EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AB0020

Γνωμη της Ευρωπαϊκης Κεντρικης Τραπεζας της 7ης Ιουνίου 2022 σχετικά με τη θέσπιση και λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης (CON/2022/20) 2022/C 307/03

CON/2022/20

ΕΕ C 307 της 12.8.2022, p. 3–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.8.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 307/3


ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 7ης Ιουνίου 2022

σχετικά με τη θέσπιση και λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης

(CON/2022/20)

(2022/C 307/03)

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 25 Νοεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δέσμη νομοθετικών μέτρων (1) (εφεξής η «πρόταση»), με την οποία πρότεινε τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης (στο εξής: ESAP) το οποίο θα παρέχει κεντρική πρόσβαση σε πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις κεφαλαιαγορές και τη βιωσιμότητα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ότι η πρόταση εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της και έχει αποφασίσει να ασκήσει το δικαίωμα υποβολής γνώμης που διαθέτει σύμφωνα με το άρθρο 127 παράγραφος 4, δεύτερη πρόταση, και το άρθρο 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γνωμοδοτική αρμοδιότητα της ΕΚΤ βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης, δεδομένου ότι η πρόταση περιέχει διατάξεις που επηρεάζουν τα καθήκοντα της ΕΚΤ όσον αφορά τη συλλογή στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό του ΕΣΚΤ») και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) στην εκ μέρους των αρμοδίων αρχών ομαλή άσκηση πολιτικών που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σύμφωνα με το άρθρο 127 παράγραφος 5 της Συνθήκης και το άρθρο 3.3 του καταστατικού του ΕΣΚΤ.

Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1.   Γενικές παρατηρήσεις

1.1

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η θέσπιση του ESAP αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και εκφράζει την ικανοποίησή της για τον στόχο της πρότασης για παροχή σε ολόκληρη την Ένωση κεντρικής πρόσβασης σε δημόσιες χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες που αφορούν οντότητες της Ένωσης και κινητές αξίες, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη βιωσιμότητα, κατά τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις και είναι αποτελεσματικός. Οι πληροφορίες που είναι προσβάσιμες μέσω ESAP θα διευκολύνουν τους επενδυτές να εντοπίζουν κατάλληλες επιχειρήσεις και έργα σε διασυνοριακή βάση και έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγαλύτερη προβολή σε οντότητες που αναζητούν χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των εταιρειών που αποτελούν μέρος μικρότερων εθνικών κεφαλαιαγορών. Το ESAP, εάν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σωστά, θα επιτρέψει έτσι την αποτελεσματικότερη κατανομή κεφαλαίων σε επίπεδο Ένωσης, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών. Απαιτείται βαθύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών για διάφορους λόγους. Πρώτον, κινητοποιούν τους πόρους που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των συμμετεχόντων στην αγορά σε πράσινη χρηματοδότηση και σε χρηματοδότηση για τη μετάβαση προς μια ψηφιακή οικονομία. Δεύτερον, η ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών αναμένεται να βελτιώσει τη μετάδοση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής σε όλες τις περιοχές της ζώνης του ευρώ. Τρίτον, οι βαθύτερες και καλά ενοποιημένες κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανθεκτικότερο. Η διασυνοριακή χρηματοδότηση και οι διασυνοριακές επενδύσεις βελτιώνουν τον επιμερισμό των κινδύνων σε ολόκληρη την Ένωση και, ως εκ τούτου, καθιστούν τις οικονομίες των κρατών μελών πιο ανθεκτικές σε κλυδωνισμούς. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει (2) τη σημασία της άμεσης έγκρισης και εφαρμογής των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών του 2020.

1.2

Το ESAP είναι επίσης σημαντικό για την ΕΚΤ, καθώς η θέσπισή του όχι μόνο θα ενισχύσει την πρόσβαση του ΕΣΚΤ σε δημόσιες χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες εν είδει δωρεάν, χρονικά άμεσης απευθείας πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές για την εκτέλεση των καθηκόντων του, αλλά θα συμβάλει και στην υπερπήδηση ορισμένων από τα κύρια εμπόδια που προκύπτουν από την ανάγκη για βαθύτερη στατιστική και οικονομική ανάλυση των πληροφοριών και των συνόλων δεδομένων που απορρέουν από διαφορετικές οδηγίες και κανονισμούς της Ένωσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται: i) η ύπαρξη πληροφοριών που είτε γνωστοποιούνται σπάνια από κεντρικό φορέα είτε δεν συμπληρώνονται με επαρκή μεταδεδομένα· ii) η έλλειψη κοινών προτύπων, διαλειτουργικών μορφοτύπων και τεχνικών λειτουργιών για τη γνωστοποίηση και την τηλεφόρτωση πληροφοριών σε δομημένη μηχαναγνώσιμη διάταξη· iii) η χρήση διαφορετικών αναγνωριστικών κωδικών για την ίδια οντότητα σε διαφορετικές οδηγίες και κανονισμούς της Ένωσης· και iv) η απουσία διεπαφής χρήστη που θα καθιστούσε δυνατή την ταχεία αναζήτηση και επεξεργασία δεδομένων ή η ύπαρξη περιορισμών στη διεπαφή αυτή. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μέσω της θέσπισης του ESAP και μέσω των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων θα διευκολύνει τη συλλογή δεδομένων και την προσβασιμότητά τους για στατιστικούς σκοπούς και, εν τέλει, τη χρήση και ανταλλαγή τους (ιδίως με άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης) σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Θα βελτιώσει επίσης το επιχειρησιακό και αναλυτικό έργο της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, θα στηρίξει τη λήψη αποφάσεων από την ίδια.

1.3

Η ΕΚΤ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την ενσωμάτωση των πληροφοριών για τη βιωσιμότητα στα χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά δεδομένα (3). Η ολοκλήρωση αυτή και η δημιουργία μιας τέτοιας «υπηρεσίας μίας στάσης» που θα περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες σχετικά με μια οντότητα, συμπεριλαμβανομένου του προφίλ βιωσιμότητάς της, θα ωφελήσει όχι μόνο τους επενδυτές, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη των πράσινων κεφαλαιαγορών και δημιουργώντας μια πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών, αλλά όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που ενδιαφέρονται για την υποβολή χρηματοοικονομικών εκθέσεων και εκθέσεων βιωσιμότητας. Από τη σκοπιά της ΕΚΤ η βελτιωμένη διαθεσιμότητα συγκρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, οι οποίες απορρέουν ιδίως από την προτεινόμενη οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (4), θα στηρίξει και θα διευκολύνει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την εφαρμογή τους σε σχέση με το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη συμβολή στην ομαλή άσκηση πολιτικών από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικότερα, η συγκέντρωση πληροφοριών για τη βιωσιμότητα στο ESAP θα στηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΚΤ για την ενσωμάτωση παραμέτρων σχετικών με την κλιματική αλλαγή στη νομισματική πολιτική της (5).

2.   Ειδικές παρατηρήσεις

2.1   Κωδικός αναγνώρισης νομικής οντότητας

2.1.1

Η ΕΚΤ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι για να διασφαλιστεί η αποτροπή κάθε αδικαιολόγητης αλλοίωσης των πληροφοριών που παρέχονται στο ESAP η πρόταση προβλέπει ότι οι πληροφορίες τις οποίες υποβάλλουν οι οντότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα η οποία μπορεί να περιλαμβάνει, εφόσον υπάρχει, τον αναγνωριστικό κωδικό νομικής οντότητας (LEI) ως υποχρεωτικό χαρακτηριστικό του εν λόγω πιστοποιητικού και θα πρέπει να τίθεται στη διάθεση των χρηστών (6).

2.1.2

Η ΕΚΤ θα επικροτούσε την επιβολή του LEI ως υποχρεωτικού χαρακτηριστικού σε επίπεδο Ένωσης, υπέρτερου κάθε άλλου γενικού αναγνωριστικού κωδικού για τις οντότητες τις οποίες αφορούν οι διάφορες οδηγίες και κανονισμοί της Ένωσης, δεδομένου ότι αυτό θα διευκόλυνε όχι μόνο την ταυτοποίηση των εν λόγω οντοτήτων, αλλά και την ακρίβεια, τη δυνατότητα αναζήτησης, την ανάκτηση, τη χρήση και τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριών που παρέχονται στον ESAP.

2.1.3

Ελλείψει LEI, η ΕΚΤ συνιστά να επισημαίνονται στους φορείς συλλογής πληροφοριών τους οποίους αφορούν οι σχετικές οδηγίες και κανονισμοί (7) εναλλακτικά μέσα για την αποτελεσματική διασφάλιση της μοναδικής ταυτοποίησης των οικείων οντοτήτων. Ειδικότερα, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αναφορά σε δέσμη ευρέως χρησιμοποιούμενων και κατ’ επέκταση ευρέως διαθέσιμων στα κράτη μέλη εθνικών αναγνωριστικών κωδικών ανά κλάδο, η οποία θα δημοσιεύεται και θα τηρείται από την ΕΚΤ (8). Παράλληλα, η εν λόγω αναφορά θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τους φορείς συλλογής να ενσωματώσουν αναγνωριστικούς κωδικούς διαθέσιμους μέσω άλλων πρωτοβουλιών της Ένωσης για τα μητρώα επιχειρήσεων (9).

2.1.4

Επιπλέον, οι απαιτήσεις έγκυρων LEI καθορίζονται από το πρότυπο 17442 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) για τους LEI (10). Σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά, ένας έγκυρος κωδικός LEI αποτελείται από 20 χαρακτήρες που καταγράφουν ένα σύνολο καθορισμένων χαρακτηριστικών, εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι αποτελούνται από ψηφία ελέγχου, υπολογιζόμενα με βάση συγκεκριμένο καθεστώς. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει εναρμόνιση του LEI σε επίπεδο Ένωσης που να διασφαλίζει ομοιόμορφο τρόπο προσδιορισμού όλων των πληροφοριών που μπορούν να γνωστοποιούνται ή να αναγγέλλονται από μια συγκεκριμένη οντότητα.

2.1.5

Η πρόταση δεν εξετάζει τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη κωδικού LEI ως υποχρεωτικού χαρακτηριστικού για οντότητες στην Ένωση και εξουσιοδοτεί τον κατάλληλο φορέα συλλογής πληροφοριών να καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για τον προσδιορισμό του LEI των οντοτήτων που υπέβαλαν τις πληροφορίες. Η ΕΚΤ αναγνωρίζει την ευελιξία που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια εξουσιοδότηση. Ωστόσο, η ΕΚΤ θεωρεί ότι έως ότου οριστεί περαιτέρω ο κωδικός LEI η χρηστικότητα του ESAP θα είναι περιορισμένη, και θεωρεί σκόπιμο να διευκρινιστεί στην πρόταση ότι οι οντότητες που παρέχουν τις πληροφορίες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον καθορισμένο κωδικό LEI (11) ή, ελλείψει κωδικού LEI, άλλα μέσα για τη διασφάλιση της αποκλειστικής ταυτοποίησης.

2.2   Ποιότητα δεδομένων

2.2.1

Το πλαίσιο ποιότητας των δεδομένων που προβλέπεται στην πρόταση (12) περιορίζεται σε αυτοματοποιημένες επικυρώσεις των πληροφοριών που υποβάλλουν οι οντότητες από τους φορείς συλλογής και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) με σκοπό την επαλήθευση i) της τήρησης του απαιτούμενου μορφότυπου· ii) της διαθεσιμότητας και πληρότητας των απαιτούμενων μεταδεδομένων· iii) της υποβολής εγκεκριμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας· και iv) του χαρακτήρα των πληροφοριών, ώστε αυτές να μην είναι προδήλως ακατάλληλες, καταχρηστικές ή σαφώς εκτός του σχετικού πεδίου εφαρμογής. Εκτός από αυτές τις αυτοματοποιημένες επικυρώσεις, η ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχονται στο ESAP δεν υπόκειται σε ελέγχους ποιότητας από τους φορείς συλλογής ή την ΕΑΚΑΑ, γεγονός που επιτρέπει ενδεχομένως τη συμπερίληψη ανακριβών και αναξιόπιστων δεδομένων πληροφοριών στο ESAP.

2.2.2

Επιπλέον, δεν είναι σαφές από την πρόταση κατά πόσον τα πλαίσια ποιότητας των δεδομένων που ενδέχεται να ισχύουν για τις διάφορες γνωστοποιήσεις σύμφωνα με τις νομικές πράξεις που αναφέρονται στην πρόταση θα ισχύουν κατ’ επέκταση για την υποβολή των εν λόγω γνωστοποιούμενων δεδομένων στους φορείς συλλογής για προσβασιμότητα μέσω του ESAP.

2.2.3

Η έλλειψη οποιουδήποτε συστήματος για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανακριβειών θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία των πληροφοριών που είναι προσβάσιμες μέσω του ESAP, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού στην πλατφόρμα και, ως εκ τούτου, παρεμποδίζοντας τον στόχο του ESAP να προωθήσει την περαιτέρω ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κεφαλαιαγορών της Ένωσης, προσφέροντας πρόσβαση σε πληροφορίες συγκρίσιμες και αξιόπιστες σε ολόκληρη την Ένωση.

2.2.4

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τον δυναμικό χαρακτήρα της πρότασης και το γεγονός ότι αυτή προβλέπεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, επιτυγχάνοντας ισορροπία μεταξύ σκοπιμότητας και χρηστικότητας. Η συμπερίληψη της δυνατότητας μελλοντικής ανάπτυξης ενός πλαισίου ποιότητας των δεδομένων θα παράσχει στο ESAP επαρκές επίπεδο αξιοπιστίας για την επίτευξη του σκοπού της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής πηγής συγκρίσιμων και ακριβών πληροφοριών. Επομένως, κατά τρόπο παρόμοιο με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για τη σταδιακή εισαγωγή των λειτουργιών του ESAP θα μπορούσε να προβλεφθεί στην πρόταση με καθυστερημένη έναρξη ισχύος η ανάπτυξη ενός πλαισίου ποιότητας δεδομένων και μιας σαφούς διακυβέρνησης των δεδομένων, με αναφορά επίσης στην έγκαιρη υποβολή, σε ζητήματα προστασίας και ακεραιότητας των δεδομένων. Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει και τη συλλογή επαρκών πληροφοριών στο ESAP και επαρκούς πείρας με αυτό προκειμένου να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν με την πάροδο του χρόνου ποιοτικοί έλεγχοι βάσει κανόνων. Η πτυχή αυτή θα μπορούσε ήδη να ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση των σχεδίων εκτελεστικών τεχνικών προτύπων.

2.3   Πλαίσιο συμμόρφωσης

2.3.1

Η ΕΚΤ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι οντότητες πρέπει να διασφαλίζουν την ακρίβεια των πληροφοριών που υποβάλλουν στους φορείς συλλογής (13). Ωστόσο, η πρόταση δεν προβλέπει κανένα είδος έννομης συνέπειας σε περίπτωση που οι οντότητες δεν διαβιβάζουν ακριβείς πληροφορίες. Ως εκ τούτου, ενώ η διάταξη αναφέρει δεόντως ότι ούτε οι φορείς συλλογής ούτε η ΕΑΚΑΑ ως φορέας διαχείρισης του ESAP θα αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη για την ακρίβεια των πληροφοριών που ενσωματώνονται σε αυτό, δεν παρέχει ρητά προστασία στους χρήστες του ESAP έναντι πιθανής απώλειας ή ζημίας τους λόγω χρήσης εσφαλμένων ή ελλιπών πληροφοριών από το ESAP.

2.3.2

Επιπλέον, η πρόταση δεν διευκρινίζει εάν τα πλαίσια συμμόρφωσης που ενδέχεται να ισχύουν για τις διάφορες γνωστοποιήσεις σύμφωνα με τις νομικές πράξεις στις οποίες η ίδια παραπέμπει (14) θα επεκτείνονται στην υποβολή των γνωστοποιούμενων δεδομένων στους φορείς συλλογής για την προσβασιμότητα των συγκεκριμένων πληροφοριών στο ESAP.

2.3.3

Ένα σαφές και ρητό πλαίσιο που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις στις οποίες θα υπόκεινται οι οντότητες που υποβάλλουν πληροφορίες στους φορείς συλλογής θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν ακριβείς πληροφορίες. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων του ESAP, συμβάλλοντας στη χρηστικότητα και την αξιοπιστία του. Ως εκ τούτου, το ESAP θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών στις πληροφορίες του, επιτυγχάνοντας αποτελεσματικά τον στόχο του να αποτελέσει μια ενιαία πηγή συγκρίσιμων και ακριβών πληροφοριών σε επίπεδο Ένωσης.

2.4   Πεδίο εφαρμογής των δεδομένων

2.4.1

Η ΕΚΤ επικροτεί το γεγονός ότι το ESAP επικεντρώνεται σε πληροφορίες τις οποίες οι οντότητες υποχρεούνται ήδη να γνωστοποιούν και ότι δεν θεσπίζει πρόσθετες απαιτήσεις γνωστοποίησης ή υποβολής εκθέσεων. Επιπλέον, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε υπάρχουσες πληροφορίες το ESAP θα διευκολύνει την ευρύτερη χρήση των δεδομένων και θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τις προσπάθειες υποβολής εκθέσεων των εταιρειών. Δεδομένου του πιο περιορισμένου πεδίου εφαρμογής των δεδομένων που είναι προσβάσιμα μέσω του ESAP σε σχέση με τις απαιτήσεις πλήρους γνωστοποίησης βάσει των νομικών πράξεων στις οποίες παραπέμπει η πρόταση (15), η ΕΚΤ συνιστά την εφαρμογή αυτοματοποιημένου συστήματος διάδοσης των δεδομένων που απαιτούνται βάσει του ESAP. Από την άποψη της υποβολής εκθέσεων αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με βάση προκαθορισμένους κανόνες αντιστοίχισης παρόμοιους με εκείνους της πρότασης της Επιτροπής για τα μέσα γνωστοποίησης μικρών και μη πολύπλοκων ιδρυμάτων (16), αλλά που θα εφαρμόζονται σε όλες τις οντότητες.

2.4.2

Ενώ το ESAP θα αρχίσει να συλλέγει πληροφορίες από τη θέσπισή του και μετά, η πρόταση δεν προβλέπει τη συλλογή ιστορικών δεδομένων που έχουν δημοσιευθεί πριν από τη θέσπισή του. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί χρονοσειρά από την έναρξη του ESAP για σύνολα δεδομένων σχετικά με χρηματοοικονομικά δεδομένα και δεδομένα βιωσιμότητας που είχαν ήδη συλλεχθεί και δημοσιευθεί επί σειρά ετών πριν από τη θέσπιση του ESAP. Η ΕΚΤ ενθαρρύνει τη συμπερίληψη τέτοιων ιστορικών δεδομένων για σύνολα δεδομένων που είναι διαθέσιμα και για τα οποία αυτό είναι εφικτό, καθώς αυτή θα ήταν χρήσιμη για τους επενδυτές και τις αρχές που ενδιαφέρονται να αναλύουν τις τάσεις και τις εξελίξεις των χρηματοοικονομικών δεδομένων και των δεδομένων βιωσιμότητας.

Φρανκφούρτη, 7 Ιουνίου 2022.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ

Christine LAGARDE


(1)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης το οποίο παρέχει κεντρική πρόσβαση σε πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις κεφαλαιαγορές και τη βιωσιμότητα, COM(2021) 723 final (εφεξής ο «προτεινόμενος κανονισμός ESAP»)· πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση ορισμένων κανονισμών όσον αφορά τη θέσπιση και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης, COM(2021) 725 final· πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση ορισμένων οδηγιών όσον αφορά τη θέσπιση και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης, COM(2021) 724 final.

(2)  Βλ. παράγραφο 1.4 της γνώμης CON/2021/27 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 7ης Σεπτεμβρίου 2021, σχετικά με πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/43/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (ΕΕ C 446 της 3.11.2021, σ. 2). Όλες οι γνώμες της ΕΚΤ δημοσιεύονται στo EUR-Lex. Βλ. άρθρο ιστολογίου του Luis de Guindos, αντιπροέδρου της ΕΚΤ, και των Fabio Panetta και Isabel Schnabel, μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, με τίτλο «Europe needs a fully-fledged capital markets union – now more than ever», διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu). Βλ. επίσης ομιλία της Christine Lagarde, προέδρου της ΕΚΤ, με τίτλο «Τowards a green capital markets union for Europe», διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(3)  Βλ. παράγραφο 1.4 της γνώμης CON/2021/27.

(4)  Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/43/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες, COM(2021) 189 fina.

(5)  Βλ. δελτίο Τύπου της ΕΚΤ της 8ης Ιουλίου 2021, με τίτλο «Η ΕΚΤ παρουσιάζει σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση παραμέτρων σχετικών με την κλιματική αλλαγή στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της», το οποίο είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, στη διεύθυνση www.ecb.europa.eu

(6)  Βλ. αιτιολογική σκέψη 15 της πρότασης.

(7)  Βλ. παράρτημα της πρότασης.

(8)  Βλ. ενημερωτικό υλικό που δημοσιεύει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του συστήματος συλλογής στοιχείων για τραπεζικά δάνεια της AnaCredit στον δικτυακό της τόπο (www.ecb.europa.eu).

(9)  Βλ. το σύστημα διασύνδεσης μητρώων επιχειρήσεων (BRIS) βάσει της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, σχετικά με ορισμένες πτυχές του εταιρικού δικαίου (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 46) και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1042 της Επιτροπής, της 18ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες για το σύστημα διασύνδεσης των μητρώων και για την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2244 της Επιτροπής (ΕΕ L 225 της 25.6.2021, σ. 7), ή το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα στατιστικά μητρώα επιχειρήσεων βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις και την κατάργηση 10 νομικών πράξεων στον τομέα των στατιστικών για τις επιχειρήσεις (ΕΕ L 327 της 17.12.2019, σ. 1) και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2020/1197 της Επιτροπής, της 30ής Ιουλίου 2020, για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών και ρυθμίσεων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις και την κατάργηση 10 νομικών πράξεων στον τομέα των στατιστικών για τις επιχειρήσεις (ΕΕ L 271 της 18.8.2020, σ. 1).

(10)  Βλ. κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 1)· άρθρο 11 παράγραφος 7 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 926/2014 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2016, για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά τα τυποποιημένα έντυπα, τα υποδείγματα και τις διαδικασίες για την αδειοδότηση, την επανεξέταση και την αξιολόγηση των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων, για τη συνεργασία μεταξύ των αρχών του κράτους μέλους καταγωγής και του κράτους μέλους υποδοχής, για τη διαβούλευση με τις αρχές που συμμετέχουν στην άδεια παροχής επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, για την πρόσβαση σε κεντρικά αποθετήρια τίτλων και όσον αφορά τον μορφότυπο των αρχείων που τηρούνται από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 65 της 10.3.2017, σ. 145)· και το σημείο 1.10 του παραρτήματος της πρότασης. Βλ. επίσης κανονισμό (EΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 8)· το παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (EΕ) 2018/708 της Επιτροπής, της 17ης Απριλίου 2018, για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά το υπόδειγμα που χρησιμοποιείται από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς για την υποβολή εκθέσεων στις αρμόδιες αρχές κατά το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 15.5.2018, σ. 5)· και το σημείο 1.16 του παραρτήματος της πρότασης.

(11)  Βλ. έκτη υποπαράγραφο της παραγράφου 2.4 της γνώμης CON/2014/49 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 24ης Ιουνίου 2014, αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την υποβολή εκθέσεων και τη διαφάνεια σε σχέση με τις συναλλαγές χρηματοδότησης τίτλων (ΕΕ C 336 της 26.9.2014, σ. 5)· παράγραφο 2.2 της γνώμης CON/2016/15 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 17ης Μαρτίου 2016, αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση (ΕΕ C 195 της 2.6.2016, σ. 1)· παράγραφο 2.1 της γνώμης CON/2016/44 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 12ης Σεπτεμβρίου 2016, αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 345/2013 σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 346/2013 σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΕ C 394 της 26.10.2016, σ. 2)· και παράγραφο 2.5.3 της γνώμης CON/2021/27.

(12)  Βλ. άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β), άρθρο 5 παράγραφος 2 και άρθρο 10 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού ESAP.

(13)  Βλ. άρθρο 5 παράγραφος 4 της πρότασης.

(14)  Βλ. παράρτημα της πρότασης.

(15)  Βλ. παράρτημα της πρότασης.

(16)  Προτεινόμενο άρθρο 1 σημείο 182 της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά τις απαιτήσεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης, τον λειτουργικό κίνδυνο, τον κίνδυνο αγοράς και το κατώτατο όριο κεφαλαιακών απαιτήσεων, COM(2021) 664 final.


Top