Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0353

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä

    COM/2018/353 final

    Bryssel 24.5.2018

    COM(2018) 353 final

    2018/0178(COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    {SEC(2018) 257 final}
    {SWD(2018) 264 final}
    {SWD(2018) 265 final}


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

       Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Tämä ehdotus on osa kestävää kehitystä koskevaa laajempaa komission aloitetta. Siinä luodaan perusta EU:n kehykselle, jolla ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvät tekijät, jäljempänä ’ESG-tekijät’, otetaan keskeiseksi osaksi rahoitusjärjestelmää, jotta Euroopan talous voisi siirtyä vihreämpään ja kestävämpään kiertotalouteen. Jotta sijoitukset olisivat kestävämpiä, ESG-tekijät olisi otettava huomioon sijoituksia koskevassa päätöksentekoprosessissa, kun tarkastelukohteina ovat esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöt, luonnonvarojen ehtyminen tai työolot. Tällä ehdotuksella ja sen ohella ehdotetuilla säädöksillä pyritään integroimaan ESG-tekijät sijoitus- ja neuvontamenettelyihin johdonmukaisesti kaikilla sektoreilla. Näin pyritään varmistamaan, että finanssimarkkinatoimijat (arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavien yritysten rahastoyhtiöt, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajat, vakuutusyritykset, ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavat laitokset, eurooppalaisten riskipääomarahastojen (EuVECA) hoitajat ja eurooppalaisten yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen (EuSEF) hoitajat), vakuutusten tarjoajat tai sijoitusneuvojat, jotka saavat asiakkailtaan tai edunsaajiltaan toimeksiannon tehdä niiden puolesta sijoituspäätöksiä, sisällyttävät ESG-tekijät sisäisiin menettelyihinsä ja antavat asiakkailleen niitä koskevia tietoja. Lisäksi ehdotuksella otetaan käyttöön uusia, vähähiilisyyden ja positiivisen hiilivaikutuksen vertailuarvoja koskevia luokkia, jotta sijoittajat voivat vertailla sijoitusten hiilijalanjälkiä. Näillä toisiaan vahvistavilla ehdotuksilla on tarkoitus helpottaa sijoituksia kestäviin hankkeisiin ja kohteisiin koko EU:ssa.

    Tässä ehdotuksessa asetetaan erityisesti yhdenmukaiset kriteerit sen määrittämiseksi, onko jokin taloudellinen toiminta ympäristön kannalta kestävää. Lisäksi siinä vahvistetaan prosessi, johon kuuluu sidosryhmäfoorumi ja jonka tarkoituksena on vahvistaa tiettyihin kriteereihin nojautuva EU:n tason yhtenäinen luokitusjärjestelmä. Luokitusjärjestelmän pohjalta määritetään, mitä taloudellisia toimintoja pidetään kestävinä.

    Luokitusjärjestelmän ansiosta talouden toimijoilla ja sijoittajilla on sijoituspäätöksiä tehdessään selkeämpi kuva siitä, millaista toimintaa pidetään kestävänä. Järjestelmän avulla on myös helpompi suunnata sijoitusstrategioita niin, että niissä painotetaan sellaista taloudellista toimintaa, joka myötävaikuttaa aidosti ympäristötavoitteiden saavuttamiseen ja täyttää yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvät vähimmäisvaatimukset. Ympäristön kannalta kestävän sijoituksen arviointiperusteiden selkeyttäminen helpottaa pääsyä tällaisten sijoitusten rajatylittäville pääomamarkkinoille.

    Komission paketti on kestävämpää taloutta koskevien maailmanlaajuisten tavoitteiden mukainen. Hyväksymällä vuoden 2016 Pariisin ilmastosopimuksen ja Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen toimintaohjelman (Agenda 2030) valtiot ympäri maailmaa ovat valinneet suunnan kohti planeettamme kestävämpää kehitystä ja kestävämpää taloutta.

    EU on sitoutunut edistämään kehitystä, joka vastaa nykypäivän tarpeisiin vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta vastata omiin tarpeisiinsa. Kestävyys on jo pitkään ollut Eurooppa-hankkeen ytimessä. EU:n perussopimuksissa tunnustetaan sen sosiaalinen ja ympäristöulottuvuus, joita olisi käsiteltävä yhdessä.

    Vuonna 2016 annetussa komission tiedonannossa seuraavista toimista Euroopan kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman (Agenda 2030) kestävän kehityksen tavoitteet 1 sisällytetään eurooppalaiseen toimintakehykseen, jotta varmistetaan, että ne ovat jo lähtökohtaisesti osa kaikkia EU:n toimia ja poliittisia aloitteita EU:ssa ja koko maailmassa. EU on täysin sitoutunut saavuttamaan vuoden 2030 ilmasto- ja energiatavoitteensa ja ottamaan kestävän kehityksen osaksi politiikkojaan, kuten Jean-Claude Juncker ilmoitti vuonna 2014 Euroopan komission poliittisissa suuntaviivoissa 2 . Sen vuoksi EU:n ilmastotavoitteet liittyvät moniin Euroopan komission poliittisiin painopistealoihin vuosina 2014–2020, ja niillä pannaan täytäntöön kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelmaa. Tällaisia toimia ovat muun muassa Euroopan investointiohjelma 3 , kiertotalouspaketti 4 , energiaunionipaketti 5 , EU:n biotalousstrategian tarkistus 6 , pääomamarkkinaunioni 7  ja EU:n talousarvio vuosiksi 2014–2020, mukaan lukien koheesiorahasto ja tutkimushankkeet. Lisäksi komissio on perustanut sidosryhmäfoorumin kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpanon seuraamiseksi ja parhaiden käytäntöjen vaihtamiseksi.

    EU:n kestävyystavoitteiden saavuttaminen edellyttää merkittäviä investointeja. Jo yksinomaan ilmastoa ja energiaa koskevalla osa-alueella tarvitaan arviolta 180 miljardin euron vuotuiset lisäinvestoinnit ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä 8 . Huomattavan osan näistä rahavirroista on tultava yksityiseltä sektorilta. Investointivajeen paikkaaminen edellyttää yksityisten pääomavirtojen tuntuvaa ohjaamista kestävämpiin sijoituksiin ja Euroopan rahoituskehyksen kokonaisvaltaista muutosta.

    Komissio perusti joulukuussa 2016 korkean tason asiantuntijaryhmän laatimaan kestävää rahoitusta koskevaa EU:n strategiaa. Asiantuntijaryhmä julkaisi loppuraporttinsa 9 31. tammikuuta 2018. Raportissa esitetään kokonaisvaltainen visio kestävästä eurooppalaisesta rahoituksesta, ja siinä edellytetään Euroopan rahoitusjärjestelmältä kahta asiaa. Ensinnäkin rahoituksen vaikutusta kestävään ja osallistavaan kasvuun on lisättävä. Toiseksi on lujitettava rahoitusvakautta sisällyttämällä ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvät tekijät (ESG-tekijät) sijoituspäätösten tekoon. Asiantuntijaryhmä antoi kahdeksan keskeistä suositusta, joiden se katsoo olevan kestävän eurooppalaisen rahoitusjärjestelmän olennaisia osatekijöitä. Se suositteli muun muassa, että EU:n tasolla otetaan käyttöön teknisesti luotettava luokitusjärjestelmä, joka selkeyttää käsitteitä ”vihreä” tai ”kestävä”, eli niin sanottu kestävyysluokitusjärjestelmä. Se antoi ohjeeksi, että ensiksi määritetään, milloin taloudellista toimintaa voidaan pitää ympäristön kannalta kestävänä.

    Seurantatoimena komissio julkaisi 8. maaliskuuta 2018 kestävän kasvun rahoitusta koskevan toimintasuunnitelman 10 . Suunnitelmassa se sitoutui esittämään vuoden 2018 toisella neljänneksellä lainsäädäntöehdotuksen, jolla varmistetaan ilmastonmuutoksen, ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestäviä toimintoja koskevan EU:n luokitusjärjestelmän vaiheittainen kehittäminen. Kehitystyössä tukeudutaan mahdollisuuksien mukaan jo tehtyihin selvityksiin. Tavoitteena on sisällyttää tuleva EU:n luokitusjärjestelmä EU:n lainsäädäntöön ja laatia perusta, jonka pohjalta luokitusjärjestelmää voidaan käyttää eri osa-alueilla (esim. standardit, merkit ja kestävyyden vertailuarvot).

       Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Ehdotuksessa määritetään ympäristön kannalta kestävän sijoituksen tunnistamiseen käytettävät kriteerit ja prosessi, jotta voidaan varmistaa, että tämän käsitteen erilaiset tulkinnat eri jäsenvaltioissa eivät vääristä sisämarkkinoita. Ehdotus on yhdenmukainen sisä- ja rahoitusmarkkinoiden toimintalohkon muiden säännösten kanssa. Ehdotuksella ei kajota mihinkään nykyiseen säännökseen vaan mahdollistetaan se, että nykyisissä ja tulevissa säännöksissä voidaan vastaisuudessa käyttää ja pitää lähtökohtana yhteistä ympäristön kannalta kestävän sijoituksen käsitettä. Ehdotus ei sisällä eroavuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia muihin sisämarkkinapolitiikan säännöksiin nähden.

       Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Ehdotus täydentää EU:n nykyistä ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa. Yhteinen käsitys siitä, mikä on ympäristön kannalta kestävä sijoitus, täydentää EU:n nykyistä ympäristöpolitiikkaa ja luo vertailukohdan, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää ympäristöpoliittisissa toimintalinjoissa, jotta ne kehittyisivät yhdenmukaisemmin kaikkialla unionissa. Ehdotus perustuu nykyisiin politiikkoihin, ja siinä käytetään niiden puitteissa kehitettyjä käsitteitä yhdenmukaisuuden varmistamiseksi. Se perustuu käsitteisiin, jotka on kehitetty seitsemännessä ympäristöä koskevassa toimintaohjelmassa 11 , vesipolitiikan puitedirektiivissä 12 , kiertotaloutta koskevassa toimintasuunnitelmassa 13 , teollisuuden päästöjä koskevassa direktiivissä 14 , esimerkiksi viitattaessa kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelmaan, sekä ympäristömerkkiasetuksessa 15 , Euroopan yhteisön tilastollisessa toimialaluokituksessa (NACE) 16 , ympäristönsuojelutoimintojen luokituksessa (CEPA) ja luonnonvarojen hallintatoimintojen luokituksessa (CReMA) 17 .

    2.    OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

       Oikeusperusta

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) 114 artiklassa annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimivalta toteuttaa sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevia toimenpiteitä jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämiseksi. SEUT-sopimuksen 114 artiklan nojalla EU voi toteuttaa toimenpiteitä perusvapauksien käytön tiellä olevien nykyisten esteiden poistamiseksi ja tällaisten esteiden syntymisen estämiseksi, mukaan lukien esteet, jotka vaikeuttavat talouden toimijoiden, myös sijoittajien, mahdollisuuksia hyödyntää täysimittaisesti sisämarkkinoiden etuja.

    Jäsenvaltioiden välillä on nykyään tulkintaeroja siitä, mitä pidetään kestävänä sijoituksena. Toisissa jäsenvaltioissa on käytössä merkintäjärjestelmiä tai markkinalähtöisiä aloitteita, jotka koskevat vihreiden sijoituskohteiden määrittämistä, kun taas toisissa tällaiset säännöt puuttuvat mutta niitä todennäköisesti annetaan kestävän sijoituksen omien määritelmien pohjalta. Kansalliset merkit pohjautuvat erilaisiin kriteereihin siitä, millaista taloudellista toimintaa voidaan pitää ympäristön kannalta kestävänä. Sijoittajien näkökulmasta tämä vaikeuttaa vihreiden sijoituskohteiden vertailua ja vähentää halukkuutta rajat ylittäviin sijoituksiin.

    Nykyiset eroavaisuudet aiheuttavat rasitusta talouden toimijoille myös siinä mielessä, että niiden täytyy noudattaa eri vaatimuksia eri jäsenvaltioissa. Tässä ehdotuksessa puututaan nykyisiin eroavuuksiin ja torjutaan sisämarkkinoiden toimintaa haittaavia uusia esteitä vahvistamalla EU-tason vakiomääritelmä siitä, mitä voidaan pitää ympäristön kannalta kestävänä taloudellisena toimintana sijoitusten yhteydessä. Ehdotuksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ympäristön kannalta kestävän sijoituksen käsitettä kaikkialla unionissa ja helpottaa näin sijoituksia ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin sekä kansallisella tasolla että useammassa EU-maassa. Kun käsite vakioidaan, talouden toimijat pystyvät myös helpommin houkuttelemaan sijoituksia ulkomailta.

    SEUT-sopimuksen 114 artikla on oikeusperusta, jonka nojalla EU voi hyväksyä tämän ehdotuksen, sillä sen tavoitteena on helpottaa EU:n laajuisia sijoituksia kestäviin taloudellisiin toimintoihin kansallisista rajoista riippumatta.

       Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Tässä ehdotuksessa noudatetaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 5 artiklassa määrättyä toissijaisuusperiaatetta. Periaatteen mukaan toimia voidaan toteuttaa EU:n tasolla vain, jos suunniteltuja tavoitteita ei voida saavuttaa alhaisemmalla tasolla.

    Nykyisin ei ole riittävää selvyyttä siitä, mikä on ympäristön kannalta kestävää taloudellista toimintaa. Tilanne saattaa muuttua hankalammaksi, jos jäsenvaltiot yrittävät toteuttaa tällä alalla toimia samanaikaisesti ilman koordinointia. Kun otetaan huomioon kansainvälisellä tasolla (esimerkiksi Pariisin sopimus) ja EU:n tasolla tehdyt ympäristö- ja ilmastopoliittisia tavoitteita koskevat sitoumukset, yhä useammat jäsenvaltiot todennäköisesti tutkivat mahdollisuuksia ottaa käyttöön kestäviin rahoitustuotteisiin liitettäviä merkkejä omien räätälöityjen luokitusjärjestelmiensä mukaisesti. Tämä pahentaisi kansallisia esteitä, jotka haittaavat pääomamarkkinoiden toimintaa kestäviin hankkeisiin tarkoitetun varainhankinnan yhteydessä. Luokitusjärjestelmien eriyttäminen lisää markkinoiden hajanaisuutta ja johtaa kilpailuongelmiin. Tämä aiheuttaa puolestaan lisää vaikeuksia ja kustannuksia sijoittajille, jotka yrittävät saada kuvan siitä, mikä on ja mikä ei ole kestävää.

    Edellä mainituista syistä EU:n tasolla olisi yhdenmukaistettava kriteerit sen määrittämiseksi, mikä katsotaan kestäväksi toiminnaksi sijoitusten yhteydessä. Yhdenmukainen EU:n luokitusjärjestelmä olisi vahvistettava käyttäen menettelyä, johon osallistuvat kaikki asiaankuuluvat sidosryhmät. Uuden järjestelmän ansiosta talouden toimijoiden on helpompi houkutella kaikkialta EU:sta pääomaa kestäviin sijoituksiin. Se on ensimmäinen askel ”viherpesun” torjunnassa, ja sen ansiosta sijoittajien on helpompi tunnistaa kriteerit, joita sovelletaan luokiteltaessa rahoitustuote ”vihreäksi” tai kestäväksi. Ehdotuksen tarkoituksena on korjata nykyisen oikeudellisen kehyksen puutteet vahvistamalla vakiokriteerit, joiden avulla voidaan arvioida, mitä pidetään ympäristön kannalta kestävänä sijoituksena. EU:n tasolla toteutettava toimi on vaikuttavuudeltaan parempi, kun halutaan taata perussopimuksen mukaisten vapauksien käyttämisen yhdenmukaisuus ja oikeusvarmuus.

       Suhteellisuusperiaate

    Tässä ehdotuksessa noudatetaan SEU-sopimuksen 5 artiklassa määrättyä suhteellisuusperiaatetta. Ehdotetuilla toimenpiteillä luodaan kannustimia vihreisiin toimintoihin sijoittamiseen rankaisematta kuitenkaan muuntyyppisiä sijoituksia. Toimenpiteet ovat tarpeellisia ja selkeyttävät asioita sijoittajien kannalta, kun EU:n tasolla yhdenmukaistetaan kriteerit, joilla varmistetaan sijoituksen ympäristökestävyyden aste. Tällaisten kriteerien avulla sijoittajien on helpompi tunnistaa tietyn sijoituksen suhteellinen ympäristökestävyys ja verrata sijoituksia sekä kansallisesti että jäsenvaltioiden välillä.

    Ehdotuksen tarkoituksena on puuttua nykyisten kansallisten luokitusjärjestelmien ja markkinalähtöisten aloitteiden eroihin kansallisella tasolla, jotta voidaan torjua viherpesun riskiä, helpottaa talouden toimijoiden mahdollisuuksia hankkia varoja ympäristön kannalta kestäviin toimintoihin yli rajojen ja pyrkiä luomaan tasapuoliset toimintaedellytykset kaikille markkinatoimijoille.

    Tällaisen yhdenmukaistamisen finanssimarkkinatoimijoille aiheuttamien kustannusten osalta voidaan todeta, että ehdotuksessa asetetaan tiedonantovelvollisuus ainoastaan niille toimijoille, jotka tarjoavat rahoitustuotteita ja väittävät niiden olevan ympäristön kannalta kestäviä. Velvollisuutta aletaan soveltaa vasta sen jälkeen, kun EU:n luokitusjärjestelmä on kehitetty. Tässä ehdotuksessa noudatetun lähestymistavan ansiosta jäsenvaltioilla on riittävästi liikkumavaraa päättää kansallisten merkkien yksityiskohdista: joustonvaraa annetaan esimerkiksi finanssimarkkinatoimijoille, kun kyse on siitä, missä määrin tarjottava rahoitustuote sisältää omaisuuseriä, jotka katsotaan EU:n luokitusjärjestelmän mukaan ympäristön kannalta kestäviksi.

    Ehdotuksella ei näin ollen ylitetä sitä, mikä on tarpeen ongelmien ratkaisemiseksi EU:n tasolla.

       Toimintatavan valinta

    Tämän ehdotuksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa tapa, jolla määritetään sijoituksen ympäristökestävyyden aste. Yhdenmukaistamista varten ja kansallisten lähestymistapojen eroavuuksien välttämiseksi vahvistetaan kriteerit, jotka tällaisen sijoituksen on täytettävä. Jos valittaisiin erilainen toimintatapa, esimerkiksi muu kuin lainsäädännöllinen toimenpide tai direktiivi, jossa säädetään yhdenmukaistamisen vähimmäistasosta, jäsenvaltioille jäisi harkintavalta määritellä ympäristön kannalta kestävä sijoitus toisistaan poikkeavien taloudellisia toimintoja koskevien luokitusten perusteella. Tällainen harkintavalta voisi lisätä sisämarkkinoiden hajanaisuutta ja saattaisi johtaa siihen, että ympäristötehokkuudeltaan heikoille rahoitustuotteille annetaan ”ympäristön kannalta kestävän” tuotteen merkki. Tällä ehdotuksella varmistetaan, että finanssimarkkinatoimijat, jotka tarjoavat rahoitustuotteita ympäristön kannalta kestävinä sijoituksina tai niiden kaltaisina sijoituksina, ilmoittavat sijoittajille selvästi, miksi tällaisia tuotteita voidaan pitää ympäristön kannalta kestävinä, käyttäen perustana EU:n tasolla vahvistettuja yhdenmukaisia kriteerejä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää suoraan sovellettavaa asetusta, joka mahdollistaa täyden yhdenmukaistamisen. Asetus on paras tapa päästä täyteen yhdenmukaisuuteen, välttää eroavuuksia ja parantaa selkeyttä markkinatoimijoiden kannalta.

    3.    JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

       Sidosryhmien kuuleminen

    Sidosryhmien näkemyksiä kerättiin järjestämällä julkinen kuuleminen kestävää rahoitusta käsittelevän korkean tason asiantuntijaryhmän väliraportista. Lisäksi komissio teki kohdennettuja rahoituslaitosten haastatteluja. Sidosryhmiltä kysyttiin, mitä EU:n luokitusjärjestelmän pitäisi kattaa, tarvitaanko sääntelytoimenpidettä ja millainen soveltamisala EU:n luokitusjärjestelmällä olisi aluksi oltava. Näiltä kolmelta aihealueelta saadut kannanotot voidaan tiivistää seuraavasti:

    ·EU:n sääntelytoimenpide: Useimmat vastaajat kannattivat luokitusjärjestelmän (eli kestävien taloudellisten toimintojen luokituksen) kehittämistä EU:n tasolle. Monet vastaajista totesivat, että EU:n luokitusjärjestelmän lähtökohtina olisi käytettävä (tai siinä olisi ainakin otettava huomioon) nykyisiä kansainvälisiä kehyksiä (esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteet) ja luokituksia (esimerkiksi Climate Bonds Initiative -järjestön, Eurosifin ja ilmastoon liittyvien taloudellisten tietojen julkistamista käsittelevän työryhmän puitteissa tehty työ).

    ·Soveltamisala: Suurin osa vastaajista ilmoitti, että EU:n luokitusjärjestelmän olisi lopulta katettava kaikki (ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvät) kestävyystavoitteet. Jotkin vastaajat kannattivat asteittaista, ympäristönäkökohdista aloitettavaa lähestymistapaa.

    ·Yksityiskohtaisuus: Näkemykset erkanivat EU:n luokitusjärjestelmältä edellytettävän yksityiskohtaisuuden suhteen. Rahoitusala asettui yleensä ottaen kannattamaan suuntaa-antavaa luokitusjärjestelmää, kun taas muut sidosryhmät (yksityishenkilöt ja kansalaisyhteiskunta) pitivät parempana yksityiskohtaisempaa luokitusjärjestelmää, joka sisältää selkeät määritelmät ja (mitattavat) kriteerit.

    Komission ehdotus on pääpiirteissään sidosryhmien näkemysten mukainen, sillä ehdotuksessa i) määritetään oikeudellisesti sitovassa säädöksessä yhdenmukaiset kriteerit ja selkeä menettely ympäristön kannalta kestäviä toimintoja koskevan luokitusjärjestelmän vahvistamista varten ympäristötavoitteiden pohjalta, ii) varmistetaan, että EU:n luokitusjärjestelmä perustuu nykyisiin kansainvälisiin kehyksiin ja tarjoaa riittävän tarkan ja yksityiskohtaisen perustan kestävyyttä koskevalle yhteiselle ja yksilölliselle kielelle, ja iii) annetaan uudelleentarkastelulausekkeen avulla mahdollisuus sisällyttää yhteiskunnalliset tavoitteet soveltamisalaan. Tämän pitäisi vähentää nykyistä hajanaisuutta ja antaa sijoittajille tarvittava selvyys siitä, mitä ympäristön kannalta kestävillä taloudellisilla toiminnoilla tarkoitetaan.

       Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Ehdotuksen lähtökohtana on kestävää rahoitusta käsittelevän korkean tason asiantuntijaryhmän loppuraportti, jossa suositellaan yhteisen kestävyysluokitusjärjestelmän perustamista EU:n tasolle. Raportissa asetetaan kestäviä toimintoja koskevalle EU:n yhteiselle luokitusjärjestelmälle seuraavat vaatimukset:

    ·luokitusjärjestelmä on linjassa EU:n vahvistettujen julkisen politiikan tavoitteiden kanssa, mukaan lukien Pariisin sopimuksen ja kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpano;

    ·luokitusjärjestelmässä annetaan pääomamarkkinoiden toimijoille ohjeita tiettyjen toimintojen merkityksellisyydestä tai painoarvosta;

    ·luokitusjärjestelmän parametrit ja niiden perustana olevat tiedot ovat vapaasti käytettävissä, ja parametrien laadintamenettelyyn osallistuu useita sidosryhmiä, jotta varmistetaan järjestelmän käytön yleistyminen markkinoilla;

    ·luokitusjärjestelmä on kehittyvä työkalu. Kestävyyttä käsittelevä tieteenala on dynaaminen ja kehittyvä. Sama pätee myös yhteiskunnallisiin odotuksiin sekä sijoittajien ja markkinoiden tarpeisiin. Siksi on katsottava, että luokitusjärjestelmä edustaa parasta saatavilla olevaa nykytietämystä ja vaatii jatkuvaa uudelleentarkastelua.

    Ehdotuksen taustalla on myös ”Defining ”green” in the context of green finance” -selvitys, jonka komissio tilasi vuonna 2017. Selvityksessä on

    ·yleiskatsaus ja analyysi maailmanlaajuisista toimista ”vihreän” määrittelemiseksi vihreiden joukkovelkakirjojen, lainojen ja listattujen osakkeiden yhteydessä;

    ·keinot ja mahdollisuudet vihreiden omaisuuserien ja toimintojen yksilöimiseen käsitteiden määrittelyn, luokitusjärjestelmien, luokittelumenetelmien ja muiden mekanismien avulla;

    ·luettelo saatavilla olevista ”vihreän” määritelmistä, valittujen määritelmien kuvaukset ja arvioinnit sekä käsitettä ’vihreä’ koskevien, saatavilla olevien alakohtaisten luokitusjärjestelmien vertailu.

    Tämän ehdotuksen myötä aloitetaan EU:n luokitusjärjestelmän asteittainen laadinta. Laadintaan osallistuu useita eri sidosryhmiä, joilla on asiaankuuluvaa tietämystä ja asiantuntemusta. Ensinnäkin ehdotuksessa määritetään puitteet, joiden mukaisesti kehitetään yhdenmukaiset kriteerit sille, milloin taloudellisen toiminnan voidaan katsoa olevan ympäristön kannalta kestävää. Komissio yksilöi myöhemmin ne toiminnot, jotka voidaan katsoa kestäviksi. Siinä yhteydessä se hyödyntää asiantuntijoista muodostuvalta kestävän rahoituksen foorumilta saamiaan teknisiä neuvoja.

    Tässä lähestymistavassa tunnustetaan se tosiasia, että ympäristövaikutuksia koskeva tietämys ja alan asiantuntemus kehittyvät nopeasti. Oikeudellisen kehyksen on sen vuoksi oltava joustava, jotta sitä voidaan tarvittaessa päivittää tieteen, teknologian ja markkinoiden tulevan kehityksen perusteella. Toiseksi ehdotuksessa otetaan huomioon tiukat vaatimukset, jotka koskevat monimuotoisuutta, yksityiskohtaisuutta ja tarkkuutta ja näin ollen myös resursseja. Siksi EU:n luokitusjärjestelmää on kehitettävä asteittain. Kehitystyö on aloitettava niistä ympäristön osa-alueista, joilla toimia tarvitaan kipeimmin ja joilla tietämys on edistynyttä.

       Vaikutustenarviointi

    Ehdotuksessa otetaan huomioon sääntelyntarkastelulautakunnan antama lausunto (14. toukokuuta 2018 annettu myönteinen lausunto tietyin varaumin ja sitä edeltäneet kaksi kielteistä lausuntoa). Ehdotuksessa ja tarkistetussa vaikutustenarvioinnissa käsitellään sääntelyntarkastelulautakunnan huomautuksia; lausunnoissa todettiin, että ennen aloitteen viemistä eteenpäin, siihen on tehtävä joitakin mukautuksia.

    Myönteisen kolmannen lausunnon yhteydessä esitetyissä kommenteissa kiinnitettiin huomiota ennen kaikkea seuraaviin näkökohtiin:

    ·selkeytetään, mitä käsitteillä ”haittavaikutusten välttäminen” ja ”merkittävä kestävyyden edistäminen” käytännössä tarkoitetaan;

    ·varmistetaan, että seuranta- ja arviointikehykseen sisältyy kysymyksiä ja riskejä, jotka on otettava huomioon teknisiä seulontakriteerejä kehitettäessä;

    ·lisätään hyötyjen ja haittojen laskennan avoimuutta eri vaihtoehtojen vertailussa.

    Nämä kysymykset on otettu huomioon vaikutustenarvioinnin lopullisessa ja tarkistetussa versiossa.

    Sääntelyntarkastelulautakunnalta aiemmin saadut huomautukset on otettu kokonaisuudessaan huomioon sekä ehdotuksessa että sen oheisasiakirjana olevassa tarkistetussa vaikutustenarvioinnissa. Huomautukset ja niissä esitetyt huolenaiheet voidaan jakaa kolmeen suurempaan ryhmään:

    Ensinnäkin lautakunta esitti yleisen kehotuksen, että vaikutustenarvioinnissa selitettäisiin paremmin eri toimenpiteiden soveltamisala, järjestys ja johdonmukaisuus, mukaan lukien luokitusjärjestelmä, ja selostettaisiin ehdotuksen yhtymäkohtia muihin ehdotuksiin. Vaikutustenarvioinnin lopulliseen versioon onkin tehty seuraavat parannukset:

    ·luokitusjärjestelmän välitöntä ja mahdollista tulevaa käyttöä sekä konkreettista täytäntöönpanoa selostetaan paremmin;

    ·tarkennetaan, että sidosryhmille aiheutuvien kustannusten luonne ja suuruusluokka kartoitetaan vaikutustenarvioinneissa, ennen kuin annetaan delegoituja säädöksiä teknisistä seulontakriteereistä;

    ·selostetaan ehdotuksen johdonmukaisuutta ja täydentävyyttä suhteessa EU:n voimassa olevaan lainsäädäntöön ja muihin politiikan aloihin (esimerkiksi ympäristö ja ilmasto, energia, liikenne);

    ·tehdään selkoa ympäristöluokittelun ja yhteiskunnallisen luokittelun jaksottamisesta ja keskinäisestä vuorovaikutuksesta;

    ·kerrotaan, miten luokitusjärjestelmää on tarkoitus laajentaa ja päivittää ajan mittaan, ja arvioidaan tästä aiheutuvia hallintokustannuksia;

    ·täsmennetään, miten lainsäätäjille tiedotetaan teknisten seulontakriteerien kehittämisestä ja miten ne otetaan siihen mukaan.

    Toiseksi lautakunta toi esiin erityisiä huolenaiheita, jotka koskevat luokitusjärjestelmän välitöntä käyttöä ja riskejä, joita syntyy, jos järjestelmän käyttö asetetaan finanssimarkkinatoimijoille pakolliseksi ennen kuin järjestelmä on riittävän vakaa ja viimeistelty. Lopulliseen ja tarkistettuun vaikutustenarviointiin perustuvassa säädösehdotuksessa tähän huolenaiheeseen on vastattu seuraavasti:

    ·Tietyillä tämän ehdotuksen säännöksillä varmistetaan, että luokitusjärjestelmää käytetään vasta sitten, kun se on vakaa ja viimeistelty, jotta finanssimarkkinatoimijat välttyisivät kohtuuttomilta kustannuksilta. Säännöksillä halutaan taata, että luokitusjärjestelmän käyttö alkaa vasta, kun on saatu päätökseen sidosryhmien kuuleminen, jossa toimijat ovat ottaneet hankkeen omakseen ja saaneet siitä tarkan kuvan.

    Ehdotuksen 18 artiklassa vahvistetaan, että 3–12 artiklaa aletaan soveltaa kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun delegoidut säädökset ovat tulleet voimaan. Toisin sanoen finanssimarkkinatoimijoiden edellytetään soveltavan ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevia kriteerejä vasta sen jälkeen, kun niillä on ollut riittävästi aikaa valmistautua ja tutustua sääntöihin ja niiden soveltamiseen.

    Finanssimarkkinatoimijat, jotka markkinoivat rahoitustuotteita ympäristön kannalta kestävinä, ovat velvollisia antamaan asianmukaiset tiedot. Ehdotuksella varmistetaan kuitenkin, että tiedonantovelvollisuudet eivät aiheuta kohtuutonta rasitusta finanssimarkkinatoimijoille. Ehdotuksen 4 artiklassa edellytetään tietojen antamista siitä, millä tavalla ja missä määrin sijoitusta koskevassa päätöksenteossa on otettu huomioon luokitusjärjestelmässä vahvistetut kriteerit, joita käytetään sijoituksen ympäristökestävyyden määrittämiseen. Tiedonantovelvollisuuden soveltamisala täsmennetään delegoiduissa säädöksissä, jotka perustuvat perusteelliseen vaikutustenarviointiin.

    Vähähiilisyyden tai positiivisen hiilivaikutuksen vertailuarvojen hallinnoijat voivat suunnitella menetelmänsä ja niihin liittyvät tiedonantovelvollisuudet ilman, että niiden on pakko käyttää luokitusjärjestelmää. Luokitusjärjestelmä on vain osviitta valittaessa vertailuarvon kohteena olevia omaisuuseriä.

    Kolmanneksi lautakuntaa askarrutti, millä tavalla 5 artiklassa vahvistetut luokitusjärjestelmän kuusi ympäristötavoitetta pannaan käytännössä täytäntöön. Kysymyksiä virisi etenkin käsitteestä ”haittavaikutusten välttäminen” ja sen vuorovaikutuksesta unionin voimassa olevan lainsäädännön kanssa sekä käsitteestä ”kestävyyden merkittävä edistäminen”. Huolta aiheutti myös mahdollinen kilpailun vääristyminen, jos eri alasektoreille määrätään epäyhtenäisiä kriteerejä. Nämä huolenaiheet on otettu huomioon vaikutustenarvioinnissa, ja säädöstekstissä niitä käsitellään seuraavasti:

    ·Johdanto-osan kappaleissa korostetaan, että delegoituja säädöksiä, joissa määritetään tekniset seulontakriteerit kullekin kuudelle ympäristötavoitteelle, edeltää perusteellinen vaikutustenarviointi. Komissiolle annettavassa valtuutuksessa edellytetään, että molemmat kriteeriryhmät – ”haittavaikutusten välttämistä” koskevan velvollisuuden täyttävät kriteerit sekä kriteerit, joilla määritetään tietyn toiminnan mukanaan tuoma ”kestävyyden merkittävä edistäminen” – käsitellään yhdessä niin, että jokaisen tavoitteen yhteydessä annetaan yksi, molemmat ryhmät kattava delegoitu säädös.

    ·Ehdotuksen 14 artiklan 1 kohdan d alakohdassa vaaditaan, että teknisten seulontakriteerien kehittämisessä otetaan huomioon kaikki asiaan liittyvä voimassa oleva EU:n lainsäädäntö. 

    ·Ehdotuksen 14 artiklan 1 kohdan h alakohdassa vaaditaan, että teknisissä seulontakriteereissä otetaan huomioon arvon menettämisen riski ja ehdotettujen toimenpiteiden mahdolliset vaikutukset markkinoiden likviditeettiin. Näitä riskejä sekä epäjohdonmukaisten kannustimien tarjoamiseen mahdollisesti liittyviä riskejä arvioidaan tiukasti, kun laaditaan 14 artiklassa kuvatut, delegoiduilla säädöksillä vahvistettavat tekniset seulontakriteerit.

    ·Ehdotuksen 14 artiklan 1 kohdan i alakohdassa edellytetään, että delegoidut säädökset laaditaan kaikkien asiaan liittyvien sektoreiden osalta tavoitekohtaisesti, jotta kilpailu ei vääristyisi. Johdanto-osan 27 kappale tukee tätä säännöstä.

    ·Ehdotuksen 18 artikla sisältää säännöksiä, joilla turvataan luokitusjärjestelmän käyttö finanssimarkkinatoimijoiden keskuudessa lykkäämällä asetuksen tiettyjen operatiivisten säännösten soveltamista. Näin varmistetaan, että finanssimarkkinatoimijoihin ei kohdistu uusia velvollisuuksia ennen kuin luokitusjärjestelmän sisällöstä ja sen noudattamistavasta on riittävä selvyys.

    Ehdotus on parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa koskevan vaikutustenarvioinnin päätelmien mukainen.

    Vaikutustenarvioinnissa tarkastellut yleiset toimintavaihtoehdot ovat seuraavat:

    ·ei EU:n toimia (vaihtoehto 1)

    ·EU:n ympäristöluokitus, jonka tarkkuustaso on keskiluokkaa (vaihtoehto 2)

    ·EU:n ympäristöluokitus, jonka tarkkuustaso on korkea (vaihtoehto 3).

    Ensimmäisessä vaihtoehdossa on todennäköistä, että kehitetään markkinalähtöisiä tai markkinaperusteisia aloitteita, joilla on erilaiset soveltamisalat ja jotka kilpailevat julkisten elinten (esimerkiksi EIP:n) tulevaisuudessa kehittämien luokitusten kanssa. Näin ollen keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä ei synny johdonmukaista ja yksiselitteistä kestäviä toimintoja koskevaa luokitusjärjestelmää. Tämä todennäköisesti rajoittaa mahdollisuuksia ohjata pääomavirtoja kestävyystavoitteiden suuntaan. Vaihtoehto 2 tarkoittaa, että määritetään kuusi EU:n ympäristötavoitetta ja yksilöidään ja luokitellaan taloudelliset toiminnat (makrosektoreiden, sektoreiden ja alasektoreiden mukaan ryhmiteltyinä), jotka yksiselitteisesti edistävät kutakin tavoitetta. Tarkempien teknisten seulontakriteerien puuttumisen vuoksi herää kuitenkin epäilyjä siitä, i) miten vihreä vaihtoehdon 2 mukainen luokitusjärjestelmä tosiasiassa on (siinä saatetaan nimittäin suosia vihreäksi luokitellun alasektorin taloudellisia toimintoja, vaikka niiden ympäristötehokkuus on heikko) ja ii) mikä on edistämisvaikutus EU:n tietyn ympäristötavoitteen kannalta (esimerkiksi mitattavissa olevien vaikutusten puute hankaloittaa tietojen keräämistä ja seurantaa).

    Vaihtoehto 3, jossa on sen sijaan määrä kehittää alasektoreiden mukaan eriytettävät tekniset seulontakriteerit sekä tarkentaa EU:n ympäristötavoite, jota alasektoreilla edistetään, on parhaaksi arvioitu vaihtoehto, koska siinä selvennetään täysin, mitkä toiminnat ovat ympäristön kannalta kestäviä, ja vältytään heikomman tarkkuustason luokitusjärjestelmään (vaihtoehto 2) kytkeytyviltä suurimmilta puutteilta. Taloudellisten vaikutusten näkökulmasta yhdenmukaisen EU:n tason luokittelun avulla voidaan määrittää paremmin, mitä toimintoja voidaan pitää kestävinä, ja lähettää talouden toimijoille asianmukaisia signaaleja, sillä siinä muutetaan EU:n poliittiset tavoitteet konkreettisiksi ohjeiksi asianomaisten hankkeiden tai sijoitusten tunnistamiseksi. Sen ansiosta voidaan siis ohjata lisää pääomavirtoja kestäviin sijoituksiin. Tämä asetus on tärkeä ensiaskel. Sillä selkeytetään kestävän sijoituksen käsitettä, mutta varsinainen luokitusjärjestelmä kehitetään delegoiduilla säädöksillä. Vaikutukset sidosryhmiin riippuvat luokitusjärjestelmän lopullisista käyttötarkoituksista ja järjestelmän yksityiskohdista. Kustannusmielessä luokitusjärjestelmän kehittäminen vaatii aikaa ja resursseja, mikä vaikuttaa myös EU:n talousarvioon (ks. jäljempänä kohta ”Talousarviovaikutukset”).

    Ympäristövaikutusten näkökulmasta on odotettavissa, että EU:n luokitusjärjestelmällä on käyttöönottonsa jälkeen myönteisiä välillisiä ympäristövaikutuksia EU:ssa. Luokitusjärjestelmällä selkeytetään käsitettä ”vihreä”, joten se helpottaa sijoituksia kestäviin hankkeisiin ja omaisuuseriin koko EU:ssa. Tämä puolestaan edesauttaa EU:n ympäristötavoitteiden saavuttamista (esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Pariisin sopimuksen mukaisesti) ja siirtymistä resurssitehokkaaseen kiertotalouteen. Avoimuuden lisäämisen ja markkinoiden yhdenmukaistamisen myötä syntyvät uudet sijoitukset voivat osaltaan edistää pitkäjänteistä kestävämpään talouteen siirtymistä, johon EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla jo käytössä olevilla ympäristöpolitiikoilla pyritään. Sijoitukset, jotka tehdään vihreillä aloilla (joihin kuuluvat esimerkiksi uusiutuvat energialähteet, energiatehokkuus, jätehuolto ja ympäristön ennallistaminen), johtaisivat välittömiin ja pitkän aikavälin ympäristöhyötyihin. Niitä ovat muun muassa ympäristön (esimerkiksi ilman, veden ja maaperän) pilaantumisen väheneminen ja siitä koituvat terveyshyödyt, kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen, joka hillitsee vaarallista ilmastonmuutosta, sekä luonnonvarojen ja ekosysteemipalvelujen säilyttäminen ja parantaminen.

    Ehdotuksella on odotettavasti myös joitakin myönteisiä yhteiskunnallisia vähimmäisvaikutuksia, sillä siihen sisältyy myös yhteiskunnallisiin näkökohtiin liittyviä vähimmäisvaatimuksia. Tuntuvampia yhteiskunnallisia vaikutuksia saataneen siinä vaiheessa, kun ehdotettua aloitetta tarkistetaan uudelleentarkastelulausekkeen mukaisesti niin, että se lopulta käsittää yhteiskunnallisia tavoitteita ja yhteiskunnan kannalta kestäviä toimintoja.

       Perusoikeudet

    Ehdotuksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja otetaan huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustetut periaatteet. Siinä otetaan huomioon velvollisuus, jonka mukaan tiettyä ympäristön kannalta kestävää taloudellista toimintaa on harjoitettava noudattaen yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviä vähimmäisvaatimuksia.

    4.    TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotus sisältää artiklan, joka koskee kestävän rahoituksen foorumin perustamista. Foorumi avustaa komissiota EU:n luokitusjärjestelmän asteittaisessa kehittämisessä ja ajantasaistamisessa. Se hoitaa myös muita tehtäviä, jotka ovat tarpeen kestävää rahoitusta koskevan toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi, ja antaa komissiolle neuvoja tässä ehdotuksessa esitetyn kehyksen muuttamistarpeesta. Foorumin tehtävänä on myös seurata kestäviin sijoituksiin suuntautuvia pääomavirtoja ja raportoida niistä säännöllisesti komissiolle.

    Euroopan valvontaviranomaisilla on keskeinen rooli EU:n kestävyysluokitusjärjestelmän kehittämisessä, jotta voidaan varmistaa, että järjestelmä on käyttökelpoinen rahoituslaitosten kannalta, sovellettavissa rahoitustuotteisiin ja EU:n rahoitusalan lainsäädännön mukainen. Euroopan valvontaviranomaisilla on tärkeä tehtävä varmistaa, että EU:n kestävyysluokitusjärjestelmää kehitetään niin, että siitä on hyötyä ilmastoskenaarioiden analysoinnissa ja myöhemmin myös ilmastoasioiden stressitestissä. Näiden ja muiden tehtävien suorittamista varten jokainen Euroopan valvontaviranomainen tarvitsee yhden uuden kokoaikaisen työntekijän vuodesta 2020, jolloin ehdotuksen eri säännösten odotetaan tulevan voimaan.

    On huomattava, että Euroopan valvontaviranomaisten talousarviotarpeisiin sovelletaan edelleen kaikkia Euroopan valvontaviranomaisista annettujen asetusten mukaisia valvontaviranomaisten vuotuisten talousarvioiden valmisteluun, hyväksymiseen ja toteuttamiseen sovellettavia tilivelvollisuus- ja tilintarkastusmekanismeja. Lisäksi Euroopan parlamentti ja neuvosto antavat jatkossakin luvan Euroopan valvontaviranomaisille myönnettävää EU:n tasapainottavaa rahoitusosuutta ja niiden henkilöstötaulukoita (esim. päätös henkilöstön määristä) koskevan päätöksen tekemiseen, ja Euroopan parlamentti antaa niille vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Myös Euroopan ympäristökeskus (EEA) on tiiviisti mukana kestävää rahoitusta koskevassa työssä. Keskus tarjoaa teknistä tietämystä monilta ympäristön osa-alueilta, jotta voidaan kehittää kaikki ilmasto- ja ympäristökysymykset kattava EU:n kestävyysluokitusjärjestelmä ja pitää sitä yllä. Lisäksi EEA kerää ja jakaa tietoa EU:n jäsenvaltioissa todetuista sijoitustarpeista ja -virroista kestävän rahoituksen seurantakeskuksen puitteissa ja antaa jäsenvaltioille neuvoja niiden vähähiilisten strategioiden ja kestävän sijoittamisen strategioiden kehittämistä varten. Näiden ja muiden tehtävien hoitamiseen EEA tarvitsee kaksi uutta kokoaikaista työntekijää vuodesta 2020 alkaen.

    Euroopan komissio vastaa foorumin hallinnoinnista (kokousten ja alaryhmien kokousten järjestäminen, tuloksista raportointi, lainsäädäntöehdotusten valmistelu, yhteydenpito Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n kanssa, tietoteknisen yhteistyövälineen ylläpitäminen, asiantuntijoiden kulujen korvaaminen, sihteeritehtävien suorittaminen jne.). Näiden ja muiden tehtävien hoitamiseen Euroopan komissio tarvitsee kymmenen uutta kokoaikaista työntekijää vuodesta 2020 alkaen (kahdeksan AD-virkaa ja kaksi AST-virkaa).

    Ehdotuksen rahoitus- ja talousarviovaikutukset esitetään yksityiskohtaisesti tähän ehdotukseen liitetyssä rahoitusselvityksessä.

    On huomattava, että rahoitusselvityksessä annetut tiedot ovat sopusoinnussa vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä koskevan ehdotuksen kanssa.

    5.    LISÄTIEDOT

       Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

    Ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen yhdenmukaiset määrityskriteerit kehitetään ja pannaan täytäntöön myöhemmin hyväksyttävillä delegoiduilla säädöksillä, joissa määritellään tekniset seulontakriteerit. Ennen delegoitujen säädösten hyväksymistä tehdään asianmukaiset vaikutustenarvioinnit. Teknisten seulontakriteerien kehittämisessä otetaan erityisesti huomioon niiden vaikutukset toimialojen sisäiseen ja niiden väliseen kilpailuun, olemassa oleviin vihreisiin rahoitustuotteisiin ja markkinoihin sekä rahoitusmarkkinoiden likviditeettiin. Lisäksi huomioon otetaan epäjohdonmukaisten kannustimien tarjoamiseen mahdollisesti liittyvät riskit.

    Arviointi ja raportointi on tarkoitus suorittaa joka kolmas vuosi tämän asetuksen soveltamisen aloittamisen jälkeen. Komissio julkaisee kertomuksen tämän asetuksen soveltamisesta. Siinä arvioidaan asetuksen täytäntöönpanon edistymistä ottaen huomioon tavoite kehittää ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin sovellettavat tekniset seulontakriteerit. Lisäksi kertomuksessa arvioidaan, onko mahdollisesti tarpeen tarkistaa tässä asetuksessa säädettyjä kriteerejä, joilla taloudellinen toiminta katsotaan ympäristön kannalta kestäväksi.

    Lisäksi komission on määrä arvioida, onko asianmukaista perustaa mekanismi, jolla tarkistetaan, noudattavatko toimijat tätä asetusta soveltaessaan kriteerejä, joilla määritetään taloudellisen toiminnan ympäristökestävyys.

    Komission on myös määrä arvioida, onko asianmukaista laajentaa tämän asetuksen soveltamisalaa muihin kestävyystavoitteisiin, erityisesti yhteiskunnallisiin tavoitteisiin. Sen on myös tarkoitus tarkastella, miten ympäristön kannalta kestävän sijoituksen yhteistä käsitettä käytetään unionin lainsäädännössä ja jäsenvaltioiden tasolla.

    Mahdollisista komission tulevista ehdotuksista säädöksiksi, joissa säädetään ympäristön kannalta kestäviä toimintoja koskevan EU:n luokitusjärjestelmän sitovasta käytöstä muilla aloilla, tehdään vaikutustenarviointi parempaa sääntelyä koskevien periaatteiden mukaisesti.

    Komission kertomus on toimitettava Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Tarvittaessa komission on tehtävä ehdotuksia tämän asetuksen muuttamisesta.

       Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Ehdotetun asetuksen 1 artiklassa vahvistetaan kohde ja soveltamisala.

    Ehdotetussa asetuksessa luodaan kehys sellaisten yhdenmukaisten kriteerien vahvistamiselle, joilla määritetään taloudellisen toiminnan ympäristökestävyys. Kehystä on tarkoitus soveltaa yksinomaan sijoituksen kestävyysasteen määrittämiseen.

    Ehdotus muodostaa perustan nimenomaan taloudellisten toimintojen, eikä niinkään yritysten tai omaisuuserien, ympäristökestävyyden määrittämistä varten. Näin ollen sillä ei yhdenmukaisteta menetelmiä, joilla määritetään tiettyihin yrityksiin tai omaisuuseriin suunnatun sijoituksen ympäristökestävyys. Ympäristön kannalta kestäviä toimintoja koskevien yhdenmukaisten kriteerien avulla on kuitenkin mahdollista määrittää tietyn yrityksen ympäristökestävyyden aste sijoitustarkoituksessa. Jos yrityksen harjoittama toiminta on kokonaisuudessaan ympäristön kannalta kestävää, voidaan katsoa, että yritykseen sijoittaminenkin on ympäristön kannalta kestävää. Tällaisen yrityksen osake on toisin sanoen ympäristön kannalta kestävä omaisuuserä. Useita toimintoja harjoittavilla yrityksillä, joiden toiminnoista vain osa on ympäristön kannalta kestävää, voi olla useita eri ympäristökestävyyden asteita. Ne voidaan määrittää esimerkiksi sen perusteella, kuinka suuri osuus liikevaihdosta on peräisin kestävistä toiminnoista verrattuna muihin toimintoihin. Omaisuuserät, jotka käytetään ainoastaan yrityksen ympäristön kannalta kestävien toimintojen rahoittamiseen (esimerkiksi tietyntyyppiset joukkovelkakirjat), katsotaan ympäristön kannalta kestäviksi sijoituksiksi, kun taas muilla omaisuuserillä voi olla eri ympäristökestävyyden aste. Ympäristökestävyyden aste voidaan vastaavasti määrittää useista yrityksistä koostuville sijoitussalkuille, mikä kannustaa sijoittamaan ympäristön kannalta kestäviin toimintoihin, rankaisematta tai jarruttamatta muihin taloudellisiin toimintoihin kohdistuvia sijoituksia.

    Tätä asetusta sovelletaan jäsenvaltioihin ja unioniin, kun kyseessä ovat markkinatoimijoille asetettavat markkinointivaatimukset ja ympäristötavoitteisiin tähtäävien rahoitustuotteiden tai yritysjoukkovelkakirjalainojen tarjoaminen, etenkin niiden merkitseminen.

    Asetuksella ei perusteta kestävien rahoitustuotteiden merkkiä. Sen sijaan siinä asetetaan puitteet niiden kriteerien vahvistamiselle, jotka on otettava huomioon, kun tällaisia merkkejä perustetaan kansallisella tai EU:n tasolla. Näin ollen asetus ei estä jäsenvaltioita pitämästä voimassa tai kehittämästä merkintäjärjestelmiä, kunhan ne täyttävät asetuksessa vahvistetut, ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevat kriteerit.

    Jos rahoitustuotteille kehitetään tulevaisuudessa ympäristömerkkiasetuksen mukainen merkki, sen rinnalla voidaan käyttää jo olemassa olevia kansallisia merkintäjärjestelmiä, kunhan ne täyttävät ympäristömerkkiasetuksen 11 artiklassa säädetyt edellytykset.

    Tämä ehdotus kytkeytyy asetusehdotukseen, joka koskee tietojen antamisen parantamista [komission ehdotus asetukseksi kestäviin sijoituksiin ja kestävyysriskeihin liittyvien tietojen antamisesta ja direktiivin (EU) 2016/2341 muuttamisesta].

    Käsillä olevassa asetusehdotuksessa edellytetään, että finanssimarkkinatoimijat (esimerkiksi rahastonhoitajat), jotka kuuluvat edellä mainitussa ehdotetussa tietojen antamisen parantamista koskevassa asetuksessa määritettyjen tiedonantovelvollisuuksien piiriin, antavat tiedot niiden rahoitustuotteiden ympäristökestävyysasteesta, jotka kyseisten toimijoiden mukaan edistävät ympäristötavoitteita.

    Jos rahastonhoitaja tarjoaa vihreäksi väittämäänsä rahastoa, sen on osoitettava, miten ja missä määrin on käytetty ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevia kriteerejä, kun on määritetty sijoituksen ympäristökestävyys rahastoa koskevassa asiakirjassa, joka sisältää ennen sopimuksen tekoa annettavat tiedot.

    Tämän velvollisuuden soveltamisala määritetään delegoiduilla säädöksillä sen jälkeen, kun on laadittu ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin sovellettavat tekniset seulontakriteerit.

    Tiedonantovelvollisuuden ansiosta sijoittajat saavat tarkemman kuvan rahoitustuotteen ympäristökestävyyden asteesta ja pystyvät paremmin vertailemaan tuotteita ennen sijoituspäätösten tekemistä.

    Tämän asetuksen säännöksillä raamitetaan teknisten seulontakriteerien laadintaa ja valmistellaan siten ympäristön kannalta kestäviä toimintoja koskevan EU:n luokitusjärjestelmän perustamista.

    Asetusta on määrä alkaa soveltaa asteittain vasta sitten, kun kutakin ympäristötavoitetta koskevat luokituskriteerit ovat riittävän kypsiä ja vakaita. Tämän menettelytavan ansiosta voidaan järjestää kuuleminen, jotta asiaankuuluvat finanssimarkkinatoimijat sitoutuisivat hankkeeseen ja saisivat siitä tarkan kuvan.

    Ehdotuksen 2 artiklassa esitetään asetuksessa käytettyjen käsitteiden määritelmät.

    Finanssimarkkinatoimijoiden ja rahoitustuotteiden määritelmät ovat samat kuin tietojen antamisen parantamista koskevassa asetusehdotuksessa.

    Ehdotuksen 3 artiklassa vahvistetaan taloudellisen toiminnon ympäristökestävyyden määrityskriteerit, joita on tarkoitus soveltaa määritettäessä sijoituksen ympäristökestävyyden astetta. Kriteereissä edellytetään, että taloudellinen toiminta edistää merkittävästi yhden tai useamman ympäristötavoitteen saavuttamista eikä aiheuta huomattavaa haittaa millekään muulla ympäristötavoitteelle. Kriteereissä tunnustetaan Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarissa vahvistetut periaatteet ja edellytetään, että taloudellinen toiminta toteutetaan kansainvälisten sosiaalisten ja työelämän vähimmäisnormien mukaisesti.

    Kun komissio on delegoiduilla säädöksillä vahvistanut tekniset seulontakriteerit, joilla määritetään, mitä ympäristötavoitteen merkittävä edistäminen tarkoittaa ja mitä pidetään huomattavana haittana muille tavoitteille, seulontakriteerejä on myös sovellettava.

    Ehdotuksen 4 artiklassa jäsenvaltiot ja finanssimarkkinatoimijat velvoitetaan käyttämään 3 artiklassa vahvistettuja kriteerejä erityisissä tapauksissa.

    Sekä jäsenvaltioiden että unionin on sen mukaan käytettävä ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen yhdenmukaisia kriteerejä, kun ne asettavat vaatimuksia, jotka koskevat rahoitustuotteiden tai yritysjoukkovelkakirjalainojen markkinoimista kestävinä sijoituksina, etenkin merkintäjärjestelmien osalta (esimerkiksi vihreät joukkovelkakirjat). Siinä vahvistetaan tiedonantovelvollisuus, jota sovelletaan varainhoitajiin ja yhteisösijoittajiin, jotka tarjoavat rahoitustuotteita ympäristön kannalta kestävinä sijoituksina tai niiden kaltaisina sijoituksina. Velvollisuuden soveltamisala täsmennetään komission delegoiduissa säädöksissä.

    Asetusehdotuksen 18 artiklan mukaan näitä velvollisuuksia aletaan soveltaa vasta sen jälkeen, kun komissio on tarkentanut tekniset kriteerit, joita on käytettävä määritettäessä, milloin toiminta edistää merkittävästi tietyn ympäristötavoitteen saavuttamista eikä aiheuta huomattavaa haittaa muille tavoitteille.

    Ehdotuksen 5 artiklassa vahvistetaan, että asetusta sovellettaessa käytetään seuraavia ympäristötavoitteita: 1) ilmastonmuutoksen hillintä, 2) ilmastonmuutokseen sopeutuminen, 3) vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu, 4) siirtyminen kiertotalouteen, jätteen synnyn ehkäisyyn ja kierrätykseen, 5) ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen ja 6) terveiden ekosysteemien suojelu.

    Ehdotuksen 6–11 artiklassa määritellään tarkemmin ympäristötavoitteen merkittävän edistämisen kriteerit tavoitekohtaisesti.

    Komissiolla on valta hyväksyä delegoituja säädöksiä, joissa määritetään tekniset seulontakriteerit sille, mikä katsotaan tietyn ympäristötavoitteen merkittäväksi edistämiseksi tietyn taloudellisen toiminnan tapauksessa ja minkä katsotaan aiheuttavan huomattavaa haittaa muille tavoitteille.

    Jokaisessa artiklassa mainitaan kulloisenkin delegoidun säädöksen hyväksymisajankohta, millä varmistetaan teknisiin seulontakriteereihin perustuvan EU:n luokitusjärjestelmän asteittainen kehittäminen. Ilmastonmuutoksen hillintää ja ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevat delegoidut säädökset on määrä hyväksyä ensin (viimeistään joulukuussa 2019). Muita tavoitteita koskevat säädökset hyväksytään asteittain, ja niitä aletaan soveltaa viimeistään joulukuussa 2021 (siirtyminen kiertotalouteen, jätteen synnyn ehkäisyyn ja kierrätykseen) ja viimeistään joulukuussa 2022 (vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu sekä terveiden ekosysteeminen suojelu).

    Ehdotuksen 12 artiklassa vahvistetaan kriteerit, joilla määritetään, milloin taloudellinen toiminta aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristötavoitteelle.

    Ehdotuksen 13 artiklan mukaiset vähimmäistason suojatoimet liittyvät periaatteisiin ja oikeuksiin, jotka vahvistetaan työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia koskevassa Kansainvälisen työjärjestön julistuksessa yksilöidyissä kahdeksassa keskeisessä yleissopimuksessa.

    Ehdotuksen 14 artiklassa asetetaan tarkemmat puitteet säädösvallan siirtämiselle komissiolle. Artiklassa yksilöidään vaatimukset, jotka koskevat delegoiduilla säädöksillä vahvistettavia teknisiä seulontakriteerejä.

    Siinä edellytetään muun muassa, että kyseiset kriteerit perustuvat unionin tasolla jo olemassa oleviin standardeihin ja merkkeihin, joissa vahvistetaan ympäristökestävyyskriteerit muissa yhteyksissä (kuten tuotteiden merkinnät, ympäristönsuojelu jne.). Standardit eivät itsestään johda sijoituskelpoisiin omaisuuseriin, vaan tarvitaan teknisiä kriteerejä, joilla standardeja hienosäädetään käytännön sijoitustoimintaa varten.

    Lisäksi kriteereissä olisi otettava huomioon voimassa olevassa EU:n lainsäädännössä asetetut vaatimukset varsinkin, kun määritellään vähimmäisvaatimukset, jotka on täytettävä, jotta ympäristötavoitteelle ei aiheudu huomattavaa haittaa. Tätä varten on arvioitava, ovatko nykyiset vaatimukset riittävät tähän tarkoitukseen.

    Teknisten seulontakriteerien olisi oltava käyttökelpoisia, helppokäyttöisiä ja todennettavissa. Niiden olisi tarjottava riittävä oikeudellinen selkeys, ja vaatimusten noudattamisesta johtuvien kustannusten olisi pysyttävä kohtuurajoissa.

    Teknisiä seulontakriteerejä vahvistaessaan komission on määrä arvioida mahdollisuuksia käyttää talouden sektorin ja alasektorin mukaan eriytettyjä hyväksyttävyyskriteerejä. Lisäksi se pyrkii varmistamaan, että talouden toimijoiden olisi jokaisella sektorilla periaatteessa yhtä helppoa harjoittaa ympäristön kannalta kestävänä pidettyä toimintaa.

    Komission on myös määrä ottaa huomioon kriteerien mahdolliset vaikutukset sellaisten omaisuuserien arvostamiseen, joita on ennen teknisten seulontakriteerien hyväksymistä pidetty vihreinä voimassa olevien markkinakäytäntöjen perusteella. Se arvioi, syntyykö kestäviä taloudellisia toimintoja koskevien kriteerien yhteydessä arvonsa menettäviä sijoituskohteita ja onko vaarana, että tietyt omaisuuserät menettävät arvonsa kestävämpään talouteen siirtymisen vuoksi. Lisäksi se arvioi sitä riskiä, että luodaan epäjohdonmukaisia kannustimia.

    Teknisissä seulontakriteereissä olisi otettava huomioon myös vaikutukset markkinoiden likviditeettiin ja kilpailuun.

    Ehdotuksen 15 artiklan mukaan komissio perustaa asiantuntijoista koostuvan kestävän rahoituksen foorumin, joka antaa komissiolle teknisiä seulontakriteerejä koskevia neuvoja. Foorumi on muodoltaan komission asiantuntijaryhmä, joka perustetaan asiantuntijoita koskevien horisontaalisten sääntöjen mukaisesti. Sillä korvataan aikaisemmin asetetut asiantuntijaryhmät, joilla on vastaavia tehtäviä.

    Ehdotuksen 16 artikla koskee siirretyn säädösvallan käyttämistä.

    Ehdotuksen 17 artikla sisältää uudelleentarkastelulausekkeen, jossa edellytetään, että komissio julkaisee viimeistään 31. joulukuuta 2021 ja sen jälkeen joka kolmas vuosi kertomuksen asetuksen soveltamisesta ja mahdollisesta muutostarpeesta.

    Ehdotuksen 18 artiklassa vahvistetaan asetuksen voimaantulopäivä ja asetuksen soveltaminen jäsenvaltioissa sellaisenaan.

    Asetuksen soveltamispäivät on ajoitettu myöhemmiksi kuin niiden delegoitujen säädösten hyväksymisajankohdat, joissa vahvistetaan tekniset seulontakriteerit kunkin ympäristötavoitteen osalta. Toisin sanoen kutakin ympäristötavoitetta koskevia säännöksiä aletaan soveltaa vasta kuuden kuukauden kuluttua teknisten seulontakriteerien hyväksymisestä, jotta kyseisillä markkinatoimijoilla on riittävästi aikaa valmistautua niihin.

    2018/0178 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottavat huomioon Euroopan keskuspankin lausunnon 18 ,

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 19 ,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 3 artiklan 3 kohdan tavoitteena on toteuttaa sisämarkkinat, joilla pyritään Euroopan kestävään kehitykseen, jonka perustana ovat muun muassa tasapainoinen talouskasvu sekä korkeatasoinen ympäristönsuojelu ja ympäristön laadun parantaminen.

    (2)YK:n yleiskokous hyväksyi 25 päivänä syyskuuta 2015 uuden globaalin kestävän kehityksen toimintakehyksen: kestävän kehityksen toimintaohjelman (Agenda 2030) 20 . Sen keskiössä ovat kestävän kehityksen tavoitteet, jotka käsittävät kestävyyden kolme pilaria: ympäristön, yhteiskunnan ja talouden / hyvän hallintotavan. Vuonna 2016 annetussa komission tiedonannossa seuraavista toimista Euroopan kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi 21 kestävän kehityksen tavoitteet kytketään unionin toimintakehykseen sen varmistamiseksi, että kestävän kehityksen tavoitteet sisällytetään jo lähtökohtaisesti kaikkiin unionin toimiin ja poliittisiin aloitteisiin unionissa ja maailmanlaajuisesti. Eurooppa-neuvoston 20 päivänä kesäkuuta 2017 antamissa päätelmissä 22 vahvistetaan, että unioni ja jäsenvaltiot ovat sitoutuneet panemaan Agenda 2030 -toimintaohjelman täytäntöön täysipainoisella, johdonmukaisella, kattavalla, yhdennetyllä ja tehokkaalla tavalla tiiviissä yhteistyössä kumppaneiden ja muiden sidosryhmien kanssa.

    (3)Neuvosto teki vuonna 2016 Pariisin ilmastosopimuksen unionin puolesta 23 . Ilmastosopimuksen 2 artiklan 1 kohdan c alakohdassa asetetaan tavoitteeksi torjua ilmastonmuutosta entistä tehokkaammin muun muassa varmistamalla, että rahoitusvirrat tukevat vähän kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaa ja ilmastonmuutoksen kestävää kehitystä.

    (4)Kestävyys ja siirtyminen vähähiiliseen, ilmastokestävään ja entistä resurssitehokkaampaan kiertotalouteen ovat keskeisiä tekijöitä unionin talouden pitkän aikavälin kilpailukyvyn varmistamisessa. Kestävyys on jo pitkään ollut unionihankkeen ytimessä, ja sen sosiaaliset ja ympäristöulottuvuudet tunnustetaan perussopimuksissa.

    (5)Komissio antoi joulukuussa 2016 korkean tason asiantuntijaryhmän tehtäväksi laatia kestävää rahoitusta koskeva kattava ja kokonaisvaltainen unionin strategia. Tammikuun 31 päivänä 2018 julkaistussa korkean tason asiantuntijaryhmän raportissa 24 kehotetaan luomaan unionin tasolla teknisesti luotettava luokitusjärjestelmä, jolla selkeytetään, mitkä toiminnat ovat ”vihreitä” tai ”kestäviä”, ja jossa käsitellään ensimmäiseksi ilmastonmuutoksen hillintää.

    (6)Komissio julkaisi maaliskuussa 2018 kestävän kasvun rahoitusta koskevan toimintasuunnitelmansa 25 , jossa esitetään kestävää rahoitusta koskeva kunnianhimoinen ja kattava strategia. Yksi toimintasuunnitelmassa asetetuista tavoitteista on ohjata pääomavirtoja kestävään sijoittamiseen kestävän ja osallistavan kasvun saavuttamiseksi. Tärkein ja kiireellisin toimintasuunnitelmassa kaavailluista toimista on perustaa kestävien toimintojen yhtenäinen luokitusjärjestelmä. Toimintasuunnitelmassa tunnustetaan, että pääomavirtojen ohjaaminen kestävämpiin toimintoihin edellyttää yhteisymmärrystä siitä, mitä ”kestävällä” tarkoitetaan. Ensimmäisenä toimena olisi annettava selkeät ohjeet toiminnoista, joiden voidaan katsoa edistävän ympäristötavoitteita, jotta sijoittajien olisi helpompi tietää, millä sijoituksilla rahoitetaan ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja. Myöhemmässä vaiheessa voidaan laatia lisäohjeita toiminnoista, jotka edistävät muita kestävyystavoitteita, yhteiskunnalliset tavoitteet mukaan luettuina.

    (7)Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 1386/2013/EU 26 kehotetaan lisäämään yksityisen sektorin rahoitusta ympäristö- ja ilmastomenoihin erityisesti ottamalla käyttöön kannustimia ja menetelmiä, joilla innostetaan yrityksiä mittaamaan liiketoimintansa ympäristökustannuksia ja ympäristöpalvelujen käytöstä saamiaan voittoja.

    (8)Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen unionissa edellyttää pääomavirtojen ohjaamista kestäviin sijoituksiin. Tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää hyödyntää sisämarkkinoiden potentiaalia täysimittaisesti. Lisäksi on tärkeää varmistaa, ettei kestävään sijoittamiseen ohjattujen pääomavirtojen kulku häiriinny sisämarkkinoilla.

    (9)Tarjoamalla rahoitustuotteita, jotka edistävät ympäristön kannalta kestävien tavoitteiden saavuttamista, voidaan tehokkaasti ohjata yksityisiä sijoituksia kestäviin toimintoihin. Kansallisilla vaatimuksilla, jotka koskevat rahoitustuotteiden ja yritysjoukkovelkakirjalainojen markkinoimista kestävinä sijoituksina, ja erityisesti sellaisilla vaatimuksilla, jotka antavat asianomaisille markkinatoimijoille mahdollisuuden käyttää kansallista merkkiä, pyritään lujittamaan sijoittajien luottamusta, luomaan näkyvyyttä ja käsittelemään ”viherpesuun” liittyviä ongelmia. Viherpesulla tarkoitetaan käytäntöä, jossa saadaan epäoikeudenmukaista kilpailuetua markkinoimalla rahoitustuotetta ympäristöystävällisenä tuotteena, vaikka se ei itse asiassa täytä perusluonteisia ympäristövaatimuksia. Nykyään joissakin jäsenvaltioissa on käytössä merkintäjärjestelmiä. Ne perustuvat erilaisiin ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen luokitusjärjestelmiin. Ottaen huomioon Pariisin sopimuksen mukaiset ja unionin tasolla tehdyt poliittiset sitoumukset on todennäköistä, että yhä useammat jäsenvaltiot ottavat käyttöön merkintäjärjestelmiä tai asettavat markkinatoimijoille muita vaatimuksia, jotka koskevat ympäristön kannalta kestävinä markkinoituja rahoitustuotteita tai yritysjoukkovelkakirjalainoja. Tehdessään näin jäsenvaltiot käyttäisivät omia kansallisia luokitusjärjestelmiään sen määrittämiseen, mitä sijoituksia voidaan pitää kestävinä. Jos tällaiset kansalliset vaatimukset perustuvat erilaisiin kriteereihin siitä, millaista taloudellista toimintaa voidaan pitää ympäristön kannalta kestävänä, sijoittajat ovat haluttomia tekemään sijoituksia yli rajojen, koska eri sijoitusmahdollisuuksia on vaikea verrata keskenään. Lisäksi talouden toimijoiden, jotka haluavat houkutella sijoituksia eri puolilta unionia, olisi täytettävä erilaiset kriteerit eri jäsenvaltioissa, jotta niiden toiminnot täyttäisivät eri merkkien ympäristökestävyysvaatimukset. Sen vuoksi yhdenmukaisten kriteerien puuttuminen lisää talouden toimijoiden kustannuksia ja on niille merkittävä haitta, joka estää pääsyn rajat ylittäville kestävien sijoitusten pääomamarkkinoille. Nämä esteet, joiden vuoksi on vaikea päästä rajat ylittäville pääomamarkkinoille hankkimaan varoja kestäviin hankkeisiin, todennäköisesti kasvavat entisestään. Sen vuoksi kriteerit, joilla määritetään, onko jokin taloudellinen toiminta ympäristön kannalta kestävää, olisi yhdenmukaistettava unionin tasolla, jotta voidaan poistaa sisämarkkinoiden toimintaa haittaavat esteet ja ehkäistä niiden syntyminen tulevaisuudessa. Yhdenmukaistamisen ansiosta talouden toimijoiden on helpompi hankkia rahoitusta vihreisiin toimintoihinsa yli rajojen, koska niiden taloudellisia toimintoja voidaan verrata yhdenmukaisilla kriteereillä, joiden perusteella ne voidaan valita ympäristön kannalta kestäviksi sijoituskohteiksi. Sen vuoksi yhdenmukaistaminen helpottaa rajat ylittävää sijoittamista unionissa.

    (10)Jos markkinatoimijat eivät anna sijoittajille mitään selityksiä siitä, miten toiminnoilla, joihin nämä sijoittavat, edistetään ympäristötavoitteita, tai jos markkinatoimijat käyttävät eri käsitteitä selittäessään, mitä ”kestävä” taloudellinen toiminta on, sijoittajien on kohtuuttoman raskasta arvioida ja verrata näitä erilaisia rahoitustuotteita keskenään. Sijoittajien on tästä syystä todettu olevan haluttomia sijoittamaan vihreisiin rahoitustuotteisiin. Lisäksi sijoittajien luottamuksen puute vaikuttaa hyvin haitallisesti kestävien sijoitusten markkinoihin. On myös osoitettu, että kansalliset säännöt tai markkinaperusteiset aloitteet, joihin on ryhdytty tämän ongelman ratkaisemiseksi kansallisten rajojen sisäpuolella, hajottavat sisämarkkinoita. Jos finanssimarkkinatoimijat ilmoittavat, miten rahoitustuotteet, joiden ne väittävät olevan ympäristöystävällisiä, täyttävät ympäristötavoitteet, ja käyttävät näissä ilmoituksissaan koko unionissa yhteisiä kriteerejä sen määrittämiseen, mitä ympäristön kannalta kestävä taloudellinen toiminta on, sijoittajien on helpompi vertailla ympäristöystävällisiä sijoitusmahdollisuuksia yli rajojen. Tällöin sijoittajat sijoittavat vihreisiin rahoitustuotteisiin suuremmalla varmuudella koko unionissa, mikä parantaa sisämarkkinoiden toimintaa.

    (11)Jotta voidaan puuttua sisämarkkinoiden toimintaa nykyään haittaaviin esteisiin ja estää uusien esteiden syntyminen tulevaisuudessa, jäsenvaltiot olisi velvoitettava käyttämään yhteistä ympäristön kannalta kestävän sijoituksen käsitettä, kun ne asettavat markkinatoimijoille ympäristön kannalta kestävinä markkinoituja rahoitustuotteita tai yritysjoukkovelkakirjalainoja koskevia merkintävaatimuksia kansallisella tasolla. Samoista syistä rahastonhoitajien ja yhteisösijoittajien, jotka väittävät edistävänsä ympäristötavoitteita, olisi käytettävä samaa ympäristön kannalta kestävän sijoituksen käsitettä ilmoittaessaan, miten ne edistävät näitä tavoitteita.

    (12)Kriteerien vahvistaminen ympäristön kannalta kestäville taloudellisilla toiminnoille voi kannustaa yrityksiä antamaan tietoja harjoittamistaan ympäristön kannalta kestävistä taloudellisista toiminnoista vapaaehtoisesti verkkosivustoillaan. Tällaisten tietojen avulla finanssimarkkinoiden asianomaiset toimijat voivat helpommin yksilöidä yritykset, jotka harjoittavat ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja, ja kyseiset yritykset voivat helpommin hankkia rahoitusta vihreisiin toimintoihinsa.

    (13)Tarkoitus on, että unionin käyttöön ottama ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen luokitus antaa mahdollisuuden kehittää unionin tulevia politiikkoja, mihin sisältyvät ympäristön kannalta kestäviä rahoitustuotteita koskevat unionin laajuiset standardit ja lopulta sellaisten merkkien käyttöönotto, joilla tunnustetaan virallisesti näiden standardien noudattaminen koko unionissa. Yhdenmukaisia oikeudellisia vaatimuksia, joiden täyttyessä sijoituksia pidetään ympäristön kannalta kestävinä ja jotka perustuvat ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen yhdenmukaisiin kriteereihin, tarvitaan vertailuperustana unionin tulevaa lainsäädäntöä varten, jonka tavoitteena on mahdollistaa tällaiset sijoitukset.

    (14)Unionin pyrkimyksissä saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteita on käynyt ilmi, että sellaiset toimintavaihtoehdot kuin Euroopan strategisten investointien rahaston luominen ovat tehokas keino edistää yksityisten varojen ohjaamista kestäviin sijoituksiin julkisten menojen ohella. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2015/1017 27 asetetaan tavoitteeksi, että ilmastoinvestointien osuus rahoituksesta, joka myönnetään Euroopan strategisten investointien rahastosta infrastruktuuri- ja innovointihankkeisiin, on 40 prosenttia. Yhteisillä taloudellisten toimintojen kestävyyskriteereillä voitaisiin tukea samanlaisia tulevia unionin aloitteita, joilla tuetaan ilmastoon liittyviin tai muihin ympäristötavoitteisiin tähtääviä sijoituksia.

    (15)Jotta vältettäisiin markkinoiden pirstoutuminen ja kuluttajien etuihin kohdistuvat haitat, jotka johtuvat keskenään erilaisista ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen käsitteistä, kansallisten vaatimusten, joita markkinatoimijoiden on noudatettava halutessaan markkinoida rahoitustuotteita tai yritysjoukkovelkakirjalainoja ympäristön kannalta kestävinä, olisi perustuttava ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskeviin yhdenmukaisiin kriteereihin. Kyseisiin markkinatoimijoihin kuuluvat ”vihreitä” rahoitustuotteita tarjoavat finanssimarkkinatoimijat ja ”vihreitä” yritysjoukkovelkakirjalainoja tarjoavat finanssialan ulkopuoliset yritykset.

    (16)Jotta ei vahingoitettaisi kuluttajien etuja, rahastonhoitajien ja yhteisösijoittajien, jotka tarjoavat rahoitustuotteita ympäristön kannalta kestävinä, olisi ilmoitettava, miten ja missä määrin ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen kriteerejä käytetään sijoitusten ympäristökestävyyden määrittämiseen. Annettujen tietojen avulla sijoittajien olisi saatava selville sellaisen sijoituksen prosenttiosuus, jolla rahoitetaan ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja, kaikista taloudellisista toiminnoista ja näin ollen sijoituksen ympäristökestävyyden aste. Komission olisi täsmennettävä, mitkä tiedot on annettava tätä tarkoitusta varten. Tietojen avulla kansallisten toimivaltaisten viranomaisten olisi voitava tarkistaa helposti tiedonantovelvollisuuden noudattaminen ja panna kyseinen velvollisuus sovellettavan kansallisen lainsäädännön mukaisesti täytäntöön.

    (17)Tiedonantovelvollisuuden kiertämisen estämiseksi kyseistä velvollisuutta olisi sovellettava myös silloin, kun rahoitustuotteita tarjotaan ympäristön kannalta kestävien sijoitusten kaltaisina sijoituksina, mukaan luettuina rahoitustuotteet, joiden tavoitteena on ympäristönsuojelu sen laajassa merkityksessä. Finanssimarkkinatoimijoilta ei saisi vaatia, että ne sijoittavat ainoastaan ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin, jotka määritetään tässä asetuksessa vahvistettujen teknisten seulontakriteerien mukaisesti. Niitä olisi kannustettava siihen, että jos ne katsovat, että taloudellista toimintaa, joka ei täytä teknisiä seulontakriteerejä tai jolle ei ole vielä vahvistettu tällaisia kriteerejä, olisi pidettävä ympäristön kannalta kestävänä, ne ilmoittavat asiasta komissiolle ja auttavat siten komissiota arvioimaan, onko teknisiä seulontakriteerejä aiheellista täydentää tai päivittää.

    (18)Sen määrittämiseksi, onko taloudellinen toiminta ympäristön kannalta kestävää, olisi vahvistettava tyhjentävä luettelo ympäristötavoitteista.

    (19)Terveiden ekosysteemien suojelua koskevaa ympäristötavoitetta olisi tulkittava ottaen huomioon asiaankuuluvat unionin säädökset ja muut välineet, mukaan luettuina Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/147/EY 28 , neuvoston direktiivi 92/43/ETY 29 , Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1143/2014 30 , luonnon monimuotoisuutta koskeva EU:n strategia vuoteen 2020 31 , vihreitä infrastruktuureja koskeva EU:n strategia, neuvoston direktiivi 91/676/ETY 32 , Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 511/2014 33 , Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 995/2010 34 , metsälainsäädännön soveltamisen valvontaa, metsähallintoa ja puukauppaa koskeva toimintasuunnitelma 35 ja luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumista koskeva toimintasuunnitelma 36 .

    (20)Kutakin ympäristötavoitetta varten olisi vahvistettava yhdenmukaiset kriteerit, joiden perusteella taloudellisten toimintojen katsotaan edistävän merkittävästi kyseistä tavoitetta. Yhtenä yhdenmukaisten kriteerien osatekijöistä pitäisi olla se, ettei aiheuteta huomattavaa haittaa millekään tässä asetuksessa vahvistetuista ympäristötavoitteista. Tällä pyritään välttämään se, että sijoituksia pidetään ympäristön kannalta kestävinä, vaikka taloudelliset toiminnot, joita sijoitukset hyödyttävät, aiheuttavat ympäristölle enemmän haittaa kuin edistävät ympäristötavoitetta. Merkittävää edistämistä ja huomattavan haitan puuttumista koskevien edellytysten olisi mahdollistettava ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin tehtävät sijoitukset, joilla tosiasiallisesti edistetään ympäristötavoitteiden saavuttamista.

    (21)Vähimmäistason suojatoimien täytyisi olla yksi edellytys sille, että taloudellisia toimintoja pidetään ympäristön kannalta kestävinä, kun palautetaan mieleen Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission yhteinen sitoumus noudattaa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteita, joilla tuetaan kestävää ja osallistavaa kasvua, ja tunnustetaan kansainväliset vähimmäistason ihmisoikeudet, ihmisoikeusnormit, työntekijöiden oikeudet ja työelämän normit. Sen vuoksi taloudellisia toimintoja olisi pidettävä ympäristön kannalta kestävinä vain, jos ne toteutetaan noudattamalla kansainvälisen työjärjestön, jäljempänä ’ILO’, julistusta työelämän perusperiaatteista ja -oikeuksista sekä kahdeksaa keskeistä ILOn yleissopimusta. Keskeisissä ILOn yleissopimuksissa määritellään ihmisoikeudet ja työntekijöiden oikeudet, joita yritysten on noudatettava. Monet näistä kansainvälisistä normeista vahvistetaan myös Euroopan unionin perusoikeuskirjassa, erityisesti orjuuden ja pakkotyön kielto sekä syrjimättömyysperiaate. Kyseiset vähimmäistason suojatoimet eivät rajoita ympäristöä, terveyttä ja turvallisuutta sekä yhteiskunnallista kestävyyttä koskevien tiukempien unionin lainsäädännön vaatimusten soveltamista tarvittaessa.

    (22)Ottaen huomioon erityiset tekniset tiedot, jotka tarvitaan taloudellisen toiminnan ympäristövaikutusten arvioimiseen, sekä tieteen ja teknologian nopeasti muuttuva luonne, ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen kriteerejä olisi mukautettava säännöllisesti tällaisiin muutoksiin. Jotta kriteerit olisivat tieteellisen näytön sekä asiantuntijoiden ja asianomaisten sidosryhmien kannanottojen perusteella ajantasaisia, merkittävää edistämistä ja huomattavaa haittaa koskevia edellytyksiä olisi täsmennettävä erilaisten taloudellisten toimintojen osalta ja päivitettävä säännöllisesti. Tätä varten komission olisi vahvistettava tarkat ja kalibroidut tekniset seulontakriteerit erilaisille taloudellisille toiminnoille kestävän rahoituksen sidosryhmäfoorumin antaman teknisen työpanoksen perusteella.

    (23)Joillakin taloudellisilla toiminnoilla on kielteisiä ympäristövaikutuksia, joita vähentämällä voidaan edistää merkittävästi yhtä tai useampaa ympäristötavoitetta. Näille taloudellisille toiminnoille on aiheellista vahvistaa tekniset seulontakriteerit, joissa edellytetään ympäristötehokkuuden merkittävää parantamista verrattuna muun muassa toimialan keskiarvoon. Kriteereissä olisi otettava huomioon myös tietyn taloudellisen toiminnan aiheuttamat pitkän aikavälin vaikutukset.

    (24)Taloudellista toimintaa ei saisi pitää ympäristön kannalta kestävänä, jos se aiheuttaa ympäristölle enemmän haittaa kuin hyötyä. Teknisissä seulontakriteereissä olisi määritettävä vähimmäisvaatimukset, jotka tarvitaan sen vuoksi, ettei muille tavoitteille aiheudu huomattavaa haittaa. Vahvistaessaan ja päivittäessään teknisiä seulontakriteerejä komission olisi varmistettava, että kriteerit perustuvat saatavilla olevaan tieteelliseen näyttöön ja niitä päivitetään säännöllisesti. Jos riskiä ei voida määrittää tieteellisessä arvioinnissa riittävän varmasti, olisi sovellettava ennalta varautumisen periaatetta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 191 artiklan mukaisesti.

    (25)Vahvistaessaan ja päivittäessään teknisiä seulontakriteerejä komission olisi otettava huomioon asiaankuuluva unionin lainsäädäntö ja jo käytössä olevat ei-oikeudelliset unionin välineet, mukaan luettuina Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 66/2010 37 , EU:n ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmä 38 , EU:n asettamat ympäristöä säästävien julkisten hankintojen kriteerit 39 ja tuotteen ympäristöjalanjälkeä ja organisaation ympäristöjalanjälkeä koskeviin sääntöihin liittyvä käynnissä oleva työ 40 . Jottei syntyisi tarpeettomia epäjohdonmukaisuuksia suhteessa taloudellisten toimintojen luokituksiin, jotka ovat jo olemassa muita tarkoituksia varten, komission olisi otettava huomioon myös ympäristöliiketoimintaa koskevat tilastoluokitukset eli ympäristönsuojelutoimien ja -menojen tilastoluokitus (CEPA) ja luonnonvarojen hallintatoimintojen luokitus (CReMA) 41 .

    (26)Vahvistaessaan ja päivittäessään teknisiä seulontakriteerejä komission olisi otettava huomioon myös infrastruktuurialan erityispiirteet sekä ulkoiset ympäristövaikutukset, sosiaaliset vaikutukset ja talousvaikutukset kustannus-hyötyanalyysissä. Tältä osin komission olisi otettava huomioon kansainvälisissä järjestöissä, kuten OECD:ssä, tehty työ, asiaankuuluvat unionin lainsäädäntö ja standardit, mukaan luettuina Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/42/EY 42 , Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/92/EU 43 , Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/23/EU 44 , Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU 45 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/25/EU 46 , sekä nykyiset menetelmät. Teknisillä seulontakriteereillä olisi tässä yhteydessä edistettävä asianmukaisia hallintokehyksiä, joissa Yhdistyneiden kansakuntien tukemissa vastuullisen sijoittamisen periaatteissa 47 mainitut sosiaaliset sekä ympäristöön ja hallintotapaan liittyvät tekijät otetaan huomioon kaikissa hankkeen elinkaaren vaiheissa.

    (27)Jottei vääristettäisi kilpailua, kun hankitaan rahoitusta ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin, teknisillä seulontakriteereillä olisi varmistettava, että kaikkia tietyn toimialan asiaankuuluvia taloudellisia toimintoja voidaan pitää ympäristön kannalta kestävinä ja että niitä käsitellään samalla tavoin, jos ne edistävät samalla tavoin yhden tai useamman tässä asetuksessa vahvistetun ympäristötavoitteen saavuttamista. Mahdollinen kyky edistää näiden ympäristötavoitteiden saavuttamista voi kuitenkin vaihdella eri alojen välillä, mikä olisi otettava kriteereissä huomioon. Kriteerit eivät saisi kuitenkaan millään alalla asettaa epäoikeudenmukaisesti sellaisia taloudellisia toimintoja muita huonompaan asemaan, jotka edistävät ympäristötavoitteiden saavuttamista samassa määrin kuin kyseiset muut toiminnot.

    (28)Vahvistaessaan teknisiä seulontakriteerejä komission olisi arvioitava, johtaako ympäristön kannalta kestäviä toimintoja koskevien kriteerien vahvistaminen arvonsa menettävien sijoituskohteiden syntymiseen tai epäjohdonmukaisten kannustimien luomiseen ja olisiko sillä kielteisiä vaikutuksia rahoitusmarkkinoiden likviditeettiin.

    (29)Jotta säännösten noudattaminen ei aiheuttaisi talouden toimijoille kohtuuttoman suuria kustannuksia, komission olisi vahvistettava tekniset seulontakriteerit, jotka tarjoavat riittävästi oikeudellista selkeyttä ja ovat käyttökelpoisia ja helppokäyttöisiä ja joiden ansiosta kustannukset, joita aiheutuu tarkistettaessa säännösten noudattamista, pysyvät kohtuuden rajoissa.

    (30)Sen varmistamiseksi, että sijoitukset ohjataan taloudellisiin toimintoihin, joilla on kaikkein suurimmat myönteiset vaikutukset ympäristötavoitteisiin, komission olisi vahvistettava tekniset seulontakriteerit ensi sijassa sellaisille taloudellisille toiminnoille, joilla voidaan eniten edistää ympäristötavoitteita.

    (31)Liikennealaa varten, liikkuva kalusto mukaan luettuna, olisi vahvistettava asianmukaiset tekniset seulontakriteerit, joissa olisi otettava huomioon, että lähes 26 prosenttia unionin kaikista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin liikennealalta, kansainvälinen merenkulku mukaan luettuna. Kuten kestävän kasvun rahoitusta koskevasta toimintasuunnitelmasta 48 käy ilmi, liikennealan osuus on noin 30 prosenttia kestävän kehityksen vuotuisista lisäinvestointitarpeista unionissa, kun mukaan luetaan sähköistämisen ja puhtaampiin liikennemuotoihin siirtymisen lisääminen edistämällä liikennemuotosiirtymää ja liikenteenhallintaa.

    (32)Erityisen tärkeää on, että komissio valmistellessaan teknisten seulontakriteerien laadintaa, toteuttaa asianmukaiset kuulemiset parempaa sääntelyä koskevien vaatimusten mukaisesti. Teknisten arviointikriteerien vahvistamis- ja päivittämisprosessissa olisi oltava mukana myös asianomaisia sidosryhmiä, ja prosessin olisi perustuttava sellaisten asiantuntijoiden antamiin neuvoihin, joilla on osoitettua tietämystä ja kokemusta asiaankuuluvilta aloilta. Tätä varten komission olisi perustettava kestävän rahoituksen foorumi. Foorumin olisi koostuttava sekä julkisen sektorin että yksityisen sektorin asiantuntijoista. Julkisen sektorin edustajiin olisi kuuluttava Euroopan ympäristökeskuksen, Euroopan valvontaviranomaisten ja Euroopan investointipankin asiantuntijoita. Yksityisen sektorin asiantuntijoihin olisi kuuluttava asianomaisten sidosryhmien edustajia, finanssimarkkinatoimijoiden, yliopistojen, tutkimuslaitosten, yhdistysten ja organisaatioiden edustajat mukaan luettuina. Foorumin olisi annettava komissiolle neuvoja teknisten seulontakriteerien laadinnasta, analysoinnista ja tarkistamisesta, mukaan luettuina kriteerien mahdolliset vaikutukset sellaisten omaisuuserien arvostamiseen, joita on ennen teknisten seulontakriteerien hyväksymistä pidetty vihreinä omaisuuserinä voimassa olevien markkinakäytäntöjen perusteella. Foorumin olisi myös annettava komissiolle neuvoja siitä, soveltuvatko tekniset seulontakriteerit muihin käyttötarkoituksiin unionin tulevissa poliittisissa aloitteissa, joiden tavoitteena on helpottaa kestävää sijoittamista.

    (33)Jotta voidaan täsmentää tässä asetuksessa säädettyjä vaatimuksia ja erityisesti vahvistaa ja päivittää tarkat ja kalibroidut tekniset seulontakriteerit erilaisille taloudellisille toiminnoille siltä osin, mitä ympäristötavoitteiden merkittävällä edistämisellä tai niille aiheutuvalla huomattavalla haitalla tarkoitetaan, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädöksiä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti tiedoista, jotka tarvitaan 4 artiklan 3 kohdassa vahvistetun tiedonantovelvollisuuden ja 6 artiklan 2 kohdassa, 7 artiklan 2 kohdassa, 8 artiklan 2 kohdassa, 9 artiklan 2 kohdassa, 10 artiklan 2 kohdassa ja 11 artiklan 2 kohdassa mainittujen teknisten seulontakriteerien noudattamiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle olisi toimitettava kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla olisi järjestelmällisesti oltava oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

    (34)Jotta asianomaiset toimijat saisivat riittävästi aikaa perehtyä tässä asetuksessa säädettyihin ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen kriteereihin ja valmistautua niiden soveltamiseen, tässä asetuksessa säädettyjä velvoitteita olisi alettava soveltaa kunkin ympäristötavoitteen osalta kuuden kuukauden kuluttua asiaankuuluvien teknisten seulontakriteerien hyväksymisestä.

    (35)Tämän asetuksen soveltamista olisi tarkasteltava säännöllisesti uudelleen, jotta voidaan arvioida ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevien teknisten seulontakriteerien laadinnan edistymistä, ympäristön kannalta kestävän sijoituksen määritelmän käyttöä sekä sitä, onko tarpeen perustaa mekanismi, jolla tarkistetaan velvoitteiden noudattaminen. Lisäksi uudelleentarkastelussa olisi arvioitava, olisiko tämän asetuksen soveltamisalaa laajennettava käsittämään yhteiskunnallisen kestävyyden tavoitteita.

    (36)Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitteita, vaan ne voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla, koska on tarpeen ottaa unionin tasolla käyttöön ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen yhdenmukaiset kriteerit, joten unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    I luku

    Kohde, soveltamisala ja määritelmät

    1 artikla
    Kohde ja soveltamisala

    1.Tässä asetuksessa vahvistetaan kriteerit sen määrittämiseksi, onko jokin taloudellinen toiminta ympäristön kannalta kestävää, jotta voidaan määrittää sijoituksen ympäristökestävyyden aste.

    2.Tätä asetusta sovelletaan seuraaviin:

    a)jäsenvaltioiden tai unionin toteuttamat toimenpiteet, joissa markkinatoimijoille asetetaan ympäristön kannalta kestävinä markkinoituja rahoitustuotteita tai yritysjoukkovelkakirjalainoja koskevia vaatimuksia;

    b)finanssimarkkinatoimijat, jotka tarjoavat rahoitustuotteita ympäristön kannalta kestävinä sijoituksina tai niiden kaltaisina sijoituksina.

    2 artikla
    Määritelmät

    1.Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

    a)’ympäristön kannalta kestävällä sijoituksella’ sijoitusta, jolla rahoitetaan yhtä tai useampaa taloudellista toimintaa, joita voidaan tämän asetuksen nojalla pitää ympäristön kannalta kestävinä;

    b)’finanssimarkkinatoimijalla’ [komission ehdotuksen asetukseksi kestäviin sijoituksiin ja kestävyysriskeihin liittyvien tietojen antamisesta ja direktiivin (EU) 2016/2341 muuttamisesta] 2 artiklan a alakohdassa määriteltyä finanssimarkkinatoimijaa;

    c)’rahoitustuotteella’ [komission ehdotuksen asetukseksi kestäviin sijoituksiin ja kestävyysriskeihin liittyvien tietojen antamisesta ja direktiivin (EU) 2016/2341 muuttamisesta] 2 artiklan j alakohdassa määriteltyä rahoitustuotetta;

    d)’ilmastonmuutoksen hillinnällä’ prosessia, jossa maapallon keskilämpötilan nousu pidetään selvästi alle 2°C:ssa suhteessa esiteolliseen aikaan ja lämpötilan nousu rajoitetaan 1,5°C:seen suhteessa esiteolliseen aikaan;

    e)’ilmastonmuutokseen sopeutumisella’ prosessia, jossa sopeudutaan nykyiseen ja odotettavissa olevaan ilmastoon ja sen vaikutuksiin;

    f)’kasvihuonekaasulla’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 525/2013 49 liitteessä I mainittua kasvihuonekaasua;

    g)’kiertotaloudella’ tuotteiden, materiaalien ja resurssien arvon säilyttämistä taloudessa mahdollisimman pitkään ja jätteiden minimoimista, myös soveltamalla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY 50 4 artiklassa säädettyä jätehierarkiaa;

    h)’pilaamisella’

    i)aineiden, tärinän, lämmön, melun tai muiden epäpuhtauksien päästämistä ihmisen toimesta suoraan tai epäsuorasti ilmaan, veteen tai maaperään siten, että seuraukset voivat aiheuttaa haittaa ihmisten terveydelle tai ympäristön laadulle, vahingoittaa aineellista omaisuutta tai heikentää tai estää ympäristön virkistyskäyttöä tai ympäristön muuta oikeutettua käyttöä;

    ii)meriympäristön osalta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/56/EY 51 3 artiklan 8 alakohdassa määriteltyä pilaantumista;

    i)’terveellä ekosysteemillä’ ekosysteemiä, jonka fysikaalinen, kemiallinen ja biologinen kunto tai fysikaalinen, kemiallinen ja biologinen laatu on hyvä;

    j)’energiatehokkuudella’ tehokkaampaa energiankäyttöä kaikissa energiaketjun vaiheissa tuotannosta loppukulutukseen saakka;

    k)’ympäristön hyvällä tilalla’ direktiivin 2008/56/EY 3 artiklan 5 alakohdassa määriteltyä ympäristön hyvää tilaa;

    l)’merivesillä’ direktiivin 2008/56/EY 3 artiklan 1 alakohdassa määriteltyjä merivesiä;

    m)’pintavedellä’, ’sisämaan vedellä’, ’jokisuiden vaihettumisalueilla’ ja ’rannikkovesillä’ samaa kuin direktiivin 2000/60/EY 52 2 artiklan 1, 3, 6 ja 7 alakohdassa;

    n)’metsien kestävällä hoidolla ja käytöllä’ metsien ja metsämaan käyttöä sellaisella tavalla ja tehokkuudella, että ne säilyttävät monimuotoisuutensa, tuottavuutensa, uusiutumiskykynsä, elinvoimansa ja kykynsä täyttää nyt ja tulevaisuudessa asiaankuuluvat ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset tehtävänsä paikallisella, kansallisella ja maailmanlaajuisella tasolla aiheuttamatta haittaa muille ekosysteemeille.

    II luku

    Ympäristön kannalta kestävät taloudelliset toiminnat

    3 artikla
    Ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevat kriteerit

    Määritettäessä sijoituksen ympäristökestävyyden astetta taloudellinen toiminta on ympäristön kannalta kestävää, jos toiminta täyttää kaikki seuraavat kriteerit:

    a)taloudellinen toiminta edistää merkittävästi yhtä tai useampaa 5 artiklassa asetettua ympäristötavoitetta 6–11 artiklan mukaisesti;

    b)taloudellinen toiminta ei aiheuta 12 artiklan mukaista huomattavaa haittaa 5 artiklassa asetetuille ympäristötavoitteille;

    c)taloudellinen toiminta toteutetaan 13 artiklassa säädettyjen vähimmäistason suojatoimien mukaisesti;

    d)taloudellinen toiminta täyttää tekniset seulontakriteerit, jos komissio on määrittänyt sellaiset 6 artiklan 2 kohdan, 7 artiklan 2 kohdan, 8 artiklan 2 kohdan, 9 artiklan 2 kohdan, 10 artiklan 2 kohdan ja 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    4 artikla
    Ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevien kriteerien käyttö

    1.Jäsenvaltioiden on sovellettava 3 artiklassa säädettyjä ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen määrityskriteerejä kaikissa toimenpiteissä, joissa markkinatoimijoille asetetaan ”ympäristön kannalta kestävinä” markkinoituja rahoitustuotteita tai yritysjoukkovelkakirjalainoja koskevia vaatimuksia.

    2.Finanssimarkkinatoimijoiden, jotka tarjoavat rahoitustuotteita ympäristön kannalta kestävinä sijoituksina tai niiden kaltaisina sijoituksina, on annettava tiedot siitä, miten ja missä määrin 3 artiklassa säädettyjä, ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevia kriteerejä käytetään sijoituksen ympäristökestävyyden määrittämiseen. Jos finanssimarkkinatoimijat katsovat, että taloudellista toimintaa, joka ei täytä tämän asetuksen mukaisesti vahvistettuja teknisiä seulontakriteerejä tai jolle ei ole vielä vahvistettu tällaisia kriteerejä, olisi pidettävä ympäristön kannalta kestävänä, ne voivat ilmoittaa tästä komissiolle.

    3.Edellä olevan 2 kohdan täydentämiseksi komissio antaa 16 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joissa täsmennetään, mitkä tiedot tarvitaan kyseisen kohdan noudattamiseksi, ottaen huomioon tämän asetuksen mukaisesti vahvistetut tekniset seulontakriteerit. Kyseisten tietojen avulla sijoittajien on voitava saada selville

    a)ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja harjoittavista yrityksistä olevien osuuksien prosenttiosuus;

    b)sellaisen sijoituksen osuus, jolla rahoitetaan ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja, prosenttiosuutena kaikista taloudellisista toiminnoista.

    4.Komissio antaa delegoidun säädöksen 3 kohdan mukaisesti viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019 sen varmistamiseksi, että säädöksen soveltaminen alkaa 1 päivänä heinäkuuta 2020. Komissio voi muuttaa kyseistä delegoitua säädöstä ottaen erityisesti huomioon 6 artiklan 2 kohdan, 7 artiklan 2 kohdan, 8 artiklan 2 kohdan, 9 artiklan 2 kohdan, 10 artiklan 2 kohdan ja 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti annettujen delegoitujen säädösten muutokset.

    5 artikla
    Ympäristötavoitteet

    Tässä asetuksessa ympäristötavoitteilla tarkoitetaan seuraavia:

    1)ilmastonmuutoksen hillintä;

    2)ilmastonmuutokseen sopeutuminen;

    3)vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu;

    4)siirtyminen kiertotalouteen, jätteen synnyn ehkäisyyn ja kierrätykseen;

    5)ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen;

    6)terveiden ekosysteemien suojelu.

    6 artikla
    Ilmastonmuutoksen hillinnän merkittävä edistäminen

    1.Taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintää, jos kyseinen toiminta edistää merkittävästi kasvihuonekaasujen pitoisuuksien vakiintumista ilmakehässä sellaiselle tasolle, jolla ihmisen toiminnasta ei aiheudu vaarallista häiriötä ilmastojärjestelmässä, erityisesti siten, että vältetään tai pienennetään kasvihuonekaasupäästöjä tai lisätään kasvihuonekaasujen poistumia jollakin seuraavista tavoista, myös prosessi- ja tuoteinnovoinnin avulla:

    a)uusiutuvan energian tai ilmastoneutraalin energian (mukaan luettuna hiilineutraali energia) tuottaminen, varastoiminen tai käyttö, myös käyttämällä innovatiivista teknologiaa, joka antaa mahdollisuuden merkittäviin tuleviin säästöihin, tai toteuttamalla tarvittava verkon vahvistaminen;

    b)energiatehokkuuden parantaminen;

    c)puhtaan tai ilmastoneutraalin liikkuvuuden lisääminen;

    d)siirtyminen uusiutuvien materiaalien käyttöön;

    e)hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin käytön lisääminen;

    f)ihmisen toiminnan aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen vaiheittainen lopettaminen, fossiilisista polttoaineista johtuvat päästöt mukaan luettuina;

    g)energiajärjestelmien hiilestä irtautumiseen tarvittavan energiainfrastruktuurin perustaminen;

    h)puhtaiden ja tehokkaiden polttoaineiden tuottaminen uusiutuvista tai hiilineutraaleista lähteistä.

    2.Komissio antaa 16 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla

    a)täydennetään 1 kohtaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi, joilla määritetään, millä edellytyksillä tietyn taloudellisen toiminnan katsotaan tätä asetusta sovellettaessa edistävän merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintää;

    b)täydennetään 12 artiklaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi kutakin asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta varten, joilla määritetään, katsotaanko taloudellisen toiminnan, jonka osalta seulontakriteerit vahvistetaan tämän kohdan a alakohdan nojalla, tätä asetusta sovellettaessa aiheuttavan huomattavaa haittaa yhdelle tai useammalle näistä tavoitteista.

    3.Komissio vahvistaa 2 kohdassa tarkoitetut tekniset seulontakriteerit yhdessä delegoidussa säädöksessä ottaen huomioon 14 artiklassa säädetyt vaatimukset.

    4.Komissio antaa 2 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019 sen varmistamiseksi, että säädöksen soveltaminen alkaa 1 päivänä heinäkuuta 2020.

    7 artikla
    Ilmastonmuutokseen sopeutumisen merkittävä edistäminen

    1.Taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi ilmastonmuutokseen sopeutumista, jos kyseinen toiminta edistää merkittävästi nykyisen ja odotettavissa olevan ilmaston kielteisten vaikutusten vähenemistä tai ilmastonmuutoksen kielteisten vaikutusten lisääntymisen tai siirtymisen ehkäisemistä seuraavilla tavoilla:

    a)ehkäisemällä tai vähentämällä ilmastonmuutoksen taloudelliselle toiminnalle tietyssä paikassa ja tietyssä yhteydessä aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia, mitä on arvioitava ja priorisoitava käyttämällä saatavilla olevia ilmastoennusteita;

    b)ehkäisemällä tai vähentämällä kielteisiä vaikutuksia, joita ilmastonmuutos voi aiheuttaa luontoon ja rakennettuun ympäristöön, joissa taloudellinen toiminta tapahtuu, mitä on arvioitava ja priorisoitava käyttämällä saatavilla olevia ilmastoennusteita.

    2.Komissio antaa 16 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla

    a)täydennetään 1 kohtaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi, joilla määritetään, millä edellytyksillä tietyn taloudellisen toiminnan katsotaan tätä asetusta sovellettaessa edistävän merkittävästi ilmastonmuutokseen sopeutumista;

    b)täydennetään 12 artiklaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi kutakin asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta varten, joilla määritetään, katsotaanko taloudellisen toiminnan, jonka osalta seulontakriteerit vahvistetaan tämän kohdan a alakohdan nojalla, tätä asetusta sovellettaessa aiheuttavan huomattavaa haittaa yhdelle tai useammalle näistä tavoitteista.

    3.Komissio vahvistaa 2 kohdassa tarkoitetut tekniset seulontakriteerit yhdessä delegoidussa säädöksessä ottaen huomioon 14 artiklassa säädetyt vaatimukset.

    4.Komissio antaa 2 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019 sen varmistamiseksi, että säädöksen soveltaminen alkaa 1 päivänä heinäkuuta 2020.

    8 artikla
    Vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävän käytön ja suojelun merkittävä edistäminen

    1.Taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävää käyttöä ja suojelua, jos kyseinen toiminta edistää merkittävästi vesien hyvää tilaa, makea vesi, jokisuiden vaihettumisalueet ja rannikkovedet mukaan luettuina, tai merivesien osalta ympäristön hyvää tilaa jollakin seuraavista tavoista:

    a)vesiympäristön suojeleminen yhdyskunta- ja teollisuusjätevesipäästöjen haittavaikutuksilta varmistamalla yhdyskunta- ja teollisuusjätevesien asianmukainen keräily ja käsittely neuvoston direktiivin 91/271/ETY 53 3, 4, 5 ja 11 artiklan mukaisesti;

    b)ihmisten terveyden suojelu juomaveden saastumisen haittavaikutuksilta varmistamalla, ettei juomavedessä ole mikro-organismeja, loisia eikä aineita, joista voi olla vaaraa ihmisten terveydelle, ja että juomavesi täyttää neuvoston direktiivin 98/83/EY 54 liitteessä I olevissa A ja B osassa vahvistetut vähimmäisvaatimukset, sekä puhtaan juomaveden saannin lisääminen kansalaisten keskuudessa;

    c)vedenotto, joka on direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevassa taulukossa 2.1.2 määriteltyä hyvää määrällistä tilaa koskevan tavoitteen mukainen;

    d)vedenkäytön tehokkuuden parantaminen, veden uudelleenkäytön helpottaminen tai muu toiminta, jolla suojellaan tai parannetaan unionin vesimuodostumien laatua direktiivin 2000/60/EY mukaisesti;

    e)merten ekosysteemipalvelujen kestävän käytön varmistaminen tai merivesien osalta ympäristön hyvän tilan edistäminen niiden direktiivin 2008/56/EY liitteessä I vahvistettujen ja komission päätöksessä (EU) 2017/848 55 täsmennettyjen laadullisten kuvaajien perusteella, joiden avulla ympäristön hyvä tila määritetään.

    2.Komissio antaa 16 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla

    a)täydennetään 1 kohtaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi, joilla määritetään, millä edellytyksillä tietyn taloudellisen toiminnan katsotaan tätä asetusta sovellettaessa edistävän merkittävästi vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävää käyttöä ja suojelua;

    b)täydennetään 12 artiklaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi kutakin asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta varten, joilla määritetään, katsotaanko taloudellisen toiminnan, jonka osalta seulontakriteerit vahvistetaan tämän kohdan a alakohdan nojalla, tätä asetusta sovellettaessa aiheuttavan huomattavaa haittaa yhdelle tai useammalle näistä tavoitteista.

    3.Komissio vahvistaa 2 kohdassa tarkoitetut tekniset seulontakriteerit yhdessä delegoidussa säädöksessä ottaen huomioon 14 artiklassa säädetyt vaatimukset.

    4.Komissio antaa 2 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen viimeistään 1 päivänä heinäkuuta 2022 sen varmistamiseksi, että säädöksen soveltaminen alkaa 31 päivänä joulukuuta 2022.

    9 artikla
    Kiertotalouden, jätteen synnyn ehkäisyn ja kierrätyksen merkittävä edistäminen

    1.Taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi siirtymistä kiertotalouteen, jätteen synnyn ehkäisyyn ja kierrätykseen, jos kyseinen toiminta edistää merkittävästi tämän ympäristötavoitteen saavuttamista jollakin seuraavista tavoista:

    a)raaka-aineiden käytön tehostaminen tuotannossa muun muassa vähentämällä perusraaka-aineiden käyttöä ja lisäämällä sivutuotteiden ja jätteen käyttöä;

    b)tuotteiden kestävyyden, korjattavuuden, päivitettävyyden tai uudelleenkäytettävyyden lisääminen;

    c)tuotteiden, myös niiden sisältämien yksittäisten materiaalien, kierrätettävyyden lisääminen muun muassa korvaamalla tai käyttämällä vähemmän tuotteita ja materiaaleja, jotka eivät ole kierrätettävissä;

    d)vaarallisten aineiden pitoisuuksien vähentäminen materiaaleissa ja tuotteissa;

    e)tuotteiden käytön pidentäminen muun muassa lisäämällä tuotteiden uudelleenkäyttöä, uudelleenvalmistusta, päivittämistä, korjaamista ja kuluttajien välistä tuotteiden jakamista;

    f)uusioraaka-aineiden käytön lisääminen ja niiden laadun parantaminen muun muassa jätteen laadukkaan kierrätyksen avulla;

    g)jätteen syntymisen vähentäminen;

    h)jätteen uudelleenkäyttöön valmistelun ja kierrätyksen lisääminen;

    i)jätteen polttamisen ja hävittämisen välttäminen;

    j)puutteellisesta jätehuollosta johtuvan roskaantumisen ja ympäristön muun pilaantumisen välttäminen ja puhdistaminen;

    k)luonnon energiavarojen tehokas käyttö.

    2.Komissio antaa 16 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla

    a)täydennetään 1 kohtaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi, joilla määritetään, millä edellytyksillä tietyn taloudellisen toiminnan katsotaan tätä asetusta sovellettaessa edistävän merkittävästi kiertotaloutta, jätteen synnyn ehkäisyä ja kierrätystä;

    b)täydennetään 12 artiklaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi kutakin asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta varten, joilla määritetään, katsotaanko taloudellisen toiminnan, jonka osalta seulontakriteerit vahvistetaan tämän kohdan a alakohdan nojalla, tätä asetusta sovellettaessa aiheuttavan huomattavaa haittaa yhdelle tai useammalle näistä tavoitteista.

    3.Komissio vahvistaa 2 kohdassa tarkoitetut tekniset seulontakriteerit yhdessä delegoidussa säädöksessä ottaen huomioon 14 artiklassa säädetyt vaatimukset.

    4.Komissio antaa 2 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen viimeistään 1 päivänä heinäkuuta 2021 sen varmistamiseksi, että säädöksen soveltaminen alkaa 31 päivänä joulukuuta 2021.

    10 artikla
    Ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen merkittävä edistäminen

    1.Taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi ympäristön pilaantumisen ehkäisemistä ja vähentämistä, jos kyseinen toiminta edistää korkeatasoista ympäristön suojelua pilaantumiselta jollakin seuraavista tavoista:

    a)muiden ilmaa, vettä ja maaperää pilaavien päästöjen kuin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen;

    b)ilman, veden tai maaperän laadun parantaminen aloilla, joilla kyseinen taloudellinen toiminta tapahtuu, ja ihmisten terveyteen ja ympäristöön kohdistuvien kielteisten vaikutusten ja riskien minimoiminen;

    c)kemikaalien tuotannosta ja käytöstä ihmisten terveydelle ja ympäristölle aiheutuvien merkittävien haittavaikutusten minimoiminen.

    2.Komissio antaa 16 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla

    a)täydennetään 1 kohtaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi, joilla määritetään, millä edellytyksillä tietyn taloudellisen toiminnan katsotaan tätä asetusta sovellettaessa edistävän merkittävästi ympäristön pilaantumisen ehkäisemistä ja vähentämistä;

    b)täydennetään 12 artiklaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi kutakin asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta varten, joilla määritetään, katsotaanko taloudellisen toiminnan, jonka osalta seulontakriteerit vahvistetaan tämän kohdan a alakohdan nojalla, tätä asetusta sovellettaessa aiheuttavan huomattavaa haittaa yhdelle tai useammalle näistä tavoitteista.

    3.Komissio vahvistaa 2 kohdassa tarkoitetut tekniset seulontakriteerit yhdessä delegoidussa säädöksessä ottaen huomioon 14 artiklassa säädetyt vaatimukset.

    4.Komissio antaa 2 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen viimeistään 1 päivänä heinäkuuta 2021 sen varmistamiseksi, että säädöksen soveltaminen alkaa 31 päivänä joulukuuta 2021.

    11 artikla
    Terveiden ekosysteemien suojelun merkittävä edistäminen

    1.Tätä asetusta sovellettaessa taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi terveitä ekosysteemejä, jos kyseinen toiminta edistää merkittävästi biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen suojelua, säilyttämistä ja parantamista asiaankuuluvien unionin säädösten ja muiden välineiden mukaisesti jollakin seuraavista tavoista:

    a)luonnonsuojelu (luontotyypit, lajit), ekosysteemien tilan ja niiden palvelujentarjoamiskyvyn suojelu, ennallistaminen ja parantaminen;

    b)kestävä maankäyttö, mukaan luettuna maaperän biologisen monimuotoisuuden asianmukainen suojelu, sekä maaperän pilaantumisen nollataso ja saastuneiden alueiden kunnostaminen;

    c)kestävät maatalouskäytännöt, mukaan luettuina sellaiset, joilla edistetään metsäkadon ja luontotyyppien vähenemisen pysäyttämistä tai ehkäisemistä;

    d)metsien kestävä hoito ja käyttö.

    2.Komissio antaa 16 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla

    a)täydennetään 1 kohtaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi, joilla määritetään, millä edellytyksillä tietyn taloudellisen toiminnan katsotaan tätä asetusta sovellettaessa edistävän merkittävästi terveiden ekosysteemien suojelua;

    b)täydennetään 12 artiklaa sellaisten teknisten seulontakriteerien vahvistamiseksi kutakin asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta varten, joilla määritetään, katsotaanko taloudellisen toiminnan, jonka osalta seulontakriteerit vahvistetaan tämän kohdan a alakohdan nojalla, tätä asetusta sovellettaessa aiheuttavan huomattavaa haittaa yhdelle tai useammalle näistä tavoitteista.

    3.Komissio vahvistaa 2 kohdassa tarkoitetut tekniset seulontakriteerit yhdessä delegoidussa säädöksessä ottaen huomioon 14 artiklassa säädetyt vaatimukset.

    4.Komissio antaa 2 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen viimeistään 1 päivänä heinäkuuta 2022 sen varmistamiseksi, että säädöksen soveltaminen alkaa 31 päivänä joulukuuta 2022.

    12 artikla
    Ympäristötavoitteille aiheutuva huomattava haitta

    Sovellettaessa tämän asetuksen 3 artiklan b alakohtaa taloudellisen toiminnan katsotaan aiheuttavan merkittävää haittaa

    a)ilmastonmuutoksen hillinnälle, jos toiminta aiheuttaa merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä;

    b)ilmastonmuutokseen sopeutumiselle, jos toiminta lisää nykyisen ja odotettavissa olevan ilmaston kielteisiä vaikutuksia luontoon ja rakennettuun ympäristöön, jossa taloudellinen toiminta tapahtuu, ja laajemmalti;

    c)vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävälle käytölle ja suojelulle, jos toiminta heikentää merkittävästi unionin vesien hyvän tilaa, makea vesi, jokisuiden vaihettumisalueet ja rannikkovedet mukaan luettuina, tai merivesien osalta ympäristön hyvää tilaa unionissa;

    d)kiertotaloudelle, jätteen synnyn ehkäisylle ja kierrätykselle, jos toiminta aiheuttaa huomattavaa tehottomuutta materiaalien käytössä tuotteiden elinkaaren yhdessä tai useammassa vaiheessa myös tuotteiden kestävyyden, korjattavuuden, päivitettävyyden, uudelleenkäytettävyyden tai kierrätettävyyden osalta tai jos toiminta lisää merkittävästi jätteen syntymistä, polttamista tai hävittämistä;

    e)ympäristön pilaantumisen ehkäisemiselle ja vähentämiselle, jos toiminta lisää merkittävästi epäpuhtauspäästöjä ilmaan, veteen ja maaperään verrattuna tilanteeseen ennen toiminnan aloittamista;

    f)terveille ekosysteemeille, jos toiminta heikentää merkittävästi ekosysteemien hyvää tilaa.

    13 artikla
    Vähimmäistason suojatoimet

    Edellä 3 artiklan c alakohdassa tarkoitetut vähimmäistason suojatoimet ovat menettelyjä, jotka taloudellista toimintaa harjoittava yritys toteuttaa sen varmistamiseksi, että seuraavia periaatteita ja oikeuksia, jotka vahvistetaan työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia koskevassa Kansainvälisen työjärjestön julistuksessa yksilöidyissä kahdeksassa keskeisessä yleissopimuksessa, kunnioitetaan: oikeus olla vapaa pakkotyöstä, yhdistymisvapaus, työntekijöiden järjestäytymisoikeus, kollektiivinen neuvotteluoikeus, samanarvoisesta työstä miehille ja naisille maksettava sama palkka, syrjimättömyys mahdollisuuksien ja kohtelun osalta työhön ja ammattiin liittyvissä asioissa sekä oikeus olla vapaa lapsityöstä.

    14 artikla
    Teknisiä seulontakriteerejä koskevat vaatimukset

    1.Teknisten seulontakriteerien, jotka hyväksytään 6 artiklan 2 kohdan, 7 artiklan 2 kohdan, 8 artiklan 2 kohdan, 9 artiklan 2 kohdan, 10 artiklan 2 kohdan ja 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti, on täytettävä seuraavat vaatimukset:

    a)niillä on yksilöitävä tarkoituksenmukaisimmat mahdollisuudet edistää tietyn ympäristötavoitteen saavuttamista, jolloin on tietyn taloudellisen toiminnan osalta otettava huomioon paitsi sen lyhyen aikavälin vaikutukset myös sen pitkän aikavälin vaikutukset;

    b)niissä on asetettava vähimmäisvaatimukset, jotka on täytettävä, jotta mille tahansa asiaankuuluvalle ympäristötavoitteelle ei aiheudu huomattavaa haittaa;

    c)niiden on oltava määrällisiä tai laadullisia tai molempia, ja niissä on mahdollisuuksien mukaan oltava kynnysarvoja;

    d)niiden on tarvittaessa perustuttava unionin merkintä- ja sertifiointijärjestelmiin, unionin menetelmiin, joilla arvioidaan ympäristöjalanjälkeä, sekä unionin tilastollisiin luokitusjärjestelmiin, ja niissä on otettava huomioon asiaankuuluva voimassa oleva unionin lainsäädäntö;

    e)niiden on perustuttava luotettavaan tieteelliseen näyttöön, ja niissä on tarvittaessa otettava huomioon SEUT-sopimuksen 191 artiklaan sisällytetty ennalta varautumisen periaate;

    f)niissä on otettava huomioon sekä varsinaisen taloudellisen toiminnan että sen tarjoamien tuotteiden ja palvelujen ympäristövaikutukset tarkastelemalla erityisesti niiden tuotantoa, käyttöä ja käyttöiän loppua;

    g)niissä on otettava huomioon taloudellisen toiminnan luonne ja laajuus;

    h)niissä on otettava huomioon mahdolliset vaikutukset markkinoiden likviditeettiin, se riski, että tietyt omaisuuserät menettävät arvonsa kestävämpään talouteen siirtymisen vuoksi, ja se riski, että luodaan epäjohdonmukaisia kannustimia;

    i)niiden piiriin on kuuluttava kaikki tietyn sektorin asiaankuuluvat taloudelliset toiminnat, ja niillä on varmistettava, että näitä toimintoja käsitellään samalla tavoin, jos ne edistävät samalla tavoin yhden tai useamman ympäristötavoitteen saavuttamista, jotta vältetään kilpailun vääristyminen markkinoilla;

    j)ne vahvistetaan tavalla, jolla helpotetaan mahdollisuuksien mukaan niiden noudattamisen tarkistamista.

    2.Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen teknisten seulontakriteerien on sisällettävä myös sellaisia toimintoja koskevat kriteerit, jotka liittyvät puhtaaseen energiaan siirtymiseen, erityisesti energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan, sikäli kuin kyseiset toiminnat edistävät merkittävästi jonkin mainitun ympäristötavoitteen saavuttamista.

    3.Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen teknisten seulontakriteerien on sisällettävä myös sellaisia toimintoja koskevat kriteerit, jotka liittyvät puhtaaseen tai ilmastoneutraaliin liikkuvuuteen siirtymiseen, myös liikennemuotosiirtymän avulla, sekä tehokkuustoimenpiteisiin ja vaihtoehtoisiin polttoaineisiin, sikäli kuin kyseiset toiminnat edistävät merkittävästi jonkin mainitun ympäristötavoitteen saavuttamista.

    4.Komissio tarkastelee 1 kohdassa tarkoitettuja seulontakriteerejä säännöllisesti uudelleen ja tarvittaessa muuttaa tämän asetuksen mukaisesti annettuja delegoituja säädöksiä tieteen ja teknologian kehityksen perusteella.

    15 artikla
    Kestävän rahoituksen foorumi

    1.Komissio perustaa kestävän rahoituksen foorumin, joka koostuu seuraavista:

    a)seuraavien edustajat:

    i)Euroopan ympäristökeskus;

    ii)Euroopan valvontaviranomaiset;

    iii)Euroopan investointipankki ja Euroopan investointirahasto;

    b)asianomaisia yksityisiä sidosryhmiä edustavat asiantuntijat;

    c)henkilökohtaisesti nimetyt asiantuntijat, joilla on osoitettua tietämystä ja kokemusta tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvilta aloilta.

    2.Kestävän rahoituksen foorumi

    a)antaa komissiolle 14 artiklassa tarkoitettuja teknisiä seulontakriteerejä ja niiden mahdollista päivitystarvetta koskevia neuvoja;

    b)arvioi teknisten seulontakriteerien vaikutuksia niiden soveltamisesta mahdollisesti aiheutuvien kustannusten ja hyötyjen kannalta;

    c)auttaa komissiota analysoimaan sidosryhmien pyyntöjä kehittää tai tarkistaa tiettyä taloudellista toimintaa koskevia teknisiä seulontakriteerejä;

    d)antaa komissiolle neuvoja teknisten seulontakriteerien soveltuvuudesta mahdollisiin uusiin käyttötarkoituksiin;

    e)seuraa kestäviin sijoituksiin suuntautuvia pääomavirtoja ja raportoi niistä säännöllisesti komissiolle;

    f)antaa komissiolle neuvoja tämän asetuksen mahdollisesta muutostarpeesta.

    3.Kestävän rahoituksen foorumin puheenjohtajana toimii komissio.

    16 artikla
    Siirretyn säädösvallan käyttäminen

    1.Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

    2.Siirretään 4 artiklan 3 kohdassa, 6 artiklan 2 kohdassa, 7 artiklan 2 kohdassa, 8 artiklan 2 kohdassa, 9 artiklan 2 kohdassa, 10 artiklan 2 kohdassa ja 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä komissiolle määräämättömäksi ajaksi [tämän asetuksen voimaantulopäivästä] alkaen.

    3.Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 2 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

    4.Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

    5.Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    6.Edellä olevien 4 artiklan 3 kohdan, 6 artiklan 2 kohdan, 7 artiklan 2 kohdan, 8 artiklan 2 kohdan, 9 artiklan 2 kohdan, 10 artiklan 2 kohdan ja 11 artiklan 2 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

    III luku

    Loppusäännökset

    17 artikla
    Uudelleentarkastelulauseke

    1.Komissio julkaisee viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2021 ja sen jälkeen joka kolmas vuosi kertomuksen tämän asetuksen soveltamisesta. Kertomuksessa arvioidaan seuraavia seikkoja:

    a)tämän asetuksen täytäntöönpanon edistyminen ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevien teknisten seulontakriteerien kehittämisen osalta;

    b)mahdollinen tarve tarkistaa tässä asetuksessa säädettyjä kriteerejä, joilla taloudellinen toiminta katsotaan ympäristön kannalta kestäväksi;

    c)se, onko asianmukaista laajentaa tämän asetuksen soveltamisalaa muihin kestävyystavoitteisiin, erityisesti yhteiskunnallisiin tavoitteisiin;

    d)ympäristön kannalta kestävän sijoituksen määritelmän käyttö unionin lainsäädännössä ja jäsenvaltioiden tasolla, mukaan luettuna se, onko asianmukaista perustaa mekanismi, jolla tarkistetaan tässä asetuksessa säädettyjen kriteerien noudattaminen.

    2.Kertomus toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Komissio antaa asiaan liittyvät ehdotukset tarvittaessa.

    18 artikla
    Voimaantulo ja soveltaminen

    1.Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    2.Tämän asetuksen 3–13 artiklaa sovelletaan

    a)5 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen ympäristötavoitteiden osalta 1 päivästä heinäkuuta 2020;

    b)5 artiklan 4 ja 5 kohdassa tarkoitettujen ympäristötavoitteiden osalta 31 päivästä joulukuuta 2021;

    c)5 artiklan 3 ja 6 kohdassa tarkoitettujen ympäristötavoitteiden osalta 31 päivästä joulukuuta 2022.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

    Puhemies    Puheenjohtaja



    SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

    1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

    1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

    1.2.Toimintalohko(t)

    1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne

    1.4.Tavoite (Tavoitteet)

    1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

    1.6.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

    1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat)

    2.HALLINNOINTI

    2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

    2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

    2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

    3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

    3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

    3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin 

    3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

    3.2.2.Arvioidut vaikutukset [elimen] määrärahoihin

    3.2.3.Arvioidut vaikutukset [elimen] henkilöresursseihin

    3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

    3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

    3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin

    1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

    1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä

    1.2.Toimintalohko(t)

    Toimintalohko: Rahoitusvakaus, rahoituspalvelut ja pääomamarkkinaunioni

    Toiminto: Kestävä rahoitus

    1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne

     Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen.

     Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen. 56  

     Ehdotus/aloite liittyy käynnissä olevan toimen jatkamiseen. 

     Ehdotus/aloite liittyy toimeen, joka on suunnattu uudelleen toimeen, joka on suunnattu uudelleen. 

    1.4.Tavoite (Tavoitteet)

    1.4.1.Komission monivuotinen strateginen tavoite (monivuotiset strategiset tavoitteet), jonka (joiden) saavuttamista ehdotus/aloite tukee

    Edistetään kestävien rahoituspalvelujen yhdentyneiden ja innovatiivisten sisämarkkinoiden toteuttamista ja varmistetaan samalla korkeatasoinen kuluttajan- ja sijoittajansuoja ja rahoitusvakaus.

    1.4.2.Erityistavoite (erityistavoitteet)

    Vuonna 2015 päästiin uraauurtaviin kansainvälisiin sopimuksiin hyväksymällä kestävän kehityksen tavoitteet ja Pariisin ilmastosopimus (COP21) . Kestävää rahoitusta koskevan tehokkaan EU-strategian tarve on ilmeinen, kun otetaan huomioon nämä sitoumukset sekä se, että ilmastonmuutoksen, ympäristön muun pilaantumisen ja kestävyysriskien ratkaisemisen kiireellinen tarve tiedostetaan yhä yleisemmin.

    Syyskuussa 2016 annetussa komission tiedonannossa ” Pääomamarkkinaunioni – Vauhtia uudistuksiin ” ilmoitettiin perustettavasta kestävää rahoitusta käsittelevästä korkean tason asiantuntijaryhmästä, jonka tehtävänä on laatia kokonaisvaltainen EU-strategia tälle osa-alueelle. Pääomamarkkinat ja yksityiset rahoituslähteet ovat keskeisessä asemassa, kun tavoitteena on saada liikkeelle kestäviin teknologioihin, sovelluksiin ja infrastruktuuriin suuntautuvia sijoituksia ja auttaa Euroopan unionia saavuttamaan ilmasto- ja ympäristötavoitteensa.

    Joulukuussa 2016 komissio perusti kestävää rahoitusta käsittelevän korkean tason asiantuntijaryhmän , johon kuului kaksikymmentä erittäin pätevää ja kokenutta asiantuntijaa, jotka edustivat kansalaisyhteiskuntaa, yritysmaailmaa ja muita julkisen sektorin ulkopuolisia laitoksia. Ryhmä esitti tammikuussa 2018 komissiolle toimintapoliittiset suosituksensa, joiden tarkoituksena on a) helpottaa julkisten ja yksityisten pääomavirtojen suuntaamista kestäviin sijoituksiin ja b) minimoida EU:n rahoitusjärjestelmään mahdollisesti kohdistuvat riskit, jotka johtuvat sen altistumisesta hiili-intensiivisille omaisuuserille. Suosituksissa kiinnitettiin erityistä huomiota ympäristökestävyyteen mutta tarkasteltiin myös muita asiaankuuluvia kestävyysnäkökohtia, kuten yhteiskunnallisia riskejä ja lainsäädäntöriskejä.

    Kesäkuussa 2017 antamassaan pääomamarkkinaunionia koskevan toimintasuunnitelman väliarviointia käsittelevässä tiedonannossa komissio ilmoitti päättävänsä ”viimeistään vuoden 2018 ensimmäiseen neljännekseen mennessä konkreettisista kestävää rahoitusta käsittelevän korkean tason asiantuntijaryhmän suositusten jatkotoimista”. Komission toimintasuunnitelmassa esitetään kestävää rahoitusta koskevat poliittiset tavoitteet, yksilöidään painopisteet ja määritetään toteutettavat toimet ja niiden aikataulu.

    Kestävän kasvun rahoitusta koskeva toimintasuunnitelma , jonka komissio julkaisi 8. maaliskuuta 2018, käsittää seuraavat toimet:

    • Laaditaan EU:n luokitusjärjestelmä kestäville toiminnoille (aloittaen ilmastoon liittyvästä toiminnasta).

    • Laaditaan standardit ja merkit vihreille rahoitustuotteille.

    • Sisällytetään kestävyys aiempaa paremmin yhteisösijoittajien ja varainhoitajien sijoitustoimeksiantoihin.

    • Kehitetään kestävyyden vertailuarvoja.

    • Sisällytetään kestävyys aiempaa tehokkaammin luottoluokituksiin ja selvityksiin.

    • Parannetaan tietojen antamista.

    • Sisällytetään kestävyys vakavaraisuusvaatimuksiin.

    • Edistetään yritysten kestävämpää hallinnointia ja hillitään pääomamarkkinoiden lyhytjänteisyyttä.

    • Sisällytetään kestävyys aiempaa tehokkaammin valvontaprosesseihin (esimerkiksi Euroopan valvontaviranomaisten tulisi neuvoa, miten kestävyysnäkökohdat voidaan ottaa huomioon EU:n rahoituspalveluja koskevassa lainsäädännössä, ja auttaa tunnistamaan olemassa olevia puutteita, minkä lisäksi niiden pitäisi edistää lähentymistä kestävyysnäkökohtien sisällyttämisessä EU:n lainsäädäntöön, tunnistaa ESG-tekijöiden rahoitusvakaudelle aiheuttamia riskejä ja raportoida niistä – esimerkiksi kehittämällä EU:n yhteinen olennaisten skenaarioiden analyysimenetelmä, jonka pohjalta voitaisiin myöhemmin kehittää ilmasto- ja ympäristöasioiden stressitestaus).

    • Perustetaan julkisten organisaatioiden (mm. Euroopan valvontaviranomaiset, Euroopan ympäristökeskus, Euroopan investointipankki ja Eurostat) ja yksityisten organisaatioiden yhteinen foorumi, joka seuraisi keskeisiä kehityssuuntia ja varmistaisi siten EU:n kestävyysluokitusjärjestelmän vaiheittaisen laajentamisen ja mukauttamisen. Pidemmällä aikavälillä se voisi myös hoitaa tarpeen mukaan muita tehtäviä, jotta päästäisiin toimintasuunnitelmassa esitettyihin tavoitteisiin.

    Ehdotuksessa kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä annettavaksi asetukseksi pyritään ennen kaikkea vahvistamaan yhteinen kieli kestävälle rahoitukselle esimerkiksi laatimalla yhtenäinen EU:n tason luokitusjärjestelmä. Luokitusjärjestelmä luo perustan kaikille edellä mainituille toimille, ja luokitustyö nivoutuu niihin kiinteästi.

    Ehdotettu kestävän rahoituksen foorumi i) päivittää ja laajentaa asteittain EU:n kestävyysluokitusjärjestelmää, ii) hoitaa muita tehtäviä, jotka ovat tarpeen kestävää rahoitusta koskevan toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi, ja iii) seuraa kestäviin sijoituksiin suuntautuvia pääomavirtoja ja raportoi niistä säännöllisesti. Seuraavat toimijat ovat tämän työn kannalta keskeisiä:

    • Euroopan valvontaviranomaiset: Euroopan valvontaviranomaiset osallistuvat kaikkiin edellä mainittuihin kohdennettuihin toimiin, jotka ovat sopusoinnussa niiden nykyisten toimeksiantojen sekä syyskuussa 2017 annetussa Euroopan valvontaviranomaisia koskevassa lainsäädäntöehdotuksessa ehdotettujen tarkistettujen toimeksiantojen kanssa. Mainitussa lainsäädäntöehdotuksessa on muutettu Euroopan valvontaviranomaisten toimeksiantoa edellyttämällä, että ne ottavat työssään huomioon erityisesti riskit, jotka kytkeytyvät ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviin tekijöihin (ESG-tekijöihin). Huom. Euroopan valvontaviranomaisia koskevassa lainsäädäntöehdotuksessa ei pyydetty resursseja tätä toimeksiantoon tehtyä lisäystä varten.

    Euroopan valvontaviranomaisilla on keskeinen rooli EU:n luokitusjärjestelmien kehittämisessä, jotta voidaan varmistaa, että järjestelmät ovat käyttökelpoisia rahoituslaitosten kannalta, sovellettavissa rahoitustuotteisiin ja EU:n rahoitusalan lainsäädännön, myös vakavaraisuussääntelyn, mukaisia. Esimerkiksi Euroopan pankkiviranomainen (EPV) ja Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen (EVLEV) varmistavat, että EU:n luokitusjärjestelmien perusteella voidaan analysoida pankki- ja vakuutustoimintaan liittyvien varojen ja vastuiden välisiä riskieroja, ja ne tarkastelevat tällaisia eroja ja niiden mahdollista sisällyttämistä vakavaraisuussääntelyyn. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (EAMV) ja EVLEV myötävaikuttavat siihen, että EU:n luokitusjärjestelmät sisällytetään sijoitusyhtiöiden ja eläkerahastojen hallinnointisääntöihin. EAMV ja EPV varmistavat, että EU:n luokitusjärjestelmiä voidaan käyttää laadittaessa vihreiden joukkovelkakirjojen standardeja ja muita rahoitustuotteiden vihreitä merkkejä, ja osallistuvat tällaisten standardien ja merkkien laatimiseen. EAMV varmistaa myös, että EU:n luokitusjärjestelmiä käytetään kestävyyden vertailuarvojen laatimiseen ja analysointiin, ja se edistää osaltaan EU:n luokitusjärjestelmien yhdistämistä rahoitusvälineiden soveltuvuusarviointiin ja yritysraportointiin.

    Euroopan valvontaviranomaisilla, etenkin EPV:llä ja EVLEV:llä, on tärkeä tehtävä varmistaa, että luokitusjärjestelmiä kehitetään niin, että niistä on hyötyä ilmastoskenaarioiden analysoinnissa ja myöhemmin myös ilmastoasioiden stressitestissä. Ne antavat panoksensa työhön, jossa kehitetään skenaarioanalyysien ja stressitestien menetelmiä EU:n luokitusjärjestelmien pohjalta.

    Euroopan valvontaviranomaiset, erityisesti EAMV, osallistuvat markkinatietojen (tapahtumatiedot mukaan luettuina) keräämiseen ja analysointiin kestävän rahoituksen seurantakeskusta varten.

    Edellä lueteltujen tehtävien suorittamista varten kukin valvontaviranomainen tarvitsee seuraavat uudet toimet vuodesta 2020 alkaen: 1 sopimussuhteinen toimihenkilö EPV:lle, 1 sopimussuhteinen toimihenkilö EVLEV:lle ja 1 väliaikainen toimihenkilö EAMV:lle.

    Euroopan ympäristökeskus (EEA): EEA:n uudet tehtävät kuuluvat EEA:n perustamisasetuksen mukaiseen nykyiseen toimeksiantoon, joskin osa niistä tarkoittaa EEA:lle lisätehtäviä ja edellyttää siis lisäresursseja.

    EEA on vahvasti mukana kestävää rahoitusta koskevassa työssä, erityisesti toimissa, jotka liittyvät EU:n kestävien toimintojen luokitusjärjestelmään, vihreiden rahoitustuotteiden standardeihin ja merkkeihin sekä neuvonta- ja seurantatoiminnon tarjoamiseen. EEA:n on määrä tarjota teknistä tietämystä monilta ympäristön osa-alueilta, jotta voidaan kehittää kaikki ilmasto- ja ympäristökysymykset kattava EU:n kestävyysluokitusjärjestelmä ja pitää sitä yllä. Lisäksi EEA kerää ja jakaa tietoa EU:n jäsenvaltioissa todetuista sijoitustarpeista ja -virroista kestävän rahoituksen seurantakeskuksen puitteissa ja antaa jäsenvaltioille neuvoja niiden vähähiilisten strategioiden ja kestävän sijoittamisen strategioiden kehittämistä varten. EEA tarvitsee seuraavat toimet vuodesta 2020 alkaen: 1 väliaikainen toimihenkilö ja 1 sopimussuhteinen toimihenkilö.

    • Euroopan komissio: Euroopan komissio osallistuu kaikkiin edellä mainittuihin kohdennettuihin toimiin. Se vastaa erityisesti edellä mainitun julkisten ja yksityisten organisaatioiden foorumin hallinnoinnista (foorumin kokousten ja alaryhmien kokousten järjestäminen, tuloksista raportointi, sidosryhmien kuuleminen, lainsäädäntöehdotusten valmistelu, seuranta- ja neuvontatoiminnon tukeminen, yhteydenpito Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n kanssa, tietoteknisen yhteistyövälineen ylläpitäminen, asiantuntijoiden kulujen korvaaminen, sihteeritehtävien suorittaminen jne.). Euroopan komissio tarvitsee seuraavat henkilöresurssit: 10 kokoaikaista työntekijää (8 AD-virkaa ja 2 AST-virkaa):

    – FISMA tarvitsee 3 kokoaikaista työntekijää: 1 kokoaikainen työntekijä (AD) foorumin puheenjohtajaa varten, 2 kokoaikaista työntekijää (AD) ryhmän hallinnointia varten ja 2 kokoaikaista työntekijää (AST) logistisen tuen tehtäviin.

    – ENV tarvitsee 2 kokoaikaista työntekijää (AD) foorumin hallinnointia varten.

    – CLIMA tarvitsee 2 kokoaikaista työntekijää (AD) foorumin hallinnointia varten.

    – ESTAT tarvitsee 1 kokoaikaisen työntekijän (AD) luokitusjärjestelmää, erityisesti foorumin suorittamaa seurantaa, varten. Tämä työ täydentää seurantaraporttia ” Sustainable Development in the EU: Monitoring report on progress towards SDGs in the EU context (2017) ” sekä Eurostatin resurssitehokkuuden tulostaulua .

    Foorumi räätälöi ja käyttää komission olemassa olevaa tietoteknistä yhteistyövälinettä viestintätarkoituksiin. Foorumin jäsenten työn helpottamiseen tarkoitetusta tietotekniikasta aiheutuu vuodessa 50 000 euron operatiiviset kustannukset. Foorumin jäsenten työtä tukevista tutkimuksista, selvityksistä ja kyselyistä aiheutuu 500 000 euron vuosikustannukset. On arvioitu, että foorumin kullakin osa-alueella järjestetään 10 kokousta vuodessa ja että korvauksista aiheutuu 223 500 euron vuosikustannukset.

    1.4.3.Odotettavissa olevat tulokset ja vaikutukset

    Selvitys siitä, miten ehdotuksella/aloitteella on tarkoitus vaikuttaa edunsaajien/kohderyhmän tilanteeseen

    Kestävän rahoituksen foorumi päivittää ja laajentaa asteittain EU:n kestävyysluokitusjärjestelmää, hoitaa muita tehtäviä, jotka ovat tarpeen kestävää rahoitusta koskevan toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi, sekä seuraa kestäviin sijoituksiin suuntautuvia pääomavirtoja ja raportoi niistä säännöllisesti.

    Kun ympäristön kannalta kestävän sijoituksen käsite määritellään selkeästi ja yhtenäisesti, talouden toimijoille voidaan lähettää asianmukaisia signaaleja siitä, mitä toimintoja pidetään kestävinä. Selkeän ja yhtenäisen käsitteen myötä on myös mahdollista suojella yksityisiä sijoittajia torjumalla viherpesun riskejä, varmistaa, etteivät sisämarkkinat pirstaloidu, ja luoda perusta uusille ja – ”kestävän” ja ”vihreän” selkeyttämisen ansiosta – tarkoituksenmukaisille toimille, kun kyseessä ovat esimerkiksi standardit, merkit, tietojen antaminen sekä mahdolliset vakavaraisuussääntöjen tulevat muutokset.

    1.4.4.Tulos- ja vaikutusindikaattorit

    Selvitys siitä, millaisin indikaattorein ehdotuksen/aloitteen toteuttamista seurataan

    Komissio seuraa ehdotuksen mukaisten toimien toteuttamista. Seurannassa voidaan käyttää seuraavia indikaattoreita:

    – luokitusjärjestelmän päivitysten lukumäärä

    – kestäviin sijoituksiin suuntautuvia pääomavirtoja käsittelevien seurantaraporttien lukumäärä.

    1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

    1.5.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

    Tämän asetusehdotuksen lähtökohtina ovat 8. maaliskuuta 2018 hyväksytty komission toimintasuunnitelma sekä tammikuussa 2018 esitetty korkean tason asiantuntijaryhmän loppuraportti. Ehdotuksessa tuodaan esiin joitakin aloitteita, joilla voidaan tukea kestävän rahoituksen yleistymistä eurooppalaisella rahoitusalalla. Tähän mennessä tällä osa-alueella on jo hyväksytty joitakin lainsäädäntöehdotuksia. On kuitenkin katsottu, että tarvitaan uusia (lainsäädännöllisiä ja muita) toimenpiteitä, jotta eurooppalainen rahoitusala voi hyödyntää kestävän rahoituksen tuomia etuja ja jotta voidaan samalla varmistaa korkeatasoinen kuluttajan- ja sijoittajansuoja ja rahoitusvakaus. Lisäksi komissio aikoo perustaa pysyvämmän hallinnointirakenteen: julkisten ja yksityisten organisaatioiden yhteisen foorumin. Foorumin tehtävänä on mukauttaa EU:n kestävyysluokitusjärjestelmää ja seurata keskeisiä kehityssuuntia.

    1.5.2.Unionin osallistumisesta saatava lisäarvo (se voi olla tuloksena esimerkiksi koordinoinnin paranemisesta, oikeusvarmuudesta, tehokkuuden paranemisesta tai täydentävyyksistä). Tätä kohtaa sovellettaessa ”unionin osallistumisesta saatavalla lisäarvolla” tarkoitetaan arvoa, joka saadaan unionin toiminnan ansiosta sen arvon lisäksi, jonka jäsenvaltiot olisivat muutoin tuottaneet yksinään.

    Syyt unionin tason toimintaan (etukäteen):

    Selkeän ja yhtenäisen EU:n luokitusjärjestelmän (ja ympäristön kannalta kestävän sijoituksen käsitteen) myötä talouden toimijoille voidaan lähettää asianmukaisia signaaleja siitä, mitä toimintoja pidetään kestävinä. Sen ansiosta on myös mahdollista suojella yksityisiä sijoittajia torjumalla viherpesun riskejä, varmistaa, etteivät sisämarkkinat pirstaloidu, ja luoda perusta uusille ja tarkoituksenmukaisille toimille, kun kyseessä ovat esimerkiksi standardit, merkit, tietojen antaminen sekä mahdolliset vakavaraisuussääntöjen tulevat muutokset.

    Odotettu unionin luoma lisäarvo (jälkikäteen):

    Tämän ehdotuksen mukainen työ mahdollistaa kestävän rahoituksen mobilisoinnin kaikkialla EU:ssa ja takaa samalla korkeatasoisen rahoitusvakauden. Yhtenäinen luokitusjärjestelmä ja kestävän sijoittamisen seuranta tukevat kestävän rahoituksen yleistymistä eurooppalaisella rahoitusalalla.

    1.5.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset

    Ei sovelleta.

    1.5.4.Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut

    Ehdotuksen tavoite vastaa useita muita EU:n toimintapolitiikkoja ja käynnissä olevia aloitteita, joilla pyritään i) kehittämään talous- ja rahaliittoa, ii) kehittämään pääomamarkkinaunionia sekä iii) sisällyttämään kestävyys EU:n rahoitusjärjestelmään ja samalla suojelemaan rahoitusjärjestelmän vakautta ESG-tekijöihin liittyviltä riskeiltä.

    Ensinnäkin ehdotus on yhtenäinen talous- ja rahaliiton kanssa. Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistelyä koskevassa viiden puheenjohtajan kertomuksessa korostettiin, että pääomamarkkinoiden intensiivisempi yhdentäminen ja jäljellä olevien kansallisten esteiden asteittainen poistaminen voisivat luoda rahoitusvakaudelle uusia riskejä. Kertomuksen mukaan valvontakehystä on laajennettava ja lujitettava kaikkien finanssialan toimijoiden vakavaraisuuden takaamiseksi.

    Toiseksi ehdotus on pääomamarkkinaunionihankkeen mukainen. Finanssimarkkinoiden keskinäiset yhteydet lisääntyvät niin EU:ssa kuin maailmanlaajuisestikin. Siksi EU:n harjoittaman valvonnan integrointitarve on ilmeinen, jotta voidaan vastata EU:n finanssimarkkinoiden tuleviin haasteisiin. YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmassa (Agenda 2030) ja Pariisin sopimuksessa on selvästi nähtävissä, että rahoitusjärjestelmän uudistus on avainasemassa, jotta taloudet saadaan kestävän kasvun uralle. Yksityisten pääomavirtojen suuntaaminen kestävämpiin sijoituskohteisiin edellyttää rahoituskehyksen kattavaa ja perusteellista uudelleenajattelua. Yhtenäinen luokitusjärjestelmä ja kestäviin sijoituksiin suuntautuvien pääomavirtojen seuranta tukevat pääomamarkkinaunionia.

    Kolmanneksi kestävä rahoitus kuuluu komission toimiin, joiden tarkoituksena on mobilisoida yksityisiä pääomavirtoja vihreiden ja kestävien sijoituskohteiden suuntaan, jotta mahdollistetaan siirtyminen vähähiiliseen talouteen. Tämä osoittaa, että EU on sitoutunut vahvasti vähentämään ilmastonmuutoksen ja ympäristöongelmien aiheuttamia riskejä. Erityisesti on tarpeen varustaa EU:n rahoitusala oikeilla välineillä, jotta voidaan edistää kestävää rahoitusta ja turvata rahoitusvakaus. Selkeä ja yhtenäinen EU:n luokitusjärjestelmä (ja ympäristön kannalta kestävän sijoituksen käsite) luo pohjan uusille toimille, kun kyseessä ovat esimerkiksi standardit, merkit, tietojen antaminen sekä mahdolliset vakavaraisuussääntöjen tulevat muutokset.

    1.6.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

     Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kesto on rajattu.

       Ehdotuksen/aloitteen mukainen toiminta alkaa [PP/KK]VVVV ja päättyy [PP/KK]VVVV.

    Rahoitusvaikutukset alkavat vuonna VVVV ja päättyvät vuonna VVVV.

      Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kestoa ei ole rajattu.

    Käynnistysvaihe alkaa vuonna VVVV ja päättyy vuonna VVVV,

    minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.

    1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 57  

    Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä

       toimeenpanovirastoja

    Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

    Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty

    ◻ kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava)

    ◻ Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle

    ☑ varainhoitoasetuksen 208 ja 209 artiklassa tarkoitetuille elimille

    ◻julkisoikeudellisille yhteisöille

    ◻ sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, jotka antavat riittävät rahoitustakuut

    ◻ sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja jotka antavat riittävät rahoitustakuut

    ◻ henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.

    Huomautukset:

    Ei ole.

    2.HALLINNOINTI

    2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

    Ilmoitetaan sovellettavat aikavälit ja edellytykset.

    Ehdotuksessa esitetään perustettavaksi julkisten ja yksityisten organisaatioiden yhteinen kestävän rahoituksen foorumi, joka seuraa keskeisiä kehityssuuntia ja varmistaa siten EU:n kestävyysluokitusjärjestelmän edistymisen, vaiheittaisen laajentamisen ja mukauttamisen. Komissio seuraa Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n osallistumista ehdotuksessa esitettyjen tehtävien perusteella.

    2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

    2.2.1.Todetut riskit

    Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n toteuttamista toimista johtuvien määrärahojen säännönmukaiseen, taloudelliseen, tehokkaaseen ja tulokselliseen käyttöön ei tämän ehdotuksen yhteydessä ennakoida sisältyvän uusia merkittäviä riskejä, joita nykyinen sisäisen valvonnan kehys ei kattaisi.

    Ehdotuksen puitteissa toteutettavat toimet alkavat vuonna 2020, ja niitä jatketaan uuden monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa.

    2.2.2.Valvontamenetelmä(t)

    Hallinto- ja valvontajärjestelmistä säädetään asetuksissa, joita sovelletaan nykyisin Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n toimintaan. Nämä tahot tekevät tiivistä yhteistyötä komission sisäisen tarkastuksen yksikön kanssa sen varmistamiseksi, että kaikilla sisäisen valvontakehyksen aloilla noudatetaan asianmukaisia vaatimuksia.

    Euroopan parlamentti myöntää jokaisena varainhoitovuonna neuvoston suosituksesta kullekin Euroopan valvontaviranomaiselle sekä EEA:lle vastuuvapauden niiden talousarvion toteuttamisesta.

    2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

    Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut torjunta- ja suojatoimenpiteet

    Petosten, lahjonnan ja muun laittoman toiminnan torjumiseksi Euroopan valvontaviranomaisiin ja EEA:han sovelletaan rajoituksetta Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista 11 päivänä syyskuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 säännöksiä. Euroopan valvontaviranomaisilla ja EEA:lla on niiden tarkoituksiin suunniteltu petostentorjuntastrategia ja sen perusteella laadittu toimintasuunnitelma. Lisäksi Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n perustamisasetuksissa sekä Euroopan valvontaviranomaisten varainhoitoasetuksissa vahvistetaan säännökset, jotka koskevat Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n talousarvioita ja sovellettavia varainhoitosääntöjä, myös sääntöjä petosten ja sääntöjenvastaisuuksien torjumiseksi.

    3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

    3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

    ·Talousarviossa jo olevat budjettikohdat

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä

    Moniv. rahoituskehyksen otsake

    Budjettikohta

    Määrärahalaji

    Rahoitusosuudet

    Numero  

    JM/EI-JM 58

    EFTA-mailta 59

    ehdokasmailta 60

    kolmansilta mailta

    varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

    1a) Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky

    12.0201FISMA

    JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    12.0204 EPV

    JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    12.0205 EVLEV

    JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    12.0206 EAMV

    JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    Moniv. rahoituskehyksen otsake

    Budjettikohta

    Määrärahalaji

    Rahoitusosuudet

    Numero  

    JM 61

    EFTA-mailta 62

    ehdokasmailta 63

    kolmansilta mailta

    varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

    2 – Kestävä kasvu: luonnonvarat

    07.0203 PO ENV 

    JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    07.0206 EEA

    JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    Moniv. rahoituskehyksen otsake

    Budjettikohta

    Määrärahalaji

    Rahoitusosuudet

    Numero  

    EI-JM 64

    EFTA-mailta 65

    ehdokasmailta 66

    kolmansilta mailta

    varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

    5 – Hallintomenot

    12 01 01 01 PO FISMA

    Henkilöresurssit

    Hallintokustannukset

    EI-JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    07 01 01 01 PO ENV

    EI-JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    34 01 01 01 PO CLIMA

    EI-JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    29 01 01 01 ESTAT

    EI-JM

    EI

    EI

    EI

    EI

    ·Uudet perustettaviksi esitetyt budjettikohdat

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä

    Moniv. rahoituskehyksen otsake

    Budjettikohta

    Määrärahalaji

    Rahoitusosuudet

    Numero  [Nimi………………………………………]

    JM/EI-JM

    EFTA-mailta

    ehdokasmailta

    kolmansilta mailta

    varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

    [XX.YY.YY.YY]

    KYLLÄ/EI

    KYLLÄ/EI

    KYLLÄ/EI

    KYLLÄ/EI

    3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin

    3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella) 67

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    1a)

    Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky

    PO FISMA

    vuosi 2020

    vuosi 2021 68

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) 69

    YHTEENSÄ

    FISMA

    Sitoumukset

    (1)

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    Maksut

    (2)

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    FISMAn määrärahat YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    =1+1a +3a

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    Maksut

    =2+2a

    +3b

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    EPV

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ (60/40-yhteisrahoitusjärjestelyjen vuoksi tässä ilmoitetaan vain 40 %)

    Osasto 1: Henkilöstömenot

    Sitoumukset

    (1)

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Maksut

    (2)

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Osasto 2: Infrastruktuuri- ja hallintomenot

    Sitoumukset

    (1 a)

    Maksut

    (2 a)

    Osasto 3: Toimintamenot

    Sitoumukset

    (3 a)

    Maksut

    (3b)

    EPV:n määrärahat yhteensä

    Sitoumukset

    =1+1a +3a

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Maksut

    =2+2a

    +3b

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    EVLEV

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ (60/40-yhteisrahoitusjärjestelyjen vuoksi tässä ilmoitetaan vain 40 %)

    Osasto 1: Henkilöstömenot

    Sitoumukset

    (1)

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Maksut

    (2)

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Osasto 2: Infrastruktuuri- ja hallintomenot

    Sitoumukset

    (1 a)

    Maksut

    (2 a)

    Osasto 3: Toimintamenot

    Sitoumukset

    (3 a)

    Maksut

    (3b)

    EVLEV:n määrärahat yhteensä

    Sitoumukset

    =1+1a +3a

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Maksut

    =2+2a

    +3b

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    EAMV

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ (60/40-yhteisrahoitusjärjestelyjen vuoksi tässä ilmoitetaan vain 40 %)

    Osasto 1: Henkilöstömenot

    Sitoumukset

    (1)

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Maksut

    (2)

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Osasto 2: Infrastruktuuri- ja hallintomenot

    Sitoumukset

    (1 a)

    Maksut

    (2 a)

    Osasto 3: Toimintamenot

    Sitoumukset

    (3 a)

    Maksut

    (3b)

    EAMV:n määrärahat yhteensä

    Sitoumukset

    =1+1a +3a

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Maksut

    =2+2a

    +3b

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 1 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    (Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

    0,179

    0,179

    0,179

    0,179

    0,714

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    2

    Kestävä kasvu: luonnonvarat

    PO ENV

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    ENV (selvitykset)

    Sitoumukset

    (1)

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    Maksut

    (2)

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    ENV PO:n määrärahat yhteensä

    Sitoumukset

    =1+1a +3a

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    Maksut

    =2+2a

    +3b

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    EEA

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Osasto 1: Henkilöstömenot

    Sitoumukset

    (1)

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Maksut

    (2)

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Osasto 2: Infrastruktuuri- ja hallintomenot

    Sitoumukset

    (1 a)

    Maksut

    (2 a)

    Osasto 3: Toimintamenot

    Sitoumukset

    (3 a)

    Maksut

    (3b)

    EEA:n määrärahat yhteensä

    Sitoumukset

    =1+1a +3a

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Maksut

    =2+2a

    +3b

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 2 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    (Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

    0,791

    0,791

    0,791

    0,791

    3,164



    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    5

    Hallintomenot

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Euroopan komissio

     Henkilöresurssit

    1,430

    1,430

    1,430

    1,430

    5,720

    • Muut hallintomenot (konferenssi- ja kokouskulut)

    0,224

    0,224

    0,224

    0,224

    0,896

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    (Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

    1,654

    1,654

    1,654

    1,654

    6,616

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN 1–5 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    2,624

    2,624

    2,624

    2,624

    10,496

    Maksut

    2,624

    2,624

    2,624

    2,624

    10,496

    3.2.2.Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin

        Ehdotus/aloite ei edellytä toimintamäärärahoja.

        Ehdotus/aloite edellyttää toimintamäärärahoja seuraavasti:

    Maksusitoumusmäärärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    EPV

    Tavoitteet ja tuotokset

    vuosi
    2020

    Vuosi
    2021 70

    Vuosi
    2022

    Vuosi
    2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) 71

    YHTEENSÄ

    TUOTOKSET

    Tyyppi 72

    Keskimäär. kustannukset

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lukumäärä yhteensä

    Kustannukset yhteensä

    ERITYISTAVOITE 1 73 Tukea foorumia sen luokitustyössä, tuottaa aineistoa kestävän rahoituksen seurantakeskukselle ja toteuttaa kestävää rahoitusta koskevan toimintasuunnitelman toimia

    Tuottaa analyysejä ja dataa ja antaa ohjeita, raportteja ja neuvontaa

    Analyysit, ohjeet, raportit, data ja neuvonta

    0,034 (kokoaikaista työntekijää kohden)

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,136

    Välisumma erityistavoite 1

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    EVLEV

    Tavoitteet ja tuotokset

    Vuosi
    2020

    Vuosi
    2021

    Vuosi
    2022

    Vuosi
    2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    TUOTOKSET

    Tyyppi 74

    Keskimäär. kustannukset

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lukumäärä yhteensä

    Kustannukset yhteensä

    ERITYISTAVOITE 1 75 Tukea foorumia sen luokitustyössä, tuottaa aineistoa kestävän rahoituksen seurantakeskukselle ja toteuttaa kestävää rahoitusta koskevan toimintasuunnitelman toimia

    Tuottaa analyysejä ja dataa ja antaa ohjeita, raportteja ja neuvontaa

    Analyysit, ohjeet, raportit, data ja neuvonta

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,115

    Välisumma erityistavoite 1

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,115

    KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,115

    EAMV

    Tavoitteet ja tuotokset

    Vuosi
    2020

    Vuosi
    2021

    Vuosi
    2022

    Vuosi
    2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    TUOTOKSET

    Tyyppi 76

    Keskimäär. kustannukset

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lukumäärä yhteensä

    Kustannukset yhteensä

    ERITYISTAVOITE 1 77 Tukea foorumia sen luokitustyössä, tuottaa aineistoa kestävän rahoituksen seurantakeskukselle ja toteuttaa kestävää rahoitusta koskevan toimintasuunnitelman toimia

    Tuottaa analyysejä ja dataa ja antaa ohjeita, raportteja ja neuvontaa

    Analyysit, ohjeet, raportit, data ja neuvonta

    0,066 (kokoaikaista työntekijää kohden)

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,263

    Välisumma erityistavoite 1

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,263

    KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,263

    EEA

    Tavoitteet ja tuotokset

    Vuosi
    2020

    Vuosi
    2021

    Vuosi
    2022

    Vuosi
    2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    TUOTOKSET

    Tyyppi 78

    Keskimäär. kustannukset

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lukumäärä yhteensä

    Kustannukset yhteensä

    ERITYISTAVOITE 1 79 Tukea foorumin työtä luokitusjärjestelmää, standardeja ja merkkejä koskevissa kysymyksissä, tuottaa aineistoa kestävän rahoituksen seurantakeskukselle ja antaa jäsenvaltioille neuvoja niiden vähähiilisten strategioiden ja kestävän sijoittamisen strategioiden kehittämistä varten

    Tuottaa analyysejä ja dataa ja antaa ohjeita, raportteja ja neuvontaa

    Analyysit, ohjeet, raportit, data ja neuvonta

    0,145

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    1,164

    Välisumma erityistavoite 1

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    FISMA

    Tavoitteet ja tuotokset

    Vuosi
    2020

    Vuosi
    2021

    Vuosi
    2022

    Vuosi
    2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    TUOTOKSET

    Tyyppi 80

    Keskimäär. kustannukset

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lukumäärä yhteensä

    Kustannukset yhteensä

    ERITYISTAVOITE 1 81 Tietojärjestelmän käyttö foorumin jäsenten/tarkkailijoiden viestintää varten

    Laajennuskomponentit Confluence-yhteistyöalustaa varten 

    Laajennuskomponentit

    0,025

    2

    0,050

    2

    0,050

    2

    0,050

    2

    0,050

    8

    0,200

    KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    PO ENV

    Tavoitteet ja tuotokset

    Vuosi
    2020

    Vuosi
    2021

    Vuosi
    2022

    Vuosi
    2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    TUOTOKSET

    Tyyppi 82

    Keskimäär. kustannukset

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kustannus

    Lukumäärä yhteensä

    Kustannukset yhteensä

    ERITYISTAVOITE 1 Tutkimusten/kyselyjen/selvitysten käyttö foorumin työn tukemista varten

    – Tutkimusten/kyselyjen/selvitysten toteuttaminen

    Tutkimukset/kyselyt/selvitykset

    0,250

    2

    0,500

    2

    0,500

    2

    0,500

    2

    0,500

    8

    2,000

    KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    3.2.3.Arvioitu vaikutus henkilöstöön

    3.2.3.1.Yhteenveto

        Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

    Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    EPV (1 sopimussuhteinen toimihenkilö)

    vuosi 2020

    vuosi 2021 83

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) 84

    YHTEENSÄ

    Virkamiehet (AD-palkkaluokka)

    Virkamiehet (AST-palkkaluokka)

    Sopimussuhteiset toimihenkilöt

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Väliaikaiset toimihenkilöt

    Kansalliset asiantuntijat

    YHTEENSÄ

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Oletuksena on, että suunniteltu palvelukseenotto on 1. tammikuuta 2020.

    EVLEV (1 sopimussuhteinen toimihenkilö)

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Virkamiehet (AD-palkkaluokka)

    Virkamiehet (AST-palkkaluokka)

    Sopimussuhteiset toimihenkilöt

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Väliaikaiset toimihenkilöt

    Kansalliset asiantuntijat

    YHTEENSÄ

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Oletuksena on, että suunniteltu palvelukseenotto on 1. tammikuuta 2020.

    EAMV (1 sopimussuhteinen toimihenkilö)

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Virkamiehet (AD-palkkaluokka)

    Virkamiehet (AST-palkkaluokka)

    Sopimussuhteiset toimihenkilöt

    Väliaikaiset toimihenkilöt

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Kansalliset asiantuntijat

    YHTEENSÄ

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Oletuksena on, että suunniteltu palvelukseenotto on 1. tammikuuta 2020.

    EEA (1 väliaikainen toimihenkilö ja 1 sopimussuhteinen toimihenkilö)

    vuosi 2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Virkamiehet (AD-palkkaluokka)

    Virkamiehet (AST-palkkaluokka)

    Sopimussuhteiset toimihenkilöt

    0,099

    0,099

    0,099

    0,099

    0,396

    Väliaikaiset toimihenkilöt

    0,191

    0,191

    0,191

    0,191

    0,764

    Kansalliset asiantuntijat

    YHTEENSÄ

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Oletuksena on, että suunniteltu palvelukseenotto on 1. tammikuuta 2020.

    Euroopan komissio (10 virkamiestä) 85  

    vuosi 2020 86

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Virkamiehet (AD-palkkaluokka)

    1,144

    1,144

    1,144

    1,144

     

     

     

    4,576

    Virkamiehet (AST-palkkaluokat)

    0,286

    0,286

    0,286

    0,286

     

     

     

    1,144

    Sopimussuhteiset toimihenkilöt

     

     

     

     

     

     

     

    Väliaikaiset toimihenkilöt

     

     

     

     

     

     

     

    Kansalliset asiantuntijat

     

     

     

     

     

     

     

    YHTEENSÄ

    1,430

    1,430

    1,430

    1,430

     

     

     

    5,720

    3.2.3.2.Henkilöresurssien arvioitu tarve vastuupääosastossa ja muissa pääosastoissa/yksiköissä

        Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

    Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:

    arvio kokonaislukuina (tai enintään yhden desimaalin tarkkuudella)

    vuosi 2020

    vuosi 2021 87

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) 88

    ·Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt) 89

    12 01 01 01 FISMA

    5

    5

    5

    5

    07 01 01 01 ENV

    2

    2

    2

    2

    34 01 01 01 CLIMA

    2

    2

    2

    2

    29 01 01 01 EUROSTAT

    1

    1

    1

    1

    XX 01 01 02 (edustustot EU:n ulkopuolella)

    XX 01 05 01 (epäsuora tutkimustoiminta)

    10 01 05 01 (suora tutkimustoiminta)

     Ulkopuolinen henkilöstö (kokoaikaiseksi muutettuna) 90

    XX 01 02 01 (kokonaismäärärahoista katettavat sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

    XX 01 02 02 (sopimussuhteiset ja paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö ja nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa)

    XX 01 04 yy 91

    – päätoimipaikassa 92  

    – EU:n ulkop. edustustoissa

    XX 01 05 02 (epäsuora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

    10 01 05 02 (suora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

    Muu budjettikohta (mikä?)

    YHTEENSÄ

    10

    10

    10

    10

    XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.

    Kuvaus henkilöstön tehtävistä:

    Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt

    Komissio osallistuu kaikkiin edellä kohdassa 1.4.2 mainittuihin kohdennettuihin toimiin. Se vastaa erityisesti edellä mainitun julkisten ja yksityisten organisaatioiden foorumin hallinnoinnista (foorumin kokousten ja alaryhmien kokousten järjestäminen, tuloksista raportointi, sidosryhmien kuuleminen, lainsäädäntöehdotusten valmistelu, seuranta- ja neuvontatoiminnon tukeminen, yhteydenpito Euroopan valvontaviranomaisten ja EEA:n kanssa, tietoteknisen yhteistyövälineen ylläpitäminen, asiantuntijoiden kulujen korvaaminen, sihteeritehtävien suorittaminen jne.).

    Ulkopuolinen henkilöstö

    Kokoaikaiseksi muunnetun henkilöstön kustannusten laskentamenetelmä olisi kuvattava liitteessä V olevassa 3 kohdassa.

    3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

       Ehdotus/aloite on nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen sekä vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä koskevan ehdotuksen mukainen.

        Ehdotus/aloite edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen asianomaisen otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

    Selvitys rahoitussuunnitelmaan tarvittavista muutoksista, mainittava myös kyseeseen tulevat budjettikohdat ja määrät

        Ehdotus/aloite edellyttää joustovälineen varojen käyttöön ottamista tai monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista 93 .

    Selvitys tarvittavista toimenpiteistä, mainittava myös kyseeseen tulevat rahoituskehyksen otsakkeet, budjettikohdat ja määrät

    3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

    Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja.

    Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset 94

    vuosi 2020

    vuosi 2021 95

    vuosi 2022

    vuosi 2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) 96

    Yhteensä (60/40-yhteisrahoitusjärjestelyjen vuoksi tässä ilmoitetaan vain 60 %)

    EPV

    0,051

    0,051

    0,051

    0,051

    0,204

    EVLEV

    0,043

    0,043

    0,043

    0,043

    0,173

    EAMV

    0,098

    0,098

    0,098

    0,098

    0,394

    Yhteisrahoituksella katettavat määrärahat YHTEENSÄ

    0,193

    0,193

    0,193

    0,193

    0,771

     

    3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin

        Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.

        Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:

       vaikutukset omiin varoihin

       vaikutukset sekalaisiin tuloihin

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Tulopuolen budjettikohta:

    Käytettävissä olevat määrärahat kuluvana varainhoitovuonna

    Ehdotuksen/aloitteen vaikutus 97

    Vuosi
    2020

    vuosi 2021

    vuosi 2022

    Vuosi
    2023

    ...ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    Momentti ….

    Vastaava(t) menopuolen budjettikohta (budjettikohdat) käyttötarkoitukseensa sidottujen sekalaisten tulojen tapauksessa:

    Selvitys tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskentamenetelmästä 

    (1)    Kestävän kehityksen 17 tavoitteeseen sisältyy sekä laadullisia että määrällisiä tavoitteita, joiden avulla voimme seuraavien 15 vuoden aikana valmistautua tulevaisuuteen ja työskennellä kohti ihmisarvoa, vakautta, planeetan terveyttä, oikeudenmukaisia ja selviytymiskykyisiä yhteiskuntia ja vauraita talouksia.
    (2)    Uusi alku Euroopalle: Työllisyyden, kasvun, oikeudenmukaisuuden ja demokraattisen muutoksen ohjelma – Poliittiset suuntaviivat seuraavalle Euroopan komissiolle, Strasbourg, 15. heinäkuuta 2014. Saatavilla osoitteessa https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/juncker-political-guidelines-speech_fi.pdf  
    (3)    COM(2014) 903 final.
    (4)    COM(2015) 614 final.
    (5)    COM(2015) 80 final.
    (6)    Commission Staff Working Document on the review of the 2012 European Bioeconomy Strategy (SWD(2017) 374 final).
    (7)    COM(2015) 468 final.
    (8)    Vuotuisen investointivajeen arvio kaudelle 2021–2030 perustuu PRIMES-mallilla laadittuihin ennusteisiin, joita Euroopan komissio sovelsi energiatehokkuusdirektiiviehdotuksen vaikutustenarvioinnissa (2016). Vaikutustenarviointi on saatavilla osoitteessa http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1483696687107&uri=CELEX:52016SC0405 .
    (9)    Kestävää taloutta käsittelevän EU:n korkean tason asiantuntijaryhmän loppuraportti ”Financing a Sustainable European Economy”, saatavissa osoitteessa https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/180131-sustainable-finance-final-report_en.pdf  
    (10)    COM(2018) 97 final.
    (11)    Päätös N:o 1386/2013/EU.
    (12)    Direktiivi 2000/60/EY.
    (13)    COM(2015) 614 final.
    (14)    Direktiivi 2010/75/EU.
    (15)    Asetus (EY) N:o 66/2010.
    (16)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).
    (17)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 538/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan ympäristötilinpidosta annetun asetuksen (EU) N:o 691/2011 muuttamisesta, liitteet 4 ja 5 (EUVL L 158, 27.5.2014).
    (18)    EUVL C , , s. .
    (19)    EUVL C , , s. .
    (20)    Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development (UN 2015), joka on saatavissa osoitteessa https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld
    (21)    COM(2016) 739 final.
    (22)    CO EUR 17, CONCL. 5.
    (23)    Neuvoston päätös (EU) 2016/1841, annettu 5 päivänä lokakuuta 2016, ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 282, 19.10.2016, s. 4).
    (24)    Kestävää taloutta käsittelevän EU:n korkean tason asiantuntijaryhmän loppuraportti ”Financing a Sustainable European Economy”, saatavissa osoitteessa https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/180131-sustainable-finance-final-report_en.pdf
    (25)    COM(2018) 97 final.
    (26)    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1386/2013/EU, annettu 20 päivänä marraskuuta 2013, vuoteen 2020 ulottuvasta yleisestä unionin ympäristöalan toimintaohjelmasta ”Hyvä elämä maapallon resurssien rajoissa” (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 171).
    (27)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2396, annettu 13 päivänä joulukuuta 2017, asetusten (EU) N:o 1316/2013 ja (EU) 2015/1017 muuttamisesta Euroopan strategisten investointien rahaston voimassaolon pidentämisen osalta sekä kyseistä rahastoa ja Euroopan investointineuvontakeskusta koskevien teknisten parannusten tekemiseksi (EUVL L 345, 27.12.2017, s. 34).
    (28)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/147/EY, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, luonnonvaraisten lintujen suojelusta (EUVL L 20, 26.1.2010, s. 7).
    (29)    Neuvoston direktiivi 92/43/ETY, annettu 21 päivänä toukokuuta 1992, luontotyyppien sekä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston suojelusta (EYVL L 206, 22.7.1992, s. 7).
    (30)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1143/2014, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, haitallisten vieraslajien tuonnin ja leviämisen ennalta ehkäisemisestä ja hallinnasta (EUVL L 317, 4.11.2014, s. 35).
    (31)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Luonnonpääoma elämämme turvaajana: luonnon monimuotoisuutta koskeva EU:n strategia vuoteen 2020 (KOM(2011) 244 lopullinen).
    (32)    Neuvoston direktiivi 91/676/ETY, annettu 12 päivänä joulukuuta 1991, vesien suojelemisesta maataloudesta peräisin olevien nitraattien aiheuttamalta pilaantumiselta (EYVL L 375, 31.12.1991, s. 1).
    (33)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 511/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, geenivarojen saantia ja saatavuutta sekä niiden käytöstä saatavien hyötyjen oikeudenmukaista ja tasapuolista jakoa koskevan Nagoyan pöytäkirjan määräysten noudattamistoimenpiteistä käyttäjille unionissa (EUVL L 150, 20.5.2014, s. 59).
    (34)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 995/2010, annettu 20 päivänä lokakuuta 2010, puutavaraa ja puutuotteita markkinoille saattavien toimijoiden velvollisuuksien vahvistamisesta (EUVL L 295, 12.11.2010, s. 23).
    (35)    Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille – Metsälainsäädännön soveltamisen valvonta, metsähallinto ja puukauppa (FLEGT) – Ehdotus EU:n toimintasuunnitelmaksi (KOM(2003) 251 lopullinen).
    (36)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – EU:n toimintasuunnitelma luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi (COM(2016) 87 final).
    (37)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 66/2010, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, EU-ympäristömerkistä (EUVL L 27, 30.1.2010, s. 1).
    (38)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1221/2009, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, organisaatioiden vapaaehtoisesta osallistumisesta yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS-järjestelmä) ja asetuksen (EY) N:o 761/2001 ja komission päätösten 2001/681/EY ja 2006/193/EY kumoamisesta (EUVL L 342, 22.12.2009, s. 1–45).
    (39)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat, {SEC(2008) 2124} {SEC(2008) 2125} {SEC(2008) 2126} (KOM(2008) 400 lopullinen).
    (40)    Komission suositus 2013/179/EU, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2013, yhteisten menetelmien käyttämisestä tuotteiden ja organisaatioiden elinkaaren ympäristötehokkuuden mittaamiseen ja siitä tiedottamiseen (EUVL L 124, 4.5.2013, s. 1–210).
    (41)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 538/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan ympäristötilinpidosta annetun asetuksen (EU) N:o 691/2011 muuttamisesta, liite 4 ja 5 (EUVL L 158, 27.5.2014).
    (42)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/42/EY, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2001, tiettyjen suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (EYVL L 197, 21.7.2001, s. 30).
    (43)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/92/EU, annettu 13 päivänä joulukuuta 2011, tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnista (EUVL L 26, 28.1.2012, s. 1).
    (44)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/23/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, käyttöoikeussopimusten tekemisestä (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 1).
    (45)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 65).
    (46)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/25/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja direktiivin 2004/17/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 243).
    (47)    https://www.unpri.org/download?ac=1534
    (48)    COM(2018) 97 final.
    (49)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 525/2013 järjestelmästä kasvihuonekaasupäästöjen seuraamiseksi ja niistä raportoimiseksi sekä muista ilmastonmuutosta koskevista tiedoista raportoimiseksi kansallisella ja unionin tasolla sekä päätöksen N:o 280/2004/EY kumoamisesta (EUVL L 165, 18.6.2013, s. 13).
    (50)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/98/EY, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008, jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta (EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3).
    (51)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/56/EY, annettu 17 päivänä kesäkuuta 2008, yhteisön meriympäristöpolitiikan puitteista (meristrategiadirektiivi) (EUVL L 164, 25.6.2008, s. 19).
    (52)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/60/EY, annettu 23 päivänä lokakuuta 2000, yhteisön vesipolitiikan puitteista (EYVL L 327, 22.12.2000, s. 1).
    (53)    Neuvoston direktiivi 91/271/ETY, annettu 21 päivänä toukokuuta 1991, yhdyskuntajätevesien käsittelystä (EYVL L 135, 30.5.1991, s. 40).
    (54)    Neuvoston direktiivi 98/83/EY, annettu 3 päivänä marraskuuta 1998, ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta (EYVL L 330, 5.12.1998, s. 32).
    (55)    Komission päätös (EU) 2017/848, annettu 17 päivänä toukokuuta 2017, merivesien hyvän ekologisen tilan vertailuperusteista ja menetelmästandardeista sekä seurantaa ja arviointia varten tarkoitetuista täsmennyksistä ja standardoiduista menetelmistä sekä päätöksen 2010/477/EU kumoamisesta (EUVL L 125, 18.5.2017, s. 43).
    (56)    Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa.
    (57)    Kuvaukset eri hallinnointitavoista ja viittaukset varainhoitoasetukseen ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivuilla osoitteessa https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
    (58)    JM = jaksotetut määrärahat; EI-JM = jaksottamattomat määrärahat.
    (59)    EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.
    (60)    Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.
    (61)    JM = jaksotetut määrärahat; EI-JM = jaksottamattomat määrärahat.
    (62)    EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.
    (63)    Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.
    (64)    JM = jaksotetut määrärahat; EI-JM = jaksottamattomat määrärahat.
    (65)    EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.
    (66)    Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.
    (67)    Pieni ero kokonaismäärässä johtuu lukujen pyöristämisestä kolmen desimaalin tarkkuuteen.
    (68)    Vuoden 2020 jälkeiset menot ovat yhdenmukaiset 2. toukokuuta 2018 julkistettujen seuraavaa monivuotista rahoituskehystä (2021–2027) koskevien komission ehdotusten kanssa.
    (69)    Foorumin työn valmiiksi saamisen edellyttämien vuosien määrää on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Siksi taulukossa esitetään vaikutukset menoihin ainoastaan foorumin neljän ensimmäisen toimintavuoden osalta. On odotettavissa, että foorumi on olemassa ainakin seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen ajan (eli vuoteen 2027).
    (70)    Vuoden 2020 jälkeiset menot ovat yhdenmukaiset 2. toukokuuta 2018 julkistettujen seuraavaa monivuotista rahoituskehystä (2021–2027) koskevien komission ehdotusten kanssa.
    (71)    Foorumin työn valmiiksi saamisen edellyttämien vuosien määrää on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Siksi taulukossa esitetään vaikutukset menoihin ainoastaan foorumin neljän ensimmäisen toimintavuoden osalta. On odotettavissa, että foorumi on olemassa ainakin seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen ajan (eli vuoteen 2027).
    (72)    Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
    (73)    Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet”.
    (74)    Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
    (75)    Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet”.
    (76)    Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
    (77)    Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet”.
    (78)    Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
    (79)    Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet”.
    (80)    Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
    (81)    Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet”.
    (82)    Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
    (83)    Vuoden 2020 jälkeiset menot ovat yhdenmukaiset 2. toukokuuta 2018 julkistettujen seuraavaa monivuotista rahoituskehystä (2021–2027) koskevien komission ehdotusten kanssa.
    (84)    Foorumin työn valmiiksi saamisen edellyttämien vuosien määrää on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Siksi taulukossa esitetään vaikutukset menoihin ainoastaan foorumin neljän ensimmäisen toimintavuoden osalta. On odotettavissa, että foorumi on olemassa ainakin seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen ajan (eli vuoteen 2027).
    (85)    Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosastojen henkilöstöllä ja/tai pääosastoissa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.
    (86)    Vuoden 2020 jälkeiset menot ovat yhdenmukaiset 2. toukokuuta 2018 julkistettujen seuraavaa monivuotista rahoituskehystä (2021–2027) koskevien komission ehdotusten kanssa.
    (87)    Foorumin työn valmiiksi saamisen edellyttämien vuosien määrää on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Siksi taulukossa esitetään vaikutukset menoihin ainoastaan foorumin neljän ensimmäisen toimintavuoden osalta. On odotettavissa, että foorumi on olemassa ainakin seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen ajan (eli vuoteen 2027).
    (88)    Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosastojen henkilöstöllä ja/tai pääosastoissa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.
    (89)    Sopimussuhteiset toimihenkilöt, paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö, nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa.
    (90)    Toimintamäärärahoista katettavan ulkopuolisen henkilöstön enimmäismäärä (entiset BA-budjettikohdat).
    (91)    Etenkin rakennerahastot, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto) ja Euroopan kalatalousrahasto.
    (92)    Ks. vuosia 2014–2020 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta annetun neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 1311/2013 artikla 11 ja 17.
    (93)    Perustana ovat nykyiset hallinnointi- ja rahoitusmenettelyt (eli jäsenvaltioiden kansallisten toimivaltaisten viranomaisten yhteisrahoitus 60 % ja EU:n rahoitusosuus 40 %), joissa ei oteta huomioon Euroopan valvontaviranomaisia koskevien säädösten tarkistamista koskevaa komission ehdotusta, jota ei ole vielä hyväksytty.
    (94)    Vuoden 2020 jälkeiset menot ovat yhdenmukaiset 2. toukokuuta 2018 julkistettujen seuraavaa monivuotista rahoituskehystä (2021–2027) koskevien komission ehdotusten kanssa.
    (95)    Foorumin työn valmiiksi saamisen edellyttämien vuosien määrää on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Siksi taulukossa esitetään vaikutukset menoihin ainoastaan foorumin neljän ensimmäisen toimintavuoden osalta. On odotettavissa, että foorumi on olemassa ainakin seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen ajan (eli vuoteen 2027).
    (96)    Perinteiset omat varat (tulli- ja sokerimaksut) on ilmoitettava nettomääräisinä eli bruttomäärästä on vähennettävä kantokuluja vastaava 20 prosentin osuus.
    Top