Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1350

    Komission delegoitu asetus (EU) 2021/1350, annettu 6 päivänä toukokuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1011 täydentämisestä sellaiset vaatimukset määrittävillä teknisillä sääntelystandardeilla, joilla varmistetaan vertailuarvon hallinnoijan hallintojärjestelyjen riittävä vakaus (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    C/2021/3123

    EUVL L 291, 13.8.2021, p. 9–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/1350/oj

    13.8.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 291/9


    KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2021/1350,

    annettu 6 päivänä toukokuuta 2021,

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1011 täydentämisestä sellaiset vaatimukset määrittävillä teknisillä sääntelystandardeilla, joilla varmistetaan vertailuarvon hallinnoijan hallintojärjestelyjen riittävä vakaus

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon rahoitusvälineissä ja rahoitussopimuksissa vertailuarvoina tai sijoitusrahastojen arvonkehityksen mittaamisessa käytettävistä indekseistä ja direktiivien 2008/48/EY ja 2014/17/EU sekä asetuksen (EU) N:o 596/2014 muuttamisesta 8 päivänä kesäkuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1011 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 9 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Jotta vertailuarvojen hallinnoijien hallintojärjestelyt olisivat vakaita, niihin olisi sisällyttävä organisaatiorakenne, jossa määritellään selkeästi ja dokumentoidusti johdon päätöksentekomenettelyt, sisäiset raportointisuhteet sekä vertailuarvon tarjontaan osallistuvien henkilöiden tehtävien ja vastuiden jako.

    (2)

    Vakaiden hallintojärjestelyjen avulla olisi voitava tunnistaa mahdolliset eturistiriidat, joita saattaa syntyä vertailuarvojen hallinnoijien organisaatiorakenteissa, ja hallita tällaisia eturistiriitoja. Sen vuoksi vertailuarvojen hallinnoijien hallintojärjestelyissä olisi erityisesti täsmennettävä ylimmän hallintoelimen rakenne ja sen tehtävät ja vastuut.

    (3)

    Yksittäinen olosuhde, joka voi aiheuttaa eturistiriidan, ei automaattisesti estä henkilöä, joka on osallisena kyseisessä eturistiriitatilanteessa, osallistumasta vertailuarvon tarjontaan. Vertailuarvojen hallinnoijien olisi kuitenkin yksilöitävä kaikki olosuhteet, jotka voivat aiheuttaa mahdollisen tai tosiasiallisen eturistiriidan, arvioitava ne ja tarvittaessa päätettävä lieventävistä toimenpiteistä.

    (4)

    Konserniin kuuluvien vertailuarvojen hallinnoijien olisi asianmukaisesti arvioitava konsernin rakenteen mahdolliset vaikutukset omiin hallintojärjestelyihinsä. Tällaisessa arvioinnissa asianomaisten vertailuarvojen hallinnoijien olisi tarkasteltava, voivatko tästä aiheutuvat eturistiriidat vaarantaa niiden kyvyn täyttää sääntelyn mukaiset velvoitteensa. Siinä olisi lisäksi arvioitava, voiko konsernin rakenne tai se, että hallinnoijan ylimmän hallintoelimen jäsen on myös yhden tai useamman samaan konserniin kuuluvan muun yhteisön hallituksen jäsen, vaarantaa hallinnoijan riippumattomuuden Kyseisten vertailuarvojen hallinnoijien olisi otettava käyttöön erityisiä menettelyjä, joilla ehkäistään ja hallitaan konsernin rakenteesta mahdollisesti aiheutuvia eturistiriitoja.

    (5)

    Samaan konserniin kuuluvien hallinnoijien olisi voitava pyrkiä saamaan aikaan synergiaa konsernin tasolla. Konsernin sisällä ulkoistettujen toimintojen olisi kuitenkin oltava asetuksen (EU) 2016/1011 10 artiklan ja kaikkien muiden kyseiseen asetukseen sisältyvien asiaankuuluvien säännösten mukaisia.

    (6)

    Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti muiden kuin merkittävien vertailuarvojen hallinnoijille ei saisi aiheutua kohtuutonta hallinnollista rasitetta. Kyseisten hallinnoijien olisi sen vuoksi voitava olla soveltamatta tiettyjä organisaatiorakennettaan koskevia vaatimuksia muiden kuin merkittävien vertailuarvojensa osalta. Lisäksi silloin kun tämä on hallinnoijien toimintojen luonteen, mittakaavan ja monimutkaisuuden, vertailuarvon tarjoamisen ja hallinnoijan minkä tahansa muun toiminnon välisen eturistiriidan todennäköisyyden ja vertailuarvon tarjontaprosessiin liittyvän harkintavallan tason näkökulmasta perusteltua, tiettyjen vertailuarvojen hallinnoijien olisi voitava olla noudattamatta vaatimusta, jonka mukaan niiden on määriteltävä hallintojärjestelyissään ylimmän hallintoelimen nimittämismenettely.

    (7)

    Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnoksiin, jotka Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen, jäljempänä ’ESMA’, on toimittanut komissiolle.

    (8)

    ESMA on järjestänyt avoimia julkisia kuulemisia tämän asetuksen perustana olevista teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksista, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (2) 37 artiklan mukaisesti perustetulta arvopaperimarkkina-alan osallisryhmältä.

    (9)

    Jotta varmistettaisiin johdonmukaisuus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2175 (3) 5 artiklan, jolla lisätään asetukseen (EU) 2016/1011 4 artiklan 9 kohta, soveltamispäivän kanssa, tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2022,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Päätöksentekomenettelyt, tehtävien ja vastuiden jako ja sisäiset raportointisuhteet

    1.   Vertailuarvojen hallinnoijien hallintojärjestelyjen on oltava ylimmän hallintoelimen hyväksymiä, jos niillä on tällainen hallintoelin, ja niissä on määriteltävä selkeästi ja hyvin dokumentoidulla tavalla kaikki seuraavat:

    a)

    johdon päätöksentekomenettelyt;

    b)

    vertailuarvon hallinnoijan organisaatiokaavio, jossa esitetään, miten tehtävät ja vastuut on jaettu vertailuarvon tarjontaan suoraan osallistuville henkilöille;

    c)

    sisäiset raportointisuhteet.

    2.   Edellä 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen menettelyjen on katettava tapauksen mukaan kaikki seuraavat:

    a)

    ylimmän hallintoelimen ja mahdollisten siihen liittyvien komiteoiden kokoonpano, tehtävät ja vastuualueet;

    b)

    ylimmän hallintoelimen rakenne;

    c)

    ylimmän hallintoelimen nimittäminen.

    3.   Edellä 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetussa organisaatiokaaviossa on esitettävä kaikki tehtävät, jotka on ulkoistettu hallinnoijan konsernin sisällä ja sen ulkopuolelle, sekä kaikki hallinnoijan konsernin yhteinen henkilöstö. Tehtäviä ja vastuita jaettaessa hallinnoijien hallintojärjestelyillä on varmistettava, että silloin kun henkilöt hoitavat useita tehtäviä tai ovat mukana useissa eri komiteoissa, he pystyvät käyttämään riittävästi aikaa heille osoitettujen tehtävien ja vastuiden hoitamiseen ja että he eivät ole estyneet hoitamasta tehtäviään moitteettomasti, rehellisesti ja ammattimaisesti.

    Ensimmäisen alakohdan soveltamiseksi hallinnoijien on otettava huomioon niiden kokousten lukumäärä, joihin asianomaisen henkilön on osallistuttava, henkilön aseman luonne ja siihen liittyvät vastuut sekä se, hoitaako asianomainen henkilö muita tehtäviä tai toimintoja.

    4.   Vertailuarvojen hallinnoijien hallintojärjestelyjen on sisällettävä selkeä palkitsemisjärjestelmä kaikille vertailuarvon tarjoamiseen suoraan osallistuville henkilöille, ottaen huomioon heille osoitetut tehtävät ja vastuut.

    5.   Vertailuarvojen hallinnoijat voivat päättää olla soveltamatta 2 kohdan c alakohtaa ja 4 kohtaa muiden kuin merkittävien vertailuarvojensa osalta.

    6.   Vertailuarvojen hallinnoijat voivat päättää olla soveltamatta 2 kohdan c alakohtaa ja 4 kohtaa, jos tällainen soveltamatta jättäminen on asianmukaista ja oikeasuhteista, kun otetaan huomioon seuraavat seikat:

    a)

    hallinnoijan toimintojen luonne, mittakaava ja monimutkaisuus;

    b)

    vertailuarvon tarjoamisen ja hallinnoijan minkä tahansa muun toiminnon välisen eturistiriidan todennäköisyys;

    c)

    vertailuarvon tarjontaprosessiin liittyvän harkintavallan taso.

    2 artikla

    Vastuuvelvollisuus

    1.   Vertailuarvojen hallinnoijien hallintojärjestelyissä on osana niihin sisältyvää organisaatiorakennetta määriteltävä selkeästi ja hyvin dokumentoidulla tavalla seuraavien henkilöiden vastuuvelvollisuus:

    a)

    sellaisista päätöksistä vastaavat henkilöt, joilla voi olla merkittävä vaikutus vertailuarvon tarjontaan, erityisesti silloin, kun kyseisten päätösten tekeminen on delegoitu;

    b)

    henkilöt, jotka vastaavat olemassa olevien tai mahdollisten eturistiriitojen julkistamisesta tai ilmoittamisesta asetuksen (EU) 2016/1011 4 artiklan 5 kohdan mukaisesti;

    c)

    henkilöt, jotka vastaavat sellaisten asetuksen (EU) 2016/1011 4 artiklan 8 kohdassa tarkoitettujen erityisten sisäisten tarkastusmenettelyjen perustamisesta, joilla varmistetaan vertailuarvon määrittävän työntekijän tai henkilön rehellisyys ja luotettavuus;

    d)

    eturistiriitoja mahdollisesti aiheuttavien olosuhteiden sisäisestä raportoinnista vastaavat henkilöt.

    2.   Vertailuarvojen hallinnoijat voivat päättää olla soveltamatta 1 kohdan d alakohtaa muiden kuin merkittävien vertailuarvojensa osalta.

    3 artikla

    Avoimuutta koskevat vaatimukset

    1.   Vertailuarvojen hallinnoijien on varmistettava hallintojärjestelyillään, että kaikki niiden johtajat ja työntekijät sekä sellaiset luonnolliset henkilöt, joiden palvelut ovat hallinnoijien käytettävissä tai määräysvallassa ja jotka osallistuvat vertailuarvon tarjontaan suoraan, ovat tietoisia vastuistaan ja niiden asianmukaiseksi hoitamiseksi noudatettavista menettelyistä.

    2.   Jos vertailuarvon hallinnoija kuuluu konserniin, kyseisen hallinnoijan hallintojärjestelyissä on eriteltävä yksityiskohtaisesti kaikki tehtävät, jotka liittyvät asetuksen (EU) 1011/2016 10 artiklan mukaisesti ulkoistettuihin vertailuarvon tarjontaa koskeviin palveluihin ja toimintoihin, myös silloin kun ne on ulkoistettu konserniyhteisöille.

    4 artikla

    Voimaantulo ja soveltaminen

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2022.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 6 päivänä toukokuuta 2021.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  EUVL L 171, 29.6.2016, s. 1.

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).

    (3)  Euroopan Parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2175, annettu 18 päivänä joulukuuta 2019, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1093/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1094/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1095/2010, rahoitusvälineiden markkinoista annetun asetuksen (EU) N:o 600/2014, rahoitusvälineissä ja rahoitussopimuksissa vertailuarvoina tai sijoitusrahastojen arvonkehityksen mittaamisessa käytettävistä indekseistä annetun asetuksen (EU) 2016/1011 ja varainsiirtojen mukana toimitettavista tiedoista annetun asetuksen (EU) 2015/847 muuttamisesta (EUVL L 334, 27.12.2019, s. 1).


    Top