EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R2105

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2105 της Επιτροπής της 9ης Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 όσον αφορά τον κατάλογο αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας ή σε περιορισμούς λειτουργίας εντός της Ένωσης (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2019/8849

ΕΕ L 318 της 10.12.2019, p. 79–95 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/2105/oj

10.12.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 318/79


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/2105 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 9ης Δεκεμβρίου 2019

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 όσον αφορά τον κατάλογο αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας ή σε περιορισμούς λειτουργίας εντός της Ένωσης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2005, για τη σύσταση κοινοτικού καταλόγου αερομεταφορέων των οποίων απαγορεύεται η λειτουργία στην Κοινότητα και την ενημέρωση των επιβατών αεροπορικών μεταφορών σχετικά με την ταυτότητα του πραγματικού αερομεταφορέα, καθώς και για την κατάργηση του άρθρου 9 της οδηγίας 2004/36/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 474/2006 της Επιτροπής (2) καταρτίζεται κατάλογος αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης.

(2)

Δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, ορισμένα κράτη μέλη και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας («EASA») διαβίβασαν στην Επιτροπή πληροφορίες σημαντικές για την επικαιροποίηση του εν λόγω καταλόγου. Τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμοί παρείχαν επίσης σημαντικές πληροφορίες. Με βάση τις πληροφορίες αυτές πρέπει να επικαιροποιηθεί ο κατάλογος.

(3)

Η Επιτροπή ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερόμενους αερομεταφορείς, είτε απευθείας είτε μέσω των αρχών που είναι αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία τους, σχετικά με τα ουσιώδη περιστατικά και τους προβληματισμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη απόφασης να τους επιβληθεί απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης ή για την τροποποίηση των όρων επιβολής απαγόρευσης λειτουργίας σε αερομεταφορέα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο του παραρτήματος Α ή Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(4)

Η Επιτροπή έδωσε στους ενδιαφερόμενους αερομεταφορείς τη δυνατότητα να συμβουλευθούν τα έγγραφα που διαβίβασαν τα κράτη μέλη, να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις και να εκθέσουν προφορικά τις θέσεις τους στην Επιτροπή και την επιτροπή που έχει συσταθεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005 («επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών»).

(5)

Η Επιτροπή ενημέρωσε την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών για τις εν εξελίξει κοινές διαβουλεύσεις, βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 473/2006 της Επιτροπής (3), με τις αρμόδιες αρχές και τους αερομεταφορείς των εξής κρατών: Αρμενία, Λευκορωσία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Ινδονησία, Μολδαβία και Ρωσία. Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας της αεροπορίας στην Ανγκόλα, το Κονγκό Μπραζαβίλ, το Ιράκ, τη Δημοκρατία της Κιργιζίας, τη Μαλαισία, το Νεπάλ, το Τουρκμενιστάν και τη Βενεζουέλα.

(6)

Ο EASA ενημέρωσε την Επιτροπή και την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών σχετικά με τις τεχνικές αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν για την αρχική αξιολόγηση και τη συνεχή παρακολούθηση των αδειών των αερομεταφορέων τρίτων χωρών («TCO»), που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 452/2014 της Επιτροπής (4).

(7)

Ο EASA ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή και την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών για τα αποτελέσματα της ανάλυσης των επιθεωρήσεων διαδρόμου που διενεργήθηκαν βάσει του προγράμματος «Εκτίμηση της Ασφάλειας Ξένων Αεροσκαφών» (Safety Assessment of Foreign Aircraft, «SAFA») σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής (5).

(8)

Επιπλέον, ο EASA ενημέρωσε την Επιτροπή και την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών για τα έργα παροχής τεχνικής βοήθειας που υλοποιήθηκαν σε τρίτες χώρες τις οποίες αφορούσε απαγόρευση λειτουργίας δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006. Ο EASA παρείχε πληροφορίες για τα σχέδια και τα αιτήματα παροχής περαιτέρω τεχνικής βοήθειας και συνεργασίας με σκοπό τη βελτίωση της διοικητικής και της τεχνικής ικανότητας των αρχών πολιτικής αεροπορίας τρίτων χωρών προκειμένου να τις διευκολύνει στην επίλυση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας. Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να ανταποκριθούν στα εν λόγω αιτήματα σε διμερή βάση, σε συντονισμό με την Επιτροπή και τον EASA. Εν προκειμένω, η Επιτροπή επανέλαβε τη χρησιμότητα παροχής πληροφοριών στη διεθνή κοινότητα αερομεταφορών, ιδίως μέσω της εταιρικής σχέσης συνδρομής κατά την εφαρμογή της ασφάλειας της αεροπορίας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), όσον αφορά την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Ένωση και τα κράτη μέλη σε τρίτες χώρες για τη βελτίωση της ασφάλειας της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο.

(9)

Ο Eurocontrol διαβίβασε στην Επιτροπή και στην επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών την επικαιροποιημένη κατάσταση της λειτουργίας συνέγερσης SAFA και TCO, καθώς και τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία για τα μηνύματα συνέγερσης για απαγορευμένους αερομεταφορείς.

Αερομεταφορείς της Ένωσης

(10)

Αφού ο ΕΑSA ανέλυσε τις πληροφορίες που προέκυψαν από επιθεωρήσεις διαδρόμου που διενεργήθηκαν σε αεροσκάφη αερομεταφορέων της Ένωσης και από επιθεωρήσεις τυποποίησης που διενήργησε ο ΕΑSA, καθώς και από ειδικές επιθεωρήσεις και ελέγχους που διενήργησαν εθνικές αεροπορικές αρχές, αρκετά κράτη μέλη έλαβαν ορισμένα μέτρα επιβολής της νομοθεσίας και ενημέρωσαν σχετικά την Επιτροπή και την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών. Η Βουλγαρία ενημέρωσε την Επιτροπή και την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών για τα μέτρα που έλαβε όσον αφορά τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Βουλγαρία.

(11)

Τα κράτη μέλη βεβαίωσαν εκ νέου την ετοιμότητά τους να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, σε περίπτωση που προκύψει από σχετικές με την ασφάλεια πληροφορίες ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης αερομεταφορέων της Ένωσης με τα σχετικά πρότυπα ασφάλειας.

Αερομεταφορείς της Αρμενίας

(12)

Αερομεταφορείς της Αρμενίας δεν έχουν ποτέ συμπεριληφθεί στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(13)

Τον Ιούλιο του 2019, στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης TCO, ο EASA πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στην επιτροπή πολιτικής αεροπορίας της Αρμενίας («CAC») και σε δύο αερομεταφορείς, τον Taron Avia LLC και τον Atlantis European Airways.

(14)

Μετά την επίσκεψη αυτή, ο EASA συμπέρανε ότι η CAC δεν είχε ακολουθήσει συστηματικά την καθιερωμένη διαδικασία πιστοποίησης κατά την επικαιροποίηση των προδιαγραφών πτητικών λειτουργιών των εν λόγω αερομεταφορέων. Επιπλέον, η CAC δεν μπορούσε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι αξιολογούσε συστηματικά τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας, τα συστήματα διαρκούς αξιοπλοΐας και τους φορείς συντήρησης των αερομεταφορέων τους οποίους είχε πιστοποιήσει. Επίσης, η CAC δεν διέθετε την ικανότητα να εντοπίσει σημαντικές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των αερομεταφορέων με διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(15)

Σε συνέχεια των πορισμάτων του EASA στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης TCO, η Επιτροπή, με επιστολή της 11ης Οκτωβρίου 2019, ενημέρωσε την CAC σχετικά με ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια πτήσεων που αφορούν αερομεταφορείς εγγεγραμμένους στο μητρώο της Αρμενίας και κάλεσε την CAC και τον αερομεταφορέα Taron Avia LLC σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών, σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005.

(16)

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 η Επιτροπή, ο EASA και η CAC πραγματοποίησαν τεχνική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνεδρίαση, η CAC παρείχε πληροφορίες για τις οικείες δραστηριότητες επιτήρησης, μεταξύ των οποίων τα σχέδια όσον αφορά την αναδιοργάνωσή τους, την πρόσληψη και την εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού, καθώς και τη βελτίωση των ικανοτήτων επιτήρησης. Η CAC ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, με βάση τα πορίσματα του EASA στο πλαίσιο της διαδικασίας TCO για τον αερομεταφορέα Taron Avia LLC τον Ιούλιο του 2019, αποφάσισε στις 7 Νοεμβρίου 2019 να ανακαλέσει το πιστοποιητικό αερομεταφορέα («AOC») του εν λόγω αερομεταφορέα. Δεδομένου ότι ο Taron Avia LLC διέκοψε στη συνέχεια τις δραστηριότητές του, δεν ήταν πλέον αναγκαίο να προσκληθεί ο αερομεταφορέας σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών.

(17)

Βάσει των διαθέσιμων προς το παρόν πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης TCO εκ μέρους του EASA, των επιθεωρήσεων διαδρόμου που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του προγράμματος SAFA και των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από την CAC, η Επιτροπή θεωρεί ότι η CAC θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητα επιθεώρησης των αερομεταφορέων για τους οποίους φέρει την ευθύνη πιστοποίησης και εποπτείας.

(18)

Κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019, η CAC παρουσίασε επισκόπηση της οργάνωσης και της δομής της, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στο τμήμα αξιοπλοΐας και στο τμήμα πτητικών λειτουργιών. Η CAC παρείχε λεπτομερή στοιχεία για τα μέτρα που ελήφθησαν όσον αφορά ορισμένους αερομεταφορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Αρμενίας, για την εκπαίδευση των επιθεωρητών, καθώς και για τις μελλοντικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων σχέδια για την πρόσληψη νέων επιθεωρητών. Η Επιτροπή τόνισε ότι, όπως ισχύει για όλες τις αρχές πολιτικής αεροπορίας, αναμένει από την CAC να εκδίδει πιστοποιητικά αερομεταφορέα και να εγγράφει αεροσκάφη στο μητρώο της εάν και εφόσον διαθέτει πλήρη ικανότητα εποπτείας τους.

(19)

Επιπλέον, η CAC τόνισε την προγραμματισμένη σύγκλιση με το κανονιστικό πλαίσιο της Ένωσης ως αποτέλεσμα της σύναψης και εφαρμογής της συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και της Αρμενίας.

(20)

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η CAC ανέλαβε την υποχρέωση να τηρεί την Επιτροπή συνεχώς ενήμερη σχετικά με τις δραστηριότητες εποπτείας και τα μέτρα που λαμβάνει για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας στην Αρμενία, ιδίως την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή του κρατικού προγράμματος ασφάλειας της Αρμενίας.

(21)

Η Επιτροπή σκοπεύει να πραγματοποιήσει, με τη συνδρομή του EASA και την υποστήριξη των κρατών μελών, επιτόπια ενωσιακή επίσκεψη αξιολόγησης στην Αρμενία για να επαληθεύσει κατά πόσον η πιστοποίηση και η εποπτεία των αερομεταφορέων διενεργείται από την CAC σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας πτήσεων. Η επιτόπια επίσκεψη αξιολόγησης θα επικεντρωθεί στην CAC και σε επιλεγμένους αερομεταφορείς της Αρμενίας.

(22)

Μολονότι θα απαιτηθεί διόρθωση για τις διάφορες ελλείψεις που διαπιστώθηκαν, η φύση τους δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη συμπερίληψη όλων των αερομεταφορέων από την Αρμενία στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(23)

Ως εκ τούτου, με βάση τις πληροφορίες που είναι επί του παρόντος διαθέσιμες, σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι προς το παρόν, όσον αφορά τους αερομεταφορείς της Αρμενίας, δεν υφίστανται λόγοι τροποποίησης του καταλόγου αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης.

(24)

Μέσω της ιεράρχησης των επιθεωρήσεων διαδρόμου σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Αρμενία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στην Αρμενία με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(25)

Σε περίπτωση που από τις σχετικές πληροφορίες ασφάλειας προκύψει ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, η Επιτροπή ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005.

Αερομεταφορείς της Λευκορωσίας

(26)

Αερομεταφορείς της Λευκορωσίας δεν έχουν ποτέ συμπεριληφθεί στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(27)

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, σε συνέχεια των ελλείψεων στην ασφάλεια πτήσεων που διαπίστωσε ο EASA στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης TCO, η Επιτροπή άρχισε διαβουλεύσεις με το τμήμα πολιτικής αεροπορίας της Λευκορωσίας («AD-BLR»), σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 473/2006.

(28)

Μετά την ακρόαση ενώπιον της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών στις 3 Απριλίου 2019, η επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών αναγνώρισε την πρόοδο του AD-BLR στην εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα έκρινε ότι το AD-BLR θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω βελτιώσεις της ικανότητάς του όσον αφορά την εποπτεία της ασφάλειας.

(29)

Στις 5 Νοεμβρίου 2019 η Επιτροπή, ο EASA και εκπρόσωποι του AD-BLR πραγματοποίησαν τεχνική συνεδρίαση. Σκοπός της εν λόγω συνεδρίασης ήταν η επανεξέταση του σχεδίου διορθωτικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από το AD-BLR, καθώς και των συναφών δράσεων που είχε αναλάβει το AD-BLR για να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμόρφωση του οικείου συστήματος εποπτείας της ασφάλειας πτήσεων με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας. Από τη συνεδρίαση προέκυψε ότι ήταν αναγκαίο να δοθούν από το AD-BLR στην Επιτροπή περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένες δράσεις που έχουν αναληφθεί. Στις 14 Νοεμβρίου 2019 η Επιτροπή έλαβε τις εν λόγω συμπληρωματικές πληροφορίες.

(30)

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από το AD-BLR να επανεξετάσει το σχέδιο διορθωτικών μέτρων, αναπτύσσοντας περαιτέρω την ανάλυση των γενεσιουργών αιτίων των ελλείψεων στην ασφάλεια πτήσεων οι οποίες εντοπίστηκαν κατά την επίσκεψη επιτόπιας ενωσιακής αξιολόγησης τον Μάρτιο του 2019, με σκοπό να συζητηθεί η εν λόγω ανάλυση σε επόμενη τεχνική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες το πρώτο τρίμηνο του 2020.

(31)

Στις 20 Νοεμβρίου 2019 η Επιτροπή υπέβαλε έκθεση στην επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών σχετικά με τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από το AD-BLR, ήτοι την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση του ειδικού σώματος επιθεωρητών για τον τομέα των αερομεταφορών, τη δημιουργία του τμήματος ποιότητας, την κατάσταση του προγράμματος επαναπιστοποίησης των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί από το AD-BLR, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν για τη βελτίωση του προγράμματος επιτήρησης. Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών ότι η κατάσταση της πολιτικής αεροπορίας στη Λευκορωσία παραμένει υπό αυστηρό έλεγχο.

(32)

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι προς το παρόν, όσον αφορά τους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας, δεν υφίστανται λόγοι τροποποίησης του καταλόγου αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης.

(33)

Μέσω της ιεράρχησης των επιθεωρήσεων διαδρόμου σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Λευκορωσία με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(34)

Σε περίπτωση που από τις σχετικές πληροφορίες ασφάλειας προκύψει ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, η Επιτροπή ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005.

Αερομεταφορείς της Δομινικανής Δημοκρατίας

(35)

Αερομεταφορείς της Δομινικανής Δημοκρατίας δεν έχουν ποτέ συμπεριληφθεί στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(36)

Στις 15 Απριλίου 2019, σε συνέχεια των ελλείψεων στην ασφάλεια πτήσεων που διαπίστωσε ο EASA στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης TCO και με βάση την ανάλυση των επιθεωρήσεων διαδρόμου που διενεργήθηκαν βάσει του προγράμματος SAFA, η Επιτροπή άρχισε διαβουλεύσεις με το Instituto Dominicano de Aviación Civil («IDAC»), σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 473/2006.

(37)

Στις 10 Οκτωβρίου 2019 η Επιτροπή, ο EASA, ένας εκπρόσωπος κράτους μέλους και εκπρόσωποι του IDAC πραγματοποίησαν τεχνική συνεδρίαση. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης, το IDAC παρείχε στην Επιτροπή γενικές πληροφορίες σχετικά με τον τομέα των αερομεταφορών στη Δομινικανή Δημοκρατία, το προσωπικό που διατίθεται για τις δραστηριότητες εποπτείας και τον τρόπο διεξαγωγής των εν λόγω δραστηριοτήτων. Συζητήθηκαν επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι αερομεταφορείς κατά τη διαδικασία αδειοδότησης TCO, κυρίως λόγω ελλείψεων στην ασφάλεια πτήσεων, καθώς και τα πορίσματα που προέκυψαν κατά τις επιθεωρήσεις διαδρόμου SAFA. Το IDAC ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχουν δρομολογηθεί διορθωτικά μέτρα με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των ελλείψεων στην ασφάλεια πτήσεων που εντοπίστηκαν από τον EASA. Ειδικότερα, το IDAC ενημέρωσε σχετικά με τις υπό εξέλιξη δράσεις όσον αφορά την κατάρτιση του προσωπικού.

(38)

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης, το IDAC προέβη επίσης σε ενημέρωση σχετικά με το επίπεδο εφαρμογής του κρατικού προγράμματος ασφάλειας στη Δομινικανή Δημοκρατία. Με τη βεβαιότητα ότι οι δραστηριότητές του διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, το IDAC κάλεσε την Ένωση να πραγματοποιήσει επιτόπια επίσκεψη αξιολόγησης. Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι πράγματι αναγκαίο να προβεί σε επιτόπια ενωσιακή επίσκεψη αξιολόγησης πριν από την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών.

(39)

Μολονότι η Επιτροπή και ο EASA εντόπισαν διάφορες ελλείψεις με βάση την ανάλυση των πληροφοριών που ελήφθησαν μέσω εγγράφων και μέσω της τεχνικής συνεδρίασης, οι εν λόγω πληροφορίες δεν είναι τέτοιας φύσης ώστε να δικαιολογούν τη συμπερίληψη των αερομεταφορέων από τη Δομινικανή Δημοκρατία στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(40)

Ως εκ τούτου, με βάση τις πληροφορίες που είναι επί του παρόντος διαθέσιμες, σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι προς το παρόν, όσον αφορά τους αερομεταφορείς της Δομινικανής Δημοκρατίας, δεν υφίστανται λόγοι τροποποίησης του καταλόγου αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης.

(41)

Μέσω της ιεράρχησης των επιθεωρήσεων διαδρόμου σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(42)

Σε περίπτωση που από τις σχετικές πληροφορίες ασφάλειας προκύψει ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, η Επιτροπή ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005.

Αερομεταφορείς της Ισημερινής Γουινέας

(43)

Το 2006 όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Ισημερινή Γουινέα συμπεριλήφθηκαν στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(44)

Τον Οκτώβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε επιτόπια ενωσιακή επίσκεψη αξιολόγησης στην Ισημερινή Γουινέα, κατά την οποία αξιολογήθηκε το έργο της αεροπορικής αρχής, της Autoridad Aeronáutica de Guinea Ecuatorial (AAGE). Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις σε δύο ενεργούς αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Ισημερινή Γουινέα, συγκεκριμένα στον CEIBA Intercontinental και τον Cronos Airlines. Κατά την επιτόπια ενωσιακή επίσκεψη αξιολόγησης διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων με σκοπό την επικαιροποίηση του συστήματος εποπτείας της ασφάλειας πτήσεων με τις πρόσφατες τροποποιήσεις των διεθνών προτύπων ασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό, η AAGE κατάρτισε σχέδιο διορθωτικών μέτρων.

(45)

Τον Δεκέμβριο του 2018 η AAGE εξέφρασε στην Επιτροπή το ενδιαφέρον της για την επανέναρξη του διαλόγου σχετικά με την τροποποίηση του παραρτήματος Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 όσον αφορά όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Ισημερινή Γουινέα. Στις 12 Φεβρουαρίου 2019 η Επιτροπή απέστειλε στην AAGE επιστολή με την οποία ζητούσε λεπτομερή έκθεση για την εφαρμογή του σχεδίου διορθωτικών μέτρων και κάθε άλλη σχετική πληροφορία που να καταδεικνύει την πρόοδο της AAGE ως προς την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην ασφάλεια πτήσεων. Οι πληροφορίες που διαβίβασε η AAGE μεταξύ της 11ης Ιουλίου και της 20ής Αυγούστου 2019 ήταν ελλιπείς, ως εκ τούτου στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 η Επιτροπή ενημέρωσε την AAGE ότι οι παρασχεθείσες πληροφορίες ήταν ελλιπείς. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 28 Οκτωβρίου 2019, η AAGE απέστειλε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αερομεταφορείς CEIBA Intercontinental και Cronos Airlines, αντιστοίχως, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση, το προσωπικό και τις δραστηριότητες εποπτείας της AAGE.

(46)

Στις 6 Νοεμβρίου 2019 ο EASA συμπέρανε ότι είχαν παρασχεθεί όλα τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί και ότι οι εν λόγω πληροφορίες κατέδειξαν βελτιώσεις στις δραστηριότητες επιτήρησης εντός του συστήματος εποπτείας της ασφάλειας πτήσεων της AAGE, μεταξύ των οποίων ενισχυμένες δραστηριότητες εποπτείας των δύο εμπορικών αερομεταφορέων CEIBA Intercontinental και Cronos Airlines. Ωστόσο, ο EASA συμπέρανε επίσης ότι εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της AAGE να προβεί σε διόρθωση των ελλείψεων με βιώσιμο τρόπο.

(47)

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι προς το παρόν, όσον αφορά τους αερομεταφορείς της Ισημερινής Γουινέας, δεν υφίστανται λόγοι τροποποίησης του καταλόγου αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης.

(48)

Μέσω της ιεράρχησης των επιθεωρήσεων διαδρόμου σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Ισημερινή Γουινέα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στην Ισημερινή Γουινέα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

Αερομεταφορείς της Γκαμπόν

(49)

Το 2008 (6) όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Γκαμπόν συμπεριλήφθηκαν στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006, με εξαίρεση τους Gabon Airlines και Afrijet, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο παράρτημα B του εν λόγω κανονισμού.

(50)

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Επιτροπής και των αρμόδιων αρχών της Γκαμπόν, της Agence Nationale de l’Aviation Civile («ANAC της Γκαμπόν»), συνεχίστηκαν με σκοπό την παρακολούθηση της προόδου της ANAC της Γκαμπόν όσον αφορά τη διασφάλιση της συμμόρφωσης του οικείου συστήματος εποπτείας της ασφάλειας πτήσεων με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(51)

Σύμφωνα με το συμπέρασμα του ελέγχου του ΔΟΠΑ τον Ιανουάριο του 2019, το ποσοστό ουσιαστικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων ασφάλειας από την ANAC της Γκαμπόν ανήλθε στο 72,6 %, ποσοστό που συνιστά αύξηση σε σύγκριση με το 26,1 % που επιτεύχθηκε το 2016.

(52)

Από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Γκαμπόν επιτόπια ενωσιακή επίσκεψη αξιολόγησης στα γραφεία της ANAC της Γκαμπόν και στις εγκαταστάσεις των δύο αερομεταφορέων που είναι επί του παρόντος πιστοποιημένοι, ήτοι τους Afrijet Business Service και Solenta Aviation Gabon.

(53)

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ANAC της Γκαμπόν απέδειξε ότι είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τα τελευταία έτη, και συγκεκριμένα ότι είναι σε θέση να διατηρεί και να επιβάλλει ένα άρτιο ρυθμιστικό σύστημα. Φαίνεται ότι οι εθνικοί κανονισμοί επικαιροποιούνται τακτικά όταν εγκρίνονται νέες τροποποιήσεις των προτύπων και των συνιστώμενων πρακτικών του ΔΟΠΑ. Η ANAC της Γκαμπόν προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει καθιερώσει αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης του προσωπικού της. Διαθέτει προσωπικό με προσόντα και κίνητρο, παρόλο που η απόκτηση πείρας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Η ANAC της Γκαμπόν πρέπει να εξασφαλίσει την αποτελεσματική διαχείριση των ικανοτήτων που απαιτούνται για τις δραστηριότητές της. Κατά την επίσκεψη, η ANAC της Γκαμπόν προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πιστοποίηση των αερομεταφορέων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία του ΔΟΠΑ και ότι όλες οι δραστηριότητες τεκμηριώθηκαν δεόντως. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η ANAC της Γκαμπόν διαθέτει την ικανότητα εποπτείας των αεροπορικών δραστηριοτήτων στην Γκαμπόν και αντιμετώπισης των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στην ασφάλεια πτήσεων.

(54)

Από τις επισκέψεις στους δύο αερομεταφορείς που είναι επί του παρόντος πιστοποιημένοι στην Γκαμπόν προέκυψε το συμπέρασμα ότι αμφότεροι ελέγχουν επαρκώς τη διαρκή αξιοπλοΐα και εκτελούν τις πτητικές λειτουργίες σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ασφάλειας πτήσεων. Ωστόσο, η δειγματοληψία άλλων δραστηριοτήτων αποκάλυψε ορισμένες ήσσονος σημασίας ελλείψεις, καμία από τις οποίες δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της αεροπορίας.

(55)

Στις 20 Νοεμβρίου 2019 η Επιτροπή και η επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών πραγματοποίησαν ακρόαση με την ANAC της Γκαμπόν και τους αερομεταφορείς Afrijet Business Service και Solenta Aviation Gabon.

(56)

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η ANAC της Γκαμπόν παρουσίασε στην Επιτροπή και στην επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών το σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή για την εποπτεία της ασφάλειας πτήσεων των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στην Γκαμπόν. Εξήγησε ότι η πρόοδος στην αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφαλείας, η οποία διαπιστώθηκε μέσω του ελέγχου του ΔΟΠΑ το 2019, ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς μέτρων που είχαν ληφθεί από το 2012. Η ANAC της Γκαμπόν, τονίζοντας τη δέσμευσή της για συνεχή βελτίωση, ενημέρωσε την Επιτροπή και την επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου διορθωτικών μέτρων που εκπόνησε με βάση τα αποτελέσματα της επιτόπιας ενωσιακής επίσκεψης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2019. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους για το μέλλον, όπως η θέσπιση ενός κρατικού προγράμματος ασφάλειας, η πιστοποίηση ενός συστήματος ποιότητας και η περαιτέρω πρόοδος ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφάλειας. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές. Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση της δραστηριότητας της πολιτικής αεροπορίας στην Γκαμπόν θα καταστήσει αναγκαία την έγκριση ειδικών μέτρων μετριασμού από την ANAC της Γκαμπόν, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των μελών του προσωπικού του οργανισμού και το επίπεδο απαιτούμενης εμπειρογνωσίας.

(57)

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Afrijet Business Service παρουσίασε επισκόπηση της οργάνωσης και της δομής του, του τρέχοντος στόλου του και των σχεδίων ανάπτυξης διαδρομών, καθώς και βασικά στοιχεία του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας του αερομεταφορέα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας προσδιορισμού των κινδύνων και της διαδικασίας μετριασμού της διακινδύνευσης.

(58)

Ο Solenta Aviation Gabon παρουσίασε επισκόπηση της οργάνωσης και της δομής του, του τρέχοντος στόλου του και των σχεδίων ανάπτυξης διαδρομών, καθώς και βασικά στοιχεία του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας πτήσεων του αερομεταφορέα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας προσδιορισμού των κινδύνων και της διαδικασίας μετριασμού της διακινδύνευσης. Τόνισε τη δέσμευσή του για συνεχή βελτίωση των επιδόσεών του στον τομέα της ασφάλειας, εξηγώντας την πολυπλοκότητα των λειτουργιών και της διαχείρισης του πληρώματος του αερομεταφορέα, καθώς και των διαδικασιών διαχείρισης της ασφάλειας που ακολουθούνται για τη διασφάλιση της ασφάλειας των λειτουργιών. Πρόσθεσε ότι οι εν λόγω δραστηριότητες υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από την ANAC της Γκαμπόν.

(59)

Συνεπώς, σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι ο κατάλογος αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να διαγραφούν όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Γκαμπόν από τα παραρτήματα Α και Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(60)

Μέσω της ιεράρχησης των επιθεωρήσεων διαδρόμου σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Γκαμπόν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στην Γκαμπόν με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(61)

Σε περίπτωση που από τις σχετικές πληροφορίες ασφάλειας προκύψει ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, η Επιτροπή ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005.

Αερομεταφορείς της Ινδονησίας

(62)

Τον Ιούνιο του 2018 όλοι οι αερομεταφορείς της Ινδονησίας διαγράφηκαν από το παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006, όπως τροποποιήθηκε από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/871 της Επιτροπής (7). Προκειμένου να συνεχιστεί η παρακολούθηση του συστήματος εποπτείας στην Ινδονησία, η Επιτροπή και η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδονησίας («DGCA της Ινδονησίας») συνέχισαν τις διαβουλεύσεις δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 473/2006. Στο πλαίσιο αυτό, με επιστολή της 27ης Σεπτεμβρίου 2019, η DGCA της Ινδονησίας προσκόμισε πληροφορίες και επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες εποπτείας της ασφάλειας για την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2019. Εκτός από την επικαιροποίηση του σχεδίου διορθωτικών μέτρων ως αποτέλεσμα της επιτόπιας ενωσιακής επίσκεψης αξιολόγησης τον Μάρτιο του 2018, οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την DGCA της Ινδονησίας περιλάμβαναν επίσης επικαιροποιημένα στοιχεία όσον αφορά τον κατάλογο των κατόχων AOC, τα νηολογημένα αεροσκάφη, τα ατυχήματα, τα σοβαρά συμβάντα και τα περιστατικά στην αεροπορία, καθώς και τα μέτρα επιβολής που έλαβε η DGCA της Ινδονησίας.

(63)

Η DGCA της Ινδονησίας ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν μετά την αποστολή συντονισμού και επικύρωσης του ΔΟΠΑ (ICVM) που πραγματοποιήθηκε το 2017, η οποία καταδεικνύει συνεχή βελτίωση, ιδίως στον τομέα της αξιοπλοΐας.

(64)

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τις πληροφορίες και τα έγγραφα που έλαβε, θεωρεί ότι οι περισσότερες εξηγήσεις που δόθηκαν σχετικά με το σχέδιο διορθωτικών μέτρων, τα σοβαρά συμβάντα και τα μέτρα επιβολής είναι επαρκείς. Ως εκ τούτου, ορισμένα πορίσματα που αφορούσαν το σχέδιο διορθωτικών μέτρων περατώθηκαν και οι προτεινόμενες νέες ημερομηνίες περάτωσης έγιναν δεκτές.

(65)

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 εκδόθηκε η τελική έκθεση του ατυχήματος της πτήσης JT610 της Lion Air. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για συνεχή παρακολούθηση της Ινδονησίας, η Επιτροπή θα ζητήσει από την DGCA της Ινδονησίας να συνεχίσει να παρέχει σχετικές πληροφορίες, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση των συστάσεων ασφάλειας που περιέχονται στην έκθεση.

(66)

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι προς το παρόν, όσον αφορά τους αερομεταφορείς της Ινδονησίας, δεν υφίστανται λόγοι τροποποίησης του καταλόγου αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης.

(67)

Μέσω της ιεράρχησης των επιθεωρήσεων διαδρόμου σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στην Ινδονησία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στην Ινδονησία με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(68)

Σε περίπτωση που από τις σχετικές πληροφορίες ασφάλειας προκύψει ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, η Επιτροπή ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005.

Αερομεταφορείς της Μολδαβίας

(69)

Τον Απρίλιο του 2019 (8) επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση λειτουργίας σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στη Μολδαβία εκτός από τρεις, τους Air Moldova, Fly One και Aerotranscargo, κυρίως λόγω της αδυναμίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μολδαβίας («CAAM») να εφαρμόσει και να επιβάλει τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(70)

Το χαμηλό επίπεδο εφαρμογής των διεθνών προτύπων ασφάλειας είχε διαπιστωθεί στο πλαίσιο επιτόπιας ενωσιακής επίσκεψης αξιολόγησης τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τους κανονισμούς, τις διαδικασίες και τις πρακτικές της CAAM.

(71)

Στις 24 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε τεχνική συνεδρίαση μεταξύ εκπροσώπων της Επιτροπής, του EASA, ενός κράτους μέλους και της CAAM. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η CAAM παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάπτυξη ενός εθνικού νομοθετικού πλαισίου που θα συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και θα στοχεύει στη βελτίωση του συστήματος εποπτείας της ασφάλειας στη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την εφαρμογή μιας ενισχυμένης λειτουργίας διαχείρισης της ποιότητας εντός της αρχής.

(72)

Η CAAM παρείχε επίσης πληροφορίες σχετικά με το νέο εγχειρίδιο διαχείρισης της αρχής, τον κατάλογο σημείων ελέγχου της ανάλυσης ελλείψεων του κρατικού προγράμματος ασφάλειας, την κρατική πολιτική ασφάλειας, καθώς και την κατάσταση εφαρμογής του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των αερομεταφορέων της Μολδαβίας. Επιπλέον, η CAAM ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, ως αποτέλεσμα των ελέγχων και των επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν στους αερομεταφορείς που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Μολδαβίας, ανεστάλησαν τέσσερα AOC, εκ των οποίων δύο επιστράφηκαν και δύο τελικά ανακλήθηκαν, συγκεκριμένα των αερομεταφορέων CA Î.M “TANDEM AERO” SRL και CA “OSCAR JET” SRL.

(73)

Σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι ο κατάλογος αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να αφαιρεθούν οι αερομεταφορείς CA Î.M “TANDEM AERO” SRL και CA “OSCAR JET” SRL από το παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(74)

Μέσω της ιεράρχησης των επιθεωρήσεων διαδρόμου σε όλους τους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στη Μολδαβία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Μολδαβία με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

(75)

Σε περίπτωση που από τις σχετικές πληροφορίες ασφάλειας προκύψει ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, η Επιτροπή ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005.

Αερομεταφορείς της Ρωσίας

(76)

Η Επιτροπή, ο EASA και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών εξακολούθησαν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις επιδόσεις ασφάλειας των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία και εκτελούν πτήσεις εντός της Ένωσης, μεταξύ άλλων δίνοντας προτεραιότητα στις επιθεωρήσεις διαδρόμου που διενεργούνται σε ορισμένους αερομεταφορείς της Ρωσίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012.

(77)

Στις 25 Οκτωβρίου 2019 εκπρόσωποι της Επιτροπής, του EASA και ενός κράτους μέλους συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Αερομεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας («FATA») για να επανεξετάσουν τις επιδόσεις ασφάλειας των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία, με βάση τις εκθέσεις επιθεωρήσεων διαδρόμου που διενεργήθηκαν κατά την περίοδο από 19 Μαρτίου 2019 έως 4 Οκτωβρίου 2019, και να προσδιορίσουν σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει η FATA να ενισχύσει τις οικείες δραστηριότητες εποπτείας.

(78)

Η επανεξέταση των επιθεωρήσεων διαδρόμου SAFA των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία δεν αποκάλυψε σημαντική ή επαναλαμβανόμενη έλλειψη ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η FATA ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία με τις απαιτήσεις επάρκειας της αγγλικής γλώσσας που καθορίζονται από τον ΔΟΠΑ.

(79)

Με βάση τις διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από τη FATA στην εν λόγω συνεδρίαση, η Επιτροπή θεωρεί ότι, σε αυτό το στάδιο, η FATA έχει την απαραίτητη ικανότητα και βούληση να αντιμετωπίζει τυχόν ελλείψεις στην ασφάλεια πτήσεων. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται ακρόαση των ρωσικών αεροπορικών αρχών ή αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία ενώπιον της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών.

(80)

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια που παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, η Επιτροπή κρίνει ότι προς το παρόν δεν υφίστανται λόγοι τροποποίησης του καταλόγου αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ένωσης για να συμπεριληφθούν αερομεταφορείς της Ρωσίας.

(81)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ελέγχουν την ουσιαστική συμμόρφωση των αερομεταφορέων της Ρωσίας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας πτήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στις επιθεωρήσεις διαδρόμου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012.

(82)

Σε περίπτωση που κατά τις εν λόγω επιθεωρήσεις διαπιστωθεί ότι επίκειται διακινδύνευση της ασφάλειας λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει απαγόρευση λειτουργίας στους αντίστοιχους αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία και να τους περιλάβει στο παράρτημα Α ή στο παράρτημα Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006.

(83)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 474/2006 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(84)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών που έχει συσταθεί με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2111/2005,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 474/2006 τροποποιείται ως εξής:

1)

το παράρτημα Α αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού·

2)

το παράρτημα Β αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2019.

Για την Επιτροπή

εξ ονόματος της Προέδρου

Adina VALEAN

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 344 της 27.12.2005, σ. 15.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 474/2006 της Επιτροπής, της 22ας Μαρτίου 2006, για τη σύσταση κοινοτικού καταλόγου αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Κοινότητας, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 84 της 23.3.2006, σ. 14).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 473/2006 της Επιτροπής, της 22ας Μαρτίου 2006, για θέσπιση των εκτελεστικών κανόνων όσον αφορά τον κοινοτικό κατάλογο των αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Κοινότητας, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2111/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 84 της 23.3.2006, σ. 8).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 452/2014 της Επιτροπής, της 29ης Απριλίου 2014, για τον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων και των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τις πτητικές λειτουργίες αερομεταφορέων τρίτων χωρών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 133 της 6.5.2014, σ. 12).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής, της 5ης Οκτωβρίου 2012, για καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τις πτητικές λειτουργίες δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 296 της 25.10.2012, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2008 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2008, σχετικά με τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 για τη σύσταση κοινοτικού καταλόγου αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας εντός της Κοινότητας, (ΕΕ L 197 της 25.7.2008, σ. 36).

(7)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/871 της Επιτροπής, της 14ης Ιουνίου 2018, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 όσον αφορά τον κατάλογο αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας ή σε περιορισμούς λειτουργίας εντός της Ένωσης (ΕΕ L 152 της 15.6.2018, σ. 5).

(8)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/618 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 2019, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 όσον αφορά τον κατάλογο αερομεταφορέων οι οποίοι υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας ή σε περιορισμούς λειτουργίας εντός της Ένωσης (ΕΕ L 106 της 17.4.2019, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Το παράρτημα A του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ (1)

Ονομασία της νομικής οντότητας του αερομεταφορέα, όπως αναγράφεται στο πιστοποιητικό αερομεταφορέα (AOC) (και εμπορική επωνυμία του, εφόσον είναι διαφορετική)

Αριθμός Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα (AOC) ή αριθμός άδειας λειτουργίας

Τριγράμματος κωδικός προσδιορισμού του ΔΟΠΑ

Κράτος του φορέα εκμετάλλευσης

AVIOR AIRLINES

ROI-RNR-011

ROI

Βενεζουέλα

BLUE WING AIRLINES

SRBWA-01/2002

BWI

Σουρινάμ

IRAN ASEMAN AIRLINES

FS-102

IRC

Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν

IRAQI AIRWAYS

001

IAW

Ιράκ

MED-VIEW AIRLINE

MVA/AOC/10-12/05

MEV

Νιγηρία

AIR ZIMBABWE (PVT) LTD

177/04

AZW

Ζιμπάμπουε

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές του Αφγανιστάν, ήτοι:

 

 

Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν

ARIANA AFGHAN AIRLINES

AOC 009

AFG

Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν

KAM AIR

AOC 001

KMF

Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Ανγκόλας, πλην των TAAG Angola Airlines και Heli Malongo, ήτοι:

 

 

Δημοκρατία της Ανγκόλας

AEROJET

AO-008/11-07/17 TEJ

TEJ

Δημοκρατία της Ανγκόλας

GUICANGO

AO-009/11-06/17 YYY

Άγνωστος

Δημοκρατία της Ανγκόλας

AIR JET

AO-006/11-08/18 MBC

MBC

Δημοκρατία της Ανγκόλας

BESTFLYA AIRCRAFT MANAGEMENT

AO-015/15-06/17YYY

Άγνωστος

Δημοκρατία της Ανγκόλας

HELIANG

AO 007/11-08/18 YYY

Άγνωστος

Δημοκρατία της Ανγκόλας

SJL

AO-014/13-08/18YYY

Άγνωστος

Δημοκρατία της Ανγκόλας

SONAIR

AO-002/11-08/17 SOR

SOR

Δημοκρατία της Ανγκόλας

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Δημοκρατίας του Κονγκό, ήτοι:

 

 

Δημοκρατία του Κονγκό

AERO SERVICE

RAC06-002

RSR

Δημοκρατία του Κονγκό

CANADIAN AIRWAYS CONGO

RAC06-012

Άγνωστος

Δημοκρατία του Κονγκό

EMERAUDE

RAC06-008

Άγνωστος

Δημοκρατία του Κονγκό

EQUAFLIGHT SERVICES

RAC 06-003

EKA

Δημοκρατία του Κονγκό

EQUAJET

RAC06-007

EKJ

Δημοκρατία του Κονγκό

EQUATORIAL CONGO AIRLINES S.A.

RAC 06-014

Άγνωστος

Δημοκρατία του Κονγκό

MISTRAL AVIATION

RAC06-011

Άγνωστος

Δημοκρατία του Κονγκό

TRANS AIR CONGO

RAC 06-001

TSG

Δημοκρατία του Κονγκό

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), ήτοι:

 

 

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

AIR FAST CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0112/2011

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

AIR KASAI

409/CAB/MIN/TVC/0053/2012

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

AIR KATANGA

409/CAB/MIN/TVC/0056/2012

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

AIR TROPIQUES

409/CAB/MIN/TVC/00625/2011

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

BLUE AIRLINES

106/CAB/MIN/TVC/2012

BUL

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

BLUE SKY

409/CAB/MIN/TVC/0028/2012

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

BUSY BEE CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0064/2010

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

409/CAB/MIN/TVC/0050/2012

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

CONGO AIRWAYS

019/CAB/MIN/TVC/2015

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

DAKOTA SPRL

409/CAB/MIN/TVC/071/2011

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

DOREN AIR CONGO

102/CAB/MIN/TVC/2012

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

GOMAIR

409/CAB/MIN/TVC/011/2010

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

KIN AVIA

409/CAB/MIN/TVC/0059/2010

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

KORONGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/001/2011

KGO

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

MALU AVIATION

098/CAB/MIN/TVC/2012

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

MANGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/009/2011

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

SERVE AIR

004/CAB/MIN/TVC/2015

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

SERVICES AIR

103/CAB/MIN/TVC/2012

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

SWALA AVIATION

409/CAB/MIN/TVC/0084/2010

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

TRANSAIR CARGO SERVICES

409/CAB/MIN/TVC/073/2011

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

WILL AIRLIFT

409/CAB/MIN/TVC/0247/2011

Άγνωστος

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές του Τζιμπουτί, ήτοι:

 

 

Τζιμπουτί

DAALLO AIRLINES

Άγνωστος

DAO

Τζιμπουτί

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Ισημερινής Γουινέας, ήτοι:

 

 

Ισημερινή Γουινέα

CEIBA INTERCONTINENTAL

2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

CEL

Ισημερινή Γουινέα

Cronos AIRLINES

2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

Άγνωστος

Ισημερινή Γουινέα

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Ερυθραίας, ήτοι:

 

 

Ερυθραία

ERITREAN AIRLINES

AOC αριθ. 004

ERT

Ερυθραία

NASAIR ERITREA

AOC αριθ. 005

NAS

Ερυθραία

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Δημοκρατίας της Κιργιζίας, ήτοι:

 

 

Δημοκρατία της Κιργιζίας

AIR BISHKEK (πρώην EASTOK AVIA)

15

EAA

Δημοκρατία της Κιργιζίας

AIR MANAS

17

MBB

Δημοκρατία της Κιργιζίας

AVIA TRAFFIC COMPANY

23

AVJ

Δημοκρατία της Κιργιζίας

CENTRAL ASIAN AVIATION SERVICES (CAAS)

13

CBK

Δημοκρατία της Κιργιζίας

HELI SKY

47

HAC

Δημοκρατία της Κιργιζίας

AIR KYRGYZSTAN

03

LYN

Δημοκρατία της Κιργιζίας

MANAS AIRWAYS

42

BAM

Δημοκρατία της Κιργιζίας

S GROUP INTERNATIONAL

(πρώην S GROUP AVIATION)

45

IND

Δημοκρατία της Κιργιζίας

SKY BISHKEK

43

BIS

Δημοκρατία της Κιργιζίας

SKY KG AIRLINES

41

KGK

Δημοκρατία της Κιργιζίας

SKY WAY AIR

39

SAB

Δημοκρατία της Κιργιζίας

TEZ JET

46

TEZ

Δημοκρατία της Κιργιζίας

VALOR AIR

07

VAC

Δημοκρατία της Κιργιζίας

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Λιβερίας

 

 

Λιβερία

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Λιβύης, ήτοι:

 

 

Λιβύη

AFRIQIYAH AIRWAYS

007/01

AAW

Λιβύη

AIR LIBYA

004/01

TLR

Λιβύη

BURAQ AIR

002/01

BRQ

Λιβύη

GHADAMES AIR TRANSPORT

012/05

GHT

Λιβύη

GLOBAL AVIATION AND SERVICES

008/05

GAK

Λιβύη

LIBYAN AIRLINES

001/01

LAA

Λιβύη

PETRO AIR

025/08

PEO

Λιβύη

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Μολδαβίας, πλην των Air Moldova, Fly One και Aerotranscargo, ήτοι:

 

 

Δημοκρατία της Μολδαβίας

Î.M “VALAN ICC” SRL

MD009

VLN

Δημοκρατία της Μολδαβίας

CA “AIM AIR” SRL

MD015

ΑΑΜ

Δημοκρατία της Μολδαβίας

CA “AIR STORK” SRL

MD018

MSB

Δημοκρατία της Μολδαβίας

Î M “MEGAVIATION” SRL

MD019

ARM

Δημοκρατία της Μολδαβίας

CA “PECOTOX-AIR” SRL

MD020

PXA

Δημοκρατία της Μολδαβίας

CA “TERRA AVIA” SRL

MD022

TVR

Δημοκρατία της Μολδαβίας

CA “FLY PRO” SRL

MD023

PVV

Δημοκρατία της Μολδαβίας

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές του Νεπάλ, ήτοι:

 

 

Δημοκρατία του Νεπάλ

AIR DYNASTY HELI. S.

035/2001

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

AIR KASTHAMANDAP

051/2009

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

BUDDHA AIR

014/1996

ΒΗΑ

Δημοκρατία του Νεπάλ

FISHTAIL AIR

017/2001

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

GOMA AIR

064/2010

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

HIMALAYA AIRLINES

084/2015

HIM

Δημοκρατία του Νεπάλ

MAKALU AIR

057A/2009

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

MANANG AIR PVT LTD

082/2014

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

MOUNTAIN HELICOPTERS

055/2009

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

MUKTINATH AIRLINES

081/2013

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

NEPAL AIRLINES CORPORTATION

003/2000

RNA

Δημοκρατία του Νεπάλ

SAURYA AIRLINES

083/2014

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

SHREE AIRLINES

030/2002

SHA

Δημοκρατία του Νεπάλ

SIMRIK AIR

034/2000

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

SIMRIK AIRLINES

052/2009

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

SITA AIR

033/2000

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

TARA AIR

053/2009

Άγνωστος

Δημοκρατία του Νεπάλ

YETI AIRLINES DOMESTIC

037/2004

NYT

Δημοκρατία του Νεπάλ

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ήτοι:

 

 

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

AFRICA’S CONNECTION

10/AOC/2008

ACH

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

STP AIRWAYS

03/AOC/2006

STP

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές της Σιέρα Λεόνε, ήτοι:

 

 

Σιέρα Λεόνε

AIR RUM, LTD

Άγνωστος

RUM

Σιέρα Λεόνε

DESTINY AIR SERVICES, LTD

Άγνωστος

DTY

Σιέρα Λεόνε

HEAVYLIFT CARGO

Άγνωστος

Άγνωστος

Σιέρα Λεόνε

ORANGE AIR SIERRA LEONE LTD

Άγνωστος

ORJ

Σιέρα Λεόνε

PARAMOUNT AIRLINES, LTD

Άγνωστος

PRR

Σιέρα Λεόνε

SEVEN FOUR EIGHT AIR SERVICES LTD

Άγνωστος

SVT

Σιέρα Λεόνε

TEEBAH AIRWAYS

Άγνωστος

Άγνωστος

Σιέρα Λεόνε

Όλοι οι αερομεταφορείς που έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες για τη ρυθμιστική εποπτεία αρχές του Σουδάν, ήτοι:

 

 

Δημοκρατία του Σουδάν

ALFA AIRLINES SD

54

AAJ

Δημοκρατία του Σουδάν

BADR AIRLINES

35

BDR

Δημοκρατία του Σουδάν

BLUE BIRD AVIATION

11

BLB

Δημοκρατία του Σουδάν

ELDINDER AVIATION

8

DND

Δημοκρατία του Σουδάν

GREEN FLAG AVIATION

17

Άγνωστος

Δημοκρατία του Σουδάν

HELEJETIC AIR

57

HJT

Δημοκρατία του Σουδάν

KATA AIR TRANSPORT

9

KTV

Δημοκρατία του Σουδάν

KUSH AVIATION CO.

60

KUH

Δημοκρατία του Σουδάν

NOVA AIRWAYS

46

NOV

Δημοκρατία του Σουδάν

SUDAN AIRWAYS CO.

1

SUD

Δημοκρατία του Σουδάν

SUN AIR

51

SNR

Δημοκρατία του Σουδάν

TARCO AIR

56

TRQ

Δημοκρατία του Σουδάν

»

(1)  Είναι δυνατόν να επιτραπεί στους αερομεταφορείς του παραρτήματος Α να ασκούν δικαιώματα μεταφοράς με πλήρη μίσθωση αεροσκάφους από αερομεταφορέα που δεν υπόκειται σε απαγόρευση λειτουργίας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα σχετικά πρότυπα ασφάλειας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Το παράρτημα B του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (1)

Ονομασία της νομικής οντότητας του αερομεταφορέα, όπως αναγράφεται στο πιστοποιητικό αερομεταφορέα (AOC) (και εμπορική επωνυμία του, εφόσον είναι διαφορετική)

Αριθμός Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα (AOC)

Τριγράμματος κωδικός προσδιορισμού του ΔΟΠΑ

Κράτος του φορέα εκμετάλλευσης

Τύπος αεροσκάφους που αποτελεί αντικείμενο περιορισμού

Σήμα/-τα νηολογίου και, εφόσον διατίθεται/-νται, αριθμός/-οί σειράς κατασκευής του αεροσκάφους που αποτελεί αντικείμενο περιορισμού

Κράτος νηολόγησης

AIR SERVICE COMORES

06-819/TA-15/DGACM

KMD

Κομόρες

Όλος ο στόλος πλην: LET 410 UVP

Όλος ο στόλος πλην: D6-CAM (851336)

Κομόρες

IRAN AIR

FS100

IRA

Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν

Όλα τα αεροσκάφη τύπου Fokker F100 και τύπου Boeing B747

Αεροσκάφη τύπου Fokker F100, όπως αναφέρονται στο πιστοποιητικό αερομεταφορέα· αεροσκάφη τύπου Boeing B747, όπως αναφέρονται στο πιστοποιητικό αερομεταφορέα

Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν

AIR KORYO

GAC-AOC/KOR-01

KOR

Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας

Όλος ο στόλος πλην: 2 αεροσκάφη τύπου TU- 204

Όλος ο στόλος πλην: P-632, P-633

Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας

»

(1)  Είναι δυνατόν να επιτραπεί στους αερομεταφορείς του παραρτήματος Β να ασκούν δικαιώματα μεταφοράς με πλήρη μίσθωση αεροσκάφους από αερομεταφορέα που δεν υπόκειται σε απαγόρευση λειτουργίας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα σχετικά πρότυπα ασφάλειας.


Top