Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0407(02)

    Komission tiedonanto polkumyyntitullien palauttamisesta 2021/C 118/06

    C/2021/2097

    EUVL C 118, 7.4.2021, p. 59–71 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.4.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 118/59


    Komission tiedonanto polkumyyntitullien palauttamisesta

    (2021/C 118/06)

    Tässä tiedonannossa annetaan suuntaviivat polkumyyntitullien palautusten hakemisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1036 (1), jäljempänä ’perusasetus’, 11 artiklan 8 kohdan mukaisesti. Näillä suuntaviivoilla kumotaan ja korvataan vuonna 2014 julkaistut suuntaviivat (2). Suuntaviivojen tarkoituksena on selventää palautusmenettelyn eri osapuolille niitä ehtoja, joita hakemukselle asetetaan, sekä antaa perusteellinen ja vaiheittainen selostus mahdolliseen palautukseen johtavasta menettelystä.

    1.   Tavoite

    Palautusmenettelyn tarkoituksena on palauttaa maksetut polkumyyntitullit, kun osoitetaan, että polkumyyntimarginaali, jonka perusteella tullit vahvistettiin, on poistunut tai alentunut. Menettelyssä tutkitaan vientiä harjoittavan tuojan vienti unioniin ja lasketaan uusi polkumyyntimarginaali.

    2.   Palautusmenettelyä koskevat perusperiaatteet

    2.1   Mitä ehtoja on täytettävä?

    Perusasetuksen 11 artiklan 8 kohdan mukaisissa palautushakemuksissa on osoitettava, että polkumyyntimarginaali, jonka perusteella tullit vahvistettiin, on alentunut tai poistunut. Joissakin tilanteissa voidaan soveltaa unionin tullikoodeksin (3) III osaston 3 luvun 3 jakson säännöksiä tuontitullien palauttamisesta.

    2.2   Kuka voi hakea palautusta?

    a)

    Palautusta voivat hakea kaikki tuojat, jotka tuovat tavaroita, joiden osalta tulliviranomaiset ovat vahvistaneet polkumyyntitulleja.

    b)

    Jos polkumyyntitullit on otettu käyttöön sellaisen tutkimuksen perusteella, jossa komissio on turvautunut vientiä harjoittavien tuottajien otokseen polkumyynnin arvioimiseksi perusasetuksen 17 artiklan mukaisesti, tuojat voivat pyytää palautusta riippumatta siitä, sisältyivätkö niille toimittavat vientiä harjoittavat tuottajat otokseen vai eivät.

    2.3   Missä määräajassa palautusta on haettava?

    a)

    Hakemukset on toimitettava 6 kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona toimivaltaiset tulliviranomaiset määrittivät polkumyyntitullien määrän, eli siitä päivästä, jona tulliviranomaiset antoivat tullivelan tiedoksi yhteisön tullikoodeksin 102 artiklan mukaisesti. Hakemus on toimitettava sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle (4), jossa tavarat on tulliselvitetty unionissa vapaaseen liikkeeseen laskemista varten (ks. 3.2 ja 3.3 kohta).

    b)

    Vaikka tuoja kiistäisikin tuontiinsa unionin tullilainsäädännön mukaisesti sovellettavat polkumyyntitullit (riippumatta siitä, johtaako tämä tullien maksamisen keskeyttämiseen vai ei), tuojan on siitä huolimatta tehtävä palautusta koskeva hakemus kuuden kuukauden määräajassa tullien määrittämisestä, jotta hakemus voitaisiin hyväksyä.

    c)

    Komissio voi hakijan suostumuksella päättää keskeyttää palautusta koskevan tutkimuksen, kunnes polkumyyntitullien maksuvelvollisuus on vahvistettu lopullisesti.

    2.4   Miten tarkistettu polkumyyntimarginaali vahvistetaan?

    a)

    Komissio vahvistaa polkumyyntimarginaalin tarkasteltavana olevan tuotteen asianomaisen vientiä harjoittavan tuottajan kaikelle edustavan ajanjakson aikana tapahtuneelle viennille, joka on suuntautunut sen kaikille tuojille unionissa eikä pelkästään palautusta hakevalle tuojalle.

    b)

    Tämän vuoksi palautusta koskeva tutkimus kattaa polkumyyntitullien käyttöönottoa koskevassa asetuksessa esitetyn tuotemääritelmän piiriin kuuluvat kaikki tuotevalvontakoodit (5) eikä ainoastaan hakijan tuomien tuotteiden valvontakoodeja.

    c)

    Jolleivät olosuhteet ole muuttuneet, noudatetaan samoja menetelmiä kuin tutkimuksessa, jonka perusteella tulli otettiin käyttöön.

    2.5   Keneltä edellytetään yhteistyön tekemistä?

    Palautushakemuksen täyttäminen edellyttää sekä hakijan että vientiä harjoittavan tuottajan yhteistyötä. Hakijan on varmistettava, että vientiä harjoittava tuottaja toimittaa komissiolle kaikki olennaiset tiedot. Tähän liittyen on täytettävä kyselylomake, joka kattaa erilaisia kaupallisia tietoja määritellyltä edustavalta (menneeltä) ajanjaksolta, ja hyväksyttävä näiden tietojen tarkastaminen, myös tarkastuskäynti. Vientiä harjoittava tuottaja ei voi toimia yhteistyössä vain osittain toimittamalla valikoituja tietoja. Sellainen toimintalinja johtaisi komission päätelmään, että kyseinen vientiä harjoittava tuottaja ei toimi yhteistyössä, ja näin ollen hakemuksen hylkäämiseen.

    2.6   Miten luottamuksellisia tietoja suojellaan?

    Perusasetuksen 19 artiklassa säädettyjä luottamuksellisuutta koskevia sääntöjä sovelletaan kaikkiin polkumyyntitullien palautusta koskevien hakemusten yhteydessä saatuihin tietoihin.

    2.7   Kuinka paljon voidaan palauttaa?

    Jos hakemus todetaan hyväksyttäväksi ja perustelluksi, tutkimus voi johtaa seuraaviin tuloksiin:

    maksettuja polkumyyntitulleja ei palauteta, jos polkumyyntimarginaali on yhtä suuri tai suurempi kuin peritty polkumyyntitulli;

    tai

    maksetut polkumyyntitullit palautetaan osittain, jos polkumyyntimarginaali on laskenut alle perityn polkumyyntitullin;

    tai

    kaikki maksetut polkumyyntitullit palautetaan, jos polkumyyntimarginaali on poistunut kokonaan.

    2.8   Missä ajassa palautusta koskeva tutkimus on saatettava päätökseen?

    Komissio päättää palautuksesta tavallisesti 12 kuukauden ja enintään 18 kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona komissio on vastaanottanut palautushakemuksen, jossa on asianmukaisesti todisteita. Perusasetuksen 11 artiklan 8 kohdan kolmannen alakohdan mukaan hakemuksessa katsotaan olevan asianmukaisesti todisteita, jos se sisältää täsmälliset tiedot palautettavaksi pyydetystä polkumyyntitullin määrästä, kaikki tullin määrittämistä ja maksamista koskevat tulliasiakirjat sekä normaaliarvoja koskevat tiedot (ks. 3.5–3.7 kohta ja 4 kohdan d alakohta) sekä sen vientiä harjoittavan tuottajan vientihinnat, johon tullia sovelletaan (ks. 4 kohta).

    Jos palautus myönnetään, jäsenvaltioiden viranomaisilla on maksun suorittamiseen 90 päivää aikaa siitä päivästä lukien, jona komission päätös annetaan niille tiedoksi.

    3.   Hakemus

    3.1   Hakemuksen muoto

    Hakemus on toimitettava kirjallisesti jollakin unionin virallisista kielistä, ja hakijan valtuuttaman edustajan on allekirjoitettava se. Hakemus on tehtävä tämän ilmoituksen liitteenä I olevalla lomakkeella.

    Hakemuksessa on ilmoitettava selvästi niiden polkumyyntitullien kokonaismäärä, joiden osalta palautusta haetaan, ja yksilöitävä tuontitapahtumat, joihin kyseinen kokonaismäärä perustuu.

    Hakemuksen perusteena on oltava se, että polkumyyntimarginaali on alentunut tai poistunut. Siihen on sen vuoksi sisällyttävä ilmoitus, että hakijalle tavaraa toimittaneen vientiä harjoittavan tuottajan polkumyyntimarginaali, jonka perusteella kyseiset tullit on vahvistettu, on alentunut palautuspyynnön kohteena olevaan tuontiin sovellettavan tullitason alle tai poistunut.

    3.2   Hakemuksen esittäminen

    Hakemus on toimitettava sen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille, jonka alueella polkumyyntitullien kohteena oleva tuote on laskettu vapaaseen liikkeeseen (6). Luettelo toimivaltaisista viranomaisista julkaistaan kauppapolitiikan pääosaston verkkosivustolla.

    Jäsenvaltioiden olisi toimitettava hakemus ja siihen liittyvät asiakirjat viipymättä edelleen komissiolle. Tämä on tehtävä sähköisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta muita lähetysmuotoja.

    3.3   Hakemuksen toimittamisen määräajat

    a)

    Kuuden kuukauden määräaika

    Kaikki palautuksia koskevat hakemukset on toimitettava asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille perusasetuksen 11 artiklan 8 kohdan toisessa alakohdassa säädetyssä kuuden kuukauden määräajassa (7).

    Kuuden kuukauden määräaikaa on noudatettava siinäkin tapauksessa, että kyseisen tullin käyttöönottoa koskevaan asetukseen haetaan muutosta Euroopan unionin tuomioistuimessa tai asetuksen soveltamiseen haetaan muutosta kansallisen hallinto- tai oikeusviranomaisen kautta (ks. 2.3 kohdan b alakohta).

    Kustakin erityistapauksesta riippuen kuuden kuukauden määräaika lasketaan alkavaksi joko

     

    lopullisen polkumyyntitullin käyttöönotosta ja väliaikaisen tullin vakuutena olevien määrien lopullisesta kantamisesta annetun asetuksen voimaantulopäivästä;

    tai

     

    lopullisen polkumyyntitullin määrityspäivästä eli siitä päivästä, jona tulliviranomaiset antoivat tullivelan tiedoksi unionin tullikoodeksin 102 artiklan mukaisesti;

    tai

     

    jos tullien oikea määrä vahvistetaan tulliselvityksen jälkeisessä tarkastuksessa, maksettavien tullien myöhemmästä määrityspäivästä.

    b)

    Hakemuksen jättämispäivä

    Toimittaessaan hakemuksen edelleen komissiolle jäsenvaltion on ilmoitettava hakemuksen toimittamispäivä eli päivä, jona jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen on vastaanottanut hakemuksen.

    Oman etunsa vuoksi hakijoiden olisi hankittava todiste siitä, että asianomaisen jäsenvaltion viranomaiset ovat vastaanottaneet hakemuksen. Tätä varten voidaan esimerkiksi

     

    lähettää hakemukset kirjattuna postilähetyksenä, johon on liitetty vastaanottoilmoitus;

     

    määrittää jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen vastaanottaman faksin vastaanottopäivä faksilaitteen lähetysvahvistusraportin perusteella;

     

    antaa päiväyksellä varustettu virallinen vastaanottokuitti, jos hakemus toimitetaan suoraan viranomaiselle tai sähköpostitse.

    3.4   Hakijalta vaadittavat todisteet

    Jotta komissio voi käsitellä hakemuksen, hakijan on liitettävä asianomaiselle jäsenvaltiolle toimittamaansa hakemukseen mahdollisuuksien mukaan (8) seuraavat todisteet:

    a)

    kaikki kauppalaskut ja muut tullimenettelyjen perusteena olleet asiakirjat;

    b)

    kaikki tulliasiakirjat, joiden avulla voidaan yksilöidä palautushakemuksen kohteena olevat tuontitoimet ja jotka osoittavat erityisesti kannettavien tullien määrittämisperustan (tulliselvitettäviksi ilmoitettujen tavaroiden lajin, määrän ja arvon sekä sovellettujen polkumyyntitullien tason) ja kannettujen polkumyyntitullien tarkan määrän;

    c)

    ilmoitukset siitä,

    i)

    ettei vientiä harjoittava tuottaja tai muu kolmas osapuoli ole korvannut maksettua tullia;

    ii)

    että hakemuksen perusteena olevat hinnat ovat totuudenmukaiset;

    iii)

    ettei ennen tarkasteltavana olevaa myyntiä, sen jälkeen tai sen yhteydessä ole sovittu hyvitysjärjestelystä;

    d)

    normaaliarvoja ja vientihintoja koskevat tiedot, jotka osoittavat, että vientiä harjoittavan tuottajan polkumyyntimarginaali on laskenut voimassa olevan polkumyyntitullin alle tai on poistunut. Tämä on erityisen tärkeää, jos hakija on etuyhteydessä vientiä harjoittavaan tuottajaan.

    Jos hakija ei ole etuyhteydessä vientiä harjoittavaan tuottajaan ja jos asiaankuuluvat tiedot eivät ole välittömästi saatavilla, hakemukseen olisi sisällytettävä vientiä harjoittavan tuottajan lausunto siitä, että polkumyyntimarginaali on alentunut tai poistunut ja että se toimittaa komissiolle kaikki asiaa tukevat tiedot. Nämä tiedot koskevat normaaliarvoja ja vientihintoja edustavalta ajanjaksolta, jonka aikana tavaroita vietiin unioniin. Komissio määrittää myöhemmin tämän ajanjakson (ks. 4.1 kohdan a alakohta).

    Jos vientiä harjoittava tuottaja toimii tietyissä maissa, jotka eivät ole WTO:n jäseniä, normaaliarvo määritetään perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan mukaisesti (ks. 3.5 kohdasta lisätietoja sellaisia tiettyjä maita koskevasta menettelystä, jotka eivät ole WTO:n jäseniä).

    Jos vientiä harjoittava tuottajaa sijaitsee maassa, jossa todettiin esiintyvän perusasetuksen 2 artiklan 6 a kohdan b alakohdassa tarkoitettuja merkittäviä vääristymiä sovellettavan tullin osalta, normaaliarvo määritetään perusasetuksen 2 artiklan 6 a kohdan mukaisesti (ks. 3.6 kohdasta lisätietoja sellaisia maita koskevasta menettelystä, joissa esiintyy merkittäviä vääristymiä).

    Lisätietoja normaaliarvon määrittämistä koskevasta siirtymäkaudesta löytyy 3.7 kohdasta.

    e)

    hakijan liiketoimintaan liittyvät tiedot;

    f)

    valtakirja, jos hakemuksen toimittaa kolmas osapuoli;

    g)

    luettelo tuontitapahtumista, joista palautusta haetaan (hakijan avuksi tämän ilmoituksen liitteenä II on lomake, joka sisältää vaaditut tiedot);

    h)

    tosite niiden polkumyyntitullien maksamisesta, joista palautusta haetaan.

    Alkuperäisten kauppalaskujen, tullausilmoitusten ja muiden vastaavien asiakirjojen jäljennökset on toimitettava, ja niissä on oltava tapauksen mukaan joko hakijan tai vientiä harjoittavan tuottajan vahvistus niiden aitoudesta. Nämä asiakirjat tai käännös niistä olisi toimitettava jollakin unionin virallisista kielistä.

    Komissio arvioi, sisältääkö hakemus kaikki hakijalta vaadittavat tiedot. Tarvittaessa komissio ilmoittaa hakijalle vielä toimitettavista tiedoista ja täsmentää määräajan, jonka kuluessa vaaditut todisteet on toimitettava. Komissio varaa itselleen oikeuden pyytää lisätodisteita hakemuksen tueksi.

    3.5   Normaaliarvoa koskevat todisteet, jos tuonti tulee tietyistä maista, jotka eivät ole WTO:n jäseniä

    Jos palautusta haetaan sellaisesta maasta tulevan tuonnin tulleista, joka ei ole WTO:n jäsen ja joka sisältyy Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2015/755 (9) liitteessä I olevaan luetteloon, normaaliarvo määritetään perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan mukaisesti ja noudattaen menetelmää, jota sovellettiin kyseessä olevaan tuontiin sovellettavan tullin osalta.

    Tällöin normaaliarvo määritetään asianmukaisen vertailumaan hinnan tai laskennallisen arvon perusteella, ja hakijan olisi yksilöitävä vertailumaassa toimiva tuottaja ja pyrittävä toimimaan yhteistyössä sen kanssa.

    Sen olisi pyrittävä yhteistyöhön samojen yritysten kanssa, jotka toimivat yhteistyössä alkuperäisessä tutkimuksessa, ellei se voi osoittaa, että saman maan muiden tuottajien tai toisen vertailumaan tietojen käyttö on asianmukaisempaa.

    Jos hakija ei löydä yhteistyökumppaneita, se voi ehdottaa jotakin muuta perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan mukaista menetelmää ja tarjota normaaliarvon laskemiseksi tarvittavat tiedot jonkin tällaisen toisen menetelmän perusteella. Hakijan olisi annettava tyydyttävä näyttö siitä, että se on pyrkinyt toimimaan yhteistyössä kaikkien tutkimuksen kohteena olevan tuotteen tiedossa olevien tuottajien kanssa onnistumatta tässä.

    Jos hakija ei pysty toimittamaan tietoja normaaliarvon laskemista varten perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan mukaisesti kohtuullisessa ajassa, komissio hylkää hakemuksen sitä tukevien todisteiden puutteen vuoksi.

    3.6   Normaaliarvoa koskevat todisteet, jos tuonti tulee maasta, jossa esiintyy merkittäviä vääristymiä

    Jos palautusta haetaan sellaisesta maasta tulevan tuonnin tulleista, jossa alkuperäisessä tutkimuksessa tai toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevassa tarkastelussa todettiin esiintyvän perusasetuksen 2 artiklan 6 a kohdan b alakohdassa tarkoitettuja merkittäviä vääristymiä kyseessä olevan sovellettavan tullin osalta, normaaliarvo määritetään yleensä perusasetuksen 2 artiklan 6 a kohdan mukaisesti.

    Tällöin normaaliarvo muodostetaan laskennallisesti yksinomaan vääristymättömiä hintoja tai vertailuarvoja osoittavien tuotanto- ja myyntikustannusten perusteella.

    Lisätietoja tämän menetelmän soveltamista koskevasta siirtymäkaudesta löytyy 3.7 kohdasta.

    3.7   Normaaliarvon määrittämismenetelmää koskeva siirtymäkausi

    Perusasetuksen 11 artiklan 4 kohdan mukaisesti muita kuin markkinatalousmaita koskevaa menetelmää, joka oli voimassa 19. joulukuuta 2017 asti, sovelletaan normaaliarvon määrittämiseen siirtymäkauden aikana

    jos palautusta pyydetään tulleista, jotka perustuvat muita kuin markkinatalousmaita koskevan menetelmän, sellaisena kuin se oli voimassa 19. joulukuuta 2017 asti, mukaisesti laskettuun normaaliarvoon

    siihen päivään asti, jona ensimmäinen toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskeva tarkastelu pannaan vireille 19. joulukuuta 2017 jälkeen. (10)

    Tässä sovelletaan 19. joulukuuta 2017 asti voimassa olleen perusasetuksen, jäljempänä ’vuoden 2017 perusasetus’ (11), säännöksiä. Tällöin normaaliarvo määritetään vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan a alakohdan mukaisesti, paitsi jos vientiä harjoittavaan tuottajaan sovelletaan markkinatalouskohtelua vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan c alakohdan mukaisesti.

    Jos markkinatalouskohtelua ei sovelleta, normaaliarvo määritetään vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan a alakohdan mukaisesti markkinataloutta harjoittavan kolmannen maan, jäljempänä ’vertailumaa’, hinnan tai laskennallisen arvon perusteella. Hakijan olisi yksilöitävä vertailumaassa toimiva tuottaja ja pyrittävä toimimaan yhteistyössä sen kanssa.

    Sen olisi pyrittävä yhteistyöhön samojen yritysten kanssa, jotka toimivat yhteistyössä alkuperäisessä tutkimuksessa, ellei se voi osoittaa, että saman maan muiden tuottajien tai toisen vertailumaan tietojen käyttö on asianmukaisempaa.

    Jos hakija ei löydä yhteistyökumppaneita, se voi ehdottaa jotakin muuta vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan a alakohdan mukaista menetelmää ja tarjota normaaliarvon laskemiseksi tarvittavat tiedot jonkin tällaisen toisen menetelmän perusteella. Hakijan olisi annettava tyydyttävä näyttö siitä, että se on pyrkinyt toimimaan yhteistyössä kaikkien tutkimuksen kohteena olevan tuotteen tiedossa olevien tuottajien kanssa onnistumatta tässä.

    Jos hakija ei pysty toimittamaan tietoja normaaliarvon laskemista varten vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan a alakohdan mukaisesti kohtuullisessa ajassa, komissio hylkää hakemuksen sitä tukevien todisteiden puutteen vuoksi.

    3.8   Toistuvat hakemukset

    Jos hakija aikoo esittää useamman kuin yhden hakemuksen tarkasteltavana olevaa tuotetta koskevien polkumyyntitullien palauttamiseksi, sen olisi ilmoitettava komissiolle asiasta viipymättä. Tämä tieto on tarpeen, jotta komissio voi järjestää tutkimuksen mahdollisimman tehokkaasti.

    4.   Hakemuksen aiheellisuuden arviointi

    Komissio ottaa yhteyttä vientiä harjoittavaan tuottajaan ja pyytää tietoja sen normaaliarvosta ja vientihinnoista tietyltä edustavalta ajanjaksolta. Hakemuksessa katsotaan olevan asianmukaisesti todisteita (12) vain, jos komissio on saanut kaikki pyydetyt tiedot ja täytetyt kyselylomakkeet (mukaan luettuna vastaukset mahdollisesti yksilöityihin merkittäviin puutteisiin).

    a)

    Edustava ajanjakso

    Tarkistetun polkumyyntimarginaalin määrittämiseksi komissio täsmentää edustavan ajanjakson, joka kattaa yleensä vähintään kuusi kuukautta ja sisältää lyhyen ajanjakson ennen vientiä harjoittavan tuottajan palautushakemuksen kohteena olevan ensimmäisen liiketoimen laskutuspäivämäärää.

    b)

    Polkumyyntiä koskevat kyselylomakkeet

    Perusasetuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti hakijalle tavaraa toimittaneita vientiä harjoittavia tuottajia ja tarvittaessa etuyhteydessä olevia tuojia pyydetään toimittamaan tiedot kaikesta edustavan ajanjakson aikaisesta myynnistään unioniin eikä ainoastaan myynnistä hakijalle.

    Tietoja pyydetään hakijan vientiä harjoittaville tuottajille (ja mahdollisille etuyhteydessä oleville tuojille unionissa) lähetettävällä kyselylomakkeella, johon on vastattava 37 päivän kuluessa lähetyspäivästä.

    Vientiä harjoittava tuottaja voi lähettää luottamuksellisia tietoja suoraan komissiolle eikä hakijan kautta. Kyselylomakevastauksista ja muista toimitetuista luottamuksellisista tiedoista olisi laadittava ei-luottamuksellinen versio perusasetuksen 19 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Tällaiset ei-luottamukselliset tiedot asetetaan asianomaisten osapuolten tarkasteltaviksi, ja niihin voi tutustua TRON.tdi-tietokannan kautta (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI).

    c)

    Markkinatalouskohtelu

    Jos sovelletaan 3.7 kohdassa tarkoitettua siirtymäkautta, vientiä harjoittava tuottaja voi hakea markkinatalouskohtelua palautusta koskevaa tutkimusta varten. Tällöin sen on toimitettava kaikki vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan c alakohdan mukaisesti vaadittavat tiedot.

    Jos vientiä harjoittavalle tuottajalle myönnetään markkinatalouskohtelu, normaaliarvo vahvistetaan sen omien hintojen ja kustannusten perusteella vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 1–6 kohdan mukaisesti.

    Jos markkinatalouskohtelua ei myönnetä, normaaliarvo vahvistetaan vuoden 2017 perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan c alakohdan mukaisesti.

    Markkinatalouskohtelun määrittämistä palautusta koskevassa tutkimuksessa sovelletaan vain, jotta voidaan määrittää polkumyyntimarginaali palautukseen liittyvän edustavan ajanjakson aikana.

    Markkinatalouskohtelun myöntäminen palautusta koskevassa tutkimuksessa ei riipu siitä, onko vientiä harjoittavalle tuottajalle jo myönnetty markkinatalouskohtelu alkuperäisessä tutkimuksessa tai siitä, toimiko se yhteistyössä alkuperäisessä tutkimuksessa.

    d)

    Vienti tietyistä maista, jotka eivät ole WTO:n jäseniä

    Jos palautusta haetaan tietyistä maista, jotka eivät ole WTO:n jäseniä, tulevan viennin tulleista, normaaliarvo vahvistetaan perusasetuksen 2 artiklan 7 kohdan a alakohdan mukaisesti (ks. 3.5 kohdasta tarvittavat todisteet, jotka hakijan on toimitettava).

    e)

    Vienti maista, joissa esiintyy merkittäviä vääristymiä

    Edellä b alakohdassa esitetyn menettelyn lisäksi hakijalle tavaraa toimittaneita vientiä harjoittavia tuottajia pyydetään toimittamaan tiedot edustavan ajanjakson aikana käytetyistä tuotannontekijöistä.

    Tietoja pyydetään hakijalle tavaraa toimittaneille vientiä harjoittaville tuottajille lähetettävällä lomakkeella, johon on vastattava 15 päivän kuluessa lähetyspäivästä.

    f)

    Tarkastuskäynnit

    Tietoja toimittavien osapuolten on syytä ottaa huomioon, että komissio voi todentaa saadut tiedot tekemällä tarkastuskäynnin perusasetuksen 16 artiklan mukaisesti.

    4.1   Aiheellisuuden analyysi

    a)

    Yleinen menetelmä

    Tarkistettu polkumyyntimarginaali vahvistetaan vertaamalla edustavan ajanjakson aikana kyseisten vientituotteiden

    normaaliarvoa

    ja vientihintaa

    perusasetuksen 2 artiklan asiaa koskevien säännösten mukaisesti.

    Perusasetuksen 11 artiklan 9 kohdassa säädetään saman menetelmän käytöstä ”kuin tullin käyttöön ottamiseen johtaneessa tutkimuksessa 2 artikla (Polkumyynnin määrittely) ja erityisesti sen 11 ja 12 kohta (Painotettujen keskiarvojen käyttö polkumyyntimarginaalin laskemisessa) sekä 17 artikla (Otos) huomioon ottaen”.

    Komissio voi perustaa tarkistetun polkumyyntimarginaalin laskemisen hakemuksen kohteena olevien vientiä harjoittavien tuottajien, tuotelajien tai liiketoimien otokseen perusasetuksen 17 artiklan ja erityisesti sen 3 kohdan perusteella. Otantaa sovelletaan, kun vientiä harjoittavien tuottajien, tuotelajien tai liiketoimien lukumäärä on niin suuri, että yksilöllinen tarkastelu olisi kohtuuttoman työlästä ja estäisi tutkimuksen loppuun saattamisen ajoissa. Tämä määritetään 6 kuukauden kuluessa ensimmäisen pyynnön esittämisestä tai 12 kuukauden kuluessa lopullisten toimenpiteiden käyttöönotosta, sen mukaan kumpi ajankohta on myöhäisempi.

    b)

    Perusasetuksen 11 artiklan 10 kohdan täytäntöönpano

    Jos vientihinta muodostetaan perusasetuksen 2 artiklan 9 kohdan mukaisesti laskennallisesti, komissio laskee sen vähentämättä maksettujen polkumyyntitullien määrää, jos esitetään ratkaisevat todisteet, joiden mukaan tulli on siirretty asianmukaisesti jälleenmyyntihintoihin ja myöhempiin myyntihintoihin unionissa. Komissio tutkii, sisältyvätkö polkumyyntitullit unionin riippumattomille asiakkaille suuntautuvan myynnin hintojen korotukseen alkuperäisen ja palautusta koskevan tutkimusajanjakson välillä.

    c)

    Tarkastelun päätelmien käyttäminen

    Tarkastellessaan palautushakemusta komissio voi päättää milloin tahansa välivaiheen tarkastelun vireillepanosta perusasetuksen 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Tällöin palautushakemusta koskeva menettely keskeytetään, kunnes tarkastelu on saatu päätökseen.

    Tarkastelua koskevan tutkimuksen päätelmiä voidaan käyttää palautushakemuksen aiheellisuuden määrittämiseen vain sillä edellytyksellä, että niiden liiketoimien päivä, joiden osalta palautusta pyydetään, sisältyy tarkastelun tutkimusajanjaksoon.

    d)

    Ekstrapolointi

    Sen estämättä, mitä edellä c alakohdassa todetaan, hallinnollisen tehokkuuden vuoksi voidaan mille tahansa tutkimusajanjaksolle vahvistettu polkumyyntimarginaali ekstrapoloida sellaisille tuontitoimille, joista on haettu palautusta ja jotka eivät sisälly kyseiseen tutkimusajanjaksoon. Tähän sovelletaan seuraavia edellytyksiä:

     

    ekstrapolointia voidaan käyttää ainoastaan ajanjaksolle, joka sijoittuu välittömästi ennen tai jälkeen tutkitun ajanjakson;

     

    ajanjakso, jolle tutkimuksen tulokset voidaan ekstrapoloida, on enintään kuusi kuukautta;

     

    ekstrapolointia voidaan soveltaa ainoastaan, jos polkumyyntimarginaali on laskettu ja vahvistettu päätökseen saadun tutkimuksen perusteella;

     

    ekstrapolointia voidaan soveltaa ainoastaan sellaiseen tullien määrään, joka on suhteellisen pieni verrattuna palautushakemuksen kokonaismäärään.

    4.2   Yhteistyöstä kieltäytyminen

    Jos hakija, vientiä harjoittava tuottaja tai (tapauksen mukaan) vertailumaan tuottaja

     

    toimittaa vääriä tai harhaanjohtavia tietoja

    tai

     

    kieltäytyy antamasta olennaisia tietoja tai ei toimita niitä kohtuullisen ajan kuluessa

    tai

     

    vaikeuttaa huomattavasti tutkimusta, muun muassa estämällä tietojen tarkastamisen komission tarpeelliseksi katsomassa määrin,

    tietoja ei oteta huomioon, ja komissio saattaa päätellä, että hakija ei ole noudattanut todistustaakkaa koskevia velvoitteitaan. Tämä saattaa johtaa hakemuksen hylkäämiseen perusasetuksen 11 artiklan 8 kohdan kolmannen alakohdan mukaisesti.

    4.3   Ilmoittaminen

    Kun hakemuksen aiheellisuutta koskeva tutkimus on saatu päätökseen, hakijalle ilmoitetaan niistä olennaisista tosiseikoista ja havainnoista, joiden perusteella komissio aikoo tehdä päätöksensä palautusta koskevasta hakemuksesta. Yhteistyössä toimineille vientiä harjoittaville tuottajille ilmoitetaan ainoastaan niitä koskevien tietojen käsittelystä, erityisesti normaaliarvoa ja vientihintoja koskevien laskelmien tuloksista.

    5.   Lopputulos

    5.1   Takaisin maksettava ylijäämä

    Hakijalle takaisin maksettava ylijäämä lasketaan yleensä vähentämällä kannetusta tullin määrästä palautusta koskevassa tutkimuksessa vahvistetun polkumyyntimarginaalin perusteella tosiasiallisesti maksettava määrä absoluuttisena summana.

    5.2   Maksut

    Korvauksen maksaa yleensä se jäsenvaltio, jossa polkumyyntitullit määritettiin ja kannettiin myöhemmin, 90 päivän kuluessa palautusta koskevan päätöksen tiedoksiantopäivästä.

    Se, antaako 90 päivän määräajan ylittäminen aihetta koron maksamiseen, on kunkin jäsenvaltion kansallisessa lainsäädännössä säädettävä asia.

    5.3   Palautuspäätöksen kumoaminen

    Jos myöhemmin todetaan, että tullien palauttamista koskeva päätös on tehty väärien tai puutteellisten tietojen perusteella, päätös kumotaan takautuvasti. Palauttamista koskevan päätöksen tekeminen väärien tai puutteellisten tietojen perusteella merkitsee itse asiassa sitä, ettei päätökselle ole objektiivista oikeusperustaa, joten hakijalla ei alun alkaenkaan olisi pitänyt olla oikeutta palautukseen, minkä vuoksi kyseisen päätöksen kumoaminen on perusteltua.

    Päätöksen kumoamisen seurauksena alkuperäisiä polkumyyntitulleja vastaavat palautetut määrät kannetaan uudelleen.

    Kun komissio on päättänyt kumota tullien palautusta koskevan päätöksen, asianomaisen jäsenvaltion on varmistettava, että päätös pannaan sen alueella asianmukaisesti täytäntöön perimällä takaisin perusasetuksen 11 artiklan 8 kohdan nojalla aiheettomasti palautetut määrät.

    Pannessaan tällaista päätöstä täytäntöön kyseisen jäsenvaltion viranomaisten on toimittava oman maansa kansallisen lainsäädännön menettelyllisten ja aineellisten sääntöjen mukaisesti. Kansallisen lainsäädännön soveltaminen ei saa vaikuttaa palautuksen myöntämisestä tehdyn päätöksen kumoamista koskevan komission päätöksen soveltamisalaan ja tehokkuuteen.

    5.4   Avoimuus

    Perusasetuksen 11 artiklan 8 kohdan nojalla tehtyjen komission päätösten ei-luottamuksellinen versio sekä tiedot käynnissä olevista palautustutkimuksista julkaistaan kauppapolitiikan pääosaston verkkosivustolla.


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1036, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2016, muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta (EUVL L 176, 30.6.2016, s. 21).

    (2)  Komission ilmoitus polkumyyntitullien palauttamisesta (EUVL C 164, 29.5.2014, s. 9).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013, annettu 9 päivänä lokakuuta 2013, unionin tullikoodeksista (EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1).

    (4)  Tässä tiedonannossa kuvattua menettelyä sovelletaan soveltuvin osin sellaisten tuojien palautushakemuksiin, jotka maksoivat unionin polkumyyntitulleja Pohjois-Irlannissa tulliselvitettyjen tavaroiden tuonnista Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta Euroopan unionista ja Euroopan atomienergiayhteisöstä tehtyyn sopimukseen liitetyn Irlantia/Pohjois-Irlantia koskevan pöytäkirjan (EUVL CI 384, 12.11.2019, s. 1), sellaisena kuin se on muutettuna Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta Euroopan unionista ja Euroopan atomienergiayhteisöstä tehdyllä sopimuksella perustetun sekakomitean päätöksellä N:o 3/2020 (EUVL L 443, 30.12.2020, s. 3), liitteessä II olevan 5 kohdan mukaisesti.

    (5)  Tuotevalvontakoodit on luotu, jotta voidaan laskea polkumyyntimarginaali kullekin tuotelajille ja mahdollisille tuoteominaisuuksien yhdistelmille kaikkien tuotettujen ja Euroopan unioniin vietyjen sekä kotimarkkinoilla myytyjen tuotteiden osalta.

    (6)  Jonkin jäsenvaltion mannerjalustalle tai talousvyöhykkeelle tuotuja tuotteita koskevat palautushakemukset on toimitettava sen jäsenvaltion tulliviranomaisille, jotka määrittivät tullivelan tullivälineen perustamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1036 14 a artiklan ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1037 24 a artiklan panemiseksi täytäntöön 2 päivänä heinäkuuta 2019 annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/1131 4 artiklan mukaisesti.

    (7)  Määräaikojen laskemista varten ks. määräaikoihin, päivämääriin ja määräpäiviin sovellettavista säännöistä 3 päivänä kesäkuuta 1971 annettu neuvoston asetus (ETY, Euratom) N:o 1182/71 (EYVL L 124, 8.6.1971, s. 1).

    (8)  Jos tietoja ei ole saatavilla hakemuksen jättöhetkellä, ne on toimitettava suoraan komissiolle hakemuksen jättämisen jälkeen.

    (9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/755, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2015, tiettyjen kolmansien maiden tuontiin sovellettavasta yhteisestä menettelystä (EUVL L 123, 19.5.2015, s. 33).

    (10)  Ks. perusasetuksen 11 artiklan 3 kohdan neljäs alakohta.

    (11)  Ks. liite III asianomaisten säännösten osalta.

    (12)  Ks. perusasetuksen 11 artiklan 8 kohdan neljäs alakohta.


    LIITE I

    PALAUTUSHAKEMUSLOMAKE (1)

    Image 1

    Image 2


    (1)  Tämän lomakkeen sähköinen versio on saatavilla Euroopan komission kauppapolitiikan pääosaston verkkosivustollahttps://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/november/tradoc_152900.pdf.


    LIITE II

    TUONTITOIMIEN TAULUKKO

    a

    b

    c

    d

    e

    f

    g

    h

    i

    j

    k

    l

    m

    n

    Liiketoimi #

    Ostolasku #

    Ostolaskun päivämäärä

    Tavarantoimittajan / viejän nimi

    Alkuperämaan tuottajan nimi

    Alkuperämaa

    Tuotelaji (nimi)

    Tuotelaji (viite- tai mallinro)

    Tariffinimike / CN-koodi

    Ostettu määrä

    Laskun arvo

    Valuutta

    Yksikköhinta

    Laskun maksupäivä

    1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    3

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    5

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    6

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Taulukkoa koskevat selitykset:

    a

    Liiketoimi #

    Jokaiselle liiketoimelle olisi annettava juokseva numero, joka olisi merkittävä myös todisteasiakirjoihin (esim. laskuun).

    h

    Tuotelajin viite- tai mallinro

    Ilmoitetaan tuotteen kaupallinen viitenumero tai koodi.

    s

    Lähetyspäivä

    Ilmoitetaan päivä, jona tavarantoimittaja lähetti tuotteet.

    w

    Tullausarvo (tullin perusta)

    Tässä ilmoitetaan tulliasiakirjoihin merkitty tullausarvo. Yleensä tullausarvo perustuu laskutusarvoon, johon on lisätty rahti-/vakuutuskulut.

    v

    Päivä, jona tulliviranomaiset tosiasiallisesti vahvistivat tullit

    Tähän merkitään päivämäärä, jona tulliviranomaiset määrittivät tullin; normaalitapauksissa se on tullausilmoituksen hyväksymispäivämäärä.

    aa

    Tullien maksupäivä

    Tässä ilmoitetaan päivämäärä, jona tullit tosiasiallisesti maksettiin tulliviranomaisille. Tähän merkitään siis päivämäärä, jona kyseinen summa siirrettiin yrityksen pankkitililtä tulliviranomaisten pankkitilille.

     

    Maksuviite

    Tässä annetaan viite laskun maksurekisteriin (esim. tiliotteen numero ja päivämäärä).

     

    Valuutta

    Ilmoitetaan ISO-koodit. Luettelo ISO-koodeista löytyy internetistä (http://www.cc.cec/inforecu/files.htm)

    Palautushakemuksen hyväksyttävyyden määrittäminen Liite: Tuontitoimien taulukko

    o

    p

    q

    r

    s

    t

    u

    v

    w

    x

    y

    z

    aa

    ab

    Maksuviite

    Valuuttakurssi

    Laskun arvo tuojan valuutassa

    Incoterms-toimituslausekkeet

    Lähetyspäivä

    Rahdin määrä

    Tulliasiakirjat (SAD #)

    Päivä, jona tulliviranomaiset tosiasiallisesti vahvistivat tullit

    Tullausarvo (tullin perusta)

    Valuutta

    Polkumyyntitulli (%)

    Polkumyyntitullin määrä

    Tullien maksupäivä

    Maksuviite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Incoterms-toimitusausekkeet

    EXW

    Noudettuna

    FCA

    Vapaasti rahdinkuljettajalla

    FAS

    Vapaasti aluksen sivulla

    FOB

    Vapaasti aluksessa

    CFR

    Kulut ja rahti maksettuina

    CIF

    Kulut, vakuutus ja rahti maksettuina

    CPT

    Kuljetus maksettuna

    CIP

    Kuljetus ja vakuutus maksettuina

    DAF

    Toimitettuna rajalle

    DES

    Toimitettuna aluksessa

    DEQ

    Toimitettuna laiturilla (tullattuna)

    DDU

    Toimitettuna tullaamatta

    DDP

    Toimitettuna tullattuna


    LIITE III

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1036, annettu 8. kesäkuuta 2016, polkumyynnillä muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta, sellaisena kuin se oli voimassa 19. joulukuuta 2017 asti – 2 artiklan 7 kohta

    7.   

    a)

    Muussa kuin markkinatalousmaista peräisin (1) olevassa tuonnissa normaaliarvo määritetään kolmannessa maassa, joka on markkinatalousmaa, käytettävän hinnan tai laskennallisen arvon perusteella tai sellaisesta kolmannesta maasta muihin maihin, myös unioniin, vietäessä käytetyn hinnan perusteella taikka, jos tämä ei ole mahdollista, millä tahansa hyväksyttävällä perusteella, mukaan lukien samankaltaisesta tuotteesta tosiasiallisesti unionissa maksettu tai maksettava hinta, jota on tarvittaessa oikaistu kohtuullisella voittomarginaalilla.

    Soveltuva kolmas maa, joka on markkinatalousmaa, valitaan hyväksyttävällä tavalla ottaen huomioon kaikki valintahetkellä käytettävissä olevat luotettavat tiedot. Huomioon on otettava myös määräajat. Tarvittaessa valitaan saman tutkimuksen kohteena oleva kolmas maa, joka on markkinatalousmaa.

    Tutkimuksen osapuolille ilmoitetaan viipymättä tutkimuksen alkamisen jälkeen suunnitellusta kolmannesta maasta, joka on markkinatalousmaa, ja niillä on kymmenen päivää aikaa esittää huomautuksia.

    b)

    Kiinan kansantasavallasta, Vietnamista ja Kazakstanista ja muista kuin markkinatalousmaista, jotka tutkimusta vireille pantaessa ovat WTO:n jäseniä, peräisin olevaa tuontia koskevassa polkumyyntitutkimuksessa normaaliarvo määritetään 1–6 kohdan mukaisesti, jos voidaan yhden tai useamman tutkimuksen kohteena olevan tuottajan asianmukaisesti perusteltujen vaatimusten perusteella sekä c alakohdassa olevien perusteiden ja menettelyjen mukaisesti osoittaa, että kyseinen tuottaja tai kyseiset tuottajat toimivat markkinatalousolosuhteissa asianomaisen samankaltaisen tuotteen valmistuksen ja myynnin osalta. Muussa tapauksessa sovelletaan a alakohdan sääntöjä.

    c)

    Edellä olevan b alakohdan mukainen vaatimus on tehtävä kirjallisesti ja sen on sisällettävä riittävästi todisteita siitä, että tuottaja toimii markkinatalousolosuhteissa, mikä merkitsee, että:

    yritysten hintoja, kustannuksia sekä tuotantopanoksia kuten raaka-aineita ja teknologian ja työvoiman kustannuksia, tuotantoa, myyntiä ja investointeja koskevat päätökset tehdään markkinoihin perustuvien tarjontaa ja kysyntää heijastavien viitteiden perusteella sekä ilman merkittävää valtion puuttumista kyseisessä suhteessa ja että kustannukset ja huomattavat tuotantopanokset heijastavat merkittävässä määrin niiden arvoa markkinoilla,

    yrityksillä on yksi ainoa selkeä kirjanpito, joka tarkastetaan riippumattomasti kansainvälisten tilinpäätösstandardien mukaisesti ja jota sovelletaan kaikkiin tarkoituksiin,

    yritysten tuotantokustannuksiin ja taloudelliseen tilanteeseen ei kohdistu aiemmasta keskusjohtoisesta talousjärjestelmästä peräisin olevia merkittäviä vääristymiä, erityisesti varojen aliarvostuksen, muiden poistojen, vaihtokauppojen tai velkojen hyvittämisellä tapahtuneiden maksujen muodossa,

    kyseisiä yrityksiä koskee konkurssi- ja omaisuuslainsäädäntö, joka takaa yritysten toiminnan oikeusvarmuuden ja vakauden, ja

    valuuttakurssien muuttaminen suoritetaan markkinahintaan.


    (1)  Mukaan lukien Albania, Armenia, Azerbaidžan, Georgia, Kirgisia, Moldova, Mongolia, Pohjois-Korea, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan ja Valko-Venäjä.


    Top