EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0382

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+)

COM/2018/382 final

Βρυξέλλες, 30.5.2018

COM(2018) 382 final

2018/0206(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+)

{SEC(2018) 273 final}
{SWD(2018) 289 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο κατά το οποίο η σημασία και η επιτυχία τις επόμενες δεκαετίες θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια οικονομία και να διασφαλίσει υψηλά επίπεδα απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, υγείας, κοινωνικής ένταξης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνία. Για να είναι η Ευρώπη ανταγωνιστική, συνεκτική και ανθεκτική στο μέλλον πρέπει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της σήμερα: στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα, τις δυνατότητες για τη δημιουργία επιχειρήσεων και για καινοτομία και στην υγεία.

Ωστόσο, ορισμένες προκλήσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Παρά τις βελτιώσεις, η αντιμετώπιση της ανεργίας και των διαρκώς υψηλών ποσοστών φτώχειας εξακολουθούν να είναι προτεραιότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κοινωνικά θέματα και τα θέματα απασχόλησης προβληματίζουν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν από την Ένωση να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες σ’ αυτόν τον τομέα. Πρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση σχετίζονται με:

·τις ελλείψεις σε δεξιότητες,

·το γεγονός ότι η ενεργητική πολιτική της αγοράς εργασίας και τα εκπαιδευτικά συστήματα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα,

·τις προκλήσεις που προκύπτουν από νέες τεχνολογίες, όπως είναι η αυτοματοποίηση και οι συναφείς νέες μορφές εργασίας,

·τον κοινωνικό αποκλεισμό των περιθωριοποιημένων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των μεταναστών,

·και τη χαμηλή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

Υπάρχει ανάγκη για πρωτοβουλίες πολιτικής και για στοχευμένες, υποστηρικτικές δράσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ως απάντηση στο αίτημα των πολιτών μας για ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης, στις 17 Νοεμβρίου 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή προέβησαν από κοινού στη διακήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό, στην παρούσα φάση, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη να παράξουν αποτελέσματα όσον αφορά τις αρχές και τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον πυλώνα.

Στις 2 Μαΐου 2018 η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 1 . Η πρόταση αντανακλά την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική συγκυρία στην Ένωση και παρέχει συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα των Ευρωπαίων για μια πιο κοινωνική Ευρώπη και για την ενίσχυση των επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+) ως βασικό μέσο της ΕΕ για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο ΕΚΤ+ συγχωνεύονται τα ακόλουθα ταμεία και προγράμματα:

το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ)·

το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)·

το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) και

το πρόγραμμα για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας (πρόγραμμα για την υγεία).

Ο στόχος της συγχώνευσης των ανωτέρω ταμείων είναι τριπλός:

Να ενισχυθούν η συνοχή και οι συνέργιες μεταξύ των συμπληρωματικών μέσων της ΕΕ που παρέχουν σημαντική υποστήριξη στους ανθρώπους και στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, με την ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση.

Να αυξηθεί η ευελιξία και να δοθεί η δυνατότητα στα ταμεία να ανταποκρίνονται περισσότερο στις προκλήσεις που εντοπίζονται στον κύκλο οικονομικής διακυβέρνησης και στις προτεραιότητες σε επίπεδο ΕΕ.

Να επιτραπεί η απλούστευση της διαχείρισης και του προγραμματισμού του ταμείου και, συνεπώς, να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τις αρχές και τους δικαιούχους.

Ως εκ τούτου, το ΕΚΤ+ θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ενισχυμένης κοινωνικής Ευρώπης και στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σύμφωνα με το άρθρο 174 ΣΛΕΕ, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ ως σταθερής και βιώσιμης οικονομικής και πολιτικής ένωσης.

H παρούσα συνολική πρόταση προβλέπει ως ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2021 και υποβάλλεται για μια Ένωση 27 κρατών μελών, σύμφωνα με την κοινοποίηση της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρατόμ βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινοποίηση την οποία έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Το ΕΚΤ+ υποστηρίζει πολιτικές και προτεραιότητες που έχουν στόχο τη συμβολή για τη δημιουργία πλήρους απασχόλησης, τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία, την αύξηση της γεωγραφικής και επαγγελματικής κινητικότητας των εργαζομένων εντός της Ένωσης, τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της υγείας.

Ο γενικότερος στόχος πολιτικής του κανονισμού ΕΚΤ+ είναι να συμβάλει στην προώθηση μιας αποδοτικότερης και πιο ανθεκτικής «Κοινωνικής Ευρώπης» και να υλοποιήσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και τις κοινωνικές και εργασιακές προτεραιότητες που εγκρίθηκαν από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Το ΕΚΤ+ θα συμβάλει στην υλοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών που εγκρίθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 121 και το άρθρο 148 παράγραφος 4 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και θα βοηθήσει στην επίτευξη του γενικού στόχου της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μετά το 2030 (στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ 2 ) και στην ενίσχυση της σύγκλισης. Επιπλέον, το ΕΚΤ+ θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης, να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο και το επίπεδο της υγείας και θα συμβάλει στην αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, όπως ορίζεται στη ΣΛΕΕ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το ΕΚΤ+ έχει επίσης ως στόχο να συμβάλει στο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη και στην ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών.

Ο ορισμός ελάχιστων ποσοστών και ποσών για το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης ως ένα από τα διαρθρωτικά ταμεία θα εξασφαλίσει ότι οι προτεραιότητες της Ένωσης που περιγράφονται παραπάνω αντικατοπτρίζονται επαρκώς στον όγκο των επενδύσεων που στοχεύουν απευθείας στους Ευρωπαίους πολίτες.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Το ΕΚΤ+ έχει ως στόχο να βελτιώσει τις συνέργιες και τη συνοχή με τα άλλα ταμεία που επενδύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει ιδίως να εξασφαλίσει συμπληρωματικότητα και συνέργιες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), το πρόγραμμα Erasmus και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (ΤΑΜΕ), καθώς και τα προγράμματα Ορίζων Ευρώπη, Ψηφιακή Ευρώπη και Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ) και το μέσο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Το ΕΚΤ+ και το ΕΤΠ θα συνεχίσουν να αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς το ΕΚΤ+ θα συνεχίσει να στηρίζει τα μέτρα που λαμβάνονται σε προηγούμενα στάδια και προληπτικά, ενώ το ΕΤΠ θα παραμείνει ένα ταμείο αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εκτός του ΠΔΠ.

Το ΕΚΤ+ και το Erasmus δραστηριοποιούνται σε παρόμοιους τομείς, βοηθώντας ιδίως τα άτομα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των βιομηχανικών κλάδων 3 , να βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητες καθώς και την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η συνεργασία μεταξύ του ΕΚΤ+ και του Erasmus θα είναι, ως εκ τούτου, ενισχυμένη. Η ακριβής φύση της συνεργασίας θα διευκρινίζεται περαιτέρω στα προγράμματα εργασίας και τους οδηγούς προγραμμάτων για το ΕΚΤ + και το Erasmus, επιτρέποντας έτσι αποτελεσματικές και αποδοτικές συνέργιες.

Το ΕΚΤ+ θα εξακολουθήσει επίσης να υποστηρίζει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών σε συμπληρωματικότητα με το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το οποίο θα καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης θα εξακολουθήσει να αποτελεί μέρος της πολιτικής για τη συνοχή και θα πρέπει να ρυθμίζεται κυρίως από τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ). Ως εκ τούτου, οι ίδιοι κανόνες σχετικά με τη διαχείριση, τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, κ.λ.π. θα ισχύουν για τα περισσότερα άλλα ταμεία στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης. Τα προγράμματα στα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να συνδυάζουν τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από το ΕΚΤ μέσω πολυταμειακών προγραμμάτων.

Για το σκέλος Υγεία μια κατάλληλη δομή διακυβέρνησης θα παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις και τεχνικές γνώμες σχετικά με μέτρα για τη στήριξη και την υλοποίηση του σκέλους. Επίσης, θα βοηθήσει στον συντονισμό των γραμμών συμπληρωματικής στήριξης της έρευνας, της ψηφιακής αγοράς, των περιφερειακών ταμείων και των ταμείων συνοχής και άλλων ταμείων.

Η πρόταση της Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 ορίζει έναν πιο φιλόδοξο στόχο για την ενσωμάτωση δράσεων για το κλίμα σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ, με γενικό στόχο τουλάχιστον το 25% των δαπανών της ΕΕ να κατευθύνεται σε κλιματικούς στόχους. Η συμβολή του παρόντος προγράμματος στην επίτευξη του γενικού αυτού στόχου θα παρακολουθείται μέσω ενός συστήματος δεικτών για το κλίμα με το κατάλληλο επίπεδο επιμερισμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ακριβέστερων μεθοδολογιών, εφόσον είναι διαθέσιμες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρουσιάζει σε ετήσια βάση τις πληροφορίες όσον αφορά τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου προϋπολογισμού.

Για να υποστηριχθεί η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού του προγράμματος να συμβάλλει στους κλιματικούς στόχους, η Επιτροπή θα προσπαθήσει να εντοπίσει σχετικές δράσεις μέσω των διαδικασιών προετοιμασίας, υλοποίησης, επανεξέτασης και αξιολόγησης των προγραμμάτων.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Οι τίτλοι IX (απασχόληση), X (κοινωνική πολιτική) και XIV (δημόσια υγεία) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), ιδίως τα άρθρα 46, 149, 153, 162 έως 166, 168, 174, 175 και 349 της ΣΛΕΕ παρέχουν το νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που καλύπτονται από την παρούσα πρόταση.

Το ΕΚΤ+ έχει τρία σκέλη. Το πρώτο σκέλος, που υλοποιείται στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, καλύπτει το (πρώην) ΕΚΤ, που βασίζεται στα άρθρα 162 και 164 της ΣΛΕΕ και την βασική υλική βοήθεια στους απόρους, σύμφωνα με το άρθρο 175 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ. Το δεύτερο σκέλος, που υλοποιείται στο πλαίσιο άμεσης και έμμεσης διαχείρισης, καλύπτει δράσεις που προάγουν την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI), με βάση το άρθρο 175 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ. Το τρίτο σκέλος, που υλοποιείται στο πλαίσιο της άμεσης διαχείρισης, αφορά μέτρα ενθάρρυνσης της προστασίας και της βελτίωσης της υγείας του ανθρώπου σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ.

Η παρούσα πρόταση καθορίζει τους γενικούς στόχους του ΕΚΤ+ και το πεδίο εφαρμογής της στήριξης, η οποία μεταφράζεται σε συγκεκριμένους στόχους. Θεσπίζει κοινές διατάξεις που ισχύουν και για τα τρία σκέλη και ειδικές διατάξεις για το κάθε σκέλος.

Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε στις 29 Μαΐου 2018 πρόταση κανονισμού περί κοινών διατάξεων προκειμένου να βελτιωθεί ο συντονισμός και να εναρμονιστεί η εφαρμογή των μέτρων στήριξης στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, με κύριο στόχο την απλοποίηση της υλοποίησης της πολιτικής. Το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης καλύπτεται από τις εν λόγω κοινές διατάξεις.

Τα διάφορα ταμεία στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης επιδιώκουν συμπληρωματικούς στόχους και έχουν τον ίδιο τρόπο διαχείρισης και, ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. [κανονισμός περί κοινών διατάξεων] θεσπίζει μια σειρά από κοινούς γενικούς στόχους και γενικές αρχές, όπως η εταιρική σχέση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Ο εν λόγω κανονισμός περιέχει επίσης τα κοινά στοιχεία του στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για τη συμφωνία εταιρικής σχέσης που θα συναφθεί με κάθε κράτος μέλος και καθορίζει μια κοινή προσέγγιση με γνώμονα τις επιδόσεις των ταμείων. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει ευνοϊκές συνθήκες, την επανεξέταση των επιδόσεων και ρυθμίσεις για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την αξιολόγηση. Κοινές διατάξεις καθορίζονται επίσης όσον αφορά τους κανόνες επιλεξιμότητας και ορίζονται ειδικές ρυθμίσεις για τα χρηματοοικονομικά μέσα, τη χρήση του ταμείου InvestEU, την τοπική ανάπτυξη με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων και τη δημοσιονομική διαχείριση. Μερικές ρυθμίσεις διαχείρισης και ελέγχου είναι επίσης κοινές για όλα τα ταμεία.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής απασχόλησης και δημόσιας υγείας, η ΕΕ είτε έχει συντρέχουσα αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη (άρθρο 4 ΣΛΕΕ), ή έχει την αρμοδιότητα να θεσπίζει μέτρα για τον συντονισμό των πολιτικών (άρθρο 5 της ΣΛΕΕ) ή να αναλαμβάνει δράσεις για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών (άρθρο 6 της ΣΛΕΕ).

Το σκέλος του ΕΚΤ+ που υλοποιείται στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης στηρίζεται στην αρχή της επικουρικότητας. Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, η Επιτροπή αναθέτει τον στρατηγικό προγραμματισμό και την εκτέλεση καθηκόντων στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις περιφέρειες. Περιορίζει επίσης τη δράση της ΕΕ σε ό,τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων της, όπως ορίζεται στις Συνθήκες. Η επιμερισμένη διαχείριση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες και ότι η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ είναι δικαιολογημένη λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων και των ιδιαιτεροτήτων σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Η επιμερισμένη διαχείριση φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες και συνδέει τις τοπικές ανάγκες με τους ευρωπαϊκούς στόχους 4 . Επιπλέον, καθώς τα κράτη μέλη και η Επιτροπή μοιράζονται την εξουσία λήψης αποφάσεων και την ευθύνη, τα κράτη μέλη ενστερνίζονται τους στόχους της ΕΕ.

Η αρχή της επικουρικότητας αποτελεί επίσης τη βάση των δύο σκελών στο πλαίσιο της άμεσης και έμμεσης διαχείρισης. Το σκέλος EaSI θα επικεντρωθεί σε έργα με καινοτόμα διάσταση στα οποία υπάρχει σαφής προστιθέμενη αξία σε επίπεδο ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η δράση της ΕΕ είναι αποτελεσματικότερη από τη δράση που λαμβάνεται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο για να επιτευχθεί κρίσιμη μάζα και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος. Το σκέλος Υγεία αναγνωρίζει τη διάσταση της υγείας στην ΕΕ και συμπληρώνει και στηρίζει τις πολιτικές για την υγεία των κρατών μελών με παράλληλο σεβασμό των αρμοδιοτήτων τους στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ.

Αναλογικότητα

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η παρούσα πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της. Η αρχή της αναλογικότητας καθοδήγησε την πρόταση της Επιτροπής διότι προτείνει περαιτέρω απλούστευση σύμφωνα με τις συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου για την παρακολούθηση της απλούστευσης για τους δικαιούχους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων 5 . Η πρόταση είναι αναλογική καθώς έχει ενοποιήσει και κωδικοποιήσει τους κανόνες και έχει συγχωνεύσει τα ταμεία, μειώνοντας, συνεπώς, τον φόρτο για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο διοικητικός φόρτος των αρχών της Ένωσης και των κρατών μελών έχει περιοριστεί στις απαραίτητες για την Επιτροπή διαδικασίες, προκειμένου να ασκήσει τις αρμοδιότητές της για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η επιλογή του μέσου είναι ένας κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Ισχυρά σημεία: Η εκ των υστέρων αξιολόγηση του ΕΚΤ για τις περιόδους 2000-2006 6 και 2007-2013 7 αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις του ΕΚΤ είναι συναφείς, αποδοτικές και αποτελεσματικές. Το ταμείο ήταν αποτελεσματικό επειδή άγγιξε σημαντικό αριθμό πολιτών της ΕΕ, ιδίως εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΕΚΤ παρείχε σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση των εργασιακών και κοινωνικών προκλήσεων στα κράτη μέλη και διεύρυνε την υπάρχουσα δράση με τη στήριξη ομάδων ή τομέων πολιτικής που διαφορετικά δεν θα είχαν λάβει στήριξη. Επιπλέον, το ΕΚΤ υποστήριξε τοπικές/περιφερειακές καινοτομίες που στη συνέχεια ενσωματώθηκαν σε εθνικό επίπεδο. Κατά την περίοδο 2014-2020, η λογική παρέμβασης στα προγράμματα έχει γίνει πιο ισχυρή με σαφέστερους ειδικούς στόχους, πιο τυποποιημένους ορισμούς των δεικτών και υγιέστερες τιμές βάσης και στόχους.

Αδυναμίες:

Εναρμόνιση της πολιτικής: αν και η σύνδεση του ταμείου με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο βελτιώθηκε σημαντικά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 8 , δεν είναι ακόμη η βέλτιστη δυνατή.

Προγραμματισμός: τα στοιχεία έδειξαν ότι κατά την περίοδο 2014-2020 ενισχύθηκε η έμφαση στα αποτελέσματα, αλλά το πλαίσιο επιδόσεων δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί επαρκές κίνητρο για τα κράτη μέλη. Οι απαιτήσεις προγραμματισμού έχουν επικριθεί ως επαχθείς από διοικητική άποψη 9 .

Υλοποίηση του προγράμματος: μελέτες δείχνουν ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η διαχείριση και η υλοποίηση του ΕΚΤ παραμένουν υπερβολικά σύνθετες. Παρά τις βελτιώσεις, κατά την περίοδο 2014-2020, η μετάβαση από μια λογική με βάση τις εισροές προς μια λογική με βάση τα αποτελέσματα δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρως.

Η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ)

Ισχυρά σημεία: Η ΠΑΝ έχει αυξήσει την προβολή των πολιτικών για την απασχόληση των νέων και έχει οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις πολιτικής των κρατών μελών στο πλαίσιο της δημιουργίας και της εφαρμογής των συστημάτων εγγυήσεων για τη νεολαία. Τα κράτη μέλη αναφέρουν ότι η ΠΑΝ έχει καθοριστική σημασία για το πεδίο εφαρμογής και τον σχεδιασμό της πολιτικής για την απασχόληση στη χώρα τους.

Αδυναμίες: Οι κύριες προκλήσεις που αφορούν τη δημοσιονομική διαχείρισή του (που χρηματοδοτούνται από δύο πηγές χρηματοδότησης — το ειδικό κονδύλι για την ΠΑΝ και το ΕΚΤ) και οι πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Σύμφωνα με τους δικαιούχους και τις εκτελεστικές αρχές, τα στοιχεία αυτά θα αυξήσουν τον διοικητικό φόρτο 10 .

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)

Ισχυρά σημεία: Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη 11 , αναφέρουν ότι τα μέτρα για τα τρόφιμα, την υλική βοήθεια και την κοινωνική ένταξη που υποστηρίζει είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή των απόρων στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι διαφορετικά δεν είχαν αποκλειστεί από την κανονική κοινωνική πρόνοια ή χρήζουν άμεσης στήριξης.

Αδυναμίες: Το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ και η ερμηνεία του ή οι εθνικές απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη λειτουργία του Ταμείου. Οι δυσκολίες περιλαμβάνουν καθυστερήσεις κατά τη φάση έναρξης του προγράμματος και τα διοικητικά εμπόδια συνδέονται ως επί το πλείστον με τις εθνικές πολιτικές σύναψης δημόσιων συμβάσεων και με πρόσθετες απαιτήσεις, όπως η καταχώρηση των στοιχείων/πληροφοριών για πράξεις και τελικούς αποδέκτες για σκοπούς παρακολούθησης και με υπερβολικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI)

Ισχυρά σημεία: Από την ενδιάμεση αξιολόγηση προκύπτει ότι, κατά την περίοδο 2014-2016, το πρόγραμμα EaSI ήταν αποδοτικό και αποτελεσματικό καθώς συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις εισροές της ενωσιακής πολιτικής στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και της μείωσης της φτώχειας. Η αξιολόγηση κατέδειξε επίσης ότι το πρόγραμμα EaSI βελτίωσε την αντίληψη των διασυνοριακών δυνατοτήτων για την απασχόληση και συνέβαλε στην ταχεία δοκιμή και εφαρμογή καινοτόμων μέτρων και στην αύξηση της πρόσβασης σε μικροχρηματοδότηση και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Επίσης, το πρόγραμμα EaSI διευκόλυνε την αλλαγή πολιτικής με τη διάδοση συγκριτικών και αναλυτικών γνώσεων, την οικοδόμηση ικανοτήτων, την αμοιβαία μάθηση και τον διάλογο και με τη βοήθεια προς τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη να επηρεάσουν τη διαμόρφωση και την εφαρμογή των κοινωνικοοικονομικών πολιτικών.

Αδυναμίες: Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η σημασία και ο αντίκτυπος του προγράμματος EaSI. Ο άξονας PROGRESS θα πρέπει να βελτιώσει τις προσπάθειες για να αποδώσει καρπούς η πειραματική κοινωνική πολιτική με την αναθεώρηση των διαδικασιών αξιολόγησης και επιλογής έργων, καθώς και με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διάδοσή τους. Για το EURES μια μεγαλύτερη περίοδος υλοποίησης σε συνδυασμό με μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου μπορεί να δώσουν στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν έργα καθώς και να μετρήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους με κατάλληλο τρόπο.

Πρόγραμμα για την υγεία

Ισχυρά σημεία: Η ενδιάμεση αξιολόγηση επιβεβαίωσε την ενωσιακή προστιθέμενη αξία των δράσεων, ιδίως με τη μορφή αύξησης της ικανότητας των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, των τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων για την πρόληψη του καρκίνου, του HIV/AIDS και της φυματίωσης, της πρόσθετης στήριξης της ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία σχετικά με τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς και των δραστηριοτήτων του δικτύου eHealth και της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας. Η αξιολόγηση αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία των εργαλείων για τον έλεγχο των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη και για την ενίσχυση των συντονισμένων προσπαθειών στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής καθώς και των εκτεταμένων βασικών εργασιών που πραγματοποιούνται μέσω Κοινών Δράσεων για τον εντοπισμό και τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών με σκοπό την πρόληψη και τη διαχείριση των ασθενειών. Επίσης, αναγνώρισε τη θετική συμβολή των δράσεων για την αύξηση της διαλειτουργικής και τυποποιημένης διασυνοριακής ανταλλαγής στοιχείων για την υγεία και των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη δημιουργία ενωσιακής ψηφιακής υποδομής για τον σκοπό αυτό.

Αδυναμίες: Στον μη νομοθετικό τομέα όπου οι δράσεις μπορούν να είναι πιο ανοικτές ή ευρέως καθορισμένες, η ενδιάμεση αξιολόγηση έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος οι εν λόγω δράσεις να είναι λιγότερο εστιασμένες. Υπάρχει περιθώριο για εξορθολογισμό των κριτηρίων προστιθέμενης αξίας με έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς: αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, βελτίωση των οικονομιών κλίμακας και ενίσχυση της ανταλλαγής και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών. Υπήρξαν επίσης ορισμένες αδυναμίες και ανεπάρκειες στην παρακολούθηση της εφαρμογής των στοιχείων, πράγμα το οποίο μπορεί να δυσκολέψει τους διαχειριστές προγραμμάτων στην επικαιροποιημένη επισκόπηση των επιτευγμάτων του προγράμματος.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Οι διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη βασίστηκαν στη χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων μερών, που καλύπτει τις κύριες ενωσιακές οργανώσεις και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης και των σχετικών επενδύσεων — δημόσιες αρχές σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, κοινωνικοί εταίροι, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δικαιούχοι χρηματοδότησης και τελικοί χρήστες, καθώς και πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη χρησιμοποίησε ποικιλία μεθόδων και εργαλείων για την επίτευξη επαρκούς ποικιλίας και αριθμού των ενδιαφερομένων μερών και για τη διασταύρωση των γνωμών. Οι δραστηριότητες διαβούλευσης περιέλαβαν αρκετές ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις που διενεργούνται στο πλαίσιο του ΠΔΠ, την εκ των υστέρων αξιολόγηση για το ΕΚΤ, την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Απόρους και την ενδιάμεση αξιολόγηση του EaSI. H διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη περιλάμβανε, επίσης, διασκέψεις και συναντήσεις των ενδιαφερομένων μερών, ομάδες εστίασης, συνεντεύξεις, στοχοθετημένη διαδικτυακή διαβούλευση και ανάλυση των εγγράφων θέσης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι διαθέσιμες στην εκτίμηση των επιπτώσεων.

Τα κύρια συμπεράσματα από τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη ήταν τα εξής:

Η προστιθέμενη αξία των ταμείων συνδέεται με την προώθηση αποτελεσματικών και αποδοτικών δημόσιων επενδύσεων, τον εξορθολογισμό της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ χωρών και περιφερειών, τη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης και τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς, την υποστήριξη της πειραματικής πολιτικής και της καινοτομίας, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διευκόλυνση της σύγκλισης. Με τα ταμεία προστίθεται, επίσης, αξία μέσω του αποτελέσματος μόχλευσης της πολιτικής για τη συνοχή στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι πολύπλοκες διαδικασίες θεωρούνται ως τα σημαντικότερα εμπόδια για τα ταμεία που πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Εκφράστηκε η έκκληση για την απλούστευση και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο επαχθών απαιτήσεων για τη συλλογή στοιχείων από τους συμμετέχοντες.

Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση.

Οι κανόνες για τα διάφορα ταμεία της ΕΕ θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν.

Υπήρξε μια έκκληση για ενίσχυση των συνεργιών και αποφυγή επαναλήψεων και αλληλεπικαλύψεων μεταξύ των ενωσιακών χρηματοδοτικών μέσων. Η συγχώνευση ταμείων προσδιορίσθηκε ως ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπό τον όρο ότι συμβάλλει επίσης στην απλούστευση των μέσων της ΕΕ.

Τα έγγραφα πολιτικής παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των ταμείων και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τρέχοντα ζητήματα δημόσιας υγείας μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο μέσω της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ. Υπάρχει προστιθέμενη αξία στην ΕΕ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι οι ανισότητες σε θέματα υγείας, η μετανάστευση, η γήρανση του πληθυσμού, η ασφάλεια των ασθενών, η υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, η αντιμετώπιση απειλών κατά της υγείας συμπεριλαμβανομένων των μη μεταδοτικών νόσων, των λοιμωδών νόσων και της μικροβιακής αντοχής.

Οι κύριες προτάσεις που αφορούν τα σχόλια των ενδιαφερόμενων μερών περιγράφονται κατωτέρω:

Να ενισχυθούν οι συνέργειες και να αποφευχθούν οι αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των χρηματοδοτικών μέσων που επενδύουν στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, το ΕΚΤ, η ΠΑΝ, το ΤΕΒΑ, το EaSI και το πρόγραμμα για την υγεία, συγχωνευθούν σε ένα ταμείο (ΕΚΤ+). Η συγχώνευση θα διευκολύνει την πρόσβαση των δικαιούχων στη χρηματοδότηση, θα τους βοηθήσει να συνδυάζουν διαφόρους τύπους μέτρων και θα απλουστεύσει τη διαχείριση της χρηματοδότησης.

Για να την απόκριση στην έκκληση για ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης:

·Το πεδίο εφαρμογής της στήριξης από το ΕΚΤ+ ευθυγραμμίζεται με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων Η συγχώνευση διαφορετικών μέσων στο πλαίσιο του ΕΚΤ+ θα καταστήσει δυνατή τη συγκέντρωση πόρων για την εφαρμογή των αρχών του πυλώνα.

·Η διάσταση της κοινωνικής ένταξης του ΕΚΤ+ θα ενισχυθεί με την ενσωμάτωση του ΤΕΒΑ και του ΕΚΤ. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση του συνδυασμού των διατάξεων για την παροχή τροφίμων / υλικής βοήθειας με τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης και των ενεργών μέτρων.

·Τουλάχιστον το 25 % των εθνικών πόρων του ΕΚΤ+ θα διατεθεί για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διαθέσουν τουλάχιστον το 2 % των πόρων του ΕΚΤ+ για μέτρα που στοχεύουν σε άπορους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι μια ελάχιστη ποσότητα πόρων στοχεύει σε άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας.

Για να απλουστευθεί η εκτέλεση του ΕΚΤ+, να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τους δικαιούχους και να μετατοπιστεί η εστίαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων, ο ΚΚΔ προβλέπει πολλές νέες διατάξεις. Ωστόσο, ο κανονισμός για το ΕΚΤ+ προβλέπει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης με σκοπό να αντιμετωπιστεί το αίτημα των ενδιαφερομένων μερών να διατηρηθούν λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις για αυτού του είδους τη βοήθεια και να απλουστευτεί η συλλογή στοιχείων καθώς και οι απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.

Για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα διατεθούν κατάλληλα ποσά εθνικών πόρων από το ΕΚΤ+ για την υλοποίηση προκλήσεων που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Επιτροπή στήριξε τις αποφάσεις της στην εμπειρογνωσία που συγκεντρώθηκε από μια σειρά μελετών καθώς και στις εκθέσεις των κρατών μελών για την υλοποίηση του ΕΚΤ. Οι μελέτες χρησιμοποίησαν μια σειρά μεθόδων, μεταξύ των οποίων η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, στοχοθετημένες έρευνες, συνεντεύξεις, ομάδες εστίασης και οικονομικά μοντέλα. Οι εκθέσεις και οι μελέτες αναφέρονται στην εκτίμηση επιπτώσεων. Η πρόταση για το ΕΚΤ+ έχει λάβει υπόψη τις συστάσεις από τις μελέτες και, ως εκ τούτου, ενίσχυσε τις συνέργιες και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ταμείων, εδραίωσε τη σύνδεση με τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, αύξησε την ευελιξία και εισήγαγε ορισμένα μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, όπως είναι η βελτίωση και απλούστευση των επιλογών κόστους και η απλούστευση των απαιτήσεων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η παρούσα πρόταση υποστηρίζεται από εκτίμηση επιπτώσεων. Η συζήτηση στην επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου διεξήχθη στις 25 Απριλίου 2018 όπου η εκτίμηση επιπτώσεων έλαβε θετική γνώμη με επιφυλάξεις 12 . Ο παρακάτω πίνακας σκιαγραφεί τις κύριες παρατηρήσεις που ελήφθησαν και τον τρόπο με τον οποίο η εκτίμηση επιπτώσεων τροποποιήθηκε ώστε να αντικατοπτρίζει τις παρατηρήσεις αυτές.

Βασικές εκτιμήσεις της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου

Τροποποιήσεις στην έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων

1) Η πολιτική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των δράσεων δεν είναι σαφής, ιδίως όσον αφορά τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και για την πρόβλεψη ενδεχόμενων μειώσεων της χρηματοδότησης.

Το κείμενο διασαφηνίζει ότι μια δυνητική μείωση της χρηματοδότησης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του ΕΚΤ+ στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και με την αύξηση των εθνικών ποσοστών συγχρηματοδότησης.

3) Η έκθεση δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης είναι ισχυρό και ότι θα παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες έγκαιρα.

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης έχουν ενσωματωθεί στο τμήμα 5.

Περαιτέρω σκέψεις και απαιτήσεις προσαρμογής

1) Τα διδάγματα που αντλήθηκαν θα πρέπει να στηρίζονται πιο περιεκτικά στις κυριότερες γενικές και ειδικές ανά ταμείο προκλήσεις που προσδιορίζονται στις δημοσιευμένες αξιολογήσεις και στις προκαταρκτικές αξιολογήσεις αποτελεσμάτων.

Με βάση τις δημοσιευμένες αξιολογήσεις, την προκαταρκτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες προκλήσεις για κάθε ένα από τα ταμεία. Κατά την ανάλυσή τους, προέκυψε ότι θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις γενικές προκλήσεις του ΠΔΠ, δηλαδή στην αλληλεπίδραση και τις συνέργιες μεταξύ των ταμείων, την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές και την ευελιξία, την απλούστευση και τις επιδόσεις και τον προσανατολισμό με γνώμονα την παραγωγή αποτελεσμάτων. Οι οριζόντιες προκλήσεις του ΠΔΠ μεταφράζονται, ως εκ τούτου, για κάθε ταμείο (τμήμα 2.1.2.2).

2) Αποσαφήνιση του βασικού σκεπτικού για τη συγχώνευση των ταμείων και των κινδύνων που συνδέονται με τη συγχώνευση.

Πρόσθετες εξηγήσεις έχουν συμπεριληφθεί, προκειμένου να εξηγηθούν οι λόγοι για τη συγχώνευση των σχετικών ταμείων, καθώς και για τη μη συμπερίληψη του ΕΤΠ στο νέο αυτό ταμείο. Επιπλέον, ο κύριος κίνδυνος που εξέφρασαν τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η συγχώνευση των ταμείων θα αυξήσει τον διοικητικό φόρτο μετριάζεται επειδή τα μέτρα του τύπου πρώην ΤΕΒΑ και EaSI θα εξακολουθήσουν να διέπονται από απλούστερους κανόνες (τμήμα 4.1.1).

3) Το σενάριο αναφοράς του προγράμματος ΕΚΤ+ πρέπει να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο του Brexit.

Το σενάριο αναφοράς μετά το Brexit περιέχεται στο κείμενο του τμήματος 2.1.1.

4) Μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την ιεράρχηση προτεραιοτήτων του ΕΚΤ+. Αποσαφήνιση των βασικών αλλαγών στις πολιτικές προτεραιότητες του ΕΚΤ+, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη σύνδεση με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Να εξηγηθεί αν και με ποιον τρόπο το ΕΚΤ+ θα καλύπτει, εν όλω ή εν μέρει, ορισμένους από τους τομείς σχετικά με τον πυλώνα. Να εξηγηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Διευκρινίστηκε στο κείμενο της έκθεσης ότι η συγχώνευση των ταμείων καθαυτή δεν θα αλλάξει τις προτεραιότητες των χρηματοδοτικών μέσων, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των πολιτικών προτεραιοτήτων των διαφόρων ταμείων οι οποίες προηγουμένως αλληλεπικαλύπτονταν εν μέρει. Το ΕΚΤ+ θα στηρίξει τις πολιτικές προτεραιότητες του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που αποτελούν μέρος του πεδίου εφαρμογής του. Το κείμενο διασαφηνίζει περαιτέρω ποια δικαιώματα και αρχές του πυλώνα θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+. Το ζήτημα της ιεράρχησης προτεραιοτήτων αποσαφηνίζεται στις σελίδες 30-31.

5) Να αποσαφηνιστεί αν και σε ποιον βαθμό το ΕΚΤ+ θα αντιμετωπίσει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Παραπομπή σε ενδεχόμενη μελλοντική υποστήριξη από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων)

Το κείμενο αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+ όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στο μέτρο του δυνατού, δεδομένου ότι κατά τη στιγμή της σύνταξης της παρούσας εκτίμησης επιπτώσεων, το πεδίο εφαρμογής του μελλοντικού Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων δεν είναι ακόμη γνωστό.

6) Προσδιορισμός των βασικών αλλαγών στους μηχανισμούς υλοποίησης του ΕΚΤ+.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στους μηχανισμούς υλοποίησης αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετική φύση. Από την άποψη του προγραμματισμού, για παράδειγμα μια σημαντική αλλαγή είναι η εναρμόνιση της χρηματοδότησης και των πολιτικών με τον εξορθολογισμό των εγγράφων προγραμματισμού. Όσον αφορά την υλοποίηση, μια βασική αλλαγή είναι να εφαρμόζονται με πιο ευέλικτο τρόπο οι περιφερειακοί κανόνες για το ΕΚΤ και να εισάγονται συνεχείς προϋποθέσεις (τμήμα 4).

8) Αποσαφήνιση της συνεκτικότητας μεταξύ του ΕΚΤ+ και του ΕΤΠΑ και του Erasmus+

Πτυχές της συνεκτικότητας μεταξύ του ΕΚΤ+ και του ΕΤΠΑ και του Erasmus + έχουν συμπεριληφθεί στο κύριο σώμα της έκθεσης. Συμπληρωματικές πληροφορίες παρέχονται στο παράρτημα 4.

9) Εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το σύστημα παρακολούθησης θα αντιμετωπίσει τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά την περίοδο 2007-2013. Ο σχεδιασμός της αξιολόγησης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ενδιάμεση αξιολόγηση του κάθε ταμείου. Εξήγηση του τρόπου με τον οποίο λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις των ενδιαφερομένων μερών

Για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, βλ. κυριότερες παρατηρήσεις, σημείο 3. Οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών παρουσιάζονται συνοπτικά στο κύριο σώμα της έκθεσης (τμήμα 1.2.2) και λεπτομερέστερα στο παράρτημα 2, βλ. ιδίως τμήμα 6.2 που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών.

Η εκτίμηση επιπτώσεων αξιολόγησε τον καλύτερο τρόπο για να μεγιστοποιηθεί η στήριξη που παρέχεται σε επίπεδο ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η συνέργεια μεταξύ των διαφόρων μέσων, ιδίως με στόχο την καλύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων σχετικά με τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι επιλογές που εξετάστηκαν ήταν οι εξής:

Επιλογή 1: συγχώνευση των ΕΚΤ, ΠΑΝ, ΤΕΒΑ/FEAD, EaSI και του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία. 

Αυτή ήταν η προτιμώμενη επιλογή με βάση τόσο τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων όσο και των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Κατά την άποψη των διαχειριστικών αρχών, σε γενικές γραμμές, η ενοποίηση των ταμείων θα συμβάλει στον εξορθολογισμό των στρατηγικών τους παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθεί η ευελιξία κατά τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, και θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι δικαιούχοι επιβεβαίωσαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό για την ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ των προγραμμάτων και των χρηματοδοτούμενων σχεδίων.

Επιλογή 2: συγχώνευση των ΕΚΤ, ΠΑΝ, ΤΕΒΑ/FEAD, EaSI, του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία και του ΕΤΠ 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο μια τεχνητή μείωση του αριθμού των ταμείων. Οι πολύ ειδικοί στόχοι, η υψηλή πολιτική προβολή και η δημοσιονομική ευελιξία του ΕΤΠ θα χάνονταν σε περίπτωση συγχώνευσης με το ΕΚΤ+. Τα ενδιαφερόμενα μέρη επιβεβαίωσαν τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης 13 .

Επιλογή 3: συγχώνευση των ταμείων στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης (δηλαδή χωρίς το EaSI και το πρόγραμμα της ΕΕ για την υγεία, αλλά συμπεριλαμβανομένου του ΕΤΠ)

Αποτέλεσμα θα είναι να θυσιαστεί η υψηλή προβολή του ΕΤΠ ως μέσου έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ για να απορροφηθούν οι αρνητικές παράπλευρες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Οι δυνατότητες ευελιξίας και συνεργιών που μπορούν να προκύψουν από τη συγχώνευση του EaSI στο ΕΚΤ+ θα χαθούν.

Επιλογή 4: διατήρηση του ΤΕΒΑ ως χωριστού ταμείου, αλλά συγχώνευση της υλικής βοήθειας και της κοινωνικής ένταξης στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΤΕΒΑ. 

Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων συνεργιών μεταξύ των διάφορων τύπων στήριξης της βασικής υλικής βοήθειας και των μέτρων κοινωνικής ένταξης διατηρώντας ταυτόχρονα τους τρέχοντες κανόνες εφαρμογής. Ωστόσο, δεν θα διασφαλίζει επαρκή οριοθέτηση έναντι των μέτρων κοινωνικής ένταξης τύπου ΕΚΤ.

Επιλογή 5: συγχώνευση όλων των ΕΔΕΤ

Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση της πολιτικής, δεδομένου ότι δεν θα ήταν δυνατό να προσαρμοστούν οι κανόνες εφαρμογής στις ειδικές απαιτήσεις των υποστηριζόμενων πολιτικών. Δεν θα αυξηθούν οι συνέργιες και η συνοχή με άλλα ταμεία για το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου και απλούστευση

Ο κανονισμός κοινών διατάξεων (κοινός για πολλούς τομείς πολιτικής επιμερισμένης διαχείρισης) θα εξασφαλίσει την απλούστευση του σκέλους Επιμερισμένη Διαχείριση του Ταμείου, μέσω της χρήσης κοινών και απλουστευμένων κανόνων όσον αφορά τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο, την ενημέρωση και την επικοινωνία και τη δημοσιονομική διαχείριση. Θα υπάρξουν διατάξεις που διευκολύνουν τη χρήση των απλουστευμένων επιλογών κόστους καθώς και νέα επιλογή χρήσης χρηματοδότησης που δεν είναι συνδεδεμένη με τις δαπάνες. Η προσέγγιση του λογιστικού ελέγχου θα εξορθολογιστεί για να επικεντρωθεί περισσότερο στην δειγματοληψία του λογιστικού ελέγχου βάσει κινδύνου και να τηρεί την αρχή του «ενιαίου ελέγχου». Τα καθήκοντα και οι ευθύνες των διαφόρων φορέων του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου ορίζονται σαφέστερα. Θα υπάρξει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία, δεδομένου ότι αρχικά θα προγραμματιστούν μόνο τα πρώτα 5 έτη. Η διάθεση των κονδυλίων για τα τελευταία 2 έτη θα γίνει με βάση μια ουσιαστική και διεξοδική ενδιάμεση επανεξέταση που θα οδηγήσει στον αντίστοιχο αναπρογραμματισμό το 2025. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων θα είναι πιο ορθολογικό και στρατηγικό.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Ο κανονισμός για το ΕΚΤ+ εξασφαλίζει το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό κατά τρόπο που συνάδει με τα εν λόγω δικαιώματα και αρχές.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται για το ΕΚΤ+ ανέρχεται σε 101 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων 100 δισεκατ. ευρώ για το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το σκέλος της άμεσης διαχείρισης του ΕΚΤ+ ανέρχεται σε 1 174 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, εκ των οποίων 761 εκατ. ευρώ για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και 413 εκατ. Ευρώ για το σκέλος Υγεία.

Λεπτομέρειες για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τις ανάγκες σε προσωπικό μπορούν να αναζητηθούν στα νομοθετικά δημοσιονομικά δελτία του ΕΚΤ+.

Η εν λόγω πρόταση καθιερώνει ένα ελάχιστο ποσό για το ΕΚΤ+ προκειμένου να διασφαλιστεί κατάλληλο επίπεδο χρηματοδότησης για επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό στην Ένωση.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, οι στόχοι για κοινούς δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων και, εφόσον χρειάζεται, για ειδικούς ανά πρόγραμμα δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων θα ορισθούν σε επίπεδο προγράμματος. Οι αρχές των κρατών μελών θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία σχετικά με τους κοινούς δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων στην Επιτροπή έξι φορές τον χρόνο. Η συνοχή τους θα ελέγχεται. Η αξιοπιστία του συστήματος συλλογής, καταγραφής και αποθήκευσης στοιχείων για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, τη δημοσιονομική διαχείριση και την επαλήθευση θα ελέγχονται. Προκειμένου να απλοποιηθεί η συλλογή στοιχείων και να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση των συμμετεχόντων και των δικαιούχων, οι αρχές θα μπορούν, στο μέτρο του δυνατού, να συλλέγουν στοιχεία παρακολούθησης από υπάρχοντα διοικητικά μητρώα. Τα ευαίσθητα στοιχεία θα συλλέγονται απευθείας από τους συμμετέχοντες και θα βασίζονται σε μητρώα ή ενημερωμένες εκτιμήσεις.

Η αξιολόγηση θα εξακολουθήσει να αποτελεί κοινή ευθύνη των κρατών μελών και της Επιτροπής. Εκτός από τις αξιολογήσεις που διεξάγονται από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση και μια εκ των υστέρων αξιολόγηση του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, με τη στήριξη των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο της άμεσης και της έμμεσης διαχείρισης, τα πλαίσια επιδόσεων θα αναπτυχθούν με βάση τις σχετικές πρακτικές των πρώην πλαισίων EaSI και υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα στοιχεία συλλέγονται αποδοτικά, αποτελεσματικά και έγκαιρα. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το σκέλος της άμεσης και έμμεσης διαχείρισης έτσι ώστε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να τροφοδοτήσουν διάφορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Μεγάλο μέρος της παραγωγής αποτελεσμάτων και της υλοποίησης του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης καλύπτεται από τον ΚΚΔ. Τα κύρια στοιχεία του κανονισμού θα πρέπει, ως εκ τούτου, να αναγνωστούν σε συνδυασμό με τον ΚΚΔ.

Ο κανονισμός ΕΚΤ+ έχει την ακόλουθη δομή:

Μέρος Ι — Γενικές διατάξεις (ισχύει για όλα τα σκέλη)

Το μέρος αυτό περιλαμβάνει το αντικείμενο, τους ορισμούς, τους γενικούς στόχους, τις μεθόδους εφαρμογής και τους ειδικούς στόχους. Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με τις αρχές της ισότητας των δύο φύλων, τις ίσες ευκαιρίες και την απαγόρευση των διακρίσεων, τις οποίες η Επιτροπή και τα κράτη μέλη οφείλουν να σέβονται κατά την εφαρμογή του ΕΚΤ+. Το τμήμα αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα σκέλη του ΕΚΤ+. Οι ειδικοί στόχοι που υποστηρίζονται από το ΕΚΤ+ βασίζονται στις αρχές που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μέρος II — Υλοποίηση με βάση το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης

Στο παρόν μέρος ορίζονται οι διατάξεις που ισχύουν για το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, στο οποίο περιλαμβάνονται το πρώην ΕΚΤ, η πρώην ΠΑΝ και το πρώην ΤΕΒΑ/FEAD). Οι διατάξεις αυτές είναι συμπληρωματικές προς τους κανόνες που ορίζονται στον ΚΚΔ.

Κεφάλαιο I: Κοινές διατάξεις σχετικά με τον προγραμματισμό (στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης)

Το κεφάλαιο αυτό περιγράφει λεπτομερώς τη συνέπεια και τη θεματική συγκέντρωση του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης. Ειδικότερα, προβλέπει:

Διατάξεις για την ενίσχυση της ευθυγράμμισης με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο— για την ενίσχυση της σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο η πρόταση περιλαμβάνει νέα διάταξη που προβλέπει ότι, εάν ένα κράτος μέλος διαθέτει σχετική ειδική ανά χώρα σύσταση (ΕΧΣ), θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλο ποσό των πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τον σκοπό αυτό.

Απαιτήσεις θεματικής συγκέντρωσης:

Καταπολέμηση της φτώχειας και προώθηση της κοινωνικής ένταξης: οι κοινωνικές ανισότητες εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον το 25% των πόρων του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης θα διατεθεί για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης όπως ορίζεται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων προωθείται δεόντως και ότι ένα ελάχιστο ποσό των πόρων στοχεύει στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να διαθέτουν ένα ελάχιστο ποσό των πόρων σε μέτρα αντιμετώπισης της υλικής στέρησης.

Βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους: παρά το γεγονός ότι η ανεργία των νέων στην ΕΕ έχει μειωθεί — από την κορύφωση του 24 % τον Ιανουάριο του 2013 στο 15,6 % τον Μάρτιο του 2018 — εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα — υπερδιπλάσια του συνολικού ποσοστού ανεργίας (15,9 % σε σύγκριση με 7,1 % τον Φεβρουάριο του 2018). Συγκεκριμένα, σε όλες τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, το 40 % των νέων είναι άνεργοι. Το ποσοστό των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) ήταν επίσης πολύ υψηλό, 13,4 % το 2017. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη με ποσοστό νέων ΕΕΑΚ (ηλικιακή ομάδα 15-29) που υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο θα πρέπει να διαθέτουν το 10% των πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης για στοχευμένες δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη των νέων. Στην περίπτωση των εξόχως απόκεντρων περιοχών με ποσοστό ΕΕΑΚ πάνω από το όριο, το ποσοστό αυξάνεται στο 15 %.

Κεφάλαιο ΙΙ Γενική στήριξη από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται σε κάθε στήριξη που παρέχεται από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης με εξαίρεση τη στήριξη για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης. Καθορίζει κανόνες για την επιλεξιμότητα και την παρακολούθηση, η οποία συμπληρώνει τον ΚΚΔ.

Υπάρχει επίσης μια διάταξη σχετικά με τις «καινοτόμες δράσεις», η οποία ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να στηρίξουν την κοινωνική καινοτομία και τον κοινωνικό πειραματισμό, γεγονός που ενισχύει προσεγγίσεις από τη βάση προς την κορυφή με βάση εταιρικές σχέσεις.

Κεφάλαιο III: Στήριξη από το ΕΚΤ+ για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης

Το κεφάλαιο III επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υλική βοήθεια του πρώην ΤΕΒΑ. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι εν λόγω τύποι πράξεων έχουν χαμηλότερα κατώτατα όρια συμμετοχής και, ως εκ τούτου, είναι λιγότερο επαχθείς από διοικητική άποψη. Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ζητήσει να διατηρηθεί αυτή η προσέγγιση και να μην επιβληθούν απαιτητικότεροι κανόνες στο πλαίσιο του ΕΚΤ (π.χ. για την υποβολή στοιχείων σχετικά με τους δείκτες, ή τους κανόνες σχετικά με την πορεία του λογιστικού ελέγχου). Το παρόν κεφάλαιο περιγράφει τις αρχές για τη στήριξη, τους κανόνες σχετικά με την υποβολή εκθέσεων, την επιλεξιμότητα, τους δείκτες και τον λογιστικό έλεγχο.

Μέρος III — Υλοποίηση στο πλαίσιο άμεσης και έμμεσης διαχείρισης

Κεφάλαιο I: Ειδικοί κανόνες για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία

Το παρόν κεφάλαιο επικεντρώνεται στα σκέλη Άμεση και Έμμεση Διαχείριση που σχετίζονται με το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία. Περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τους επιχειρησιακούς στόχους, τις επιλέξιμες δράσεις και τις επιλέξιμες οντότητες.

Κεφάλαιο ΙΙ: ειδικές διατάξεις που ισχύουν για το σκέλος Υγεία

Το παρόν κεφάλαιο επικεντρώνεται στο σκέλος Άμεση Διαχείριση που σχετίζεται με το σκέλος Υγεία. Περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τους επιχειρησιακούς στόχους, τις επιλέξιμες δράσεις, τις επιλέξιμες οντότητες και τη διακυβέρνηση.

Κεφάλαιο III: Κοινοί κανόνες που ισχύουν για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία

Το παρόν κεφάλαιο επικεντρώνεται στους κανόνες που ισχύουν για αμφότερα τα σκέλη της άμεσης διαχείρισης: συνδεδεμένες τρίτες χώρες, μορφές χρηματοδότησης της ΕΕ και εκτελεστικές μέθοδοι, πρόγραμμα εργασίας, παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων, αξιολόγηση, προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, λογιστικοί έλεγχοι, ενημέρωση και επικοινωνία και προβολή.

Μέρος IV Τελικές διατάξεις

Το μέρος IV τονίζει τις διατάξεις που ισχύουν για όλους. άσκηση της εξουσιοδότησης, διαδικασία επιτροπής για το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, επιτροπή δυνάμει του άρθρου 163 της ΣΛΕΕ, μεταβατικές διατάξεις και ημερομηνία έναρξης ισχύος.

Παραρτήματα

Παράρτημα I — Κοινοί δείκτες για τη γενική υποστήριξη του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης

Παράρτημα II — Κοινοί δείκτες για τη στήριξη από το ΕΚΤ+ για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης

Παράρτημα III — Δείκτες για το σκέλος Υγεία

2018/0206 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 46 στοιχείο δ), το άρθρο 149, το άρθρο 153 παράγραφος 2 στοιχείο α), το άρθρο 164, το άρθρο 168 παράγραφος 5, το άρθρο 175 παράγραφος 3 και το άρθρο 349,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 14 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 15 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στις 17 Νοεμβρίου 2017, ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων διακηρύχθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, ως απάντηση στις κοινωνικές προκλήσεις στην Ευρώπη. Οι είκοσι βασικές αρχές του πυλώνα διαρθρώνονται σε τρεις κατηγορίες: ισότητα των ευκαιριών και πρόσβαση στην αγορά εργασίας· δίκαιες συνθήκες εργασίας· κοινωνική προστασία και ένταξη. Οι είκοσι αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να καθοδηγούν τις δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου + (ΕΚΤ+). Το ΕΚΤ+ προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να στηρίζει τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και τα συστήματα στους τομείς της πολιτικής για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σύμφωνα με το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ.

(2)Σε ενωσιακό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής συνιστά το πλαίσιο για τον καθορισμό εθνικών προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης και για την παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές πολυετών επενδύσεων προς στήριξη αυτών των προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να παρουσιάζονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων για τον καθορισμό και τον συντονισμό των επενδυτικών σχεδίων προτεραιότητας που πρόκειται να υποστηριχθούν από εθνική και/ή ενωσιακή χρηματοδότηση. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ώστε να αξιοποιηθεί η ενωσιακή χρηματοδότηση με συνεκτικό τρόπο και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της χρηματοδοτικής υποστήριξης που θα ληφθεί ιδίως από τα από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από την Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Λειτουργίας Σταθεροποίησης Επενδύσεων και του μηχανισμού InvestEU, ανάλογα με την περίπτωση.

(3)Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [...] ενέκρινε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών, ώστε το κείμενό τους να συμφωνεί με τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, όσον αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Για να εξασφαλισθεί η πλήρης ευθυγράμμιση του ΕΚΤ+ με τους στόχους των εν λόγω κατευθυντηρίων γραμμών, ειδικά όσον αφορά την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας και των διακρίσεων, το ΕΚΤ+ θα πρέπει να στηρίξει τα κράτη μέλη λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές και τις σχετικές ανά χώρα συστάσεις που εγκρίθηκαν βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 2 και του άρθρου 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, και, κατά περίπτωση, σε εθνικό επίπεδο, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων που βασίζονται στις εθνικές στρατηγικές. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει επίσης να συμβάλει σε διάφορες πτυχές της υλοποίησης των βασικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων της Ένωσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο «θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη» και στον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης, στις σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου και σε άλλες πρωτοβουλίες όπως η εγγύηση για τη νεολαία, οι διαδρομές αναβάθμισης των δεξιοτήτων και η ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας.

(4)Στις 20 Ιουνίου 2017, το Συμβούλιο ενέκρινε την απάντηση της Ένωσης στο «Θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2030» — ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον. Το Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στις τρεις διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική), με ισορροπημένο και ολοκληρωμένο τρόπο. Είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματωθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τομείς της ενωσιακής πολιτικής και να αναπτύξει η Ένωση φιλόδοξες πολιτικές για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα «Επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον», της 22ας Νοεμβρίου 2016, ως ένα πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και για την εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης ως βασικής κατευθυντήριας αρχής σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών της μέσων.

(5)Η Ένωση βρίσκεται ενώπιον διαρθρωτικών προκλήσεων που προκύπτουν από την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια, τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, την τεχνολογική αλλαγή και ένα συνεχώς γηράσκον εργατικό δυναμικό καθώς και από τις αυξανόμενες ελλείψεις σε δεξιότητες και εργατικό δυναμικό σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες περιφέρειες, που αντιμετωπίζουν ιδίως οι ΜΜΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου της εργασίας, η Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις με επενδύσεις στις κατάλληλες δεξιότητες, με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και με τη βελτίωση της απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών, μεταξύ άλλων ενόψει της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

(6)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. [...] θεσπίζει το πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου + (ΕΚΤ+), του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης (ΤΑΜΕ), του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και του Μέσου για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων (ΜΔΣΘ) ως μέρος του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων (ΤΟΔΣ), και ορίζει, ιδίως, τους στόχους πολιτικής και τους κανόνες σχετικά με τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο των ενωσιακών ταμείων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης. Είναι, επομένως, αναγκαίο να προσδιοριστούν οι γενικοί στόχοι του ΕΚΤ+ και να προβλεφθούν ειδικές διατάξεις αναφορικά με τον τύπο των δραστηριοτήτων που δύνανται να χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ+.

(7)Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. (νέος δημοσιονομικός κανονισμός) («δημοσιονομικός κανονισμός») θεσπίζει τους κανόνες σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων σχετικά με τις επιχορηγήσεις, τα βραβεία, τις δημόσιες συμβάσεις, την έμμεση εκτέλεση, τη χρηματοδοτική βοήθεια, τα χρηματοδοτικά μέσα και τις δημοσιονομικές εγγυήσεις. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ένωσης, ο δημοσιονομικός κανονισμός εφαρμόζεται σε δράσεις που θα υλοποιηθούν σε άμεση ή έμμεση διαχείριση στο πλαίσιο του ΕΚΤ+.

(8)Τα είδη χρηματοδότησης και οι μέθοδοι υλοποίησης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων των δράσεων και να αποφέρουν αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη, ιδίως, του κόστους των ελέγχων, του διοικητικού φόρτου και του αναμενόμενου κινδύνου μη συμμόρφωσης. Σχετικά με τις επιχορηγήσεις, λαμβάνεται υπόψη η χρήση εφάπαξ ποσών, κατ’ αποκοπή ποσοστών και του κόστους εργασίας κατά μονάδα, καθώς και η χρηματοδότηση που δεν σχετίζεται με τις δαπάνες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 125 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού. Για την εφαρμογή μέτρων που συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών και σύμφωνα με το άρθρο 88 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, η Επιτροπή δύναται να επιστρέψει ποσά στα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν απλουστευμένες επιλογές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατ’ αποκοπήν ποσών.

(9)Για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση του τοπίου της χρηματοδότησης και τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών για συνέργιες μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων χρηματοδότησης, οι δράσεις που υποστηρίχθηκαν από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους («ΤΕΒΑ»), το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία και το πρόγραμμα για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας πρέπει να ενσωματωθούν στο ΕΚΤ+. Επομένως, το ΕΚΤ+ θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία σκέλη: Το σκέλος του ΕΚΤ + στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία, και το σκέλος Υγεία. Αυτό θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου που συνδέεται με τη διαχείριση των διάφορων ταμείων, ιδίως για τα κράτη μέλη, διατηρώντας συγχρόνως απλούστερους κανόνες για απλούστερες πράξεις όπως η διανομή τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας.

(10)Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι οι στόχοι για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγορών εργασίας και την προώθηση της πρόσβασης στην ποιοτική απασχόληση, τη βελτίωση της πρόσβασης και της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, οι στόχοι για την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης και της υγείας και για τη μείωση της φτώχειας δεν υλοποιούνται μόνο στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, αλλά και στο πλαίσιο της άμεσης και της έμμεσης διαχείρισης βάσει του σκέλους Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και του σκέλους Υγεία για τις δράσεις που απαιτούνται σε ενωσιακό επίπεδο.

(11)Η ενσωμάτωση στο ΕΚΤ+ του προγράμματος δράσης της Ένωσης για την υγεία θα δημιουργήσει επίσης συνέργιες ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη δοκιμή των πρωτοβουλιών και στις πολιτικές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του σκέλους Υγεία του ΕΚΤ+ καθώς και της εφαρμογής τους στα κράτη μέλη με εργαλεία που παρέχονται από τα άλλα σκέλη του κανονισμού για το ΕΚΤ+.

(12)Ο παρών κανονισμός προβλέπει χρηματοδοτικό κονδύλιο για το ΕΚΤ+. Τα μέρη του παρόντος χρηματοδοτικού κονδυλίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για δράσεις στο πλαίσιο άμεσης και έμμεσης διαχείρισης βάσει του σκέλους Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και του σκέλους Υγεία.

(13)Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να έχει στόχο την προώθηση της απασχόλησης μέσω ενεργών παρεμβάσεων που δίνουν τη δυνατότητα (επαν)ένταξης στην αγορά εργασίας, ιδίως για τους νέους, τους μακροχρόνια ανέργους και τα οικονομικά μη ενεργά άτομα, καθώς και μέσω της προαγωγής της αυτοαπασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας με τη στήριξη του εκσυγχρονισμού των θεσμικών φορέων της αγοράς εργασίας, όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, ώστε να βελτιώσουν την ικανότητά τους να προβλέπουν ενισχυμένες στοχευμένες συμβουλές και καθοδήγηση κατά την αναζήτηση εργασίας και τη μετάβαση στην απασχόληση και να ενισχυθεί η κινητικότητα των εργαζομένων. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθήσει τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω μέτρων που αποσκοπούν να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της ισορροπίας της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και η πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει επίσης να έχει ως στόχο να παρέχει ένα υγιές και κατάλληλα προσαρμοσμένο εργασιακό περιβάλλον για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με μεταβαλλόμενες μορφές εργασίας και για την προσαρμογή στις ανάγκες του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού.

(14)Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να παρέχει στήριξη για τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση βασικών ικανοτήτων, ιδίως όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα άτομα για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να βοηθήσει στην πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και στη μετάβαση στην εργασία, να στηρίξει τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα και να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική και οικονομική καινοτομία, στηρίζοντας κλιμακούμενες και βιώσιμες πρωτοβουλίες στους εν λόγω τομείς. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, μέσω της μάθησης με βάση την εργασία και μέσω της μαθητείας, της διά βίου καθοδήγησης, της πρόβλεψης των αναγκών σε δεξιότητες σε συνεργασία με τη βιομηχανία, της επικαιροποίησης του εκπαιδευτικού υλικού, της πρόβλεψης και της παρακολούθησης των αποφοίτων, της κατάρτισης των εκπαιδευτών, της επικύρωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

(15)Η υποστήριξη από το ΕΚΤ+ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ίσης πρόσβασης για όλους, ιδίως για τις μειονεκτούσες ομάδες, στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως την γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στην εκπαίδευση και τη μάθηση ενηλίκων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη διασύνδεση μεταξύ των τομέων εκπαίδευσης και κατάρτισης, προλαμβάνοντας την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, βελτιώνοντας τις γνώσεις σε θέματα υγείας, ενισχύοντας τους δεσμούς με τη μη τυπική και άτυπη μάθηση και διευκολύνοντας τη μαθησιακή κινητικότητα για όλους. Οι συνέργιες με το πρόγραμμα Erasmus, ιδίως για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μειονεκτούντων μαθητών στη μαθησιακή κινητικότητα, θα πρέπει να υποστηριχθούν στο πλαίσιο αυτό.

(16)Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθήσει ευέλικτες ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για όλους, ιδίως όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες και τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, με στόχο την παροχή δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στην ψηφιοποίηση, στην τεχνολογική αλλαγή, στην καινοτομία και στην κοινωνική και οικονομική αλλαγή, και με στόχο τη διευκόλυνση των μεταβάσεων στη σταδιοδρομία, της κινητικότητας και της υποστήριξης ιδίως ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και/ή ανεπαρκώς ειδικευμένων ενηλίκων, σύμφωνα με το θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη.

(17)Οι συνέργιες με το πρόγραμμα της Ένωσης «Ορίζων» θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το ΕΚΤ+ μπορεί να ενσωματώσει και να διαδώσει καινοτόμα προγράμματα σπουδών που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Ορίζων», προκειμένου να εφοδιάζονται τα άτομα με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

(18)Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της φτώχειας με στόχο να σπάσει ο κύκλος των μειονεκτούντων μεταξύ των γενεών και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους και εξαλείφοντας τις διακρίσεις και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. Αυτό συνεπάγεται κινητοποίηση μιας σειράς πολιτικών με στόχο τα πλέον μειονεκτούντα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά, καθώς και των φτωχών εργαζομένων. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθεί την ενεργό ένταξη των ατόμων που είναι μακριά από την αγορά εργασίας με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής τους ένταξης. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μακροχρόνια φροντίδα, ιδίως σε υπηρεσίες φροντίδας σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και οικογένειας. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με στόχο ιδίως την προώθηση της προσβασιμότητάς τους.

(19)Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας μέσω της στήριξης εθνικών συστημάτων με στόχο την ανακούφιση της στέρησης τροφής και της υλικής στέρησης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και των απόρων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε επίπεδο Ένωσης τουλάχιστον το 4 % των πόρων του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης στηρίζει τους απόρους, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 2 % των εθνικών τους πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την αντιμετώπιση των ακραίων μορφών φτώχειας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η έλλειψη στέγης, η παιδική φτώχεια και η στέρηση τροφής. Λόγω της φύσης των πράξεων και του τύπου των τελικών αποδεκτών, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται απλούστεροι κανόνες για τη στήριξη που στοχεύει στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης των απόρων.

(20)Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ένωση, συνολικά και για να εξασφαλιστεί μια συνεκτική, ισχυρή και συνεπής στήριξη της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των προσπαθειών, το ΕΚΤ+ θα πρέπει να παράσχει υποστήριξη για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών συμπληρωματικά προς τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης.

(21)Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να στηρίζει μεταρρυθμίσεις της πολιτικής και των συστημάτων στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας φροντίδας, καθώς και της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Προκειμένου να ενισχυθεί η ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν ένα κατάλληλο ποσό των πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την εφαρμογή των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων όσον αφορά τις διαρθρωτικές προκλήσεις που είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν μέσω πολυετών επενδύσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη συνοχή, τον συντονισμό και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ του σκέλους της επιμερισμένης διαχείρισης και του σκέλους Υγείας του ΕΚΤ+ και του προγράμματος Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων του μέσου επίτευξης μεταρρυθμίσεων και του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης. Ειδικότερα, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, τον αποτελεσματικό συντονισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέπεια, η συνοχή, η συμπληρωματικότητα και η συνέργια μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας αυτής.

(22)Για να εξασφαλιστεί ότι η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, όπως ορίζεται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, προωθείται δεόντως και ότι ένα ελάχιστο ποσό των πόρων στοχεύει σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 25 % των εθνικών τους πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

(23)Υπό το πρίσμα των σταθερά υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων και της αεργίας σε ορισμένα κράτη μέλη και περιφέρειες, που πλήττουν ιδίως τους νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είναι αναγκαίο τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να επενδύουν επαρκείς πόρους από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης σε δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης των νέων, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης των εγγυήσεων για τη νεολαία. Με βάση τις δράσεις που υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και στοχεύουν σε μεμονωμένα άτομα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθούν περαιτέρω τις διαδρομές απασχόλησης, εκπαίδευσης και επανένταξης και τα μέτρα ευαισθητοποίησης για τους νέους, δίνοντας προτεραιότητα, όπου κρίνεται σκόπιμο, σε μακροχρόνια ανέργους, οικονομικά μη ενεργούς και μειονεκτούντες νέους, μεταξύ άλλων μέσω των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να επενδύουν σε μέτρα που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία καθώς και στη μεταρρύθμιση και την προσαρμογή των υπηρεσιών απασχόλησης με στόχο την παροχή εξατομικευμένης στήριξης στους νέους. Τα οικεία κράτη μέλη θα πρέπει, επομένως, να διαθέτουν τουλάχιστον το 10 % των εθνικών τους πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τη στήριξη της απασχολησιμότητας των νέων.

(24)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον συντονισμό και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δράσεων που στηρίζονται από τα εν λόγω ταμεία.

(25)Σύμφωνα με το άρθρο 349 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994, οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και οι βόρειες αραιοκατοικημένες περιφέρειες δικαιούνται ειδικά μέτρα στο πλαίσιο κοινών πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ. Λόγω των μόνιμων περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές απαιτείται ειδική στήριξη.

(26)Η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση των δράσεων που υποστηρίζονται από το ΕΚΤ+ εξαρτάται από την ορθή διακυβέρνηση και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων εδαφικών και κοινωνικοοικονομικών φορέων, ιδίως των κοινωνικών εταίρων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι, επομένως, απαραίτητο τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

(27)Για να μπορούν οι πολιτικές να ανταποκρίνονται περισσότερο στην κοινωνική αλλαγή και να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν καινοτόμες λύσεις, η στήριξη της κοινωνικής καινοτομίας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ειδικότερα, η δοκιμή και η αξιολόγηση καινοτόμων λύσεων πριν διαδοθεί η εφαρμογή τους έχουν καθοριστική σημασία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πολιτικών και, επομένως, δικαιολογούν την ειδική στήριξη από το ΕΚΤ+.

(28)Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το ΕΚΤ+ συμβάλλει στην προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΣΛΕΕ, στην προώθηση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι το ΕΚΤ+ προωθεί την ισότητα των ευκαιριών για όλους, χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της ΣΛΕΕ και προωθεί την ένταξη στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρία, σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα και συμβάλλει στην εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι αρχές αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις διαστάσεις και σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας, παρακολούθησης, υλοποίησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων, εγκαίρως και με συνεκτικό τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθήσει επίσης τη μετάβαση από τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον/ιδρυματικής φροντίδας στη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και τοπικής κοινότητας, ιδίως για εκείνους που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις. Το ΕΚΤ+ δεν θα πρέπει να στηρίζει καμία δράση που συμβάλλει στον διαχωρισμό ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. [μελλοντικός ΚΚΔ] προβλέπει ότι οι κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών θα καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο, με ορισμένες εξαιρέσεις για τις οποίες απαιτείται η θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικά με το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

(29)Προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τη συλλογή στοιχείων, τα κράτη μέλη θα πρέπει, σε περίπτωση που τα εν λόγω στοιχεία είναι διαθέσιμα στα μητρώα, να επιτρέπουν στις διαχειριστικές αρχές να συλλέγουν στοιχεία από μητρώα.

(30)Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων στα κράτη μέλη πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 16 .

(31)Ο κοινωνικός πειραματισμός είναι ένα έργο δοκιμών μικρής κλίμακας που επιτρέπει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη σκοπιμότητα των κοινωνικών καινοτομιών. Οι επιτυχημένες ιδέες θα πρέπει να είναι δυνατόν να υλοποιούνται σε ευρύτερη κλίμακα ή σε άλλα πλαίσια με χρηματοδοτική στήριξη από το ΕΚΤ+, καθώς και από άλλες πηγές.

(32)Το ΕΚΤ+ θεσπίζει διατάξεις για την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων σε μια βάση χωρίς διακρίσεις, εξασφαλίζοντας τη στενή συνεργασία των κεντρικών υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών μεταξύ τους και με την Επιτροπή. Το ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης θα πρέπει να προωθήσει την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας με τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων και με μεγαλύτερη διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τις αγορές εργασίας. Το πεδίο του ΕΚΤ+ περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη και τη στήριξη των στοχευμένων προγραμμάτων κινητικότητας, με σκοπό την πλήρωση των κενών θέσεων όπου εντοπίζονται ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

(33)Η έλλειψη πρόσβασης σε πιστώσεις των μικροεπιχειρήσεων, των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια για τη δημιουργία επιχειρήσεων, ιδίως για τα πλέον αποκομμένα άτομα από την αγορά εργασίας. Ο κανονισμός για το ΕΚΤ+ θεσπίζει διατάξεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα της αγοράς για την αύξηση της προσφοράς χρηματοδότησης και της πρόσβασης των κοινωνικών επιχειρήσεων σε αυτή, καθώς και για την κάλυψη της ζήτησης από τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και, ιδίως, τους ανέργους, τις γυναίκες και τα ευάλωτα άτομα που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν μια πολύ μικρή επιχείρηση. Ο εν λόγω στόχος θα πρέπει επίσης να επιδιωχθεί μέσω χρηματοδοτικών μέσων και δημοσιονομικών εγγυήσεων στο πλαίσιο των κοινωνικών επενδύσεων και της πολιτικής για τις δεξιότητες του ταμείου InvestEU.

(34)Οι παράγοντες των κοινωνικών επενδύσεων της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των φιλανθρωπικών φορέων, μπορεί να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επίτευξη πολλών στόχων του ΕΚΤ+, δεδομένου ότι παρέχουν χρηματοδότηση, καθώς και καινοτόμες και συμπληρωματικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των ΗΕ. Ως εκ τούτου, οι φιλανθρωπικοί φορείς, όπως ιδρύματα και δωρητές, θα πρέπει να συμμετέχουν, κατά περίπτωση, στις δράσεις του ΕΚΤ+ ιδίως σε εκείνες που στοχεύουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της αγοράς κοινωνικών επενδύσεων.

(35)Σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ, κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της Ένωσης, εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η Ένωση οφείλει να συμπληρώνει και να υποστηρίζει τις εθνικές πολιτικές υγείας, να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και να προωθεί τον συντονισμό μεταξύ των προγραμμάτων τους, με πλήρη σεβασμό των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών να καθορίζουν τις πολιτικές τους στον τομέα της υγείας και να οργανώνουν και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

(36)Αν οι άνθρωποι παραμένουν υγιείς και ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα και αν τους παρέχονται οι δυνατότητες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους, το γεγονός αυτό θα έχει συνολικά θετικές συνέπειες στην υγεία, στη μείωση των ανισοτήτων σε θέματα υγείας, στην ποιότητα ζωής, στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ συγχρόνως θα μειωθούν οι πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ΣΒΑ), ιδίως τον ΣΒΑ 3 «Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες 17 ».

(37)Τα αποδεικτικά στοιχεία και οι κοινές αξίες και αρχές των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 2ας Ιουνίου 2006, θα πρέπει να στηρίζουν την διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των καινοτόμων, αποτελεσματικών και ανθεκτικών συστημάτων υγείας, την προώθηση εργαλείων για τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και την εθελοντική, σε ευρύτερη κλίμακα, εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών.

(38)Το σκέλος Υγεία του ΕΚΤ+ θα πρέπει να συμβάλει στην πρόληψη των νόσων σε όλη τη διάρκεια ζωής των πολιτών της Ένωσης και στην προώθηση της υγείας μέσω της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για την υγεία όπως η χρήση καπνού και το παθητικό κάπνισμα, η επιβλαβής χρήση οινοπνεύματος, η κατανάλωση παράνομων ναρκωτικών και στη μείωση της βλάβης που προκαλούν στην υγεία τα ναρκωτικά, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής άσκησης και στην προώθηση υποστηρικτικών πλαισίων για υγιείς τρόπους ζωής, προκειμένου να συμπληρώσει τη δράση των κρατών μελών σύμφωνα με τις σχετικές στρατηγικές. Το σκέλος Υγεία του ΕΚΤ+ θα πρέπει να ενσωματώσει αποτελεσματικά μοντέλα πρόληψης, καινοτόμες τεχνολογίες και νέα επιχειρηματικά μοντέλα και λύσεις, να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων, αποτελεσματικών και βιώσιμων συστημάτων υγείας των κρατών μελών και να διευκολύνει την πρόσβαση σε καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη για τους πολίτες της Ευρώπης.

(39)Οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται για πάνω από το 80 % των πρόωρων θανάτων στην Ένωση και η αποτελεσματική πρόληψη συνεπάγεται πολλαπλές διασυνοριακές διαστάσεις. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τόνισαν την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, όπως οι μεταδοτικές ασθένειες και άλλες βιολογικές, χημικές, περιβαλλοντικές και άγνωστες απειλές, μέσω της υποστήριξης των ικανοτήτων ετοιμότητας και αντίδρασης.

(40)Η μείωση του φόρτου των ανθεκτικών λοιμώξεων και των ιατρογενών λοιμώξεων και η διασφάλιση της διαθεσιμότητας αποτελεσματικών αντιβιοτικών έχει ουσιαστική σημασία για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας και την ασφάλεια των ασθενών.

(41)Πρόσφατα η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση 18 σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ) για τη στήριξη της συνεργασίας με σκοπό την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας σε ενωσιακό επίπεδο, για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας καινοτόμων τεχνολογιών υγείας για τους ασθενείς σε όλη την Ένωση, για την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής προβλεψιμότητας.

(42)Δεδομένων της ιδιαίτερης φύσης ορισμένων στόχων που καλύπτονται από το σκέλος Υγεία του ΕΚΤ+ και του είδους των δράσεων στο πλαίσιο του εν λόγω σκέλους, οι αντίστοιχες αρμόδιες αρχές των κρατών μελών είναι οι πλέον κατάλληλες για την υλοποίηση των συναφών δραστηριοτήτων. Οι εν λόγω αρχές, που έχουν οριστεί από τα ίδια τα κράτη μέλη, θα πρέπει, συνεπώς, να θεωρηθεί ότι εντόπισαν τους δικαιούχους για τους σκοπούς του άρθρου [195] του [ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός] και τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι εν λόγω αρχές χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

(43)Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς (ΕΔΑ) είναι δίκτυα στα οποία συμμετέχουν πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση σπάνιων, χαμηλού επιπολασμού και περίπλοκων νόσων και παθήσεων που απαιτούν πολύ εξειδικευμένη αγωγή και συγκέντρωση γνώσεων και πόρων. Τα ΕΔΑ είναι εγκεκριμένα ως δίκτυα από το συμβούλιο των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς των κρατών μελών, σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης που ορίζεται στην εκτελεστική απόφαση 2014/287/ΕΕ, της 10 Μαρτίου 2014 της Επιτροπής. Τα δίκτυα αυτά θα πρέπει, επομένως, να θεωρηθεί ότι εντοπίζουν δικαιούχους για τον σκοπό του άρθρου [195] του [ νέου δημοσιονομικού κανονισμού] και τις επιχορηγήσεις για τα ΕΔΑ που χορηγούνται χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

(44)Η νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών, στην αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητα των υγειονομικών συστημάτων και στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ιατρικά προϊόντα και τις τεχνολογίες (φαρμακευτικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ουσίες ανθρώπινης προέλευσης) και η νομοθεσία για τον καπνό, τα δικαιώματα των ασθενών για τη διασυνοριακή υγεία και οι σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας στην ΕΕ. Ο κανονισμός, καθώς και η εφαρμογή και η επιβολή του, πρέπει να συμβαδίζουν με την καινοτομία και τον ρυθμό της έρευνας και με κοινωνικές αλλαγές στον εν λόγω τομέα, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους σχετικά με την υγεία. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να αναπτύσσεται συνεχώς η βάση τεκμηρίωσης που απαιτείται για την εφαρμογή νομοθεσίας που έχει τέτοιο επιστημονικό χαρακτήρα.

(45)Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των δράσεων που αναλαμβάνονται στην Ένωση και σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να αναπτυχθεί συνεργασία με αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και οι εξειδικευμένες οργανώσεις τους, και ιδίως με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, καθώς και με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με στόχο την εφαρμογή του σκέλους Υγεία.

(46)Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, και να εκπληρωθούν οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο παρών κανονισμός θα συμβάλει στην ενσωμάτωση στις ενωσιακές πολιτικές της δράσης για το κλίμα και στην επίτευξη συνολικού στόχου 25% των δαπανών του ενωσιακού προϋπολογισμού να υποστηρίζουν κλιματικούς στόχους. Σχετικές δράσεις θα προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια εκπόνησης και εφαρμογής και θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης.

(47)Σύμφωνα με το άρθρο [94 της απόφασης 2013/755/ΕΕ του Συμβουλίου 19 ], τα πρόσωπα και οι οντότητες που είναι εγκατεστημένες στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη (ΥΧΕ) είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, με την επιφύλαξη των κανόνων και στόχων του σκέλους Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και του σκέλους Υγεία και των ενδεχόμενων ρυθμίσεων που ισχύουν στο κράτος μέλος με το οποίο είναι συνδεδεμένη η υπερπόντια χώρα ή το έδαφος.

(48)Τρίτες χώρες που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Ένωσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας που θεσπίζεται δυνάμει της συμφωνίας ΕΟΧ, η οποία προβλέπει την εφαρμογή των προγραμμάτων με απόφαση βάσει της εν λόγω συμφωνίας. Θα πρέπει να εισαχθεί ειδική διάταξη στον παρόντα κανονισμό να χορηγεί τα απαραίτητα δικαιώματα και την πρόσβαση στον αρμόδιο διατάκτη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μπορούν να ασκήσουν πλήρως τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

(49)Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 20 , τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου 21 , τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου 22 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου 23 , τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό και τους άλλους εφαρμοστέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, του εντοπισμού, της διόρθωσης και της διερεύνησης παρατυπιών και περιπτώσεων απάτης, της ανάκτησης των απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν χρειάζεται, της επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 και τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπορεί να διενεργεί διοικητικές έρευνες, μεταξύ των οποίων και επιτόπιες έρευνες και επιθεωρήσεις, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρξε απάτη, διαφθορά ή οποιαδήποτε άλλη εγκληματική δραστηριότητα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) μπορεί να διερευνά και να ασκεί δίωξη σε υποθέσεις απάτης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, όπως προβλέπεται στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 . Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που είναι αποδέκτης κονδυλίων της Ένωσης οφείλει να συνεργάζεται πλήρως για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, να παρέχει τα αναγκαία δικαιώματα και πρόσβαση στην Επιτροπή, την OLAF, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) και να μεριμνά ώστε τυχόν τρίτοι που συμμετέχουν στην εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης να εκχωρούν ισοδύναμα δικαιώματα.

(50) Στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 322 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανόνες αυτοί θεσπίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και ορίζουν συγκεκριμένα τη διαδικασία για τον καθορισμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού μέσω επιχορηγήσεων, δημοσίων συμβάσεων, βραβείων, έμμεσης εκτέλεσης και προβλέπουν ελέγχους σχετικά με την ευθύνη των δημοσιονομικών παραγόντων. Οι κανόνες που εγκρίνονται βάσει του άρθρου 322 της ΣΛΕΕ αφορούν επίσης την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη, δεδομένου ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική χρηματοδότηση της ΕΕ.

(51)Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγορών εργασίας και η προώθηση της πρόσβασης στην ποιοτική απασχόληση, η βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και η ποιότητά τους, η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της υγείας και η μείωση της φτώχειας καθώς και οι δράσεις που προβλέπονται στο σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και στο σκέλος Υγεία, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα απαιτούμενα όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(52)Για την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, είναι σκόπιμο να ανατεθεί στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την τροποποίηση και συμπλήρωση των παραρτημάτων για τους δείκτες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι δε διαβουλεύσεις να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων.

(53)Για να εξασφαλισθούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εκτελεστικές αρμοδιότητες που αφορούν το υπόδειγμα για τη δομημένη έρευνα επισκόπησης για τους τελικούς αποδέκτες της θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τη διαδικασία της συμβουλευτικής επιτροπής του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 25 , δεδομένης της φύσης του εν λόγω υποδείγματος.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Μέρος I

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+)

Καθορίζει τους στόχους του ΕΚΤ+, τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, τις μεθόδους υλοποίησης, τις μορφές ενωσιακής χρηματοδότησης και τους κανόνες για τη χορήγηση της εν λόγω χρηματοδότησης.

Άρθρο 2

Ορισμοί

1. Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)    «συνοδευτικά μέτρα»: οι δραστηριότητες που αναλαμβάνονται πέραν της διανομής τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η παραπομπή στις κοινωνικές υπηρεσίες, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ή η παροχή συμβουλών για τη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού·

2)    «συνδεδεμένη χώρα»: τρίτη χώρα η οποία αποτελεί μέρος συμφωνίας με την Ένωση, η οποία επιτρέπεται τη συμμετοχή της στο σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και στο σκέλος Υγεία του ΕΚΤ+ σύμφωνα με το άρθρο 30·

3)    «βασική υλική βοήθεια»: τα αγαθά που πληρούν τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου για μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπως ενδύματα, προϊόντα υγιεινής, σχολικά είδη·

4)    «συνδυαστική πράξη»: δράσεις που στηρίζονται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο συνδυαστικών μηχανισμών σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6 του δημοσιονομικού κανονισμού και συνδυάζουν μη επιστρεπτέες μορφές στήριξης και/ή χρηματοδοτικά μέσα από τον προϋπολογισμό της Ένωσης με επιστρεπτέες μορφές στήριξης από ιδρύματα αναπτυξιακής ή άλλης δημόσιας χρηματοδότησης, καθώς και από εμπορικά χρηματοδοτικά ιδρύματα και επενδυτές·

5)    «κοινοί δείκτες άμεσων αποτελεσμάτων»: κοινοί δείκτες αποτελεσμάτων που λαμβάνουν τα αποτελέσματα εντός τεσσάρων εβδομάδων από την ημέρα αποχώρησης του συμμετέχοντα από την πράξη (ημερομηνία εξόδου)·

6)    «κοινοί μακροπρόθεσμοι δείκτες αποτελεσμάτων»: κοινοί δείκτες αποτελεσμάτων που λαμβάνουν τα αποτελέσματα έξι μήνες μετά την αποχώρηση του συμμετέχοντα από την πράξη·

7)    «κόστος της αγοράς τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας»: το πραγματικό κόστος που συνδέεται με την αγορά τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας από τον δικαιούχο και δεν περιορίζεται στην τιμή των τροφίμων και/ή της βασικής υλικής βοήθειας·

8)    «τελικός αποδέκτης»: ο άπορος που λαμβάνει ή οι άποροι που λαμβάνουν στήριξη όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο xi) του παρόντος κανονισμού·

9)    «υγειονομική κρίση»: κρίση κοινώς αντιληπτή ως απειλή, η οποία έχει μια υγειονομική διάσταση και απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης από τις αρχές υπό συνθήκες αβεβαιότητας·

10)    «νομική οντότητα»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί και αναγνωρίζεται ως τέτοιο βάσει του εθνικού, του ενωσιακού ή του διεθνούς δικαίου και το οποίο διαθέτει νομική προσωπικότητα και μπορεί, ενεργώντας για δικό του λογαριασμό, να ασκεί δικαιώματα και να υπόκειται σε υποχρεώσεις·

11)    «μικροχρηματοδότηση»: περιλαμβάνει εγγυήσεις, μικροπιστώσεις, ίδια κεφάλαια και οιονεί ίδια κεφάλαια, σε συνδυασμό με τις συνοδευτικές υπηρεσίες ανάπτυξης επιχειρήσεων όπως με τη μορφή παροχής εξατομικευμένων συμβουλών, κατάρτισης και καθοδήγησης, που επεκτείνεται σε άτομα και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε πιστώσεις για τις επαγγελματικές δραστηριότητες και/ή τις δραστηριότητες παραγωγής εσόδων·

12)    «πολύ μικρή επιχείρηση»: επιχείρηση με λιγότερους από 10 εργαζομένους και ετήσιο κύκλο εργασιών ή ισολογισμό κάτω των 2 000 000 ευρώ·

13)    «άποροι»: φυσικά πρόσωπα, τα οποία μπορεί να είναι άτομα, οικογένειες, νοικοκυριά ή ομάδες τέτοιων προσώπων, των οποίων η ανάγκη για βοήθεια έχει διαπιστωθεί σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια που θέσπισαν οι αρμόδιες εθνικές αρχές σε διαβούλευση με τα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη αποφεύγοντας τις συγκρούσεις συμφερόντων και ενέκριναν οι εν λόγω αρμόδιες εθνικές αρχές και στα οποία κριτήρια μπορούν να περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία επιτρέπουν τη στόχευση σε απόρους σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές·

14)    «τιμή αναφοράς»: η τιμή καθορισμού στόχων για κοινούς και ειδικούς ανά πρόγραμμα δείκτες αποτελεσμάτων με βάση υφιστάμενες ή προηγούμενες παρεμφερείς παρεμβάσεις·

15)    «κοινωνική επιχείρηση»: μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως της νομικής της μορφής, η οποία:

α)σύμφωνα με το καταστατικό της ή με άλλο νομοθετικό έγγραφο που μπορεί να συνεπάγεται ευθύνη βάσει των κανόνων του κράτους μέλους όπου βρίσκεται η έδρα της, έχει ως πρωταρχικό κοινωνικό στόχο την επίτευξη μετρήσιμου, θετικού κοινωνικού αντικτύπου, παρά τη δημιουργία κέρδους για άλλους σκοπούς, και η οποία παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά που δημιουργούν κοινωνική ανταπόδοση και/ή χρησιμοποιεί μεθόδους παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών που ενσωματώνουν τους κοινωνικούς στόχους·

β)χρησιμοποιεί τα κέρδη της πρωτίστως και κυρίως για την επίτευξη του πρωταρχικού της κοινωνικού στόχου και διαθέτει προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες για κάθε διανομή των κερδών, ούτως ώστε να διασφαλισθεί ότι τυχόν διανομή των κερδών δεν υπονομεύει τον πρωταρχικό κοινωνικό στόχο·

γ)αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης με επιχειρηματικό, υπεύθυνο και διαφανή τρόπο, ιδίως με τη συμμετοχή των εργαζομένων, των πελατών και των ενδιαφερόμενων μερών που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες·

16)    «κοινωνικές καινοτομίες»: οι δραστηριότητες που είναι κοινωνικές τόσο ως προς τον σκοπό τους όσο και ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούν και ιδίως όσες αφορούν συγκεκριμένα την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών (όσον αφορά προϊόντα, υπηρεσίες και πρότυπα) που, ταυτόχρονα, ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες και δημιουργούν νέες κοινωνικές σχέσεις ή συνεργασίες, ωφελώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την κοινωνία και ενισχύοντας την ικανότητά της να αναλαμβάνει δράση·

17)    «πειραματική κοινωνική πολιτική»: οι παρεμβάσεις πολιτικής που παρέχουν μια καινοτόμα απάντηση σε κοινωνικές ανάγκες, εφαρμόζονται σε μικρή κλίμακα και σε συνθήκες που διασφαλίζουν τη δυνατότητα μέτρησης του αντικτύπου τους, πριν εφαρμοστούν σε άλλα πλαίσια και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν πειστικά·

18)    «βασικές ικανότητες»: οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που χρειάζονται όλα τα άτομα, σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους, για την προσωπική τους ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Οι βασικές ικανότητες είναι: γραμματισμός· πολυγλωσσία· ικανότητες στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία και τη μηχανολογία· ψηφιακές ικανότητες· προσωπικές, κοινωνικές και μεταγνωστικές ικανότητες· ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη· επιχειρηματικές ικανότητες· πολιτισμική συνείδηση και έκφραση.

19)    «τρίτη χώρα»: χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ορισμοί που προβλέπονται στο άρθρο [2] του [μελλοντικού ΚΚΔ] ισχύουν και για το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

Άρθρο 3

Γενικοί στόχοι και μέθοδοι υλοποίησης

Το ΕΚΤ+ αποσκοπεί στην υποστήριξη των κρατών μελών για την επίτευξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης, δίκαιης κοινωνικής προστασίας και εκπαιδευμένου και ανθεκτικού εργατικού δυναμικού έτοιμου για τον μελλοντικό κόσμο εργασίας, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που διακήρυξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή στις 17 Νοεμβρίου 2017.

Το ΕΚΤ+ στηρίζει, συμπληρώνει και προσθέτει αξία στις πολιτικές των κρατών μελών για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική προστασία και ένταξη καθώς και για ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

Το ταμείο υλοποιείται:

α) στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, για το μέρος της βοήθειας που αντιστοιχεί στους ειδικούς στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 («σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης»), και

β) στο πλαίσιο της άμεσης και της έμμεσης διαχείρισης για το μέρος της βοήθειας που αντιστοιχεί στους στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και στο άρθρο 23 («σκέλος Απασχόλησης και Κοινωνική Καινοτομία») και για το μέρος της βοήθειας που αντιστοιχεί στους στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 3 και στο άρθρο 26 («σκέλος Υγεία»).

Άρθρο 4

Ειδικοί στόχοι

1. Το ΕΚΤ+ στηρίζει τους ακόλουθους ειδικούς στόχους της πολιτικής στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης και της υγείας και συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στον στόχο πολιτικής για «Μια πιο κοινωνική Ευρώπη — εφαρμογή του Ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων»] που ορίζεται στο άρθρο [4] του [μελλοντικού ΚΚΔ]:

i) βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση όλων των ατόμων που αναζητούν εργασία, ιδίως των νέων, των μακροχρόνια ανέργων και των οικονομικά μη ενεργών ατόμων, προώθηση της αυτοαπασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας·

ii) εκσυγχρονισμός των θεσμών της αγοράς εργασίας και των υπηρεσιών για την αξιολόγηση και την πρόβλεψη των αναγκών σε δεξιότητες και εξασφάλιση της έγκαιρης και εξατομικευμένης βοήθειας και στήριξη της προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, των μεταβάσεων και της κινητικότητας·

iii) προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, βελτίωση της ισορροπίας της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην παιδική φροντίδα, προώθηση ενός υγιούς και κατάλληλα προσαρμοσμένου εργασιακού περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση κινδύνων για την υγεία, προώθηση της προσαρμογής των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στην αλλαγή και ενεργός και υγιής γήρανση·

iv)    βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας με σκοπό τη στήριξη της απόκτησης βασικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεξιοτήτων·

v)    προώθηση της ίσης πρόσβασης και της ολοκλήρωσης ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, ιδίως για μειονεκτούσες ομάδες, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, μέσω της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την εκπαίδευση και τη μάθηση ενηλίκων, περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης της μαθησιακής κινητικότητας για όλους·

vi)    προώθηση της διά βίου μάθησης, ιδίως με ευκαιρίες για ευέλικτη αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση για όλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ψηφιακές δεξιότητες, την καλύτερη πρόβλεψη των αλλαγών και τις νέες απαιτήσεις για δεξιότητες με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, διευκολύνοντας τις μεταβάσεις στη σταδιοδρομία και προωθώντας την επαγγελματική κινητικότητα·

vii)    προώθηση της ενεργού ένταξης, με σκοπό την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της ενεργού συμμετοχής, και βελτίωση της απασχολησιμότητας·

viii)    προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά·

ix)    ενίσχυση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ποιοτικές, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες· εκσυγχρονισμός των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της πρόσβασης στην κοινωνική προστασία· βελτίωση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών μακροχρόνιας περίθαλψης·

x)    προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των απόρων και των παιδιών·

xi) αντιμετώπιση της υλικής στέρησης με παροχή τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας προς τους απόρους, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών μέτρων.

2. Μέσω των δράσεων που υλοποιούνται στο σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την επίτευξη των ειδικών στόχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, το ΕΚΤ+ συμβάλλει επίσης σε άλλους στόχους πολιτικής που αναφέρονται στο άρθρο [4] του [μελλοντικού ΚΚΔ], ιδίως εκείνους που αφορούν:

1.    μια πιο έξυπνη Ευρώπη μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων για έξυπνη εξειδίκευση, δεξιοτήτων για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, μέσω της βιομηχανικής μετάβασης, της τομεακής συνεργασίας όσον αφορά τις δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα, μέσω της κατάρτισης των ερευνητών, των δραστηριοτήτων δικτύωσης και δημιουργίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και των επιχειρήσεων και των οικονομικών πόλων, μέσω της στήριξης στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέσω της κοινωνικής οικονομίας·

2.    μια πιο πράσινη Ευρώπη χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της βελτίωσης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που απαιτείται για την προσαρμογή των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων, μέσω της αναβάθμισης όλων των δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, το κλίμα και την ενέργεια, και μέσω της βιοοικονομίας.

3. Στο σκέλος Υγεία, το ΕΚΤ+ υποστηρίζει την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νόσων, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, καθιστά ασφαλέστερη την υγειονομική περίθαλψη, μειώνει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, προστατεύει τους πολίτες από διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και στηρίζει τη νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα της υγείας.

Άρθρο 5

Προϋπολογισμός

1.Το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο για το ΕΚΤ+ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 101 174 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

2.Το μέρος του χρηματοδοτικού κονδυλίου για το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης βάσει του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη» ανέρχεται σε 100 000 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή σε 88 646 194 590 ευρώ σε τιμές 2018, εκ των οποίων 200 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή 175 000 000 ευρώ σε τιμές 2018 διατίθενται για τη διακρατική συνεργασία που υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις όπως αναφέρεται στο άρθρο 23 στοιχείο θ) και 400 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή 376 928 934 ευρώ σε τιμές του 2018 ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες που ορίζονται στο άρθρο 349 της ΣΛΕΕ και τις περιφέρειες του επιπέδου NUTS 2 οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994.

3.Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και για το σκέλος Υγεία για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 1 174 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

4.Η ενδεικτική κατανομή του ποσού που αναφέρεται στην παράγραφο 3 έχει ως εξής:

α)761 000 000 ευρώ για την υλοποίηση του σκέλους Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία·

β)413 000 000 ευρώ για την υλοποίηση του σκέλους Υγεία·

5.Τα ποσά που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τεχνική και διοικητική βοήθεια για την υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως π.χ. δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων τεχνολογίας της πληροφορίας.

Άρθρο 6

Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και ίσες ευκαιρίες και απαγόρευση των διακρίσεων

1. Όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, καθώς και οι πράξεις που υποστηρίζονται από το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία εξασφαλίζουν ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, της υλοποίησης, της παρακολούθησης και της αξιολόγησής τους. Επίσης, τα προγράμματα προωθούν ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον γενετήσιο προσανατολισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, της υλοποίησης, της παρακολούθησης και της αξιολόγησής τους.

2. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή στηρίζουν επίσης ειδικές στοχευμένες δράσεις για να προωθήσουν τις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εντός των στόχων του ΕΚΤ+, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από την κατ’οίκον/ιδρυματική φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και τοπικής κοινότητας.

Μέρος II — Υλοποίηση με βάση το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης

Κεφάλαιο I

Κοινές διατάξεις σχετικά με τον προγραμματισμό

Άρθρο 7

Συνέπεια και θεματική συγκέντρωση

1. Τα κράτη μέλη επικεντρώνουν τους πόρους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, και λαμβάνουν υπόψη τις αρχές και τα δικαιώματα που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, κατά περίπτωση, προωθούν συνέργιες και εξασφαλίζουν τον συντονισμό, τη συμπληρωματικότητα και τη συνεκτικότητα μεταξύ του ΕΚΤ+ και άλλων ενωσιακών ταμείων, προγραμμάτων και μέσων, όπως είναι το Erasmus, το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων του εργαλείου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης, τόσο στο στάδιο σχεδιασμού όσο και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης. Τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, η Επιτροπή βελτιστοποιούν τους μηχανισμούς για τον συντονισμό ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις των προσπαθειών και μεριμνούν για τη στενή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων για την υλοποίηση, ώστε να εξασφαλιστούν συνεκτικές και απλουστευμένες δράσεις στήριξης.

2. Τα κράτη μέλη διαθέτουν κατάλληλο ποσό των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+ όπως ορίζεται στο άρθρο 4.

3. Τα κράτη μέλη διαθέτουν τουλάχιστον το 25 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τους ειδικούς στόχους της πολιτικής κοινωνικής ένταξης που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημεία vii) έως xi), συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών.

4. Τα κράτη μέλη διαθέτουν τουλάχιστον το 2 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τον ειδικό στόχο της αντιμετώπισης της υλικής στέρησης που ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο xi).

Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οι πόροι που διατίθενται για τον ειδικό στόχο που ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο x) και στοχεύουν στους απόρους μπορούν να λαμβάνονται υπόψη για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με το ελάχιστο ποσοστό διάθεσης ύψους 2 % που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.

5. Τα κράτη μέλη που έχουν ένα ποσοστό νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης το 2019, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, διαθέτουν τουλάχιστον το 10 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τα έτη 2021 έως 2025 σε στοχευμένες δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την απασχόληση των νέων και τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία, την επανένταξη στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση και την εκπαίδευση δεύτερης ευκαιρίας, ιδίως στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων εγγυήσεων για τη νεολαία.

Κατά τον προγραμματισμό των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για το 2026 και το 2027 στα μέσα της περιόδου σύμφωνα με το άρθρο [14] του [μελλοντικού ΚΚΔ], τα κράτη μέλη όπου το ποσοστό των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης το 2024, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, διαθέτουν τουλάχιστον το 10 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τα έτη 2026 έως 2027 σε αυτές τις δράσεις.

Οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο διαθέτουν τουλάχιστον το 15 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης των προγραμμάτων τους σε στοχευμένες δράσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο. Η διάθεση αυτού του ποσοστού λαμβάνεται υπόψη για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με το ελάχιστο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο που ορίζεται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο.

Κατά την εφαρμογή των εν λόγω δράσεων, τα κράτη μέλη δίνουν προτεραιότητα σε οικονομικά μη ενεργούς και μακροχρόνια άνεργους νέους και εφαρμόζουν στοχοθετημένα μέτρα ευαισθητοποίησης.

6. Οι παράγραφοι 2 έως 5 δεν ισχύουν στις ειδικά πρόσθετα κονδύλι που ελήφθησαν από τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και τις περιφέρειες του επιπέδου NUTS 2 οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994.

7. Οι παράγραφοι 1 έως 5 δεν ισχύουν για την τεχνική βοήθεια.

Άρθρο 8

Εταιρική σχέση

1. Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει την επαρκή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης που υποστηρίζονται από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

2. Τα κράτη μέλη χορηγούν κατάλληλο ποσό από τους πόρους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης κάθε προγράμματος για την ενίσχυση των ικανοτήτων των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Άρθρο 9

Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης

Οι πόροι που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 4 προγραμματίζονται στο πλαίσιο μιας ειδικής προτεραιότητας ή ειδικού προγράμματος.

Άρθρο 10

Στήριξη της απασχόλησης των νέων

Η στήριξη σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 5 προγραμματίζεται στο πλαίσιο μιας ειδικής προτεραιότητας και στηρίζει τον ειδικό στόχο που καθορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο i).

Άρθρο 11

Στήριξη στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, προγραμματίζονται βάσει μίας ή περισσότερων ειδικών προτεραιοτήτων.

Κεφάλαιο II

Γενική στήριξη από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης

Άρθρο 12

Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται σε σχέση με τη στήριξη από το ΕΚΤ+ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 σημεία i) έως x) όταν εφαρμόζεται στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης (η «γενική υποστήριξη από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης»).

Άρθρο 13

Καινοτόμες δράσεις

1.    Τα κράτη μέλη στηρίζουν δράσεις της κοινωνικής καινοτομίας και των κοινωνικών πειραματισμών ή ενισχύουν τις προσεγγίσεις από τη βάση προς την κορυφή βασισμένες σε εταιρικές σχέσεις στις οποίες συμμετέχουν δημόσιες αρχές, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών, όπως οι Ομάδες Τοπικής Δράσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων.

2.    Τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίζουν την διάδοση καινοτόμων προσεγγίσεων που έχουν δοκιμαστεί σε μικρή κλίμακα (κοινωνικοί πειραματισμοί) και αναπτύχθηκαν με βάση το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και άλλα προγράμματα της Ένωσης.

3.    καινοτόμες δράσεις και προσεγγίσεις μπορεί να προγραμματιστούν βάσει των ειδικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημεία i) έως x).

4.    Κάθε κράτος μέλος διαθέτει τουλάχιστον μία προτεραιότητα στην εφαρμογή των παραγράφων 1 ή 2, ή και των δύο. Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις προτεραιότητες αυτές μπορεί να αυξηθεί σε 95 % για τη διάθεση κατ’ ανώτατο όριο 5 % εθνικών πόρων από το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τις εν λόγω προτεραιότητες.

Άρθρο 14

Επιλεξιμότητα

1. Εκτός από τις δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο [58] του [μελλοντικού ΚΚΔ], οι ακόλουθες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες υπό την γενική στήριξη του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης:

α)αγορά γης και ακινήτων, υλοποίηση υποδομών, και

β)αγορά επίπλωσης, εξοπλισμού και οχημάτων, εκτός όταν η αγορά είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της πράξης ή τα αντικείμενα αυτά έχουν αποσβεσθεί πλήρως ή η αγορά τους είναι η πλέον οικονομική λύση.

2. Οι συνεισφορές σε είδος με τη μορφή επιδομάτων ή μισθών που καταβάλλονται από τρίτο μέρος προς όφελος των συμμετεχόντων σε μια πράξη δύνανται να είναι επιλέξιμες για συνδρομή από τη γενική στήριξη από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, εφόσον οι συνεισφορές σε είδος γίνονται σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών κανόνων και δεν υπερβαίνουν το κόστος που βαρύνει το τρίτο μέρος.

3. Το ειδικό συμπληρωματικό κονδύλι που ελήφθη από τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και τις περιφέρειες του επιπέδου NUTS 2, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994, χρησιμοποιείται για να στηριχθεί η επίτευξη των ειδικών στόχων που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρο 4.

4. Οι άμεσες δαπάνες προσωπικού είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από τη γενική στήριξη του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης με την προϋπόθεση ότι το επίπεδό τους δεν είναι υψηλότερο από το 100 % της συνήθους αμοιβής για το συγκεκριμένο επάγγελμα στο κράτος μέλος, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat.

Άρθρο 15

Δείκτες και υποβολή εκθέσεων

1. Προγράμματα που επωφελούνται από τη γενική στήριξη από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης χρησιμοποιούν κοινούς δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων, όπως ορίζεται στο παράρτημα 1 του παρόντος κανονισμού, για την παρακολούθηση της προόδου κατά την υλοποίηση. Τα προγράμματα αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ειδικούς ανά πρόγραμμα δείκτες.

2. Οι τιμές βάσης για τους κοινούς ανά πρόγραμμα δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων ορίζονται σε μηδέν. Όπου ενδείκνυται, λόγω της φύσης των υποστηριζόμενων πράξεων, ορίζονται για αυτούς τους δείκτες σωρευτικά ποσοτικοποιημένα ορόσημα και τιμές-στόχοι σε απόλυτους αριθμούς. Οι υποβαλλόμενες τιμές για τους δείκτες εκροών εκφράζονται σε απόλυτους αριθμούς.

3. Για τους κοινούς και τους ειδικούς ανά πρόγραμμα δείκτες αποτελεσμάτων, για τους οποίους έχει καθοριστεί σωρευτικά ποσοτικοποιημένο ορόσημο για το 2024 και τιμή-στόχος για το 2029, η τιμή αναφοράς ορίζεται χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία ή άλλες σχετικές πηγές πληροφόρησης. Οι στόχοι για τους κοινούς δείκτες αποτελεσμάτων ορίζονται σε απόλυτους αριθμούς ή ως ποσοστό. Οι ειδικοί δείκτες αποτελεσμάτων ενός προγράμματος και οι συναφείς στόχοι μπορούν να εκφράζονται ποσοτικά ή ποιοτικά. Οι υποβαλλόμενες τιμές για τους κοινούς δείκτες εκροών εκφράζονται σε απόλυτους αριθμούς.

4. Τα στοιχεία σχετικά με τους δείκτες για τους συμμετέχοντες διαβιβάζονται μόνον όταν είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει του παραρτήματος 1 σημείο 1α και αφορούν τον εν λόγω συμμετέχοντα.

5. Τα κράτη μέλη, όταν υπάρχουν στοιχεία σε μητρώα ή ισοδύναμες πηγές, επιτρέπουν στις διαχειριστικές αρχές και άλλα όργανα επιφορτισμένα με τη συλλογή στοιχείων που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της γενικής στήριξης από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης να αποκτήσουν τα εν λόγω στοιχεία από μητρώα ή ισοδύναμες πηγές, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679.

6. Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 38, για την τροποποίηση των δεικτών στο παράρτημα Ι, όταν κρίνεται απαραίτητο, για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

Κεφάλαιο ΙΙΙ

Στήριξη από το ΕΚΤ+ για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης

Άρθρο 16

Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται στη στήριξη από το ΕΚΤ+ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο xi).

Άρθρο 17

Αρχές

1.    Η στήριξη από το ΕΚΤ+ για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να υποστηριχθεί η διανομή τροφίμων και αγαθών που συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων.

2.    Τα κράτη μέλη και οι δικαιούχοι επιλέγουν τα τρόφιμα και/ή τη βασική υλική βοήθεια βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που αφορούν τις ανάγκες των απόρων. Στα κριτήρια επιλογής για τα τρόφιμα, και κατά περίπτωση για τα αγαθά, λαμβάνονται επίσης υπόψη οι κλιματικές και περιβαλλοντικές πτυχές, ιδίως με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Κατά περίπτωση, η επιλογή του τύπου των τροφίμων που διανέμονται βασίζεται στη συμβολή τους στην ισορροπημένη διατροφή των απόρων.

Τα τρόφιμα και/ή η βασική υλική βοήθεια μπορεί να παρέχονται άμεσα σε απόρους ή έμμεσα μέσω ηλεκτρονικών δελτίων ή κουπονιών, υπό τον όρο ότι αυτά θα μπορούν να εξαργυρώνονται μόνο με τρόφιμα και/ή βασική υλική βοήθεια, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 3.

Τα τρόφιμα που προορίζονται για διανομή σε απόρους μπορούν να προέρχονται από τη χρήση, μεταποίηση ή πώληση των προϊόντων που διατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για την προσφορότερη, από οικονομική άποψη, επιλογή και ότι αυτό δεν θα καθυστερήσει αδικαιολόγητα την παράδοση των τροφίμων στους απόρους.

Τα ποσά που προκύπτουν από αυτή τη συναλλαγή χρησιμοποιούνται προς όφελος των απόρων, επιπλέον των ποσών που ήδη διατίθενται για το πρόγραμμα.

3.    Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η βοήθεια που χορηγείται στο πλαίσιο της στήριξης από το ΕΚΤ+ για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης σέβεται την αξιοπρέπεια και αποτρέπει τον στιγματισμό των απόρων.

4.    Η παροχή τροφίμων και/ή υλικής βοήθειας μπορεί να συμπληρωθεί με αναπροσανατολισμό προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλα συνοδευτικά μέτρα με σκοπό την κοινωνική ένταξη των απόρων.

Άρθρο 18

Περιεχόμενο της προτεραιότητας

Για μια προτεραιότητα σχετικά με τη στήριξη σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο xi) καθορίζονται:

α) το είδος της στήριξης

β) οι βασικές ομάδες-στόχοι

γ) η περιγραφή εθνικών ή περιφερειακών καθεστώτων στήριξης.

Στην περίπτωση προγραμμάτων που περιορίζονται σε αυτό το είδος στήριξης και στη σχετική τεχνική βοήθεια, η προτεραιότητα περιλαμβάνει επίσης τα κριτήρια για την επιλογή των πράξεων.

Άρθρο 19

Επιλεξιμότητα των πράξεων

1    Τα τρόφιμα και/ή η βασική υλική βοήθεια προς τους απόρους μπορούν να αγοραστούν από τον δικαιούχο ή για λογαριασμό του ή να του διατεθούν δωρεάν.

2.    Τα τρόφιμα ή/και η βασική υλική βοήθεια διανέμονται δωρεάν στους απόρους.

Άρθρο 20

Επιλεξιμότητα των δαπανών

1.    Οι επιλέξιμες δαπάνες της στήριξης από το ΕΚΤ+ για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης είναι:

α)    οι δαπάνες για την αγορά τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που αφορούν τη μεταφορά τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας στους δικαιούχους για την παράδοση των τροφίμων και/ή της βασικής υλικής βοήθειας στους τελικούς αποδέκτες·

β)    στην περίπτωση που η μεταφορά των τροφίμων και/ή της βασικής υλικής βοήθειας στους δικαιούχους για τη διανομή τους στους τελικούς παραλήπτες δεν καλύπτεται από το στοιχείο α), οι δαπάνες που επιβαρύνουν την αρχή αγορών και σχετίζονται με τη μεταφορά των τροφίμων και/ή της βασικής υλικής βοήθειας στις αποθήκες και/ή στους δικαιούχους και οι δαπάνες αποθήκευσης βάσει κατ’ αποκοπή ποσοστού 1 % των δαπανών που αναφέρονται στο στοιχείο α) ή, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οι δαπάνες που όντως πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν·

γ)    οι διοικητικές δαπάνες, οι δαπάνες μεταφοράς και αποθήκευσης που επιβαρύνουν τους δικαιούχους που συμμετέχουν στη διανομή τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας στους απόρους, βάσει κατ’ αποκοπή συντελεστή 5 % των δαπανών που αναφέρονται στο στοιχείο α)· ή 5% των δαπανών της αξίας των τροφίμων που διατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

δ) οι δαπάνες για τη συλλογή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη διανομή δωρεών τροφίμων και οι άμεσα συνδεόμενες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης·

ε) οι δαπάνες για συνοδευτικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται από τους δικαιούχους ή για λογαριασμό τους και δηλώνονται από τους δικαιούχους που παραδίδουν τα τρόφιμα και/ή την υλική βοήθεια στους απόρους, βάσει κατ’ αποκοπή ποσοστού 5 % των δαπανών που αναφέρονται στο στοιχείο α)·

2.    Η μείωση των επιλέξιμων δαπανών που αναφέρονται στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 λόγω της μη συμμόρφωσης του φορέα που είναι αρμόδιος για την αγορά τροφίμων και/ή βασικής υλικής βοήθειας με την ισχύουσα νομοθεσία δεν οδηγεί σε μείωση των επιλέξιμων δαπανών που ορίζονται στα στοιχεία γ) και ε) της παραγράφου 1.

3.    Οι ακόλουθες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες:

α)    τόκοι χρέους·

β)    υλοποίηση υποδομών·

γ)    κόστος μεταχειρισμένων αγαθών.

Άρθρο 21

Δείκτες και υποβολή εκθέσεων

1. Οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης χρησιμοποιούν κοινούς δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων, όπως ορίζεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση. Τα προγράμματα αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ειδικούς ανά πρόγραμμα δείκτες.

2. Καθορίζονται οι τιμές αναφοράς για τους κοινούς και τους ειδικούς ανά πρόγραμμα δείκτες αποτελεσμάτων.

3. Έως τις 30 Ιουνίου 2025 και τις 30 Ιουνίου 2028, οι διαχειριστικές αρχές υποβάλλουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα της δομημένης έρευνας για τους τελικούς παραλήπτες που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος. Η έρευνα αυτή βασίζεται στο υπόδειγμα που καθορίζεται από την Επιτροπή μέσω εκτελεστικής πράξης.

4. Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη η οποία θεσπίζει το υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη δομημένη έρευνα για τους τελικούς παραλήπτες σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 39 παράγραφος 2, ώστε να διασφαλίζονται ομοιόμορφοι όροι όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

5. Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 38 για την τροποποίηση των δεικτών στο παράρτημα ΙΙ, όταν κρίνεται απαραίτητο, για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Άρθρο 22

Λογιστικός έλεγχος

Ο λογιστικός έλεγχος των πράξεων μπορεί να καλύπτει όλα τα στάδια εκτέλεσης και όλους τους κρίκους της αλυσίδας εφοδιασμού, με μοναδική εξαίρεση τον έλεγχο των τελικών παραληπτών, εκτός εάν η εκτίμηση κινδύνου διαπιστώσει ειδικό κίνδυνο παρατυπίας ή απάτης.

Μέρος III — Εφαρμογή στο πλαίσιο άμεσης και έμμεσης διαχείρισης

Κεφάλαιο Ι - Ειδικοί κανόνες για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία

Τμήμα I: Γενικές διατάξεις

Άρθρο 23

Επιχειρησιακοί στόχοι

Το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία έχει τους ακόλουθους επιχειρησιακούς στόχους:

α)    ανάπτυξη συγκριτικής αναλυτικής γνώσης υψηλής ποιότητας για να εξασφαλιστεί ότι οι πολιτικές για την επίτευξη των ειδικών στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 4 βασίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις συνθήκες στις συνδεδεμένες χώρες·

β)    διευκόλυνση της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών χωρίς αποκλεισμούς, της αμοιβαίας μάθησης, των αξιολογήσεων από ομοτίμους και του διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 4, προκειμένου να υποστηριχθούν οι συνδεδεμένες χώρες για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής·

γ)    στήριξη των κοινωνικών πειραματισμών στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 4 και ανάπτυξη της ικανότητας των ενδιαφερομένων για την εφαρμογή, τη μεταφορά ή τη διάδοση των υπό δοκιμή καινοτόμων κοινωνικών πολιτικών·

δ)    παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών υποστήριξης σε εργοδότες και άτομα που αναζητούν εργασία, με σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών αγορών εργασίας· οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν από την προετοιμασία πριν από την πρόσληψη μέχρι τη βοήθεια μετά την τοποθέτηση για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς, επαγγέλματα, χώρες, περιφέρειες ή την υποστήριξη συγκεκριμένων ομάδων (π.χ. τα ευάλωτα άτομα)·

ε)    στήριξη της ανάπτυξης του οικοσυστήματος της αγοράς σε σχέση με την παροχή μικροχρηματοδότησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά τη φάση εκκίνησης και τη φάση ανάπτυξης, ιδίως σε εκείνες που απασχολούν ευάλωτα άτομα·

στ)    στήριξη της δικτύωσης σε ενωσιακό επίπεδο και του διαλόγου με και μεταξύ των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 4 και συμβολή στην ανάπτυξη της θεσμικής ικανότητας των εν λόγω ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης (ΔΥΑ), των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, των μικροπιστωτικών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων που παρέχουν χρηματοδότηση σε κοινωνικές επιχειρήσεις και στην κοινωνική οικονομία·

ζ)    στήριξη της ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων και της δημιουργίας μιας αγοράς κοινωνικών επενδύσεων, με τη διευκόλυνση των δημόσιων και ιδιωτικών συναλλαγών και της συμμετοχής των ιδρυμάτων και των φιλανθρωπικών φορέων στην αγορά αυτή·

η)    καθοδήγηση για την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της φροντίδας των παιδιών, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας φροντίδας) που απαιτούνται για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων·

θ)    στήριξη της διακρατικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της μεταφοράς και τη διευκόλυνση της περαιτέρω διάδοσης καινοτόμων λύσεων, ιδίως για τους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής ένταξης σε ολόκληρη την Ευρώπη·

ι)    στήριξη της εφαρμογής σχετικών διεθνών κοινωνικών και εργασιακών προτύπων στο πλαίσιο της τιθάσευσης της παγκοσμιοποίησης και της εξωτερικής διάστασης των πολιτικών της Ένωσης στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 4.

Τμήμα ΙΙ — Επιλεξιμότητα

Άρθρο 24

Επιλέξιμες δράσεις

1. Μόνο οι δράσεις που επιδιώκουν τους στόχους που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

2. Το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία μπορεί να στηρίζει τις ακόλουθες δράσεις:

α)Εργασίες ανάλυσης, μεταξύ άλλων σε σχέση με τρίτες χώρες, και ιδίως:

i)     έρευνες, μελέτες, στατιστικά στοιχεία, μεθοδολογίες, ταξινομήσεις, προσομοιώσεις μικρής κλίμακας, δείκτες, στήριξη παρατηρητηρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στοιχεία αναφοράς·

ii)     κοινωνικοί πειραματισμοί για την αξιολόγηση των κοινωνικών καινοτομιών·

iii)    παρακολούθηση και αξιολόγηση της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ένωσης·

β)Εφαρμογή πολιτικής, και συγκεκριμένα:

i)    διασυνοριακές εταιρικές σχέσεις και υπηρεσίες υποστήριξης σε διασυνοριακές περιοχές·

ii)    πανευρωπαϊκό σύστημα κινητικότητας με στόχο την εργασία σε ενωσιακό επίπεδο για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας όπου έχουν εντοπιστεί ελλείψεις στην αγορά εργασίας·

iii)    στήριξη της μικροχρηματοδότησης και των κοινωνικών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μέσω συνδυαστικών πράξεων όπως ο ασύμμετρος επιμερισμός του κινδύνου ή η μείωση του κόστους των συναλλαγών, καθώς και παροχή στήριξης για την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών και των δεξιοτήτων·

iv)    στήριξη της διακρατικής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης με σκοπό τη διάδοση καινοτόμων λύσεων·

γ)Ανάπτυξη ικανοτήτων, ιδίως:

i) στα δίκτυα σε ενωσιακό επίπεδο σχετικά με τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1·

ii) στα εθνικά σημεία επαφής που παρέχουν καθοδήγηση, πληροφορίες και βοήθεια σχετικά με την εφαρμογή αυτού του σκέλους·

iii)    στις διοικήσεις των συμμετεχόντων χωρών, στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τις υπηρεσίες απασχόλησης που είναι υπεύθυνες για την προώθηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, στα μικροπιστωτικά ιδρύματα και στα ιδρύματα που χρηματοδοτούν κοινωνικές επιχειρήσεις ή άλλους παράγοντες κοινωνικών επενδύσεων, καθώς και τη δικτύωση·

iv)    στα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο τη διακρατική συνεργασία·

δ)    Δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης, ιδίως:

i)    αμοιβαία μάθηση μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών, καινοτόμων προσεγγίσεων, αποτελεσμάτων δραστηριοτήτων ανάλυσης, αξιολογήσεων από ομοτίμους και συγκριτική αξιολόγηση·

ii)    οδηγοί, εκθέσεις, πληροφοριακό υλικό και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τα πεδία που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1·

iii)    συστήματα πληροφόρησης για τη διάδοση στοιχείων σχετικά με τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1·

iv)    εκδηλώσεις, συνέδρια και σεμινάρια της προεδρίας του Συμβουλίου.

Άρθρο 25

Επιλέξιμες οντότητες

1. Επιπλέον των κριτηρίων που ορίζονται στο άρθρο 197 του δημοσιονομικού κανονισμού, τα ακόλουθα κριτήρια εφαρμόζονται για τις επιλέξιμες οντότητες:

α)νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

β)i) κράτος μέλος ή υπερπόντια χώρα ή έδαφος συνδεδεμένο με αυτό·

γ)ii) συνδεδεμένη χώρα·

δ)iii) τρίτη χώρα που παρατίθεται στο πρόγραμμα εργασίας υπό τους όρους που καθορίζονται στις παραγράφους 2 και 3.

ε)Κάθε νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί δυνάμει του δικαίου της Ένωσης ή κάθε διεθνής οργανισμός.

2. Τα νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε τρίτη χώρα η οποία δεν είναι συνδεδεμένη χώρα είναι κατ’ εξαίρεση επιλέξιμα για συμμετοχή εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της συγκεκριμένης δράσης.

3. Τα νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε τρίτη χώρα η οποία δεν είναι συνδεδεμένη χώρα θα πρέπει κατ’ αρχήν να επιβαρύνονται με το κόστος της συμμετοχής τους.

Κεφάλαιο II — Ειδικές διατάξεις για το σκέλος Υγεία

Τμήμα I: Γενικές διατάξεις

Άρθρο 26

Επιχειρησιακοί στόχοι

1. Μόνο οι δράσεις που υλοποιούν τους στόχους που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

2. Το σκέλος Υγεία έχει τους ακόλουθους επιχειρησιακούς στόχους:

α)Να ενισχυθεί στην Ένωση η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων, η διαχείριση των κρίσεων και η αντίδραση σε κρίσεις για την προστασία των πολιτών από διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

i)    μέτρα για την ανάπτυξη ικανοτήτων όσον αφορά την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη διαχείριση των κρίσεων και την αντίδραση σε κρίσεις

ii)    αντίδραση σε διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων

iii)    στήριξη της εργαστηριακής ικανότητας

iv)    αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

β)Να ενδυναμωθούν τα συστήματα υγείας

i)    επένδυση στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη νόσων

ii)    στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των τομέων της υγείας και της περίθαλψης

ii)    στήριξη της ανάπτυξης ενός βιώσιμου ενωσιακού συστήματος πληροφοριών για την υγεία

iii)    στήριξη των κρατών μελών με τη μεταφορά γνώσεων χρήσιμων για τις εθνικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες για πιο αποτελεσματικά, προσβάσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας και τη βελτίωση της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης των ασθενειών, με την αντιμετώπιση κυρίως των προκλήσεων που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

iv)    ανάπτυξη και εφαρμογή προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων του συστήματος υγείας.

γ)Να στηριχθεί η ενωσιακή νομοθεσία στον τομέα της υγείας

i)    στήριξη της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

ii)    στήριξη της εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ)  26

iii)    παρακολούθηση και στήριξη των κρατών μελών για την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης (SoHO)

iv)     στήριξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα προϊόντα καπνού

v)     στήριξη της εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης

vi)     στήριξη των επιστημονικών επιτροπών της Επιτροπής «Ασφάλεια των καταναλωτών» και «Υγεία, περιβάλλον και νεοεμφανιζόμενοι κίνδυνοι»

δ)    Να στηριχθεί η ολοκληρωμένη εργασία (π.χ. ΕΔΑ, ΑΤΥ και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την προαγωγή της υγείας, της πρόληψης και της διαχείρισης ασθενειών)

i)    συνέχιση της υποστήριξης των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς (ΕΔΑ)

ii)    στήριξη της ανάπτυξης της συνεργασίας για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ) στο πλαίσιο της εκπόνησης νέων εναρμονισμένων κανόνων

iii)    στήριξη της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών για την καινοτομία στη δημόσια υγεία

Τμήμα ΙΙ

Επιλεξιμότητα

Άρθρο 27

Επιλέξιμες δράσεις

1. Μόνο οι δράσεις που επιδιώκουν τους στόχους που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 26 είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

2. Το σκέλος Υγεία μπορεί να στηρίξει τις ακόλουθες δράσεις:

α)δραστηριότητες ανάλυσης, ιδίως:

i)έρευνες, μελέτες, συλλογή δεδομένων, μεθοδολογίες, ταξινομήσεις, προσομοιώσεις μικρής κλίμακας, δείκτες και συγκριτικές αξιολογήσεις·

ii)παρακολούθηση και αξιολόγηση της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ένωσης·

β)εφαρμογή πολιτικής, και συγκεκριμένα:

i)διασυνοριακή συνεργασία και εταιρικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών περιοχών·

ii)στήριξη της διακρατικής συνεργασίας και των εταιρικών σχέσεων με σκοπό την διάδοση καινοτόμων λύσεων·

iii)ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της υγείας.

γ)ανάπτυξη ικανοτήτων, ιδίως:

i)μέσω μεταφοράς, προσαρμογής και ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών με ενωσιακή προστιθέμενη αξία μεταξύ των κρατών μελών·

ii)δικτύων σε ενωσιακό επίπεδο σχετικά με τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 26·

iii)μέσω στήριξης για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη συντήρηση των υποδομών πληροφορικής για την ανταλλαγή στοιχείων·

iv)εθνικών σημείων επαφής που παρέχουν οδηγίες, πληροφορίες και βοήθεια σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος·

v)ενδιαφερόμενων μερών με στόχο τη διακρατική συνεργασία·

vi)μέσω βοήθειας σε συνεργασία με τρίτες χώρες·

vii)μέσω προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών σε περίπτωση υγειονομικών κρίσεων.

δ)δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης, ιδίως:

i)αμοιβαία μάθηση μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών, καινοτόμων προσεγγίσεων, αποτελεσμάτων δραστηριοτήτων ανάλυσης, αξιολογήσεων από ομοτίμους και συγκριτική αξιολόγηση·

ii)οδηγοί, εκθέσεις, πληροφοριακό υλικό και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τα πεδία που αναφέρονται στο άρθρο 26·

iii)συστήματα πληροφόρησης για τη διάδοση στοιχείων σχετικά με τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 26·

iv)εκδηλώσεις της προεδρίας του Συμβουλίου και αντίστοιχες προπαρασκευαστικές δράσεις, συνέδρια και σεμινάρια.

3. Οι δράσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 είναι επιλέξιμες μόνο στο μέτρο που στηρίζουν τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τη βελτίωση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη διάδοση αναγνωρισμένων βέλτιστων πρακτικών με υψηλή προστιθέμενη αξία, ή όταν αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ότι οι ενωσιακοί κανόνες στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 3 εφαρμόζονται, επιβάλλονται, αξιολογούνται και αναθεωρούνται, κατά περίπτωση.

Άρθρο 28

Επιλέξιμες οντότητες και επιλέξιμες δαπάνες

1. Επιπλέον των κριτηρίων που ορίζονται στο άρθρο 197 του δημοσιονομικού κανονισμού, τα ακόλουθα κριτήρια εφαρμόζονται για τις επιλέξιμες οντότητες:

α)νομικά πρόσωπα εγκατεστημένες σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

i)    κράτος μέλος ή υπερπόντια χώρα ή έδαφος συνδεδεμένο με αυτό·

ii)    συνδεδεμένη χώρα·

iii)    τρίτη χώρα που παρατίθεται στο πρόγραμμα εργασίας υπό τους όρους που καθορίζονται στις παραγράφους 3 και 4·

β)    κάθε νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί δυνάμει του δικαίου της Ένωσης ή κάθε διεθνής οργανισμός.

2. Τα φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα.

3. Τα νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε τρίτη χώρα η οποία δεν είναι συνδεδεμένη χώρα είναι κατ’ εξαίρεση επιλέξιμα για συμμετοχή εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της συγκεκριμένης δράσης.

4. Τα νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε τρίτη χώρα η οποία δεν είναι συνδεδεμένη χώρα θα πρέπει κατ’ αρχήν να επιβαρύνονται με το κόστος της συμμετοχής τους.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια κρίσης που προκαλείται από σοβαρή διασυνοριακή απειλή κατά της υγείας, όπως ορίζεται στην απόφαση 1082/2013/ΕΕ 27 , οι δαπάνες σε μη συνδεδεμένες χώρες μπορούν να θεωρούνται κατ’ εξαίρεση επιλέξιμες εάν αιτιολογηθούν δεόντως για λόγους καταπολέμησης της διάδοσης του κινδύνου για την προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ.

Άρθρο 29

Διακυβέρνηση

Η Επιτροπή προβαίνει σε διαβούλευση με τις υγειονομικές αρχές των κρατών μελών στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των νόσων και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών νόσων ή στο πλαίσιο άλλης σχετικής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής ή παρόμοιων οντοτήτων όσον αφορά το πρόγραμμα εργασίας για το σκέλος Υγεία και τις άλλες προτεραιότητες και στρατηγικές κατευθύνσεις και την εφαρμογή της, καθώς και για την προοπτική της πολιτικής για την υγεία άλλων πολιτικών και μηχανισμών στήριξης, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό συντονισμό και την προστιθέμενη αξία.

Κεφάλαιο ΙΙΙ

Κοινοί κανόνες που ισχύουν για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία

Άρθρο 30

Συμμετοχή συνδεδεμένων τρίτων χωρών στο σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και στο σκέλος Υγεία

1. Το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία είναι ανοικτά στις ακόλουθες συνδεδεμένες χώρες:

α)μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) τα οποία είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για τον ΕΟΧ·

β)υπό προσχώρηση χώρες, υποψήφιες χώρες και εν δυνάμει υποψήφιες χώρες, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα της Ένωσης που καθορίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια και τις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης, ή σε παρεμφερείς συμφωνίες, και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που καθορίζονται στις συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και των εν λόγω χωρών· 

γ)τρίτες χώρες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται σε ειδική συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή της εκάστοτε τρίτης χώρας στο σκέλος, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία

(1)εξασφαλίζει δίκαιη ισορροπία όσον αφορά τις συνεισφορές και τα οφέλη των τρίτων χωρών που συμμετέχουν στα ενωσιακά προγράμματα·

(2)προσδιορίζει τους όρους συμμετοχής στα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού χρηματοδοτικών συνεισφορών σε μεμονωμένα προγράμματα ή σκέλη προγραμμάτων και το διοικητικό κόστος τους. Οι συνεισφορές αυτές αποτελούν έσοδο για ειδικό προορισμό σύμφωνα με το άρθρο [21 παράγραφος 5] του [νέου δημοσιονομικού κανονισμού]·

(3)δεν παρέχει σε τρίτη χώρα εξουσία λήψης αποφάσεων όσον αφορά το σκέλος·

(4)εξασφαλίζει τα δικαιώματα της Ένωσης να διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντά της.

2. Επιπλέον, το σκέλος Υγεία είναι ανοικτό για χώρες που καλύπτονται από την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα της Ένωσης που καθορίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια και τις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης, ή σε παρεμφερείς συμφωνίες, και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που καθορίζονται στις συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και των εν λόγω χωρών·

Άρθρο 31

Μορφές ενωσιακής χρηματοδότησης και μέθοδοι εκτέλεσης

1. Το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία μπορούν να παρέχουν χρηματοδότηση σε οποιαδήποτε από τις μορφές που προβλέπονται στον δημοσιονομικό κανονισμό, ιδίως επιχορηγήσεις, βραβεία, δημόσιες συμβάσεις και εθελοντικές πληρωμές σε διεθνείς οργανισμούς των οποίων η Ένωση είναι μέλος ή στις εργασίες των οποίων συμμετέχει.

2. Το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία εφαρμόζονται άμεσα, όπως προβλέπεται στον δημοσιονομικό κανονισμό ή έμμεσα με τους οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο [61 παράγραφος 1 στοιχείο γ)] του δημοσιονομικού κανονισμού.

Κατά τη χορήγηση επιχορηγήσεων, η επιτροπή αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο [150] του δημοσιονομικού κανονισμού μπορεί να αποτελείται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

3. Οι συνδυαστικές πράξεις στο πλαίσιο του σκέλους Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία υλοποιούνται σύμφωνα με τον [κανονισμό InvestEU] και τον τίτλο X του δημοσιονομικού κανονισμού.

4. Στο πλαίσιο του σκέλους Υγεία, οι άμεσες επιχορηγήσεις μπορούν να χορηγηθούν χωρίς πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση δράσεων με σαφή ενωσιακή προστιθέμενη αξία που συγχρηματοδοτούνται από τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την υγεία στα κράτη μέλη ή σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα, ή από δημόσιους οργανισμούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι δρουν αυτόνομα ή ως δίκτυο, εντεταλμένοι από τις εν λόγω αρμόδιες αρχές.

5. Στο πλαίσιο του σκέλους Υγεία, οι άμεσες επιχορηγήσεις μπορούν να χορηγούνται χωρίς πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς που έχουν εγκριθεί ως δίκτυα από το συμβούλιο εκπροσώπων των κρατών μελών των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς, σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης που ορίζεται στην εκτελεστική απόφαση 2014/287/ΕΕ της Επιτροπής, της 10ης Μαρτίου 2014, σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων για τη δημιουργία και την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς και των μελών τους και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης όσον αφορά τη δημιουργία και την αξιολόγηση των εν λόγω δικτύων.

Άρθρο 32

Πρόγραμμα εργασίας και συντονισμός

Το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων εργασίας που αναφέρονται στο άρθρο [108] του δημοσιονομικού κανονισμού. Τα προγράμματα εργασίας καθορίζουν, κατά περίπτωση, το συνολικό ποσό που προορίζεται για τις συνδυαστικές πράξεις.

Η Επιτροπή προωθεί τις συνέργειες και εξασφαλίζει αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ του σκέλους Υγεία του ΕΚΤ+ και του προγράμματος στήριξης των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων του μέσου επίτευξης μεταρρυθμίσεων και του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης.

Άρθρο 33

Παρακολούθηση και εκθέσεις

1.    Ορίζονται δείκτες για την παρακολούθηση της εφαρμογής και την πρόοδο των σκελών για την επίτευξη των ειδικών στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 4 και των επιχειρησιακών στόχων που καθορίζονται στα άρθρα 23 και 26.

2.    Το σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις επιδόσεις εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία για την παρακολούθηση της υλοποίησης των σκελών και τα αποτελέσματα συλλέγονται κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό και έγκαιρο. Για τον σκοπό αυτό, επιβάλλονται αναλογικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με τους αποδέκτες των κονδυλίων της Ένωσης και, ανάλογα με την περίπτωση, τα κράτη μέλη.

3. Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 38, για τη συμπλήρωση ή την τροποποίηση των δεικτών στο παράρτημα III, όταν κρίνεται απαραίτητο, για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των σκελών.

Άρθρο 34

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Όταν μια τρίτη χώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα με απόφαση στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας, η τρίτη χώρα χορηγεί τα αναγκαία δικαιώματα και την πρόσβαση που απαιτείται στον αρμόδιο διατάκτη, στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να μπορούν να ασκήσουν πλήρως τις αρμοδιότητές τους. Στην περίπτωση της OLAF, προβλέπεται το δικαίωμα διενέργειας ερευνών, εκτός των άλλων και με επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ, Euratom) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Άρθρο 35

Αξιολόγηση

1.    Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται εγκαίρως ώστε να τροφοδοτούν με στοιχεία τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

2.    Η ενδιάμεση αξιολόγηση των σκελών μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίησή τους, αλλά το αργότερο τέσσερα έτη μετά την έναρξη της υλοποίησης των σκελών.

3.    Κατά το τέλος της περιόδου υλοποίησης, αλλά το αργότερο τέσσερα έτη μετά τη λήξη της περιόδου που καθορίζεται στο άρθρο 5, πραγματοποιείται η τελική αξιολόγηση των σκελών από την Επιτροπή.

4.    Η Επιτροπή ανακοινώνει τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων, μαζί με τις παρατηρήσεις της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

Άρθρο 36

Λογιστικοί έλεγχοι

Οι λογιστικοί έλεγχοι σχετικά με τη χρήση της ενωσιακής συνεισφοράς, οι οποίοι διενεργούνται από πρόσωπα ή οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και άλλων εκτός εκείνων που ενεργούν κατ’ εντολή των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, αποτελούν τη βάση της συνολικής δήλωσης αξιοπιστίας βάσει του άρθρου 127 του δημοσιονομικού κανονισμού.

Άρθρο 37

Πληροφόρηση, επικοινωνία και δημοσιότητα

1.    Οι αποδέκτες της ενωσιακής χρηματοδότησης μνημονεύουν ρητώς την προέλευση της χρηματοδότησης και εξασφαλίζουν την προβολή της (ιδίως κατά την προώθηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους), παρέχοντας συνεκτική, αποτελεσματική και στοχευμένη πληροφόρηση σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

2.    Η Επιτροπή υλοποιεί δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας σχετικά με το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία, και σχετικά με τις δράσεις και τα αποτελέσματά τους. Οι χρηματοδοτικοί πόροι που διατίθενται στο σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία συμβάλλουν επίσης στην εταιρική προβολή των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στον βαθμό που αυτές είναι συναφείς με τους στόχους που αναφέρονται στα άρθρα 4, 23 και 26.

Μέρος IV Τελικές διατάξεις

Άρθρο 38
Άσκηση της εξουσιοδότησης

1. Η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή με την επιφύλαξη των όρων του παρόντος άρθρου.

2.    Η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 6, στο άρθρο 21 παράγραφος 5 και στο άρθρο 33 παράγραφος 3 ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

3.    Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 6, στο άρθρο 21 παράγραφος 5 και στο άρθρο 33 παράγραφος 3 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης τερματίζει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σʼ αυτή. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.    Πριν από την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή ζητά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων που ορίζονται από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται στη διοργανική συμφωνία, της 13ης Απριλίου 2016, για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 28 .

5.    Μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.    Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 6, του άρθρου 21 παράγραφος 5 και του άρθρου 33 παράγραφος 3 αρχίζει να ισχύει μόνον εφόσον δεν διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, ή εφόσον, πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο ενημερώσουν την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 39
Διαδικασία επιτροπής για το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης

1.Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο [109 παράγραφος 1] του [μελλοντικού κανονισμού ΚΚΔ].

2.Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 40

Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 163 της ΣΛΕΕ

1.    Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 163 της ΣΛΕΕ (η «επιτροπή του ΕΚΤ+»).

2.    Κάθε κράτος μέλος διορίζει έναν αντιπρόσωπο της κυβέρνησης, έναν αντιπρόσωπο των οργανώσεων των εργαζομένων, έναν αντιπρόσωπο των οργανώσεων των εργοδοτών καθώς και έναν αναπληρωτή για κάθε τακτικό μέλος, για μέγιστη διάρκεια επτά ετών. Σε περίπτωση απουσίας ενός τακτικού μέλους, ο αναπληρωτής του συμμετέχει αυτοδικαίως στη διαδικασία.

3.    Η επιτροπή του ΕΚΤ+ περιλαμβάνει έναν αντιπρόσωπο από καθεμία από τις οργανώσεις που εκπροσωπούν οργανώσεις εργαζομένων και οργανώσεις εργοδοτών σε επίπεδο Ένωσης.

4.    Η επιτροπή του ΕΚΤ+ καλείται να δώσει τη γνώμη της σχετικά με τη σχεδιαζόμενη χρήση της τεχνικής βοήθειας στην περίπτωση στήριξης του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, καθώς και άλλα συναφή με το ΕΚΤ+ θέματα που έχουν αντίκτυπο στην υλοποίηση στρατηγικών σε ενωσιακό επίπεδο·

5.    Η επιτροπή του ΕΚΤ+ μπορεί να εκδίδει γνώμες σχετικά με:

α)    ζητήματα που αφορούν τη συνεισφορά του ΕΚΤ+ στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ανά χώρα συστάσεων και των προτεραιοτήτων που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων κ.λπ.)·

β)    θέματα σχετικά με τον [μελλοντικό κανονισμό περί κοινών διατάξεων] που αφορούν το ΕΚΤ+·

γ)    θέματα που συνδέονται με το ΕΚΤ+ τα οποία της υποβάλλει η Επιτροπή, πέραν των αναφερομένων στην παράγραφο 4.

Οι γνώμες της επιτροπής του ΕΚΤ+ εγκρίνονται με απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων και κοινοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, προς ενημέρωσή τους. Η Επιτροπή ενημερώνει την επιτροπή του ΕΚΤ+ για τον τρόπο με τον οποίο έχει λάβει υπόψη τις γνώμες της.

6.    6. Η επιτροπή του ΕΚΤ+ δύναται να συγκροτήσει ομάδες εργασίας για καθένα από τα σκέλη του ΕΚΤ+.

Άρθρο 41

Μεταβατικές διατάξεις για το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 29 , κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 30 ή κάθε πράξη που εκδίδεται δυνάμει των εν λόγω κανονισμών εξακολουθεί να ισχύει για τα προγράμματα και τις πράξεις που στηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους στο πλαίσιο της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020.

Άρθρο 42

Μεταβατικές διατάξεις για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία

1. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 31 και ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 32 καταργούνται με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

2. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία μπορεί επίσης να καλύπτει τις δαπάνες τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί η μεταβατική κατάσταση μεταξύ του ΕΚΤ+ και των μέτρων που θεσπίζονται στο πλαίσιο των προκατόχων του: το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία και το πρόγραμμα της Ένωσης για την υγεία.

3. Εάν χρειαστεί, μπορούν να εγγράφονται πιστώσεις στον προϋπολογισμό μετά το 2027 για την κάλυψη των δαπανών που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 [τεχνική και διοικητική βοήθεια], ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

4. Οι επανεισροές από χρηματοδοτικά μέσα που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI 2014-2020) επενδύονται σε χρηματοοικονομικά μέσα από το «κοινωνικό σκέλος του ταμείου InvestEU που δημιουργείται δυνάμει του κανονισμού ΧΧΧ.

Άρθρο 43

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

[Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014]

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής (ομάδα προγραμμάτων)

Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνική συνοχή και στις αξίες

Τίτλος 07

Κεφάλαιο 07 02 — ΕΚΤ+

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

 νέα δράση 

 νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση 33  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή επαναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.4.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Το ΕΚΤ+ αποτελεί το βασικό μέσο της ΕΕ για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και αποτελεί σημαντική συμβολή στην επίτευξη μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, φέρνοντας την Ευρώπη κοντά στους πολίτες και παρέχουντας καθημερινά αποτελέσματα στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στις κοινωνίες μας. Το ΕΚΤ+ συμβάλλει στην αύξηση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ΕΕ ως σταθερής και βιώσιμης οικονομικής και πολιτικής ένωσης.

Μετά την έγκριση του κανονισμού για το ΕΚΤ+, τα κράτη μέλη θα προγραμματίσουν τις σχετικές πιστώσεις του προϋπολογισμού τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έλαβαν κατά το προηγούμενο έτος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η νέα περίοδος προγραμματισμού αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2021 και η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η υλοποίηση του ταμείου, για παράδειγμα μέσω της κατάργησης της υποχρέωσης να κοινοποιούν τον διορισμό των διαχειριστικών αρχών στην Επιτροπή, και έτσι να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις της περιόδου 2014-2020.

Η υλοποίηση στο πλαίσιο άμεσης διαχείρισης θα αρχίσει αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του προγράμματος.

1.4.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την παρέμβαση της Ένωσης και η οποία είναι επιπρόσθετη στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Λόγοι για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκ των προτέρων): Η προστιθέμενη αξία της ΕΕ προκύπτει από τις επενδύσεις σε τομείς και ομάδες-στόχους που διαφορετικά δεν θα είχαν υλοποιηθεί, με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των υφιστάμενων ενεργειών, που στηρίζουν την ενσωμάτωση των καινοτομιών και με την ενίσχυση της ικανότητας των διοικητικών υπηρεσιών των κρατών μελών. Πολλά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πολιτικές της ΕΕ με στόχο την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς συμπληρωματικές επενδύσεις της ΕΕ. Χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα κράτη μέλη επένδυσαν σε τομείς, ομάδες-στόχους και μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο που θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί μόνο με εθνικούς πόρους. Ενώ η αρμοδιότητα να ασχολείται με την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις παραμένει κατά κύριο λόγο σε εθνικό επίπεδο, λόγω της κλίμακας και των συνεπειών των προκλήσεων, έχει αποδειχθεί ότι η δράση είναι πιο αποτελεσματική και αποδοτική, αν σε επίπεδο στηρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη και αν το επίπεδο ΕΕ συμβάλλει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων προς όφελος των επιμέρους χωρών και της ΕΕ στο σύνολό της.

Αναμενόμενη παραγόμενη προστιθέμενη αξία της Ένωσης (εκ των υστέρων): Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση, την παιδεία, τις δεξιότητες και τα κοινωνικά ζητήματα απαιτούν συνεχείς επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση των πολιτικών και των προτεραιοτήτων της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς (όπως οι κατευθυντήριες γραμμές και ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων), στην προώθηση βέλτιστων πρακτικών και συνεργασίας (για τη βελτίωση της χάραξης πολιτικής και της ικανότητας εφαρμογής, τη διευκόλυνση της διεθνικής συνεργασίας) και στην προώθηση των αξιών της ΕΕ (όπως η ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη). Μακροπρόθεσμα, η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

1.4.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Όλες οι αξιολογήσεις των σημερινών και των προηγούμενων περιόδων προγραμματισμού και των σχετικών μελετών επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνάφεια, την ενωσιακή προστιθέμενη αξία και τη συνοχή των ταμείων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό. Τα κράτη μέλη έχουν επενδύσει σε τομείς πολιτικής, ομάδες-στόχους και μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί μόνο με εθνική χρηματοδότηση. Ειδικότερα:

   οι εκ των υστέρων αξιολογήσεις του ΕΚΤ+ για τις περιόδους 2000-2006 και 2007-2013 αναγνωρίζουν η συνάφεια, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων του ΕΚΤ. Η ευθυγράμμιση του ΕΚΤ με τις ενωσιακές πολιτικές και προτεραιότητες στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη ενισχύθηκε με την πάροδο του χρόνου. Ταυτόχρονα, επειδή είναι ένα από τα διαρθρωτικά ταμεία, το ΕΚΤ συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή με την αύξηση της συγκέντρωσης πόρων. Για παράδειγμα, το ΕΚΤ (με την αντίστοιχη εθνική χρηματοδότηση) αντιπροσωπεύει το 70 % των ενεργών μέτρων σε 11 κράτη μέλη.

   με τη στήριξη των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) σε συγκεκριμένες περιοχές της ΕΕ, η ΠΑΝ αύξησε την προβολή των πολιτικών για την απασχόληση των νέων, αλλά δημιούργησε και σημαντική αλλαγή χάραξη πολιτικής σε ορισμένα κράτη μέλη με την υποστήριξη της δημιουργίας και της εφαρμογής των προγραμμάτων εγγυήσεων για τη νεολαία.

   τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την ενδιάμεση αξιολόγηση του ΤΕΒΑ, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρήσεων από τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναφέρουν ότι οι πράξεις στους τομείς των τροφίμων, της υλικής βοήθειας και της κοινωνικής ένταξης που έχει στηρίξει το εν λόγω ταμείο έχουν άμεσο αποτέλεσμα για τη ζωή των απόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων τους οποίους το κύριο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας μπορεί να είχε αγνοήσει ή που χρειάζονται άμεση βοήθεια·

   η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος «EaSI» δείχνει ότι οι στόχοι του εξακολουθούν να ισχύουν, ιδίως σε ένα δυσχερές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης και ότι το πρόγραμμα προσέγγισε με τρόπο αποτελεσματικό τα ενδιαφερόμενα μέρη, με συνέπεια την παραγωγή αποτελεσμάτων και την επίτευξη των στόχων του.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις και οι μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή και συνέργια, ευελιξία και εναρμόνιση της πολιτικής, προσανατολισμό προς τις επιδόσεις και την επίτευξη αποτελεσμάτων, καθώς και απλούστευση. Ειδικότερα, το χρηματοδοτικό τοπίο και, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, η υλοποίηση των ταμείων, πρέπει να απλοποιηθούν. Οι τομείς που πρέπει να εξεταστούν συνοψίζονται στην εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει τη νομοθετική πρόταση.

1.4.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργια με άλλα κατάλληλα μέσα

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνεργιών και της συνοχής μεταξύ του ΕΚΤ+ και άλλων ταμείων που επενδύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Με το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ συμμερίζεται ιδίως τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Ο συντονισμός διασφαλίζεται μέσω κοινών κανόνων για την επιμερισμένη διαχείριση σε τομείς όπως ο προγραμματισμός και η δημοσιονομική διαχείριση. Θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή η χρήση πολυταμειακών προγραμμάτων ώστε να είναι δυνατές οι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις όσον αφορά τον προγραμματισμό και την εφαρμογή. Οι κοινοί κανόνες θα διασφαλίσουν επίσης συμβατότητα μεταξύ των προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΕΚΤ+, ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ.

Η συνεργασία μεταξύ των ΕΚΤ+ και Erasmus+ θα υποστηριχθεί πιο ενεργά με τη συμπερίληψη κατάλληλων διατάξεων στους κανονισμούς, οι οποίες θα προσδιοριστούν στα προγράμματα εργασίας και στους οδηγούς προγραμμάτων.

Το ΕΚΤ+ θα συνεχίσει να στηρίζει τη μακροπρόθεσμη ένταξη των μεταναστών ενώ το ΤΑΜΕ θα καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Ως το βασικό μέσο της ΕΕ για να επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στις δεξιότητες, το ΕΚΤ+ θα συνεχίσουν να έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας (Ε&Κ), σε συνέργια με το πρόγραμμα Ορίζων Ευρώπη.

1.5.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

 περιορισμένη διάρκεια

   με ισχύ από 1/1/2021 έως 31/12/2027

Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2021 έως το 2027 για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το 2021 έως το 2030 για πιστώσεις πληρωμών

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ
και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.6.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 34  

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει·

σε διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)·

στην ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων·

στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού·

σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου·

σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη·

Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

Το ΕΚΤ+ θα χωριστεί σε δύο κύρια σκέλη, το ένα στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, που θα καλύπτει τα προηγούμενα προγράμματα ΕΚΤ, ΤΕΒΑ και ΠΑΝ, και το άλλο στο πλαίσιο άμεσης και έμμεσης διαχείρισης, που θα ομαδοποιεί τις δραστηριότητες από το πρώην πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία («EaSI») και το πρόγραμμα για την υγεία.

Για την υλοποίηση του ΕΚΤ+, θα πρέπει να συνεχιστούν οι τρέχουσες δραστηριότητες με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, κυρίως η ΠΟΥ, καθώς και ο ΟΟΣΑ και η ΔΟΕ.

Επίσης, οι προβλεπόμενες νέες δραστηριότητες διακρατικής συνεργασίας ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο έμμεσης διαχείρισης, η οποία βασίζεται στις διαχειριστικές αρχές του ΕΚΤ.

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, οι κοινοί δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων θα ορίζονται σε επίπεδο προγράμματος. Τα στοιχεία για τους κοινούς δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις αρχές των κρατών μελών στην Επιτροπή 6 φορές ετησίως. Η συνοχή τους θα ελέγχεται. Η αξιοπιστία του συστήματος συλλογής, καταγραφής και αποθήκευσης στοιχείων για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, τη δημοσιονομική διαχείριση και την επαλήθευση θα ελέγχονται.

Στο πλαίσιο άμεσης και της έμμεσης διαχείρισης, αναπτύσσονται με βάση τις σχετικές πρακτικές στα πρώην προγράμματα EaSI και Υγείας τα πλαίσια επιδόσεων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα στοιχεία συλλέγονται αποδοτικά, αποτελεσματικά και έγκαιρα.

2.2.Σύστημα(-τα) διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Το σχέδιο κανονισμού περί κοινών διατάξεων προβλέπει πληρωμές από την Επιτροπή με τη μορφή προχρηματοδότησης, ενδιάμεσων πληρωμών και πληρωμών μετά την εκκαθάριση των λογαριασμών. Η προχρηματοδότηση καταβάλλεται ετησίως σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται στον ΚΚΔ. Οι ενδιάμεσες πληρωμές υπολογίζονται σύμφωνα με τη συμφωνία για τα ποσοστά συγχρηματοδότησης ανά προτεραιότητα όπως συμφωνήθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Σε αντίθεση με την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού, ο αριθμός των αιτήσεων ενδιάμεσης πληρωμής περιορίζεται σε 4 ετησίως, οι οποίες υποβάλλονται σε τριμηνιαία βάση.

Το σχέδιο κανονισμού περί κοινών διατάξεων προβλέπει διαφορετικές διαδικασίες για τη γνωστοποίηση των ενδιάμεσων πληρωμών, ανάλογα με το κατά πόσον η εφαρμογή του προγράμματος βασίζεται στις πραγματικές δαπάνες που δηλώθηκαν από το κράτος μέλος ή στην «απλουστευμένη επιλογή κόστους» ή στην τήρηση των όρων.

Το σχέδιο πρότασης κανονισμού περί κοινών διατάξεων (επιμερισμένη διαχείριση) βασίζεται σε εκείνο που εφαρμόζεται για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προτεινόμενα μέτρα που στοχεύουν στην απλούστευση της υλοποίησης και στη μείωση της ελεγκτικής επιβάρυνσης για τα κράτη μέλη και τους δικαιούχους τους. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν τόσο τη διαχείριση των κονδυλίων από τη διαχειριστική αρχή η οποία, όπως προτείνεται, βασίζει τις επαληθεύσεις της διαχείρισης στην ανάλυση κινδύνου. Δεύτερον, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η διαχειριστική αρχή μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει ενισχυμένες ρυθμίσεις για τον έλεγχο σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής. Επίσης, η διαδικασία ορισμού έχει καταργηθεί και αυτό θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Το σχέδιο πρότασης κανονισμού περί κοινών διατάξεων δεν προβλέπει αρχή πιστοποίησης, αλλά μάλλον μια λογιστική υπηρεσία. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση σε εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών που δηλώνονται, η πρόταση κανονισμού περί κοινών διατάξεων περιέχει ορισμένα στοιχεία που αποσκοπούν στην αποφυγή των πολλαπλών ελέγχων για την ίδια πράξη/δαπάνη.

Στο πλαίσιο του σχεδίου κανονισμού περί κοινών διατάξεων, οι ενδιάμεσες πληρωμές θα πρέπει να πιστοποιηθούν στην Επιτροπή μετά από διαχειριστικούς ελέγχους -για ένα δείγμα βάσει κινδύνου των δηλώσεων δαπανών που υποβάλλονται από τους δικαιούχους-, αλλά συχνά πριν από τους επιτόπιους εις βάθος διαχειριστικούς ελέγχους ή τις επακόλουθες δραστηριότητες λογιστικού ελέγχου.

Προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος της επιστροφής μη επιλέξιμων δαπανών λόγω αυτού του γεγονότος, στις προτάσεις προβλέπεται μια σειρά μέτρων

1) οι ενδιάμεσες πληρωμές που καταβάλλει η Επιτροπή εξακολουθούν να έχουν όριο 90% του οφειλόμενου ποσού προς τα κράτη μέλη, καθώς στο στάδιο αυτό έχει διενεργηθεί μόνο ένα μέρος των εθνικών ελέγχων. Το υπόλοιπο θα καταβάλλεται μετά την πραγματοποίηση της ετήσιας εκκαθάρισης λογαριασμών και έπειτα από την κατάθεση των στοιχείων δημοσιονομικού ελέγχου και της εύλογης διαβεβαίωσης εκ μέρους της διαχειριστικής και της ελεγκτικής αρχής. Οποιαδήποτε παρατυπία διαπιστωθεί από την Επιτροπή ή το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, έπειτα από τη διαβίβαση των πιστοποιημένων ετήσιων λογαριασμών από τη διαχειριστική αρχή ή την αρχή πιστοποίησης, μπορεί να οδηγεί σε καθαρή διόρθωση.

2) συνέχιση της ετήσιας εκκαθάρισης λογαριασμών και του ετήσιου κλεισίματος πράξεων που έχουν ολοκληρωθεί ή δαπανών θα δημιουργήσει πρόσθετα κίνητρα για τις εθνικές και περιφερειακές αρχές ώστε να διενεργούν έγκαιρα ποιοτικούς ελέγχους λόγω της ετήσιας πιστοποίησης των λογαριασμών στην Επιτροπή.

Το σκέλος Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία και το σκέλος Υγεία του προγράμματος θα υλοποιηθούν μέσω άμεσης και έμμεσης διαχείρισης, με τη χρήση μέσων υλοποίησης που παρέχονται από τον δημοσιονομικό κανονισμό, κυρίως τις επιχορηγήσεις και τις δημόσιες συμβάσεις. Η άμεση διαχείριση επιτρέπει τη δημιουργία άμεσων επαφών με τους δικαιούχους/αναδόχους που συμμετέχουν άμεσα σε δραστηριότητες που υπηρετούν τις ενωσιακές πολιτικές. Η Επιτροπή εξασφαλίζει άμεση παρακολούθηση για το αποτέλεσμα των χρηματοδοτούμενων δράσεων. Οι όροι πληρωμής των χρηματοδοτούμενων δράσεων θα είναι προσαρμοσμένοι στους κινδύνους που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η οικονομία των ελέγχων της Επιτροπής, η στρατηγική θα προσανατολίζεται προς την ισορροπία των εκ των προτέρων και των εκ των υστέρων ελέγχων.

Όσον αφορά την άμεση και έμμεση διαχείριση, οι εκ των υστέρων έλεγχοι θα πραγματοποιούνται επίσης επιτόπου από εξωτερικούς ελεγκτές σε ένα δείγμα συναλλαγών. Η επιλογή αυτών των συναλλαγών θα συνδυάζει την αξιολόγηση κινδύνου και μια τυχαία επιλογή.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Το περιβάλλον μειωμένου ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των σφαλμάτων. Αναμένεται ότι ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται από την επιβολή ανώτατου ορίου των επιστροφών και από την ετήσια εκκαθάριση λογαριασμών. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι οι διορθώσεις σε εθνικό επίπεδο θα είναι υψηλότερες, πράγμα που θα οδηγήσει σε κάποια απογοήτευση στο επίπεδο των κρατών μελών. Αυτή η απογοήτευση μπορεί επίσης να συντηρηθεί από το γεγονός ότι η σημερινή διατύπωση του κανονισμού περί κοινών διατάξεων πράγματι υποχρεώνει τις διαχειριστικές αρχές να διενεργούν ελέγχους βάσει προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο και όχι με βάση το 100 % όπως κατά το παρελθόν. Αυτή η απαίτηση μπορεί επίσης να έρχεται σε σύγκρουση με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία που απαιτεί πλήρη επαλήθευση των δαπανών που δηλώνονται (επίσης για την αντίστοιχη εθνική χρηματοδότηση). Αυτό μπορεί να είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν έχει εξεταστεί επαρκώς στην πρόταση.

Η απουσία της αρχής πιστοποίησης έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση ενός επιπλέον μέσου διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών. Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων περιόδων προγραμματισμού, οι αρχές πιστοποίησης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο φιλτράρισμα των μη επιλέξιμων δαπανών και στην πραγματοποίηση πρόσθετων δημοσιονομικών διορθώσεων, εφόσον απαιτείται. Η τρέχουσα πρόταση κανονισμού περί κοινών διατάξεων δεν μετριάζει αυτόν τον κίνδυνο.

Η μείωση της ελεγκτικής εργασίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην εντοπιστούν τα εναπομένοντα σφάλματα και μπορεί, ως εκ τούτου, να υπονομεύσει τη διαδικασία αξιοπιστίας της Επιτροπής. Κατά την άποψή μας, ο κίνδυνος αυτός δεν μετριάζεται, δεδομένου μάλιστα ότι οι αναλογικές ελεγκτικές ρυθμίσεις περιορίζουν επίσης τις αρμοδιότητες της Επιτροπής όσον αφορά τον λογιστικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος αυτός είναι δεκτός από τον νομοθέτη.

Όσον αφορά τον εκτελεσθέντα προϋπολογισμό μέσω άμεσης και έμμεσης διαχείρισης, η εκτέλεση επικεντρώνεται στην ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, ενώ ορισμένες επιχορηγήσεις προβλέπονται για συγκεκριμένες δραστηριότητες και οργανώσεις.

Οι δημόσιες συμβάσεις θα συνάπτονται κυρίως σε τομείς όπως οι μελέτες, η συλλογή δεδομένων, η αξιολόγηση συμβάσεων, η κατάρτιση, οι ενημερωτικές εκστρατείες, οι υπηρεσίες ΤΠ και επικοινωνιών, η διαχείριση εγκαταστάσεων κ.λπ. Οι ανάδοχοι είναι κυρίως εταιρείες συμβούλων και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι ΜΜΕ· στο σκέλος Υγεία, υπάρχουν ινστιτούτα και εργαστήρια καθώς και οι κύριοι ανάδοχοι.

Οι επιχορηγήσεις θα χορηγούνται κυρίως για τη στήριξη δραστηριοτήτων μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθνικών οργανισμών, πανεπιστημίων κ.λπ. Η περίοδος εκτέλεσης των επιδοτούμενων έργων και δραστηριοτήτων κυμαίνεται συνήθως μεταξύ ενός και τριών ετών.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι οι εξής:

• κίνδυνος αναποτελεσματικής ή οικονομικά μη αποδοτικής χρήσης των χορηγούμενων κεφαλαίων, τόσο για επιχορηγήσεις (περιπλοκότητα των κανόνων χρηματοδότησης, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις) όσο και για τις δημόσιες συμβάσεις (ο περιορισμένος αριθμός των οικονομικών παραγόντων με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις συνεπάγεται ανεπαρκείς δυνατότητες για τη σύγκριση των προσφερόμενων τιμών σε ορισμένους τομείς)·

• Κίνδυνος δυσφήμισης της Επιτροπής σε περίπτωση αποκάλυψης απάτης ή εγκληματικών δραστηριοτήτων· τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των τρίτων μερών παρέχουν μόνο μερική αξιοπιστία, γεγονός που οφείλεται στον μάλλον μεγάλο αριθμό ετερόκλητων αναδόχων και δικαιούχων, καθένας από τους οποίους εφαρμόζει δικό του σύστημα ελέγχου, το οποίο συχνά έχει μάλλον μικρό μέγεθος.

Η Επιτροπή έχει θεσπίσει εσωτερικές διαδικασίες που αποσκοπούν στην κάλυψη των κινδύνων που επισημαίνονται ανωτέρω. Οι εσωτερικές διαδικασίες συνάδουν πλήρως με τον δημοσιονομικό κανονισμό και περιλαμβάνουν μέτρα καταπολέμησης της απάτης και ανάλυση κόστους/οφέλους. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνεχίζει να διερευνά τις δυνατότητες για καλύτερη διαχείριση και την αποκόμιση οφελών ως προς την αποτελεσματικότητα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του πλαισίου ελέγχου είναι τα εξής:

Έλεγχοι πριν και κατά την υλοποίηση των σχεδίων:

• Χρησιμοποιούνται υποδείγματα συμφωνιών επιχορήγησης και συμβάσεων υπηρεσιών που αναπτύσσονται από την Επιτροπή. Προβλέπουν μια σειρά από διατάξεις ελέγχου, όπως τα πιστοποιητικά ελέγχου, οι χρηματικές εγγυήσεις, οι επιτόπιοι έλεγχοι καθώς και οι εξακριβώσεις από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Οι κανόνες που διέπουν την επιλεξιμότητα των δαπανών απλοποιούνται, για παράδειγμα, με τη χρήση μοναδιαίου κόστους, κατ’ αποκοπή ποσών, συνεισφορών που δεν σχετίζονται με τις δαπάνες και άλλων δυνατοτήτων που προσφέρονται από τον δημοσιονομικό κανονισμό. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το κόστος των ελέγχων και θα δοθεί έμφαση στους έλεγχους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

• Όλα τα μέλη του προσωπικού υπογράφουν τον κώδικα ορθής υπηρεσιακής συμπεριφοράς. Τα μέλη που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής ή στη διαχείριση των συμφωνιών/συμβάσεων επιχορήγησης υπογράφουν (επίσης) μια δήλωση απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων. Το προσωπικό λαμβάνει τακτικά κατάρτιση και χρησιμοποιεί δίκτυα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

• Η τεχνική υλοποίηση ενός έργου ελέγχεται σε τακτά διαστήματα με έλεγχο εγγράφων βάσει των τεχνικών εκθέσεων προόδου των αναδόχων και των δικαιούχων· επιπλέον, προβλέπονται για κάθε περίπτωση χωριστές συνεδριάσεις αναδόχων/δικαιούχων και επιτόπιες επισκέψεις.

Έλεγχοι κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου: Οι εκ των υστέρων λογιστικοί έλεγχοι διενεργούνται για να επαληθευτεί επιτόπου η επιλεξιμότητα των δηλώσεων δαπανών. Στόχος των εν λόγω ελέγχων είναι να προληφθούν, να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα λάθη που σχετίζονται με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί υψηλός αντίκτυπος ελέγχου, η επιλογή των δικαιούχων προς λογιστικό έλεγχο προβλέπει να συνδυάζει επιλογή βάσει κινδύνου και τυχαία δειγματοληψία, και να δίνεται προσοχή στις λειτουργικές πτυχές, κατά το δυνατόν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου ÷ της αξίας των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

Η επιλογή μιας λογιστικής διαδικασίας, που θα μπορούσε να δώσει στο κράτος μέλος τη δυνατότητα να εξοικονομήσει ουσιαστικό μέρος από το 4 % του τρέχοντος κόστους το οποίο συνδέεται με την πιστοποίηση χάρη στη μείωση των λειτουργιών των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου·

-η χρήση του απλουστευμένου κόστους και των απλουστευμένων επιλογών κόστους που δεν συνδέονται με το κόστος, μέσω της οποίας περιορίζεται το διοικητικό κόστος και η επιβάρυνση σε όλα τα επίπεδα, τόσο για τις διοικητικές αρχές όσο και για τους δικαιούχους·

-οι ρυθμίσεις αναλογικού ελέγχου για τις διαχειριστικές επαληθεύσεις (με βάση τον κίνδυνο) και τους λογιστικούς ελέγχους·

-το ετήσιο κλείσιμο το οποίο θα περιορίσει το κόστος της τήρησης εγγράφων για λόγους ελέγχου τόσο για τις δημόσιες διοικητικές αρχές όσο και για τους δικαιούχους.

Κατά συνέπεια, συνολικά αναμένεται ότι οι προτάσεις θα οδηγήσουν σε ανακατανομή του κόστους ελέγχου (με υπόλοιπο περίπου 2% των συνολικών διαχειριζόμενων χρηματοδοτήσεων) παρά σε αύξηση ή μείωση.

Με βάση την πείρα που έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή των προηγούμενων (σκελών του) προγράμματος στο πλαίσιο άμεσης διαχείρισης και τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του νέου προγράμματος, οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος αξιολογούνται για να παραμείνουν σχετικά σταθεροί. Χάρη στον συνδυασμό επιχορηγήσεων και συμβάσεων, εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχων, καθώς και των ελέγχων γραφείου και επιτόπιων λογιστικών ελέγχων, το ποσοτικά προσδιορίσιμο μέσο εναπομένον ποσοστό σφάλματος αναμένεται να παραμείνει κάτω του 2 %.

Για άμεση και έμμεση διαχείριση, το ετήσιο κόστος των ελέγχων του προτεινόμενου επιπέδου αντιπροσωπεύει περίπου το 4 έως 7 % του ετήσιου προϋπολογισμού των επιχειρησιακών δαπανών. Αυτό δικαιολογείται από τον μεγάλο αριθμό των συναλλαγών που πρέπει να ελέγχονται. Πράγματι, στον τομέα της απασχόλησης, των κοινωνικών υποθέσεων και της υγείας, η άμεση διαχείριση συνεπάγεται την ανάθεση πολυάριθμων συμβάσεων και την παροχή επιχορηγήσεων για δράσεις, καθώς και την καταβολή πολλών επιχειρησιακών επιχορηγήσεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικάτα. Ο κίνδυνος που συνδέεται με τις δραστηριότητες αυτές αφορά την ικανότητα (ειδικά) των μικρότερων οργανώσεων να ελέγχουν αποτελεσματικά τις δαπάνες.

Σε 5 έτη, το ποσοστό σφάλματος για τους επιτόπιους λογιστικούς ελέγχους των επιχορηγήσεων στο πλαίσιο άμεσης διαχείρισης ήταν 1,8 % και για τις συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο κινδύνου, συνήθως κάτω από 1 %. Αυτό το επίπεδο σφάλματος θεωρείται αποδεκτό, δεδομένου ότι είναι κάτω από το επίπεδο σημαντικότητας του 2%.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα η διαχείριση των πιστώσεων. Το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου αποδείχθηκε ότι είναι σε θέση να αποτρέπει ή/και να εντοπίζει σφάλματα ή/και παρατυπίες, και, σε περίπτωση που αυτά συντρέχουν, να τα διορθώνει. Ως εκ τούτου, τα ιστορικά ποσοστά σφάλματος αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες στο πλαίσιο άμεσης, έμμεσης και επιμερισμένης διαχείρισης, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα που εξασφαλίζουν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και, σε περίπτωση παρατυπιών, με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και, εφόσον χρειαστεί, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

Η Επιτροπή ή οι αντιπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι εξουσιοδοτημένοι να υποβάλλουν σε λογιστικό ελέγχους βάσει εγγράφων και επιτόπιων ελέγχων όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων, αναδόχους και υπεργολάβους που έχουν εισπράξει ενωσιακά κονδύλια. Η OLAF εξουσιοδοτείται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις στους οικονομικούς φορείς τους οποίους αφορά άμεσα ή έμμεσα η εν λόγω χρηματοδότηση.

Η Επιτροπή εφαρμόζει επίσης μια σειρά μέτρων όπως:

- η Επιτροπή, η υπηρεσία OLAF και το Ελεγκτικό Συνέδριο εξουσιοδοτούνται ρητά μέσω αποφάσεων, συμφωνιών και συμβάσεων, που απορρέουν από την εφαρμογή του προγράμματος, να διενεργούν λογιστικούς ελέγχους, επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις·

- κατά το στάδιο της αξιολόγησης μιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων/προσφορών, οι υποψήφιοι και οι προσφέροντες θα ελέγχονται σύμφωνα με τα δημοσιευμένα κριτήρια αποκλεισμού βάσει δηλώσεων και το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού και αποκλεισμού (EDES)·

- οι κανόνες που διέπουν την επιλεξιμότητα των δαπανών θα απλουστευθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού·

- θα παρέχεται τακτική κατάρτιση σε θέματα που αφορούν απάτες και παρατυπίες για όλο το προσωπικό που συμμετέχει στη διαχείριση συμβάσεων καθώς και για τους ελεγκτές που διενεργούν επιτόπιες επαληθεύσεις των δηλώσεων των δικαιούχων.

Η ΓΔ EMPL αναλαμβάνει δράσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης (CAFS).

Η αξιολόγηση κινδύνων απάτης (FRA) για την άμεση διαχείριση επικαιροποιήθηκε το 2016. Η διαδικασία για την παροχή επιχορηγήσεων περιλαμβάνει πολλά στοιχεία εντοπισμού απάτης, όπως η ευρέως διαδεδομένη χρήση της αρχής του ελέγχου από δεύτερο πρόσωπο, η επαλήθευση της ορθότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών ανάθεσης, λεπτομερείς διαδικασίες για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, έλεγχος για το κατά πόσον οι υποψήφιοι έχουν περιληφθεί σε «μαύρη λίστα», δυνάμει του κανονισμού 1605/2002, χρήση των εργαλείων πληροφορικής όπως EDES και ARACHNE και αναζήτηση άλλων δεικτών απάτης (red flags).

Στην περίπτωση της επιμερισμένης διαχείρισης των διαρθρωτικών ταμείων, υπάρχει η ειδικότερη κοινή στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης (JAFS) 2015-2020 της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, της ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης και της ΓΔ Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας. Για τα διαρθρωτικά ταμεία υπάρχει συγκεκριμένη κανονιστική απαίτηση για την καταπολέμηση της απάτης για την περίοδο 2014-2020 στον κανονισμό περί κοινών διατάξεων (άρθρο 125 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κανονισμού περί κοινών διατάξεων). Η ΓΔ EMPL εξετάζει, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ελέγχου και λογιστικού ελέγχου, αν τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει και διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που εξασφαλίζουν ότι τα κονδύλια χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και σωστά έτσι ώστε να εγγυώνται τη νομιμότητα και την κανονικότητα των δαπανών. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να κοινοποιούν τα προβλήματα που διαπιστώνονται μέσω του συστήματος διαχείρισης παρατυπιών (IMS). Η ΓΔ EMPL παρακολουθεί τις εθνικές δράσεις για την καταπολέμηση της απάτης και, εάν χρειαστεί, επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση απουσίας δράσης με τη λήψη αποφάσεων περί δημοσιονομικής διόρθωσης όσον αφορά τη στήριξη από το ΕΚΤ που χορηγείται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για παράδειγμα στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εκθέσεων και των συστάσεων της OLAF. Επιπλέον, η ΓΔ EMPL παρέχει καθοδήγηση στις διαχειριστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου εκτίμησης του κινδύνου απάτης. Η ΓΔ EMPL διαδίδει ενεργά το εργαλείο βαθμολόγησης κινδύνων ARACHNE στα κράτη μέλη.

Μετά από μελέτη που εκπονήθηκε από εξωτερικό ανάδοχο που πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, η στρατηγική θα επανεξεταστεί και η συμβολή της ΓΔ EMPL για την καταπολέμηση της απάτης της Επιτροπής επικαιροποιείται.

Τέλος, τα οριζόντια μέτρα όπως η εσωτερική κατάρτιση όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα απάτης (κόκκινες σημαίες) και την πρόληψη της απάτης συμπληρώνουν τα μέτρα που λαμβάνονται από τη ΓΔ EMPL.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και νέες γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που προτείνονται

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος 
δαπάνης

Συμμετοχή

Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνική συνοχή και στις αξίες

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ 35

υποψηφίων για ένταξη χωρών 36

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου [21 παράγραφος 2 στοιχείο β)] του δημοσιονομικού κανονισμού

2

07 01 xx ΕΚΤ+ Επιμερισμένη διαχείριση – Δαπάνες στήριξης

ΜΔΠ

Ναι

Ναι

Όχι

Όχι

2

07 01 01 yy – ΕΚΤ+ Απασχόληση, Κοινωνική Καινοτομία και Υγεία– Δαπάνες στήριξης

ΜΔΠ

Ναι

Ναι

Ναι

Όχι

2

07 02 xx – ΕΚΤ+ Επιμερισμένη διαχείριση

ΜΔΠ

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

2

07 02 xx xx – ΕΚΤ+ Επιμερισμένη διαχείριση Επιχειρησιακή τεχνική βοήθεια

ΜΔΠ

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

2

07 02 xz – ΕΚΤ + Απασχόληση και Κοινωνική καινοτομία

ΜΔΠ

Ναι

Ναι

Ναι

Όχι

2

07 02 yy – ΕΚΤ+ - Υγεία

ΜΔΠ

Ναι

Ναι

Ναι

Όχι

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

2

Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνική συνοχή και στις αξίες

ΣΥΝΟΛΟ

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

07 02 xx – ΕΚΤ+ Επιμερισμένη διαχείριση

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1)

Πληρωμές

2)

07 02 xy – ΕΚΤ+ Επιμερισμένη διαχείριση Επιχειρησιακή τεχνική βοήθεια

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1)

Πληρωμές

2)

07 01 xx ΕΚΤ+ Επιμερισμένη διαχείριση – Δαπάνες στήριξης

Αναλήψεις υποχρεώσεων = Πληρωμές

3)

07 02 xz – ΕΚΤ + Απασχόληση και Κοινωνική καινοτομία

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1)

99.444

101.493

103.583

105.714

107.889

110.106

111.771

740.000

Πληρωμές

2)

27 593

58 577

76 326

81 034

83 439

85 282

86 869

240 880

740 000

07 02 yy – ΕΚΤ+ Υγεία

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1)

48 547

49 659

51 793

52.950

54.130

55.334

58.237

370.650

Πληρωμές

2)

5 170

23 504

33 802

41 064

44 539

47 846

50 121

124 604

370 650

07 01 01 yy ESF+ Απασχόληση, Κοινωνική Καινοτομία και Υγεία – Δαπάνες στήριξης  37  

Αναλήψεις υποχρεώσεων = Πληρωμές

3)

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

63 350

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για το χρηματοδοτικό κονδύλιο του προγράμματος

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+3

157 041

160 202

164 426

167 714

171 069

174 490

179 058

1 174 000

Πληρωμές

=2+3

41 813

91 131

119 178

131 148

137 028

142 178

146 040

365 484

1 174 000

Οι πιστώσεις για το τμήμα της επιμερισμένης διαχείρισης του ΕΚΤ+ παρατίθενται λεπτομερώς στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ)

Όσον αφορά την υγεία, το πρόγραμμα θα μπορούσε (εν μέρει) να ανατεθεί σε εκτελεστικό οργανισμό, με την επιφύλαξη του αποτελέσματος της ανάλυσης κόστους/οφέλους και των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν· οι σχετικές διοικητικές πιστώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος στην Επιτροπή και τον εκτελεστικό οργανισμό θα προσαρμοστούν αναλόγως.



Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

Αυτό το τμήμα θα πρέπει να συμπληρωθεί με «στοιχεία διοικητικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού» τα οποία θα εισαχθούν, καταρχάς, στο παράρτημα του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου (παράρτημα του V των εσωτερικών κανόνων), που τηλεφορτώνεται στο DECIDE για διυπηρεσιακή διαβούλευση.

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΓΔ EMPL

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Ανθρώπινοι πόροι

91 207

91 207

91 207

91 207

91 207

91 207

91 207

638 448

Άλλες διοικητικές δαπάνες

5 073

5 073

5 073

5 073

5 073

5 073

5 073

35 514

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 – ΓΔ EMPL

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

96 280

96 280

96 280

96 280

96 280

96 280

96 280

673 962

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΓΔ SANTE

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Ανθρώπινοι πόροι

1 435

1 435

1 435

1 435

1 435

1 435

1 435

10 045

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0.108

0.108

0.108

0.108

0.108

0.108

0.108

0.756

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 – ΓΔ EMPL

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

1 543

1 543

1 543

1 543

1 543

1 543

1 543

10 801

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΣΥΝΟΛΟ

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Ανθρώπινοι πόροι

92 642

92 642

92 642

92 642

92 642

92 642

92 642

648 493

Άλλες διοικητικές δαπάνες

5 181

5 181

5 181

5 181

5 181

5 181

5 181

36 270

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

97 823

97 823

97 823

97 823

97 823

97 823

97 823

684 763

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
μεταξύ ΤΟΜΕΩΝ
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

254 864

258 025

262 249

265 537

268 892

272 313

276 881

1 858 763

Πληρωμές

139 636

188 954

217 001

228 971

234 851

240 001

243 863

365 484

1 858 763

3.2.2.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτη

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ EMPL

Για τους ανθρώπινους πόρους, τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται κατωτέρω βασίζονται στην κατανομή που πραγματοποιήθηκε στη ΓΔ EMPL το 2018 [SEC(2017)528], από την οποία αφαιρείται το προσωπικό που διατίθεται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με την επιφύλαξη ξεχωριστής πρότασης COM(2018)XXX.

Για άλλες διοικητικές δαπάνες, το σύνολο του παγκόσμιου φακέλου παρέχεται κατωτέρω, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με το ΕΤΠ.

ΤΟΜΕΑΣ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

91 207

91 207

91 207

91 207

91 207

91 207

91 207

638 448

Άλλες διοικητικές δαπάνες

5 073

5 073

5 073

5 073

5 073

5 073

5 073

35 514

Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

96 280

96 280

96 280

96 280

96 280

96 280

96 280

673 962

ΓΔ SANTE

ΤΟΜΕΑΣ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

1 435

1 435

1 435

1 435

1 435

1 435

1 435

10 045

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0.108

0.108

0.108

0.108

0.108

0.108

0.108

0.756

Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

1 543

1 543

1 543

1 543

1 543

1 543

1 543

10 801

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

92 642

92 642

92 642

92 642

92 642

92 642

92 642

648 493

Άλλες διοικητικές δαπάνες

5 181

5 181

5 181

5 181

5 181

5 181

5 181

36 270

Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

97 823

97 823

97 823

97 823

97 823

97 823

97 823

684 763

Έτη

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 38
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες δαπάνες
διοικητικού χαρακτήρα

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

63 350

Μερικό σύνολο
εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

9 050

63 350

ΣΥΝΟΛΟ

106.873

106.873

106.873

106.873

106.873

106.873

106.873

748.113

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Οι πιστώσεις για το τμήμα της επιμερισμένης διαχείρισης του ΕΚΤ+ παρατίθενται λεπτομερώς στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ)

3.2.2.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

Έτη

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

• Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

ΓΔ EMPL

Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής

599

599

599

599

599

599

599

Αντιπροσωπείες της ΕΕ

0

0

0

0

0

0

0

Έρευνα

0

0

0

0

0

0

0

ΓΔ SANTE

Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής

9

9

9

9

9

9

9

Αντιπροσωπείες της ΕΕ

0

0

0

0

0

0

0

Έρευνα

0

0

0

0

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ θέσεων απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής

608

608

608

608

608

608

608

Αντιπροσωπείες της ΕΕ

0

0

0

0

0

0

0

Έρευνα

0

0

0

0

0

0

0

 Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: IΠΑ) — AC, AL, END, INT και JED  39

Τομέας 7

ΓΔ EMPL

Χρηματοδοτούμενο από τον ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

- στην έδρα

71

71

71

71

71

71

71

- σε αντιπροσωπείες

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

Χρηματοδοτούμενο από το κονδύλιο του προγράμματος  40

- στην έδρα

- σε αντιπροσωπείες

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

ΓΔ SANTE

Χρηματοδοτούμενο από τον ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

- στην έδρα

2

2

2

2

2

2

2

- σε αντιπροσωπείες

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

Χρηματοδοτούμενο από το κονδύλιο του προγράμματος  41

- στην έδρα

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

- σε αντιπροσωπείες

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

Έρευνα

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

Άλλα (να προσδιοριστούν)

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

μ.δ.σ.

ΣΥΝΟΛΟ εξωτερικού προσωπικού (σε ΙΠΑ)

73

73

73

73

73

73

73

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

681

681

681

681

681

681

681

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Διαχείριση, χρηματοδότηση και λογιστικός έλεγχος προγράμματος

Εξωτερικό προσωπικό

Διαχείριση, χρηματοδότηση και λογιστικός έλεγχος προγράμματος

3.2.3.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

   προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται παρακάτω:

Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτη

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΧΩΡΕΣ ΕΟΧ/ΕΖΕΣ 

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

Υποψήφιες χώρες

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

Τρίτες χώρες, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

    στα διάφορα έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 42

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

[…]

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

[…]

(1)    Παραπομπή, COM(2018) 322 final της 2.5.2018.
(2)    Ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/70/1&Lang=E
(3)    Σύμφωνα με το σχέδιο στρατηγικής για την τομεακή συνεργασία στο θέμα των δεξιοτήτων, βασική δράση για το θεματολόγιο των δεξιοτήτων για την Ευρώπη.
(4)    Ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για την παρακολούθηση της απλούστευσης για τους δικαιούχους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (2017), το έγγραφο «Key recommendations of the High Level Group on Simplification for the post 2020 Cohesion Policy» (Βασικές συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου για την απλούστευση της πολιτικής συνοχής μετά το 2020), διατίθεται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/publications/reports/2017/esif-simplification-hlg-proposal-for-policymakers-for-post-2020 .
(5)    Ομοίως
(6)     http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=6470&langId=en
(7)    Εκ των υστέρων αξιολόγηση των προγραμμάτων του ΕΚΤ για την περίοδο 2007-2013, έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής (SWD(2016)452 final της 12.12.2016)
(8)    Μελέτη σχετικά με τη στήριξη των ΕΔΕΤ για την υλοποίηση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη.
(9)    Τελικά συμπεράσματα και συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου σχετικά με την απλούστευση για την περίοδο μετά το 2020, σ. 12-13, http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/newsroom/pdf/simplification_proposals.pdf.  
(10)    Μελέτη στην οποία θα στηριχθεί η εκτίμηση των επιπτώσεων των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σε εξέλιξη).
(11)    Έκθεση σχετικά με την ανοικτή δημόσια διαβούλευση για την ενδιάμεση αξιολόγηση του ΤΕΒΑ, Ιανουάριος 2018, διατίθεται στη διεύθυνση https://publications.europa.eu/s/fo2y  
(12)     http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/?fuseaction=ia&language=en  
(13)

   Βλέπε μελέτη για την υποστήριξη της εκτίμησης επιπτώσεων των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ΓΔ EMPL (σε εξέλιξη): «Η ένταξη του ΕΤΠ στο πλαίσιο άλλων ταμείων της ΓΔ EMPL γενικά δεν θεωρήθηκε επιθυμητή από τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στη διαχείριση του ΕΤΠ.»

(14)    ΕΕ C της […], […], σ. […].
(15)    ΕΕ C της […], […], σ. […].
(16)

   .

(17)    COM (2016) 739 τελικό
(18)    COM(2018) 51 final
(19)    Απόφαση 2013/755/EE του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2013, για τη σύνδεση των υπερπόντιων χωρών και εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση («απόφαση για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ») (ΕΕ L 344 της 19.12.2013, σ. 1).
(20)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).
(21)    Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).
(22)    Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).
(23)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).
(24)    Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).
(25)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(26)    Η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση σχετικά με την ΑΤΥ (COM(2018)51 final).
(27)    Απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 2119/98/ΕΚ Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ· ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 1).
(28)    ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 13.
(29)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 470).
(30)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΕΕ L 72 της 12.3.2014, σ. 1).
(31)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία («EaSI») και την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 283/2010/EE για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 238).
(32)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, σχετικά με τη θέσπιση τρίτου Προγράμματος για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1350/2007/ΕΚ (ΕΕ L 86 της 21.3.2014, σ. 1).
(33)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(34)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(35)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(36)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
(37)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(38)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(39)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(40)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(41)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(42)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
Top

Βρυξέλλες,30.5.2018

COM(2018) 382 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της πρότασης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (EKT+)

{SEC(2018) 273 final}
{SWD(2018) 289 final}


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I 1

Κοινοί δείκτες για τη γενική στήριξη από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης

Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να αναλύονται ανά φύλο (θηλυκό, αρσενικό, «μη δυαδικό»). Αν ορισμένα αποτελέσματα δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν, τα στοιχεία για τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι υποχρεωτικό να συλλέγονται και να υποβάλλονται.

1) Κοινοί δείκτες εκροών που αφορούν πράξεις που στοχεύουν σε άτομα:

1α) Κοινοί δείκτες εκροών για συμμετέχοντες

Οι κοινοί δείκτες εκροών για συμμετέχοντες είναι οι εξής:

άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων*,

μακροχρόνια άνεργοι*,

οικονομικά μη ενεργά άτομα*,

απασχολούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων*,

κάτω των 30 ετών*,

άνω των 54 ετών*,

απόφοιτοι κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και κατώτερη (ISCED 0-2) *,

απόφοιτοι ανώτερης δευτεροβάθμιας (ISCED 3) ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 4)*,

απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 5 έως 8)*.

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων υπολογίζεται αυτόματα με βάση τους κοινούς δείκτες εκροών που σχετίζονται με το καθεστώς απασχόλησης.

1β) Λοιποί κοινοί δείκτες εκροών

Αν τα στοιχεία για τους εν λόγω δείκτες δεν συλλέγονται από μητρώα, οι τιμές των δεικτών αυτών μπορεί να καθοριστούν με βάση τεκμηριωμένες εκτιμήσεις από τον δικαιούχο.

συμμετέχοντες με αναπηρία**,

υπήκοοι τρίτων χωρών*,

συμμετέχοντες αλλοδαπής προέλευσης*,

μειονότητες (συμπεριλαμβανομένων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά)**,

άστεγοι ή άτομα που έχουν αποκλειστεί από τη στέγαση*,

συμμετέχοντες από αγροτικές περιοχές*.

2) Κοινοί δείκτες εκροών για φορείς:

αριθμός των δημόσιων διοικήσεων ή των δημόσιων υπηρεσιών που υποστηρίζονται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο,

αριθμός υποστηριζόμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων συνεταιριστικών επιχειρήσεων και κοινωνικών επιχειρήσεων).

3) Κοινοί δείκτες άμεσων αποτελεσμάτων για συμμετέχοντες:

 

συμμετέχοντες που δραστηριοποιούνται σε αναζήτηση εργασίας αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους*,

συμμετέχοντες που παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους*,

συμμετέχοντες που αποκτούν εξειδίκευση αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους*,

συμμετέχοντες που εργάζονται, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων, αμέσως μετά την αποχώρησή τους από την εργασία*.

4) Κοινοί δείκτες μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για τους συμμετέχοντες:

συμμετέχοντες που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους*,

συμμετέχοντες με βελτιωμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους*,

Ως ελάχιστη απαίτηση, τα στοιχεία αυτά πρέπει να συλλέγονται με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα συμμετεχόντων εντός κάθε ειδικού στόχου. Πρέπει να εξασφαλίζεται η εσωτερική εγκυρότητα του δείγματος κατά τρόπον ώστε τα στοιχεία να μπορούν να γενικεύονται στο επίπεδο του ειδικού στόχου.



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κοινοί δείκτες για τη στήριξη από το ΕΚΤ+ με σκοπό την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης

1) Δείκτες εκροών

α) Συνολική χρηματική αξία των τροφίμων και αγαθών που διανέμονται.

β) Συνολική ποσότητα βοήθειας σε τρόφιμα που διανέμονται (σε τόνους).

Εκ των οποίων 2 :

3) Κοινοί δείκτες αποτελεσμάτων 3

Αριθμός των τελικών αποδεκτών βοήθειας σε τρόφιμα

- Αριθμός παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών,

- Αριθμός νέων ηλικίας 18-29 ετών,

- Αριθμός τελικών αποδεκτών άνω των 54 ετών,

- Αριθμός τελικών αποδεκτών με αναπηρία,

- Αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών,

- Αριθμός τελικών αποδεκτών με αλλοδαπή προέλευση, μειονοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά),

- Αριθμός άστεγων τελικών αποδεκτών ή τελικών αποδεκτών που που έχουν αποκλειστεί από τη στέγαση.

Αριθμός των τελικών αποδεκτών υλικής βοήθειας

- Αριθμός παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών,

- Αριθμός νέων ηλικίας 18-29 ετών,

- Αριθμός τελικών αποδεκτών άνω των 54 ετών,

- Αριθμός τελικών αποδεκτών με αναπηρία,

- Αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών,

- Αριθμός τελικών αποδεκτών με αλλοδαπή προέλευση, μειονοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά),

- Αριθμός άστεγων τελικών αποδεκτών ή τελικών αποδεκτών που που έχουν αποκλειστεί από τη στέγαση.



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Δείκτες για το σκέλος Υγεία

Επίπεδο της ολοκληρωμένης εργασίας στον τομέα της υγείας και της χρήσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος στις εθνικές πολιτικές υγείας

1. Αριθμός των ασθενών που υποστηρίζονται από τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς

2. Αριθμός των κοινών κλινικών αξιολογήσεων της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας

3. Αριθμός των βέλτιστων πρακτικών που μεταφέρονται

4. Βαθμός χρήσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος στην εθνική πολιτική για την υγεία, όπως μετράται μέσω ερωτηματολογίου «πριν και μετά»

(1)    Τα στοιχεία που αναφέρονται με τους δείκτες που φέρουν την ένδειξη * αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (EΕ) 2016/679. Τα στοιχεία που αναφέρονται με τους δείκτες που φέρουν την ένδειξη ** αποτελούν ειδική κατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (EΕ) 2016/679.
(2)    Οι τιμές για τους εν λόγω δείκτες πρέπει να καθορίζονται βάσει της εμπεριστατωμένης εκτίμησης από τους δικαιούχους
(3)    Ομοίως
Top