EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC1219(01)

Avακοίνωση της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος της ανακοίνωσης της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων

ΕΕ C 372 της 19.12.2013, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 372/1


Avακοίνωση της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος της ανακοίνωσης της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων

(2013/C 372/01)

I.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

(1)

Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων (1) («η ανακοίνωση») ορίζει στην παράγραφο 13 ότι οι κρατικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις (2) δεν δύνανται να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για εμπορεύσιμους κινδύνους. Οι εμπορεύσιμοι κίνδυνοι ορίζονται στην παράγραφο 9 ως οι εμπορικοί και πολιτικοί κίνδυνοι με μέγιστη περίοδο κινδύνου μικρότερη των δύο ετών, για κρατικούς και μη κρατικούς αγοραστές στις χώρες που παρατίθενται στο παράρτημα της εν λόγω ανακοίνωσης.

(2)

Λόγω της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, το 2012 παρατηρήθηκε έλλειψη ικανότητας ασφάλισης ή αντασφάλισης για την κάλυψη των εξαγωγών προς την Ελλάδα. Αυτό οδήγησε την Επιτροπή να τροποποιήσει την ανακοίνωση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη, βάσει των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, με την προσωρινή εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους (3). Η τροποποίηση αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Κατά συνέπεια, από την 1η Ιανουαρίου 2014, η Ελλάδα μπορεί καταρχήν να θεωρηθεί εκ νέου ως χώρα με εμπορεύσιμους κινδύνους, δεδομένου ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβάνονται στον κατάλογο χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους που απαριθμούνται στο παράρτημα της ανακοίνωσης.

(3)

Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 36 της ανακοίνωσης, τρεις μήνες πριν από τη λήξη της προσωρινής εξαίρεσης, η Επιτροπή προέβη σε επανεκτίμηση της κατάστασης, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς δικαιολογεί τη λήξη της εξαίρεσης της Ελλάδας από τον κατάλογο χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους το 2014, ή κατά πόσον η ικανότητα της αγοράς παραμένει ανεπαρκής για να καλύψει όλους τους οικονομικά δικαιολογημένους κινδύνους και, επομένως, κρίνεται απαραίτητη η παράτασή της.

II.   ΕΚΤΙΜΗΣΗ

(4)

Η Επιτροπή, για να προσδιορίσει εάν η έλλειψη επαρκούς ικανότητας στον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη όλων των οικονομικά δικαιολογημένων κινδύνων δικαιολογεί την παράταση της προσωρινής εξαίρεσης της Ελλάδας από τον κατάλογο χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους, πραγματοποίησε διαβουλεύσεις και ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη μέλη, καθώς και από ιδιωτικές επιχειρήσεις ασφάλισης πιστώσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Επιτροπή δημοσίευσε αίτηση παροχής πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα βραχυπρόθεσμης ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές προς την Ελλάδα στις 8 Οκτωβρίου 2013 (4). Η προθεσμία για τις απαντήσεις έληξε στις 6 Νοεμβρίου 2013. Λήφθηκαν 24 απαντήσεις από κράτη μέλη, από ασφαλιστές του ιδιωτικού τομέα και εξαγωγείς.

(5)

Με βάση τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν ή διαθέτει η Επιτροπή, προκύπτει σαφώς ότι η ικανότητα ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για την Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και ότι δεν προβλέπεται να καταστεί διαθέσιμη σημαντική ικανότητα στο εγγύς μέλλον. Ο συνολικός ασφαλισμένος κύκλος εργασιών για τους ελληνικούς κινδύνους παρέμεινε σταθερά χαμηλός το 2012/2013. Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων συνεχίζουν να τηρούν επιφυλακτική στάση ως προς την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης όσον αφορά εξαγωγές στην Ελλάδα και δεν προσφέρουν επαρκή ασφαλιστική ικανότητα για νέα όρια ασφαλιστικών πιστώσεων ή ακόμη και για την κάλυψη των υφιστάμενων κύκλων εργασιών. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αυξημένη ζήτηση στις κρατικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις για ασφάλιση πιστώσεων όσον αφορά εξαγωγές προς την Ελλάδα, λόγω της ανεπαρκούς ικανότητας ασφάλισης από τον ιδιωτικό τομέα. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν δικαιολογούν την επανένταξη της Ελλάδας στον κατάλογο χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους.

(6)

Μετά την απόφαση για την προσωρινή εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους τον Δεκέμβριο του 2012, δεν παρατηρήθηκε αποκατάσταση της ικανότητας ασφάλισης από τον ιδιωτικό τομέα το 2013. Οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους μικρούς και μεσαίους εξαγωγείς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε πλήρης διακοπή των αναδοχών. Σύμφωνα με τις περισσότερες από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν, η ικανότητα από τον ιδιωτικό τομέα παραμένει υπερβολικά περιορισμένη για την ασφάλιση εξαγωγών προς την Ελλάδα και αναμένεται να αυξηθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό το 2014. Η ανάλυση της Επιτροπής σχετικά με την ανεπάρκεια της προσφοράς ιδιωτικής ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για την κάλυψη των εξαγωγών προς την Ελλάδα, όπως ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, εξακολουθεί να ισχύει.

(7)

Οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα αναθεωρούνται συνεχώς προς τα πάνω από τον περασμένο Δεκέμβριο (5). Ωστόσο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις (European Economic Forecast) που διατυπώθηκαν το φθινόπωρο του 2013, η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά ύφεση, ενώ σημειώνεται συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ με επιβραδυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια του 2013. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2014, κυρίως λόγω των εξαγωγών και των επενδύσεων. Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί παράλληλα με το διαθέσιμο εισόδημα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, αναμένεται αύξηση του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων αφερεγγυότητας επιχειρήσεων το 2014.

(8)

Για τους λόγους αυτούς, βάσει των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν, η Επιτροπή διαπίστωσε ανεπάρκεια ιδιωτικής ικανότητας ασφάλισης για την κάλυψη όλων των οικονομικά δικαιολογημένων κινδύνων και αποφάσισε να παρατείνει την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους.

III.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

(9)

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ισχύει η ακόλουθη τροποποίηση της ανακοίνωσης της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων:

Το Παράρτημα αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Ελλάδα

Αυστραλία

Καναδάς

Ισλανδία

Ιαπωνία

Νέα Ζηλανδία

Νορβηγία

Ελβετία

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»


(1)  ΕΕ C 392 της 19.12.2012, σ. 1.

(2)  Ως «κρατικός ασφαλιστής» νοείται η εταιρεία ή άλλος οργανισμός που παρέχει ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων με τη στήριξη ή για λογαριασμό κράτους μέλους, ή κράτος μέλος που παρέχει ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, βλ. σημείο 9.

(3)  ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 6.

(4)  http://ec.europa.eu/competition/consultations/2013_export_greece/index_en.html

(5)  Για παράδειγμα: S&P and Fitch: B- από CCC τον Ιούλιο του 2012· η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από την Moody’s παρέμεινε σταθερή: C.


Top