EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0453

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 453/2008 av den 23 april 2008 om kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen (Text av betydelse för EES)

OJ L 145, 4.6.2008, p. 234–237 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 05 Volume 006 P. 204 - 207

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/453/oj

4.6.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 145/234


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 453/2008

av den 23 april 2008

om kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1)

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande (2),

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (3), och

av följande skäl:

(1)

Den 8 december 2003 godkände rådet att en strukturell indikator för lediga platser skulle utvecklas och publiceras.

(2)

I handlingsplanen för statistikkrav avseende EMU, godkänd av rådet den 29 september 2000, och senare rapporter om genomförandet av handlingsplanen fastställdes att utarbetandet av en rättslig grund för statistik över lediga platser prioriteras.

(3)

Sysselsättningskommittén, som inrättades genom rådets beslut 2000/98/EG (4), har konstaterat att en indikator för lediga platser behövs för att övervaka den europeiska sysselsättningsstrategin enligt rådets beslut 2005/600/EG av den 12 juli 2005 om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik (5).

(4)

I Europaparlamentets och rådets beslut nr 1672/2006/EG av den 24 oktober 2006 om inrättande av ett gemenskapsprogram för sysselsättning och social solidaritet – Progress (6) föreskrivs att relevanta åtgärder ska finansieras, bl.a. att ”öka kunskapen om sysselsättningssituationen och utsikterna, särskilt genom analyser och undersökningar och utveckling av statistik och gemensamma indikatorer inom ramen för den europeiska sysselsättningsstrategin”.

(5)

Kommissionen behöver bl.a. uppgifter om lediga platser uppdelade efter näringsgren för att inom ramen för den europeiska sysselsättningsstrategin övervaka och analysera efterfrågan på arbetskraft avseende både nivå och struktur.

(6)

Kommissionen och Europeiska centralbanken behöver snabbt tillgängliga kvartalsuppgifter om lediga platser för att övervaka kortsiktiga förändringar av antalet lediga platser. Säsongsjusterade uppgifter om lediga platser underlättar tolkningen av kvartalsförändringar.

(7)

Uppgifterna om lediga platser bör vara relevanta och fullständiga, tillförlitliga och omfattande, aktuella, samanvändbara, jämförbara och lättillgängliga för användarna.

(8)

Fördelarna med att på gemenskapsnivå samla in kompletta uppgifter om arbetsmarknadens samtliga sektorer bör ställas mot, i första hand, små och medelstora företags rapporteringsmöjligheter och det extra arbete uppgiftslämningen innebär för dessa.

(9)

Särskilt bör man vinnlägga sig om att i statistiken så snabbt som möjligt få med alla uppgifter om enheter med färre än tio anställda.

(10)

För att bestämma omfattningen av den statistik som ska sammanställas och den detaljnivå som krävs per näringsgren måste den gällande versionen av Europeiska gemenskapens näringsgrensindelning (Nace) tillämpas.

(11)

Vid sammanställning och spridning av gemenskapsstatistik i enlighet med denna förordning bör medlemsstaternas och gemenskapens statistikmyndigheter beakta principerna i den uppförandekod för europeisk statistik som antogs av kommittén för det statistiska programmet, som inrättades genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom (7), den 24 februari 2005 och som åtföljde kommissionens rekommendation om medlemsstaternas och gemenskapens statistikmyndigheters oberoende, integritet och ansvar.

(12)

Det är viktigt att uppgifterna delges arbetsmarknadens parter, på nationell nivå och gemenskapsnivå, och att arbetsmarknadens parter underrättas om genomförandet av denna förordning. Dessutom bör medlemsstaterna arbeta särskilt för att se till att yrkesvägledningen i skolorna och inom yrkesutbildningen erhåller dessa uppgifter.

(13)

Rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik (8) tillhandahåller en allmän rättslig ram för framställning av gemenskapsstatistik och är därför tillämplig på framställningen av statistik över lediga platser.

(14)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (9).

(15)

Kommissionen bör särskilt ges befogenhet att definiera vissa begrepp, fastställa vissa referensdatum, format och tidsfrister, fastställa ramen för genomförbarhetsstudier och anta åtgärder till följd av resultatet av de studierna. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning, bland annat genom att komplettera den med nya icke väsentliga delar, måste de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll som avses i artikel 5a i beslut 1999/468/EG.

(16)

Eftersom målet för denna förordning, dvs. framställning av gemenskapsstatistik över lediga platser, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå det målet.

(17)

Kommittén för det statistiska programmet har i enlighet med artikel 3 i beslut 89/382/EEG, Euratom hörts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

1.   I dessa föreskrifter fastställs kraven på regelbunden framställning av kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen.

2.   Varje medlemsstat ska till kommissionen (Eurostat) lämna in uppgifter om lediga platser åtminstone för verksamhetsenheter med minst en anställd.

Om inte annat följer av punkt 3 ska uppgifterna täcka all ekonomisk verksamhet som definieras i den gällande versionen av Europeiska gemenskapens näringsgrensindelning (Nace), utom hushåll som arbetsgivare och verksamhet vid internationella organisationer. Det ska vara frivilligt att ta med jordbruk, skogsbruk och fiske enligt definitionerna i gällande Nace. Medlemsstater som vill tillhandahålla uppgifter om dessa näringsgrenar ska göra det i enlighet med denna förordning. Eftersom omvårdnadstjänster (vård och omsorg med boende samt öppna sociala insatser) håller på att få allt större betydelse för sysselsättningsskapandet, anmodas medlemsstaterna även att frivilligt sända in uppgifter om lediga platser för sådana tjänster.

Uppgifterna ska delas upp efter näringsgren enligt avdelningsnivå i gällande Nace.

3.   Beslut om huruvida offentlig förvaltning och försvar, obligatorisk socialförsäkring, utbildning, vård och omsorg samt sociala tjänster, kultur, nöje och fritid samt intressebevakning, religiös verksamhet, reparation av datorer, hushållsartiklar och personliga artiklar samt andra konsumenttjänster, enligt definitionerna i gällande Nace, samt enheter med färre än tio anställda faller inom tillämpningsområdet för denna förordning ska fattas med beaktande av de genomförbarhetsstudier som avses i artikel 7.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.

ledig plats: en avlönad tjänst som är ny, obesatt eller på väg att bli ledig och som arbetsgivaren

a)

aktivt försöker hitta en lämplig sökande till utanför det egna företaget, med beredskap att om så behövs vidta ytterligare åtgärder i detta syfte, och

b)

avser att tillsätta omedelbart eller inom en viss tidsperiod.

Begreppen aktivt försöka hitta en lämplig sökande och en viss tidsperiod ska definieras enligt det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 9.2.

Inom den statistik som överförs ska det vara frivilligt att skilja mellan lediga platser med visstidsanställning och lediga platser med fast anställning.

2.

tillsatt tjänst: en avlönad tjänst inom organisationen som en anställd rekryterats till.

3.

metadata: de förklaringar som behövs för att tolka förändringar i uppgifterna på grund av ändringar som rör metod eller teknik.

4.

retroaktiva uppgifter: historiska uppgifter som omfattar de specifikationer som ges i artikel 1.

Artikel 3

Referensdatum och tekniska specifikationer

1.   Medlemsstaterna ska sammanställa kvartalsstatistik med särskilda referensdatum som ska fastställas enligt det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 9.2.

2.   Medlemsstaterna ska tillhandahålla uppgifter om tillsatta tjänster i syfte att standardisera uppgifterna om lediga platser så att de kan jämföras.

3.   Medlemsstaterna ska tillämpa förfaranden för säsongsjustering på kvartalsuppgifterna om lediga platser. Förfarandena för säsongsjustering ska fastställas enligt det föreskrivande förfarande som avses i artikel 9.3.

Artikel 4

Källor

1.   Medlemsstaterna ska framställa uppgifter på grundval av enkäter bland företag. Andra källor, t.ex. administrativa uppgifter, får användas om de håller tillräckligt hög kvalitet enligt artikel 6.

För alla uppgifter som tillhandahålls ska källorna anges.

2.   Medlemsstaterna får komplettera de källor som avses i punkt 1 med tillförlitliga förfaranden för statistisk skattning.

3.   Europeiska stickprovsundersökningar får införas och samordnas av kommissionen (Eurostat) för att göra skattningar på gemenskapsnivå i de fall där nationella stickprovsundersökningar inte uppfyller gemenskapens krav i fråga om kvartalsvis uppgiftsinsamling. Närmare uppgifter om dessa undersökningar och om hur de ska godkännas och genomföras ska fastställas genom det föreskrivande förfarande som avses i artikel 9.3.

Medlemsstaterna får delta i gemenskapens stickprovsundersökningar om det gör det möjligt att i betydande utsträckning minska kostnaderna inom statistiksystemen eller den belastning det innebär för företagen att uppfylla gemenskapens krav.

Artikel 5

Uppgiftsöverföring

1.   Medlemsstaterna ska överföra uppgifterna och metadata till kommissionen (Eurostat) i det format och inom de tidsfrister som ska fastställas enligt det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 9.2. Tidpunkten för det första kvartal som uppgifterna avser ska också fastställas enligt det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 9.2. Eventuella ändringar av kvartalsuppgifter för tidigare kvartal ska överlämnas samtidigt.

2.   Medlemsstaterna ska också överlämna retroaktiva uppgifter för åtminstone de fyra kvartal som föregår det kvartal som den första uppgiftsöverföringen gäller. Totalsiffrorna ska levereras senast den dag då de första uppgifterna överförs och uppdelningarna senast ett år senare. Retroaktiva uppgifter får vid behov grunda sig på ”bästa skattningar”.

Artikel 6

Kvalitetsbedömning

1.   I denna förordning ska följande kvalitetsbedömningskriterier tillämpas på de uppgifter som ska översändas:

relevans: i hur hög grad statistiken uppfyller användarnas nuvarande och potentiella behov,

tillförlitlighet: i hur hög grad uppskattningarna överensstämmer med okända sanna värden,

aktualitet och punktlighet: tiden mellan uppgifternas tillgänglighet och den företeelse eller situation som de beskriver,

tillgänglighet och tydlighet: under vilka villkor och former som användare kan få tillgång till, använda och tolka uppgifter,

jämförbarhet: mätning av effekten av skillnader i de statistiska begrepp och mätningsverktyg eller mätningsförfaranden som används när man jämför statistiken från olika geografiska områden eller sektorsområden eller från olika tidsperioder,

samanvändbarhet: i hur hög grad uppgifterna tillförlitligt kan kombineras på olika sätt och användas för olika ändamål.

2.   Medlemsstaterna ska förse kommissionen (Eurostat) med rapporter om de översända uppgifternas kvalitet.

3.   Vid tillämpningen av de kvalitetsbedömningskriterier som anges i punkt 1 för uppgifter som omfattas av denna förordning ska formerna och periodiciteten för samt uppställningen av kvalitetsrapporterna fastställas i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 9.3. Kommissionen (Eurostat) ska bedöma de översända uppgifternas kvalitet.

Artikel 7

Genomförbarhetsstudier

1.   Kommissionen (Eurostat) ska fastställa lämpliga ramar för en rad genomförbarhetsstudier som ska göras i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 9.2. Dessa studier ska utföras av de medlemsstater som har svårt att tillhandahålla uppgifter för

a)

enheter med mindre än 10 anställda och/eller

b)

följande verksamheter:

i)

Offentlig förvaltning och försvar; obligatorisk socialförsäkring.

ii)

Utbildning.

iii)

Vård och omsorg samt sociala tjänster.

iv)

Kultur, nöje och fritid.

v)

Intressebevakning, religiös verksamhet, reparation av datorer, hushållsartiklar och personliga artiklar samt andra konsumenttjänster.

2.   De medlemsstater som gör genomförbarhetsstudier ska var och en lämna in en resultatrapport inom tolv månader efter det att kommissionens tillämpningsbestämmelser enligt punkt 1 trätt i kraft.

3.   Så snart som möjligt efter det att resultaten av genomförbarhetsstudierna föreligger och i samspråk med medlemsstaterna samt inom rimlig tidsrymd ska kommissionen anta åtgärder i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 9.2.

4.   De åtgärder som antas på grundval av resultaten av genomförbarhetsstudierna ska stå i överensstämmelse med principen om kostnadseffektivitet enligt definitionen i artikel 10 i förordning (EG) nr 322/97, bland annat när det gäller att reducera belastningen på uppgiftslämnarna till ett minimum, och ta hänsyn till inledningssvårigheter vid genomförandet.

Artikel 8

Finansiering

1.   Under de första tre åren av uppgiftsinsamlingen kan medlemsstaterna få ekonomiskt stöd från gemenskapen för utgifter i samband med detta arbete.

2.   De belopp som årligen beviljas för det finansiella bidrag som avses i punkt 1 ska fastställas inom ramen för det årliga budgetförfarandet.

3.   Budgetmyndigheten ska för varje år fastslå de disponibla anslagen.

4.   Ytterligare finansiering kan komma i fråga för genomförandet av de åtgärder som antagits efter resultaten av genomförbarhetsstudierna.

Artikel 9

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för det statistiska programmet.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

3.   När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG ska vara tre månader.

Artikel 10

Rapport om tillämpningen

Senast den 24 juni 2010 och därefter vart tredje år ska kommissionen till Europaparlamentet och rådet överlämna en rapport om genomförandet av denna förordning. Denna rapport ska utgöra en bedömning av kvaliteten på statistiken från medlemsstaterna samt kvaliteten på EU-aggregaten och ange de områden där det finns utrymme för förbättringar.

Helst inom ett år efter offentliggörandet av den rapport som avses i första stycket och som ska framläggas med tre års mellanrum, ska medlemsstaterna fastställa vilka åtgärder de avser att vidta på de områden där det enligt kommissionens rapport finns utrymme för förbättringar. Samtidigt ska medlemsstaterna avge en lägesrapport om genomförandet av tidigare rekommendationer.

Artikel 11

Offentliggörande av statistiska uppgifter

De statistiska uppgifterna från medlemsstaterna ska, tillsammans med en analys av dessa, offentliggöras kvartalsvis på kommissionens (Eurostat) webbplats. Kommissionen (Eurostat) ska se till att så många unionsmedborgare som möjligt har tillgång till de statistiska uppgifterna och analyserna, framför allt genom Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

Artikel 12

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 23 april 2008.

På Europaparlamentets vägnar

H.-G. PÖTTERING

Ordförande

På rådets vägnar

J. LENARČIČ

Ordförande


(1)  EUT C 175, 27.7.2007, s. 11.

(2)  EUT C 86, 20.4.2007, s. 1.

(3)  Europaparlamentets yttrande av den 15 november 2007 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 29 februari 2008.

(4)  EGT L 29, 4.2.2000, s. 21.

(5)  EUT L 205, 6.8.2005, s. 21.

(6)  EUT L 315, 15.11.2006, s. 1.

(7)  EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

(8)  EGT L 52, 22.2.1997, s. 1. Förordningen ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

(9)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23. Beslutet ändrat genom beslut 2006/512/EG (EUT L 200, 22.7.2006, s. 11).


Top