EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22009D0021

2009/21/EY: EU–Marokko-assosiaationeuvoston päätös N:o 1/2008, tehty 26 päivänä marraskuuta 2008 , tulliyhteistyökomitean perustamisesta, taloudellisen vuoropuhelun työryhmän työjärjestyksen vahvistamisesta ja assosiaatiokomitean tiettyjen alakomiteoiden työjärjestyksen muuttamisesta

EUVL L 9, 14.1.2009, p. 43–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/21(1)/oj

14.1.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 9/43


EU–MAROKKO-ASSOSIAATIONEUVOSTON PÄÄTÖS N:o 1/2008,

tehty 26 päivänä marraskuuta 2008,

tulliyhteistyökomitean perustamisesta, taloudellisen vuoropuhelun työryhmän työjärjestyksen vahvistamisesta ja assosiaatiokomitean tiettyjen alakomiteoiden työjärjestyksen muuttamisesta

(2009/21/EY)

ASSOSIAATIONEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Marokon kuningaskunnan välisestä assosiaatiosta tehdyn Euro–Välimeri-sopimuksen (1), jäljempänä ’assosiaatiosopimus’,

ottaa huomioon 24 päivänä helmikuuta 2003 tehdyn EU–Marokko-assosiaationeuvoston päätöksen N:o 1/2003 assosiaatiokomitean alakomiteoiden perustamisesta (2) ja erityisesti sen ainoan artiklan neljännen kohdan,

ottaa huomioon 24 päivänä lokakuuta 2005 annetun EU–Marokko-assosiaationeuvoston suosituksen N:o 1/2005 EU–Marokko-toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta (3),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

EU:n suhteet Marokkoon ovat muuttuneet assosiaatiosopimuksen ja naapuruuspolitiikan puitteissa vahvistetun EU–Marokko-toimintasuunnitelman myötä yhä tiiviimmiksi.

(2)

Osapuolet haluavat määrätietoisesti vahvistaa edelleen suhteitaan ja löytää niille uusia muotoja.

(3)

Kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden toteuttamista ja lainsäädännön lähentämistä olisi seurattava. EU:n toimivalta tarjoaa puitteet suhteiden kehittämiselle ja yhteistyölle Välimeren alueen maiden kanssa tavalla, jossa otetaan huomioon koko Barcelonan prosessin johdonmukaisuus ja tasapaino.

(4)

Viittaus tulliyhteistyökomiteaan on poistettu Euro–Välimeri-sopimuksen käsitteen ”peräisin olevat tuotteet” (alkuperätuotteet) määrittelyä ja hallinnollisen yhteistyön menetelmiä koskevan pöytäkirjan N:o 4 muuttamisesta 18 päivänä marraskuuta 2005 tehdyllä EU–Marokko-assosiaationeuvoston päätöksellä N:o 2/2005 (4). Tulliyhteistyökomitean kokoontumiselle on siis luotava uusi oikeusperusta.

(5)

Sopimuksen 84 artiklassa määrätään sopimuksen täytäntöönpanossa tarvittavien työryhmien tai elinten perustamisesta.

(6)

Assosiaatiosopimuksen 44 artiklan a alakohdassa määrätään taloudellisesta vuoropuhelusta unionin ja Marokon välillä. Taloudellisen vuoropuhelun työryhmän työjärjestys olisi vahvistettava.

(7)

EU–Marokko-toimintasuunnitelman seurauksena on syntynyt vuoropuhelua ja yhteistyötä uusilla alueilla. Assosiaationeuvoston päätöksellä N:o 1/2003 perustetut alakomiteat eivät kata kaikkia näitä aloja.

(8)

Olisi varmistettava, että toimivaltaiset alakomiteat vastaavat kaikkien sopimuksen ja toimintasuunnitelman toimialojen seurannasta,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Assosiaatiokomitean alaisuuteen perustetaan EU–Marokko-tulliyhteistyökomitea, jonka tehtävänä on tarkastella assosiaatiosopimuksen ja naapuruuspolitiikan puitteissa sovitun kahdenvälisen toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa, huolehtia hallinnollisesta yhteistyöstä assosiaatiosopimuksen pöytäkirjan N:o 4 soveltamiseksi ja hoitaa muut sille annettavat tullialan tehtävät.

Tulliyhteistyökomitean työjärjestys on liitteessä I.

Tulliyhteistyökomitea työskentelee assosiaatiokomitean alaisuudessa ja raportoi sille kunkin kokouksensa jälkeen. Tulliyhteistyökomitealla ei ole päätösvaltaa. Se voi kuitenkin laatia suosituksia assosiaatiosopimuksen kitkattoman täytäntöönpanon helpottamiseksi ja tehdä assosiaatiokomitealle ehdotuksia. Sen suositukset ja ehdotukset hyväksytään yhteisestä sopimuksesta.

Assosiaatiokomitea toteuttaa muut alakomitean asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi tarvittavat toimenpiteet ja ilmoittaa näistä toimenpiteistä assosiaationeuvostolle.

2 artikla

Vahvistetaan liitteessä II oleva assosiaatiosopimuksen 44 artiklan a alakohdassa tarkoitetun taloudellisen vuoropuhelun työryhmän työjärjestys.

Taloudellisen vuoropuhelun ryhmä työskentelee assosiaatiokomitean alaisuudessa ja raportoi sille kunkin kokouksensa jälkeen. Työryhmällä ei ole päätösvaltaa. Se voi kuitenkin tehdä assosiaatiokomitealle ehdotuksia.

Assosiaatiokomitea toteuttaa muut työryhmän asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi tarvittavat toimenpiteet ja ilmoittaa näistä toimenpiteistä assosiaationeuvostolle.

3 artikla

Assosiaationeuvoston päätöksellä N:o 1/2003 vahvistetuissa alakomiteoiden työjärjestyksissä mainittuja alakomitean nro 1 (sisämarkkinat), alakomitean nro 2 (teollisuus, kauppa ja palvelut), alakomitean nro 3 (liikenne, ympäristö ja energia), alakomitean nro 5 (maatalous ja kalastus) ja alakomitean nro 6 (oikeus- ja turvallisuusasiat) toimialojen luetteloita muutetaan tämän päätöksen liitteen III mukaisesti.

4 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se tehdään.

Tehty Brysselissä 26 päivänä marraskuuta 2008.

Assosiaationeuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. NICOLAIDIS


(1)  EYVL L 70, 18.3.2000, s. 2.

(2)  EUVL L 79, 26.3.2003, s. 14.

(3)  EUVL L 285, 28.10.2005, s. 49.

(4)  EUVL L 336, 21.12.2005, s. 1.


LIITE I

TYÖJÄRJESTYS EU–MAROKKO-TULLIYHTEISTYÖKOMITEA

1.   Kokoonpano ja puheenjohtajuus

EU–Marokko-tulliyhteistyökomitea, jäljempänä ’komitea’, koostuu Euroopan komission edustajista, joita jäsenvaltioiden tulliasiantuntijat avustavat, ja Marokon tullialan edustajista (ja/tai muista hallituksen asiantuntijoista). Komitean puheenjohtajuutta hoitavat vuorotellen Marokon tullialan edustaja ja Euroopan yhteisön edustaja.

2.   Asema

Komitea työskentelee assosiaatiokomitean alaisuudessa, ja raportoi sille kunkin kokouksensa jälkeen. Komitealla ei ole päätösvaltaa. Se voi kuitenkin tehdä assosiaatiokomitealle ehdotuksia.

3.   Toimiala

Komitea tarkastelee assosiaatiosopimuksen ja EU–Marokko-toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa tulliasioiden osalta. Se arvioi erityisesti edistymistä lainsäädännön lähentämisessä, täytäntöönpanossa ja soveltamisessa. Tarvittaessa se tarkastelee julkishallinnon alan yhteistyötä. Komitea käsittelee ongelmia, joita tullialalla saattaa ilmetä, (erityisesti alkuperäsääntöjä, yleisiä tullimenettelyjä, tullinimikkeistöä, tullausarvoa, tariffijärjestelmiä ja tulliyhteistyötä) ja ehdottaa toimia niiden ratkaisemiseksi. Komitea voi assosiaatiokomitean pyynnöstä käsitellä muita aiheita, jotka voivat olla myös horisontaalisia.

Kussakin komitean kokouksessa voidaan käsitellä yhtä tai useampaa tulliasiaa tai kaikkia tulliasioita.

4.   Sihteeristö

Euroopan komission virkamies ja Marokon hallituksen virkamies toimivat yhdessä komitean pysyvinä sihteereinä.

Kaikki komiteaa koskevat tiedonannot toimitetaan komitean sihteereille.

5.   Kokoukset

Komitea kokoontuu aina, kun tilanne sitä edellyttää, ja vähintään kerran vuodessa. Kokous voidaan kutsua koolle jommankumman osapuolen pyynnöstä, jonka asianomainen sihteeri toimittaa toiselle sopimuspuolelle. Toisen osapuolen sihteeri vastaa komitean kokouksen koollekutsumista koskevaan pyyntöön 15 työpäivän kuluessa.

Erityisen kiireellisissä tapauksissa komitea voidaan kutsua koolle lyhyemmällä varoitusajalla osapuolten sopimuksen mukaan. Koollekutsumista koskevat pyynnöt on tehtävä kirjallisesti.

Komitean kokoukset pidetään osapuolten yhteisesti sopimana ajankohtana ja yhteisesti sopimassa paikassa.

Asianomainen sihteeri kutsuu kokoukset koolle puheenjohtajaa kuultuaan. Ennen kutakin kokousta kummankin osapuolen valtuuskunnan aiottu kokoonpano ilmoitetaan puheenjohtajalle.

Komitea voi molempien osapuolten suostumuksella kutsua kokouksiinsa muita osallistujia osapuolten teknisistä yksiköistä, joita horisontaaliset kysymykset koskevat, sekä asiantuntijoita saadakseen tarvittavia erityistietoja.

6.   Kokousten esityslista

Pyynnöt asioiden ottamiseksi komitean kokouksen esityslistalle toimitetaan komitean sihteereille.

Puheenjohtaja laatii alustavan esityslistan kutakin kokousta varten. Komitean sihteeri toimittaa sen toisen osapuolen sihteerille vähintään kymmenen päivää ennen kokouksen alkua.

Alustavaan esityslistaan sisältyvät asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva pyyntö on toimitettu sihteereille vähintään 15 päivää ennen kyseisen kokouksen alkua. Kokousasiakirjat on toimitettava molemmille osapuolille siten, että ne ovat perillä vähintään seitsemän päivää ennen kokouksen alkua. Erityisissä ja/tai kiireellisissä tapauksissa määräaikoja voidaan lyhentää osapuolten suostumuksella.

Komitea hyväksyy asialistan kunkin kokouksen alussa.

7.   Pöytäkirja

Ryhmän sihteerit laativat kunkin kokouksen jälkeen pöytäkirjan ja hyväksyvät sen. Sihteerit toimittavat jäljennöksen pöytäkirjasta sekä komitean ehdotukset assosiaatiokomitean sihteereille ja puheenjohtajalle.

8.   Avoimuus

Komitean kokoukset eivät ole avoimia, jollei toisin päätetä.


LIITE II

TYÖJÄRJESTYS EU–MAROKKO-TALOUDELLISEN VUOROPUHELUN TYÖRYHMÄ

1.   Kokoonpano ja puheenjohtajuus

Taloudellisen vuoropuhelun työryhmä, jäljempänä ’työryhmä’, koostuu Euroopan komission ja Marokon hallituksen edustajista ja sen puheenjohtajina toimivat molemmat osapuolet. Jäsenvaltioille ilmoitetaan työryhmän kokouksista, ja ne kutsutaan mukaan kokouksiin.

2.   Asema

Työryhmä on keskusteluun, konsultointiin ja seurantaan tarkoitettu foorumi. Se työskentelee assosiaatiokomitean alaisuudessa, ja raportoi sille kunkin kokouksensa jälkeen. Sillä ei ole päätösvaltaa. Se voi kuitenkin tehdä assosiaatiokomitealle ehdotuksia.

3.   Toimiala

Työryhmä on makrotalouskysymysten keskustelufoorumi. Lisäksi se tarkastelee assosiaatiosopimuksen ja naapuruuspolitiikan puitteissa sovitun EU–Marokko-toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa jäljempänä luetelluilla aloilla. Sen erityisen huomion kohteena on edistyminen lainsäädännön lähentämisessä, täytäntöönpanossa ja soveltamisessa. Tarvittaessa se tarkastelee julkishallinnon alan yhteistyötä. Työryhmä tarkastelee jäljempänä luetelluilla aloilla ilmeneviä ongelmia ja ehdottaa toimenpiteitä niiden ratkaisemiseksi.

a)

Makrotalouden puitteet

b)

Rakenneuudistukset

c)

Rahoitussektori ja pääomamarkkinat (makrotaloudelliset näkökohdat)

d)

Pääoman liikkeet ja maksuliikenne

e)

Julkisen talouden hallinnointi ja valvonta

f)

Verotus

g)

Tilastot

Luettelo ei ole tyhjentävä, vaan assosiaatiokomitea voi lisätä siihen muita aiheita, mukaan lukien horisontaaliset kysymykset.

Kussakin työryhmän kokouksessa voidaan käsitellä yhtä, useampaa tai kaikkia edellä luetelluista aloista.

4.   Sihteeristö

Euroopan komission virkamies ja Marokon hallituksen virkamies toimivat yhdessä työryhmän pysyvinä sihteereinä.

Kaikki taloudellista vuoropuhelua koskevat tiedonannot toimitetaan työryhmän sihteereille.

5.   Kokoukset

Työryhmä kokoontuu aina, kun tilanne sitä edellyttää, ja vähintään kerran vuodessa. Kokous voidaan kutsua koolle jommankumman osapuolen pyynnöstä, jonka asianomainen sihteeri toimittaa toiselle osapuolelle. Toisen osapuolen sihteeri vastaa kokouksen koollekutsumista koskevaan pyyntöön 15 työpäivän kuluessa.

Erityisen kiireellisissä tapauksissa työryhmä voidaan kutsua koolle lyhyemmällä varoitusajalla osapuolten sopimuksen mukaan. Koollekutsumista koskevat pyynnöt on tehtävä kirjallisesti.

Työryhmän kokoukset pidetään vuorotellen Brysselissä ja Rabatissa osapuolten sopimana ajankohtana.

Asianomainen sihteeri kutsuu kokoukset koolle puheenjohtajaa kuultuaan. Ennen kutakin kokousta kummankin osapuolen valtuuskunnan aiottu kokoonpano ilmoitetaan puheenjohtajalle.

Työryhmä voi molempien osapuolten suostumuksella kutsua kokouksiinsa asiantuntijoita saadakseen tarvittavia erityistietoja.

6.   Kokousten esityslista

Pyynnöt asioiden ottamiseksi työryhmän kokouksen esityslistalle toimitetaan työryhmän sihteereille.

Kumpikin puheenjohtaja laatii vuorollaan alustavan esityslistan kutakin kokousta varten. Työryhmän sihteeri toimittaa sen toisen osapuolen sihteerille vähintään kymmenen päivää ennen kokouksen alkua.

Alustavaan esityslistaan sisältyvät asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva pyyntö on toimitettu sihteereille vähintään 15 päivää ennen kyseisen kokouksen alkua. Kokousasiakirjat on toimitettava molemmille osapuolille siten, että ne ovat perillä vähintään seitsemän päivää ennen kokouksen alkua. Erityisissä ja/tai kiireellisissä tapauksissa määräaikoja voidaan lyhentää osapuolten suostumuksella.

Työryhmä hyväksyy asialistan kunkin kokouksen alussa.

7.   Pöytäkirja

Työryhmän sihteerit laativat kunkin kokouksen jälkeen pöytäkirjan ja hyväksyvät sen. Sihteerit toimittavat jäljennöksen pöytäkirjasta sekä ryhmän ehdotukset assosiaatiokomitean sihteereille ja puheenjohtajalle.

8.   Avoimuus

Työryhmän kokoukset eivät ole avoimia, jollei toisin päätetä.


LIITE III

A.   TYÖJÄRJESTYS EU–MAROKKO-ALAKOMITEA NRO 1 (SISÄMARKKINAT)

Korvataan assosiaationeuvoston päätöksen N:o 1/2003 liitteessä II olevassa 3 kohdassa (Toimiala) oleva alakomitean toimialojen luettelo seuraavalla tekstillä:

”a)

Standardointi, varmentaminen, vaatimustenmukaisuuden arviointi ja markkinoiden valvonta (näkökohdat, jotka eivät liity näiden alojen kauppasopimuksiin)

b)

Kilpailu ja valtiontuet

c)

Teollis- ja tekijänoikeudet sekä kaupalliset oikeudet

d)

Julkiset hankinnat

e)

Kuluttajansuoja

f)

Palvelut (sääntelyyn liittyvät kysymykset), mukaan lukien rahoitus- ja postipalvelut

g)

Yhtiölainsäädäntö ja sijoittautumisoikeus.”

B.   TYÖJÄRJESTYS EU–MAROKKO-ALAKOMITEA NRO 2 (TEOLLISUUS, KAUPPA JA PALVELUT)

Korvataan assosiaationeuvoston päätöksen N:o 1/2003 liitteessä II olevassa 3 kohdassa (Toimiala) oleva alakomitean toimialojen luettelo seuraavalla tekstillä:

”a)

Teollinen yhteistyö ja yrityspolitiikka

b)

Kaupalliset kysymykset

c)

Palvelujen kauppa ja sijoittautumisoikeus

d)

Matkailu ja käsiteollisuusala

e)

Kauppasopimusten laatiminen teknisten sääntöjen, standardoinnin, normien ja vaatimustenmukaisuuden arvioinnin osalta

f)

Tietosuoja

g)

Kauppatilastot.”

C.   TYÖJÄRJESTYS EU–MAROKKO-ALAKOMITEA NRO 3 (LIIKENNE, YMPÄRISTÖ JA ENERGIA)

Korvataan assosiaationeuvoston päätöksen N:o 1/2003 liitteessä II olevassa 3 kohdassa (Toimiala) oleva alakomitean toimialojen luettelo seuraavalla tekstillä:

”a)

Liikenne: erityisesti infrastruktuurien nykyaikaistaminen ja kehittäminen, kaikkien liikennemuotojen turvallisuuden lisääminen, satamien ja lentoasemien valvonta ja hallinto, multimodaalijärjestelmän parantaminen, ottaen huomioon yhteentoimivuus.

b)

Ympäristö: erityisesti ympäristöhallintovalmiuksien parantaminen institutionaalisten ja oikeudellisten näkökohtien osalta sekä ympäristön eri pilaantumismuotojen torjumiseksi; tuki ympäristöulottuvuuden sisällyttämiselle Euro–Välimeri-kumppanuuden ensisijaisiin aloihin kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti; erityisesti viemäröintiä ja kiinteiden jätteiden huoltoa koskevien kansallisten ympäristönsuojeluohjelmien täytäntöönpano; alueellisen ja kansainvälisen yhteistyön tiivistäminen erityisesti ilmastonmuutoskysymysten osalta.

c)

Energia: erityisesti infrastruktuurien nykyaikaistaminen ja kehittäminen, energiainfrastruktuurien ja -kuljetusten turvallisuus, kysynnän hallinta, uusiutuvien energialähteiden käytön edistäminen, tutkimus sekä tietojenvaihtoon liittyvä yhteistyö.”

D.   TYÖJÄRJESTYS EU–MAROKKO-ALAKOMITEA NRO 5 (MAATALOUS JA KALASTUS)

Korvataan assosiaationeuvoston päätöksen N:o 1/2003 liitteessä II olevassa 3 kohdassa (Toimiala) oleva alakomitean toimialojen luettelo seuraavalla tekstillä:

”a)

Maatalous- ja kalastustuotteet

b)

Maatalousalan yhteistyö ja maaseudun kehittäminen

c)

Jalostetut maataloustuotteet

d)

Eläinlääkintä- ja kasvinsuojelukysymykset

e)

Näiden tuotteiden kauppaan sovellettava lainsäädäntö.”

E.   TYÖJÄRJESTYS EU–MAROKKO-ALAKOMITEA NRO 6 (OIKEUS- JA TURVALLISUUSASIAT)

Korvataan assosiaationeuvoston päätöksen N:o 1/2003 liitteessä II olevassa 3 kohdassa (Toimiala) oleva alakomitean toimialojen luettelo seuraavalla tekstillä:

”a)

Oikeudellinen yhteistyö

b)

Oikeudellinen yhteistyö yksityis- ja rikosoikeudellisissa asioissa

c)

Yhteistyö järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, mukaan luettuina ihmiskauppa, huumekauppa, terrorismi, lahjonta ja rahanpesu.

d)

Yhteistyö poliisiasioissa.”


Top