Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0411

    2008/411/EY: Komission päätös, tehty 21 päivänä toukokuuta 2008 , taajuusalueen 3400 – 3800 MHz käytön yhdenmukaistamisesta sähköisten viestintäpalvelujen tarjontaan yhteisössä pystyviä maanpäällisiä järjestelmiä varten (tiedoksiannettu numerolla K(2008) 1873) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUVL L 144, 4.6.2008, p. 77–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 08/02/2019

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/411/oj

    4.6.2008   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 144/77


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    tehty 21 päivänä toukokuuta 2008,

    taajuusalueen 3 400–3 800 MHz käytön yhdenmukaistamisesta sähköisten viestintäpalvelujen tarjontaan yhteisössä pystyviä maanpäällisiä järjestelmiä varten

    (tiedoksiannettu numerolla K(2008) 1873)

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    (2008/411/EY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 676/2002/EY (1), jäljempänä ’radiotaajuuspäätös’, ja erityisesti sen 4 artiklan 3 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Komissio esitti tiedonannossaan ”Joustavuudella vauhtia taajuuksien saantiin langattomille sähköisille viestintäpalveluille” (2), jossa viitataan myös taajuusalueeseen 3 400–3 800 MHz, että taajuuksien käyttöä olisi joustavoitettava. Jäsenvaltiot korostivat radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevän ryhmän (RSPG-ryhmän) 23 päivänä marraskuuta 2005 antamassa WAPECS-lausunnossa (Wireless Access Policy for Electronic Communications Services), että teknologian ja palvelun neutraalius ovat tärkeitä poliittisia tavoitteita taajuuksien käytön joustavoittamiseksi. Lausunnon mukaan näitä poliittisia tavoitteita ei kuitenkaan pitäisi toteuttaa yhtäkkiä vaan asteittain markkinahäiriöiden välttämiseksi.

    (2)

    Taajuusalueen 3 400–3 800 MHz varaaminen kiinteitä, sijainnista riippumattomia ja mobiileja sovelluksia varten on tärkeä askel kohti kiinteän, mobiili- ja yleisradioverkon lähentymistä, ja siinä otetaan huomioon tekninen innovointi. Tällä taajuusalueella tarjottavien palvelujen pääasiallisena tavoitteena olisi oltava loppukäyttäjien mahdollisuus käyttää laajakaistaviestintää.

    (3)

    Lähtökohtana on se, että langattomat laajakaistaiset sähköiset viestintäpalvelut, joille taajuusalue 3 400–3 800 MHz varataan, toimisivat hyvin pitkälle Euroopan laajuisesti, ja että tällaisia sähköisiä viestintäpalveluja yhdessä jäsenvaltiossa käyttävät henkilöt voisivat käyttää vastaavia palveluita missä tahansa toisessa jäsenvaltiossa.

    (4)

    Komissio antoi radiotaajuuspäätöksen 4 artiklan 2 kohdan nojalla 4 päivänä tammikuuta 2006 Euroopan posti- ja telehallintojen konferenssille, jäljempänä ’CEPT’, valtuutuksen määritellä ehdot yhdenmukaistettujen radiotaajuuksien tarjonnalle EU:ssa langattoman laajakaistayhteyden (BWA) sovelluksia varten.

    (5)

    Vastauksena tähän valtuutukseen CEPT laati BWA:sta raportin (CEPT Report 15), jossa todetaan, että kiinteiden, sijainnista riippumattomien ja mobiiliverkkojen käyttöönotto on teknisesti toteutettavissa taajuusalueella 3 400–3 800 MHz, jos noudatetaan Euroopan sähköisen viestinnän komitean (ECC) päätöksessä ECC/DEC/(07)02 ja suosituksessa ECC/REC/(04)05 esitettyjä teknisiä ehtoja.

    (6)

    CEPT:lle annetun valtuutuksen tuloksia olisi sovellettava yhteisössä, ja jäsenvaltioiden olisi pantava ne viipymättä täytäntöön, koska markkinoilla on kysyntää maanpäällisille sähköisille viestintäpalveluille, jotka mahdollistavat laajakaistayhteyden näillä taajuuksilla. Kun otetaan huomioon erot, joita osakaistojen 3 400–3 600 MHz ja 3 600–3 800 MHz käytössä ja markkinoiden kysynnässä on tällä hetkellä kansallisella tasolla, näiden osakaistojen varaamiselle ja saatavuudelle olisi asetettava eri määräajat.

    (7)

    Kun taajuusalue 3 400–3 800 MHz varataan ja asetetaan saataville BWA:ta koskevan valtuutuksen tulosten mukaisesti, on otettava huomioon se, että näillä taajuusalueilla on jo muita sovelluksia; ei voida myöskään sulkea pois sitä mahdollisuutta, että tulevaisuudessa näitä taajuusalueita käyttävät sellaiset muut järjestelmät ja palvelut, joille nämä taajuusalueet on jaettu ITU:n radio-ohjesäännön mukaisesti (muulla kuin yksinoikeuteen perustuvalla tavalla). ECC:n raportissa 100 esitetään asianmukaiset perusteet taajuuksien yhteiskäytölle, joka mahdollistaa rinnakkaistoiminnan muiden järjestelmien ja palvelujen kanssa samoilla ja vierekkäisillä taajuuksilla. Raportissa todetaan muun muassa, että yhteiskäyttö satelliittipalvelujen kanssa on usein toteutettavissa, kun otetaan huomioon näiden palvelujen käyttöönoton laajuus Euroopassa, maantieteellisen eriyttämisen vaatimukset ja tosiasiallisten topografisten olosuhteiden tapauskohtainen arviointi.

    (8)

    BEM (block edge mask) on tekninen parametri, jota sovelletaan tietyn käyttäjän koko taajuuspakettiin riippumatta siitä, miten monta kanavaa käyttäjän valitsema teknologia edellyttää. BEM:n on tarkoitus olla osa taajuuksien käyttöä koskevaa lupajärjestelmää. BEM kattaa lähetykset sekä taajuuspaketissa (taajuuspaketin sisäinen lähetysteho) että sen ulkopuolella (taajuuspaketin ulkopuolinen lähetys). BEM on sääntelyllinen vaatimus, jolla pyritään välttämään häiriöt naapuriverkkojen välillä ja jota sovelletaan rajoittamatta raja-arvoja, jotka on vahvistettu laitestandardeissa radio- ja telepäätelaitteista ja niiden vaatimustenmukaisuuden vastavuoroisesta tunnustamisesta 9 päivänä maaliskuuta 1999 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/5/EY (3) (R&TTE-direktiivi) nojalla.

    (9)

    Taajuuksien saatavuutta ja tehokasta käyttöä koskevien teknisten ehtojen yhdenmukaistaminen ei koske taajuuksien jakamista, lupamenettelyitä, aikataulua eikä myöskään kysymystä siitä, olisiko taajuudet jaettava kilpailulle avoimen valintamenettelyn perusteella, koska jäsenvaltiot huolehtivat näistä tehtävistä yhteisön lainsäädännön mukaisesti.

    (10)

    Jäsenvaltioiden erilaiset lähtökohdat saattavat vääristää kilpailua. Voimassa oleva sääntelykehys sisältää kuitenkin välineitä, joiden avulla jäsenvaltiot voivat ratkaista tällaiset ongelmat asianmukaisella, syrjimättömällä ja objektiivisella tavalla yhteisön lainsäädännön, erityisesti sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevista valtuutuksista 7 päivänä maaliskuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/20/EY (4) (valtuutusdirektiivi) sekä sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/21/EY (5) (puitedirektiivi), mukaisesti.

    (11)

    Jos taajuusaluetta 3 400–3 800 MHz käytetään muihin sovelluksiin kolmansissa maissa, sen käyttöönotto ja käyttö sähköisissä viestintäverkoissa voi vaikeutua useissa jäsenvaltioissa. Tiedot tällaisista ongelmista olisi ilmoitettava komissiolle radiotaajuuspäätöksen 6 artiklan 2 kohdan ja 7 artiklan mukaisesti ja julkaistava kyseisen päätöksen 5 artiklan mukaisesti.

    (12)

    Jotta taajuusalueen 3 400–3 800 MHz tehokas käyttö varmistettaisiin myös pitkällä aikavälillä, viranomaisten olisi tehtävä lisää selvityksiä, joiden avulla voidaan parantaa tehokkuutta ja edistää innovatiivista käyttöä, esimerkiksi silmukkaverkkoja. Tällaiset selvitykset olisi otettava huomioon, kun tätä päätöstä tarkastellaan uudelleen.

    (13)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat radiotaajuuskomitean lausunnon mukaisia,

    ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Tällä päätöksellä pyritään yhdenmukaistamaan taajuusalueen 3 400–3 800 MHz saatavuutta ja tehokasta käyttöä koskevat ehdot sähköisten viestintäpalvelujen tarjontaan yhteisössä pystyviä maanpäällisiä järjestelmiä varten rajoittamatta muunlaisten käyttötarkoitusten suojausta ja toimintaa tällä taajuusalueella.

    2 artikla

    1.   Viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän päätöksen voimaantulosta jäsenvaltioiden on tämän päätöksen liitteessä esitettyjen parametrien mukaisesti muulla kuin yksinoikeuteen perustuvalla tavalla varattava ja asetettava saataville taajuusalue 3 400–3 600 MHz maanpäällisiä sähköisiä viestintäverkkoja varten.

    2.   Viimeistään 1 päivänä tammikuuta 2012 jäsenvaltioiden on tämän päätöksen liitteessä esitettyjen parametrien mukaisesti muulla kuin yksinoikeuteen perustuvalla tavalla varattava ja asetettava saataville taajuusalue 3 600–3 800 MHz maanpäällisiä sähköisiä viestintäverkkoja varten.

    3.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 ja 2 kohdassa tarkoitetut verkot antavat riittävän suojauksen vierekkäisten taajuuksien järjestelmille.

    4.   Jäsenvaltiot eivät ole velvollisia panemaan täytäntöön tässä päätöksessä säädettyjä velvoitteita maantieteellisillä alueilla, joilla koordinointi kolmansien maiden kanssa edellyttää poikkeamista tämän päätöksen liitteessä esitetyistä parametreistä.

    Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki mahdolliset toimenpiteet tällaisiin poikkeamiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi, ilmoitettava poikkeamista ja asianomaisista maantieteellisistä alueista komissiolle sekä julkaistava asiaa koskevat tiedot päätöksen N:o 676/2002/EY mukaisesti.

    3 artikla

    Jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että kiinteät, sijainnista riippumattomat ja mobiilit sähköiset viestintäverkot voivat käyttää taajuusaluetta 3 400–3 800 MHz 2 artiklan mukaisesti.

    4 artikla

    Jäsenvaltioiden on tarkkailtava taajuusalueen 3 400–3 800 MHz käyttöä ja ilmoitettava havainnoistaan komissiolle, jotta tätä päätöstä voidaan tarkastella uudelleen säännöllisesti ja hyvissä ajoin.

    5 artikla

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 21 päivänä toukokuuta 2008.

    Komission puolesta

    Viviane REDING

    Komission jäsen


    (1)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 1.

    (2)  KOM(2007) 50.

    (3)  EYVL L 91, 7.4.1999, s. 10. Direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).

    (4)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 21.

    (5)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 33. Direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 717/2007 (EUVL L 171, 29.6.2007, s. 32).


    LIITE

    2 ARTIKLASSA TARKOITETUT PARAMETRIT

    Seuraavassa esitetty tekninen parametri BEM (block edge mask) on yksi naapuriverkkojen rinnakkaistoiminnan keskeisistä edellytyksistä, kun kahden- tai monenvälisiä sopimuksia ei ole tehty. Myös väljempiä teknisiä parametrejä voidaan käyttää, jos tällaisten verkkojen operaattorit sopivat niiden käytöstä. Tällä taajuusalueella käytettävät laitteet voivat noudattaa myös muita kuin jäljempänä esitettyjä EIRP-raja-arvoja (1) jos käytetään direktiivin 1999/5/EY mukaisia soveltuvia häiriönvähentämistekniikoita, jotka tarjoavat vähintään yhtä hyvän suojauksen kuin nämä tekniset parametrit (2).

    A)   TAAJUUSPAKETIN SISÄISTEN LÄHETYSTEN RAJA-ARVOT

    Taulukko 1

    EIRP:n spektritiheyden raja-arvot kiinteissä ja sijainnista riippumattomissa sovelluksissa taajuusalueella 3 400–3 800 MHz

    Asematyyppi

    EIRP:n enimmäisspektritiheys

    (dBm/MHz)

    (mukaan luettuina toleranssit ja lähettimen automaattisen tehonsäädön (ATPC) alue)

    Keskusasema (vahvistusasema, satelliitti-maayhteys)

    +53 (3)

    Pääteasema ulkopuolella (vahvistusasema, maa-satelliittiyhteys)

    +50

    Pääteasema sisäpuolella

    +42


    Taulukko 2

    EIRP:n spektritiheyden raja-arvot mobiileissa sovelluksissa taajuusalueella 3 400–3 800 MHz

    Asematyyppi

    EIRP:n enimmäisspektritiheys

    (dBm/MHz)

    (ATPC-alue vähintään 15 dB)

    Keskusasema

    +53 (4)

    Pääteasema

    +25

    B)   TAAJUUSPAKETIN ULKOPUOLISTEN LÄHETYSTEN RAJA-ARVOT (KESKUSASEMA JA BEM)

    Kaavio

    Keskusasema ja taajuuspaketin ulkopuoliset lähetykset

    Image

    Taulukko

    Keskusasema ja BEM

    Taajuuspoikkeama

    Keskusaseman lähettimen tehotiheyden raja-arvot

    (dBm/MHz)

    Kaistansisäinen (jaetussa taajuuspaketissa)

    Ks. taulukot 1 ja 2

    ΔF = 0

    – 6

    0<ΔF<A

    – 6 – 41· (ΔF/A)

    A

    – 47

    A<ΔF<B

    – 47 – 12· ((ΔF – A)/(B – A))

    ΔF≥B

    – 59


    (1)  EIRP tarkoittaa ekvivalenttista isotrooppista säteilytehoa.

    (2)  Yleiset tekniset ehdot kiinteille ja sijainnista riippumattomille verkoille on esitetty yhdenmukaistetuissa standardeissa EN 302 326-2 ja EN 302 326-3, jotka sisältävät myös keskusaseman ja pääteaseman määritelmät. Keskusaseman määritelmän voidaan katsoa vastaavan tukiaseman määritelmää soluverkkoon perustuvien matkaviestinjärjestelmien yhteydessä.

    (3)  Tämä EIRP:n spektritiheyden raja-arvo soveltuu konventionaalisiin 90 asteen sektoriantenneihin.

    (4)  Tämä EIRP:n spektritiheyden raja-arvo soveltuu konventionaalisiin 90 asteen sektoriantenneihin.


    Top