Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0245

2012/245/EU: Neuvoston päätös, annettu 26 päivänä huhtikuuta 2012 , talous- ja rahoituskomitean perussäännön tarkistamisesta

EUVL L 121, 8.5.2012, p. 22–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/245/oj

8.5.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 121/22


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

annettu 26 päivänä huhtikuuta 2012,

talous- ja rahoituskomitean perussäännön tarkistamisesta

(2012/245/EU)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 242 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission lausunnon,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Talous- ja rahoituskomitea, jäljempänä ’komitea’, perustettiin Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 114 artiklan 2 kohdan mukaisesti 1 päivänä tammikuuta 1999.

(2)

Neuvosto teki 21 päivänä joulukuuta 1998 päätöksen 1998/743/EY talous- ja rahoituskomitean kokoonpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (1).

(3)

Neuvosto teki 31 päivänä joulukuuta 1998 päätöksen 1999/8/EY talous- ja rahoituskomitean perussäännön hyväksymisestä (2). Tätä perussääntöä tarkistettiin 18 päivänä kesäkuuta 2003 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2003/476/EY (3) tarkoituksin varmistaa komitean tehokkaan toiminnan jatkuminen kymmenen jäsenvaltion liityttyä unioniin 1 päivänä toukokuuta 2004.

(4)

Jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, valtion- tai hallitusten päämiehet totesivat 26 päivänä lokakuuta 2011, että euroryhmästä tehdyssä pöytäkirjassa (N:o 14) olevassa 1 artiklassa tarkoitetulla, niiden jäsenvaltioiden valtiovarainministerien, joiden rahayksikkö on euro, ja komission edustajista koostuvalla valmistelevalla elimellä, jäljempänä ’euroryhmän työryhmä’, olisi päätoiminen puheenjohtaja. Tämän vuoksi henkilö, joka nimitetään tähän tehtävään, ei enää toimi kansallisessa hallinnossa vaan hänet otetaan EU:n toimielinten palvelukseen.

(5)

Jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, valtion- tai hallitusten päämiehet ilmoittivat samana päivänä, että nykyinen hallintorakenne, joka avustaa neuvostoa ja komiteaa eli neuvoston pääsihteeristö ja talous- ja rahoituskomitean sihteeristö, tarjoaa komitean/euroryhmän työryhmän puheenjohtajan ohjauksessa eurohuippukokouksen puheenjohtajalle ja euroryhmän puheenjohtajalle tarvittavan tuen.

(6)

Komitean olisi voitava valita puheenjohtajansa kaikkein pätevimpien ehdokkaiden joukosta, mukaan lukien euroryhmän työryhmän puheenjohtaja.

(7)

Komitean perussääntö olisi näin ollen tarkistettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Korvataan päätöksen 1999/8/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2003/476/EY, liitteenä oleva talous- ja rahoituskomitean perussääntö oheisessa liitteessä olevalla tekstillä.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Luxemburgissa 26 päivänä huhtikuuta 2012.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. BØDSKOV


(1)  EYVL L 358, 31.12.1998, s. 109.

(2)  EYVL L 5, 9.1.1999, s. 71.

(3)  EUVL L 158, 27.6.2003, s. 58.


LIITE

”TALOUS- JA RAHOITUSKOMITEAN PERUSSÄÄNTÖ

1 artikla

Talous- ja rahoituskomitea, jäljempänä ’komitea’, suorittaa tehtävät, jotka on esitetty Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 134 artiklan 2 ja 4 kohdassa.

2 artikla

Komitea voi muun muassa:

tulla kuulluksi menettelyssä, joka johtaa talous- ja rahaliiton kolmannen vaiheen valuuttakurssimekanismia koskeviin päätöksiin,

valmistella neuvoston selvitykset euron valuuttakurssin kehityksestä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perussopimuksen 240 artiklan soveltamista,

tarjota puitteet, joissa neuvoston ja Euroopan keskuspankin (EKP) välistä vuoropuhelua voidaan valmistella ja jatkaa ministeriöiden, kansallisten keskuspankkien, komission ja EKP:n johtavien virkamiesten tasolla.

3 artikla

Komitean jäsenten ja varajäsenten on hoidettava tehtäviään unionin yleisen edun mukaisesti.

4 artikla

Komitea kokoontuu puheenjohtajan johdolla kahdessa kokoonpanossa: joko kansallisista hallintoviranomaisista, kansallisista keskuspankeista, komissiosta ja EKP:sta valituista jäsenistä tai kansallisten hallintoviranomaisten, komission ja EKP:n jäsenistä koostuvana. Komitea tarkastelee täydessä kokoonpanossaan säännöllisesti niiden asioiden luetteloa, joiden käsittelyyn kansallisten keskuspankkien jäsenten odotetaan kokouksissa osallistuvan.

5 artikla

Jos lausunnoista, kertomuksista tai tiedonannoista pyydetään äänestystä, ne hyväksytään jäsenten enemmistöllä. Kullakin komitean jäsenellä on yksi ääni. Jos annettava neuvo tai lausunto koskee sellaisia kysymyksiä, joista neuvosto voi myöhemmin tehdä päätöksen, keskuspankkien jäsenet, kun he ovat läsnä, sekä komissio voivat osallistua täysimääräisesti keskusteluun mutta eivät kuitenkaan äänestykseen. Komitea ilmoittaa myös vähemmistöön jääneet tai eriävät näkemykset, joita keskustelun aikana esitetään.

6 artikla

Komitea valitsee jäsentensä enemmistöllä puheenjohtajan kahden vuoden toimikaudeksi, mikä voidaan uusia. Puheenjohtajaksi ovat vaalikelpoisia komitean jäsenet, jotka ovat kansallisten hallintoviranomaisten johtavia virkamiehiä, ja euroryhmästä tehdyssä pöytäkirjassa N:o 14 olevassa 1 artiklassa tarkoitetun, niiden jäsenvaltioiden valtiovarainministerien, joiden rahayksikkö on euro, ja komission edustajista koostuvan valmistelevan elimen, jäljempänä ’euroryhmän työryhmä’, puheenjohtaja.

Jos komitean puheenjohtaja on kansallisiin hallintoviranomaisiin kuuluva komitean jäsen, hän siirtää äänioikeutensa varajäsenelleen.

7 artikla

Komitean puheenjohtajan ollessa estynyt hoitamasta tehtäviään hänen tilallaan toimii komitean varapuheenjohtaja. Varapuheenjohtaja valitaan kahden vuoden toimikaudeksi komitean jäsenten enemmistöllä. Varapuheenjohtajaksi ovat vaalikelpoisia komitean jäsenet, jotka ovat kansallisten hallintoviranomaisten johtavia virkamiehiä, ja euroryhmän työryhmän puheenjohtaja, paitsi jos viimeksi mainittu on nimetty komitean puheenjohtajaksi.

8 artikla

Mikäli euroryhmän työryhmän puheenjohtaja ei ole komitean puheenjohtaja, hän voi osallistua komitean kokouksiin ja siellä käytävään keskusteluun, paitsi jos komitea päättää toisin.

Varajäsenet voivat osallistua komitean kokouksiin, jollei komitea toisin päätä. Varajäsenet eivät saa äänestää. He eivät saa osallistua keskusteluun, ellei komitea toisin päätä.

Jäsen, joka ei voi osallistua komitean johonkin kokoukseen, voi siirtää tehtävänsä jollekin varajäsenistä tai toiselle jäsenelle. Komitean puheenjohtajalle ja sihteerille olisi ilmoitettava tästä kirjallisesti ennen kokousta. Poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa puheenjohtaja voi hyväksyä vaihtoehtoisia järjestelyjä.

9 artikla

Komitea voi antaa erityisten kysymysten tutkimisen varajäsentensä, alakomiteoiden tai työryhmien tehtäväksi. Tällöin puheenjohtajan tehtävää hoitaa komitean nimeämä komitean jäsen tai varajäsen. Komitean jäsenet, varajäsenet ja alakomiteat tai työryhmät voivat pyytää apua asiantuntijoilta.

10 artikla

Puheenjohtaja kutsuu komitean koolle joko omasta aloitteestaan tai neuvoston, komission tai vähintään neljän komitean jäsenen pyynnöstä.

11 artikla

Puheenjohtaja edustaa pääsääntöisesti komiteaa. Komitea voi myös valtuuttaa puheenjohtajan raportoimaan keskusteluista sekä esittämään suullisia huomioita komitean valmistelemista lausunnoista ja tiedonannoista. Puheenjohtaja on vastuussa komitean suhteista Euroopan parlamenttiin.

12 artikla

Komitean kokoukset ovat luottamuksellisia. Samaa sääntöä sovelletaan sen varajäsenten, alakomiteoiden tai työryhmien kokouksiin.

13 artikla

Komiteaa avustaa sihteeristö, jota johtaa sihteeri. Komissio antaa komitean käyttöön sihteerin ja sihteeristön henkilökunnan. Komissio nimittää sihteerin komiteaa kuultuaan. Sihteerin ja tämän henkilökunnan on noudatettava komitean antamia ohjeita täyttäessään heille komiteassa kuuluvia tehtäviä.

Komitean menot sisällytetään komission menoarvioon.

14 artikla

Komitea hyväksyy työjärjestyksensä.”


Top