EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0329

2008/329/EY: Komission päätös, tehty 21 päivänä huhtikuuta 2008 , jäsenvaltioiden velvoittamisesta varmistamaan, että markkinoille saatetuissa tai markkinoilla saataville asetetuissa magneettileluissa on varoitus niiden aiheuttamista terveys- ja turvallisuusvaaroista (tiedoksiannettu numerolla K(2008) 1484) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 114, 26.4.2008, p. 90–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/04/2009

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/329(1)/oj

26.4.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 114/90


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 21 päivänä huhtikuuta 2008,

jäsenvaltioiden velvoittamisesta varmistamaan, että markkinoille saatetuissa tai markkinoilla saataville asetetuissa magneettileluissa on varoitus niiden aiheuttamista terveys- ja turvallisuusvaaroista

(tiedoksiannettu numerolla K(2008) 1484)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2008/329/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon yleisestä tuoteturvallisuudesta 3 päivänä joulukuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY (1), ja erityisesti sen 13 artiklan,

on kuullut jäsenvaltioita,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivissä 2001/95/EY sekä lelujen turvallisuutta koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 3 päivänä toukokuuta 1988 annetussa neuvoston direktiivissä 88/378/ETY (2), sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston direktiivillä 93/68/ETY (3), säädetään, että tuottajat saavat saattaa markkinoille vain turvallisia leluja.

(2)

Direktiivissä 88/378/ETY säädetään olennaisista turvallisuusvaatimuksista, jotka lelujen on täytettävä direktiivin turvallisuustavoitteiden saavuttamisen varmistamiseksi. Jotta olennaisten vaatimusten noudattaminen olisi helpompi todentaa, direktiivissä säädetään lisäksi, että standardointielinten olisi laadittava lelujen suunnittelua ja rakennetta koskevia eurooppalaisia standardeja. Magneettien aiheuttama vaara kuuluu nykyisin direktiivin 88/378/ETY mukaisen yleisen turvallisuusvaatimuksen soveltamisalaan, mutta direktiivissä ei säädetä erityisistä turvallisuusvaatimuksista magneettien aiheuttaman vaaran hallitsemiseksi.

(3)

Euroopan standardointikomitea (CEN) on antanut eurooppalaisen standardin EN 71–1:2005 ”Lelujen turvallisuus – Osa I: Mekaaniset ja fysikaaliset ominaisuudet”, joka on koonnos yhdenmukaistetusta standardista EN 71–1:1998 ja sen yhdestätoista muutoksesta. Standardin mukaisten lelujen oletetaan olevan direktiivissä 88/378/ETY säädettyjen olennaisten vaatimusten mukaisia standardiin kuuluvien erityisten vaatimusten osalta. Standardissa ei nykyisin ole teknisiä vaatimuksia magneettileluille. Direktiivin 88/378/ETY 8 artiklan 2 kohdan a alakohdassa säädetään, että tuottajien on turvauduttava EY-tyyppitarkastukseen, jos yhdenmukaistettu standardi ei kata kaikkia lelun mahdollisesti aiheuttamia vaaroja.

(4)

Magneettileluihin liittyvien erityisten vaarojen huomioon ottamiseksi komissio antoi CEN:lle 25 päivänä toukokuuta 2007 teknisiä standardeja ja määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä 22 päivänä kesäkuuta 1998 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/34/EY (4) mukaisesti toimeksiannon (5), jossa kehotettiin tarkistamaan 24 kuukauden kuluessa eurooppalainen standardi EN 71–1:2005. Ennen tarkistetun standardin laatimista ja voimaantuloa on tarpeen reagoida viipymättä magneettileluista johtuviin vaaroihin, jotta jatkossa voitaisiin vähentää näiden lelujen lapsille aiheuttamia onnettomuuksia parantamalla vaaroja koskevaa tietämystä.

(5)

Direktiivin 88/378/ETY lisäksi lelujen turvallisuutta käsitellään myös direktiivissä 2001/95/EY, jossa säädetään kulutustavaroihin sovellettavista markkinoiden valvontaa koskevista puitteista. Direktiivin 2001/95/EY 13 artiklassa säädetään, että jos Euroopan komissio saa tietoonsa, että jokin tuote aiheuttaa vakavaa vaaraa kuluttajien terveydelle tai turvallisuudelle, se voi tietyin edellytyksin tehdä päätöksen, jonka nojalla jäsenvaltiot velvoitetaan toteuttamaan väliaikaisia toimenpiteitä, joilla erityisesti rajoitetaan kyseisen tuotteen markkinoille saattamista ja asettamista saataville markkinoilla tai asetetaan niille erityisehtoja.

(6)

Tällainen päätös voidaan tehdä, jos a) jäsenvaltioiden toimintatavat ovat ilmeisen erilaisia sen osalta, kuinka vaaratilanne ratkaistaan tai tullaan ratkaisemaan; b) tuotteen aiheuttamaa vaaraa ei voida sen luonteen vuoksi ja ongelman kiireellisyyden edellyttämällä tavalla käsitellä kyseiseen tuotteeseen sovellettavassa yhteisön erityislainsäädännössä säädettyjen muiden menettelyjen mukaisesti; ja c) vaara voidaan tehokkaasti torjua ainoastaan toteuttamalla asianmukaisia toimenpiteitä yhteisön tasolla, jotta varmistetaan yhtenäinen ja korkeatasoinen kuluttajien terveyden ja turvallisuuden suoja ja sisämarkkinoiden asianmukainen toiminta.

(7)

Viime aikoina on tullut esiin vakava vaara, joka koskee leluissa olevia magneetteja. Magneetteja on käytetty leluissa jo kauan, mutta viime vuosina niistä on tullut yhä voimakkaampia, ja ne voivat irrota entistä helpommin, jos ne kiinnitetään käyttämällä samaa tekniikkaa kuin aiemmin. Koska magneetit ovat entistä voimakkaampia, irralliset magneetit tai leluissa käytetyt magneettiosat voivat nykyisin entistä helpommin aiheuttaa vakavien onnettomuuksien vaaran.

(8)

Tämän vakavan vaaran osoituksena ovat useat vuosina 2006 ja 2007 eri puolilla maailmaa tapahtuneet onnettomuudet, joissa lapset olivat nielleet leluista irronneita magneetteja tai sellaisia lelujen pieniä osia, joissa on magneetteja. Jos magneetteja niellään useampia kuin yksi, ne voivat vetää puoleensa toinen toisiaan ja aiheuttaa suolistoon reiän, tulehduksen tai tukoksen, joka voi olla hengenvaarallinen. Hengitysteihin joutuneet magneetit ovat myös johtaneet vakaviin vammoihin, ja keuhkoihin joutuminen vaatii välittömän leikkauksen.

(9)

Yhdysvalloissa on tapahtunut yksi kuolemaan johtanut onnettomuus, ja eri puolilla maailmaa on vuodesta 2006 lähtien esiintynyt useita tapauksia, joissa lapset ovat nielleet vähintään kaksi magneettia tai magneetin ja metalliesineen ja joissa on jouduttu tekemään suuria leikkauksia. Kyseisten lasten ikä oli 10 kuukauden ja 12 vuoden välillä.

(10)

Monet lelujen tuottajat käynnistivät vuosina 2006 ja 2007 huomattavia magneettilelujen palautusmenettelyjä. Tuottajat pyysivät muun muassa kesällä 2007 palauttamaan maailmanlaajuisesti yli 18 miljoonaa magneettilelua, ja merkittävä osa näistä leluista oli Euroopan markkinoilla. Onnettomuuksien ja viimeaikaisten palautusmenettelyjen vuoksi monet tuottajat ovat tiedostaneet vaaran ja muuttaneet kyseisten lelujen rakennetta siten, että ne ovat koteloineet tai rengastaneet magneetteja sisältävissä osissa olevat magneetit.

(11)

Jotkin maat ovat jo ottaneet käyttöön kyseisen vaaran hallitsemiseen tähtääviä toimenpiteitä. Esimerkiksi Yhdysvaltain kulutustavaroiden turvallisuutta käsittelevä komitea antoi 19 päivänä huhtikuuta 2007 vanhemmille varoituksen, joka koski magneettileluista johtuvia terveys- ja turvallisuusvaaroja. Kyseinen komitea osallistui myös standardin ASTM F963–2007 (Consumer Safety Specification on Toy Safety) tarkistustyöhön, jossa standardi ulotettiin kattamaan myös lelujen sisältämät magneetit; kyseinen standardi laadittiin ASTM International -standardointielimen puitteissa. Euroopassa sekä Ranska että Saksa ovat ilmoittaneet komissiolle kansallisista toimenpiteistä.

(12)

Tuotteiden ja varsinkin lelujen turvallisuudesta 26 päivänä syyskuuta 2007 antamassaan päätöslauselmassa (6) Euroopan parlamentti vaati komissiota käyttämään toimivaltaansa ja toteuttamaan rajoittavia toimenpiteitä, myös kieltoja, jos havaitaan, että yhteisön markkinoille saatetut kulutustavarat ovat vaarallisia.

(13)

Direktiivin 2001/95/EY 15 artiklalla perustetussa komiteassa jäsenvaltioiden kanssa käydyissä neuvotteluissa on käynyt ilmi, että jäsenvaltiot soveltavat varsin erilaisia toimintatapoja magneettilelujen aiheuttaman vaaran hallitsemiseksi.

(14)

Yhteisön sääntöjen puuttuessa jotkin jäsenvaltiot ovat toteuttaneet tai aikovat toteuttaa toisistaan poikkeavia kansallisia toimenpiteitä magneettilelujen aiheuttaman vaaran hallitsemiseksi. Tällaisten kansallisten toimenpiteiden käyttöönotto johtaa väistämättä eritasoiseen suojaan eri jäsenvaltioissa ja aiheuttaa esteitä yhteisön sisäiselle magneettilelujen kaupalle. Monet jäsenvaltiot ovat vaatineet yhteisön toimenpidettä.

(15)

Pienille lapsille tarkoitetuissa leluissa olevista pienistä osista on annettu yhteisön lainsäädäntöä (7), mutta siinä ei oteta riittävästi huomioon erityisesti niitä vaaroja, joita magneettilelut aiheuttavat yli 3-vuotiaille lapsille. Magneettilelujen aiheuttamaa vaaraa ei voida sen luonteen vuoksi ja ongelman kiireellisyyden edellyttämällä tavalla käsitellä tehokkaasti yhteisön erityislainsäädännössä säädettyjen muiden menettelyjen mukaisesti. Siksi on tarpeen käyttää direktiivin 2001/95/EY 13 artiklan mukaista väliaikaista päätöstä, kunnes todettuun ongelmaan saadaan kattava ratkaisu tarkistetussa eurooppalaisessa standardissa EN 71–1:2005. Tällä päätöksellä käyttöön otettu kohdennettu toimenpide tarjoaa vain osittaisen, tilapäisen ja lyhytaikaisen ratkaisun. Jo antaessaan CEN:lle standardin EN 71–1:2005 tarkistamista koskevan toimeksiannon komissio toi selvästi esiin, että tarvitaan rakennetta koskevia vaatimuksia, jotta magneettileluista johtuvat vaarat voidaan poistaa asianmukaisesti.

(16)

Koska magneettilelut aiheuttavat vakavan vaaran ja koska tavoitteena on varmistaa yhtenäinen ja korkeatasoinen kuluttajien terveyden ja turvallisuuden suoja kaikkialla EU:ssa sekä välttää kaupan esteitä, olisi tehtävä kiireellisesti direktiivin 2001/95/EY 13 artiklan mukainen väliaikainen päätös. Tällaisessa päätöksessä olisi nopeasti säädettävä magneettilelujen markkinoille saattamista ja asettamista saataville markkinoilla koskevasta ehdosta, jonka mukaan niissä on oltava asianmukainen merkintä vaaroista, jotka liittyvät lasten saatavilla oleviin magneetteihin tai magneettiosiin, jotka ovat muodoltaan ja kooltaan sellaisia, että ne voi niellä. Tällaisen päätöksen avulla on määrä osaltaan estää uusia kuolemantapauksia ja vammoja.

(17)

Magneettilelujen olisi kuuluttava tämän päätöksen soveltamisalaan, kun otetaan huomioon onnettomuuksia ja vaaroja koskevat tiedot sekä valmisteilla oleva pysyvä toimenpide eli standardin EN 71–1:2005 tarkistus.

(18)

Tämä päätös ei rajoita direktiivin 2001/95/EY 3 artiklan 4 kohdan ja 6–8 artiklan soveltamista eikä näin ollen estä jäsenvaltioita toteuttamasta tarvittavia toimenpiteitä, jos osoittautuu, että magneettilelu aiheuttaa vaaraa siitäkin huolimatta, että se täyttää tässä päätöksessä säädetyt vaatimukset ja muut perusteet, joilla pyritään takaamaan yleisen turvallisuutta koskevan vaatimuksen noudattaminen. Jäsenvaltioiden on toteutettava markkinoiden valvontaa ja täytäntöönpanotoimia, jotta ehkäistään vaarallisista tuotteista kuluttajien terveydelle tai turvallisuudelle aiheutuvat vaarat.

(19)

Komissio päättää tämän päätöksen voimassaoloajan pidentämisestä ja päätöksen muuttamisesta sen mukaan, miten eurooppalaisen standardin EN 71–1:2005 tarkistustyö etenee ja miten kattava ja riittävä ratkaisu tarkistettu standardi on kaikkiin magneettilelujen aiheuttamiin vaaroihin. Komissio päättää varsinkin siitä, otetaanko tässä päätöksessä säädetyn varoituksen lisäksi käyttöön rakennetta koskevia vaatimuksia.

(20)

Lyhyt siirtymäaika on sekä jäsenvaltioiden että magneettilelujen tuottajien ja jakelijoiden etujen mukainen, sillä jäsenvaltioiden on varmistettava päätöksen tehokas soveltaminen ja tuottajat ja jakelijat ovat velvollisia saattamaan markkinoille ja asettamaan saataville markkinoilla ainoastaan sellaisia magneettileluja, joissa on asianmukainen varoitus. Tässä tapauksessa olisi vahvistettava mahdollisimman lyhyt siirtymäaika, sillä on tarpeen ehkäistä uudet onnettomuudet ja varmistaa suhteellisuusperiaatteen noudattaminen ottaen huomion, että toimenpide koskee ainoastaan merkintää eikä vaadi varsinaisen tuotteen muuttamista. Sen vuoksi magneettileluihin kiinnitettävää varoitusta koskevaa vaatimusta olisi sovellettava pian sen jälkeen, kun komissio on tehnyt tämän päätöksen.

(21)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2001/95/EY 15 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Määritelmät

Tässä päätöksessä tarkoitetaan

’magneettilelulla’ sellaista lelua, joka sisältää tai koostuu yhdestä tai useammasta magneetista tai magneettiosasta, joka on muodoltaan ja kooltaan sellainen, että sen voi niellä ja joka on lasten saatavilla,

’lelulla’ sellaista tuotetta tai materiaalia, joka on suunniteltu tai selvästi tarkoitettu käytettäväksi alle 14-vuotiaiden lasten leikkeihin,

ilmaisulla ’muodoltaan ja kooltaan sellainen, että sen voi niellä’ mahtumista kokonaisuudessaan standardissa EN 71–1:2005 määriteltyyn pienten osien lieriöön,

ilmaisulla ’lasten saatavilla’ irrallista tai tavallisessa tai kohtuudella ennakoitavassa lasten käytössä lelusta mahdollisesti irtoavaa, vaikka alun perin osa on ollut lelussa sisällä tai koteloituna, upotettuna tai rengastettuna,

’asettamisella saataville markkinoilla’ magneettilelun toimittamista yhteisön markkinoille liiketoiminnan yhteydessä jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta,

’markkinoille saattamisella’ magneettilelun asettamista ensimmäistä kertaa saataville yhteisön markkinoilla,

’markkinoilta poistamisella’ toimenpidettä, jonka tarkoituksena on estää jakelu, esittely ja tarjoaminen.

2 artikla

Varoitus

1.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että yhteisön markkinoille saatetuissa ja yhteisön markkinoilla saataville asetetuissa magneettileluissa on varoitus,

a)

joka on sanamuodoltaan seuraava: ”Varoitus! Tämä lelu sisältää magneetteja tai magneettiosia. Ihmiskehossa toisiinsa tarttuvat tai metalliesineeseen kiinnittyvät magneetit voivat johtaa vakaviin vammoihin tai hengenvaaraan. Hakeudu välittömästi lääkäriin, jos magneetteja on nielty tai niitä on joutunut hengitysteihin.”;

b)

tai jossa on vastaava helposti ymmärrettävä sanamuoto, jonka avulla välittyy sama asiasisältö.

2.   Varoituksen on oltava selvästi nähtävissä ja luettavissa ja näkyvästi esillä pakkauksessa tai muuten kiinnitettynä magneettileluun siten, että kuluttaja näkee sen ostohetkellä.

3.   Varoituksen on oltava sen jäsenvaltion virallisilla kielillä, jossa tuote saatetaan markkinoille tai asetetaan saataville markkinoilla.

3 artikla

Täytäntöönpano

1.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 21 päivästä heinäkuuta 2008 alkaen on kiellettyä saattaa markkinoille tai asettaa saataville markkinoilla magneettileluja, joista puuttuu vaadittu varoitus.

2.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 21 päivästä heinäkuuta 2008 alkaen poistetaan markkinoilta sellaiset magneettilelut, joista puuttuu vaadittu varoitus ja jotka on saatettu markkinoille tai asetettu saataville markkinoilla, ja että kuluttajille annetaan riittävät tiedot vaarasta.

3.   Jäsenvaltioiden on viipymättä toimitettava komissiolle tieto toimenpiteistä, joihin on tämän artiklan nojalla ryhdytty direktiivin 2001/95/EY 12 artiklan mukaisesti.

4 artikla

Ilmoittaminen

Jäsenvaltioiden on toteutettava tämän päätöksen noudattamiseksi tarvittavat toimenpiteet, julkaistava kyseiset toimenpiteet ja ilmoitettava niistä komissiolle viipymättä.

5 artikla

Soveltamisjakso

Tätä päätöstä sovelletaan 21 päivään huhtikuuta 2009 asti.

6 artikla

Osoitus

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 21 päivänä huhtikuuta 2008.

Komission puolesta

Meglena KUNEVA

Komission jäsen


(1)  EYVL L 11, 15.1.2002, s. 4.

(2)  EYVL L 187, 16.7.1988, s. 1. Direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 93/68/ETY (EYVL L 220, 30.8.1993, s. 1).

(3)  EYVL L 220, 30.8.1993, s. 1.

(4)  EYVL L 204, 21.7.1998, s. 37. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna neuvoston direktiivillä 2006/96/EY (EUVL L 363, 20.12.2006, s. 81).

(5)  CEN:lle 25 päivänä toukokuuta 2007 annettu standardointitoimeksianto, joka koski magneettileluja käsittelevän standardin laatimista (M/410).

(6)  Parlamentin hyväksymät tekstit, P6_TA(2007)0412.

(7)  Direktiivin 88/378/ETY mukaan alle 36 kuukauden ikäisten lasten käyttöön selvästi tarkoitettujen lelujen, niiden rakenneosien ja niiden irrotettavien osien on oltava kooltaan sellaisia, että lapsi ei voi niellä niitä ja/tai vetää niitä henkeensä. Toisin sanoen alle 36 kuukauden ikäisten lasten käyttöön tarkoitetut lelut eivät saa sisältää sellaisia osia, jotka on mahdollista niellä tai vetää henkeen; tämä koskee sekä magneetteja että muita osia.


Top