Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1317

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/1317, annettu 27 päivänä heinäkuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2021/2115 koskevista poikkeuksista hyvää maatalous- ja ympäristökuntoa koskevien toimenpidevaatimusten (GAEC-vaatimukset) 7 ja 8 soveltamisen osalta hakuvuonna 2023

    C/2022/5479

    EUVL L 199, 28.7.2022, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1317/oj

    28.7.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 199/1


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2022/1317,

    annettu 27 päivänä heinäkuuta 2022,

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2021/2115 koskevista poikkeuksista hyvää maatalous- ja ympäristökuntoa koskevien toimenpidevaatimusten (GAEC-vaatimukset) 7 ja 8 soveltamisen osalta hakuvuonna 2023

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laadittavien, Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavien strategiasuunnitelmien (YMP:n strategiasuunnitelmat) tukea koskevista säännöistä sekä asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 kumoamisesta 2 päivänä joulukuuta 2021 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2115 (1) ja erityisesti sen 148 artiklan 1 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Jäsenvaltioiden on asetuksen (EU) 2021/2115 13 artiklan nojalla varmistettava, että kaikki maatalousmaa, myös maa, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin, säilytetään hyvässä maatalous- ja ympäristökunnossa, sekä asetettava kansallisella tai alueellisella tasolla viljelijöille ja muille tuensaajille jokaisen mainitun asetuksen liitteessä III luetteloidun hyvää maatalous- ja ympäristökuntoa koskevan vähimmäistoimenpidevaatimuksen (GAEC-vaatimuksen) osalta vähimmäistoimenpidevaatimukset mainitussa liitteessä tarkoitetun toimenpidevaatimusten päätavoitteen mukaisesti. GAEC-vaatimuksia sovelletaan hakuvuodesta 2023, lukuun ottamatta GAEC-vaatimusta 2, jota voidaan asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa soveltaa vasta hakuvuodesta 2024 tai 2025.

    (2)

    Komission toi elintarviketurvan varmistamisesta ja elintarvikejärjestelmien häiriönsietokyvyn vahvistamisesta antamassaan tiedonannossa (2) esiin ne vakavat seuraukset, joita Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on maailmanlaajuiselle elintarviketurvalle. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut perushyödykkeiden jyrkän hinnannousun ja vaikuttanut maataloustuotteiden tarjontaan ja kysyntään maailmanlaajuisesti. Erityisesti on vaarassa maailmanlaajuinen vehnän tuotanto. Tähän ovat syynä tarjontasokki, joka johtuu Ukrainan ja Venäjän on merkittävästä vehnämarkkinoiden osuudesta, ja tuotantopanoskustannusten aiheuttama sokki, joka johtuu etenkin maakaasun, typpilannoitteiden ja hapen kustannuksista. Koska elintarviketarjonnassa on maailmanlaajuisesti epävarma tilanne, se herättää huolen maailmanlaajuisen elintarviketurvan suhteen. Jotta tähän tilanteeseen voitaisiin vastata ajoissa elintarviketarjonnan ylläpidon kautta, unionissa olisi säilytettävä maatalouselintarvikkeiden tuotantomahdollisuudet ja samalla varmistettava elintarviketarjonnan keskipitkän ja pitkän aikavälin kestävyys jatkamalla siirtymää kestävään elintarviketuotantoon Pellolta pöytään -strategian ja biodiversiteettistrategian mukaisesti.

    (3)

    Asetuksen (EU) 2021/2115 liitteessä III luetellut GAEC-vaatimus 7 ”Viljelykierto peltoalalla, lukuun ottamatta veden alla kasvavia kasveja” ja GAEC-vaatimuksen 8 ensimmäinen vaatimus ”Sellaisen maatalousmaan vähimmäisosuus, jota käytetään muuna kuin tuottavana alana tai piirteenä”, joita sovelletaan hakuvuodesta 2023, vaikuttavat tuotantotarkoituksiin käytettävän peltoalan käyttöön. GAEC-vaatimus 7 voi vaikuttaa viljelijöiden kasvivalintoihin, koska siinä vahvistetaan monimuotoisuutta koskevat vähimmäisvaatimukset sen osalta, milloin ja missä eri kasveja voidaan kasvattaa; näiden vähimmäisvaatimusten tavoitteena on säilyttää maaperän potentiaali ja parantaa maaperän hedelmällisyyttä, jotta voidaan varmistaa pitkän aikavälin tuottavuus. Muuna kuin tuottavana alana tai piirteenä käytettävän peltoalan vähimmäisosuutta koskevan vaatimuksen tarkoituksena on parantaa luonnon monimuotoisuutta maatiloilla terveiden ja tuottoisien ekosysteemien edistämiseksi, joten viljelijä voi GAEC-vaatimuksen 8 ensimmäisen vaatimuksen nojalla jättää maisemapiirteiden lisäksi tietyn peltoalaosuuden kesannolle luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

    (4)

    Jotta voitaisiin vastata elintarviketurvaan liittyviin huolenaiheisiin elintarvikkeiden maailmanlaajuisen saatavuuden ja kohtuuhintaisuuden osalta, säilyttää maatalouselintarvikkeiden tuotantomahdollisuudet unionissa ja edistää EU:n vihreän kehityksen ohjelman – erityisesti Pellolta pöytään -strategian ja biodiversiteettistrategian – tavoitteita, on asianmukaista sallia poikkeuksellisesti, että viljelijät voivat käyttää käytettävissä olevaa peltoalaansa joustavasti elintarviketuotantoon lieventäen samalla valinnoistaan johtuvia kielteisiä vaikutuksia ympäristöön ja ilmastonmuutokseen. Sen vuoksi jäsenvaltioiden olisi sallittava poiketa hakuvuonna 2023 asetuksen (EU) 2021/2115 liitteessä III lueteltujen GAEC-vaatimuksen 7 ja GAEC-vaatimuksen 8 ensimmäisen vaatimuksen soveltamisesta siten kuin jäsenvaltio on YMP:n strategiasuunnitelmassaan määritellyt. Koska poikkeuksen tarkoituksena on vastata osaltaan elintarviketurvaa koskeviin huolenaiheisiin lyhyellä aikavälillä, on asianmukaista vahvistaa, että peltomaata, joka jätetään käyttämättä muuna kuin tuottavana alana asetuksen (EU) 2021/2115 liitteessä III luetellun GAEC-vaatimuksen 8 ensimmäistä vaatimusta koskevan poikkeuksen nojalla, siten kuin jäsenvaltio on YMP:n strategiasuunnitelmassaan määritellyt, ei saa käyttää maissin tai soijan kasvatukseen, koska näitä kasveja ei yleensä ole tarkoitettu elintarviketuotantoon. Jos jäsenvaltio käyttää jotakin poikkeusta GAEC-vaatimuksesta 7 tai 8, sen olisi myöskin edistettävä elintarviketuotantoon tarkoitettujen kasvien käyttöä sekä sellaisten YMP:n strategiasuunnitelmaansa sisältyvien ekojärjestelmien ja maatalouden ympäristö- ja ilmastotoimenpiteiden käyttöä, joilla pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta maatiloilla ja säilyttämään maaperän potentiaalia.

    (5)

    Ottaen huomioon edellä mainittujen GAEC-vaatimusten 7 ja 8 merkitys niiden tavoitteiden osalta, jotka liittyvät maaperän potentiaalin säilyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden parantamiseen maatiloilla osana alan pitkän aikavälin kestävyyttä, sekä myös elintarviketuotannon potentiaalin säilyttämisen osalta, poikkeus olisi rajattava koskemaan hakuvuotta 2023, se ei saisi vaikuttaa sääntöihin vuoden 2023 jälkeisinä vuosina ja sen olisi rajoituttava siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä maailmanlaajuista elintarviketurvaa koskevien huolenaiheiden ratkaisemiseksi. Sen vuoksi kolmea muuta asetuksen (EU) 2021/2115 liitteessä III lueteltua GAEC-vaatimuksen 8 vaatimusta, mukaan lukien maisemapiirteiden säilyttämisvaatimus, sovelletaan hakuvuoteen 2023, jotta voidaan saavuttaa vaatimuksen päätavoite, joka on luonnon monimuotoisuuden parantaminen maatiloilla.

    (6)

    Mahdollisuus poiketa kyseisten GAEC-vaatimusten soveltamisesta siten kuin jäsenvaltio on YMP:n strategiasuunnitelmassaan määritellyt ei rajoita asetuksen (EU) 2021/2115 109 artiklan 2 kohdan a alakohdan i alakohdan mukaista jäsenvaltioiden velvoitetta sisällyttää YMP:n strategiasuunnitelmiinsa kuvaus jokaisen mainitun asetuksen liitteessä III luetellun GAEC-vaatimuksen täytäntöönpanosta ja osatekijöistä.

    (7)

    Koska GAEC-vaatimukset ovat osa ekojärjestelmien ja maatalouden ympäristösitoumusten, ilmastositoumusten ja muiden hoitositoumusten perusedellytyksiä, on asianmukaista vahvistaa säännöt perustason noudattamisesta silloin kun jäsenvaltio käyttää poikkeusta, joka koskee GAEC-vaatimuksen 7 tai GAEC-vaatimuksen 8 ensimmäisen vaatimuksen soveltamista. YMP:n strategiasuunnitelmien vakauden varmistamiseksi ja niiden interventioiden tavoitetason turvaamiseksi, jotka ovat osa yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) vihreää arkkitehtuuria vuodesta 2023, perustason olisi pysyttävä muuttumattomana poikkeuksen soveltamisesta huolimatta. Erityisesti on asianmukaista, että GAEC-vaatimuksen 7 tai GAEC-vaatimuksen 8 ensimmäisen vaatimuksen perusedellytyksiä on edelleen noudatettava tuen saamiseksi interventioihin, joissa sitoumuksiin sisältyy kyseisiä perusedellytyksiä tai jotka perustuvat kyseisiin perusedellytyksiin.

    (8)

    Koska on olennaisen tärkeää seurata poikkeusten vaikutusta maailmanlaajuiseen elintarviketurvaan, ympäristöön ja ilmastonmuutokseen, jäsenvaltioiden olisi arvioitava poikkeusten täytäntöönpanoa ja raportoitava siitä komissiolle.

    (9)

    Jotta tässä asetuksessa sallitut poikkeukset olisivat tehokkaita tarkoitukseensa nähden ja ottaen huomioon, että viljelijät tekevät kylvöpäätöksensä vuoden 2023 satoa varten kesästä 2022 alkaen, päätös poikkeusten käyttämisestä olisi tehtävä nopeasti. Sen vuoksi jäsenvaltioiden olisi tehtävä päätöksensä ja ilmoitettava niistä komissiolle 30 päivän kuluessa tämän asetuksen voimaantulopäivästä käyttäen tietoteknistä järjestelmää, jonka komissio asettaa saataville komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1185 (3) mukaisesti. Päätökset olisi sisällytettävä YMP:n strategiasuunnitelmiin ensimmäisen tilaisuuden tullen eli joko silloin kun YMP:n strategiasuunnitelma toimitetaan uudelleen asetuksen (EU) 2021/2115 118 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan mukaisesti tai kun esitetään ensimmäinen YMP:n strategiasuunnitelmaa koskeva muutospyyntö mainitun asetuksen 119 artiklan mukaisesti. Jotta päätökset voitaisiin panna täytäntöön nopeasti, niihin ei edellytetä komission hyväksyntää.

    (10)

    Koska jäsenvaltioiden päätökset on tehtävä hyvissä ajoin ennen kuin viljelijät tekevät kylvöpäätöksensä, tämän asetuksen olisi tultava voimaan kiireellisesti sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    (11)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat yhteisen maatalouspolitiikan komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Päätökset, jotka koskevat poikkeamista tiettyjen hyvää maatalous- ja ympäristökuntoa koskevien toimenpidevaatimusten soveltamisesta hakuvuonna 2023

    1.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) 2021/2115 13 artiklan 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltio voi päättää poiketa hakuvuonna 2023 GAEC-vaatimusten soveltamisesta siltä osin kuin kyse on jommastakummasta tai kummastakin seuraavista mainitun asetuksen liitteessä III luetelluista GAEC-vaatimuksista, siten kuin jäsenvaltio on YMP:n strategiasuunnitelmassaan määritellyt:

    a)

    GAEC-vaatimus 7 ”Viljelykierto peltoalalla, lukuun ottamatta veden alla kasvavia kasveja”

    b)

    GAEC-vaatimus 8 ”Sellaisen maatalousmaan vähimmäisosuus, jota käytetään muuna kuin tuottavana alana tai piirteenä

    Vähintään neljä prosenttia maatilan peltoalasta pidetty muuna kuin tuottavana alana tai piirteenä, kesantoala mukaan lukien.

    Jos viljelijä sitoutuu pitämään vähintään seitsemän prosenttia peltoalastaan muuna kuin tuottavana alana tai piirteenä, kesantoala mukaan lukien, 31 artiklan 6 kohdan mukaisessa tehostetussa ekojärjestelmässä, tämän GAEC-vaatimuksen noudattamiseksi edellytettävä osuus rajataan kolmeen prosenttiin.

    Vähintään seitsemän prosenttia maatilan peltoalasta, jos tähän luetaan myös kerääjäkasvit tai typpeä sitovat kasvit, joiden viljelyssä ei käytetä kasvinsuojeluaineita, ja jos tästä kolme prosenttia on kesantoalana tai muuna kuin tuottavana piirteenä. Jäsenvaltioiden olisi käytettävä kerääjäkasveihin painotuskerrointa 0,3.”

    Jos jäsenvaltio käyttää ensimmäisen alakohdan b alakohdassa tarkoitettua poikkeusta, sen on varmistettava, että sitä sovelletaan yksinomaan kesantoihin eikä muihin tuottamattomiin piirteisiin.

    Jäsenvaltion on varmistettava, että peltomaata, joka jätetään käyttämättä muuna kuin tuottavana alana ensimmäisen alakohdan b alakohdassa tarkoitetun poikkeuksen nojalla, ei käytetä maissin, soijan eikä lyhytkiertoisen energiapuun kasvatukseen.

    Jäsenvaltion, joka käyttää jotakin ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua poikkeusta, on edistettävä elintarviketuotantoon tarkoitettujen kasvien kasvatusta.

    Jäsenvaltion, joka käyttää jotakin ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua poikkeusta, on edistettävä sellaisten YMP:n strategiasuunnitelmaansa sisältyvien ekojärjestelmien ja maatalouden ympäristö- ja ilmastotoimenpiteiden käyttöä, joilla pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta maatiloilla ja säilyttämään maaperän potentiaalia.

    2.   Asetuksen (EU) 2021/2115 31 artiklassa tarkoitettujen, jäsenvaltion YMP:n strategiasuunnitelmassaan hakuvuodelle 2023 määrittelemien ekojärjestelmien ja mainitun asetuksen 70 artiklassa tarkoitettujen maatalouden ympäristösitoumusten, ilmastositoumusten ja muiden hoitositoumusten soveltamiseksi mainitun asetuksen 31 artiklan 5 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohdassa ja 70 artiklan 3 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohdassa tarkoitetut perustasot, jotka liittyvät GAEC-vaatimukseen 7 ja GAEC-vaatimuksen 8 ensimmäiseen vaatimukseen, eivät muutu tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen jäsenvaltioiden päätösten johdosta.

    2 artikla

    Päätösten määräaika, tiedoksiantaminen ja soveltaminen

    1.   Jäsenvaltion, joka päättää käyttää 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja poikkeuksia, on ilmoitettava komissiolle mainitun kohdan nojalla tehdyistä päätöksistä 30 päivän kuluessa tämän asetuksen voimaantulopäivästä tietoteknisellä järjestelmällä, jonka komissio asettaa saataville komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1185 mukaisesti.

    2.   Jäsenvaltion on sisällytettävä tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdan nojalla tekemänsä päätökset YMP:n strategiasuunnitelmansa ehdollisuutta ja GAEC-vaatimusta koskevaan 3.10 jaksoon joko silloin kun se toimittaa YMP:n strategiasuunnitelman uudelleen asetuksen (EU) 2021/2115 118 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan mukaisesti tai tekee ensimmäisen YMP:n strategiasuunnitelmaa koskevan muutospyynnön mainitun asetuksen 119 artiklan mukaisesti.

    3.   Tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdan nojalla tehtyihin päätöksiin ei sovelleta asetuksen (EU) 2021/2115 118 artiklan 6 kohdassa tai 119 artiklan 10 kohdassa tarkoitettua komission hyväksyntää.

    4.   Edellä 1 artiklan 1 kohdan nojalla tehtyjä päätöksiä sovelletaan hakuvuoteen 2023.

    5.   Jäsenvaltion, joka käyttää jotakin 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista poikkeuksista, on sisällytettävä asetuksen (EU) 2021/2115 134 artiklassa tarkoitettuun vuotuiseen tuloksellisuuskertomukseen, joka on jätettävä viimeistään 15 päivänä helmikuuta 2024, arvio tällaisten poikkeusten soveltamisen vaikutuksista maailmanlaajuiseen elintarviketurvaan, ympäristön säilyttämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

    3 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 27 päivänä heinäkuuta 2022.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   EUVL L 435, 6.12.2021, s. 1.

    (2)  COM(2022) 133 final.

    (3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2017/1185, annettu 20 päivänä huhtikuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 1307/2013 ja (EU) N:o 1308/2013 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä komissiolle toimitettavien tietojen ja asiakirjojen tiedoksiantamisen osalta sekä useiden komission asetusten muuttamisesta ja kumoamisesta (EUVL L 171, 4.7.2017, s. 113).


    Top