Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE1213

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (2009) COM(2008) 159 τελικό — 2008/0064 (COD)

ΕΕ C 27 της 3.2.2009, p. 119–122 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.2.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 27/119


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (2009)»

COM(2008) 159 τελικό — 2008/0064 (COD)

(2009/C 27/25)

Στις 7 Απριλίου 2008, και σύμφωνα με το άρθρο 262 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την:

«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (2009)».

Στις 21 Απριλίου 2008, το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ανέθεσε την προετοιμασία των σχετικών εργασιών στο ειδικευμένο τμήμα «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη».

Δεομένου του επείγοντος χαρακτήρα των εργασιών, κατά την 446η σύνοδο ολομέλειάς της, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Ιουλίου 2008 (συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου 2008), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή όρισε γενικό εισηγητή τον κ. Rodríguez García-Caro και υιοθέτησε με 108 ψήφους υπέρ και 5 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Συμπεράσματα

1.1

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει απόλυτα τις δράσεις ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας και προώθησης της καινοτομίας που αναπτύσσονται μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία να αφιερωθεί το Ευρωπαϊκό Έτος στη στήριξη και την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας μέσω της δια βίου μάθησης ως κινητήριας δύναμης της καινοτομίας. Η ΕΟΚΕ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη σημασία που έχει η προώθηση της καινοτομίας στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας (1). Παρά το γεγονός ότι η ΕΟΚΕ συμφωνεί με το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, θεωρεί ότι η πρόταση απόφασης που έχει ως αντικείμενο τη γνωμοδότηση δεν αποτελεί το καλύτερο μέσο για την επίτευξη του προτεινόμενου στόχου και βασίζει την άποψη αυτή στις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα γνωμοδότηση.

1.2

Ενώ προηγούμενα Ευρωπαϊκά Έτη διοργανώνονταν με άνεση χρόνου και οι προτάσεις υποβάλλονταν έως και δύο έτη πριν από την έναρξη του εορτασμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την έγκριση της Πρότασης της Επιτροπής έως την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους παρεμβάλλονται μόνο επτά μήνες προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την Απόφαση και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να οργανώσουν και να συντονίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή είναι εσπευσμένη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας το οποίο απαιτεί μια προετοιμασία που να ανταποκρίνεται στη σημασία που έχει και σε αυτήν που πρέπει να του δοθεί.

1.3

Η πρόταση οδηγίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη αοριστία σε δύο τομείς πολύ σημαντικούς για την ΕΟΚΕ οι οποίοι καθιστούν απαραίτητο να διευκρινιστεί και να διασαφηνιστεί περισσότερο το κείμενο της Πρότασης. Οι δύο αυτές πτυχές αφορούν τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Έτους και τη μνεία για τη στήριξη ή τη συμμετοχή άλλων προγραμμάτων ή πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν συνδέονται με τη δια βίου μάθηση.

1.3.1

Εάν γίνει δεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η πρόβλεψη ειδικών πόρων για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους και εάν συμφωνηθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν οι δημοσιονομικές δυνατότητες του Προγράμματος για τη δια βίου μάθηση το οποίο περιλαμβάνει ειδικούς στόχους για την προώθηση της καινοτομίας, στην Πρόταση δεν περιλαμβάνεται κανένα ποσό που να προορίζεται για την εκδήλωση αυτή και αναφέρεται απλώς ότι η πηγή της χρηματοδότησης θα είναι το προαναφερθέν Πρόγραμμα για τη δια βίου μάθηση καθώς και άλλα προγράμματα που δεν διευκρινίζονται ούτε αναφέρονται και από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις. Με βάση όσα αναφέρονται στην Πρόταση απόφασης, η ΕΟΚΕ θεωρεί απαραίτητο να συμπεριληφθεί κάποιο αριθμητικό δεδομένο σχετικά με τις προβλέψεις του κόστους της εκδήλωσης. Η ΕΟΚΕ κρίνει σκόπιμο να συμπεριληφθεί στην Πρόταση μια δημοσιονομική εκτίμηση.

1.3.2

Όσον αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη που θα μπορέσουν να προσφέρουν άλλα προγράμματα και πολιτικές, η ασάφεια της Πρότασης είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι διατάξεις μπορούν να ερμηνευθούν ως εξής: δεδομένου ότι η προώθηση της καινοτομίας αποτελεί έναν από τους συγκεκριμένους στόχους άλλων προγραμμάτων (όπως «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία» και «Υποστήριξη της πολιτικής για τις ΤΠΕ», τα οποία περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία), τότε τα προγράμματα αυτού του τύπου θα συγχρηματοδοτήσουν τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ κρίνει σκόπιμο να διευκρινιστεί στην Πρόταση ποια προγράμματα θα χρηματοδοτήσουν το Ευρωπαϊκό Έτος, σε ποιο βαθμό και πώς θα συντονιστούν οι πρωτοβουλίες μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων συγχρηματοδότησης, των οποίων τη διαχείριση έχουν αναλάβει διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1.4

Με βάση τα επιχειρήματα αυτά, τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παρούσας γνωμοδότησης, η ΕΟΚΕ προτείνει να επανεξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πρότασή της και να λάβει υπόψη τις σχετικές παρατηρήσεις. Επίσης, η ΕΟΚΕ προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να λάβουν υπόψη τις σχετικές παρατηρήσεις και να τροποποιήσουν προς την κατεύθυνση αυτή το κείμενο της Απόφασης στους τομείς όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ασάφεια.

2.   Εισαγωγή

2.1

Στα συμπεράσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας του Μαρτίου 2000, επιπλέον από τις αναφορές στην ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκού πλαισίου για τον καθορισμό των νέων βασικών δεξιοτήτων που πρέπει να παρέχει η δια βίου μάθηση και στο ό,τι οι άνθρωποι είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Ευρώπης, υπογραμμίζεται η ανάγκη να προσαρμοστούν τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στις απαιτήσεις της κοινωνίες της γνώσης καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου και της ποιότητας της εργασίας.

2.2

Τα βασικά αυτά προσόντα ή οι ουσιαστικές δεξιότητες για τη δια βίου μάθηση που εντοπίστηκαν και εκφράστηκαν στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2006 (2), μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικός παράγοντας καινοτομίας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε μια κοινωνία της γνώσης. Η ΕΟΚΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει σχετικά με τη σύσταση αυτή (3).

2.3

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαρτίου 2007 στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο ζήτησε από τα κράτη μέλη και από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την καινοτομία και την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο που αφορά την ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης, το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι τα κράτη μέλη αποφασίζουν να βελτιώσουν τις γενικές συνθήκες για την καινοτομία, όπως οι ανταγωνιστικές αγορές, και να κινητοποιήσουν πρόσθετους πόρους για τις δραστηριότητες στον τομέα της έρευνας της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με την εφαρμογή της στρατηγικής για την καινοτομία, θεωρώντας δεδομένο ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση αποτελούν προϋποθέσεις για την ορθή λειτουργία του «τριγώνου της γνώσης» (εκπαίδευση — κατάρτιση — καινοτομία).

2.4

Η θέσπιση Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας αποτελεί έναν ορθό τρόπο συμβολής στον προβληματισμό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τούτο θα πραγματοποιηθεί με την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία που έχουν η δημιουργικότητα και η ικανότητα καινοτομίας για τη βελτίωση της προσωπικής τους ανάπτυξης και την αύξηση της συλλογικής ευημερίας.

3.   Κύρια σημεία της πρότασης

3.1

Η πρόταση απόφασης ορίζει το 2009 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας και θέτει ως γενικό στόχο τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών για την προώθηση της δημιουργικότητας, μέσω της διά βίου μάθησης, ως φορέα καινοτομίας και ως βασικού παράγοντα για την ανάπτυξη των προσωπικών, των εργασιακών, των επιχειρηματικών και των κοινωνικών ικανοτήτων και της καλής διαβίωσης όλων των ατόμων στην κοινωνία. Στο γενικό αυτό στόχο προστίθενται δεκατρείς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της δημιουργικότητας και της ικανότητας καινοτομίας.

3.2

Τα μέτρα που προτείνονται για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνέδρια και πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία της δημιουργικότητας και της ικανότητας καινοτομίας, εκστρατείες προώθησης των βασικών μηνυμάτων, εντοπισμός και διάδοση των παραδειγμάτων ορθών πρακτικών και κατάρτιση μελετών σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

3.3

Θεσπίζεται ο ρόλος του εθνικού συντονιστή επιφορτισμένου με τη διοργάνωση της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Έτος και ορίζεται ότι ο συντονισμός των δραστηριοτήτων πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω συνεδριάσεων των εθνικών συντονιστών, τις οποίες οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3.4

Τέλος, η πρόταση ορίζει ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από το πρόγραμμα δια βίου μάθησης, με την επιφύλαξη της στήριξης και συγχρηματοδότησης από άλλα προγράμματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, τη συνοχή, την έρευνα και την κοινωνία της πληροφορίας.

4.   Παρατηρήσεις σχετικά με την πρόταση

4.1

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την πλήρη στήριξη στις δράσεις ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας και προώθησης της καινοτομίας που αναπτύσσονται μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη γνωμοδότησή της με θέμα «Καινοτομία: ο αντίκτυπός της στις βιομηχανικές μεταλλαγές και ο ρόλος της ΕΤΕ» (4)η ΕΟΚΕ ανέφερε ότι «η καινοτομία θα πρέπει κυρίως να εδράζεται σε μία ευρεία βάση εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με τα κριτήρια της δια βίου μάθησης». Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με τη θέση της, η ΕΟΚΕ θα στηρίξει αποφασιστικά τη χρήση των μέσων αυτών που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της δημιουργικότητας και της ικανότητας καινοτομίας, αν και θεωρεί απαραίτητο να προβεί στις ακόλουθες παρατηρήσεις σχετικά με την υπό εξέταση Πρόταση.

4.2

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία να αφιερωθεί ένα ευρωπαϊκό έτος στη στήριξη και την ενίσχυση της δημιουργικότητας των ευρωπαίων πολιτών μέσω της δια βίου μάθησης η οποία είναι η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας. Η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημασία της ενίσχυσης της καινοτομίας ως τμήμα των διεργασιών επίτευξης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση Aho (5) ανέφερε ότι θα πρέπει να προωθηθεί μια νοοτροπία καινοτομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές προκλήσεις και η πρόκληση της παραγωγικότητας.

Ωστόσο, αν και η ΕΟΚΕ στηρίζει το πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας, δεν πιστεύει ότι η εν λόγω πρόταση απόφασης είναι το καλύτερο δυνατό μέσο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, τόσο για λόγους ουσίας του περιεχομένου του εγγράφου όσο και για λόγους μορφής με την οποία διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε.

4.3

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η βασική προσέγγιση της πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι η πλέον κατάλληλη για αυτό τον τύπο δράσης. Το σημείο 3 της αιτιολογικής έκθεσης, το οποίο αφορά τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν ανεπίσημες συζητήσεις με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με τα κράτη μέλη. Τούτο σημαίνει ότι η πρόταση καταρτίστηκε σύμφωνα με μια προσέγγιση από την «κορυφή στη βάση», από τα θεσμικά όργανα στους πολίτες.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις από τη βάση στην κορυφή κατά τις οποίες τα μέλη της κοινωνίας και οργάνωσης δεν έχουν συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του έτους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν απαρατήρητες από το κοινό από ό,τι εάν είχαν γίνει προσπάθειες για την ενεργό συμμετοχή εκείνων των οποίων η μετέπειτα συμμετοχή είναι απαραίτητη για την τελική επιτυχία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναφερθεί η παρατήρηση που διατύπωσε η ΕΟΚΕ στη γνωμοδότησή της με θέμα την Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση του ευρωπαϊκού έτους των ατόμων με αναπηρίες 2003 (6). Στη γνωμοδότηση αυτή (7), η ΕΟΚΕ ζητούσε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ευνοήσουν μια προσέγγιση από τη «βάση στην κορυφή» κατά την προετοιμασία τέτοιου είδους πρωτοβουλιών. Κατά συνέπεια, η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει την ανάγκη προπαρασκευής των Ευρωπαϊκών Ετών σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή.

4.4

Λαμβανομένων υπόψη τόσο του γεγονότος ότι το Ευρωπαϊκό Έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2009 όσο και των προθεσμιών που συνεχίζουν να ισχύουν για την έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (πρώτη ανάγνωση), η ΕΟΚΕ θεωρεί πολύ εσπευσμένο το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση και έγκριση του εν λόγω ευρωπαϊκού έτους. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, η ΕΟΚΕ είχε υιοθετήσει τη γνωμοδότησή της ένα έτος πριν από την έναρξη (8), γεγονός που δείχνει το σχεδιασμό της Επιτροπής. Ακόμη, ένα παράδειγμα αυτού του σχεδιασμού είναι η υιοθέτηση από την Ολομέλεια της ΕΟΚΕ στη σύνοδο του Μαΐου 2008 της γνωμοδότησης (9) με θέμα την Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010) (10).

Ίσως θα ήταν πιο φρόνιμο να μετατεθεί η πρωτοβουλία αυτή και να μην οριστεί Ευρωπαϊκό Έτος για το 2009 παρά να εγκριθεί εσπευσμένα μια απόφαση που να μην επιτρέπει την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων λόγω έλλειψης χρόνου για το σχεδιασμό των σχετικών δράσεων.

4.5

Στο σημείο 3.2 της αιτιολογικής έκθεσης της Πρότασης προβλέπεται να έχει το Ευρωπαϊκό Έτος αντίκτυπο τουλάχιστον παρόμοιο με τις προηγούμενες πρωτοβουλίες όπως το Ευρωπαϊκό Έτος δια βίου μάθησης ή το Ευρωπαϊκό Έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού. Ωστόσο, στην πρόταση δεν περιλαμβάνεται κανένα άρθρο ούτε αναφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος τους θα υλοποιηθεί είτε εμπειρικά, είτε με τη βοήθεια έμμεσων δεικτών του προγράμματος δια βίου μάθησης ή άλλων προγραμμάτων που σχετίζονται με την πρωτοβουλία.

4.6

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή ότι η ευελιξία θέσπισης προτεραιοτήτων με ετήσια ή πολυετή βάση, τόσο του προγράμματος δια βίου μάθησης ή άλλων προγραμμάτων, επιτρέπει ένα επαρκές χρηματοδοτικό περιθώριο προκειμένου να μην χορηγούνται πόροι από άλλες πηγές για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους. Πράγματι, η προώθηση της καινοτομίας περιλαμβάνεται στους συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος δια βίου μάθησης και άλλων προγραμμάτων όπως «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία» και «Υποστήριξη της πολιτικής για τις ΤΠΕ», τα οποία περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία). Για το λόγο αυτό, αν και η πρόταση δεν αναφέρει ρητά αυτό το πρόγραμμα πλαίσιο, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι δυνατόν να διοργανωθεί η πρωτοβουλία με βάση τα υφιστάμενα προγράμματα και προϋπολογισμούς όπως αναφέρεται στο σημείο 5 της αιτιολογικής έκθεσης της Πρότασης.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1

Στο άρθρο 2 της πρότασης αναφέρεται ο συγκεκριμένος στόχος παρουσίασης μιας σειράς παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της δημιουργικότητας και της ικανότητας καινοτομίας. Οι παράγοντες αυτοί χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες που περιλαμβάνουν από διάφορες πτυχές που πρέπει να αναπτυχθούν.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι αυτοί οι στόχοι και/ή παράγοντες θα πρέπει να γίνουν πιο σαφείς, έτσι ώστε οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν να εστιάζονται σε ουσιαστικές πτυχές της δημιουργικότητας και της καινοτομίας ως κέντρα βάρους της δράσης, στους πολίτες και ειδικότερα στους νέους ως αποδέκτες των δράσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και τα κοινωνικό οικονομικά και επιχειρηματικά δίκτυα ως διαύλους της εν λόγω δράσης.

5.2

Ένα έτος που αφιερώνεται στη δημιουργικότητα και την καινοτομία πρέπει να περιλαμβάνει καινοτόμα μέτρα για την επίτευξη των προτεινόμενων στόχων. Τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 3, συνολικά κατάλληλα, είναι τα μέτρα που χρησιμοποιούνται συνήθως για οποιοδήποτε τύπο εκστρατείας ευαισθητοποίησης, προώθησης και διάδοσης. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι θα ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό, ιδίως για τους νεότερους, να προστεθούν στα μέτρα που προβλέπονται στο προαναφερθέν άρθρο και καινοτόμα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Πρότασης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ιδεών με σκοπό την εξεύρεση ενός μέσου που να συμβάλλει στην προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας κατά τρόπο πιο ορατό σε όλη την Ευρώπη. Ή ακόμη, θα μπορούσε να θεσπισθεί ένα ετήσιο ή διετές ευρωπαϊκό βραβείο το οποίο να αξιοποιεί και να ενθαρρύνει τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες και τη δημιουργικότητα των νεότερων πολιτών σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες.

5.3

Με την επιφύλαξη των όσων διατυπώθηκαν στις Γενικές Παρατηρήσεις σχετικά με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Έτους μέσω των προγραμμάτων για την διά βίου μάθηση και του προγράμματος πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το άρθρο 6 της πρότασης θα πρέπει να διασαφηνίσει περισσότερο μια τόσο σημαντική πτυχή για την επιτυχή διεξαγωγή του έτους αυτού.

5.3.1

Η απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει, τουλάχιστον, δημοσιονομική πρόβλεψη. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ποσό που να βαρύνει τον προϋπολογισμό για το 2009 και μετέπειτα των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούν το Ευρωπαϊκό Έτος ή θα μπορούσε να εκφραστεί ως μέγιστο ποσοστό των δαπανών που βαρύνουν τις κατάλληλες λογιστικές χρήσεις των προαναφερθέντων προγραμμάτων. Οποιαδήποτε από τις λύσεις αυτές θα ήταν επιτυχής, δεδομένου ότι για την ΕΟΚΕ δεν είναι ορθό να υπάρχει πλήρης ασάφεια όσον αφορά την πρόληψη των δαπανών για τη δράση αυτή.

5.3.2

Το άρθρο 6 της Πρότασης αρχίζει ως εξής: «Με την επιφύλαξη της στήριξης που μπορεί να δοθεί στο Έτος από προγράμματα και πολιτικές σε άλλους τομείς, όπως οι επιχειρήσεις, η συνοχή, η έρευνα και η κοινωνία των πληροφοριών …» Όσον αφορά τη διατύπωση του άρθρου αυτού, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, λόγω της ασάφειας της ανωτέρω φράσης, δεν καθορίζεται η μορφή συμμετοχής ή συγχρηματοδότησης που μπορούν να παράσχουν άλλες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προγράμματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ή ακόμη το πρόγραμμα για την δια βίου μάθηση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ κρίνει σκόπιμο να διευκρινιστεί στο εν λόγω άρθρο ποια προγράμματα θα χρηματοδοτήσουν το Ευρωπαϊκό Έτος, σε ποιο βαθμό και πώς θα συντονιστούν οι πρωτοβουλίες μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων συγχρηματοδότησης, των οποίων τη διαχείριση έχουν αναλάβει διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

5.4

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Έτους. Είναι σημαντικό, στο τέλος της περιόδου που καλύπτει το Ευρωπαϊκό Έτος, να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν και των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν προκειμένου να συναχθούν συμπεράσματα για την προετοιμασία άλλων ευρωπαϊκών ετών και για να γίνει γνωστή η εμβέλεια και η επιτυχία των προσπαθειών.

Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2008.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ


(1)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 13.12.2006 με θέμα «Αποδέσμευση και ενίσχυση του δυναμικού της Ευρώπης στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας» (εισηγητής: ο κ. Wolf (ΕΕ C 325 της 30.12.2006).

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 14.12.2005 με θέμα την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (2007-2013)», εισηγητής: ο κ. Welschke, συνεισηγήτρια, η κ. Fusco (ΕΕ C 65 της 17.3.2006).

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 12.7.2007 με θέμα «Επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία (στρατηγική της Λισαβόνας)», εισηγητής: ο κ. Wolf (ΕΕ C 256 της 27.10.2007).

(2)  ΕΕ L 394 της 30.12.2006.

(3)  Βλ. τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 18ης Μαΐου 2006 για την «Πρόταση Σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση» εισηγήτρια: η κ. Herczog (ΕΕ C 195 της 18.8.2006).

(4)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 11.7.2007 με θέμα «Καινοτομία: ο αντίκτυπός της στις βιομηχανικές μεταλλαγές και ο ρόλος της ΕΤΕ», εισηγητής: ο κ. Tóth, συνεισηγητής: ο κ. Calvet Chambón (ΕΕ C 256 της 27.10.2007).

(5)  «Creating an innovative Europe» EUR 22005 ISBN 92-79-00964-8.

(6)  COM(2005) 486 τελικό.

(7)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 14.2.2006 με θέμα την «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση του ευρωπαϊκού έτους των ατόμων με αναπηρίες 2003», σημείο 1.2, εισηγήτρια: η κ. Anca (ΕΕ C 88 της 11.4.2006).

(8)  Βλ. τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 8.12.1999 για την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου — Ευρωπαϊκό έτος γλωσσών 2001», γενικός εισηγητής: ο κ. RUPP (ΕΕ C 51 της 23.2.2000).

Βλ. τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 24.4.2002 για την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Έτους της Εκπαίδευσης διά του Αθλητισμού 2004», εισηγητής: ο κ. κ. Κορυφίδης (ΕΕ C 149 της 21.6.2002).

Βλ. τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 14.12.2005 για την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για όλους (2007) — Προς μια δίκαιη κοινωνία», εισηγήτρια: η κ. Herczog (ΕΕ C 65 της 17.3.2006).

Βλ. τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 20.4.2006 για την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό έτος διαπολιτισμικού διαλόγου (2008)», εισηγήτρια: η κ. Cser (ΕΕ C 185 της 8.8.2006).

(9)  Βλ. τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 29.5.2008 με θέμα την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010)», εισηγητής: ο κ. Pater, συνεισηγήτρια: η κ. Koller (ΕΕ C 204 της 30.8.2008, σ. 106).

(10)  COM(2007) 797 τελικό.


Top