EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1315

Komission asetus (EY) N:o 1315/2007, annettu 8 päivänä marraskuuta 2007 , ilmaliikenteen hallinnan turvallisuusvalvonnasta ja asetuksen (EY) N:o 2096/2005 muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 291, 9.11.2007, p. 16–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 06/11/2011; Kumoaja 32011R1034

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1315/oj

9.11.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 291/16


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1315/2007,

annettu 8 päivänä marraskuuta 2007,

ilmaliikenteen hallinnan turvallisuusvalvonnasta ja asetuksen (EY) N:o 2096/2005 muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon lennonvarmistuspalvelujen tarjoamisesta yhtenäisessä eurooppalaisessa ilmatilassa (palveluntarjonta-asetus) 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 550/2004 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EY) N:o 550/2004 nojalla komission on yksilöitävä ja vahvistettava Eurocontrolin turvallisuusvaatimusten (Eurocontrol Safety Regulatory Requirements, ESARR) asiaankuuluvat määräykset voimassa oleva yhteisön lainsäädäntö huomioon ottaen. ESARR 1 sisältää turvallisuusvaatimuksia, jotka koskevat ilmaliikenteen hallinnan turvallisuusvalvontatoiminnon tehokasta toteuttamista.

(2)

Kansallisten valvontaviranomaisten asema ja tehtävät vahvistetaan yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan toteuttamisen puitteista (puiteasetus) 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 549/2004 (2), asetuksessa (EY) N:o 550/2004, eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintaverkon yhteentoimivuudesta (yhteentoimivuusasetus) 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 552/2004 (3) ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoamista koskevista yhteisistä vaatimuksista 20 päivänä joulukuuta 2005 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 2096/2005 (4). Näihin asetuksiin sisältyy lennonvarmistuspalvelujen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Vaikka vastuu palvelun turvallisuudesta on palvelun tarjoajalla, jäsenvaltioiden olisi varmistettava tehokas valvonta kansallisten valvontaviranomaisten kautta.

(3)

Tätä asetusta ei pitäisi soveltaa asetuksen (EY) N:o 549/2004 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuihin sotilasoperaatioihin tai -koulutukseen.

(4)

Kansallisten valvontaviranomaisten olisi tehtävä tämän asetuksen mukaisia säänneltyjä turvallisuusauditointeja ja arviointeja osana asetuksessa (EY) N:o 550/2004 vaadittuja asianmukaisia tarkastuksia ja selvityksiä.

(5)

Kansallisten valvontaviranomaisten olisi harkittava tässä asetuksessa säädetyn turvallisuusvalvontaa koskevan lähestymistavan soveltamista mahdollisuuksien mukaan myös muilla valvonnan aloilla tehokkaan ja yhdenmukaisen valvonnan kehittämiseksi.

(6)

Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteessä 11 olevan 2.26 luvun mukaisesti ESARR 1:ssä edellytetään, että saavutettuja turvallisuustasoja seurataan ja arvioidaan suhteessa tietyille ilmatilan lohkoille määriteltyihin tyydyttäviin turvallisuustasoihin. Näitä tasoja ei ole kuitenkaan vielä täysin vahvistettu yhteisössä, joten ne olisi otettava huomioon tässä asetuksessa myöhemmässä vaiheessa.

(7)

Kaikissa lennonvarmistuspalveluissa sekä ilmaliikennevirtojen säätelyssä ja ilmatilan hallinnassa käytetään funktionaalisia järjestelmiä, jotka mahdollistavat ilmaliikenteen hallinnan. Sen vuoksi funktionaalisiin järjestelmiin tehtäviin muutoksiin olisi sovellettava turvallisuusvalvontaa.

(8)

Asetuksen (EY) N:o 552/2004 7 artiklassa edellytetään, että kansallisen valvontaviranomaisen on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet, jos järjestelmä tai järjestelmän rakenneosa ei ole olennaisten vaatimusten mukainen. Tällaisessa tapauksessa ja erityisesti jos on annettava turvallisuusmääräys, kansallisen valvontaviranomaisen olisi harkittava EY-vakuutusten antamiseen osallistuneiden ilmoitettujen laitosten ohjeistamista siten, että ne tekevät kyseistä teknistä järjestelmää koskevia erityistarkastuksia.

(9)

Kansallisille valvontaviranomaisille olisi annettava riittävästi aikaa valmistautua muutosten turvallisuusvalvontaan erityisesti tavoitteiden ja vaatimusten vahvistamisen osalta. Tätä vahvistamista olisi tuettava asianmukaisilla yhteisön eritelmillä ja muilla ohjeilla.

(10)

Kansallisten valvontaviranomaisten vuosittain laatimien turvallisuusvalvontaraporttien olisi parannettava turvallisuusvalvonnan avoimuutta ja vastuullisuutta. Raportit olisi osoitettava viranomaisen nimenneelle tai perustaneelle jäsenvaltiolle. Niitä olisi lisäksi käytettävä alueellisen yhteistyön ja turvallisuusvalvonnan kansainvälisen seurannan yhteydessä. Raporteissa olisi annettava asiaankuuluvat tiedot turvallisuussuorituksen seurannasta, sovellettavien turvallisuuden sääntelyvaatimusten noudattamisesta valvotuissa organisaatioissa, säänneltyjä turvallisuusauditointeja koskevasta ohjelmasta, turvallisuusperustelujen arvioinnista, muutoksista, joita organisaatiot ovat tehneet funktionaalisiin järjestelmiin viranomaisen hyväksymiä menettelyjä noudattaen, sekä kansallisen valvontaviranomaisen antamista turvallisuusmääräyksistä.

(11)

Asetuksen (EY) N:o 550/2004 2 artiklan 4 kohdan nojalla kansallisten valvontaviranomaisten olisi suoritettava asianmukaiset järjestelyt, jotta ne voivat toimia keskenään tiiviissä yhteistyössä varmistaakseen sellaisten lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien riittävän valvonnan, jotka tarjoavat palveluja ilmatilassa, joka on muun jäsenvaltion kuin luvan myöntäneen jäsenvaltion vastuulla. Viranomaisten olisi erityisesti vaihdettava asianmukaisia tietoja organisaatioiden turvallisuusvalvonnasta.

(12)

Asetusta (EY) N:o 2096/2005 olisi muutettava, jotta yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan johdonmukainen toteuttaminen varmistetaan.

(13)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat yhtenäisen ilmatilan komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tässä asetuksessa vahvistetaan lennonvarmistuspalveluja, ilmaliikennevirtojen säätelyä (ATFM) ja ilmatilan hallintaa (ASM) koskeva turvallisuusvalvontatoiminto yleistä ilmaliikennettä varten yksilöimällä ja vahvistamalla pakollisiksi säännöksiksi asiaa koskevat 5 päivänä marraskuuta 2004 annettujen ilmaliikenteen hallinnan turvallisuusvalvontaa koskevat Eurocontrolin turvallisuusvaatimukset (ESARR 1).

2.   Tätä asetusta sovelletaan kansallisten valvontaviranomaisten ja niiden puolesta toimivien hyväksyttyjen laitosten toimiin, jotka liittyvät lennonvarmistuspalvelujen, ilmaliikennevirtojen säätelyn ja ilmatilan hallinnan turvallisuusvalvontaan.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan asetuksessa (EY) N:o 549/2004 vahvistettuja määritelmiä.

Lisäksi tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1.

’korjaavalla toimella’ toimea, jolla poistetaan havaitun vaatimustenvastaisuuden syy;

2.

’funktionaalisella järjestelmällä’ järjestelmien, menettelyjen ja henkilöstöresurssien yhdistelmää, joka on muodostettu ilmaliikenteen hallinnan alan toiminnon suorittamista varten;

3.

’organisaatiolla’ joko lennonvarmistuspalvelujen tarjoajaa taikka ilmaliikennevirtojen säätelyä tai ilmatilan hallintaa tarjoavaa yksikköä;

4.

’prosessilla’ joukkoa toisiinsa liittyviä tai keskenään vuorovaikutuksessa olevia toimintoja, jotka muuttavat panokset tuotoksiksi;

5.

’turvallisuusperustelulla’ sen osoittamista ja todistamista, että funktionaaliseen järjestelmään ehdotettu muutos voidaan toteuttaa voimassa olevassa sääntelykehyksessä vahvistettujen tavoitteiden tai vaatimusten mukaisesti turvallisuuden sääntelyvaatimuksia noudattaen;

6.

’turvallisuusmääräyksellä’ kansallisen valvontaviranomaisen antamaa tai hyväksymää asiakirjaa, jossa määrätään funktionaalista järjestelmää koskevien toimien toteuttamisesta turvallisuuden palauttamiseksi, kun todisteet osoittavat, että lentoturvallisuus voisi muussa tapauksessa vaarantua;

7.

’turvallisuustavoitteella’ laadullista tai määrällistä lausumaa, jossa määritellään vaaratekijän suurin hyväksyttävä esiintymistiheys tai todennäköisyys, jolla vaaratekijän voidaan olettaa ilmenevän;

8.

’säännellyllä turvallisuusauditoinnilla’ kansallisen valvontaviranomaisen tekemää tai sen puolesta tehtyä järjestelmällistä ja riippumatonta tutkimusta sen määrittämiseksi, ovatko prosesseja ja niiden tuloksia, tuotteita tai palveluja koskevat, turvallisuuteen liittyvät täydelliset järjestelyt tai niiden osatekijät vaadittujen turvallisuuteen liittyvien järjestelyjen mukaiset ja onko ne toteutettu tehokkaasti ja ovatko ne sopivia odotettujen tulosten saavuttamiseksi;

9.

’turvallisuuden sääntelyvaatimuksilla’ yhteisön tai kansallisissa säädöksissä lennonvarmistuspalvelujen tai ATFM- ja ASM-toimintojen tarjoamista varten vahvistettuja vaatimuksia, jotka koskevat teknistä ja toiminnallista pätevyyttä ja valmiutta näiden palvelujen ja toimintojen tarjoamiseen, niiden turvallisuushallintaa sekä järjestelmiä, niiden osatekijöitä ja asiaan liittyviä menettelyjä;

10.

’turvallisuusvaatimuksella’ tiettyyn turvallisuustavoitteeseen tähtäävään riskinhallintastrategiaan perustuvaa riskinvähentämiskeinoa, mukaan lukien organisaatiota, operatiivisia tekijöitä, menettelyjä, toimintoja, suorituskykyä ja yhteentoimivuutta koskevat vaatimukset tai ympäristönäkökohtiin liittyvät keinot;

11.

’todentamisella’ objektiivisten todisteiden esittämisen avulla tapahtuvaa varmistumista siitä, että erityiset vaatimukset on täytetty.

3 artikla

Turvallisuusvalvontatoiminto

1.   Kansallisten valvontaviranomaisten on suoritettava turvallisuusvalvontaa osana lennonvarmistuspalveluihin, ilmaliikennevirtojen säätelyyn ja ilmatilan hallintaan sovellettavien vaatimusten valvontaa seuratakseen näiden palvelujen turvallista tarjontaa ja todentaakseen, että sovellettavia turvallisuuden sääntelyvaatimuksia ja niiden toteuttamisjärjestelyjä noudatetaan.

2.   Kun jäsenvaltiot tekevät sopimuksen sellaisten organisaatioiden valvonnasta, jotka harjoittavat toimintaa useamman kuin yhden jäsenvaltion vastuulla olevaan ilmatilaan ulottuvissa toiminnallisissa ilmatilan lohkoissa, asianomaisten jäsenvaltioiden on yksilöitävä ja jaettava turvallisuusvalvontaa koskevat vastuut tavalla, jolla varmistetaan, että

a)

kunkin tämän asetuksen säännöksen soveltamisesta vastuussa olevat erityiset tahot määritellään selkeästi;

b)

jäsenvaltioilla on selkeä kuva turvallisuusvalvontamekanismeista ja niiden tuloksista.

Jäsenvaltioiden on säännöllisesti tarkasteltava uudelleen kyseistä sopimusta ja sen käytännön toteutusta erityisesti suhteessa saavutettuun turvallisuussuoritukseen.

4 artikla

Turvallisuussuorituksen seuranta

1.   Kansallisten valvontaviranomaisten on säännöllisesti seurattava ja arvioitava saavutettuja turvallisuustasoja määrittääkseen, täyttävätkö ne turvallisuuden sääntelyvaatimukset, joita sovelletaan niiden vastuulla olevissa ilmatilan lohkoissa.

2.   Kansallisten valvontaviranomaisten on käytettävä turvallisuuden seurannan tuloksia erityisesti määritelläkseen alat, joilla turvallisuuden sääntelyvaatimusten noudattamisen todentaminen on ensiarvoisen tärkeää.

5 artikla

Turvallisuuden sääntelyvaatimusten noudattamisen todentaminen

1.   Kansallisten valvontaviranomaisten on vahvistettava prosessi, jolla todennetaan:

a)

sovellettavien turvallisuuden sääntelyvaatimusten noudattaminen ennen lennonvarmistuspalvelujen tarjoamista varten tarvittavan luvan myöntämistä tai uusimista, mukaan lukien lupaan liitetyt turvallisuuteen liittyvät ehdot;

b)

asetuksen (EY) N:o 550/2004 8 artiklan mukaiseen nimeämispäätökseen mahdollisesti sisältyvien, turvallisuuteen liittyvien velvollisuuksien noudattaminen;

c)

sovellettavien turvallisuuden sääntelyvaatimusten jatkuva noudattaminen organisaatioissa;

d)

sellaisten turvallisuustavoitteiden, turvallisuusvaatimusten ja muiden turvallisuuteen liittyvien ehtojen soveltaminen, jotka vahvistetaan:

i)

järjestelmien EY-tarkastusvakuutuksissa, myös asiaa koskevissa järjestelmien rakenneosien EY-vaatimustenmukaisuus- tai käyttöönsoveltuvuusvakuutuksissa; ja

ii)

lennonvarmistuspalveluihin, ilmaliikennevirtojen säätelyyn ja ilmatilan hallintaan sovellettavissa turvallisuuden sääntelyvaatimuksissa vaadituissa riskienarviointi- ja vähentämismenettelyissä;

e)

turvallisuusmääräysten noudattaminen.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun prosessin

a)

on perustuttava dokumentoituihin menettelyihin;

b)

tueksi on oltava asiakirjoja, jotka on erityisesti tarkoitettu tehtävien suorittamista koskevien ohjeiden antamiseen turvallisuusvalvontaa harjoittavalle henkilöstölle;

c)

on annettava kyseessä olevalle organisaatiolle käsitys turvallisuusvalvontatoiminnan tuloksista;

d)

on perustuttava 6, 8 ja 9 artiklan mukaisiin säänneltyihin turvallisuusauditointeihin ja arviointeihin;

e)

on tarjottava kansalliselle valvontaviranomaiselle tarvittavat todisteet jatkotoimien tueksi, mukaan lukien asetuksen (EY) N:o 549/2004 9 artiklassa ja asetuksen (EY) N:o 550/2004 7 artiklan 7 kohdassa säädetyt toimenpiteet tilanteissa, joissa turvallisuuden sääntelyvaatimuksia ei noudateta.

6 artikla

Säännellyt turvallisuusauditoinnit

1.   Kansallisten valvontaviranomaisten tai niiden valtuuttamien hyväksyttyjen laitosten on tehtävä säänneltyjä turvallisuusauditointeja.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuja säänneltyjä turvallisuusauditointeja koskevat seuraavat vaatimukset:

a)

niiden on annettava kansallisille valvontaviranomaisille todisteet sovellettavien turvallisuusnormien ja toteuttamisjärjestelyjen noudattamisesta arvioimalla parannusten tai korjaavien toimien tarvetta;

b)

niiden on oltava riippumattomia sisäisistä tarkastustoimista, joita kyseinen organisaatio toteuttaa osana turvallisuuden- tai laadunhallintajärjestelmiään;

c)

niitä suorittavat tarkastajat, jotka täyttävät 11 artiklan mukaiset pätevyysvaatimukset;

d)

niiden on koskettava täydellisiä toteuttamisjärjestelyjä tai niiden osatekijöitä sekä prosesseja, tuotteita tai palveluja;

e)

niissä on määriteltävä, vastaavatko:

i)

toteuttamisjärjestelyt turvallisuusnormeja;

ii)

toteutetut toimet toteuttamisjärjestelyjä;

iii)

toteutettujen toimien tulokset toteuttamisjärjestelyjen odotettuja tuloksia;

f)

on johdettava kaikkien havaittujen vaatimustenvastaisuuksien korjaamiseen 7 artiklan mukaisesti.

3.   Kansallisten valvontaviranomaisten on laadittava osana asetuksen (EY) N:o 2096/2005 7 artiklassa vaadittua tarkastusohjelmaa säänneltyjä turvallisuusauditointeja koskeva ohjelma, joka saatetaan ajan tasalle vähintään kerran vuodessa ja jossa:

a)

käsitellään kaikkia alueita, jotka voivat aiheuttaa turvallisuuteen liittyviä ongelmia, ja keskitytään erityisesti niihin alueisiin, joilla ongelmia on havaittu;

b)

käsitellään kaikkia organisaatioita ja palveluita, jotka toimivat kansallisen valvontaviranomaisen valvonnassa;

c)

varmistetaan, että auditointeja suoritetaan tavalla, joka vastaa organisaation toteuttamien toimintojen aiheuttaman riskin tasoa;

d)

varmistetaan, että kahden vuoden aikana suoritetaan riittävä määrä auditointeja, jotta voidaan tarkastaa, että kaikki nämä organisaatiot noudattavat sovellettavia turvallisuuden sääntelyvaatimuksia kaikilla funktionaalisten järjestelmien kannalta merkityksellisillä aloilla;

e)

varmistetaan, että korjaavien toimien toteuttamista seurataan.

4.   Kansalliset valvontaviranomaiset voivat muuttaa suunniteltujen auditointien laajuutta ja suorittaa lisäauditointeja, jos ne vaikuttavat tarpeellisilta.

5.   Kansallisten valvontaviranomaisten on päätettävä, mitkä järjestelyt, osatekijät, palvelut, tuotteet, tilat ja toiminnot on määrä auditoida tietyn ajan kuluessa.

6.   Tehdyt havainnot ja havaitut vaatimustenvastaisuudet on dokumentoitava. Havaittujen vaatimustenvastaisuuksien tueksi on esitettävä todisteet, ja ne on yksilöitävä suhteessa niihin sovellettaviin turvallisuuden sääntelyvaatimuksiin ja niiden toteuttamisjärjestelyihin, joihin auditointi perustuu.

On laadittava auditointiraportti, johon sisältyy yksityiskohtaisia tietoja vaatimustenvastaisuuksista.

7 artikla

Korjaavat toimet

1.   Kansallisen valvontaviranomaisen on ilmoitettava auditointihavainnot auditoidulle organisaatiolle ja samalla pyydettävä sitä toteuttamaan korjaavia toimia havaittujen vaatimustenvastaisuuksien korjaamiseksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta sovellettavissa turvallisuuden sääntelyvaatimuksissa mahdollisesti vaadittavien lisätoimenpiteiden toteuttamista.

2.   Auditoidun organisaation on määriteltävä vaatimustenvastaisuuden korjaamiseksi tarvittavat korjaavat toimet sekä niiden toteuttamiseen tarvittava määräaika.

3.   Kansallisen valvontaviranomaisen on arvioitava auditoidun organisaation määrittelemät korjaavat toimenpiteet ja niiden toteutus ja hyväksyttävä ne, jos arvioinnin perusteella katsotaan, että ne ovat riittäviä vaatimustenvastaisuuksien korjaamiseksi.

4.   Auditoidun organisaation on aloitettava kansallisen valvontaviranomaisen hyväksymien korjaavien toimien toteuttaminen. Nämä korjaavat toimet ja niiden seurantaprosessi on saatettava päätökseen kansallisen valvontaviranomaisen hyväksymässä määräajassa.

8 artikla

Funktionaalisiin järjestelmiin tehtyjen muutosten turvallisuusvalvonta

1.   Organisaatiot saavat käyttää ainoastaan oman kansallisen valvontaviranomaisensa hyväksymiä menettelyjä päättäessään, otetaanko turvallisuuteen liittyvä muutos käyttöön niiden funktionaalisissa järjestelmissä. Ilmaliikennepalvelujen tarjoajien sekä viestintä-, suunnistus- tai valvontapalvelujen tarjoajien osalta kansallisen valvontaviranomaisen on hyväksyttävä nämä menettelyt asetuksen (EY) N:o 2096/2005 mukaisesti.

2.   Organisaatioiden on ilmoitettava kansalliselle valvontaviranomaiselleen kaikista suunnitelluista turvallisuuteen liittyvistä muutoksista. Kansallisten valvontaviranomaisten on vahvistettava tätä varten asianmukaiset hallinnolliset menettelyt kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

3.   Ellei 9 artiklaa sovelleta, organisaatiot voivat toteuttaa ilmoitetun muutoksen tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja menettelyjä noudattaen.

9 artikla

Ehdotettujen muutosten arviointimenettely

1.   Kansallisen valvontaviranomaisen on arvioitava turvallisuusperustelut, jotka liittyvät uusiin funktionaalisiin järjestelmiin tai organisaation ehdottamiin muutoksiin olemassa oleviin funktionaalisiin järjestelmiin, kun

a)

havaittujen vaaratekijöiden mahdolliset vaikutukset määritellään vakavuusluokkaan 1 tai 2 asetuksen (EY) N:o 2096/2005 liitteessä II olevan 3.2.4 kohdan mukaisesti tehdyssä vaaratekijöiden vakavuuden arvioinnissa, tai

b)

muutosten toteuttaminen edellyttää uusien ilmailua koskevien vaatimusten käyttöönottoa.

Kun kansallinen valvontaviranomainen katsoo arvioinnin olevan tarpeellista muissa kuin a ja b alakohdassa tarkoitetuissa tilanteissa, sen on ilmoitettava organisaatiolle, että se aikoo toteuttaa ilmoitetun muutoksen turvallisuusarvioinnin.

2.   Arviointi on suoritettava tavalla, joka vastaa uuden funktionaalisen järjestelmän tai olemassa olevien funktionaalisten järjestelmien muutosten aiheuttaman riskin tasoa.

Arviointia koskevat seuraavat vaatimukset:

a)

siinä on käytettävä dokumentoituja menettelyjä;

b)

sen tueksi on oltava asiakirjoja, jotka on erityisesti tarkoitettu tehtävien suorittamista koskevien ohjeiden antamiseen turvallisuusvalvontaa harjoittavalle henkilöstölle;

c)

siinä on otettava huomioon turvallisuustavoitteet, turvallisuusvaatimukset ja muut turvallisuuteen liittyvät ehdot, jotka liittyvät käsiteltävänä olevaan muutokseen ja jotka vahvistetaan:

i)

järjestelmien EY-tarkastusvakuutuksissa;

ii)

järjestelmien rakenneosien EY-vaatimustenmukaisuus- tai käyttöönsoveltuvuusvakuutuksissa; tai

iii)

sovellettavien turvallisuuden sääntelyvaatimusten mukaisesti laadituissa, riskien arviointia ja vähentämistä koskevissa asiakirjoissa.

d)

siinä on tarvittaessa vahvistettava turvallisuuteen liittyvät lisäehdot, jotka koskevat muutoksen toteuttamista;

e)

siinä on arvioitava esitettyjen turvallisuusperustelujen hyväksyttävyyttä ottaen huomioon;

i)

vaaratekijöiden tunnistaminen;

ii)

vakavuusluokan määrittämisen johdonmukaisuus;

iii)

turvallisuustavoitteiden pätevyys;

iv)

turvallisuusvaatimusten ja mahdollisten muiden turvallisuuteen liittyvien ehtojen pätevyys, tehokkuus ja toteutettavuus;

v)

turvallisuustavoitteiden, turvallisuusvaatimusten ja muiden turvallisuuteen liittyvien ehtojen jatkuvan noudattamisen osoittaminen;

vi)

sen osoittaminen, että turvallisuusperustelujen laatimiseen käytetty prosessi on sovellettavien turvallisuusnormien mukainen.

f)

siinä on todennettava prosessit, joita organisaatiot ovat käyttäneet uutta funktionaalista järjestelmää tai arvioinnissa käsiteltyjen olemassa olevien funktionaalisten järjestelmien muutoksia koskevien turvallisuusperustelujen laatimiseen;

g)

siinä on määriteltävä, onko vaatimustenmukaisuus todennettava jatkuvasti;

h)

siihen on sisällyttävä tarvittava koordinointi lentokelpoisuuden ja lentotoiminnan turvallisuusvalvonnasta vastaavien viranomaisten kanssa;

i)

sen pohjalta on annettava ilmoitus käsiteltävän muutoksen hyväksymisestä ja siihen mahdollisesti liittyvistä ehdoista tai hylkäämisestä ja sen syistä.

3.   Arvioinnissa käsitellyn muutoksen käyttöönotto edellyttää kansallisen valvontaviranomaisen hyväksyntää.

10 artikla

Hyväksytyt laitokset

1.   Kun kansallinen valvontaviranomainen päättää antaa hyväksytyn laitoksen tehtäväksi säänneltyjen turvallisuusauditointien tai arviointien suorittamisen 9 artiklan 2 kohdan mukaisesti, sen on varmistettava, että perusteisiin, joita käytetään laitoksen valitsemiseen asetuksen (EY) N:o 550/2004 3 artiklan mukaisesti hyväksyttyjen laitosten joukosta, sisältyvät seuraavat:

a)

hyväksytyllä laitoksella on aiempaa kokemusta turvallisuuden arvioinnista ilmailualan yksiköissä;

b)

hyväksytty laitos ei osallistu samanaikaisesti kyseisen organisaation turvallisuuden- tai laadunhallintajärjestelmien sisäisiin toimintoihin;

c)

koko säänneltyjen turvallisuusauditointien tai arviointien suorittamiseen osallistuva henkilöstö on saanut riittävän koulutuksen, sillä on riittävä pätevyys ja se täyttää tämän asetuksen 11 artiklan 3 kohdassa säädetyt pätevyysvaatimukset.

2.   Hyväksytyn laitoksen on hyväksyttävä mahdollisuus, että kansallinen valvontaviranomainen tai mikä tahansa sen puolesta toimiva elin suorittaa laitoksessa auditoinnin.

3.   Kansallisten valvontaviranomaisten on pidettävä rekisteriä hyväksytyistä laitoksista, joille on annettu tehtäväksi suorittaa säänneltyjä turvallisuusauditointeja tai arviointeja viranomaisten puolesta. Rekistereissä on dokumentoitava 1 kohdassa vahvistettujen vaatimusten noudattaminen.

11 artikla

Turvallisuusvalvontavalmiudet

1.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kansallisilla valvontaviranomaisilla on riittävät valmiudet varmistaa kaikkien niiden valvonnassa toimivien organisaatioiden turvallisuusvalvonta, mukaan lukien riittävät resurssit tässä asetuksessa mainittujen toimien toteuttamiseen.

2.   Kansallisten valvontaviranomaisten on joka toinen vuosi laadittava ja saatettava ajan tasalle arviointi henkilöstöresursseista, joita ne tarvitsevat turvallisuusvalvontatoimintojensa suorittamiseen, ja tämän arvioinnin on perustuttava analyysiin tässä asetuksessa vaadituista prosesseista ja niiden soveltamisesta.

3.   Kansallisten valvontaviranomaisten on varmistettava, että kaikilla turvallisuusvalvontatehtäviin osallistuvilla henkilöillä on riittävä pätevyys vaaditun toiminnon suorittamiseen. Tältä osin niiden on:

a)

määriteltävä ja dokumentoitava koulutus, tekninen ja operatiivinen tietämys, kokemus ja pätevyys, jolla on merkitystä kunkin toimen kannalta, jonka tehtävät liittyvät turvallisuusvalvontaan kyseessä olevassa organisaatiorakenteessa;

b)

varmistettava organisaatiorakenteeseensa kuuluvien, turvallisuusvalvontatehtäviin osallistuvien henkilöiden erityiskoulutus;

c)

varmistettava, että henkilöstö, joka on nimetty suorittamaan säänneltyjä turvallisuusauditointeja, mukaan lukien hyväksyttyjen laitosten tarkastushenkilöstö, täyttää kansallisen valvontaviranomaisen määrittelemät erityiset pätevyysvaatimukset. Näissä vaatimuksissa on käsiteltävä seuraavia aiheita:

i)

niiden lennonvarmistuspalveluihin, ilmaliikennevirtojen säätelyyn ja ilmatilan hallintaan liittyvien vaatimusten tuntemus ja ymmärtäminen, joiden noudattamista säännellyt turvallisuusauditoinnit voivat koskea;

ii)

arviointitekniikoiden käyttäminen;

iii)

auditointien hallinnointiin vaadittavat taidot;

iv)

tarkastajien pätevyyden osoittaminen arvioinnin tai muun hyväksyttävän keinon avulla.

12 artikla

Turvallisuusmääräykset

1.   Kansallisen valvontaviranomaisen on annettava turvallisuusmääräys, kun se on todennut, että funktionaalisessa järjestelmässä esiintyy vaaratilanne, joka vaatii välittömiä toimia.

2.   Turvallisuusmääräys on toimitettava organisaatioille, joita asia koskee, ja siihen on sisällyttävä vähintään seuraavat tiedot:

a)

selvitys vaaratilanteesta;

b)

funktionaalinen järjestelmä, jota asia koskee;

c)

tarvittavat toimet ja niiden perustelut;

d)

määräaika, johon mennessä tarvittavat toimenpiteet on toteutettava turvallisuusmääräysten noudattamiseksi;

e)

sen voimaantulopäivä.

3.   Kansallisen valvontaviranomaisen on toimitettava turvallisuusmääräyksen jäljennös muille kansallisille valvontaviranomaisille, joita asia koskee, erityisesti niille, jotka osallistuvat funktionaalisen järjestelmän turvallisuusvalvontaan, sekä tarpeen mukaan komissiolle, Euroopan lentoturvallisuusvirastolle (EASA) ja Eurocontrolille.

4.   Kansallisen valvontaviranomaisen on todennettava, että sovellettavia turvallisuusmääräyksiä noudatetaan.

13 artikla

Turvallisuusvalvontakirjanpito

Kansallisten valvontaviranomaisten on pidettävä asianmukaista kirjanpitoa turvallisuusvalvontaprosesseistaan ja pidettävä tällaiset tiedot saatavilla, ja tällaiseen kirjanpitoon on sisällyttävä kaikkien säänneltyjen turvallisuusauditointien raportit sekä muut turvallisuuteen liittyvät asiakirjat, jotka liittyvät lupiin, nimeämisiin, muutosten turvallisuusvalvontaan, turvallisuusmääräyksiin ja hyväksyttyjen laitosten käyttöön.

14 artikla

Turvallisuusvalvontaraportti

1.   Kansallisen valvontaviranomaisen on laadittava vuosittain turvallisuusvalvontaraportti tämän asetuksen nojalla toteutetuista toimista. Raportissa on oltava myös seuraavat tiedot:

a)

kansallisen valvontaviranomaisen organisaatiorakenne ja menettelyt;

b)

kansallisen valvontaviranomaisen perustaneiden tai nimenneiden jäsenvaltioiden vastuulla oleva ilmatila ja kansallisen valvontaviranomaisen valvonnassa olevat organisaatiot;

c)

hyväksytyt laitokset, joiden tehtäväksi on annettu säänneltyjen turvallisuusauditointien suorittaminen;

d)

viranomaisen nykyiset resurssit;

e)

kaikki kansallisen valvontaviranomaisen ylläpitämissä turvallisuusvalvontaprosesseissa esiin tulleet turvallisuuskysymykset.

2.   Jäsenvaltioiden on käytettävä kansallisten valvontaviranomaistensa laatimia raportteja laatiessaan komissiolle asetuksen (EY) N:o 549/2004 12 artiklassa vaadittuja vuosittaisia kertomuksiaan.

3.   Vuosittainen turvallisuusvalvontaraportti on asetettava niiden jäsenvaltioiden saataville, joita asia koskee, kun on kyse toiminnallisista ilmatilan lohkoista, ja sen on oltava käytettävissä myös ohjelmissa tai toimissa, joita toteutetaan sovittujen kansainvälisten järjestelyjen nojalla lennonvarmistuspalvelujen, ilmaliikennevirtojen säätelyn ja ilmatilan hallinnan turvallisuusvalvonnan täytäntöönpanon seuraamiseksi tai auditoimiseksi.

15 artikla

Kansallisten valvontaviranomaisten välinen tiedonvaihto

Kansallisten valvontaviranomaisten on toteutettava asianmukaiset järjestelyt, jotta ne voivat toimia keskenään tiiviissä yhteistyössä asetuksen (EY) N:o 550/2004 2 artiklan 4 kohdan mukaisesti ja vaihtaa kaikkia asiaankuuluvia tietoja varmistaakseen kaikkien sellaisten organisaatioiden turvallisuusvalvonnan, jotka tarjoavat rajat ylittäviä palveluja tai toimintoja.

16 artikla

Asetuksen (EY) N:o 2096/2005 muuttaminen

Poistetaan asetuksen (EY) N:o 2096/2005 5 artiklan 3 kohta.

17 artikla

Siirtymäsäännös

Jäsenvaltiot voivat lykätä 9 artiklan 3 kohdan soveltamista 1 päivään marraskuuta 2008. Niiden on ilmoitettava siitä komissiolle.

18 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 8 päivänä marraskuuta 2007.

Komission puolesta

Jacques BARROT

Varapuheenjohtaja


(1)  EUVL L 96, 31.3.2004, s. 10.

(2)  EUVL L 96, 31.3.2004, s. 1.

(3)  EUVL L 96, 31.3.2004, s. 26.

(4)  EUVL L 335, 21.12.2005, s. 13.


Top