EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0453

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 453/2008, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2008 , yhteisön alueella olevia avoimia työpaikkoja koskevista neljännesvuosittaisista tilastoista (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 145, 4.6.2008, p. 234–237 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/453/oj

4.6.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 145/234


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 453/2008,

annettu 23 päivänä huhtikuuta 2008,

yhteisön alueella olevia avoimia työpaikkoja koskevista neljännesvuosittaisista tilastoista

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

ottavat huomioon Euroopan keskuspankin lausunnon (2),

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä (3),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Neuvosto hyväksyi 8 päivänä joulukuuta 2003 avoimia työpaikkoja koskevan rakenneindikaattorin kehittämisen ja julkaisemisen.

(2)

Neuvoston 29 päivänä syyskuuta 2000 hyväksymässä EMU:n tilastovaatimuksia koskevassa toimintasuunnitelmassa ja sitä seuranneissa toimintasuunnitelman täytäntöönpanon edistymistä koskevissa raporteissa asetetaan ensisijaiseksi tavoitteeksi avoimia työpaikkoja koskevien tilastojen oikeusperustan kehittäminen.

(3)

Neuvoston päätöksellä 2000/98/EY (4) perustettu työllisyyskomitea on todennut, että avoimia työpaikkoja koskeva indikaattori on tarpeen jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikkojen suuntaviivoista 12 päivänä heinäkuuta 2005 tehdyssä neuvoston päätöksellä 2005/600/EY (5) vahvistetun Euroopan työllisyysstrategian seurannassa.

(4)

Työllisyyttä ja sosiaalista yhteisvastuuta koskevan yhteisön Progress-ohjelman perustamisesta 24 päivänä lokakuuta 2006 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1672/2006/EY (6) vahvistetaan esimerkiksi sellaisten tarpeellisten toimien rahoittaminen, joilla päätöksen mukaan parannetaan tietämystä työllisyystilanteesta ja työllisyysnäkymistä etenkin analyysien ja tutkimusten avulla sekä laatimalla tilastoja ja kehittämällä yhteisiä indikaattoreita Euroopan työllisyysstrategian puitteissa.

(5)

Komissio tarvitsee avoimia työpaikkoja koskevia tietoja, jotka on luokiteltu esimerkiksi taloudellisten toimialojen perusteella, kun se seuraa ja analysoi työvoiman kysynnän tasoa ja rakennetta Euroopan työllisyysstrategian puitteissa.

(6)

Komissio ja Euroopan keskuspankki tarvitsevat avoimia työpaikkoja koskevia neljännesvuositietoja nopeasti, jotta ne voivat seurata avoimia työpaikkoja koskevia lyhyen aikavälin muutoksia. Kausitasoitetut avoimia työpaikkoja koskevat tiedot helpottavat neljännesvuosittaisten muutosten tulkintaa.

(7)

Avoimia työpaikkoja koskevien tietojen tulisi olla relevantteja ja täydellisiä, tarkkoja ja kattavia sekä oikea-aikaisia, johdonmukaisia ja vertailukelpoisia ja niiden tulisi olla helposti käytettävissä.

(8)

Kaikkia talouden aloja koskevien, kattavien yhteisötason tietojen keräämisen hyötyjä olisi verrattava pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksiin ilmoittaa tietoja ja erityisesti niille aiheutuvaan vastaustaakkaan.

(9)

Erityisesti tilastoihin on pyrittävä sisällyttämään mahdollisimman nopeasti kaikki alle 10 työntekijän yrityksiä koskevat tiedot.

(10)

Kerättävien tietojen laajuuden sekä kunkin taloudellisen toimialan osalta tarvittavan yksityiskohtaisuuden määrittelemiseksi on sovellettava tällä hetkellä voimassa olevaa Euroopan yhteisön tilastollista toimialaluokitusta (NACE).

(11)

Tuottaessaan ja levittäessään tämän asetuksen mukaisia yhteisön tilastoja kansallisten ja yhteisön tilastoviranomaisten olisi otettava huomioon periaatteet, jotka on esitetty neuvoston päätöksellä 89/382/ETY, Euratom perustetun tilasto-ohjelmakomitean 24 päivänä helmikuuta 2005 hyväksymissä Euroopan tilastoja koskevissa käytännesäännöissä (7) ja liitetty komission suositukseen kansallisten ja yhteisön tilastoviranomaisten riippumattomuudesta, koskemattomuudesta ja vastuuvelvollisuudesta.

(12)

On tärkeää jakaa tiedot työmarkkinaosapuolten kanssa sekä kansallisella että Euroopan tasolla ja tiedottaa näille tämän asetuksen täytäntöönpanosta. Lisäksi jäsenvaltioiden olisi ryhdyttävä erityisiin toimiin varmistaakseen, että tiedot välitetään koulutukseen liittyville yksiköille ja ammattikoulutuksesta vastaaville elimille.

(13)

Yhteisön tilastoista 17 päivänä helmikuuta 1997 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 322/97 (8) vahvistetaan yhteisön tilastojen tuottamisen yleiset lainsäädännölliset puitteet ja tämän vuoksi sitä sovelletaan avoimia työpaikkoja koskevien tilastojen tuottamiseen.

(14)

Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (9) mukaisesti.

(15)

Komissiolle olisi erityisesti siirrettävä toimivalta määritellä eräät käsitteet, vahvistaa eräät viitepäivämäärät, toimitusmuodot ja määräajat, määritellä puitteet toteutettavuustutkimuksia varten ja toteuttaa toimia näiden tutkimusten tulosten perusteella. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia, myös täydentämällä sitä uusilla muilla kuin keskeisillä osilla, ne on hyväksyttävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

(16)

Tämän asetuksen tavoitetta eli avoimia työpaikkoja koskevien yhteisön tilastojen tuottamista ei voida riittävällä tavalla saavuttaa jäsenvaltioiden tasolla vaan se voidaan saavuttaa paremmin yhteisön tasolla, joten yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

(17)

Tilasto-ohjelmakomiteaa on kuultu päätöksen 89/382/ETY, Euratom 3 artiklan mukaisesti,

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tässä asetuksessa säädetään vaatimuksista, jotka koskevat avoimia työpaikkoja koskevien yhteisön tilastojen säännöllistä neljännesvuosittaista tuottamista.

2.   Kukin jäsenvaltio toimittaa komissiolle (Eurostat) avoimia työpaikkoja koskevia tietoja ainakin sellaisista yrityksistä, joiden palveluksessa on yksi tai useampia työntekijöitä.

Jollei 3 kohdasta muuta johdu, tiedot kattavat kaikki taloudellisen toiminnan alat, jotka on määritelty voimassa olevassa Euroopan yhteisön tilastollisessa toimialaluokituksessa (NACE), lukuun ottamatta kotitalouksien toimintaa työnantajina ja kansainvälisten järjestöjen ja toimielinten toimintaa. Tietojen toimittaminen maatalouden, kalastuksen ja metsätalouden aloilta, sellaisina kuin ne on määritelty voimassa olevassa NACE-luokituksessa, on valinnaista. Niiden jäsenvaltioiden, jotka haluavat toimittaa näitä aloja koskevia tietoja, on tehtävä se tämän asetuksen mukaisesti. Koska henkilökohtaiset hoitopalvelut (sosiaalihuollon laitospalvelut ja sosiaalihuollon avopalvelut) ovat entistä tärkeämpiä työpaikkojen luonnin kannalta, jäsenvaltioita pyydetään myös välittämään valinnaisesti tiedot näiden alojen avoimista työpaikoista.

Tiedot luokitellaan taloudellisen toimialan perusteella voimassa olevan NACE-luokituksen mukaisesti ja pääluokan tasolla.

3.   Jäljempänä 7 artiklassa tarkoitetut toteutettavuustutkimukset otetaan huomioon sen määrittämiseksi, kuuluvatko julkinen hallinto ja maanpuolustus, pakollinen sosiaalivakuutus, koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut, taiteet, viihde ja virkistys, järjestöjen toiminta, tietokoneiden sekä henkilökohtaisten ja kotitaloustavaroiden korjaus ja muut henkilökohtaiset palvelut, sellaisina kuin ne on määritelty voimassa olevassa NACE-luokituksessa, sekä alle 10 työntekijän yritykset tämän asetuksen soveltamisalaan.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan;

1)

’avoimella työpaikalla’ sellaista palkallista työpaikkaa, joka on vasta luotu, täyttämätön tai vapautumassa ja

a)

johon työnantaja etsii aktiivisesti sopivia ehdokkaita kyseisen yrityksen ulkopuolelta ja on valmis jatkamaan etsintää; ja

b)

jonka työnantaja aikoo täyttää joko välittömästi tai tietyn ajan kuluessa.

Ilmaisut ”etsiä aktiivisesti sopivia ehdokkaita” ja ”tietyn ajan kuluessa” määritellään 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

Toimitettavissa tilastotiedoissa on valinnaisesti erotettava toisistaan vapaat määräaikaiset työpaikat ja vapaat vakituiset työpaikat;

2)

”täytetyllä työpaikalla” yrityksen sisäistä palkallista työpaikkaa, johon on määrätty työntekijä;

3)

”metatiedolla” selityksiä, joita tarvitaan niiden muutoksien tulkitsemiseen, joita tiedoissa esiintyy joko metodologisten tai teknisten muutosten vuoksi;

4)

”takautuvilla tiedoilla” historiallisia tietoja, jotka käsittävät 1 artiklassa tarkoitetut luokittelut.

3 artikla

Viitepäivämäärät ja tekniset eritelmät

1.   Jäsenvaltiot keräävät neljännesvuositiedot sellaisina kuin ne ovat tiettyinä viitepäivämäärinä, jotka vahvistetaan 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

2.   Jäsenvaltiot toimittavat täytettyjä työpaikkoja koskevat tiedot, jotta avoimia työpaikkoja koskevat tiedot voitaisiin vakioida vertailua varten.

3.   Jäsenvaltioiden on sovellettava kausitasoitusta koskevia menettelyitä avoimia työpaikkoja koskeviin neljännesvuositietoihin. Vaaditut kausitasoitusta koskevat menettelyt vahvistetaan 9 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

4 artikla

Lähteet

1.   Jäsenvaltiot käyttävät tietojen tuottamisessa yrityskyselyitä. Muita lähteitä, kuten hallinnollisia tietoja, voidaan käyttää, jos ne ovat 6 artiklan mukaisesti laatunsa puolesta soveltuvia.

Kaikkien toimitettavien tietojen lähteet on ilmoitettava.

2.   Jäsenvaltiot voivat täydentää 1 kohdassa tarkoitettuja lähteitä luotettavilla tilastollisilla estimointimenettelyillä.

3.   Komissio (Eurostat) voi laatia ja koordinoida yhteisön laajuisia otanta-asetelmia yhteisön laajuisten estimaattien tuottamiseksi silloin, kun kansalliset otanta-asetelmat eivät vastaa yhteisön vaatimuksia neljännesvuositietojen keruun osalta. Näitä asetelmia sekä niiden hyväksymistä ja täytäntöönpanoa koskevat yksityiskohdat vahvistetaan 9 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

Jäsenvaltiot voivat halutessaan osallistua yhteisön laajuisiin otanta-asetelmiin, jos nämä asetelmat antavat mahdollisuuden pienentää tilastojärjestelmistä aiheutuvia kustannuksia tai sitä taakkaa, joka yrityksille aiheutuu yhteisön vaatimusten noudattamisesta.

5 artikla

Tietojen toimittaminen

1.   Jäsenvaltiot toimittavat tiedot ja metatiedot komissiolle (Eurostat) 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen vahvistetussa muodossa ja määräajassa. Ensimmäistä viitevuosineljännestä koskeva päivämäärä vahvistetaan myös 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittelevää sääntelymenettelyä noudattaen. Mahdolliset tarkistukset edellisten vuosineljännesten neljännesvuositietoihin on toimitettava samanaikaisesti.

2.   Jäsenvaltiot toimittavat myös takautuvat tiedot jaksolta, joka käsittää vähintään ne neljä vuosineljännestä, jotka edeltävät sitä neljännesvuotta, jolta ensimmäiset tiedot on toimitettava. Kokonaismäärät toimitetaan viimeistään ensimmäisen tietojen toimituspäivänä ja jaottelut viimeistään vuotta myöhemmin. Takautuvat tiedot voivat tarvittaessa perustua ”parhaisiin estimaatteihin”.

6 artikla

Laadunarviointi

1.   Toimitettaviin tietoihin sovelletaan tässä asetuksessa seuraavia laadunarviointikriteerejä:

’relevanssi’ viittaa siihen, missä määrin tilastotiedot vastaavat käyttäjien tosiasiallisia ja mahdollisia tarpeita,

’tarkkuus’ viittaa arvioiden vastaavuuteen tuntemattomien tosiasioiden kanssa,

’oikea-aikaisuus’ ja ’täsmällisyys’ viittaavat tulosten saatavuusajankohdan ja siihen liittyvän tapahtuman tai ilmiön väliseen viipeeseen,

’saatavuus’ ja ’selkeys’ viittaavat olosuhteisiin ja menettelyihin, joita edellytetään tietojen saamiseksi, käyttämiseksi ja tulkitsemiseksi,

’vertailukelpoisuus’ viittaa siihen, millaisia vaikutuksia käytettyjen tilastokäsitteiden ja mittausvälineiden ja -menetelmien erot aiheuttavat, kun tilastoille tehdään maantieteellisiin alueisiin tai eri aloihin tai aikaan liittyviä vertailuja,

’yhtenäisyys’ viittaa ominaisuuteen, jonka ansiosta tietoja voidaan luotettavasti yhdistellä eri tavoilla ja eri käyttöön.

2.   Jäsenvaltiot lähettävät komissiolle (Eurostat) toimitettujen tietojen laatua koskevia raportteja.

3.   Kun 1 kohdan mukaisia laadunarviointikriteerejä sovelletaan tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tietoihin, laaturaporteissa sovellettavat menettelyt, niiden rakenne ja jaksoittaisuus määritellään 9 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen. Komissio (Eurostat) arvioi toimitettujen tietojen laatua.

7 artikla

Toteutettavuustutkimukset

1.   Komissio (Eurostat) määrittelee soveltuvat puitteet toteutettavuustutkimuksia varten 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen. Näitä tutkimuksia toteuttavat ne jäsenvaltiot, joiden on vaikea toimittaa tietoja

a)

yrityksistä, joissa on alle 10 työntekijää; ja/tai

b)

seuraavilta aloilta:

i)

julkinen hallinto ja maanpuolustus, pakollinen sosiaalivakuutus;

ii)

koulutus;

iii)

terveys- ja sosiaalipalvelut;

iv)

taiteet, viihde ja virkistys; sekä

v)

järjestöjen toiminta, tietokoneiden sekä henkilökohtaisten ja kotitaloustavaroiden korjaus ja muut henkilökohtaiset palvelut.

2.   Kukin toteutettavuustutkimuksia tekevä jäsenvaltio esittää selvityksen tutkimustuloksista 12 kuukauden kuluessa siitä, kun 1 kohdassa tarkoitetut komission täytäntöönpanotoimet ovat tulleet voimaan.

3.   Komissio hyväksyy 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen toimenpiteitä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun toteutettavuustutkimuksen tulokset ovat käytettävissä, ja kohtuullisen määräajan kuluessa sekä harjoittaen vuoropuhelua jäsenvaltioiden kanssa.

4.   Toteutettavuustutkimusten tulosten perusteella toteutettavien täytäntöönpanotoimien on noudatettava asetuksen (EY) N:o 322/97 10 artiklassa määriteltyä kustannustehokkuuden periaatetta, myös siltä osin, että vastaajille aiheutuva vaivannäkö on mahdollisimman vähäinen, ja niissä on otettava huomioon alkuvaiheen täytäntöönpano-ongelmat.

8 artikla

Rahoitus

1.   Jäsenvaltiot saavat yhteisöltä rahoitusta työstä aiheutuviin kuluihin tietojenkeruun kolmena ensimmäisenä vuotena.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuun rahoitukseen vuosittain osoitettavat määrärahat vahvistetaan osana vuosittaista talousarviomenettelyä.

3.   Budjettivallan käyttäjä myöntää kunakin vuonna käytettävissä olevat määrärahat.

4.   Toteutettavuustutkimusten perusteella hyväksyttyjen toimien täytäntöönpanoa varten voidaan harkita lisärahoitusta.

9 artikla

Komitea

1.   Komissiota avustaa tilasto-ohjelmakomitea.

2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

3.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitetuksi määräajaksi vahvistetaan kolme kuukautta.

10 artikla

Täytäntöönpanokertomus

Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän asetuksen täytäntöönpanosta 24 päivään kesäkuuta 2010 mennessä ja sen jälkeen kolmen vuoden välein. Kertomuksessa arvioidaan jäsenvaltioiden toimittamien tilastojen sekä Euroopan tason aggregaattien laatua ja osoitetaan alueita, joita voitaisiin parantaa.

Mieluiten vuoden kuluessa ensimmäisessä kohdassa tarkoitetun kerran kolmessa vuodessa annettavan kertomuksen julkaisemisesta jäsenvaltiot ilmoittavat, miten ne aikovat toteuttaa komission kertomuksessa esitetyt mahdolliset parannukset. Samalla jäsenvaltiot raportoivat aiempien suositusten täytäntöönpanoasteesta.

11 artikla

Tilastotietojen julkaiseminen

Jäsenvaltioiden välittämät tilastotiedot ja niiden analyysit julkaistaan neljännesvuosittain komission (Eurostat) Internet-sivustolla. Komissio (Eurostat) varmistaa, että tilastot ja analyysit ovat mahdollisimman monien Euroopan kansalaisten saatavilla, erityisesti EURES-portaalin kautta.

12 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Strasbourgissa 23 päivänä huhtikuuta 2008.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

H.-G. PÖTTERING

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. LENARČIČ


(1)  EUVL C 175, 27.7.2007, s. 11.

(2)  EUVL C 86, 20.4.2007, s. 1.

(3)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 15. marraskuuta 2007 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 29. helmikuuta 2008.

(4)  EYVL L 29, 4.2.2000, s. 21.

(5)  EUVL L 205, 6.8.2005, s. 21.

(6)  EUVL L 315, 15.11.2006, s. 1.

(7)  EYVL L 181, 28.6.1989, s. 47.

(8)  EYVL L 52, 22.2.1997, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).

(9)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23, päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2006/512/EY (EUVL L 200, 22.7.2006, s. 11).


Top