EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Pakkaukset ja pakkausjätteet

Pakkaukset ja pakkausjätteet

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 94/62/EY pakkauksista ja pakkausjätteistä

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivissä 94/62/EY esitetään pakkauksista ja pakkausjätteistä huolehtimista koskevat EU:n säännöt.

Direktiivin 94/62/EY tarkoituksena on

  • yhdenmukaistaa pakkauksista ja pakkausjätteistä huolehtimista koskevat kansalliset toimenpiteet ja
  • parantaa ympäristön laatua ehkäisemällä ja lieventämällä pakkausten ja pakkausjätteen ympäristövaikutuksia.

Direktiivillä (EU) 2018/852 toteutettiin direktiivin 94/62/EY viimeisin muutos, ja se sisältää päivitettyjä toimenpiteitä

  • pakkausjätteen syntymisen ehkäisemiseksi ja
  • pakkausjätteen uudelleenkäytön, kierrätyksen ja muunlaisen hyödyntämisen edistämiseksi tällaisen jätteen loppukäsittelyn vähentämiseksi, jotta voidaan edistää siirtymistä kiertotalouteen*.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Soveltamisala

Direktiiviä sovelletaan kaikkiin yhteisössä markkinoille saatettaviin pakkauksiin ja kaikkiin pakkausjätteisiin, joita käytetään tai jotka poistetaan käytöstä teollisuudessa, kaupassa, toimistoissa, työtiloissa, palvelulaitoksissa, kotitalouksissa tai millä tahansa muulla tasolla riippumatta siitä, mistä materiaaleista ne koostuvat.

Toimenpiteet

Muutetun direktiivin mukaan EU-maiden on toteutettava toimenpiteitä, kuten kansallisia ohjelmia ja laajennettua tuottajan vastuuta koskeviin järjestelmiin ja muihin taloudellisiin välineisiin sisältyviä kannustimia, ehkäistäkseen pakkausjätettä syntymästä ja minimoidakseen pakkausten ympäristövaikutukset.

EU-maiden olisi kannustettava lisäämään markkinoille saatettavien uudelleenkäytettävien pakkausten* osuutta sekä pakkausten uudelleenkäyttöjärjestelmiä ympäristön kannalta järkevällä tavalla elintarviketurvallisuutta tai kuluttajien turvallisuutta vaarantamatta. Tämä voi sisältää

  • panttijärjestelmiä
  • määrällisiä tavoitteita
  • taloudellisia kannustimia
  • markkinoille saatettavien uudelleenkäytettävien pakkausten vähimmäisosuudet kunkin pakkaustyypin osalta jne.

EU-maiden on myös toteutettava tarvittavat toimenpiteet kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä tavoitteet vaihtelevat pakkausmateriaalin mukaan. Tähän tarkoitukseen niiden on sovellettava uusia laskentasääntöjä, joita käytetään vuoteen 2025 ja vuoteen 2030 mennessä saavutettavia kierrätystavoitteita koskevaan raportointiin.

Tavoitteet

Vähintään 65 prosenttia kaiken pakkausjätteen painosta on kierrätettävä viimeistään 31. joulukuuta 2025 mennessä. Kierrätystavoitteet kunkin materiaalin osalta ovat

  • 50 prosenttia muovista
  • 25 prosenttia puusta
  • 70 prosenttia rautametalleista
  • 50 prosenttia alumiinista
  • 70 prosenttia lasista
  • 75 prosenttia paperista ja kartongista.

Vähintään 70 prosenttia kaiken pakkausjätteen painosta on kierrätettävä viimeistään 31. joulukuuta 2030 mennessä. Tähän sisältyvät

  • 55 prosenttia muovista
  • 30 prosenttia puusta
  • 80 prosenttia rautametalleista
  • 60 prosenttia alumiinista
  • 75 prosenttia lasista
  • 85 prosenttia paperista ja kartongista.

Olennaiset vaatimukset

EU-maiden on varmistettava, että markkinoille saatetut pakkaukset täyttävät direktiivin liitteessä II olevat olennaiset vaatimukset:

  • pakkauksen koko ja paino rajoitetaan mahdollisimman pieniksi siten, että varmistetaan edelleen pakatun tuotteen vaadittava turvallisuuden, hygienian ja hyväksyttävyyden taso kuluttajan kannalta;
  • vaarallisten aineiden ja ainesten pitoisuudet pakkausmateriaalissa ja sen osissa pidetään mahdollisimman vähäisinä;
  • suunnitellaan uudelleen käytettäviksi ja hyödynnettäviksi sopivia pakkauksia. Tämä voi käsittää materiaalin kierrätyksen tai orgaanisen kierrätyksen sekä energian talteenoton suunnittelun.

Muutetussa direktiivissä selvennettiin kompostoimalla hyödynnettävien pakkausten sekä biologisesti hajoavien pakkausten välistä eroa ja täsmennettiin, että oxo-hajoavia muovipakkauksia (muovipakkaus, joka lisäaineensa ansiosta hajoaa mikropartikkeleiksi, mikä puolestaan lisää mikromuovien esiintymistä ympäristössä) ei katsota biologisesti hajoaviksi pakkauksiksi.

Euroopan komissio tutkii parhaillaan keinoja tiukentaa olennaisia vaatimuksia uudelleenkäytettäväksi suunnittelun ja pakkausten laadukkaan kierrätyksen parantamiseksi ja perusvaatimusten täytäntöönpanon valvonnan vahvistamiseksi.

Pakkausten hyödyntämisjärjestelmät

EU-maiden olisi varmistettava sellaisten järjestelmien käyttöön ottaminen, joilla varmistetaan käytettyjen pakkausten ja/tai pakkausjätteen palauttaminen ja/tai keräys sekä kerättyjen pakkausten uudelleenkäyttö tai hyödyntäminen, mukaan lukien kierrätys.

Tuottajan vastuu

  • Jäsenvaltioiden on vuoteen 2024 mennessä varmistettava, että on perustettu tuottajan vastuuta koskevia järjestelmiä* kaikkia pakkauksia varten. Tuottajan vastuuta koskevilla järjestelmillä varmistetaan käytettyjen pakkausten ja/tai pakkausjätteen palauttamisen ja/tai keräyksen rahoitus tai rahoitus ja järjestäminen, jotta ne voidaan ohjata käsiteltäväksi tarkoituksenmukaisimpien jätehuoltoratkaisujen mukaisesti, sekä kerättyjen pakkausten ja pakkausjätteen uudelleenkäyttö tai kierrätys.
  • Näiden järjestelmien on täytettävä tietyt jätepuitedirektiivissä 2008/98/EY vahvistetut vähimmäisvaatimukset (ks. tiivistelmä). Järjestelmien olisi kannustettava suunnittelemaan, valmistamaan ja pitämään kaupan pakkauksia siten, että edistetään niiden uudelleenkäyttöä tai laadukasta kierrätystä ja että pakkausten ja pakkausjätteen ympäristövaikutukset minimoidaan.

Tietojärjestelmät ja raportoiminen

  • Täytäntöönpanosäädöksessä, päätös 2005/270/EY, esitetään taulukot sekä laskentaa, tarkastuksia ja niiden tietojen raportointia koskevat säännöt, jotka EU-maiden on toimitettava komissiolle vuosittain direktiivin 94/62/EY täytäntöönpanon seurantaa varten.
  • Täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2019/665 muutetaan päätöstä 2005/270/EY sisällyttämällä siihen uusia sääntöjä, jotta se olisi direktiivin 94/62/EY uusien sääntöjen mukainen niiden tavoitteiden saavuttamista koskevien laskelmien osalta, jotka koskevat:
    • mahdollisuutta ottaa huomioon – enintään 5 prosenttia kierrätystavoitteesta – uudelleenkäytettävät myyntipakkaukset (5 artiklan 2 kohta),
    • mahdollisuutta ottaa huomioon uudelleenkäyttöä varten korjatut puupakkaukset (5 artiklan 3 kohta),
    • pakkausjätteen polttamisen jälkeen polttolaitoksen pohjatuhkasta erotettujen metallien määrän laskemista (6 a artikla),
    • yhdistelmäpakkauksia, joita ei enää raportoida pääasiallisen materiaalin osalta vaan sen sijaan pakkauksen sisältämän materiaalin mukaan. Vaatimuksesta voidaan poiketa, jos materiaalia on vain alle 5 prosenttia pakkausyksikön kokonaismassasta.
  • Uusilla laskentasäännöillä pyritään varmistamaan, että ainoastaan kierrätykseen tuleva jäte tai jäte, jota ei enää luokitella jätteeksi, olisi otettava huomioon kierrätystavoitetta koskevissa laskelmissa ja että jäte olisi mitattava kierrätykseen syötettäessä.
  • Päätöksessä määrätään vahvistetusta laadunvalvontajärjestelmästä (tiedot suoraan talouden toimijoilta, sähköisten rekisterien käyttö), millä varmistetaan raportoitujen tietojen parempi jäljitettävyys. Tämä kattaa myös EU:n ulkopuolisiin kolmansiin maihin kierrätettäväksi viedyn jätteen.
  • Päätöksellä (EU) 2019/665 tehdään muutoksia myös direktiivin 94/62/EY 12 artiklan mukaisessa tietojen raportoinnissa käytettäviin raportointitaulukoihin. Tietojen raportointitaulukoissa olisi otettava huomioon ensimmäistä kertaa markkinoille saatettuja uudelleenkäytettäviä pakkauksia ja pakkausten käyttökertoja vuodessa koskevat tiedot, jotka ovat välttämättömiä uudelleenkäytettävien pakkausten ja kertakäyttöpakkausten välisen suhteen määrittämiseksi. Koska uudelleenkäytettävät kuluttajapakkaukset voidaan ottaa huomioon kierrätystavoitteiden yhteydessä, on aiheellista erottaa toisistaan uudelleenkäytettävät kuluttajapakkaukset ja muut uudelleenkäytettävät pakkaukset.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVEJÄ SOVELLETAAN?

  • Direktiiviä 94/62/EY on sovellettu 31 joulukuuta 1994 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 30 kesäkuuta 1996 mennessä.
  • Muutosdirektiiviä (EU) 2018/852 on sovellettu 4. heinäkuuta 2018 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 5. heinäkuuta 2020 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Kiertotalous: kiertotaloudessa minimoidaan resurssien kulutus, jäte, päästöt ja energiavuodot. Tämä voidaan saavuttaa kestävällä suunnittelulla, ylläpidolla, korjaamisella, uudelleenkäytöllä ja kierrätyksellä. Sen vastakohta on lineaarinen talous, joka ottaa resursseja, käyttää niitä ja heittää ne sitten pois.
Uudelleenkäytettävä pakkaus: pakkaus, joka on tarkoitettu, suunniteltu ja saatettu markkinoille kestämään elinkaarensa aikana useita käyttökertoja ja joka täytetään tai käytetään uudelleen alkuperäiseen tarkoitukseen.
Laajennettua tuottajan vastuuta koskevat järjestelmät: järjestelmät, joilla varmistetaan, että tuottajat kantavat taloudellisen vastuun tai taloudellisen ja järjestämisvastuun tuotteen jätehuollosta, kun tuote on elinkaarensa jätevaiheessa. Moduloimalla tuottajille pakkausten markkinoille saattamisesta aiheutuvaa maksua laajennettua tuottajan vastuuta koskevat järjestelmät antavat tuottajille ja EU-maille mahdollisuuden kannustaa ympäristöä kunnioittavien tuotteiden ja niiden komponenttien suunnitteluun.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 94/62/EY, annettu 20 päivänä joulukuuta 1994, pakkauksista ja pakkausjätteistä (EYVL L 365, 31.12.1994, s. 10-23)

Direktiiviin 94/62/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty perussäädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/98/EY, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008, jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta (EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3–30)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission päätös 2005/70/EY, tehty 22 päivänä maaliskuuta 2005, tietokantajärjestelmään liittyvien taulukoiden vahvistamisesta pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 94/62/EY mukaisesti (EUVL L 86, 5.4.2005, s. 6–12)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 15.06.2020

Top