EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1012

Komission delegoitu asetus (EU) 2022/1012, annettu 7 päivänä huhtikuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 561/2006 täydentämisestä turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden palvelu- ja turvatasoa koskevien standardien vahvistamisen sekä niiden sertifiointimenettelyjen osalta

C/2022/2055

EUVL L 170, 28.6.2022, p. 27–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1012/oj

28.6.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 170/27


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2022/1012,

annettu 7 päivänä huhtikuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 561/2006 täydentämisestä turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden palvelu- ja turvatasoa koskevien standardien vahvistamisen sekä niiden sertifiointimenettelyjen osalta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3820/85 kumoamisesta 15 päivänä maaliskuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 561/2006 (1) ja erityisesti sen 8 a artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 artiklan mukaan maantieliikenteen kuljettajien on pidettävä vuorokautiset ja viikoittaiset lepoajat. Osa näistä lepoajoista pidetään usein maanteillä, erityisesti silloin, kun kuljettajat harjoittavat kansainvälistä kaukoliikennettä. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että kuljettajilla on pääsy pysäköintialueille, joilla he voivat viettää lepoaikansa turvallisesti, ja että näillä alueilla on asianmukaiset tilat kuljettajille heidän tarvitsemiensa palvelujen käyttämiseen.

(2)

Asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 1 kohdassa vahvistetaan luettelo vaatimuksista, jotka maanteiden tavara- ja henkilöliikenteen kuljettajien käytettävissä olevien pysäköintialueiden on täytettävä, jotta ne voidaan sertifioida turvallisiksi ja valvotuiksi pysäköintialueiksi tällaisten pysäköintialueiden palvelu- ja turvatasojen osalta.

(3)

Turvallisista ja valvotuista pysäköintialueista on unionissa vuonna 2019 tehdyn komission tutkimuksen (2) mukaan pulaa. Tutkimuksessa tuotiin myös esiin joitakin ehdotuksia muun muassa turvallisia ja valvottuja pysäköintialueita koskevista standardeista ja sertifiointimenettelyistä.

(4)

Koska unionissa on tällä hetkellä liian vähän turvallisia ja valvottuja pysäköintialueita, niiden kehittämistä olisi kannustettava unionin tasolla sen varmistamiseksi, että maantieliikenteen kuljettajilla on pääsy tällaisille pysäköintialueille aina unionin teillä pysähtyessään.

(5)

Turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden kehittämisen edistämiseksi on tarpeen laatia unionin tasolla yhteinen kehys, jolla varmistetaan, että toimiala saa selkeät ja yhdenmukaistetut tiedot turvallisista ja valvotuista pysäköintialueista kaikkialla unionissa.

(6)

Maantieliikenteen kuljettajien työolojen parantamiseksi asetuksen (EY) N:o 561/2006 mukaisesti kaikilla turvallisilla ja valvotuilla pysäköintialueilla olisi oltava käytettävissä yhteinen vähimmäispalvelutaso riippumatta siitä, mikä niiden turvataso on.

(7)

Maantieliikenteen kuljettajiin vaikuttavien rahtiin kohdistuvien rikosten määrä on kasvanut, mistä syystä maantieliikenteen kuljettajat olisi turvattava paremmin sen varmistamiseksi, että he voivat viettää lepoaikaa ilman stressiä ja väsymyksen lisääntymistä. On ratkaisevan tärkeää tarjota kuljettajille hyvät lepo-olosuhteet turvallisilla ja valvotuilla pysäköintialueilla, jotta voidaan varmistaa liikenneturvallisuus ja vähentää väsymyksestä johtuvia onnettomuuksia.

(8)

Turvalliset ja valvotut pysäköintialueet ovat olennaisen tärkeitä kuljettajille ja kuljetusyrityksille, jotta ne voivat suojella kuormaansa rahtiin kohdistuvilta rikoksilta. Kun otetaan huomioon yritysten ja kuljetettujen tavaroiden moninaisuus, liikenteenharjoittajat ja kuljettajat saattavat tarvita turvatasoltaan erilaisia pysäköintialueita sen mukaan, mitä tavaroita kuljetetaan. Unionin standardeissa olisi sen vuoksi otettava huomioon erityyppiset yritykset, ja pysäköintialueilla olisi oltava erilaisia vähimmäisturvatasoja.

(9)

Pysäköintialueiden turvatoimia varten olisi varmistettava, että pysäköintialueen lähistöllä, itse pysäköintialueella sekä sisääntulo- ja poistumispaikoissa on käytössä asianmukaiset turvalaitteet ja -menettelyt. Riskinehkäisytoimenpiteiden varmistamiseksi käytössä olisi oltava myös henkilöstömenettelyjä, joilla lievennetään tapahtuvien vaaratilanteiden seurauksia.

(10)

Jotta turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden käyttäjille taataan läpinäkyvyys ja varmuus, riippumattoman sertifiointielimen olisi sertifioitava pysäköintialueet unionin tasolla määriteltyjä menettelyjä noudattaen. Turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden tarkastuksiin, uudelleentarkastuksiin ja yllätystarkastuksiin liittyvät sertifiointimenettelyt olisi määritettävä selkeästi sen varmistamiseksi, että pysäköintialueiden pitäjät tietävät, miten ne voivat hakea sertifiointia tai uudelleensertifiointia. Olisi myös varmistettava, että käyttöön otetaan asianmukaiset menettelyt, kun havaitaan, ettei turvallisen ja valvotun pysäköintialueen palvelu- tai turvataso enää vastaa sitä tasoa, jolle se on sertifioitu.

(11)

Turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden käyttäjien käytettävissä olisi oltava valitusmekanismit, joiden avulla he voivat ilmoittaa vaatimusten noudattamatta jättämisestä.

(12)

Sertifiointielinten olisi voitava antaa pysäköintialueiden pitäjille tarkastustodistuksia ja myös toimittaa nämä tiedot komissiolle, jotta asiaankuuluvalla virallisella verkkosivustolla oleva luettelo turvallisista ja valvotuista pysäköintialueista voidaan pitää ajan tasalla.

(13)

Jotta voidaan ottaa huomioon digitaaliteknologian nopea kehitys ja parantaa jatkuvasti kuljettajien työoloja, komission olisi arvioitava yhdenmukaistettujen standardien ja sertifiointimenettelyjen tarkistamistarvetta viimeistään neljän vuoden kuluttua tämän säädöksen hyväksymisestä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Turva- ja palvelutasot

Jotta pysäköintialue voidaan sertifioida asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetuksi turvalliseksi ja valvotuksi pysäköintialueeksi, sen on oltava seuraavien standardien mukainen:

a)

kaikki tämän asetuksen liitteessä I olevassa A jaksossa vahvistetut vähimmäispalvelutasoa koskevat standardit;

b)

kaikki tämän asetuksen liitteessä I olevassa B jaksossa vahvistetut vähimmäisturvatasoja koskevat standardit.

2 artikla

Sertifiointimenettelyt

Asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 1 kohdassa tarkoitettu pysäköintialueiden sertifiointi turvalliseksi ja valvotuksi pysäköintialueeksi on tehtävä tämän asetuksen liitteessä II vahvistettuja standardeja ja menettelyjä noudattaen.

3 artikla

Tarkistuslauseke

Komissio arvioi viimeistään 7 päivänä huhtikuuta 2026, onko liitteissä I ja II säädettyjä standardeja ja sertifiointimenettelyjä tarpeen muuttaa teknologisen kehityksen valossa ja jotta kuljettajien työoloja voidaan jatkuvasti parantaa.

4 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 7 päivänä huhtikuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 102, 11.4.2006, s. 1.

(2)  Euroopan komissio, Study on safe and secure parking places for trucks (2019). Saatavilla osoitteessa

https://sstpa.eu-study.eu/download/19/final-report/1188/final-report-sstpa-28022019-isbn.pdf.


LIITE I

TURVALLISTEN JA VALVOTTUJEN PYSÄKÖINTIALUEIDEN PALVELU- JA TURVATASOA KOSKEVAT UNIONIN STANDARDIT

A.   Vähimmäispalvelutaso

Unionin standardien mukaisesti sertifioiduilla turvallisilla ja valvotuilla pysäköintialueilla on oltava taulukossa 1 kuvattu vähimmäispalvelutaso.

Taulukko 1

Kullekin sukupuolelle sopivat saniteettitilat

Erilliset ja toimintakuntoiset käymälät ja suihkut miehille ja naisille. Suihkuista on tultava lämmintä vettä.

Käytettävissä olevat ja toimintakuntoiset vesihanat, joista tulee lämmintä vettä. Käsisaippuaa on oltava saatavilla maksutta.

Pysäköintialueella käytettävissä olevat jäteastiat, jotka tyhjennetään säännöllisesti.

Päivittäin säännöllisin väliajoin puhdistettavat ja tarkastettavat käymälät, suihkut ja vesialtaat. Puhdistusaikataulun on oltava näkyvillä.

Vaihtoehdot ruoan ja juoman ostamiseen ja nauttimiseen

Seitsemänä päivänä viikossa 24 tuntia vuorokaudessa ostettavissa olevia välipaloja ja juomia.

Kuljettajien käytettävissä oleva ruokailualue.

Viestintäyhteydet

Maksutta käytettävissä oleva internetyhteys.

Virtalähde

Pistorasioita henkilökohtaiseen käyttöön.

Pysäköintialueella kylmäkuljetusajoneuvoja varten käytettävissä oleva sähköverkko 31 päivään joulukuuta 2026 mennessä.

Yhteyspisteet ja menettelyt hätätilanteessa

Selkeät merkit turvallisen liikenteen varmistamiseksi pysäköintilaitoksessa.

Pysäköintilaitoksessa vähintään kansallisella virallisella kielellä ja englanniksi näkyvillä olevat yhteystiedot hätätilanteita varten. Niiden ohessa on oltava helposti ymmärrettävät kuvasymbolit.

B.   Turvatasot

1.

Unionin standardien mukaisesti sertifioitujen turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden on täytettävä jonkin taulukoissa 2–5 kuvatun turvatason vaatimukset.

2.

Turvallisilla ja valvotuilla pysäköintialueilla on varmistettava, että kullakin turvatasolla luetellut laitteet ja menettelyt ovat täysin toimintakykyisiä.

3.

Tässä asetuksessa vahvistetut standardit eivät rajoita sellaisen kansallisen lainsäädännön soveltamista, joka liittyy tehtäviin, joiden suorittaminen edellyttää toimiluvan saanutta ja koulutettua, omaa tai ulkopuolista turvahenkilöstöä. Turvahenkilöstöllä on myös oltava riittävä koulutus, jos kansallinen lainsäädäntö sitä edellyttää.

4.

Videovalvonnalla kerättyjen tietojen säilyttämisajat eivät rajoita asiaa koskevan kansallisen lainsäädännön tai unionin lainsäädännön soveltamista. Niitä sovelletaan kaikkiin näiden standardien mukaisiin pakollisiin ja vapaaehtoisiin vaatimuksiin.

5.

Eri turvatasojen valaistusarvot (lukseina) ovat keskiarvoja.

6.

Turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden pitäjien on koulutusta koskevia lisävaatimuksia koskevan kansallisen lainsäädännön soveltamista rajoittamatta varmistettava, että niiden turvallisilla ja valvotuilla pysäköintialueilla paikalla ja etänä toimiva henkilöstö sekä pysäköintitoiminnan johtaja osallistuvat turvallisia ja valvottuja pysäköintialueita koskeviin unionin standardeihin liittyvään koulutukseen. Uuden henkilöstön on osallistuttava tähän koulutukseen kuuden kuukauden kuluessa palvelukseentulosta. Koulutuksen on katettava seuraavat aiheet:

henkilöstön koulutus ja valvonta;

vaaratilanteiden hallinta;

valvonta ja seuranta;

teknologia.

7.

Turvallisilla ja valvotuilla pysäköintialueilla on oltava paikan päällä näkyvissä tiedot siitä, miten tehdä valitus asiaankuuluvalle sertifiointielimelle.

a.   Pronssitaso

Taulukko 2

PRONSSITASO

Rajaus

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen rajaus on varmistettava näkyvällä pidäkkeellä. Näkyvän pidäkkeen on sijaittava maassa siten, että se osoittaa turvallisen ja valvotun pysäköintialueen rajauksen ja sen, että pysäköintialueella sallitaan ainoastaan tavarankuljetusajoneuvot ja luvan saaneet ajoneuvot.

Turvallinen ja valvottu pysäköintialue on rajattava voimakkuudeltaan 15 luksin valaistuksella.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen ympärillä olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Pysäköintialue

Asianmukaisilla merkinnöillä on osoitettava, että pysäköintialueella sallitaan ainoastaan tavarankuljetusajoneuvot ja luvan saaneet ajoneuvot.

Fyysiset tai etävalvontatarkastukset on tehtävä vähintään kerran 24 tunnissa.

Pysäköintialueella olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Kaikki pysäköintialueella olevat ajokaistat ja jalankulkuväylät on valaistava voimakkuudeltaan 15 luksin valaistuksella.

Sisääntulo/poistuminen

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikat on valaistava voimakkuudeltaan 25 luksin valaistuksella.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen kaikissa sisääntulo- ja poistumispaikoissa on oltava asennettuna ja toimintakuntoisena kuvanlaadultaan hyvä videovalvontajärjestelmä.

Videovalvontajärjestelmässä on oltava vähimmäistason jatkuva digitaalitallennus (5 kuvaa sekunnissa) tai sen on perustuttava liiketunnistuksella toimiviin 720 pikselin teräväpiirtokameroihin, joissa on esi- ja jälkitallennus ja todellinen yö/päivä-toiminto.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on tehtävä kerran viikossa videovalvonnan rutiinitarkastus, josta on säilytettävä tiedot yhden viikon ajan. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on suoritettava videovalvontajärjestelmän toiminnan tarkastus vähintään 48 tunnin välein.

Videovalvontatiedot on säilytettävä 30 päivän ajan, ellei sovellettavassa kansallisessa tai unionin lainsäädännössä edellytetä lyhyempää säilytysaikaa. Tällöin sovelletaan pisintä laissa sallittua säilytysaikaa.

Turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella on oltava videovalvontatakuu, palvelutasosopimus tai sen oma huoltovalmius on osoitettava. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen videovalvontajärjestelmien käyttäjien on aina oltava päteviä teknikoita.

Henkilöstömenettelyt

Vuotuisen riskinarvioinnin perusteella ja rajoittamatta lisävaatimuksia vahvistavan kansallisen lainsäädännön soveltamista on laadittava turvasuunnitelma, joka kattaa kaikki riskien ehkäisemisen ja lieventämisen sekä riskeihin yhteistyössä lainvalvontaviranomaisten kanssa reagoimisen näkökohdat.

Turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle on nimettävä henkilö, joka vastaa henkilöstömenettelyistä vaaratilanteissa. Turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella työskentelevällä henkilöstöllä on aina oltava käytettävissään kattava luettelo paikallisista lainvalvontaviranomaisista.

Käytössä on oltava menettely sellaisia tapauksia varten, joissa turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle pysäköidään luvattomia ajoneuvoja. Menettely on oltava turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella selvästi näkyvillä.

Vaaratilanteista ja rikoksista ilmoittamista henkilöstölle ja poliisille on helpotettava pitämällä selkeä ilmoitusmenettely näkyvillä turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella.

b.   Hopeataso

Taulukko 3

HOPEATASO

Rajaus

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen rajaus on varmistettava vähintään fyysisellä pidäkkeellä, joka haittaa kulkua ja mahdollistaa turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle sisääntulon ja sieltä poistumisen ainoastaan määriteltyjen sisääntulo- ja poistumispaikkojen kautta. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen rajaus on varmistettava jatkuvalla tallentavalla videovalvonnalla sekä näkyvällä pidäkkeellä.

Videovalvontajärjestelmässä on oltava vähimmäistason jatkuva digitaalitallennus (5 kuvaa sekunnissa) tai sen on perustuttava liiketunnistuksella toimiviin 720 pikselin teräväpiirtokameroihin, joissa on esi- ja jälkitallennus ja todellinen yö/päivä-toiminto.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on tehtävä 72 tunnin välein videovalvonnan rutiinitarkastus, josta on säilytettävä tiedot yhden viikon ajan.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on suoritettava videovalvontajärjestelmän toiminnan tarkastus vähintään 48 tunnin välein.

Videovalvontatiedot on säilytettävä 30 päivän ajan, ellei sovellettavassa kansallisessa tai unionin lainsäädännössä edellytetä lyhyempää säilytysaikaa. Tällöin sovelletaan pisintä laissa sallittua säilytysaikaa.

Turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella on oltava videovalvontajärjestelmätakuu, palvelutasosopimus tai sen oma huoltovalmius on osoitettava. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen videovalvontajärjestelmien käyttäjien on aina oltava päteviä teknikoita.

Turvallinen ja valvottu pysäköintialue on rajattava voimakkuudeltaan 20 luksin valaistuksella.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen ympärillä olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Pysäköintialue

Asianmukaisilla merkinnöillä on osoitettava, että pysäköintialueella sallitaan ainoastaan tavarankuljetusajoneuvot ja luvan saaneet ajoneuvot.

Fyysiset tai etävalvontatarkastukset on tehtävä vähintään kaksi kertaa 24 tunnin välein ja vähintään kerran päivän aikana ja kerran yön aikana.

Kaikki pysäköintialueella olevat ajokaistat ja jalankulkuväylät on valaistava voimakkuudeltaan 15 luksin valaistuksella.

Pysäköintialueella olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Sisääntulo/poistuminen

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikat on valaistava voimakkuudeltaan 25 luksin valaistuksella ja niissä on oltava turvaesteet. Esteet on varustettava sisäpuhelin- ja lipukejärjestelmällä.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen kaikissa sisääntulo- ja poistumispaikoissa on oltava asennettuna ja toimintakuntoisena kuvanlaadultaan hyvä videovalvontajärjestelmä. Tämän turvatason kohdassa ”rajaus” esitettyjä videovalvontaa koskevia vaatimuksia sovelletaan myös videovalvontaan sisääntulo- ja poistumispaikoissa.

Henkilöstömenettelyt

Vuotuisen riskinarvioinnin perusteella ja rajoittamatta lisävaatimuksia vahvistavan kansallisen lainsäädännön soveltamista on laadittava turvasuunnitelma, jossa tarkastellaan turvallisen ja valvotun pysäköintialueen erityisiä riskejä, jotka johtuvat esimerkiksi sen sijainnista, käyttäjätyypeistä, liikenneturvallisuusolosuhteista, rikosten määrästä tai yleisistä turvanäkökohdista.

Turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle on nimettävä henkilö, joka vastaa henkilöstömenettelyistä vaaratilanteissa. Turvallisella pysäköintialueella työskentelevällä henkilöstöllä on aina oltava käytettävissään kattava luettelo paikallisista lainvalvontaviranomaisista.

Käytössä on oltava menettely sellaisia tapauksia varten, joissa turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle pysäköidään luvattomia ajoneuvoja. Menettely on oltava turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella selvästi näkyvillä.

Vaaratilanteista ja rikoksista ilmoittamista henkilöstölle ja poliisille on helpotettava pitämällä selkeä ilmoitusmenettely näkyvillä turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella.

Käyttäjille on tarjottava ympärivuorokautista apua jokaisena viikonpäivänä.

c.   Kultataso

Taulukko 4

KULTATASO

Rajaus

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen rajaus on varmistettava fyysisellä esteellä, joka on vähintään 1,8 metriä korkea. Esteen ja pysäköintialueen välissä on oltava 1 metriä leveä esteetön vyöhyke.

Esteisiin kohdistuvien tahattomien vahinkojen estämiseksi on otettava käyttöön toimenpiteitä.

Turvallinen ja valvottu pysäköintialue on rajattava voimakkuudeltaan 25 luksin valaistuksella.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen koko alaa on seurattava jatkuvalla videovalvonnalla niin, ettei valvomattomia kohtia ole.

Videovalvontajärjestelmässä on oltava vähimmäistason jatkuva digitaalitallennus (5 kuvaa sekunnissa) tai sen on perustuttava liiketunnistuksella toimiviin 720 pikselin teräväpiirtokameroihin, joissa on esi- ja jälkitallennus ja todellinen yö/päivä-toiminto.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on tehtävä 48 tunnin välein videovalvonnan rutiinitarkastus, josta on säilytettävä tiedot yhden viikon ajan.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on suoritettava videovalvontajärjestelmän toiminnan tarkastus vähintään 24 tunnin välein.

Videovalvontatiedot on säilytettävä 30 päivän ajan, ellei sovellettavassa kansallisessa tai unionin lainsäädännössä edellytetä lyhyempää säilytysaikaa. Tällöin sovelletaan pisintä laissa sallittua säilytysaikaa.

Turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella on oltava videovalvontatakuu tai palvelutasosopimus, johon kuuluu vähintään yksi pätevän erikoisorganisaation vuosittainen palvelukäynti, tai sen oma huoltovalmius on osoitettava. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen videovalvontajärjestelmien käyttäjien on aina oltava päteviä teknikoita.

Videovalvonta- ja sisäänpääsytapahtumien on oltava yhteisen merkintäohjelmiston avulla synkronoituja.

Verkon käyttökeskeytyksen tapauksessa kaikki videovalvonta- ja sisäänpääsytapahtumat on tallennettava paikallisesti ja ladattava taas, kun yhteys keskustallennuslaitteeseen palautuu.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen ympärillä olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Pysäköintialue

Asianmukaisilla merkinnöillä on osoitettava, että pysäköintialueella sallitaan ainoastaan tavarankuljetusajoneuvot ja luvan saaneet ajoneuvot.

Fyysiset tai etävalvontatarkastukset on tehtävä vähintään kaksi kertaa 24 tunnin välein ja vähintään kerran päivän aikana ja kerran yön aikana.

Pysäköintialueen ajokaistat ja jalankulkuväylät on merkittävä ja niillä on oltava voimakkuudeltaan 15 luksin valaistus.

Pysäköintialueella olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Sisääntulo/poistuminen

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikoilla on oltava voimakkuudeltaan 25 luksin valaistus ja turvaesteet, jotka on suojattu niiden yli tai ali menemiseltä ja joissa on liikennevalot.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen kaikissa sisääntulo- ja poistumispaikoissa on oltava asennettuna ja toimintakuntoisena kuvanlaadultaan hyvä videovalvontajärjestelmä. Sisääntulo- ja poistumispaikat on varustettava rekisterikilpien tunnistustekniikalla. Ajoneuvojen sisääntuloa ja poistumista koskevat tiedot on tallennettava sovellettavan kansallisen tai unionin lainsäädännön mukaisesti.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikat on turvattava murtautumisen esto- ja havaitsemismekanismeilla, kuten jalankulkijoille tarkoitetuilla pyöröovilla, joiden korkeus on vähintään 1,80 metriä. Palvelujen sisäänkäynnit, esimerkiksi käymälöihin, ravintoloihin ja kauppoihin, on varustettava kääntöporteilla, kun pysäköintialueen ja näiden palvelujen välillä on suora yhteys.

Henkilöstömenettelyt

Vuotuisen riskinarvioinnin perusteella ja rajoittamatta lisävaatimuksia vahvistavan kansallisen lainsäädännön soveltamista on laadittava turvasuunnitelma, jossa tarkastellaan turvallisen ja valvotun pysäköintialueen erityisiä riskejä, jotka johtuvat esimerkiksi sen sijainnista, käyttäjätyypeistä, liikenneturvallisuusolosuhteista, rikosten määrästä tai yleisistä turvanäkökohdista.

Vuotuisen riskinarvioinnin perusteella ja rajoittamatta lisävaatimuksia vahvistavan kansallisen lainsäädännön soveltamista on laadittava toiminnan jatkuvuussuunnitelma. Siihen on sisällyttävä yksityiskohtaisia toimenpiteitä siitä, miten voidaan reagoida häiriötilanteisiin ja ylläpitää kriittisten toimintojen toteuttamista vaaratilanteen aikana. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen hallinnon on voitava osoittaa, että nämä toimenpiteet on toteutettu.

Käytössä on oltava menettely sellaisia tapauksia varten, joissa turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle pysäköidään luvattomia ajoneuvoja. Menettely on oltava turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella selvästi näkyvillä.

Käyttäjille on tarjottava ympärivuorokautista apua jokaisena viikonpäivänä.

Vaaratilanteista ja rikoksista ilmoittamista henkilöstölle ja poliisille on helpotettava pitämällä selkeä ilmoitusmenettely näkyvillä turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella.

On nimettävä henkilöstömenettelyistä vastaava henkilö.

Pysäköintialueen hallintajärjestelmässä on oltava valmius DATEX II -datansiirtoon.

d.   Platinataso

Taulukko 5

PLATINATASO

Rajaus

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen rajaus on varmistettava aukottomalla esteellä, joka on vähintään 1,8 metriä korkea ja jossa on ylikiipeämisen estäviä pidäkkeitä. Esteen ja pysäköintialueen välissä on oltava 1 metriä leveä esteetön vyöhyke.

Esteisiin kohdistuvien tahallisten ja tahattomien vahinkojen estämiseksi on otettava käyttöön toimenpiteitä.

Turvallinen ja valvottu pysäköintialue on rajattava voimakkuudeltaan 25 luksin valaistuksella.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen koko alaa on seurattava jatkuvalla videovalvonnalla niin, ettei valvomattomia kohtia ole.

Videovalvontajärjestelmässä on oltava vähimmäistason jatkuva digitaalitallennus (5 kuvaa sekunnissa) tai sen on perustuttava liiketunnistuksella toimiviin 720 pikselin teräväpiirtokameroihin, joissa on esi- ja jälkitallennus ja todellinen yö/päivä-toiminto.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on tehtävä 48 tunnin välein videovalvonnan rutiinitarkastus, josta on säilytettävä tiedot yhden viikon ajan.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjän on suoritettava videovalvontajärjestelmän toiminnan tarkastus vähintään 24 tunnin välein.

Videovalvontatiedot on säilytettävä 30 päivän ajan, ellei sovellettavassa kansallisessa tai unionin lainsäädännössä edellytetä lyhyempää säilytysaikaa. Tällöin sovelletaan pisintä laissa sallittua säilytysaikaa.

Turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella on oltava videovalvontatakuu tai palvelutasosopimus, johon kuuluu vähintään kaksi pätevän erikoisorganisaation vuosittaista palvelukäyntiä, tai sen oma huoltovalmius on osoitettava. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen videovalvontajärjestelmien käyttäjien on aina oltava päteviä teknikoita.

Videovalvonta- ja sisäänpääsytapahtumien on oltava yhteisen merkintäohjelmiston avulla synkronoituja.

Henkilöstön on tarkastettava pysäköintialueen turvavideovalvontatapahtumat käyttämällä verkkopohjaisia asiakasohjelmistoja. Verkon käyttökeskeytyksen tapauksessa kaikki videovalvonta- ja sisäänpääsytapahtumat on tallennettava paikallisesti ja ladattava taas, kun yhteys keskustallennuslaitteeseen palautuu.

Ulkopuolisen valvonta- ja hälytyskeskuksen on kauko-ohjattava (ympärivuorokautisesti jokaisena viikonpäivänä) videovalvonnan kuvia, ellei turvahenkilöstö ole paikalla.

Videovalvontajärjestelmän on annettava ilmoitukset murtautumisesta tai kiipeämisestä ja ääni- tai valomerkkihälytys pysäköintialueella sekä valvonta- ja hälytyskeskuksissa.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen ympärillä olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Pysäköintialue

Asianmukaisilla merkinnöillä on osoitettava, että pysäköintialueella sallitaan ainoastaan tavarankuljetusajoneuvot ja luvan saaneet ajoneuvot.

Pysäköintialueen ajokaistat ja jalankulkuväylät on merkittävä ja niillä on oltava voimakkuudeltaan 15 luksin valaistus.

Pysäköintialueella olevaa kasvillisuutta on hoidettava siten, että varmistetaan hyvä näkyvyys.

Pysäköintialueen on oltava miehitetty tai videovalvottu ympärivuorokautisesti jokaisena viikonpäivänä.

Tämän turvatason kohdassa ”rajaus” esitettyjä videovalvontaa koskevia vaatimuksia sovelletaan myös videovalvontaan pysäköintialueella.

Sisääntulo/poistuminen

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikoilla on oltava voimakkuudeltaan 25 luksin valaistus ja portit tai turvaesteet, jotka on suojattu niiden yli tai ali menemiseltä sekä pollarit.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen kaikissa sisääntulo- ja poistumispaikoissa on oltava asennettuna ja toimintakuntoisena kuvanlaadultaan hyvä videovalvontajärjestelmä. Sisääntulo- ja poistumispaikkoja, jalankulkijoiden sisääntulo- ja poistumispaikat mukaan luettuina, on valvottava reaaliaikaisesti.

Tämän turvatason kohdassa ”rajaus” esitettyjä videovalvontaa koskevia vaatimuksia sovelletaan myös videovalvontaan sisääntulo- ja poistumispaikoissa.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikat on turvattava murtautumisen esto- ja havaitsemismekanismeilla, kuten jalankulkijoille tarkoitetuilla pyöröovilla, joiden korkeus on vähintään 1,80 metriä. Palvelujen sisäänkäynnit, esimerkiksi käymälöihin, ravintoloihin ja kauppoihin, on varustettava kääntöporteilla, kun pysäköintialueen ja näiden palvelujen välillä on suora yhteys.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikat on varustettava rekisterikilpien tunnistustekniikalla. Turvahenkilöstö tarkistaa turvalliselta ja valvotulta pysäköintialueelta poistuttaessa, onko rekisterikilpi yhdistettävissä sisääntulon ja poistumisen tarkistusjärjestelmän tunnisteeseen, esimerkiksi lipukkeeseen, RFID-lukulaitteeseen tai QR-koodiin. Tiedot ajoneuvojen saapumisesta turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle ja sieltä poistumisesta on tallennettava sovellettavan kansallisen tai unionin lainsäädännön mukaisesti.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen sisääntulo- ja poistumispaikat on turvattava kaksivaiheisella tarkistusjärjestelmällä, johon kuuluu rekisterikilven tarkastukset sekä turvallisen ja valvotun pysäköintialueen valitsema asianmukainen lisämenetelmä, jonka avulla kuljettajat, kuljettajan mukana olevat henkilöt ja muut pysäköintialueelle luvan varalla saapuvat henkilöt voidaan tunnistaa ja tarkistaa.

Portilla mahdollisesti olevan rakennuksen on kestettävä ulkoinen hyökkäys, ja siinä on oltava vartiointirakennuksen ovien sulkemismekanismi.

Henkilöstömenettelyt

Vuotuisen riskinarvioinnin perusteella ja rajoittamatta lisävaatimuksia vahvistavan kansallisen lainsäädännön soveltamista on laadittava turvasuunnitelma, jossa tarkastellaan turvallisen ja valvotun pysäköintialueen erityisiä riskejä, jotka johtuvat esimerkiksi sen sijainnista, käyttäjätyypeistä, liikenneturvallisuusolosuhteista, rikosten määrästä tai yleisistä turvanäkökohdista.

Vuotuisen riskinarvioinnin perusteella ja rajoittamatta lisävaatimuksia vahvistavan kansallisen lainsäädännön soveltamista on laadittava toiminnan jatkuvuussuunnitelma. Siihen on sisällyttävä yksityiskohtaisia toimenpiteitä siitä, miten voidaan reagoida häiriötilanteisiin ja ylläpitää kriittisten toimintojen toteuttamista vaaratilanteen aikana. Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen hallinnon on voitava osoittaa, että nämä toimenpiteet on toteutettu.

Käytössä on oltava menettely sellaisia tapauksia varten, joissa turvalliselle ja valvotulle pysäköintialueelle pysäköidään luvattomia ajoneuvoja. Menettely on oltava turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella selvästi näkyvillä.

Käyttäjille on tarjottava ympärivuorokautista apua jokaisena viikonpäivänä.

Vaaratilanteista ja rikoksista ilmoittamista henkilöstölle ja poliisille on helpotettava pitämällä selkeä ilmoitusmenettely näkyvillä turvallisella ja valvotulla pysäköintialueella.

On nimettävä henkilöstömenettelyistä vastaava henkilö.

On käytettävä teknistä käyttöopasta.

On otettava käyttöön menettelyt, joilla reagoidaan hälytyksiin.

Pysäköintialueen hallintajärjestelmässä on oltava valmius DATEX II -datansiirtoon.

Varma ennakkovaraus on oltava mahdollista tehdä puhelimitse, yhteystietolomakkeilla, sähköpostilla, sovelluksilla tai varausalustoilla. Jos ennakkovaraus on mahdollista tehdä sovellusten tai vastaavien varausjärjestelmien kautta, tiedonsiirron on tapahduttava reaaliajassa.


LIITE II

SERTIFIOINTISTANDARDIT JA -MENETTELYT

A.   Sertifiointielimet ja tarkastajien koulutus

1.

Ainoastaan tässä liitteessä vahvistetut vaatimukset täyttävillä sertifiointielimillä ja tarkastajilla on oikeus suorittaa asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 1 kohdassa tarkoitettu turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden sertifiointi.

2.

Sertifiointielimillä, joiden tarkastajat tekevät tarkastuksia sertifioidakseen turvalliset ja valvotut pysäköintialueet liitteessä I vahvistettujen standardien mukaisesti, on oltava ISO 17021 -standardin mukainen ryhmäakkreditointi.

3.

Tarkastajien, jotka tekevät sertifiointitarkastuksia sertifioidakseen turvalliset ja valvotut pysäköintialueet liitteessä I vahvistettujen standardien mukaisesti, on oltava sopimussuhteessa sertifiointielimeen.

4.

Sertifiointielinten on ISO 17021 -standardin mukaisesti varmistettava, että tarkastajilla, jotka tekevät tarkastuksia turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden sertifioimiseksi, on asianmukainen koulutus.

5.

Sertifiointielinten tarkastajien on oltava läpäissyt hyväksytysti liitteessä I esitettyjen standardien uusinta versiota koskeva tarkastajien koulutus, johon kuuluu teoreettinen ja käytännön osa.

6.

Sertifiointielinten tarkastajilla on oltava hyvä englannin kielen taito sekä sen jäsenvaltion asiaankuuluvan paikallisen kielen taito, jossa he tekevät tarkastuksen.

7.

Sertifiointielinten, jotka haluavat sertifioida turvallisia ja valvottuja pysäköintialueita, on toimitettava komissiolle asiakirjat, jotka osoittavat niiden täyttävän kaikki tämän jakson mukaiset vaatimukset. Jos sertifiointielin täyttää tässä jaksossa vahvistetut kriteerit, kyseisen sertifiointielimen nimi ja yhteystiedot on lisättävä asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetulle viralliselle verkkosivustolle.

B.   Sertifiointitarkastuksia, yllätystarkastuksia sekä turvallisen ja valvotun pysäköintialueen todistuksen peruuttamista koskevat menettelyt

1.

Turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden sertifiointitarkastukset on tehtävä fyysisesti. Pysäköintitoiminnan harjoittajien, jotka haluavat saada liitteessä I vahvistettujen unionin standardien mukaisen sertifioinnin, on pyydettävä sertifiointielintä tekemään sertifiointitarkastus toimipaikallaan.

2.

Turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden pitäjien, jotka haluavat uusia sertifioinnin, on kolme kuukautta ennen todistuksen voimassaolon päättymistä pyydettävä valitsemaltaan sertifiointielimeltä uudelleentarkastusta. Uudelleensertifiointitarkastus on järjestettävä ja sen tulokset on ilmoitettava pysäköintitoiminnan harjoittajalle ennen voimassa olevan todistuksen voimassaolon päättymispäivää.

3.

Jos sertifiointielin ei pysty suorittamaan pyydettyä uudelleensertifiointitarkastusta sellaisten poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi, joita sertifiointielin tai turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjä ei ole voinut ennakoida, sertifiointielin voi päättää pidentää voimassa olevan todistuksen voimassaoloaikaa enintään kuudella kuukaudella. Pidennys voidaan uusia vain kerran.

Sertifiointielimen on ilmoitettava komissiolle voimassaolon pidennyksen syyt, ja asiaankuuluvat tiedot on asetettava saataville asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla asiaa koskevalla virallisella verkkosivustolla.

4.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen todistuksen voimassaoloaikana asianomaisen sertifiointielimen on suoritettava vähintään yksi liitteessä I vahvistettuja standardeja koskeva yllätystarkastus.

5.

Sertifiointielimen on ilmoitettava uudelleensertifiointitarkastusten ja yllätystarkastusten tulokset turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjälle ilman aiheetonta viivytystä.

6.

Jos sertifiointielin toteaa uudelleensertifiointitarkastuksen tai yllätystarkastuksen jälkeen, ettei turvallinen ja valvottu pysäköintialue enää täytä yhtä tai useampaa todistuksen kattamaa vaatimusta, sen on ilmoitettava pitäjälle yksityiskohtaiset tiedot havaituista puutteista ja ehdotettava toimenpiteitä niiden korjaamiseksi. Sertifiointielimen on annettava pitäjälle mahdollisuus korjata puutteet tarkastajan asettamassa määräajassa ottaen huomioon havaitun laiminlyönnin vakavuus. Pitäjän on ilmoitettava sertifiointielimelle näiden puutteiden korjaamiseksi toteutetuista toimenpiteistä ja toimitettava kaikki tarvittavat tiedot ennen määräajan päättymistä.

7.

Sertifiointielimen on suoritettava pitäjän soveltamien korjaavien toimenpiteiden arviointi neljän viikon kuluessa. Jos se toteaa, että turvallinen ja valvottu pysäköintialue täyttää liitteessä I vahvistetut vähimmäispalveluvaatimukset ja todistuksen kattamat turvavaatimukset, on annettava uusi tarkastustodistus pyydetylle tasolle. Jos kyseessä on yllätystarkastus, sama tarkastustodistus pidetään voimassa sen voimassaolon päättymiseen saakka.

8.

Jos sertifiointielin toteaa, että turvallinen ja valvottu pysäköintialue täyttää liitteessä I vahvistetut vähimmäispalveluvaatimukset ja todistuksen kattamat turvavaatimukset toisella turvatasolla, on annettava uusi tarkastustodistus asianmukaiselle tasolle. Jos kyseessä on yllätystarkastus, annetaan uusi tarkastustodistus asianmukaiselle turvatasolle samalla voimassaolon päättymispäivällä kuin tarkastustodistus, joka sillä korvataan.

9.

Jos sertifiointielin toteaa uudelleensertifiointitarkastuksen tai yllätystarkastuksen ja mahdollisten myöhempien korjaavien toimenpiteiden arvioinnin jälkeen, ettei turvallinen ja valvottu pysäköintialue täytä vähimmäispalveluvaatimuksia taikka yhtä tai useampaa voimassa olevan todistuksen kattamaa turvavaatimusta, sertifiointielimen on peruutettava todistus. Sertifiointielimen on välittömästi ilmoitettava asiasta pitäjälle, joka vastaa siitä, että viittaukset turvallisia ja valvottuja pysäköintialueita koskeviin unionin standardeihin sen toimipaikalla poistetaan.

10.

Turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjällä on ISO 17021 -standardin mukaisesti oltava mahdollisuus esittää tarkastuksen tehneelle sertifiointielimelle valitus, jos se on eri mieltä tarkastuksen tuloksesta. Tutkittuaan valituksen sertifiointielin voi päättää olla peruuttamatta tarkastustodistusta tai antaa uuden tarkastustodistuksen eri turvatasolle.

C.   Vaatimukset, jotka on täytettävä sertifiointielimen suorittaman tarkastuksen jälkeen, ja tietojen toimittaminen

1.

Läpimenneen sertifiointi- tai uudelleensertifiointitarkastuksen jälkeen sertifiointielimen on välittömästi annettava tarkastustodistus pysäköintitoiminnan harjoittajalle ja lähetettävä siitä viipymättä jäljennös sertifioidulle turvallisen ja valvotun pysäköintialueen pitäjälle sekä komissiolle. Sen on myös ilmoitettava komissiolle, jos tarkastustodistukset on peruutettu tai jos turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden turvataso on muuttunut tarkastuksen jälkeen. Tarkastustodistus on voimassa kolme vuotta.

2.

Komissio varmistaa asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 1 kohdan mukaisesti, että tämän asetuksen liitteessä I vahvistettujen standardien mukaisesti sertifioituja turvallisia ja valvottuja pysäköintialueita koskevat asiaankuuluvat tiedot ovat saatavilla ja ajan tasalla asiaa koskevalla virallisella verkkosivustolla.

3.

Sertifiointielinten on perustettava verkkopohjainen valitusmekanismi turvallisten ja valvottujen pysäköintialueiden käyttäjiä varten.

4.

Asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 a artiklan 4 kohdan soveltamiseksi sertifiointielinten on tehtävä yhteistyötä komission kanssa vaihtamalla kerättyjä tietoja ja palautetta, jotta tämän asetuksen liitteessä I vahvistettuihin standardeihin voidaan tarvittaessa ehdottaa parannuksia tai selvennyksiä.


Top