EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0411

2008/411/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 21ης Μαΐου 2008 , σχετικά με την εναρμόνιση της ζώνης συχνοτήτων 3400 - 3800 MHz για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Κοινότητα [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 1873] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

OJ L 144, 4.6.2008, p. 77–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 041 P. 186 - 190

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 08/02/2019

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/411/oj

4.6.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 144/77


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 21ης Μαΐου 2008

σχετικά με την εναρμόνιση της ζώνης συχνοτήτων 3 400-3 800 MHz για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Κοινότητα

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 1873]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2008/411/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση για το ραδιοφάσμα) (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Επιτροπή υποστήριξε μια περισσότερο ευέλικτη χρήση του ραδιοφάσματος στην ανακοίνωσή της «Ταχεία πρόσβαση σε ραδιοφάσμα για υπηρεσίες ασύρματων ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω μεγαλύτερης ευελιξίας» (2), η οποία, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει τη ζώνη συχνοτήτων 3 400-3 800 MHz. Η τεχνολογική ουδετερότητα και η ουδετερότητα παροχής υπηρεσιών έχουν υπογραμμιστεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της γνώμης της ομάδας για την πολιτική ραδιοφάσματος (RSPG) σχετικά με την πολιτική ασύρματης πρόσβασης στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (WAPECS) της 23ης Νοεμβρίου 2005 ως σημαντικοί στόχοι κοινοτικής πολιτικής για την επίτευξη μιας πλέον ευέλικτης χρήσης του ραδιοφάσματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γνώμη, οι εν λόγω στόχοι πολιτικής δεν πρέπει να εισαχθούν απότομα αλλά σταδιακά, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαταραχές της αγοράς.

(2)

Ο καθορισμός της ζώνης 3 400-3 800 MHz για σταθερές, νομαδικές και κινητές εφαρμογές αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη σύγκλιση των τομέων των κινητών, των σταθερών επικοινωνιών και του τομέα των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, και αντικατοπτρίζει την τεχνική καινοτομία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στην εν λόγω ζώνη συχνοτήτων πρέπει κυρίως να στοχεύουν στην πρόσβαση των τελικών χρηστών στις ευρυζωνικές επικοινωνίες.

(3)

Αναμένεται ότι οι υπηρεσίες ασύρματων ευρυζωνικών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τις οποίες θα καθοριστεί η ζώνη 3 400-3 800 MHz θα είναι, σε μεγάλο βαθμό, πανευρωπαϊκής κλίμακας, κατά την έννοια ότι οι χρήστες τέτοιων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε ένα κράτος μέλος θα μπορούσαν, επίσης, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ισοδύναμες υπηρεσίες σε οιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ, η Επιτροπή έδωσε, στις 4 Ιανουαρίου 2006, εντολή στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη των διοικήσεων ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών («CEPT»), να καθορίσει τους όρους παροχής εναρμονισμένων ζωνών ραδιοσυχνοτήτων στην ΕΕ για εφαρμογές ευρυζωνικής ασύρματης πρόσβασης (BWA).

(5)

Ανταποκρινόμενη στην εν λόγω εντολή, η CEPT συνέταξε έκθεση (έκθεση CEPT 15) για τις εφαρμογές BWA, στην οποία συμπεραίνεται ότι η ανάπτυξη σταθερών, νομαδικών και κινητών δικτύων είναι τεχνικώς εφικτή στην ζώνη συχνοτήτων των 3 400-3 800 MHz υπό τους τεχνικούς όρους που περιγράφονται στην απόφαση της επιτροπής ηλεκτρονικών επικοινωνιών ECC/DEC/(07)02 και στη σύσταση ECC/REC/(04)05.

(6)

Τα αποτελέσματα της εντολής στην CEPT πρέπει να καταστούν εφαρμόσιμα στην Κοινότητα και να υλοποιηθούν από τα κράτη μέλη χωρίς καθυστέρηση, λόγω της αγοραίας ζήτησης για την εισαγωγή υπηρεσιών χερσαίων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που παρέχουν ευρυζωνική πρόσβαση στις εν λόγω ζώνες. Συνεκτιμώντας τις διαφορές στην τρέχουσα χρήση και στην εμπορική ζήτηση των υποζωνών των 3 400-3 600 MHz και των 3 600-3 800 MHz σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να οριστεί διαφορετική προθεσμία για τον καθορισμό και τη διάθεση των δύο υπο-ζωνών.

(7)

Ο καθορισμός και η διάθεση της ζώνης των 3 400-3 800 MHz με τα αποτελέσματα της εντολής για BWA αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι υπάρχουν και άλλες εφαρμογές στις εν λόγω ζώνες και δεν αποκλείει τη μελλοντική χρήση των εν λόγω ζωνών από άλλα συστήματα και υπηρεσίες, στα οποία οι εν λόγω ζώνες έχουν διατεθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών της ITU (καθορισμός σε μη αποκλειστική βάση). Στην έκθεση ECC Report 100 έχουν εκπονηθεί κατάλληλα κριτήρια διάθεσης για τη συνύπαρξη με άλλα συστήματα και υπηρεσίες στην ίδια και σε παρακείμενες ζώνες. Στην έκθεση αυτή, επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ο μερισμός με δορυφορικές υπηρεσίες είναι συχνά εφικτός, συνεκτιμώντας την έκταση της ανάπτυξής τους στην Ευρώπη, τις απαιτήσεις γεωγραφικού διαχωρισμού και την κατά περίπτωση αξιολόγηση της πραγματικής διαμόρφωσης του εδάφους.

(8)

Οι μάσκες άκρου φασματικού τμήματος (BEM) αποτελούν τεχνικές παραμέτρους που εφαρμόζονται σε ολόκληρο το φάσμα συγκεκριμένου χρήστη, ανεξαρτήτως του αριθμού καναλιών που καταλαμβάνει η τεχνολογία που έχει επιλέξει ο χρήστης. Οι εν λόγω μάσκες νοούνται ως τμήμα του καθεστώτος αδειοδότησης για τη χρήση φάσματος. Καλύπτουν τόσο τις εκπομπές στο πλαίσιο του τμήματος του φάσματος (δηλ. ισχύς εκπομπής εντός του τμήματος) καθώς και εκπομπές εκτός του τμήματος (δηλ. εκπομπές εκτός του τμήματος). Πρόκειται για κανονιστικές απαιτήσεις που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου επιβλαβών παρεμβολών μεταξύ παρακείμενων δικτύων και δεν επηρεάζουν τα όρια που καθορίζονται στα πρότυπα εξοπλισμού βάσει της οδηγίας 1999/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 1999, σχετικά με τον ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό και την αμοιβαία αναγνώριση της πιστότητας των εξοπλισμών αυτών (3).

(9)

Η εναρμόνιση των τεχνικών όρων για τη διάθεση και αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος δεν καλύπτει την εκχώρηση, τις διαδικασίες αδειοδότησης και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, ούτε την απόφαση για τη χρήση –ή μη– ανταγωνιστικών διαδικασιών επιλογής για την εκχώρηση ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες θα οργανωθούν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

(10)

Η ύπαρξη διαφορών μεταξύ των εθνικών κληροδοτημένων καθεστώτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Το υφιστάμενο πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων παρέχει στα κράτη μέλη τα μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά κατά τρόπο ισόρροπο, ισότιμο και αντικειμενικό, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2002/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την αδειοδότηση) (4) και την οδηγία 2002/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία πλαίσιο) (5).

(11)

Η χρήση της ζώνης των 3 400-3 800 MHz από άλλες υφιστάμενες εφαρμογές σε τρίτες χώρες μπορεί να περιορίσει την θέσπιση και χρήση της εν λόγω ζώνης από ηλεκτρονικά δίκτυα επικοινωνιών σε αρκετά κράτη μέλη. Οι πληροφορίες για τέτοιου είδους περιορισμούς διαβιβάζονται στην Επιτροπή σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 6 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ και να δημοσιεύονται σύμφωνα με το άρθρο 5 της απόφασης 676/2002/ΕΚ.

(12)

Για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η αποδοτική χρήση της ζώνης των 3 400-3 800 MHz, θα πρέπει οι δημόσιες διοικήσεις να συνεχίσουν τις μελέτες από τις οποίες ενδέχεται να προκύψουν αποδοτικότερες και καινοτόμες χρήσεις, όπως είναι οι αρχιτεκτονικές διαπλεγμένων δικτύων. Τέτοιου είδους μελέτες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναθεώρησης της παρούσας απόφασης.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ραδιοφάσματος,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η εναρμόνιση, υπό την επιφύλαξη της προστασίας και συνεχιζόμενης εκμετάλλευσης άλλων υφισταμένων χρήσεων της ζώνης, των προϋποθέσεων για τη διάθεση και αποδοτική χρήση της ζώνης συχνοτήτων των 3 400-3 800 MHz για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Άρθρο 2

1.   Το αργότερο έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, τα κράτη μέλη καθορίζουν και διαθέτουν, χωρίς αποκλειστικότητα, τη ζώνη των 3 400-3 600 MHz για επίγεια δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τηρουμένων των παραμέτρων που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

2.   Έως την 1η Ιανουαρίου 2012, τα κράτη μέλη καθορίζουν και έπειτα διαθέτουν, χωρίς αποκλειστικότητα, τη ζώνη 3 600-3 800 MHz για επίγεια δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τηρουμένων των παραμέτρων που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

3.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αναφερόμενα στις παραγράφους (1) και (2) δίκτυα να παρέχουν την ενδεδειγμένη προστασία στα συστήματα σε παρακείμενες ζώνες.

4.   Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις δυνάμει της παρούσας απόφασης σε γεωγραφικές περιοχές όπου ο συντονισμός με τρίτες χώρες απαιτεί απόκλιση από τις παραμέτρους του παραρτήματος της παρούσας απόφασης.

Τα κράτη μέλη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν τις ανωτέρω αποκλίσεις, τις οποίες γνωστοποιούν στην Επιτροπή, περιλαμβανομένων των επηρεαζόμενων γεωγραφικών περιοχών, δημοσιοποιούν δε τις σχετικές πληροφορίες κατ’εφαρμογήν της απόφασης 676/2002/ΕΚ.

Άρθρο 3

Τα κράτη μέλη καθιστούν δυνατή τη χρήση της ζώνης συχνοτήτων των 3 400-3 800 MHz σύμφωνα με το άρθρο 2 για δίκτυα σταθερών, νομαδικών και κινητών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Άρθρο 4

Τα κράτη μέλη ασκούν ενδελεχή έλεγχο στη χρήση της ζώνης συχνοτήτων 3 400-3 800 MHz και υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση με τα πορίσματά τους ώστε να καθίσταται δυνατή η συστηματική και έγκαιρη αναθεώρηση της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2008.

Για την Επιτροπή

Viviane REDING

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 1.

(2)  COM(2007) 50.

(3)  ΕΕ L 91 της 7.4.1999, σ. 10. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).

(4)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 21.

(5)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 33. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 717/2007 (ΕΕ L 171 της 29.6.2007, σ. 32).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2

Οι ακόλουθες τεχνικές παράμετροι με την ονομασία Block Edge Mask (BEM – μάσκα άκρου φασματικού τμήματος) αποτελούν ουσιαστική συνιστώσα των αναγκαίων προϋποθέσεων συνύπαρξης όταν δεν υπάρχουν διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ παρακείμενων δικτύων. Μπορούν επίσης να εφαρμόζονται λιγότερο αυστηρές τεχνικές παράμετροι που συμφωνούνται μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης τέτοιων δικτύων. Ο εξοπλισμός που λειτουργεί στην υπόψη ζώνη συχνοτήτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί όρια e.i.r.p. (1) διαφορετικά από τα παρατιθέμενα κατωτέρω, υπό τον όρο ότι εφαρμόζονται κατάλληλες τεχνικές περιορισμού που συνάδουν με την οδηγία 1999/5/ΕΚ και προσφέρουν τουλάχιστον ισοδύναμο επίπεδο προστασίας με εκείνο που παρέχουν οι παρούσες τεχνικές παράμετροι (2).

A)   ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Πίνακας 1

Όρια φασματικής πυκνότητας e.i.r.p. για εφαρμογές σταθερής και νομαδικής επικοινωνίας στη ζώνη συχνοτήτων μεταξύ 3 400 και 3 800 MHz

Τύπος σταθμού

Μέγιστη φασματική πυκνότητα e.i.r.p.

(dBm/MHz)

(συμπεριλαμβανομένων ανοχών και εύρους του αυτόματου ελέγχου ισχύος πομπού, ATPC)

Κεντρικός σταθμός (και σταθμός αναμετάδοσης κατερχόμενης ζεύξης)

+53

Υπαίθριος τερματικός σταθμός (και σταθμός αναμετάδοσης ανερχόμενης ζεύξης)

+50

Τερματικός σταθμός (στεγασμένος)

+42

Σημείωση 1: Η αναγραφόμενη στον πίνακα αριθμητική τιμή φασματικής πυκνότητας e.i.r.p. του κεντρικού σταθμού θεωρείται κατάλληλη για συμβατικές κεραίες κάλυψης τομέα 90 μοιρών.


Πίνακας 2

Όρια φασματικής πυκνότητας e.i.r.p. για εφαρμογές κινητής επικοινωνίας στη ζώνη συχνοτήτων μεταξύ 3 400 και 3 800 MHz

Τύπος σταθμού

Μέγιστη φασματική πυκνότητα e.i.r.p.

(dBm/MHz)

(ελάχιστο εύρος ATPC: 15 dB)

Κεντρικός σταθμός

+53

Τερματικός σταθμός

+25

Σημείωση 1: Η αναγραφόμενη στον πίνακα αριθμητική τιμή φασματικής πυκνότητας e.i.r.p. του κεντρικού σταθμού θεωρείται κατάλληλη για συμβατικές κεραίες κάλυψης τομέα 90 μοιρών.

B)   ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΕΚΤΌΣ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (BEM/ΜΑΣΚΑ ΑΚΡΟΥ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ)

Σχήμα

Εκπομπές κεντρικού σταθμού εκτός του φασματικού τμήματος

Image

Πίνακας

Συνοπτική περιγραφή BEM/μάσκας άκρου φασματικού τμήματος για κεντρικούς σταθμούς

Μετατόπιση συχνότητας

Όρια πυκνότητας ισχύος εξόδου πομπού του κεντρικού σταθμού

(dBm/MHz)

Εντός της ζώνης (εντός του εκχωρημένου φασματικού τμήματος)

Βλέπε πίνακες 1 και 2

ΔF = 0

– 6

0<ΔF<A

– 6 – 41· (ΔF/A)

A

– 47

A<ΔF<B

– 47 – 12· [(ΔF – A)/(B – A)]

ΔF≥B

– 59


(1)  Ισοδύναμη ισότροπα ακτινοβολούμενη ισχύς.

(2)  Οι γενικοί τεχνικοί όροι που εφαρμόζονται σε σταθερά και νομαδικά δίκτυα περιγράφονται στα εναρμονισμένα πρότυπα EN 302 326-2 και EN 302 326-3, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης ορισμούς του κεντρικού σταθμού και του τερματικού σταθμού. Ο όρος «κεντρικός σταθμός» μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμος προς τον όρο «βασικός σταθμός» στο πλαίσιο κυψελοειδών δικτύων κινητής επικοινωνίας.


Top