EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D1297

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1297/2008/EY, tehty 16 päivänä joulukuuta 2008 , Euroopan yritys- ja kauppatilastojen uudenaikaistamisohjelmasta (MEETS) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 340, 19.12.2008, p. 76–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/1297/oj

19.12.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 340/76


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS N:o 1297/2008/EY,

tehty 16 päivänä joulukuuta 2008,

Euroopan yritys- ja kauppatilastojen uudenaikaistamisohjelmasta (MEETS)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä (1),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Komissio sitoutui 16 päivänä maaliskuuta 2005 antamassaan tiedonannossa ”Parempaa sääntelyä kasvun ja työllisyyden edistämiseksi Euroopan unionissa” ja 24 päivänä tammikuuta 2007 antamassaan tiedonannossa ”Toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi Euroopan unionissa” huolehtimaan, että noudatetaan parempaa sääntelypolitiikkaa sekä vähennetään turhaa byrokratiaa ja liiallista sääntelyä.

(2)

Komissio julkaisi 14 päivänä marraskuuta 2006 tiedonannon vastaustaakan vähentämisestä, yksinkertaistamisesta ja priorisoinnista yhteisön tilastojen alalla; siinä määritetään strateginen lähestymistapa, jonka mukaan voidaan edelleen vähentää yrityksille aiheutuvaa tilastotaakkaa.

(3)

Viimeksi kuluneiden viidentoista vuoden aikana on yhteisön tilastotietotarpeiden täyttämiseksi annettu lukuisia tilastoihin liittyviä säännöksiä, joilla pyritään kuvaamaan yritysten toimintaa ja jotka sisältävät yrityksille asetettuja tietojen toimittamista koskevia velvoitteita. Alan uudelleentarkastelu on tarpeen sen varmistamiseksi, että muun muassa näiden tilastosäännösten soveltamisalat, käsitteet ja määritelmät ovat yhdenmukaiset. Kaikissa näissä säännöksissä olisi otettava mahdollisimman hyvin huomioon yksinkertaistaminen ja painopisteiden asettaminen.

(4)

Yritys- ja kauppatilastoihin kohdistuu tulevina vuosina merkittäviä haasteita. Jotta tilastot tukisivat yhteisön poliittisia aloitteita, niiden täytyy pystyä kuvaamaan sellaisia yhteisön muuttuvassa taloudessa vaikuttavia ilmiöitä kuin globalisaatio, yritystoiminnan uudet suuntaukset, tietoyhteiskunta, palvelujen kauppa, innovaatiotoiminta, muuttuvat kaupan suuntaukset sekä kilpailukyky uudistetun Lissabonin strategian valossa.

(5)

Uudistettu Lissabonin strategia, jonka tavoitteena on parantaa Euroopan talouden kilpailukykyä ja saavuttaa nopea ja kestävä kasvu, lisää ennen muuta yritys- ja kauppatilastojen tarvetta.

(6)

Euroopan yhdentyminen monilla talouden aloilla, kuten Euroopan rahaliiton ja yhteisön tullijärjestelmän alalla, aiheuttaa uusia euron asemaan kansainvälisenä maksuvälineenä liittyviä tilastotarpeita sekä tarpeen mukauttaa tilastojärjestelmää. Yritys- ja kauppatilastojen olisi vastattava näihin tarpeisiin asianmukaisesti ja tuotettava oikea-aikaista ja korkealaatuista tilastotietoa Euroopan talouden ja sen yrityssektorin rakennemuutoksista.

(7)

Yritys- ja kauppatilastoihin kuuluu monta alaa, joilla tarvitaan parannuksia, kuten yritystoiminnan rakennetilastot, lyhyen aikavälin tilastot, Prodcom-tilastot, tieto- ja viestintätekniikkaa koskevat tilastot ja jäsenvaltioiden välistä tavarakauppaa koskevat tilastot (Intrastat).

(8)

Yritystoimintaa ja kauppaa koskevista tilastoista vastaavien viranomaisten olisi kehitettävä uusia tilastojen tuotantomenetelmiä, jotta yrityksille koituvaa rasitetta voidaan keventää ja kaikkia käytettävissä olevia lähteitä ja uutta teknologiaa hyödyntää täysimääräisesti.

(9)

Uudentyyppisten indikaattorien tarve voi syntyä tilastotuotannon uudenaikaistamispyrkimysten seurauksena. Tarvittavia tietoja tuottavia uudentyyppisiä indikaattoreita voitaisiin luoda yhdistämällä nykyisentyyppiset yritystilastot tarvitsematta kasvattaa yritysten raportointitaakkaa. Uudet tietolähteet ja sähköinen tiedonsaanti tekevät tiedonkeruusta todennäköisesti helpompaa, ja ne tuottavat samalla enemmän tietoa. Yritystilastojen potentiaalia olisi hyödynnettävä tehokkaammin, ja tilastotiedon laatua olisi parannettava.

(10)

Kansalliset tilastolaitokset olisi päällekkäisten kustannusten ja byrokratian välttämiseksi otettava tiiviisti mukaan tilastotuotannon nykyaikaistamiseen.

(11)

Intrastat-järjestelmän yksinkertaistaminen on osa pyrkimyksiä karsia tilastovaatimuksia ja minimoida yrityksille aiheutuva taakka. Äskettäinen päätös kattavuuden vähentämisestä edistää tämän tavoitteen saavuttamista lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä aikavälillä olisi tutkittava muita yksinkertaistamiskeinoja, kuten yksisuuntaista järjestelmää. Näiden keinojen mahdollinen toteuttaminen pitkällä aikavälillä riippuu toteutettavuustutkimuksista ja muista tämän päätöksen mukaisesti toteutettavista toimista. Tilastojen laatua ja siirtymisestä aiheutuvia merkittäviä kustannuksia koskevat kysymykset olisi kuitenkin otettava huomioon.

(12)

Moitteettoman varainhoitotavan periaatteen mukaisesti on suoritettu ennakkoarviointi, jotta tällä päätöksellä perustettavassa ohjelmassa keskityttäisiin tarpeeseen saavuttaa tavoitteet tehokkaasti ja jotta ohjelmaan sisällytettäisiin talousarvioon liittyvät rajoitukset jo sen suunnitteluvaiheessa.

(13)

Tässä päätöksessä vahvistetaan ohjelman koko keston ajaksi rahoituspuitteet, joita budjettivallan käyttäjä pitää talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja moitteettomasta varainhoidosta 17 päivänä toukokuuta 2006 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen (2) 37 kohdan mukaisesti ensisijaisena ohjeenaan vuosittaisessa talousarviomenettelyssä.

(14)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän päätöksen tavoitetta, joka on Euroopan yritys- ja kauppatilastojen uudenaikaistamista koskevan ohjelman perustaminen, koska yhteensovittamaton uudenaikaistaminen aiheuttaisi päällekkäistä toimintaa, virheiden toistumista ja suurempia kustannuksia, vaan se voidaan kyseisten tilastojen laajuuden vuoksi saavuttaa paremmin yhteisön tasolla, joten yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä päätöksessä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(15)

Neuvoston päätöksellä 89/382/ETY, Euratom (3) perustettua tilasto-ohjelmakomiteaa on kuultu mainitun päätöksen 3 artiklan mukaisesti.

(16)

Yhteisön tilastoista 17 päivänä helmikuuta 1997 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 322/97 (4) on luotu viitekehys tämän päätöksen säännöksille.

(17)

Tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (5) mukaisesti,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

1 artikla

Ohjelman perustaminen

1.   Tällä päätöksellä perustetaan Euroopan yritys- ja kauppatilastojen uudenaikaistamisohjelma, jäljempänä ’MEETS-ohjelma’.

2.   MEETS-ohjelman toteuttaminen alkaa 1 päivänä tammikuuta 2009 ja päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013.

2 artikla

Soveltamisala ja yleiset tavoitteet

1.   MEETS-ohjelmassa vahvistetut toimenpiteet koskevat yhteisössä tuotettavia ja levitettäviä yritys- ja kauppatilastoja.

2.   MEETS-ohjelman yleiset tavoitteet ovat seuraavat:

a)

tarkastellaan uudelleen painopistealueita ja laaditaan tavoiteindikaattoreita uusia alueita varten (tavoite 1);

b)

yhdenmukaistetaan yritystoimintatilastojen puitteet (tavoite 2);

c)

tuetaan tehokkaamman yritys- ja kauppatilastojen tuottamisjärjestelmän käyttöä (tavoite 3); ja

d)

uudenaikaistetaan jäsenvaltioiden välistä tavarakauppaa koskevaa tietojenkeruujärjestelmää, jäljempänä ’Intrastat-järjestelmä’ (tavoite 4).

3 artikla

Toimet

Toteutetaan seuraavat toimet 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi:

a)

tarkastellaan uudelleen painopistealueita ja laaditaan tavoiteindikaattoreita uusia alueita varten (tavoite 1):

Toimi 1.1: kartoitetaan merkitykseltään vähäisemmät alueet;

Toimi 1.2: kehitetään uusia alueita;

b)

yhdenmukaistetaan yritystoimintatilastojen puitteet (tavoite 2):

Toimi 2.1: sisällytetään käsitteet ja menetelmät oikeudelliseen kehykseen;

Toimi 2.2: kehitetään konserneja koskevia tilastoja;

Toimi 2.3: toteutetaan eurooppalaisia tutkimuksia yrityksille aiheutuvan taakan pienentämiseksi;

c)

tuetaan tehokkaamman yritys- ja kauppatilastojen tuottamisjärjestelmän käyttöä (tavoite 3):

Toimi 3.1: hyödynnetään entistä paremmin tietoja, joita on jo saatavilla tilastojärjestelmässä, ottaen huomioon myös estimointimahdollisuus;

Toimi 3.2: hyödynnetään entistä paremmin tietoja, joita on jo saatavilla taloussektorilla;

Toimi 3.3: kehitetään tietojen poimintaa, siirtämistä ja käsittelyä tehostavia välineitä;

d)

uudenaikaistetaan Intrastat-järjestelmää (tavoite 4):

Toimi 4.1: yhdenmukaistetaan laadunparantamiseen tähtääviä menetelmiä yksinkertaistetussa Intrastat-järjestelmässä;

Toimi 4.2: hyödynnetään entistä paremmin hallinnollisia tietoja;

Toimi 4.3: parannetaan ja helpotetaan tiedonvaihtoa Intrastat-järjestelmässä.

Tässä artiklassa tarkoitetut toimet eritellään liitteessä ja esitetään yksityiskohtaisemmin 4 artiklan mukaisissa vuosittaisissa työohjelmissa.

4 artikla

Vuosittaiset työohjelmat

Vuosittaiset työohjelmat, jotka sisältävät kuhunkin 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun tavoitteeseen kuuluvien toimien painotusalueet ja tämän päätöksen mukaiset talousarviomäärärahat, hyväksytään 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

5 artikla

Komitea

1.   Komissiota avustaa tilasto-ohjelmakomitea.

2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuksi määräajaksi vahvistetaan kolme kuukautta.

6 artikla

Arviointi

1.   Komissio arvioi säännöllisesti MEETS-ohjelman mukaisesti toteutetut toimet yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa varmistaakseen, että 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tavoitteet on saavutettu, ja antaakseen ohjeita tulevien toimien tehostamiseksi.

2.   Komissio antaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2010 ja sen jälkeen vuosittain vuoden 2013 loppuun saakka Euroopan parlamentille ja neuvostolle MEETS-ohjelman toteuttamista koskevan kertomuksen.

Komissio antaa viimeistään 31 päivänä heinäkuuta 2014 Euroopan parlamentille ja neuvostolle MEETS-ohjelman toteuttamista koskevan loppukertomuksen. Kertomuksessa arvioidaan yhteisölle aiheutuneiden kustannusten perusteella edut, jotka yhteisö, jäsenvaltiot sekä tilastotiedon toimittajat ja käyttäjät ovat saaneet toimista, jotta voidaan kartoittaa mahdolliset tehostamista edellyttävät alueet.

7 artikla

Rahoitus

1.   Rahoituspuitteet MEETS-ohjelman toteuttamiseksi kaudella 2009–2013 ovat 42 500 000 euroa.

2.   Budjettivallan käyttäjä myöntää vuotuiset määrärahat rahoituskehyksen rajoissa.

8 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Strasbourgissa 16 päivänä joulukuuta 2008.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

H.-G. PÖTTERING

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

B. LE MAIRE


(1)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 9. heinäkuuta 2008 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä) ja neuvoston päätös, tehty 18. marraskuuta 2008.

(2)  EUVL C 139, 14.6.2006, s. 1.

(3)  EYVL L 181, 28.6.1989, s. 47.

(4)  EYVL L 52, 22.2.1997, s. 1.

(5)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.


LIITE

3 ARTIKLASSA LUETELTUJEN TOIMIEN ERITTELY

Tavoite 1

:

Tarkastellaan uudelleen painopistealueita ja laaditaan tavoiteindikaattoreita uusia alueita varten

Toimi 1.1: Kartoitetaan merkitykseltään vähäisemmät alueet

Tilastotarpeita tarkastellaan muuttuvassa maailmassa määräajoin uudelleen, ei vain siksi, että uusia tilastotarpeita saattaa ilmetä, vaan myös sen vuoksi, että muista tarpeista saattaa tulla vähemmän merkittäviä tai jopa turhia. Tästä syystä painopistealueita tarkastellaan säännöllisesti tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, jotta löydetään tilastoalueet ja ominaisuudet, joiden merkitys on vähentynyt ja jotka voidaan siksi poistaa lakisääteisistä vaatimuksista. Näillä tarkasteluilla pyritään yksinkertaistamaan tilastovaatimuksia ja keventämään vastaustaakkaa. Komissio voi suorituttaa tältä osin ulkoisia tutkimuksia.

Toimi 1.2: Kehitetään uusia alueita

Muuttuvassa talousympäristössä on tärkeää kartoittaa tilastojen painopistealueet, kuten palvelujen kauppa, globalisaatio ja yrittäjyys, sekä sopia yhteisön tasolla kunkin painopistealueen tavoiteindikaattoreista. Nämä indikaattorit on yhdenmukaistettava mahdollisimman pitkälle kansainvälisten tilastojen kanssa.

Tilastot on koottava tehokkaasti, ja niiden on oltava vertailukelpoisia. Siksi Euroopan tilastojen nykyaikaistaminen on toteutettava noudattaen tinkimättä yhdenmukaisuuden ja tietojen vertailukelpoisuuden periaatetta kunakin ajanjaksona. Euroopan tilastojärjestelmässä on siten sovittava yhdenmukaistetuista määritelmistä vasta kartoitetuille ominaisuuksille ja indikaattoreille.

Kun tavoiteindikaattoreista ja niiden yhdenmukaistetuista määritelmistä on sovittu, tarvitaan lisää työtä tilastojentuottamisjärjestelmien kehittämiseksi ja testaamiseksi painopistealueilla.

Uusien alueiden ja tavoiteindikaattoreiden kehittämisen edistämiseksi komissio käynnistää selvityksiä, järjestää seminaareja ja antaa rahoitustukea metodien ja uusien tilastojen keräämistapojen kehittämiseen.

Tavoite 2

:

Yhdenmukaistetaan yritystoimintatilastojen puitteet

Toimi 2.1: Sisällytetään käsitteet ja menetelmät oikeudelliseen kehykseen

Eurooppalaiset tilastot kootaan vuosien varrella kehittyneen yhteisön lainsäädännön mukaisesti. Lainsäädäntöä on tarkistettava yhdenmukaisuuden varmistamiseksi. Komissio voi tästä syystä suorituttaa ulkoisia tutkimuksia, joissa pyritään tarkastelemaan uudelleen voimassa olevaa lainsäädäntöä, jotta saadaan aikaan yhdenmukaistettu oikeudellinen kehys yritys- ja kauppatilastojen eri aloille.

Tilastoihin liittyy useita alueita koskevia kysymyksiä. Useat tilastoalueet sisältävät esimerkiksi työllisyystietoja ja saattavat tarkastella samaa ilmiötä eri näkökulmista. Komissio suorituttaa tästä syystä ulkoisia tutkimuksia asiaankuuluvien tilastoalojen menetelmien yhdenmukaistamiseksi. Jäsenvaltioiden hankkeille myönnetään tältä osin taloudellista tukea.

On tärkeää taata yritys- ja kauppatilastojen eri alojen yhdenmukaisuus. Yhdenmukaisuus voi koskea tavarakauppatilastojen ja maksutasetilastojen välistä suhdetta samoin kuin yritystoiminnan rakennetilastojen ja kauppatilastojen välistä suhdetta. Komissio suorituttaa ulkoisia tutkimuksia ja jäsenvaltioiden hankkeille myönnetään tältä osin taloudellista tukea.

Toimi 2.2: Kehitetään konserneja koskevia tilastoja

Komissio on käynnistänyt aloitteen, jonka tarkoituksena on perustaa monikansallisia konserneja koskeva yhteisön rekisteri. Rekisteri on olennaisen tärkeä perusta talouden globalisaatiota koskevien yhdenmukaistettujen tilastojen laadinnalle. Tässä toimessa keskitytään konsernirekisterin valmiiksi saattamiseen. Komissio suorituttaa tältä osin ulkoisia tutkimuksia.

Pelkkä tällaisen rekisterin perustaminen ei riitä, vaan jäsenvaltioille annetaan taloudellista tukea tehokkaampien konserneja koskevien tiedonkeruumenetelmien kehittämiseksi ja niiden merkityksen osoittamiseksi kansainvälisen kaupan kannalta.

Monikansallisia konserneja koskevan yhteisön rekisterin käytön osalta Euroopan tilastoissa on sovellettava uutta näkökulmaa, ja siksi on tärkeää käynnistää yhteisötason konserniselvityksiä. Komissio suorituttaa ulkoisia tutkimuksia ja jäsenvaltioiden hankkeille myönnetään tältä osin taloudellista tukea.

Toimi 2.3: Toteutetaan eurooppalaisia tutkimuksia yrityksille aiheutuvan taakan pienentämiseksi

Yhteisön uusien tilastotarpeiden tarkastelemiseksi voidaan toteuttaa tapauskohtaisesti erityisiä yhteisön tutkimuksia. Ne toteutetaan komission suorituttamilla ulkoisilla tutkimuksilla ja jäsenvaltioille annettavan taloudellisen tuen avulla.

Jotta voidaan hyödyntää yhteisön säännöllisten tilastojen otanta-asetelmien mahdollisia säästöjä, komissio suorituttaa ulkoisia tutkimuksia sellaisten alueiden tunnistamiseksi, joilla yhteisön aggregaatit ovat riittäviä, ja uusien tiedonkeruujärjestelmien kehittämiseksi näille alueille. Jäsenvaltioille annetaan myös taloudellista tukea niiden tiedonkeruujärjestelmien mukauttamista varten. Yhteisöllä ei kuitenkaan ole vakiomuotoisia otanta-asetelmia, ja siksi niitä on mukautettava olosuhteiden mukaan.

Tavoite 3

:

Tuetaan entistä tehokkaamman yritys- ja kauppatilastojen tuottamisjärjestelmän käyttöönottoa

Toimi 3.1: Hyödynnetään entistä paremmin tietoja, joita on jo saatavilla tilastojärjestelmässä, ottaen huomioon myös estimointimahdollisuus

Tämän toimen perimmäisenä tavoitteena on laatia täysin integroituja tiedostoja mikrotason yritys- ja kauppatilastoja varten (nk. tietovarasto). Tavoitteen saavuttamiseksi jäsenvaltioille annetaan taloudellista tukea, jotta ne voivat yhdistää keskenään yritys- ja kauppatilastojen eri alueita koskevia makro- tai mikrotason tiedostoja, kuten kauppa- ja yritysrekistereitä, ja yhdistää yritystoiminnan rakennetilastoja tutkimusta ja kehittämistä sekä tietoyhteiskuntaa koskeviin tilastoihin.

Uusia työprosesseja koskevia menetelmätutkimuksia toteutetaan, jotta meneillään olevia tiedonkeruita voidaan hyödyntää aiempaa tehokkaammin esimerkiksi sen arvioimiseksi, mikä on tieto- ja viestintätekniikan vaikutus yritysten tulokseen, yhdistämällä eri lähteistä peräisin olevia tietoja.

Tehokkaamman tiedonkeruun tavoitteena on vähentää yrityksille koituvaa taakkaa. On varmistettava, että tilastolaitokset käyttävät kerättyjä tietoja mahdollisimman tehokkaasti. Tämän vuoksi annetaan taloudellista tukea sellaisia menetelmätutkimuksia varten, joilla selvitetään otoskokojen optimaalista allokointia ja niiden käytön yhdistämistä muihin lähteisiin ja niihin liittyviin estimointimenetelmiin. Tätä taloudellista tukea voidaan antaa laatua koskeviin tutkimuksiin tapauksissa, joissa jotkin yritykset (esimerkiksi pienet ja keskisuuret yritykset) ovat jääneet tilastotutkimusten ulkopuolelle sekä asianmukaisten ja yhdenmukaistettujen estimointimenetelmien kehittämiseen.

Toimi 3.2: Hyödynnetään entistä paremmin tietoja, joita on jo saatavilla taloussektorilla

Samaa tilastotietoa saatetaan joskus kerätä kahdesti: ensin hallinnon tarpeisiin, kuten verotusta varten, ja sen jälkeen tilastotarkoituksiin. Tällaista kaksinkertaista taakkaa vältetään mahdollisimman pitkälle. Siksi MEETS-ohjelmasta annetaan taloudellista tukea hankkeille, joissa tarkastellaan hallinnollisten tietojen, kuten yritysten tilinpäätöstietojen, käyttöä tilastointiin. Näin jäsenvaltioita autetaan siirtymään tilastotutkimusten käytöstä hallinnollisten tietojen käyttöön varmistaen samalla tietojen korkean laadun.

Yrityksissä on järkevää integroida kirjanpitojärjestelmät ja tilastotietojen antaminen, jotta tietoja voidaan toimittaa tilastointiin yksinkertaisemmalla tavalla. Komissio suorituttaa ulkoisia tutkimuksia ja jäsenvaltioiden hankkeille myönnetään tältä osin taloudellista tukea.

Toimi 3.3: Kehitetään tietojen poimintaa, siirtämistä ja käsittelyä tehostavia välineitä

Uuden tietotekniikan avulla on mahdollista yksinkertaistaa tietojen toimittamista. Tämä voidaan saavuttaa käyttämällä yrityksen kirjanpitoa ja muita kansainvälisten kirjanpitostandardien mukaisesti laadittuja tilinpäätöstietoja sekä niitä koskevia teknisiä standardeja, kuten elektronista XBRL-formaattia (eXtensible Business Reporting Language). Toteutetaan toimenpiteitä sellaisten toimien tukemiseksi, jotka helpottavat tiedonsiirtoa yrityksiltä kansallisille tilastoviranomaisille.

Tuetaan tietoteknisten työkalujen tehokkaampaa käyttöä tietojenvaihdon helpottamiseksi komission ja jäsenvaltioiden välillä. Lisäksi on tarpeen kehittää edelleen validointiin, virheiden havaitsemiseen ja korjaamiseen, analysointiin ja editointiin käytettäviä työkaluja. Jäsenvaltioiden hankkeille annetaan tältä osin taloudellista tukea.

Kun otetaan huomioon käynnissä oleva vientiä ja tuontia koskevien tullimuodollisuuksien yksinkertaistaminen, on tarpeen tukea taloudellisesti toimia, joilla helpotetaan korkealaatuisten ja yksityiskohtaisten kauppatilastojen vaihtoa, käsittelyä ja jakelua.

Tavoite 4

:

Uudenaikaistetaan Intrastat-järjestelmää

Toimi 4.1: Yhdenmukaistetaan laadunparantamiseen tähtääviä menetelmiä yksinkertaistetussa Intrastat-järjestelmässä

Annetaan taloudellista tukea jäsenvaltioiden toimille, joiden tarkoituksena on kehittää välineitä ja menetelmiä tietojen laadun ja tiedonkeruujärjestelmän parantamiseksi.

Jäsenvaltioille annetaan taloudellista tukea toimiin, joiden tarkoituksena on vähentää epäsymmetrioita välttämällä luokitusvirheitä ja yhdenmukaistamalla estimointi-, keruu- ja käsittelyjärjestelmät, luottamuksellisten tietojen käsittelysäännöt, kynnysarvot ja oikaisumenetelmät.

Toimi 4.2: Hallinnollisten tietojen tehokkaampi käyttö

Edistetään yritysten nykyisin muihin tarkoituksiin toimittamien hallinnollisten tietojen (etenkin alv-ilmoitusten ja kirjanpitotietojen) uudelleenkäyttöä. Annetaan tältä osin taloudellista tukea toimille, myös tietoteknisten työkalujen ja menettelyjen kehittämiseksi.

Toimi 4.3: Parannetaan ja helpotetaan tiedonvaihtoa Intrastat-järjestelmässä

On olennaisen tärkeää kehittää edelleen keskitetyssä järjestelmässä käytettäviä tiedonvaihtovälineitä ja -menetelmiä. On tarpeen kehittää yhteisön sisäisen kaupan tilastojen validointiin, virheiden havaitsemiseen ja korjaamiseen, analysointiin ja editointiin käytettäviä työkaluja. Annetaan taloudellista tukea toimille, jotka kohdistuvat jäsenvaltioiden välisen tietojenvaihdon oikeudellisiin ja teknisiin näkökohtiin.


Top