Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000R1607

    Komission asetus (EY) N:o 1607/2000, annettu 24 päivänä heinäkuuta 2000, viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä erityisesti määritetyllä alueella tuotettuja laatuviinejä koskevan osaston osalta

    EYVL L 185, 25.7.2000, p. 17–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2009; Kumoaja 32009R0607

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2000/1607/oj

    32000R1607

    Komission asetus (EY) N:o 1607/2000, annettu 24 päivänä heinäkuuta 2000, viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä erityisesti määritetyllä alueella tuotettuja laatuviinejä koskevan osaston osalta

    Virallinen lehti nro L 185 , 25/07/2000 s. 0017 - 0023


    Komission asetus (EY) N:o 1607/2000,

    annettu 24 päivänä heinäkuuta 2000,

    viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä erityisesti määritetyllä alueella tuotettuja laatuviinejä koskevan osaston osalta

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon viinin yhteisestä markkinajärjestelystä 17 päivänä toukokuuta 1999 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1493/1999(1) ja erityisesti sen 56 ja 58 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1) Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 VI osastossa ja useissa liitteissä vahvistetaan määritetyllä alueella tuotettuja laatuviinejä (tma-laatuviinejä) koskevat yleiset säännöt. Näitä sääntöjä on syytä täydentää yksityiskohtaisilla soveltamissäännöillä ja kumota niitä koskevat aiemmat asetukset eli komission asetus (ETY) N:o 1698/70(2), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (ETY) N:o 986/89(3), komission asetus (ETY) N:o 2236/73(4), komission asetus (ETY) N:o 2082/74(5), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Helleenien tasavallan liittymisehdoista ja perustamissopimuksiin tehdyistä muutoksista annetulla asiakirjalla(6), sekä komission asetus (ETY) N:o 2903/79(7), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (ETY) N:o 418/86(8).

    (2) Tähän saakka näistä säännöistä on säädetty lukuisissa yhteisön eri asetuksissa. Yhteisön elinkeinonharjoittajien ja yhteisön lainsäädännön soveltamisesta vastaavan hallinnon edun mukaista on koota nämä säännökset yhteen säännökseen.

    (3) Siihen on sisällytettävä nykyinen lainsäädäntö mukautettuna asetuksen (EY) N:o 1493/1999 uusiin lainsäädäntövaatimuksiin. Kyseiseen sääntelyyn on myös syytä tehdä muutoksia sen johdonmukaisuuden lisäämiseksi, sen yksinkertaistamiseksi ja puuttuvien osien täydentämiseksi, jotta tällä alalla voidaan vahvistaa kattava yhteisön sääntely. On myös syytä täsmentää eräitä sääntöjä oikeusvarmuuden parantamiseksi niitä sovellettaessa.

    (4) Lisäksi olisi syytä täsmentää, että tätä asetusta sovelletaan rajoittamatta muilla aloilla vahvistettujen erityissäännösten soveltamista.

    (5) Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI säädetään useiden tma-laatuviinejä koskevien luetteloiden laatimisesta. Olisi laadittava kyseiset luettelot.

    (6) Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan 3 kohdan mukaan tuottajajäsenvaltioiden on järjestelmällisesti tehtävä kullekin niiden alueella tuotetulle tma-laatuviinille aistinvaraiset tutkimukset.

    (7) Tutkimustulosten vertailu edellytettyjen vaatimusten kanssa ja aistinvaraisen tutkimuksen tekeminen olisi annettava arvosteluraadin tehtäväksi.

    (8) Olisi säädettävä sellaisten tma-laatuviinien valmistukseen soveltuvien viinien käyttötarkoituksesta, joita arvosteluraati ei hyväksy tma-laatuviineiksi.

    (9) Komissiolle on ilmoitettava jäsenvaltioiden toteuttamista toimenpiteistä ja niiden soveltamisesta.

    (10) Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 56 artiklan 2 kohdan mukaan tma-laatuviinin luokitusta voidaan kaupan pitämisen vaiheessa alentaa vain tietyissä tapauksissa. On tarpeen täsmentää nämä tapaukset säätämällä erityisesti luokitukseltaan alennettujen tma-laatuviinien käyttötarkoituksesta sekä tämän käyttötarkoituksen edellytyksistä. Samoin on tarpeen vahvistaa ne toimivaltaiset laitokset, joilla on oikeus alentaa luokitusta.

    (11) Kilpailun vääristymisen ehkäisemiseksi luokitukseltaan alennettua tma-laatuviiniä ei saa pitää kaupan sellaiseen nimikkeeseen viittaavalla nimikkeellä, jota sille ei voi enää antaa. Tavanomaisen valvonnan mahdollistamiseksi on tarpeen merkitä luokituksen alentaminen kiertorekisteriin.

    (12) Jotta komissio voisi seurata toimivaltaisten laitosten tma-laatuviinien luokituksen alentamista koskevien säännösten soveltamista, jäsenvaltioiden olisi toimitettava komissiolle vuosittain ne tma-laatuviinien määrät, joiden luokitusta on niiden maantieteellisellä alueella alennettu.

    (13) On aiheellista, että muun jäsenvaltion kuin alkuperäjäsenvaltion alueella olevan tma-laatuviinin luokitusta voi alentaa viimeksi mainitun jäsenvaltion toimivaltainen laitos. Tässä tarkoituksessa on syytä varmistaa suora yhteistyö sellaisten laitosten välillä, jotka jäsenvaltiot ovat asettaneet vastaamaan tma-laatuviinien valvonnasta, tuotannosta ja kaupan pitämisestä. Yhteistyön säännöt on tarpeen vahvistaa. Jäsenvaltioiden hallinnollisten tehtävien helpottamiseksi on kuitenkin syytä sallia, että sellaisen jäsenvaltion toimivaltainen laitos, jonka alueella on vähäisiä määriä kyseistä tma-laatuviiniä, voisi alentaa näiden määrien luokitusta itse.

    (14) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat viinin hallintokomitean lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Tämän asetuksen tarkoitus

    Tämä asetus koskee asetuksen (EY) N:o 1493/1999 yksityiskohtaisia soveltamissääntöjä määritetyillä alueilla tuotettujen laatuviinien (tma-laatuviinit) osalta.

    I OSASTO

    MÄÄRITETTYJÄ ALUEITA KOSKEVAT SÄÄNNÖT

    2 artikla

    Määritetyn alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsevien alueiden määritelmä

    Poiketen siitä, mitä asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan D kohdan 1 kohdan b alakohdassa säädetään, mutta kyseisen asetuksen liitteessä VI olevan D kohdan 3 kohdan mukaisesti kukin asianomainen jäsenvaltio määrittää kunkin tma-laatuviinin osalta alueen, joka sijaitsee sellaisen alueen välittömässä läheisyydessä, jolla voidaan valmistaa tma-laatuviiniä. Jäsenvaltion on ennen määritelmän antamista otettava erityisesti huomioon maantieteellinen tilanne, hallinnolliset rakenteet ja perinteet.

    Jäsenvaltioiden on annettava komissiolle tiedoksi tämän määritelmän osalta tehdyt päätökset, ja komissio vastaa kaikin asianmukaisin keinoin näiden poikkeuksien julkaisemisesta kaikissa jäsenvaltioissa.

    II OSASTO

    ALKOHOLIPITOISUUKSIA KOSKEVAT SÄÄNNÖT

    3 artikla

    Luettelo väkevistä tma-laatuvalkoviineistä, joiden tilavuusprosentteina ilmoitettu luonnollinen alkoholipitoisuus voi olla vähemmän kuin 9 mutta vähintään 8,5 prosenttia

    Tämän asetuksen liitteessä I esitetään asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan F kohdan 5 kohdassa tarkoitetut luettelot.

    4 artikla

    Luettelo väkevistä tma-laatuviineistä, joiden tilavuusprosentteina ilmoitettu luonnollinen alkoholipitoisuus voi olla vähemmän kuin 12 prosenttia

    Tämän asetuksen liitteessä II olevassa A kohdassa esitetään asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitettu luettelo.

    5 artikla

    Luettelo väkevistä tma-laatuviineistä, joiden tilavuusprosentteina ilmoitettu kokonaisalkoholipitoisuus voi olla vähemmän kuin 17,5 mutta vähintään 15 prosenttia

    Tämän asetuksen liitteessä II olevassa B kohdassa esitetään asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 4 kohdassa tarkoitettu luettelo.

    6 artikla

    Luettelo lajikkeista, joita voidaan käyttää valmistettaessa väkeviä tma-laatuviinejä, joista käytetään erityisiä perinteisiä nimityksiä

    "vino dulce natural",

    "vino dolce naturale",

    "vinho doce natural" ja

    "οίνος γλυκύς φυσικός"

    Tämän asetuksen liitteessä III esitetään asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 5 kohdassa tarkoitettu luettelo.

    7 artikla

    Luettelo väkevistä tma-laatukuohuviineistä, joiden cuvéen alkoholipitoisuus voi olla vähemmän kuin 9,5 mutta vähintään 8,5 tilavuusprosenttia

    Tämän asetuksen liitteessä IV esitetään asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan K kohdan 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut luettelot.

    III OSASTO

    ANALYYTTISIÄ JA AISTINVARAISIA TUTKIMUKSIA KOSKEVAT SÄÄNNÖT

    8 artikla

    Yleiset säännöt

    1. Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 58 artiklan toisen kohdan d alakohdan soveltamiseksi kunkin tuottajajäsenvaltion on perustettava yksi tai useampi raati, jonka tehtävänä on tehdä kyseisen jäsenvaltion alueella tuotettujen tma-laatuviinien aistinvarainen tutkimus.

    Edellisessä alakohdassa ja asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan J kohdan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuja raateja perustaessaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että asianomaiset osapuolet ovat edustettuina.

    2. Jäsenvaltioiden on vahvistettava säännöt, jotta analyyttiset ja aistinvaraiset tutkimukset tehdään järjestelmällisesti jokaiselle niiden alueella tuotetulle tma-laatuviinille. Viinivuonna 2000-2001 saaduille viineille kyseiset tutkimukset voidaan tehdä pistokokeina.

    Jäsenvaltioiden on varmistettava, että otetut näytteet edustavat kaikkia tuottajan hallussa olevia tma-laatuviinejä.

    3. Edellä 2 kohdassa tarkoitetut tutkimukset tehdään kaikille viineille, jotka soveltuvat valmistettaviksi tma-laatuviineiksi, tuotantovaiheessa ja ennen kuin ne luokitellaan tma-laatuviineiksi.

    4. Viini voidaan luokitella tma-laatuviiniksi vain, jos

    a) asetuksen (EY) N:o 1493/1999 46 artiklassa tarkoitettujen menetelmien mukaisesti tehtyjen analyyttisten tutkimusten tulokset osoittavat, että viini täyttää kyseisen asetuksen liitteessä VI olevan J kohdan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut raja-arvot; ja

    b) aistinvaraisen tutkimuksen tulosten mukaan viinillä on asianmukaiset ominaisuudet.

    9 artikla

    Niiden viinien käyttötarkoitus, jotka eivät täytä analyyttisiin ja aistinvaraisiin tutkimuksiin liittyviä vaatimuksia

    Jos analyyttisissä ja aistinvaraisissa tutkimuksissa ilmenee, että viini ei sovellu valmistettavaksi sellaiseksi tma-laatuviiniksi, joka on luokiteltava, viini voidaan - jos sillä on tarvittavat ominaisuudet - luokitella

    a) muuksi tma-laatuviiniksi, jos se täyttää vaatimukset, jotka liittyvät luokitteluun asianomaiseksi tma-laatuviiniksi; tai

    b) pöytäviiniksi, jos sen mahdollinen väkevöittäminen on tehty asetuksen (EY) N:o 1493/1999 43 artiklan 2 kohdan ja liitteessä V olevan C ja G kohdan säännösten mukaisesti; tai

    c) muuhun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä I tarkoitettuun luokkaan kuuluvaksi viiniksi.

    IV OSASTO

    LUOKITUKSEN ALENTAMISTA KOSKEVAT SÄÄNNÖT

    10 artikla

    Edellytykset tma-laatuviinien luokituksen alentamiselle eräissä tapauksissa kaupan pitämisen vaiheessa

    1. Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 56 artiklaa sovellettaessa ilmaisulla "alentaa tma-laatuviinin luokitusta" tarkoitetaan "kieltää käyttämästä asianomaisesta viinistä mitään mainintaa, joka viittaa tma-laatuviineille varattuihin yhteisön tai kansallisiin mainintoihin".

    2. Edellä mainitun asetuksen 56 artiklan 3 kohdan soveltamiseksi tma-laatuviinin katsotaan erityisesti muuttuneen siten, että sen luokituksen alentaminen on perusteltua, silloin kun

    a) se ei enää täytä jotain edellä mainitun asetuksen liitteessä VI olevan J kohdan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista laatutekijöistä; tai

    b) jokin sen ominaisuuksista ei enää vastaa niitä ominaisuuksia, jotka ovat ominaisia siltä alueelta peräisin olevalla tma-laatuviinillä, jonka nimeä se kantaa.

    3. Tma-laatuviinin luokituksen alentamisen kaupan pitämisen vaiheessa tekee tapauksen mukaan tämän asetuksen 12 artiklan 1 tai 3 kohdassa tarkoitettu toimivaltainen laitos.

    4. Aloitteen tma-laatuviinin luokituksen alentamiseksi voi tehdä

    a) edellä mainitun asetuksen 56 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettu toimivaltainen laitos minkä tahansa asianmukaisen tarkastuksen yhteydessä; tai

    b) viiniä hallussaan pitävä kauppias, joka havaitsee, että viini on tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen edellytysten mukainen.

    5. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle niiden toimivaltaisten laitosten nimet ja osoitteet, jotka ne ovat valtuuttaneet alentamaan tma-laatuviinin luokituksen. Komissio vastaa kaikin asianmukaisin keinoin näiden tietojen julkaisemisesta kaikissa jäsenvaltioissa.

    6. Toimivaltaisten laitosten on tarvittaessa täsmennettävä, että luokitukseltaan alennetun viinin saateasiakirja ei ole vaatimusten mukainen.

    Luokitukseltaan alennetun viinin hallussapitäjän on pitäessään kirjaa saapuvista ja lähtevistä eristä merkittävä, että kyseessä on viini, joka on menettänyt luokituksensa tma-laatuviininä.

    11 artikla

    Jäsenvaltioiden ilmoitukset tma-laatuviinien luokituksen alentamisesta

    Jäsenvaltioiden on koottava kultakin viinivuodelta tiedot tma-laatuviineistä, joiden luokitusta on alennettu niiden maantieteellisellä aluella.

    Niiden on toimitettava kyseiset tiedot komissiolle viimeistään sitä viinivuotta, jona luokitus alennettiin, seuraavana 1 päivänä marraskuuta.

    Tässä tarkoituksessa niiden on eriteltävä viinimäärät, jotka ovat menettäneet luokituksensa tma-laatuviininä

    a) tuotantovaiheessa

    i) toimivaltaisen laitoksen aloitteesta tai

    ii) tuottajan pyynnöstä;

    b) kaupan pitämisen vaiheessa

    i) toimivaltaisen laitoksen aloitteesta tai

    ii) kauppiaan pyynnöstä.

    Niiden on merkittävä määrät eriteltyinä luokituksen alentamisesta johtuvien tuoteluokkien mukaan.

    12 artikla

    Jäsenvaltioiden toimivaltaisten laitosten suora yhteistyö tma-laatuviinin luokituksen alentamisen osalta

    1. Sen jäsenvaltion toimivaltaisen laitoksen, jonka alueella on tma-laatuviini, jonka luokitusta mahdollisesti alennetaan, on ilmoitettava tästä sen jäsenvaltion toimivaltaiselle laitokselle, jonka alueella kyseinen viini on tuotettu, jäljempänä "alkuperäjäsenvaltio".

    Tietojenvaihtoon voi liittää seuraavat:

    a) näytelähetys alkuperäjäsenvaltion viralliselle laboratoriolle asianmukaisten rjäsenvaltioiden pyynnöstä; silloin kun kyseessä on tma-laatuviini enintään 60 litran säiliössä, näytteeseen on liitettävä päällysmerkinnät, joilla kyseinen viini on laskettu liikkeeseen;

    b) alkuperäjäsenvaltion asiantuntijan auttaminen valvontatoimissa;

    c) osallistuminen eri jäsenvaltioiden yhdessä sopimiin tutkimuksiin;

    d) asetuksen (EY) N:o 1493/1999 70 artiklan mukaisesti säädettyjen asiakirjojen ja rekisterimerkintöjen tarkistaminen.

    2. Toimivaltaisen laitoksen jolle pyyntö osoitetaan, on ilmoitettava mahdollisimman pian pyynnön esittäneelle toimivaltaiselle laitokselle luokituksen alentamista koskevasta päätöksestään.

    3. Jos kyseessä olevan viinin kokonaismäärä ei ylitä kahta hehtolitraa, kyseisen viinin luokituksen alentamisesta voi päättää sen jäsenvaltion toimivaltainen laitos, jonka alueella on tma-laatuviini, jonka luokitusta mahdollisesti alennetaan.

    4. Kaikki luonnolliset henkilöt, oikeushenkilöt tai henkilöryhmittymät, joita tämän artiklan 2 tai 3 kohdassa tarkoitettu päätös koskee, voivat pyytää päätöksen uudelleentarkastelua sen jäsenvaltion toimivaltaiselta laitokselta, jonka alueella kyseinen tma-laatuviini on. Jos kyseinen toimivaltainen laitos katsoo uudelleentarkastelupyynnön perustelluksi, se pyytää sen jäsenvaltion toimivaltaista viranomaista, josta kyseinen tma-laatuviini on peräisin, tarkastelemaan uudelleen päätöstään, tai 3 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa suorittaa itse uudelleentarkastelun.

    5. Jäsenvaltion, joka on jonakin vuonna alentanut toisesta jäsenvaltiosta peräisin olevan tma-laatuviinin luokitusta, on toimitettava komissiolle ja tma-laatuviinin alkuperäjäsenvaltiolle seuraavan vuoden 31 päivään maaliskuuta mennessä tiedonanto, jossa ilmoitetaan kunkin luokitukseltaan alennetun tma-laatuviinin määrät.

    V OSASTO

    LOPPUSÄÄNNÖKSET

    13 artikla

    Kumoaminen

    Kumotaan asetukset (ETY) N:o 1698/89, (ETY) N:o 2236/73, (ETY) N:o 2082/74 ja (ETY) N:o 2903/79.

    14 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä elokuuta 2000.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 24 päivänä heinäkuuta 2000.

    Komission puolesta

    Franz Fischler

    Komission jäsen

    (1) EYVL L 179, 14.7.1999, s. 1.

    (2) EYVL L 190, 26.8.1970, s. 4.

    (3) EYVL L 106, 18.4.1989, s. 1.

    (4) EYVL L 229, 17.8.1973, s. 26.

    (5) EYVL L 217, 8.8.1974, s. 14.

    (6) EYVL L 291, 19.11.1979, s. 80.

    (7) EYVL L 326, 22.12.1979, s. 14.

    (8) EYVL L 48, 26.2.1986, s. 8.

    LIITE I

    Luettelo väkevistä tma-laatuvalkoviineistä, joiden alkoholipitoisuus voi olla vähemmän kuin 9 mutta vähintään 8,5 prosenttia

    PORTUGALI

    - Vinho verde.

    LIITE II

    A Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitetut luettelot

    1. Luettelo luonnolliselta alkoholipitoisuudeltaan vähintään 10 tilavuusprosenttia olevasta rypäleen puristemehusta valmistetuista väkevistä tma-laatuviineistä, jotka on saatu lisäämällä viinistä tai rypäleiden puristejännöksestä tislattua väkevää alkoholijuomaa, jolla on alkuperänimitys ja joka on mahdollisesti peräisin samalta tilalta

    (asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 3 kohdan a alakohdan i alakohta)

    RANSKA

    Pineau des Charantes tai Pineau charentais, Floc de Gascogne, Macvin du Jura.

    2. Luettelo alkuperäiseltä luonnolliselta alkoholipitoisuudeltaan vähintään 11 tilavuusprosenttia olevan rypäleen puristemehun käymisellä valmistetuista väkevistä tma-laatuviineistä, jotka on saatu lisäämällä neutraalia alkoholia tai viinitislettä, jonka todellinen alkoholipitoisuus on vähintään 70 tilavuusprosenttia, tai viinistä valmistettavaa väkevää alkoholijuomaa

    (asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 3 kohdan a alakohdan ii alakohta)

    PORTUGALI

    Porto, vin de Porto, Oporto, Port, Port wine, Portwein, Portvin, Portwijn,

    Moscatel de Setúbal, Setúbal,

    Carcavelos.

    ITALIA

    Moscato di Noto,

    Trentino.

    3. Luettelo väkevistä tma-laatuviineistä, jotka on valmistettu viinistä, jonka alkuperäinen luonnollinen alkoholipitoisuus on vähintään 10,5 tilavuusprosenttia

    (asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 3 kohdan a alakohdan ii alakohdan toinen luetelmakohta)

    ESPANJA

    Jerez-Xérès-Sherry,

    Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda,

    Condado de Huelva,

    Rueda.

    4. Luettelo väkevistä tma-laatuviineistä, jotka on valmistettu sellaisen rypäleen puristemehun käymisellä, jonka alkuperäinen luonnollinen alkoholipitoisuus on vähintään 9 tilavuusprosenttia

    (asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 3 kohdan a alakohdan ii alakohdan kolmas luetelmakohta)

    PORTUGALI

    Madeira, Madeira Wein, Madeira Wine, vin de Madère, Madera, vino di Madera, Madera wijn.

    B Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 4 kohdassa tarkoitettu luettelo

    5. Luettelo väkevistä tma-laatuviineistä, joiden kokonaisalkoholipitoisuus on vähemmän kuin 17,5 tilavuusprosenttia, mutta vähintään 15 tilavuusprosenttia, mistä niihin ennen 1 päivää tammikuuta 1985 sovellettavassa kansallisessa lainsäädännössä säädetään nimenomeisesti

    (asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä VI olevan L kohdan 4 kohta)

    ESPANJA

    >TAULUKON PAIKKA>

    ITALIA

    Trentino.

    PORTUGALI

    >TAULUKON PAIKKA>

    LIITE III

    Luettelo lajikkeista, joita voidaan käyttää valmistettaessa väkeviä tma-laatuviinejä, joista käytetään erityisiä perinteisiä nimityksiä

    "vino dulce natural",

    "vino dolce naturale",

    "vinho doce natural" ja

    "οίνος γλυκύς φυσικός"

    Muscats - Grenache - Maccabéo - Malvoisies - Mavrodaphne - Assirtiko - Liatiko - Garnacha tintorera - Monastrell - Pedro Ximénez - Albarola - Aleatico - Bosco - Cannonau - Corinto nero - Giró - Monica - Nasco - Primitivo - Vermentino - Zibibbo.

    LIITE IV

    Luettelo väkevistä tma-laatukuohuviineistä, joiden cuvéen alkoholipitoisuus voi olla vähemmän kuin 9,5 prosenttia

    ITALIA

    - Prosecco di Conegliano, Valdobbiadene

    - Montello e Colli Asolani.

    Top