Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE0758

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο στα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [COM(2016) 799 final – 2016/0400 (COD)]

    ΕΕ C 288 της 31.8.2017, p. 29–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    31.8.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 288/29


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο στα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

    [COM(2016) 799 final – 2016/0400 (COD)]

    (2017/C 288/04)

    Εισηγητής:

    ο κ. Jorge PEGADO LIZ

    Αίτηση γνωμοδότησης

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 13.3.2017

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 13.3.2017

    Νομική βάση

    Άρθρο 43 παράγραφος 2, άρθρο 91, άρθρο 100 παράγραφος 2, άρθρο 114, άρθρο 153 παράγραφος 2 στοιχείο β), άρθρο 168 παράγραφος 4 στοιχείο β), άρθρο 172 και άρθρο 192 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

     

     

    Αρμόδιο ειδικευμένο τμήμα

    Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

    Υιοθετήθηκε από το ειδικευμένο τμήμα

    4.5.2017

    Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

    1.6.2017

    Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

    526

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    (υπέρ/κατά/αποχές)

    156/0/1

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν ακολούθησε τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της και αναγκάστηκε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή στα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο (ΚΔΕ).

    1.2

    Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι είχε καθορίσει σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της τον προσανατολισμό, τον οποίο κρίνει καταλληλότερο για τη διατήρηση των θεμελιωδών αξιών οι οποίες διακυβεύονται στο εγχείρημα αυτό από την άποψη της ασφάλειας δικαίου, τού σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής, ισορροπημένης και δημοκρατικής άσκησης των εξουσιών των θεσμικών οργάνων.

    1.3

    Κατά την άποψή της, οι αρχές αυτές θα έπρεπε να κατευθύνουν τη νέα διαδικασία προσαρμογής των νομοθετικών πράξεων οι οποίες εξακολουθούν να υπάγονται στην ΚΔΕ στο νέο καθεστώς των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων και των εκτελεστικών πράξεων που προβλέπεται στα άρθρα 290 και 291 της ΣΛΕΕ.

    1.4

    Με την επιφύλαξη μιας πιο εξειδικευμένης ανάλυσης στο πλαίσιο της αναθεώρησης της κάθε πράξης που θα υποβληθεί σε γνωμοδότησή της, η ΕΟΚΕ συνοψίζει τις παρατηρήσεις που θεωρεί κατάλληλες για κάθε μία από τις νομοθετικές προτάσεις που περιέχονται στην πρόταση.

    2.   Η πρόταση της Επιτροπής

    2.1

    Στην πρότασή της, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός βασικών νομοθετικών πράξεων που υπόκεινται στις διατάξεις της απόφασης 2006/512/ΕΚ του Συμβουλίου («απόφαση επιτροπολογίας») χρειάζεται ακόμη να προσαρμοστούν στα άρθρα 290 και 291 της ΣΛΕΕ, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή («κανονισμός επιτροπολογίας»).

    2.2

    Η Επιτροπή είχε δεσμευτεί να προσαρμόσει τις πράξεις αυτές έως το 2013 και, για τον σκοπό αυτό, είχε προτείνει τρεις οριζόντιες ευθυγραμμίσεις το 2013, τις επονομαζόμενες «Omnibus I, II και III».

    2.3

    Μετά από μακρά συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια σειρά από τροποποιήσεις στις προτάσεις αυτές, το Συμβούλιο αρνήθηκε να υποστηρίξει την εν λόγω αυτόματη μαζική ευθυγράμμιση όλων των λεγόμενων πράξεων «ΚΔΕ» σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, ελλείψει εγγυήσεων όσον αφορά τη συστηματική διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών κατά την προπαρασκευαστική φάση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Αντιμέτωπη με το θεσμικό τέλμα που προέκυψε, η Επιτροπή απέσυρε τις προτάσεις της.

    2.4

    Μετά την αναθεώρηση της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου και την έγκριση της συνημμένης σε αυτήν κοινής αντίληψης σχετικά με τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, η Επιτροπή υπέβαλε νέα πρόταση, η οποία ανταποκρίνεται στις ενστάσεις του Συμβουλίου. Σε αυτή λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που επέφερε η νέα διοργανική συμφωνία όσον αφορά τη διαβούλευση με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων και τη συγχρονισμένη διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    2.5

    Η πρόταση χωρίζεται σε 13 κεφάλαια του παραρτήματος, οι δε 168 πράξεις καταγράφονται με χρονολογική σειρά και κατατάσσονται από την Επιτροπή σε 4 πίνακες:

    Πίνακας 1 — Επισκόπηση των πράξεων για τις οποίες προτείνεται εναρμόνιση με εκτελεστικές πράξεις για ορισμένες εξουσιοδοτήσεις

    Πίνακας 2 — Επισκόπηση των πράξεων για τις οποίες προβλέπεται διαγραφή ορισμένων εξουσιοδοτήσεων

    Πίνακας 3 — Προτάσεις που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή

    Πίνακας 4 — Πράξεις για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί προτάσεις.

    3.   Ιστορικό — γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις της ΕΟΚΕ

    3.1

    Η ΕΟΚΕ υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2013 αναλυτικότατη ενημερωτική έκθεση, στόχος της οποίας ήταν «να αναδείξει την πραγματική κατάσταση όσον αφορά την κατ’ εξουσιοδότηση νομοθετική διαδικασία που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

    3.2

    Στην έκθεση αυτή, η ΕΟΚΕ διαπίστωνε ότι «η ακριβής νομική φύση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων είναι μάλλον αόριστη, η ερμηνεία από το Δικαστήριο της έννοιας του “μη ουσιώδους μέτρου” ποικίλλει ανάλογα με τους σχετικούς τομείς, ενώ το περιθώριο ελιγμών της Επιτροπής φαίνεται ευρύ, εφόσον εναπόκειται σε αυτή να προτείνει την εμβέλεια και τη διάρκεια της εξουσιοδότησης».

    3.2.1

    Έκανε λόγο για «πολλά ερωτήματα […] σχετικά με τη διαφάνεια του συστήματος της εκ των προτέρων διαβούλευσης, το οποίο προκύπτει από ένα μη νομικά δεσμευτικό έγγραφο της 4ης Απριλίου 2011, με τίτλο […] “κοινή συναίνεση σχετικά με τις πρακτικές ρυθμίσεις της προσφυγής στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις”».

    3.2.2

    Παρατηρούσε, εξάλλου, ότι «η εφαρμογή του άρθρου 290 της ΣΛΕΕ προβλέπεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου 2009, που συνιστά μη δεσμευτική νομική πράξη, ενώ οι κανόνες για την άσκηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων απορρέουν από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2011, ο οποίος είναι νομική πράξη γενικής εφαρμογής, δεσμευτική ως προς όλα τα μέρη της και ισχύει άμεσα».

    3.2.3

    Κατέληγε δε στο συμπέρασμα ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την απλότητα της διαδικασίας, την πραγματική αντίληψη των ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά τα θέματα που διακυβεύονται, τη “σωστή” χρήση της διαδικασίας αυτής και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου». Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ πρότεινε την εκπόνηση γνωμοδότησης πρωτοβουλίας σχετικά με το θέμα, έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει θέση όσον αφορά τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν με πλήρη αντικειμενικότητα στην εν λόγω έκθεση, ενόψει ενδεχόμενης βελτίωσης της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ.

    3.3

    Τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2013, η ΕΟΚΕ δέχτηκε αιτήσεις διαβούλευσης για δύο προτάσεις κανονισμών: «σχετικά με την προσαρμογή στο άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο» [COM(2013) 451 final] και «για την προσαρμογή στο άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας σειράς νομικών πράξεων στον τομέα της δικαιοσύνης που προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο» [COM(2013) 452 final], ενώ στη συνέχεια, στις 18 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου, της υπεβλήθησαν αιτήσεις διαβούλευσης για μία ακόμη πρόταση κανονισμού «σχετικά με την προσαρμογή στα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο» [COM(2013) 751 final]. Οι κανονισμοί αυτοί ονομάστηκαν Omnibus I, II και III.

    3.3.1

    Στις γνωμοδοτήσεις της με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου και 2 Ιανουαρίου, η ΕΟΚΕ τόνιζε ιδιαίτερα ότι, αν και απαραίτητη, αυτή η «μαζική ευθυγράμμιση» άνω των 165 νομοθετικών πράξεων (κανονισμών, οδηγιών και αποφάσεων) που αφορούν 12 διαφορετικούς τομείς εγείρει πολλά ερωτήματα νομικής και πρακτικής φύσεως.

    3.3.2

    Για παράδειγμα, «ορισμένα στοιχεία της κατ’ εξουσιοδότηση διαδικασίας παραμένουν ασαφή […] πρέπει να διευκρινιστεί η έννοια των “μη ουσιωδών στοιχείων”. Επίσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ακριβής ανάλυση της λειτουργίας του μηχανισμού».

    3.3.3

    Επιπλέον, σημείωνε ότι «μερικές προτάσεις κανονισμού περιλαμβάνουν επιλογές αγνοώντας το πλαίσιο που ορίζουν οι βασικές νομοθετικές πράξεις και προβλέπουν μάλιστα να ασκείται η εξουσιοδότηση επ’ αόριστον ή θέτουν σύντομες προθεσμίες για τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

    3.3.4

    Μετά από συστηματική ανάλυση όλων των προτάσεων, η ΕΟΚΕ καλούσε την Επιτροπή «να προσαρμόσει την διαδικασία της “μαζικής ευθυγράμμισης”, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τις ιδιαιτερότητες ορισμένων βασικών νομοθετικών πράξεων» και «και το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να επιδείξουν μέγιστη προσοχή και [να] αξιολογήσουν λεπτομερώς όλες τις πράξεις που περιλαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία “ευθυγράμμισης”».

    3.3.5

    Εάν η διαδικασία επρόκειτο να συνεχιστεί όπως προτεινόταν από την Επιτροπή, η ΕΟΚΕ τόνιζε τη σημασία:

    της πλήρους συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αυτή,

    του εξορθολογισμού και της απλούστευσης των διαδικασιών επιτροπολογίας,

    της βελτίωσης της πληροφόρησης, τόσο για την ανάθεση σε επιτροπές όσο και για τα σχετικά μέτρα, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας,

    της πλήρους πρόσβασης σε πληροφορίες για τους πολίτες και την κοινωνία πολιτών.

    3.3.6

    Τέλος, η EOKE ζητούσε αξιολόγηση της επίπτωσης του νέου κανονιστικού πλαισίου και υποβολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την ίδια την EOKE περιοδικής έκθεσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την παροχή πληροφοριών.

    3.4

    Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση δεσμευτικής διοργανικής συμφωνίας, με βάση το άρθρο 295 της ΣΛΕΕ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου και πραγματεύεται τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σε δύο ειδικά παραρτήματα.

    3.4.1

    Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου του 2015, η ΕΟΚΕ εξέφραζε «την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Επιτροπής να επιτύχει μια σωστή ισορροπία ανάμεσα, αφενός, στις θεμελιώδεις αρχές που συνίστανται στην τήρηση του “κανόνα δικαίου”, στη δημοκρατική συμμετοχή, στη διαφάνεια, στην εγγύτητα προς τους πολίτες και στο δικαίωμα σε ευρεία ενημέρωση σχετικά με τις νομοθετικές διαδικασίες και, αφετέρου, στην απλούστευση της νομοθεσίας, την αύξηση της ευελιξίας της, την καλύτερη προσαρμογή της προς τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων μερών και την απλούστευση της ενημέρωσης και της αναθεώρησής της».

    3.4.2

    Χαιρέτιζε επίσης το γεγονός ότι «η Επιτροπή δεσμεύεται να συγκεντρώνει, πριν από την έγκριση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, όλη την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη […] μέσω της διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων και ότι προτείνει την ίδια μέθοδο μέσω διαβουλεύσεων για την υιοθέτηση των εκτελεστικών πράξεων».

    3.4.3

    Ωστόσο, η ΕΟΚΕ εξέφραζε τον φόβο μήπως οι διαβουλεύσεις αυτές παρέτειναν υπερβολικά και άσκοπα την κατάρτιση των πράξεων.

    3.4.4

    Διαφωνούσε με την περιπτωσιολογική προσέγγιση που έκανε διάκριση μεταξύ θεμάτων που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ή εκτελεστικών πράξεων, διότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούντο ήταν ασαφή και άφηναν ευρύτατα περιθώρια διακριτικής ερμηνείας.

    3.4.5

    Οι αντιρρήσεις της ΕΟΚΕ αφορούσαν συγκεκριμένα:

    1)

    την απουσία πρότερης ενημέρωσης όσον αφορά τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και τις τεχνικές τους ικανότητες·

    2)

    την έλλειψη επαρκούς χρονικού περιθωρίου για τη διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες, τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης·

    3)

    τον προαιρετικό χαρακτήρα της διαβούλευσης και της διαβίβασης του χρονοδιαγράμματος των συνεδριάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέρη·

    4)

    την ασυνέπεια της ενημέρωσης σχετικά με την έγκριση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, η οποία θα έπρεπε να είναι συστηματική, αυτόματη, ενημερωμένη και επιγραμμική·

    5)

    την αρχή της απεριόριστης διάρκειας της εξουσιοδότησης: η ΕΟΚΕ ζητούσε μια καθορισμένη περίοδο, ενδεχομένως με δυνατότητα ανανέωσης για το αυτό χρονικό διάστημα, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, δεόντως αιτιολογημένων.

    3.4.6

    Η ΕΟΚΕ ζητούσε να προβλέπεται ρητά στις κατευθυντήριες γραμμές ότι οι εξουσιοδοτήσεις οριοθετούνται ως προς όλα τα στοιχεία τους, και συγκεκριμένα ότι διαθέτουν:

    1)

    προσδιορισμένους στόχους·

    2)

    ακριβές περιεχόμενο·

    3)

    ρητή εμβέλεια·

    4)

    αυστηρά καθορισμένη διάρκεια.

    3.4.7

    Στη γνωμοδότηση υποστήριζε ότι «η διατύπωση των άρθρων 290 και 291 της ΣΛΕΕ επιδέχεται βελτίωση και ότι, σε περίπτωση αναθεώρησης των Συνθηκών, θα πρέπει να βελτιωθεί. Επίσης, θα πρέπει να οριοθετηθεί καλύτερα η εφαρμογή τους, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι αποφάσεις επί της επιλογής του νομικού μέσου να είναι μάλλον πολιτικές παρά τεχνικές».

    3.5

    Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαδικασία μαζικής ευθυγράμμισης η Επιτροπή αναγκάστηκε να αποσύρει τις προτάσεις της και να υποβάλει την παρούσα πρόταση.

    4.   Γενικές παρατηρήσεις

    4.1

    Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της, η ΕΟΚΕ διερωτάται εάν είναι δικαιολογημένη μια καθυστέρηση άνω των τεσσάρων ετών σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα.

    4.2

    Ουσιαστικά, η ΕΟΚΕ είχε καθορίσει σαφώς τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

    1)

    η προσφυγή σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα·

    2)

    σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς τον ουσιώδη χαρακτήρα των επίμαχων στοιχείων ή σε περίπτωση «γκρίζας ζώνης», η Επιτροπή θα πρέπει να αποφεύγει να προτείνει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις και να προκρίνει τη νομοθέτηση μέσω της βασικής νομικής πράξης·

    3)

    σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς τη φύση του προς λήψη μέτρου, η Επιτροπή θα πρέπει να υιοθετεί κατά προτίμηση εκτελεστικές πράξεις και όχι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

    4.3

    Διαφωνούσε επίσης με την Επιτροπή σχετικά με τα σημεία που καταγράφονται στην παράγραφο 3.3.5 ανωτέρω.

    4.4

    Πολλές από τις αρνητικές αυτές πτυχές έχουν διορθωθεί στην παρούσα πρόταση. Παραμένουν, ωστόσο, ορισμένα σημεία διαφωνίας:

    1)

    Η Επιτροπή επιμένει στην απεριόριστη διάρκεια των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει ότι η διάρκεια της εξουσιοδότησης πρέπει καταρχήν να καθορίζεται πάντοτε, με δυνατότητα ανανέωσης, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, δεόντως αιτιολογημένων.

    2)

    Η ΕΟΚΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ότι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν θα έχουν πραγματική δυνατότητα να ασκούν έγκαιρα αποτελεσματικό έλεγχο του περιεχομένου των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

    3)

    Διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με την ακριβή διάκριση εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, ιδίως όσον αφορά τα «ουσιώδη και μη ουσιώδη μέτρα» που σχετίζονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

    4)

    Τέλος, επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η αναδιατύπωση των άρθρων 290 και 291 της ΣΛΕΕ θα μπορούσε να διαλύσει μια και καλή όλες τις ασάφειες οι οποίες προκαλούν τα τρέχοντα προβλήματα.

    5.   Ειδικές παρατηρήσεις

    Η λεπτομερής ανάλυση κάθε μίας από τις 168 προτάσεις στο παράρτημα μάς επιτρέπει να εγείρουμε τις ακόλουθες ανησυχίες:

    Πίνακας 1

    Επισκόπηση των πράξεων για τις οποίες προτείνεται εναρμόνιση με εκτελεστικές πράξεις για ορισμένες εξουσιοδοτήσεις

    Αριθμός στο παράρτημα

    Τίτλος πράξης (1)

    Παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

    2

    Απόφαση αριθ. 406/2009/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009

    Το άρθρο 12α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: το 2013, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ταχθεί υπέρ καθορισμένης διάρκειας πέντε ετών, με αυτόματη ανανέωση μετά από έκθεση της Επιτροπής που θα υποβάλλεται πριν από τη λήξη της εξουσιοδότησης. Εδώ, η Επιτροπή θεωρεί ότι η αόριστη διάρκεια της εξουσιοδότησης δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει την εξουσιοδότηση σε όλες τις περιπτώσεις και ανά πάσα στιγμή [πρβλ. σ. 8 της πρότασης της Επιτροπής COM(2016) 799 final].

    6

    Απόφαση αριθ. 626/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2008

    Η απόφαση αφορά τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Επιτροπή.

    Σχόλιο: η Επιτροπή πιστεύει, όσον αφορά την επιλογή μεταξύ ανάθεσης κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων, ότι η αξιολόγηση του 2013 (προτάσεις Omnibus) εξακολουθεί να ισχύει δεδομένου ότι ούτε οι διαπραγματεύσεις για τις προτάσεις αυτές ούτε η σχετική νομολογία ούτε το αποτέλεσμα της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου δεν οδήγησαν σε καθορισμό νέων κριτηρίων που θα συνηγορούσαν υπέρ μιας συνολικής εκ νέου αξιολόγησης [πρβλ. σ. 5 της πρότασης της Επιτροπής COM(2016) 799 final].

    53

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1221/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009

    Το νέο άρθρο 17 παράγραφος 3 δεν προβλέπει τη διάρκεια της εξουσιοδότησης της Επιτροπής να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

    Το νέο άρθρο 48α ορίζει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 3 και το άρθρο 48 ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού Omnibus.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Το νέο άρθρο 17 παράγραφος 3 ορίζει ότι οι διαδικασίες προσφυγής κατά των αποφάσεων που λαμβάνονται σε συνέχεια της αξιολόγησης των αρμόδιων φορέων του συστήματος EMAS θα εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση. Φαίνεται να αφορά το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου που προβλέπεται στο άρθρο 47 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεις σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα ή την άσκησή τους.

    58

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 530/1999 του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 1999

    Το νέο άρθρο 10α προβλέπει ότι η εξουσίας έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    59

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2150/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2002

    Το νέο άρθρο 5β προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    60

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 437/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Φεβρουαρίου 2003

    Το νέο άρθρο 3 παράγραφος 1 σημείο 1 προβλέπει ότι κάθε κράτος μέλος συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία. Το νέο άρθρο 5 σχετικά με την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων απαιτεί η συγκέντρωση των στοιχείων να βασίζεται σε «πλήρεις καταγραφές». Τέλος, το άρθρο 10α σχετικά με την άσκηση της εξουσιοδότησης προβλέπει ότι θα ασκείται επ’ αόριστον ξεκινώντας από ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα.

    Σχόλιο: Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η έννοια της «πλήρους καταγραφής» μπορεί να έχει εφαρμογή σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και υπογραμμίζει ότι το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί ότι τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της διαδικασίας εξουσιοδότησης (πρβλ. υπόθεση C-355/10, Κοινοβούλιο κατά Συμβουλίου, και γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ ΕΕ C 67 της 6.3.2014, σ. 104).

    61

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 450/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Φεβρουαρίου 2003

    Το νέο άρθρο 11α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    64

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1552/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005

    Το νέο άρθρο 13α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    67

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 716/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007

    Το νέο άρθρο 9α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    69

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1445/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2007

    Το νέο άρθρο 10α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    70

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 177/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Φεβρουαρίου 2008

    Το νέο άρθρο 15α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Το νέο άρθρο 8α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    73

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 452/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008

    Το νέο άρθρο 6α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    74

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 453/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008

    Το νέο άρθρο 8α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι το νέο άρθρο 7 προβλέπει ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις […] για τη διενέργεια σειράς μελετών σκοπιμότητας […] [οι οποίες] διενεργούνται από τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την παροχή στοιχείων.

    Διερωτάται εάν η φύση των στοιχείων σχετικά με την ανθρώπινη υγεία αφορά την υγεία υποψηφίων για μια θέση εργασίας, περίπτωση κατά την οποία θα επρόκειτο για προσωπικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη διαδικασία εξουσιοδότησης (πρβλ. την προαναφερθείσα υπόθεση C-355/10).

    89

    Οδηγία 2006/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    Το νέο άρθρο 21α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    99

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009

    Το νέο άρθρο 31α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    104

    Οδηγία 97/70/ΕΚ του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 1997

    Το νέο άρθρο 8α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    114

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 725/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004

    Το νέο άρθρο 10α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    143

    Οδηγία 2002/46/ΕΚ, της 10ης Ιουνίου 2002

    Το νέο άρθρο 12α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η οδηγία 2002/46/ΕΚ εναρμονίζει τους κανόνες για τα συμπληρώματα διατροφής με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία και τη διασφάλιση ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στην επισήμανση των προϊόντων αυτών δεν τους παραπλανούν. Ως εκ τούτου, αφορά την εφαρμογή του άρθρου 38 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο έλεγχος που διενεργείται από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει συνεπώς να είναι κατά το δυνατόν αυστηρός.

    144

    Οδηγία 2002/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 2003

    Το νέο άρθρο 27α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η οδηγία αφορά τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή […] ανθρωπίνου αίματος και συστατικών του αίματος για θεραπευτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, συμβάλλει στην εφαρμογή του θεμελιώδους δικαιώματος της προστασίας της υγείας, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο έλεγχος που διενεργείται από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει συνεπώς να είναι κατά το δυνατόν αυστηρός.

    147

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003

    Το νέο άρθρο 34 προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι ο κανονισμός προβλέπει πως θα πρέπει «να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας κατά την άσκηση των κοινοτικών πολιτικών». Ως εκ τούτου, αφορά την εφαρμογή του άρθρου 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την προστασία της υγείας. Ο έλεγχος που διενεργείται από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αυστηρός.

    151

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2160/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003

    Το νέο άρθρο 13α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι ο κανονισμός αποσκοπεί «στο να διασφαλίσει την ανίχνευση και τον έλεγχο της σαλμονέλας σε κάθε στάδιο, ειδικά κατά την πρωτογενή παραγωγή (εν προκειμένω, την αναπαραγωγή και την εκτροφή πουλερικών και άλλων ζώων), και στις ζωοτροφές, με σκοπό τη μείωση του επιπολασμού και του κινδύνου για τη δημόσια υγεία». Ως εκ τούτου, αφορά την εφαρμογή του άρθρου 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο έλεγχος που διενεργείται από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αυστηρός.

    152

    Οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004

    Το νέο άρθρο 28α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η οδηγία αφορά την προστασία της υγείας, που προβλέπεται στο άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και αναθέτει στην Επιτροπή την εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ για τη συμπλήρωση της εν λόγω οδηγίας με απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η εν λόγω εξουσιοδότηση είναι υπερβολικά ευρεία και ότι υπάρχει κίνδυνος να θίγει ουσιώδεις πτυχές. Φαίνεται συνεπώς να παραβιάζει τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ (πρβλ. την προαναφερθείσα υπόθεση C-355/10).

    158

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006

    Το νέο άρθρο 24α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι ο κανονισμός αφορά την εφαρμογή των άρθρων 35 και 38 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και ότι η εξουσιοδότηση περιλαμβάνει «μέτρα για τον καθορισμό των τροφίμων ή των κατηγοριών τροφίμων για τα οποία οι ισχυρισμοί επί θεμάτων διατροφής και υγείας πρέπει να περιορισθούν ή να απαγορευθούν». Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται είναι πιθανό να περιλαμβάνουν ουσιώδη μέτρα που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εξουσιοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ.

    159

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1925/2006, της 20ής Δεκεμβρίου 2006

    Το νέο άρθρο 13α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι ο κανονισμός αφορά την εφαρμογή των άρθρων 35 και 38 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και έχει ως στόχο τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών με τη θέσπιση πρόσθετων κανόνων επισήμανσης.

    3.

    Από την άποψη αυτή, ο έλεγχος των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι και ΙΙ του κανονισμού αυτού θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αυστηρός.

    165

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 470/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009

    Το νέο άρθρο 24α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο:

    1.

    Πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    2.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι ο κανονισμός αφορά την εφαρμογή του άρθρου 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και ότι η εξουσιοδότηση περιλαμβάνει την εξουσία της Επιτροπής να θεσπίζει κανόνες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση επιβεβαιωμένης παρουσίας μιας απαγορευμένης ή μη εγκεκριμένης ουσίας. Η εν λόγω εξουσιοδότηση φαίνεται υπερβολικά ευρεία και υπάρχει κίνδυνος να θίγει ουσιώδεις πτυχές. Φαίνεται συνεπώς να παραβιάζει τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ (πρβλ. την προαναφερθείσα υπόθεση C-355/10).

    166

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009

    Το νέο άρθρο 27α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.

    167

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009

    Το νέο άρθρο 51α προβλέπει ότι η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

    Σχόλιο: πρβλ. θέση 2 του πίνακα.


    Πίνακας 2

    Επισκόπηση των πράξεων για τις οποίες προβλέπεται διαγραφή ορισμένων εξουσιοδοτήσεων

    Αριθμός στο παράρτημα

    Τίτλος πράξης (2)

    Παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

    2

    Απόφαση αριθ. 406/2009/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009

    Το άρθρο 12α είναι εντάξει. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    7

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1257/96 του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 1996

    Εντάξει.

    36

    Οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 1998

    Το άρθρο 11α είναι εντάξει. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    54

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009

    Συμφωνεί. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    57

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1165/98 του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 1998

    ΟΧΙ. Η εξουσιοδότηση είναι πολύ ευρεία και θίγει ουσιώδεις πτυχές.

    66

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 458/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Απριλίου 2007

    Συμφωνεί. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    92

    Οδηγία 2009/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009

    Συμφωνεί. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    133

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1071/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009

    ΟΧΙ. Ο ορισμός της παράβασης και της απώλειας της αξιοπιστίας εμπίπτει στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων.

    168

    Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008

    Συμφωνεί.


    Πίνακας 3

    Προτάσεις που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή

    Τομέας

    Πράξη

    Φυσικός αριθμός πρότασης

    Παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

    CLIMA

    Οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003

    COM(2015) 337

    Νέο άρθρο 23. Υπερβολικά ευρείες εξουσίες σε ευαίσθητα και ουσιώδη ζητήματα, προς αναθεώρηση. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    CNECT

    Οδηγία 2002/19/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002

    COM(2016) 590

    Νέο άρθρο 109 με αναφορά στα άρθρα 40, 60, 73, 102 και 108. Υπερβολικά ευρείες εξουσίες σε ευαίσθητα και ουσιώδη ζητήματα ακόμη και στα παραρτήματα, προς αναθεώρηση. Régimes de durée différents (art. 73, par. 7, et art 109).

    CNECT

    Οδηγία 2002/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002

    COM(2016) 590

    Νέο άρθρο 109 με αναφορά στα άρθρα 40, 60, 73, 102 και 108. Υπερβολικά ευρείες εξουσίες σε ευαίσθητα και ουσιώδη ζητήματα ακόμη και στα παραρτήματα. Διαφορετικά καθεστώτα διάρκειας (άρθρο 73 παράγραφος 7 και άρθρο 109).

    CNECT

    Οδηγία 2002/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002

    COM(2016) 590

    Νέο άρθρο 109 με αναφορά στα άρθρα 40, 60, 73, 102 και 108. Υπερβολικά ευρείες εξουσίες σε ευαίσθητα και ουσιώδη ζητήματα ακόμη και στα παραρτήματα, προς αναθεώρηση. Διαφορετικά καθεστώτα διάρκειας (άρθρο 73 παράγραφος 7 και άρθρο 109).

    ENER

    Οδηγία 2008/92/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2008

    COM(2015) 496

    Άρθρο 10. Εντάξει για την εξουσιοδότηση. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    GROW

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 595/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2009

    COM(2014) 28 final

    Η Επιτροπή επιθυμεί την προσφυγή σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (περίπου δέκα) σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ, γεγονός το οποίο περιορίζει το συγκεκριμένο περιεχόμενο του κανονισμού.

    Ορισμένα σημεία της πρότασης για τα οποία προβλέπεται προσφυγή σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις αφορούν τις εκπομπές των οχημάτων και τα αντίστοιχα όρια. Λόγω ακριβώς της σημασίας τους, τα θέματα αυτά αποφασίζονταν πάντοτε από τους συννομοθέτες.

    Η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένα τονίσει σε διάφορες γνωμοδοτήσεις της το ζήτημα της υπερβολικής προσφυγής σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Εκφράζει αμφιβολίες όσον αφορά τη διαφάνεια του συστήματος, τη σωστή χρήση των διαδικασιών και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου.

    GROW

    Οδηγία 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Σεπτεμβρίου 2007

    COM(2016) 31 final

    Άρθρο 88. Πάρα πολλές κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με ουσιώδη σημεία. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    GROW

    Οδηγία 97/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1997

    COM(2014) 581 final

    Άρθρο 55. Συμφωνεί για τις εξουσιοδοτήσεις και την περίοδο των πέντε ετών.

    GROW

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007

    COM(2014) 28 final

    Νέο άρθρο 15α. Η Επιτροπή επιθυμεί την προσφυγή σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (περίπου δέκα) σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ, γεγονός το οποίο περιορίζει το συγκεκριμένο περιεχόμενο του κανονισμού.

    Ορισμένα σημεία της πρότασης για τα οποία προβλέπεται προσφυγή σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις αφορούν τις εκπομπές των οχημάτων και τα αντίστοιχα όρια. Λόγω ακριβώς της σημασίας τους, τα θέματα αυτά αποφασίζονταν πάντοτε από τους συννομοθέτες.

    Η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένα τονίσει σε διάφορες γνωμοδοτήσεις της το ζήτημα της υπερβολικής προσφυγής σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Εκφράζει αμφιβολίες όσον αφορά τη διαφάνεια του συστήματος, τη σωστή χρήση των διαδικασιών και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου.

    ENV

    Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008

    COM(2015) 595

    Νέο άρθρο 38α. Συμφωνεί για τις εξουσιοδοτήσεις. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    ENV

    Οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999

    COM(2015) 594

    Όχι στην εξουσιοδότηση. Νέο άρθρο 16 πολύ ασαφές. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    ENV

    Οδηγία 94/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1994

    COM(2015) 593

    Συμφωνεί.

    ENV

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996

    COM(2012) 403

    Συμφωνεί για τις εκτελεστικές πράξεις και τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (άρθρα 19 και 20). Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    ESTAT

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1177/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2003

    Κατάργηση που προτείνεται στο έγγραφο COM(2016) 551

    Συμφωνεί με την κατάργηση.

    MOVE

    Οδηγία 2006/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006

    COM(2013) 622

    ΟΧΙ στις εξουσιοδοτήσεις. Έννοια της τεχνικής και επιστημονικής προόδου υπερβολικά ασαφής. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    MOVE

    Οδηγία 2002/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαρτίου 2002

    COM(2011) 828

    Άρθρο 12. Συμφωνεί για τις εξουσιοδοτήσεις. Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    MOVE

    Οδηγία 96/50/ΕΚ του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1996

    COM(2016) 82 final

    Συμφωνεί για τις εξουσιοδοτήσεις (άρθρο 29). Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    MOVE

    Οδηγία 91/672/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1991

    COM(2016) 82 final

    Συμφωνεί για τις εξουσιοδοτήσεις (άρθρο 29). Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.

    MOVE

    Οδηγία 2009/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009

    COM(2016) 369

    Συμφωνεί για τις εξουσιοδοτήσεις και κατ’ εξαίρεση για την επ’ αόριστον διάρκεια.

    MOVE

    Οδηγία 1999/35/EK του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 1999

    COM(2016) 371

    Άρθρο 13. Συμφωνεί για την εξουσιοδότηση και, κατ’ εξαίρεση, για την επ’ αόριστον διάρκεια.

    MOVE

    Οδηγία 98/41/ΕΚ του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 1998

    COM(2016) 370

    Άρθρο 12α. Συμφωνεί για την εξουσιοδότηση και, κατ’ εξαίρεση, για την επ’ αόριστον διάρκεια.

    SANTE

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004

    COM(2014) 557

    Εντάξει για τις εξουσιοδοτήσεις (άρθρο 87α). Κατά της επ’ αόριστον διάρκειας.


    Πίνακας 4

    Πράξεις για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί προτάσεις

    Τομέας

    Πράξη

    Παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

    AGRI

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008

    Χωρίς σχόλια για όλες αυτές τις πράξεις ελλείψει διαθέσιμου κειμένου.

    CLIMA

    Οδηγία 2009/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009

    ENER

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009

    ENER

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009

    ENER

    Οδηγία 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009

    ENV

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 850/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004

    ENV

    Οδηγία 86/278/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1986

    ESTAT

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1166/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008

    ESTAT

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003

    Βρυξέλλες, 1η Ιουνίου 2017.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Γιώργος ΝΤΑΣΗΣ


    (1)  Για τις εν λόγω πράξεις είχε ήδη προταθεί το 2013 εναρμόνιση ορισμένων διατάξεων με τις διατάξεις για τις εκτελεστικές πράξεις.

    (2)  Για τις εν λόγω πράξεις είχε ήδη προταθεί το 2013 διαγραφή ορισμένων διατάξεων.


    Top