita. Tämä lähestymistapa on yhdenmukainen Codex Alimentariuksen kansainvälisten suositusten kanssa.

1.1.5. Uudelleenmuotoilun tuloksena on neljä asetusehdotusta, joissa käsitellään yleistä elintarvikehygieniaa, eläinperäisiä elintarvikkeita koskevia erityisiä hygieniasääntöjä sekä ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoon, markkinoille saattamiseen ja tuontiin liittyviä virallisia tarkastuksia sekä terveyssääntöjä. Pakettiin kuuluu myös direktiivi, jolla kumotaan nykyinen lainsäädäntö kyseisten seikkojen osalta.

1.1.6. Komissio katsoo, että asetuksina annetulla yhteisön lainsäädännöllä on monia etuja, kuten yhtenäisen soveltamisen varmistaminen yhtenäismarkkinoilla, yhteisön lainsäädännön suurempi avoimuus ja mahdollisuus saattaa yhteisön lainsäädäntö nopeasti ajan tasalle teknisen ja tieteellisen kehityksen huomioon ottamiseksi.

1.2. Yhtenäinen lähestymistapa

1.2.1. Nykyisellään direktiiviin 93/43/ETY sisältyviä yleisiä hygieniasääntöjä tullaan soveltamaan kaikkiin elintarvikkeisiin, mukaan luettuina eläinperäiset tuotteet, jotka eivät tällä hetkellä kuulu kyseisen direktiivin soveltamisalaan.

1.2.2. Samalla säännöksiä on tarkistettu elintarvikehygienian viimeaikaisen kehityksen ottamiseksi huomioon. Tarkistettuja säännöksiä sovelletaan vastedes koko elintarvikeketjuun "maatilalta ruokapöytään". Säännökset velvoittavat soveltamaan HACCP-järjestelmän seitsemää periaatetta sellaisina kuin ne Codex Alimentariuksessa on määritelty. Säännösten mukaan elintarvikkeet ja niiden valmistusaineet on pystyttävä jäljittämään. Säännöksissä viitataan elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvien tavoitteiden (FSO)(4) käsitteeseen.

1.3. Eläinperäiset elintarvikkeet

1.3.1. Nykyisin sovellettavien eläinperäisiä elintarvikkeita koskevien hygieniasääntöjen yksinkertaistamiseksi 14 direktiiviä laaditaan uudelleen. Näin voidaan määritellä kaikkia elintarvikkeita koskevat yhteiset säännöt ja välttää nykyisissä direktiiveissä esiintyvät toistot, päällekkäisyydet ja epäjohdonmukaisuudet. Tietyt tuotekohtaiset erityissäännöt on kuitenkin säilytetty.

1.3.2. Asetus sisältää seuraavat osiot: soveltamisala (vähittäiskauppa ja tuotemäärittelyt), laitosten hyväksyminen, terveysmerkintä, yksityiskohtaiset vaatimukset, mikrobiologiset vaatimukset, varastointi- ja kuljetuslämpötilat, pienet tuotantoyksiköt, yhteisön ulkopuolisista maista tuleva tuonti, laatu ja merkintä, tiettyjen aineksien sulkeminen pois tuotteiden valmistuksesta.

1.4. Eläinten terveysvaatimukset

1.4.1. Eläinten terveyssääntöjen tarkoituksena on estää eläintautien leviäminen eläinperäisten tuotteiden välityksellä. Tässä kyseessä ovat eläintaudit, joiden ei katsota voivan tarttua ihmiseen. Koska näillä taudeilla ei näin ole suoraa vaikutusta kuluttajien terveyteen, on katsottu järkeväksi erottaa toisistaan näitä kysymyksiä koskevat hygieniasäännöt.

1.4.2. Myös tällä alalla vaaditaan korkeaa suojelun tasoa. Asetusehdotuksessa määritellään eläinsairaudet, jotka voivat tarttua eläinperäisten tuotteiden välityksellä ja esitellään keinoja tartuntavaaran torjumiseksi.

1.5. Viralliset tarkastukset

1.5.1. Valkoisessa kirjassa esitettyjen suunnitelmien mukaisesti komission on piakkoin määrä tehdä ehdotus, joka kattaa samalla sekä elintarvikkeiden että eläinten ruokinta-aineiden viralliset tarkastukset. Nyt käsiteltävänä oleva asetusehdotus koskee ainoastaan ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallista valvontaa. Asetuksessa säädetään erityisesti jäsenvaltioiden virallisten yksiköiden velvollisuuksista sekä niistä toimista, jotka on toteutettava tilanteessa, jossa kuluttajille aiheutuu riski. Lisäksi asetuksen säännökset koskevat virallisten tarkastajien koulutusta, varosuunnitelmien soveltamista, tuontitavaroiden valvontaa, komission suorittamia tarkastuksia sekä suojatoimenpiteitä.

1.5.2. On syytä muistaa, että tiettyjen tuotteiden, kuten lihan, ominaislaatu edellyttää erityisvaatimuksia. Parhaillaan pohditaan intensiivisesti perinteisten tarkastusmenettelyjen uudistamista, jotta voidaan ottaa huomioon nykyaikaisiin tuotantomenetelmiin liittyvät vaarat. Jotta komissio voi reagoida nopeasti sitten, kun keskusteluissa on päästy tuloksiin, on laadittu erillinen ehdotus, jossa kuvataan kaikki yksityiskohtaiset tarkastusmenettelyt. Nykyisiä sääntöjä sovelletaan siihen saakka, kunnes tieteellisen arvioinnin tulokset saadaan.

1.6. Ulkoinen ulottuvuus

Elintarvikemarkkinoiden "maailmanlaajuistuminen" aiheuttaa yhä enemmän huolta elintarvikkeiden turvallisuudesta. Valtiot ovat erityisen herkkiä vaaroille, jotka liittyvät mikrobiologiseen tai kemialliseen saastumiseen. Näitä riskejä on hallittava elintarvikkeiden tuotanto- ja kuljetusprosesseissa. Tämä heijastuu kansainvälisiin sopimuksiin ja velvollisuuksiin. Samoin korostuu kansainvälisten järjestöjen, kuten Codex Alimentariuksen ja kansainvälisen eläintautiviraston (OIE), asema. Komission ehdotusten mukaan tähän haasteeseen on määrä vastata ottamalla käyttöön tuontielintarvikkeiden hygienialaatua koskevat vaatimukset, jotka perustuvat kansainvälisiin standardeihin ja suuntaviivoihin.

1.7. Kehittyvä luonne

On todennäköistä, että lainsäädäntöä on tarpeen mukauttaa uudelleen joidenkin vuosien kuluttua sen mukaan, millaisia konkreettisia tuloksia saadaan toimijoiden omavalvontaohjelmista, hyvän hygieniakäytännön ohjeistoista sekä jäsenvaltioiden toteuttamista tarkastuksista ja auditoinneista, sekä alan teknisen kehityksen vuoksi.

2. Yleistä

2.1. Elintarvikehygieniaa koskevissa komission uusissa ehdotuksissa otetaan melko laajalti huomioon komitean aiemmin antamat lausunnot. Kokonaisuudessaan ehdotukset merkitsevät tärkeää kehitystä, josta komissio ansaitsee kiitoksen.

2.2. Komitea kannattaa erityisesti

- uusien ehdotusten taustalla olevia periaatteita (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0178 kolmas ja kahdestoista perustelukappale); eritoten

- periaatetta siitä, että ensisijainen vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on elintarvikealan toimijoilla; jokainen elintarvikealan toimija, alkutuotannosta aina kuluttajille toimittamiseen saakka, on vastuussa valvonnassaan olevien tuotteiden turvallisuudesta

- "maatilalta ruokapöytään" -menettelytapaa

- velvoitetta ottaa käyttöön HACCP-järjestelmä (soveltuvilla aloilla) sekä jäljitettävyysvaatimus

- yhteensopivuutta kansainvälisten kauppasopimusten kanssa

- asetusten valintaa direktiivien sijaan, sillä rajoittamalla jäsenvaltioiden tulkintamahdollisuuksia saavutetaan parempi kuluttajansuoja ja tasapuolisemmat kilpailuolosuhteet yritysten välillä (perusteluosan IX kohta).

3. Erityistä

3.1. Elintarvikehygienia

3.1.1. Soveltamisala

Komitea panee tyytyväisenä merkille, että uusia asetuksia sovelletaan elintarvikkeiden tuotannon ja jakelun kaikkiin vaiheisiin. Erityisesti niitä sovelletaan vastedes myös alkutuotannon tuotteisiin, toisin sanoen maaperän, kotieläintuotannon, metsästyksen ja kalastuksen tuotteisiin, joita nykyinen lainsäädäntö ei koskenut. Komitea katsoo kuitenkin, että soveltamisalan tulisi kattaa yleisesti myös kaikkien elintarvikkeiden valmistusaineiksi päätyvien aineiden tuotanto, mukaan luettuina mineraaliperäiset ja kemiallisista yhdisteistä syntyneet tuotteet. (Asetusehdotukseen (EY) N:o 2000/0178 sisältyvän 2 artiklan sanamuotoa tulisi tällöin vastaavasti tarkistaa.)

3.1.2. Määritelmät (asetusehdotukseen (EY) N:o 2000/0178 sisältyvä 2 artikla)

3.1.2.1. Määritelmäluetteloa tulee täydentää sisällyttämällä siihen erityisesti sellaiset määritelmät kuin "ravintoaine", "tavoite" ja "suorituskykyvaatimus", jotka liittyvät englanninkieliseen termiin "requirements" (vaatimukset), joka asiayhteyksittäin käännetään ilmauksella "dispositions" (määräykset, säännökset), tai ilmauksella "conditions" (edellytykset). Käsitteistöä on täsmennettävä odotettaessa määritelmää käsitteelle "elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvä tavoite".

3.1.2.2. Yksinkertaistamisen vuoksi ja myös sekaannuksien välttämiseksi määritelmät tulisi yhdenmukaistaa Codex Alimentariuksen määritelmien kanssa, sillä viimeksi mainitut on laadittu tai niitä on tarkistettu hiljattain; esimerkiksi määritelmät "elintarvikehygienia" ja "elintarvikkeiden turvallisuus".

3.1.3. Elintarvikealan toimijoiden vastuu

3.1.3.1. Asetusehdotukseen (EY) N:o 2000/0178 sisältyvän 12:nnen perustelukappaleen ensimmäisen luetelmakohdan sanamuotoa tulee muuttaa niin, että vastuun elintarvikkeiden turvallisuudesta todetaan kuuluvan aina kullekin elintarvikealan toimijalle sen vastuulla olevassa vaiheessa, kuten yleistä elintarvikehygieniaa koskevan asetusehdotuksen 3 artiklassa (yleinen velvoite) sanotaan.

3.1.3.2. Erityisesti tekstissä (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0178 liite I) tulee korostaa elintarvikeketjun alkutuotannossa toimivien vastuuta, sillä elintarvikehygieniaa koskevat säännökset koskevat vastedes myös heitä. Näiden toimijoiden, joita voivat olla maatalouskemian tuotantolaitokset, siementuottajat, rehunvalmistajat, näiden tuotteiden käyttöönmäärääjät, myyjät ja kuljettajat tai maataloustuottajat itse, on omalta osaltaan toimittava niin, etteivät markkinoille toimitetut maataloustuotteet sisällä kiellettyjä määriä biologisia tai kemiallisia jäämiä. Korkeatasoista terveyden suojelua ylläpidettäessä olisi pienyritysten ja käsiteollisuusritysten hallinnollinen taakka pidettävä mahdollisimman pienenä.

3.1.4. Alueelliset näkökohdat (asetusehdotukseen (EY) N:o 2000/0178 sisältyvän 4 artiklan 4 alakohta)

Jotta tyypillinen eurooppalainen tuotanto ei kärsisi, komitea korostaa, että hygieniasäännöt on mukautettava perinteisiin tuotantotapoihin ja pienten yksiköiden tuotantotapoihin vaarantamatta kuitenkaan millään tavoin elintarviketurvallisuutta. Lisäksi komitea katsoo, että mukauttamisesta on päätettävä ja mukautettuja säännöksiä valvottava yhteisön tasolla, jotta varmistetaan kuluttajansuoja ja tasapuoliset kilpailuolosuhteet. Tieteellisestä arvioinnista voisi vastata perusteilla oleva Euroopan elintarvikeviranomainen.

3.1.5. Vähittäiskauppa (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0178 9 artiklan 2 alakohta sekä asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0179 liitteen II kohta 2)

Komitea katsoo, ettei vähittäiskaupan jättäminen uusien asetusten soveltamisalan ulkopuolelle ole perusteltua silloin, kun kyseessä ovat merkittävät jakeluyritykset (super- ja hypermarketit), joiden tiloissa valmistetaan suuria määriä eläinperäisiä tuotteita; esimerkiksi lihanleikkaamot. Tällaisten yritysten on noudatettava asiaankuuluvia erityisiä hygieniasääntöjä.

3.1.6. HACCP/hyvän hygieniakäytännön ohjeistot (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0178 artiklat 5 ja 7)

3.1.6.1. Elintarvikealan toimijoille asetettu velvoite soveltaa Codex Alimentariuksessa määriteltyjä HACCP-järjestelmän seitsemää periaatetta on tervetullut. On kuitenkin korostettava entistä enemmän tarvetta noudattaa hyvää hygieniakäytäntöä.

3.1.6.2. Tässä yhteydessä komitea korostaa, että on tärkeää antaa yrityksen henkilöstölle heidän tehtäviensä mukaista koulutusta, sillä tuotteiden turvallisuus edellyttää kaikkien sitoutumista omassa tehtävässään (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0178 liitteen II luku XII).

3.1.6.3. Komitean mielestä jäsenvaltioita tulee kannustaa arvioimaan omia työolosuhteitaan HACCP-järjestelmän mukaisesti. Tässä yhteydessä erityistä huomiota tulisi kiinnittää kyseisten alojen ja niiden työntekijöiden sekä kuluttajien edustajien kuulemiseen.

3.1.6.4. Komitea katsoo, että elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyviä tavoitteita määriteltäessä tulisi mahdollistaa elintarvikehygieniaa koskevan lainsäädännön entistä yhdenmukaisempi soveltaminen.

3.1.6.5. Kaikkien asetusehdotukseen (EY) N:o 2000/0178 sisältyvien eläinperäisiä tuotteita koskevien yksityiskohtaisten hygieniasääntöjen säilyttämistä - samoin kuin velvollisuutta noudattaa HACCP-järjestelmän periaatteita - tulee tarkastella uudelleen kohtuullisen mittaisen sopeutumisajanjakson jälkeen.

3.1.6.6. Yhdenmukaisuuden vuoksi tulisi asetusehdotukseen (EY) N:o 2000/0178 sisältyvässä 7 artiklassa kaavaillut hyvän käytännön ohjeistot - sekä hyvän hygieniakäytännön ohjeistot että HACCP:n soveltamista koskevat ohjeistot - laatia Codex Alimentariuksen mallien pohjalta. Kun kyseessä ovat teollisuustuotteet, joita myydään ja/tai valmistetaan kaikkialla Euroopan unionissa, ohjeistot tulee laatia EU:n tasolla.

3.1.6.7. Näiden ohjeistojen tavoitteena on auttaa elintarvikealan toimijoita sopeutumaan hygienia- ja elintarviketurvallisuuslainsäädännön vaatimuksiin. Esimerkkinä mainittakoon ehdotetun asetuksen (EY) N:o 2000/0178 liitteen I luvussa II kaavailtuihin eläinten kasvatusta koskeviin hyvän käytännön ohjeisiin sisältyvät hyvän käytännön mukaiset toimenpiteet, jotka koskevat eläinten terveyttä ja erityisesti eläinlääkkeiden oikeanlaista käyttöä(5). Komitean mielestä asetuksessa tulisi täsmentää - yhteistyössä kaikkien asianomaisten osapuolten kanssa - puitteet näiden ohjeiden kehittämiseksi niin, että voidaan varmistaa tarvittavan eläintieteellisen ja eläinlääketieteellisen asiantuntemuksen yhdistyminen.

3.1.7. Mikrobiologiset vaatimukset / säilytyslämpötilavaatimukset (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0178 6 artikla) - Tuotteiden laatua koskevat säännökset (perusteluosan II luvun 2 kohta)

3.1.7.1. Komitea on tyytyväinen siihen, että nykyisiin vertikaalisiin direktiiveihin sisältyviä mikrobiologisia vaatimuksia ja lämpötilavaatimuksia tarkistetaan ja tarpeen vaatiessa perustellaan tieteellisesti, kuten komitea on pyytänyt. Tämä menettely mahdollistaa EU:n lainsäädännön yhdenmukaistamisen terveys- ja kasvinsuojelutoimia koskevan kansainvälisen kauppasopimuksen [tunnettu paremmin nimellä "SPS-sopimus"(6)] kanssa.

3.1.7.2. Lisäksi komitea panee merkille komission sitoutumisen poistamaan mahdollisimman pian hygieniaa koskevista teksteistä kaikki laatunäkökohtia koskevat säännökset, terveysmerkintää lukuun ottamatta.

3.1.8. Jäljitettävyys - Elintarvikealan yritysten rekisteröinti tai hyväksyminen (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0178 artiklat 9 ja 10)

3.1.8.1. Komitea katsoo, että tarvittaessa on voitava nopeasti jäljittää markkinoille saatettujen elintarvikkeiden alkuperä ja niiden kulkureitti. Siksi jokaisen elintarvikealan toimijan on pystyttävä osoittamaan vastuullaan olevien tuotteiden tai valmistusaineiden alkuperä. Elintarvikkeiden jäljitettävyys varmistetaan näin vaiheittain (tai valmistuserittäin) alkutuotannosta aina loppukuluttajille saakka.

3.1.8.2. Komitea kannattaa sitä, että asetuksessa velvoitetaan jokainen toimija varmistamaan tuotteidensa jäljitettävyys. Komitea katsoo, että asetuksessa tulee keskittyä periaatteisiin ja jättää toimijoiden ja erityisesti pienyritysten itsensä tehtäväksi valita keinot tuotteidensa jäljitettävyyden takaamiseksi. Tämän menettelytavan on mahdollistettava monestikin hyvin erilaisten alojen ja tuotteiden erityispiirteiden huomioiminen.

3.1.8.3. Komitea katsoo, että kaikkien elintarvikeketjun yritysten rekisteröinti on suuritöinen hallinnollinen tehtävä, joka kulloisenkin tapauksen mukaan voidaan suorittaa joko paikallis-, alue-, tai valtakunnallisella tasolla. Yritysten rekisteröinti on tärkeä tekijä jäljitettävyyden varmistamisessa. Jalostettuihin tuotteisiin on lisäksi merkittävä valmistuserä.

3.1.8.4. Periaatteessa laitosten hyväksyminen takaa, että hyvää hygieniakäytäntöä noudatetaan. Sääntönä on komitean mielestä oltava, että laitoksilta, jotka valmistavat tai käsittelevät mikrobiologisesti herkkiä, erityisesti eläinperäisiä tuotteita, vaaditaan hyväksyntä. Yhtenäisen turvallisuustason ja reilun kilpailun takaamiseksi on kuitenkin välttämätöntä, että komissio laatii selkeät kriteerit laitosten hyväksyntää ja rekisteröintiä koskevia päätöksiä varten.

3.1.9. Terveysmerkintä (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0179 liitteen II kohta 4)

3.1.9.1. Kuten nimi kertoo, tämä merkki todistaa niiden tuotteiden terveellisyyden, joihin se on kiinnitetty. Esimerkiksi lihan tai simpukoiden terveysmerkintä takaa kuluttajalle, että tuote on läpikäynyt virallisen tarkastuksen, joka koskee sekä tuotteen alkuperää että sen terveellisyyttä. Komitean mielestä tällainen virallinen takuu on tänä päivänä välttämätön.

3.1.9.2. Terveysmerkin merkitys jalostetuissa tuotteissa, kuten leikkeleissä tai maitotuotteissa, on erilainen. Tässä tapauksessa terveysmerkki takaa, että tuotteen valmistuslaitos on hyväksytty; toisin sanoen, että laitos on asetuksessa säädettyjen hygieniasäännösten mukainen. Se merkitsee todistusta siitä, että yritys täyttää hyväksynnän antavien elinten säännöt, mutta ei merkitse sitä, että itse tuotteet olisi tarkastettu. Tästä syystä komitea katsoo, ettei jalostettujen tuotteiden terveysmerkinnän hoitaminen kuulu välttämättä hallinnolle. Komitea toivoo, että tätä kysymystä tarkastellaan lähemmin, jotta voidaan päättää tapaukset, joissa terveysmerkinnän hallinnointi voitaisiin antaa yksityisten, hyväksyttyjen laitosten tehtäväksi.

3.1.10. Yhdistelmätuotteet (asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0179 liitteen I kohta 8.1)

Komitea toteaa tyytyväisenä, etteivät yhdistelmätuotteet enää kuulu eläinperäisiä tuotteita koskevien erityisten hygieniasääntöjen piiriin. Ehdotuksessa on kuitenkin vielä parantamisen varaa, sillä erityissääntöjä tulisi edelleenkin tietyissä tapauksissa soveltaa yhdistelmätuotteisiin (esimerkiksi leivitetyt kalafileet, joihin tulisi päteä samojen hygieniavaatimusten kuin leivittämättömiin kalafileisiin).

3.1.11. Vienti yhteisön ulkopuolisiin maihin (asetusehdotukseen (EY) N:o 2000/0178 sisältyvä 12 artikla)

Komitea myöntää tarpeen parantaa eurooppalaisten elintarvikkeiden imagoa vientimarkkinoilla, erityisesti kehitysmaissa. Tämä ei kuitenkaan saa haitata eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä. Tästä syystä komitea katsoo, että vaatimusta, jonka mukaan yhteisöstä vietävien elintarvikkeiden on oltava EU:n lainsäädännön mukaisia, on muutettava niin, että voidaan ottaa huomioon tuojamaiden erityistilanne. Esimerkiksi Euroopassa myynnissä olevissa tuotteissa kiellettyjen säilöntäaineiden käyttö voi olla perusteltua tuojamaissa paikallisten erityisolosuhteiden vuoksi.

3.1.12. Komitologia (15 artikla asetusehdotuksessa (EY) N:o 2000/0178 sekä 6 artikla asetusehdotuksessa (EY) N:o 2000/0179) - Uusien asetusten voimaantulo (17 artikla asetusehdotuksessa (EY) N:o 2000/0178 sekä 7 artikla asetusehdotuksessa (EY) N:o 2000/0179)

3.1.12.1. Komitea panee tyytyväisenä merkille, että pysyvän elintarvikekomitean ja pysyvän eläinlääkintäkomitean on määrä aikanaan yhdistyä - kyseisissä ehdotuksissa ei asiaa tosin mainita. Yhdistyminen mahdollistaa yksinkertaisemman ja johdonmukaisemman hallinnoinnin.

3.1.12.2. Lisäksi komitea katsoo, että olisi järkevää varautua lyhyeen sopeutumisajanjaksoon uusien asetusten tultua voimaan. Näin erityisesti alkutuotannolle annettaisiin aikaa panna hyvän hygieniakäytännön ohjeistot asianmukaisesti täytäntöön.

3.2. Elintarvikkeiden virallinen valvonta (asetusehdotus (EY) N:o 2000/0180)

3.2.1. Komitean mielestä tekstissä ei täsmennetä riittävästi jäsenvaltioiden ja komission vastuuta. Komitea korosti jo aiemmin lausunnossaan "Valkoinen kirja elintarvikkeiden turvallisuudesta"(7), että komission on valvottava tehokkaasti yhteisön lainsäädännön soveltamista.

3.2.2. Lisäksi eläinlääkärintarkastuksia sekä virallisia tarkastuksia koskevia yleisiä ja yksityiskohtaisia sääntöjä käsitteleviä tekstejä(8) on vielä liian paljon. Olisi selkeämpää ja käytännöllisempää ryhmitellä kaikki nämä tekstit uudelleen.

3.2.3. Komitea huomauttaa, että tiloilla tehtävien tarkastusten (liite I, kohta 1 a) tarkoituksena on hygieniasääntöjen ja eläinten terveyttä koskevien sääntöjen noudattamisen tarkastaminen. Näihin tarkastuksiin on yhdistettävä myös yhteisön lainsäädännön edellyttämät jäämiä ja rehuja koskevat tarkastukset. Eläinten rehua koskevien tarkastusten osalta komitea katsoo, että teollisesti valmistettujen tuotteiden tarkastukset on tehtävä jo ennen kuin tuotteet tulevat tiloille eli jo niiden valmistusvaiheessa.

3.2.4. Lihan tarkastusta koskevia säännöksiä (liite II) on tarkistettu niin, että ante mortem -tarkastuksia pidetään entistä tärkeämpinä. Tässä yhteydessä tulisi täsmentää, että ante mortem -tarkastuksissa on otettava huomioon eläinten kasvatusta koskevat tiedot, joista karjankasvattajien on pidettävä kirjaa (liite I, II luku, asetusehdotus (EY) N:o 2000/0178).

3.2.5. Komitea katsoo, että tekstiin tulee sisällyttää maininta harmonisoidusta lainsäädännöstä, joka koskee eläinlääketieteellisessä tarkastuksessa ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi luokiteltuja eläinperäisiä tuotteita.

3.3. Eläinperäisten tuotteiden kauppaan liittyvät eläinten terveyttä koskevat säännöt (asetusehdotus (EY) N:o 2000/0181)

3.3.1. Asetuksella pyritään estämään eläintautien leviäminen eläinperäisten tuotteiden välityksellä yhteisön sisäisessä tai kansainvälisessä kaupassa.

3.3.2. Teksti sisältää itse asiassa myös virallisia tarkastuksia koskevia säännöksiä. Komitea huomauttaa, että tässä yhteydessä komission valvontarooli on selkeästi määritelty (6 artikla).

3.3.3. Yhteisön ulkopuolisista maista tuontiin liittyvät eläinten terveyttä koskevat säännöt ovat päällekkäiset niiden hygieniasääntöjen kanssa, jotka sisältyvät asetukseen eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä. Tämä aiheuttaa sekaannusta. Erityisesti tekstissä kaavaillaan luettelon laatimista - eläinten terveyttä koskevien kriteereiden perusteella - hyväksytyistä kolmansista maista (8 artiklan 1 kohta), samalla kun myös erityisiä hygieniasääntöjä koskevassa asetuksessa kaavaillaan luettelon laatimista -, joka tällä kertaa perustuisi hygieniaan liittyviin kriteereihin (Asetusehdotuksen (EY) N:o 2000/0179 liitteen III kohta I).

3.3.3.1. Kaikki nämä säännökset olisi yhdistettävä, jotta saataisiin yksi ainoa säännössarja, joka kattaisi yhdellä kertaa sekä kansanterveydelliset näkökohdat (hygienia) että eläinten terveyteen liittyvät näkökohdat.

3.3.4. Komitea huomauttaa, että tämän asetusehdotuksen liitteisiin sisältyy varsin mielenkiintoista tietoa: erityisesti taulukkoon "käsittelyt terveysriskien poistamiseksi lihasta" sekä luetteloon "käsittelyt eläinten terveyttä koskevien riskien poistamiseksi maidosta".

3.3.5. Näiden terveyttä koskevien toimenpiteiden vahvistaminen kansainvälisellä tasolla helpottaisi huomattavasti elintarvikkeiden kansainvälistä kauppaa. Tästä syystä komitea suosittaa voimakkaasti, että komissio pyrkisi vahvistamaan nämä toimet ja edistämään niitä.

4. Päätelmät

Talous- ja sosiaalikomitea tekee seuraavat elintarvikehygieniaa koskevat suositukset.

4.1. Samoja hygieniasääntöjä ja valvontamenetelmiä on sovellettava elintarvikeketjun kaikkiin vaiheisiin alkutuotannosta aina lopulliselle kuluttajalle toimittamiseen saakka.

4.2. Näiden hygieniasääntöjen on pädettävä kaikkiin elintarvikkeiden valmistuksessa käytettäviin raaka-aineisiin ja valmistusaineisiin, mukaan luettuina mineraalit tai kemiallisista yhdisteistä syntyneet aineet.

4.3. Elintarvikealan toimijoille asetettu velvoite soveltaa HACCP-järjestelmän seitsemää periaatetta on välttämätön, mutta tätäkin tärkeämpää on korostaa hyvien hygieniasääntöjen noudattamista.

4.4. Kukin toimija elintarvikeketjun kussakin vaiheessa on täysin vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta.

4.5. Jäljitettävyys on varmistettava koko elintarvikeketjun ajan vaihe vaiheelta (tai valmistuserittäin). Tässä yhteydessä on kuitenkin otettava huomioon yritystyyppi ja -koko.

4.6. Ehdotuksista puuttuvat tietyt olennaisen tärkeät määritelmät, kuten elintarvikkeen määritelmä. Nämä määritelmät tulisi laatia parhaillaan keskustelun kohteena olevan yleisen elintarvikelainsäädännön puitteissa, ja hygieniaa koskevissa teksteissä tulee viitata siihen.

4.7. Turvallisuutta koskevien perusnormien on pädettävä luonteeltaan "alueellisiin" ja/tai "perinteisiin" elintarvikkeisiin, mikäli ne liikkuvat vapaasti yhteismarkkinoilla.

4.8. Vähittäiskaupan alan laitoksiin, joissa valmistetaan ja/tai leikellään suuria määriä eläinperäisiä elintarvikkeita, on sovellettava näitä elintarvikkeita koskevia erityisiä hygieniasääntöjä.

4.9. Eurooppalaisten elintarvikkeiden, jotka on suunnattu yhteisön ulkopuoliseen vientiin, on täytettävä tuojamaan lainsäädännön ja/tai Codex Alimentariuksen asianmukaiset normit. Ellei tällaisia normeja ole, on täysin perusteltua vaatia niitä täyttämään EU:n lainsäädännön vaatimukset.

Bryssel 28. maaliskuuta 2001.

Talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Göke Frerichs

(1) KOM(1999) 719 lopullinen.

(2) GHP, Good Hygiene Practice, hyvä hygieniakäytäntö, sellaisena kuin se määritellään direktiivin 93/43/ETY liitteessä sekä Codex Alimentariuksen kansainvälisissä suositelluissa hygieniaa koskevissa menettelytapakokoelmissa.

(3) HACCP, Hazard Analysis Critical Control Points, vaarojen analysointi ja kriittiset kohdat niiden hallitsemiseksi.

(4) FSO, Food Safety Objective, elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvä tavoite ehdotetun uuden, elintarvikehygieniaa koskevan asetuksen 6 artiklan 2 kohdassa kuvatun kaltaisena.

(5) Ks. liite, kohta 1.

(6) SPS Agreement, Sanitary and Phytosanitary Agreement, sopimus terveys- ja kasvinsuojelutoimista (WTO).

(7) EYVL C 204, 18.7.2000.

(8) Ks. liite, kohta 2.

LIITE I

talous- ja sosiaalikomitean lausuntoon

Kohta 1

"Eläinlääke" sellaisena kuin se määritellään 26 päivänä tammikuuta 1965 annetun direktiivin 65/65/ETY (direktiivi lääkevalmisteita koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä) 1 artiklassa sekä 28 päivänä syyskuuta 1981 annetun direktiivin 81/851/ETY (direktiivi eläinlääkkeitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä) 1 artiklassa, mukaan lukien hormonit. ("Kaikki aineet tai aineitten yhdistelmät, jotka voidaan antaa eläimelle elintoimintojen muuttamiseksi").

Kohta 2

- 14 päivänä kesäkuuta 1989 annettu direktiivi 89/397/ETY (direktiivi virallisesta elintarvikkeiden tarkastuksesta) sekä 29 päivänä lokakuuta 1993 annettu direktiivi 93/99/ETY (direktiivi elintarvikkeiden tarkastusta koskevista lisätoimenpiteistä)

- 11 päivänä joulukuuta 1989 annettu direktiivi 89/662/ETY (direktiivi eläinlääkärintarkastuksista yhteisön sisäisessä kaupassa sisämarkkinoiden toteuttamista varten)

- 10 päivänä joulukuuta 1990 annettu direktiivi 90/657/ETY, jota on viimeksi muutettu 18 päivänä joulukuuta 1997 annetulla direktiivillä 97/78/EY (direktiivi kolmansista maista yhteisöön tuotavien tuotteiden eläinlääkinnällisten tarkastusten järjestämistä koskevista periaatteista)

LIITE II

talous- ja sosiaalikomitean lausuntoon

Hylätty muutosehdotus

Keskustelussa hylättiin seuraava muutosehdotus, joka sai vähintään neljänneksen annetuista äänistä.

Kohta 3.1.2.3

Lisätään seuraava uusi kohta 3.1.2.3:

"Puuttumatta eräiden hygieniasta annettujen direktiivien muuttamista koskevien ehdotusten tavoitteisiin voidaan todeta, että eräitä määritelmiä on testattava tarkasti käytännössä sekä tähän liittyen sovittava eräistä toteuttamisyksityiskohdista, jotta voidaan välttää tilanteet, joissa toteuttaminen ei ole käytännössä mahdollista."

Perustelu

Eräät yleispätevät määritelmät sekä toteuttamispäätökset, joita ei ole sovitettu käytäntöön, aiheuttavat erityisesti maatalouden alkutuotantoyrityksille ja pienille käsiteollisuusyrityksille vakavia ongelmia, mikäli ehdotus hyväksytään nykyisessä muodossaan.

Äänestysken tulos

Jaa-ääniä: 24, ei-ääniä: 46, tyhjiä: 12.

Top