EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1614

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1614, annettu 25 päivänä lokakuuta 2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 47 artiklassa tarkoitettuja kalustorekistereitä koskevista eritelmistä sekä komission päätöksen 2007/756/EY muuttamisesta ja kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

C/2018/6929

EUVL L 268, 26.10.2018, p. 53–91 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/1614/oj

26.10.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 268/53


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/1614,

annettu 25 päivänä lokakuuta 2018,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 47 artiklassa tarkoitettuja kalustorekistereitä koskevista eritelmistä sekä komission päätöksen 2007/756/EY muuttamisesta ja kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa 11 päivänä toukokuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 (1) ja erityisesti sen 47 artiklan 2 ja 5 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Kalustoyksikköjen ja niiden historian jäljitettävyyden turvaamiseksi kalustoyksiköt olisi rekisteröitävä kalustorekisteriin eurooppalaisella kalustoyksikkönumerolla. Eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron määrittämistä koskevat säännöt olisi yhdenmukaistettava sen varmistamiseksi, että kalustoyksiköt rekisteröidään samalla tavalla kaikkialla unionissa.

(2)

Kalustoyksiköt on tällä hetkellä rekisteröity kansallisiin kalustorekistereihin, ja kukin jäsenvaltio hallinnoi omaa kansallista kalustorekisteriään. On tarpeen parantaa kansallisten kalustorekistereiden käytettävyyttä ja välttää tietyn kalustoyksikön tarpeetonta rekisteröintiä useisiin kalustorekistereihin, mukaan lukien virtuaaliseen kalustorekisteriin liitetyt kolmansien maiden kalustorekisterit. Tämän vuoksi komission päätöstä 2007/756/EY (2) olisi muutettava.

(3)

Euroopan unionin rautatieviraston, jäljempänä ’rautatievirasto’, tekemässä kustannus-hyötyanalyysissä korostettiin merkittäviä hyötyjä, joita kansalliset kalustorekisterit korvaavan eurooppalaisen kalustorekisterin perustamisesta olisi unionin rautatiejärjestelmälle.

(4)

Jäsenvaltioille ja sidosryhmille aiheutuvien hallinnollisten rasitteiden ja kustannusten vähentämiseksi komission olisi hyväksyttävä tekniset ja toiminnalliset eritelmät eurooppalaiselle kalustorekisterille, johon kansalliset kalustorekisterit sisällytettäisiin.

(5)

Rautatieviraston olisi perustettava eurooppalainen kalustorekisteri ja ylläpidettävä sitä soveltuvin osin yhteistyössä kansallisten rekisteröintielinten kanssa. Kansallisilla turvallisuusviranomaisilla, tutkintaelimillä ja oikeutetun pyynnön perusteella sääntelyelimillä, rautatievirastolla, rautatieyrityksillä ja rataverkon haltijoilla sekä niillä henkilöillä tai organisaatioilla, jotka rekisteröivät kalustoyksikköjä tai jotka on yksilöity rekisterissä, olisi oltava pääsy eurooppalaisessa kalustorekisterissä oleviin tietoihin.

(6)

Jäsenvaltioiden olisi nimettävä rekisteröintielin, joka vastaa kalustoyksikköjen rekisteröinnistä ja eurooppalaiseen kalustorekisteriin rekisteröimiään kalustoyksikköjä koskevien tietojen käsittelystä ja ajan tasalle saattamisesta.

(7)

Kalustoyksikön haltijan olisi täytettävä rekisteröintihakemus vaadituilla tiedoilla ja voitava jättää hakemus internet-pohjaisen työkalun avulla yhdenmukaistettua sähköistä lomaketta käyttäen. Kalustoyksikön haltijan olisi varmistettava, että rekisteröintielimille toimitetut kalustoyksikön tiedot ovat ajan tasalla ja oikeita.

(8)

Jäsenvaltioiden olisi oltava vastuussa nimetyn rekisteröintielimen eurooppalaiseen kalustorekisteriin direktiivin (EU) 2016/797 22 artiklan mukaisesti rekisteröimien kalustoyksikön tietojen laadusta ja eheydestä, ja rautatieviraston olisi oltava vastuussa eurooppalaista kalustorekisteriä koskevan tietoteknisen järjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta tämän päätöksen mukaisesti.

(9)

Eurooppalaisen kalustorekisterin olisi oltava keskitetty rekisteri, joka tarjoaa yhdenmukaistetun liitännän kaikille käyttäjille, jotta näillä on pääsy tietoihin ja jotta ne voivat rekisteröidä kalustoyksikköjä ja hallinnoida tietoja.

(10)

Eurooppalaisen kalustorekisterin toimintojen tekniselle kehittämiselle ja testaukselle on tarvetta. Eurooppalaisen kalustorekisterin olisi kuitenkin direktiivin (EU) 2016/797 47 artiklan 5 kohdan mukaisesti oltava toiminnassa 16 päivänä kesäkuuta 2021.

(11)

Jotta voidaan vastata jäsenvaltioiden erityistarpeisiin, tiettyjä kansallisia kalustorekistereitä käytetään muihin tarkoituksiin kuin kalustoyksikköjen ja niiden historian jäljitettävyyden varmistamiseen. Jotta kansalliset kalustorekisterit, joita ei erityisesti käytetä kalustoyksikköjen rekisteröintiin, voidaan mukauttaa eurooppalaiseen kalustorekisteriin liittämistä varten, kalustoyksikköjen keskitettyyn rekisteröintiin olisi siirryttävä porrasteisesti. Eurooppalaisen kalustorekisterin käyttöönoton jälkeen jäsenvaltioille olisi annettava mahdollisuus käyttää ”hajautetun rekisteröinnin toimintoa”16 päivään kesäkuuta 2024, kun taas muut toiminnot olisi keskitettävä 16 päivästä kesäkuuta 2021. Vuoden 2024 kesäkuun 16 päivästä kaikkien jäsenvaltioiden olisi käytettävä ainoastaan keskitettyä rekisteröintitoimintoa.

(12)

Eurooppalaiseen kalustorekisteriin olisi voitava rekisteröidä tiettyjä jäsenvaltioiden vaatimia lisätietoja. Kalustoyksikön haltijan olisi toimitettava jäsenvaltion vaatimat lisätiedot kyseiselle jäsenvaltiolle jättämässään rekisteröintihakemuksessa.

(13)

Jotta voidaan helpottaa eurooppalaiseen kalustorekisteriin rekisteröityjen kalustoyksiköiden käyttöä kolmansissa maissa – erityisesti jos nämä soveltavat kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevan yleissopimuksen, jonka osapuoli Euroopan unioni on, määräyksiä – eurooppalaisen kalustorekisterin asiaankuuluvien tietojen olisi oltava kyseisten kolmansien maiden toimivaltaisten viranomaisten saatavilla. Tätä varten rautatieviraston olisi helpotettava 9 päivänä toukokuuta 1980 tehdyn kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevan yleissopimuksen, sellaisena kuin se on muutettuna 3 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyllä Vilnan pöytäkirjalla, mukaisesti hyväksyttyjen päätösten täytäntöönpanoa.

(14)

Rautatievirasto antoi 21 päivänä joulukuuta 2016 kansallisten kalustorekistereiden eritelmiä koskevan suosituksen, jossa käsiteltiin mahdollisuuksia parantaa kansallisten kalustorekistereiden käytettävyyttä. Lisäksi rautatievirasto antoi 14 päivänä joulukuuta 2017 suosituksen eurooppalaisen kalustorekisterin eritelmistä.

(15)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin (EU) 2016/797 51 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde

Tällä päätöksellä muutetaan kansallisia kalustorekistereitä koskevia yhteisiä eritelmiä ja vahvistetaan eurooppalaista kalustorekisteriä koskevat tekniset ja toiminnalliset eritelmät.

2 LUKU

KANSALLISET KALUSTOREKISTERIT

2 artikla

Kansallisia kalustorekistereitä koskevien yhteisten eritelmien muuttaminen

Muutetaan päätöksen 2007/756/EY liite tämän päätöksen liitteen I mukaisesti.

3 artikla

Tarpeettomien rekisteröintien peruuttaminen

1.   Kalustoyksikön haltijan on varmistettava, että päätöksen 2007/756/EY, sellaisena kuin se on muutettuna komission päätöksellä 2011/107/EU (3), liitteessä olevan 3.2.5 kohdan 1 alakohdassa tarkoitetut kalustoyksikköjen tarpeettomat rekisteröinnit poistetaan kansallisista kalustorekistereistä vuoden kuluessa 15 päivästä marraskuuta 2018.

2.   Kalustoyksikön haltijan on varmistettava, että sellaisten kolmansien maiden kalustoyksikköjen tarpeettomat rekisteröinnit, joita on tarkoitus käyttää unionin rautatiejärjestelmässä ja jotka on päätöksen 2007/756/EY liitteessä esitettyjen eritelmien mukaisesti rekisteröity kalustorekisteriin, joka on liitetty kyseisessä päätöksessä tarkoitettuun virtuaaliseen rekisteriin, peruutetaan vuoden kuluessa 15 päivästä marraskuuta 2018.

3 LUKU

EUROOPPALAINEN KALUSTOREKISTERI

4 artikla

Eurooppalaista kalustorekisteriä koskevat eritelmät

Eurooppalaista kalustorekisteriä koskevat tekniset ja toiminnalliset eritelmät vahvistetaan liitteessä II.

5 artikla

Rekisteröintielin

1.   Kunkin jäsenvaltion on nimettävä rautatieyrityksistä riippumaton rekisteröintielin, joka vastaa hakemusten käsittelystä ja eurooppalaisessa kalustorekisterissä olevien tietojen käsittelystä kyseisessä jäsenvaltiossa rekisteröityjen kalustoyksikköjen osalta, viimeistään 15 päivänä toukokuuta 2019.

2.   Kyseinen rekisteröintielin voi olla päätöksen 2007/756/EY 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti nimitetty elin. Jäsenvaltioiden on varmistettava rekisteröintielinten välinen yhteistyö ja keskinäinen tietojenvaihto, jotta eurooppalaisen kalustorekisterin muutokset annetaan tiedoksi hyvissä ajoin.

3.   Jos rekisteröintielin ei ole päätöksen 2007/756/EY 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti nimetty elin, jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille 1 kohdan mukaisesti nimetystä elimestä viimeistään 15 päivänä marraskuuta 2019.

6 artikla

Markkinoillesaattamisluvan saaneiden kalustoyksikköjen rekisteröinti

1.   Kalustoyksikön haltijan on jätettävä rekisteröintihakemus eurooppalaisen kalustorekisterin kautta valitsemalleen jäsenvaltiolle kyseisen kalustoyksikön käyttöalueella.

2.   Rekisteröintielinten on toteutettava kohtuulliset toimet eurooppalaiseen kalustorekisteriin rekisteröityjen tietojen oikeellisuuden varmistamiseksi.

3.   Kunkin rekisteröintielimen on voitava noutaa rekisteristä tiedot niistä kalustoyksikköjen rekisteröinneistä, jotka se on tehnyt.

7 artikla

Eurooppalaisen kalustorekisterin rakenne

1.   Rautatieviraston on tämän päätöksen mukaisesti perustettava eurooppalainen kalustorekisteri ja ylläpidettävä sitä.

2.   Jäljempänä 8 artiklassa tarkoitetun siirtymisen jälkeen eurooppalaisen kalustorekisterin on oltava keskitetty rekisteri, joka tarjoaa yhdenmukaistetun liitännän kaikille käyttäjille, jotta niillä on pääsy tietoihin ja jotta ne voivat rekisteröidä kalustoyksikköjä ja hallinnoida tietoja.

3.   Edellä olevasta 1 kohdasta poiketen jäsenvaltiot voivat käyttää liitteessä II olevassa 2.1.4 kohdassa tarkoitettua rekisteröintitoimintoa hajautetulla tavalla enintään 16 päivään kesäkuuta 2024.

4.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava rautatievirastolle viimeistään 15 päivänä toukokuuta 2019, aikovatko ne käyttää rautatieviraston perustamaa keskitettyä rekisteröintitoimintoa vai perustaa hajautetun rekisteröintitoiminnon. Niiden on osoitettava, kuinka ne aikovat täyttää 5 kohdassa vahvistetut edellytykset 16 päivään kesäkuuta 2020 mennessä.

5.   Kun jäsenvaltio panee täytäntöön hajautetulla tavalla toteutetun rekisteröintitoiminnon, sen on varmistettava yhteensopivuus ja yhteydenpito eurooppalaisen kalustorekisterin kanssa. Sen on myös varmistettava, että hajautettu rekisteröintitoiminto on eurooppalaista kalustorekisteriä koskevien eritelmien mukaisesti toiminnassa viimeistään 16 päivänä kesäkuuta 2021.

6.   Jäsenvaltiot voivat milloin tahansa muuttaa päätöstään käyttää hajautettua rekisteröintitoimintoa ja valita sen sijaan keskitetyn rekisteröintitoiminnon ilmoittamalla asiasta rautatievirastolle. Päätös tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua kyseisestä ilmoituksesta.

8 artikla

Kansallisista kalustorekistereistä eurooppalaiseen kalustorekisteriin siirtyminen

1.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että rekisteröityjä kalustoyksikköjä koskevat tiedot on siirretty kansallisista kalustorekistereistä eurooppalaiseen kalustorekisteriin viimeistään 16 päivänä kesäkuuta 2021. Siirtymävaiheen aikana rautatieviraston on koordinoitava rekisteröintielinten kanssa kansallisista kalustorekistereistä eurooppalaiseen kalustorekisteriin siirtymistä ja varmistettava, että tietotekninen ympäristö on käytettävissä.

2.   Rautatievirasto asettaa eurooppalaisen kalustorekisterin toiminnot jäsenvaltioiden saataville viimeistään 15 päivänä marraskuuta 2020.

3.   Rautatievirasto määrittelee eritelmät hajautetun rekisteröinnin toimintoa koskevien liitäntöjen toteuttamiseksi ja asettaa ne jäsenvaltioiden saataville viimeistään 16 päivänä tammikuuta 2020.

4.   Jäsenvaltioiden on 16 päivästä kesäkuuta 2021 rekisteröitävä kalustoyksiköt eurooppalaiseen kalustorekisteriin 7 artiklan mukaisesti.

5.   Jäsenvaltioiden on 16 päivästä kesäkuuta 2024 käytettävä keskitettyä rekisteröintitoimintoa.

4 LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

9 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätös 2007/756/EY 16 päivästä kesäkuuta 2021.

10 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Liitteessä II olevia 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 3, 4.3 ja 5 kohtaa sekä kyseisen liitteen lisäyksiä 1–6 sovelletaan 16 päivästä kesäkuuta 2021.

Tehty Brysselissä 25 päivänä lokakuuta 2018.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 138, 26.5.2016, s. 44.

(2)  Komission päätös 2007/756/EY, tehty 9 päivänä marraskuuta 2007, kansallista rekisteriä koskevasta direktiivien 96/48/EY ja 2001/16/EY 14 artiklan 4 ja 5 kohdassa säädetystä yhteisestä eritelmästä (EUVL L 305, 23.11.2007, s. 30).

(3)  Komission päätös 2011/107/EU, annettu 10 päivänä helmikuuta 2011, kansallista rekisteriä koskevasta yhteisestä eritelmästä tehdyn päätöksen 2007/756/EY muuttamisesta (EUVL L 43, 17.2.2011, s. 33).


LIITE I

Muutetaan päätöksen 2007/756/EY liite seuraavasti:

1)

Korvataan 3.2.1 kohta seuraavasti:

”3.2.1   Rekisteröintihakemus

Lisäyksessä 4 olevaa lomaketta käytetään rekisteröintihakemuksessa.

Haettaessa kulkuneuvon rekisteröintiä napsautetaan ensin nimikettä ”Uusi rekisteröinti” vastaavaa ruutua. Sen jälkeen täytetään lomake ja toimitetaan se

kaikki kentät täytettyinä sen jäsenvaltion rekisteröintielimelle, jossa rekisteröintiä haetaan,

kolmannesta maasta tulevan kulkuneuvon osalta sen jäsenvaltion rekisteröintielimelle, jossa sitä on tarkoitus käyttää ensimmäiseksi (ks. 3.2.5 kohdan 2 alakohta). Tässä tapauksessa lomakkeen on sisällettävä vähintään kulkuneuvon omistajan ja haltijan tunnistetiedot, kulkuneuvon käyttöön liittyviä rajoituksia koskevat tiedot ja tiedot huollosta vastaavasta elimestä.”

2)

Lisätään 3.2.3 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Rekisteröintielimen on rekisteröitävä muutokset NVR:ään 20 työpäivän kuluessa täydellisen hakemuksen vastaanottamisesta. Rekisteröintielimen on mainitussa ajassa joko rekisteröitävä kulkuneuvo tai pyydettävä korjausta tai selvennystä.”

3)

Korvataan 3.2.5 kohta seuraavasti:

”3.2.5   Useissa eri jäsenvaltioissa voimassa oleva lupa

1.

Kulkuneuvot on rekisteröitävä vain sen jäsenvaltion NVR:ään, jossa niille on ensimmäisen kerran myönnetty käyttöönottolupa, tai jos kyseessä on kulkuneuvo, jolle on myönnetty markkinoillesaattamislupa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 (*1) mukaisesti, vain markkinoillesaattamisluvan mukaisella kulkuneuvon käyttöönottoalueella sijaitsevassa jäsenvaltiossa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 3.2.6 kohdan 2 alakohdassa tarkoitettua rekisteröinnin siirtoa toiseen NVR:ään.

2.

Kulkuneuvot, jotka saapuvat unionin rautatiejärjestelmään kolmansista maista ja jotka on rekisteröity muuhun kuin tämän eritelmän mukaiseen rekisteriin, jota ei ole liitetty EC VVR:ään, on rekisteröitävä vain sen jäsenvaltion NVR:ään, jossa kulkuneuvoa aiotaan ensimmäisen kerran käyttää unionin rautatiejärjestelmässä.

3.

Kulkuneuvoja, jotka saapuvat unionin rautatiejärjestelmään kolmansista maista ja jotka on rekisteröity tämän eritelmän mukaiseen rekisteriin, joka on liitetty EC VVR:ään, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään, ei rekisteröidä yhteenkään kansalliseen rekisteriin.

4.

Kaikkien kulkuneuvojen kohdalla sen NVR:n, johon kulkuneuvo on rekisteröity, on sisällettävä kohtiin 2, 6, 12 ja 13 liittyvät tiedot jokaiselle jäsenvaltiolle, jossa tälle kulkuneuvolle on annettu käyttöönottolupa.

Tämä säännös ei rajoita 3 ja 5 artiklan soveltamista.

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/797, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 44).”"

4)

Lisätään 3.2 jaksoon 3.2.6 kohta seuraavasti:

”3.2.6   Rekisteröinnin siirto ja EVN:n vaihtuminen

1.

EVN on vaihdettava, jos se ei kalustoyksikköön tehtyjen teknisten muutosten takia enää ole lisäyksessä 6 esitettyjen yksikön yhteentoimivuuden tai teknisten ominaisuuksien mukainen. Tällaiset tekniset muutokset saattavat edellyttää uutta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/57/EY (*2) 21–26 artiklassa tarkoitettua käyttöönottolupaa tai uutta direktiivin (EU) 2016/797 21 artiklan mukaista markkinoillesaattamislupaa ja tarvittaessa uutta 24 artiklan mukaista tyyppihyväksyntää. Kulkuneuvon haltijan on ilmoitettava kyseisistä muutoksista ja tarvittaessa uudesta käyttöönottoluvasta tai uudesta markkinoille saattamista koskevasta luvasta sen jäsenvaltion rekisteröintielimelle, jossa kulkuneuvo on rekisteröity. Tämän rekisteröintielimen on annettava kulkuneuvolle uusi EVN.

2.

EVN voidaan vaihtaa kulkuneuvon haltijan pyynnöstä rekisteröimällä kulkuneuvo uudelleen eri jäsenvaltion NVR:ään, joka on liitetty EC VVR:ään, ja peruuttamalla sen jälkeen vanha rekisteröinti.

(*2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/57/EY, annettu 17 päivänä kesäkuuta 2008, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta yhteisössä (EUVL L 191, 18.7.2008, s. 1).”"

5)

Korvataan 3.3 kohta seuraavasti:

”3.3   Käyttöoikeudet

Tietyn jäsenvaltion ”XX” oikeudet NVR-tietojen käyttöön esitetään jäljempänä olevassa taulukossa.

Elin

Lukuoikeudet

Päivitysoikeudet

Jäsenvaltion ”XX” rekisteröintielin

Kaikki tiedot

Kaikki jäsenvaltion ”XX” rekisterissä olevat tiedot

NSA

Kaikki tiedot

Ei ole

Rautatievirasto

Kaikki tiedot

Ei ole

Kulkuneuvon haltija

Kaikki tiedot kulkuneuvoista, joiden haltija se on

Ei ole

Huollosta vastaava elin

Kaikki tiedot kulkuneuvoista, joiden huollosta se vastaa, lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Omistaja

Kaikki tiedot kulkuneuvoista, joiden omistaja se on

Ei ole

Rautatieyritys

Kaikki yhteen tai useampaan kulkuneuvon numeroon perustuvat tiedot lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Infrastruktuurin haltija

Kaikki yhteen tai useampaan kulkuneuvon numeroon perustuvat tiedot lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/798 (1) 22 artiklassa tarkoitettu tutkintaelin ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2012/34/EU (2) 55 artiklassa tarkoitettu sääntelyelin

Kaikki tiedot valvottavista ja tarkastettavista kulkuneuvoista

Ei ole

EY-tarkastusvakuutuksen antaja (hakija)

Kaikki tiedot kulkuneuvoista, joiden EY-tarkastusvakuutuksen antaja (hakija) se on, lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

NSA:n tai rautatieviraston tunnustama muu käyttöoikeuden haltija (3)

Määritellään tarpeen mukaan; käyttöoikeudelle voidaan asettaa aikaraja; ei koske omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Pääsy kansallisten rekisterien tietoihin voidaan antaa asianomaisille kolmansien maiden elimille tai hallitustenväliselle järjestölle, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään.”

6)

Korvataan lisäykset 1 ja 2 seuraavasti:

LISÄYS 1

RAJOITUSKOODAUS

1.   PERIAATTEET

Rajoituksille, joihin viitataan direktiivin 2008/57/EY 21–26 artiklassa tarkoitetussa käyttöönottoluvassa tai direktiivin (EU) 2016/797 21 artiklassa tarkoitetussa markkinoillesaattamisluvassa ja tarvittaessa direktiivin (EU) 2016/797 24 artiklassa tarkoitetussa uudessa tyyppihyväksynnässä, on määritettävä yhdenmukaistettu tunnus tai kansallinen tunnus.

2.   RAKENNE

Tunnuksissa ilmoitetaan

rajoitusluokka

rajoitustyyppi

arvo tai eritelmä

jotka on yhdistetty pisteillä (.) seuraavasti:

[luokka].[tyyppi].[arvo tai eritelmä].

3.   RAJOITUSSÄÄNNÖT

1.

Yhdenmukaistettuja rajoitussääntöjä on sovellettava kaikissa jäsenvaltioissa.

Rautatieviraston on pidettävä ajan tasalla koko unionin rautatiejärjestelmää koskeva yhdenmukaistettujen rajoitussääntöjen luettelo ja julkaistava se verkkosivustollaan.

Jos kansallinen turvallisuusviranomainen katsoo, että yhdenmukaistettujen rajoitussääntöjen luetteloon on tarpeen lisätä uudet säännöt, se pyytää rautatievirastoa arvioimaan näiden uusien sääntöjen lisäämistä luetteloon.

Rautatieviraston on arvioitava pyyntö kuullen tarvittaessa muita kansallisia turvallisuusviranomaisia. Rautatieviraston on lisättävä tarvittaessa uudet rajoitussäännöt luetteloon.

2.

Rautatieviraston on pidettävä ajan tasalla luettelo kansallisista rajoitussäännöistä. Kansallisia rajoitussääntöjä käytetään vain, kun rajoitukset liittyvät jäsenvaltion nykyisen rautatiejärjestelmän erityispiirteisiin eikä niitä todennäköisesti sovelleta samassa merkityksessä muissa jäsenvaltioissa.

Niiden rajoitustyyppien osalta, joita ei mainita 1 kohdassa tarkoitetussa luettelossa, kansallinen turvallisuusviranomainen pyytää rautatievirastoa sisällyttämään uudet säännöt kansallisten rajoitussääntöjen luetteloon. Rautatieviraston on arvioitava pyyntö kuullen tarvittaessa muita kansallisia turvallisuusviranomaisia. Rautatieviraston on lisättävä tarvittaessa uusia rajoitussääntöjä luetteloon.

3.

Monikansallisten turvallisuusviranomaisten rajoitussääntöjä käsitellään kuten kansallisia rajoitussääntöjä.

4.

Koodaamattomia rajoituksia käytetään vain, kun rajoituksia ei niiden erityisluonteen vuoksi todennäköisesti sovelleta moniin eri kalustoyksikkötyyppeihin.

Rautatieviraston on pidettävä eurooppalaiseen kalustorekisteriin liittyvää yksiselitteistä rajoitussääntöjen luetteloa, direktiivin (EU) 2016/797 48 artiklassa tarkoitettua hyväksyttyjen kalustoyksikkötyyppien eurooppalaista rekisteriä, keskitettyä palvelupistettä ja yhteentoimivuuteen ja turvallisuuteen tähtäävää Euroopan rautatieviraston tietokantaa.

5.

Rautatievirasto voi tarvittaessa koordinoida rajoitussääntöjen yhdenmukaistamisprosessia asianomaisen hallitustenvälisen järjestön kanssa, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään.

LISÄYS 2

EIN:N RAKENNE JA SISÄLTÖ

Rautatievirasto määrittää EIN:n rakenteen ja sisällön, mukaan lukien asiaan liittyvien asiakirjatyyppien kodifioinnin teknisessä asiakirjassa ja julkaisee sen verkkosivustollaan.

7)

Korvataan lisäyksen 6 osassa 1 oleva 1 kohta seuraavasti:

”1.   Liikkuvan kaluston haltijan tunnuksen (VKM) määritelmä

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus (VKM) on kirjaintunnus, joka koostuu 2–5 kirjaimesta (*3). Liikkuvan kaluston haltijan tunnus merkitään kaikkiin kalustoyksiköihin niiden eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron läheisyyteen. Liikkuvan kaluston haltijan tunnus yksilöi kyseisen haltijan kansalliseen liikkuvan kaluston rekisteriin merkityllä tavalla.

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus on yksiselitteinen ja voimassa kaikissa jäsenvaltioissa ja kaikissa maissa, jotka solmivat tässä päätöksessä vahvistetun liikkuvan kaluston numeroinnin ja haltijan tunnuksen soveltamista edellyttävän sopimuksen.

(*3)  Belgian rautateillä voidaan edelleen käyttää ympyröityä B-kirjainta.”"

8)

Korvataan lisäyksessä 6 oleva osa 4 seuraavasti:

”OSA 4 – LIIKKUVAN KALUSTON REKISTERÖINTIMAAN TUNNUKSET (NUMEROT 3–4 JA LYHENTEET)

Kolmansia maita koskevat tiedot on annettu vain tiedoksi.

Maat

Maan kirjaintunnus (1)

Maan numerotunnus

 

Maat

Maan kirjaintunnus (1)

Maan numerotunnus

Albania

AL

41

 

Liettua

LT

24

Algeria

DZ

92

 

Luxemburg

L

82

Armenia

AM

58

 

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

MK

65

Itävalta

A

81

 

Malta

M

 

Azerbaidžan

AZ

57

 

Moldova

MD (1)

23

Valko-Venäjä

BY

21

 

Monaco

MC

 

Belgia

B

88

 

Mongolia

MGL

31

Bosnia ja Hertsegovina

BIH

50 ja 44 (2)

 

Montenegro

MNE

62

Bulgaria

BG

52

 

Marokko

MA

93

Kiina

RC

33

 

Alankomaat

NL

84

Kroatia

HR

78

 

Pohjois-Korea

PRK (1)

30

Kuuba

CU (1)

40

 

Norja

N

76

Kypros

CY

 

 

Puola

PL

51

Tšekki

CZ

54

 

Portugali

P

94

Tanska

DK

86

 

Romania

RO

53

Egypti

ET

90

 

Venäjä

RUS

20

Viro

EST

26

 

Serbia

SRB

72

Suomi

FIN

10

 

Slovakia

SK

56

Ranska

F

87

 

Slovenia

SLO

79

Georgia

GE

28

 

Etelä-Korea

ROK

61

Saksa

D

80

 

Espanja

E

71

Kreikka

GR

73

 

Ruotsi

S

74

Unkari

H

55

 

Sveitsi

CH

85

Iran

IR

96

 

Syyria

SYR

97

Irak

IRQ (1)

99

 

Tadžikistan

TJ

66

Irlanti

IRL

60

 

Tunisia

TN

91

Israel

IL

95

 

Turkki

TR

75

Italia

I

83

 

Turkmenistan

TM

67

Japani

J

42

 

Ukraina

UA

22

Kazakstan

KZ

27

 

Yhdistynyt kuningaskunta

GB

70

Kirgisia

KS

59

 

Uzbekistan

UZ

29

Latvia

LV

25

 

Vietnam

VN (1)

32

Libanon

RL

98

 

(1)

Tieliikennettä koskevien vuoden 1949 yleissopimuksen liitteessä 4 ja vuoden 1968 yleissopimuksen 45 artiklan 4 kohdassa kuvatun kirjaintunnusjärjestelmän mukaisesti.

(2)

Bosnia ja Hertsegovina käyttää kahta eri tunnusta. Numeerinen maatunnus 49 on varattu.”


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/798, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautateiden turvallisuudesta (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 102).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/34/EU, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, yhtenäisestä eurooppalaisesta rautatiealueesta (EUVL L 343, 14.12.2012, s. 32).

(3)  Rautatieviraston on yhteistyössä kansallisten turvallisuusviranomaisten kanssa määriteltävä menettely käyttöoikeuden haltijoiden tunnustamiselle.


LIITE II

1.   SISÄLTÖ JA TIETOJEN MUOTO

Eurooppalaisen kalustorekisterin (EVR) sisältö ja tietojen muoto vahvistetaan jäljempänä esitetyssä taulukossa.

Taulukko 1

Eurooppalaisen kalustorekisterin parametrit

Parametrin numero

Parametrin nimi

Kuvaus

Muoto

Pakollinen/Vapaaehtoinen

1

Liikkuvan kaluston tunnisteet

 

 

 

1.1

Eurooppalainen kalustoyksikkönumero (EVN)

Eurooppalainen kalustoyksikkönumero. Lisäyksessä 6 määritelty numerotunniste.

Katso lisäys 6 (1)

Pakollinen

1.2

Edellinen kalustoyksikkönumero

Edellinen numero (tarvittaessa, uudelleen numeroitavan kalustoyksikön osalta)

 

Pakollinen (soveltuvin osin)

2

Rekisteröintijäsenvaltio

 

 

 

2.1

Rekisteröintijäsenvaltio

Jäsenvaltio, jossa kalustoyksikkö on rekisteröity

2-kirjaiminen koodi (*1)

Pakollinen

3

Jäsenvaltiot, joissa kalustoyksikkö on saanut luvan

 

 

 

3.1

Käyttöalue

Järjestelmä täyttää kentän automaattisesti parametrin 11.4 arvojen perusteella.

Teksti

Järjestelmä täyttää kentän automaattisesti parametrin 11.4 arvojen perusteella.

4

Muut olosuhteet

 

 

 

4.1

Muut kalustoyksikköä koskevat olosuhteet

Ilmoitetaan sovellettavat kahden- tai monenväliset sopimukset, kuten RIV, RIC, TEN, TEN-CW tai TEN-GE.

Teksti

Pakollinen (soveltuvin osin)

5

Valmistusteollisuus

 

 

 

5.1

Valmistusvuosi

Vuosi, jona kalustoyksikkö lähti tehtaalta

VVVV

Pakollinen

5.2

Valmistajan sarjanumero

Valmistajan sarjanumero, sellaisena kuin se on merkittynä kalustoyksikön runkoon.

Teksti

Vapaaehtoinen

5.3

ERATV-viite

Ilmoitetaan hyväksytty (2) kalustoyksikkötyyppi (tai -versio tai -variantti), jonka mukainen kalustoyksikkö on.

Aakkosnumeerinen koodi (aakkosnumeeriset koodit)

Pakollinen (jos sellainen on)

5.4

Sarja

Sen sarjan tunniste, johon kalustoyksikkö kuuluu.

Teksti

Pakollinen (soveltuvin osin)

6

Viitetiedot EY-tarkastusvakuutuksesta (3)

 

 

 

6.1

EY-tarkastusvakuutuksen päiväys

EY-tarkastusvakuutuksen päiväys

Päiväys (VVVVKKPP)

Pakollinen (jos sellainen on)

6.2

Viitetiedot EY-tarkastusvakuutuksesta

Viitetiedot EY-tarkastusvakuutuksesta

Olemassa olevien kalustoyksikköjen osalta: teksti.

Uusien kalustoyksikköjen osalta: EU-tunnistenumeroon perustuva aakkosnumeerinen koodi, ks. lisäys 2.

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3

EY-tarkastusvakuutuksen antaja (hakija)

 

 

 

6.3.1

Organisaation nimi

 

Teksti

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3.2

Yritysrekisterinumero

 

Teksti

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3.3

Osoite

Organisaation osoite, kadunnimi ja numero

Teksti

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3.4

Kaupunki

 

Teksti

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3.5

Maakoodi

 

2-kirjaiminen koodi (*1)

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3.6

Postinumero

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3.7

Sähköposti

 

Sähköpostiosoite

Pakollinen (jos sellainen on)

6.3.8

Organisaation koodi

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen (jos sellainen on)

7

Omistaja

Kalustoyksikön omistajan yksilöinti

 

 

7.1

Organisaation nimi

 

Teksti

Pakollinen

7.2

Yritysrekisterinumero

 

Teksti

Pakollinen

7.3

Osoite

 

Teksti

Pakollinen

7.4

Kaupunki

 

Teksti

Pakollinen

7.5

Maakoodi

 

2-kirjaiminen koodi (*1)

Pakollinen

7.6

Postinumero

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen

7.7

Sähköposti

 

Sähköpostiosoite

Pakollinen

7.8

Organisaation koodi

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen

8

Kalustoyksikön haltija

Kalustoyksikön haltijan yksilöinti

 

 

8.1

Organisaation nimi

 

Teksti

Pakollinen

8.2

Yritysrekisterinumero

 

Teksti

Pakollinen

8.3

Osoite

 

Teksti

Pakollinen

8.4

Kaupunki

 

Teksti

Pakollinen

8.5

Maakoodi

 

2-kirjaiminen koodi (*1)

Pakollinen

8.6

Postinumero

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen

8.7

Sähköposti

 

Sähköpostiosoite

Pakollinen

8.8

Organisaation koodi

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen

8.9

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen

9

Kunnossapidosta vastaava yksikkö

Viitetieto kunnossapidosta vastaavasta yksiköstä

 

 

9.1

Organisaation nimi

 

Teksti

Pakollinen

9.2

Yritysrekisterinumero

 

Teksti

Pakollinen

9.3

Osoite

 

Teksti

Pakollinen

9.4

Kaupunki

 

Teksti

Pakollinen

9.5

Maakoodi

 

2-kirjaiminen koodi (*1)

Pakollinen

9.6

Postinumero

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen

9.7

Sähköposti

 

Sähköpostiosoite

Pakollinen

9.8

Organisaation koodi

 

Aakkosnumeerinen koodi

Pakollinen

10

Rekisteröinnin tila

 

 

 

10.1

Rekisteröinnin tila (ks. lisäys 3)

 

2-numeroinen koodi

Pakollinen

10.2

Rekisteröinnin tila – päiväys

Rekisteröinnin tila – päiväys

Päiväys (VVVVKKPP)

Pakollinen

10.3

Rekisteröinnin tila – syy

 

Teksti

Pakollinen (soveltuvin osin)

11

Markkinoillesaattamisluvat (4)  (5)

 

 

 

11.1

Luvan myöntäjän nimi

Markkinoille saattamista koskevan luvan myöntäjä (kansallinen turvallisuusviranomainen tai rautatievirasto)

Teksti

Pakollinen

11.2

Luvan myöntäjän jäsenvaltio

Luvan myöntäjän jäsenvaltio

2-kirjaiminen koodi (*1)

Pakollinen

11.3

EU-tunnistenumero

Luvan myöntäjän antama yhdenmukaistetun käyttöönottoluvan numero

Lupanumero.

Uusien kalustoyksikköjen osalta: EU-tunnistenumeroon perustuva aakkosnumeerinen koodi, ks. lisäys 2.

Pakollinen

11.4

Käyttöalue

Myönnetyssä luvassa ilmoitettu käyttöalue.

Teksti

Pakollinen

11.5

Luvan myöntämispvm

 

Päiväys (VVVVKKPP)

Pakollinen

11.6

Luvan voimassaolo päättyy (jos määritelty)

 

Päiväys (VVVVKKPP)

Pakollinen (soveltuvin osin)

11.7

Luvan keskeyttämisen päivämäärä

 

Päiväys (VVVVKKPP)

Pakollinen (soveltuvin osin)

11.8

Luvan peruttamisen päivämäärä

 

Päiväys (VVVVKKPP)

Pakollinen (soveltuvin osin)

11.9

Kalustoyksikön käyttöä koskevat ehdot ja muut kalustoyksikön käyttöä koskevat rajoitukset

 

 

 

11.9.1

Koodatut käyttöehdot ja rajoitukset

Kalustoyksikön käyttöä koskevat ehdot ja rajoitukset

Koodiluettelo (ks. lisäys 1).

Pakollinen (soveltuvin osin)

11.9.2

Koodaamattomat käyttöehdot ja rajoitukset

Kalustoyksikön käyttöä koskevat ehdot ja rajoitukset

Teksti

Pakollinen (soveltuvin osin)

12

Lisäkentät (6)

 

 

 

2.   RAKENNE

2.1   Eurooppalaisen kalustorekisterin rakenne

2.1.1   Tiedonhakua ja tietoihin pääsyä koskeva toiminto (DSC-toiminto)

Rautatievirasto panee DSC-toiminnon täytäntöön keskitetyn internet-pohjaisen työkalun ja koneiden väliseen viestintään tarkoitetun liitännän avulla. Kyseinen toiminto mahdollistaa tietojen hakemisen ja tietoihin pääsyn eurooppalaisessa kalustorekisterissä todentamisen jälkeen.

DSC-toiminnon avulla rekisteröintielimet voivat noutaa kirjaamiaan kalustoyksikkörekisteröintejä koskevat taulukossa 1 esitetyt parametriarvot.

2.1.2   Käyttäjätilien luomista ja hallinnointia koskeva toiminto (UCA-toiminto)

Rautatievirasto panee UCA-toiminnon täytäntöön keskitetyn internet-pohjaisen työkalun avulla. Kyseisen toiminnon avulla henkilöt ja organisaatiot voivat pyytää pääsyä eurooppalaisen kalustorekisterin tietoihin ja toimivaltainen rekisteröintielin voi luoda käyttäjätilejä ja hallinnoida käyttöoikeuksia.

2.1.3   Viitetietojen hallinnointitoiminto (RDA-toiminto)

Rautatievirasto panee RDA-toiminnon täytäntöön keskitetyn internet-pohjaisen työkalun avulla. Kyseisen toiminnon avulla rekisteröintielimet ja rautatievirasto voivat hallinnoida yhteisiä viitetietoja.

2.1.4   Hakemuksen jättämistä, rekisteröitymistä ja tietojen varastointia koskevat toiminnot (ARS-toiminnot)

ARS-toimintojen avulla kalustoyksikköjen haltijat voivat todentamisen jälkeen jättää valitulle rekisteröintielimelle hakemuksen kalustoyksikön rekisteröintiä varten tai olemassa olevan rekisteröinnin ajan tasalle saattamista varten käyttämällä internet-pohjaista työkalua, joka sisältää yhdenmukaistetun sähköisen lomakkeen (ks. lisäys 4). Tämän toiminnon avulla rekisteröintielimen on voitava rekisteröidä rekisteritiedot. Tiettyyn jäsenvaltioon liittyviin rekisteröinteihin viitataan kyseisen jäsenvaltion rekisterinä.

Jäsenvaltiot voivat päättää käyttää rautatieviraston tarjoamaa keskitettyä ARS-toimintoa (C-ARS) tai ne voivat panna ARS-toiminnon täytäntöön itsenäisesti hajautetulla tavalla. Jälkimmäisessä tapauksessa jäsenvaltion ja rautatieviraston on varmistettava hajautettujen ARS-toimintojen (D-ARS) ja keskitettyjen toimintojen (DSC, UCA ja RDA) välinen yhteensopivuus ja viestintä.

Keskitetty ARS-toiminto mahdollistaa kalustoyksikkönumeroiden ennakkovarauksen ja hallinnoinnin. Ennakkovarausprosessi mahdollistaa sen, että hakija tai haltija voi täyttää ennakkoon sähköisessä lomakkeessa vaaditut tiedot.

2.2   Käytettävyys

Eurooppalaisen kalustorekisterin toimintoja on voitava käyttää yleisimmillä verkkoselaimilla ja kaikilla unionin virallisilla kielillä.

2.3   Saatavuus

Yleissääntönä on, että eurooppalaisen kalustorekisterin on oltava jatkuvasti saatavilla; tavoitteena on 98 prosentin käytettävyysaste.

Jos tavanomaisten työskentelyaikojen (ma–pe klo 7.00–20.00 Keski-Euroopan aikaa) ulkopuolella tapahtuu toimintahäiriö, palvelu palautetaan toimintahäiriötä seuraavana työpäivänä. Huollon aikana järjestelmän käyttö keskeytetään mahdollisimman lyhyeksi ajaksi.

2.4   Palvelutaso

Käyttäjätuki on saatavilla työskentelyaikoina Help Desk -tukipalvelun kautta, joka avustaa käyttäjiä järjestelmän käyttöön liittyvissä asioissa ja rekisteröintielimiä järjestelmän toimintaan liittyvissä kysymyksissä.

Rautatieviraston on tarjottava testausympäristö eurooppalaista kalustorekisteriä varten.

2.5   Muutoksenhallinta

Rautatievirasto perustaa muutoksenhallintamenettelyn eurooppalaista kalustorekisteriä varten.

2.6   Tietojen eheys

Eurooppalaisessa kalustorekisterissä on varmistettava asianmukainen tietojen eheys.

2.7   Ennakkotarkastus

Eurooppalaisessa kalustorekisterissä on tarkastettava automaattisesti sähköiseen lomakkeeseen merkityt tiedot, myös vertaamalla niitä eurooppalaisessa kalustorekisterissä oleviin rekisteröinteihin, varmistamalla tietojen täydellisyys ja tarkistamalla merkittyjen tietojen muoto.

2.8   Kolmansissa maissa rekisteröityjen kalustoyksiköiden käytön helpottaminen unionissa

Rautatievirasto voi ottaa käyttöön DSC-toiminnon, jonka avulla kolmansien maiden asianomaiset elimet saavat pääsyn tiettyihin eurooppalaisessa kalustorekisterissä oleviin tietoihin, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään.

Rautatievirasto voi sallia eurooppalaisen kalustorekisterin toimintojen käytön kolmansien maiden elimille, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään.

3.   KÄYTTÖTARKOITUS

3.1   Eurooppalaisen kalustorekisterin käyttö

Eurooppalaista kalustorekisteriä voidaan käyttää esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

sen tarkistaminen, onko kalustoyksikkö asianmukaisesti rekisteröity ja mikä on rekisteröinnin tila;

tietojen hakeminen markkinoillesaattamisluvista, mukaan lukien luvan antajasta, käyttöalueesta, käyttöehdoista ja muista rajoituksista;

viitetietojen hakeminen hyväksytystä kalustoyksikkötyypistä, jonka mukainen kalustoyksikkö on;

kalustoyksikön haltijan, omistajan tai kunnossapidosta vastaavan yksikön yksilöinti.

3.2   Kalustoyksikköjen rekisteröinti

3.2.1   Yleiset säännöt

1.

Kalustoyksikkö on rekisteröitävä eurooppalaiseen kalustorekisteriin kalustoyksikön haltijan pyynnöstä markkinoillesaattamisluvan myöntämisen jälkeen ennen käyttöönottoa. Kalustoyksikön haltijan on täytettävä sähköinen lomake ja jätettävä rekisteröintihakemus käyttöalueella sijaitsevassa valitsemassaan jäsenvaltiossa. Kalustoyksikön rekisteröintiä varten valitulla jäsenvaltiolla on hakijan tai haltijan pyynnöstä annettava käyttöön menettelyt kalustoyksikkönumero(je)n varaamiseksi ennakkoon.

2.

Eurooppalaisessa kalustorekisterissä voi olla kunkin kalustoyksikön osalta vain yksi voimassa oleva rekisteröinti. Kalustoyksikköä, jolla ei ole voimassa olevaa rekisteröintiä, ei saa käyttää.

3.

Rekisteröintivaltion rekisteröintielin antaa kullekin kalustoyksikölle rekisteröinnin yhteydessä eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron. Eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron on oltava lisäyksessä 6 vahvistettujen sääntöjen mukainen. Jos hakija tai haltija sai pyytämänsä ennakkoon varatun kalustoyksikkönumeron, kyseistä kalustoyksikkönumeroa on käytettävä ensirekisteröinnissä.

4.

Eurooppalainen kalustoyksikkönumero on mahdollista vaihtaa 3.2.2.8 ja 3.2.2.9 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa.

5.

Sellaisten kalustoyksikköjen tapauksessa, jotka saapuvat unionin rautatiejärjestelmään kolmansista maista ja jotka on rekisteröity muuhun kuin tämän liitteen mukaiseen rekisteriin tai jota ei ole liitetty eurooppalaiseen kalustorekisteriin, kalustoyksikön haltija jättää rekisteröintihakemuksen sille jäsenvaltiolle, jossa kalustoyksikköä aiotaan ensimmäisen kerran käyttää unionin rautatiejärjestelmässä.

6.

Liikkuvaa kalustoa, joka on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa kolmannessa maassa ja jota aiotaan käyttää unionissa osana 1 520 mm:n rautatiejärjestelmän vaunustoa, ei rekisteröidä eurooppalaiseen kalustorekisteriin. Direktiivin (EU) 2016/797 47 artiklan 7 kohdan nojalla on kuitenkin mahdollista saada käyttöön tiedot kyseessä olevan kalustoyksikön haltijasta ja sen kunnossapidosta vastaavasta yksiköstä sekä kalustoyksikön käyttöön liittyvistä rajoituksista.

7.

Kalustoyksiköt, jotka saapuvat unionin rautatiejärjestelmään kolmansista maista ja jotka on rekisteröity eurooppalaiseen kalustorekisteriin liitettyyn rekisteriin (DSC-toiminnon avulla) tämän liitteen mukaisesti, on rekisteröitävä vain kyseiseen rekisteriin, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään.

8.

Eurooppalaisen kalustorekisterin on kunkin kalustoyksikön osalta sisällettävä viitetiedot kaikista kalustoyksikölle myönnetyistä luvista ja EU:n ulkopuolisista maista, joissa kalustoyksikköä saa käyttää kansainvälisessä liikenteessä kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevan yleissopimuksen liitteen G mukaisesti, sekä niihin liittyvät käyttöehdot ja muut rajoitukset.

9.

Rekisteröintielin toteuttaa kohtuulliset toimet varmistaakseen eurooppalaiseen kalustorekisteriin rekisteröityjen tietojen oikeellisuuden. Tätä tarkoitusta varten rekisteröintielin voi pyytää tietoja muilta rekisteröintielimiltä, erityisesti silloin, kun rekisteröintiä hakeva kalustoyksikön haltija on sijoittautunut toiseen jäsenvaltioon. Rekisteröintielin voi päättää keskeyttää kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolon perustelluissa tapauksissa.

10.

Jos kansallinen turvallisuusviranomainen tai rautatievirasto katsoo, että kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolo on perusteltua keskeyttää komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2018/545 (7) 54 artiklan mukaisesti, sen on pyydettävä keskeyttämistä rekisteröintielimeltä. Rekisteröintielin keskeyttää rekisteröinnin voimassaolon viipymättä saatuaan kyseisen pyynnön.

11.

Kalustoyksikön haltijan on jätettävä rekisteröintihakemuksensa toimivaltaiselle rekisteröintielimelle internet-pohjaisella sähköisellä lomakkeella. Internet-pohjaiset lomake ja seurantanäkymä on asetettava saaville osana ARS-toimintoa, ja niihin on oltava pääsy todentamisen jälkeen.

12.

Rekisteröintihakemus voi koskea yksittäistä kalustoyksikköä tai useita luetteloituja kalustoyksiköitä.

13.

Joidenkin rekisteröintien osalta jäsenvaltiot voivat vaatia, että rekisteröintihakemukseen liitetään sähköisesti täydentäviä asiakirjoja; tätä tarkoitusta varten rekisteröintielimen on julkaistava luettelo kussakin rekisteröintitapauksessa vaadituista täydentävistä asiakirjoista.

14.

Taulukossa 1 tarkoitettujen tietojen ohella jäsenvaltiot voivat vaatia ylimääräisten kenttien täyttämistä rekisteröintihakemuksessa. Tätä tarkoitusta varten rekisteröintielimen on julkaistava luettelo kyseisistä kentistä.

15.

Eurooppalaisessa kalustorekisterissä on annettava haltijalle ja rekisteröintielimelle mahdollisuus rekisteröintihakemusten ja niiden liitteiden tarkasteluun järjestelmässä sekä rekisteröintien kirjaamiseen ja rekisteröintejä koskevien muutosten kirjaamiseen muutoksia vastaavilla tiedoilla.

16.

Rekisteröintielimen on rekisteröitävä tiedot eurooppalaiseen kalustorekisteriin 20 työpäivän kuluessa täydellisen hakemuksen vastaanottamisesta. Rekisteröintielimen on mainitussa ajassa joko rekisteröitävä kalustoyksikkö tai pyydettävä korjausta tai selvennystä.

17.

Kalustoyksikön haltijan on voitava tarkastella hakemuksensa edistymistä internet-pohjaisessa seurantanäkymässä.

18.

Eurooppalaisen kalustorekisterin on ilmoitettava kalustoyksikön haltijalle ja rekisteröintielimelle mahdollisista rekisteröintihakemuksen tilassa tapahtuneista muutoksista.

3.2.2   Rekisteröintitapaukset

Eri rekisteröintitapaukset esitetään jäljempänä. Useita eri rekisteröintitapauksia voidaan tarvittaessa yhdistää yhteen rekisteröintihakemukseen.

3.2.2.1   Uusi rekisteröinti

Kaikki taulukossa 1 luetellut pakolliset kentät ja jäsenvaltion 3.2.1.14 kohdan mukaisesti edellyttämät ylimääräiset kentät on täytettävä.

Kalustoyksikön haltijan on jätettävä hakemus kalustoyksikön käyttöalueella sijaitsevan jäsenvaltion, jossa rekisteröintiä haetaan, rekisteröintielimelle.

Sellaisten kalustoyksiköiden osalta, jotka saapuvat unionin rautatiejärjestelmään kolmansista maista 3.2.1.5 kohdassa esitetyn mukaisesti, hakemukset on jätettävä sen jäsenvaltion rekisteröintielimelle, jossa kalustoyksikköä aiotaan ensimmäisen kerran käyttää. Tässä tapauksessa hakemuksen on sisällettävä vähintään kalustoyksikön haltijan ja kunnossapidosta vastaavan yksikön tunnistetiedot ja kalustoyksikön käyttöön liittyviä rajoituksia koskevat tiedot.

3.2.2.2   Olemassa olevan rekisteröinnin ajan tasalle saattaminen

Kalustoyksikön haltijan on jätettävä hakemus sen jäsenvaltion rekisteröintielimelle, jossa kalustoyksikkö on rekisteröity. Vain taulukossa 1 esitetyt parametrit, jotka on saatettava ajan tasalle, on ilmoitettava.

3.2.2.3   Kalustoyksikön haltijan vaihtuminen

Jos kalustoyksikön haltija vaihtuu, vaihtumista edeltävän rekisteröidyn haltijan vastuulla on ilmoittaa asiasta hyvissä ajoin rekisteröintielimelle, jotta tämä voi saattaa eurooppalaisen kalustorekisterin ajan tasalle. Edellinen haltija poistetaan eurooppalaisessa kalustorekisterissä olevasta rekisteröinnistä ja vapautetaan vastuualueistaan vasta sitten, kun uusi haltija on hyväksynyt haltijan aseman. Jos kukaan haltija ei ole hyväksynyt haltijan asemaa edellisen haltijan rekisteröinnin poistamispäivänä, kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolo on keskeytettävä.

3.2.2.4   Kunnossapidosta vastaavan yksikön (ECM) vaihtuminen

Jos kunnossapidosta vastaava yksikkö vaihtuu, kalustoyksikön haltijan on ilmoitettava asiasta hyvissä ajoin rekisteröintielimelle, jotta tämä voi saattaa eurooppalaisen kalustorekisterin ajan tasalle. Edellisen kunnossapidosta vastaavan yksikön on toimitettava huoltoasiakirjat joko kalustoyksikön haltijalle tai uudelle kunnossapidosta vastaavalle yksikölle. Edellinen kunnossapidosta vastaava yksikkö vapautetaan vastuualueistaan sitten, kun se on poistettu eurooppalaisessa kalustorekisterissä olevasta rekisteröinnistä. Jos yksikään uusi taho ei ole hyväksynyt kunnossapidosta vastaavan yksikön asemaa edellisen kunnossapidosta vastaavan yksikön rekisteröinnin poistamispäivänä, kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolo keskeytetään.

3.2.2.5   Omistajan vaihtuminen

Jos kalustoyksikön omistaja vaihtuu, kalustoyksikön haltijan on ilmoitettava asiasta hyvissä ajoin rekisteröintielimelle, jotta tämä voi saattaa eurooppalaisen kalustorekisterin ajan tasalle.

3.2.2.6   Rekisteröinnin voimassaolon keskeyttäminen tai uudelleenaktivointi

Rekisteröinnin uusi tila (8) ja sen syy on ilmoitettava. Eurooppalainen kalustorekisteri lisää uutta tilaa koskevan päiväyksen automaattisesti.

Kalustoyksikköä, jonka rekisteröinnin voimassaolo on keskeytetty, ei saa käyttää unionin rautatiejärjestelmässä.

Rekisteröinnin uudelleenaktivointi keskeyttämisen jälkeen edellyttää, että rekisteröintielin tarkastaa uudelleen keskeyttämiseen johtaneet olosuhteet soveltuvin osin yhteistyössä voimassaolon keskeyttämistä pyytäneen kansallisen turvallisuusviranomaisen kanssa.

3.2.2.7   Rekisteröinnin peruuttaminen

Rekisteröinnin uusi tila (8) ja sen syy on ilmoitettava. Järjestelmä lisää uutta tilaa koskevan päiväyksen automaattisesti.

Kalustoyksikköä, jonka rekisteröinti on peruutettu, ei saa käyttää unionin rautatiejärjestelmässä kyseisen rekisteröinnin nojalla.

3.2.2.8   Eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron vaihtaminen teknisten muutosten vuoksi

Eurooppalainen kalustoyksikkönumero on vaihdettava, jos se ei kalustoyksikköön tehtyjen teknisten muutosten takia enää ole lisäyksessä 6 esitettyjen yksikön yhteentoimivuuden tai teknisten ominaisuuksien mukainen. Tällaiset tekniset muutokset saattavat edellyttää uutta direktiivin (EU) 2016/797 21 artiklan mukaista markkinoillesaattamislupaa ja tarvittaessa direktiivin (EU) 2016/797 24 artiklan mukaista tyyppihyväksyntää. Kalustoyksikön haltijan on ilmoitettava kyseisistä muutoksista ja tarvittaessa uudesta markkinoillesaattamisluvasta sen jäsenvaltion rekisteröintielimelle, jossa kalustoyksikkö on rekisteröity. Tämän rekisteröintielimen on annettava kalustoyksikölle uusi eurooppalainen kalustoyksikkönumero.

Eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron vaihtamisen yhteydessä kalustoyksikkö rekisteröidään uudelleen ja sen jälkeen vanha rekisteröinti peruutetaan.

3.2.2.9   Eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron ja rekisteröintijäsenvaltion vaihtuminen

Eurooppalainen kalustoyksikkönumero voidaan vaihtaa kalustoyksikön haltijan pyynnöstä rekisteröimällä kalustoyksikkö uudelleen eri jäsenvaltion toimesta kalustoyksikön käyttöalueella ja peruuttamalla sen jälkeen vanha rekisteröinti.

3.2.3   Automaattinen muutosilmoitus

Jos yksi tai useampi rekisteröintitieto muuttuu, eurooppalaisen kalustorekisterin tietotekninen järjestelmä lähettää kalustoyksikön haltijalle ja kalustoyksikön käyttöalueen osalta asianomaisille kansallisille turvallisuusviranomaisille automaattisen sähköposti-ilmoituksen, jossa kerrotaan muutoksesta, jos nämä ovat tilanneet kyseiset ilmoitukset.

Jos kalustoyksikön haltija, omistaja tai kunnossapidosta vastaava yksikkö vaihtuu, eurooppalaisen kalustorekisterin tietotekninen järjestelmä lähettää automaattisen sähköposti-ilmoituksen sekä vanhalle haltijalle/omistajalle/yksikölle että uudelle haltijalle/omistajalle/yksikölle.

Kalustoyksikön haltija, omistaja tai kunnossapidosta vastaava yksikkö taikka EY-tarkastusvakuutuksen antaja voi valita saavansa automaattisia sähköposti-ilmoituksia, joissa kerrotaan sellaisiin rekisteröinteihin liittyvistä muutoksista, joissa ne ovat osallisina.

3.2.4   Aikaisemmat tiedot

Kaikki eurooppalaisessa kalustorekisterissä olevat tiedot on säilytettävä 10 vuoden ajan siitä päivästä alkaen, jolloin kalustoyksikön rekisteröinti peruutetaan. Tietojen on oltava saatavilla online-muodossa vähintään kolmen ensimmäisen vuoden ajan. Kolmen vuoden jälkeen tiedot voidaan arkistoida. Jos tämän 10 vuoden ajanjakson aikana käynnistetään yhtä tai useampaa kalustoyksikköä koskeva tutkimus, näitä kalustoyksikköjä koskevat tiedot on säilytettävä myös mainitun 10 vuoden ajanjakson jälkeen, jos Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/798 (9) 22 artiklassa tarkoitetut tutkintaelimet taikka kansalliset tuomioistuimet niin edellyttävät.

Kalustoyksikön rekisteröinnin peruuttamisen jälkeen mitään kalustoyksikölle annettuja rekisterinumeroita ei saa antaa millekään muulle kalustoyksikölle ennen kuin rekisteröinnin peruuttamispäivästä on kulunut sata vuotta.

Muutokset eurooppalaisessa kalustorekisterissä oleviin tietoihin on kirjattava.

3.3   Käyttäjien hallinta

3.3.1   Käyttäjän pyyntö

Kuka tahansa henkilö tai mikä tahansa organisaatio voi pyytää pääsyä eurooppalaiseen kalustorekisteriin internet-pohjaisella lomakkeella (osana keskitettyä UCA-toimintoa) sen maan toimivaltaiselta rekisteröintielimeltä, jossa henkilö tai organisaatio sijaitsee.

Rekisteröintielimen on arvioitava pyyntö ja tarvittaessa luotava käyttäjätili kyseiselle käyttäjälle ja annettava tälle asianomaiset pääsyoikeudet 3.3.2 ja 3.3.3 kohdan mukaisesti.

3.3.2   Käyttöoikeudet

Oikeudet eurooppalaisen kalustorekisterin tietojen käyttöön esitetään jäljempänä olevassa taulukossa.

Taulukko 2

Elin

Lukuoikeudet

Päivitysoikeudet

Jäsenvaltion ”XX” rekisteröintielin

Kaikki tiedot

Kaikki jäsenvaltion ”XX” rekisterissä olevat tiedot

Kansallinen turvallisuusviranomainen

Kaikki tiedot

Ei ole

Rautatievirasto

Kaikki tiedot

Ei ole

Kalustoyksikön haltija

Kaikki tiedot kalustoyksiköistä, joiden haltija se on

Ei ole

Kunnossapidosta vastaava yksikkö

Kaikki tiedot kalustoyksiköistä, joiden kunnossapidosta se vastaa, lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Omistaja

Kaikki tiedot kalustoyksiköistä, joiden omistaja se on

Ei ole

Rautatieyritys

Kaikki yhteen tai useampaan kalustoyksikön numeroon perustuvat tiedot lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Infrastruktuurin haltija

Kaikki yhteen tai useampaan kalustoyksikön numeroon perustuvat tiedot lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Direktiivin (EU) 2016/798 22 artiklassa tarkoitettu tutkintaelin ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2012/34/EU (10) 55 artiklassa tarkoitettu sääntelyelin

Kaikki tiedot valvottavista ja tarkastettavista kalustoyksiköistä

Ei ole

EY-tarkastusvakuutuksen antaja (hakija)

Kaikki tiedot kalustoyksiköistä, joiden EY-tarkastusvakuutuksen antaja (hakija) se on, lukuun ottamatta omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Kansallisen turvallisuusviranomaisen tai rautatieviraston tunnustama muu käyttöoikeuden haltija (11)

Määritellään tarpeen mukaan; käyttöoikeudelle voidaan asettaa aikaraja; ei koske omistajaa koskevia tietoja

Ei ole

Pääsy eurooppalaisen kalustorekisterin tietoihin voidaan antaa asianomaisille kolmansien maiden elimille tai hallitustenväliselle järjestölle, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään.

3.3.3   Muut oikeudet

Kalustoyksikköjen haltijoiden on voitava toimittaa rekisteröintihakemuksia.

Minkä tahansa organisaation on voitava tehdä muutoksia omiin tietoihinsa, jotka sisältyvät viitetietoihin (ks. 3.4 kohta).

3.3.4   Turvallisuus

Käyttäjien tunnistus tapahtuu käyttäjänimen ja salasanan avulla. Kalustoyksiköiden haltijoiden (kalustoyksikkörekisteröinnin hakijoiden) ja rekisteröintielinten tunnistuksessa on käytettävä komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1502 (12) liitteessä olevassa 2.2.1 kohdassa tarkoitettua varmuustasoa ”korotettu”.

3.3.5   Tietosuoja

Eurooppalaisessa kalustorekisterissä olevia tietoja hallinnoidaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 (13) ja sovellettavan tietosuojaa koskevan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

3.4   Viitetiedot

Yhdenmukaisuuden varmistamiseksi tietojen syöttämisessä rekisteröintiprosessin aikana eurooppalaisessa kalustorekisterissä on hyödynnettävä viitetietoja. Eurooppalaisen kalustorekisterin viitetietoja koskevien taulukossa 1 esitettyjen parametrien on oltava kalustoyksikköjen haltijoiden käytettävissä ARS-toiminnon yhdenmukaistetun sähköisen lomakkeen avulla.

3.4.1   Viitetietojen päivittäminen

Rautatieviraston on pidettävä viitetiedot ajan tasalla ja saatavilla keskitetyssä työkalussa (osa RDA-toimintoa) yhteistyössä rekisteröintielinten kanssa.

Minkä tahansa viitetiedoissa mainitun organisaation on voitava tehdä muutoksia omiin tietoihinsa internet-pohjaisen liitännän kautta.

Rekisteröintihakemuksen jättämisen jälkeen rekisteröintielimen on varmistettava, että organisaation tiedot kirjataan viitetietoihin rautatieviraston myöntämän organisaatiokoodin kanssa tai, jos organisaation tiedot on jo kirjattu, rekisteröintielimen on varmistettava, että viitetiedot saatetaan ajan tasalle kalustoyksikön haltijan toimittamilla uusilla tiedoilla.

3.4.2   Organisaatiokoodi

3.4.2.1   Organisaatiokoodin määritelmä

Organisaatiokoodi on yksiselitteinen tunniste, joka koostuu neljästä aakkosnumeerisesta merkistä, jotka rautatievirasto antaa kullekin organisaatiolle.

3.4.2.2   Organisaatiokoodin muoto

Kukin neljästä aakkosnumeerisesta merkistä voi olla mikä tahansa ISO 8859–1 -aakkosten 26 kirjaimesta tai mikä tahansa numero välillä 0–9. Kirjaimet kirjoitetaan isoin kirjaimin.

3.4.2.3   Organisaatiokoodin antaminen

Kaikille organisaatioille, joilla on pääsy eurooppalaiseen kalustorekisteriin tai jotka mainitaan eurooppalaisessa kalustorekisterissä, on annettava organisaatiokoodi.

Rautatieviraston on julkaistava organisaatiokoodien luomista ja antamista koskeva menettely ja pidettävä sitä ajan tasalla.

Yrityksille, jotka noudattavat TAP YTE:tä ja TAF YTE:tä, annettavien koodien sarja on täsmennettävä eurooppalaisen kalustorekisterin ohjeissa.

3.4.2.4   Organisaatiokoodien luettelon julkaiseminen

Rautatieviraston on asetettava organisaatiokoodien luettelo julkisesti saataville verkkosivustollaan.

4.   OLEMASSA OLEVAT KALUSTOYKSIKÖT

4.1   Kalustoyksikkönumero

1.

Kalustoyksiköt, joilla on jo 12-numeroinen tunnus, säilyttävät nykyisen numeronsa. Tällaiset 12-numeroiset tunnukset rekisteröidään sellaisenaan ilman muutoksia.

2.

Kalustoyksiköille, joilla ei ole 12-numeroista tunnusta (14), annetaan sellainen eurooppalaisessa kalustorekisterissä (lisäyksen 6 mukaisesti). Eurooppalaisen kalustorekisterin tietoteknisen järjestelmän on yhdistettävä tämä eurooppalainen kalustoyksikkönumero kalustoyksikön nykyiseen numeroon. Kansainvälisessä liikenteessä käytettävät kalustoyksiköt museokäyttöä lukuun ottamatta: 12-numeroinen tunnus merkitään kalustoyksikköön kuuden vuoden kuluessa sen antamisesta eurooppalaisessa kalustorekisterissä. Kotimaan liikenteessä käytettävien kalustoyksikköjen ja museokalustoyksikköjen osalta 12-numeroisen tunnuksen merkitseminen on vapaaehtoista.

4.2   Menettely kansallisista kalustorekistereistä (NVR) eurooppalaiseen kalustorekisteriin (EVR) siirtymiseksi

Aiemmin kalustoyksikön rekisteröinnistä vastanneen elimen on toimitettava kaikki saatavilla olevat tiedot sen valtion rekisteröintielimelle, johon se on sijoittautunut.

Olemassa olevan kalustoyksikön saa rekisteröidä vain yksi seuraavista jäsenvaltioista:

jäsenvaltio, jossa sille on ensimmäisen kerran myönnetty käyttöönottolupa direktiivin 2008/57/EY 21–26 artiklan mukaisesti;

jäsenvaltio, jossa se rekisteröitiin sen jälkeen, kun sille oli myönnetty lupa tai se oli hyväksytty direktiivin (EU) 2016/797 21 ja 25 artiklan mukaisesti;

toisen jäsenvaltion NVR:ään siirrettyjen rekisteröintien osalta kyseinen jäsenvaltio.

4.3   Olemassa olevat järjestelmät

Päätöksessä 2007/756/EY tarkoitetut kansalliset standardirekisterit, käännöskone ja virtuaalinen rekisteri (VVR) lakkautetaan.

5.   OHJEET

Tämän liitteen täytäntöönpanon ja käytön helpottamiseksi rautatieviraston on julkaistava ohjeet ja pidettävä ne ajan tasalla.

Jäsenvaltioiden on perustettava, julkaistava ja pidettävä ajan tasalla ohjeet, joissa kuvataan erityisesti niiden kielipolitiikka ja viestintää koskevat säännöt.


(*1)  Koodeina käytetään unionin verkkosivuilla olevissa Toimielinten yhteisissä tekstinlaadinnan ohjeissa virallisesti julkaistuja ja ajan tasalla pidettyjä maakoodeja. Jos kyseessä on monikansallinen turvallisuusviranomainen Channel Tunnel Intergovernmental Commission, on käytettävä CT-maakoodia. Jos kyseessä on rautatievirasto, on käytettävä EU:n maakoodia.

(1)  Liikkuva kalusto, joka on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa Latviassa, Liettuassa tai Virossa ja on tarkoitettu käytettäväksi unionin ulkopuolella osana 1 520 mm:n rautatiejärjestelmän vaunustoa, on rekisteröitävä sekä eurooppalaiseen kalustorekisteriin että Itsenäisten valtioiden yhteisön rautatiekuljetushallinnon tietokantaan. Tässä tapauksessa voidaan käyttää 8-numeroista numerointijärjestelmää lisäyksessä 6 määritellyn numerointijärjestelmän sijasta.

(2)  Direktiivin 2008/57/EY 26 artiklan (EUVL L 191, 18.7.2008, s. 1) ja direktiivin (EU) 2016/797 24 artiklan mukaisesti hyväksyttyjen kalustoyksikkötyyppien osalta.

(3)  On oltava mahdollista antaa viitetiedot liikkuvan kaluston osajärjestelmän ja ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmän EY-tarkastusvakuutuksesta

(4)  On oltava mahdollista antaa tiedot kaikista kalustoyksikölle myönnetyistä luvista.

(5)  Markkinoillesaattamislupa, joka on annettu direktiivin (EU) 2016/797 V luvun mukaisesti tai käyttöönottolupa, joka on annettu direktiivin 2008/57/EY V luvun mukaisesti tai ennen direktiivin 2008/57/EY saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä olemassa olleiden lupajärjestelyjen mukaisesti.

(6)  Soveltuvin osin 3.2.1.14 kohdassa tarkoitetut lisäkentät.

(7)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/545, annettu 4 päivänä huhtikuuta 2018, raideliikenteen kalustoyksikköjen markkinoillesaattamislupa- ja tyyppihyväksyntämenettelyä koskevista käytännön järjestelyistä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 nojalla (EUVL L 90, 6.4.2018, s. 66).

(8)  Sellaisena kuin se on vahvistettu lisäyksessä 3.

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/798, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautateiden turvallisuudesta (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 102).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/34/EU, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, yhtenäisestä eurooppalaisesta rautatiealueesta (EUVL L 343, 14.12.2012, s. 32).

(11)  Rautatieviraston on yhteistyössä kansallisten turvallisuusviranomaisten kanssa määriteltävä menettely käyttöoikeuden haltijoiden tunnustamiselle.

(12)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1502, annettu 8 päivänä syyskuuta 2015, teknisten vähimmäiseritelmien ja -menettelyjen vahvistamisesta sähköisen tunnistamisen menetelmien varmuustasoja varten sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 910/2014 8 artiklan 3 kohdan mukaisesti (EUVL L 235, 9.9.2015, s. 7).

(13)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

(14)  Rajoittamatta taulukon 1 alaviitteen 1 soveltamista.

LISÄYS 1

RAJOITUSKOODAUS

1.   PERIAATTEET

Markkinoillesaattamisluvassa tarkoitetuille rajoituksille on annettava yhdenmukaistettu tunnus tai kansallinen tunnus.

2.   RAKENNE

Tunnuksissa ilmoitetaan

rajoitusluokka

rajoitustyyppi

arvo tai eritelmä

jotka on yhdistetty pisteillä (.) seuraavasti:

[luokka].[tyyppi].[arvo tai eritelmä].

3.   RAJOITUSSÄÄNNÖT

1.

Yhdenmukaistettuja rajoitussääntöjä on sovellettava kaikissa jäsenvaltioissa.

Rautatieviraston on pidettävä ajan tasalla koko unionin rautatiejärjestelmää koskeva yhdenmukaistettujen rajoitussääntöjen luettelo ja julkaistava se verkkosivustollaan.

Jos kansallinen turvallisuusviranomainen katsoo, että yhdenmukaistettujen rajoitussääntöjen luetteloon on tarpeen lisätä uusi sääntö, se pyytää virastoa arvioimaan kyseisen uuden säännön lisäämistä luetteloon.

Rautatieviraston on arvioitava pyyntö kuullen tarvittaessa muita kansallisia turvallisuusviranomaisia. Rautatieviraston on lisättävä tarvittaessa uusia rajoitussääntöjä luetteloon.

2.

Rautatieviraston on pidettävä ajan tasalla luettelo kansallisista rajoitussäännöistä. Kansallisia rajoitussääntöjä käytetään vain, kun rajoitukset liittyvät jäsenvaltion nykyisen rautatiejärjestelmän erityispiirteisiin eikä niitä todennäköisesti sovelleta samassa merkityksessä muissa jäsenvaltioissa.

Niiden rajoitustyyppien osalta, joita ei mainita 1 kohdassa tarkoitetussa luettelossa, kansallinen turvallisuusviranomainen pyytää rautatievirastoa sisällyttämään uudet säännöt kansallisten rajoitussääntöjen luetteloon. Rautatieviraston on arvioitava pyyntö kuullen tarvittaessa muita kansallisia turvallisuusviranomaisia. Rautatieviraston on lisättävä tarvittaessa uusia rajoitussääntöjä luetteloon.

3.

Monikansallisten turvallisuusviranomaisten rajoitussääntöjä käsitellään kuten kansallisia rajoitussääntöjä.

4.

Koodaamattomia rajoituksia käytetään vain, kun rajoituksia ei niiden erityisluonteen vuoksi todennäköisesti sovelleta moniin eri kalustoyksikkötyyppeihin.

Rautatieviraston on pidettävä yksiselitteistä rajoitussääntöjen luetteloa eurooppalaista kalustorekisteriä, direktiivin (EU) 2016/797 48 artiklassa tarkoitettua hyväksyttyjen kalustoyksikkötyyppien eurooppalaista rekisteriä, keskitettyä palvelupistettä sekä yhteentoimivuuteen ja turvallisuuteen tähtäävää Euroopan rautatieviraston tietokantaa varten.

5.

Rautatievirasto voi tarvittaessa koordinoida rajoitussääntöjen yhdenmukaistamisprosessia asianomaisen hallitustenvälisen järjestön kanssa, jos kansainvälisessä sopimuksessa, jonka osapuoli Euroopan unioni on, näin määrätään.

LISÄYS 2

EU-TUNNISTENUMERON RAKENNE JA SISÄLTÖ

Rautatievirasto määrittää EU-tunnistenumeron rakenteen ja sisällön, mukaan lukien asiaan liittyvien asiakirjatyyppien kodifiointi, teknisessä asiakirjassa ja julkaisee sen verkkosivustollaan.

LISÄYS 3

REKISTERÖINNIN TILAN KOODAUS

Koodi

Rekisteröinnin tila (1)

Rekisteröinnin tila – syy

Kuvaus

00

Voimassa

Ei sovelleta

Kalustoyksiköllä on voimassa oleva rekisteröinti.

10

Keskeytetty

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolo on keskeytetty kalustoyksikön haltijan pyynnöstä tai rekisteröintijäsenvaltion kansallisen turvallisuusviranomaisen tai rekisteröintielimen päätöksellä.

Koodia ei saa enää käyttää.

11

Keskeytetty

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolo on keskeytetty kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

Kalustoyksikköä on tarkoitus säilyttää käyttökunnossa passiivisena tai strategisena reservinä.

12

Keskeytetty

Kalustoyksikön haltijan ilmoittama ja parametriin 10.3 kirjattu.

Kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolo on keskeytetty kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

Muu syy.

13

Keskeytetty

Rekisteröintijäsenvaltion kansallisen turvallisuusviranomaisen ilmoittama ja parametriin 10.3 kirjattu.

Kalustoyksikön rekisteröinti on keskeytetty rekisteröintijäsenvaltion kansallisen turvallisuusviranomaisen pyynnöstä.

14

Keskeytetty

Rekisteröintielimen ilmoittama ja parametriin 10.3 kirjattu.

Kalustoyksikön rekisteröinnin voimassaolo on keskeytetty rekisteröintielimen päätöksestä.

20

Peruutettu

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

On tiedossa, että kalustoyksikkö rekisteröidään uudelleen eri numerolla, kun käyttö jatkuu unionin rautatiejärjestelmässä (koko verkostossa tai osassa sitä).

Koodia ei saa enää käyttää.

21

Peruutettu

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

On tiedossa, että kalustoyksikkö rekisteröidään uudelleen eri eurooppalaisella kalustoyksikkönumerolla teknisten muutosten vuoksi. Ks. kohta 3.2.2.8.

22

Peruutettu

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

On tiedossa, että kalustoyksikkö rekisteröidään uudelleen eri eurooppalaisella kalustoyksikkönumerolla eri jäsenvaltion toimesta kalustoyksikön käyttöalueella. Ks. kohta 3.2.2.9.

30

Peruutettu

Kalustoyksikön haltijan ilmoittama ja parametriin 10.3 kirjattu.

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

Kalustoyksikön rekisteröinti unionin rautatiejärjestelmässä käyttöä varten on päättynyt eikä uudelleenrekisteröinnistä ole tietoa.

31

Peruutettu

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

Kalustoyksikön käyttöä on tarkoitus jatkaa kiskokalustoyksikkönä unionin rautatiejärjestelmän ulkopuolella.

32

Peruutettu

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

Kalustoyksikkö on tarkoitettu tärkeiden yhteentoimivuuden osatekijöiden/moduulien/varaosien talteenottoon tai sitä on tarkoitus muuttaa perusteellisesti.

33

Peruutettu

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

Kalustoyksikkö on romutettu ja sen materiaalit (ja tärkeät varaosat) kierrätetty.

34

Peruutettu

Ei sovelleta

Kalustoyksikön rekisteröinti on peruutettu kalustoyksikön haltijan pyynnöstä.

Kalustoyksikkö on tarkoitus säilyttää historiallisena liikkuvana kalustona erillisessä rautatieverkossa tai se on tarkoitus pitää esillä paikallaan unionin rautatiejärjestelmän ulkopuolella.

Koodien käyttö

Koodien ja niiden syiden on perustuttava yksinomaan muutosta rekisteröinnin tilassa hakevan tason rekisteröintielimelle toimittamiin tietoihin.


(1)  Tässä taulukossa esitetään vain loppuun saatettujen rekisteröintien tila.

LISÄYS 4

Image Teksti kuva Image Teksti kuva Image Teksti kuva Image Teksti kuva

LISÄYS 5

SANASTO

Akronyymi tai lyhenne

Määritelmä

Rautatievirasto

Euroopan unionin rautatievirasto, joka on perustettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2016/796 (1)

Hakija

Luonnollinen tai oikeushenkilö, joka pyytää lupaa kalustoyksikön markkinoille saattamiseen

Kalustoyksikön käyttöalue

Direktiivin (EU) 2016/797 2 artiklassa tarkoitettu verkko tai tarkoitetut verkot jäsenvaltiossa tai jäsenvaltioiden ryhmässä, jossa kalustoyksikköä on tarkoitus käyttää

ARS-toiminto

Hakemuksen jättämistä, rekisteröitymistä ja tietojen varastointia koskevat toiminnot

ATMF

Yhtenäiset oikeussäännökset kansainvälisessä liikenteessä käytettäväksi tarkoitetun rautatiekaluston teknisestä hyväksymisestä (ATMF – COTIF-yleissopimuksen liite G)

Luvan myöntäjä

Kalustoyksikön markkinoille saattamista koskevan luvan myöntäjä (kansallinen turvallisuusviranomainen tai rautatievirasto)

Lupa

Markkinoillesaattamislupa

C-ARS-toiminto

Keskitetty hakemuksen jättämistä, rekisteröitymistä ja tietojen varastointia koskeva toiminto

COTIF

Kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskeva yleissopimus

D-ARS-toiminto

Hajautettu hakemuksen jättämistä, rekisteröitymistä ja tietojen varastointia koskeva toiminto

DSC-toiminto

Tiedonhakua ja tietoihin pääsyä koskeva toiminto

ECM

Kunnossapidosta vastaava yksikkö

EIN

EU-tunnistenumero

EVN

Eurooppalainen kalustoyksikkönumero

EVR

Direktiivin (EU) 2016/797 47 artiklassa tarkoitettu eurooppalainen kalustorekisteri

ERATV

Direktiivin (EU) 2016/797 48 artiklassa tarkoitettu hyväksyttyjen kalustoyksikkötyyppien eurooppalainen rekisteri

GDPR

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679

ISO

Kansainvälinen standardointijärjestö

IT

Tietotekniikka

NSA

Kansallinen turvallisuusviranomainen

NVR

Direktiivin (EU) 2016/797 47 artiklassa tarkoitettu kansallinen kalustorekisteri

OTIF

Valtioiden välinen kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestö

RDA-toiminto

Viitetietojen hallinnointitoiminto

RE

Rekisteröintielin on kunkin jäsenvaltion tämän päätöksen mukaisesti nimeämä elin

RIC

Ajoneuvojen ja jarruvaunujen vastavuoroista käyttöä kansainvälisessä liikenteessä koskevat säännökset

RIV

Kansainvälisten tavaravaunujen vastavuoroinen käyttösopimus

TAF (YTE)

Tavaraliikenteen telemaattiset sovellukset (YTE)

TAP (YTE)

Henkilöliikenteen telemaattiset sovellukset (YTE)

YTE

Yhteentoimivuuden tekninen eritelmä

UCA-toiminto

Käyttäjätilien luomista ja hallinnointia koskeva toiminto

VKM

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus

VKMR

Liikkuvan kaluston haltijan tunnusten rekisteri

VVR

Päätöksessä 2007/756/EY tarkoitettu virtuaalinen rekisteri


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/796, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan unionin rautatievirastosta ja asetuksen (EY) N:o 881/2004 kumoamisesta (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 1).

LISÄYS 6

OSA ”0”

Liikkuvan kaluston tunnisteet

Yleiset huomautukset

Tässä lisäyksessä kuvaillaan eurooppalainen kalustoyksikkönumero ja sen näkyvä merkitseminen liikkuvan kaluston yksikköön sen erottamiseksi yksiselitteisesti ja pysyvästi muista liikenteessä olevista yksiköistä. Siinä ei käsitellä muita numeroita tai merkintöjä, joita mahdollisesti on kaiverrettu tai kiinnitetty pysyvästi valmistusvaiheessa kalustoyksikön runkorakenteeseen tai pääkomponentteihin.

Eurooppalainen kalustoyksikkönumero ja siihen liittyvät lyhenteet

Kullekin liikkuvan kaluston yksikölle annetaan 12-numeroinen tunnus (nimeltään eurooppalainen kalustoyksikkönumero), joka koostuu seuraavasti:

Liikkuvan kaluston ryhmä

Yhteentoimivuus ja kalustoyksikön tyyppi [2 numeroa]

Maa jossa kalustoyksikkö on rekisteröity

Tekniset ominaisuudet

Järjestysnumero

Tarkistusnumero

[2 numeroa]

[4 numeroa]

[3 numeroa]

[1 numero]

Tavaravaunut

00–09

10–19

20–29

30–39

40–49

80–89

[lisätietoja osassa 6]

01–99

[lisätietoja osassa 4]

0000–9999

[lisätietoja osassa 9]

000–999

0–9

[lisätietoja osassa 3]

Matkustajavaunut

50–59

60–69

70–79

[lisätietoja osassa 7]

0000–9999

[lisätietoja osassa 10]

000–999

Vetokalusto ja kiinteään junayksikköön tai ennalta määriteltyyn kokoonpanoon kuuluva kalusto

90–99

[lisätietoja osassa 8]

0000000–8999999

[jäsenvaltiot määrittelevät myöhemmin näiden numeroiden merkityksen kahden- tai monenkeskisillä sopimuksilla]

Erikoiskalusto

9000–9999

[lisätietoja osassa 11]

000–999

Tietyssä maassa teknisiä ominaistietoja kuvaavat seitsemän numeroa ja sarjanumero riittävät liikkuvan kaluston yksikäsitteiseen tunnistamiseen matkustajavaunujen ja erikoiskaluston (1) ryhmissä.

Numerotunnus täydennetään kirjaimilla:

a)

sen maan tunnus, jossa kyseinen liikkuva kalusto on rekisteröity (lisätietoja osassa 4);

b)

liikkuvan kaluston haltijan tunnus (lisätietoja osassa 1);

c)

teknisten ominaistietojen lyhenteet (lisätietoja on osassa 12 tavaravaunujen osalta ja osassa 13 matkustajavaunujen osalta).

OSA 1

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus

1.   Liikkuvan kaluston haltijan tunnuksen (VKM) määritelmä

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus (VKM) on kirjaintunnus, joka koostuu 2–5 kirjaimesta (2). Liikkuvan kaluston haltijan tunnus on merkittävä kaikkiin kalustoyksiköihin niiden eurooppalaisen kalustoyksikkönumeron läheisyyteen. Liikkuvan kaluston haltijan tunnuksessa on yksilöitävä haltija, sellaisena kuin tämä on rekisteröity eurooppalaiseen kalustorekisteriin.

Liikkuvan kaluston haltijan tunnuksen on oltava yksiselitteinen ja voimassa kaikissa niissä maissa, joita tämä päätös koskee, sekä kaikissa maissa, jotka solmivat tässä päätöksessä kuvattujen kalustonumeroinnin ja liikkuvan kaluston haltijan tunnuksen soveltamista edellyttävän sopimuksen.

Jos kalustoyksikön haltijan päätoimipaikka on EU:n ulkopuolinen OTIF-sopimusvaltio, liikkuvan kaluston haltijan tunnusta on pyydettävä OTIF-pääsihteeriltä.

2.   Liikkuvan kaluston haltijan tunnuksen muoto

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus esittää kalustoyksikön haltijan joko koko nimenä tai lyhennettynä, mahdollisuuksien mukaan tunnistettavassa muodossa. Kaikkia ISO 8859–1 -kirjaimiston 26 kirjainta voidaan käyttää. Liikkuvan kaluston haltijan tunnuksessa on käytettävä isoja kirjaimia. Kirjaimet, jotka eivät ole kalustoyksikön haltijan nimen muodostavien sanojen alkukirjaimia, voidaan kuitenkin kirjoittaa pienin kirjaimin. Yksiselitteisyyttä tarkistettaessa pieniä kirjaimia on pidettävä isoina kirjaimina.

Kirjaimissa saa olla diakriittisiä merkkejä (3). Diakriittisiä merkkejä ei pidä ottaa huomioon yksiselitteisyyttä tarkastettaessa.

Jos liikkuvan kaluston haltijan kotipaikka on maassa, jossa ei käytetä latinalaisia kirjaimia, liikkuvan kaluston haltijan tunnuksen perään voidaan merkitä sama tunnus maan omilla kirjaimilla merkittynä ja vinoviivalla (”/”) erotettuna. Tätä käännettyä tunnusta ei oteta huomioon tietojenkäsittelyssä.

3.   Liikkuvan kaluston haltijan tunnusten antamista koskevia määräyksiä

Kalustoyksikön haltijalle voidaan antaa enemmän kuin yksi liikkuvan kaluston haltijan tunnus, jos

haltijalla on virallinen nimi useammalla kuin yhdellä kielellä,

haltijalla on hyvä syy erottaa eri kalustoryhmät organisaationsa sisällä.

Yritysryhmälle voidaan antaa yksi ainoa liikkuvan kaluston haltijan tunnus seuraavissa tapauksissa:

yritykset kuuluvat samaan yritysrakenteeseen (esim. holdingyhtiön tapauksessa),

yritykset kuuluvat samaan yritysrakenteeseen, joka on valtuuttanut yhden rakenteeseen kuuluvan organisaation hoitamaan kaikki asiat toisten puolesta,

yritykset ovat valtuuttaneet yhden erillisen oikeudellisen yhteisön hoitamaan kaikki asiat puolestaan. Tässä tapauksessa haltijan on oltava kyseinen oikeudellinen yhteisö.

4.   Liikkuvan kaluston haltijatunnusten rekisteri ja tunnuksen antamismenettely

Haltijatunnusten rekisterin on oltava julkinen, ja sitä päivitetään reaaliaikaisesti.

Hakijan on pyydettävä liikkuvan kaluston haltijan tunnusta sen jäsenvaltion kansalliselta turvallisuusviranomaiselta, jossa hakijan päätoimipaikka sijaitsee. Kansallisen turvallisuusviranomaisen on tarkistettava hakemus ja toimitettava se rautatievirastolle. Liikkuvan kaluston haltijan tunnusta voi käyttää vasta, kun rautatievirasto on julkistanut sen.

Liikkuvan kaluston haltijan tunnuksen omistajan on ilmoitettava toimivaltaiselle kansalliselle viranomaiselle, jos se lopettaa tunnuksen käytön, ja toimivaltaisen kansallisen viranomaisen on ilmoitettava asiasta rautatievirastolle. Liikkuvan kaluston haltijan tunnus peruutetaan haltijan osoitettua, että kaikkien asianomaisten kalustoyksiköiden tunnukset on muutettu. Samaa tunnusta ei anneta uudelleen käyttöön kymmeneen vuoteen, paitsi jos se annetaan uudelleen aiemmalle haltijalle tai tämän pyynnöstä toiselle haltijalle.

Liikkuvan kaluston haltijan tunnus voidaan siirtää toiselle haltijalle, joka on alkuperäisen haltijan laillinen seuraaja. Tunnus pysyy voimassa, vaikka sen haltija muuttaa nimensä muotoon, joka ei muistuta kyseistä tunnusta.

Jos kaluston haltija muuttuu niin, että se edellyttää haltijan tunnuksen vaihtamista, kyseiset vaunut on merkittävä uuden haltijan tunnuksella kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun haltijan vaihdos kirjattiin eurooppalaiseen kalustorekisteriin. Jos kalustoyksikköön merkitty liikkuvan kaluston haltijan tunnus ei vastaa eurooppalaiseen kalustorekisteriin kirjattuja tietoja, eurooppalaisen kalustorekisterin tiedot pätevät.

OSA 2

Ei käytössä

OSA 3

Tarkistusnumeron (12. Numeron) määrittämistä koskevat säännöt

Tarkistusnumero määritetään seuraavasti:

tunnuksen parillisissa asemissa (oikealta lukien) olevat numerot otetaan huomioon sellaisenaan

tunnuksen parittomissa asemissa (oikealta lukien) olevat numerot kerrotaan kahdella

parillisissa asemissa olevat numerot ja kahdella kerrotut parittomissa asemissa olevat numerot lasketaan sitten yhteen

näin saatu summa merkitään muistiin

tarkistusnumero on numero, joka summaan on lisättävä, jotta se olisi kymmenellä jaollinen; jos summan ykkösten arvo on nolla, tarkistusnumero on myös nolla.

Esimerkkejä

1 -

Perusnumero

3

3

8

4

4

7

9

6

1

0

0

 

Kerroin

2

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

 

 

6

3

16

4

8

7

18

6

2

0

0

 

Summa: 6 + 3 + 1 + 6 + 4 + 8 + 7 + 1 + 8 + 6 + 2 + 0 + 0 = 52

 

Tämän summan ykkösten arvo on 2.

Tarkistusnumeroksi tulee näin ollen 8, ja koko tunnukseksi tulee 33 84 4796 100–8.


2 -

Perusnumero

3

1

5

1

3

3

2

0

1

9

8

 

Kerroin

2

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

 

 

6

1

10

1

6

3

4

0

2

9

16

 

Summa: 6 + 1 + 1 + 0 + 1 + 6 + 3 + 4 + 0 + 2 + 9 + 1 + 6 = 40

 

Tämän summan ykkösten arvo on 0.

Tarkistusnumeroksi tulee näin ollen 0, ja koko tunnukseksi tulee 31 51 3320 198–0.

OSA 4

Liikkuvan kaluston rekisteröintimaan tunnukset (numerot 3–4 ja lyhenteet)

Kolmansia maita koskevat tiedot on annettu vain tiedoksi.

Maat

Kirjaimin kirjaintunnus (1)

Maan kirjaintunnus

 

Maat

Kirjaimin kirjaintunnus (1)

Maan kirjaintunnus

Albania

AL

41

 

Liettua

LT

24

Algeria

DZ

92

 

Luxemburg

L

82

Armenia

AM

58

 

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

MK

65

Itävalta

A

81 (6)

 

Malta

M

 

Azerbaidžan

AZ

57

 

Moldova

MD (1)

23

Valko-Venäjä

BY

21

 

Monaco

MC

 

Belgia

B

88

 

Mongolia

MGL

31

Bosnia ja Hertsegovina

BIH

50 ja 44 (2)

 

Montenegro

MNE

62

Bulgaria

BG

52

 

Marokko

MA

93

Kiina

RC

33

 

Alankomaat

NL

84

Kroatia

HR

78

 

Pohjois-Korea

PRK (1)

30

Kuuba

CU (1)

40

 

Norja

N

76

Kypros

CY

 

 

Puola

PL

51

Tšekki

CZ

54

 

Portugali

P

94

Tanska

DK

86

 

Romania

RO

53

Egypti

ET

90

 

Venäjä

RUS

20

Viro

EST

26

 

Serbia

SRB

72

Suomi

FIN

10

 

Slovakia

SK

56

Ranska

F

87

 

Slovenia

SLO

79

Georgia

GE

28

 

Etelä-Korea

ROK

61

Saksa

D

80 (7)

 

Espanja

E

71

Kreikka

GR

73

 

Ruotsi

S

74

Unkari

H

55 (5)

 

Sveitsi

CH

85 (4)

Iran

IR

96

 

Syyria

SYR

97

Irak

IRQ (1)

99

 

Tadžikistan

TJ

66

Irlanti

IRL

60

 

Tunisia

TN

91

Israel

IL

95

 

Turkki

TR

75

Italia

I

83 (3)

 

Turkmenistan

TM

67

Japani

J

42

 

Ukraina

UA

22

Kazakstan

KZ

27

 

Yhdistynyt kuningaskunta

GB

70

Kirgisia

KS

59

 

Uzbekistan

UZ

29

Latvia

LV

25

 

Vietnam

VN (1)

32

Libanon

RL

98

 

(1)

Tieliikennettä koskevien vuoden 1949 yleissopimuksen liitteessä 4 ja vuoden 1968 yleissopimuksen 45 artiklan 4 kohdassa kuvatun kirjaintunnusjärjestelmän mukaisesti.

(2)

Bosnia ja Hertsegovina käyttää kahta eri tunnusta. Numeerinen maatunnus 49 on varattu.

(3)

Ja erityiskoodi (*) 64 FNME:tä varten (Ferrovie Nord Milano Esercizio)

(4)

Ja erityiskoodia (*) 63 BLS:tä varten (Bern–Lötschberg–Simplon Eisenbahn) käytettiin ennen vuotta 2007 hyväksyttyjen ajoneuvojen osalta.

(5) (6)

Ja erityiskoodia (*) 43 GySEV/ROeEE:tä varten (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Részvénytársaság/Raab-Ödenburg-Ebenfurter Eisenbahn) käytettiin ennen vuotta 2007 hyväksyttyjen ajoneuvojen osalta.

(7)

Ja erityiskoodi (*) 68 AAE:tä varten (Ahaus Alstätter Eisenbahn).

(*)

Kaikille eurooppalaiseen kalustorekisteriin AAE-, BLS-, FNME- ja GySEV/ROeEE-radoilla käyttöä varten rekisteröidyille uusille kalustoyksiköille on kuitenkin annettava maan standardikoodi. Eurooppalaisen kalustorekisterin tietojärjestelmässä on otettava huomioon molemmat tunnukset (yleinen maakoodi ja erityiskoodi) saman maan osalta.

Liechtenstein

FL

 

 

OSA 5

Ei käytössä

OSA 6

Tavaravaunuille käytetyt yhteentoimivuuden tunnukset (numerot 1–2)

 

 

2. numero

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2. numero

 

1. numero

 

 

1. numero

 

 

Raideleveys

kiinteä tai muuttuva

kiinteä

muuttuva

kiinteä

muuttuva

kiinteä

muuttuva

kiinteä

muuttuva

kiinteä tai muuttuva

Raideleveys

 

Vaunut, jotka ovat tavaravaunuja koskevan YTE:n (1) mukaisia, mukaan lukien 7.1.2 kohta ja kaikki lisäyksessä C vahvistetut ehdot

0

akselit

Ei käytetä

Vaunut

Ei käytetä (3)

PPV/PPW-vaunut

(muuttuva raideleveys)

akselit

0

1

telit

telit

1

2

akselit

Vaunut

PPV/PPW-vaunut

(kiinteä raideleveys)

akselit

2

3

telit

telit

3

Muut vaunut

4

akselit (2)

Kunnossapitoon liittyvät vaunut

Muut vaunut

Vaunut, joilla on erityisiä teknisiä ominaisuuksia vastaava numerointi ja joita ei käytetä EU:n liikenteessä

akselit (2)

4

8

telit (2)

telit (2)

8

 

 

 

 

 

 

 

1. numero

 

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

1. numero

 

2. numero

2. numero

 

OSA 7

Matkustajavaunuille käytetyt kansainvälisen liikenteen tunnukset (numerot 1–2)

 

Kotimaan liikenne

TEN (4) ja/tai COTIF (5) ja/tai PPV/PPW

Kotimaan liikenne tai kansainvälinen liikenne erillisellä sopimuksella

TEN (4) ja/tai COTIF (5)

PPV/PPW

 

2. numero

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. numero

 

5

Kotimaan liikenteen kalusto

Kiinteän raideleveyden kalusto, jota ei ole varustettu ilmastoinnilla (mukaan luettuina autonkuljetusvaunut)

Säädettävän raideleveyden (1435/1520) kalusto, jota ei ole varustettu ilmastoinnilla

Ei käytetä

Säädettävän raideleveyden (1435/1668) kalusto, jota ei ole varustettu ilmastoinnilla

Museokalusto

Ei käytetä (6)

Kiinteän raideleveyden kalusto

Säädettävän raideleveyden kalusto (1435/1520) vaihdettavin telein

Säädettävän raideleveyden kalusto (1435/1520) säädettävin akselein

6

Ei-kaupallisen liikenteen vaunut

Kiinteän raideleveyden ilmastoitu kalusto

Säädettävän raideleveyden (1435/1520) ilmastoitu kalusto

Ei-kaupallisen liikenteen vaunut

Säädettävän raideleveyden (1435/1668) ilmastoitu kalusto

Autojenkuljetusvaunut

Ei käytetä (6)

7

Ilmastoidut ja painetiiviit kalustoyksiköt

Ei käytetä

Ei käytetä

Painetiivis kiinteän raideleveyden ilmastoitu kalusto

Ei käytetä

Muu liikkuva kalusto

Ei käytetä

Ei käytetä

Ei käytetä

Ei käytetä

OSA 8

Erityyppinen vetävä kalusto ja kiinteän junayksikön tai ennalta määritellyn kokoonpanon kalustoyksiköt (numerot 1–2)

Ensimmäinen numero on 9.

Jos toinen numero kuvaa vetokaluston tyyppiä, seuraavat tunnukset ovat pakollisia:

Koodi

Kaluston tyyppi

0

Sekalaiset

1

Sähköveturi

2

Dieselveturi

3

Sähköjunayksikkö (suurten nopeuksien) [moottorivaunu tai liitevaunu]

4

Sähköjunayksikkö (muu kuin suurten nopeuksien) [moottorivaunu tai liitevaunu]

5

Dieseljunayksikkö [moottorivaunu tai liitevaunu]

6

Liitevaunu erikoistarkoitukseen

7

Sähkövaihtoveturi

8

Dieselvaihtoveturi

9

Erikoiskalusto

OSA 9

Tavaravaunujen standardinumerointi (numerot 5–8)

Rautatieviraston on hallinnoitava vaunun tärkeimpiin teknisiin ominaisuuksiin liittyviä numerotunnuksia ja julkaistava ne verkkosivustollaan (www.era.europa.eu).

Uutta tunnusta koskeva hakemus jätetään rekisteröintielimelle, joka lähettää sen rautatievirastolle. Uutta tunnusta voi käyttää vasta, kun rautatievirasto on julkistanut sen.

OSA 10

Matkustajavaunukaluston teknisiä ominaisuuksia kuvaavat tunnukset (numerot 5–6)

Rautatieviraston on hallinnoitava matkustajavaunukaluston teknisiin ominaisuuksiin liittyviä tunnuksia ja julkaistava ne verkkosivustollaan (www.era.europa.eu).

Uutta tunnusta koskeva hakemus jätetään rekisteröintielimelle, joka lähettää sen rautatievirastolle. Uutta tunnusta voi käyttää vasta, kun rautatievirasto on julkistanut sen.

OSA 11

Erikoiskaluston teknisiä ominaisuuksia kuvaavat tunnukset (numerot 6–8)

Rautatieviraston on hallinnoitava erikoiskaluston teknisiin ominaisuuksiin liittyviä tunnuksia ja julkaistava ne verkkosivustollaan (www.era.europa.eu).

Uutta tunnusta koskeva hakemus jätetään rekisteröintielimelle, joka lähettää sen rautatievirastolle. Uutta tunnusta voi käyttää vasta, kun rautatievirasto on julkistanut sen.

OSA 12

Tavaravaunujen kirjaintunnukset

Rautatieviraston on hallinnoitava tavaravaunujen (lukuun ottamatta nivelvaunuja ja vaunuyhdistelmiä) kirjaintunnuksia ja julkaistava ne verkkosivustollaan (www.era.europa.eu).

Uutta tunnusta koskeva hakemus jätetään rekisteröintielimelle, joka lähettää sen rautatievirastolle. Uutta tunnusta voi käyttää vasta, kun rautatievirasto on julkistanut sen.

OSA 13

Matkustajavaunukaluston kirjaintunnukset

Rautatieviraston on hallinnoitava matkustajavaunukaluston kirjaintunnuksia ja julkaistava ne verkkosivustollaan (www.era.europa.eu).

Uutta tunnusta koskeva hakemus jätetään rekisteröintielimelle, joka lähettää sen rautatievirastolle. Uutta tunnusta voi käyttää vasta, kun rautatievirasto on julkistanut sen.


(1)  Liikkuvan erikoiskaluston numeron tulee tietyssä maassa olla yksikäsitteinen ja koostua teknisten ominaistietojen ensimmäisestä ja viidestä viimeisestä numerosta sekä sarjanumerosta.

(2)  Belgian rautateillä voidaan edelleen käyttää ympyröityä B-kirjainta.

(3)  Diakriittiset merkit ovat aksentin merkkejä, kuten kirjaimissa À, Ç, Ö, Č, Ž, Å jne. Erikoiskirjaimet, kuten Ø ja Æ, esitetään yhdellä kirjaimella; yksikäsitteisyyttä tutkittaessa Ø on sama kuin O ja Æ sama kuin A.

(1)  Komission asetus (EU) N:o 321/2013, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2013, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää ’liikkuva kalusto – tavaraliikenteen vaunut’ koskevasta yhteentoimivuuden teknisestä eritelmästä ja komission päätöksen 2006/861/EY kumoamisesta (EUVL L 104, 12.4.2013, s. 1).

(2)  Kiinteä tai muuttuva raideleveys.

(3)  Poikkeus luokan I kalustolle (vaunut, joiden lämpötilaa säädellään); ei käytetä uusille hyväksytyille käyttöön otettaville kalustoyksiköille.

(4)  On noudatettava sovellettavaa YTE:tä – ks. Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää ”käyttötoiminta ja liikenteen hallinta” koskevasta yhteentoimivuuden teknisestä eritelmästä annetun päätöksen 2012/757/EU muuttamisesta 8 päivänä kesäkuuta 2015 annetun asetuksen (EU) 2015/995 lisäyksessä H oleva 6 kohta (EUVL L 165, 30.6.2015, s. 1).

(5)  Mukaan luettuina kalustoyksiköt, jotka nykyisten määräysten nojalla on merkitty tässä taulukossa määritellyillä numeroilla. COTIF: kalustoyksikkö, joka on käyttöönottohetkellä voimassa olleiden COTIF-säännösten mukainen.

(6)  Poikkeuksena jo liikenteessä olevat kiinteän raideleveyden vaunut (56) ja säädettävän raideleveyden vaunut (66); ei käytetä uusille kalustoyksiköille.


Top