Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0391

    2004/391/EY: Komission päätös, tehty 23 päivänä huhtikuuta 2004, yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluvia kysymyksiä käsittelevistä neuvoa-antavista ryhmistä

    EUVL L 120, 24.4.2004, p. 50–60 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2014; Kumoaja 32013D0767

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/391/oj

    32004D0391

    2004/391/EY: Komission päätös, tehty 23 päivänä huhtikuuta 2004, yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluvia kysymyksiä käsittelevistä neuvoa-antavista ryhmistä

    Virallinen lehti nro L 120 , 24/04/2004 s. 0050 - 0060


    Komission päätös,

    tehty 23 päivänä huhtikuuta 2004,

    yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluvia kysymyksiä käsittelevistä neuvoa-antavista ryhmistä

    (2004/391/EY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1) Komission olisi tunnettava sosiaalis-taloudellisten alojen ja kuluttajien mielipiteet yhteiseen maatalouspolitiikkaan ja maaseudun kehittämispolitiikkaan kuuluvien yhteisten markkinajärjestelyjen ja muiden alojen toimintaan liittyvissä kysymyksissä.

    (2) Kaikkien elinkeinoelämän alojen, joita yhteiset markkinajärjestelyt ja yhteisen maatalouspolitiikan osana tehdyt päätökset suoranaisesti koskevat, sekä kuluttajien on voitava osallistua komission pyytämien lausuntojen laatimiseen.

    (3) Jäsenvaltioiden asianomaiset sosiaalis-taloudelliset liitot sekä kuluttajaryhmät ovat perustaneet yhteisön tasolle järjestöjä, jotka voivat siis edustaa kaikkien jäsenvaltioiden kyseisiä ryhmiä.

    (4) Maataloutta koskevien kysymysten käsittelemiseksi on ollut olemassa neuvoa-antava rakenne vuodesta 1962. Vuosina 1999 ja 2003 tapahtuneen yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen sekä vuonna 2004 tapahtuvan Euroopan unionin laajentumisen vuoksi kyseistä rakennetta on tarkistettava. Neuvoa-antavien komiteoiden toiminnasta yhteisen maatalouspolitiikan alalla 11 päivänä maaliskuuta 1998 tehty komission päätös 98/235/EY(1) olisi sen vuoksi kumottava ja korvattava uudella päätöksellä.

    (5) Sekaannuksen välttämiseksi menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyssä komission päätöksessä 1999/468/EY(2) neuvoa-antavista komiteoista käytetyn sanamuodon kanssa ilmaisua "komiteat" ei ole syytä käyttää tällä päätöksellä perustettavien elinten nimeämisessä,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    1. Perustetaan komission yhteyteen seuraavat ryhmät:

    a) liitteessä I luetellut neuvoa-antavat ryhmät;

    b) 4 artiklan 1 kohdassa säädetyt työryhmät.

    2. Komissio voi kuulla neuvoa-antavia ryhmiä kaikista yhteiseen maatalouspolitiikkaan, maaseudun kehittämispolitiikkaan ja niiden täytäntöönpanoon liittyvistä kysymyksistä sekä erityisesti yhteisistä markkinajärjestelyistä ja komission niiden osana toteuttamista toimenpiteistä.

    2 artikla

    1. Edellä 1 artiklassa säädetyt ryhmät edustavat seuraavia sosiaalis-taloudellisia eturyhmiä 3 artiklassa säädetyin edellytyksin:

    - maataloustuottajat ja maatalousosuuskunnat,

    - maatalous- ja elintarviketeollisuus,

    - maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden kauppa,

    - maatalous- ja elintarvikealan työntekijät, kuluttajat sekä ympäristöjärjestöt.

    Muut eturyhmät voivat olla edustettuina erityistapauksissa.

    2. Neuvoa-antavien ryhmien kokoonpano kunkin sosiaalis-taloudellisen eturyhmän paikkojen osalta vahvistetaan liitteessä II.

    3 artikla

    1. Komissio pyytää yhteisön tason sosiaalis-taloudellisia järjestöjä, jotka on merkitty komission eturyhmärekisteriin (jäljempänä "sosiaalis-taloudelliset järjestöt") nimeämään asiantuntijat. Kyseisten sosiaalis-taloudellisten järjestöjen on parhaiten edustettava 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja etuja työmarkkinaosapuolet mukaan luettuina, ja niiden toiminnan on liityttävä yhteiseen maatalouspolitiikkaan ja maaseudun kehittämiseen.

    2. Asiantuntijoita nimetessään sosiaalis-taloudellisten järjestöjen on pyrittävä varmistamaan, että niiden alan eri eturyhmät ovat edustettuina

    3. Komissio voi hylätä sosiaalis-taloudellisen järjestön nimeämän asiantuntijan, jos nimeäminen ei näytä olevan soveltuva, erityisesti jos kyseessä on eturistiriita. Tällöin komissio ilmoittaa asiasta viipymättä sosiaalis-taloudelliselle järjestölle, jonka on sen vuoksi nimettävä toinen asiantuntija.

    4 artikla

    1. Neuvoa-antavan ryhmän pyynnöstä ja yhteisymmärryksessä komission kanssa voidaan perustaa yksi tai useampi työryhmä tarkastelemaan erityiskysymyksiä. Tällaisen ryhmän on koostuttava sosiaalis-taloudellisten järjestöjen nimeämistä asiantuntijoista. Edellä 3 artiklan 3 kohdan säännöksiä sovelletaan.

    2. Komissio nimeää ja pyytää tarvittaessa asiantuntijoita osallistumaan 1 kohdassa tarkoitettujen työtyhmien kokouksiin.

    3. Komissio toimii puheenjohtajana 1 kohdassa tarkoitettujen työryhmien kokouksissa.

    5 artikla

    1. Kukin neuvoa-antava ryhmä valitsee komissiota kuultuaan ensimmäisessä tämän päätöksen soveltamispäivän jälkeen pidettävässä kokouksessaan ja ensimmäisessä 3 artiklassa säädetyn kahden vuoden jakson jälkeen pidettävässä kokouksessaan asiantuntijoidensa joukosta puheenjohtajan seuraavasti:

    a) ensimmäisessä äänestyksessä läsnä olevien asiantuntijoiden kahden kolmasosan enemmistöllä;

    b) myöhemmissä äänestyksissä läsnä olevien asiantuntijoiden yksinkertaisella enemmistöllä. Jos äänet menevät tasan, komissio huolehtii tilapäisestä puheenjohtajuudesta.

    2. Kukin neuvoa-antava ryhmä valitsee ensimmäisessä kokouksessaan kaksi varapuheenjohtajaa 1 kohdassa säädetyn menettelyn mukaisesti. Varapuheenjohtajat valitaan muiden kuin sen sosiaalis-taloudellisen alan edustajien joukosta, johon puheenjohtaja kuuluu, jollei komission säätämistä poikkeuksista muuta johdu.

    3. Puheenjohtajan ja kahden varapuheenjohtajan toimikausi on kaksi vuotta, ja se voidaan uusia. Puheenjohtajan toimikausi voi olla enintään kaksi peräkkäistä toimikautta.

    4. Uutta puheenjohtajaa valittaessa ryhmän on varmistettava, että puheenjohtaja ei edusta samaa sosiaalis-taloudellista alaa kuin hänen edeltäjänsä.

    5. Puheenjohtaja on vastuussa siitä, että kertomuksessa on yksityiskohtaiset kokouspöytäkirjat.

    Komissio voi muuttaa puheenjohtajan kertomusluonnosta ennen sen jakamista ja työryhmän sen jälkeen antamaa hyväksyntää.

    6 artikla

    1. Liitteessä I lueteltujen ryhmien kokouksiin voivat osallistua ainoastaan sosiaalis-taloudellisten järjestöjen 3 artiklan mukaisesti nimeämät asiantuntijat kullekin järjestölle liitteen II mukaisesti jaetun paikkamäärän rajoissa. Myös komission edustajat sekä tämän artiklan 3, 4 ja 5 kohdan mukaisesti kutsutut henkilöt voivat osallistua kokouksiin. Puheenjohtajan ja kahden varapuheenjohtajan on oltava kokouksissa paikalla koko kokouksen ajan.

    2. Sosiaalis-taloudellisten järjestöjen on ilmoitettava komissiolle asiantuntijoiden nimeämisestään vähintään kolme työpäivää ennen kokousta.

    3. Ryhmän puheenjohtaja voi pyytää yhteisymmärryksessä komission kanssa sellaisen järjestön pyynnöstä, jolla on ryhmässä yksi tai useampi paikka, pääsihteeriä osallistumaan kokouksiin tarkkailijana.

    Jos pääsihteeri on estynyt, hän voi kuitenkin luovuttaa tarkkailijapaikkansa nimeämälleen toiselle henkilölle.

    4. Kokousten tarkkailijoilla ei ole puheoikeutta. Puheenjohtaja voi kuitenkin yhteisymmärryksessä komission kanssa antaa heille tämän oikeuden.

    5. Sellaisen järjestön pyynnöstä, jolla on yksi tai useampi paikka ryhmässä, puheenjohtaja voi yhteisymmärryksessä komission kanssa kutsua muun kuin 1 kohdassa tarkoitetun asiantuntijan osallistumaan ryhmän työhön, kun esityslistan aiheet ovat luonteeltaan hyvin teknisiä.

    Komissio voi omasta aloitteestaan kutsua kenet tahansa, jolla on erityistä asiantuntemusta jostakin esityslistaan merkitystä aiheesta, osallistumaan asiantuntijana ryhmän työhön.

    Tämän kohdan nojalla kutsutut asiantuntijat osallistuvat kuitenkin ainoastaan sen asian keskusteluihin ja käsittelyyn, jonka vuoksi heidät on kutsuttu kokoukseen.

    6. Komissio korvaa asiantuntijoille ryhmän kokouksiin liittyvät matkakulut voimassa olevien asetusten mukaisesti. Komissio pidättää itsellään oikeuden poiketa tästä säännöstä. Asiantuntijoille ja tarkkailijoille ei makseta palkkiota.

    7 artikla

    1. Ryhmät kokoontuvat yleensä komission toimipaikassa tämän kutsusta.

    2. Komissio vastaa ryhmien sihteeristön tehtävistä.

    8 artikla

    Puheenjohtaja määrittelee yhteistyössä komission kanssa ja muita ryhmässä edustettuina olevia eturyhmiä kuullen neuvoa-antavien ryhmien esityslistaan sisällytettävät kysymykset vähintään 25 työpäivää ennen ryhmän kokoontumista. Komissio lähettää sosiaalis-taloudellisille järjestöille esityslistat pääsääntöisesti 20 työpäivää ennen kokousta mieluiten sähköisesti.

    Kunkin ryhmän puheenjohtaja voi omasta aloitteestaan tai jonkin ryhmässä edustettuna olevan eturyhmän pyynnöstä ehdottaa komissiolle ryhmän kuulemista sen toimialaan kuuluvassa asiassa.

    9 artikla

    Neuvoa-antavat ryhmät keskustelevat asioista, joista komissio on pyytänyt lausuntoa. Pyytäessään ryhmän lausuntoa komissio voi asettaa määräajan, jonka kuluessa lausunto on annettava.

    Neuvoa-antavien ryhmien keskustelujen päätteeksi ei järjestetä äänestystä. Jos ryhmä hyväksyy pyydetyn lausunnon yksimielisesti, se laatii yhteiset päätelmät, jotka liitetään pöytäkirjaan.

    Komissio antaa ryhmän työn tulokset tiedoksi neuvostolle komitean pyynnöstä.

    10 artikla

    Rajoittamatta perustamissopimuksen 287 artiklan määräysten soveltamista, kokouksen osanottajat eivät saa ilmaista tietoja, jotka ovat tulleet heidän tietoonsa kyseisen ryhmän työssä, jos komissio ilmoittaa heille, että pyydetty lausunto tai esitetty asia on luottamuksellinen.

    11 artikla

    Kumotaan päätös 98/235/EY.

    12 artikla

    Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä toukokuuta 2004.

    Tehty Brysselissä 23 päivänä huhtikuuta 2004.

    Komission puolesta

    Franz Fischler

    Komission jäsen

    (1) EYVL L 88, 24.3.1998, s. 59.

    (2) EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

    LIITE I

    1. YHTEISEN MAATALOUSPOLITIIKAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    2. VILJOJEN, ÖLJYSIEMENTEN JA VALKUAISKASVIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    3. KUIVAREHUN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    4. TÄRKKELYKSEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    5. SIEMENTEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    6. SOKERIN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    7. RIISIN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    8. ENERGIAN JA NON-FOOD-VILJELYN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    9. PUUVILLAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    10. PELLAVAN JA HAMPUN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    11. MAIDON NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    12. NAUDANLIHAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    13. LAMPAAN- JA VUOHENLIHAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    14. SIANLIHAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    15. SIIPIKARJANLIHAN JA MUNIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    16. MEHILÄISHOIDON NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    17. HEDELMIEN JA VIHANNESTEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    18. KUKKAVILJELYN JA KORISTEKASVIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    19. VIININVILJELYN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    20. ALKOHOLIJUOMIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    21. OLIIVIEN JA NIISTÄ SAATAVIEN TUOTTEIDEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    22. TUPAKAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    23. HUMALAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    24. METSIEN JA KORKINTUOTANNON NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    25. MAATALOUSTUOTTEIDEN LAADUN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    26. LUONNONMUKAISEN MAATALOUDEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    27. MAATALOUSTUOTTEIDEN MENEKINEDISTÄMISEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    28. MAASEUDUN KEHITTÄMISEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    29. MAASEUDUN NAISTEN ASEMAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    30. MAATALOUDEN JA YMPÄRISTÖN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    LIITE II

    1. YHTEISEN MAATALOUSPOLITIIKAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    2. VILJOJEN, ÖLJYSIEMENTEN JAVALKUAISKASVIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    3. KUIVAREHUN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    4. TÄRKKELYKSEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    5. SIEMENTEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    6. SOKERIN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    7. RIISIN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    8. ENERGIAN JA NON-FOOD-VILJELYN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    9. PUUVILLAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    10. PELLAVAN JA HAMPUN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    11. MAIDON NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    12. NAUDANLIHAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    13. LAMPAAN- JA VUOHENLIHAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    14. SIANLIHAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    15. SIIPIKARJANLIHAN JA MUNIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    16. MEHILÄISHOIDON NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    17. HEDELMIEN JA VIHANNESTEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    18. KUKKAVILJELYN JA KORISTEKASVIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    19. VIININVILJELYN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    20. ALKOHOLIJUOMIEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    21. OLIIVIEN JA NIISTÄ SAATAVIEN TUOTTEIDEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    22. TUPAKAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    23. HUMALAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    24. METSIEN JA KORKINTUOTANNON NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    25. MAATALOUSTUOTTEIDEN LAADUN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    26. LUONNONMUKAISEN MAATALOUDEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    27. MAATALOUSTUOTTEIDEN MENEKINEDISTÄMISEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    28. MAASEUDUN KEHITTÄMISEN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    29. MAASEUDUN NAISTEN ASEMAN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    30. MAATALOUDEN JA YMPÄRISTÖN NEUVOA-ANTAVA RYHMÄ

    >TAULUKON PAIKKA>

    Top