Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0678

    2010/678/EU: Komission päätös, annettu 5 päivänä marraskuuta 2010 , unionin rahoitusosuuden myöntämisestä Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyvyyttä tietyissä sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa koskevalle jäsenvaltioissa toteutettavalle koordinoidulle seurantaohjelmalle (tiedoksiannettu numerolla K(2010) 7516)

    EUVL L 292, 10.11.2010, p. 40–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/678/oj

    10.11.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 292/40


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    annettu 5 päivänä marraskuuta 2010,

    unionin rahoitusosuuden myöntämisestä Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyvyyttä tietyissä sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa koskevalle jäsenvaltioissa toteutettavalle koordinoidulle seurantaohjelmalle

    (tiedoksiannettu numerolla K(2010) 7516)

    (2010/678/EU)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon rehu- ja elintarvikelainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi suoritetusta virallisesta valvonnasta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 882/2004 (1) ja erityisesti sen 66 artiklan,

    ottaa huomioon tiettyjen zoonoosien ja niiden aiheuttajien seurannasta 17 päivänä marraskuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/99/EY (2) ja erityisesti sen 5 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksessa (EY) N:o 882/2004 säädetään muun muassa menettelyistä, jotka säätelevät unionin taloudellista tukea sellaisten toimenpiteiden toteuttamiselle, jotka ovat tarpeen asetuksen (EY) N:o 882/2004 soveltamisen varmistamiseksi.

    (2)

    Direktiivissä 2003/99/EY säädetään, että koordinoituja seurantaohjelmia voidaan laatia erityisesti silloin, kun havaitaan erityisiä tarpeita arvioida riskejä tai vahvistaa zoonooseihin tai niiden aiheuttajiin liittyviä viitearvoja.

    (3)

    Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ja Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus ovat antaneet kertomukset zoonoosien, niiden aiheuttajien ja mikrobilääkeresistenssin suuntauksista ja lähteistä unionissa vuosina 2006 (3) ja 2007 (4) (EFSA–ECDC-kertomukset). Kyseisten kertomusten mukaan 25 jäsenvaltiossa todettiin yhteensä 1 588 listerioositapausta (Listeria monocytogenes) ihmisissä vuonna 2006. Lisäksi vuonna 2007 vastaavia tapauksia rekisteröitiin 26 jäsenvaltiossa 1 558. Kertomuksista kävi myös ilmi ihmisissä esiintyvien listerioositapausten määrän huomattava kasvu vuosien 2001 ja 2006 välillä. Kyseinen tauti on usein vakava ja sen aiheuttama kuolleisuus suuri.

    (4)

    Koska Listeria monocytogenes -bakteeri pystyy lisääntymään useissa eri elintarvikkeissa alhaisissa, jopa 2–4 °C:n lämpötiloissa, Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyminen sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa, joiden myyntiaika on suhteellisen pitkä, on erityisen huolestuttavaa.

    (5)

    Elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista 15 päivänä marraskuuta 2005 annetun komission asetuksen (EY) N:o 2073/2005 (5) mukaan elintarvikealan toimijoiden on osana hyviä hygieniakäytäntöjä ja vaarojen analysointiin ja kriittisten kohtien määrittämiseen (HACCP) perustuvia menettelyjä noudatettava Listeria monocytogenes -bakteeria koskevia elintarviketurvallisuusvaatimuksia sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa.

    (6)

    EFSAn ja ECDC:n kertomuksista kävi ilmi, että suurin osa Listeria monocytogenes -bakteeria koskevista vaatimustenvastaisuuksista todettiin sellaisenaan syötävissä juustoissa sekä sellaisenaan syötävissä kalatuotteissa ja lämpökäsitellyissä lihavalmisteissa.

    (7)

    Ihmiset altistuvat Listeria monocytogenes -bakteerille pääasiassa elintarvikkeiden kautta. Sen vuoksi Listeria monocytogenes -kontaminaation esiintyvyyttä ja tasoa sellaisenaan syötävissä kalatuotteissa, juustoissa ja lämpökäsitellyissä lihavalmisteissa olisi arvioitava yhdenmukaisella ja vertailukelpoisella tavalla toteuttamalla koordinoitu seurantaohjelma kaikissa jäsenvaltioissa vähittäismyyntitasolla.

    (8)

    Listeria monocytogenes -bakteerin kasvuun sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa vaikuttaa merkittävästi tuotteen pH, vesiaktiivisuus ja säilytyslämpötila. Listeria monocytogenes -bakteerin kasvua sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa erilaisissa lämpöolosuhteissa voidaan arvioida mallintamisen avulla.

    (9)

    Jos unionin lainsäädännössä ei ole asiaankuuluvia määritelmiä, sellaisenaan syötävien juustojen määrittelemiseen olisi käytettävä Codex Alimentarius -komission antamissa juustoja koskevassa yleisessä standardissa (CODEX STAN 283–1978, muutettu 2008) ja kypsyttämättömiä juustoja, tuorejuustot mukaan luettuina, koskevassa ryhmästandardissa (CODEX STAN 221–2001, muutettu 2008) olevia määritelmiä, jotta varmistetaan sellaisenaan syötävien juustojen yhdenmukainen määritteleminen.

    (10)

    EFSAn zoonoositietojen keruun seurantaa käsittelevä työryhmä hyväksyi toukokuussa 2009 kertomuksen, joka koskee ehdotettuja teknisiä eritelmiä Listeria monocytogenes -bakteerin koordinoitua seurantaohjelmaa varten EU:ssa vähittäismyynnissä olevien sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden tietyissä luokissa. (6)

    (11)

    Jotta näytteenottovaihetta voitaisiin yhdenmukaistaa lisää, näytteet on otettava vähittäismyyntitasolla siten, että katetaan kaupat, marketit ja muut samankaltaiset myymälät, jotka myyvät tuotteita suoraan loppukuluttajalle.

    (12)

    Koordinoidun seurantaohjelman puitteissa kerättyjä tietoja ei tulisi käyttää muihin tarkoituksiin kuin tähän ohjelmaan ilman jäsenvaltioiden ennakkosuostumusta, jotta taataan tietojen luottamuksellisuus.

    (13)

    Koska vertailukelpoisten tietojen kerääminen Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyvyydestä sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa on tärkeää, kyseisen koordinoidun seurantaohjelman toteuttamiseen olisi myönnettävä unionin rahoitusosuus.

    (14)

    Jotta koordinoidun ohjelman puitteissa toteutettava näytteenotto ja analyysit voitaisiin suorittaa yhdenmukaisesti mutta ottaen huomioon jäsenvaltioiden mahdollisesti erilaiset aikataulut, on asianmukaista vahvistaa ohjelman aloitusajankohta ja kesto.

    (15)

    Unionin rahoitusosuus olisi myönnettävä sillä edellytyksellä, että koordinoitu seurantaohjelma toteutetaan tämän päätöksen mukaisesti ja että toimivaltaiset viranomaiset toimittavat kaikki tarvittavat tiedot siinä asetetuissa määräajoissa.

    (16)

    Hallinnon sujuvuuden vuoksi kaikki menot, joille haetaan unionin rahoitusta, olisi ilmaistava euroina. Yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta 21 päivänä kesäkuuta 2005 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1290/2005 (7) mukaisesti muussa valuutassa kuin euroina ilmoitettujen menojen määrä on muunnettava euroiksi Euroopan keskuspankin ennen sen kuukauden, jona kyseinen jäsenvaltio tekee maksatuspyynnön, ensimmäistä päivää vahvistaman viimeisimmän vaihtokurssin mukaisesti.

    (17)

    Tämä päätös on Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (varainhoitoasetus) (8) 75 artiklassa, varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen 90 artiklassa ja Euroopan yhteisöjen yleisen talousarvion toteuttamista koskevien sisäisten sääntöjen 15 artiklassa tarkoitettu rahoituspäätös.

    (18)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Aihe

    Tällä päätöksellä perustetaan koordinoitu seurantaohjelma, joka koskee Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyvyyttä tietyissä, 2 artiklan mukaisissa sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokissa vähittäismyyntitasolla, ja vahvistetaan jäsenvaltioille ohjelman toteuttamista varten myönnettävää unionin rahoitusosuutta koskevat säännöt.

    2 artikla

    Koordinoidun seurantaohjelman laajuus ja kesto

    1.   Jäsenvaltioiden on toteutettava koordinoitu seurantaohjelma Listeria monocytogenes -bakteerin esiintymisen arvioimiseksi seuraavista sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokista vähittäismyyntitasolla satunnaisesti valituissa näytteissä:

    a)

    pakattu (jäädyttämätön) kylmä- tai lämminsavustettu tai graavisuolattu kala;

    b)

    pehmeät ja puolikovat juustot tuorejuustoja lukuun ottamatta;

    c)

    pakatut lämpökäsitellyt lihavalmisteet.

    2.   Edellä 1 kohdassa säädetyn koordinoidun seurantaohjelman puitteissa toteutettava näytteenotto on aloitettava vuonna 2010, ja sen on kestettävä vähintään 12 kuukautta.

    3 artikla

    Määritelmät

    Tässä päätöksessä tarkoitetaan

    1.

    ’sellaisenaan syötävillä elintarvikkeilla’ asetuksen (EY) N:o 2073/2005 2 artiklan g alakohdassa määriteltyjä sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita;

    2.

    ’myyntiajalla’ asetuksen (EY) N:o 2073/2005 2 artiklan f alakohdassa määriteltyä myyntiaikaa;

    3.

    ’erällä’ asetuksen (EY) N:o 2073/2005 2 artiklan e alakohdassa määriteltyä erää;

    4.

    ’vähittäiskaupalla’ elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä 28 päivänä tammikuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002 (9) 3 artiklan 7 alakohdassa määriteltyä vähittäiskauppaa; tässä päätöksessä vähittäiskauppa kattaa kuitenkin vain kaupat, marketit ja muut samankaltaiset myymälät, jotka myyvät tuotteita suoraan loppukuluttajalle; siihen eivät sisälly jakeluterminaalit ja -keskukset, ateriapalvelutoimet, laitosruokalat, tehdasruokalat, ravintolat ja muut samankaltaiset elintarvikepalvelutoimet eivätkä tukkuliikkeet;

    5.

    ’jalostamisella’ elintarvikehygieniasta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 (10) 2 artiklan 1 kohdan m alakohdassa määriteltyä jalostamista;

    6.

    ’lihavalmisteilla’ eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 (11) liitteessä I olevassa 7.1 kohdassa määriteltyjä lihavalmisteita;

    7.

    ’valmistusmaalla’ asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä II olevan I jakson B osan 6 kohdassa säädetyssä tunnistusmerkissä ilmoitettua maata;

    8.

    ’pakatulla elintarvikkeella’ elintarviketta, jonka pinta on kauttaaltaan peitetty läpäisevällä tai läpäisemättömällä kääreellä, joka estää elintarvikkeen suoran kosketuksen ympäristöön;

    9.

    ’suojakaasuun pakatulla elintarvikkeella’ tarkoitetaan elintarviketta, joka on pakattu ja suljettu ilmatiiviisti sen jälkeen, kun pakkauksesta on poistettu ilma ja se on korvattu tarkasti valvotulla hiilidioksidi-, happi- ja/tai typpikaasuseoksella;

    10.

    ’tyhjiöpakatulla elintarvikkeella’ elintarviketta, joka on pakattu ja suljettu ilmatiiviisti sen jälkeen, kun pakkauksesta on poistettu ilma;

    11.

    ’savustetulla kalalla’ savustamalla säilöttyä kalaa;

    12.

    ’graavisuolatulla kalalla’ kalaa, joka on säilötty suolalla ja sokerilla ilman lämpökäsittelyä;

    13.

    ’kypsytetyillä juustoilla’ juustoja, jotka eivät ole valmiita kulutettaviksi heti valmistamisen jälkeen vaan jotka on pidettävä tietyn aikaa tietyssä lämpötilassa tiettyjen muiden olosuhteiden vallitessa, niin että kyseiselle juustolle ominaiset biokemialliset ja fyysiset muutokset tapahtuvat;

    14.

    ’pehmeillä juustoilla’ juustoja, joiden kosteuspitoisuus rasvattomana on yli 67 prosenttia;

    15.

    ’puolikovilla juustoilla’ juustoja, jotka ovat koostumukseltaan vain hieman kovempia kuin pehmeät juustot. Näiden juustojen kosteuspitoisuus rasvattomana on 62–67 prosenttia. Puolikoville juustoille on ominaista kiinteä mutta joustava tuntu;

    16.

    ’kypsytetyillä homejuustoilla’ juustoja, joiden kypsyminen on tapahtunut pääasiassa niille tyypillisen homekasvuston kehittyessä juuston koko sisustaan ja/tai pinnalle;

    17.

    ’pinnalta homekypsytetyillä juustoilla’ juustoja, joiden kuoreen istutetaan haluttu luonnollinen mikro-organismiviljelmä (esimerkiksi Penicillium candidum tai Brevibacterium linens) tai joiden kuori käsitellään sellaisella kypsymisen aikana tai sen jälkeen. Tuloksena muodostuva kerros tai pinta on osa kuorta;

    18.

    ’suolaliemessä kypsytetyillä juustoilla’ juustoja, jotka kypsytetään ja säilötään suolaliemeen myyntiin tai pakkaamiseen asti;

    19.

    ’tuorejuustoilla’ juustomassan omaisia juustoja, joita ei kypsytetä lainkaan, kuten raejuustoa, mozzarellaa, ricottaa ja maitorahkaa. Tuorejuustot eivät sisälly tähän koordinoituun seurantaohjelmaan.

    4 artikla

    Näytteenotto, analyysit ja tietojen kirjaaminen jäsenvaltioissa

    1.   Toimivaltaisen viranomaisen on suoritettava näytteenotto, tai se on suoritettava sen valvonnassa.

    2.   Listeria monocytogenes -bakteerin, pH:n ja vesiaktiivisuuden analyysit on suoritettava Listeria monocytogenes -bakteeria varten nimetyissä kansallisissa vertailulaboratorioissa.

    3.   Toimivaltainen viranomainen voi nimetä kansallisten vertailulaboratorioiden lisäksi myös muita Listeria monocytogenes -bakteerin viralliseen valvontaan valtuutettuja ja siihen osallistuvia laboratorioita tekemään Listeria monocytogenes -bakteerin, pH:n ja vesiaktiivisuuden analyysejä.

    4.   Edellä 1, 2 ja 3 kohdassa säädetty näytteenotto ja analyysit sekä kaikkien asiaankuuluvien tietojen kirjaaminen on suoritettava liitteessä I esitettyjen teknisten eritelmien mukaisesti.

    5.   Kussakin jäsenvaltiossa otettavien näytteiden määrä sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokkaa kohden vahvistetaan liitteessä II.

    5 artikla

    Tietojen keruu, arviointi, raportointi ja hyödyntäminen unionin tasolla

    1.   Jäsenvaltioiden on kerättävä ja arvioitava tämän päätöksen 4 artiklan 1, 2 ja 3 kohdassa säädettyjen näytteenoton sekä Listeria monocytogenes -bakteerin, pH:n ja vesiaktiivisuuden analyysien tulokset.

    Kyseiset tulokset ja niiden arviointi sekä kaikki asiaankuuluvat tiedot on liitettävä osaksi koordinoidun seurantaohjelman toteuttamista koskevaa loppuraporttia, joka on toimitettava komissiolle ennen 31 päivää toukokuuta 2012.

    2.   Komissio laatii 30 päivään marraskuuta 2010 mennessä tietohakemiston ja tiedonkeruulomakkeet, joita toimivaltaisten viranomaisten on käytettävä 1 kohdassa tarkoitetun raportin laatimiseen.

    3.   Komissio toimittaa 1 kohdassa säädetyt loppuraportit Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselle (EFSA), joka tutkii ne, laatii ennustemalleja Listeria monocytogenes -bakteeriin liittyvien elintarvikkeen turvallisuutta koskevien vaatimusten täyttymisestä ja mikrobien kasvusta erilaisissa säilytysolosuhteissa ja antaa yhteenvetokertomuksen kuuden kuukauden kuluessa.

    4.   Jäsenvaltioiden toimittamien tietojen käyttö muihin tarkoituksiin kuin koordinoituun seurantaohjelmaan edellyttää jäsenvaltioiden ennakkosuostumusta.

    5.   Tiedot ja tulokset julkistetaan muodossa, jolla taataan yksittäisten tulosten luottamuksellisuus.

    6 artikla

    Unionin rahoitusosuuden myöntämisedellytykset

    1.   Jäsenvaltioille myönnetään 4 artiklan 2 kohdassa säädettyihin analyyseihin liittyvistä, 5 artiklan 1 kohdassa säädetyistä tietojen keruusta, arvioinnista ja raportoinnista johtuvia kustannuksia varten unionin rahoitusosuutena budjettikohdasta 17 04 07 01 yhteensä 1 555 300 euroa liitteessä III vahvistettuun yhteisrahoituksen enimmäismäärään asti.

    2.   Edellä olevan 1 kohdan mukainen unionin rahoitusosuus maksetaan jäsenvaltioille edellyttäen, että koordinoitu seurantaohjelma toteutetaan unionin lain asiaankuuluvien säännösten, myös kilpailua ja julkisia hankintoja koskevien sääntöjen, mukaisesti ja että seuraavia ehtoja noudatetaan:

    koordinoidun seurantaohjelman toteuttamisen loppuraportti on toimitettava komissiolle ennen 31 päivää toukokuuta 2012; kyseiseen raporttiin on sisällyttävä:

    i)

    kaikki liitteessä I olevan D osan mukaiset tiedot;

    ii)

    jäsenvaltioille analyyseistä aiheutuneita kustannuksia tukevat todisteet; todisteiden on sisällettävä vähintään liitteen IV mukaiset tiedot.

    3.   Jos 2 kohdassa tarkoitettu loppuraportti toimitetaan myöhässä, unionin rahoitusosuutta pienennetään 25 prosentilla 1 päivänä heinäkuuta 2012, 50 prosentilla 1 päivänä elokuuta 2012 ja 100 prosentilla 1 päivänä syyskuuta 2012.

    7 artikla

    Maksettavat enimmäismäärät

    Unionin rahoitusosuuden enimmäismäärät, joilla jäsenvaltioille korvataan 5 artiklan 1 kohdassa säädetyistä tietojen keruusta, arvioinnista ja raportoinnista aiheutuneita kustannuksia, voivat olla

    a)

    enintään 60 euroa kutakin Listeria monocytogenes -bakteerien osoittamiseksi kerättyä, arvioitua ja raportoitua näytettä kohden;

    b)

    enintään 60 euroa kutakin Listeria monocytogenes -bakteerien laskemiseksi kerättyä, arvioitua ja raportoitua näytettä kohden;

    c)

    enintään 15 euroa kutakin pH-tason analysoimiseen liittyvää kerättyä, arvioitua ja raportoitua näytettä kohden;

    d)

    enintään 20 euroa kutakin vesiaktiivisuuden (aw) analysoimiseen liittyvää kerättyä, arvioitua ja raportoitua näytettä kohden.

    8 artikla

    Menojen muuntokurssi

    Jos jäsenvaltion menot on ilmaistu muussa valuutassa kuin euroina, sen on muunnettava määrä euroiksi käyttämällä viimeisintä vaihtokurssia, jonka Euroopan keskuspankki on vahvistanut ennen sen kuukauden ensimmäistä päivää, jona jäsenvaltio tekee maksatuspyynnön.

    9 artikla

    Osoitus

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 5 päivänä marraskuuta 2010.

    Komission puolesta

    John DALLI

    Komission jäsen


    (1)  EUVL L 165, 30.4.2004, s. 1.

    (2)  EUVL L 325, 12.12.2003, s. 31.

    (3)  The EFSA Journal (2007), 130.

    (4)  The EFSA Journal (2009), 223.

    (5)  EUVL L 338, 22.12.2005, s. 1.

    (6)  The EFSA Journal (2009) 300, s. 1.

    (7)  EUVL L 209, 11.8.2005, s. 1.

    (8)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (9)  EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1.

    (10)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 1.

    (11)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55.


    LIITE I

    (4 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu)

    A   OSA

    OTANTAKEHIKKO

    1.   Tuotteet, joista näytteitä on otettava

    Seuraavista sellaisenaan syötävistä elintarvikkeista on otettava näytteet vähittäismyyntitasolla:

    1.1   Pakattu (jäädyttämätön) kylmä- tai lämminsavustettu tai graavisuolattu kala

    Tähän luokkaan kuuluvien tuotteiden on oltava tyhjiöpakattuja tai suojakaasuun pakattuja.

    Kala voi olla myös siivutettua. Pakkaus voi sisältää kokonaisen tai puolikkaan kalan taikka kalan osan. Kalassa voi olla myös nahka.

    1.2   Pehmeät ja puolikovat juustot tuorejuustoja lukuun ottamatta

    Tähän luokkaan kuuluu minkä tahansa lajin eläimestä saadusta raakamaidosta, termisoidusta maidosta ja pastöroidusta maidosta valmistettu juusto. Se voi olla kypsytettyä juustoa, kypsytettyä homejuustoa, pinnalta homekypsytettyä juustoa tai suolaliemessä kypsytettyä juustoa.

    Juusto voi olla pakattua, myös musliinikankaaseen käärittyä, tai vähittäiskauppaan pakkaamattomana myytävää juustoa, joka pakataan kuluttajalle myytäessä.

    1.3   Pakatut lämpökäsitellyt lihavalmisteet

    1.3.1

    Tähän luokkaan kuuluville tuotteille on täytynyt tehdä lämpökäsittely ja sen jälkeen niitä on täytynyt käsitellä ja ne on täytynyt pakata tyhjiöön tai suojakaasuun.

    1.3.2

    Tähän luokkaan kuuluviin tuotteisiin sisältyvät sekä suojaamattomat että läpäisevässä kuoressa olevat lihatuotteet, jotka on siivutettu tai joita on muulla tavalla käsitelty lämpökäsittelyn ja pakkaamisen välillä. Tuotteet on voitu savustaa lämpökäsittelyn jälkeen.

    Tähän luokkaan kuuluvat etenkin:

    a)

    kylmät, kypsennetyt lihavalmisteet: lihavalmisteet, jotka yleensä tehdään kokonaisista tai muokatuista ruhonosista tai isoista paloista (esimerkiksi kypsennetyt kinkkuviipaleet ja kypsennetyt kanafileet);

    b)

    makkarat;

    c)

    pasteijat.

    1.3.3

    Tähän luokkaan eivät kuulu:

    a)

    lämpökäsittelyn jälkeen kuivatut lihavalmisteet, kuten kuivalihatuotteet;

    b)

    läpäisemättömässä pakkauksessa lämpökäsitellyt lihavalmisteet, joita ei sen jälkeen enää käsitellä;

    c)

    fermentoidut lihavalmisteet, myös fermentoidut makkarat.

    2.   Otanta-asetelma

    Koordinoidussa seurantaohjelmassa käytetään suhteellista ositettua otantajärjestelmää, jonka mukaan näytteitä otetaan kaikissa jäsenvaltioissa suhteessa niiden väestömäärään.

    2.1   Näytteenottosuunnitelma

    2.1.1

    Jokaisella jäsenvaltiolla on oltava näytteenottosuunnitelma, joka perustuu monitasoiseen ryhmittelyyn:

    a)

    ensimmäinen taso koostuu suurimmista kaupungeista, joista otetaan näytteitä;

    b)

    toinen taso koostuu vähittäismyymälöistä, joista otetaan näytteitä;

    c)

    kolmas taso koostuu erilaisista elintarvikkeista niissä kolmessa sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokassa, joista otetaan näytteitä.

    2.1.2

    Näytteenottosuunnitelman on oltava toimivaltaisen viranomaisen laatima ja siihen on sisällyttävä seuraavat:

    a)

    koordinoituun seurantaohjelmaan kuuluvat kaupungit;

    b)

    vähittäismyymälätyypit, joista otetaan näytteitä, ja jokaisessa luokassa otettavien näytteiden prosenttiosuus;

    c)

    näytteenoton ajoitus koko vuoden aikana.

    2.1.3

    Jos asiaankuuluvia markkinointitietoja on saatavilla, näytteenottosuunnitelmaan on sisällyttävä myös:

    a)

    tuotetyypit, joista otetaan näytteitä kussakin kolmessa sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokassa;

    b)

    jokaisesta a alakohdassa tarkoitetusta tuotetyypistä otettavien näytteiden lukumäärä.

    2.1.4

    Jäsenvaltioiden on laadittava näytteenottosuunnitelma jäljempänä kuvailtujen sääntöjen mukaan ja parhaiden saatavilla olevien markkinointitietojen pohjalta. Näitä markkinointitietoja tai apua kyseisten tietojen saamiseen on usein saatavilla kansallisista kaupan järjestöistä. Jos markkinointitietoja ei ole saatavilla, keskustasolla näytteenottosuunnitelmaa laadittaessa on käytettävä parhaita mahdollisia arvioita markkinaosuuksista. Jos mitään luotettavia markkinointitietoja ei ole, toimivaltaisten viranomaisten voi olla aiheellista siirtää tuotetyypin valinta tietyssä näytteenottoon kuuluvassa tuoteluokassa kentällä työskentelevälle näytteenottajalle.

    2.2   Kohteena olevien vähittäismyymäläluokkien valinta

    Toimivaltaisten viranomaisten on valittava vähittäismyymälät, joista näytteitä otetaan. Tavanomaiset vähittäismyymälätyypit, jotka on sisällytettävä näytteenottoon, ovat marketit, pienet kaupat, herkkukaupat ja torimyymälät (kuten markkinat ja vihannestorit).

    Jos suurimman myymäläluokan (esimerkiksi marketit) osuus sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden tietyn luokan markkinoista on vähintään 80 prosenttia, näytteitä tarvitsee ottaa ainoastaan kyseisistä myymälöistä. Jollei tämä ehto täyty, otetaan mukaan seuraavaksi suurin myymäläluokka siihen asti, että markkinoista katetaan vähintään 80 prosenttia.

    Kun näytteenottosuunnitelman mukainen näytteenotto suoritetaan, kutakin sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokkaa kohden otettavien näytteiden lukumäärän kussakin vähittäismyymälätyypissä on oltava suhteessa kyseisen myymälätyypin markkinaosuuteen kaikista kohteena olevista myymälätyypeistä.

    2.3   Otokseen kuuluvien kaupunkien valinta

    Näytteenotto suoritetaan suurissa kaupungeissa. Jokaisesta jäsenvaltiosta on valittava otokseen vähintään kaksi suurta kaupunkia.

    Kaupunkien, joissa näytteenotto suoritetaan, on yhteensä katettava vähintään 30 prosenttia kyseisen jäsenvaltion väestömäärästä. Jos suunnitelma kuitenkin kattaa kahdeksan suurinta kaupunkia, väestömäärän kattavuus voi olla alle 30 prosenttia.

    2.4   Näytteenottoaikojen valinta

    Listeria monocytogenes -kontaminaation taso sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa saattaa vaihdella vuoden mittaan. Jotta koordinoidusta seurantaohjelmasta saataisiin täsmällisiä tuloksia, sen kesto on jaettu 12:een yhden kuukauden pituiseen jaksoon, joiden aikana on otettava sama määrä näytteitä.

    2.5   Sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden valinta kolmessa tärkeimmässä luokassa, joista näytteitä otetaan

    Sellaisenaan syötävät elintarvikkeet niissä kolmessa tärkeimmässä sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokassa, joista näytteitä otetaan, valitaan markkinointitietojen perusteella ja ilmoitetaan näytteenottosuunnitelmassa.

    Toimivaltaiset viranomaiset voivat antaa näytteenottajille ohjeeksi valita juustot näytteenottoa varten kansallisessa näytteenottosuunnitelmassa esitetyn arvioidun markkinaosuuden perusteella. Toimivaltaisten viranomaisten pitäisi lisäksi pystyä antamaan suuntaa eri luokkiin kuuluvien tärkeimpien elintarviketyyppien karkeasta markkinaosuudesta, jotta saadaan esimerkiksi raakamaidosta/pastöroidusta maidosta valmistettujen juustojen markkinoita mahdollisimman hyvin edustavia näytteitä.

    B   OSA

    NÄYTTEIDEN KERÄÄMINEN JA KULJETUS

    1.   Näytteen tyyppi ja yksityiskohdat

    Näytteet otetaan satunnaisesti myyntitiskissä esillä olevista tuotteista, ja niiden on oltava vähintään 100 gramman painoisia. Kaikista kolmesta sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokasta voidaan ottaa useampi kuin yksi näyte samalla käyntikerralla tietyssä vähittäismyymälässä. Samalla käyntikerralla näytteitä pitäisi kuitenkin ottaa enintään viidestä erästä kussakin luokassa.

    Näytteiksi saa kerätä ainoastaan ehjiä (suljettuja), valmistajan pakkaamia pakkauksia. Juustojen ja lihavalmisteiden osalta näytteeksi voidaan kerätä myös vähittäismyymälässä pakattuja tuotteita.

    Näytteeksi kerätyissä tuotteissa on oltava tuoteseloste, jotta tuotteita koskevat tiedot voidaan kirjata. Tuoteselosteessa on oltava seuraavat tiedot:

    a)

    valmistusmaa;

    b)

    erän numero;

    c)

    säilyvyysaika;

    d)

    mahdolliset säilytyslämpötilaa koskevat ohjeet;

    e)

    muut sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden tuoteselosteessa tavanomaisesti olevat tiedot.

    Jos tuoteselosteessa ei ole kaikkia a–d alakohdassa tarkoitettuja tietoja, näytteenottajan on pyydettävä puuttuvat tuotetiedot ja selosteen yksityiskohdat vähittäismyymälän omistajalta tai johtajalta ja/tai tarkistettava kyseiset tiedot tukkumyyntipakkauksesta.

    Jos sellaisenaan syötävän elintarvikkeen tuoteseloste on epäselvä tai vahingoittunut, tuotetta ei saa kerätä näytteenottoa varten. Jokaisesta näytteeseen valitusta savustetun ja graavisuolatun kalan erästä on kerättävä kaksi näytettä. Tuoteselosteella olevat tiedot, kuten erän numero ja viimeinen myyntipäivä, on tarkastettava sen varmistamiseksi, että molemmat näytteet ovat samasta erästä. Toinen kyseisistä näytteistä on analysoitava sinä päivänä, kun näyte saapuu laboratorioon, ja toinen myyntiajan lopussa.

    Pehmeistä ja puolikovista juustoista ja lämpökäsitellyistä lihavalmisteista otetaan vain yksi näyte erää kohti, ja se on analysoitava myyntiajan lopussa.

    Näytteet on laitettava erilliseen näytepussiin ja lähetettävä välittömästi laboratorioon analysoitavaksi.

    Kaikissa vaiheissa on toteutettava varotoimia sen varmistamiseksi, että näytteenoton, kuljetuksen ja säilytyksen aikana käytettävät välineet eivät ole Listeria monocytogenes -bakteerin saastuttamia.

    2.   Näytettä koskevat tiedot

    Kaikki käytettävissä olevat näytettä koskevat tiedot on kirjattava näytelomakkeelle, jonka malli toimivaltaisen viranomaisen on laadittava. Näytelomakkeen on oltava näytteen mukana jatkuvasti. Kun on kyse vähittäismyymälässä pakatuista juustonäytteistä, voi olla tarpeen pyytää tarvittavia tuotetietoja ja tuoteselosteen yksityiskohtia ja/tai tarkistaa kyseiset tiedot tukkumyyntipakkauksesta.

    Näytteitä kerättäessä on pakattujen näytteiden pintalämpötila mitattava ja kirjattava näytelomakkeelle.

    Jokainen näyte ja sitä vastaava näytelomake merkitään yksilöllisellä numerolla, jota käytetään näytteenotosta testaukseen. Toimivaltaisen viranomaisen on käytettävä tähän tarkoitukseen yksilöllistä numerointijärjestelmää.

    3.   Näytteiden kuljetus

    Näytteet on kuljetettava jäähdytetyissä säiliöissä ja pidettävä 2–8 °C:n lämpötilassa, eikä niihin saa kuljetuksen aikana kohdistua ulkoista kontaminaatiota.

    Kaikki sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden näytteet on saatava laboratorioon 24 tunnin kuluessa näytteenotosta.

    Poikkeuksellisissa olosuhteissa kuljetusaika voi olla yli 24 tuntia. Kuljetusaika ei kuitenkaan saa olla yli 48 tuntia, eikä se missään olosuhteissa saa johtaa siihen, että testaus suoritetaan näytteeksi kerätyn tuotteen viimeisen myyntipäivän jälkeen.

    C   OSA

    NÄYTTEEN VALMISTELU JA ANALYYSIMENETELMÄT

    1.   Näytteiden vastaanotto

    1.1   Yleissäännöt

    Laboratorio tarkistaa näytteiden vastaanoton yhteydessä näytteenottajan näytelomakkeelle kirjaamat tiedot ja täyttää lomakkeen asiaankuuluvat osat. Kaikki vastaanotetut näytteet tutkitaan sen varmistamiseksi, että kuljetuspakkaus on ehjä, ennen kuin ne varastoidaan. Näytteet, joiden lämpötila on vastaanotettaessa yli 8 °C, hylätään, ellei vähittäismyymälässä mitattu lämpötila ollut yli 8 °C.

    Kaikki näytteet on pidettävä jäähdytettyinä niiden myyntiajan loppuun asti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1.2 kohdan soveltamista.

    Silloin kun näytteitä on säilytettävä niiden myyntiajan loppuun, ne on pidettävä jäähdytettyinä seuraavasti:

    a)

    pakkauksessa olevassa tuoteselosteessa ilmoitetussa säilytyslämpötilassa. Jos selosteessa ilmoitetaan lämpötilaväli, näyte on säilytettävä vaihteluvälin ylärajalla olevassa lämpötilassa;

    b)

    jos pakkauksessa olevassa tuoteselosteessa ei ilmoiteta nimenomaista säilytyslämpötilaa, näyte on pidettävä

    i)

    siinä jäsenvaltiossa, jossa näyte on kerätty, voimassa olevassa lainsäädännössä tai ohjeissa määritellyssä korkeimmassa sallitussa jäähdytyslämpötilassa (sallittu poikkeama ± 2 °C);

    ii)

    8 °C:n lämpötilassa (± 2 °C), jos asiaankuuluvaa lainsäädäntöä tai ohjeita ei ole.

    Jos näytteeksi kerätyn tuotteen myyntiaika päättyy viikonloppuna tai kansallisena vapaapäivänä, näyte on analysoitava viimeisenä työpäivänä ennen myyntiajan päättymistä.

    1.2   Savustettua ja graavisuolattua kalaa koskevat erityissäännöt

    Toinen kahdesta näytteestä analysoidaan 24 tunnin kuluessa laboratorioon saapumisesta. Jos kyseistä näytettä ei analysoida heti saapumisen jälkeen, se on pidettävä jäähdytettynä 3 °C:ssa (± 2 °C) laboratoriossa ennen analysointia.

    Jälkimmäinen näyte on pidettävä jäähdytettynä sen myyntiajan loppuun.

    2.   Näytteen ja ensisuspension valmistelu

    Ristikontaminaatiota näytteiden välillä ja ympäristöstä on vältettävä kaikissa vaiheissa. Näytteet hävitetään heti kun laboratorioanalyysit on aloitettu. Jos analyysi joudutaan keskeyttämään esimerkiksi sellaisten analyysiprosessissa tapahtuneiden poikkeamien vuoksi, jotka eivät ole hyväksyttäviä, on hankittava uudet näytteet.

    Ensisuspensioon otetaan joko koko tuote tai 100–150 gramman edustava testiannos. Näytteeseen otetaan mukaan elintarvikkeen pintaa samassa suhteessa, kuin sitä kulutettaisiin (esimerkiksi 20 prosenttia kuorta/pintaa ja 80 prosenttia sisustaa). Jos pakattu tuote on siivutettu, näyte otetaan useammasta kuin yhdestä tuotteen siivusta. Testiannos leikataan pieniksi palasiksi ja laitetaan Stomacher-pussiin käyttämällä steriiliä välinettä ja aseptista tekniikkaa. Kyseisestä seoksesta otetaan 10 gramman testiannos laskentaa varten ja 25 gramman testiannos osoittamista varten.

    Jokaista testiannosta (10 g) kohti lisätään laimennetta yhdeksänkertainen määrä (90 ml) ja sen jälkeen seos homogenoidaan käyttämällä Stomacher-pussia tai Pulsifier-laitetta 1–2 minuutin ajan.

    Standardissa EN ISO 11290-2 ”Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for detection and enumeration of Listeria monocytogenes – Part 2: Colony-count technique” kuvattua puskuroitua peptonivettä voidaan käyttää laimentimena yleisessä käytössä.

    Juustojen laimentimena voidaan käyttää standardin EN ISO 6887–5 ”Microbiology of food and animal feeding stuffs – Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination – Part 5: Specific rules for the preparation of milk and milk products” mukaista natriumsitraattiliuosta puskuroidun peptoniveden sijasta.

    Listeria monocytogenes -bakteerien osoittamis- ja laskemisanalyysit on suoritettava seuraavasti:

    a)

    savustetun ja graavisuolatun kalan näytteille on tehtävä kaksi analyysisarjaa:

    i)

    välittömästi sen jälkeen, kun näyte on kerätty vähittäismyyntitasolla; ja

    ii)

    myyntiajan lopussa;

    b)

    pehmeiden ja puolikovien juustojen ja lämpökäsiteltyjen lihavalmisteiden näytteet analysoidaan ainoastaan myyntiajan lopussa.

    2.1   Listeria monocytogenes -bakteerien osoittaminen

    Listeria monocytogenes -bakteerin osoittaminen suoritetaan standardin EN ISO 11290–1:1996 ”Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for detection and enumeration of Listeria monocytogenes – Part 1: Detection method” tarkistetun version mukaisesti.

    2.2   Listeria monocytogenes -bakteerien laskeminen

    Listeria monocytogenes -bakteerien laskeminen suoritetaan standardin EN ISO 11290–2:1998 ”Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes – Part 2: Enumeration method” ja sen muutoksen EN ISO 11290–2:1998/Amd 1:2004 ”Modification of the enumeration medium” mukaisesti.

    Jos näytteen todetaan olevan kontaminoitunut, suurimman osan tuotteista oletetaan sisältävän pieniä määriä Listeria monocytogenes -bakteereita. Jotta näytteistä voidaan arvioida pienet lukumäärät (10–100 pmy/g), 1 ml primäärilaimennosta testataan kaksinkertaisesti standardin EN ISO 11290–2:1998/Amd 1:2004 mukaisesti:

    a)

    levitetään kolmen halkaisijaltaan 90-millimetrisen levyn pinnalle; tai

    b)

    levitetään yhden halkaisijaltaan 140-millimetrisen levyn pinnalle.

    Koska Listeria monocytogenes -kontaminaation taso voi olla korkeampikin, yhden levyn pinnalle on levitettävä 0,1 ml primäärilaimennosta, jotta laskentaskaala voidaan ulottaa 1,5 × 104 pmy/g:aan. Tämä menettely suoritetaan vain kerran standardin ISO 7218:2007 ”Microbiology of food and animal feeding stuffs – General requirements and guidance for microbiological examinations” mukaisesti.

    3.   Savustetun ja graavisuolatun kalan pH:n ja vesiaktiivisuuden (aw) analyysit

    3.1   pH:n määrittäminen

    Näytteen pH määritetään standardin EN ISO 2917:1999 ”Meat and meat products – Measurement of pH – Reference method” mukaisesti.

    Analyysi on tehtävä näytteelle, joka testataan heti laboratorioon saapumisen jälkeen. Näytteen pH:n määrittämiseen suositellaan ISO-menetelmän mukaista näytettä tuhoamatonta tekniikkaa.

    Tulokset on ilmoitettava pyöristettyinä lähimpään 0,05:een pH-yksikköön.

    3.2   Vesiaktiivisuuden (aw) määritys

    Näytteen vesiaktiivisuus (aw) määritetään standardin EN ISO 21807:2004 ”Microbiology of food and animal feeding stuffs – Determination of water activity” mukaisesti.

    Analyysi on tehtävä näytteelle, joka testataan heti laboratorioon saapumisen jälkeen. Menetelmän suorituskyvyn on oltava välillä 0,999–0,9000 ja toistettavuusrajan on vastattava standardipoikkeamaa 0,002.

    Arvo olisi ilmoitettava vähintään kahden merkitsevän numeron tarkkuudella.

    4.   Isolaattien säilytys

    Jokaisesta positiivisesta näytteestä säilytetään vähintään yksi todettu Listeria monocytogenes -kanta mahdollista myöhempää faagityypitystä varten. Jos Listeria monocytogenes -kantoja löytyy sekä osoittamis- että laskemismenetelmällä, ainoastaan laskemismenetelmällä löytyneet isolaatit säilytetään.

    Isolaatit on säilytettävä kansallisessa vertailulaboratoriossa käyttäen asianmukaisia kantakokoelmaan tallettamisen menetelmiä, joilla varmistetaan kantojen elinkelpoisuus vähintään kahden vuoden ajan faagityypitystä varten.

    D   OSA

    RAPORTOINTI

    1.   Yleiset määräykset

    Tiedot, jotka jäsenvaltioiden on raportoitava, sikäli kuin ne ovat saatavissa ja käytettävissä, voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:

    a)

    koordinoitua seurantaohjelmaa ja sen tuloksia koskeva yleiskatsaus; yleiskatsaus annetaan tekstimuotoisena selostuksena;

    b)

    yksityiskohtaiset tiedot jokaisesta näytteenottosuunnitelman puitteissa testatusta yksittäisestä näytteestä; nämä tiedot on toimitettava käsittelemättöminä käyttäen 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja tietohakemistoa ja tiedonkeruulomakkeita.

    2.   Koordinoitua seurantaohjelmaa ja sen tuloksia koskevaan yleiskatsaukseen sisällytettävät tiedot

    a)

    Jäsenvaltion nimi;

    b)

    Näytteenoton ja analysoinnin aloitus- ja lopettamispäivä;

    c)

    Seuraavista sellaisenaan syötävistä elintarvikkeista vähittäismyymälöissä kerättyjen ja analysoitujen näytteiden lukumäärä:

    i)

    pehmeät ja puolikovat juustot;

    ii)

    pakattu savustettu ja graavisuolattu kala;

    iii)

    pakatut lämpökäsitellyt lihavalmisteet.

    d)

    Kokonaistulokset:

    sellaisten näytteiden esiintyvyys ja osuus, joiden Listeria monocytogenes -pitoisuus ylittää koordinoituun seurantaohjelmaan kuuluvia pehmeitä ja puolikovia juustoja, savustettua ja graavisuolattua kalaa sekä lämpökäsiteltyjä lihavalmisteita koskevan raja-arvon 100 pmy/g,

    e)

    Kuvaus pehmeiden ja puolikovien juustojen, savustetun ja graavisuolatun kalan sekä lämpökäsiteltyjen lihavalmisteiden markkinoista jäsenvaltiossa:

    i)

    kokonaismarkkinoiden absoluuttinen koko (jos tiedossa);

    ii)

    eri tyyppisten vähittäismyymälöiden, kuten markettien, pienten kauppojen, herkkukauppojen ja torimyymälöiden markkinaosuudet (jos tiedossa);

    iii)

    tuontituotteiden (unionin sisäinen kauppa ja tuonti kolmansista maista) ja kotimaan tuotannon markkinaosuudet (jos tiedossa);

    iv)

    eri tuotetyyppien markkinaosuudet (jos tiedossa);

    f)

    Vähittäismyymälät, joista näytteitä otetaan:

    kohteena olevien myymälöiden luokka: esim. market, pieni kauppa jne.;

    g)

    Näytteenoton maantieteellinen jakauma – kohteena olevat kaupungit (katetun väestömäärän prosenttiosuus);

    h)

    Kuvaus vähittäismyymälöiden valinnan satunnaistamismenettelystä:

    kuukausikohtainen satunnaistaminen;

    i)

    Huomioita näytteenotto-ohjelman yleisestä edustavuudesta;

    j)

    pH:n määrittämiseen käytetyn testausnäytteen valmistelu;

    k)

    Vesiaktiivisuuden (aw) määrittämiseen käytetty analyysimenetelmä.

    3.   Yksittäisiä näytteitä koskeviin yksityiskohtaisiin tietoihin sisällytettävät seikat

    a)

    Näytetyyppi:

    i)

    pakatut pehmeät ja puolikovat juustot;

    ii)

    pakattu savustettu ja graavisuolattu kala;

    iii)

    pakatut lämpökäsitellyt lihavalmisteet.

    b)

    Näytteen alatyyppi:

    i)

    raakamaidosta/termisoidusta maidosta/pastöroidusta maidosta valmistetut juustot;

    ii)

    lehmän-/vuohen-/lampaan-/puhvelin-/sekamaidosta valmistetut juustot;

    iii)

    kypsytetyt homejuustot, pinnalta homekypsytetyt juustot, suolaliemessä kypsytetyt ja muut kypsytetyt juustot;

    iv)

    siivutetut ja siivuttamattomat valmisteet;

    v)

    kylmä-/lämminsavustettu tai graavisuolattu kala;

    vi)

    kalalaji;

    c)

    Savustetussa tai graavisuolatussa kalassa käytetyt säilöntäaineet (tuoteselosteessa ilmoitetut);

    d)

    Juuston kuori mukana näytteen analyysissä (kyllä/ei; jos kyllä, kuoren osuus, mikäli tiedossa);

    e)

    Näytteenkeruupäivä;

    f)

    Tuotteen, josta näyte on otettu, viimeinen käyttöajankohta;

    g)

    Valmistus-/pakkauspäivä (jos tiedossa);

    h)

    Näytteen pintalämpötila vähittäismyymälässä;

    i)

    Säilytyslämpötila laboratoriossa myyntiajan loppuun asti;

    j)

    Analysoidaan heti näytteenoton jälkeen (ainoastaan savustettu ja graavisuolattu kala)/myyntiajan lopussa;

    k)

    Laboratorioanalyysin aloituspäivä;

    l)

    Listeria monocytogenes -bakteerin osoittaminen:

    laadulliset tulokset (esiintymättömyys/esiintyminen 25 grammassa);

    m)

    Listeria monocytogenes -bakteerin laskeminen:

    määrälliset tulokset (pmy/g);

    n)

    pH (ainoastaan savustettu ja graavisuolattu kala);

    o)

    Vesiaktiivisuus (aw) (ainoastaan savustettu ja graavisuolattu kala);

    p)

    Kaupungin tunnus;

    q)

    Myymälän tunnus;

    r)

    Vähittäismyyjätyyppi:

    i)

    market;

    ii)

    pieni kauppa/itsenäinen kauppias;

    iii)

    herkkukauppa;

    iv)

    torimyymälä/markkinat;

    s)

    Valmistusmaa:

    viittaus pakkauksessa tai kauppa-asiakirjoissa olevaan tunnistusmerkkiin;

    t)

    Valmiiksi pakattu:

    i)

    pakattu suojakaasuun;

    ii)

    tyhjiöpakattu;

    iii)

    pakattu vähittäismyyntipaikassa (ainoastaan juustot ja lihavalmisteet);

    u)

    Näytteen aistinvarainen laatu.


    LIITE II

    Kussakin sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokassa otettavien näytteiden määrä jäsenvaltioittain

    (4 artiklan 5 kohdassa tarkoitettu)

    Jäsenvaltio

    Väkiluku 1.1.2008

    (Eurostatin tiedot)

    Yhdenmukaistettu ositettu otoskoko

    N

    (milj.)

    %

    Elintarvikeluokkaa ja analyysivaihetta kohti (1)

    Kokonaisnäytteen koko

    Belgia – BE

    10,7

    2,1

    60

    240

    Bulgaria – BG

    7,6

    1,5

    60

    240

    Tšekki – CZ

    10,4

    2,1

    60

    240

    Tanska – DK

    5,576

    1,1

    60

    240

    Saksa – DE

    82,2

    16,5

    400

    1 600

    Viro – EE

    1,3

    0,3

    30

    120

    Irlanti – IE

    4,4

    0,9

    30

    120

    Kreikka – EL

    11,2

    2,3

    60

    240

    Espanja – ES

    45,3

    9,1

    200

    800

    Ranska – FR

    63,8

    12,8

    400

    1 600

    Italia – IT

    59,6

    12,0

    400

    1 600

    Kypros – CY

    0,8

    0,2

    30

    120

    Latvia – LV

    2,3

    0,5

    30

    120

    Liettua – LT

    3,4

    0,7

    30

    120

    Luxemburg – LU

    0,5

    0,1

    30

    120

    Unkari – HU

    10,0

    2,0

    60

    240

    Malta – MT

    0,4

    0,1

    30

    120

    Alankomaat – NL

    16,4

    3,3

    60

    240

    Itävalta – AT

    8,3

    1,7

    60

    240

    Puola – PL

    38,1

    7,7

    200

    800

    Portugali – PT

    10,6

    2,1

    60

    240

    Romania – RO

    21,5

    4,3

    60

    240

    Slovenia – SI

    2,0

    0,4

    30

    120

    Slovakia – SK

    5,4

    1,1

    60

    240

    Suomi – FI

    5,3

    1,1

    60

    240

    Ruotsi – SE

    9,2

    1,8

    60

    240

    Yhdistynyt kuningaskunta – UK

    61,2

    12,3

    400

    1 600

    EU yhteensä

    497,5

    100,0

    3 020

    12 080


    (1)  Savustettu ja graavisuolattu kala: jokaisesta erästä kerätään kaksi näytettä. Toinen näytteistä analysoidaan sinä päivänä, kun näyte saapuu laboratorioon, ja toinen myyntiajan lopussa. (katso liitteessä I olevan C osan kohta 1.2).


    LIITE III

    Jäsenvaltioille maksettavan unionin rahoitusosuuden enimmäismäärä

    (euroa)

    Jäsenvaltio

    Yhteisrahoituksen enimmäismäärä

    Listeria monocytogenesin osoittaminen

    Listeria monocytogenesin laskeminen

    pH

    Vesiaktiivisuus

    Yhteensä

    Belgia – BE

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Bulgaria – BG

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Tšekki – CZ

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Tanska – DK

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Saksa – DE

    96 000

    96 000

    6 000

    8 000

    206 000

    Viro – EE

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Irlanti – IE

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Kreikka – EL

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Espanja – ES

    48 000

    48 000

    3 000

    4 000

    103 000

    Ranska – FR

    96 000

    96 000

    6 000

    8 000

    206 000

    Italia – IT

    96 000

    96 000

    6 000

    8 000

    206 000

    Kypros – CY

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Latvia – LV

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Liettua – LT

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Luxemburg – LU

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Unkari – HU

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Malta – MT

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Alankomaat – NL

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Itävalta – AT

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Puola – PL

    48 000

    48 000

    3 000

    4 000

    103 000

    Portugali – PT

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Romania – RO

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Slovenia – SI

    7 200

    7 200

    450

    600

    15 450

    Slovakia – SK

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Suomi – FI

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Ruotsi – SE

    14 400

    14 400

    900

    1 200

    30 900

    Yhdistynyt kuningaskunta – UK

    96 000

    96 000

    6 000

    8 000

    206 000

    EU yhteensä

    724 800

    724 800

    45 300

    60 400

    1 555 300


    LIITE IV

    Listeria monocytogenes -bakteerin esiintymistä tietyissä sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden luokissa koskevan koordinoidun seurantaohjelman toteuttamiseen liittyvä varmennettu rahoituskertomus

    Raportointikausi: … – …

    Ilmoitus unionin rahoitusosuuteen oikeuttavista koordinoidun seurantaohjelman kustannuksista

    Unionin rahoitusosuutta koskevan komission päätöksen viitenumero: …

    Toimet, joihin aiheutuneet kustannukset liittyvät

    Testien lukumäärä

    Kokonaiskustannukset raportointikaudella (kansallisessa valuutassa)

    Unionin rahoitusosuuteen oikeuttavat tukikelpoiset kustannukset yhteensä

    Listeria monocytogenes -bakteerin osoittaminen

     

     

     

    Listeria monocytogenes -bakteerin laskeminen

     

     

     

    pH:n määrittäminen

     

     

     

    Vesiaktiivisuus (aw)

     

     

     

    Edunsaajan ilmoitus

    Allekirjoittanut todistaa, että

    edellä mainitut kustannukset ovat todellisia, ne ovat aiheutuneet komission päätöksen 2010/678/EU mukaisista tehtävistä ja ne ovat kyseisten tehtävien asianmukaisen suorittamisen kannalta välttämättömiä,

    kaikki kustannuksiin liittyvät asiakirjat ovat käytettävissä tilintarkastusta varten,

    tähän koordinoituun seurantaohjelmaan ei ole haettu muuta unionin rahoitusta,

    Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen (neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002) 109 artiklan 2 kohdan mukaisesti tämä avustus ei ole tuottanut voittoa jäsenvaltiolle.

    Päiväys: …

    Taloudellisessa vastuussa olevan henkilön nimi: …

    Allekirjoitus: …


    Top