This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Sources of European Union law
Euroopan unionin oikeuslähteet
Euroopan unionin oikeuslähteet
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 216 artikla
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 288 artikla
Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 6 artiklan 3 kohta
EU:n oikeuslähteitä on kolme: primaarilainsäädäntö, EU:n oikeuden yleiset periaatteet ja johdettu oikeus (eritelty normihierarkiassa).
Primaarilainsäädäntö
Yleiset oikeusperiaatteet
Johdettu oikeus
Johdettu oikeus koostuu säädöksistä, jotka voidaan jakaa kahteen ryhmään:
EU:n ulkopuolisten maiden tai kansainvälisten järjestöjen kanssa tehdyt kansainväliset sopimukset ovat myös keskeinen osa EU:n oikeutta. Ne on erotettu primaarilainsäädännöstä ja johdetusta oikeudesta. Unionin tuomioistuimen asiassa Meryem Demirel vastaan Stadt Schwäbisch Gmünd antaman tuomion (asia 12/86) mukaan niillä voi olla suora vaikutus, ja niiden oikeudellinen arvo on suurempi kuin johdetun oikeuden, jonka on näin ollen oltava niiden mukainen. Niiden säännöillä on suora vaikutus, jos ne sisältävät selkeän ja täsmällisen velvoitteen, joka ei edellytä minkään myöhemmän toimenpiteen hyväksymistä.
Muut EU:n oikeuslähteet
Näitä ovat:
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Viides osa – Unionin ulkoinen toiminta – V osasto – Kansainväliset sopimukset – 216 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 144)
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 288 artikla (aiempi EY-sopimuksen 249 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 171)
Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – I osasto – Yhteiset määräykset – 6 artikla (aiempi SEU-sopimuksen 6 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 19)
Viimeisin päivitys: 21.04.2022