Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0391

    Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2021/391, annettu 4 päivänä maaliskuuta 2021, Ukrainan tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin, yhteisöihin ja elimiin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun asetuksen (EU) N:o 208/2014 täytäntöönpanosta

    EUVL L 77, 5.3.2021, p. 2–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/391/oj

    5.3.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 77/2


    NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2021/391,

    annettu 4 päivänä maaliskuuta 2021,

    Ukrainan tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin, yhteisöihin ja elimiin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun asetuksen (EU) N:o 208/2014 täytäntöönpanosta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon Ukrainan tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin, yhteisöihin ja elimiin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä 5 päivänä maaliskuuta 2014 annetun neuvoston asetuksen (EU) N:o 208/2014 (1) ja erityisesti sen 14 artiklan 1 kohdan,

    ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Neuvosto antoi 5 päivänä maaliskuuta 2014 asetuksen (EU) N:o 208/2014.

    (2)

    Neuvoston tekemän uudelleentarkastelun perusteella kahta henkilöä koskevat merkinnät olisi poistettava ja asetuksen (EU) N:o 208/2014 liite I olisi saatettava ajan tasalle oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan koskevien tietojen osalta.

    (3)

    Asetuksen (EU) N:o 208/2014 liite I olisi näin ollen muutettava tämän mukaisesti,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetuksen (EU) N:o 208/2014 liite I tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 4 päivänä maaliskuuta 2021.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    A. P. ZACARIAS


    (1)  EUVL L 66, 6.3.2014, s. 1.


    LIITE

    Muutetaan asetuksen (EU) N:o 208/2014 liite I seuraavasti:

    1)

    Poistetaan A jaksosta (Luettelo 2 artiklassa tarkoitetuista luonnollisista henkilöistä, oikeushenkilöistä, yhteisöistä ja elimistä) seuraavia henkilöitä koskevat merkinnät:

    13.

    Dmytro Volodymyrovych Tabachnyk;

    15.

    Serhiy Hennadiyovych Arbuzov.

    2)

    Korvataan B jakso (Oikeus puolustukseen ja oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan) seuraavasti:

    ”B.

    Oikeus puolustukseen ja oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan

    Ukrainan rikosprosessilain mukainen oikeus puolustukseen ja oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan

    Ukrainan rikosprosessilain, jäljempänä ’rikosprosessilaki’, 42 artiklan mukaan jokaisella rikosoikeudellisissa menettelyissä epäillyllä tai syytetyllä henkilöllä on oikeus puolustukseen ja oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan. Nämä käsittävät henkilön oikeuden saada tieto siitä, mistä rikoksesta häntä epäillään tai syytetään, henkilön oikeuden saada nimenomaisesti ja nopeasti tiedot rikosprosessilain mukaisista oikeuksistaan, oikeuden saada pyynnöstä puolustusasianajaja, oikeuden esittää menettelyllisiä toimia koskevia hakemuksia sekä oikeuden hakea muutosta tutkijan, yleisen syyttäjän ja tutkintatuomarin päätöksiin, toimiin tai laiminlyönteihin.

    Rikosprosessilain 303 artiklassa erotetaan toisistaan päätökset ja laiminlyönnit, jotka voidaan riitauttaa oikeudenkäyntiä edeltävässä menettelyssä (ensimmäinen kohta), sekä päätökset, toimet ja laiminlyönnit, jotka voidaan ottaa huomioon tuomioistuimessa valmistelumenettelyn aikana (toinen kohta). Rikosprosessilain 306 artiklassa säädetään, että tutkijan tai yleisen syyttäjän päätöksiä, toimia tai laiminlyöntejä koskevat valitukset tutkii paikallisen tuomioistuimen tutkintatuomari valituksen tekijän tai hänen puolustusasianajajansa tai oikeudellisen edustajansa läsnä ollessa. Rikosprosessilain 308 artiklassa säädetään, että valitukset siitä, että tutkija tai yleinen syyttäjä ei ole toiminut kohtuullisessa ajassa esitutkinnan aikana, voidaan esittää ylemmälle syyttäjälle, ja ne on käsiteltävä kolmen päivän kuluessa niiden esittämisestä. Lisäksi rikosprosessilain 309 artiklassa täsmennetään ne tutkintatuomareiden päätökset, jotka voidaan riitauttaa muutoksenhaussa, sekä se, että muihin päätöksiin voidaan soveltaa tuomioistuinvalvontaa valmistelevan menettelyn kuluessa tuomioistuimessa. Lisäksi monet menettelylliset tutkintatoimet ovat mahdollisia vain tutkintatuomarin tai tuomioistuimen päätöksen nojalla (mm. rikosprosessilain 167–175 artiklan mukainen omaisuuden takavarikointi tai rikosprosessilain 176–178 artiklan mukaiset pidättämistoimet).

    Puolustusta koskevan oikeuden ja tehokasta oikeussuojaa koskevan oikeuden soveltaminen kunkin luetteloon merkityn henkilön kohdalla

    1.

    Viktor Fedorovych Yanukovych

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Yanukovychin kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu. Tämä käy ilmi erityisesti Ukrainan korruptiontorjunta-asioita käsittelevän erityistuomioistuimen 11.8.2020 tekemästä päätöksestä, jossa tuomioistuin tutki Ukrainan kansallisen korruptiontorjuntaviraston hakemuksen ja myönsi luvan ottaa Yanukovych kiinni. Tuomioistuimen tuomiossa tutkintatuomari vahvisti, että Yanukovychin osallisuutta varojen väärinkäyttöön liittyvään rikokseen voitiin perustellusti epäillä, ja vahvisti Yanukovychin olevan epäillyn asemassa rikosoikeudellisessa menettelyssä.

    Korruptiontorjunta-asioita käsittelevä erityistuomioistuin totesi myös, että Yanukovych on oleskellut Ukrainan ulkopuolella vuodesta 2014. Tuomioistuin totesi, että oli olemassa riittävät perusteet uskoa, että Yanukovych pakoili esitutkintaelimiä.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti neuvosto katsoo, että jaksot, joiden aikana Yanukovych on pakoillut tutkintaa, on jätettävä huomiotta laskettaessa ajanjaksoa, joka katsotaan merkitykselliseksi sen arvioimisessa, onko oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa noudatettu. Neuvosto katsoo näin ollen, että korruptiontorjunta-asioita käsittelevän erityistuomioistuimen päätöksessä kuvaillut Yanukovychista johtuneet olosuhteet ovat vaikuttaneet merkittävästi tutkinnan kestoon.

    2.

    Vitalii Yuriyovych Zakharchenko

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Zakharchenkon kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu. Tämä käy ilmi erityisesti tutkintatuomarin 21.5.2018, 23.11.2018 ja 27.11.2019 antamista päätöksistä antaa lupa Zakharchenkon pidättämiseen.

    Lisäksi neuvosto on tietoinen siitä, että Ukrainan viranomaiset ovat toteuttaneet toimenpiteitä Zakharchenkon etsimiseksi. Tutkintaelin päätti 12.2.2020 merkitä Zakharchenkon kansainvälisten etsintäkuulutettujen luetteloon ja toimitti Ukrainan kansallisen poliisin kansainvälisen poliisiyhteistyön osastolle pyynnön tehdä merkintä Interpolin tietokantaan.

    Esitutkintaa jatkettiin 28.2.2020 ja menettelyllisiä ja tutkintatoimia toteutettiin. Tutkintaelin keskeytti esitutkinnan 3.3.2020 ja totesi, että Zakharchenko pakoili tutkintaelintä ja tuomioistuinta välttääkseen rikosoikeudellisen vastuun, että hänen olinpaikkansa on tuntematon ja että kaikki tutkinta- (etsintä-) ja menettelylliset toimet, jotka voidaan suorittaa epäillyn poissa ollessa, on toteutettu. Kyseiseen keskeyttämispäätökseen oli muutoksenhakumahdollisuus.

    Oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan ei voida katsoa loukatun olosuhteissa, joissa puolustus ei käytä kyseisiä oikeuksia.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti neuvosto katsoo, että jaksot, joiden aikana Zakharchenko on pakoillut tutkintaa, on jätettävä huomiotta laskettaessa ajanjaksoa, joka katsotaan merkitykselliseksi sen arvioimisessa, onko oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa noudatettu. Neuvosto katsoo näin ollen, että edellä kuvatut Zakharchenkosta johtuneet olosuhteet ovat vaikuttaneet merkittävästi tutkinnan kestoon.

    3.

    Viktor Pavlovych Pshonka

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Pshonkan kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu. Tämä käy ilmi erityisesti siitä, että epäilyä koskeva kirjallinen ilmoitus toimitettiin 22.12.2014 ja että 16.6.2017 annettuun päätökseen rikosoikeudellisten menettelyjen keskeyttämisestä oli muutoksenhakumahdollisuus, sekä tutkintatuomarin 12.3.2018, 13.8.2018 ja 5.9.2019 antamista päätöksistä antaa lupa Pshonkan pidättämiseen tarkoituksena tuoda hänet tuomioistuimeen tutkintavankeutta koskevan hakemuksen tuomioistuinkäsittelyä varten.

    Neuvosto on tietoinen siitä, että Ukrainan viranomaiset ovat toteuttaneet toimenpiteitä Pshonkan etsimiseksi. Venäjän federaation toimivaltaisille viranomaisille lähetettiin 24.7.2020 kansainvälistä oikeusapua koskeva pyyntö Pshonkan olinpaikan selvittämiseksi ja hänen kuulustelemisekseen. Kyseiseen pyyntöön ei ole vielä saatu vastausta. Esitutkinta keskeytettiin 24.7.2020, koska kansainvälinen yhteistyö edellytti menettelyllisten toimien toteuttamista.

    Venäjän viranomaiset hylkäsivät niille vuosina 2016 ja 2018 lähetetyt kansainvälistä oikeusapua koskevat pyynnöt.

    Ukrainan korruptiontorjunta-asioita käsittelevä erityistuomioistuin hylkäsi 2.10.2020 tekemällään päätöksellä Pshonkan asianajajan valituksen, jolla pyrittiin kumoamaan 23.12.2014 annettu rikosepäilyä koskeva lausunto. Tuomioistuin totesi, että rikosepäilyä koskeva lausunto annettiin tiedoksi Ukrainan rikosoikeudenkäyntilain mukaisesti, ja vahvisti Pshonkan olevan epäillyn asemassa rikosoikeudellisessa menettelyssä.

    Ukrainan korruptiontorjunta-asioita käsittelevä erityistuomioistuin hylkäsi 7.5.2020 ja 9.11.2020 vaatimuksen ryhtyä käsittelemään asiaa, perustuen asianajajien valitukseen, joka koski Ukrainan kansallisen korruptiontorjuntaviraston toimimattomuutta rikosoikeudellisissa menettelyissä. Korruptiontorjunta-asioita käsittelevän erityistuomioistuimen muutoksenhakujaosto vahvisti kyseiset päätökset 1.6.2020 ja 26.11.2020.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti neuvosto katsoo, että jaksot, joiden aikana Pshonka on pakoillut tutkintaa, on jätettävä huomiotta laskettaessa ajanjaksoa, joka katsotaan merkitykselliseksi sen arvioimisessa, onko oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa noudatettu. Neuvosto katsoo näin ollen, että korruptiontorjunta-asioita käsittelevän erityistuomioistuimen päätöksessä kuvatut Pshonkasta johtuneet olosuhteet sekä kansainvälistä oikeusapua koskevien pyyntöjen aiempi käsittelemättä jättäminen ovat vaikuttaneet merkittävästi tutkinnan kestoon.

    6.

    Viktor Ivanovych Ratushniak

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Ratushniakin kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu. Tämä käy ilmi erityisesti tutkintatuomarin 21.5.2018, 23.11.2018 ja 4.12.2019 antamista päätöksistä antaa lupa Ratushniakin pidättämiseen tarkoituksena tuoda hänet tuomioistuimeen tutkintavankeutta koskevan hakemuksen tuomioistuinkäsittelyä varten.

    Neuvosto on tietoinen siitä, että Ukrainan viranomaiset ovat toteuttaneet toimenpiteitä Ratushniakin etsimiseksi. Tutkintaelin päätti 12.2.2020 merkitä Ratushniakin kansainvälisten etsintäkuulutettujen luetteloon ja toimitti Ukrainan kansallisen poliisin kansainvälisen poliisiyhteistyön osastolle pyynnön tehdä Interpolin tietokantaan merkintä.

    Esitutkintaa jatkettiin 28.2.2020 menettelyllisten ja tutkintatoimien toteuttamiseksi. Tutkintaelin keskeytti esitutkinnan 3.3.2020 ja totesi, että Ratushniak pakoili tutkintaelimiä ja tuomioistuinta välttääkseen rikosoikeudellisen vastuun, että hänen olinpaikkansa on tuntematon ja että kaikki tutkinta- (etsintä-) ja menettelylliset toimet, jotka voidaan suorittaa epäillyn poissa ollessa, on toteutettu. Kyseiseen keskeyttämispäätökseen oli muutoksenhakumahdollisuus.

    Oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan ei voida katsoa loukatun olosuhteissa, joissa puolustus ei käytä kyseisiä oikeuksia.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti neuvosto katsoo, että jaksot, joiden aikana Ratushniak on pakoillut tutkintaa, on jätettävä huomiotta laskettaessa ajanjaksoa, joka katsotaan merkitykselliseksi sen arvioimisessa, onko oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa noudatettu. Neuvosto katsoo näin ollen, että edellä kuvatut Ratushniakista johtuneet olosuhteet ovat vaikuttaneet merkittävästi tutkinnan kestoon.

    7.

    Oleksandr Viktorovych Yanukovych

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Yanukovychin kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu.

    Neuvosto on tietoinen siitä, että Ukrainan viranomaiset ovat toteuttaneet toimenpiteitä Venäjän federaatiossa oleskelevan ja tutkintaa pakoilevan Yanukovychin etsimiseksi.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti neuvosto katsoo, että jaksot, joiden aikana Yanukovych on pakoillut tutkintaa, on jätettävä huomiotta laskettaessa ajanjaksoa, joka katsotaan merkitykselliseksi sen arvioimisessa, onko oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa noudatettu. Neuvosto katsoo näin ollen, että edellä kuvatut Yanukovychista johtuneet olosuhteet ovat vaikuttaneet merkittävästi tutkimuksen kestoon.

    9.

    Artem Viktorovych Pshonka

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Pshonkan kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu. Tämä käy ilmi erityisesti siitä, että epäilyä koskeva kirjallinen ilmoitus toimitettiin 29.12.2014 ja että 16.6.2017 annettuun päätökseen rikosoikeudellisten menettelyjen keskeyttämisestä oli muutoksenhakumahdollisuus, sekä tutkintatuomarin 12.3.2018, 13.8.2018 ja 5.9.2019 antamista päätöksistä antaa lupa Pshonkan pidättämiseen tarkoituksena tuoda hänet tuomioistuimeen tutkintavankeutta koskevan hakemuksen tuomioistuinkäsittelyä varten.

    Neuvosto on tietoinen siitä, että Ukrainan viranomaiset ovat toteuttaneet toimenpiteitä Pshonkan etsimiseksi. Venäjän federaation toimivaltaisille viranomaisille lähetettiin 24.7.2020 kansainvälistä oikeusapua koskeva pyyntö epäillyn olinpaikan selvittämiseksi ja hänen kuulustelemisekseen. Kyseiseen pyyntöön ei ole vielä saatu vastausta. Esitutkinta keskeytettiin 24.7.2020, koska kansainvälinen yhteistyö edellytti menettelyllisten toimien toteuttamista.

    Venäjän viranomaiset hylkäsivät niille vuonna 2018 lähetetyn kansainvälistä oikeusapua koskevan pyynnön.

    Ukrainan korruptiontorjunta-asioita käsittelevä erityistuomioistuin hylkäsi 8.7.2020 tekemällään päätöksellä Pshonkan asianajajan valituksen, jolla pyrittiin kumoamaan 30.4.2015 annettu esitutkinnan keskeyttämistä koskeva päätös. Tuomioistuin totesi myös, että rikosepäilyä koskeva lausunto annettiin tiedoksi Ukrainan rikosoikeudenkäyntilain mukaisesti, ja vahvisti Pshonkan olevan epäillyn asemassa rikosoikeudellisessa menettelyssä.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti neuvosto katsoo, että jaksot, joiden aikana Pshonka on pakoillut tutkintaa, on jätettävä huomiotta laskettaessa ajanjaksoa, joka katsotaan merkitykselliseksi sen arvioimisessa, onko oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa noudatettu. Se katsoo näin ollen, että korruptiontorjunta-asioita käsittelevän erityistuomioistuimen päätöksessä kuvatut Pshonkasta johtuneet olosuhteet sekä kansainvälistä oikeusapua koskevan pyynnön aiempi käsittelemättä jättäminen ovat vaikuttaneet merkittävästi tutkinnan kestoon.

    12.

    Serhiy Vitalyovych Kurchenko

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Kurchenkon kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu. Tämä käy ilmi erityisesti tutkintatuomarin 7.3.2018 antamasta päätöksestä antaa lupa erityistutkintaan poissaolevana. Lisäksi puolustukselle ilmoitettiin esitutkinnan valmistumisesta 28.3.2019, ja sille annettiin pääsy aineistoon siihen tutustumista varten. Neuvosto on tietoinen siitä, että puolustus on parhaillaan tutustumassa aineistoon.

    Odessan muutoksenhakutuomioistuin hyväksyi 29.4.2020 tekemällään päätöksellä syyttäjän valituksen ja määräsi Kurchenkon tutkintavankeuteen ehkäisevänä toimenpiteenä. Tuomioistuin totesi myös, että Kurchenko lähti Ukrainasta vuonna 2014 eikä hänen sijaintipaikkaansa voida vahvistaa. Tuomioistuin totesi, että Kurchenko pakoilee esitutkintaelimiä välttääkseen rikosoikeudellisen vastuun.

    Neuvostolle ilmoitettiin, että Ukrainan viranomaiset lähettivät 29.4.2020 Venäjän federaatiolle kansainvälistä oikeusapua koskevan pyynnön, joka palautettiin 28.7.2020 ilman täytäntöönpanoa.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti neuvosto katsoo, että jaksot, joiden aikana Kurchenko on pakoillut tutkintaa, on jätettävä huomiotta laskettaessa ajanjaksoa, joka katsotaan merkitykselliseksi sen arvioimisessa, onko oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa noudatettu. Neuvosto katsoo näin ollen, että Odessan muutoksenhakutuomioistuimen päätöksessä kuvatut Kurchenkosta johtuneet olosuhteet sekä kansainvälistä oikeusapua koskevan pyynnön toteuttamatta jättäminen ovat vaikuttaneet merkittävästi tutkinnan kestoon.

    17.

    Oleksandr Viktorovych Klymenko

    Julkisten varojen tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä koskevat rikosoikeudelliset menettelyt ovat vielä kesken.

    Neuvoston asiakirja-aineistossa olevien tietojen perusteella Klymenkon kohdalla on kunnioitettu oikeutta puolustukseen ja oikeutta tehokkaaseen oikeussuojaan, myös perusoikeutta saada asiansa käsitellyksi kohtuullisen ajan kuluessa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa, niissä rikosoikeudellisissa menettelyissä, joihin neuvosto tukeutuu. Tämä käy ilmi erityisesti tutkintatuomarin 1.3.2017 ja 5.10.2018 antamista päätöksistä hyväksyä lupa erityistutkintaan poissaolevana. Neuvosto huomauttaa, että puolustukselle ilmoitettiin esitutkinnan valmistumisesta vuosina 2017 ja 2018 ja sille on sittemmin toimitettu rikosoikeudenkäynnin aineistoa siihen tutustumista varten. Puolustus on parhaillaan arvioimassa ja tutkimassa rikosoikeudenkäyntiä koskevaan esitutkintaan liittyvää käytettävissä olevaa laajaa aineistoa. Neuvosto katsoo, että pitkään kestävä aineistoon tutustuminen on katsottava johtuvan puolustuksesta.”


    Top