Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2300

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/2300 της Επιτροπής της 30ής Αυγούστου 2022 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με διατάξεις σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης για το πρόγραμμα Fiscalis σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας

C/2022/6102

ΕΕ L 305 της 25.11.2022, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2300/oj

25.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 305/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2300 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 30ής Αυγούστου 2022

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με διατάξεις σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης για το πρόγραμμα Fiscalis σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Fiscalis» για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2013 (1), και ιδίως το άρθρο 14 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Οι δείκτες για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος Fiscalis, όπως αυτό θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/847 (στο εξής: πρόγραμμα), ως προς την επίτευξη των ειδικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού παρατίθενται στο παράρτημα II του κανονισμού.

(2)

Οι δείκτες που παρατίθενται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847, μολονότι είναι κατάλληλοι για τον σκοπό της ετήσιας παρακολούθησης των επιδόσεων, δεν επαρκούν για να καταστεί δυνατή η ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων του προγράμματος ως προς την επίτευξη των ειδικών στόχων του. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καθοριστούν πρόσθετοι δείκτες ως μέρος του πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης. Οι πρόσθετοι αυτοί δείκτες θα μετρούν την επίδοση, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του προγράμματος.

(3)

Για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του προγράμματος συλλέγονται κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό και έγκαιρο, θα πρέπει να επιβληθούν αναλογικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για την αποφυγή της διπλής υποβολής εκθέσεων και την ελαχιστοποίηση της διοικητικής επιβάρυνσης.

(4)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση με την έναρξη της περιόδου υποβολής εκθέσεων που συνδέεται με το πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος, ο παρών κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Δείκτες πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων

1.   Κατά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του προγράμματος σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 15 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι δείκτες ως μέρος του πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης:

α)

οι δείκτες που ορίζονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847·

β)

οι δείκτες που ορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, οι οποίοι μετρούν τις επιδόσεις, τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο του προγράμματος.

2.   Οι δείκτες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μετρώνται ετησίως, εκτός από τους δείκτες επιπτώσεων που αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχείο α) και στο σημείο 3 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού, οι οποίοι μετρώνται κάθε 2 έτη και στο πλαίσιο των ενδιάμεσων και τελικών αξιολογήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847.

3.   Όταν απαιτείται από την Επιτροπή, οι αποδέκτες των κονδυλίων του προγράμματος προσκομίζουν στην Επιτροπή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τους δείκτες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, σχετικά με τον σκοπό της συμβολής στο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 30 Αυγούστου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 188 της 28.5.2021, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κατάλογος πρόσθετων δεικτών όσον αφορά το πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος Fiscalis που αναφέρεται στα άρθρα 14 και 15 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847

Α.   Δείκτες επιδόσεων

1.

Ανάπτυξη των κοινών συνιστωσών των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων (ΕΗΣ):

α)

αριθμός έργων στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ) που βρίσκονται στο στάδιο έναρξης·

β)

αριθμός έργων ΤΠ που βρίσκονται στο στάδιο έναρξης·

γ)

ποσοστό έργων ΤΠ των οποίων το πραγματικό κόστος είναι όπως έχει προγραμματιστεί·

δ)

ποσοστό έργων ΤΠ με «πράσινο» καθεστώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τη φορολογία (ΠΣΣ-Φ).

2.

Παράδοση των κοινών συνιστωσών των ΕΗΣ:

α)

αριθμός έργων ΤΠ που διατέθηκαν στην παραγωγή, όπως απαιτείται από το δίκαιο της Ένωσης·

β)

ποσοστό των κοινών συνιστωσών των ΕΗΣ που παραδίδονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΠΣΣ-Φ·

γ)

αριθμός αναθεωρήσεων των χρονοδιαγραμμάτων για την παράδοση των κοινών συνιστωσών των ΕΗΣ.

3.

Αξιοπιστία των ΕΗΣ (ικανότητα του κοινού δικτύου επικοινωνίας).

4.

Αξιοπιστία των υπηρεσιών υποστήριξης ΤΠ:

α)

ποσοστό εισιτηρίων «συμβάντος» που επιλύθηκαν εμπρόθεσμα·

β)

ικανοποίηση των χρηστών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υποστήριξης.

5.

Επίπεδο στήριξης για την ανάπτυξη ικανοτήτων που παρέχεται μέσω συνεργατικών δράσεων (ποιότητα των συνεργατικών δράσεων).

6.

Βαθμός ευαισθητοποίησης σχετικά με τα προγράμματα.

Β.   Δείκτες αποτελεσμάτων

1.

Επίπεδο συνοχής της φορολογικής νομοθεσίας και πολιτικής και εφαρμογή τους (συμβολή νέων κοινών συνιστωσών των ΕΗΣ για τη διευκόλυνση της συνεκτικής εφαρμογής του δικαίου και της πολιτικής της Ένωσης).

2.

Χρήση των βασικών ΕΗΣ με στόχο την αύξηση της διασυνδεσιμότητας και την ανταλλαγή πληροφοριών (αριθμός μηνυμάτων μεταξύ συστημάτων που ανταλλάσσονται).

3.

Επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών:

α)

συμβολή νέων κοινών συνιστωσών των ΕΗΣστη διευκόλυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών·

β)

αριθμός ενεργών χρηστών στην επιγραμμική πλατφόρμα συνεργασίας·

γ)

αριθμός αλληλεπιδράσεων στη συνεργατική πλατφόρμα·

δ)

ικανοποίηση των χρηστών από τη διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας.

4.

Επιχειρησιακές επιδόσεις των εθνικών αρχών:

α)

συμβολή νέων κοινών συνιστωσών των ΕΗΣστη βελτίωση των επιχειρησιακών επιδόσεων των εθνικών αρχών·

β)

συμβολή των αποτελεσμάτων των δράσεων συνεργασίας και ανθρώπινων ικανοτήτων στη βελτίωση των επιχειρησιακών επιδόσεων των εθνικών αρχών.

Γ.   Δείκτες επιπτώσεων

1.

Εξέλιξη της προστασίας των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών:

α)

εκτιμώμενο έλλειμμα φόρου προστιθέμενης αξίας·

β)

συμβολή της διοικητικής συνεργασίας στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών.

2.

Συμβολή στην ενίσχυση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς (αριθμός υποθέσεων πριν από την κίνηση διαδικασίας παράβασης και υποθέσεων διαδικασιών επί παραβάσει σε σχέση με τη φορολογία).

3.

Εξέλιξη της ενωσιακής ανταγωνιστικότητας και του θεμιτού ανταγωνισμού εντός της Ένωσης (προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων ή εκτιμήσεων).


Top