Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0652

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/652 της Επιτροπής της 10ης Φεβρουαρίου 2021 για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τις δραστηριότητες και τα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

C/2021/595

ΕΕ L 135 της 21.4.2021, p. 4–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/652/oj

21.4.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 135/4


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/652 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 10ης Φεβρουαρίου 2021

για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τις δραστηριότητες και τα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 37 στοιχείο α) σημεία ii) και vi), στοιχείο β), στοιχείο γ) σημεία i) και ii) και στοιχείο δ), το άρθρο 173 παράγραφος 1 στοιχείο στ), το άρθρο 223 παράγραφος 2 στοιχείο α) και το άρθρο 231 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο τίτλος II του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής (2) θεσπίζει κανόνες για τις δραστηριότητες και τα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

(2)

Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στις οργανώσεις παραγωγών να αναθέτουν ορισμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς υπεργολάβους. Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι οργανώσεις παραγωγών είναι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες συχνά κατέχουν πολλαπλά επίπεδα θυγατρικών. Ως εκ τούτου, οι διατάξεις σχετικά με την εξωτερική ανάθεση θα πρέπει να αναδιατυπωθούν, ώστε να καλύπτουν καταστάσεις όπου οι δραστηριότητες ανατίθενται σε οντότητες που συνδέονται στενά με τον παραγωγό.

(3)

Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή μανιταριών δεν περιορίζεται πλέον στην ποικιλία του γένους Agaricus. Οι οργανώσεις παραγωγών που ειδικεύονται στην παραγωγή μανιταριών παράγουν άλλες ποικιλίες καλλιεργούμενων μανιταριών, όπως Pleurotus, Shiitaké και Agrocybe, οι οποίες αντανακλούν τις ανάγκες της αγοράς και τις προσδοκίες των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων με βάση τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής μανιταριών που διατίθεται στο εμπόριο και προορίζεται για μεταποίηση θα πρέπει να επεκταθεί, ώστε να καλύπτει περισσότερες ποικιλίες καλλιεργούμενων μανιταριών.

(4)

Σύμφωνα με τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για τη μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), το καθεστώς ενισχύσεων για τα οπωροκηπευτικά πρέπει να ενσωματωθεί στα μελλοντικά στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ των κρατών μελών. Εν αναμονή της έγκρισης των εν λόγω προτάσεων, ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/2220 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θεσπίζει ορισμένες μεταβατικές διατάξεις για τα έτη 2021 και 2022. Ειδικότερα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ενσωμάτωση του εν λόγω καθεστώτος ενισχύσεων στη μελλοντική ΚΓΠ, τα υφιστάμενα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών που δεν έχουν ολοκληρώσει την περίοδο μέγιστης διάρκειάς τους πέντε ετών μπορούν να παραταθούν μόνο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επιπλέον, τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών μπορούν να εγκρίνονται μόνο για περίοδο μέγιστης διάρκειας τριών ετών. Δεδομένου ότι τα εν λόγω επιχειρησιακά προγράμματα πρέπει να συμμορφώνονται με την εθνική στρατηγική, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παράτασης της εθνικής τους στρατηγικής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

(5)

Η αποζημίωση από ασφάλεια που λαμβάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσης της παραγωγής μπορεί να συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο. Είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να συμπεριληφθεί η εν λόγω αποζημίωση, συγκεκριμένα στον υπολογισμό της αξίας της διατιθέμενης στο εμπόριο παραγωγής, της δωδεκάμηνης περιόδου αναφοράς, κατά τη διάρκεια της οποίας πράγματι καταβάλλεται η αποζημίωση.

(6)

Οι επιλέξιμες για τη χορήγηση ενίσχυσης δαπάνες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων πρέπει να περιορίζονται στις πραγματικές δαπάνες. Ωστόσο, για τους σκοπούς της εκκαθάρισης των δαπανών που σχετίζονται με τις δράσεις και τα μέτρα στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων, η χρήση κατ’ αποκοπή συντελεστών, κλιμάκων κόστους ανά μονάδα ή κατ’ αποκοπή ποσών από τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνάδει με τους κανόνες για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

(7)

Το κεφάλαιο III του τίτλου II του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 περιέχει κανόνες σχετικά με μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των αποσύρσεων από την αγορά. Στην ειδική του έκθεση αριθ. 23/2019 με τίτλο «Σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών: ολοκληρωμένη μεν η εργαλειοθήκη, πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν η ανεπαρκής αξιοποίηση ορισμένων μέσων και η υπεραντιστάθμιση», της 5ης Δεκεμβρίου 2019 (4), το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά ορισμένες πτυχές του καθεστώτος αποσύρσεων οπωροκηπευτικών, ιδίως για τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται από αποσυρθέντα προϊόντα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπεραντιστάθμιση. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει τον καθορισμό μέγιστης ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης όσον αφορά τις αποσύρσεις που προορίζονται για δωρεάν διανομή μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο υπεραντιστάθμισης. Για τον λόγο αυτό, οι διατάξεις σχετικά με τη στήριξη για αποσύρσεις από την αγορά για δωρεάν διανομή μεταποιημένων οπωροκηπευτικών θα πρέπει να καθιστούν σαφές ότι οι πληρωμές προς τους μεταποιητές πρέπει να αντισταθμίζουν μόνο το κόστος της μεταποίησης και να αποκλείουν την υπεραντιστάθμιση.

(8)

Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι κανόνες σχετικά με τη στήριξη για αποσύρσεις από την αγορά όσον αφορά την εφαρμογή του ορίου του 5 % του όγκου της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο.

(9)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι σημαντικό να εξορθολογιστούν, να απλοποιηθούν και να συντονιστούν καλύτερα τα υφιστάμενα μέσα και να συμπληρωθούν με νέες δράσεις, εφόσον είναι αναγκαίο, οι διατάξεις σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων ασφάλισης συγκομιδής θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

(10)

Για να αυξηθεί η ελκυστικότητα του μέτρου καθοδήγησης ως μέτρου πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, θα πρέπει να καταστούν ελαστικότεροι οι όροι επιλεξιμότητας όσον αφορά τον αποδέκτη της καθοδήγησης.

(11)

Οι οργανώσεις παραγωγών υποχρεούνται να αξιολογούν την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Δεδομένου ότι το άρθρο 24 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 της Επιτροπής (5) έχει αντικατασταθεί, η αναφορά στο εν λόγω άρθρο θα πρέπει να διαγραφεί από τους κανόνες για την έκθεση αξιολόγησης στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891.

(12)

Ορισμένες μεταβατικές διατάξεις είναι παρωχημένες και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να καταργηθούν.

(13)

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις σταθμισμένες μέσες τιμές παραγωγού που διαπιστώθηκαν για τα οπωροκηπευτικά και οι οποίες αντιστοιχούν στους τύπους και στις ποικιλίες των προϊόντων, στα μεγέθη και στις παρουσιάσεις που καθορίζονται στο παράρτημα VI του εν λόγω κανονισμού. Για να αποτυπωθεί με ακρίβεια η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σχετικά με τον «τύπο/ποικιλία», την «παρουσίαση/μέγεθος» και τις «αντιπροσωπευτικές αγορές» όσον αφορά τις ντομάτες και τα μήλα, όπως καθορίζεται στο εν λόγω παράρτημα. Επιπλέον, για να ευθυγραμμιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το σύστημα κοινοποίησης των τιμών που προβλέπεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891 με τις διατάξεις που θεσπίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/1185 της Επιτροπής (6), τα προϊόντα που αναφέρονται στον κατάλογο και για τα οποία τα κράτη μέλη πρέπει να κοινοποιούν εβδομαδιαίες τιμές στην Επιτροπή θα πρέπει να μειωθούν από 32 σε 16. Αυτός ο περιορισμένος κατάλογος που περιέχει 16 προϊόντα θα είναι πανομοιότυπος με τον κατάλογο προϊόντων που παρατίθεται στο παράρτημα IV του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891. Τέλος, το «Ηνωμένο Βασίλειο» θα πρέπει να διαγραφεί από τον κατάλογο των «αντιπροσωπευτικών αγορών».

(14)

Συνεπώς, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 13 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Για τους σκοπούς του άρθρου 155 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ο όρος “θυγατρική” περιλαμβάνει κάθε οντότητα σε μια αλυσίδα θυγατρικών. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να αποκλείουν την εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων σε μία οντότητα εντός αλυσίδας θυγατρικών.»·

β)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Η εξωτερική ανάθεση δραστηριότητας από μια οργάνωση παραγωγών συνεπάγεται τη σύναψη από την οργάνωση παραγωγών γραπτής εμπορικής συμφωνίας, υπό μορφή σύμβασης, συμφωνίας ή πρωτοκόλλου, με άλλη οντότητα, μεταξύ άλλων με ένα ή περισσότερα μέλη της ή με θυγατρική ή με οντότητα εντός αλυσίδας θυγατρικών, για την εκτέλεση της σχετικής δραστηριότητας. Η οργάνωση παραγωγών παραμένει υπεύθυνη για την εξασφάλιση της εκτέλεσης της δραστηριότητας αυτής, καθώς και για τον γενικό έλεγχο της διαχείρισης και την εποπτεία της εμπορικής συμφωνίας για την εκτέλεση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η δραστηριότητα εκτελείται από την οργάνωση παραγωγών εάν εκτελείται από ένωση οργανώσεων παραγωγών ή από συνεταιρισμό του οποίου τα μέλη αποτελούν τα ίδια συνεταιρισμούς των οποίων η οργάνωση παραγωγών αποτελεί μέλος, ή από θυγατρική ή οντότητα εντός αλυσίδας θυγατρικών, που συμμορφώνεται με την απαίτηση για το 90 % η οποία αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 8.»·

2)

Το άρθρο 22 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 2, το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ)

70 % για κονσερβοποιημένα μανιτάρια Agaricus bisporus και άλλα καλλιεργούμενα μανιτάρια που διατηρούνται σε άλμη·»

β)

η παράγραφος 10 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«10.   Σε περίπτωση μείωσης της παραγωγής που προκαλείται από φυσική καταστροφή, κλιματικό φαινόμενο, ασθένειες ζώων ή φυτών, ή προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, η αποζημίωση από ασφάλεια που λαμβάνεται για τις αιτίες αυτές στο πλαίσιο των δράσεων ασφάλισης συγκομιδής που προβλέπονται στο κεφάλαιο III τμήμα 7, ή ισοδύναμων δράσεων τις οποίες διαχειρίζεται η οργάνωση παραγωγών ή οι παραγωγοί-μέλη της, μπορεί να συμπεριληφθεί στην αξία της διατιθέμενης στο εμπόριο παραγωγής, της δωδεκάμηνης περιόδου αναφοράς, κατά τη διάρκεια της οποίας πράγματι καταβάλλεται η αποζημίωση.»·

3)

στο άρθρο 27, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 6:

«6.   Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να παρατείνουν την εθνική στρατηγική τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν την απόφαση παράτασης στην Επιτροπή.»·

4)

στο άρθρο 31, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Οι επιλέξιμες για τη χορήγηση ενίσχυσης δαπάνες στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων περιορίζονται στις πραγματικές δαπάνες.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν τυπικούς κατ’ αποκοπή συντελεστές, κλίμακες κόστους ανά μονάδα ή κατ’ αποκοπή ποσά, με εξαίρεση τις δαπάνες που συνδέονται με μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν να χρησιμοποιούν διαφοροποιημένους τυπικούς κατ’ αποκοπή συντελεστές, κλίμακες κόστους ανά μονάδα ή κατ’ αποκοπή ποσά, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι περιφερειακές ή τοπικές ιδιαιτερότητες.»·

5)

Το άρθρο 45 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Το άθροισμα των εξόδων μεταφοράς, διαλογής και συσκευασίας των προϊόντων που αποσύρονται για δωρεάν διανομή μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, τα οποία αναφέρονται στα άρθρα 16 και 17 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 και στα παραρτήματα IV και V του εν λόγω κανονισμού, το οποίο προστίθεται στο μέγιστο ποσό στήριξης για αποσύρσεις από την αγορά, που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο και στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, δεν υπερβαίνει τη μέση αγοραία τιμή στο στάδιο της “εξόδου από την οργάνωση παραγωγών” ή “της εξόδου από τον μεταποιητή” του σχετικού μεταποιημένου προϊόντος κατά τα προηγούμενα τρία έτη.»·

β)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Το μερίδιο των αποσύρσεων από την αγορά για κάθε δεδομένο προϊόν από κάθε δεδομένη οργάνωση παραγωγών, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου έτους καθορίζεται ως εξής:

α)

δεν υπερβαίνει το 10 % του μέσου όγκου της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο από την εν λόγω οργάνωση παραγωγών κατά τα τρία προηγούμενα έτη και

β)

συνολικά, το άθροισμα των ποσοστών επί τρία συναπτά έτη δεν υπερβαίνει το 15 %, όταν προστίθενται, αφενός, το μερίδιο που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο α) για το τρέχον έτος και, αφετέρου, τα μερίδια των αποσύρσεων από την αγορά των δύο προηγούμενων ετών, που υπολογίζονται με βάση τον αντίστοιχο όγκο της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο από την εν λόγω οργάνωση παραγωγών κατά τα δύο προηγούμενα έτη.

Εάν δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία σχετικά με τον όγκο της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο για ένα ή όλα τα προηγούμενα έτη, χρησιμοποιείται ο όγκος της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής για την οποία είναι αναγνωρισμένη η οργάνωση παραγωγών.

Ωστόσο, στο ποσοστό των αποσύρσεων δεν λαμβάνονται υπόψη οι ποσότητες που διατίθενται με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που έχει εγκριθεί από τα κράτη μέλη δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.»·

6)

στο άρθρο 51, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση για τη στήριξη των δράσεων ασφάλισης της συγκομιδής για τις οποίες χορηγείται ενίσχυση από το επιχειρησιακό ταμείο. Ωστόσο, η συνολική δημόσια στήριξη για την ασφάλιση της συγκομιδής δεν υπερβαίνει το 80 % του κόστους των ασφαλίστρων, που καταβάλλουν οι παραγωγοί για ασφάλιση έναντι απωλειών.»·

7)

στο άρθρο 51α, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Αποδέκτες της καθοδήγησης είναι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών ή οι μεμονωμένοι παραγωγοί, που δεν είναι μέλη οργάνωσης παραγωγών ή ενώσεών τους.»·

8)

στο άρθρο 57 παράγραφος 3, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η αξιολόγηση έχει τη μορφή έκθεσης κατά το προτελευταίο έτος της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος.»·

9)

Στο άρθρο 80, οι παράγραφοι 2 και 3 απαλείφονται.

10)

Τα παραρτήματα II, III και VI τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2017, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στους εν λόγω τομείς, καθώς και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής (ΕΕ L 138 της 25.5.2017, σ. 4).

(3)  Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση ορισμένων μεταβατικών διατάξεων για τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) τα έτη 2021 και 2022 και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 όσον αφορά τους πόρους και την εφαρμογή τους τα έτη 2021 και 2022 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τους πόρους και την κατανομή αυτής της στήριξης τα έτη 2021 και 2022 (ΕΕ L 437 της 28.12.2020, σ. 1).

(4)  Ειδική έκθεση αριθ. 23/2019 — Σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών: ολοκληρωμένη μεν η εργαλειοθήκη, πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν η ανεπαρκής αξιοποίηση ορισμένων μέσων και η υπεραντιστάθμιση — https://www.eca.europa.eu/el/Pages/DocItem.aspx?did=52395.

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/892 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2017, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (ΕΕ L 138 της 25.5.2017, σ. 57).

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/1185 της Επιτροπής, της 20ής Απριλίου 2017, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις κοινοποιήσεις στην Επιτροπή πληροφοριών και εγγράφων, και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων κανονισμών της Επιτροπής (ΕΕ L 171 της 4.7.2017, σ. 113).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα II, III και VI του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 τροποποιούνται ως εξής:

1)

στο παράρτημα II, το σημείο 19 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«19.

Επενδύσεις ή παρόμοια είδη δράσεων που δεν πραγματοποιούνται σε εκμετάλλευση και/ή σε εγκαταστάσεις οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργάνωσης παραγωγών ή παραγωγών-μελών τους, ή θυγατρικής ή οντότητας εντός αλυσίδας θυγατρικών για την οποία συντρέχει η κατάσταση που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 8.»·

2)

το παράρτημα III τροποποιείται ως εξής:

α)

στο σημείο 1, η τελευταία παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Για κάθε κατηγορία επιλέξιμων εξόδων που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο, προκειμένου να υπολογιστούν τα πρόσθετα έξοδα σε σύγκριση με τα συμβατικά έξοδα, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίσουν τυπικούς κατ’ αποκοπή συντελεστές, κλίμακες κόστους ανά μονάδα ή κατ’ αποκοπή ποσά.»·

β)

το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.

Έξοδα συνεδριάσεων και προγραμμάτων κατάρτισης, εάν αφορούν το επιχειρησιακό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των ημερήσιων αποζημιώσεων των συμμετεχόντων, των εξόδων μεταφοράς και στέγης.»·

3)

Το παράρτημα VI αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Κοινοποίηση τιμών που αναφέρεται στο άρθρο 55 παράγραφος 1

Προϊόν

Τύπος/ποικιλία

Παρουσίαση/μέγεθος

Αντιπροσωπευτικές αγορές

Ντομάτες

Στρογγυλές

Μεγέθους 47-102 mm, χύμα, σε συσκευασίες των 5 ή 6 kg

Βέλγιο

Βουλγαρία

Γερμανία

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Ουγγαρία

Κάτω Χώρες

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρουμανία

Σε στέλεχος

Κάθε είδος που προσφύεται σε στέλεχος, αλλά μόνο εάν το μέσο μέγεθος κάθε ντομάτας ξεχωριστά είναι 47 mm ή μεγαλύτερο από 47 mm, σε συσκευασίες των 5 ή 6 kg

Ειδικές/Ντομάτες “cerises”

Ντομάτες χύμα ή σε στέλεχος, ειδικές ντομάτες, μόνο εάν το μέσο μέγεθος κάθε ντομάτας ξεχωριστά είναι μικρότερο από 47 mm (40 mm για τις ντομάτες “cerises”), σε συσκευασίες των 250-500 g περίπου

Βερίκοκα

Όλοι οι τύποι και ποικιλίες

Μέγεθος 45-50 mm

Τελάρα ή συσκευασίες των 6-10 kg περίπου

Βουλγαρία

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Ουγγαρία

Νεκταρίνια

Λευκόσαρκα

Μέγεθος A/B

Τελάρα ή συσκευασίες των 6-10 kg περίπου

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Κιτρινόσαρκα

Μέγεθος A/B

Τελάρα ή συσκευασίες των 6-10 kg περίπου

Ροδάκινα

Λευκόσαρκα

Μέγεθος A/B

Τελάρα ή συσκευασίες των 6-10 kg περίπου

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Ουγγαρία

Πορτογαλία

Κιτρινόσαρκα

Μέγεθος A/B

Τελάρα ή συσκευασίες των 6-10 kg περίπου

Επιτραπέζια σταφύλια

Όλοι οι τύποι και ποικιλίες με γίγαρτα

Τελάρα ή συσκευασίες του 1 kg

Τελάρα ή συσκευασίες του 1 kg

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Ουγγαρία

Πορτογαλία

Όλοι οι τύποι και ποικιλίες χωρίς γίγαρτα

Αχλάδια

Blanquilla

Μέγεθος 55/60, συσκευασίες των 5-10 kg περίπου

Βέλγιο

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Ουγγαρία

Κάτω Χώρες

Πολωνία

Πορτογαλία

Conference

Μέγεθος 60/65+, συσκευασίες των 5-10 kg περίπου

Williams

Μέγεθος 65+/75+, συσκευασίες των 5-10 kg περίπου

Rocha

Abbé Fétel

Μέγεθος 70/75, συσκευασίες των 5-10 kg περίπου

Kaiser

Doyenné du Comice

Μέγεθος 75/90, συσκευασίες των 5-10 kg περίπου

Μήλα

Braeburn

Μέγεθος 65/80, συσκευασίες των 5-20 kg περίπου

Βέλγιο

Τσεχική Δημοκρατία

Γερμανία

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Ουγγαρία

Κάτω Χώρες

Αυστρία

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρουμανία

Cox orange

Elstar

Gala

Golden delicious

Jonagold (ή Jonagored)

Idared

Fuji

Shampion

Granny smith

Red delicious και άλλες ερυθρές ποικιλίες

Boskoop

Satsumas

Όλες οι ποικιλίες

Μεγέθη 1-X -3, συσκευασίες των 10-20 kg περίπου

Ισπανία

Λεμόνια

Όλες οι ποικιλίες

Μέγεθος 3-4, συσκευασίες των 10-20 kg περίπου

Ελλάδα

Ισπανία

Ιταλία

Κλημεντίνες

Όλες οι ποικιλίες

Μεγέθη 1-X -3, συσκευασίες των 10-20 kg περίπου

Ελλάδα

Ισπανία

Ιταλία

Μανταρίνια

Όλες οι ποικιλίες

Μεγέθη 1 - 2, συσκευασίες των 10-20 kg περίπου

Ελλάδα

Ισπανία

Ιταλία

Πορτογαλία

Πορτοκάλια

Salustiana

Navelinas

Navelate

Μέγεθος 3-6, συσκευασίες των 10-20 kg περίπου

Ελλάδα

Ισπανία

Ιταλία

Πορτογαλία

Lanelate

Valencia late

Tarocco

Navel

Κουνουπίδια

Όλοι οι τύποι και ποικιλίες

Μέγεθος 16-20 cm

Γερμανία

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

Πολωνία

Μελιτζάνες

Όλοι οι τύποι και ποικιλίες

Μέγεθος 40+/70+

Ισπανία

Ιταλία

Ρουμανία

Καρπούζια

Όλοι οι τύποι και ποικιλίες

συνήθεις προδιαγραφές στην αντιπροσωπευτική αγορά

Ελλάδα

Ισπανία

Ιταλία

Ουγγαρία

Ρουμανία

Πεπόνια

Όλοι οι τύποι και ποικιλίες

συνήθεις προδιαγραφές στην αντιπροσωπευτική αγορά

Ελλάδα

Ισπανία

Γαλλία

Ιταλία

»

Top