Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1329

    Komission asetus (EU) 2023/1329, annettu 29 päivänä kesäkuuta 2023, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteen II muuttamisesta polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) osalta ja komission asetuksen (EU) N:o 231/2012 liitteen muuttamisesta glyserolin (E 422), polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475) ja polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) eritelmien osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    C/2023/4285

    EUVL L 166, 30.6.2023, p. 66–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1329/oj

    30.6.2023   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 166/66


    KOMISSION ASETUS (EU) 2023/1329,

    annettu 29 päivänä kesäkuuta 2023,

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteen II muuttamisesta polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) osalta ja komission asetuksen (EU) N:o 231/2012 liitteen muuttamisesta glyserolin (E 422), polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475) ja polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) eritelmien osalta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon elintarvikelisäaineista 16 päivänä joulukuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1333/2008 (1) ja erityisesti sen 10 artiklan 3 kohdan ja 14 artiklan,

    ottaa huomioon elintarvikelisäaineiden, elintarvike-entsyymien ja elintarvikearomien yhtenäisestä hyväksymismenettelystä 16 päivänä joulukuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1331/2008 (2) ja erityisesti sen 7 artiklan 5 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteessä II vahvistetaan unionissa elintarvikkeissa käytettäväksi hyväksyttyjen elintarvikelisäaineiden luettelo ja niiden käyttöä koskevat edellytykset.

    (2)

    Komission asetuksessa (EU) N:o 231/2012 (3) vahvistetaan asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteissä II ja III lueteltujen elintarvikelisäaineiden eritelmät.

    (3)

    Elintarvikelisäaineita koskevat unionin luettelot ja elintarvikelisäaineiden eritelmät voidaan saattaa ajan tasalle asetuksen (EY) N:o 1331/2008 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun yhtenäisen menettelyn mukaisesti joko komission aloitteesta tai asiaa koskevan hakemuksen johdosta.

    (4)

    Glyseroli (E 422), polyglyserolirasvahappoesterit (E 475) ja polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) ovat asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteiden II ja III mukaisesti hyväksyttyjä aineita.

    (5)

    Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen, jäljempänä ’elintarviketurvallisuusviranomainen’, antoi 15 päivänä maaliskuuta 2017 glyserolin (E 422) uudelleenarviointia elintarvikelisäaineena koskevan tieteellisen lausunnon (4), jossa todettiin että numeerinen hyväksyttävän päiväsaannin arvo ei ole tarpeen ja että kyseinen elintarvikelisäaine ei aiheuta turvallisuuden kannalta huolta ilmoitetuissa käyttötarkoituksissa. Elintarviketurvallisuusviranomainen suositteli joitakin muutoksia asetuksessa (EU) N:o 231/2012 vahvistettuihin lisäaineen E 422 eritelmiin ja suositteli, että elintarviketurvallisuusviranomaisen saataville annetaan lisätietoja käyttötarkoituksista ja käyttömääristä.

    (6)

    Komissio käynnisti 23 päivänä marraskuuta 2018 elintarvikelisäaineen glyseroli (E 422) teknisiä tietoja koskevan julkisen tietopyynnön, jossa keskityttiin elintarviketurvallisuusviranomaisen yksilöimiin tietotarpeisiin.

    (7)

    Kun asianomaiset alan toimijat olivat toimittaneet tiedot, komissio pyysi elintarviketurvallisuusviranomaista antamaan tieteellisen lausunnon sen vahvistamiseksi, että asianomaisten alan toimijoiden toimittamat tekniset tiedot tukivat riittävästi elintarvikelisäaineen glyseroli (E 422) eritelmien muuttamista niiden saattamiseksi vastaamaan nykyisiä vaatimuksia elintarviketurvallisuusviranomaisen suosituksen mukaisesti.

    (8)

    Elintarviketurvallisuusviranomainen totesi 18 päivänä toukokuuta 2022 antamassaan tieteellisessä lausunnossa (5), että glyserolin (E 422) nykyisiä eritelmiä olisi mukautettava erityisesti alentamalla myrkyllisten alkuaineiden (arseeni, lyijy, elohopea ja kadmium) enimmäismääriä, poistamalla kuumennettaessa tapahtuvaan akroleiinin muodostumiseen perustuva tunnistamismenetelmä, poistamalla akroleiinin esiintymistä koskeva testi, lisäämällä mukaan akroleiinin enimmäismäärä ja muokkaamalla glyserolin (E 422) määritelmää.

    (9)

    Sen vuoksi on aiheellista muuttaa glyserolin (E 422) eritelmiä. Elintarvikelisäaineen määritelmää olisi muutettava siten, että se rajataan koskemaan vain niitä valmistusprosesseja, joita koskevat tiedot komissio on arvioinut. Myrkyllisten alkuaineiden nykyisiä enimmäismääriä olisi alennettava elintarviketurvallisuusviranomaisen tieteellisen lausunnon mukaisesti ottaen huomioon tasot, jotka ovat tällä hetkellä saavutettavissa hyviä tuotantotapoja noudattamalla. Kuumennettaessa tapahtuvaan akroleiinin muodostumiseen perustuva glyserolin tunnistamismenetelmä olisi poistettava, sillä lisäaineen E 422 glyserolipitoisuus määritetään asianmukaisella analyysimenetelmällä. Akroleiinin esiintymistä koskeva testi olisi poistettava ja akroleiinille olisi lisättävä numeerinen enimmäismäärä elintarviketurvallisuusviranomaisen tieteellisen lausunnon mukaisesti ja ottaen huomioon tasot, jotka ovat tällä hetkellä saavutettavissa hyviä tuotantotapoja noudattamalla.

    (10)

    Koska elintarviketurvallisuusviranomainen ei havainnut myrkyllisten alkuaineiden ja akroleiinin esiintymiseen liittyvää välitöntä terveysriskiä, on aiheellista sallia ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää laillisesti markkinoille saatetun elintarvikelisäaineen glyseroli (E 422) käyttö siirtymäkauden ajan.

    (11)

    Samasta syystä on aiheellista sallia ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää laillisesti markkinoille saatettua elintarvikelisäainetta glyseroli (E 422) sisältävien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen siirtymäkauden ajan ja kaupan pitäminen niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    (12)

    Elintarviketurvallisuusviranomainen antoi 20 päivänä joulukuuta 2017 polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475) uudelleenarviointia elintarvikelisäaineena koskevan tieteellisen lausunnon (6), jossa todettiin että numeerinen hyväksyttävän päiväsaannin arvo ei ole tarpeen ja että kyseinen elintarvikelisäaine ei aiheuta turvallisuuden kannalta huolta ilmoitetuissa käyttötarkoituksissa ja ilmoitettuina käyttömäärinä. Elintarviketurvallisuusviranomainen suositteli joitakin muutoksia asetuksessa (EU) N:o 231/2012 vahvistettuihin lisäaineen E 475 eritelmiin.

    (13)

    Komissio käynnisti 23 päivänä marraskuuta 2018 elintarvikelisäaineen polyglyserolirasvahappoesterit (E 475) teknisiä tietoja koskevan julkisen tietopyynnön, jossa keskityttiin elintarviketurvallisuusviranomaisen yksilöimiin tietotarpeisiin.

    (14)

    Kun asianomaiset alan toimijat olivat toimittaneet tiedot, komissio pyysi elintarviketurvallisuusviranomaista antamaan tieteellisen lausunnon sen vahvistamiseksi, että asianomaisten alan toimijoiden toimittamat tekniset tiedot tukivat riittävästi elintarvikelisäaineen polyglyserolirasvahappoesterit (E 475) eritelmien muuttamista niiden saattamiseksi vastaamaan nykyisiä vaatimuksia elintarviketurvallisuusviranomaisen suosituksen mukaisesti.

    (15)

    Elintarviketurvallisuusviranomainen totesi 1 päivänä huhtikuuta 2022 antamassaan tieteellisessä lausunnossa (7), että polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475) nykyisiä eritelmiä olisi mukautettava erityisesti alentamalla myrkyllisten alkuaineiden enimmäismääriä, sisällyttämällä enimmäismääriä turvallisuusriskin aiheuttaville epäpuhtauksille ja ainesosille sekä muokkaamalla polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475) määritelmää.

    (16)

    Sen vuoksi on aiheellista muuttaa polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475) eritelmiä. Elintarvikelisäaineen määritelmää olisi muutettava siten, että elintarvikelisäaineen valmistukseen käytettävä glyseroli rajataan elintarvikelisäaineen (E 422) eritelmien mukaiseen glyseroliin. Myrkyllisten alkuaineiden nykyisiä enimmäismääriä olisi alennettava, ja 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summalle (ilmaistuna 3-MCPD:nä), glysidyylirasvahappoestereille (ilmaistuna glysidolina) sekä erukahapolle olisi vahvistettava enimmäismäärät elintarviketurvallisuusviranomaisen tieteellisen lausunnon mukaisesti ja ottaen huomioon tasot, jotka ovat tällä hetkellä saavutettavissa hyviä tuotantotapoja noudattamalla.

    (17)

    Polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475) valmistuksessa ollaan ottamassa käyttöön uusia valmistustekniikoita, jotka tuottavat vähemmän glysidyylirasvahappoestereitä (ilmaistuna glysidolina), joten on aiheellista säätää siirtymäajasta, jonka kuluessa elintarvikelisäaineiden valmistajat voivat saavuttaa tavoitteeksi asetetun glysidyylirasvahappoestereiden (ilmaistuna glysidolina) enimmäismäärän eli 5 mg/kg elintarvikelisäaineessa (E 475). Koska glysidyylirasvahappoesterit ovat kuitenkin genotoksisia ja karsinogeenisia, glysidyylirasvahappoestereihin (ilmaistuna glysidolina) olisi sovellettava väliaikaista enimmäismäärää 10 mg/kg tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

    (18)

    Koska elintarviketurvallisuusviranomainen ei havainnut myrkyllisten alkuaineiden, 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden, erukahapon ja glysidyylirasvahappoestereiden esiintymiseen liittyvää välitöntä terveysriskiä, on aiheellista sallia ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää laillisesti markkinoille saatetun elintarvikelisäaineen polyglyserolirasvahappoesterit (E 475) käyttö siirtymäkauden ajan sekä sallia kyseistä elintarvikelisäainetta sisältävien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen saman siirtymäkauden ajan ja kaupan pitäminen niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    (19)

    Samasta syystä ja glysidyylirasvahappoestereiden määrän alentaminen huomioon ottaen on aiheellista sallia tämän asetuksen voimaantulopäivän jälkeen laillisesti markkinoille saatettujen polyglyserolirasvahappoestereiden (E 475), jotka ovat glysidyylirasvahappoestereiden väliaikaisten alennettujen enimmäismäärien mukaisia, käyttö varastojen loppumiseen asti sekä sallia kyseistä elintarvikelisäainetta sisältävien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen ja kaupan pitäminen niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    (20)

    Elintarviketurvallisuusviranomainen antoi 24 päivänä maaliskuuta 2017 polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) uudelleenarviointia elintarvikelisäaineena koskevan tieteellisen lausunnon (8). Elintarviketurvallisuusviranomainen totesi, että hyväksyttävää päiväsaantia voi tietojen perusteella nostaa 25 milligrammaan painokiloa kohti vuorokaudessa. Elintarviketurvallisuusviranomainen suositteli joitakin muutoksia asetuksessa (EU) N:o 231/2012 vahvistettuihin lisäaineen E 476 eritelmiin.

    (21)

    Komissio käynnisti 23 päivänä marraskuuta 2018 elintarvikelisäaineen polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) teknisiä tietoja koskevan julkisen tietopyynnön, jossa keskityttiin elintarviketurvallisuusviranomaisen yksilöimiin tietotarpeisiin.

    (22)

    Maaliskuun 18 päivänä 2020 toimitettiin hakemus hyväksynnän saamiseksi polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) käyttöön emulgointiaineena jäätelössä, mehujäässä ja niiden kaltaisissa valmisteissa vesi öljyssä -tyyppisessä rasvan ja veden emulsiossa sekä emulgoiduissa kastikkeissa, joiden rasvapitoisuus on yli 20 prosenttia. Hakemuksen jättämisen jälkeen komissio asetti sen jäsenvaltioiden saataville asetuksen (EY) N:o 1331/2008 4 artiklan mukaisesti.

    (23)

    Polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) pystyy tuottamaan vakaita vesi-öljyemulsioita, joiden pisarakoko on pieni ja jotka voidaan jäädyttää pehmeiksi ja täyteläisiksi jäätelöiksi, mehujäiksi ja niiden kaltaisiksi valmisteiksi siten, että valmistusprosessi vaatii vähemmän energiaa ja että valmisteiden stabiilisuus pakasteiden toimitusketjussa on parempi. Sen ansiosta jäätelöissä, mehujäissä ja niiden kaltaisissa valmisteissa on mahdollista käyttää vähän tyydyttyneitä rasvoja ja öljyjä sekä vähemmän sokereita. Toivotun teknisen vaikutuksen saamiseksi tarvittava polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) pitoisuus on 4 000 mg/kg.

    (24)

    Polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) mahdollistaa myös öljyn vähentämisen emulgoiduissa kastikkeissa (esimerkiksi majoneesi tai salaattikastikkeet) ilman, että se huonontaisi suutuntumaa. Tällä hetkellä sallittu enimmäismäärä 4 000 mg/kg ei ole riittävä tuotteille, joiden rasvapitoisuus on yli 20 prosenttia. Polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) käyttömäärä, joka tarvitaan toivotun teknisen vaikutuksen saavuttamiseksi tuotteissa, joiden rasvapitoisuus on yli 20 prosenttia, on 8 000 mg/kg.

    (25)

    Sen jälkeen, kun asianomaiset alan toimijat olivat toimittaneet tietoja vastauksena teknisiä tietoja koskevaan julkiseen tietopyyntöön ja elintarvikelisäaineen polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) käytön laajentamisesta oli toimitettu hakemus, komissio pyysi elintarviketurvallisuusviranomaista antamaan tieteellisen lausunnon sen vahvistamiseksi, että asianomaisten alan toimijoiden toimittamat tekniset tiedot tukivat riittävästi elintarvikelisäaineen polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) eritelmien muuttamista niiden saattamiseksi vastaamaan nykyisiä vaatimuksia elintarviketurvallisuusviranomaisen suosituksen mukaisesti.

    (26)

    Elintarviketurvallisuusviranomainen totesi 30 päivänä maaliskuuta 2022 antamassaan tieteellisessä lausunnossa (9), että ehdotettu käytön laajentaminen ei aiheuta turvallisuusriskiä. Elintarviketurvallisuusviranomainen totesi, että polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) nykyisiä eritelmiä olisi mukautettava erityisesti alentamalla myrkyllisten alkuaineiden enimmäismääriä, sisällyttämällä enimmäismääriä turvallisuusriskin aiheuttaville epäpuhtauksille sekä muokkaamalla polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) määritelmää.

    (27)

    Sen vuoksi on aiheellista hyväksyä polyglyserolipolyrisiinioleaatin (E 476) käyttö elintarvikeryhmässä 03 ”Jäätelö, mehujää ja niiden kaltaiset valmisteet” siten, että enimmäismäärä on 4 000 mg/kg, nostaa elintarvikeryhmässä 12.6 ”Kastikkeet” vahvistettu enimmäismäärä yli 20 prosenttia rasvaa sisältävien emulgoitujen kastikkeiden osalta tasolle 8 000 mg/kg ja muokata sen eritelmiä elintarviketurvallisuusviranomaisen tieteellisen lausunnon perusteella. Elintarvikelisäaineen määritelmää olisi muutettava siten, että elintarvikelisäaineen valmistukseen käytettävä glyseroli rajataan elintarvikelisäaineen (E 422) eritelmien mukaiseen glyseroliin. Myrkyllisten alkuaineiden nykyisiä enimmäismääriä olisi alennettava, ja 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summalle (ilmaistuna 3-MCPD:nä) sekä glysidyylirasvahappoestereille (ilmaistuna glysidolina) olisi vahvistettava enimmäismäärät elintarviketurvallisuusviranomaisen tieteellisen lausunnon mukaisesti ja ottaen huomioon tasot, jotka ovat tällä hetkellä saavutettavissa hyviä tuotantotapoja noudattamalla.

    (28)

    Koska elintarviketurvallisuusviranomainen ei havainnut myrkyllisten alkuaineiden, 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD), 3-MCPD-rasvahappoestereiden ja glysidyylirasvahappoestereiden esiintymiseen liittyvää välitöntä terveysriskiä, on aiheellista sallia ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää laillisesti markkinoille saatetun elintarvikelisäaineen polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) käyttö siirtymäkauden ajan.

    (29)

    Samasta syystä on aiheellista sallia ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää laillisesti markkinoille saatettua elintarvikelisäainetta polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476) sisältävien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen siirtymäkauden ajan ja kaupan pitäminen niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    (30)

    Sen vuoksi asetuksia (EY) N:o 1333/2008 ja (EU) N:o 231/2012 olisi muutettava.

    (31)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liite II tämän asetuksen liitteen I mukaisesti.

    2 artikla

    Muutetaan asetuksen (EU) N:o 231/2012 liite tämän asetuksen liitteen II mukaisesti.

    3 artikla

    Elintarvikelisäainetta glyseroli (E 422), joka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 20 päivää heinäkuuta 2023 ja joka ei ole 20 päivästä heinäkuuta 2023 sovellettavien arseenin, lyijyn, elohopean, kadmiumin ja akroleiinin enimmäismäärien mukaista, saa lisätä elintarvikkeisiin asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteiden II ja III mukaisesti 20 päivään tammikuuta 2024 saakka.

    Elintarvikkeita, joihin on lisätty elintarvikelisäainetta glyseroli (E 422), joka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 20 päivää heinäkuuta 2023 ja joka ei ole 20 päivästä heinäkuuta 2023 sovellettavien arseenin, lyijyn, elohopean, kadmiumin ja akroleiinin enimmäismäärien mukaista, saa edelleen saattaa markkinoille 20 päivään tammikuuta 2024 saakka ja pitää kaupan niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    Elintarvikelisäainetta polyglyserolirasvahappoesterit (E 475), joka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 20 päivää heinäkuuta 2023 ja joka ei ole 20 päivästä heinäkuuta 2023 sovellettavien arseenin, lyijyn, elohopean, kadmiumin, 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summan (ilmaistuna 3-MCPD:nä), erukahapon ja glysidyylirasvahappoestereiden (ilmaistuna glysidolina) enimmäismäärien mukaista, saa lisätä elintarvikkeisiin asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteiden II ja III mukaisesti 20 päivään tammikuuta 2024 saakka.

    Elintarvikkeita, jotka sisältävät elintarvikelisäainetta polyglyserolirasvahappoesterit (E 475), joka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 20 päivää heinäkuuta 2023 ja joka ei ole 20 päivästä heinäkuuta 2023 sovellettavien arseenin, lyijyn, elohopean, kadmiumin, 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summan (ilmaistuna 3-MCPD:nä), erukahapon tai glysidyylirasvahappoestereiden (ilmaistuna glysidolina) enimmäismäärien mukaista, saa edelleen saattaa markkinoille 20 päivään tammikuuta 2024 saakka ja pitää kaupan niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    Elintarvikelisäainetta polyglyserolirasvahappoesterit (E 475), joka on laillisesti saatettu markkinoille 20 päivän heinäkuuta 2023 jälkeen ja viimeistään 20 päivänä tammikuuta 2024 ja joka ei ole 20 päivästä tammikuuta 2024 sovellettavien glysidyylirasvahappoestereiden (ilmaistuna glysidolina) enimmäismäärien mukaista, saa lisätä elintarvikkeisiin asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteiden II ja III mukaisesti varastojen loppumiseen saakka.

    Elintarvikkeita, jotka sisältävät elintarvikelisäainetta polyglyserolirasvahappoesterit (E 475), joka on laillisesti saatettu markkinoille 20 päivän heinäkuuta 2023 jälkeen ja viimeistään 20 päivänä tammikuuta 2024 ja joka ei ole 20 päivästä tammikuuta 2024 sovellettavien glysidyylirasvahappoestereiden (ilmaistuna glysidolina) enimmäismäärien mukaista, saa edelleen saattaa markkinoille ja pitää kaupan niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    Elintarvikelisäainetta polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476), joka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 20 päivää heinäkuuta 2023 ja joka ei ole 20 päivästä heinäkuuta 2023 sovellettavien arseenin, lyijyn, elohopean, kadmiumin, 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summan (ilmaistuna 3-MCPD:nä) ja glysidyylirasvahappoestereiden (ilmaistuna glysidolina) enimmäismäärien mukaista, saa lisätä elintarvikkeisiin asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteiden II ja III mukaisesti 20 päivään tammikuuta 2024 saakka.

    Elintarvikkeita, jotka sisältävät elintarvikelisäainetta polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E 476), joka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 20 päivää heinäkuuta 2023 ja joka ei ole 20 päivästä heinäkuuta 2023 sovellettavien arseenin, lyijyn, elohopean, kadmiumin, 3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summan (ilmaistuna 3-MCPD:nä) tai glysidyylirasvahappoestereiden (ilmaistuna glysidolina) enimmäismäärien mukaista, saa edelleen saattaa markkinoille 20 päivään tammikuuta 2024 saakka ja pitää kaupan niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

    4 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 29 päivänä kesäkuuta 2023.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  EUVL L 354, 31.12.2008, s. 16.

    (2)  EUVL L 354, 31.12.2008, s. 1.

    (3)  Komission asetus (EU) N:o 231/2012, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteissä II ja III lueteltujen elintarvikelisäaineiden eritelmien vahvistamisesta (EUVL L 83, 22.3.2012, s. 1).

    (4)  EFSA Journal 2017;15(3):4720.

    (5)  EFSA Journal 2022;20(6):7353.

    (6)  EFSA Journal 2017;15(12):5089.

    (7)  EFSA Journal 2022;20(5):7308.

    (8)  EFSA Journal 2017;15(3):4743.

    (9)  EFSA Journal 2022;20(5):7294.


    LIITE I

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 1333/2008 liitteessä II oleva E osa seuraavasti:

    1)

    Lisätään ryhmässä 03 (Jäätelö, mehujää ja niiden kaltaiset valmisteet) kohdan E 473–474 jälkeen kohta seuraavasti:

     

    ”E 476

    Polyglyserolipolyrisiinioleaatti

    4 000

     

    Lukuun ottamatta sorbetteja”

    2)

    Korvataan elintarvikeryhmässä 12.6 (Kastikkeet) elintarvikelisäainetta E 476 (Polyglyserolipolyrisiinioleaatti) koskeva kohta seuraavasti:

     

    ”E 476

    Polyglyserolipolyrisiinioleaatti

    4 000

     

    Ainoastaan emulgoidut kastikkeet, joiden rasvapitoisuus on alle 20 %.

     

    E 476

    Polyglyserolipolyrisiinioleaatti

    8 000

     

    Ainoastaan emulgoidut kastikkeet, joiden rasvapitoisuus on 20 % tai enemmän.”


    LIITE II

    Muutetaan asetuksen (EU) N:o 231/2012 liite seuraavasti:

    1)

    Korvataan elintarvikelisäainetta E 422 Glyseroli koskeva kohta seuraavasti:

    E 422 GLYSEROLI

    Synonyymit

    Glyseriini

    Määritelmä

    Glyseroli valmistetaan ainoastaan kasviöljyistä ja -rasvoista joko suoraan tai biodieselin tuotannon sivutuotteena saatavasta raakaglyserolista, jolle tehdään puhdistuskäsittelyjä, joihin sisältyy tislausta, sekä muita puhdistusvaiheita puhdistetun glyserolin valmistamiseksi.

    Einecs

    200-289-5

    Kemiallinen nimi

    1,2,3-propaanitrioli; Glyseroli; Trihydroksipropaani

    Kemiallinen kaava

    C3H8O3

    Molekyylipaino

    92,10

    Pitoisuus

    Sisältää vähintään 98 % glyserolia vedettömänä

    Kuvaus

    Kirkas, väritön hygroskooppinen ja siirappimainen neste, jolla on enintään heikko, ei kitkerä eikä epämiellyttävä, tunnusomainen haju

    Tunnistaminen

     

    Ominaispaino (25 °C / 25 °C)

    Vähintään 1,257

    Taitekerroin

    [n]D 20 välillä 1 471 ja 1 474

    Puhtaus

     

    Vesipitoisuus

    Enintään 5 % (Karl Fischerin menetelmä)

    Sulfaattituhka

    Enintään 0,01 % määritettynä 800 ± 25 °C:ssa

    Butaanitriolit

    Enintään 0,2 %

    Akroleiini

    Enintään 3 mg/kg

    Rasvahapot ja esterit

    Enintään 0,1 % voihappona laskettuna

    Klooratut yhdisteet

    Enintään 30 mg/kg (kloorina)

    3-Monoklooripropaani-1,2-dioli (3-MCPD)

    Enintään 0,1 mg/kg

    Arseeni

    Enintään 0,1 mg/kg

    Lyijy

    Enintään 0,1 mg/kg

    Elohopea

    Enintään 0,1 mg/kg

    Kadmium

    Enintään 0,1 mg/kg”

    2)

    Korvataan elintarvikelisäainetta E 475 Polyglyserolirasvahappoesterit koskeva kohta seuraavasti:

    E 475 POLYGLYSEROLIRASVAHAPPOESTERIT

    Synonyymit

    Rasvahappojen polyglyseroliesterit; Rasvahappoestereiden polyglyseriiniesterit

    Määritelmä

    Rasvahappojen polyglyseroliestereitä valmistetaan esteröimällä polyglyserolia elintarvikerasvoilla ja -öljyillä tai elintarvikerasvoissa ja -öljyissä esiintyvillä rasvahapoilla. Polyglyseroliosuus on pääasiallisesti di-, tri- ja tetraglyserolia ja se sisältää enintään 10 % polyglyseroleja, jotka ovat heptaglyserolin kaltaisia tai tätä korkeampia.

    Polyglyseroli valmistetaan lisäaineen E 422 eritelmien mukaisesta glyserolista.

    Einecs

     

    Kemiallinen nimi

     

    Kemiallinen kaava

     

    Molekyylipaino

     

    Pitoisuus

    Rasvahappoestereiden kokonaispitoisuus vähintään 90 %

    Kuvaus

    Vaihtelevat öljyisistä hyvin viskooseihin nesteisiin, joiden väri on vaalean keltaisesta meripihkan keltaiseen; muovimaisia tai pehmeitä kiintoaineita, joiden väri vaihtelee vaalean kullanruskeasta keskiruskeaan; ja kovia, vahamaisia kiintoaineita, joiden väri vaihtelee vaalean kullanruskeasta ruskeaan

    Tunnistaminen

     

    Glyserolitesti

    Läpäisee testin

    Polyglyserolitesti

    Läpäisee testin

    Rasvahappotesti

    Läpäisee testin

    Liukoisuus

    Esterit vaihtelevat hyvin hydrofiilisistä hyvin lipofiilisiin, mutta luokkana niillä on taipumusta dispergoitua veteen ja liueta orgaanisiin liuottimiin ja öljyihin

    Puhtaus

     

    Sulfaattituhka

    Enintään 0,5 % (800 ± 25 °C)

    Muut hapot kuin rasvahapot

    Alle 1 %

    Vapaat rasvahapot

    Enintään 6 % öljyhappona arvioituna

    Glyseroli ja polyglyserolit yhteensä

    Vähintään 18 % ja enintään 60 %

    Vapaa glyseroli ja polyglyserolit

    Enintään 7 %

    Arseeni

    Enintään 0,1 mg/kg

    Lyijy

    Enintään 0,3 mg/kg

    Elohopea

    Enintään 0,1 mg/kg

    Kadmium

    Enintään 0,1 mg/kg

    3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summa ilmaistuna 3-MCPD:nä

    Enintään 2,5 mg/kg

    Glysidyylirasvahappoesterit ilmaistuna glysidolina

    Enintään 10 mg/kg. Tätä sovelletaan 20 päivästä heinäkuuta 202320 päivään tammikuuta 2024.

    Enintään 5 mg/kg. Tätä sovelletaan 20 päivästä tammikuuta 2024.

    Erukahappo

    Enintään 2 %

    Puhtausvaatimuksia sovelletaan lisäaineeseen, joka ei sisällä rasvahappojen natrium-, kalium- ja kalsiumsuoloja; näitä aineita voi kuitenkin esiintyä enintään 6 prosenttiin asti (natriumoleaattina ilmaistuna).

    3)

    Korvataan elintarvikelisäainetta E 476 Polyglyserolipolyrisiinioleaatti koskeva kohta seuraavasti:

    E 476 POLYGLYSEROLIPOLYRISIINIOLEAATTI

    Synonyymit

    Kondensoituneiden risiiniöljyrasvahappojen glyseroliesterit; Risiiniöljystä saatavien polykondensoituneiden rasvahappojen polyglyseroliesterit; Sisäisesti esteröityneen risiiniöljyhapon polyglyseroliesterit; PGPR

    Määritelmä

    Polyglyserolipolyrisiinioleaatti valmistetaan esteröimällä polyglyserolia kondensoituneilla risiiniöljyn rasvahapoilla. Polyglyserolipolyrisiinioleaatin valmistuksessa käytettävä risiiniöljy ei sisällä risiiniä.

    Polyglyseroli valmistetaan lisäaineen E 422 eritelmien mukaisesta glyserolista.

    Einecs

     

    Kemiallinen nimi

     

    Kemiallinen kaava

     

    Molekyylipaino

     

    Pitoisuus

     

    Kuvaus

    Kirkas, erittäin viskoosi neste

    Tunnistaminen

     

    Liukoisuus

    Liukenematon veteen ja etanoliin, liukoinen eetteriin, hiilivetyihin ja halogenoituihin hiilivetyihin

    Glyserolitesti

    Läpäisee testin

    Polyglyserolitesti

    Läpäisee testin

    Risiiniöljyhappotesti

    Läpäisee testin

    Taitekerroin

    [n]D 65 välillä 1,4630 ja 1,4665

    Puhtaus

     

    Polyglyserolit

    Polyglyseroliosassa on oltava vähintään 75 % di-, tri- ja tetraglyseroleja ja enintään 10 % heptaglyserolia tai muita korkeampia glyseroleja

    Hydroksyyliluku

    Vähintään 80 ja enintään 100

    Happoluku

    Enintään 6

    Arseeni

    Enintään 0,1 mg/kg

    Lyijy

    Enintään 0,1 mg/kg

    Elohopea

    Enintään 0,1 mg/kg

    Kadmium

    Enintään 0,1 mg/kg

    3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoestereiden summa ilmaistuna 3-MCPD:nä

    Enintään 2,5 mg/kg

    Glysidyylirasvahappoesterit (ilmaistuna glysidolina)

    Enintään 1 mg/kg”


    Top