Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020H1595

    Komission suositus (EU) 2020/1595, annettu 28 päivänä lokakuuta 2020, covid-19-testausstrategioista, mukaan lukien nopeiden antigeenitestien käyttö

    C/2020/7502

    EUVL L 360, 30.10.2020, p. 43–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2020/1595/oj

    30.10.2020   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 360/43


    KOMISSION SUOSITUS (EU) 2020/1595,

    annettu 28 päivänä lokakuuta 2020,

    covid-19-testausstrategioista, mukaan lukien nopeiden antigeenitestien käyttö

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Covid-19-pandemia on edelleen merkittävä kansanterveyden uhka. Kuten komission tiedonannossa (1) EU:n lyhyen aikavälin terveydenhuoltovalmiudesta koronavirusepidemioiden varalta kuvaillaan, tehokkaat testausstrategiat ja riittävä testauskapasiteetti ovat olennaisia tekijöitä covid-19-epidemiaan varautumisessa ja sen torjunnassa, koska niiden avulla voidaan varhaisessa vaiheessa havaita mahdollisesti tartuntaa levittävät henkilöt ja saada selkeää tietoa tartuntatiheydestä ja tartunnoista eri yhteisöissä. Lisäksi ne ovat edellytys riittävälle kontaktien jäljittämiselle, jotta taudin leviämistä voidaan rajoittaa nopeilla eristystoimilla.

    (2)

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (2) 168 artiklan 7 kohdan mukaisesti terveyspolitiikan määrittely sekä terveystoimenpiteiden järjestäminen ja tarjoaminen kuuluvat edelleen kansalliseen toimivaltaan. EU:n jäsenvaltiot ovat näin ollen vastuussa covid-19-testausstrategioiden kehittämistä ja täytäntöönpanoa koskevista päätöksistä maan epidemiologisen ja sosiaalisen tilanteen pohjalta.

    (3)

    Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2013 Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen 1082/2013/EU (3), jotta varautumista ja valmiuksia voidaan parantaa kaikkialla Euroopassa ja vahvistaa Euroopan valmiutta toteuttaa terveysuhkien seurantaa, havaita ne nopeasti ja koordinoida reagointia niihin. Yhdessä päätöksen N:o 1082/2013/EU kanssa otettiin käyttöön useita välineitä (4), joilla tuetaan ja koordinoidaan jäsenvaltioiden reagointisuunnittelua ja toimia rajat ylittävien terveysuhkien yhteydessä.

    (4)

    Keskeinen tekijä unionin kannalta merkityksellisten kansanterveyskriisien koordinoinnissa on terveysturvakomitea. Sen tehtävänä on tehostaa parhaiden käytäntöjen ja tietojen koordinointia ja jakamista, kansallista varautumista ja reagointisuunnittelua, edistää tällaisten toimien yhteentoimivuutta ja monialaisuutta ja luoda mekanismi lääketieteellisten vastatoimien yhteishankintaa varten.

    (5)

    Komissio antoi 15 päivänä heinäkuuta 2020 tiedonannon (5) EU:n lyhyen aikavälin terveydenhuoltovalmiudesta. Sillä pyritään varmistamaan EU:n lyhyen aikavälin terveydenhuoltovalmius Euroopan uusien covid-19-epidemioiden varalta. Yksi tähän tiedonantoon sisältyvistä toiminta-aloista on EU-tasoisen sopimuksen tekeminen – terveysturvakomitean välityksellä – yhdenmukaisista testausstrategioista ja -menetelmistä.

    (6)

    Neuvosto antoi 30 päivänä heinäkuuta suosituksen (6) EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevien väliaikaisten rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Tämä tehtiin tiettyjen periaatteiden ja objektiivisten perusteiden pohjalta, joihin kuuluvat terveystilanne, mahdollisuus soveltaa eristämistoimenpiteitä matkan aikana, vastavuoroisuusnäkökohdat sekä eri lähteistä, kuten Euroopan tautienehkäisy- ja ‐valvontakeskuksesta (ECDC) ja Maailman terveysjärjestöstä (WHO) saatavat tiedot.

    (7)

    Terveysturvakomitea sopi 17 päivänä syyskuuta 2020 suosituksista otsikolla ”EU health preparedness: Recommendations for a common EU testing approach for COVID-19” (7) (EU:n terveydenhuoltovalmius: suositukset koronavirustestausta koskevaksi EU:n yhteiseksi lähestymistavaksi). Niillä pyritään saavuttamaan sopimus johdonmukaisesta toimintavasta covid-19-testauksessa kaikkialla Euroopassa. Suositusten sisältö perustuu Euroopan maiden tilanteeseen syyskuun 2020 alussa ja siihen mennessä toteutettuihin testausstrategioihin ja -tavoitteisiin.

    (8)

    Jäsenvaltioiden olisi pyrittävä välttämään matkustuskieltoja. Jotta voidaan turvata vapaudet sisämarkkinoilla, mahdollisia rajoituksia olisi sovellettava noudattaen unionin oikeuden yleisiä periaatteita, kuten suhteellisuus- ja syrjimättömyysperiaatetta, eikä rajoitusten pitäisi ulottua laajemmalle kuin siihen, mikä on ehdottomasti tarpeen kansanterveyden turvaamiseksi.

    (9)

    Neuvosto antoi 13 päivänä lokakuuta 2020 suosituksen (8) koordinoidusta lähestymistavasta liikkuvuuden rajoittamiseen covid-19-pandemian johdosta. Siinä muun muassa selkeytetään toimenpiteitä, joita sovelletaan suuren riskin alueilta tuleviin matkailijoihin (testaus ja omaehtoinen karanteeni) ja annetaan kansalaisille selkeää ja oikea-aikaista tietoa.

    (10)

    Tehokkaalla testauksella on keskeinen merkitys, kun varmistetaan ihmisten vapaa liikkuvuus ja tehdään sisämarkkinoiden moitteeton toiminta mahdolliseksi. Covid-19-pandemian puhkeamisen jälkeen diagnostisen testauksen ala on kehittynyt nopeasti, mikä on tukenut sen keskeistä merkitystä epidemian torjunnassa. EU tunnustaa diagnostisten testien merkityksen ja tukee niiden kehitystä useilla EU:n tutkimus- ja innovointitoimilla1.Se, että covid-19-testejä käytetään asianmukaisesti, laajamittaisesti ja siten, että varmistetaan tulosten nopea saaminen testipyynnön jälkeen, on tärkeää SARS-CoV-2-viruksen leviämisen torjunnassa. Tällä hetkellä luotettavin menetelmä tautitapausten ja kontaktien testaamiseksi on RT-PCR-tekniikkaan (käänteistranskriptaasi-polymeraasiketjureaktio) pohjautuva testaustapa, ja nämä testit tulivat markkinoille ensimmäisten joukossa, kun pandemia levisi Eurooppaan.

    (11)

    Vaikka RT-PCR-testaustahti on nopeutunut kaikkialla EU:ssa ja erityisesti nuorempien henkilöiden keskuudessa on havaittu enemmän covid-19-tapauksia, joissa oireet ovat lieviä tai jotka ovat oireettomia, laboratorioilla on vaikeuksia varmistaa, että saatavilla on riittävästi resursseja ja kapasiteettia kysyntään vastaamiseksi. Tämä on johtanut pulaan RT-PCR-testimateriaaleista ja hitaampaan testien suoritusaikaan, mikä on rajoittanut torjuntatoimenpiteiden tehokasta toteuttamista ja kontaktien ripeää jäljittämistä. Näiden puutteiden korjaamiseksi komissio järjesti jo 19 päivänä maaliskuuta laboratoriolaitteiden yhteishankinnan, mihin sisältyi RT-PCR-testien testaussarjoja ja reagensseja. Yhteishankintaan osallistui 20 jäsenvaltiota.

    (12)

    Tämän yhteishankinnan toteuttamisesta huolimatta jäsenvaltioilla on jälleen testauskapasiteetin rajallisuuteen ja testin hitaaseen suoritusaikaan liittyviä ongelmia, erityisesti nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa, jossa covid-19-tapaukset jälleen lisääntyvät Euroopassa. Tässä yhteydessä jäsenvaltiot turvautuvat yhä enemmän pika- tai hoitopaikkatesteihin (esim. antigeenistestit), jotka useimmiten tehdään lääketieteellisessä ympäristössä. Jäsenvaltiot myös tutkivat tällaisten testien laajempaa käyttöä. Tällainen covid-19-testien uusi ja edullisempi sukupolvi, joka mahdollistaa testituloksen saamisen usein alle 30 minuutissa, on yhä laajemmin tulossa markkinoille.

    (13)

    WHO julkaisi 11 päivänä syyskuuta 2020 väliaikaiset ohjeet, jotka koskevat nopeiden antigeenitestien käyttöä covid-19-tartunnan havaitsemiseksi (9). Niissä annetaan neuvoja näiden testien mahdollisesta merkityksestä ja huolellisen testivalinnan tarpeesta. Kuten WHO on korostanut, nopeat antigeenitestit voivat tarjota hyviä ratkaisuja SARS-CoV-2-infektion diagnosointiin useissa erilaisissa tilanteissa ja skenaarioissa, mutta testien kliininen suorituskyky ei (vielä) ole optimaalinen ja varovaisuutta olisi noudatettava.

    (14)

    Nykyisistä malleista WHO suosittelee sellaisten nopeiden antigeenitestien käyttöä, jotka täyttävät ≥ 80 % :n herkkyyttä ja ≥ 97 % :n spesifisyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset. Niitä olisi käytettävä erityisesti silloin, kun RT-PCR-testien saatavuus on tilapäisesti heikentynyt tai kun pitkittyneet testin suoritusajat estävät niistä saatavan kliinisen hyödyn. Käyttämällä nopeita antigeenitestejä seulontaan voidaan tunnistaa nopeasti henkilöt, joilla on suurin riski tartunnan levittämiseen, erityisesti tilanteessa, jossa tapahtuu paljon yhteisötartuntoja. Koulutettujen käyttäjien olisi tehtävä nopea antigeenitestaus valmistajan ohjeiden mukaisesti ja 5–7 päivän kuluessa oireiden ilmaantumisesta, kun viruskuormat ovat suurimmillaan.

    (15)

    Useat jäsenvaltiot (10) ovat käytännössä aloittaneet nopeiden antigeenitestien tekemisen ja sisällyttäneet ne omiin kansallisiin covid-19-testausstrategioihinsa. Lisäksi suurin osa jäsenvaltioista toteuttaa parhaillaan validointitutkimuksia tai pilottihankkeita nopeiden antigeenitestien kliinisen suorituskyvyn arvoimiseksi määräolosuhteissa ja diagnosoidakseen SARS-CoV-2-infektiot tietyissä kohderyhmissä. Terveysturvakomitea sopi kokouksessaan 19 päivänä lokakuuta 2020, että se laatii nopeiden antigeenitestien käyttöä koskevan yhteisen kannan, jossa käsitellään muun muassa testien soveltamista ja niiden tulosten käyttöä.

    (16)

    EU Healthy Gateways ‐yhteistoimessa on arvioitu nopeiden antigeenitestien käyttöä erityisesti lentoasemille saapuvien matkustajien testaamiseen (11). Siinä analysoidaan muun muassa laboratoriotestausmenetelmien vaihtoehtoja, matkustajien testauksen ajoitusta, tarvittavia resursseja ja käytännön järjestelyjä lentoasemilla. Tämä voi olla merkityksellistä myös muita liikennevälineitä käyttävien matkustajien kannalta.

    (17)

    Komissio on äskettäin pyytänyt Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskusta (ECDC) ja Euroopan unionin lentoturvallisuusvirastoa (EASA) laatimaan lentoturvallisuuden parantamista käsittelevän ohjeen, johon sisältyy ehdotus EU:n yhteiseksi terveysturvallisuuden testausmenetelmäksi lentoasemilla. Ohjeeseen pitäisi sisällyttää esimerkiksi testauksen ajoitus, kohderyhmä, testityypit ja mahdollinen täytäntöönpano lentoasemilla, ja sitä voitaisiin laajentaa koskemaan myös muita liikennemuotoja. Kun laaditaan testausstrategioita, jotka pohjautuvat kunkin tilanteen osalta validoituun teknologiaan ja käytettävissä olevaan kapasiteettiin, voidaan myös saada lisätietoa karanteeneihin ja muihin rajoituksiin liittyviä toimintatapoja varten. Testitulosten vastavuoroinen tunnustaminen voisi esimerkiksi vähentää uusien tartuntatapausten maahantuloriskiä riittävästi, jotta se olisi kyseisellä alueella vallitsevaa riskiä vastaavalla tasolla tai sitä pienempi, jolloin karanteeni tai muut rajoitukset voitaisiin poistaa.

    (18)

    Validoituun teknologiaan ja käytettävissä olevaan kapasiteettiin pohjautuvien testausstrategioiden laatimisen olisi tarjottava tietoa myös EU:n karanteenipolitiikkaa varten. Komissio on antanut Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen tehtäväksi antaa karanteeneja koskevia tieteellisiä neuvoja, jotta voidaan ehdottaa eurooppalaista toimintatapaa.

    ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

    TARKOITUS

    1.

    Tässä suosituksessa annetaan maille ohjeita keskeisistä tekijöistä, jotka on otettava huomioon kansallisissa, alueellisissa tai paikallisissa testausstrategioissa.

    2.

    Suosituksissa keskitytään erityisesti covid-19-testausstrategioiden soveltamisalaan, ensisijaisiin kohderyhmiin ja huomioon otettaviin erityistilanteisiin sekä käsitellään keskeisiä testauskapasiteettiin ja ‐resursseihin liittyviä seikkoja. Lopuksi esitetään myös pika-antigeenitestien käyttöä koskevia näkökohtia.

    3.

    Suosituksilla pyritään myös varmistamaan, että testausohjelmilla edistetään sisämarkkinoiden moitteetonta toimintaa sekä ihmisten, palveluiden ja tavaroiden matkustamista ja liikkumista rajojen yli.

    TESTAUSSTRATEGIAT

    4.

    Tartunnan varhainen havaitseminen testauksen avulla on edelleen olennaisen tärkeää. Jäsenvaltioiden olisi testattava mahdollisimman laajasti ja asetettava etusijalle oireilevat henkilöt, vahvistettuihin tapauksiin kontaktissa olleet henkilöt, vakavat paikalliset taudinpurkaukset ja mahdollisuuksien mukaan myös oireettomien henkilöiden testaus käytettävissä olevien resurssien sekä testaus- ja jäljitysvalmiuksien pohjalta ja ottaen huomioon ECDC:n julkaisemissa testausohjeissa esitetyt skenaariot (12).

    5.

    Jos jäsenvaltioissa ei ole saatavilla riittävää kapasiteettia, niiden olisi asetettava etusijalle sellaisten henkilöiden testaus, joilla on covid-19-tartunnan kanssa yhteensopivia oireita, mukaan lukien lievät oireet ja erityisesti henkilöt, joilla esiintyy akuutin hengitystieinfektion oireita. Tämä olisi mahdollisuuksien mukaan yhdistettävä influenssan ja muiden hengitystieinfektioiden testaukseen esimerkiksi käytettävissä olevilla multipleksi- tai muilla asiaankuuluvilla määrityksillä. Testauksen priorisointiperusteiden olisi oltava objektiivisia ja niitä olisi sovellettava syrjimättömällä tavalla.

    6.

    Jäsenvaltioiden olisi kiinnitettävä erityistä huomioita covid-19-infektioiden estämiseen ja/tai poistamiseen terveydenhuollon ja pitkäaikaishoidon piiristä. Tämä koskee esimerkiksi vanhain- ja hoitokoteja. Näillä aloilla työskentelevä henkilöstö olisi testattava säännöllisin väliajoin ja henkilöstölle olisi laadittava testausohjelmia. Lisäksi potilaat olisi testattava sairaalaan tulon yhteydessä tai välittömästi ennen sitä, ja sairaalahoidossa olevia henkilöitä olisi tarkkailtava covid-19-oireiden varalta vähintään 14 vuorokauden ajan sairaalaan tulon jälkeen ja heidät olisi testattava sovitun ohjelman mukaisesti säännöllisesti (esim. kerran viikossa).

    7.

    Paikallisten ja hyvin tunnistettujen klustereiden tapauksessa jäsenvaltioiden olisi harkittava testausta suurimmalle osalle asianomaista yhteisöä riippumatta siitä, onko testattavilla oireita. Näin voidaan minimoida tai jopa välttää tiukempien kansanterveystoimenpiteiden tarve. Paikallisviranomaisten olisi laadittava järjestelmä testausta ja vaatimusten noudattamista varten esimerkiksi kouluissa tai työpaikoilla ennakoitavissa olevien kriittisten tilanteiden varalle.

    8.

    Jäsenvaltioiden olisi varmistettava, että kriittistä henkilöstöä varten (mukaan lukien terveydenhuollon, pitkäaikaishoidon ja koulutuksen työntekijät) on laadittu testausohjelmat ja että tiheään tapahtuva covid-19-testaus on näiden ryhmien saatavilla.

    9.

    Jäsenvaltioiden olisi varmistettava selkeä tiedottaminen ja kansanterveyteen perustuvan tiedon tarjoaminen kansalaisille. Jäsenvaltioiden olisi myös varmistettava, että väestön käytettävissä on testauskeskuksia ja että väestö osallistuu yleisesti covid-19-testeihin, erityisesti kun kyse on oireettomien testauksesta ja taudinpurkaustilanteesta.

    TESTAUSKAPASITEETTI JA -RESURSSIT

    10.

    Komissio korostaa jälleen, että jäsenvaltioiden olisi määriteltävä tarvittava testauskapasiteetti ja ‐resurssit (näytteenottoa, testien tekemistä ja kontaktien jäljittämistä varten) testaustavoitteiden sekä kysynnän ja tarjonnan suunnittelun ja taudin ominaispiirteitä koskevan uusimman tieteellisen näytön pohjalta.

    11.

    Jäsenvaltioiden olisi varmistettava, että käytettävissä on kapasiteettia ja resursseja, joiden avulla voidaan toteuttaa kohdennettu, oikea-aikainen ja tarkka testaus, mukaan lukien nopea, mieluiten 24 tunnin kierto testipyynnön ja tulosten välillä, sekä nopea kontaktien jäljittäminen, joka helpottaa tapausten ja klusterien nopeaa tunnistamista ja rajoittamista sekä nopeaa paluuta normaalitilaan muiden ryhmien osalta.

    12.

    SARS-CoV-2-viruksen esiintymistä voidaan lisäksi jäljittää jätevesistä, mitä voidaan käyttää täydentävänä keinona seurattaessa viruksen leviämistä väestössä. Se voi myös toimia varhaisvaroitusjärjestelmänä. Tällainen seuranta on jo toteutettu joissakin jäsenvaltioissa, ja sitä olisi laajennettava mahdollisimman pitkälle.

    13.

    Jäsenvaltioita kannustetaan ECDC:n nykyisten ohjeiden mukaisesti tekemään RT-PCT-testejä tai validoituja vastaavia testejä kontakteille altistuksen jälkeen karanteenin lyhentämiseksi. Jäsenvaltioita kehotetaan seuraamaan ja päivittämään kansallisia karanteenisäännöksiä tulevan tieteellisen näytön mukaisesti.

    14.

    Jäsenvaltioiden olisi tehtävä skenaarioihin perustuvia stressitestejä testauskapasiteetin ja testausmahdollisuuksien sekä kontaktien jäljitysjärjestelmien osalta. Tällaisia stressitestejä ei pitäisi tehdä ainoastaan kansallisella tasolla vaan myös keskittyen paikallisiin taudinpurkauksiin. Niiden olisi perustuttava erityisiin skenaarioihin, kuten joukkotartuttajatapauksiin, taudinpurkauksiin erityisillä toimialoilla, koulutusympäristössä ja asuntoloissa. Jäsenvaltioiden olisi jaettava näistä saatuja kokemuksia ja parhaita käytäntöjä esimerkiksi terveysturvakomitean kautta.

    15.

    Jäsenvaltioiden olisi tutkittava rajatylittävää yhteistyötä riittävän RT-PCR- ja pikatestauskapasiteetin varmistamiseksi kaikkialla EU:ssa esimerkiksi tarjoamalla liikkuvia laboratorioita tai suorittamalla testejä teknisesti eri maiden välillä.

    NOPEAT ANTIGEENITESTIT

    16.

    Jäsenvaltioiden olisi sovittava nopeiden antigeenitestien valintaan käytettävistä kriteereistä, erityisesti kun ne liittyvät testien kliiniseen suorituskykyyn, kuten herkkyyteen ja spesifisyyteen, ja päästävä sopimukseen niistä skenaarioista ja tilanteista, joissa nopeita antigeenitestejä on aiheellista käyttää, esimerkiksi olosuhteissa, joissa yhteisötartuntoja on paljon.

    17.

    Jäsenvaltioiden olisi aktiivisesti jaettava tietoja ja keskusteltava validointitutkimusten tuloksista EU-maissa riippumatta näitä testejä kehittäneiden yritysten tekemistä tutkimuksista. Tämä voi tapahtua erityisesti terveysturvakomitean ja muiden tiedonjakofoorumien, kuten neuvoston poliittisen kriisitoiminnan integroitujen järjestelyjen (IPCR), välityksellä.

    18.

    Komissio pyrkii yhdessä jäsenvaltioiden kanssa kiireellisesti luomaan puitteet pikatestien arvioinnille, hyväksymiselle ja vastavuoroiselle tunnustamiselle sekä testitulosten vastavuoroiselle tunnustamiselle. Lisäksi komissio seuraa uusien nopeiden antigeenitestien markkinoita ja saatavuutta ottaen huomioon niiden kliinisen suorituskyvyn ja yhdessä sovittavat kriteerit ja perustaa nopeiden antigeenitestien ja validointitutkimusten tulosten tietorekisterin sitä mukaa kuin niitä tulee saataville eri puolilla EU:ta. Tämän perustana toimii nykyinen in vitro ‐diagnostiikkaan tarkoitettuja laitteita ja testimenetelmiä koskeva covid-19-tietokanta. Komissio käynnistää aloitteita testien hankkimiseksi, jotta voidaan varmistaa nopeiden antigeenitestien tasapuolinen saatavuus ja niiden nopea käyttöönotto kaikkialla EU:ssa.

    Tehty Brysselissä 28 päivänä lokakuuta 2020.

    Komission puolesta

    Stella KYRIAKIDES

    Komission jäsen


    (1)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0318&rid=1

    (2)  EUVL C 326, 26.10.2012, s. 47.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1082/2013/EU, annettu 22 päivänä lokakuuta 2013, valtioiden rajat ylittävistä vakavista terveysuhkista ja päätöksen N:o 2119/98/EY (EUVL L 293, 5.11.2013, s. 1).

    (4)  Tähän sisältyvät esimerkiksi varhaisvaroitus- ja reagointijärjestelmä, terveysturvakomitean koordinointi ja yhteishankinnat.

    (5)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:52020DC0318

    (6)  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-9208-2020-INIT/fi/pdf

    (7)  https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/common_testingapproach_covid-19_en.pdf

    (8)  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11689-2020-REV-1/fi/pdf

    (9)  https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/334253/WHO-2019-nCoV-Antigen_Detection-2020.1-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    (10)  22. lokakuuta nämä maat olivat Belgia, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Italia ja Espanja sekä jäsenvaltioiden lisäksi Yhdistynyt kuningaskunta.

    (11)  https://www.healthygateways.eu/

    (12)  https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-testing-strategies-and-objectives


    Top