Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R1358

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 1358/2014, annettu 18 päivänä joulukuuta 2014 , neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 889/2008 muuttamisesta luonnonmukaisten vesiviljelyeläinten alkuperän, vesiviljelyeläinten hoitoa koskevien käytäntöjen, luonnonmukaisten vesiviljelyeläinten rehun sekä luonnonmukaisessa vesiviljelyssä käytettäväksi sallittujen tuotteiden ja aineiden osalta ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

    EUVL L 365, 19.12.2014, p. 97–102 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; Implisiittinen kumoaja 32021R1165

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/1358/oj

    19.12.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 365/97


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 1358/2014,

    annettu 18 päivänä joulukuuta 2014,

    neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 889/2008 muuttamisesta luonnonmukaisten vesiviljelyeläinten alkuperän, vesiviljelyeläinten hoitoa koskevien käytäntöjen, luonnonmukaisten vesiviljelyeläinten rehun sekä luonnonmukaisessa vesiviljelyssä käytettäväksi sallittujen tuotteiden ja aineiden osalta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä sekä asetuksen (ETY) N:o 2092/91 kumoamisesta 28 päivänä kesäkuuta 2007 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 (1) ja erityisesti sen 13 artiklan 3 kohdan, 15 artiklan 2 kohdan ja 16 artiklan 1 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksessa (EY) N:o 834/2007 vahvistetaan merilevien ja vesiviljelyeläinten luonnonmukaisen tuotannon perusvaatimukset. Kyseisten vaatimusten täytäntöönpanoa koskevat yksityiskohtaiset säännöt vahvistetaan komission asetuksessa (EY) N:o 889/2008 (2).

    (2)

    Eräät jäsenvaltiot esittivät marraskuun 2012 ja huhtikuun 2013 välisellä ajanjaksolla pyyntöjä, jotka koskivat luonnonmukaisessa vesiviljelyssä käytettäviä tuotteita, aineita, rehunlähteitä ja tekniikoita koskevien sääntöjen tarkistamista. Komission päätöksessä 2009/427/EY (3) perustettu luonnonmukaista tuotantoa koskeva teknistä neuvontaa antava asiantuntijaryhmä (EGTOP) on arvioinut kyseiset pyynnöt. Ottaen huomioon EGTOPin lausunnon komissio on todennut, että merilevien ja vesiviljelyeläinten luonnonmukaiseen tuotantoon sovellettavien vaatimusten täytäntöönpanoa koskevat nykyiset säännöt on päivitettävä ja koottava yhteen.

    (3)

    Asetuksen (EY) N:o 834/2007 15 artiklan 1 kohdan a alakohdan ii alakohdan mukaisesti viljelylaitokselle voidaan erityisedellytyksin tuoda muita kuin luonnonmukaisesti kasvatettuja vesiviljelyeläimiä, jos luonnonmukaisista emokannoista ja luonnonmukaisilta viljelylaitoksilta peräisin olevaa poikaskantaa ei ole saatavissa. Asetuksessa (EY) N:o 889/2008 säädetään luonnosta pyydystettyjä vesiviljelyeläimiä, mukaan luettuna luonnonvaraisten vesiviljelyeläinten poikasten keruu, koskevista erityisrajoituksista. Eräät perinteiset laajaperäiseen kalanviljelyyn kosteikoissa, kuten rantavallien tai särkkien suojaamissa murtovesilammikoissa, vuorovesialueilla ja rannikkolaguuneissa, liittyvät käytännöt ovat jatkuneet vuosisatojen ajan, ja ne ovat erittäin tärkeitä kulttuuriperinnön, luonnon monimuotoisuuden suojelun ja paikallisyhteisöjen taloudellisten mahdollisuuksien kannalta. Tietyin edellytyksin nämä käytännöt eivät vaikuta haitallisesti kyseisten kantojen tilaan.

    (4)

    Sen vuoksi luonnonvaraisten kalanpoikasten keruu jatkokasvatustarkoituksiin kyseisten perinteisten vesiviljelykäytäntöjen puitteissa katsotaan luonnonmukaisen vesiviljelytuotannon tavoitteiden, vaatimusten ja periaatteiden mukaiseksi edellyttäen, että on toteutettu kyseisten kalakantojen hoidosta vastaavan viranomaisen hyväksymät hoitotoimenpiteet kyseisten lajien kestävän hyödyntämisen varmistamiseksi, että poikasistutukset tapahtuvat kyseisten toimenpiteiden mukaisesti ja että kaloja ruokitaan yksinomaan ympäristössä luontaisesti esiintyvällä rehulla.

    (5)

    EGTOP ilmaisi huolensa siitä, että luonnonmukaisessa vesiviljelytuotannossa sallitut rehu- ja lisäaineiden lähteet eivät täytä riittävällä tavalla lihaa syövien kalalajien ravitsemuksellisia vaatimuksia. Asetuksen (EY) N:o 834/2007 15 artiklan 1 kohdan d alakohdan i alakohdan mukaisesti eläimiä on ruokittava rehulla, joka täyttää niiden ravitsemukselliset vaatimukset kaikissa eri kehitysvaiheissa. Sen vuoksi kokonaisen kalan käyttö lihaa syövien eläinten rehunlähteenä olisi sallittava luonnonmukaisessa vesiviljelyssä. Se ei kuitenkaan saisi aiheuttaa ylimääräisiä paineita uhanalaisille tai liikakalastetuille kannoille. Siksi lihaa syövien eläinten rehun tuotantoon olisi luonnonmukaisessa vesiviljelyssä käytettävä ainoastaan kalastustuotteita, jotka kolmas osapuoli on sertifioinut kestävästi tuotetuiksi. Tässä yhteydessä käytetyn kestävyysjärjestelmän uskottavuus on tärkeää, jotta kuluttajat saadaan vakuuttuneiksi luonnonmukaisen vesiviljelytuotteen yleisestä kestävyydestä. Sen vuoksi toimivaltaisten viranomaisten olisi yksilöitävä ne sertifiointijärjestelmät, joiden ne katsovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1380/2013 (4) säädettyjen kestävän kalastuksen periaatteiden mukaisesti olevan riittäviä luonnonmukaisessa vesiviljelyssä rehuna käytettävien kalastustuotteiden kestävyyden osoittamiseen. Merikalastuksesta saatujen kala- ja kalastustuotteiden ympäristömerkintöjä koskevia vuoden 2009 FAO:n suuntaviivoja (5) voidaan käyttää lähtökohtana arvioitaessa sertifiointijärjestelmien soveltuvuutta.

    (6)

    EGTOP korosti myös tarvetta varmistaa riittävä määrä histidiiniä lohensukuisten kalojen ruokavaliossa näiden lajien kalojen terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Ottaen huomioon lajista ja vuodenajasta sekä tuotannosta, jalostuksesta ja varastointiolosuhteista riippuvat histidiinipitoisuuksien huomattavat vaihtelut meren raaka-aineissa olisi sallittava käymisestä peräisin olevan histidiinin käyttö lohensukuisten kalojen ravitsemuksellisten vaatimusten täyttämisen varmistamiseksi.

    (7)

    Nykyisin sallittu kalajauhon enimmäismäärä katkarapujen rehussa ei riitä täyttämään niiden ravitsemustarpeita, minkä vuoksi sitä olisi nostettava. Määrällisten ravitsemuksellisten vaatimusten täyttämiseksi olisi tarvittaessa sallittava myös rehun täydentäminen kolesterolilla EGTOPin raportin suositusten mukaisesti. Tähän tarkoitukseen olisi käytettävä luonnonmukaista kolesterolia, jos sitä on saatavissa. Villasta, äyriäisistä tai muista lähteistä saatua kolesterolia voidaan myös käyttää, mikäli luonnonmukaista kolesterolia ei ole saatavissa.

    (8)

    Asetuksen 25 k artiklan 2 kohdassa säädetyn poikkeuksen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2014; sen vuoksi kyseinen kohta olisi poistettava.

    (9)

    Asetuksen (EY) N:o 834/2007 15 artiklan 1 kohdan a alakohdan noudattamisen varmistamiseksi luonnonmukaisista emokannoista ja luonnonmukaisilta viljelylaitoksilta peräisin olevan poikaskannan kasvattamisen osalta katsotaan tarpeelliseksi EGTOPin raportin mukaisesti ottaa käyttöön erityissäännöt planktonin käytöstä luonnonmukaisesti kasvatettujen kalanpoikasten ruokinnassa. Plankton on välttämätöntä kalanpoikasten kasvatukselle, eikä sitä tuoteta luonnonmukaista tuotantoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

    (10)

    EGTOP suositti lisäksi luonnonmukaisessa vesiviljelyssä sallittujen puhdistus- ja desinfiointiaineiden luettelon päivittämistä erityisesti siltä osin kun on kyse mahdollisuudesta käyttää eräitä jo lueteltuja aineita myös eläinten läsnä ollessa. Sen vuoksi asetuksen (EY) N:o 889/2008 liitettä VII olisi muutettava.

    (11)

    Asetuksen (EY) N:o 889/2008 liitteen XIII a soveltamisala, sellaisena kuin se on määriteltynä saman asetuksen 25 f artiklan 2 kohdassa, olisi määriteltävä selkeämmin erityisesti eläintuotannon käytäntöjen osalta.

    (12)

    Nieriän sallittua enimmäistiheyttä olisi nostettava kyseisen lajin erityistarpeiden huomioimiseksi paremmin. Myös ravulle olisi määriteltävä enimmäistiheys. Sen vuoksi asetuksen (EY) N:o 889/2008 liitettä XIII a olisi muutettava.

    (13)

    Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 889/2008 olisi muutettava.

    (14)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat luonnonmukaisen tuotannon sääntelykomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetus (EY) N:o 889/2008 seuraavasti:

    1)

    Korvataan 25 e artiklan 4 kohta seuraavasti:

    ”4.   Luonnonvaraisten vesiviljelyeläinten poikasten keruu jatkokasvatustarkoituksiin on erityisesti rajattava seuraaviin tapauksiin:

    a)

    kalojen ja äyriäisten toukkien ja poikasten luonnollinen virtaus täytettäessä lammikoita, viljelyrakennelmia ja -laitteita;

    b)

    eurooppalainen lasiankerias, edellyttäen että alueella on käytössä hyväksytty ankeriaanhoitosuunnitelma ja että ankeriaan keinotekoinen lisääntyminen on edelleen ratkaisematta;

    c)

    muiden lajien kuin eurooppalaisen ankeriaan luonnonvaraisten poikasten kerääminen jatkokasvatusta varten kosteikoissa, kuten murtovesilammikoissa, vuorovesialueilla ja tulvapenkereiden tai särkkien suojaamissa rannikkolaguuneissa, harjoitettavassa perinteisessä laajaperäisessä vesiviljelyssä, edellyttäen että

    i)

    istutukset tapahtuvat kyseisten kalakantojen hoidosta vastaavien viranomaisten kyseisten lajien kestävän hyödyntämisen varmistamiseksi hyväksymien hoitotoimenpiteiden mukaisesti, ja

    ii)

    kaloja ruokitaan yksinomaan ympäristössä luontaisesti esiintyvällä rehulla.”

    2)

    Korvataan 25 f artiklan 2 kohta seuraavasti:

    ”2.   Eläintiheys ja eläintuotannon käytännöt vahvistetaan liitteessä XIII a laji- tai lajiryhmäkohtaisesti. Tarkasteltaessa eläintiheyden ja eläintuotannon käytäntöjen vaikutuksia viljeltyjen kalojen hyvinvointiin on seurattava kalojen kuntoa (kuten evä- ja muita vaurioita, kasvunopeutta, käyttäytymistä ja yleistä terveydentilaa) sekä veden laatua.”

    3)

    Lisätään 25 k artiklan 1 kohtaan e alakohta seuraavasti:

    ”e)

    rehutuotteet, jotka on johdettu toimivaltaisen viranomaisen tunnustamassa, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1380/2013 (6) säädettyjen periaatteiden mukaisesti kestäväksi sertifioidussa kalastusjärjestelmässä pyydetyistä kokonaisista kaloista.

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22)”"

    4)

    Poistetaan 25 k artiklan 2 kohta.

    5)

    Lisätään 25 k artiklaan seuraava kohta:

    ”5.   Lohensukuisten kalojen rehuannoksessa voidaan käyttää käymisestä peräisin olevaa histidiiniä, jos 1 kohdassa luetellut ravinnonlähteet eivät riitä varmistamaan kalojen ravitsemuksellisten tarpeiden edellyttämää histidiinin saantia, sekä kaihin ehkäisemiseksi.”

    6)

    Korvataan 25 l artiklan 3 kohta seuraavasti:

    ”3.   Jos luonnonravintoa täydennetään 2 kohdan mukaisesti,

    a)

    liitteessä XIII a olevassa 9 jaksossa tarkoitetun kiinanhaimonnin (Pangasius spp.) rehuannos voi koostua enintään 10-prosenttisesti kestävästä kalastuksesta saadusta kalajauhosta tai kalaöljystä;

    b)

    liitteessä XIII a olevassa 7 jaksossa tarkoitettujen katkarapujen rehuannos voi koostua enintään 25-prosenttisesti kestävästä kalastuksesta saadusta kalajauhosta ja 10-prosenttisesti kestävästä kalastuksesta saadusta kalaöljystä. Katkarapujen määrällisten ravitsemuksellisten vaatimusten täyttämiseksi niiden ruokavaliota voidaan täydentää luonnonmukaisella kolesterolilla; mikäli luonnonmukaista kolesterolia ei ole saatavissa, voidaan käyttää villasta, äyriäisistä tai muista lähteistä saatua kolesterolia.”

    7)

    Lisätään artikla 25 l a seuraavasti:

    ”25 l a artikla

    Luonnonmukaisesti tuotettujen kalanpoikasten rehuja koskevat erityissäännöt

    Luonnonmukaisesti tuotettujen kalanpoikasten toukkakasvatuksessa on sallittua käyttää rehuna tavanomaista kasvi- ja eläinplanktonia.”

    8)

    Korvataan 25 s artiklan 6 kohta seuraavasti:

    ”6.   Ulkoloisien biologisessa torjunnassa on etusijalle asetettava puhdistajakalojen sekä makean veden, meriveden ja natriumkloridiliuoksen käyttö.”

    9)

    Muutetaan liitteet VII ja XIII a tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2015.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 18 päivänä joulukuuta 2014.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 189, 20.7.2007, s. 1.

    (2)  Luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä luonnonmukaisen tuotannon, merkintöjen ja valvonnan osalta 5 päivänä syyskuuta 2008 annettu komission asetus (EY) N:o 889/2008 (EUVL L 250, 18.9.2008, s. 1).

    (3)  Luonnonmukaista tuotantoa koskevaa teknistä neuvontaa antavan asiantuntijaryhmän perustamisesta 3 päivänä kesäkuuta 2009 tehty komission päätös 2009/427/EY (EUVL L 139, 5.6.2009, s. 29).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22).

    (5)  ISBN 978-92-5-006405-5


    LIITE

    1.

    Korvataan asetuksen (EY) N:o 889/2008 liitteessä VII oleva 2 kohta seuraavasti:

    2.   Vesiviljelyeläinten ja merilevän tuotannossa käytettävät 6 e artiklan 2 kohdassa, 25 s artiklan 2 kohdassa, ja 29 a artiklassa tarkoitetut puhdistus- ja desinfiointituotteet.

    2.1   Välineiden ja laitteiden puhdistamiseen ja desinfiointiin vesiviljelyeläinten poissa ollessa käytettävät tuotteet voivat sisältää seuraavia tehoaineita, edellyttäen että asetuksen (EY) N:o 834/2007 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja asiaa koskevia unionin ja kansallisia säännöksiä ja erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 528/2012 (1) säännöksiä noudatetaan:

    otsoni

    natriumhypokloriitti

    kalsiumhypokloriitti

    kalsiumhydroksidi

    kalsiumoksidi

    natriumhydroksidi

    alkoholi

    kuparisulfaatti: vain 31 päivään joulukuuta 2015 asti

    kaliumpermanganaatti

    luonnollisista kamelian siemenistä valmistettu teeöljykakku (käyttö rajattu katkarapujen tuotantoon)

    kaliumperoksomonosulfaatin ja natriumkloridin seokset hypokloorihapokkeen tuotantoon

    2.2   Välineiden ja laitteiden puhdistamiseen ja desinfiointiin vesiviljelyeläinten läsnä ollessa käytettävät tuotteet voivat sisältää seuraavia tehoaineita, edellyttäen että asetuksen (EY) N:o 834/2007 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja asiaa koskevia unionin ja kansallisia säännöksiä ja erityisesti asetuksen (EU) N:o 528/2012 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/82/EY (2) säännöksiä noudatetaan:

    kalkki (kalsiumkarbonaatti) pH:n säätöön

    dolomiitti pH:n korjaamiseen (käyttö rajattu katkarapun tuotantoon)

    natriumkloridi

    vetyperoksidi

    natriumperkarbonaatti

    orgaaniset hapot (etikkahappo, maitohappo, sitruunahappo)

    humushappo

    peroksietikkahapot

    peretikka- ja peroktaanihapot

    jodoforit (vain mädin yhteydessä)

    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 528/2012, annettu 22 päivänä toukokuuta 2012, biosidivalmisteiden asettamisesta saataville markkinoilla ja niiden käytöstä (EUVL L 167, 27.6.2012, s. 1)."

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/82/EY, annettu 6 päivänä marraskuuta 2001, eläinlääkkeitä koskevista yhteisön säännöistä (EYVL L 311, 28.11.2001, s. 1).”"

    2.

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 889/2008 liite XIII a seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 jaksossa olevassa taulukossa rivillä ”Kalojen enimmäistiheys” oleva kohta ”Nieriä 20 kg/m3” seuraavasti: ”Nieriä 25 kg/m3”;

    b)

    Lisätään 7 jakson jälkeen seuraava jakso:

    7 a jakso

    Rapujen luonnonmukainen tuotanto

    Asianomaiset lajit: Astacus astacus, Pacifastacus leniusculus.

    Enimmäistiheys:

    Pienet ravut (< 20 mm): 100 kpl/m2. Keskikokoiset ravut (20–50 mm): 30 kpl/m2. Täysikasvuiset ravut (> 50 mm): 10 kpl/m2, edellyttäen että asianmukaisia piilopaikkoja on käytettävissä.”



    Top