Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023H1339

    Σύσταση (ΕΕ) 2023/1339 του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 2023 σχετικά με την ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σχετικά με προσωρινές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών ενόψει της λήξης ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ST/10513/2023/INIT

    ΕΕ L 166 της 30.6.2023, p. 177–181 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/1339/oj

    30.6.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 166/177


    ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2023/1339 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 27ης Ιουνίου 2023

    σχετικά με την ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σχετικά με προσωρινές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών ενόψει της λήξης ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 168 παράγραφος 6,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που εισάχθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) κατέστη ταχέως παγκόσμιο πρότυπο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου και ανάρρωσης και 51 τρίτες χώρες και εδάφη είναι συνδεδεμένα με το σύστημα επιπλέον όλων των κρατών μελών της Ένωσης. Μέσω της εξωτερικής του διάστασης, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποτελεί επίσης αποδεδειγμένα την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη λύση και εργαλείο για την προώθηση των ασφαλών διεθνών ταξιδιών και της ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τη χρήση του στον τομέα των ταξιδιών, η χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ ενίσχυσε τη συνέχεια του διασυνοριακού εμβολιασμού.

    (2)

    Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ ήταν υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και των ταξιδιών και η υποκείμενη τεχνολογία του θα μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμεύει ως εργαλείο, χρήσιμο για την καλύτερη προετοιμασία για πιθανές μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας, επιτρέποντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μετριάσουν τις επιπτώσεις των μεταδοτικών νόσων και να διασφαλίσουν επαρκές επίπεδο ετοιμότητας για κρίσεις στον τομέα της υγείας. Αυτό συνάδει επίσης με την ειδική έκθεση 01/2023 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με τίτλο «Εργαλεία για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, Εύστοχες πρωτοβουλίες, από τις οποίες άλλες είχαν επιτυχία και άλλες περιορισμένη χρήση».

    (3)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 λήγει στις 30 Ιουνίου 2023. Από 1ης Ιουλίου 2023, η δυνατή έκδοση και η αποδοχή πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, καθώς και πιστοποιητικών διαγνωστικού ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή, θα πρέπει συνεπώς να πραγματοποιούνται με βάση και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία των κρατών μελών. Επίσης, οι παραπομπές της παρούσας σύστασης στις εκτελεστικές πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 είναι ενδεικτικές και δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι διατηρούν σε ισχύ τις εν λόγω εκτελεστικές πράξεις ή τις εξουσίες της Επιτροπής να εκδίδει και να τροποποιεί εκτελεστικές πράξεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953. Κάθε παραπομπή στις εκτελεστικές πράξεις που εκδόθηκαν προηγουμένως σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 θα πρέπει να νοείται ως στατική παραπομπή στις εν λόγω πράξεις, στο κείμενό τους που ίσχυε στις 30 Ιουνίου 2023.

    (4)

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας. Το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας είναι ένας μηχανισμός για την υποστήριξη της επαλήθευσης των πιστοποιητικών που εκδίδονται από συμμετέχοντες στο παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας. Τα εν λόγω πιστοποιητικά θα αφορούν αρχικά τα πιστοποιητικά COVID-19 και θα μπορούσαν, σε μεταγενέστερο στάδιο, να περιλαμβάνουν επίσης την πιστοποίηση άλλων εγγράφων, όπως τα αρχεία τακτικής ανοσοποίησης και το διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού ή προφύλαξης, όπως ορίζονται στο παράρτημα 6 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005), για τους σκοπούς των διεθνών ταξιδιών και της συνέχειας της περίθαλψης.

    (5)

    Η δημιουργία συστημάτων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των παγκόσμιων κρίσεων στον τομέα της υγείας στα ταξίδια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα πρέπει να θεωρείται σημαντικός πυλώνας του θεματολογίου της Ένωσης για την ετοιμότητα για παγκόσμιες κρίσεις στον τομέα της υγείας. Η συμμετοχή στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας θα συμβάλει στην παγκόσμια ευθυγράμμιση των προτύπων για τα πιστοποιητικά υγείας και στη δημιουργία ενός συστήματος για την αναγνώριση των ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας για τα διεθνή ταξίδια και τη συνέχεια της περίθαλψης.

    (6)

    Το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας που αναπτύσσει ο ΠΟΥ ενσωματώνει στη δική του δομή το πλαίσιο της εμπιστοσύνης, των αρχών και των ανοικτών τεχνολογιών του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Η Επιτροπή προτίθεται να συνεργαστεί στενά με τον ΠΟΥ με σκοπό να διασφαλίσει ότι το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας συνάδει με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίστηκαν προηγουμένως στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073 της Επιτροπής (2). Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να συνδεθούν με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ το συντομότερο δυνατόν και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το αργότερο. Για την ομαλή μετάβαση από το σύστημα Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κληθούν να εκδώσουν νέα πιστοποιητικά υπογραφής εγγράφου που χρησιμοποιούνται για την έκδοση των Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID της ΕΕ πριν από τη λήξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη τεχνική ισχύς τους και να καταχωριστούν στην πύλη διαλειτουργικότητας του πλαισίου εμπιστοσύνης που έχει συσταθεί βάσει του εν λόγω κανονισμού («πύλη της ΕΕ»).

    (7)

    Η Επιτροπή προτίθεται να διασφαλίσει ομαλή μετάβαση για την ένταξη των κρατών μελών στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας, διατηρώντας την πύλη της ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 κατά τρόπο που να στηρίζει τους στόχους της παρούσας σύστασης. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή προτίθεται να χρηματοδοτήσει την πύλη της ΕΕ μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/694 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3). Αυτό αναμένεται να δώσει στα κράτη μέλη και στις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με την πύλη της ΕΕ επαρκή χρόνο για να εγκρίνουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξή τους στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας.

    (8)

    Όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι της Ένωσης που ταξιδεύουν εκτός της Ένωσης θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μέσα για να αποδεικνύουν το καθεστώς τους σε σχέση με την COVID-19, όποτε τους ζητείται συγκεκριμένα για μετακινήσεις εκτός της Ένωσης. Ως εκ τούτου, όταν συνδέονται με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να καλούνται να εκδίδουν, κατόπιν αιτήματος, πιστοποιητικά συμβατά με τον μορφότυπο που καθορίζεται από το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073, με σκοπό τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών προς τρίτες χώρες που απαιτούν τέτοια πιστοποιητικά, ιδίως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο. Εκτός από τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών, η εν λόγω έκδοση θα μπορούσε να συμβάλει στην παγκόσμια ευθυγράμμιση των προτύπων για τα πιστοποιητικά υγείας και στην ανάπτυξη ενός συστήματος αναγνώρισης των ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας που θα διευκολύνει τη συνέχεια της περίθαλψης.

    (9)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκδίδουν τα εν λόγω πιστοποιητικά σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ή αμφότερες. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα πιστοποιητικά στη μορφή της προτίμησής τους. Οι πληροφορίες που περιέχονται στα πιστοποιητικά θα πρέπει να αναγράφονται επίσης σε μορφή αναγνώσιμη από τον άνθρωπο και να παρέχονται τουλάχιστον στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

    (10)

    Η υιοθέτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ από το παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας αναμένεται να παράσχει σε τρίτες χώρες που εξακολουθούν να επιβάλλουν απαιτήσεις σχετικά με την COVID-19 που αποτελούν προϋποθέσεις εισόδου στο έδαφός τους και οι οποίες είναι συνδεδεμένες με πύλη της ΕΕ τη δυνατότητα να αποδέχονται και να επαληθεύουν πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί τόσο πριν όσο και μετά την 1η Ιουλίου 2023.

    (11)

    Καθ’ όσον αφορά τους ταξιδιώτες προς την Ένωση, αφού συνδεθούν με το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας του ΠΟΥ, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, συνιστάται στα κράτη μέλη να διατηρήσουν τη δυνατότητα αποδοχής και επαλήθευσης πιστοποιητικών που εκδίδονται από τρίτες χώρες στο πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ οι οποίες εξακολουθούν να πληρούν τα υψηλά πρότυπα που θεσπίστηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953. Όταν τα κράτη μέλη απαιτούν αποδεικτικά στοιχεία εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου ή ανάρρωσης από την COVID-19 προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς για ταξίδια προς την Ένωση, θα πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά COVID-19 που συμμορφώνονται τεχνικά με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ.

    (12)

    Στα συμπεράσματά του σχετικά με τον εμβολιασμό ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την πρόληψη ασθενειών και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, της 9ης Δεκεμβρίου 2022, το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να «διερευνήσει την προστιθέμενη αξία μιας ψηφιακής έκδοσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από τις ευρωπαϊκές ψηφιακές υποδομές και άλλα υφιστάμενα εργαλεία, όπως το διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού ή προφύλαξης». Παρόμοιες εξελίξεις σχεδιάζονται από τον ΠΟΥ, καθώς προτίθεται να αναπτύξει περαιτέρω το παγκόσμιο δίκτυό του για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας, προκειμένου, για παράδειγμα, να υποστηριχθεί η ψηφιοποίηση του διεθνούς πιστοποιητικού εμβολιασμού και προφύλαξης ή των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την τακτική ανοσοποίηση. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου, καθώς και στην έκδοση, αποδοχή και επαλήθευση άλλων τύπων πιστοποιητικών εμβολιασμού ή δεδομένων υγείας, κατά περίπτωση.

    (13)

    Κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ, τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ προτρέπονται να εκδίδουν κατόπιν αιτήματος, ιδίως σε περίπτωση κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή σε μορφότυπο συμβατό με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073, υπό την προϋπόθεση ότι ορίζεται νομική βάση για την έκδοση των εν λόγω πιστοποιητικών στο εθνικό τους δίκαιο. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, όταν τα κράτη μέλη ζητούν αποδεικτικά στοιχεία πιστοποιητικών COVID-19, προκειμένου να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Ένωση, προτρέπονται να αποδέχονται αποδεικτικά εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανάρρωσης από αυτήν ή διαγνωστικού της ελέγχου που καλύπτονταν προηγουμένως από εκτελεστική πράξη που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 10 ή το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953, σε ευθυγράμμιση με την προσέγγιση που περιγράφεται στη σύσταση (ΕΕ) 2022/2548 του Συμβουλίου (4).

    (14)

    Κατά την ίδια περίοδο, τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας προτρέπονται επίσης να παραμείνουν συνδεδεμένα με την πύλη της ΕΕ, στον βαθμό που η Επιτροπή εξακολουθεί να τη διατηρεί. Συνιστάται στα κράτη μέλη που έχουν ήδη συνδεθεί με το παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας να συγχρονίσουν τις πληροφορίες που αναφορτώνουν στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας με την πύλη της ΕΕ.

    (15)

    Τα κράτη μέλη προτρέπονται να θέσουν σε ισχύ την παρούσα σύσταση από την 1η Ιουλίου 2023, δηλαδή την επομένη της λήξης ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανή διαταραχή, ιδίως όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια προς τρίτες χώρες που εξακολουθούν να απαιτούν πιστοποιητικά COVID. Ειδικά όσον αφορά την έκδοση νέου πιστοποιητικού υπογραφής εγγράφου, τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν τέτοιο πιστοποιητικό μόνο ενόσω εξακολουθεί να ισχύει ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953. Ως εκ τούτου, καλούνται να δώσουν στο εν λόγω πιστοποιητικό τη μέγιστη δυνατή τεχνική ισχύ και να το καταχωρίσουν στην πύλη της ΕΕ πριν από τη λήξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 στις 30 Ιουνίου 2023.

    (16)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) εφαρμόζεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διενεργείται κατά την εφαρμογή της παρούσας σύστασης. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή ότι τηρούνται οι σχετικές διατάξεις του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και ιδίως ότι τηρείται η αρχή της νομιμότητας κατά τα οριζόμενα στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

    Σύνδεση με το παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας

    1.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να συνεργαστεί στενά με τον ΠΟΥ για την ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας, το οποίο θα επιτρέψει στον ΠΟΥ να ενσωματώσει το πλαίσιο εμπιστοσύνης, τις αρχές και τις ανοικτές τεχνολογίες του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ στη δική του δομή, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073.

    2.

    Τα κράτη μέλη προτρέπονται να συνδεθούν με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας που συγκροτείται από τον ΠΟΥ, εφόσον ορίζεται κατάλληλη νομική βάση στο εθνικό τους δίκαιο το συντομότερο δυνατόν και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το αργότερο.

    3.

    Κάθε κράτος μέλος που επιθυμεί να ενταχθεί στο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ προτρέπεται να εκδώσει νέο πιστοποιητικό υπογραφής έγγραφο με τη μέγιστη δυνατή τεχνική ισχύ και να το καταχωρίσει στην πύλη της ΕΕ πριν από τη λήξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

    4.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να διευκολύνει την απρόσκοπτη μετάβαση από το σύστημα Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας. Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα συνδεθούν με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας και εάν το επιθυμούν με την υφιστάμενη τεχνολογία ή θα επιδιώξουν τη σύνδεση σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Έκδοση και αποδοχή πιστοποιητικών στο πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας

    5.

    Αφού συνδεθούν με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ, τα κράτη μέλη προτρέπονται να εκτελούν, κατά περίπτωση, τα καθήκοντα που ορίζει ο ΠΟΥ σε σχέση με τη λειτουργία του δικτύου για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι ορίζεται κατάλληλη νομική βάση στο ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο, σε συμμόρφωση με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, ιδίως:

    α)

    να εκδίδουν, κατά περίπτωση, ιδίως σε περίπτωση κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο πιστοποιητικά COVID-19 σε μορφότυπο συμβατό με το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας του ΠΟΥ, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίστηκαν προηγουμένως στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073·

    β)

    να εκδίδουν τα πιστοποιητικά που αναφέρονται στο στοιχείο α) του παρόντος σημείου σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ή αμφότερες, και να διευκολύνει, κατά περίπτωση, τη διαδικασία παραλαβής των πιστοποιητικών από τους υποψήφιους κατόχους στη μορφή που επιλέγουν. Συνιστάται οι πληροφορίες στα πιστοποιητικά να αναγράφονται επίσης σε μορφή αναγνώσιμη από τον άνθρωπο και να παρέχονται τουλάχιστον στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά·

    γ)

    όταν απαιτούν αποδεικτικά στοιχεία εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου ή ανάρρωσης από την COVID-19 προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς, να αποδέχονται πιστοποιητικά COVID-19 που συμμορφώνονται με το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ.

    Περαιτέρω εξέλιξη του παγκόσμιου δικτύου του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας

    6.

    Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του παγκόσμιου δικτύου του ΠΟΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με την επικαιροποίηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, και να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη, τις προκλήσεις και τις νομικές απαιτήσεις των ψηφιακών πιστοποιητικών του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης, μεταξύ άλλων, της χρήσης ψηφιακών πιστοποιητικών για άλλες νόσους και της επαλήθευσης της γνησιότητας άλλων δεδομένων υγείας.

    Μεταβατική περίοδος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

    7.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να διατηρήσει την πύλη της ΕΕ για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ κατά τρόπο που να υποστηρίζει τους στόχους της παρούσας σύστασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη σύνδεση με το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας που συγκροτείται από τον ΠΟΥ, και να συνεχίσει να το καθιστά διαθέσιμο σε τρίτες χώρες και εδάφη που έχουν ήδη συνδεθεί με την πύλη της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι τα σχετικά πιστοποιητικά των εν λόγω τρίτων χωρών και εδαφών εξακολουθούν να εκδίδονται με βάση πρότυπα και τεχνολογικά συστήματα που είναι διαλειτουργικά με το πλαίσιο εμπιστοσύνης της πύλης της ΕΕ και που επιτρέπουν την επαλήθευση της αυθεντικότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητάς τους..

    8.

    Μέχρι τα κράτη μέλη να συνδεθούν με το παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας που αναφέρεται στο σημείο 1 και κατά το χρονικό διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, προτρέπονται να παραμείνουν συνδεδεμένα με την πύλη της ΕΕ, στον βαθμό που η εν λόγω πύλη διατηρείται από την Επιτροπή και υπό την προϋπόθεση ότι ορίζεται κατάλληλη νομική βάση στο εθνικό τους δίκαιο, σε συμμόρφωση με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, προκειμένου:

    α)

    να εκδίδουν, κατά περίπτωση, ιδίως σε περίπτωση κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο, πιστοποιητικά COVID-19 σε μορφότυπο βασιζόμενο στις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073·

    β)

    να εκδίδουν τα πιστοποιητικά που αναφέρονται στο στοιχείο β) του παρόντος σημείου σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ή αμφότερες, και να διευκολύνουν, κατά περίπτωση, τη διαδικασία για την παραλαβή των πιστοποιητικών από τους υποψήφιους κατόχους στη μορφή που επιλέγουν. Συνιστάται οι πληροφορίες που περιέχονται στα πιστοποιητικά να αναγράφονται επίσης σε μορφή αναγνώσιμη από τον άνθρωπο και να παρέχονται τουλάχιστον στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά·

    γ)

    όταν ζητούν αποδεικτικά στοιχεία εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου ή ανάρρωσης από αυτή για να άρουν τους περιορισμούς, ιδίως σε περίπτωση κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο, να αποδέχονται αποδεικτικά εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανάρρωσης από αυτήν ή διαγνωστικού της ελέγχου τα οποία καλύπτονταν προηγουμένως από εκτελεστική πράξη που είχε εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 10 ή το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

    9.

    Τα κράτη μέλη που είναι συνδεδεμένα με το παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας προτρέπονται επίσης να διασφαλίζουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τον συγχρονισμό των πληροφοριών που αναφορτώνουν στην πύλη της ΕΕ και στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας.

    Λουξεμβούργο, 27 Ιουνίου 2023.

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    J. ROSWALL


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 1).

    (2)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών και κανόνων για την εφαρμογή του πλαισίου εμπιστοσύνης για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 230 της 30.6.2021, σ. 32).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/694 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2015/2240 (ΕΕ L 166 της 11.5.2021, σ. 1).

    (4)  Σύσταση (ΕΕ) 2022/2548 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τα ταξίδια προς την Ένωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και την αντικατάσταση της σύστασης (ΕΕ) 2020/912 του Συμβουλίου (ΕΕ L 328 της 22.12.2022, σ. 146).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1),


    Top