Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AE1412

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα α) «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εφαρμογής και της επιβολής των κανόνων της ενιαίας αγοράς» [COM(2020) 94 final], β) «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Εντοπισμός και αντιμετώπιση των φραγμών στην ενιαία αγορά» [COM(2020) 93 final]

    EESC 2020/01412

    ΕΕ C 364 της 28.10.2020, p. 116–123 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    28.10.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 364/116


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα α) «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εφαρμογής και της επιβολής των κανόνων της ενιαίας αγοράς»

    [COM(2020) 94 final]

    β) «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Εντοπισμός και αντιμετώπιση των φραγμών στην ενιαία αγορά»

    [COM(2020) 93 final]

    (2020/C 364/16)

    Εισηγητής:

    ο κ. Gerardo LARGHI

    Συνεισηγητής:

    ο κ. Gonçalo LOBO XAVIER

    Αίτηση γνωμοδότησης

    α)

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 22.4.2020

    β)

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 22.4.2020

    Νομική βάση

    α) και β): Άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Αρμόδιο τμήμα

    Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

    Υιοθετήθηκε από το τμήμα

    25.6.2020

    Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

    16.7.2020

    Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

    553

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    (υπέρ/κατά/αποχές)

    212/2/5

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1.

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) υποστηρίζει το «Μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εφαρμογής και της επιβολής των κανόνων της ενιαίας αγοράς» (1) που υπέβαλε η Επιτροπή.

    1.2.

    Επιπλέον, η ΕΟΚΕ είναι πρόθυμη να υποστηρίξει και επικροτεί την ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα «Εντοπισμός και αντιμετώπιση των φραγμών στην ενιαία αγορά» (2).

    1.3.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι, για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανεπαρκής ή αναποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ συνιστά την αχίλλειο πτέρνα του δικαίου της ΕΕ και, ως εκ τούτου, πολλές περιπτώσεις απάτης και παράνομης συμπεριφοράς δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και τη διασφάλιση της πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού της ενιαίας αγοράς για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές.

    1.4.

    Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι, για να είναι αποτελεσματική μια στρατηγική εφαρμογής, πρέπει: 1) να βασίζεται σε μια ισχυρή εταιρική σχέση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων· 2) να καθιερώνει την ευρύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των υφιστάμενων δικτύων επιβολής της νομοθεσίας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα προβλήματα που πλήττουν ταυτόχρονα πολλαπλούς τομείς αντιμετωπίζονται με στοχευμένο τρόπο· 3) να αναπτύσσει στρατηγικές και μέσα για την αντιμετώπιση εκτεταμένων παραβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, κατά τρόπο ώστε να μπορεί να αναλαμβάνεται ενιαία αποτελεσματική και διαφανής δράση για την προστασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών και να διασφαλίζεται η διακρατική επιβολή της νομοθεσίας· 4) να αξιοποιεί το δυναμικό των νέων τεχνολογιών.

    1.5.

    Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να προβλέψει στο σχέδιο δράσης σαφώς καθορισμένο ρόλο για τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές.

    1.6.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει πλήρως την ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετατρέψει το SOLVIT σε ένα αποτελεσματικό προεπιλεγμένο εργαλείο για τους αδικαιολόγητους φραγμούς στην ενιαία αγορά, ωστόσο είναι σημαντικό το SOLVIT να διαθέτει μια πιο δομημένη διαδικασία προκειμένου να μπορεί να παραπέμπει στην Επιτροπή σημαντικές υποθέσεις και να δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς και τα πεδία πολιτικής.

    1.7.

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρωτοβουλία που εστιάζεται στη βελτίωση της εκ των προτέρων αξιολόγησης των περιοριστικών ρυθμίσεων σύμφωνα με την οδηγία σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας (3). Η ενεργός συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων στον «έλεγχο αναλογικότητας» θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

    1.8.

    Η ενιαία ψηφιακή πύλη είναι ένας τρόπος για να καλυφθούν, μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για διαδικτυακή πληροφόρηση. Τα ενιαία σημεία επαφής θα ενσωματωθούν γρήγορα στην ενιαία ψηφιακή πύλη, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθύνονται σε έναν μόνο τόπο για παροχή βοήθειας και πληροφοριών.

    1.9.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει το αίτημα της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση για την επιβολή της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, για τη θέσπιση διαδικασίας κοινοποίησης για τα συστήματα χορήγησης άδειας και τις απαιτήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες (4).

    1.10.

    Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η κρίση που συνδέεται με την εξάπλωση της νόσου COVID-19 ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ενιαία αγορά, συγκεκριμένα οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές εγγυήσεις και τα επίπεδα ευημερίας, ενδέχεται να αυξηθούν μετά το τέλος της πανδημίας.

    1.11.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι, παρά τα πραγματικά επιτεύγματα της ενιαίας αγοράς, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αναφέρουν πάρα πολλούς εναπομείναντες φραγμούς.

    1.12.

    Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται το σχέδιο δράσης της Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο «Για την υπέρβαση των υφιστάμενων φραγμών στην ενιαία αγορά θα είναι απαραίτητη μια ουσιαστική εταιρική σχέση, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μεταξύ των διάφορων παραγόντων οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή και την επιβολή των κανόνων».

    1.13.

    Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ παρακινεί την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τη νέα στρατηγική που αποσκοπεί στην επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς για την οικοδόμηση ενός ισχυρού πλαισίου συνεργασίας που θα ενσωματώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στην εφαρμογή του νομοθεσίας της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, κρίνεται σκόπιμο οι οργανώσεις να συμμετέχουν πλήρως στις εργασίες της εξαγγελθείσας ειδικής ομάδας για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς (SMET / Single Market Enforcement Task force), η οποία θα πρέπει να λειτουργεί ως φόρουμ συζήτησης θεμάτων οριζόντιας εφαρμογής.

    1.14.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η επιβολή της νομοθεσίας αποτελεί κατ’ ουσία οριζόντιο πρόβλημα και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικό τρόπο. Είναι απαραίτητο να οργανωθούν καλύτερα και να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες μεταξύ των διαφόρων δικτύων επιβολής της νομοθεσίας και να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών.

    1.15.

    Ο κανονισμός όσον αφορά τη συνεργασία για την προστασία των καταναλωτών συνέβαλε στη δημιουργία γέφυρας μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των αρχών επιβολής του νόμου μέσω της καλύτερης αναγνώρισης της συνεργασίας τους. Ωστόσο, μολονότι θετικό, το πλαίσιο αυτό παραμένει ελλιπές και χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα ανταπόκρισης στις προειδοποιήσεις των πολιτών.

    1.16.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εποπτεία των αγορών. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι τα εν λόγω ψηφιακά εργαλεία θα πρέπει να αναπτυχθούν σε επίπεδο ΕΕ και να χρησιμοποιούνται από κοινού από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    1.17.

    Οι αρχές επιβολής του νόμου αντιμετωπίζουν σήμερα ευρύ φάσμα ανέντιμων πρακτικών στην ενιαία αγορά, ενώ οι εργασίες τους υπόκεινται συχνά σε αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ ζητεί την καλύτερη χρήση των περιορισμένων πόρων, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των υφιστάμενων δικτύων, την ανάπτυξη νέων συνεργειών μεταξύ όλων των φορέων και τη δημιουργία νέων εργαλείων βασισμένων στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

    2.   Σχετικά με την ανακοίνωση με θέμα «Μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εφαρμογής και της επιβολής των κανόνων της ενιαίας αγοράς» [COM(2020) 94 final] — INT/899

    2.1.   Προκλήσεις για την ενιαία αγορά

    2.1.1.

    Η ενιαία αγορά βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και έχει διευκολύνει τη ζωή των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μια αποτελεσματική ενιαία αγορά θα πρέπει να επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να απολαμβάνουν ευρύτερη επιλογή υπηρεσιών και προϊόντων και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Η ενιαία αγορά θα πρέπει να τονώσει το εμπόριο και τον ανταγωνισμό και έχει θεμελιώδη σημασία για την επίτευξη του πράσινου, του βιομηχανικού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ.

    2.1.2.

    Για να υλοποιηθεί αυτό, η Ευρώπη πρέπει να θεσπίσει προτεραιότητες βάσει κριτηρίων και να προχωρήσει με βάση καθιερωμένα κριτήρια προς μια σαφή πολιτική καθοδήγηση, δίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στους ανθρώπους.

    2.1.3.

    Για την ενίσχυση της συνεργασίας ως προς την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς (SMET), ο ρόλος της οποίας θα είναι να αξιολογεί την κατάσταση της συμμόρφωσης της εθνικής νομοθεσίας με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, να ιεραρχεί τους φραγμούς που προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες, να αντιμετωπίζουν τον αδικαιολόγητο κανονιστικό υπερθεματισμό, να συζητά θέματα οριζόντιας επιβολής και να παρακολουθεί την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου δράσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η SMET θα πρέπει να θεσπίσει σαφή κριτήρια προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι είναι οι φραγμοί που προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες ανάλογα με την οικονομική τους αξία.

    2.1.4.

    Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει προληπτικούς μηχανισμούς με στόχο: την αποτροπή δημιουργίας νέων φραγμών στην παροχή υπηρεσιών στην ενιαία αγορά· τον εντοπισμό περιπτώσεων μη συμμόρφωσης· τη δημιουργία πλατφόρμας για την επιγραμμική επιβολή («εργαστήριο ηλεκτρονικής επιβολής») για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με παράνομα και μη συμμορφούμενα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα· τη σύσταση ενιαίου ευρωπαϊκού σημείου εισόδου πληροφοριών για τις αρχές, με σκοπό τον έλεγχο των μη εδώδιμων προϊόντων και της επερχόμενης ενιαίας τελωνειακής θυρίδας· τη διασφάλιση ότι το σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI) θα καταστεί το προεπιλεγμένο εργαλείο διοικητικής συνεργασίας· τη δημιουργία ειδικού εργαλείου που θα επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν ανώνυμα αναφορά σχετικά με ρυθμιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς· τη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας σε σχέση με τη νομοθεσία της ΕΕ στον αγροδιατροφικό τομέα (συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ζώων και των φυτών)· την αξιολόγηση της ενσωμάτωσης των υφιστάμενων δομών (όπως το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών, το ενωσιακό δίκτυο για τη συμμόρφωση των προϊόντων ή το παρατηρητήριο του EUIPO) και ενός εργαστηρίου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά ή το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» για τη δοκιμή και την εφαρμογή προηγμένων λύσεων ΤΠ· την ενίσχυση του αγώνα κατά των παραποιημένων και παράνομων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που παράγονται ή συναρμολογούνται από εισαγόμενα στοιχεία εντός της ΕΕ, και την παράταση της τρέχουσας εντολής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)· την ενίσχυση της επιβολής στην αγροδιατροφική αλυσίδα· την ανάπτυξη συστημάτων επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας προωθώντας τη χρήση ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν τη διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και εντός της ΕΕ· την εφαρμογή του SOLVIT ως το προεπιλεγμένο εργαλείο επίλυσης διαφορών που σχετίζονται με την ενιαία αγορά· τον εξορθολογισμό της διαδικασίας χειρισμού των υποθέσεων, με τη διενέργεια προκαταρκτικής αξιολόγησης των καταγγελιών εντός δύο μηνών προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα· και τη χρήση του συστήματος «EU Pilot» υπό σαφείς προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα, στις περιπτώσεις για τις οποίες φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί ταχεία λύση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος:

    2.2.   Γενικές παρατηρήσεις

    2.2.1.

    Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η ολοκλήρωση και η αποτελεσματική επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι αποτελεί μέσο για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που κατοχυρώνονται στα ιδρυτικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι αυτοσκοπό.

    2.2.2.

    Οι κύριοι φραγμοί που εντοπίζονται στην υπό εξέταση ανακοίνωση είναι οι εξής: ρυθμιστικές επιλογές σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο, τον τρόπο μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, εφαρμογής και επιβολής της νομοθεσίας, τη διοικητική ικανότητα και διοικητικές πρακτικές στα κράτη μέλη, το γενικό επιχειρηματικό και καταναλωτικό περιβάλλον, και βαθύτερα αίτια που δεν συνδέονται με τη δημόσια πολιτική, όπως η γλώσσα ή πολιτισμικές συνήθειες.

    2.2.3.

    Το SOLVIT καθίσταται το προεπιλεγμένο εργαλείο: η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τον στόχο να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες SOLVIT καθίστανται το προεπιλεγμένο εργαλείο για τους αδικαιολόγητους φραγμούς στην ενιαία αγορά Ωστόσο, το SOLVIT διαθέτει μόνο τον διάλογο και την ήπια ισχύ· επιπλέον, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με διαφορές. Το σύστημα SOLVIT χρειάζεται μια πιο διαρθρωμένη διαδικασία για την παραπομπή σημαντικών υποθέσεων στην Επιτροπή. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό το SOLVIT να λειτουργεί σε όλους τους τομείς και τα πεδία πολιτικής.

    2.2.4.

    Η βελτίωση της εκ των προτέρων αξιολόγησης των περιοριστικών ρυθμίσεων σύμφωνα με την οδηγία σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας (5) είναι ένα ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο μέτρο. Ωστόσο, η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει διαρθρωμένη βοήθεια και καθοδήγηση προς τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής εκ των προτέρων αξιολογήσεων αναλογικότητας των νέων εθνικών κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν τα επαγγέλματα βάσει της οδηγίας σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας. Επιπλέον η ενεργός συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων στον «έλεγχο αναλογικότητας» θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

    2.2.5.

    Συγκέντρωση πληροφοριών και διοικητικές διαδικασίες: η ενιαία ψηφιακή πύλη είναι ένας τρόπος για να καλυφθούν, μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για διαδικτυακή πληροφόρηση, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ενιαία αγορά, τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να παρέχουν πληροφορίες στις επιχειρήσεις μέσω ενιαίων κέντρων εξυπηρέτησης. Διάφορες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ προβλέπουν τον κεντρικό συντονισμό των ενιαίων σημείων επαφής. Αυτά θα ενσωματωθούν γρήγορα στην ενιαία ψηφιακή πύλη, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να χρειάζεται να απευθύνονται σε έναν μόνο τόπο για την παροχή βοήθειας και πληροφοριών. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν μία μόνο ενιαία και συντονισμένη απάντηση.

    2.2.6.

    Επί του παρόντος, η ΕΕ κλονίζεται στα ίδια τα θεμέλιά της, αφενός από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η τρέχουσα πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους και διάχυτο πανικό, βυθίζοντας το σύνολο της οικονομίας της ΕΕ σε ύφεση, και, αφετέρου, από εσωτερικούς παράγοντες όπως η απουσία εκείνου του κύματος αλληλεγγύης που οδήγησε στη γέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναρωτιόμαστε, επομένως, τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά που δεν θα αποτελεί απλώς μια τεχνική και νομοθετική άσκηση, επανεξετάζοντας το σύνολο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Είναι πολύ λογικό να διερωτόμαστε αν μια ενωμένη Ευρώπη — όπως κάποιοι την οραματιζόμαστε, κάποιοι αγωνίστηκαν σκληρά για να την οικοδομήσουν και άλλοι επιχείρησαν να την αποδομήσουν σταδιακά, τουλάχιστον από τη στιγμή που απορρίφθηκε το σύνταγμα της ΕΕ — θα συνεχίζει να υπάρχει το 2050 και πέραν αυτού ως πρότυπο ελευθερίας, φάρος πολιτισμού, θεματοφύλακας της ειρήνης, υπέρμαχος της αδελφοσύνης των λαών και υπερασπιστής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και χωρίς σύνορα.

    2.2.7.

    Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, κατά την οποία η Ευρώπη ασφυκτιά λόγω της παρατεταμένης κρίσης, η οποία είναι συστημική και δεν ενεργοποιείται μόνο από την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας: δεν πρόκειται μόνο για οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και για κρίση κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών. Αρκετοί πολίτες πιστεύουν ότι η μόνη αξιόπιστη λύση είναι να παραμερισθεί η καθαρά νομισματική και οικονομική προσέγγιση υπέρ μιας γνήσιας πολιτικής Ένωσης.

    2.2.8.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι στον απόηχο της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, από την οποία έχουν πληγεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, καθιστά απαραίτητη την επανεξέταση ολόκληρου του συστήματος, όχι μόνο από οργανωτική άποψη, αλλά και όσον αφορά τη γέννηση νέων ιδεών και τη διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

    2.2.9.

    Τα συστήματα πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησαν σε όλες τις χώρες για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις, τα συστήματα αυτά απέτυχαν: ούτε οι κεντρικές κυβερνήσεις, ούτε οι δήμοι, αλλά ούτε οι πολίτες δεν έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, συχνά, οι αντιδράσεις ήταν αργές και δαπανηρές, μάλιστα, ορισμένες φορές, ασυντόνιστες.

    2.2.10.

    Έχει καταστεί σαφές ότι, σε ορισμένους τομείς, η Ευρώπη εξαρτάται από τρίτες χώρες, μια κατάσταση η οποία απαιτεί επανεξέταση ορισμένων θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να επιδείξει ικανότητα αντίδρασης και αναδιοργάνωσής της. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις δημοτικές, τις περιφερειακές και τις κρατικές δημόσιες συμβάσεις, αλλά και να παρασχεθεί στήριξη στους τοπικούς προμηθευτές: οι δημόσιες συμβάσεις πρέπει να αποτελέσουν εγγύηση της οικονομικής ασφάλειας.

    2.2.11.

    Η τυποποίηση με γνώμονα την αγορά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της «νέας προσέγγισης», η οποία εφαρμόζεται όχι μόνο στα προϊόντα αλλά και στις υπηρεσίες.

    2.2.12.

    Θα πρέπει να αξιολογείται με ακρίβεια η ανάγκη, η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος των μέτρων που πρόκειται να θεσπιστούν, ώστε, κατά τη ρύθμιση των υπηρεσιών που αφορούν την ενιαία αγορά, να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενιαία αγορά και των άλλων υπηρεσιών.

    2.2.13.

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή σχετικά με τη σημασία όλων των μέτρων που αποσκοπούν στην προώθηση της ανάπτυξης, της εφαρμογής και της επιβολής του ενωσιακού δικαίου στην ενιαία αγορά. Τομείς όπως τα αγαθά και οι υπηρεσίες, οι δημόσιες συμβάσεις, η εποπτεία της αγοράς, το δίκαιο των εταιρειών, το δίκαιο των συμβάσεων και το εξωσυμβατικό δίκαιο, η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη εργαλείων για τη διακυβέρνηση απαιτούν επειγόντως τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων, των παραγωγών, των εργαζομένων και των καταναλωτών, χωρίς να υπονομεύεται η ισορροπημένη οικονομική δραστηριότητα.

    2.2.14.

    Η ΕΟΚΕ ζητεί τη δημιουργία μιας δίκαιης ενιαίας αγοράς που θα συνεκτιμά την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες για την εργασία, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, σύμφωνα με την προσφάτως προταθείσα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη (6) και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που παρατίθενται στο πρόγραμμα της Επιτροπής. Η ΕΟΚΕ έχει ήδη υιοθετήσει πλήρως τις εν λόγω αρχές και θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό.

    2.2.15.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την απόφαση σύστασης μιας ειδικής ομάδας για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς (SMET), η οποία θα απαρτίζεται από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, σύμφωνα με τις προτάσεις και τις συστάσεις που διατύπωσε επανειλημμένα η ΕΟΚΕ (7).

    2.2.16.

    Η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία της καταπολέμησης κάθε μεμονωμένης περίπτωσης υπερβολικής ρύθμισης και εσφαλμένης εφαρμογής των κανόνων, η οποία, συχνά, υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η ΕΟΚΕ ζητεί μετ’ επιτάσεως να εκπροσωπηθεί στην εν λόγω ειδική ομάδα τουλάχιστον ως παρατηρητής.

    2.2.17.

    Όπως έχει ήδη επισημάνει σε αρκετές προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της (8), η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τον εντοπισμό από την Επιτροπή των κινδύνων και των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς που συνδέεται με τον κατακερματισμό της αγοράς, τις αποκλίσεις στους κανόνες εφαρμογής, την αβεβαιότητα όσον αφορά τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων, τις αθέμιτες και όχι πάντοτε ελεγχόμενες χρήσεις των δικτύων ΤΠ, καθώς και το γεγονός ότι οι παράνομες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς επιβολής της νομοθεσίας μέσω της φορολόγησης και της επιβολής κυρώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής. Η ΕΟΚΕ συνιστά οι Γενικές Διευθύνσεις της Επιτροπής να διαχειριστούν τα ζητήματα αυτά βάσει μιας οριζόντιας προσέγγισης.

    2.2.18.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι νόμοι της ΕΕ εξακολουθούν να μην επιβάλλονται αποτελεσματικά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα ουσιαστικής συλλογικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να θεσπιστεί με σαφή τρόπο και χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό θα βοηθούσε σημαντικά να εξασφαλιστεί, ως έσχατη λύση, η λογοδοσία για τη μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, συμβάλλοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο στην οικειοθελή συμμόρφωση με τους εν λόγω κανόνες (9).

    2.2.19.

    Μερικές φορές, φαίνεται ότι τα κράτη μέλη παραβιάζουν κανόνες της ενιαίας αγοράς που έχουν συμφωνηθεί ή δημιουργούν και ανέχονται εμπόδια στην εθνική τους νομοθεσία, με σκοπό τη δημιουργία πρόσθετης προστασίας στην αγορά τους για τις εθνικές επιχειρήσεις και την αποκόμιση οφελών γι’ αυτές. Τα οφέλη είναι συχνά πολύ βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό ζημιώνει τις ΜΜΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως και τους μεμονωμένους πολίτες και καταναλωτές που εκτίθενται σε κίνδυνο από μη συμμορφούμενα προϊόντα ή έχουν λιγότερες επιλογές στη διάθεσή τους.

    2.2.20.

    Για τον λόγο αυτό, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει το αίτημα της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση οδηγίας για την κοινοποίηση των εθνικών κανόνων δυνάμει της οδηγίας για τις υπηρεσίες (10). Ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την ισχύουσα οδηγία για τις υπηρεσίες μέσω εξαιρέσεων από την υποχρέωση κοινοποίησης όσον αφορά τους εδαφικούς περιορισμούς (συμπεριλαμβανομένου του αστικού χωροταξικού σχεδιασμού) ή αφαιρώντας από την Επιτροπή τις εξουσίες που διαθέτει σήμερα όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων.

    2.3.   Ειδικές παρατηρήσεις

    2.3.1.

    Το πεδίο εφαρμογής της ενιαίας αγοράς σημαίνει ότι η ΕΕ είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα πολυμερές, ανοικτό, χωρίς διακρίσεις και βασιζόμενο σε κανόνες εμπορικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις τρίτων χωρών πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων και η προστασία των καταναλωτών.

    2.3.2.

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί την απόφαση της Επιτροπής να συνδυάσει τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία για τη στήριξη της ανάπτυξης μιας ενιαίας αγοράς με νέα εργαλεία (όπως ένα κεντρικό σημείο πληροφόρησης στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα κράτη μέλη εάν έχουν ερωτήματα για πρακτικά ζητήματα, πλατφόρμες για ανταλλαγές με κράτη μέλη όπως η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται στις οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις και βελτιωμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες και τις απαιτήσεις για τους χρήστες μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης).

    2.3.3.

    Η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να προσθέσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ακόλουθες αρχές:

    α)

    επικουρικότητα και «διπλή επικουρικότητα»·

    β)

    αμοιβαία αναγνώριση·

    γ)

    καινοτομία και προφύλαξη·

    δ)

    το γενικό συμφέρον σε σχέση με ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες).

    2.3.4.

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την απόφαση να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες συμβάσεις. Οι διαχειριστές και οι δικαιούχοι των κονδυλίων της ΕΕ πρέπει να βοηθηθούν να βελτιώσουν τις πρακτικές τους όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και να χρησιμοποιηθούν οι δημόσιες συμβάσεις ως στρατηγικό εργαλείο για την επίτευξη βασικών στόχων πολιτικής, όπως οι αρχές της κυκλικής οικονομίας.

    3.   Σχετικά με την ανακοίνωση με θέμα «Εντοπισμός και αντιμετώπιση των φραγμών στην ενιαία αγορά» [COM (2020) 93 final] — INT/908

    3.1.   Φραγμοί στην ενιαία αγορά

    3.1.1.

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τον εντοπισμό και την άρση των φραγμών στην ενιαία αγορά επικεντρώνεται στους 13 κύριους φραγμούς, καταδεικνύοντας ότι οι φραγμοί αυτοί δεν είναι μόνο κανονιστικοί ή διοικητικοί, αλλά και πρακτικού χαρακτήρα. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ αντιμετωπίζουν, συχνά, πολλούς περιορισμούς ταυτοχρόνως. Αυτό αφορά ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές.

    3.1.2.

    Για να προταθούν πιθανές λύσεις σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, η ανακοίνωση εντοπίζει πέντε κύρια βαθύτερα αίτια των φραγμών: ρυθμιστικές επιλογές σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο, τον τρόπο μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, εφαρμογής και επιβολής της νομοθεσίας, τη διοικητική ικανότητα και διοικητικές πρακτικές στα κράτη μέλη, το γενικό επιχειρηματικό και καταναλωτικό περιβάλλον, και βαθύτερα αίτια που δεν συνδέονται με τη δημόσια πολιτική, όπως η γλώσσα και οι πολιτισμικές συνήθειες.

    3.1.3.

    Μερικές φορές, φαίνεται ότι τα κράτη μέλη παραβιάζουν κανόνες της ενιαίας αγοράς που έχουν συμφωνηθεί ή δημιουργούν και ανέχονται εμπόδια στην εθνική τους νομοθεσία, με σκοπό τη δημιουργία πρόσθετης προστασίας στην αγορά τους για τις εθνικές επιχειρήσεις και την αποκόμιση οφελών γι’ αυτές.

    3.2.   Γενικές παρατηρήσεις

    3.2.1.

    Η ΕΟΚΕ λαμβάνει υπό σημείωση την άποψη που διατυπώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της όσον αφορά τον εντοπισμό των εναπομεινάντων φραγμών για τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς. Αυτοί οι φραγμοί δεν είναι μόνο κανονιστικοί ή διοικητικοί αλλά και πρακτικοί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να αντιμετωπίζουν, συχνά, πολλούς περιορισμούς ταυτοχρόνως. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδίως για τις ΜΜΕ και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    3.2.2.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι μια αποτελεσματική στρατηγική εφαρμογής πρέπει: 1) να βασίζεται σε μια ισχυρή εταιρική σχέση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων· 2) να καθιερώνει την ευρύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των υφιστάμενων δικτύων επιβολής της νομοθεσίας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι παραβάσεις και τα προβλήματα που πλήττουν ταυτόχρονα πολλαπλούς τομείς αντιμετωπίζονται με στοχευμένο τρόπο· 3) να αναπτύσσει στρατηγικές και μέσα για την αντιμετώπιση εκτεταμένων παραβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, κατά τρόπο ώστε να μπορεί να αναλαμβάνεται δράση για την προστασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών και να διασφαλίζεται η διακρατική επιβολή της νομοθεσίας· 4) να αξιοποιεί το δυναμικό των νέων τεχνολογιών για την προώθηση αποτελεσματικών δράσεων επιβολής και στενότερης εποπτείας της αγοράς.

    3.2.3.

    Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι, για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανεπαρκής ή αναποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ συνιστά την αχίλλειο πτέρνα του δικαίου της ΕΕ, με αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις απάτης και παράνομης συμπεριφοράς να μην έχουν αντιμετωπιστεί. Η αυστηρή επιβολή του δικαίου της ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό της ενιαίας αγοράς.

    3.2.4.

    Η ζημία που έχει προκληθεί στην ενιαία αγορά από την κρίση λόγω της νόσου COVID-19 θα διογκώσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, μετά τη λήξη της πανδημίας, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές εγγυήσεις και τα επίπεδα ευημερίας θα αυξηθούν, με συνέπειες για την ενιαία αγορά και την ανάπτυξή της.

    3.2.5.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε συρρίκνωση της ενιαίας αγοράς σε μια απλή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών —η οποία δεν συνιστά φυσικό αποτέλεσμα ενός υπερεθνικού πολιτικού εγχειρήματος, αλλά απλώς τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή των εθνικών συμφερόντων των κρατών.

    3.2.6.

    Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να ενημερώνουν σαφώς τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τους περιορισμούς της ενιαίας αγοράς, ούτως ώστε να έχουν μια ρεαλιστική ιδέα του τι μπορούν πράγματι να αναμένουν από την υλοποίησή της και την επιβολή των κανόνων της. Αυτό καθιστά σημαντικό να μην επιβληθούν ούτε περιττά και αδικαιολόγητα μέτρα, τα οποία να εγείρουν πράγματι φραγμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ (11), συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελμάτων, αλλά ούτε πλήρης εναρμόνιση, η οποία δεν είναι δικαιολογημένη, δεδομένου ότι πρέπει να υπερισχύουν άλλες αρχές, όπως, για παράδειγμα, τα δικαιώματα και η προστασία των καταναλωτών. Η ενιαία αγορά πρέπει να αντικατοπτρίζει το δόγμα «δύναμη στην πολυμορφία», η οποία θα πρέπει να είναι καίριας σημασίας για την ευρωπαϊκή πολιτική παράλληλα με την εναρμόνιση.

    3.2.7.

    Η τυποποίηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της «νέας προσέγγισης», η οποία εφαρμόζεται όχι μόνο στα προϊόντα αλλά και στις υπηρεσίες.

    3.2.8.

    Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο όπως αυτό που έχει καταρτίσει η Επιτροπή για την άρση των εναπομενόντων εμποδίων συνιστά ένα φιλόδοξο και αξιέπαινο εγχείρημα, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από σημαντικές επενδύσεις στις διαδικασίες ενημέρωσης, προειδοποίησης, μάθησης, κατάρτισης, ένταξης και τυποποίησης.

    3.3.   Η κοινωνική διάσταση της ενιαίας αγοράς

    3.3.1.

    Η ΕΟΚΕ ζητεί νέου από την Επιτροπή να συνεκτιμήσει την κοινωνική διάσταση της ΕΕ προκειμένου να προωθήσει τη δημιουργία ποιοτικών και αποδοτικών θέσεων εργασίας, να ενθαρρύνει τη διασυνοριακή κινητικότητα, να βελτιώσει τις ικανότητες και τις δεξιότητες και να αυξήσει τις επενδύσεις στις ΜΜΕ που αισθάνονται ότι είναι ιδιαίτερα περιορισμένες λόγω των κανόνων που επιβάλλει η ΕΕ και αποκομίζουν τα ελάχιστα οφέλη από την ισχύουσα κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, η ΕΟΚΕ επικροτεί την έγκριση της στρατηγικής για τις ΜΜΕ για μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη.

    3.3.2.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι κανόνες που προβλέπονται για την ενιαία αγορά είναι χρήσιμοι μόνο στον βαθμό που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνικής οικονομίας της αγοράς με στόχο την πρόληψη της φτώχειας, των ανισοτήτων, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ένταξης των νέων στην κοινωνία.

    3.3.3.

    Μεταξύ των ΜΜΕ και των εργαζομένων υπάρχει το έντονο αίσθημα ότι αυτοί είναι που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές κρίσεις, την εισαγωγή του ευρώ και, επί του παρόντος, από την πολύ σοβαρή πανδημία που έχει ωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέτρο για την υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς πρέπει να συνεπάγεται απλούστερη, άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία, λιγότερη γραφειοκρατία και κανόνες που να μπορούν να κατανοούνται από όλους.

    3.3.4.

    Η ΕΟΚΕ ζητεί επίσης τα μελλοντικά μέτρα για την πράσινη οικονομία και το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την ενιαία αγορά να περιλαμβάνουν κανόνες για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ώστε να εξασφαλιστούν ίσοι όροι για τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας και να προωθηθεί η ανάπτυξη αυτού του τομέα.

    3.3.5.

    Η στήριξη των νέων επιχειρηματιών και των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί βασική πτυχή του προγράμματος για την υλοποίηση της ενιαίας αγοράς. Η ΕΟΚΕ επικροτεί την απόφαση να στηριχθούν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, και συγκεκριμένα η κυκλική οικονομία, οι προηγμένες τεχνολογίες, οι λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που αξιοποιούν αποδοτικά τους πόρους και άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν, για παράδειγμα, στην προώθηση της διεθνούς διάστασης των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση ταλέντων και στη βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού.

    3.3.6.

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν οι ΜΜΕ που επενδύουν σε έργα στον ψηφιακό τομέα. Τα έργα αυτά θα πρέπει επίσης να σχεδιάζονται έτσι ώστε να ωφελούν τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και την κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της.

    3.4.   Ειδικές παρατηρήσεις

    3.4.1.

    Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες όταν ανταγωνίζονται στις παγκόσμιες αγορές ολιγοπώλια ή μονοπώλια, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι κρατικής ιδιοκτησίας. Ως παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν ο σιδηροδρομικός τομέας, οι αεροπορικές μεταφορές και η αιολική ενέργεια, τομείς όπου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό (από εταιρείες τρίτων χωρών, ιδίως από την Κίνα).

    3.4.2.

    Η ΕΟΚΕ στηρίζει την Επιτροπή στις προσπάθειές της να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των επιγραμμικών πλατφορμών ώστε να μη διατίθενται στην αγορά παράνομα και μη ασφαλή προϊόντα. Τονίζει τη σημασία κάθε ξεχωριστού μέτρου για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των προϊόντων που πωλούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες και για την εγγύηση της ασφάλειας των προϊόντων στην παγκόσμια επιγραμμική αλυσίδα εφοδιασμού.

    3.4.3.

    Ωστόσο, η ΕΟΚΕ θα ήθελε να συστήσει στην Επιτροπή να εξετάσει επίσης, στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι εμπορικές επικοινωνίες, η εμπορική προώθηση και η διαφήμιση, οι νομικές και οι συμβατικές εγγυήσεις στην πώληση αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και ειδικές διατάξεις για την εφαρμογή και την επιβολή των κανόνων της εσωτερικής αγοράς στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα.

    Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2020.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Luca JAHIER


    (1)  COM(2020) 94 final.

    (2)  COM(2020) 93 final.

    (3)  EE L 173 της 9.7.2018, σ. 25.

    (4)  COM(2016) 821 final.

    (5)  EE L 173 της 9.7.2018, σ. 25.

    (6)  COM(2020) 102 final.

    (7)  Βλέπε ΕΕ C 43 της 15.2.2012, σ. 14 και τις υπόλοιπες προαναφερόμενες γνωμοδοτήσεις.

    (8)  Βλέπε συνημμένο κατάλογο.

    (9)  Η ΕΟΚΕ έχει καταρτίσει μια σειρά γνωμοδοτήσεων επί του θέματος, μεταξύ των οποίων τις εξής: ΕΕ C 309 της 16.12.2006, σ. 1, ΕΕ C 324 της 30.12.2006, σ. 1, ΕΕ C 162 της 25.6.2008, σ. 1, ΕΕ C 228 της 22.9.2009, σ. 40 και ΕΕ C 128 της 18.5.2010, σ. 97.

    (10)  COM(2016) 821 final.

    (11)  ΕΕ C 376 της 22.12.2011, σ. 51.


    Top