Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AE0799

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta: Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista KOM(2006) 745 lopullinen — 2006/0246 COD

    EUVL C 175, 27.7.2007, p. 40–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.7.2007   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 175/40


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta: ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista”

    KOM(2006) 745 lopullinen — 2006/0246 COD

    (2007/C 175/11)

    Neuvosto päätti 21. joulukuuta 2006 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 133 artiklan ja 175 artiklan 1 kohdan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellämainitusta aiheesta.

    Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 8. toukokuuta 2007. Esittelijä oli Antonello Pezzini.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 30.-31. toukokuuta 2007 pitämässään 436. täysistunnossa (toukokuun 30. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 148 ääntä puolesta ja 2 vastaan 1:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät ja suositukset

    1.1

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on aina suhtautunut myönteisesti siihen, että Euroopan komissio on omaksunut aktiivisen roolin Rotterdamin yleissopimuksen, joka koskee kansainvälisen kaupan kohteina oleville tietyille vaarallisille kemikaaleille ja torjunta-aineille määrätyn ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelyn (PIC) soveltamista, sekä pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen (POP) täytäntöönpanoon ja toteutukseen.

    1.2

    Komitea on yhtä mieltä siitä, että komission on noudatettava yhdenmukaista lähestymistapaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseksi tuojamaissa ja erityisesti kehitysmaissa sekä käytettävä kevyitä, selkeitä ja avoimia mekanismeja, jotka perustuvat sujuviin ja yhtenäisiin menettelyihin ja joilla voidaan varmistaa ilman liiallista byrokratiaa ja viiveitä, että vaarallisia kemiallisia aineita tuovat maat saavat niistä riittävästi tietoa.

    1.3

    Komitea katsoo, että asetukseen (EY) N:o 304/2003, jonka Euroopan yhteisöjen tuomioistuin kumosi virheellisen oikeusperustan vuoksi, ja käsillä olevaan uuteen asetusehdotukseen sisältyvät tiukat säännökset ovat ensiarvoisen tärkeitä yleisen turvallisuuden ja vaarallisten kemiallisten aineiden hallinnan kannalta.

    1.4

    Komitea on tyytyväinen siihen, että komissio aikoo lisätä yhteisön lainsäädännön tehokkuutta ja oikeusvarmuutta asetuksen oikeusperustan korjauksella, joka liittyy läheisesti kesäkuussa 2007 voimaan tulevaan kemikaalilainsäädäntöä koskevaan asetukseen (REACH) (EY) N:o 1907/2006.

    1.5

    Komitea katsoo, että uudessa asetuksessa tulee säätää soveltamisohjeiden ja tiedotusmateriaalin laatimisen lisäksi ennen kaikkea tulliviranomaisille tarkoitetun, yhteisön normeihin perustuvan koulutuksen järjestämisestä yhdessä komission yksiköiden ja erityisesti yhteisen tutkimuskeskuksen kanssa.

    1.5.1

    Komitea korostaa, että pakkausmerkinnöissä ja teknisissä tiedotteissa on käytettävä tuojamaan kieltä.

    1.6

    ETSK kannattaa mahdollisuutta jatkaa vientiä tilapäisesti samalla kun pyritään edelleen hankkimaan nimenomainen suostumus.

    1.7

    Komitea katsoo, että tullivalvontajärjestelmät sekä tulliviranomaisten ja nimettyjen kansallisten viranomaisten tiivis yhteistyö ovat keskeisiä tekijöitä, jotta ehdotetut mekanismit toimisivat tehokkaalla, asianmukaisella ja avoimella tavalla.

    1.8

    Komitea korostaa, että yhdistettyyn nimikkeistöön ehdotettujen parannusten ja erityisen tulliviranomaisille tarkoitetun EDEXIM-tietokannan version kehittämisen lisäksi on huolehdittava järjestelmällisistä ja yhdenmukaisista yhteisön tason tiedotus- ja koulutustoimista.

    1.8.1

    Tähän liittyen ETSK katsookin, että komission yksiköiden ja erityisesti yhteisen tutkimuskeskuksen taloudelliset ja henkilöstöresurssit ovat riittämättömät, kun otetaan huomioon, että kyseisten tahojen tulisi huolehtia seuraavista tehtävistä:

    tiedotus- ja koulutuspakettien sekä ohjeiden laatiminen erilaisille käyttäjäryhmille

    asianmukaisten käyttöturvallisuustiedotteiden laatiminen väli- ja loppukäyttäjille ja erityisesti työntekijöille

    tiedotus ja tekninen apu tuojamaille ja erityisesti kehitysmaille sekä siirtymätalousmaille

    kansalaisten tietämyksen lisääminen olemassaolevista riskeistä ja niiden torjumisesta.

    2.   Perustelut

    2.1

    Komitea kannattaa jo aiemmin antamassaan lausunnossa (1) Rotterdamin yleissopimuksen (2) mukaisia tavoitteita ja mekanismeja. Sopimuksella perustettiin ennakkosuostumusmenettely vaarallisten kemiallisten aineiden viennille ja tuonnille sekä parannettiin tiedonsaantia ja teknisen avun tarjontaa kehitysmaille.

    2.2

    Komitea oli jäsenvaltioiden kanssa samaa mieltä siitä, että ”on syytä mennä yleissopimuksen määräyksiä pidemmälle, jotta kehitysmaille voitaisiin tarjota täysimääräistä tukea” (3).

    2.3

    Vaarallisten kemiallisten aineiden vientiä ja tuontia sääntelevä asetus (EY) N:o 304/2003 hyväksyttiin 18. tammikuuta 2003 ja se tuli voimaan 7. maaliskuuta 2003. Asetuksen tärkeimpänä tavoitteena oli panna täytäntöön Rotterdamin yleissopimus kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelyn osalta.

    2.3.1

    Kyseinen asetus sisälsi kuitenkin säännöksiä, jotka menivät yleissopimuksen määräyksiä pidemmälle.

    2.4

    Asetuksessa säädetään, että siinä mainitun kemiallisen aineen viejän on ilmoitettava viennistä nimetylle kansalliselle viranomaiselle ennen tuotteen viennin aloittamista. Kun ilmoitus on todettu asianmukaiseksi, se lähetetään edelleen komissioon. Tämä rekisteröi sen EDEXIM-tietokantaan yhteisön vienti-ilmoituksena, jossa mainitaan tuote ja tuojamaa.

    2.5

    Samoin toimitaan, kun kolmannesta maasta peräisin oleva kemiallinen aine tuodaan yhteisön alueelle: komissio saa siitä asiaankuuluvan vienti-ilmoituksen, ilmoittaa sen vastaanottamisesta ja rekisteröi tiedon EDEXIM-tietokantaan.

    2.6

    Yleisellä tasolla komissio on vastuussa asetuksen asianmukaisesta soveltamisesta, ja näin ollen sen tulee hallinnoida vienti- ja tuonti-ilmoituksia.

    2.7

    Tällä hetkellä EU:n vienti-ilmoitusmenettelyä sovelletaan noin 130 kemialliseen aineeseen ja kemikaaliryhmään/yhdisteeseen, jotka on mainittu asetuksen (EY) 304/2003 liitteessä I olevassa 1 osassa (4).

    2.8

    Myös pakkauksista ja pakkausmerkinnöistä on annettu selkeitä vaatimuksia.

    2.9

    Asetuksessa EY/304/2003 säädetään myös rikkomustapauksissa sovellettavasta seuraamusjärjestelmästä sekä todetaan, että seuraamusten on oltava ”tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia” ja että jäsenvaltioiden tulee määrätä niistä.

    2.9.1

    Lisäksi 18. joulukuuta 2006 hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, joka koskee kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupamenettelyjä ja rajoittamista (REACH) ja joka tulee voimaan 1. kesäkuuta 2007 (5).

    2.10

    Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on asioissa C-94/03 ja C-178/03 annetuissa tuomioissaan (kumpikin annettu 10. tammikuuta 2006) vahvistanut, että asetuksen (EY) N:o 304/2003 oikeusperustana olisi pitänyt olla EY:n perustamissopimuksen 175 artiklan lisäksi myös sopimuksen 133 artikla, ja sen vuoksi asetus kumottiin. Tuomioistuin päätti kuitenkin myös, että asetuksen vaikutukset on säilytettävä siihen saakka, kunnes kohtuullisen ajan kuluessa annetaan uusi asetus, jolla on asianmukainen oikeusperusta.

    2.11

    Asetuksen (EY) N:o 304/2003 21 artiklan mukaisessa kertomuksessa vuosilta 2003-2005 (6), joka esitettiin 30. marraskuuta 2006, tarkastellaan seuraavia näkökohtia:

    asetuksen täytäntöönpanon vaihe

    menettelyvaiheissa ilmenneet ongelmat

    tehokkuuden parantamiseksi tarvittavat muutokset.

    2.12

    Kaikilla jäsenvaltioilla on nykyään tarvittava lainsäädäntö ja hallintojärjestelmät asetuksen täytäntöönpanoa varten. Tähän mennessä on annettu 2 273 vienti-ilmoitusta (joista yli 80 prosenttia on peräisin Saksasta, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Alankomaista, Ranskasta ja Espanjasta) ja tuojamaiden määrä on kasvanut 70:stä 101:een vuodesta 2003 vuoteen 2005.

    2.13

    Järjestelmän kriittinen kohta on tullivalvonta: nimettyjen kansallisten viranomaisten ja tulliviranomaisten entistä tiiviimpi yhteistyö, säännöllinen tiedonvaihto ja määräysten selventäminen on välttämätöntä. Tämä koskee erityisesti viejien erityisvelvoitteita samoin kuin yhdistetyn nimikkeistön ja Euroopan yhteisön yhtenäistetyn tullitariffin valvontaan tarkoitettujen välineiden kehittämistä.

    2.14

    Komitea on yhtä mieltä siitä, että komission on noudatettava yhdenmukaista lähestymistapaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseksi tuojamaissa ja erityisesti kehitysmaissa ja käytettävä kevyitä, selkeitä ja avoimia mekanismeja, jotka perustuvat sujuviin ja yhtenäisiin menettelyihin ja joilla voidaan varmistaa ilman liiallista byrokratiaa ja viiveitä, että EU:sta vaarallisia kemiallisia aineita tuovat maat saavat niistä riittävästi tietoa.

    3.   Komission ehdotus

    3.1

    Sen lisäksi, että komission ehdotuksella uudeksi asetukseksi korjataan asetuksen (EY) N:o 304/2003 kumoamiseen johtanut oikeusperustaa koskeva ongelma, se sisältää seuraavanlaisia muutoksia:

    uusi oikeusperusta

    uusia määrittelyjä; ”viejän” määritelmää on laajennettava ja ”valmisteen” määritelmää tarkistettava

    uusi nimenomaista suostumusta koskeva menettely

    tullivalvonnan vahvistaminen ja tiukentaminen

    uudet komiteamenettelyä koskevat säännöt (7).

    4.   Yleiset huomiot

    4.1

    Komitea antaa täyden tukensa kestävän kehityksen edistämiseen tähtääville yhteisön strategioille, joihin sisältyy vapaaehtoinen kehys SAICM (8). Samalla se korostaa, että kemiallisten aineiden hallinnoinnissa on noudatettava ennaltaehkäisevää lähestymistapaa, jotta kemikaalien mahdolliset kielteiset vaikutukset ihmisten terveyteen ja ympäristöön voidaan estää. Komitea on jo useaan otteeseen painottanut tätä näkökohtaa REACH-lainsäädäntöä koskevissa lausunnoissaan (9).

    4.2

    Näin ollen ETSK tukee REACH-järjestelmän käyttöönottoa ja erityisesti kemikaaleja koskevien asiakirjojen toimittamisvastuun siirtämistä valmistaja-, maahantuoja- tai käyttäjäyrityksille kemiallisten aineiden rekisteröintiä ja alustavaa riskienarviointia varten. ETSK suhtautuukin myönteisesti eurooppalaisen rekisteröintijärjestelmän sekä sitä hoitavan yhteisön viraston perustamiseen (10).

    4.2.1

    ETSK kehottaa komissiota tarkistamaan vaarallisia kemikaaleja koskevien säännösten mukaisiin asiakirjoihin sisältyvää ihmisten terveydelle ja ympäristölle vaarallisten aineiden luetteloa ja korvaamaan vaaralliset kemikaalit vähemmän vaarallisilla aineilla ja valmisteilla, mikäli tutkimuksen ja teknisen innovaation ansiosta niille on löydetty testattuja ja konkreettisia vaihtoehtoja.

    4.3

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on aina suhtautunut myönteisesti siihen, että Euroopan komissio on omaksunut aktiivisen roolin Rotterdamin yleissopimuksen, joka koskee kansainvälisen kaupan kohteina oleville tietyille vaarallisille kemikaaleille ja torjunta-aineille määrätyn ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelyn (PIC) soveltamista, sekä pysyviä orgaanisia yhdisteitä (POP) koskevan Tukholman yleissopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää tiettyjen kemiallisten aineiden, muun muassa yhdeksän erilaisen torjunta-aineen, tuotantoa ja käyttöä, täytäntöönpanoon ja toteutukseen. Komitea on ilmaissut kantansa näistä kysymyksistä äskettäin antamassaan lausunnossa (11).

    4.4

    Komitea katsoo, että asetukseen (EY) N:o 304/2003, jonka Euroopan yhteisöjen tuomioistuin kumosi virheellisen oikeusperustan vuoksi, ja käsillä olevaan uuteen asetusehdotukseen sisältyvät tiukat säännökset (12) ovat ensiarvoisen tärkeitä yleisen turvallisuuden ja vaarallisten kemiallisten aineiden hallinnan kannalta.

    4.5

    Lisäksi komitea katsoo, että asetukseen on syytä tehdä muutoksia vuosilta 2003-2005 annetussa kertomuksessa esiintulleiden toiminnallisten puutteiden ja toteuttamisongelmien korjaamiseksi.

    4.6

    Komitea onkin tyytyväinen komission aikomukseen lisätä yhteisön lainsäädännön tehokkuutta, selkeyttä, avoimuutta ja oikeusvarmuutta sekä viejä- että tuojamaissa samalla kun asetuksen oikeusperusta korjataan EY-tuomioistuimen tuomion mukaiseksi (kysymys, josta komitea on jo ilmaissut kantansa (13)).

    4.7

    ETSK katsoo, että ehdotetun uuden asetuksen oikeusvarmuuden, yksiselitteisyyden ja avoimuuden varmistamiseksi on syytä tarkentaa käsitteiden ”viejä”, ”valmiste” ja ”PIC-menettelyä edellyttävä kemikaali” määrittelyjä.

    4.8

    Yksinkertaistamisprosessin edistämiseksi, byrokratian vähentämiseksi ja ajan säästämiseksi ETSK kannattaa mahdollisuutta jatkaa vientiä tilapäisesti samalla kun pyritään edelleen hankkimaan nimenomainen suostumus sekä mahdollisuutta poiketa vaatimuksista, kun kemikaaleja viedään OECD-maihin.

    4.9

    Komitea korostaa myös, että on tärkeää kanavoida suostumusta koskevat pyynnöt ja niiden säännöllinen tarkastelu komission kautta tarpeettomien päällekkäisyyksien ja kaksinkertaisen työn sekä väärinkäsityksien ja sekaannusten välttämiseksi tuojamaissa. Komitea katsoo, että työstä vastaavilla komission yksiköillä ja etenkin yhteisellä tutkimuskeskuksella on oltava käytettävissään riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit myös yhdenmukaisen tiedotus- ja koulutusmateriaalin sekä eri käyttäjäryhmille tarkoitettujen ohjeiden ja käyttöturvallisuustiedotteiden laatimiseksi. Lisäksi niiden on kommunikoitava tuojamaiden ja erityisesti kehitysmaiden kanssa tuonti- ja vienti-ilmoituksiin liittyvien ongelmien yksilöimiseksi ja ratkaisemiseksi.

    4.9.1

    Komitea tiedostaa vaarallisista kemikaaleista johtuvien työtapaturmien vakavuuden ja ottaen huomioon myös aiheeseen liittyvät kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimukset (14) korostaa, että pakkausmerkinnöissä ja teknisissä käyttöturvallisuustiedotteissa on käytettävä tuojamaan kieltä. Tämä palvelee erityisesti maataloudessa ja pk-yrityksissä toimivien väli- ja loppukäyttäjien etua.

    4.10

    Komitea katsoo, että tullivalvontajärjestelmät sekä tulliviranomaisten ja nimettyjen kansallisten viranomaisten välinen tiivis yhteistyö ovat asetuksen soveltamisen kannalta keskeisiä tekijöitä, jotta ehdotetut mekanismit toimisivat tehokkaalla, asianmukaisella ja avoimella tavalla. Yhdistettyyn nimikkeistöön sisällytettävien ”varoitussignaalien” ja erityisen tulliviranomaisille tarkoitetun EDEXIM-tietokannan version kehittämisen lisäksi on huolehdittava järjestelmällisistä ja yhdenmukaisista yhteisön tason tiedotus- ja koulutustoimista.

    4.11

    Komitea katsoo, että uudessa asetuksessa on säädettävä sekä soveltamisohjeiden ja tiedotusmateriaalin laatimisesta että yhteisön normeihin perustuvien koulutustoimien käynnistämisestä erityisesti uusia jäsenvaltioita ajatellen.

    Bryssel 30. toukokuuta 2007.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

    puheenjohtaja

    Dimitris DIMITRIADIS


    (1)  ETSK:n 20.6.2002 antama lausunto aiheesta ”Ehdotus neuvoston asetukseksi vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista”, EYVL C 241, 7.10.2002, s. 50.

    (2)  Rotterdamin yleissopimuksella, joka allekirjoitettiin 11. syyskuuta 1998 ja joka tuli voimaan 24. helmikuuta 2004, säännellään tiettyjen vaarallisten kemikaalien ja torjunta-aineiden vientiä ja tuontia. Sopimuksen pääperiaatteena on ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettely (prior informed consent, PIC), joka koskee kemikaalien tuojia. Nykyään yleissopimuksessa määrättyä PIC-menettelyä sovelletaan yli 30 kemikaaliin.

    (3)  Ks. alaviitteessä 1 mainittu lausunto.

    (4)  Muutettu myöhemmin komission asetuksella (EY) N:o 777/2006.

    (5)  Ks. ITACA, n:o 3 (joulukuu 2006), s. 8, Rooma, Sergio Gigli.

    (6)  Ks. KOM(2006) 747, 30. marraskuuta 2006.

    (7)  Ks. päätös 1999/468/EY, muutettu heinäkuussa 2006.

    (8)  SAICM, Strategic Approach to International Chemicals Management, UNEP.

    (9)  Ks. ETSK:n lausunnot 524/2004 ja 850/2005 kemiallisia aineita koskevasta lainsäädännöstä (REACH). EYVL C 112, 30.4.2004 ja EYVL C 294, 25.11.2005.

    (10)  Vrt. ETSK:n lausunto CESE 524/2004, kohta 3.1., EYVL C 112, 30.4.2004.

    (11)  Ks. lausunto CESE 23/2007 (NAT/331). EYVL C 93, 27.4.2007.

    (12)  Yhteisön säännösten mukaan jokaisen EU:ssa kielletyn tai ankaran sääntelyn kohteena olevan kemikaalin tai torjunta-aineen tai niitä sisältävien yhdisteiden viennistä on tehtävä ilmoitus ja sille on saatava tuojamaan nimenomainen suostumus.Tämä koskee kemikaaleja, jotka täyttävät PIC-ilmoitusmenettelyn edellytykset, vaikka ne eivät kuulu yleissopimuksen soveltamisalaan eivätkä vielä kuulu PIC-menettelyä edellyttäviin kemikaaleihin.

    (13)  Ks. alaviite 1, kohta 5.10.

    (14)  Ks. ILO:n kansainvälinen yleissopimus nro 170 vuodelta 1990 työturvallisuudesta kemikaaleja käytettäessä, artiklat 7 ja 8, ja ILO:n kansainvälinen yleissopimus nro 174 vuodelta 1993 suuronnettomuuksien torjunnasta teollisuudessa, artiklat 9,10 ja 22.


    Top