Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31979L0700

    Komission direktiivi 79/700/ETY, annettu 24 heinäkuuta 1979, yhteisön näytteenottomenettelyistä hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämien virallisessa tarkastuksessa

    EYVL L 207, 15.8.1979, p. 26–28 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (EL, ES, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/07/2002; Kumoava ja korvaava 32002L0063

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1979/700/oj

    31979L0700

    Komission direktiivi 79/700/ETY, annettu 24 heinäkuuta 1979, yhteisön näytteenottomenettelyistä hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämien virallisessa tarkastuksessa

    Virallinen lehti nro L 207 , 15/08/1979 s. 0026 - 0028
    Suomenk. erityispainos Alue 3 Nide 11 s. 0075
    Kreikank. erityispainos: Luku 03 Nide 26 s. 0062
    Ruotsink. erityispainos Alue 3 Nide 11 s. 0075
    Espanjank. erityispainos: Luku 03 Nide 16 s. 0209
    Portugalink. erityispainos: Luku 03 Nide 16 s. 0209


    KOMISSION DIREKTIIVI,

    annettu 24 heinäkuuta 1979,

    yhteisön näytteenottomenettelyistä hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämien virallisessa tarkastuksessa (79/700/ETY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämien enimmäismäärien vahvistamisesta 23 päivänä marraskuuta 1976 annetun neuvoston direktiivin 76/895/ETY () ja erityisesti sen 6 artiklan,

    sekä katsoo, että

    kyseisessä direktiivissä säädetään, että viralliset tarkastukset hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämien enimmäismäärien noudattamisen varmistamiseksi on tehtävä yhteisön näytteenottomenettelyjä sekä kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia analyysimenetelmiä noudattaen,

    aluksi on syytä vahvistaa näytteenottomenetelmät,

    näitä menettelyjä laadittaessa on havaittu, että liikkeelle laskettujen hedelmien ja vihannesten koon, kunnon ja mahdollisen pakkaamisen huomioon ottaen menetelmät ovat käyttökelpoisia vain, jos tietyt menettelyt ovat riittävän kokemusperäisiä, ja

    tässä direktiivissä säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvinsuojelukomitean lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

    1 artikla

    Jäsenvaltioiden on vaadittava, että näytteenotto direktiivin 76/895/ETY 6 artiklassa tarkoitettuja tarkastuksia varten toteutetaan tämän direktiivin liitteessä selostettujen menettelyjen mukaisesti.

    2 artikla

    Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 31 päivänä joulukuuta 1980. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

    3 artikla

    Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 24 päivänä heinäkuuta 1979.

    Komission puolesta

    Finn GUNDELACH

    Varapuheenjohtaja

    ()

    () EYVL N:o L 340, 9.12.1976, s. 26

    LIITE

    NÄYTTEENOTTOMENETTELYT

    1 TARKOITUS JA SOVELTAMISALA

    Viralliseen hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämien tarkastukseen liittyvä näytteenotto toteutetaan jäljempänä kuvattavien menettelyjen mukaisesti. Näin saatujen lopullisten näytteiden ja laboratorionäytteiden katsotaan olevan edustavia eriä. Lopullisesta näytteestä ja laboratorionäytteestä mitattujen torjunta-ainejäämien pitoisuuksien perusteella ratkaistaan, mitä direktiivissä 76/895/ETY säädetyistä enimmäismääristä noudatetaan.

    2 NÄYTTEITÄ OTTAVAT TOIMIHENKILÖT

    Näytteitä ottavat kyseisen jäsenvaltion tähän tehtävään määräämät toimihenkilöt.

    3 MÄÄRITELMÄT

    3.1 Erä

    Tunnistettava määrä tavaroita, joilla oletetaan olevan yhtenäisiä ominaisuuksia.

    3.2 Osanäyte

    Yksittäisestä kohdasta erää otettu määrä.

    3.3 Yhdistetty näyte

    Samasta erästä otettujen osanäytteiden yhdistelmä.

    3.4 Lopullinen näyte

    Yhdistetty näyte tai yhdistetyn näytteen edustava osa, joka on saatu viimeksi mainitusta pienentämällä sitä.

    3.5 Laboratorionäyte

    Laboratoriolle tarkoitettu näyte. Edustava osa lopullisesta näytteestä.

    4 NÄYTTEENOTTOTAPA

    4.1 Materiaali, josta näyte otetaan

    Jokaisesta tutkittavasta erästä on otettava näyte erikseen.

    4.2 Noudatettavat varotoimenpiteet

    Näytteenoton aikana ja laboratorionäytteitä valmistettaessa tulee varoa sitä, että jäämäpitoisuuteen aiheutetaan muutos, vaikeutetaan analyyttistä määrittämistä tai tehdään laboratorionäytteet edustamattomiksi.

    4.3 Osanäytteet

    Osanäytteet tulisi aina kun mahdollista ottaa eri puolilta erää. Poikkeaminen tästä menettelystä täytyy ottaa 5 kohdassa tarkoitettuun pöytäkirjaan. Tavaroista, jotka ovat kokonaan tai merkittävästi vaurioituneita, ei oteta näytettä. Osanäytteiden kokonaismäärä ei saa koskaan olla pienempi kuin kohdan 4.6 mukaisesti vaaditaan laboratorionäytteitä varten.

    4.3.1 Otettavien osanäytteiden vähimmäislukumäärä esitetään alla olevassa taulukossa A. Näytteiden tulee aina kun mahdollista olla saman kokoisia.

    >TAULUKON PAIKKA>

    4.3.2 Osanäytteiden vähimmäislukumäärä voidaan, poikkeuksena siitä, mitä 4.3.1 kohdassa säädetään, määrittää taulukossa B esitettävällä tavalla, kun on kyse jäätyneistä tavaroista, tai jos näytteitä ottava virkailija ei tunne erän painoa, eikä sitä voida riittävän tarkasti arvioida.

    >TAULUKON PAIKKA>

    4.4 Yhdistetyn näytteen valmistaminen

    Yhdistetyt näytteet valmistetaan yhdistämällä ja sekoittamalla osanäytteet.

    4.5 Lopullisen näytteen valmistaminen

    Yhdistettyä näytettä voidaan sellaisenaan käyttää lopullisena näytteenä.

    Jos yhdistetty näyte on liian suuri, lopullinen näyte voidaan valmistaa sitä sopivasti pienentämällä, esimerkiksi ottamalla siitä neljäsosa, poistamalla kaksi vastakkaista neljännestä, sekoittamalla ja jakamalla jäljelle jäänyt osa uudelleen neljäsosiin ja niin edelleen, kunnes vaadittava koko on saavutettu. Näin toimittaessa yksittäisiä hedelmiä ja vihanneksia ei kuitenkaan saa leikata tai jakaa.

    4.6 Laboratorionäytteiden valmistaminen

    4.6.1 Lopullisesta näytteestä valmistetaan niin monta laboratorionäytettä kuin kansallisissa määräyksissä edellytetään.

    4.6.2 Sienien, tryffeleiden, kulinaaristen yrttien ja kapristen laboratorionäytteiden on oltava vähintään 0,5 kg:n painoisia.

    4.6.3 Muiden hedelmien ja vihannesten laboratorionäytteiden on oltava vähintään 1 kg:n painoisia ja koostuttava vähintään 10 yksittäisestä hedelmästä tai vihanneksesta. Kuitenkin, jos 10 yksittäisen hedelmän tai vihanneksen paino ylittää 5 kg, laboratorionäyte voi sisältää vain viisi yksittäistä hedelmää tai vihannesta.

    5 LABORATORIONÄYTTEIDEN PAKKAAMINEN JA LÄHETTÄMINEN

    Laboratorionäyte asetetaan puhtaaseen inerttiin astiaan, joka suojaa näytettä saastumiselta ja kuljetusvaurioilta. Tämän jälkeen astia merkitään ja sinetöidään siten, ettei sitä voida avata tai merkintöjä poistaa sinettiä vahingoittamatta. Kuten 4.2 kohdassa, huolehditaan kaikista tarpeellisista toimenpiteistä, joiden avulla vältetään laboratorionäytteen muuttuminen kuljetuksen ja varastoinnin aikana.

    Näytteenotosta pidetään pöytäkirjaa siten, että kukin erä voidaan tarkoin tunnistaa ja että näytteenoton päivämäärä ja paikka ilmoitetaan, samoin kuin kaikki muu sellainen tieto, josta todennäköisesti on analyysin suorittajalle apua.

    Top